CENTER FÖR INFORMATIONTEKNOLOGI WINDOWS 7 SNABBGUIDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CENTER FÖR INFORMATIONTEKNOLOGI WINDOWS 7 SNABBGUIDE"

Transkript

1 CENTER FÖR INFORMATIONTEKNOLOGI WINDOWS 7 SNABBGUIDE

2 Arja Sipola och Krista Tuominen Helsingfors universitet Center för infromationsteknologi 2011

3 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING DE VIKTIGASTE NYA EGENSKAPERNA HOS WINDOWS 7 4 HUR MAN ANVÄNDER BIBLIOTEKEN 10 SKAPA ETT NYTT BIBLIOTEK 10 SÅ FUNGERAR SKRIVBORDET I WINDOWS 7 4 LÄGG MAPPAR TILL BIBLIOTEK 11 DET FÖRNYADE AKTIVITETSFÄLTET 4 HANTERING AV ÖPPNA FÖNSTER 4 FÖRÄNDRAD SÖKFUNKTION 11 ORDNA FÖNSTER 5 SNABBSÖKNING 11 HUR MAN ANVÄNDER SNABBLISTOR 5 SÖK EFTER DATA VIA MAPPFÖNSTER 12 FILTRERA SÖKNINGEN 12 GRANSKA INNEHÅLLET I DATORN 6 HUR VISAS DE OLIKA LAGRINGSPLATSERNA? 7 SÖKNING EFTER FILER SOM SKAPATS MED EN VISS APPLIKATION 12 NAVIGERING I MAPPSTRUKTUREN 7 FILTRERA FILER I MAPPFÖNSTRET 8 FÖRHANDSVY AV FILER I MAPPFÖNSTER 8 FÖRÄNDRADE TILLBEHÖR 13 KALKYLATORN (CALCULATOR) 13 RITPROGRAMMET PAINT 13 HANTERA FILER I WINDOWS 7 9 WORDPAD -ORDBEHANDLING 13 SKAPA MAPPAR 9 KOPIERING/FLYTTNING AV FILER OCH MAPPAR 9 WINDOWS 7-MILJÖN VID HELSINGFORS UNIVERSITET 14 KOPIERA DATA TILL ETT USB-FLASHMINNE ELLER EN EXTERN SKIVA 10 DINA EGNA FILER OCH KATALOGER 14 SYNKRONISERING AV FILER 14

4 DE VIKTIGASTE NYA EGENSKAPERNA HOS WINDOWS 7 4 Windows 7 har förändrats, både till utseende och vad gäller användarvänlighet, jämfört med tidigare versioner. Till en början kan det kännas som om alla funktioner har försvunnit och ingenting finns där du är van att se det. Utseendet på Windows 7 domineras av en glaslik effekt, där fönstrens kanter ser transparenta ut och visar elementen som finns under fönstren. Det finns nya egenskaper som gör det enklare att hantera skrivbordet och fönstren. Strukturen på mappfönstren har också förändrats, och det är nu behändigt att söka efter filer med den nya snabbsöksfunktionen. SÅ FUNGERAR SKRIVBORDET I WINDOWS 7 De nya funktionerna på Windows 7-skrivbordet gör det enklare att organisera och hantera fönstren. Så kan du bättre koncentrera dig på själva arbetet och kan enkelt gå från ett fönster till ett annat. DET FÖRNYADE AKTIVITETSFÄLTET Det är behändigt att fästa de program du vill ha på aktivitetsfältet. Då kan du öppna dina favoritapplikationer direkt från aktivitetsfältet. Klicka på applikationen i Start-menyn med din sekundära musknapp och välj Pin to Taskbar. Du kan också dra applikationen från Start-menyn till aktivitetsfältet. Du kan ändra ordningen på ikonerna genom att dra dem med musen. I högra kanten av aktivitetsfältet finns knappen Show Desktop. Även om du har flera öppna fönster, kan Fäst program på aktivitetsfältet du ta fram skrivbordet genom att föra muspekaren över denna knapp. Då blir de öppna fönstren transparenta. Om du vill förminska fönstren till aktivitetsfältet ska du klicka på knappen. PROVA DETTA! Du kan behändigt öppna en applikation som fästs vid aktivitetsfältet med tangentkombinationen Windows + (applikationens ordningsnummer i aktivitetsfältet)..

