Ordningsstadga. Jokela fängelse. Gäller från och med

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordningsstadga. Jokela fängelse. Gäller från och med"

Transkript

1 Gäller från och med

2 2 Innehåll 1 ALLMÄNT VISTELSE PÅ FÄNGELSEOMRÅDET KLÄDSEL PÅ FÄNGELSEOMRÅDET LÅSNING AV LOKALERNA OCH NÄRVAROKONTROLLER Låsta lokaler Närvarokontroll när avdelningen öppnas Närvarokontroll när avdelningen är öppen Närvarokontroll när avdelningen är stängd ARBETE, STUDIER OCH FRITID Arbetsverksamhet Studier Fritidssysselsättning INKÖP I ANSTALTSBUTIKEN BESÖK Övervakade besök Övervakade besök av barn Oövervakade besök Besök av barngrupper Mottagning av föremål i samband med besök Mottagning av föremål under andra tider ANVÄNDNING AV TELEFON FÖRSÄNDELSER RENLIGHET INNEHAV AV EGENDOM Föremål och ämnen som inte överlämnas till fångar Kontroll av föremål och ämnen Övriga omständigheter som påverkar överlämnandet av föremål eller ämnen till fångar Avdelningsspecifika föreskrifter om innehav FÄNGELSETS AVDELNINGAR Resecellavdelningen Avdelning Avdelning Isoleringsavdelningen Avdelning Avdelning RUS- OCH LÄKEMEDEL... 14

3 3 1 ALLMÄNT n preciserar bestämmelserna i fängelselagen och häktningslagen samt andra bestämmelser och föreskrifter som utfärdats med stöd av dem. Den innehåller föreskrifter om vistelse på fängelseområdet och låsning av lokaler, avdelningar, besök och användning av telefon samt fritid, innehav av egendom och andra enskilda omständigheter relaterade till upprätthållandet av ordningen och anordnandet av verksamheten i fängelset. Varje fånge ska iaktta fängelsets ordningsstadga. En fånge kan påföras disciplinstraff för brott mot ordningsstadgan förutsatt att det i ordningsstadgan uttryckligen nämns att disciplinstraff kan påföras för ifrågavarande brott. En fånge kan också påföras disciplinstraff om han inte iakttar en uppmaning eller order som en tjänsteman vid Brottspåföljdsmyndigheten ger inom ramen för sin behörighet i syfte att upprätthålla ordningen eller säkerheten i fängelset. En sådan uppmaning eller order kan också handla om att iaktta en bestämmelse i ordningsstadgan. 2 VISTELSE PÅ FÄNGELSEOMRÅDET Fången får färdas och vistas på en föreskriven verksamhets- och arbetsplats, på sin boningsavdelning samt på vissa ställen avsedda för motion, måltider och fritid vid tidpunkter som framgår av avdelningens dagordning. Det är förbjudet att vistas i andra fängelseutrymmen eller områden utan tillstånd. En fånge får inte utan orsak vistas i korridorer som är avsedda för förflyttningar. En fånge som utan tillstånd rör sig eller vistas på förbjudet område kan påföras disciplinstraff. 3 KLÄDSEL PÅ FÄNGELSEOMRÅDET Fången ska vara ändamålsenligt klädd på fängelseområdet. Disciplinstraff kan påföras för oändamålsenlig klädsel.

4 4 4 LÅSNING AV LOKALERNA OCH NÄRVAROKONTROLLER 4.1 Låsta lokaler Dörrarna till cellerna är låsta de tider som fastställs i dagordningen. Om en fånge inte utan godtagbar orsak befinner sig i sin cell när dörrarna låses kan ett disciplinstraff påföras fången. 4.2 Närvarokontroll när avdelningen öppnas Fången ska vara i sin cell åtminstone i sittande ställning. 4.3 Närvarokontroll när avdelningen är öppen Om närvarokontrollen meddelas genom allmänt utrop, och då ska fången utan dröjsmål ställa sig i korridoren framför dörren till sin cell så länge kontrollen pågår. Om en fånge inte iakttar denna föreskrift kan disciplinstraff påföras. 4.4 Närvarokontroll när avdelningen är stängd Om närvarokontrollen meddelas genom allmänt utrop. Fången ska vara i sin cell åtminstone i sittande ställning så att man kan konstatera närvaron utan att öppna celldörren. 5 ARBETE, STUDIER OCH FRITID 5.1 Arbetsverksamhet Arbetsverksamheten i består av sammansättning och förpackning, metallarbeten, beklädnad (läroavtalsutbildning), städning, fastighetsservice och -underhåll, byggnad, handarbete och snickeri. 5.2 Studier I ordnas både coachande och yrkesinriktad utbildning av en utomstående läroanstalt. Dessutom kan man ägna sig åt grundskole- och gymnasiestudier samt gå på medborgarinstituts kurser och avlägga studieprestationer vid det öppna universitetet. 5.3 Fritidssysselsättning Fritidsverksamheten i består av motion, handarbete, musik, religiösa evenemang och brädspel. Den avdelningsspecifika fritidssysselsättningen framgår av respektive avdelnings dagordning. Fångarna kan komma med förslag till fritidssysselsättning och inköp relaterade till den till programkommittén vid.

5 5 Fångar kan besöka biblioteket en gång i veckan enligt den avdelningsspecifika dagordningen eller programmet för fritidssysselsättning. Man ska anmäla sig till biblioteksbesök på förhand enligt personalens anvisningar. En fånge som avtjänar placering i enrum på isoleringsavdelningen, som hålls isolerad på grund av utredning av ordningsförseelse, som hålls isolerad med stöd av tvångsmedelslagen eller som är föremål för säkerhetsåtgärder har inte rätt att besöka biblioteket vid tidpunkten enligt avdelningens dagordning. Om en fånge vill anlita bibliotekstjänster ska han skicka en ärendehanteringsblankett till fängelsets studiehandledare. 6 INKÖP I ANSTALTSBUTIKEN I fängelsets anstaltsbutik kan fångar köpa varor för personligt bruk en gång i veckan. Fången fyller i en inköpsblankett på avdelningen och lägger den i avdelningens postlåda. De avdelningsspecifika inlämningstiderna för blanketterna och tidpunkten för handlandet i anstaltsbutiken framgår av respektive avdelnings dagordning. En fånge som avtjänar placering i enrum på isoleringsavdelningen, som hålls isolerad på grund av utredning av ordningsförseelse, som är föremål för säkerhetsåtgärder, som hålls isolerad med stöd av tvångsmedelslagen eller vistas i resecell har inte rätt att personligen besöka anstaltsbutiken, utan personalen levererar inköpen till fången på basis av beställningslistan på butiksdagen enligt avdelningens dagordning. En fånge i resecell har inte rätt att göra så kallade stadsinköp. En fånge från ett annat fängelse kan göra inköp genom att lämna beställningsblanketten till personalen. Disciplinstraff kan påföras för missbruk av köprätten.

