Innehåll. ERSÄTTNINGSREGLER 1 (9) Dnr: Överförmyndarnämnden Margareta S Rothell,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. ERSÄTTNINGSREGLER 1 (9) 2014-12-17 Dnr: Överförmyndarnämnden Margareta S Rothell, 0340-697643"

Transkript

1 ERSÄTTNINGSREGLER 1 (9) Överförmyndarnämnden Margareta S Rothell, Innehåll 1 Allmänt Riktlinjer för arvodering Godmanskap och förvaltarskap Ekonomisk förvaltning och bevaka rätt Arvode ekonomisk förvaltning Arvode personlig omvårdnad (sörja för person) Kostnadsersättning Arvode speciella händelser Arvode till god man för ensamkommande barn, före PUT Arvode till god man för ensamkommande barn, efter PUT Arvode och kostnadsersättning till förordnad förmyndare och medförmyndare Nedsättning av arvode... 9 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON ORGANISATIONSNR. E-POSTADRESS Överförmyndarförvaltningen Norrgatan ofm@varberg.se Varberg / Falkenberg WEBBPLATS Varberg Varberg alt.

2 ERSÄTTNINGSREGLER 2 (9) 1 Allmänt Av 12 kap. 16 föräldrabalken framgår att förmyndare, gode män och förvaltare (i fortsättningen kallade ställföreträdare) har rätt till skäligt arvode för uppdraget och ersättning för de utgifter som har varit skäligen påkallade för uppdragets fullgörande. Ett uppdrag som ställföreträdare är till stor del ett ideellt uppdrag. Man kan därför inte förvänta sig att få ett arvode som kan jämställas med lön och omfatta allt som man har utfört för sin huvudman. Ställföreträdaren förutsätts lägga upp arbetet på minst arbetskrävande sätt. Återkommande räkningar såsom hyra och liknande kan med fördel skötas via autogiro eller internetbank. Huvudregeln är att arvode och kostnadsersättning ska betalas med huvudmannens medel om inte särskilda skäl föranleder något annat. Förutsättningen är att hans eller hennes beräknade inkomst under det år när uppdraget utförs överstiger 2,65 gånger prisbasbeloppet (pbb) eller hans eller hennes tillgångar under samma år överstiger 2 gånger pbb enligt lagen om allmän försäkring (1962:381). Exempel på särskilda skäl enligt ovan kan vara att huvudmannen har stora vårdkostnader som förbrukar inkomsterna eller att tillgångarna består av en fastighet som utgör bostad åt huvudmannen. Överförmyndarnämnden kan då bestämma att kommunen ska stå för arvodet. I samband med att ställföreträdaren begär arvode ska han/hon lämna en redogörelse över vad uppdraget inneburit så att överförmyndarnämnden kan avgöra vilket arvode som ska beslutas. Om det inte finns några speciella omständigheter fattar överförmyndarnämnden beslut om arvode och kostnadsersättningar en gång per år vilket sker i samband med att årsredovisningen granskas. Nämnden bestämmer samtidigt om arvode och ersättning för utgifter ska betalas med medel som tillhör den enskilde eller av kommunens medel. Arvode och ersättning för utgifter som avser vård av någons rätt i oskiftat dödsbo ska betalas med dödsboets medel om inte särskilda skäl föranleder annat. Vid det kommande skiftet avräknas det beslutade beloppet på huvudmannens arvslott.

3 ERSÄTTNINGSREGLER 3 (9) 2 Riktlinjer för arvodering Arvodet regleras med en procentsats. Denna procentsats avser andel av prisbasbeloppet (pbb) för det år som uppdraget utfördes. Prisbasbeloppet justeras årligen. Om en ställföreträdare har varit förordnad del av år erhålls arvode och ersättning för den delen av året han eller hon har varit förordnad. 2.1 Godmanskap och förvaltarskap I grunduppdraget ingår: Kontakt med överförmyndarnämnden Upprättande av årsräkning och sluträkning Upprättande av redogörelse över det gångna året Besök i tillräcklig utsträckning hos huvudmannen Upprättande av deklaration Överlämnande av uppdrag till ny ställföreträdare (vid ditt entledigande) I samband med nytt uppdrag ingår dessutom: Presentation hos anhöriga, myndigheter, banker med flera om ställföreträdarskapet Utredning av ekonomi, socialt nätverk, släkt med mera Upprättande av tillgångsförteckning 2.2 Ekonomisk förvaltning och bevaka rätt I ekonomisk förvaltning ingår att sköta huvudmannens ekonomi, till exempel att göra budget, förvalta, betala räkningar och betala ut privata medel/fickpengar. I bevaka rätt ingår att se till att huvudmannen får den hjälp som han eller hon har rätt till. Det kan till exempel innebära myndighetskontakter eller ansökningar om bistånd/bidrag/ersättning. Tillgångar ska i skälig omfattning användas för huvudmannens uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. Kapital ska placeras tryggt och ge skälig avkastning (12 kap. 4 FB). Även om ställföreträdare inte har sörja för person i uppdraget är han eller hon skyldig att genom besök och personlig kontakt ha god kännedom om huvudmannens personliga förhållanden. Detta är en förutsättning för att ställföreträdaren ska kunna avgöra hur huvudmannens medel kan användas till hans eller hennes nytta.

