CENTER FÖR INFORMATIONTEKNOLOGI WINDOWS 7 SNABBGUIDE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CENTER FÖR INFORMATIONTEKNOLOGI WINDOWS 7 SNABBGUIDE"

Transkript

1 CENTER FÖR INFORMATIONTEKNOLOGI WINDOWS 7 SNABBGUIDE

2 Arja Sipola och Krista Tuominen Helsingfors universitet Center för infromationsteknologi 2011

3 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING DE VIKTIGASTE NYA EGENSKAPERNA HOS WINDOWS 7 4 HUR MAN ANVÄNDER BIBLIOTEKEN 10 SKAPA ETT NYTT BIBLIOTEK 10 SÅ FUNGERAR SKRIVBORDET I WINDOWS 7 4 LÄGG MAPPAR TILL BIBLIOTEK 11 DET FÖRNYADE AKTIVITETSFÄLTET 4 HANTERING AV ÖPPNA FÖNSTER 4 FÖRÄNDRAD SÖKFUNKTION 11 ORDNA FÖNSTER 5 SNABBSÖKNING 11 HUR MAN ANVÄNDER SNABBLISTOR 5 SÖK EFTER DATA VIA MAPPFÖNSTER 12 FILTRERA SÖKNINGEN 12 GRANSKA INNEHÅLLET I DATORN 6 HUR VISAS DE OLIKA LAGRINGSPLATSERNA? 7 SÖKNING EFTER FILER SOM SKAPATS MED EN VISS APPLIKATION 12 NAVIGERING I MAPPSTRUKTUREN 7 FILTRERA FILER I MAPPFÖNSTRET 8 FÖRHANDSVY AV FILER I MAPPFÖNSTER 8 FÖRÄNDRADE TILLBEHÖR 13 KALKYLATORN (CALCULATOR) 13 RITPROGRAMMET PAINT 13 HANTERA FILER I WINDOWS 7 9 WORDPAD -ORDBEHANDLING 13 SKAPA MAPPAR 9 KOPIERING/FLYTTNING AV FILER OCH MAPPAR 9 WINDOWS 7-MILJÖN VID HELSINGFORS UNIVERSITET 14 KOPIERA DATA TILL ETT USB-FLASHMINNE ELLER EN EXTERN SKIVA 10 DINA EGNA FILER OCH KATALOGER 14 SYNKRONISERING AV FILER 14

4 DE VIKTIGASTE NYA EGENSKAPERNA HOS WINDOWS 7 4 Windows 7 har förändrats, både till utseende och vad gäller användarvänlighet, jämfört med tidigare versioner. Till en början kan det kännas som om alla funktioner har försvunnit och ingenting finns där du är van att se det. Utseendet på Windows 7 domineras av en glaslik effekt, där fönstrens kanter ser transparenta ut och visar elementen som finns under fönstren. Det finns nya egenskaper som gör det enklare att hantera skrivbordet och fönstren. Strukturen på mappfönstren har också förändrats, och det är nu behändigt att söka efter filer med den nya snabbsöksfunktionen. SÅ FUNGERAR SKRIVBORDET I WINDOWS 7 De nya funktionerna på Windows 7-skrivbordet gör det enklare att organisera och hantera fönstren. Så kan du bättre koncentrera dig på själva arbetet och kan enkelt gå från ett fönster till ett annat. DET FÖRNYADE AKTIVITETSFÄLTET Det är behändigt att fästa de program du vill ha på aktivitetsfältet. Då kan du öppna dina favoritapplikationer direkt från aktivitetsfältet. Klicka på applikationen i Start-menyn med din sekundära musknapp och välj Pin to Taskbar. Du kan också dra applikationen från Start-menyn till aktivitetsfältet. Du kan ändra ordningen på ikonerna genom att dra dem med musen. I högra kanten av aktivitetsfältet finns knappen Show Desktop. Även om du har flera öppna fönster, kan Fäst program på aktivitetsfältet du ta fram skrivbordet genom att föra muspekaren över denna knapp. Då blir de öppna fönstren transparenta. Om du vill förminska fönstren till aktivitetsfältet ska du klicka på knappen. PROVA DETTA! Du kan behändigt öppna en applikation som fästs vid aktivitetsfältet med tangentkombinationen Windows + (applikationens ordningsnummer i aktivitetsfältet)..