6 6 7 BESÖK 7.1 Övervakade besök Övervakade besök ordnas lördagar, söndagar och söckenhelger. Ett besök varar 45 minuter. Besökstiderna är avdelningsspecifika på följande sätt: Avdelning 1 Fångar som hålls i enrum på egen begäran kl Fångar som hålls i enrum med stöd av tvångsmedelslagen kl kl kl kl Fångar som hålls i enrum med stöd av fängelselagen 18:5 /häktningslagen 13:5 kl kl kl kl Avdelning 2, 3 och 4 kl kl kl Besökstiden för fångar som avtjänar disciplinstraff eller som är föremål för säkerhetsåtgärder (med undantag för fånglagen 18:5 och häktningslagen 13:5 ) fastställs beroende på placeringen på avdelningen. Varje besöksdag får fången ta emot ett besök. Antalet besökare är begränsat till två vuxna och ett måttligt antal barn. Vid prövningen av måttligheten beaktas att två stolar har reserverats för besökarna. Fången ska boka besöket på en separat blankett senast på onsdagen (eller två dagar före en söckenhelg). Blanketten ska lämnas till avdelningens postlåda senast kl Fängelsets personal fastställer besökstiden och returnerar blanketten till fången. Fången ska själv underrätta besökarna om besökstiden. Besökarna ska anmäla sig vid fängelsets port senast 15 minuter före det egentliga besöket. Ytterkläder ska lämnas i garderoben i besökslokalen. Besöket sker vid ett bord med ett glas mellan fången och besökaren. Fången och besökaren får inte röra vid varandra under besöket, och det är också förbjudet att röra vid glaset eller korsa dess gränslinje på något som helst sätt. Besökaren och fången får inte ha anteckningsmedel, göra anteckningar eller byta skriftliga meddelanden utan personalens tillstånd.

7 7 Om en fånge bryter mot besöksvillkoren kan fången för detta påföras ett disciplinstraff och/eller besöket avbrytas. 7.2 Övervakade besök av barn Fångar med barn som fått tillstånd för familje- och/eller barnbesök kan ta emot barn i rum avsedda för barnbesök vid samma tider som de övriga övervakade besöken. Besöken är i första hand avsedda för besök av fångens egna eller makans barn. Besökstiden bokas på samma sätt som för övervakade besök. Fängelset kan begränsa antalet övervakade barnbesök per fånge till en gång under ett veckoslut eller en söckenhelg. Antalet besökare är begränsat till två vuxna och ett måttligt antal barn. Barnet får inte vara äldre än 15 år. En förutsättning för beviljande av barnbesök är att fången besöks av minst ett barn som är högst 15 år gammalt. Dörren till besöksrummet ska vara öppen, och det är inte tillåtet att avlägsna sig ur rummet utan personalens tillstånd. Besökaren och fången får inte ha anteckningsmedel, göra anteckningar eller byta brev, andra postförsändelser eller skriftliga meddelanden utan personalens tillstånd. Om en fånge bryter mot besöksvillkoren kan fången för detta påföras ett disciplinstraff och/eller besöket avbrytas. 7.3 Oövervakade besök Fångar ansöker om tillstånd för oövervakade besök skriftligen på en separat blankett. Ansökan ska inlämnas i tillräckligt god tid före den ansökta besökstidpunkten till avdelningens brottspåföljdschef. Oövervakade besök sker i ett separat besöksrum under veckoslut och söckenhelger antingen kl , eller samt onsdagar antingen kl , eller I vissa situationer ordnas besök i KKS-korridorens mötesrum på lördagar kl eller samt på söndagar och söckenhelger kl För besök i KKS-korridoren kan personalen också föreslås andra tider av motiverade orsaker. Rökning är förbjudet i alla lokaler avsedda för oövervakade besök. Tillstånd för oövervakade besök beviljas i första hand fångar som inte beviljas permission på basis av strafftidens längd. Om fången bryter mot tillståndsvillkoren för oövervakade besök kan disciplinstraff påföras.

8 8 7.4 Besök av barngrupper En fånge kan beviljas tillstånd att få besök av egna barn eller barn till maka eller sambo som bevisligen bor på samma adress som fången. Vid beviljandet av tillståndet bedöms och tillämpas förutsättningarna för besök utifrån samma grunder som vid oövervakade besök. Fången ska skriftligen ansöka om besök av barngrupp på en separat blankett. Ansökan ska inlämnas i tillräckligt god tid före den ansökta besökstidpunkten till fängelsepastorn. Gruppen med fäder och barn samlas i fängelsets motionssal ungefär en gång i månaden lördagar kl vid en tidpunkt som meddelas separat. Tillståndet för deltagande i gruppen med fäder och barn kan återkallas, om förutsättningarna för beviljande inte längre uppfylls. Om en fånge bryter mot tillståndsvillkoren för besök för barngrupper besök kan disciplinstraff påföras. 7.5 Mottagning av föremål i samband med besök En fånge kan med tillstånd av personalen ta emot följande föremål i samband med besök, dock inte under själva besöket: högst 5 tidskrifter eller dagstidningar, 5 böcker och en liten mängd övrig personlig egendom. Vid bedömningen av den mottagna egendomens kvalitet och kvantitet beaktas bestämmelserna om innehav enligt ordningsstadgan för och de begränsade förvaringsutrymmena. Tidskrifter och böcker ska lämnas till personalen i besökslokalernas kansli före mötet, övriga föremål till fången ska lämnas till personalen för granskning vid porten. Fången kan lämna personlig egendom som antecknats i egendomsförteckningen till besökaren i samband med besöket, dock inte under besöket. Fången ska i god tid före besöket lämna ärendehanteringsblanketten till mottagningen för granskning och paketering. Det är förbjudet att lämna egendom, föremål, livsmedel och andra ämnen till besökaren utan personalens tillstånd. Om en fånge bryter mot denna bestämmelse kan disciplinstraff påföras. 7.6 Mottagning av föremål under andra tider Mottagning av övrig egendom och övriga föremål till fångar sker genom leverans till fängelsets port vardagar kl eller som postförsändelser. Vid bedömningen av den mottagna egendomens kvalitet och rimlighet beaktas bestämmelserna om innehav enligt ordningsstadgan för och de begränsade förvaringsutrymmena.

