5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG"

Transkript

1 5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG MEDLEMMEN ERBJUDER Tid Erfarenhet Kunskap Kontakter Perspektiv Idéer Förmåga MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR Bekräftelse Stöd Motivation Utveckling Nätverk Meriter FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR Fler medlemmar Aktiva medlemmar Väl utförda uppdrag Kvalitet i verksamheten Effektiv kommunikation Uppfyllda mål FÖRENINGEN ERBJUDER Stöd Uppskattning Feedback Meriterande uppdrag Information Kontaktytor Det ömsesidiga utbytet ur Hill & Sjöström Hederberg: Medlemsmodellen

2

3 ENGAGEMANG OCH DRIVKRAFTER FAKTA Den ideella föreningen är kärnan i svensk rid sport. Grunden för alla föreningar är att medlemmarna har ett engagemang, en drivkraft. Men vad är det som gör att man blir med lem i just er ridklubb? Vad motiverar och engagerar era medlemmar? Vad tycker jag är mest givande/roligt med mitt engagemang? MOTIVATION OCH DRIVKRAFTER En bra utgångspunkt för att förstå medlemmens drivkrafter är helt enkelt att utgå från sig själv. Diskutera därför: Varför gick jag med i föreningen? Det är sedan främst den tredje diskussionspunkten som identifierar hur värdet med medlemskapet i föreningen kan beskrivas och marknadsföras. Svaren sorteras in under drivkrafterna Viktigt, Roligt, Trevligt och Givande: Viktigt Det kan vara en viktig aktivitet/fråga för medlemmen själv. Eller så kan det ridklubben gör, vara en viktig insats/aktivitet som engagerar medlemmen. Roligt Medlemmen har kul när den engagerar sig i föreningen och blir glad av det som sker i föreningen. Av vilka skäl är jag kvar? Trevligt Medlemmen har trevligt, oftast tack vare gemenskap och social samvaro i föreningen. Givande Medlemmen upplever att engagemanget ger något tillbaka, som till exempel utveckling och kunskap. Det kan också handla om att de gemensamma ansträngningar ger resultat. Källa: Marcus Dahlberg, medlemsutveckling.se Medlemsmodellen Rekrytera, aktivera och behålla medlemmar Pris: 240 kr ISBN Tillsammans stärker vi ridsporten En arbetsbok kring medlemsarbetet i er ridförening. Med hjälp av det här materialet kan ni fördjupa er i de här frågorna i er förening. Ladda ner PDF på ridsport.se Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 1, sid 1(2)

4 FAKTA ETT EXEMPEL Nedan följer exempel på drivkrafter under respektive rubrik: Viktigt Ungdomars utveckling Nya medlemmar Tävlingsverksamheten Roligt Roligt att rida! Roliga aktiviteter på klubben Positiv energi av alla glada medlemmar som finns på klubben Blir glad av att vara i stallet Trevligt Gemenskap med likasinnade Göra trevliga saker med andra Lär känna människor jag aldrig skulle ha träffat annars Givande Se saker/personer utvecklas Se hur mitt engagemang engagerar andra Givande verksamhetsutveckling Utveckla mig som individ och ledare Driva föreningen framåt. Få/ge positiv feedback Glädjen i barnens ögon PROVA! Viktigt Roligt Trevligt Givande Sätt in drivkrafterna i diagrammet under och utgå från dem när ni planerar aktiviteter och marknadsföring. Försök täcka in så många drivkrafter som möjligt. Exempel: Prova: VIKTIGT TREVLIGT Ungdomars utveckling Nya medlemmar Tävlingar Gemenskap med likasinnade Göra trevliga saker med andra Lär känna nya människor Roligt att rida Anordna ett KM för alla i klubben med middag ROLIGT Aktiviter i klubben Positiv energi av medlemmar Se att mitt engagemang engagerar andra Se glädje Glad i stallet GIVANDE Se saker/personer utvecklas Utvecklar mig som individ Få/ge positiv feedback VIKTIGT TREVLIGT ROLIGT GIVANDE Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 1, sid 2(2)

5 SKAPA ENGAGEMANG FAKTA När ni identifierat vad medlemmarna tycker är viktigt, roligt, trevligt och givande så går det att skapa ett engagemang kring drivkrafterna. Kom ihåg att utgå från föreningens verksamhetsplan (det ni kom fram till i flik 3) när ni delar upp och konkretiserar arbetsuppgifter. Gör dem intressanta att bemanna för medlemmarna. Våga fråga! Rätt hanterat, kan en konkret aktivitet bli vägen in till ett mer formellt engagemang. Men gör det första uppdraget enkelt. Känslan ska vara att det är lätt att engagera sig. Var noga med att bekräfta i efterhand. En uppmuntrande kommentar och ett tack räcker ofta långt för att entusiasmera till fortsatt engagemang. Definiera uppdragen tydligt Det är viktigt att ge personerna som ska engagera sig ett stöd i sin nya roll. Ge dem en ordentlig introduktion, utbildning eller annan support så att de klarar av sitt uppdrag. Var tydlig med vad som förväntas och skriv tydliga arbetsbeskrivningar till de olika uppdragen. Hur skapar vi engagemang? Fråga flera gånger. Skapa mötesplatser. Lyssna. Identifiera behov. Presentera engagemang på lagom nivå och likställ engagemanget allt engagemang är lika mycket värt! Ideellt arbete är inte prestationsrelaterat och på en lagom nivå ger det en energikick och skapar glädje Att det finns en kultur i föreningen där alla ges möjlighet att kliva fram och engagera sig, kan tyckas som en självklarhet men det är inte alltid det upplevs så för någon som kommer in ny. Arbeta kontinuerligt med att fånga upp små och stora insatser i föreningen uppmuntra och dela dem med andra. På så sätt skapar ni en positiv atmosfär och på sikt en längtan av att vara del av gemenskapen. Fråga två gånger Avgörande för att få människor att engagera sig är hur uppdragen presenteras. Tydlighet är en framgångsfaktor. Det personliga mötet är värdefullt. Ställ en direkt fråga till personen ibland flera gånger! Att dessutom ställa frågan till flera samtidigt, kan göra det lättare att ta steget och engagera sig. Vilka vägar erbjuder vi in i ett ideellt engagemang? Delta i en arbetsgrupp Arrangera en aktivitet Delta i en aktivitet Stötta ekonomiskt Vara facebookvän ur Hill & Sjöström Hederberg: Medlemsmodellen Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 2, sid 1(2)

6 EXEMPEL Microengagemang För att medlemmen ska hinna med att engagera sig måste uppgifterna vara tillräckligt små, i tid och arbetsinsats, och samtidigt tydliga. Vi talar om microengagemang om många gör lite, blir den samlade effekten stor. Ett exempel på ett lyckat microengagemang var Obamas presidentvalskampanj Studenter uppmuntrades att var och en övertyga EN person att lägga sin röst på Obama. En insats som kunde ta allt från en halvtimme till kanske några timmar. Jämför detta med att sitta kväll efter kväll i ett valkampanjcenter eller spendera kvällarna med att knacka åtskilliga dörrar. Efter en röst var jobbet gjort och studenten fick ett stort tack för hjälpen. Allas samlade insatser bidrog till Obamas seger. Uppgiften var tydlig, avgränsad i tid och omfattning, enkel att förstå och kunde genomföras med en relativt liten insats. Hur kopplar vi mikroengagemanget till medlemmarnas drivkrafter? Det vill säga hur kan vi skapa små, enkla, avgränsade uppgifter som vi beskriver i termer av trevligt, roligt, viktigt eller givande. VIKTIGT ROLIGT Exempel på små saker att göra: Viktigt: Städa en toalett, ett golv, köket eller damma Hitta sponsorer Göra ett Facebook-upprop Dela upp arbetspassen vid evenemang Sätta upp/dela ut reklamlappar Plocka in hindermaterial Mocka ridhus, gångar, utebana och hagar Roligt: Ordna clinics och kurser Bidra till att initiera microengagemang Vara festfixare Vara glädjespridare i stallet och samla leenden Lägga upp roliga hästbilder/peppande kommentarer på facebook Trevligt: Hälsa välkomnande på nya ryttare och föräldrar Baka till evenemang Bemanna Café Hjälpa till att fylla frysen Vara värd, i stallet på tävling Givande: Hjälpa till med hästarna (sadla, tränsa) Arrangera fysisk träning för ryttare Fotografera en aktivitet Kvällsfodra Hämta dressyrprotokoll på tävlingar TREVLIGT GIVANDE Vad har vi för olika typer av mikroengagemang: Hur kan vi beskriva dem som viktiga, roliga, trevliga och givande? Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 2, sid 2(2)