4 ERSÄTTNINGSREGLER 4 (9) Arvode ekonomisk förvaltning Kategori 1 lättare uppdrag 10 % Förvaltningen är okomplicerad och föga tidskrävande. Huvudmannen har ett person-/transaktionskonto eventuellt också ett sparkonto med ett mindre belopp. Han/hon förvaltar delvis själv sina tillgångar. Om medel lämnats till personal i huvudmannens boende ska ställföreträdare regelbundet 1 gång/månad är lämpligt kontrollera kassaboken som ska föras för varje boende. Ställföreträdaren ansöker om bidrag och insatser. Kategori 2 normalt uppdrag 13 % Ställföreträdare förvaltar huvudmannens samtliga tillgångar. Det kan komma att krävas en mer aktiv förvaltning av ställföreträdarens tillgångar såsom omplaceringar och andra löpande åtgärder under året. Förutom vad som angetts under Kategori 1 betalar ställföreträdaren ut fickpengar ett par gånger i månaden och har oftare kontakt med myndigheter, t ex vid skuldsanering, och banker eller andra finansieringsrörelser. Kategori 3 svårare uppdrag 18 % Förutom under Kategori 1 och 2 upptagna uppgifter ansvarar ställföreträdaren för t ex förvaltning av aktier, obligationer och andra värdepappar förvarade i depå hos bank. Huvudmannen har relativt omfattande skuldbelastning som saneras av ställföreträdaren. Utbetalning av fickpengar som absolut kräver personligt besök cirka 4 gånger i månaden. Ställföreträdaren har omfattande diskussioner med huvudmannen angående ekonomi. Förvaltningen kräver mycket arbete under året. Kategori 4 exceptionella uppdrag 25 % Uppdraget kräver, förutom under Kategori 2 och 3 upptagna uppgifter, skötsel av huvudmannens fastighet med därtill hörande förvaltningsuppgifter (inkassering av hyra, betalning av utgifter, förhandlingar mm), övervakning av affärsrörelse, upprättande av en omfattande deklaration och komplicerad årsredovisning till överförmyndarnämnden.

5 ERSÄTTNINGSREGLER 5 (9) Arvode personlig omvårdnad (sörja för person) Att sörja för person innebär att ställföreträdaren ser till att huvudmannen får den hjälp och det bistånd han eller hon behöver och har rätt till. Det är dock inte ställföreträdaren som ska utföra de uppgifter som exempelvis åligger socialtjänsten. Om ställföreträdaren ändå åtar sig sådana uppgifter kan han eller hon inte räkna med att få arvode för detta. Det handlar således om att identifiera behov och ansöka om olika insatser, alternativt beställa tjänster inte utföra dem själv. I normaluppdraget ingår att ställföreträdaren besöker huvudmannen cirka en gång per månad, har telefonkontakt med huvudmannen och/eller boendepersonal någon gång i veckan och håller sig uppdaterad om huvudmannens personliga situation. Kategori 1 normalarvode 10 % Ett besök per månad, kontakt per telefon med huvudmannen och/eller boendet, á jourhållning om den personliga situationen. Kategori 2 svårare uppdrag 13 % Kontakt med huvudmannen flera gånger per månad genom personliga besök och flera telefonsamtal varje månad med huvudmannen, anhöriga, boendet, kontaktpersoner, personliga assistenter, andra stödpersoner och myndigheter. Kategori 3 exceptionella uppdrag 18 % Stora insatser och stort personligt engagemang av ställföreträdare för att kvalitativt samordna och säkra upp de resurser som krävs för att huvudmannens behov av omsorg ska kunna tillgodoses. Detta sker exempelvis genom flera besök i veckan hos huvudmannen eller andra kontakter, många och omfattande kontakter med boendet, anhöriga och myndigheter Kostnadsersättning Ställföreträdare har rätt att erhålla ersättning för normalt förekommande utgifter för fullgörandet av uppdraget såsom kostnader för resor inom uppdraget, telefon, porto, bankdosa och liknande. Ersättning för datorer, kopieringspapper och annat kontorsmaterial ersätts som regel inte. Som underlag för fastställande av storleken av kostnadsersättning ska ställföreträdaren i samband med begäran om ersättning