9 9 8 ANVÄNDNING AV TELEFON Avdelningarnas telefoner kan användas dagligen vid de tidpunkter som fastställs i paragrafen Avdelningar (12 ) i ordningsstadgan. Mängden samtal begränsas av antalet telefonapparater och den tillgängliga tiden enligt dagordningen. Varje fånge får personliga koder för telefonen som inte får överlåtas till andra personer. Villkoret för användningen av telefon är att fången på förhand meddelar personalen nummer och personer på en blankett avsedd för detta ändamål. Numren, max 20 stycken, sparas i telefonsystemet. Fången kan påföras disciplinstraff, om han ger vilseledande uppgifter om telefonnummer eller mottagare av samtal, överlämnar sina personliga koder till andra personer eller använder en annan fånges personliga koder. 9 FÖRSÄNDELSER Fången ska anteckna sitt namn på brev, postförsändelser och meddelanden som skickas till andra parter än tillsynsmyndigheter, såvida han inte personligen lämnar dem direkt till fängelsepersonalen. En fånge kan påföras disciplinstraff om han lämnar en ovan nämnd försändelse till avdelningens postlåda utan avsändarens namn, såvida det inte handlar om ett brev adresserat till tillsynsmyndigheter. Om en fånge försöker smuggla eller låter en annan fånge smuggla ett brev eller en annan försändelse eller ett meddelande förbi fängelsepostens kontroll kan han påföras disciplinstraff. 10 RENLIGHET Cellinredningen ska följa inventarieförteckningen, och sakerna ska förvaras i skåp och andra förvaringsutrymmen. Föremål eller inventarier avsedda för gemensamt bruk på avdelningen får inte flyttas in i cellerna utan tillstånd av personalen. En fånge kan påföras disciplinstraff om han bryter mot föreskriften. Bilder, affischer och andra föremål får endast fästas på underlaget i boningsrummet. En fånge kan påföras disciplinstraff om han fäster sådant material på andra ställen i boningsrummet.

10 10 11 INNEHAV AV EGENDOM 11.1 Föremål och ämnen som inte överlämnas till fångar Enligt 9 kap. 1 1 mom. 1 punkten i fängelselagen (och 5 kap. 1 1 mom. 1 punkten i häktningslagen) kan innehav av ett föremål eller ämne förvägras, om föremålet eller ämnet äventyrar någons säkerhet. Förutom skjut- och eggvapen, sprängämnen och gassprayer omfattar sådana föremål och ämnen bland annat aerosolfabrikat med drivgas och gifter. Dessutom omfattar kategorin kemikalier, vars ämnessammansättning gör det möjligt att tillverka sprängämnen, såsom hårfärger som innehåller väteperoxid och litiumbatterier. Andra förbjudna föremål är bland annat saxar med vassa spetsar samt injektionsnålar och -sprutor, som fängelsets hälsovårdspersonal inte gett fången. Enligt 9 kap. 1 1 mom. 2 punkten i fängelselagen (och 5 kap. 1 1 mom. 2 punkten i häktningslagen) kan innehav av ett föremål eller ämne förvägras, om föremålet eller ämnet särskilt lämpar sig för skadegörelse på egendom. Sådana föremål är bland annat verktyg med vilka egendom kan skadas. Enligt 9 kap. 1 1 mom. 3 punkten i fängelselagen (och 5 kap. 1 1 mom. 3 punkten i häktningslagen) kan innehav av ett föremål eller ämnen förvägras, om de medför särskild olägenhet för den allmänna ordningen i fängelset. Sådana föremål och ämnen är bland annat 1) utrustning på vilka information kan lagras. Sådan utrustning omfattar bland annat datorer, kameror, videokameror, MP3-spelare och vissa spelkonsoler. Utrustning med hårddisk och separata minnesenheter är förbjudna. 2) utrustning som möjliggör elektronisk kommunikation. Sådan utrustning omfattar bland annat mobiltelefoner och kringutrustning såsom laddare, radiotelefoner och vissa spelkonsoler. Även föremål som används för att upprätta elektroniska förbindelser, såsom SIM-kort och USB-modem samt parabolantenner och övriga separata antenner är förbjudna. Förbjudna föremål omfattar också sådan kringutrustning som har fast anknytning till utrustning som används för elektronisk kommunikation. 3) utrustning med vilken man kan lyssna på och följa upp myndigheters radiokommunikation eller i övrigt observera myndigheters verksamhet. Sådan utrustning omfattar bland annat radiotelefoner, rörelsedetektorer, detektorer av radiokommunikation och hörlurar som fungerar på radiofrekvenser. Även kikare och annan optisk utrustning som lämpar sig för observation är förbjudna. 4) ämnen och föremål som orsakar olägenheter för hälsan eller renligheten eller som utgör en brandsäkerhetsrisk. Sådana ämnen och föremål omfattar bland annat tatuerings- och piercingutrustning, djur och stearinljus. 5) föremål som på något annat sätt äventyrar den allmänna ordningen i fängelset. Sådana föremål omfattar bland annat vapenimitationer, kamp- och flyktredskap samt föremål försedda med brottsliga organisationers och gruppers emblem.