7 BEHÅLL ENGAGEMANG FAKTA Hur kan ni använda kunskapen om medlemmarnas olika drivkrafter för att behålla engagemanget? Är det tydligt vad som händer i föreningen om man engagerar sig? Det handlar helt enkelt om att det värde som föreningen levererar ska attrahera medlemmarna så att de vill engagera sig i verksamheten. Det kan vara klokt att fundera över belöningar. Då talar vi inte om direkta ersättningar som går emot den allmännyttiga grundtanken, utan om en bekräftelse till individen som i förlängningen även gynnar föreningen. Att ni ser varandra och ger varandra bekräftelse gör att ni alla trivs och jobbar bra tillsammans. Viktigt är att komma ihåg klappen på axeln. Men bra belöningar kan också vara resor eller sammankomster som arrangeras för ideella. Eller utbildningar som kommer både den ideelle och föreningen tillgodo. Bygger nätverk. Träffar människor som man inte annars skulle stött på. Tänkvärt När man pratar häst med någon handlar det mindre om vad man gör utanför stallet och mer om att man är på samma nivå vad gäller hästarna och ridningen. Men när det kommer till det ideella engagemanget handlar det plötsligt också om att sätta ihop människor som kan få utbyte och utväxling av varandra även utanför stallet. För många blir det informella nätverket en viktig ingrediens som lockar till fortsatt engagemang. Anpassa engagemanget Många hävdar att tidsbristen är en stor anledning till att allt färre engagerar sig ideellt. Om tidsaspekten är något som gör det svårare för unga (och äldre) att dra sitt strå till stacken kan en lösning vara att göra insatsen mindre tidskrävande. Dela på uppgifterna, prioritera dem samt gör dem viktiga och attraktiva i föreningen tänk microengagemang! En målgrupp som flera organisationer upplever extra svår att få engagerad är ungdomar med egen häst, och allra helst de som tävlar. Egen häst tar tid och minskar möjligheten att engagera sig. Samtidigt upplever många organisationer att just denna grupp har mycket åsikter. Många gånger utan vetskap om hur besluten fattas och att det faktiskt kan finnas möjlighet att göra sin röst hörd och påverka vad som beslutas. För att nå den här gruppen kan ett sätt vara att möta ungdomarna där de ändå är. Sätt upp möten i samband med tävlingar eller utställningar, bjud på fika mellan klasserna och ställ frågor som engagerar. Vad tycker de egentligen om de nya bedömningarna? Har de några idéer på hur utbildningarna skulle kunna utvecklas? Tävlingssystemet? Har man en gång varit en engagerad medlem så är man det nog alltid. Problemet med eldsjälarna är att de ofta bränns i alla ändar, det är en utmaning vi har att få eldsjälarna att engagera sig lagom. Hur kan vi använda medskapande och feedback för att stärka ungas engagemang? Medlemsmodellen Rekrytera, aktivera och behålla medlemmar Pris: 240 kr ISBN Ledarpasset Den viktigaste anledningen till att unga engagerar sig är enligt en SIFO-undersökning den personliga utvecklingen. Genom att presentera det ideella uppdraget som utvecklande är mycket vunnet. Broschyren kan du beställa via mail kansli@ridsport.se Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 3

8

9 LÄRA KÄNNA MEDLEMMAR FAKTA Vilka är människorna bakom namnen i våra medlemsregister? Vilka kompetenser och drivkrafter döljer sig där? Att ha ett enkelt standardformulär som fylls i, kan vara en bra början. Något som underlättar både när det gäller att lära känna våra medlemmar och att registrera in dem i IdrottOnline. Förnamn*: Personnummer (6+4 siffror)*: Adress*: Telefon/Mobil*: E-post*: Jag har en dold talang, nämligen: Efternamn*: Medlemsregisteringen finns som elektronisk mall: VarRidklubb/Skapaengagemangochdialog/ Namn på förälder 1*: Adress*: Telefon/Mobil*: E-post*: Namn på förälder 2*: Adress*: Telefon/Mobil*: E-post*: För medlem under 18 år Har du tidigare varit engagerad i en förening? JA NEJ Om ja, vad gjorde du då? Vad tycker du är viktigt att vi arbetar med i föreningen? Vad vill du göra? Vad vill du påverka i föreningen? * Uppgifter som kommer matas i föreningens medlemsdatabas. Uppgifterna lämnas inte vidare. VAD SÄGER LAGEN OM BEHANDLING AV PERSONNUMMER? Enligt Riksidrottsförbundets stadgar (8 kap. 5 ) är förening, som är medlem i förbund inom RF, skyldig att föra medlemsförteckning. Någon närmare beskrivning av vilka uppgifter som ska ingå i förteckningen anges inte i stadgarna. Registrering av personuppgifter styrs av personuppgiftslagen (PuL) och detta oavsett om registreringen sker via datamedia eller i annan form. Enligt PuL gäller att personnummer får behandlas med stöd av ett samtycke från den registrerade. EU har tagit fram ett nytt regelverk, General Data Protection Regulation (GDPR), som gäller från och med den 25 maj 2018 i alla medlemsländer. I Sverige kallas den för Dataskyddsreformen och innebär i korta drag att ni som förening bara får samla information om era medlemmar som är nödvändig för att kunna leverera er tjänst. Riksidrottsförbundet jobbar nu med att se över rutinerna i föreningslivet. Mer om Dataskyddsreformen på Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 4, sid 1(4)

10 FAKTA MÅLGRUPPSANALYS Alla medlemmar har sina speciella behov av service och utbud från sin förening. När ni registrerat medlemmarna är det klokt att sortera dem i olika målgrupper för att kunna definiera och erbjuda värde till de olika grupperna. I arbetsmaterialet Tillsammans stärker vi ridsporten pratar vi om vikten av att arbeta kontinuerligt med din målgruppsanalys. Det handlar om att förstå drivkrafter, beteenden men också krav och förväntningar från medlemmarna. Medlemmarnas intresse ändras över tiden och det är bra att snappa upp hur. Den kunskapen kan sedan användas för att styra verksamhetens innehåll och utformning. Vad är då en målgrupp? Enligt Wikipedia är det den grupp man vill kommunicera med från en organisations sida och den definieras ofta utifrån ett specifikt åldersspann, inkomst, geografisk placering, hushållsstorlek, intressen eller livsstil. För er del kan det räcka med att göra en övergripande indelning i till exempel ridskoleryttare, tävlingsryttare, motionsryttare, ledare, föräldrar etc. Sedan kan ni givetvis gå in på djupet i respektive målgrupp. Det viktiga är att ni skaffar er en realistisk bild om hur de olika grupperna ser ut. Våra målgrupper exempel på matris Målgrupp Ålder Utbildningsnivå Speciellt intresse/drivkraft En medlemsmentor/trivselombudsman Varför inte utse en person som bara arbetar med medlemsfrågorna i föreningen? En person vars huvuduppgift är att välkomna nya medlemmar, se till att de faktiskt betalar sin medlemsavgift och att de vet vad föreningen står för. Det är bra om den personen sitter i styrelsen och vet vad som är på gång. Fungerar den här rollen så minskar glappet mellan styrelsen och medlemmarna. En personlig kontakt minskar även motståndet med att engagera sig ideellt. Det är lättare att ställa upp när en person ber dig om det. Läs mer hur ni kan arbeta med det viktiga välkomnandet i Om värdskap, Flik 12! Hur använder vi resultatet? Har vi rätt aktiviteter? Stämmer vårt utbud med vad våra medlemmar efterfrågar? Utvärdera medlemsskapet. Har vi nöjda medlemmar? Vet vi vad de vill med sitt medlemsskap? Vad motiverar dem? Det personliga mötet Ett hej och välkommen och vad kul att du är här kan vara början till nya engagerade medlemmar. Det personliga mötet överträffar all digital information och det är viktigt att skapa ett flöde av möten i föreningen. Ta tillvara på de personer som har fallenhet för att prata och gör dem till ambassadörer som hälsar välkomna och berättar om vad som är på gång och vad du som medlem kan bidra med. Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 4, sid 2(4)