6 ERSÄTTNINGSREGLER 6 (9) specificera vilka kostnader som förekommit. Ersättning för bil följer skatteverkets nivå för skattefri bilersättning vid utbetalningstillfället. En ställföreträdare får inte ta ut en kostnad eller ersättning från huvudmannen eller ett dödsbo som huvudmannen är delägare i utan att först höra med överförmyndarnämnden om detta är möjligt. Detta gäller även fall då gode mannen anser att han utfört arbete åt huvudmannen eller dödsboet i egenskap av privatperson och inte god man. Ersättning betalas ut antingen med schablon eller genom faktisk kostnadsersättning. Yrkas faktisk kostnadsersättning krävs underlag som visar kostnaderna. Schablonkostnadsersättning kräver inga kvitton. Alternativt till schablonen kan ställföreträdaren yrka faktisk kostnadsersättning. Ställföreträdaren ska då med kvitto visa sina faktiska utgifter. Yrkas schablonkostnadsersättning medges inte faktisk kostnadsersättning för varken trängselavgift, parkeringsavgift, porto, telefonsamtal eller liknande. Schablonkostnadsersättning 2 % Faktisk kostnadsersättning Ersättning för resa enligt kvitton/underlag enligt körjournal Bilersättning per mil enligt skatteverkets skattefria schablon alternativt kostnad för resa i kollektivtrafik enligt underlag Arvode speciella händelser Ställföreträdaren ska i dessa fall noggrant beskriva de uppgifter som har utförts och ange tidsåtgången. Datum, tidsåtgång och vidtagna åtgärder särredovisas, lämpligast i separat bilaga. Vid avveckling av bostad (flytt), kom ihåg att din uppgift som ställföreträdare är att samordna inte faktiskt packa saker, bära kartonger, flyttstäda och köra flyttbil. Kategori kr/tim T ex lägenhetsavveckling, försäljning av fastighet/bostadsrätt, boutredning, arvsskifte, kontakter med fordringsägare.

7 ERSÄTTNINGSREGLER 7 (9) Kategori kr/tim T ex skuldsanering, försäljning av fastighet/bostadsrätt utan mäklare (ska ske endast undantagsvis), mer kvalificerat arbete vid boutredning och arvsskifte. Förutsätter att ställföreträdaren själv utför arbetet. Om juridiskt ombud anlitas erhålls arvode enligt kategori 1. Kategori kr/tim Renodlat kvalificerat juridiskt arbete. T ex medverkan vid domstolsförhandlingar eller förlikningsavtal. Förutsätter att ställföreträdaren själv utför arbetet. Om juridiska ombud anlitas erhålls arvode enligt kategori 1. Arvode enligt rättshjälpstaxan kan medges om uppdraget krävt advokatkompetens. 3 Arvode till god man för ensamkommande barn, före PUT Arvodet gäller till en månad efter det att permanent uppehållstillstånd har beviljats. Arvode Restidsersättning 200 kr/tim 150 kr/tim Schablonkostnadsersättning 2 % Ersättning för resa enligt körjournal Bilersättning per mil enligt skatteverkets skattefria schablon alternativt kostnad för resa i kollektivtrafik enligt underlag. Schablonkostnadsersättning kräver inga kvitton. Yrkas schablon medges inte faktisk kostnadsersättning för varken trängselavgift, parkeringsavgift, porto, telefonsamtal eller liknande. Alternativt till schablonen kan ställföreträdaren yrka faktisk kostnadsersättning. Ställföreträdaren ska då med kvitto visa sina faktiska utgifter.

8 ERSÄTTNINGSREGLER 8 (9) 3.1 Arvode till god man för ensamkommande barn, efter PUT Gäller från och med det datum barnet är utskrivet från Migrationsverket till kommunen (en månad efter PUT). Arvode kr/månad Schablonkostnadsersättning 2 % Ersättning för resa enligt körjournal Bilersättning per mil enligt skatteverkets skattefria schablon alternativt kostnad för resa i kollektivtrafik enligt underlag. Schablonkostnadsersättning kräver inga kvitton. Yrkas schablon medges inte faktisk kostnadsersättning för varken trängselavgift, parkeringsavgift, porto, telefonsamtal eller liknande. Alternativt till schablonen kan ställföreträdaren yrka faktisk kostnadsersättning. Ställföreträdaren ska då med kvitto visa sina faktiska utgifter. 4 Arvode och kostnadsersättning till förordnad förmyndare och medförmyndare Till förälder som på grund av lag är förmyndare utgår ej arvode. Överförmyndarnämnden kan dock lämna tillstånd till att arvode och kostnadsersättning utgår om särskilda skäl föreligger. Särskilda skäl kan vara att den omyndiges förmögenhet är betydande, varför en väsentlig del av föräldrarnas tid tagits i anspråk. Arvode och kostnadsersättning ska utgå av den omyndiges medel (kap fjärde stycket FB). Jämlikt 14 kap. 11 FB ska skäligt arvode utgå för bevakning av omyndigs rätt i skiftat dödsbo. Arvodet bestäms av överförmyndarnämnden och ska förskjutas av dödsboet. Föräldrar som enligt lag är förmyndare kan efter tillstånd från överförmyndarnämnden på grund av särskilda omständigheter erhålla arvode för vård på barns rätt i oskiftat dödsbo (14 kap. 11 andra stycket FB). Arvode särskilda skäl 10 % Schablonkostnadsersättning 2 %