5 5 PROVA DESSA FUNKTIONER! Man kan bläddra i öppna fönster med tangentkombinationen Alt+Tab. Denna funktion fanns även i äldre Windowsversioner, men nu öppnar den fönstret som man vill se utan att man släpper Tabtangenten. Om man håller Alt-tangenten nertryckt kan man också bläddra bland fönstren med musen. Med kombinationen Ctrl+Win+Tab kan man stapla de öppna fönstren på varandra. Man kan bläddra bland fönstren med Tab- eller piltangenterna. Välj det fönster du vill ha med Enter eller musen. Du kommer ut ur denna status med Esc-tangenten. HANTERING AV ÖPPNA FÖNSTER Det finns många nya funktioner för att göra det enklare att arbeta med fönstren. Om du vill se vilka filer som är öppna i någon applikation ska du peka med musen på applikationens ikon i aktivitetsfältet. Då visas en förhandsvy av filerna. Ordna fönster kanten, placeras fönstret där du vill ha det. Om du vill ha två fönster bredvid varandra kan du dra det ena över den vänstra kanten på skrivbordet och det andra över högra kanten. Du kan maximera fönstret över hela skärmen genom att dra det till övre kanten av skrivbordet. Om du vill se närmare på en av filerna ska du peka på dess förhandsvy för att applikationen ska visa den. Om du vill hantera den ska du klicka på förhandsvyn. ORDNA FÖNSTER Det är nu mycket enkelt att ordna fönster. Ta tag i fönstrets rubrikfält med musen och dra det över kanten på skrivbordet. Då muspekaren går över PROVA DETTA! Om flera fönster är öppna kan du skaka på ett av dem genom att dra det fram och tillbaka. Då minimeras de övriga fönstren till aktivitetsfältet. Skaka på fönstret på nytt för att öppna de andra igen. Behändigt. HUR MAN ANVÄNDER SNABBLISTOR Snabblistor är ett slag av historielistor som lagrar information om vilka filer du hanterat, vilka webbsidor du besökt ofta, eller vilka mappar du använt senast. Nu finner du sådana filer snabbt, eftersom snabblistorna i Windows 7 har arrangerats enligt applikation. Klicka med den sekundära musknappen på applikationens ikon i aktivitetsfältet för att ta fram snabblistan. Via denna snabblista kan du öppna filer och också stänga alla filer som är öppna i den applikationen. Om du vill

6 6 GRANSKA INNEHÅL- LET I DATORN Snabblista enligt applikation. Via Explorer-ikonen till vänster i aktivitetsfältet kan du granska innehållet i datorn. Via den får du fram ett fönster som visar alla skivenheter i datorn samt alla enheter som kopplats till den, t.ex. ett USB-flashminne. Observera att innehållet i fönstret beror på sammansättningen hos datorn du använder, så det kan variera lite. Till vänster ser du alternativen som du kan välja mellan. Välj önskat alternativ för att se dess innehåll i fönstret. 1. Favorites, favoriter som t.ex. skrivbordet, laddade filer, och senast hanterade filer och mappar. 2. Libraries, bibliotek 3. Computer, datorns egna, inkopplade och externa skivenheter. Explorer-ikon fästa en fil till snabblistan permanent ska du klicka på stiftet som syns efter namnet på filen. Filen flyttas överst i listan och blir kvar där. Om du vill ta bort den från snabblistan ska du klicka på stiftet på nytt. Det finns också snabblistor i Startmenyn vid varje applikation. För muspekaren ovanpå applikationens namn för att se snabblistan. Explorer-ikonen har också en snabblista.