5 5 PROVA DESSA FUNKTIONER! Man kan bläddra i öppna fönster med tangentkombinationen Alt+Tab. Denna funktion fanns även i äldre Windowsversioner, men nu öppnar den fönstret som man vill se utan att man släpper Tabtangenten. Om man håller Alt-tangenten nertryckt kan man också bläddra bland fönstren med musen. Med kombinationen Ctrl+Win+Tab kan man stapla de öppna fönstren på varandra. Man kan bläddra bland fönstren med Tab- eller piltangenterna. Välj det fönster du vill ha med Enter eller musen. Du kommer ut ur denna status med Esc-tangenten. HANTERING AV ÖPPNA FÖNSTER Det finns många nya funktioner för att göra det enklare att arbeta med fönstren. Om du vill se vilka filer som är öppna i någon applikation ska du peka med musen på applikationens ikon i aktivitetsfältet. Då visas en förhandsvy av filerna. Ordna fönster kanten, placeras fönstret där du vill ha det. Om du vill ha två fönster bredvid varandra kan du dra det ena över den vänstra kanten på skrivbordet och det andra över högra kanten. Du kan maximera fönstret över hela skärmen genom att dra det till övre kanten av skrivbordet. Om du vill se närmare på en av filerna ska du peka på dess förhandsvy för att applikationen ska visa den. Om du vill hantera den ska du klicka på förhandsvyn. ORDNA FÖNSTER Det är nu mycket enkelt att ordna fönster. Ta tag i fönstrets rubrikfält med musen och dra det över kanten på skrivbordet. Då muspekaren går över PROVA DETTA! Om flera fönster är öppna kan du skaka på ett av dem genom att dra det fram och tillbaka. Då minimeras de övriga fönstren till aktivitetsfältet. Skaka på fönstret på nytt för att öppna de andra igen. Behändigt. HUR MAN ANVÄNDER SNABBLISTOR Snabblistor är ett slag av historielistor som lagrar information om vilka filer du hanterat, vilka webbsidor du besökt ofta, eller vilka mappar du använt senast. Nu finner du sådana filer snabbt, eftersom snabblistorna i Windows 7 har arrangerats enligt applikation. Klicka med den sekundära musknappen på applikationens ikon i aktivitetsfältet för att ta fram snabblistan. Via denna snabblista kan du öppna filer och också stänga alla filer som är öppna i den applikationen. Om du vill

6 6 GRANSKA INNEHÅL- LET I DATORN Snabblista enligt applikation. Via Explorer-ikonen till vänster i aktivitetsfältet kan du granska innehållet i datorn. Via den får du fram ett fönster som visar alla skivenheter i datorn samt alla enheter som kopplats till den, t.ex. ett USB-flashminne. Observera att innehållet i fönstret beror på sammansättningen hos datorn du använder, så det kan variera lite. Till vänster ser du alternativen som du kan välja mellan. Välj önskat alternativ för att se dess innehåll i fönstret. 1. Favorites, favoriter som t.ex. skrivbordet, laddade filer, och senast hanterade filer och mappar. 2. Libraries, bibliotek 3. Computer, datorns egna, inkopplade och externa skivenheter. Explorer-ikon fästa en fil till snabblistan permanent ska du klicka på stiftet som syns efter namnet på filen. Filen flyttas överst i listan och blir kvar där. Om du vill ta bort den från snabblistan ska du klicka på stiftet på nytt. Det finns också snabblistor i Startmenyn vid varje applikation. För muspekaren ovanpå applikationens namn för att se snabblistan. Explorer-ikonen har också en snabblista.

7 7 HUR VISAS DE OLIKA LAGRINGSPLATSERNA? Innehållet i Explorer-fönstret kan variera, beroende på inställningarna och innehållet i din dator. Data för den enhet du har valt syns i meddelandefältet nederst i fönstret. På datorn i exemplet ovan: 1. Datorns egen hårdskiva, som kan vara delad i flera delar. Skiveneheterna och deras delar kan ha andra namn än i det här exemplet. 2. Extern hårdskiva 3. DVD-enheten 4. USB-flashminne Man kan granska innehållet i enheterna genom att klicka på deras ikoner. NAVIGERING I MAPPSTRUKTUREN Strukturen för mappfönster i Windows har förändrats. Det är nu enklare att hantera filer och övergå från ett objekt till ett annat. I övre högra hörnet av varje fönster finns nu en sökruta, där man kan skriva ett sökord för att hitta data i den öppna mappen. Adressfältet har också förnyats. Med hjälp av Next- och Previousknapparna kan man gå till andra mappar som man redan har öppnat, utan att stänga det aktiva fönstret. Det är meningen att man nyttjar knapparna och adressfältet tillsammans. Om du t.ex. har använt adressfältet för att gå från en mapp till en annan, kan du återgå till den första mappen med Previous-knappen. Under adressfältet finns det olika verktyg som byts ut enligt vilken typ av mapp eller fil som är aktiv. I nedre delen av fönstret finns en informationsruta med filens eller mappens egenskaper, t.ex. filens skapare, senaste modifieringsdatum, och andra identifierare som du kan lägga till filer. PROVA DETTA! Du kan snabbt förändra hur ikonerna visas genom att hålla Ctrl-tangenten nedtryckt och röra på mushjulet.

8 8 FILTRERA FILER I MAPPFÖNSTRET I mappfönstrets Details-vy kan man ändra ordningen på filerna med hjälp av kolumnrubrikerna. Om du klickar på den vänstra sidan av en kolumnrubrik kan du byta ordningen på filer och mappar. Om man klickar på den högra sidan kan man filtrera filerna på olika vis. FÖRHANDSVY AV FILER I MAPPFÖNSTER Man kan också föhandsvisa de flesta filer i mappfönstret utan att öppna dem. Om du t.ex. väljer ett e-postmeddelande, en textfil, eller en bild, kan du granska innehållet utan att öppna filen med dess applikation. Om förhandsvyrutan inte syns kan du ta den i bruk genom att klicka på knappen för förhandsvisning i verktygsfältet.

9 9 HANTERA FILER I WINDOWS 7 Den grundläggande principen för hur man hanterar filer har inte ändrats, men kommandona har en ny placering. SKAPA MAPPAR Öppna den skivenhet, där du vill skapa en mapp, genom att dubbelklicka på den. Om du skapar en mapp inom en existerande mapp, ska du också dubbelklicka på denna mapp. Klicka därefter på New folder i verktygsfältet. En ny mapp uppenbarar sig i fönstret. Mappnamnet är valt (blått). Nu kan du direkt skriva in ett nytt namn åt mappen, och godkänna det genom att trycka på Enter. Du kan öppna den här mappen genom at dubbelklicka på den, och skapa nya mappar inom den på samma vis. Skapa mappar KOPIERING/FLYTTNING AV FILER OCH MAPPAR Välj filen eller mappen du vill flytta (du kan också välja flera på en gång). Klicka på Organize uppe till vänster i mappfönstret. Välj Cut eller Copy ur menyn som öppnas. Gå till mappen dit du vill kopiera eller flytta objektet och klicka på Organize. Välj Paste. Kopiering/flyttning av filer och mappar Man kan också kopiera/flytta såhär: Man kan också nyttja en snabbmeny, d.v.s. klicka med den sekundära musknappen på objektet och välja Copy eller Cut ur snabbmenyn som öppnas. Gå till mappen dit du vill föra in objektet och klicka med den sekundära musknappen på ett tomt fält. Välj Paste ur snabbmenyn. Tangentkommandon: Ctrl+C (Kopiera), Ctrl+X (Klipp ur) och Ctrl+V (Klistra in).

10 10 KOPIERA DATA TILL ETT USB- FLASHMINNE ELLER EN EXTERN SKIVA Välj objektet du vill kopiera. Klicka med den sekundära musknappen på det utvalda objektet. I snabbmenyn som öppnas, välj Send To, och välj ur undermenyn ditt USB-flashminne eller den externa skivenheten (observera att ditt USB-flashminne kan ha ett annat namn än i exemplet). HUR MAN ANVÄNDER BIBLIOTEKEN Med Libraries, d.v.s. biblioteken, är det enklare att söka, ordna och komma åt filer som finns här och där på din dator, ditt nätverk, eller något externt minne. Biblioteken bringar samman alla filer oberoende av var de finns på riktigt. Till utseendet liknar biblioteken mappar. När du öppnar ett bibliotek ser du filer, men till skillnad från en mapp innehåller det filer som lagrats på olika platser. Filerna lagras alltså inte i själva biblioteken, utan man kan nyttja biblioteken till att hantera mapparna där filerna lagrats. Om du t.ex. har lagrat bildfiler i mappar både på hårddisken och en extern skivenhet kan du komma åt dem alla via Pictures-biblioteket. Det finns fyra förhandsinställda bibliotek i systemet: Documents, Music, Pictures och Videos. Förutom dessa kan du skapa nya bibliotek för dina egna samlingar. SKAPA ETT NYTT BIBLIOTEK Klicka på Explorer i aktivitetsfältet, välj Libraries i fältet till vänster. Klicka på New Library i verktygsfältet. Skriv in namnet på biblioteket och godkänn med Enter. Innan man kan kopiera, flytta eller lagra filer i biblioteket måste man skapa en mapp i biblioteket så det finns en lagringsplats. Denna mapp blir automatiskt den förhandsinställda lagringsplatsen för biblioteket.

11 11 LÄGG MAPPAR TILL BIBLIOTEK Klicka med den sekundära musknappen på mappen du vill lägga in i ett bibliotek. Välj Add to Library ur snabbmenyn som öppnas, och välj önskat bibliotek. FÖRÄNDRAD SÖKFUNKTION Det har blivit enklare att söka i Windows 7. Med hjälp av sökfunktionerna hittar man snabbt både applikationer, individuella mappar, och filer. Man kan göra snabba sökningar t.o.m. med enskilda ord som förekommer i dokumenten. SNABBSÖKNING Då du klickar på Start i nedre vänstra hörnet får du fram sökrutan för snabbsökningar. Skriv in ett ord eller början av ett ord i filen du söker efter. Applikationen visar resultaten direkt i menyn. Du kan också lätt öppna applikationer med snabbsöksfunktionen. Skriv namnet på applikationen i sökrutan. Då syns den i menyn och du kan öppna den direkt. Vid behov kan du öppna en fil genom att klicka på den. Om du vill se alla resultaten ska du klicka på länken See more results ovanför sökrutan. En ny resultatruta och ett sökverktyg kommer att öppnas på skärmen.

12 12 SÖK EFTER DATA VIA MAPPFÖN- STER Det finns en sökruta i övre högra hörnet av varje mappfönster. Skriv in sökordet i rutan. Applikationen kommer att visa den information den har hittat och du kan öppna en fil genom att dubbelklicka på den. FILTRERA SÖKNINGEN Man kan specificera sökningen genom att klicka på Add a search filter. Detta val uppenbarar sig då du skriver in sökordet. Med valet Date modified kan du ange när filen har modifierats. Med Size kan du ange filens storlek. SÖKNING EFTER FILER SOM SKAPATS MED EN VISS APPLIKATION Om du vill söka efter filer som skapats med ett visst program, t.ex. Word, kan du skriva filidentifieraren i sökrutan, t.ex. docx.

13 13 FÖRÄNDRADE TILLBEHÖR ACCESSORIES Tillbehörsapplikationerna i Windows har förändrats. Den största förändringen är det nya gränssnittet. Kalkylator. PAINT KALKYLATORN (CALCULATOR) Kalkylatorn har utvecklats vidare från tidigare versioner genom att lägga till vissa funktioner. Istället för två lägen har den nu fyra olika lägen: enkla, vetenskapliga, programmerings- och statistiska beräkningar. Därtill har kalkylatorn en behändig enhetskonverter, och med den kan man t.ex. räkna ut bränslekostnader. Ritprogrammet Paint RITPROGRAMMET PAINT Användargränssnittet för denna applikation har nu en menyremsa istället för menykommandon. Dessutom finns där nu färdiga former (Shapes) och nya ritverktyg. WORDPAD-ORDBEHANDLING Användargränssnittet för detta program har också förändrats, men i övrigt har det inte så många nya egenskaper. Wordpad-ordbehandling.

14 14 WINDOWS 7-MILJÖN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Arbetsstationerna vid universitetet är i huvudsak såkallade datornätarbetsstationer. Användningen kan delvis skilja sig från vad du är van vid SWITCH USER -FUNKTION Personalens Windows 7-arbetsstationer har en Switch user -funktion. Om en annan person har loggat in på arbetsstationen och låst den kan du ändå logga in på samma arbetsstation med ditt användarnamn och lösenord. Klicka Ctrl+Alt+Del i det låsta fönstret (fönstret visar även vem som är inloggad på datorn). Klicka sedan på Switch user och logga in med ditt eget användarnamn och lösenord. Obs! Om du stänger av datorn då någon annan är inloggad på samma dator kan denna person förlora filer som inte är sparade. DINA EGNA FILER OCH KATALOGER I Windows 7 fungerar hem- och gruppkatalogerna i universitetets datornät lika som i Windows XP. Din hemkatalog finns fortfarande på nätdisken Z och gruppkatalogerna på P-disken. Om alla dina filer inte ryms i Z- hemkatalogen kan du också spara dem i Local files (HY-data)-katalogen. Katalogen syns under namnet HY-data på arbetsstationen som ett bibliotek (Library) och på första nivån på C- eller D- skivenheten. I HY-data-katalogen finns en separat katalog för varje användare som har använt arbetsstationen med sitt användarkonto. Varje användare har tillgång endast till sin egen katalog och dess innehåll. Observera att innehållet i Local Files(HY-data)-katalogen endast sparas på arbetsstationens lokala hårdskiva, och det görs inga automatiska säkerhetskopior av innehållet. Detta betyder att du måste sköta om säkerhetskopieringen själv. START\ALL PROG RAMS\HY-MAPPEN Från Start\All Programs\HY-mappen hittar du bland annat följande ikoner: Med BgInfo-stödprogrammet ser du lätt basinformation om datorn, som till exempel datorns namn eller standardprinterns namn. Du behöver

15 15 denna information då du kontaktar Helpdesken. Från Helpdesk-ikonen kommer du till Helpdesk-portalen. Med hjälp av den kan du skapa stödförfrågningar och följa hur de framskrids samt se på tidigare förfrågningar. Software-portalens allmänbeskrivning: Från Software-portalen hittar du olika program som universitetet använder. Utbudet utökas kontinuerligt. Alla program i portalen har nödvändigtvis inte installerats på den arbetsstation som du använder. Du kan installera program från portalen, instruktioner: helpdesk/3039/sv T ILLÄGSINFORMATION Efter Windows 7-installeringen måste man själv installera printern. Instruktioner för det hittar du här: sv HELSINGFORS UNIVERSITETETS WINDOWS 7-BÄRBARA SYNKRONISERING AV FILER Med synkronisering avses att man förenhetligar en fil som finns sparad på olika platser så att den nyaste versionen av filen finns på alla platser. Arbetsstationerna i universitetets nätverk synkroniserar innehållet på skrivbordet (Desktop) och Documents-katalogen med Z-hemkatalogen. Synkroniseringen sker automatiskt då man loggar in på eller ut ur arbetsstationen. I första hand sparas alltså filerna direkt till Z-enheten. Om arbetsstationen inte har varit kopplad till universitets nät, synkroniseras filerna när datorn kopplas till universitetets nät igen. Manuell synkronisering av filer kan göras på följande sätt: Välj All Programs i Start-menyn, och sedan Accessories. Klicka på Sync Center i katalogen som öppnas. Välj Offline Files i fönstret, och klicka till slut på Sync i övre kanten av rutan. JUNOS PULSE Universitetet har internettjänster vars användning har begränsats till universitetets nätverk på grund av licensorsaker. Till dessa hör bland annat de databaser som biblioteket erbjuder och e-tidningar. Tjänsterna kan användas från datorer utanför universitetets nätverk genom att man skapar ett skyddat kontakt mellan hemdatorn och universitetets server. För detta ändamål finns i personalens bärbara färdigt installerat Junos Pulse -programmet istället för gamla OpenVPN. För att använda kontakten behövs en giltig behörighet för universitetets mikronät. SE NÄRMARE INSTRUKTIONER HÄR: sv

16 TRÅDLÖSA KONTAKTER PÅ UNIVERSITETET 16 Universitetet har två trådlösa internetuppkopplingar: eduroam och HUPnet. På grund av bättre datasäkerhet rekommenderas eduroam. Den är färdigt installerad på de centralt administrerade datorerna och även internationella gäster kan logga in på den med hemorganisationens lösenord. Nätet erbjuder eduroam-uppkopplingen automatiskt då du är i ett utrymme där eduroam finns. Till fönstrets nedre kant kommer ett popup-fönster genom vilket du kan logga in på eduroam. Användarnamnet ska ges i formen Lösenordet ska skrivas i vanlig form. Se närmare instruktioner här: sv HUPnet-uppkopplingen är oskyddad. HUPnet fungerar nästan överallt inom universitetsområdet och den kan i en del lokaler användas via nätkabeln. Du kan kontrollera trådlösa nätets täckning härifrån: GENERAL Helsingfors universitet Flamma intranet IT services på nätet INSTRUKTIONS Hjälp och självservering Windows 7 snabbquide (09) SERVICES Webmail WebOodi Helsingfors universitets bibliotek

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet.

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT ikapp Handbok i dator- och internetanvändning IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT-ikapp Handbok i dator- och internetanvändning Version 1.0 2010

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

ÖVNINGAR TILL KAPITEL 1.

ÖVNINGAR TILL KAPITEL 1. ÖVNINGAR TILL KAPITEL 1. 1) Vad heter de fyra olika utgåvorna av Windows 7? Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate 2) Vilken utgåva är vanligast på företag?

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

FileMaker 13. WebDirect Handbok

FileMaker 13. WebDirect Handbok FileMaker 13 WebDirect Handbok 2014 FileMaker Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är varumärken som tillhör FileMaker, Inc.

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

Pinnacle Studio. Ditt liv i filmform. Version 17. Inklusive Pinnacle Studio Plus och Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Ditt liv i filmform. Version 17. Inklusive Pinnacle Studio Plus och Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Version 17 Inklusive Pinnacle Studio Plus och Pinnacle Studio Ultimate Ditt liv i filmform Copyright 2013 Corel Corporation. Alla rättigheter reserverade. Respektera upphovsrätten. Innehåll

Läs mer

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen Använda Hjälp Använda Hjälp Innehåll Index Bakåt 1 Använda Hjälp Använda direkthjälpen Programvaran Adobe Acrobat Reader 5.1 innehåller fullständig dokumentation i ett lättillgängligt PDF-baserat hjälpsystem.

Läs mer

FileMaker 14. Guide för WebDirect

FileMaker 14. Guide för WebDirect FileMaker 14 Guide för WebDirect 2015 FileMaker Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och FileMaker Go är varumärken som tillhör FileMaker,

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18 MANUAL Venturi - Fakturan.0 Upplaga.0 Sidan av 8 CD Soft AB Storgatan 6 6 Växjö Tel: 070-7 http://www.cdsoft.se Support Supporten når du enklast per e-post eller via vår hemsida. E-post: support@cdsoft.se

Läs mer

Handbok KWordQuiz. Peter Hedlund Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok KWordQuiz. Peter Hedlund Översättare: Stefan Asserhäll Peter Hedlund Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 6 1.1 Enkelt att använda..................................... 6 1.1.1 Övningslägen.................................... 6 1.1.2 Provlägen......................................

Läs mer

Förord. 2009 WordFinder Software Förord 1

Förord. 2009 WordFinder Software Förord 1 Förord Internet har öppnat många av världens gränser. Allt från privatpersoner till multinationella företag utvidgar sina kontaktnät. Språket behöver inte längre vara ett hinder för internationella affärer

Läs mer

Skapa en webbplats med Joomla

Skapa en webbplats med Joomla Nils Eriksson, Jonathan Bourque Olivegren och Sven-Åke E klund Skapa en webbplats med Joomla En guide om hur du bygger en webbplats med publiceringsverktyget Joomla Skapa en webbplats med Joomla.SE:s Internetguide,

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2009 Widgit pictures Widgit Software 2009 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2009 We would like to

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

Kom igång med WinPig Slakt

Kom igång med WinPig Slakt Kom igång med WinPig Slakt Generella funktioner 1 Filter (sökfunktion) 1 Olika typer av filter 1 Genvägsikoner 2 Allmänt att tänka på 3 Förutsättningar 3 Snabbkommandon och funktioner 3 Sök-ikonen 3 Ta

Läs mer

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 2 Innehåll 1. Välkommen till Vision 80/20 Informera 6 2. Introduktion 7 2.1 Innan du börjar 8 2.2 Inloggning 8 Begär nytt lösenord 8 Sök utan att logga in

Läs mer

DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE

DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE Kapitel 11 DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE Mac OS X är designat för att kunna vara ett fleranvändarsystem, vilket betyder att varje användare på en Mac har sitt eget konto. Varje användare är antingen

Läs mer

Family Tree Maker World Express Hjälp

Family Tree Maker World Express Hjälp Family Tree Maker World Express Hjälp Välkommen Grattis till valet av Family Tree Maker för att upptäcka och bevara din släkts historia. Programmet är snabbt och enkelt att använda för den som precis börjat

Läs mer

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering Sus Andersson Lär dig kryptering lär dig kryptering 2 kryptering och nycklar vad är det? 3 kryptera meddelanden 3 pc: hämta hem och installera gnupg 4 skapa nycklar 6 testa nycklarna 9 ta emot en krypterad

Läs mer

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003.

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003. Icarus 2.6 Manual är utskriven 2003-08-27 22:44 Copyright Keylogic AB 2003. 1 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT...3 1.1 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...3 1.2 SYSTEMKRAV...3 1.3 HUR FUNGERAR ICARUS...4 1.4 STÖD FINNS

Läs mer

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13 Manual Scoutnet Startsida Mina sidor Kårsida Medlemmar Distriktets sida Förbundets sida Aktiviteter Version 8 2011-10-13 Innehållsförteckning 1. För att komma igång s.3 Inloggning Vilken manualversion

Läs mer

WD My Cloud Personlig molnlagring Användarhandbok

WD My Cloud Personlig molnlagring Användarhandbok WD My Cloud Personlig molnlagring Användarhandbok WD Service och support Om du stöter på några problem ber vi dig kontakta oss så att vi kan försöka åtgärda detta innan du skickar tillbaka produkten. De

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för redaktörer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för redaktörer EPiServer 7.5 CMS Användarhandbok för redaktörer Användarhandbok för redaktörer EPiServer 7.5 CMS Utgåva A, 2013 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Introduktion 5 Om den

Läs mer

PREMIUM COMAI Användare

PREMIUM COMAI Användare 1 PREMIUM COMAI Användare WEBBKALENDER 2.0 utvecklar och säljer kognitions- och utvecklar och säljer kognitions- och komm 2 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 4 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3

Läs mer