9 ERSÄTTNINGSREGLER 9 (9) Ersättning för resa enligt körjournal Bilersättning per mil enligt skatteverkets skattefria schablon alternativt kostnad för resa i kollektivtrafik enligt underlag. Schablonkostnadsersättning kräver inga kvitton. Yrkas schablon medges inte faktisk kostnadsersättning för varken trängselavgift, parkeringsavgift, porto, telefonsamtal eller liknande. Alternativt till schablonen kan ställföreträdaren yrka faktisk kostnadsersättning. Ställföreträdaren ska då med kvitto visa sina faktiska utgifter. 5 Nedsättning av arvode Överförmyndarnämnden kan besluta om lägre arvode än norm. Nedan följer påverkansfaktorer för lägre arvoden. Grundläggande uppgifter i uppdraget har inte fullgjorts. Brister i hur ställföreträdaren har bevakat huvudmannens/barnets rätt, förvaltat egendom eller sörjt för person. Uppdragets omfattning har varit mindre än själva förordnandet, till exempel att huvudmannen själv har tagit hand om sina angelägenheter eller att besöken hos huvudmannen varit få. Brister i redovisningen, ohörsamhet mot lagstiftningen eller nämndens generella råd.

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Överförmyndarnämnden i Kungsbacka kommun Tillämpas från 2014-01-01 2013-11-08 1 Rätt till arvode och ersättning Ställföreträdare

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Arvodesriktlinjer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Arvodesriktlinjer ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Arvodesriktlinjer Enligt 12 kap 16 Föräldrabalken (FB) har förordnade förmyndare, gode män och förvaltare rätt till ett skäligt arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter som

Läs mer

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172 Ersättningsregler för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden 2011-05-05, 76, reviderade 2015-12-03, 172 Allmänt Av 12 kap. 16 föräldrabalken framgår att förordnade

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2018-01-01 1. Allmänt En ställföreträdare har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för nödvändiga utgifter.

Läs mer

Riktlinjer för arvoden och ersättningar i Bergslagens överförmyndarnämnd

Riktlinjer för arvoden och ersättningar i Bergslagens överförmyndarnämnd Riktlinjer för arvoden och ersättningar i Bergslagens överförmyndarnämnd Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer för arvoden, cirkulär 07:74, ligger till grund för Bergslagens överförmyndarnämnds

Läs mer

Riktlinjer för arvoden och ersättningar till gode män, förvaltare och förmyndare. Tillämpas från

Riktlinjer för arvoden och ersättningar till gode män, förvaltare och förmyndare. Tillämpas från Riktlinjer för arvoden och ersättningar till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2019-02-01 Sida 1 av 6 1. Inledning En ställföreträdare har rätt till skäligt arvode för sitt uppdrag och

Läs mer

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga

Läs mer

Reglemente med bestämmelser om ersättning till ställföreträdare i Marks kommun

Reglemente med bestämmelser om ersättning till ställföreträdare i Marks kommun Sida 1(9) Reglemente med bestämmelser om ersättning till ställföreträdare i Marks kommun (Arvodesreglemente) Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Överförmyndarnämnden Fastställd 2011-12-06 161 Granskad Dokumentansvarig

Läs mer

För arvode till gode män för ensamkommande barn tillämpas särskilda riktlinjer.

För arvode till gode män för ensamkommande barn tillämpas särskilda riktlinjer. Arvodesriktlinjer Riktlinjer för överförmyndarnämndens arvodesbeslut Förordnade förmyndare, gode män och förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för de utgifter som har

Läs mer

Principer för arvoden

Principer för arvoden Principer för arvoden för god man/förvaltare Information från Överförmyndaren Principer för arvoden för god man/förvaltare INNEHÅLL Ett ideellt uppdrag 2 Bevaka rätt 3 Förvalta egendom 4 Sörja för person

Läs mer

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Fastställd 2006-09-26, reviderad 2010-12-14, reviderad 2014-12-10 2 (6) Innehållsförteckning Rätten till arvode... 3 Vem betalar arvodet...... 3

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2016-01-01 1. Allmänt Ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för utgifter. Beslut

Läs mer

ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE

ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE 1 Ängelholms Överförmyndarnämnd Informerar ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget

Läs mer

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN 1(11) REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Överförmyndarsekreterare Beslutad av Överförmyndarnämnden Gäller för Överförmyndarnämnden

Läs mer

FRÅGEBLANKETT Överförmyndarnämnden

FRÅGEBLANKETT Överförmyndarnämnden FRÅGEBLANKETT Lämnas in tillsammans med årsräkning/sluträkning Överförmyndarnämnden Underlag för arvoden och ersättningar till förvaltare, gode män, förmyndare och särskild förordnad vårdnadshavare samt

Läs mer

Ersättning till ställföreträdare inom överförmyndarverksamheten för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner. Motala kommun

Ersättning till ställföreträdare inom överförmyndarverksamheten för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner. Motala kommun Ersättning till ställföreträdare inom överförmyndarverksamheten för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Överförmyndarnämnden Diarienummer: 16/ÖN 0042 Datum: 2016-01-0112

Läs mer

God man. Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN

God man. Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN MED RÄTT God man AT T HJÄLPA Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN Kontakt: overformyndarnamnden@sundsvall.se Innehåll Arvodesprinciper...4 Uppdraget som ställföreträdare...4 Förordnad

Läs mer

Riktlinje arvodering. förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Riktlinje arvodering. förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare STYRDOKUMENT Sida 1(6) Riktlinje arvodering förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare Område Styrning och ledning Fastställd Överförmyndarnämnden 2014-10-22, 59 Program Plan Riktlinje

Läs mer

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare Kommunledningsförvaltningen Victoria Häggkvist ofnregistrator@kramfors.se STYRDOKUMENT 1(6) Beslutad av ÖFN 2016-12-16, 24 Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Läs mer

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun 2014-01-22 Ön 195/2012 Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun Innehållsförteckning Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare...3 1 Ställföreträdare har

Läs mer

ARVODE TILL GOD MAN / FÖRVALTARE

ARVODE TILL GOD MAN / FÖRVALTARE ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN SID 1 (5) 2009-04-29 info 1. Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga

Läs mer

Information från Överförmyndarenheten

Information från Överförmyndarenheten Information från Överförmyndarenheten Arvode till god man/förvaltare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och

Läs mer

Information från Överförmyndarnämnden

Information från Överförmyndarnämnden 1 Information från Överförmyndarnämnden Arvode till god man/förvaltare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare

Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare Förslag till beslut Överförmyndaren föreslås besluta följande: Att anta riktlinjer för arvodering med start 2017-01-01 Allmänt

Läs mer

1.1 God man, förvaltare eller förmyndare enligt 11 kap. 4 och 7 föräldrabalken

1.1 God man, förvaltare eller förmyndare enligt 11 kap. 4 och 7 föräldrabalken Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Gäller till och med 31 december 21015 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se 031-315 18 80 Informationsblad Riktlinjer för arvode

Läs mer

1.1 God man och förvaltare enligt 11 kap. 4 och 7 föräldrabalken

1.1 God man och förvaltare enligt 11 kap. 4 och 7 föräldrabalken Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Giltig till och med 31 december 2015 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se 031-315 10 80 Informationsblad Riktlinjer för arvode

Läs mer

Ersättning till ställföreträdare och mentorer inom överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner.

Ersättning till ställföreträdare och mentorer inom överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner. Ersättning till ställföreträdare och mentorer inom överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Överförmyndarnämnden Diarienummer: 16/ÖN 0042 Datum:

Läs mer

LATHUND. för Sundsvall Timrå och Nordanstigs kommun. Arvodesprinciper

LATHUND. för Sundsvall Timrå och Nordanstigs kommun. Arvodesprinciper LATHUND för Sundsvall Timrå och Nordanstigs kommun Arvodesprinciper Innehåll Arvodesprinciper 2008 3 Uppdraget som ställföreträdare 3 Ställföreträdarens rätt till arvode 3 Ett ideellt uppdrag 3 Ersättning

Läs mer

Information. riktlinjer om arvoden

Information. riktlinjer om arvoden Information riktlinjer om arvoden Riktlinjer om arvode till ställföreträdare Arvoden och ersättningar till ställföreträdare (god man, förvaltare och förmyndare) är reglerade i föräldrabalken. I 12 kap.