7 7 HUR VISAS DE OLIKA LAGRINGSPLATSERNA? Innehållet i Explorer-fönstret kan variera, beroende på inställningarna och innehållet i din dator. Data för den enhet du har valt syns i meddelandefältet nederst i fönstret. På datorn i exemplet ovan: 1. Datorns egen hårdskiva, som kan vara delad i flera delar. Skiveneheterna och deras delar kan ha andra namn än i det här exemplet. 2. Extern hårdskiva 3. DVD-enheten 4. USB-flashminne Man kan granska innehållet i enheterna genom att klicka på deras ikoner. NAVIGERING I MAPPSTRUKTUREN Strukturen för mappfönster i Windows har förändrats. Det är nu enklare att hantera filer och övergå från ett objekt till ett annat. I övre högra hörnet av varje fönster finns nu en sökruta, där man kan skriva ett sökord för att hitta data i den öppna mappen. Adressfältet har också förnyats. Med hjälp av Next- och Previousknapparna kan man gå till andra mappar som man redan har öppnat, utan att stänga det aktiva fönstret. Det är meningen att man nyttjar knapparna och adressfältet tillsammans. Om du t.ex. har använt adressfältet för att gå från en mapp till en annan, kan du återgå till den första mappen med Previous-knappen. Under adressfältet finns det olika verktyg som byts ut enligt vilken typ av mapp eller fil som är aktiv. I nedre delen av fönstret finns en informationsruta med filens eller mappens egenskaper, t.ex. filens skapare, senaste modifieringsdatum, och andra identifierare som du kan lägga till filer. PROVA DETTA! Du kan snabbt förändra hur ikonerna visas genom att hålla Ctrl-tangenten nedtryckt och röra på mushjulet.

8 8 FILTRERA FILER I MAPPFÖNSTRET I mappfönstrets Details-vy kan man ändra ordningen på filerna med hjälp av kolumnrubrikerna. Om du klickar på den vänstra sidan av en kolumnrubrik kan du byta ordningen på filer och mappar. Om man klickar på den högra sidan kan man filtrera filerna på olika vis. FÖRHANDSVY AV FILER I MAPPFÖNSTER Man kan också föhandsvisa de flesta filer i mappfönstret utan att öppna dem. Om du t.ex. väljer ett e-postmeddelande, en textfil, eller en bild, kan du granska innehållet utan att öppna filen med dess applikation. Om förhandsvyrutan inte syns kan du ta den i bruk genom att klicka på knappen för förhandsvisning i verktygsfältet.

9 9 HANTERA FILER I WINDOWS 7 Den grundläggande principen för hur man hanterar filer har inte ändrats, men kommandona har en ny placering. SKAPA MAPPAR Öppna den skivenhet, där du vill skapa en mapp, genom att dubbelklicka på den. Om du skapar en mapp inom en existerande mapp, ska du också dubbelklicka på denna mapp. Klicka därefter på New folder i verktygsfältet. En ny mapp uppenbarar sig i fönstret. Mappnamnet är valt (blått). Nu kan du direkt skriva in ett nytt namn åt mappen, och godkänna det genom att trycka på Enter. Du kan öppna den här mappen genom at dubbelklicka på den, och skapa nya mappar inom den på samma vis. Skapa mappar KOPIERING/FLYTTNING AV FILER OCH MAPPAR Välj filen eller mappen du vill flytta (du kan också välja flera på en gång). Klicka på Organize uppe till vänster i mappfönstret. Välj Cut eller Copy ur menyn som öppnas. Gå till mappen dit du vill kopiera eller flytta objektet och klicka på Organize. Välj Paste. Kopiering/flyttning av filer och mappar Man kan också kopiera/flytta såhär: Man kan också nyttja en snabbmeny, d.v.s. klicka med den sekundära musknappen på objektet och välja Copy eller Cut ur snabbmenyn som öppnas. Gå till mappen dit du vill föra in objektet och klicka med den sekundära musknappen på ett tomt fält. Välj Paste ur snabbmenyn. Tangentkommandon: Ctrl+C (Kopiera), Ctrl+X (Klipp ur) och Ctrl+V (Klistra in).