11 EXEMPEL EXEMPEL PÅ MÅLGRUPPSANALYS Våra målgrupper (ex. från en ridskola) Målgrupp Ålder Utbildningsnivå Anteckning 1. Miniknattar Viktigt: Rida, fika och leka. Föräldrarna är involverade. De vågar inte fråga, är osäkra. Behov: Stallmamma/pappa. Krav: Föräldrar som hanterar hästar 2. Stallstöd NY MÅLGRUPP Stöd till rädda föräldrar. Hantera hästar, informera, Förmedla trygghet. 3. Ridlekis Rida, borsta. Mer fika, pyssel. Förälder viktig. 4. Föräldrar NY MÅLGRUPP Hästkunskap, hantering, engagemang, säkerhet. Introduktion Checklista/infoblad Börja med att sortera in era medlemmar i olika målgrupper och diskutera sedan : Är indelningen och grupperna tydliga? Finns det nya målgrupper i direkt anslutning Har vi sorterat dem rätt? till befintlig målgrupp? Jobbar vi med rätt aktiviteter i de olika grupperna? Kan man se förändringar om man Vet vi vad personerna i grupperna vill ha? gör målgruppsanalyser kontinuerligt? Vilket stöd behöver de? Hur kommunicerar vi med dem? Kommunicerar vi i rätt kanaler? Exempel på diskussion kring målgrupp 1: Miniknattar hanterar ej häst. Ridlekis, kommunicera med både förälder och barn. Behov: Teorifröken, planerad teori. Finns exempel från ridskola där den 5:e lektionen är en teorilektion. Är det något för ridklubben? Idag är det inte många som kommer på Clinics. Ska man ha den på ordinarie ridtid? Teorilektion är lättare att komma till än Clinics. Frågan om Clinics passar våra barn försvinner de om man har teorilektionen på ordinarie lektionstid. Så här kan det låta. När diskussionen är analyserad och sammanställd till en målgruppsanalys med uppställda behov för varje målgrupp går ni över i en handlingsplan. I den ska ni sammanfatta, prioritera och bestämma vem som ska göra de olika delmomenten, samt när det ska vara klart och klargöra hur ni ska mäta effekten av det ni vill uppnå. Exempel på handlingsplan för målgruppen Miniknattar och den nya målgruppen Stallstöd Vad ska vi göra Hur ska Vem/vilka När ska det Hur mäter Status och varför vi göra det ska göra det? vara klart vi effekten? MINIKNATTAR Vi behöver ta fram en intern 1. Samla in vanliga fel Person A Dec 2013 Mäter antalet tillbud CHECKLISTA för att säkerställa 2. Diskutera åtgärder Person A, B och C Frågorna minskar säkerheten bland föräldrar och barn 3. Sammanställ Person A alt. ändrar karaktär STALLSTÖD NY MÅLGRUPP Vi behöver ha 3 TEORITILLFÄLLEN 1. Vad gör de fel idag Person D Jan 2014 Upplevd större för att lära vuxna hantera hästar 2. Diskutera åtgärder Person A, B och C trygghet i hantering på ett rätt och säkert sätt 3. Sammanställ Person D Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 4, sid 3(4)

12 FAKTA Helt nya målgrupper Hur ser det ut i vår omvärld? Finns det nya människor som vi kan nå ut till som vi inte når ut till idag? Hur når vi dessa? Hur ser de ut? Vilka krav ställs på oss om vi vill nå ut till fler? Vad får vi i utbyte mot att vi når dessa målgrupper? Utgå ifrån de här frågorna när ni utvärderar era målgrupper. Vilka målgrupper når vi inte idag? Hur kan vi nå dem? Ställer det nya krav på oss? LÄRDOMAR FRÅN IDROTTS- LYFTET KRING INTEGRATION Skolsamverkan kan vara en väg till att få fler killar att få kontakt med hästarna. Inom ridsporten har det gjorts genom Idrottslyftet och där upplever man att en viss rekrytering har gjorts. Däremot tycks integrationsprojekten, där det också finns exempel på otroligt bra verksamhet, haft svårt att överleva utan bidragen. Det har även varit svårt att hitta former för att rekrytera nya aktiva ur gruppen. Men kanske, kanske kan vi få effekt av de här positiva mötena på längre sikt? Föreningslivet i Sverige är unikt. Informera om hur er verksamhet fungerar och tala om hur barnen och föräldrarna kan aktivera sig i föreningen utöver ridlektionerna. Utgå från att alla föräldrar vill få information om verksamheten. Berätta gärna öga mot öga om den ni pratar med inte talar svenska fullt ut. Ordna gärna översättningar av information. Kontrollera vilka språk som dominerar på skolan utöver svenska och utgå från det. Eller, översätt ert material till de stora världsspråken. Attrahera nya målgrupper Jag är en normal kille liksom är en studie som om killar och ridsport. Hur är det att vara kille på stallbacken som till 90% består av tjejer? Hur lockar vi denna målgrupp till ridsporten? Ha tålamod. Vanan vid hästar kan vara väldigt liten och rädslan stor. Stressa inte fram mötet med hästarna. Se till att det finns gott om utrymme runt dem så att rädda barn inte känner. Läs mer i Om värdskap (Flik 12) för att få konkreta tips om det viktiga välkomnandet varje dag i mötena med och mellan medlemmarna. Allt kommunicerar Om konsten att nå rätt målgrupp med rätt budskap. Pris: 75 kr Idrottslyftet Tidningen Vilket Lyft summerar Ridsportens Idrottslyftssatsning år 1-4. Den visar också på vilka typer av projekt Idrottslyftet finansierar. Beställs genom att maila till kansli@ridsport.se Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 4, sid 4(4)

13 KOMMUNICERA MED MEDLEMMAR FAKTA När ni skapat förutsättningar för att enkelt kunna och vilja engagera sig samt lärt känna era medlemmar är det dags att informera och kommunicera medlemskapets innebörd och värde. I denna process är det viktigt att utgå från föreningens kärna, dvs verksamhetsidé, värdegrund och vision. Att kommunicera värdet av medlemskapet är ett kontinuerligt arbete. Ett tips är att inte se medlemmarna i föreningen som kunder. Faran med att kundidentifiera medlemmar är att de beter sig därefter. Det kan leda till att föreningens förväntningar på medlemmarna (exempelvis engagemang och delaktighet) inte stämmer överens med medlemmarnas förväntningar på föreningen (exempelvis service och ersättningar). Därför är det viktigt att kommunicera det övergripande värdet av att vara en medlem i en ideell förening, exempelvis: Du, som medlem, är en del av den demokratiska processen med möjlighet att påverka (nyckelorden är demokrati, delaktighet och inflytande) Kraften av att finnas i ett sammanhang Gemenskapen som medföljer ideellt engagemang Personlig utveckling som främjar din yrkeskarriär Ditt nätverk utökas. Att svara på dessa tre huvudfrågor underlättar tänket kring kommunikationen: Vad ska kommuniceras? Vilket är huvudbudskapet som ska förknippas med oss som förening? Är vår idé, vision och värdegrund så stark att det är den som ska kommuniceras? Vilka värden har vi i föreningen som är viktiga att lyfta fram? Vem kommunicerar vi med? Pratar vi samma språk till alla i föreningen eller har vi olika budskap till olika målgrupper? Hur kommunicerar vi? Skriver vi på hemsidan? Pratar vi i stallgången? Tar vi en fika ihop? Eller har vi en anslagstavla? Det tar tid att få era medlemmar att ta till sig budskapet. Ha därför tålamod och upprepa det ofta, till exempel i: Välkomstbrev till nya medlemmar Texterna på er hemsida/facebook-grupp Skriv värdet av medlemskapet på era fakturor Information om er förening på tävlingar Informera er kommun om föreningens arbete. Nästa steg blir att sätta ihop en kommunikationsplan, dvs när och hur ska vi kommunicera och till vem. MEDLEMMEN ERBJUDER Tid Erfarenhet Kunskap Kontakter Perspektiv Idéer Förmåga MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR Bekräftelse Stöd Motivation Utveckling Nätverk Meriter FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR Fler medlemmar Aktiva medlemmar Väl utförda uppdrag Kvalitet i verksamheten Effektiv kommunikation Uppfyllda mål FÖRENINGEN ERBJUDER Stöd Uppskattning Feedback Meriterande uppdrag Information Kontaktytor När föreningen erbjuder detsamma som medlemmen efterfrågar och föreningen vet och efterfrågar det som medlemmarna är villiga att erbjuda har vi en bra balans. Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 5