Läs mer

Skäligt arvode Riktlinjer för rättvis och skälig arvodering till gode män och förvaltare

Skäligt arvode Riktlinjer för rättvis och skälig arvodering till gode män och förvaltare Skäligt arvode Riktlinjer för rättvis och skälig arvodering till gode män och förvaltare ÖFD 2016/29 Upprättad den 18 oktober 2016 2015-06-29 2(8) 1. Inledning I Åstorps kommun vill vi att samtliga ställföreträdare

Läs mer

Arvodesregler för ställföreträdare år 2018

Arvodesregler för ställföreträdare år 2018 Överförmyndarnämnden Arvodesregler för ställföreträdare år 2018 Bakgrund Överförmyndarnämnden beslutar om arvode till ställföreträdare enligt bestämmelser i föräldrabalken 12 kap. 16. Arvode och kostnadsersättning

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Bilaga till årsräkning Överförmyndarnämnden Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman/omyndig Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1 Namn Personnummer Ställföreträdare: god man/förvaltare/förmyndare

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads Regler för god man, förvaltare och förmyndare God man, förvaltare och förmyndare 1 Fastställt av: Överförmyndarnämnden Datum: 14 juni 2011 För

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare

Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinje Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare Dokumentnamn Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare Dokumenttyp Riktlinjer Diarienummer Fastställd/upprättad

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete Sid 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstads-Hammarö överförmyndarnämnd Redogörelse för utfört arbete 054-540 00 00 ofn@karlstad.se Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap.

Läs mer

Överförmyndarnämndens regler

Överförmyndarnämndens regler Överförmyndarnämndens regler 088:7 Överförmyndarnämndens regler Fastställt av Överförmyndarnämnden 14 juni 2011, reviderade 9 december 2014 Gäller till och med 2018. God man, förvaltare och särskilt förordnad

Läs mer

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun 2017-07-27 1(6) Ansvarig: Överförmyndaren Antagandedatum: KF 2017-09-25 93 Gäller från: 2018-01-01 Revidering: vid behov Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Riktlinje Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Överförmyndaren I Norrköping 2014-02-20 4.3 Gode mannen har rätt till ett skäligt arvode för sitt uppdrag. När gode mannen årsredovisat uppdraget

Läs mer

Överförmyndaren Överförmyndarnämnden Förslag till ersättningsregler

Överförmyndaren Överförmyndarnämnden Förslag till ersättningsregler Datum 2011-03-31 Akt nr ÖFN/ 2011 Dnr Cirkulärnr: 07:74 Diarienr: 07/3502 Handläggare: Avdelning: Eva von Schéele Datum: 2007-12-18 Mottagare: Rubrik: Ersätter: 1997:149 1990:120 Avdelningen för juridik

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden RIKTLINJE 1(7) Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden Bakgrund Arvode till ställföreträdare

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Överförmyndarnämnden Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman/omyndig Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1 Ställföreträdare: god man/förvaltare/förmyndare Ev. ställföreträdare

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år ... Huvudman Personnummer. Ställföreträdare

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år ... Huvudman Personnummer. Ställföreträdare Box 500 343 23 Älmhult REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år. Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1) 1 (6) Huvudman Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren

Läs mer

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare (2016) Ljungby kommuns Arvodesreglemente för god man/förvaltare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-04-25 76 1 Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Ljungby kommun

Läs mer

Information. riktlinjer om arvoden

Information. riktlinjer om arvoden Information riktlinjer om arvoden Riktlinjer om arvode till ställföreträdare Arvoden och ersättningar till ställföreträdare (god man, förvaltare och förmyndare) är reglerade i föräldrabalken. I 12 kap.

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete 1 Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. 20 - - -- 20 - - Huvudman: Personnummer: God man/förvaltare/förmyndare: Personnummer:

Läs mer

Förslag till ersättningsregler Ersätter: 1997:149 1990:120

Förslag till ersättningsregler Ersätter: 1997:149 1990:120 Cirkulärnr: 07:74 Diarienr: 07/3502 Handläggare: Eva von Schéele Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2007-12-18 Mottagare: Överförmyndaren Överförmyndarnämnden Rubrik: Förslag till ersättningsregler

Läs mer

År eller period. ÅRSBERÄTTELSE underlag för bedömning av arvode och kostnadsersättning

År eller period. ÅRSBERÄTTELSE underlag för bedömning av arvode och kostnadsersättning 1/6 Gällivare kommun Överförmyndaren År eller period ÅRSBERÄTTELSE underlag för bedömning av arvode och kostnadsersättning Huvudman Personnummer God man / Förvaltare Personnummer Begär ej arvode eller

Läs mer

Författningssamling 191.3

Författningssamling 191.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 191.3 ERSÄTTNINGSREGLER OCH DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN Fastställda av kommunfullmäktige 2001-04-09, 38 Gäller fr.o.m. 2001-05-15 A. ERSÄTTNINGSREGLER

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Överförmyndarnämnden Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1 Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren skall

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Överförmyndare Västra Skaraborg 1(5) Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren skall granska förmyndares, gode

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete 1 Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. 20 - - -- 20 - - Huvudman: Personnummer: God man/förvaltare/förmyndare: Personnummer:

Läs mer

Redogörelse (C) över uppdraget som ställföreträdare för

Redogörelse (C) över uppdraget som ställföreträdare för Bilaga till års-, del- eller sluträkning Redogörelse (C) över uppdraget som ställföreträdare för kalenderår eller redovisningsperiod Huvudman Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren

Läs mer

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2013-12-17 141

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2013-12-17 141 Riktlinjer Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Antagen av Överförmyndarnämnden 2013-12-17 141 Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Sida 1 Innehållsförteckning Inledning...2 Uppdragstyper...2

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE Kalenderår: eller fr.o.m - t.o.m: Huvudman: Personnr: God man/förvaltare/förmyndare: Personnr: Mitt förordnande omfattar följande delar

Läs mer

Eva von Schéele. Avdelningen för juridik

Eva von Schéele. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 18:7 Diarienr: 18/01159 Handläggare: Avdelning: Eva von Schéele Datum: 2018-02-26 Mottagare: Rubrik: Ersätter: 07:74 1997:149 1990:120 Avdelningen för juridik Överförmyndaren Överförmyndarnämnden

Läs mer

Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden

Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden [1] Mars 2014 Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden Överförmyndarnämnden har tidigare informerat om det pågående arbetet med förändring av ersättningsnivåerna.

Läs mer

Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare

Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Överförmyndarnämnden Status: Beslut 2018-08-30, 99 Giltighetstid: Tills vidare Linköpings

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. Huvudman Personnummer God man/förvaltare/förmyndare Personnummer Viktigt! Denna redogörelse

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare 1(5) Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare (för underårig), god man eller förvaltare har

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden RIKTLINJE 1(8) Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, verksamhetschef 011-15 13 72 Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden Bakgrund Arvode till ställföreträdare

Läs mer

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016.

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE TILL STÄLLFÖRETRÄDARE PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Sådana ställföreträdare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man ska endast göras om den enskilde inte kan ansöka själv. Egen ansökan från den enskilde, eller från nära anhörig, ska skickas direkt

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete TORSBY7251e, v 1.0, 2012-04-16, Torsby kommun Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. Huvudman Personnummer God man/förvaltare/förmyndare

Läs mer

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Läs mer om uppdraget som god man/förvaltare God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det gäller personer som på grund

Läs mer

Arvode för uppdrag som god man för ensamkommande barn

Arvode för uppdrag som god man för ensamkommande barn ~ Borlänge Datum Vår beteckning Sida 2015-03-11 1(2) Er beteckning Vår adress Överförmyndare i samverkan Borlänge kommun 781 81 Borlänge Besöksadress Stadshuset, Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare Sammanfattning av broschyren God man och förvaltare God man och förvaltare Information från Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun God man och förvaltare God man och förvaltare är två former av ställföreträdare.

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE Överförmyndarnämden REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE Kalenderår: eller fr.o.m - t.o.m: Huvudman: Personnr: God man/förvaltare/förmyndare: Personnr: Mitt förordnande omfattar följande delar

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär 1 Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Innehåll 3 Att göra till att börja

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Överförmyndarnämnden Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330/44 113 overformyndarnamnden@tingsryd.se Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser

Läs mer

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo 2 ATT BEVAKA RÄTT I DÖDSBO Uppgiften att bevaka rätt i dödsbo kan uppkomma om en person som har en god man eller förvaltare har del i ett dödsbo och det i den

Läs mer

Vad gör en god man? Information från

Vad gör en god man? Information från Information från Vad gör en god man? Överförmyndarnämnden en kommunal myndighet I varje kommun ska det enligt lag finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Värmdö kommun har vi tillsammans med

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

REDOGÖRELSE. Period: -

REDOGÖRELSE. Period: - REDOGÖRELSE Period: - De uppgifter du anger i redogörelsen ligger till grund för överförmyndarens tillsyn samt för det beslut om arvode som fattas i det fall du som ställföreträdare begär arvode för ditt

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Information till dig som vill veta vad det innebär att ha ett uppdrag som god man eller förvaltare Vem kan bli god man eller förvaltare? För att vara god man eller förvaltare

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Ansökan/anmälan om behov av förvaltare p.g.a. hälsoskäl (11kap 7 förvaltare) Av 11 kap. 4 föräldrabalken framgår följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller

Läs mer

Information om ansökan om god man eller förvaltare

Information om ansökan om god man eller förvaltare Information från Information om ansökan om god man eller förvaltare Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Om att ansöka

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Ansökan/anmälan om behov av god man p.g.a. hälsoskäl (11kap 4 föräldrabanken) Av 11 kap. 4 föräldrabalken framgår följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare God man och förvaltare Föräldrabalken kapitel 11 om god man 4 Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden Huvudmannens personuppgifter Å R S R E D O G Ö R E L S E Namn Efternamn Personnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer Mobilnummer E-post Ställföreträdarens personuppgifter Namn Efternamn Personnummer