10 10 KOPIERA DATA TILL ETT USB- FLASHMINNE ELLER EN EXTERN SKIVA Välj objektet du vill kopiera. Klicka med den sekundära musknappen på det utvalda objektet. I snabbmenyn som öppnas, välj Send To, och välj ur undermenyn ditt USB-flashminne eller den externa skivenheten (observera att ditt USB-flashminne kan ha ett annat namn än i exemplet). HUR MAN ANVÄNDER BIBLIOTEKEN Med Libraries, d.v.s. biblioteken, är det enklare att söka, ordna och komma åt filer som finns här och där på din dator, ditt nätverk, eller något externt minne. Biblioteken bringar samman alla filer oberoende av var de finns på riktigt. Till utseendet liknar biblioteken mappar. När du öppnar ett bibliotek ser du filer, men till skillnad från en mapp innehåller det filer som lagrats på olika platser. Filerna lagras alltså inte i själva biblioteken, utan man kan nyttja biblioteken till att hantera mapparna där filerna lagrats. Om du t.ex. har lagrat bildfiler i mappar både på hårddisken och en extern skivenhet kan du komma åt dem alla via Pictures-biblioteket. Det finns fyra förhandsinställda bibliotek i systemet: Documents, Music, Pictures och Videos. Förutom dessa kan du skapa nya bibliotek för dina egna samlingar. SKAPA ETT NYTT BIBLIOTEK Klicka på Explorer i aktivitetsfältet, välj Libraries i fältet till vänster. Klicka på New Library i verktygsfältet. Skriv in namnet på biblioteket och godkänn med Enter. Innan man kan kopiera, flytta eller lagra filer i biblioteket måste man skapa en mapp i biblioteket så det finns en lagringsplats. Denna mapp blir automatiskt den förhandsinställda lagringsplatsen för biblioteket.

11 11 LÄGG MAPPAR TILL BIBLIOTEK Klicka med den sekundära musknappen på mappen du vill lägga in i ett bibliotek. Välj Add to Library ur snabbmenyn som öppnas, och välj önskat bibliotek. FÖRÄNDRAD SÖKFUNKTION Det har blivit enklare att söka i Windows 7. Med hjälp av sökfunktionerna hittar man snabbt både applikationer, individuella mappar, och filer. Man kan göra snabba sökningar t.o.m. med enskilda ord som förekommer i dokumenten. SNABBSÖKNING Då du klickar på Start i nedre vänstra hörnet får du fram sökrutan för snabbsökningar. Skriv in ett ord eller början av ett ord i filen du söker efter. Applikationen visar resultaten direkt i menyn. Du kan också lätt öppna applikationer med snabbsöksfunktionen. Skriv namnet på applikationen i sökrutan. Då syns den i menyn och du kan öppna den direkt. Vid behov kan du öppna en fil genom att klicka på den. Om du vill se alla resultaten ska du klicka på länken See more results ovanför sökrutan. En ny resultatruta och ett sökverktyg kommer att öppnas på skärmen.

12 12 SÖK EFTER DATA VIA MAPPFÖN- STER Det finns en sökruta i övre högra hörnet av varje mappfönster. Skriv in sökordet i rutan. Applikationen kommer att visa den information den har hittat och du kan öppna en fil genom att dubbelklicka på den. FILTRERA SÖKNINGEN Man kan specificera sökningen genom att klicka på Add a search filter. Detta val uppenbarar sig då du skriver in sökordet. Med valet Date modified kan du ange när filen har modifierats. Med Size kan du ange filens storlek. SÖKNING EFTER FILER SOM SKAPATS MED EN VISS APPLIKATION Om du vill söka efter filer som skapats med ett visst program, t.ex. Word, kan du skriva filidentifieraren i sökrutan, t.ex. docx.

13 13 FÖRÄNDRADE TILLBEHÖR ACCESSORIES Tillbehörsapplikationerna i Windows har förändrats. Den största förändringen är det nya gränssnittet. Kalkylator. PAINT KALKYLATORN (CALCULATOR) Kalkylatorn har utvecklats vidare från tidigare versioner genom att lägga till vissa funktioner. Istället för två lägen har den nu fyra olika lägen: enkla, vetenskapliga, programmerings- och statistiska beräkningar. Därtill har kalkylatorn en behändig enhetskonverter, och med den kan man t.ex. räkna ut bränslekostnader. Ritprogrammet Paint RITPROGRAMMET PAINT Användargränssnittet för denna applikation har nu en menyremsa istället för menykommandon. Dessutom finns där nu färdiga former (Shapes) och nya ritverktyg. WORDPAD-ORDBEHANDLING Användargränssnittet för detta program har också förändrats, men i övrigt har det inte så många nya egenskaper. Wordpad-ordbehandling.