14

15 GÖR EN KOMMUNIKA- TIONSPLAN FAKTA När föreningens uppdrag och budskap är tydligt och vi svarat på frågorna kring vad som ska kommuniceras och med vem, är vi redo för frågan NÄR vi ska kommunicera och vilka målgrupper vi prioriterar att nå ut till. När, dvs tidpunkten, kan vara på möten, i kampanjer, i påverkansarbete, i förhandlingar, i samarbeten, på kurser och i projekt. Det är viktigt att ta reda på när mottagaren/målgruppen är mottaglig för dina budskap, dvs i vilka kanaler och hur vi ska kommunicera. Vi gör en kommunikationsplan Kommunikationsplanen består av två delar. En planerande del (punkt 1-5 nedan) och en genomförande, reflekterande och uppföljande del (punkt 6-7). 3. Kommunikationsmål Det är klokt att sätta upp mål med kommunikationen. Till din hjälp kan du använda en enkel checklista som hjälper dig att synliggöra målet med föreningens kommunikation och hitta rätt budskap. Göra; Vad vill vi att medlemmen ska göra? Känna; Vad vill vi att medlemmen ska känna? Vad behöver den känna för att göra det vi vill? Veta; Vad behöver medlemmen veta för att göra och känna det vi vill? Vilken information ska vi förmedla? För att enkelt börja så räcker det med att ni delar upp målgrupperna i nuvarande medlemmar och i nya prioriterade medlemsgrupper. Fundera över mål som vänder sig till era nuvarande medlemmar utifrån era målgrupper (utgå från göra, känna, veta): 1. Analys av nuläget Mot bakgrund av det som kommit fram tidigare behöver vi fundera över; Vad vill vi göra? Vad behöver vi göra? Vad vill vi åstadkomma? Vad kan vi göra? Vilken roll har kommunikationen? Vilka utmaningar står vi inför? Fundera över ett mål som skulle vända sig till nya prioriterade medlemsgrupper: 2. Målgrupper Tidigare i kapitlet gjorde vi en målgruppsanalys. Med den i minnet så kan vi fundera vidare på de olika målgruppernas behov i aktuella frågor. Har vi några prioriterade målgrupper? Har vi nya målgrupper som vi ännu inte vet om? På nästa uppslag finns enkla mallar att fylla i. Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 6, sid 1(6)

16 FAKTA Våra kommunikationsmål vad ska målgrupperna göra, känna och veta? Målgrupp Göra? Känna? Veta? Ex. Nuvarande medlemmar ridskoleryttare Vi vill att våra medlemmar ska rida för våra ridlärare, förstå vilken kvalitet de levererar och vilka förebilder de är. Vi vill att våra medlemmar ska prata gott om våra ridlärare till andra. Vi vill att våra medlemmar ska känna stolthet över att vår ridklubb har så duktiga ridlärare och erbjuder så bra ridutbildning. Medlemmarna behöver veta vad ridlärarnas utbildning innebär. Att de erbjuder en förstklassig kvalitet och vad det innebär för dem som medlemmar att ha detta värde och dessa viktiga förebilder i föreningen. Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 6, sid 2(6)

17 FAKTA Kommunikationsmål med aktiviteter Målgrupp Kommunikationsmål: Budskap/aktiviteter Vad ska målgruppen Vilka budskap/aktiviteter ska vi välja Göra? Känna? Veta? för att nå målet Göra? Känna? Veta? Göra? Känna? Veta? Göra? Känna? Veta? Göra? Känna? Veta? Göra? Känna? Veta? Göra? Känna? Veta? Göra? Känna? Veta? Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 6, sid 3(6)

18 FAKTA 4. Budskap/aktiviteter Fundera på vilka budskap/aktiviteter som bäst når fram till era olika målgrupper; befintliga medlemmarna samt nya prioriterade medlemsgrupper. Planera aktiviteter som stärker deras olika drivkrafter, dvs vad de tycker är viktigt, roligt, trevligt och givande. 5. Platser att kommunicera ut budskapen, dvs kanalval Var befinner sig vår målgrupp när de är mottagliga för information från oss? Är det i stallet eller hemma i soffan med en telefon eller dator i handen? Vi kan behöva skicka våra budskap i olika kanaler för att nå ut till våra målgrupper. Vilka är våra kanaler för kommunikation med våra olika medlemsgrupper? (hemsida, fb-grupp, möten, anslagstavlor, informationsbrev, mail ) På nästa sida finns en aktivitetsplan att fylla i och arbeta vidare med. 6. Genomförande av de olika aktiviteterna enligt planen Dags att börja göra och under tiden reflektera över vad som fungerar bra och mindre bra. Dokumentera gärna både med-, och motgång. 7. Mätning och utvärdering Vid årets slut är det dags att summera effekterna av våra insatser. Stämde våra förväntningar med resultatet av insatserna? Summera lärdomar och dra slutsatser kring vad vi kan förbättra till nästa gång. Fundera på om vi kan göra på ett annat sätt. TIPS PÅ BRA TILLFÄLLEN ATT BERÄTTA OM MEDLEMSSKAPET I ER FÖRENING: Under tävlingsdagar och vid träningstillfällen Dela ut information om er förening till ryttare som kommer och hälsar på hos er. Beskriv vilka ni är och vad ni står för samt vilka aktiviteter ni har på gång i föreningen. Nämn aktiviteter där ni söker samarbete med andra föreningar. Kanske ett första steg till ett framtida gemensamt projekt? På medlemsfakturan Skriv ut de värden som er förening står för på medlemsfakturan. Skriv även vad som är på gång kommande år och vem de ska vända sig till om de har frågor kring medlemsskapet. Ange även hur medlemsskapet kan sägas upp och vem de ska vända sig till om de har frågor. TIPS på fler NYA medlemmar! Om er förening behöver rekrytera nya medlemmar, utanför de som redan finns idag, så kan ett tips vara att samverka med skolor i kommunen. Informera i skolorna och erbjud barnen att prova på ridning. Att samarbeta med andra idrottsföreningar i kommunen kan också vara ett sätt, till exempel genom att byta sport med varandra en dag. Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 6, sid 4(6)

19 LATHUND Aktivitetsplan med budskap och kanalval Målgrupp Budskap Kanaler/Aktiviteter Tid Ansvar Uppföljning/Mätmetod Status Vilka kanaler/aktiviteter ska vi välja Når vi våra mål? Vilka effekter för att nå målet har vi fått av aktiviteten? Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 6, sid 5(6)

20 LATHUND Aktivitetsplan med budskap och kanalval Målgrupp Budskap Kanaler/Aktiviteter Tid Ansvar Uppföljning/Mätmetod Status Vilka kanaler/aktiviteter ska vi välja Når vi våra mål? Vilka effekter för att nå målet har vi fått av aktiviteten? Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 6, sid 6(6)