11 11 Det är förbjudet för fångar att modifiera föremål som getts till dem så att de bättre lämpar sig för våldshandlingar. Med detta avses till exempel att vässa ett föremål såsom en tandborste för att använda den som tillhygge eller att förse en penna med ett handtag. Enligt 9 kap. 1 1 mom. 4 punkten i fängelselagen (och 5 kap. 1 1 mom. 4 punkten i häktningslagen) kan innehav av ett föremål eller ämne förvägras, om föremålet eller ämnet används eller det finns grundad anledning att misstänka att det kommer att användas som hjälpmedel vid brott. En fånge kan påföras disciplinstraff om ovan nämnda föremål eller ämnen påträffas hos honom Kontroll av föremål och ämnen Fångar förvägras innehav av föremål eller ämnen som inte kan kontrolleras utan oskäligt besvär eller utan att söndra dem. Bland annat förvägras innehav av brända CD-skivor, näringstillskott samt hälskostprodukter och vitaminer. Även innehav av hygien- och kosmetikprodukter, livsmedel och tobaksprodukter och -tillbehör som kommer utanför fängelset förvägras. Produkter för hygien och kosmetik, livsmedel samt tobaksprodukter och tillbehör ska anskaffas från anstaltsbutiken eller förmedlas av fängelset på annat sätt. Om en fånge för med sig ifrågavarande varor efter en vistelse utanför fängelset utan att ha övervakats av Brottspåföljdsmyndighetens personal beslagtas de när han återvänder. Föremål som fångar får behålla ska ha sådan konstruktion att de inte i sig lämpar sig för att gömma förbjudna föremål eller ämnen i. Villkoret för överlämnande av elapparater är att de är typgodkända, har helt hölje och identifieringsnummer. Elapparaten får inte vara påkopplad när den inte används. Sigill som fästs på föremålet vid inspektionen får inte lösgöras eller skadas. En fånge kan påföras disciplinstraff om han lösgör eller skadar sigill. En fånge kan påföras disciplinstraff om han försöker smuggla in varor i fängelset förbi kontrollen Övriga omständigheter som påverkar överlämnandet av föremål eller ämnen till fångar En fånge får endast inneha en rimlig mängd bruksföremål. Mängden bruksföremål som fången innehar ska vara sådan att föremålen kan förvaras i cellens förvaringsutrymmen på bestämda ställen.

12 12 Föremål eller ämnen överlämnas inte till fången, om fängelset skaffat motsvarande föremål eller ämnen till fången. Cellerna är färdigt inredda, och fångarna får inte inreda dem med egna inredningsartiklar, såsom mattor eller gardiner. Överbelastning av elnätet kan endast i exceptionella fall vara en orsak till att begränsa innehavet av elapparater. Fångar får samtidigt inneha högst 20 C- och VHS-kasetter, 20 CD- och DVD-skivor och spel till spelkonsoler, 20 böcker och 20 tidningar. Föreskrifterna om innehav gäller inte de föremål och ämnen som lämnats till fången innan ordningsstadgan trädde i kraft. Om fången flyttas till ett annat fängelse iakttas det mottagande fängelsets gällande föreskrifter om innehav Avdelningsspecifika föreskrifter om innehav Fångar i reseceller får en måttlig mängd böcker, tidningar, skrivmedel, artiklar för personlig hygien samt tobaksprodukter och livsmedel från anstaltsbutiken. 12 FÄNGELSETS AVDELNINGAR Resecellavdelningen Fångar som väntar på en avdelningsplats. Fångar på väg till tingsrätten. Fångar som ska förflyttas. Kortvariga bötes- och fängelsefångar. En fånge på resecellavdelningen får inneha ett måttligt antal artiklar relaterade till personlig hygien. Det är inte möjligt att ha tillgång till underhållningselektronik eller andra elektriska apparater. Fången kan ringa vid lämpliga tidpunkter när personalen är på plats. Avdelning 1 Fångar som hålls i enrum på egen begäran. Fångar som hålls i enrum med stöd av tvångsmedelslagen. Fångar som hålls i enrum (FängelseL 18:5 och HL 13:5 ). En fånge som hålls i enrum på egen begäran kan använda telefon under avdelningens öppettider enligt dagordningen för avdelningen. En fånge som hålls isolerad och i enrum med stöd av tvångsmedelslagen (FängelseL 18:5 och HL 13:5 ) kan på begäran använda telefon under den tid som reserverats för detta enligt dagordningen för avdelningen. Avdelning 2

13 13 1) Fångar som inte deltar i verksamheten (gårdssidan). Fångar kan använda telefon under avdelningens öppettider enligt dagordningen för avdelningen. 2) Fångar som deltar i verksamheten eller väntar på en verksamhetsplats (sidan mot banan). Fångar kan använda telefon under avdelningens öppettider enligt dagordningen för avdelningen. Isoleringsavdelningen Fångar som avlägger straff i enrum. Fångar som hålls i enrum på grund av utredning av ordningsförseelse. Fångar som är föremål för säkerhetsåtgärder. Artiklar avsedda för fångars personliga hygien förvaras i isoleringsavdelningens lager. Fångar kan använda telefon för att sköta nödvändiga ärenden eller av andra särskilda orsaker. Avdelning 3 Fångar som deltar i verksamheten. Fångar kan använda telefon på följande sätt: Vardagar Veckoslut och söckenhelger mån fre lör sön mån fre lör sön mån tors fre Avdelning 4 Kontraktsavdelningen fångar som deltar i verksamheten. Fångar kan använda telefon på följande sätt: Vardagar Veckoslut och söckenhelger mån fre lör sön mån fre lör sön mån tors fre

14 14 13 RUS- OCH LÄKEMEDEL En fånge får inte inneha, använda eller tillverka alkohol, andra rusmedel eller dopningsmedel som avses i 44 kap. 16 i strafflagen eller föremål som är avsedda för användning eller hantering av rusmedel. En fånge kan påföras disciplinstraff för innehav, användning eller tillverkning av ovan nämnda ämnen och föremål. En fånge kan påföras disciplinstraff för manipulering eller försök till manipulering av drogtest. En fånge får inte inneha läkemedel utan tillstånd av en läkare eller sjukvårdare vid Hälsovårdsenheten för fångar. En fånge kan påföras disciplinstraff för otillåtet innehav av läkemedel. Denna ordningsstadga träder i kraft Helsingfors, Södra Finlands brottspåföljdsregions regiondirektör Katri Järvinen Södra Finlands brottspåföljdsregions jurist Heli Tamminen

Ordningsstadga. Jokela fängelse Den öppna fängelseavdelningen. Gäller från och med

Ordningsstadga. Jokela fängelse Den öppna fängelseavdelningen. Gäller från och med Den öppna fängelseavdelningen Gäller från och med 26.2.2016 2 Innehåll 1 ALLMÄNT... 3 2 VISTELSE PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3 3 KLÄDSEL PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3 4 LÅSNING AV LOKALERNA OCH NÄRVAROKONTROLLER...

