Ks 24 Dnr Titel 751. Arbetsförmedlingens budget går i stor utsträckning till följande områden:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ks 24 Dnr Titel 751. Arbetsförmedlingens budget går i stor utsträckning till följande områden:"

Transkript

1 Ks 24 Dnr Titel 751 INFORMATION FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN Lena Bäckman, chef för arbetsförmedlingen i Mora-Orsa-Älvdalen deltar vid sammanträdet och informerar om verksamheten. Mora-Orsa-Älvdalen har en gemensam arbetsförmedlingsnämnd. Ledamöter är kommunalråden och näringslivscheferna, personalchef från en kommun (Älvdalen), representant från skolan (Mora), en företagarrepresentant (Älvdalen), en övrig kommunrepresentant (Orsa) samt representanter för de fackliga organisationerna LO, TCO och SACO. Arbetsförmedlingen, Länsarbetsnämnden och Försäkringskassan har även ledamöter i nämnden. Arbetsförmedlingsnämnden diskuterar aktuella frågor, man får rapporter från kommunerna, från AF och FK. Just nu diskuteras ungdomarnas val till gymnasieprogrammen och vilka utbildningar som är efterfrågade. Nämnden får även arbetslöshetsprognoser två gånger per år. Budget Arbetsförmedlingens budget går i stor utsträckning till följande områden: - Aktivitetsstöd, aktivitetsgaranti samt köp av utbildningar. Nedskärning med 50 % inför 2007 vilket medför färre utbildningsplatser, särskilt inom dyra utbildningar som verkstadsindustri. - Plus-jobb. 103 plus-jobbare i den offentliga sektorn i Mora-Orsa-Älvdalen. Avtal på två år. Tillägget på kr/dag för anställda med funktionshinder försvinner. - Lönebidrag. Mora-Orsa-Älvdalen har en större andel lönebidragsanställda än övriga länet. Max-taket för lön har höjts från kr till kr vilket har ökat AF:s kostnader. Budget för lönebidrag går back med 3,8 mkr och AF måste få ned kostnaden. Lönebidraget bedöms utifrån den anställdes funktionshinder i relation till arbetsuppgifterna. - Sommarjobb för gymnasieungdomar. Bidraget från AF försvinner. Kommunerna får själva anordna feriejobb. Lena Bäckman säger att på grund av nedskärningarna finns det en risk att arbetsmarknadsutbildningarna försvinner från regionen. Företagen har själva inte råd att bekosta utbildning för sina anställda. En verkstadsutbildning t ex kan kosta :-. Får företagen inte utbildad arbetskraft inom regionen, kommer man att överväga att flytta företagen till andra regioner eller andra länder. Det finns två områden med stora behov av utbildad arbetskraft: byggsektorn och verkstadsindustrin.

2 Nyheter Nyheter från 2007 är - Nystartsjobb, Inriktade mot personer som varit borta länge från arbetsmarknaden ex vis långtidssjukskrivna eller personer som inte alls haft arbete tidigare, ex vis invandrare. För anställda under 55 år får arbetsgivaren en lönesubvention under maximalt 5 år, för anställda över 55 år kan subventionen löpa i 10 år eller fram till pensioneringen. - Jobb- och utvecklingsgaranti och - Jobbgaranti för ungdomar startar den 1 juli Nya A-kasseregler Lena Bäckman redovisar kort om de nya A-kassereglerna: - högsta dagpenningen är 680 kr - upp till 200 dagar 80 % av lön, dock högst 680 kr - fr o m dag % av lön - fr o m dag % av lön - Arbetstid med aktivitetsstödet räknas in då man beräknar ersättningsnivåerna för A-kassan. - Inkomsten beräknas över 12 månader i ställer för 6 månader, vilket särskilt påverkar säsongsarbetskraft och deltidsanställda - Överhoppningsbar tid är 5 år (tidigare 7 år) Som avslutning visar Lena Bäckman statistik över arbetsmarknad och nya jobb i regionen. Hon säger att det finns en bra arbetsmarknad i Älvdalen och Älvdalen ligger i topp när det gäller att erbjuda nya arbetstillfällen. Arbetslösheten har minskat från 2006 till Glädjande är att även ungdomsarbetslösheten minskar. Beslut Kommunstyrelsen tackar Lena Bäckman för informationen.

3 Ks 25 Au 33 Dnr 56/2006 Titel 481 NÄRINGSLIVSSTRATEGI Näringslivschef Gunnar Barke överlämnar förslag till Näringslivsstrategi för Älvdalens kommun för behandling och antagande av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Näringslivsstrategin ska vara en övergripande plan under en mandatperiod. Näringslivskontorets årliga verksamhetsplan är konkreta mål som utgår från näringslivsstrategin. Peter Nygren framför att strategin bör innehålla mål som fler företag, ökad befolkning, järnväg till Älvdalen. Arbetsutskottets föreslår att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige antar Näringslivsstrategi enligt förslaget från näringslivskontoret. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens sammanträde deltar näringslivschef Gunnar Barke och turistsamordnare Peter Entian. Gunnar Barke föredrar förslaget till Näringslivsstrategi Tidigare strategi var mer omfattande. Det nu framlagda förslaget är övergripande. I näringslivskontorets årliga verksamhetsplan ska detaljerade mål utformas med utgångspunkt från strategin. Nytt i förslaget är att kommunen pekas ut som en turistkommun och besöksnäringen är prioriterad näring tillsammans med tillverkningsindustrin och skog och trä. Yrkanden Nils-Åke Norman yrkar att kommunstyrelsen gör ett studiebesök på näringslivskontoret och även avsätter en del av ett kommande sammanträde för att diskutera näringslivsfrågor som är mycket viktiga frågor för vår kommun. Lisbeth Mörk-Amnelius instämmer i Nils-Åke Normans yrkande. Jan Spånberg yrkar att punkt 5 Åtgärder utgår ur strategin och flyttas till näringslivskontorets verksamhetsplan. Peter Nygren yrkar att målsättningen Bättre infrastruktur skrivs in i näringslivsstrategin.

4 Propositioner Ordföranden ställer proposition på Nils-Åke Normans yrkande om studiebesök på näringslivskontoret och diskussion om näringslivsfrågor och finner att kommunstyrelsen bifaller detta. Ordföranden ställer proposition på Jan Spånbergs yrkande att punkt 5, Åtgärder, utgår och finner att kommunstyrelsen bifaller yrkandet. Ordföranden ställer proposition på Peter Nygrens yrkande om tillägg av målsättningen Bättre infrastruktur och finner att kommunstyrelsen bifaller även detta yrkande. Beslut Kommunstyrelsen beslutar att vid ett kommande sammanträde göra studiebesök på näringslivskontoret och avsätta tid för diskussion om näringslivsfrågor. Kommunstyrelsen beslutar att göra de ändringar i Näringslivsstrategin som yrkats av Jan Spånberg och Peter Nygren och överlämna förslaget till kommunfullmäktige för antagande. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige: Kommunstyrelsen fullmäktige beslutar att anta Näringslivsstrategi med de revideringar som kommunstyrelsen godkänt ovan.

5 Ks 26 Dnr 77/2007 Titel 471 TURISM-SAMORDNARE Peter Entian har anställts som turismsamordnare vid näringslivskontoret och presenterar sig för kommunstyrelsen. Han säger att han hittills har försökt att träffa alla turistföretagare i kommunen. Under mars ska man hålla stormöten dit företagare och andra intresserade är inbjudan för att diskutera turistfrågor och framtida turistbyråverksamhet. De synpunkter som då kommer fram, kommer att ligga till grund för ett förslag om den framtida organisationen av turistbyrå-verksamheten. Inriktningen är dock en lokalt förankrad turistbyråentreprenör. Peter Entian säger att han räknar med att kunna presentera ett förslag till turistbyråorganisation till sommaren. Gunnar Barke och Peter Entian redogör för de störningar i turistbyråverksamheten som varit i Idre under februari-mars. Störningarna beror på oenighet mellan kommunens turistentreprenör och den underentreprenör som han anlitat. Olyckligtvis har problemen inträffat under den mest intensiva turistperioden i Idre. Kommunen har fått mycket kritik från företagare för att turistbyrån tidvis inte har fungerat. Det har inte funnits el vid turistbyrån, ingen fungerande telefon eller dator. Gäster som inte fått hjälp vid turistbyrån har vänt sig till andra företag i Idre, till affärer och hotell för att få ut nycklar och få information. Turistbyrån har nu flyttat till lokaler i kommunalhuset i Idre. Men verksamheten sköts av en person så det är osäkert om de öppettider som anges i avtalet kan hållas. Det finns även andra punkter i avtalet som inte har uppfyllts. Ingen verksamhetsplan har lämnats för 2007, entreprenören har inte genomfört projekt som gynnar turistverksamheten. Peter Entian säger att företagare i Idre nu börjar bli oroliga att förlora marknad för framtiden. Peter Entian följer löpande utvecklingen i Idre. Beslut Kommunstyrelsen tar del av informationen.

6 Ks 27 Au 39 Dnr 148/2006 Titel 736 ENHETLIGT REGLEMENTE FÖR FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST I DALARNAS LÄN Älvdalens kommun deltar i samordningen av samhällsbetalda resor där länets kommuner och landstinget gemensamt har uppdragit till AB Dalatrafik att sköta samordningen. Ett enhetligt reglemente är en förutsättning för en effektiv samordning av resorna. Samordningen avser inte vara färdtjänst- och sjukresenärer i samma fordon utan framförallt en samordning med den allmänna kollektivtrafiken. Kommunerna i länet, handikapp- och pensionärsorganisationer på länsnivå har fått möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Synpunkterna har beaktats i det slutförslag som nu föreligger. Förslaget är anpassat till de förändringar i lagstiftningen för färdtjänst och riksfärdtjänst som gäller från 1 oktober Kommunstyrelsen i Älvdalen godkände remissförslaget till reglemente för färdtjänst- och riksfärdtjänst. Region Dalarnas direktion rekommenderar länets kommuner att anta förslag till reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst i Dalarna kommun inklusive bilaga. Arbetsutskottet vill att kommunstyrelsen får en föredragning av ärendet av färdtjänsthandläggare Anna-Karin Olsson. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens sammanträde deltar P-O Brandt områdesansvarig Teknik och Anna-Karin Olsson, trafikansvarig. P-O Brandt redogör för förslaget till enhetligt reglemente och de förändringar det kommer att innebära för Älvdalens kommun jämfört med nuvarande färdtjänst och riksfärdtjänst. Syftet är att samordna all trafik i länet, linjetrafik och den samhällsbetalda trafiken som kompletteringstrafik, färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor. Syftet är också att få en enhetlig handläggning i alla kommuner. Peter Egardt yrkar att kommunstyrelsen antar reglementet och att man får en återrapportering av verksamheten under hösten. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige: Kommunfullmäktige beslutar att anta förslag till enhetligt reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst i Dalarnas kommuner inklusive bilaga.

7 Ks 28 Dnr Titel ANMÄLAN AV DELEGATIONSBESLUT Anmäles protokoll från sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott Anmäles protokoll från sammanträde med kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott Ekonomichef Göran Johansson anmäler delegationsbeslut i personalärenden för tiden , delegationsbeslut i låneärenden samt delegationsbeslut om avskrivningar av kundfordringar Beslut Kommunstyrelsen tar del av anmälda delegationsbeslut.

8 Ks 29 Dnr 80/2007 Titel 942 BOKSLUT 2006 Ekonomichef Göran Johansson rapporterar från arbetet med bokslut för 2006 samt om kommande boksluts- och budgetberedning. Preliminärt är resultat för verksamheterna 2006 positivt tkr Kommunstyrelsen tkr, beror främst på avsatta medel för löneökningar som inte förbrukats Socialnämnden tkr BUN tkr Tekniska nämnden tkr Det stora underskottet finns i tekniska nämnden, främst inom fastighetssidan p g a ökade kostnader för el och olja, höjda va- och renhållningsavgifter samt akuta åtgärder. Taxefinansierad verksamhet Renhållning tkr Va tkr Miljönämnden - 411,8 tkr Byggnadsnämnden - 78 tkr Finansieringen och skatteavräkning förväntas ge ett positivt resultat med + 12 mkr. Det positiva resultatet gör det möjligt att minska framtida kostnader. Preliminärt görs inlösen av pensioner med ca 3 mkr och avskrivning av fastigheter med 5 mkr. Efter dessa planerade åtgärder bedöms resultatet 2006 bli + 4 mkr vilket är i nivå med budget. Beslut Kommunstyrelsen tar del av bokslutsrapporten.

9 Ks 30 Au 30 Dnr 53/2007 Titel 942 INTERNKONTROLLPLANER 2007 Torbjörn Lenz presenterar förslag till internkontrollplaner för kommunstyrelsen, näringslivs- och personalkontoret, tekniska nämnden samt barn- och utbildningsnämnden Internkontrollplan saknas för byggnadsnämnden och miljönämnden. Arbetsutskottet diskuterar internkontrollplan för kommunstyrelsen. Nils-Åke Norman föreslår ett tillägg: Kontroll av arbetstiden för kommunens personal i de EU-projekt där kommunen deltar med medfinansiering i form av tid. Kontrollen ska klargöra att det finns tillräckligt med personella resurser för den beslutade medfinansieringen. Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen godkänner internkontrollplanerna. Vid kommunstyrelsens sammanträde har internkontrollplan inkommit även för byggnadsnämnden. Internkontrollplan för miljönämnden finns men måste kompletteras. Beslut Kommunstyrelsen godkänner internkontrollplaner 2007 för kommunstyrelsen, näringslivskontoret och personalkontoret, barn- och utbildningsnämnden, tekniska nämnden samt byggnadsnämnden. Internkontrollplan för miljönämnden får återkomma efter komplettering och godkännande i nämnden.

10 Ks 31 1 Dnr 269/2006 Titel 670 REGLEMENTE FÖR FULLMÄKTIGEBEREDNING FÖR KULTUR OCH FRITID Kommunfullmäktige beslutade , 37, att inrätta en fullmäktige-beredning för kultur och fritid. Beredningen är inrättad för tiden Vid beredningens första sammanträde uppdrogs till kommunchef Bengt Welin att ta fram ett förslag till reglemente vilket Bengt vid dagens sammanträde föredrar. En del smärre justeringar skall göras i förslaget. Fullmäktigeberedningens förslag till kommunstyrelsen: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att godkänna föreliggande förslag till reglemente för fullmäktigeberedningen för kultur och fritid. Ledamoten Lisbeth Mörk-Amnelius lämnar skriftlig reservation mot beslutet. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkar Herbert Halvarsson på följande ändringar i p 4 i reglementet: Ordet Följa byts ut mot Driva på. Tillägg till p 4: Beredningen har en samordnande funktion mellan avdelningar och nämnder. Peter Egardt yrkar bifall till reglementet med de ändringar och tillägg som Herbert Halvarsson framfört. Lisbeth Mörk-Amnelius yrkar på ändringar i p 3, p 7 och p 12 P 3 Beredningen övertar inga uppgifter från nämnderna. Ordet driftuppgifter byts ut mot uppgifter. P 7 Beredningen saknar beslutanderätt. Beredningen kan avge yttranden och promemorior. P 12 Beredningens sammanträden är öppna. Nils-Åke Norman yrkar bifall till de av Lisbeth Mörk-Amnelius föreslagna ändringarna. Peter Egardt yrkar bifall på förslagets p 12 om slutna sammanträden och avslag på Lisbeth Mörk- Amnelius förslag om öppna sammanträden,. Propositioner Mörk-Amnelius yrkande p 3 Ordföranden ställer proposition på beredningens förslag mot Lisbeth Mörk-Amnelius yrkande om ändring i p 3 och finner att kommunstyrelsen bifaller beredningens förslag. Votering begärs. Följande voteringsordning uppställes och godkännes:

11 Den som bifaller beredningens förslag röstar Ja Den som bifaller Lisbeth Mörk-Amnelius yrkande, röstar Nej. Voteringen genomförs och utfaller med 6 röster för Ja och 5 röster för Nej. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla beredningens förslag i p 3. Mörk-Amnelius yrkande p 7 Ordföranden ställer proposition på beredningens förslag mot Lisbeth Mörk-Amnelius yrkande om ändring i p 7 och finner att kommunstyrelsen bifaller beredningens förslag. Votering begärs. Följande voteringsordning uppställes och godkännes: Den som bifaller beredningens förslag röstar Ja Den som bifaller Lisbeth Mörk-Amnelius yrkande, röstar Nej. Voteringen genomförs och utfaller med 6 röster för Ja och 5 röster för Nej. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla beredningens förslag i p 7. Halvarsson yrkande p 4 Ordföranden ställer proposition på beredningens förslag mot Herbert Halvarsson yrkande om ändring i p 4 och finner att kommunstyrelsen bifaller Herbert Halvarssons yrkande. Ordföranden ställer därefter proposition på Herbert Halvarssons yrkande om tillägg till p 4 och finner att kommunstyrelsen bifaller Herbert Halvarssons yrkande. Mörk-Amnelius yrkande p 12 Ordföranden ställer slutligen proposition på beredningens förslag mot Lisbeth Mörk-Amnelius yrkande om ändring i p 12 och finner att kommunstyrelsen bifaller beredningens förslag. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige: Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslag till reglemente för fullmäktigeberedningen för kultur och fritid med de ändringar och tillägg i p 4 som yrkats av Herbert Halvarsson. Reservation Lisbeth Mörk-Amnelius reserverar sig mot besluten i p 3, p 7 och p 12 och lämnar skriftlig reservation.

12 RESERVATION Kommunstyrelsens beslut , angående Reglemente för fullmäktigeberedning för kultur och fritid. Fullmäktigeberedningen för kultur och fritid, är just en fullmäktigeberedning. Det är därför ytterst viktigt att när reglemente för fullmäktigeberedningen skrivs och sedermera antas, att kommunallagens bestämmelser iakttas. Vi reserverar oss mot följande: 3. Beredningens ställning i organisationen Beredningen övertar inga driftsuppgifter från nämnderna. Här bör det stå uppgifter, eftersom beredningen inte övertar några uppgifter från nämnderna, varken drift eller andra uppgifter. 7 Beredningens beslut Beredningens beslut består av yttranden eller promemorior. Enligt kommunallagen 3 kap. 7, kan inte en fullmäktigeberedning ges beslutanderätt. Lydelsen bör vara: Beredningen saknar beslutanderätt. Beredningen kan avge yttranden och promemorior. Älvdalen Lisbeth Mörk-Amnelius Kjell Tenn Jan Spånberg Nils-Åke Norman Martis Stig Eriksson ÄLVDALENS KOMMUN Sammanträdeslista för nyvalda kommunstyrelsen 1 nov okt 2010 Sammanträdesdag: N = närvarande

13 Fr = frånvarande Ledamöter Omröstningar Ks 31 Kultur-Fritidsberedningens reglemente Mörk-Amnelius yrkande p 3 Ja Nej Avstår Herbert Halvarsson (s) N 1 Gudrun Fjätvall (s) N 1 Ulla-Britt Emanuelsson (s) N 1 Peter Egardt (s) N 1 Peter Nygren (fp) N 1 Robert Karlsson (fp) N 1 Kjell Tenn (c ) N 1 Jan Spånberg (c ) N 1 Lisbeth Mörk-Amnelius (KL) N 1 Martis Stig Eriksson (äp) N 1 Nils-Åke Norman (m) N 1 Resultat: 6 5 Tjänstgörande ersättare: John Jonsson (s) Emil Henning (s) Ulla-Britt Nilsson (s) Hanna Risander (s) Marie Hellqvist (fp) Ulf Segrell (mp) Anna Ekholm (c ) Inga-Lis Eriksson (fkf) Stig Amnelius (KL) Ola Strand (kd)

14 Seth Holmström (m) ÄLVDALENS KOMMUN Sammanträdeslista för nyvalda kommunstyrelsen 1 nov okt 2010 Sammanträdesdag: N = närvarande Fr = frånvarande Ledamöter Herbert Halvarsson (s) N 1 Gudrun Fjätvall (s) N 1 Ulla-Britt Emanuelsson (s) N 1 Peter Egardt (s) N 1 Peter Nygren (fp) N 1 Robert Karlsson (fp) N 1 Omröstningar Ks 31 Kultur-Fritidsberedningens reglemente Mörk-Amnelius yrkande p 7 Ja Nej Avstår Kjell Tenn (c ) N 1 Jan Spånberg (c ) N 1 Lisbeth Mörk-Amnelius (KL) N 1 Martis Stig Eriksson (äp) N 1 Nils-Åke Norman (m) N 1 Tjänstgörande ersättare: John Jonsson (s) Emil Henning (s) Ulla-Britt Nilsson (s) Hanna Risander (s) Resultat: 6 5 Marie Hellqvist (fp)

15 Ulf Segrell (mp) Anna Ekholm (c ) Inga-Lis Eriksson (fkf) Stig Amnelius (KL) Ola Strand (kd) Seth Holmström (m)

16 Ks 32 Pu/ou 17 Dnr 88/2007 Titel 906 ÄNDRINGAR I ERSÄTTNINGSBESTÄMMELSER Ersättningar till förtroendevalda regleras i ersättningsbestämmelser antagna av kommunfullmäktige , 60, med flera ändringar därefter. Nedan föreslås ändringar i bestämmelserna vad avser kommunalrådets arvode, borttagning av arvode för ordförande i överförmyndarnämnd, samt att införa en bestämmelse om möjlighet till särskild individuell uppgörelse med enskild förtroendeman. Vid kommunstyrelsens sammanträde godkänner kommunstyrelsen att förslagen till ändringar och tillägg behandlas punkt för punkt. 1. Kommunalrådsarvode Kommunalrådsarvodet fastställdes i kommunfullmäktige , 36, till kronor per månad för 2003, samt att arvodet skulle följa KPI (konsumentprisindex). Ändringen var motiverad på grund av att arvodet tidigare följt basbeloppet men att detta inte längre speglade prisutvecklingen som det gjort tidigare. Arvodet kom därför att kopplas till KPI, som enligt beslutsunderlaget skulle spegla pris- och löneutvecklingen i samhället. Det kan nu konstateras att KPI har understigit löneutvecklingen i betydande grad. Arvodet för 2007 uppgår till Totalt har arvodet stigit med 3,9 % på fyra år, d v s med mindre än en procent per år. Om den genomsnittliga löneökningen i kommunen hade valts som uppräkningsfaktor hade arvodet 2007 uppgått till cirka kronor. Arvoden för kommunalråden i kommunerna i grannskapet framgår nedan. Kommun Arvode Leksand Malung Mora (Vid heltid) Orsa Rättvik Vansbro Med hänsyn tagen till dels den begränsade utvecklingen av heltidsarvodet, dels jämförelse med arvoden i grannkommunerna föreslås att heltidsarvodet för kommunalråd höjs till kronor för Denna höjning föreslås gälla från och med För att arvodet skall följa med i löneutvecklingen föreslås att arvodet justeras med den procentsats

17 som lönerna i kommunerna har höjts året innan arvodesjusteringen. Det innebär att för 2008 skall den genomsnittliga löneutvecklingen i avtalsrörelsen 2007 vara grund. Kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott fastställer med statistik från lönerörelsen som grund lönekostnadsutvecklingen varje år. Personal- och organisationsutskottet lägger förslag till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens behandling och beslut i punkt 1 Kommunalrådarvode deltar ej Herbert Halvarsson och Gull Fjätvall på grund av jäv. Peter Nygren inträder som ordförande. John Jonsson och Ulf Segrell är tjänstgörande ersättare. Peter Egardt och Ulla-Britt Emanuelsson yrkar bifall till pu/ous förslag. Jan Spånberg yrkar att utgångsläget ska vara :- och att kommunalrådsarvodet även fortsättningsvis ska vara knutet till KPI. Lisbeth Mörk Amnelius, Kjell Tenn och Nils-Åke Norman yrkar bifall till Jan Spånbergs yrkande. Ordföranden ställer proposition på Pu/ous förslag mot Jan Spånbergs yrkande och finner att kommunstyrelsen bifaller pu/ous förslag. Votering begärs. Följande voteringsordning uppställes och godkännes: Den som bifaller pu/ou förslag röstar Ja Den som bifaller Jans Spånbergs yrkande röster Nej. Voteringen genomförs och utfaller med 6 röster för Ja och 5 röster för Nej. Kommunstyrelsen bifaller pu/ous förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 1 I bilaga 1 ändras texten beträffande arvode till kommunstyrelsen ordförande till: kronor i 2007 års nivå med årlig uppräkning enligt den genomsnittliga löneförändringen för kommunanställda året innan. Kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott fastställer procentsatsen för justering av arvodet Arvode till ordförande i överförmyndarnämnd Sedan har Älvdalens och Mora kommuner en gemensam överförmyndarnämnd. Värdkommunen, d v s Mora, utser ordförande i nämnden.

18 Arvodet till ordförande i överförmyndarnämnden är inte aktuellt i nuvarande organisation och föreslås strykas ur ersättningsbestämmelserna. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 2: I bilaga 1 utgår arvode till ordförande i överförmyndarnämnd Arvode till ordförande i valberedning Ordförande i valberedningen har enligt ersättningsbestämmelserna ett fast arvode av 5 % av kommunalrådsarvodet. Tidigare har valberedningen sammankallats vid varje val som förrättats under mandatperioden. Sedan en tid arbetar valberedningen i huvudsak under de första månaderna efter det att det nya fullmäktige utsetts. Val som förrättas under mandatperioden sker efter förslag från respektive parti direkt i fullmäktige. Med hänsyn till valberedningens nya arbetsformer bör en fast ersättning utgå till ordföranden endast för tiden från att valberedningen väljs av det nya fullmäktige till och med januari månad första året av mandatperioden. Ersättningsnivån kan sättas till 9 % av kommunalrådsarvode. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 3: bilaga 1 omformas texten angående ordförande i valberedning till: Ordförande i valberedning, arvode för tiden från det nya fullmäktiges första sammanträde till och med januari månad första året under mandatperioden 9 % av kommunalrådets arvode Arvode för ordförandeskap i fullmäktigeberedning för kultur och fritid Fullmäktigeberedningen för kultur och fritid är nyinrättad. Vid personal- och organisationsutskottets sammanträde beslutades att beredningens första sammanträde skulle avvaktas innan arvodesnivå för ordföranden föreslås. Beredningen har haft sitt första sammanträde då bland annat uppdrogs åt kommunchefen att utarbeta förslag till arbetsordning för beredningen. Beredningen kommer att behandla förslag till arbetsordning vid sitt sammanträde Även om beredningen inte hinner föreslå arbetsordning bör ett förslag till ordförandearvode behandlas tidsmässigt så att beslut kan fattas vid kommunfullmäktiges sammanträde i mars månad. Arvodet för ordförande i fullmäktigeberedningen för kultur och fritid föreslås vara 9 % av kommunalrådsarvodet. Det finns möjlighet att frågan om arvode tas upp igen om bedömningen görs att föreslaget arvode väsentligt avviker från bedömd arbetsbelastning.

19 Personal- och organisationsutskottet lägger förslag till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens behandling av denna punkt anmäler Peter Nygren jäv och deltar ej i punktens behandling och beslut. John Jonsson är tjänstgörande ersättare. Jan Spånberg yrkar att ordförandearvodet i Kultur- och fritidsberedningen ska vara 5 % i stället för föreslagna 9 %. Lisbeth Mörk-Amnelius och Kjell Tenn yrkar bifall till Jan Spånbergs yrkande. Ordföranden ställer proposition på pu/ous förslag mot Jan Spånbergs yrkande och finner att kommunstyrelsen bifaller pu/ous förslag. Votering begärs. Följande voteringsordning uppställes och godkännes: Den som bifaller pu/ous förslag, röstar Ja Den som bifaller Jan Spånbergs yrkande, röstar Nej. Voteringen genomförs och utfaller med 6 röster för Ja och 5 röster för Nej. Kommunstyrelsen bifaller pu/ous förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 4 I bilaga 1 införs Ordförande i fullmäktigeberedning för kultur och fritid - 9 % av kommunalrådets arvode Ersättning för förlorad arbetsinkomst Enligt ersättningsbestämmelserna 4 A ersätts förlorad inkomst enligt intyg. Enligt intyget gäller detta till dess nytt intyg inlämnas. Denna regel bör kompletteras med att intyg inte skall vara äldre än ett år. Det innebär att intyg om förlorad arbetsinkomst skall inlämnas minst en gång om året. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 5: 4 A kompletteras med meningen. Intyg enligt bilaga 2 skall inlämnas minst en gång per år. Bilaga 2 kompletteras texten enligt följande: Ett av alternativen skall anges och gäller intill dess nytt intyg lämnas. Intyg skall inlämnas minst en gång per år

20 6. Individuellt utformad ersättning I det fall en person har många uppdrag i kommunen kan de samlade arvodena i form av fasta arvoden, uppdragsarvoden och ersättningar för förlorad inkomst komma att uppgå till belopp som inte är motiverade i förhållande till det samlade engagemanget. I sådana fall är det rimligt att ett särskilt arvodesavtal upprättas med förtroendemannen. När de samlade arvodena inkluderande fasta arvoden och beräknade sammanträdesarvoden överstiger 40 % av arvodet för heltidsengagemang skall frågan om individuellt utformad ersättning tas upp för eventuell åtgärd. Ersättningsbestämmelserna föreslås kompletteras med möjlighet till individuella arvodesavtal med förtroendeman. Kommunfullmäktige föreslås uppdra åt kommunstyrelsen att delegera till personaloch organisationsutskottet att teckna individuella arvodesavtal. Personal- och organisationsutskottet lägger förslag till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkar Lisbeth Mörk-Amnelius på återremiss av punkten för förtydligande av exakt vad punkten gäller. Peter Nygren anför att punkten har tillkommit för att ge möjlighet att förhandla fram ett individuellt avtal med den förtroendevald vars sammanlagda arvoden - ordförande- och sammanträdesarvoden överstiger 40 % av arvodet för kommunalråd på heltid. Avsikten med ett individuellt avtal är att ge den förtroendevalda en rimlig ersättning som ändå inte överstiger kommunalrådets heltidsarvode. Ordföranden ställer proposition på Lisbeth Mörk-Amnelius yrkande om återremiss och finner att kommunstyrelsen beslutar att ärendet ska avgöras idag. Votering begärs. Följande voteringsordning uppställes och godkännes: Den som vill att ärendet ska avgöras idag, röstar Ja Den som bifaller yrkande om återremiss, röstar Nej. Voteringen genomförs och utfaller med 6 röster för Ja och 5 röster för Nej. Kommunstyrelsen beslutar att avslå Lisbeth Mörk-Amnelius yrkande om återremiss. Därefter återstår endast förslaget från pu/ou. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla förslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 6: En ny 9 införs med följande text: 9 Särskilda arvodesavtal

21 I särskilda fall kan de ordinarie ersättningsbestämmelserna vara svåra att tillämpa eller ge icke önskade effekter. Det är i dessa fall möjligt att teckna ett särskilt ersättningsavtal mellan kommunen och den enskilda förtroendemannen. När fasta och rörliga ersättningar tillsammans överstiger 40 % av arvodet för heltidsengagemang skall frågan om eventuellt särskilt arvodesavtal väckas. Kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att teckna särskilda ersättningsavtal med förtroendemän. Kommunstyrelsen har rätt att delegera uppgiften till personal- och organisationsutskottet. Ersättningsavtal kan tecknas för hel mandatperiod eller för del av mandatperiod. Av avtalet skall framgå vilka uppdrag som avtalad ersättning avser att täcka. Om uppdragen förändras gäller inte tecknat avtal Uppdragsarvode I nuvarande ersättningsbestämmelser är sammanträdesersättningen fastställd till 2,2 % av heltidsarvode. I nedanstående tabell framgår sammanträdesarvodena i övriga Siljanskommuner. Leksand Mora Orsa Rättvik Halvdagsarvode Heldagsarvode Kommunerna skiljer på halvdagsarvode och heldagsarvode. Om ett genomsnitt tas av halv- och heldagsarvoden är arvodena från 600 kronor till 750 kronor. Det finns administrativa fördelar med att ha ett enhetligt arvode för sammanträden oavsett sammanträdeslängd. Om arvodet sätts till 2 % av heltidsarvode blir arvodet 760 kronor. Denna storlek på arvode för sammanträden oavsett längd står sig väl i jämförelse med övriga kommuners sammanträdesarvoden. Personal- och organisationsutskottet lägger förslag till kommunstyrelsen att uppdragsarvodet ändras till 2 % av kommunalrådets arvode. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkar Lisbeth Mörk-Amnelius på återremiss för att utreda om kommunen ska inför hel- och halvdagsarvoden. Gull Fjätvall och Peter Egardt yrkar bifall till pu/ous förslag. Kjell Tenn yrkar att uppdragsarvodet ska fortsätta vara 2,2 % av kommunalrådsarvodet. Ordföranden ställer först proposition på yrkande om återremiss och finner att kommunstyrelsen beslutar att avslå yrkandet.

22 Därefter ställer ordföranden proposition på pu/ous förslag mot Kjell Tenns yrkande och finner att kommunstyrelsen bifaller pu/ous förslag om 2 %. Votering begärs. Följande voteringsordning uppställes och godkännes: Den som bifaller förslaget från pu/ou om 2 % röster Ja Den som bifaller Kjell Tenns yrkande om 2,2 % röster Nej. Voteringen genomförs och utfaller med 4 röster för Ja, 6 röster för Nej, 1 avstår. Kommunstyrelsen har således beslutat bifalla Kjell Tenns yrkande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 7: Uppdragsarvodet ska kvarstå på 2,2 % av kommunalrådets arvode Byte av paragraf-numrering Personal- och organisationsutskottet föreslår att nuvarande 9 byter till 10 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 8: Att nuvarande 9 byter till Giltighetstid Personal- och organisationsutskottet föreslår att de nya ersättningsbestämmelserna för förtroendevalda ska gälla fr o m Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta i p 9: De nya ersättningsbestämmelserna för förtroendevalda skall gälla fr o m Reservationer Lisbeth Mörk-Amnelius, Nils-Åke Norman, Kjell Tenn, Jan Spånberg och Martis Stig Eriksson inkommer med skriftlig reservation angående kommunstyrelsens beslut i punkt 1 Kommunalrådsarvode punkt 4 Arvode för ordförandeskap i fullmäktigeberedning för kultur och fritid och punkt 6 Individuellt utformad ersättning.

23 Lisbeth Mörk-Amnelius reserverar sig mot kommunstyrelsens beslut att avslå återremissyrkandet i p 7 Uppdragsarvode. Reservation Kommunstyrelsen, beslöt , om ändringar i ersättningsbestämmelser till förtroendevalda. Vi reserverar oss mot: 1. att kommunalrådets lön höjs med kr/mån dvs. 13,4 %. Kommunalrådsarvodet har varit kopplat till KPI och vi anser att det skall även fortsättningsvis ha den kopplingen. Arvode till kommunalråd skall inte förväxlas med en kommunal anställning och behöver inte ha en koppling till löneökningar för anställda i kommunen. 2. att ordförande i den nyinrättade fullmäktigeberedningen för kultur och fritid, arvoderas med 9 % av kommunalrådsarvodet. Att ordföranden i en beredning, som inte har att fatta några som helst beslut, utan endast bereda ärenden, skall likställas med kommunfullmäktiges ordförande, saknar rim och reson. Ärenden som dessutom måste beredas av Barn- och utbildningsnämnden, eftersom ansvar och budget ligger hos Bun. Arvodet bör stanna vid 5 %. 3. att införa möjlighet till individuella arvodesavtal. Att införa detta särskilda arvodesavtal, kommer att innebära ett alltför stort godtycke.

24 Älvdalens kommun är en till innevånareantalet mycket liten kommun, med svag ekonomi och stora behov både inom barn- och utbildning och äldreomsorg. Älvdalens kommun har den lägsta medelinkomsten i Dalarna. Att med dessa fakta för ögonen, höja politikerarvodena kommunalrådsarvodet med 13,4 %, måste framstå som ett hån mot de lågavlönade skattebetalarna i kommunen. Är det rimligt att kommunalrådet tjänar kr mer/år än genomsnittsälvdalingen? Inrättandet av fullmäktigeberedning för kultur och fritid ingick uppenbarligen i överenskommelsen mellan (s) och (fp). Nu får skattebetalarna betala notan för ett fortsatt s-styre i form av högt arvode till beredningsordföranden och individuellt utformat arvodesavtal, ( Lex Peter Nygren citat av Bengt Welin). Att köpa sig makt för skattebetalarnas pengar känns alltid osmakligt, i synnerhet i Älvdalens kommun. Älvdalen Lisbeth Mörk-Amnelius Kjell Tenn Jan Spånberg Nils-Åke Norman Martis Stig Eriksson ÄLVDALENS KOMMUN Sammanträdeslista för nyvalda kommunstyrelsen 1 nov okt 2010 Sammanträdesdag: N = närvarande Fr = frånvarande Omröstningar Ledamöter Ks 32 p 1 Kommunalrådsarvode Ja Nej Avstår

25 Herbert Halvarsson (s) Fr Gudrun Fjätvall (s) Fr Ulla-Britt Emanuelsson (s) N 1 Peter Egardt (s) N 1 Peter Nygren (fp) Fr 1 Robert Karlsson (fp) N 1 Kjell Tenn (c ) N 1 Jan Spånberg (c ) N 1 Lisbeth Mörk-Amnelius (KL) N 1 Martis Stig Eriksson (äp) N 1 Nils-Åke Norman (m) N 1 Tjänstgörande ersättare: John Jonsson (s) N 1 Emil Henning (s) Ulla-Britt Nilsson (s) Hanna Risander (s) Marie Hellqvist (fp) Ulf Segrell (mp) N 1 Anna Ekholm (c ) Inga-Lis Eriksson (fkf) Stig Amnelius (KL) Ola Strand (kd) Seth Holmström (m) Resultat 6 5 ÄLVDALENS KOMMUN Sammanträdeslista för nyvalda kommunstyrelsen 1 nov okt 2010

26 Sammanträdesdag: N = närvarande Fr = frånvarande Ledamöter Herbert Halvarsson (s) N 1 Gudrun Fjätvall (s) N 1 Ulla-Britt Emanuelsson (s) N 1 Peter Egardt (s) N 1 Peter Nygren (fp) Robert Karlsson (fp) N 1 Fr Omröstningar Ks 32 p 4 Arvode för ordförandeskap i kultur-fritidsberedningen Kjell Tenn (c ) N 1 Jan Spånberg (c ) N 1 Lisbeth Mörk-Amnelius (KL) N 1 Martis Stig Eriksson (äp) N 1 Nils-Åke Norman (m) N 1 Ja Nej Avstår Tjänstgörande ersättare: John Jonsson (s) N 1 Emil Henning (s) Ulla-Britt Nilsson (s) Hanna Risander (s) Marie Hellqvist (fp) Ulf Segrell (mp) Anna Ekholm (c ) Inga-Lis Eriksson (fkf) Stig Amnelius (KL)

27 Ola Strand (kd) Seth Holmström (m) Resultat 6 5 ÄLVDALENS KOMMUN Sammanträdeslista för nyvalda kommunstyrelsen 1 nov okt 2010 Sammanträdesdag: N = närvarande Fr = frånvarande Omröstningar Ledamöter Ks 32 p 6 Individuellt utformad ersättning Ja Nej Avstår Herbert Halvarsson (s) N 1 Gudrun Fjätvall (s) N 1 Ulla-Britt Emanuelsson (s) N 1 Peter Egardt (s) N 1 Peter Nygren (fp) N 1 Robert Karlsson (fp) N 1 Kjell Tenn (c ) N 1 Jan Spånberg (c ) N 1 Lisbeth Mörk-Amnelius (KL) N 1 Martis Stig Eriksson (äp) N 1 Nils-Åke Norman (m) N 1 Resultat 6 5 Tjänstgörande ersättare: John Jonsson (s) Emil Henning (s) Ulla-Britt Nilsson (s) Hanna Risander (s)

28 Marie Hellqvist (fp) Ulf Segrell (mp) Anna Ekholm (c ) Inga-Lis Eriksson (fkf) Stig Amnelius (KL) Ola Strand (kd) Seth Holmström (m) ÄLVDALENS KOMMUN Sammanträdeslista för nyvalda kommunstyrelsen 1 nov okt 2010 Sammanträdesdag: N = närvarande Fr = frånvarande Omröstningar Ledamöter Ks 33 p 7 Uppdragsarvode Ja Nej Avstår Herbert Halvarsson (s) N 1 Gudrun Fjätvall (s) N 1 Ulla-Britt Emanuelsson (s) N 1 Peter Egardt (s) N 1 Peter Nygren (fp) N 1 Robert Karlsson (fp) N 1 Kjell Tenn (c ) N 1 Jan Spånberg (c ) N 1 Lisbeth Mörk-Amnelius (KL) N 1 Martis Stig Eriksson (äp) N 1 Nils-Åke Norman (m) N 1 Resultat 4 6 1

29 Tjänstgörande ersättare: John Jonsson (s) Emil Henning (s) Ulla-Britt Nilsson (s) Hanna Risander (s) Marie Hellqvist (fp) Ulf Segrell (mp) Anna Ekholm (c ) Inga-Lis Eriksson (fkf) Stig Amnelius (KL) Ola Strand (kd) Seth Holmström (m)

30 Ks 33 Au 34 Dnr 38/2007 Titel 912 REVISIONSRAPPORT ANGÅENDE ÅRLIG ANSVARSGRANSKNING Revisorerna har genom en uppföljning av tidigare genomförda granskningar, dels av avtalshantering vid kommunstyrelsen och tekniska nämnden, samt försäkringsskydd och intern kontroll. Syftet med granskningen har varit att bedöma om styrelsen och nämnderna vidtagit rimliga åtgärder i förhållande till revisionens rekommendationer. Revisorerna konstaterar att kommunstyrelsen och nämnderna inte vidtagit rimliga åtgärder. Avtal Kommunstyrelsens beslut att vidta ett antal konstruktiva åtgärder inom avtals- och försäkringsområdet inte har verkställts. Varken kommunstyrelsen eller tekniska nämnden har fastställt riktlinjer för hantering av avtal. För såväl styrelsen som nämnden finns inget register över gällande avtal. Kommentar och svar Kommunstyrelsen menar att det är svårt att göra riktlinjer över hur avtal skall upprättas m m. Ett avtals utformning är i hög grad beroende på vad avtalet gäller. Beträffande registrering och bevakning av exempelvis uppsägningstider skall detta göras. Det som saknas för tillfället är en utbildning i det system som kommunen använder. Denna utbildning kommer att ske Försäkringsskydd Det finns ingen fastställd säkerhets- och försäkringspolicy i kommunen. Arbetet inom förebyggande åtgärder samt säkerhets-/riskarbetet sker inte på ett systematiserat sätt. Det saknas plan/program och organisation för verksamheten. Ingen uppföljning, utvärdering eller rapportering sker av omfattning, kostnader och trender för tillbud och skador. Kommentar och svar Frågor kring försäkringsskydd är uppmärksammade i kommunens organisation. Som framgår av granskningen har mycket arbete genomförts inom området, framförallt vad gäller brandskyddsarbete. Det systematiska arbetsmiljöarbete som bedrivs inom alla verksamheter syftar också till ökad säkerhet i olika avseenden. Det kan dock konstateras att mer arbete behöver genomföras. Möjligheterna till detta är starkt beroende av vilka personella resurser som finns till förfogande. Inom organisationen övervägs hur personella resurser kan mobiliseras för att genomföra nödvändiga åtgärder.

31 Intern kontroll Centrala riktlinjer för tillämpning av det övergripande reglementet för intern kontroll har utformats under Kommunstyrelsens och nämndernas interna kontrollplaner kommer att utformas när de centrala riktlinjerna är klara. Kommentar och svar Kommunstyrelsen har redan behandlat internkontrollplaner från några nämnder och kommer att behandla fler vid sitt kommande sammanträde Kommunstyrelsen menar att arbetet med internkontroll inom Älvdalens kommun numera är på den nivå som motsvarar kraven. Beslut Kommunstyrelsen beslutar att lämna ovanstående synpunkter som sitt svar till revisorerna angående den årliga ansvarsgranskningen.

32 Ks 34 Au 40 Dnr 303/2006 Titel 442 REVIDERAT AKTIEÄGARAVTAL OM AB DALATRAFIK Region Dalarna sänder förslag till reviderat aktieägaravtal om AB Dalatrafik. Ändringarna presenteras i sammanfattningen och det reviderade avtalet medföljer som bilaga. Kommunstyrelsens föreslag till kommunfullmäktige: Kommunfullmäktige beslutar att godkänna reviderat aktieägaravtal om AB Dalatrafik enligt förslaget från Region Dalarna.

33 Ks 35 Au 41 Dnr 65/2007 Titel 441 NOMINERING AV LEDAMÖTER TILL AB DALATRAFIKS STYRELSE Region Dalarna skriver att i det reviderade aktieägaravtalet om AB Dalatrafik föreslås ny ordning för nominering av ledamöter till AB Dalatrafiks styrelse. Styrelsen består av sju ledamöter och sju ersättare. Landstinget nominerar tre ledamöter och ordförande. Varje kommun får nominera fyra ordinarie ledamöter, varav en vice ordförande och fyra ersättare. Kommunerna får även nominera två lekmannarevisorer och två ersättare för dessa. Varje ägare bestämmer själv hur nomineringsprocessen ska gå till och om nominering inte ska göras. Namnen på de nominerade skickas till Region Dalarna där en valberedning föreslår styrelsens ledamöter till bolagsstämman den 1 juni. Namnen på de nominerade ska lämnas till Region Dalarna senast den 9 mars. Vid arbetsutskottets sammanträde föreslår Herbert Halvarsson att Älvdalens kommun nominerar två ledamöter och två ersättare. Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att Älvdalens kommun nominerar två ledamöter och två ersättare till AB Dalatrafiks styrelse. Partierna får göra sina nomineringar vid kommunstyrelsens sammanträde. Kommunstyrelsen Vid kommunstyrelsens sammanträde nominerar Herbert Halvarsson som ledamot Håkan Eriksson, Malung och som ersättare Gösta Frost, Mora. Peter Nygren nominerar som ledamot Patrik Björklund, Vansbro. Nils-Åke Norman nominerar som ledamöter Kjell Tenn och Lisbeth Mörk-Amnelius och som ersättare Martis Stig Eriksson och Jan Spånberg. Beslut Kommunstyrelsen beslutar att till Region Dalarna inge följande nomineringar till styrelsen för AB Dalatrafik: Som ordinarie ledamöter:

34 Håkan Eriksson (s), Malung Patrik Björklund (fp), Vansbro Kjell Tenn (c ), Evertsberg 3369, Älvdalen Lisbeth Mörk-Amnelius (KL), Nordomsjön 23, Särna Som ersättare: Gösta Frost (s), Mora Martis Stig Eriksson (äp) Dikeskanten 5, Älvdalen Jan Spånberg ( c) Gammelsätern, Idre

35 Ks 36 Au 37 Dnr 78/2007 Titel 942 VERKSAMHETSPLAN REGION SILJAN 2007 Region Siljan överlämnar ett arbetsmaterial, förslag till remissutgåva för förbundets verksamhetsplan Verksamhetsplanen kommer att diskuteras vid Siljansdagen den 7 mars. Arbetsutskottet överlämnar verksamhetsplanen till kommunstyrelsen för diskussion och synpunkter. Kommunstyrelsen diskuterar verksamhetsplanen och vad kommunen ska framföra vid Siljansdagen den 7 mars. Jan Spånberg framför att Region Siljan i verksamhetsplanen bör bevaka att riksväg 70 rustas upp hela vägen till Idre. Kjell Tenn efterlyser en offensiv verksamhetsplan för Region Siljan och att verksamhetsplanen kan följas på hemsidan för Region Siljan. Nils-Åke Norman säger att region Siljan är en region för framtiden. Dalarna som varumärke är viktigt. Beslut Kommunstyrelsen tar del av Region Siljans verksamhetsplan.

36 Ks 37 Au 38 Dnr 289/2006 Titel 831 DALARNAS MILJÖMÅL Dalarnas miljömål fastställdes 2003 och består av regionala miljömål och en handlingsplan med åtgärder för att nå målen. Länsstyrelsen översänder nu en remissversion av Dalarnas miljömål med förslag till reviderade regionala miljömål och en ny handlingsplan med åtgärder som ska ersätta den gamla. Knappt hälften av målen har reviderats. Alla är välkomna att lämna synpunkter på förslaget. Dalarnas kommuner, berörda regionala myndigheter, näringslivsorganisationer, föreningar och miljömålsansvariga centrala myndigheter inbjuds särskilt. Inom Älvdalens kommun har förslaget sänts på remiss till Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden, Byggnadsnämnden, Miljönämnden och Tekniska nämnden. Synpunkter har kommit från Miljönämnden. Jan Spånberg tillstyrker att kommunstyrelsen lämnar Miljönämndens synpunkter som kommunens remissvar till Länsstyrelsen. Beslut Kommunstyrelsen beslutar att lämna de synpunkter som Miljönämnden framfört i sin 6/2007 som kommunens yttrande till Länsstyrelsen angående förslaget till Dalarnas Miljömål

37 Ks 38 Au 35 Dnr 229/2006 Titel 814 BEFRIELSE FRÅN TILLSYN Miljönämnden skriver att Länsstyrelsen beslöt att överlämna tillsynen av miljöfarlig B-verksamhet till Älvdalens kommun och därmed till miljönämnden som tillsynsmyndighet. Miljönämnden beslutade i sin 67/2006 att föreslå att kommunfullmäktige begär att Länsstyrelsen upphäver beslutet från och att Länsstyrelsen återtar tillsynsansvaret inom vissa områden. Miljönämnden begär vidare att miljönämnden får fortsätta utöva tillsyn inom följande tillsynsområden: Vattenbruk fiskodling för en nettoproduktion av mer är 20 ton fisk per år. SNI-kod B Trävaror sågverk eller anläggning för tillverkning av träprodukter genom sågning, hyvling eller svarvning där mer är kubikmeter toppmätt volym råvara (rundvirke) eller kubikmeter virke (råvara) förbrukas per år. SNI-kod 20-1 B Avloppsrening Avloppsanläggning som är dimensionerad för mer är men högst personekvivalenter SNI-kod B Verksamheter med särskilda processer verkstad med högst kvadratmeter verkstadsyta (exklusive yta för enbart montering) där det förekommer metallbearbetning med en förbrukning av skärvätskor eller processoljor till en sammanlagd mängd av mer än liter koncentrat per år SNI-kod m1 B Farligt avfall anläggning för mellanlagring av sådant farligt avfall som avses i avfallsförordningen (2001:1063), om mängden avfall vid något tillfälle i fråga om oljeavfall överstiger 5 ton. SNI-kod B Peter Egardt redogör för ärendet. Länsstyrelsen har ansvar för tillsyn av all miljöfarlig B- verksamhet. Länsstyrelsen har överfört tillsynen av vissa verksamheter till kommunerna.

38 Miljönämnden anser att man inte har resurser att utföra den tillsyn som krävs och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att återlämna tillsynen utom i de verksamheter som uppräknas ovan Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige: Kommunfullmäktige beslutar begära att Länsstyrelsen upphäver sitt beslut från och att Länsstyrelsen återtar tillsynsansvaret inom vissa områden av miljöfarlig B-verksamhet. Miljönämnden fortsätter att utöva tillsyn inom de ovan uppräknade områdena.

39 Ks 39 Au 43 Dnr 48/2007 Titel 812 LAGLIGHETSPRÖVNING AV BESLUT OM TAXOR ENLIGT LIVSMEDELSLAGSTIFTNINGEN Kommunfullmäktige antog i 43/2006 nya taxor enligt livsmedelslagstiftningen. Ingrid Lagerlöf begär hos Länsrätten Dalarna laglighetsprövning av fullmäktiges beslut vad gäller 4 i taxan. Den lyder 4 Avgift enligt 7 16 denna taxa tas inte ut för ideell förening som inte bedriver kommersiell verksamhet. Ingrid Lagerlöf anför att enklare hantering i liten skala som bedrivs vid enstaka tillfällen inte omfattas av taxan. Enligt föreskrifterna finns bara en möjlighet att inte ta ut avgift: Om det finns särskilda skäl får kontrollmyndigheten besluta att avgiften enligt detta kapitel ska nedsättas eller efterges. Ingrid Lagerlöf anför vidare att kommunen ska behandla sin invånare lika enligt den s k likställighetsprincipen. Länsrätten ger kommunen tillfälle att senast den 19 mars 2007 inkomma med yttrande över begäran om laglighetsprövning. Miljönämnden lämnar förslag till svar vid sitt sammanträde den 22 februari, 5/2007 Jan Spånberg yrkar att kommunstyrelsen överlämnar miljönämndens förslag som kommunens yttrande till Länsrätten. Beslut Kommunstyrelsen beslutar att lämna miljönämndens förslag till svar till Länsrätten i Dalarna.

40 Ks 40 Dnr 83/2007 Titel 591 PRÖVNING AV ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT ANLÄGGA VINDKRAFTVERK PÅ EKSJÖBERGET, ÄLVDALENS KOMMUN Företaget Idre vind AB ansökte 2002 om tillstånd enligt miljöbalken att uppföra och driva en vindkraftanläggning omfattande vindkraftverk på Eksjöberget i Älvdalens kommun. Ärendet behandlades av Miljödomstolen som avslog företagets ansökan Idre Vind AB överklagar Miljödomstolens dom till Miljööverdomstolen, Svea hovrätt som anmodar kommunen att senast den 30 mars 2007 inkomma med yttrande angående överklagan. Idre Vind AB skriver i sin överklagan att man anser att miljönyttan i projektet överväger den negativa miljöpåverkan som projektet innebär. Företaget har önskemål att etablera ytterligare vindkraftverk i området och anser att etableringen av fem vindkraftverk på Eksjöberget kan öppna för en större etablering i ett senare skede då man inser att påverkan på området från vindkraftverken är ringa. Med effektivare verk och högre elpriser anser företaget att det nämnda femverks-alternativet kan få en godtagbar ekonomi och man vill genomföra även en begränsad etablering. Älvdalens kommun yttrade sig till Miljödomstolen i samband med företagets ursprungliga ansökan, Kf 12/2003. Miljönämnden beslutade i sin 12/2007 att vidhålla sitt tidigare fattade beslut med anledning av ansökan från Idre Vind AB om tillstånd att anlägga vindkraftverk på Eksjöberget Herbert Halvarsson föreslår att kommunstyrelsen beslutar att lämna samma yttrande som 2003 till Miljööverdomstolen då förutsättningarna inte har ändrats. Beslut Kommunstyrelsen beslutar att lämna yttrande till Miljööverdomstolen enligt det av kommunen tidigare lämnade yttrandet Reservation Lisbeth Mörk-Amnelius reserverar sig mot beslutet.

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA Reglementet är antaget av kommunfullmäktige 1992-02-24, 3 att gälla fr o m 1992-01-01 Reviderat av kommunfullmäktige 2014-12-10, 171 1 Bestämmelser

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Flik 1 KOMMUNFULLMÄKTIGE Ordförande: Leo Persson 1:e vice ordförande Ingmarie Nilsson 2:e vice ordförande Inger Solefält

Flik 1 KOMMUNFULLMÄKTIGE Ordförande: Leo Persson 1:e vice ordförande Ingmarie Nilsson 2:e vice ordförande Inger Solefält Flik 1 KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-11-01-2010-10-31 Ordförande: Leo Persson 1:e vice ordförande Ingmarie Nilsson 2:e vice ordförande Inger Solefält Gunnar Barke s 0251-41612 Nils-Åke Norman m 0251-20083 Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09. Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.35 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) ej 10 Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Myr Herbert Halvarsson (s) ordf. Gudrun Fjätvall (s), Ulla-Britt Emanuelsson. Lisbeth Mörk-Amnelius. Martis Stig Eriksson (äp) Nils-Åke Norman (m)

Myr Herbert Halvarsson (s) ordf. Gudrun Fjätvall (s), Ulla-Britt Emanuelsson. Lisbeth Mörk-Amnelius. Martis Stig Eriksson (äp) Nils-Åke Norman (m) Plats och tid Kommunalhuset i Älvdalen Tisdagen den 4 december 2007, kl 10 00-16 30 Beslutande Myr Herbert Halvarsson (s) ordf. Gudrun Fjätvall (s), Ulla-Britt Emanuelsson (s) Peter Egardt (s) Peter Nygren

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen (1991:900) d.v.s. ledamöter och ersättare

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16 Arvodesreglemente för Kungsörs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-18, 167 Reviderat av kommunfullmäktige - 2007-11-26, 215-2010-10-25, 72 (arvode till valnämndens ordförande) - 2011-02-28, 82

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda 2015-2018

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda 2015-2018 Kommunledningsförvaltningen 2014-10-27 1 (10) Personalenheten Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26, 146. 1 Förtroendevalda som

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Ajournering

Ajournering 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Roten, Kommunhuset, Svalöv, kl 16.30-17.15 Ajournering 16.50-16.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S), ordförande Fredrik Jönsson

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1(6) Antaget av kommunfullmäktige (KF) 1997-03-25, 29. Ändringar antagna av KF 1997-12-16, 168, KF 2000-02-29, 5, KF 2000-04-25, 45, KF 2002-02-26, 15, KF 2003-11-25, 80, KF 2004-04-25, 41,

Läs mer

Ändring av nämndsreglementet och arvodesreglementet avseende kommunalråd m.m.

Ändring av nämndsreglementet och arvodesreglementet avseende kommunalråd m.m. Motala kommun Tjänsteskrivelse 2018-06-05 Sida 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Administration Kommunjurist Helena Göransson Kommunstyrelsen Telefon 0141-22 50 15 Mobiltelefon Telefax 0141-577 14 e-postadress

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för Miljönämnden

Reglemente för Miljönämnden Nummer: 60:1 Blad: (1) Reglemente för Miljönämnden A Miljönämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Miljönämnden ska 1. svara för prövning, tillsyn, inspektion, provtagning och utredningar i miljöoch hälsoskyddsärenden

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/14 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 19.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M) ordförande Gunnar Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Fredrik Jönsson (C)

Läs mer

Bestämmelser om arvoden och ersättningar till förtroendevalda i Tyresö kommun. Reviderat KF 2014-11-27

Bestämmelser om arvoden och ersättningar till förtroendevalda i Tyresö kommun. Reviderat KF 2014-11-27 Bestämmelser om arvoden och ersättningar till förtroendevalda i Tyresö kommun Reviderat KF 2014-11-27 Tyresö kommun / 2014-10-13 2 (8) Innehållsförteckning Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna...

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING G 1 1(7) Gäller från Diarienummer 2015-01-01 2014/1201 024 Antagen: kommunfullmäktige 1991-12-16 och ändrad senast 2014-12-15 143 (ersätter: KS AU 2014-11-05 216) Bestämmelser

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-01 1 (10) Personalutskottet

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-01 1 (10) Personalutskottet 2015-06-01 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, måndag 1 juni 2015, kl. 13.00 15.30. Ledamöter Tjänstgörandeersättare Övriga närvarande Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson

Läs mer

Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och för styrelseledamöter i kommunens helägda bolag

Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och för styrelseledamöter i kommunens helägda bolag REGLEMENTE Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 124/2014 Dnr 14/544-024 1(8) Slutbetänkande Arvodesberedningen Författningssamling MBLAFS 2014:1 Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

Bestämmelser om ekonomisk ersättning till förtroendevalda för 2014

Bestämmelser om ekonomisk ersättning till förtroendevalda för 2014 Bestämmelser om ekonomisk ersättning till förtroendevalda för 2014 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för ledamöter och tjänstgörande ersättare i nämnder och fullmäktigeberedningar

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 9 maj 2001 klockan 17.00 17.15 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Per Holm (kd) Annica Eriksson (s) Peter Agerhäll (fp) Sven-Ove Cederstrand (s) Göran Arveståhl

Läs mer

Reglemente för Krisledningsnämnden

Reglemente för Krisledningsnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från: 15 mars 2016 Antagen: KF 7/2016 Reglemente för Krisledningsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16 Arvodesreglemente för Kungsörs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-18, 167 Reviderat av kommunfullmäktige - 2007-11-26, 215-2010-10-25, 72 (arvode till valnämndens ordförande) - 2011-02-28, 82

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 1991, att gälla fr o m den 1 januari 1992. Ändring antagen av kommunfullmäktige den 26 augusti 1993,

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Reglemente för utbildningsnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2003-12-15 106. Senast reviderat 2016-09-12 131 1. Övergripande uppgifter Utbildningsnämnden ska: - fullgöra kommunens uppgifter enligt

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X HebyFS 2010:13 Infördes i författningssamlingen den 16 november 2010 Reglemente för beredningen för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor;

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14. 2008-09-29 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.35 Anders Tollin (S) Ordförande Leif Carlberg (S) Christina Waster Jansson

Läs mer

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns kommuner Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns

Läs mer

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige 2 Ks 118 Dnr 01/KS1 042 Verksamhetsuppföljning per 30 september 2001 Nämnder och kontor har överlämnat verksamhetsuppföljning per 30 september 2001. Kommunledningsstaben har upprättat tjänsteutlåtande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN OLOFSTRÖMS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 1995-03-06, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 1998-05-04, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 2000-10-02, 90 Reviderat av

Läs mer

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad:

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad: Reglemente Utbildningsnämnden Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2014-09-29 Reviderad: 2019-01-15 Dnr: Bun 2014/159 Reglemente för Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA MANDATPERIODEN

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA MANDATPERIODEN KOMMUN REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA MANDATPERIODEN 2018-2021 Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-11 77 2 1 Inledande bestämmelser Detta reglemente gäller för förtroendevalda

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund Kungörelse 1 (2) Ersättarna för kännedom Kommunfullmäktige 2017-01-24 Tid för sammanträde måndagen den 6 februari 2017 kl. 18:30 Lokal Skeppet, Målilla Fredrik Eirasson Ordförande Johan Sandell Sekreterare

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen, Kansliavdelningen Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Senast reviderad: KF 115/2017, KF 95/2018 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (2017:725)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 101/10 Ändring av kommunfullmäktige 211/12, 120/13, 181/14 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 Kf 116/1995 Dnr Ks 2012/132 Dnr 1995.348-102 REGLEMENTE FÖR VALBEREDNINGSNÄMNDEN I TOMELILLA KOMMUN Utöver vad som sägs i kommunallagen för nämnder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting; SFS 2016:740 Utkom från trycket den 27 juni 2016 utfärdad den 16 juni 2016. Enligt

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1995-09-18 Plats och tid Kumla Folkets Hus, Husaren måndagen den 18 september 1995, kl 18.30-19.10 Beslutande Samtliga ledamöter

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN VARBERG 1-16 Tid: Måndag 20 januari 2003 kl 15:00-17:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: ledamöterna ersättarna tjänstemännen Karl-Gunnar

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2002-12-03, 18 Reviderad enl. kommunfullmäktige 76/2005 (bostadsanpassningsbidrag) Reviderad enl. kommunfullmäktige 92/2007 (flyktingfrågor m m) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(16) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med Dnr 48/2013 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige, 3 att gälla från och med 2014-10-15. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-03-27 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-02-16 Ersätter: 2014-12-18 Gäller fr o m: 2017-03-01 Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden Utöver

Läs mer

Reglemente för fastighets- och servicenämnden

Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente för fastighets- och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente 2014-11-17 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige

Läs mer

a) sammanträde med kommunfullmäktige, fullmäktigeberedning, kommunstyrelsen och övriga nämnder, kommittéer samt revisorernas sammanträden

a) sammanträde med kommunfullmäktige, fullmäktigeberedning, kommunstyrelsen och övriga nämnder, kommittéer samt revisorernas sammanträden -1-2011 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA Antagna av kommunfullmäktige 2006-12-12 322 att gälla fr o m 2007-01-01. Personalutskottets beslut 2010-12-06 51- uppräkning med 2,47%.

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-18 1(13) Plats och tid Åsele Folkets Hus 08 00 10 20 Beslutande Peter Lindström(s) ordf Egon Persson(åkl) vice ordf Urban Lindström(s) Tommy Danielsson(s) Peter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

Extra sammanträde. OBS! Inget fika.

Extra sammanträde. OBS! Inget fika. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige Extra sammanträde. OBS! Inget fika. KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 6 december 2010 kl. 18:00.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-10-01 1 (11) Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-10-01 1 (11) Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50 2007-10-01 1 (11) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50 Anders Tollin (S), Ordförande Leif Carlberg (S) Christina W Jansson (S) Britt-Inger

Läs mer

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner,

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner, REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 1999, 173. Ändrat av kommunfullmäktige den 24 februari 2011, 30, den 27 oktober 2011, 185 samt den 24 september

Läs mer

Sammanträde i kommunstyrelsen

Sammanträde i kommunstyrelsen Kommunstyrelsen KALLELSE KUNGÖRELSE Sammanträde i kommunstyrelsen Tid och plats för sammanträde Måndagen den 10 november 2014, kl. 13.00. Lockvattnet, Västra Storgatan 15, Gnesta Gruppmöten Majoriteten

Läs mer

Dnr KS 25-2013/42. Arvodesreglemente. Antaget av kommunfullmäktige 126/2014-11-24

Dnr KS 25-2013/42. Arvodesreglemente. Antaget av kommunfullmäktige 126/2014-11-24 Dnr KS 25-2013/42 Arvodesreglemente Antaget av kommunfullmäktige 126/2014-11-24 Innehåll Arvodesregler för förtroendevalda i Degerfors kommun... 3 Årsarvoderad förtroendevald... 3 Pension... 4 Fasta arvoden...

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Dokumenttyp Reviderad Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig Riktlinjer Kommunfullmäktige 2017-04-10, 14 Kommunfullmäktige

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Reglemente. Arbetsordning för kommunfullmäktige KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi.

Reglemente. Arbetsordning för kommunfullmäktige KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi. KS18-434 003 Arbetsordning för kommunfullmäktige 2018-10-15 2022-10-14 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2018-10-10 Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-22

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Miljönämnden 4 februari 2015

Miljönämnden 4 februari 2015 Miljönämnden Miljönämnden 4 februari 2015 Sid Justering... 3 10 Mål- och resursplan för miljönämnden 2015... 4 11 Årsbokslut 2014 för miljökontoret... 5 12 Överföring av resultat för miljökontoret 2014...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Reglemente för miljönämnden

Reglemente för miljönämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2015-01-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för miljönämnden Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Ks 132 Dnr 06/

Ks 132 Dnr 06/ 2 Ks 132 Dnr 06/303 114 Yttrande - Laglighetsprövning enligt kommunallagen, tillsättning av obehörig lärare, Mål nr:22008-06 Förslag till Ekerö kommunens yttrande till Länsrätten i mål nr 22008-6 godkänns.

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 126/06 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda att tillämpas fr o m 2007-01-01,

Läs mer

Reglemente för Motala-Vadstena vatten- och avfallsnämnd

Reglemente för Motala-Vadstena vatten- och avfallsnämnd Kommunal författningssamling Reglemente för Motala-Vadstena vatten- och avfallsnämnd Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 03/KS 0100 Datum: 2003-03-24 Paragraf: KF 89 Reviderande

Läs mer

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Faställt av kommunfullmäktige 2002-04-22 17. Senast reviderat 133 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1.

Läs mer