21 Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 2, blad 6, sid 1(2) Tel.nr: Tel.nr: EXEMPEL PÅ AKTIVITETER SOM VÄLKOMNAR CHECKLISTA EXEMPEL Hej och välkommen! En ny elev på ridskolan eller hyresgäst på anläggningen är också en medlem i föreningen åtminstone en potentiell medlem i föreningen. Att lägga tid på att hälsa välkommen kan vara väl investerade minuter. Välkomstbrev När en person valt att bli medlem i er förening, missa inte chansen att etablera en tidig kontakt. I ett välkomstbrev har ni möjlighet att lite närmare beskriva föreningens budskap, tydliggöra värdet av att vara med i en förening och även tala om vad medlemmen får genom ert medlemsskap i Svenska Ridsportförbundet. Välkomstmöte Ett välkomstbrev ger er chanser att berätta om föreningen men för att bygga en relation med era medlemmar behövs en dialog och då är det bra med ett möte. Bjud in nya medlemmar och berätta om er förening och vad ni har för planer. Presentera gärna styrelsen och andra nyckelpersoner i föreningen och låt medlemmarna berätta kort om sig själva. Passa även på att presentera vad medlemmarna kan bidra med i föreningsarbetet. Hur kan vi skapa nya sätt för våra medlemmar att på ett meningsfullt sätt mötas och utbyta erfarenheter? Låt dialogen fortsätta En grupp på Facebook för er förening underlättar kommunikationen mellan era medlemmar. Använd kanalen till att tipsa om aktiviteter, förbättringar eller andra önskemål. Det är lätt att lägga till bilder och att skapa trådar där olika saker kan diskuteras. Facebook kan vara en väg till det personliga mötet. Vi andan Ett sätt att stärka föreningens identitet är att bygga på er vi-anda. Berätta om hjälteinsatser och misslyckanden, våga vara öppna med både plus- och minussidor. Genom att berätta ärligt och genuint så skapas ett intresse som på sikt ger ett ökat engagemang. Facebook, Instagram eller en blogg på föreningens hemsida är alla bra kanaler för att sprida föreningens historier. Det håller igång vi-andan. VÄLKOMMEN TILL HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB Välkommen till Hästköpings ridklubb! Vi gillar hästkraft och vi värnar om att klubben ska vara en mötesplats för alla oavsett ålder, kön eller etisk bakgrund. Inför hästen är vi alla lika! Tillsammans blir vi starka och utvecklas som personer och som förening. Vi bygger vår verksamhet på kunskap och glädje och värnar om hästen och människan enligt ridsportens ledstjärnor. I vår ridklubb vill vi att alla, från nybörjare till tävlingsryttare, både aktiva och deras familj och vänner, ska kunna utvecklas och ha kul genom hästar och ridsport. Vi vill att alla ska veta vilka värden ridklubben står för och känna att de är en del i gemenskapen. HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB är en ideell förening och det betyder att alla medel som ridklubben tjänar återinvesteras i verksamheten. Det betyder också att ridklubben blir så bra som vi själva gör den. Alla kan inte göra allt men alla kan göra någonting. Vi tillsammans är ridklubben. vision är att vara en framgångsrik förebild inom ridsporten, därför är hög kvalitet och säkerhet viktigt för oss och något vi alltid arbetar med. bedriver en ridskoleverksamhet med utbildade ridlärare och med lämpliga hästar. har ett brett utbud av aktiviteter för att alla medlemmar ska hitta något värdefullt (se hemsidan/fb) har en tävlingsverksamhet som medlemmen kan utvecklas i. Vi anordnar flera tävlingar varje år som medlemmen kan besöka, delta och arbeta i. har en värdefull gemenskap i Café Spiltan. är en grogrund för unga att utvecklas till framtidens ledare. GODA EXEMPEL UTBUDET I HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB: Vi erbjuder våra ridskoleryttare: Lektionsridning för välutbildade ridlärare och hästar Att ta ryttarmärke/ridborgarmärke Extra aktiviteter i form av klubbtävling, trivselkvällar och inspirerande clinics Vi erbjuder våra tävlingsryttare: Organiserad träning för välutbildade tränare/ridlärare En talangplan för hur du ska utveckla dig som ryttare Klubb-, lokala- och regionala tävlingar Vi erbjuder våra motionsryttare: Organiserad träning för välutbildade tränare/ridlärare Extra aktiviteter i form av klubbtävling, trivselkvällar och inspirerande clinics Gemenskapen i Café Spiltan FÖRUTOM UTBUDET OVAN FÅR DU SOM MEDLEM I HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB: En kollektiv olycksfallsförsäkring Försäkringen gäller medlem i förening under alla aktiviteter och tävlingar som bedrivs av föreningen. Vid resa i direkt anslutning till och från sådan aktivitet och vid medlemmens enskilda ridning och träning med häst. www3.ridsport.se/svensk-ridsport/forsakring/ VÄLKOMMEN TILL HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB: Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 2, blad 6, sid 2(2) Läs mer i Om värdskap (Flik 12) för att få konkreta tips om det viktiga välkomnandet varje dag i mötena med och mellan medlemmarna. Fyll i: För- och efternamn: Adress: Postadress och ort: Medlemsavgift: Betalas senast: Föreningen fyller i årsavgiften Föreningen fyller datum Vi erbjuder våra barn & ungdomar: Vi i stallet en kunskapstävling för barn Att ta ryttarmärke för barn Extra teorilektioner En ledarutbildning Idrottslyftsprojektet Öka integrationen i samhället, bjud in en kamrat med annan etnisk härkomst Vi erbjuder våra förtroendevalda Material och utbildning Möjlighet att påverka föreningens utveckling Vi erbjuder våra funktionärer: En webbaserad ledarutbildning En funktionärsutbildning via vårt distrikt Medlemstidningen Häst&Ryttare Häst&Ryttare ges ut av Svenska Ridsportförbundet och kommer hem direkt i din brevlåda. Förutom aktuell information från förbundet kan du läsa om allt möjligt som är av intresse för den ridintresserade, som olika grenar, träningstips, ryttarprofiler, hästskötsel och mycket mer. Föreningen: När du betalat in medlemsavgiften är du medlem i föreningen Föreningens namn Fyll i föreningens mailadress: Fyll i föreningens hemsidesadress: Medlemsbrevet finns som elektronisk mall: VarRidklubb/Skapaengagemangochdialog/ GODA EXEMPEL Personnr (10 siffror): Mobil.nr: Föreningen fyller i BG/PG och Ridsportförbundet samt har en olycksfallsförsäkring! Läs mer på ridsport.se under Förbundet rubriken Försäkring. Ta fasta på stora händelser inom ridsporten (t ex Jerringpriset och EM i Göteborg) och använd dem i er kommunikation. Gör aktiviteter i er lokala förening av större händelser. Kontaktperson Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 7, sid 1(4)

22 EXEMPEL EXEMPEL PÅ INNEHÅLL I MEDLEMSINFORMATION: Hej och välkommen! Ett personligt välkomnande är alltid en bra början. Beskriv föreningen Hur gammal är föreningen? Finns det något speciellt ni kan berätta om er föreningen? Beskriv er vision, vilken värdegrund ni står på samt vilka gemensamma värderingar ni har. Beskriv vilken verksamhet er förening bedriver. Bedriver ni ridskola? Har ni en tävlingsverksamhet eller är ni en anläggning med motionsryttare? Hur många medlemmar är ni idag? Vilka typer av medlemmar har ni idag och vilka medlemmar söker ni? Som medlem är du jätteviktig utan dig finns inte vi och det är tillsammans som vi gör skillnad. Beskriv anläggningen Hur många stallplatser finns det? Hur ser anläggningen ut, beskriv gärna med karta. Finns det uteridmöjligheter och i så fall var och när får man rida? Finns det skrittmaskin, ridhus och andra faciliteter. Vad vill du göra? Uppmuntra redan i välkomstbrevet att engagera sig i små aktiviteter. Då känner den enskilde medlemmen ökad gemenskap och delaktighet i föreningen. Vad kostar det att vara medlem Specificera hur mycket ett årsmedlemsskap kostar. Hur betalas avgiften och när? Vad får medlemmen för medlemsavgiften? Skriv även vad som förväntas av medlemmen. Vilka är ansvariga i föreningen Namnge personerna i styrelsen och deras olika roller, uppmana till kontakt om du har frågor, ange telefonnummer. Kommunikationskanaler Har ni en hemsida i er förening? Har ni en facebookgrupp, har ni andra sätt att kommunicera på som kan vara bra att veta? Förenkla möjlighet till engagemang Gör det enkelt att engagera sig i er förening. Ge tydliga exempel vad den enskilda medlemmen kan ta tag i: Ta hit en föreläsare inom något ämne som engagerar Ordna träningar/programridningar Ordna studiecirkel för att ta E-körkort Baka och bidra till gott fika. Beskriv verksamheten Hur är verksamheten organiserad? Finns det olika sektioner/kommittéer? Presentera sektionernas arbete och vilka personer som är ansvariga för respektive sektion. Skriv gärna upp hur man får tag i de personerna, dvs med telefonnummer. Skriv även här om ni kan tänkas behöva hjälp med vissa arbetsuppgifter och hur man kan engagera sig. VAD VILL VI KOMMUNICERA TILL VÅRA MEDLEMMAR? Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 7, sid 2(4)