Läs mer

SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION ORDNINGSSTADGA FÖR DEN ÖPPNA FÄNGELSEAVDELNINGEN VID KERVO FÄNGELSE

SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION ORDNINGSSTADGA FÖR DEN ÖPPNA FÄNGELSEAVDELNINGEN VID KERVO FÄNGELSE 1 SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION ORDNINGSSTADGA FÖR DEN ÖPPNA FÄNGELSEAVDELNINGEN VID KERVO FÄNGELSE Gäller från 16.2.2016 2 1 ALLMÄNT Ordningsstadgan preciserar bestämmelserna i fängelselagen och

Läs mer

SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION ORDNINGSSTADGA FÖR SVEABORGS FÄNGELSE

SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION ORDNINGSSTADGA FÖR SVEABORGS FÄNGELSE SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION ORDNINGSSTADGA FÖR SVEABORGS FÄNGELSE Gäller från och med 16.2.2016 1... 3 ALLMÄNT... 3 2... 3 RÖRELSE PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3 3... 3 KLÄDSEL PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3

Läs mer

VASA FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA Träder i kraft

VASA FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA Träder i kraft BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN 7/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion VASA FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA Träder i kraft 1.4.2017 INNEHÄLL 1 ALLMÄNT...3 2 VISTELSE PÄ FÄNGELSEOMRÄDET... 3 3 KLÄDSEL PÄ FÄNGELSEOMRÄDET...

Läs mer

R/SE 8R0TTSPÄFÖLJDSMYN0IGHETEN 21/610/2017

R/SE 8R0TTSPÄFÖLJDSMYN0IGHETEN 21/610/2017 R/SE 8R0TTSPÄFÖLJDSMYN0IGHETEN 21/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion ORDNINGSSTADGA FÖR DEN ÖPPNA FÄNGELSEAVDELNINGEN VID VASA FÄNGELSE Träder i kraft 1.10.2017 INNEHÄLL 1 ALLMÄNT... 3 2 VISTELSE

Läs mer

SÖDRA FINLANDS BROTTPÅFÖLJDSREGIONS ORDNINGSSTADGA FÖR RIIHIMÄKI FÄNGELSE

SÖDRA FINLANDS BROTTPÅFÖLJDSREGIONS ORDNINGSSTADGA FÖR RIIHIMÄKI FÄNGELSE SÖDRA FINLANDS BROTTPÅFÖLJDSREGIONS ORDNINGSSTADGA FÖR RIIHIMÄKI FÄNGELSE Gäller från 1.6.2017 1 INNEHÅLL 1 MÅL OCH SYFTE MED ORDNINGSSTADGAN... 2 2 VISTELSE PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 2 3 KLÄDSEL PÅ FÄNGELSEOMRÅDET...

Läs mer

R/SE br TT5PAF0LJDSMYND1GHETEN 5/610/2017

R/SE br TT5PAF0LJDSMYND1GHETEN 5/610/2017 R/SE br TT5PAF0LJDSMYND1GHETEN 5/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion VILPPULA FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA Träder i kraft 1.3.2017 1 ALLMÄNT... 3 2 VISTELSE PÄ FÄNGELSEOMRÄDET... 3 3 KLÄDSEL PÄ FÄNGELSEOMRÄDET...

Läs mer

KYLMÄKOSKI FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA

KYLMÄKOSKI FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN 6/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion KYLMÄKOSKI FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA Träder i kraft 1.4.2017 Innehäll 1 ALLMÄNT...3 2 VISTELSE PÄ FÄNGELSEOMRÄDET...3 3 KLÄDSEL

Läs mer

R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN

R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN 15/610/2016 ORDNINGSSTADGA FÖR TAVASTEHUS FÄNGELSE 2(11) ORDNINGSSTADGA FÖR TAVASTEHUS FÄNGELSE Innehällsforteckning 1 ALLMÄNT... 3 2 VISTELSE PÄ FÄNGELSEOMRÄDET... 3 3 KLÄDSEL

Läs mer

R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN

R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN 11/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion ÄBO FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA Träderikraft 1.8.2017 INNEHÄLL 1 ALLMÄNT... 3 2 VISTELSE PÄ FÄNGELSEOMRÄDET... 3 3 KLÄDSEL PÄ

Läs mer

ORDNINGSSTADGA FÖR HELSINGFORS FÄNGELSE, SOM HÖR TILL SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION

ORDNINGSSTADGA FÖR HELSINGFORS FÄNGELSE, SOM HÖR TILL SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION ORDNINGSSTADGA FÖR HELSINGFORS FÄNGELSE, SOM HÖR TILL SÖDRA FINLANDS BROTTSPÅFÖLJDSREGION 1 1 MÅL OCH SYFTE MED ORDNINGSSTADGAN... 3 2 VISTELSE PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3 3 KLÄDSEL PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3

Läs mer

Ordningsstadga för Vanda fängelse. Södra Finlands brottspåföljdsregion

Ordningsstadga för Vanda fängelse. Södra Finlands brottspåföljdsregion Ordningsstadga för Vanda fängelse Södra Finlands brottspåföljdsregion 2 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT... 3 2 RÄTT ATT RÖRA SIG PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3 3 KLÄDSEL PÅ FÄNGELSEOMRÅDET... 3 4 LÅSNING AV LOKALERNA

Läs mer

Västra Finlands brottspåföljdsregion. Ordningsstadga för Käyrä fängelse

Västra Finlands brottspåföljdsregion. Ordningsstadga för Käyrä fängelse Västra Finlands brottspåföljdsregion Ordningsstadga för Käyrä fängelse Gäller fr.o.m. den 3 juni 2019 Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Rörelse inom fängelseområdet... 3 3 Klädsel på fängelseområdet... 4 4 Låsning

Läs mer

R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN

R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN R/SE BROTTSPÄFÖLJDSMYNDIGHETEN 27/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion ORDNINGSSTADGA FÖR SATAKUNTA FÄNGELSE AVDELNINGEN IVITTIS Gäller frän 1.12.2017 INNEHÄLL 1 ALLMÄNT...3 2 VISTELSE I FÄNGELSEOMRÄDET...