14 14 WINDOWS 7-MILJÖN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Arbetsstationerna vid universitetet är i huvudsak såkallade datornätarbetsstationer. Användningen kan delvis skilja sig från vad du är van vid SWITCH USER -FUNKTION Personalens Windows 7-arbetsstationer har en Switch user -funktion. Om en annan person har loggat in på arbetsstationen och låst den kan du ändå logga in på samma arbetsstation med ditt användarnamn och lösenord. Klicka Ctrl+Alt+Del i det låsta fönstret (fönstret visar även vem som är inloggad på datorn). Klicka sedan på Switch user och logga in med ditt eget användarnamn och lösenord. Obs! Om du stänger av datorn då någon annan är inloggad på samma dator kan denna person förlora filer som inte är sparade. DINA EGNA FILER OCH KATALOGER I Windows 7 fungerar hem- och gruppkatalogerna i universitetets datornät lika som i Windows XP. Din hemkatalog finns fortfarande på nätdisken Z och gruppkatalogerna på P-disken. Om alla dina filer inte ryms i Z- hemkatalogen kan du också spara dem i Local files (HY-data)-katalogen. Katalogen syns under namnet HY-data på arbetsstationen som ett bibliotek (Library) och på första nivån på C- eller D- skivenheten. I HY-data-katalogen finns en separat katalog för varje användare som har använt arbetsstationen med sitt användarkonto. Varje användare har tillgång endast till sin egen katalog och dess innehåll. Observera att innehållet i Local Files(HY-data)-katalogen endast sparas på arbetsstationens lokala hårdskiva, och det görs inga automatiska säkerhetskopior av innehållet. Detta betyder att du måste sköta om säkerhetskopieringen själv. START\ALL PROG RAMS\HY-MAPPEN Från Start\All Programs\HY-mappen hittar du bland annat följande ikoner: Med BgInfo-stödprogrammet ser du lätt basinformation om datorn, som till exempel datorns namn eller standardprinterns namn. Du behöver

15 15 denna information då du kontaktar Helpdesken. Från Helpdesk-ikonen kommer du till Helpdesk-portalen. Med hjälp av den kan du skapa stödförfrågningar och följa hur de framskrids samt se på tidigare förfrågningar. Software-portalens allmänbeskrivning: Från Software-portalen hittar du olika program som universitetet använder. Utbudet utökas kontinuerligt. Alla program i portalen har nödvändigtvis inte installerats på den arbetsstation som du använder. Du kan installera program från portalen, instruktioner: helpdesk/3039/sv T ILLÄGSINFORMATION Efter Windows 7-installeringen måste man själv installera printern. Instruktioner för det hittar du här: sv HELSINGFORS UNIVERSITETETS WINDOWS 7-BÄRBARA SYNKRONISERING AV FILER Med synkronisering avses att man förenhetligar en fil som finns sparad på olika platser så att den nyaste versionen av filen finns på alla platser. Arbetsstationerna i universitetets nätverk synkroniserar innehållet på skrivbordet (Desktop) och Documents-katalogen med Z-hemkatalogen. Synkroniseringen sker automatiskt då man loggar in på eller ut ur arbetsstationen. I första hand sparas alltså filerna direkt till Z-enheten. Om arbetsstationen inte har varit kopplad till universitets nät, synkroniseras filerna när datorn kopplas till universitetets nät igen. Manuell synkronisering av filer kan göras på följande sätt: Välj All Programs i Start-menyn, och sedan Accessories. Klicka på Sync Center i katalogen som öppnas. Välj Offline Files i fönstret, och klicka till slut på Sync i övre kanten av rutan. JUNOS PULSE Universitetet har internettjänster vars användning har begränsats till universitetets nätverk på grund av licensorsaker. Till dessa hör bland annat de databaser som biblioteket erbjuder och e-tidningar. Tjänsterna kan användas från datorer utanför universitetets nätverk genom att man skapar ett skyddat kontakt mellan hemdatorn och universitetets server. För detta ändamål finns i personalens bärbara färdigt installerat Junos Pulse -programmet istället för gamla OpenVPN. För att använda kontakten behövs en giltig behörighet för universitetets mikronät. SE NÄRMARE INSTRUKTIONER HÄR: sv

16 TRÅDLÖSA KONTAKTER PÅ UNIVERSITETET 16 Universitetet har två trådlösa internetuppkopplingar: eduroam och HUPnet. På grund av bättre datasäkerhet rekommenderas eduroam. Den är färdigt installerad på de centralt administrerade datorerna och även internationella gäster kan logga in på den med hemorganisationens lösenord. Nätet erbjuder eduroam-uppkopplingen automatiskt då du är i ett utrymme där eduroam finns. Till fönstrets nedre kant kommer ett popup-fönster genom vilket du kan logga in på eduroam. Användarnamnet ska ges i formen Lösenordet ska skrivas i vanlig form. Se närmare instruktioner här: sv HUPnet-uppkopplingen är oskyddad. HUPnet fungerar nästan överallt inom universitetsområdet och den kan i en del lokaler användas via nätkabeln. Du kan kontrollera trådlösa nätets täckning härifrån: GENERAL Helsingfors universitet Flamma intranet IT services på nätet INSTRUKTIONS Hjälp och självservering Windows 7 snabbquide (09) SERVICES Webmail WebOodi Helsingfors universitets bibliotek

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail.

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. E-programmets datorsalar är utrustade med datorer som

Läs mer

Eva Ansell MICROSOFT NYHETERNA WINDOWS 7

Eva Ansell MICROSOFT NYHETERNA WINDOWS 7 Eva Ansell I MICROSOFT NYHETERNA WINDOWS 7 . Inledning... 4 A. Windows 7-utgåvor... 4 B. Nyheter i Windows 7... 5 C. Prestanda... 6 D. Systemkrav för Windows 7... 6 Del Grunderna 2. Introduktion... 8 A.

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar.

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar. Skrivbordet... 1 Aero... 1 Anpassa skrivbordet och aktivera Aero-tema... 1 Ändra storlek på skrivbordsikoner... 1 Ändra skärmupplösning... 1 Startmenyn... 2 Sök... 3 Aktivitetsfältet... 3 Förhandsgranska

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Magnus Palm. Lättläst IT

Magnus Palm. Lättläst IT Magnus Palm Lättläst IT Del 1 LÄRA KÄNNA DIN DATOR 1. Persondatorn... 6. Bekanta dig med Windows XP... 7 3. Filer... 10. Hitta i datorn... 1 5. Gör det enkelt att hitta i datorn... 16 6. Övningsuppgifter...

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G IT 1... Fel! Bokmärket är inte definierat. Grundkurs i Data vid Ålands Lyceum... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehållsförteckning...

Läs mer

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA Nu med Mac OS X Leopard! DIN MAC från grunden! Del 1 GRUNDFUNKTIONER 4. Finder... 6 5. Dock... 34 6. Hjälp... 36 7. Mappar och filer... 38 8. Time Machine... 4 9. Systeminställningar...

Läs mer

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson Thor Stone Education Datakurs, grund (Windows 7) 1 Efter att du slagit på strömmen till datorn och den har laddat in operativsystemet (Windows), visas skrivbordet på skärmen. Det som visas på skrivbordet

Läs mer

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter.

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter. 2. Windows 10 Starta Windows logga in När du startar datorn, startar också Windows. Men för att du ska kunna använda systemets möjligheter, måste du i de allra flesta fall logga in. Det innebär att du

Läs mer

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 5 Arbeta med mappar och filer I Windows finns det två sätt att arbeta med de olika enheterna i systemet. Vilket du väljer beror på personligt

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL. Procapita. Mina sidor

UTBILDNINGSMATERIAL. Procapita. Mina sidor UTBILDNINGSMATERIAL Procapita Mina sidor Vård och Omsorg 2011 Procapita ett verksamhetssystem... 3 Tangentbord/musen... 3 Menyrad... 4 Första gången du loggar in i Procapita... 5 Du kommer inte in i Procapita...

Läs mer

Hej och välkommen till nya IT-miljön på

Hej och välkommen till nya IT-miljön på Hej och välkommen till nya IT-miljön på Inloggning Ditt användarnamn är detsamma som förut. Det är FirstClass lösenordet som du ska använda när du loggar in. Windows 7 nytt operativsystem! När du har loggat

Läs mer

Microsoft Windows 8 Grunder

Microsoft Windows 8 Grunder WINDOWS 8 GRUNDER Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till Windows Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 8...8 Välja

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap Syfte Syftet med detta dokument är att ge en introduktion till användning av datorerna i datorsalarna med

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS XP RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

del 3 ARBETA MED PROGRAM

del 3 ARBETA MED PROGRAM del ARBETA MED PROGRAM Det finns ett enormt stort antal program som kan användas tillsammans med Windows Vista. Med ett ordbehandlingsprogram som Microsoft Word till exempel, kan man skapa, redigera och

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Innehåll. Kurs i Windows 7 2013

Innehåll. Kurs i Windows 7 2013 Kurs i Windows 7 2013 Innehåll Nyheter i Windows 7... 2 Inloggning på datorn och nätverket... 2 Skrivbordet... 2 Fönsterhantering... 2 Fäst fönster i kanterna... 2 Maximera på flera sätt... 2 Skaka fönster...

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Säkerhetskopiera och återställa

Säkerhetskopiera och återställa http://windows.microsoft.com/sv- se/windows7/products/features/backup- and- restore Säkerhetskopiera och återställa Gäller för Windows 7 Med Säkerhetskopiering och återställning förbättrad för Windows

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Lathund. Windows Alta Vista

Lathund. Windows Alta Vista Lathund Windows Alta Vista sv Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet i denna Lathund är enligt lagen om upphovsrätt av 1960-12-30 förbjudet

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Microsoft. Windows 7 Grundkurs

Microsoft. Windows 7 Grundkurs Microsoft Windows 7 Grundkurs Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Windows...7 Operativsystem och program... 7 Utgåvor av Windows 7... 7 Mushantering... 8 Vänsterknappen... 8 Högerknappen... 8 Övriga

Läs mer

Grundläggande EndNote

Grundläggande EndNote Grundläggande EndNote Stephen Naron, februari, 2011 Uppdatering och översättning till svenska: Taeda Tomić, 2012, 2014 Korrekturläsning: Martina Andersson Löfqvist, september 2012 1. Lite information om

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument.

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument. 2 Dokument Du kan skapa både enkla och mer komplicerade dokument på din dator. Det beror på vilket datainnehåll du vill ha i ditt dokument. Datainnehållet kan vara till exempel text och grafiska objekt,

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder INSPIRA Microsoft PowerPoint Grunder Del. ClipArt och bilder 78 6. Diagram 87 7. Organisationsschema 98 8. Tabeller 0 9. Bildspel 0. Praktiska övningar 6 CLIPART OCH BILDER CLIPART OCH BILDER Infoga ClipArt

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lab1 inginfo07. Detta dokument innehåller övningar för introduktion till Media-programmets datorsystem (Mac OS X).

Lab1 inginfo07. Detta dokument innehåller övningar för introduktion till Media-programmets datorsystem (Mac OS X). Lab1 inginfo07 Detta dokument innehåller övningar för introduktion till Media-programmets datorsystem (Mac OS X). Inloggning Du borde ha fått ett personligt användarnamn och ett lösenord från Delfi, om

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB Sid 1 Överföring av bilder från kamera Så här kommer kamerabilderna in i datorn: Koppla in datasladden som följer med kameran. Det är oftast en s.k. USB-sladd (änden som ska in i datorn ser ut ungefär

Läs mer

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet.

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet. 1. ELEV 1.1. ELEVENS LÖSENORD I Mattekungen kan eleven ha ett eget lösenord. Elevens eget lösenord tar man i bruk genom att först välja elevens namn på elevlistan på huvudsidan. Därefter väljer man Fil

Läs mer

Del 1: Skapa konto i Exchange

Del 1: Skapa konto i Exchange Adminguide Del 1: Skapa kontot i Exchange Del 2: Aktivera kontot i Office 365 Del 3: Anpassa kontot till ITarbetsplatsen Del 4: Installera dator i ITarbetsplatsen Del 5: ITarbertsplatsen - dator till användarkonto

Läs mer

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd.

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Mirasys 5.10 Användarguide: Live Sök Export November 2010 TTC_TI_Mirasys_Anvandarguide/EW Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Sida 1 Innehållsförteckning Inloggning...

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar.

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar. 6. Mera om appar Vi har hittills bekantat oss med några av de appar som finns med i Windows 10, bl.a. Kalkylatorn, Wordpad, webbläsaren Edge, och E- post. (Till viss del blir därför följande avsnitt repetition.)

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38. Centralen för utredning av penningtvätt WEBBAPPLIKATION 4.1 REGISTERING GUIDE APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.0 Stödtelefon: tfn: 0295 486 833 (vardagar 8 16) e-post: goaml.krp@poliisi.fi Frågor

Läs mer

ITför. alla av Eva Ansell

ITför. alla av Eva Ansell ITför alla av Eva Ansell Innehåll 1 Introduktion.... 7 Grundläggande om datorn........... 7 Operativsystem och program...7 Vad är Windows?...8 Starta och avsluta Windows 7...9 Starta datorn....9 Stänga

Läs mer

En guide till. FirstClass. i webbläsaren

En guide till. FirstClass. i webbläsaren En guide till FirstClass i webbläsaren En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass Du når FirstClass från vilken modern webbläsare som helst, oavsett plattform (PC, Mac, smartphone

Läs mer

WINDOWS 8.1. Grunder

WINDOWS 8.1. Grunder WINDOWS 8.1 Grunder EXCEL 2013 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Programmet gör det möjligt att skapa en räddningsskiva, DVD eller USB-minne. Detta räddningssystem är avsedd för två typer av situationer: 1. För att återställa en säkerhetskopia

Läs mer

Snabbstartguide för SystemTweaker

Snabbstartguide för SystemTweaker Snabbstartguide för SystemTweaker SystemTweaker är ett säkert och lättanvänt verktyg med vilket du kan skräddarsy Windows efter din egen smak. Den här snabbstartguiden hjälper dig att installera produkten

Läs mer

Introduktion. Inloggning. Vad är Office 365? Vilka är fördelarna? Du kan logga in från vilken enhet som helst via länken portal.office.

Introduktion. Inloggning. Vad är Office 365? Vilka är fördelarna? Du kan logga in från vilken enhet som helst via länken portal.office. Denna lathund ger dig en allmän introduktion till Office 365 för att få förståelse för tjänsten. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar för att komma igång. Praktiska övningar

Läs mer

Instruktioner för Axxell's Trådlösa Nät

Instruktioner för Axxell's Trådlösa Nät Tobias Ahlfors Revisionshistorik Revision 1.1 2 Dec 2014 Innehållsförteckning Snabbguide... 1 Instruktioner... 1 Steg 1 - Network and Sharing Center... 1 Steg 2 - Skapa en ny nätverksprofil...

Läs mer

Säljarens sida Användarhandledning

Säljarens sida Användarhandledning December 2009 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Word 2011 - Macintosh 2015-06-01 Installationsanvisning för Su Officemallar 2011 För Mac Word och PowerPoint Innehållsförteckning För Mac Word och PowerPoint... 1 Var hittar

Läs mer

Kom igång med Windows 8.1

Kom igång med Windows 8.1 Kom igång med Windows 8.1 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 1 Startskärmen... 1 Zooma... 2 Snabbknappar... 2 Sök... 3 Dela... 3 Start...

Läs mer