23 Kontaktpersoner Kassör Valberedning Välkommen till Hästköpings ridklubb! Vi gillar hästkraft och vi värnar om att klubben ska vara en mötesplats för alla oavsett ålder, kön eller etisk bakgrund. Inför hästen är vi alla lika! Tillsammans blir vi starka och utvecklas som personer och som förening. Vi bygger vår verksamhet på kunskap och glädje och värnar om hästen och människan enligt ridsportens ledstjärnor. I vår ridklubb vill vi att alla, från nybörjare till tävlingsryttare, både aktiva och deras familj och vänner, ska kunna utvecklas och ha kul genom hästar och ridsport. Vi vill att alla ska veta vilka värden ridklubben står för och känna att de är en del i gemenskapen. är en ideell förening och det betyder att alla medel som ridklubben tjänar återinvesteras i verksamheten. Det betyder också att ridklubben blir så bra som vi själva gör den. Alla kan inte göra allt men alla kan göra någonting. Vi tillsammans är ridklubben. vision är att vara en framgångsrik förebild inom ridsporten, därför är hög kvalitet och säkerhet viktigt för oss och något vi alltid arbetar med. bedriver en ridskoleverksamhet med utbildade ridlärare och med lämpliga hästar. Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 2, blad 6, sid 1(2) Utbildningsansvarig Ungdomssektion Skriv upp namn, telefonnummer, e-post Ordföranden Sekreterare Vice ordf. Vi är alla en del av ridsportsverige oavsett om vi är tävlingsryttare, motionärer, ridskoleryttare eller allmänt intresserad av hästar. Tillsammans kan vi förändra, förädla och förbättra! har ett brett utbud av aktiviteter för att alla medlemmar ska hitta något värdefullt (se hemsidan/fb) har en tävlingsverksamhet som medlemmen kan utvecklas i. Vi anordnar flera tävlingar varje år som medlemmen kan besöka, delta och arbeta i. har en värdefull gemenskap i Café Spiltan. är en grogrund för unga att utvecklas till framtidens ledare. Fyll i: För- och efternamn: Adress: Postadress och ort: Medlemsavgift: Betalas senast: Föreningen fyller i årsavgiften Föreningen fyller datum Föreningens namn Ordf. ungdomssektion Personnr (10 siffror): Kontaktperson Tel.nr: Tel.nr: Mobil.nr: Föreningen fyller i BG/PG Kontaktpersoner Kassör Valberedning Utbildningsansvarig Ungdomssektion Skriv upp namn, telefonnummer, e-post Ordföranden Vice ordf. Vi är alla en del av ridsportsverige oavsett om vi är tävlingsryttare, motionärer, ridskoleryttare eller allmänt intresserad av hästar. Tillsammans kan vi förändra, förädla och förbättra! Sekreterare Ordf. ungdomssektion Hästkraften är urstark, men varför ska du älska den? EXEMPEL FÄRDIGA PAKETLÖSNINAR Här listar vi upp hur ni kan tänka kring paketering av olika material för att nå ut till befintliga och nya medlemmar: 1. Behåll befintliga medlemmar skicka ut medlemsinformation i början på året med: Planerade aktiviteter i föreningen Kontaktuppgifter till oss i ridklubben FAKTURA med medlemsavgift Sammanfattning över era värden, dvs varför de ska vara medlemmar i föreningan! Till befintliga medlemmar räcker det oftast med att kommunicera ut kommande aktiviteter, kontaktuppgifter till viktiga personer i föreningen och inbetalningskort med medlemsavgiften. Tänk på att detta är ett bra tillfälle att kommunicera ut det ni står för i föreningen, dvs era värden. det hjälper era befintliga medlemmar att värva nya. SISU-idrottsutbildarna Vår utbildningskonsulent RIDSPORTDISTRIKT VÅR RIDKLUBB RF-distriktsorg. Kontaktperson 2. VÅRA KOMMITTÉER Intressera nya medlemmar med ett medlemspaket att läsa mer i: Medlemsbrevet finns som elektronisk mall: VarRidklubb/Skapaengagemangochdialog/ Kontaktuppgifter finns som elektronisk mall: Styrelsearet/ VÄLKOMMEN TILL HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB GODA EXEMPEL GODA EXEMPEL UTBUDET I HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB: Vi erbjuder våra ridskoleryttare: Lektionsridning för välutbildade ridlärare och hästar Att ta ryttarmärke/ridborgarmärke Extra aktiviteter i form av klubbtävling, trivselkvällar och inspirerande clinics Vi erbjuder våra tävlingsryttare: Organiserad träning för välutbildade tränare/ridlärare En talangplan för hur du ska utveckla dig som ryttare Klubb-, lokala- och regionala tävlingar Vi erbjuder våra motionsryttare: Organiserad träning för välutbildade tränare/ridlärare Extra aktiviteter i form av klubbtävling, trivselkvällar och inspirerande clinics Gemenskapen i Café Spiltan FÖRUTOM UTBUDET OVAN FÅR DU SOM MEDLEM I HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB: En kollektiv olycksfallsförsäkring Försäkringen gäller medlem i förening under alla aktiviteter och tävlingar som bedrivs av föreningen. Vid resa i direkt anslutning till och från sådan aktivitet och vid medlemmens enskilda ridning och träning med häst. www3.ridsport.se/svensk-ridsport/forsakring/ VÄLKOMMEN TILL HÄSTKÖPINGS RIDKLUBB: Vi erbjuder våra barn & ungdomar: Vi i stallet en kunskapstävling för barn Att ta ryttarmärke för barn Extra teorilektioner En ledarutbildning Idrottslyftsprojektet Öka integrationen i samhället, bjud in en kamrat med annan etnisk härkomst Vi erbjuder våra förtroendevalda Material och utbildning Möjlighet att påverka föreningens utveckling Vi erbjuder våra funktionärer: En webbaserad ledarutbildning En funktionärsutbildning via vårt distrikt Medlemstidningen Häst&Ryttare Häst&Ryttare ges ut av Svenska Ridsportförbundet och kommer hem direkt i din brevlåda. Förutom aktuell information från förbundet kan du läsa om allt möjligt som är av intresse för den ridintresserade, som olika grenar, träningstips, ryttarprofiler, hästskötsel och mycket mer. Folder om ridklubben och dess verksamhet Kontaktuppgifter till oss i ridklubben RIDSPORTDISTRIKT VÅR RIDKLUBB VÅRA KOMMITTÉER SISU-idrottsutbildarna Vår utbildningskonsulent RF-distriktsorg. Kontaktperson Foto: Per Groth VÄLKOMMEN till Svenska Ridsportförbundet 3. Föreningen: När du betalat in medlemsavgiften är du medlem i föreningen Fyll i föreningens mailadress: Fyll i föreningens hemsidesadress: Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 2, blad 6, sid 2(2) och Ridsportförbundet samt har en olycksfallsförsäkring! Läs mer på ridsport.se under Förbundet rubriken Försäkring. Intressera nya till hästsporten: Gör ett eget medlemskit med välkomstbrev, folder om ridklubben och kontaktuppgifter samt inbetalningskort med medlemsavgiften. Ni kan även beställa Svenska Ridsportförbundets folder Välkommen till Svenska Ridsportförbundet som förklarar vad förbundet erbjuder den enskilda medlemmen. Du blir en Av en MiljOn, FRån HApARAnDA Till ystad Foldern Om hästkraft går att beställa från förbundet. I den finns det korta tydliga argument varför hästkraft är bra och viktigt. OM HÄSTKRAFT. 19 distrikt. 900 ridklubbar. 450 driver ridskola medlemmar. = SveRigeS näst STöRSTA ungdomssport Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 7, sid 3(4)

24 EXEMPEL EGNA PAKETLÖSNINAR Har vi egna paket som vi vill använda i kommunikationen med våra medlemmar och andra. Medlemskap i julklapp Någon kan vilja ge bort ett medlemskap i julklapp, då kan det vara trevligt att ha ett litet välkomstpaket att ge. Köp en mapp och fyll den med välkomstbrev, aktivitetslista, kontaktlista och om ni har någon mer relevant information om er förening. EGNA AKTIVITETER Fundera på vilka aktiviteter vi kan starta, inom och utanför föreningen, dvs mot kommun, skolor etc för att lyfta ridsporten lokalt. EM i Göteborg Under 2017 kommer ridsporten att tillsammans ladda inför EM i Göteborg. Låt er förening hänga med i uppladdningen. Följ vad som händer här: Facebook: Instagram: #gothenburg2017 Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 7, sid 4(4)

25 LÄS MER FÖRDJUPNING Till det här avsnittet finns flera material som vi gärna tipsar om och som kan vara bra för er att titta igenom. MATERIAL ATT BESTÄLLA: Beställ genom att skicka ett mail med antal ex och leveransadress till Om Hästkraft En liten folder om en helt fantastisk sport som engagerar så många i Sverige idag. Bra argument kring varför fler bör ta tillvara på kraften hos hästen och landets ridsportföreningar. OM HÄSTKRAFT. MATERIAL ATT LADDA NER: Finns på och i dokumentbanken. Tillsammans stärker vi ridsporten En arbetsbok kring medlemsarbetet i er ridförening. Med hjälp av det här materialet kan du arbeta djupare med de här frågorna i din förening. Information om Idrottslyftet Det finns mycket information om Idrottslyftet på vår hemsida. Här följer några länkar ni kan läsa mer på: Inspiration1/Nyheter/Idrottslyftetutvecklarsvenskridsport/ Medlemsbrevet finns som elektronisk mall: VarRidklubb/Skapaengagemangochdialog/ Kontaktuppgifter finns som elektronisk mall: Styrelsearet/ Känns allt hopplöst svårt? Ta hjälp!!! Ta kontakt med ditt distrikt de hjälper er. Vi erbjuder även råd och stöd via Svenska Ridsportförbundet centralt. SISU hjälper er med utbildningar i de olika delarna i föreningsarbetet. ALLT GÅR bara vi tillsammans hjälps åt! Svenska Ridsportförbundet/jan2015/Vår ridklubb_flik 5, blad 8

5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG

5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG 5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG MEDLEMMEN ERBJUDER Tid Erfarenhet Kunskap Kontakter Perspektiv Idéer Förmåga MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR Bekräftelse Stöd Motivation Utveckling Nätverk Meriter FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR

Läs mer

5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG

5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG 5. SKAPA ENGAGEMANG OCH DIALOG KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA MEDLEMMEN ERBJUDER Tid Erfarenhet Kunskap Kontakter Perspektiv Idéer Förmåga MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR Bekräftelse Stöd Motivation Utveckling Nätverk

Läs mer

KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA

KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA MEDLEMMEN ERBJUDER Tid Erfarenhet Kunskap Kontakter Perspektiv Idéer Förmåga MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR Bekräftelse Stöd Motivation Utveckling Nätverk Meriter