Läs mer

R/SE BRQTTSPÄFÖLJDSMYND1GHETEN

R/SE BRQTTSPÄFÖLJDSMYND1GHETEN R/SE BRQTTSPÄFÖLJDSMYND1GHETEN 9/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion ORDNINGSSTADGA FÖR SATAKUNTA FÄNGELSE, AVDELNINGENIKJULO Träder i kraft 1.6.2017 INNEHÄLL 1 ALLMÄNT... 3 2 VISTELSE PÄ FÄNGELSEOMRÄDET...3

Läs mer

R/SE BROTT5PÄFÖLJD5MYNDIGHETEN

R/SE BROTT5PÄFÖLJD5MYNDIGHETEN R/SE BROTT5PÄFÖLJD5MYNDIGHETEN 25/610/2017 Västra Finlands brottspäfölj dsregion ORDNINGSSTADGA FÖR VANAJA FÄNGELSE Gäller frän 1.12.2017 Innehäll 1 ALLMÄNT... 3 2 FÄNGELSETS AVDELNINGAR...3 3 VISTELSE

Läs mer

R / S E BROTTSPAFÖLJDSMYNDIGHETEN 20/610/2017

R / S E BROTTSPAFÖLJDSMYNDIGHETEN 20/610/2017 R / S E BROTTSPAFÖLJDSMYNDIGHETEN 20/610/2017 Västra Finlands brottspäföljdsregion KÄYRÄ FÄNGELSE ORDNINGSSTADGA Träderikraft 1.8.2017 INNEHÄLL 1 ALLMÄNT...3 2 VISTELSE RA FÄNGELSEOMRÄDET...3 3 KLÄDSEL

Läs mer

Hörande av vårdnadhavare eller annan laglig företrädare för en minderårig fånge

Hörande av vårdnadhavare eller annan laglig företrädare för en minderårig fånge 1.6.20 BILAGA 1 (8) Bilaga 1 Hörande av vårdnadhavare eller annan laglig företrädare för en minderårig fånge Inledande av verkställighet Anmälningstidpunkt, bestämmande av fängelse och utarbetande av plan

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 312/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 12 kap. i fängelselagen och 8 kap.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 312/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 12 kap. i fängelselagen och 8 kap. RIKSDAGENS SVAR 312/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 12 kap. i fängelselagen och 8 kap. i häktningslagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2015 394/2015 Lag om ändring av häktningslagen Utfärdad i Helsingfors den 10 april 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras i häktningslagen

Läs mer

Anvisning 14/2014 1 (5)

Anvisning 14/2014 1 (5) Anvisning 14/2014 1 (5) Enligt sändlista Tobaksprodukter och rökning från läroanstaltens synpunkt Allmänt Läroanstalter och rökningsförbud Lagen om grundläggande utbildning (1267/2013), gymnasielagen (1268/2013)

Läs mer

Genomförande av direktivet om it-relaterad brottslighet. Arbetsgruppen, ordförande Asko Välimaa, sekreterare Mikko Monto

Genomförande av direktivet om it-relaterad brottslighet. Arbetsgruppen, ordförande Asko Välimaa, sekreterare Mikko Monto 29.4.2014 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Genomförande av direktivet om it-relaterad brottslighet Arbetsgruppen, ordförande Asko Välimaa, sekreterare Mikko Monto 27/2014

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling ISSN 1653-6665 Utgivare: Elisabeth Lager Utkom från trycket den 28 november 2018 Kriminalvårdens föreskrifter om ändring i Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Anvisning till myndigheter 7/2012 2 (6)

Anvisning till myndigheter 7/2012 2 (6) Anvisning till myndigheter 7/2012 1 (6) Enligt sändlista Ändringarna av tobakslagen ur barnskyddsanstalternas perspektiv Allmänt Tobakslagen (693/1976) ändrades den 1 januari 2010 (698/2010). Ett nytt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 april 2015 368/2015 Lag om ändring av strafflagen Utfärdad i Helsingfors den 10 april 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i strafflagen

Läs mer

Topeliusgymnasiets plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder

Topeliusgymnasiets plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder Topeliusgymnasiets plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder Enligt grunderna för läroplanen (punkt 5.6 Frågor som avgörs på lokal nivå) ska utbildningsanordnaren ansvara för att en plan för

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till

Läs mer

Instruktioner för fångar

Instruktioner för fångar Instruktioner för fångar Pelso fängelse Linnantie 101, 92810 PELSONSUO Tel. 029 568 62 00, fax 029 568 62 14 E-post pelso.vankila@om.fi postförsändelser PB 1, 92811 PELSONSUO BROTTSPÅFÖLJDSMYNDIGHETENS

Läs mer

Vardagen i fängelse. en handbok för fångar som kommer till ett slutet fängelse

Vardagen i fängelse. en handbok för fångar som kommer till ett slutet fängelse Vardagen i fängelse en handbok för fångar som kommer till ett slutet fängelse BROTTSPÅFÖLJDSMYNDIGHETENS PUBLIKATIONER 2014 INNEHÅLL 1. Beteende i fängelset 2 2. Att bo i fängelse 3 3. Tjänstemän 4 4.

Läs mer

37/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 3/61/2010 HARE nummer OM 004:00/2011

37/2012 Betänkanden och utlåtanden. OSKARI nummer OM 3/61/2010 HARE nummer OM 004:00/2011 20.6.2012 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Minskning av allvarliga våldsbrott Arbetsgrupp med uppgift att utreda risken för återfall i allvarliga våldsbrott ordförande Jarmo

Läs mer

Lag. om ändring av körkortslagen

Lag. om ändring av körkortslagen Lag om ändring av körkortslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i körkortslagen (386/2011) 65 3 mom., ändras 64 1 mom. och 2 mom. 3 och 4 punkten, det inledande stycket i 65 1 mom., 66 2 mom.,

Läs mer

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET Radioanläggningar som inte behöver tillstånd 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 2. DE VIKTIGASTE FÖRFATTNINGARNA OM

Läs mer

Plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder

Plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder Plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder Enligt grunderna för läroplanen (punkt 5.6 Frågor som avgörs på lokal nivå) ska utbildningsanordnaren ansvara för att en plan för fostrande samtal och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1974:203) om kriminalvård i anstalt; SFS 1998:599 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 kap. i lagen om behandlingen av personer i förvar hos polisen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Definitioner. Lagens syfte

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Definitioner. Lagens syfte I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om skjutbanor Utfärdad i Helsingfors den 12 juni 2015 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att främja ett tryggt hobbyskytte, säkerheten på skjutbanor

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 42/2013 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 42/2013 rd RIKSDAGENS SVAR 42/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av passlagen och lag om upphävande av vissa bestämmelser i lagen om ändring av passlagen Ärende Regeringen

Läs mer

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010 20.4.2011 Publikationens titel Det nationella genomförandet av en europeisk övervakningsorder Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen som bereder det nationella genomförandet av en europeisk

Läs mer

Information om verkställighet av domar i Finland / Brottspåföljdsmyndigheten (Rikosseuraamuslaitos, RISE)

Information om verkställighet av domar i Finland / Brottspåföljdsmyndigheten (Rikosseuraamuslaitos, RISE) Information om verkställighet av domar i Finland 2016-06-06 / Brottspåföljdsmyndigheten (Rikosseuraamuslaitos, RISE) Detta informationsblad är tänkt att ge dig en övergripande bild av det finländska fängelsesystemet.