Läs mer

REDOGÖRELSE. Ansökt om eller anmält förändrade förutsättningar gällande bostadsbidrag/-tillägg

REDOGÖRELSE. Ansökt om eller anmält förändrade förutsättningar gällande bostadsbidrag/-tillägg REDOGÖRELSE Period: - De uppgifter du anger i redogörelsen ligger till grund för överförmyndarens tillsyn samt för det beslut om arvode som fattas i det fall du som ställföreträdare begär arvode för ditt

Läs mer

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE Lagar och bestämmelser godmanskap och förvaltarskap i lagar och bestämmelser som i stort sätt samlade i föräldrabalken och förmyndarskapsförodningen God man

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens uppdrag

Gode mannens/förvaltarens uppdrag LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 INFORMATION TILL Överförmyndarnämnden Gode mannens/förvaltarens uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Med ställföreträdare

Läs mer

Redogörelse för uppdrag som god man/förvaltare

Redogörelse för uppdrag som god man/förvaltare REDOGÖRELSE 1(5) Överförmyndaren 268 80 Svalöv Redogörelse för uppdrag som god man/förvaltare Avser perioden / - / Datum Månad Datum Månad År Huvudman Förnamn Efternamn Personnummer Adress Postnummer Postort

Läs mer

Riktlinjer för ställföreträdare

Riktlinjer för ställföreträdare 1 (6) Överförmyndarnämnden Riktlinjer för ställföreträdare Med ställföreträdare menas i detta dokument god man, förvaltare och särskilt förordnad förmyndare. En ställföreträdare har alltid samma skyldigheter

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare När en anmälan om behov kommer in tar överförmyndarnämnden ställning till om förutsättningar finns för att nämnden ska ansöka hos

Läs mer

Speciella händelser, antal timmar: (separat bilaga med redovisning av tidåtgång krävs) Ja, faktiskt kostnadsersättning

Speciella händelser, antal timmar: (separat bilaga med redovisning av tidåtgång krävs) Ja, faktiskt kostnadsersättning Redogörelse och begäran om arvode Bilaga till: Årsräkning Sluträkning Kalenderår Period (datum) /.. Huvudman Adress Postnummer och ort God man/förvaltare/förmyndare Begäran om arvode och kostnadsersättning

Läs mer

Riktlinjer för arvodering av ställföreträdare

Riktlinjer för arvodering av ställföreträdare Riktlinjer för arvodering av ställföreträdare Överförmyndarnämnden för Flen, Gnesta och Vingåkers kommuner Antagen av överförmyndarnämnden 2019-02-06 10 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS RIKTLINJER FÖR ARVODERING

Läs mer

God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN www.ljungby.se God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden 2015-11-17 www.ljungby.se Hur blir man god man? För att bli god man anmäler man sitt intresse till kommunens överförmyndare eller överförmyndarnämnd:

Läs mer

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo 2 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS TILLSYN Överförmyndarnämnden har enligt lag till uppgift att utöva tillsyn över bland annat förmyndares och gode mäns verksamhet. När

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete Information från Sida 1 av 5 Redogörelse för utfört arbete Kalenderår... eller för tiden..-.. Huvudmannens namn Personnr Adress Postnr Postadress Vistelseadress, om annan än ovan Postnr Postadress God

Läs mer

Anmälan om behov av god man

Anmälan om behov av god man Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Socialnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till överförmyndaren om den finner

Läs mer

REDOGÖRELSE i ditt uppdrag som ställföreträdare

REDOGÖRELSE i ditt uppdrag som ställföreträdare Överförmyndarenheten REDOGÖRELSE i ditt uppdrag som ställföreträdare Avser år Nytt uppdrag Fr o m På följande sidor kommer du att fylla i svar på frågor som handlar om ditt uppdrag som ställföreträdare

Läs mer

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Riktlinjer Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Sida 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Rätten

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

Arvode och ersättningar till ställföreträdare enligt FB riktlinjer 2014

Arvode och ersättningar till ställföreträdare enligt FB riktlinjer 2014 1 (12) DNR: 2014-02-07 2015-06-01 Arvode och ersättningar till ställföreträdare enligt FB riktlinjer 2014 Förändring från 1.4 2015 Från 1.1 2015 ändrades föräldrabalken i 14 kap 25. Ändringen innebär att

Läs mer

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 ÖVERFÖRMYNDAREN EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 Detta är en vägledning där du får information om vilka skyldigheter du har som förmyndare, oavsett om du är förälder eller

Läs mer

Regler för särskilt förordnad förmyndare

Regler för särskilt förordnad förmyndare Överförmyndarnämnden 1 (5) Regler för särskilt förordnad förmyndare Alla som är under 18 år måste ha en förmyndare. Föräldrar är vanligen barnets vårdnadshavare. Vårdnadshavare är i regel också barnets

Läs mer