Läs mer

2. UTBUDET ATT ERBJUDA I FÖRENINGEN

2. UTBUDET ATT ERBJUDA I FÖRENINGEN 2. UTBUDET ATT ERBJUDA I FÖRENINGEN RIDSKOLA TÄVLING ANNAN VERKSAMHET MOTIONÄRER TÄVLINGSRYTTARE AVSUTTNA MEDLEMMAR Ledare Förtroendevalda Tränare Uppfödare Funktionärer Familj RIDSKOLERYTTARE ANLÄGGNING

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet på årsmötet

Läs mer

CENTRAL ORGANISATION. Mer information om ridsportens organisation på ridsport.se under fliken Om förbundet 19 DISTRIKT

CENTRAL ORGANISATION. Mer information om ridsportens organisation på ridsport.se under fliken Om förbundet 19 DISTRIKT RIDSPORTEN I SVERIGE Riksidrottsförbundet LOK-Stöd Idrottslyftet IdrottOnline SISU utbildningstimmar CENTRAL ORGANISATION Mer information om ridsportens organisation på ridsport.se under fliken Om förbundet

Läs mer

10. KUNSKAPER I HÄSTVÄG

10. KUNSKAPER I HÄSTVÄG 10. KUNSKAPER I HÄSTVÄG I Ridsportens bibliotek finns Svenska Ridsportförbundets utbildningmaterial samlat. Här finns något för alla från ridskolebarn till tävlingsryttare, lärarhandledningar och studiecirkelmaterial

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK Leksands Ridklubb Att vara medlem i LRK Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förmåner 1 2.1 Medlemstidningen Häst & Ryttare 1 2.2 Olycksfallsförsäkring 1 2.3 Delta i aktiviteter 1 2.4 Nyttja anläggningen

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2015-2018 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 UTBUD 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL 4

Läs mer

6. MEDLEM I FOKUS TÄVLING/ MÄTBARA INSATSER ANLÄGGNING RIDLÄRARE/ TRÄNARE/ LEDARE UTBILDNING/ TRÄNING

6. MEDLEM I FOKUS TÄVLING/ MÄTBARA INSATSER ANLÄGGNING RIDLÄRARE/ TRÄNARE/ LEDARE UTBILDNING/ TRÄNING 6. I FOKUS RIKSIDROTTSFÖRBUNDET / SISU IDROTTSUTBILDARNA 19 DISTRIKT CENTRAL ORGANISATION Modellen Medlem i fokus hjälper föreningen att arbeta aktivt med att rekrytera, behålla och aktivera medlemmar.

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2013-2015 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 PRODUKTPORTFÖLJ 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb Måldokument NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten. Alla,

Läs mer

9. KUNSKAPER I HÄSTVÄG

9. KUNSKAPER I HÄSTVÄG 9. KUNSKAPER I HÄSTVÄG I Ridsportens bibliotek finns Svenska Ridsportförbundets utbildningmaterial samlat. Här finns något för alla från ridskolebarn till tävlingsryttare, lärarhandledningar och studiecirkelmaterial

Läs mer

Foto: Per Groth. VÄLKOMMEN till Svenska Ridsportförbundet

Foto: Per Groth. VÄLKOMMEN till Svenska Ridsportförbundet Foto: Per Groth VÄLKOMMEN till Svenska Ridsportförbundet Sverige är ett riktigt hästland. Det näst hästtätaste i Europa (efter Island) faktiskt, med ungefär 350 000 hästar totalt. Här finns många sätt

Läs mer

VÅR RIDKLUBB MÅLSTEGEN DÄRFÖR FINNS VI TILL VAD VI STÅR FÖR DIT VI SIKTAR VAD VI SKA FOKUSERA PÅ

VÅR RIDKLUBB MÅLSTEGEN DÄRFÖR FINNS VI TILL VAD VI STÅR FÖR DIT VI SIKTAR VAD VI SKA FOKUSERA PÅ VÅR RIDKLUBB MÅLSTEGEN DÄRFÖR FINNS VI TILL VAD VI STÅR FÖR DIT VI SIKTAR VAD VI SKA FOKUSERA PÅ En förenklad modell över hur du som förening hittar rätt. Den tydliggör varför ni som förening finns till,

Läs mer

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet Verksamhetsplan 2019 Så här arbetar Södermanlands Ridsportförbund Södermanlands Ridsportförbund (SöRF) är en ideell förening och ska arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Ridskoledrift. Struktur för teamet & ekonomistyrning

Ridskoledrift. Struktur för teamet & ekonomistyrning Ridskoledrift Struktur för teamet & ekonomistyrning Vår verksamhetsidé och plattform Örebro Fältrittklubb erbjuder utbildning för ryttare och hästintresserade på alla nivåer. Vi hanterar hästen med kunskap

Läs mer

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 Föreningen har möjlighet att söka stöd både till fria satsningar och färdiga paket. Nedan följer exempel på projekt som faller inom ramen för Idrottslyftet 2016 som förhoppningsvis

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb -02-14 NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten. Alla, såväl

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ IDROTTSLYFTET Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ Har ni en kul idé för er ridklubb? Vi vill att så många som möjligt ska rida så länge som möjligt gärna hela livet! Hur ser det ut på er ridklubb? Har

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

AFFÄRSPLAN

AFFÄRSPLAN UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING SVERIGES BÄSTA RIDSKOLA EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2016-2021 1 1 VISION 3 1.1 Visions slogan 3 1.2 Fullständig vision 3 2 MISSION 3 3 VÄRDEGRUND 3 4 VERKSAMHETSBESKRIVING

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

FÖRENINGEN SAMMANFATTA MÅLBILDEN: LATHUND. Tänk utifrån medlemmens perspektiv och olika medlemsprofiler när ni diskuterar varje fråga

FÖRENINGEN SAMMANFATTA MÅLBILDEN: LATHUND. Tänk utifrån medlemmens perspektiv och olika medlemsprofiler när ni diskuterar varje fråga FÖRENINGEN Vad är proffsigt bemötande enligt våra medlemmar? Vilka mötesplatser behöver föreningen ha? Fysiska respektive digitala? Hur säkerställer vi att vår värdegrund är som en röd tråd genom allt

Läs mer

Idrott en bra start i livet

Idrott en bra start i livet Idrott en bra start i livet Idrotten ger både vuxna och barn möjlighet att röra sig, utmana sig själv eller varandra och ha roligt. Att vara medlem i en idrottsförening ger möjligheter att snabbt hitta

Läs mer

VÅR VERKSAMHET DÄRFÖR FINNS VI TILL VAD VI STÅR FÖR DIT VI SIKTAR VAD VI SKA FOKUSERA PÅ VAD VI SKA HUR VI SKA FRÅN SAGT TILL

VÅR VERKSAMHET DÄRFÖR FINNS VI TILL VAD VI STÅR FÖR DIT VI SIKTAR VAD VI SKA FOKUSERA PÅ VAD VI SKA HUR VI SKA FRÅN SAGT TILL VÅR VERKSAMHET DÄRFÖR FINNS VI TILL VAD VI STÅR FÖR DIT VI SIKTAR VAD VI SKA FOKUSERA PÅ VAD VI SKA UPPNÅ HUR VI SKA UPPNÅ FRÅN SAGT TILL GJORT Ur Målstegen, SISU Idrottsböcker En förenklad modell över

Läs mer

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb Fakta- insamling en hemläxa för varje ridklubb Lathund #3 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare. I materialet

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Nyby Torshälla Ridklubb -02-18 Måldokument -02-18 NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Vår vision Att bli en arena för högkvalitativa tävlingar samt att erbjuda marknadens bästa ridskola. Övergripande mål 2013 Attraktiv anläggning där alla grupper

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsplan Mälaröarnas ridklubb (MäRK) 2013 Innehåll Allmänt... 3 Verksamhetsidé... 4 Mål... 4 Verksamhet 2013... 6 Ridskolan... 6 Anläggning... 6 Utevolt... 6 Parkering... 6 Ridhus... 6 Klubbhus...

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

En bra plan är starten

En bra plan är starten En bra plan är starten Inledning Denna plan är framtagen för att vara en guide för att ta fram och att använda en verksamhetsplan för en golfklubbs verksamhet. Själva utformningen utgår från en grundläggande

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Samtalsunderlag, Strategi 2026 Samtalsunderlag Vad betyder strategi 2026 för er? Svensk konståknings Strategi 2026 består

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER 4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER FÖRENINGAR MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER SPONSORER REGERING, RIKSDAG & EU REGLER & FÖRORDNINGAR

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

Årets Ungdomssektion 2010

Årets Ungdomssektion 2010 Årets Ungdomssektion 2010 Klubb: Theleborgs Ryttarsällskap Distrikt: Smålands Ridsportförbund Kontaktperson i sektionen: Josefine Ahlgren Adress: Stallvägen 10 353 52 Växjö Telefon: 0702-46 06 11 E-mail:

Läs mer

Utvecklingsplan kommande åren En trygg och säker ridskola för alla

Utvecklingsplan kommande åren En trygg och säker ridskola för alla Utvecklingsplan kommande åren En trygg och säker ridskola för alla Detta är det material som har presenterats för Falköpings kommun och är en arbetsplan för de kommande åren för verksamheten. Vi söker

Läs mer

1. RIDSPORTEN I SVERIGE

1. RIDSPORTEN I SVERIGE 1. RIDSPORTEN I SVERIGE FEI, the Fédération Equestre Internationale, dvs det internationella ridsportförbundet Det är i föreningarna som den viktiga verksamheten skapas, styrs och genomförs. Det är där

Läs mer

AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola

AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola 1 AVTAL (MALL) för förening som samverkar med extern ridskola Viktig information Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en avtalsmall /typavtal som bygger på LOK-stödsnämndens praxis i liknande ärenden.

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Träff för nya medlemmar. Praktisk handledning

Träff för nya medlemmar. Praktisk handledning Träff för nya medlemmar Praktisk handledning Vänsterpartiet 2014 Introduktion Den här handledningen riktar sig till de som ska organisera eller tala på de träffar för nya medlemmar Vänsterpartiet anordnar

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsporten i Stockholms län med kvalité, för alla hela livet. Vilket innebär:

Läs mer

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 en efter föreningarnas föreningarna möjlighet Västerbottens att Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte vara samarbetsorganisation för

Läs mer

Partille Ridklubb Kommunikationspolicy

Partille Ridklubb Kommunikationspolicy 1 INLEDNING OCH SYFTE Syftet med denna policy är att beskriva de olika kommunikationskanaler och hur de skall användas för att informera föreningens medlemmar om verksamheten och för att effektivt hantera

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb -05-15 Måldokument -02-10 NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom

Läs mer

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ IDROTTSLYFTET Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ Har ni en kul idé för er ridklubb? Vi vill att så många som möjligt ska rida så länge som möjligt gärna hela livet! Hur ser det ut på er ridklubb? Har

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Jönköpings fältrittklubb. Årsmöte

VERKSAMHETSPLAN. Jönköpings fältrittklubb. Årsmöte 1 VERKSAMHETSPLAN 2019 Jönköpings fältrittklubb Årsmöte 2019-02-28 2 Vision Få en god ordning på ekonomin, skapa en ridskola med mycket hög kvalitet, en konkurrenskraftig och välskött anläggning och tävlingar

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LURBO RIDKLUBBS LIKABEHANDLINGSPLAN Datum 20161103 1 (9) Ledstjärnorna för LRKs värdegrund Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LRK

Läs mer

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap?

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap? Ledstjärnorna är en satsning som genomförs här på Varbergs Ridskola. Målet är att ge barn och ungdomar möjligheten att utveckla sina ledaregenskaper, vilket kommer till nytta både i och utanför stallet.

Läs mer

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING Gröna tråden Historik Skogslottens Ryttarförening är Norrköpings största och Sveriges femte största ridklubb. Vi har hela 500 medlemmar i veckan som rider lektioner hos

Läs mer

Vägval för Ungdomsrådet Idrotten ur ett ungdomsperspektiv.

Vägval för Ungdomsrådet Idrotten ur ett ungdomsperspektiv. Vägval för Ungdomsrådet Idrotten ur ett ungdomsperspektiv. Förord Att vara ung och påverka handlar inte nödvändigtvis om att göra revolution utan om att vi som unga uttrycker vår åsikt, är delaktiga i

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Nulägesanalys Det blev en framgångsrik juniorverksamhet på Melleruds GK under 2014, även om antalet juniorer var mindre än förväntat. Under 2014 hade vi på Melleruds

Läs mer

Nu lyfter vi ridsporten!

Nu lyfter vi ridsporten! Nu lyfter vi ridsporten! Fakta om ridsporten och Idrottslyftet år 5 MER RIDSPORT FÖR FLER Mer idrott för fler. Det är tanken bakom Idrottslyftet som nu går in på sitt femte verksamhetsår. Och öppnar nya

Läs mer

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte SISU-helgen 2018 Erfarenhetsutbyte Vad behövs förändras/förbättras för att fler ska engagera sig som ledare/tränare? Mentorskap Föreningen uppmuntrar till utbildning Styrelsen viktig som står bakom Ungdomar

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen

Läs mer

Verksamhetsidé, värdegrund, vision och mål Smedstorps Ryttarsällskap

Verksamhetsidé, värdegrund, vision och mål Smedstorps Ryttarsällskap Verksamhetsidé, värdegrund, vision och mål Smedstorps Ryttarsällskap Den lilla klubben med det stora hjärtat SRS verksamhetsidé Vi är en klubb med familjär karaktär som alltid utgår från hästens välbefinnande.

Läs mer

Matfors Ryttarförening

Matfors Ryttarförening Mål och visionsarbete 2017 Matfors Ryttarförening...den lilla ridklubben med stort hjärta som ger utrymme och utveckling åt alla Vår vision Matfors Ryttarförening skall vara förstahandsvalet för alla ridsportintresserade

Läs mer

Att anordna kurser i att ha häst

Att anordna kurser i att ha häst Denna manual är en av fyra som arbetats fram under projektet Regionala forum för hästsektorn. Manualen ska underlätta arbetet med att stärka sektorn regionalt. Regionala forum för hästsektorn - Regionala

Läs mer

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Barn och ungdom Utbildning Avel och hästhållning SPORT - TÄVLING att bli en ledande sportnation RIDKLUBB - RIDSKOLA att vidareutveckla ett rid-

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK)

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Ändamålet med föreningen: Skellefteå Ridklubb (SRK) är en ideell förening. SRK erbjuder kommunens invånare en ridklubb för alla. SRK tillhandahåller idrottsoch

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. Fastställd av årsmötet /11

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. Fastställd av årsmötet /11 VERKSAMHETSINRIKTNING OCH VERKSAMHETSPLAN Fastställd av årsmötet 2016 1/11 Verksamhetsidé SkBBF representerar och tar tillvara distriktets föreningars intressen. SkBBF samverkar med SBBF och stödjer föreningarna

Läs mer

Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Medlemsföreningarnas aktiviteter

Medlemsföreningarnas aktiviteter Medlemsföreningarnas aktiviteter SCUF:s medlemsföreningar ska enligt förbundets stadgar driva verksamhet som verkar i enlighet med förbundets ändamål. Detta innebär att en medlemsförening i SCUF arbetar

Läs mer

Att vara ett brett stöd för länets ridklubbar och forma verksamheten efter medlemsföreningarnas önskemål och behov.

Att vara ett brett stöd för länets ridklubbar och forma verksamheten efter medlemsföreningarnas önskemål och behov. Dalarnas Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 Distriktens roll/distriktens idé (från basutbud för distrikten) Att vara samarbetsorganisation för klubbarna i sitt distrikt. Att ta till vara klubbarnas intresse

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 3. Faktainsamling. en hemläxa för varje ridklubb

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 3. Faktainsamling. en hemläxa för varje ridklubb LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 3. Faktainsamling en hemläxa för varje ridklubb Varje framgångsrikt påverkansarbete startar med en analys av nuläget. En genomgång av fakta om ridklubbens verksamheter,

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb

Jönköpings Fältrittklubb Jönköpings Fältrittklubb -Klubben, verksamheten och arbetet Verksamhetsplan 2015 JFK är som ridskola och förening en förebild för andra föreningar i landet. Vår verksamhet präglas av god kvalitet, god

Läs mer

Välkomna till Lidköpings Ridklubb

Välkomna till Lidköpings Ridklubb Välkomna till Lidköpings Ridklubb 2015 Välkomna till en av Skandinaviens finaste ridanläggningar! och en ridklubb med stor framtidstro där alla är välkomna och behövs Med stora framgångar genom åren På

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsplan 2018-2019 Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsidé & ändamål Verksamhetsidén Lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Allt passar inte alla, men det finns något för

Läs mer

Medlemsmodellen. Utvärdera Aktivera Hantera Introducera Rekrytera Attrahera Analysera Reflektera

Medlemsmodellen. Utvärdera Aktivera Hantera Introducera Rekrytera Attrahera Analysera Reflektera Medlemsmodellen Utvärdera Aktivera Hantera Introducera Rekrytera Attrahera Analysera Reflektera 1. Reflektera Varför medlemsrekrytera? Organisationens uppdrag? Vilka aktiviteter bidrar till uppdraget?

Läs mer