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om företagssanering

Lag. om ändring av lagen om företagssanering Lag om ändring av lagen om företagssanering I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om företagssanering (47/1993) 91 och 100 a, av dem 100 a sådan den lyder i lag 138/2004, ändras 8 1 mom., 21

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 34 a kap. 1 och 4 strafflagen och 34 kap. 12 lagen om ändring av strafflagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd Regeringens proposition med förslag till godkännande av överenskommelsen mellan parterna i konventionen om upprättandet av Europeiska rymdorganet samt Europeiska rymdorganet

Läs mer

Sjukhustjänster Katrinesjukhuset Avdelning 3

Sjukhustjänster Katrinesjukhuset Avdelning 3 Sjukhustjänster Katrinesjukhuset Avdelning 3 Anvisning desinficering av händerna ANVÄND HANDDESINFICERINGSMEDEL när ni kommer in i rummet innan ni går ut ur rummet i 2 pumpdoser av medlet kom ihåg att

Läs mer

Publikation (även den finska titeln) Skydd för miljön genom strafflagstiftning (Ympäristön suojelu rikosoikeudellisin keinoin)

Publikation (även den finska titeln) Skydd för miljön genom strafflagstiftning (Ympäristön suojelu rikosoikeudellisin keinoin) PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Författare (uppgifter om organet: organets namn, ordförande, sekreterare) Arbetsgruppen om miljöbrottordförande och sekreterare lagstiftningsrådetjarmo

Läs mer

Studiedag inom barnskyddsfrågor

Studiedag inom barnskyddsfrågor Studiedag inom barnskyddsfrågor Kommentaranförfarande Begränsning av kontakter och andra begränsningar i vård utom hemmet Novia, 8.3.2016 Jurist Kristian Dahl Regionförvaltningsverkets uppdrag Barnskyddslag

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 24 oktober 2011 1080/2011 Statsrådets förordning om övervakningsstraff Utfärdad i Helsingfors den 20 oktober 2011 I enlighet med statsrådets beslut,

Läs mer

Varför övervakas fisket?

Varför övervakas fisket? Varför övervakas fisket? En viktig del av vården av fiskevatten Lagen om fiske 1 ställer upp målsättningen: Att ordna nyttjandet och vården av fiskresurserna på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart

Läs mer

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Innehållsförteckning I. Skolsamfundet, skolområdet och -tiden II. Skolvägen III. Lektioner och arbetsro IV. Raster V. Skolmåltider VI. Klädsel VII.

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. lars.synnerholm@msb.se 010-240 43 48 1 2 Lagen (2010:1011) och förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Trädde i kraft den

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid

Lag. RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte överlämnat sin

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 september 2015 1142/2015 Lag om revision inom den offentliga förvaltningen och ekonomin Utfärdad i Helsingfors den 18 september 2015 I enlighet

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om hemkommun

Lag. om ändring av lagen om hemkommun RIKSDAGENS SVAR 99/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring

Läs mer

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m. 1.1.2018 Timo Repo överingenjör Innehåll Yrkeskompetens för förare, allmänt Tillstånd som krävs för utbildningsverksamheten Yrkeskompetensutbildning

Läs mer

Revidering av bestämmelserna om naturskydds- och miljöbrott

Revidering av bestämmelserna om naturskydds- och miljöbrott 15.10.2014 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Revidering av bestämmelserna om naturskydds- och miljöbrott Arbetsgruppen för naturskydds- och miljöbrott Ordförande Lena Andersson,

Läs mer

Lag. om ändring av 10 kap. i strafflagen

Lag. om ändring av 10 kap. i strafflagen Lag om ändring av 10 kap. i strafflagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i strafflagen (39/1889) 10 kap. 5 3 mom., sådant det lyder i lag 875/2001, ändras 10 kap. 2 och 3, 6 1 mom. samt 9 och 11,

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

TENTAMENSSTADGA FÖR HÖGSKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAPER

TENTAMENSSTADGA FÖR HÖGSKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAPER Studerandeservicen 1 (5) TENTAMENSSTADGA FÖR HÖGSKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAPER n gäller i tillämpliga delar alla tentamenstillfällen som ordnas vid högskolan, ifall den ansvariga övervakaren inte av välgrundad

Läs mer

Anvisning 9/2014 1 (7)

Anvisning 9/2014 1 (7) Anvisning 9/2014 1 (7) Försäljning av produkter som avses i tobakslagen på internet Bakgrund Lagstiftning Med stöd av 14 i tobakslagen (693/1976) ger Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 2 juni 2015 KLAGANDE Kriminalvården 601 80 Norrköping MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 21 mars 2014 i mål

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 332/2010 rd

RIKSDAGENS SVAR 332/2010 rd RIKSDAGENS SVAR 332/2010 rd Regeringens proposition om godkännande av tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om IT-relaterad brottslighet om kriminalisering av gärningar av rasistisk och främlingsfientlig

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 maj 2014 369/2014 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för taxiförare Utfärdad i Helsingfors den 9 maj 2014 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor.

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. malin.jonsson@msb.se 010-240 53 34 lars.synnerholm@msb.se 010-240 43 48 Riksdag Lag Riks- Regering Förordningdag Lag Myndigheter Regering Riksdag

Läs mer

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser.

Lag om domännamn. Given i Helsingfors den 13 mars 2003. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser. Given i Helsingfors den 13 mars 2003 Lag om domännamn I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att främja informationssamhällets serviceutbud

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) Import och exportföreskrifter/radioaktiva ämnen m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [6171] Syftet med denna lag är att människor, djur och miljö skall skyddas mot skadlig verkan av strålning. 2 [6172] Lagen

Läs mer

DATATILLSTÅND dnro 377/410/17 1 (8) Ändringsdatatjänst. Taktillstånd

DATATILLSTÅND dnro 377/410/17 1 (8) Ändringsdatatjänst. Taktillstånd DATATILLSTÅND dnro 377/410/17 1 (8) Taktillstånd Inofficiell översättning Tillståndshavare Tillståndshavarorganisationens namn: kommuner och samkommuner inom social- och hälsovård samt sjukvårdsdistrikt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 2012:281 Utkom från trycket den 29 maj 2012 utfärdad den 16 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

Lag. om ändring av postlagen

Lag. om ändring av postlagen Lag om ändring av postlagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i postlagen (415/2011) 3 och 6 13, av dem 12 sådan den lyder delvis ändrad i lag 663/2012, ändras 2 7 punkten, 4 och 5, 23 2 mom. 3

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och mineraloljeprodukter; SFS 2002:883 Utkom från trycket den 6 december

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga Publicerad den 7 juni 2018 Utfärdad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Karleby stads riktlinjer kring skolfredspaketet

Karleby stads riktlinjer kring skolfredspaketet Karleby stads riktlinjer kring skolfredspaketet 17.8.2015 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Skolfred för alla... 3 Fostrande samtal (GrL)... 4 Åläggas att utföra sina hemuppgifter (GrL)... 4 Kvarsittning (GrL)...

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. samt vissa lagar som har samband med den. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. samt vissa lagar som har samband med den. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 268/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lag om offentlighet vid rättegång i förvaltningsdomstolar samt vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Häkteslag; utfärdad den 10 juni 2010. SFS 2010:611 Utkom från trycket den 22 juni 2010 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Lagens innehåll

Läs mer

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN PK5_plus 1 *1469901* BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN Denna blankett är avsedd för dig som har en annan anhörig än din maka/make eller ett barn under

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 februari 2015 71/2015 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 I enlighet

Läs mer

Elevhemsguide. Nykarleby

Elevhemsguide. Nykarleby Elevhemsguide Nykarleby Målsättning med elevhemmen. Att utvecklas som människa och lära sig att ta ansvar. Studerande får möjlighet att pröva på gruppboende men också eget boende i radhus eller självständig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vapenlagen (1996:67); SFS 2006:386 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 11 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vapenlagen (1996:67)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall; SFS 2005:467 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Avloppsrör och rördelar i gjutjärn Typgodkännanderegler 2007 Miljöministeriets förordning om typgodkännande av avloppsrör och rördelar i gjutjärn Given i Helsingfors den

Läs mer

Ny i nätverket kontoansökan och information till tillfälliga användare

Ny i nätverket kontoansökan och information till tillfälliga användare ASKERSUNDS KOMMUN Ny i nätverket kontoansökan och information till tillfälliga användare Januari 2009 IT-Avdelningen Regler och anvisningar för användare av Askersunds datanät Syfte Denna skrift är till

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR SKYDDET AV UPPGIFTER

REDOGÖRELSE FÖR SKYDDET AV UPPGIFTER 1 (6) i enlighet med 44 i lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster (661/2009) REDOGÖRELSE FÖR SKYDDET AV UPPGIFTER Definitioner Denna redogörelse gäller för

Läs mer

Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lagförslag 1. Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på sådana

Läs mer

ANSÖKAN om direktåtkomst till fartygsregistret

ANSÖKAN om direktåtkomst till fartygsregistret ANSÖKAN om direktåtkomst till fartygsregistret Skicka Namn, postadress, telefon-nr dagtid, ev. handläggare Ingivare / Kontaktperson Organisationsnummer, organisationens namn, postadress Sökanden I enlighet

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER VÄLKOMMEN SOM KUND TILL ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅN! Arbets- och näringsbyrån kallas också TE-byrån. TE är en förkortning av byråns finska namn, työ-

Läs mer

Humanistklustrets användningsregler

Humanistklustrets användningsregler Humanistklustrets användningsregler Allmänt 1. Dessa regler rör Humanistklustrets utrymmen samt föreningar som fungerar i dem och dessa föreningars medlemmar samt alla övriga gäster som deltar i evenemang

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Fönster Typgodkännanderegler 2008 Miljöministeriets förordning om typgodkännande av fönster Given i Helsingfors den 10 november 2008 I enlighet med miljöministeriets beslut

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 17/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 17/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 17/2016 Datum Ärende 2016-05-25 LF 10/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av tobakslagen för landskapet Åland I enlighet med lagtingets beslut

Läs mer

Lag. om Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. 1 kap. Uppgifter och ledning för Enheten för hälso- och sjukvård för fångar

Lag. om Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. 1 kap. Uppgifter och ledning för Enheten för hälso- och sjukvård för fångar Lag om Enheten för hälso- och sjukvård för fångar I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Uppgifter och ledning för Enheten för hälso- och sjukvård för fångar 1 Lagens tillämpningsområde Denna

Läs mer

Central godsmottagning (CGM)

Central godsmottagning (CGM) 1(6) Central godsmottagning (CGM) Innehåll 1. Allmänt... 1 2. Trafikalt... 5 3. Safety... 5 4. Security... 5 5. Miljö... 5 6. Uppföljning och efterlevnad... 6 7. Referenser... 6 7.1 För ytterligare information,

Läs mer

Terrorismarbetsgruppens betänkande (Terrorismityöryhman mietintö) 1/2013 Betänkanden och utlåtanden

Terrorismarbetsgruppens betänkande (Terrorismityöryhman mietintö) 1/2013 Betänkanden och utlåtanden 9.1.2013 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Terrorismarbetsgruppens betänkande (Terrorismityöryhman mietintö) Ordförande: Janne Kanerva Sekreterare: Jussi Matikkala 1/2013

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

Vaski-bibliotekens användarregler. från och med 1.3.2016

Vaski-bibliotekens användarregler. från och med 1.3.2016 Vaski-bibliotekens användarregler från och med 1.3.2016 1 Regler för dig som använder Vaskibilioteken Dessa regler gäller alla Vaskibibliotek. Reglerna gäller från den 1 mars 2016. Biblioteket är öppet

Läs mer

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. HSL gäller Tvångsåtgärder i rimlig proportion till syftet Stor restriktivitet med tvångsåtgärder

Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård. HSL gäller Tvångsåtgärder i rimlig proportion till syftet Stor restriktivitet med tvångsåtgärder Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård HSL gäller Tvångsåtgärder i rimlig proportion till syftet Stor restriktivitet med tvångsåtgärder Lagen ska finnas väl synlig för patienterna Förutsättningar för

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2011 330/2011 Lag om övervakningsstraff Utfärdad i Helsingfors den 8 april 2011 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer