Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen"

Transkript

1 Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Skador

2 Nacke NACKE Besvär i nacken är inte ovanliga vid arbeten i motorbranschen. Besvär som ger smärta i nacke eller halsmuskulatur. Det kan vara fråga om inflammerade muskel- eller senfästen och ibland klämda nerver. Det kan också vara åldersförändringar och/eller individuella svagheter som i kombination med olika belastningar i arbetet ger problem. Besvären kan uppstå vid arbeten där huvudet hålls i en i förhållande till kroppen onaturlig ställning. Huvudet väger ca 4-5 kilo. Det är en betydande ansträngning för nackmuskler och ledband att hålla huvudet i lutande läge.

3 Att jobba med huvudet i den här ställningen påfrestar ledband och muskelfästen. Till och med korta stunders arbeten kan ge smärtor i nacke och skuldror. Smärtorna kan bero på syrebrist i muskeln som ansträngs, som i sin tur beror på för långvarigt statiskt arbete utan återhämtande paus. Struntar du i smärtsignalerna och fortsätter att jobba som tidigare kan det leda till kronisk smärta. Bilden visar en typisk utveckling av en belastningsskada. Variationerna mellan olika individer är stora. En skada av det här slaget tar ofta lång tid att rehabilitera. Och i vissa fall kan det vara så illa att du inte kan återgå eller göra den här typen av arbeten mer.

4 LÖSNINGAR Som vanligt handlar lösningarna om att minska arbetstiden i arbetsställningar som ger de här problemen. Och det kan vara lite svårare med nackproblem än i många andra jobbsituationer. Vi börjar med alternativa ställningar Se till att du har bilen på rätt höjd. Det är naturligtvis bättre att du kliver upp på en pall för en speciell åtgärd under en kort tid än att du måste gå och böja huvudet under merparten av den tid du arbetar under bilen. Det kanske är bättre att utföra tidsödande jobb liggande på golvet med nackstöd än att gå med snett huvud under bilen? Det kanske är bättre att utföra tidsödande jobb liggande på golvet med nackstöd än att gå med snett huvud under bilen?

5 Ligger du och jobbar under instrumentbrädan kan kopplingspedalen ibland användas som nackstöd. Eller att du själv tillverkar en kudde som passar den arbetssituation du ställs inför Om en dålig arbetsställning inte kan undvikas så är det viktigt att du tar paus ofta. Känner du att du behöver vila längre stunder, kan du utföra andra jobb under den tid det tar för nacken att återhämta sig.

6 Ett bra sätt att påskynda de ansträngda musklernas återhämtning är att stretcha genom att göra en motsatt rörelse. Ett annat sätt är att göra halva jobbet och låta en kollega göra andra halvan. Eller att skifta med jämna mellanrum. Det fodrar naturligtvis att ni diskuterat arbetsmetoderna för att snabbt kunna byta när arbetsuppgifterna så kräver. HJÄLPMEDEL Titta i leverantörernas kataloger för att finna saker som kan underlätta jobbet. BEHANDLING AV NACKBESVÄR Sök läkare så tidigt som möjligt. Behandlingen består i Vila - aktiv vila. Dvs undvika rörelser som smärtar. Kanske anitiinflamatorisk behandling. Massage och träning för att skapa rörlighet, styrka, balans och smidighet.

7 Axlar Besvär i axlar förekommer bland arbetare i motorbranschen. besvären uppkommer främst i arbete med armarna över axelhöjd. Den medicinska förklaringen ser ut så här: Det är jobbigt för hjärtat att pumpa syrersatt blod ända upp till händerna. Armen och handens muskler behöver ständigt syresatt blod för att orka göra sitt jobb. Skuldermusklerna, som tvingas jobba under konstant spänning, får minskad blodgenomströmmning. Resultatet blir mjölksyra och smärta i musklerna.

8 Jobbar du länge med armarna över axelhöjd får du ont i musklerna. Det är en signal om att du behöver vila. Dina muskler har fel kemisk sammansättning. För lite syre och för mycket mjölksyra. Fortsätter du att jobba så här och du gör det ofta, dvs inte bryr dig om de smärtsignaler som kroppen sänder ut som ett rop på vila. Ja, då kan du med tiden få kroniskt ont. Smärtan sitter kvar även efter avslutat arbete. Det kan bero på en inflammation i muskler eller senfästen.

9 En annan vanlig orsak till problem i axlar är en klämskada som uppkommer när ett muskelfäste kommer i kläm mellan skulderbladets benutskott och överarmens ledhuvud.. När smärtorna från arbetet finns kvar efter jobbet har du arbetat för länge utan att göra något åt problemet, Då är det hög tid att söka läkare för en diagnos och hjälp till rätt behandling. BEHANDLING Den vanligaste behandlingen går ut på att under läkperioden avstå från arbeten med armar över axelhöjd. Massage, akupunktur, rehabiliterande träning kombinerat med antiinflamatoriska tabletter är de vanligaste åtgärderna. Det är viktigt att du inser att du i fortsättningen måste ändra ditt arbetssätt. Kroppen fungerar, så att den tål mindre arbete över axelhöjd efter en skada än innan. Du skadas mycket fortare andra gången än den första. Fortsätter du ändå kan du få skador med ständig smärta. Natt och dag.

10 LÖSNING Du måste ändra ditt sätt att jobba. Så här ska du göra. Vid jobb med armarna över huvudet ska du jobba i korta arbetspass. När du känner att du börjar bli trött, sänk då armarna och slappna av. Börja inte jobba igen fören du känner att armarna är blodfyllda, varma och återhämtade. Försök få stöd med kroppen mot någon yta. Eller om du kan ordna något att stödja armarna på. Då slipper dina muskler bära upp tyngden av dina armar. Det är mycket lättare att jobba så. Ta korta pauser ofta. Det är mer effektivt än att jobba en lång stund före paus. Blir du trött över en viss nivå tar det avsevärt längre tid för vila. Undersökningar visar klart hur mycket effektivare du jobbar med täta korta pauser. Att jobba så är att använda hjärnan mer än händerna.

11 När inget av de här tipsen hjälper eller är möjliga, kan en lösning vara att tillfälligt byta jobb med en kollega. Låt din kompis göra halva jobbet. Jobba växelvis. Du jobbar över axelhöjd tills du blir trött. Sen övertar du kompisens jobb. Så växlar ni tills jobbet är klart. Det här är en form av lagjobb som är lösningen på många ergonomiskt svåra jobb. Diskutera arbetsbyte med kollegor och arbetsgivare. När det blir rutin är det ofta ett effektivare sätt att jobba än att jobba enskilt enskilt. Många jobb går också fortare när man är två. Dessutom kan det vara det enda sättet att undvika belastnings- och förslitningsskador. Och det är alltid lönsamt både för företaget och dig själv. I menyn till Rehabiliterande träning kan du klicka dig direkt till rehabiliterande träning för just den här typen av skador.

12 Tennisarmbåge Tennisarmbåge är en åkomma som kan drabba arbetare inom motorbranschen. Tennisarmbåge uppkommer när du med handen gör många upprepade vridningar och böjningar under en längre tid. Den medicinska bakgrunden ser ut så här: Allt du gör med handen fortplantar sig upp i underarmens muskler som i sin tur sitter fästade på skelettet i armbågen. Flera muskler sitter i samma senfäste, ett benutskott som du kan känna på armbågens utsida. Det betyder att flera olika arbeten påfrestar samma del.

13 Problemet kan uppstå i flera olika arbeten t ex när du skruvar, målar, spikar, skottar snö eller bär tunga väskor. Kombineras vardagssysslorna med ensidigt upprepade rörelser i jobbet är skadan lätt framkallad. När du upprepat en rörelse tillräckligt många gånger reagerar muskelfästet med att ge smärtsignaler. Fortsätter du att jobba utan att ta paus når du snart en gräns där muskelfästet blir överansträngt och inflammerat. Då smärtar det så fort du använder armen. Inflammationen är ett resultat av fel kemi i muskel- eller senfästet. Olika syror (slaggprodukter) som blodet inte kunnat transportera bort, på grund av brist på paus i arbetet, har samlats i muskel- eller senfästet. Låt oss titta in i muskeln... (burlesk mansröst med norrlandsdialekt) -Ja, det är jag som är verkmästare här, det är jag som ska se till att syre levereras till musklerna och slaggprodukter kastas ut.

14 Men hur faan tror ni att jag ska hinna med båda sakerna samtidigt, va? Att både ta in bränsle till musklera så ni kan hålla på och hamra - och hamra i ett - i ett - i ett......och samtidigt hinna ta bort ett helt berg av slaggprodukter som samlats på hög. Va? hur faan tror ni att det ska gå till? Jag ska bara säga er en sak. Vi musklerna måste också ha rätt till drägliga arbetsvillkor, vi behöver också korta pauser med jämna mellanrum Om vi inte får det, ja då kan jag ta mig fan inte göra något åt era smärtor. (slut på metaforen)

15 Så undviker du tennisarm En mängd arbeten kräver upprepning av armens rörelser. Då gäller det att låta armen återhämta sig med korta pauser med jämna mellanrum under hela arbetet. Innan du känner trötthet i armen ska du ta paus. Väntar du för länge sparar du ändå ingen tid eftersom då kräver musklerna väsentligt längre återhämtningstid. Effektivaste återhämtningen får du om du stretchar. Dvs töjer muskeln i sitt maxläge och håller så en stund. Till och med några få sekunders paus med stretching gör nytta. Ett annat sätt att minska den ensidiga belastningen är att variera sättet att utföra jobbet på. Så att andra muskelgrupper aktiveras. Regeln vid ensidigt upprepade rörelser är - håll aldrig på långa sammanhängande stunder.

16 Du kanske är så beskaffad att du kan byta hand. Det kan vara svårt i vissa arbeten och lättare i andra. Men det går att öva upp. Sen kan du växla mellan de olika arbetssätten för att sprida belastningen över flera muskelgrupper. Ett annat sätt är att byta jobb med en kollega. Att skifta med jämna mellanrum tills jobbet är klart. Det fodrar naturligtvis att ni diskuterat arbetsmetoderna för att snabbt kunna byta när arbetsuppgifterna så kräver. Den här typen av ensidigt upprepande av en rörelse är så vanligt förekommande, att här kan ett utvecklat lagarbete vara det enda som hjälper.

17 HJÄLPMEDEL Studera leverantörernas kataloger för att hitta alternativa verktyg som ger dig möjlighet att variera sättet att jobba på. Det viktiga är att finna sätt som sprider belastningen till fler muskler. BEHANDLING? När är det dags att kontakta läkare eller sjukgymnast? En bra regel kan vara att när du även efter avslutat arbete börjar känna besvär bör du söka hjälp. Behandlingen kan omfatta Stretching, massage, ultraljud eller akupunktur. Kyla eller värmebandling förekommer, liksom antiinflammatorisk medicinering. Händer HÄNDER Besvär i händer, sk vita fingrar är ett vanligt hälsoproblem i motorbranschen.

18 Vita fingrar är en arbetssjukdom, en av de allvarligaste, som en konsekvens av långvariga arbeten med vibrerande verktyg. Symtomen är nedsatt känsel, kalla händer, fumlighet, kraftlöshet, domningar och värk. Ett klart handikappande tillstånd som naturligtvis också påverkar privatlivet. I de värsta fallen är vita fingrar så handikappande att den drabbade inte klarar sig utan hjälp. T ex med att dra upp gylfen själv. Många av de här besvären blir så grava att du inte klarar att utföra knäppandet, spikandet osv utan hjälp. Det kan t ex bli problem vid toalettbesök.

19 En annan konsekvens är att finmotoriken kan gå förlorad. Du får svårt att hantera en mängd saker i din vardag som t ex att spela pingis och en del skakar så mycket att det syns efter toalettbesöket Det kan vara mycket besvärligt att agna fisk och för en del är det nästan omöjligt att slå i en spik okänsligheten i fingrarna gör att du kan bränna dig utan att veta om det och motsatsen gäller också - du fryser om händerna redan vid 10 plusgrader

20 Orsaker till sjukdomen vita fingrar kan vara många: Vibrationer från handverktyg Broskbildning, klämning av nerver, senor, blodkärl i handleden Åkommor i nacke, kotor, diskar Ärftliga faktorer Att röka eller snusa förvärrar symptomen vita fingrar detsamma gäller kyla från tryckluft. Den dominerande orsaken är dock vibrerande verktyg. Det som sker i händerna när du jobbar med vibrerande verktyg är att vibrationerna förs vidare in i händernas mjukdelar. Vibrationerna påverkar bl a blodkärlen så att kärlväggarna vibrerar ihop och därmed får blodet svårare att passera.

21 I början märker du knappast någonting, besvären i händerna försvinner ganska snabbt efter avslutat jobb. Kärlväggarna återgår till sitt normalläge och blodet kan passera och ge energi och värme till dina händer. Men vid långvarig användning eller ofta upprepade jobb med dåligt dämpade verktyg kan skadorna bli permanenta. Från tillfälliga besvär till bestående skada kan gå snabbt. Men det kan också ta tiotal år. Här är de individuella skillnaderna mycket stora. När du skadats har kärlväggarna vibrerat ihop och blodet hindras att nå fingrarna. Du kanske märker det på att känseln efter arbetet inte återkommer som den gjort tidigare. Du kanske också har börjat känna dig kall och fumlig i händerna.

22 LÖSNINGEN Lösningen på problemet är att i tid undvika att jobba med den gamla typen av vibrerande och skärande verktyg. Att hålla verktyg i nyskick via regelbunden tillsyn. Att jobba enlig rekommendationer och ergonomiskt rätt. I dag finns det tystare och mindre vibrerande verktyg. Nackdelen med en del av de här verktygen är att de är för tunga. Det löser ni genom att skaffa en upphängningsanordning i taket som tar upp vikten och avlastar handlederna. Att inte underhålla verktygen eller att inte följa de rekommenderade råden när det gäller hur ni ska jobba spolierar alla fördelar som byggts in i de nya maskinerna och maskinvesteringen blir därmed meningslös.

23 Drar ni en mutter mer än föreskrifterna säger och rosten sen gör sitt......ja då får den som ska ta bort muttern om några månader fullständigt onödig och skadlig påverkan på händer och handleder. En lika viktig sak är att inte använda slitna hylsor. Det mångdubblar vibrationerna även på nya maskiner. Byt hylsor ofta. Kostnaden för att köpa nya hylsor jämfört med månaders sjukskrivning är en bagatell. Och slutligen håll dina verktyg i gott skick, smörj verktygen med jämna intervaller, förvara dem på ett och samma ställe, - där du behöver dem. För jobb med höga vibrationsfrekvenser t ex filmaskiner har handskar en hyggligt dämpande effekt. Men vid låga frekvenser kan vibrationerna förstärkas med handskar. Prova olika typer av handskar för olika typer av jobb.

24 Jobba inte i för långa pass. Ta paus ofta. Gör något annat under tiden. Det är långa sammanhängande arbetspass som skadar. Den hand som inte håller i avtryckaren ska hållas så långt bort från den vibrerande eller skärande delen som möjligt. Skifta fattning så påfrestningarna minskas så mycket som möjligt. För att undvika långa arbeten med vibrerande verktyg kan ni ha en överrenskommelse, kollegor emellan, att dela på jobben. Exempelvis att du efter halva jobbet övertar kollegans jobb och han jobbar vidare med ditt vibrerande jobb.

25 Summan av alla vibrationsjobb är densamma men exponeringen blir så spridd att skaderisken minskar väsentligt. Låt verktygen göra jobbet. Tryck inte på. Ju mer du trycker desto mer påverkas händer och armar. Jobba med hjärna och maskin - inte med kraft och armar. Undvik tomgång, stäng av maskinen. Luftutsläppen ska inte blåsa mot handen. - det kyler och ökar effekten av vibrationerna i handen. Byt slipskivor ofta. Men välj slipmaterial med omsorg. För hårda skivor kan studsa mot underlaget och slipa sämre och dessutom vibrera mer.

26 Vibrationsdämpande handtag som sätts på i efterhand kan vara bra. Men vid låga varvtal kan de ha motsatt effekt. Testa innan du gör jobbet. Låt oss summera. De åtgärder som minskar vibrationspåverkan är: välj lågvibrerande verktyg underhåll verktygen perfekt arbeta enligt anvisningar, använd aldrig handen som hammare använd handskar kör inte maskinen på tomgång arbeta korta pass, ta pauser eller gör arbetsbyten undvik rökning och snus när du jobbar, det påverkar vibrationsskador negativt. Och det viktigaste sist Det är ditt ansvar att se till att dina förutsättningar att jobba skadefritt är de bästa. Håll verktygen i nyskick och följ arbetsanvisningarna BEHANDLING Tyvär så finns det ingen behandling som ger känseln tillbaks. Sök därför läkare så fort du känner förändringar i dina händer. Ju tidigare desto bättre. Däremot kan du lindra din upplevelse av skadan genom att byta arbetsuppgifter.

27 I menyn till Rehabiliterande träning kan du klicka dig direkt till rehabiliterande träning för just den här typen av skador. Knän KNÄN Besvär i knän är vanligt i motorbranschen. Skadorna kan uppkomma i knästående och huksittande arbetsställningar utan skydd. I arbeten där knät är i direkt kontakt med hårt underlag uppstår ett mycket stort tryck. Trycket kan bli upp till 90 procent av kroppsvikten på några få kvadratcentimeters yta. Trycket blir extremt stort för att kontaktytan mot underlaget är så liten.

28 Knäskål och huden är tämligen okänsliga för tryck... men trycket fortplantar sig in i knät och där finns delar som är mer känsliga. Slemsäckar blir retade av trycket under knäskålen. Reaktionen kan bli irritation, inflammation och svullnad med minskad rörlighet och smärta som följd. I huksittande arbetsställningar påfrestas bl a lårmuskelfästet. Sitter du en längre stund så här minskar blodförsörjningen och du känner ett behov av att resa på dig. Lår och underben klämmer ihop - ungefär som en tång. Belastningen fokuseras på en mindre yta som snedbelastar leden. I det här extrema läget är det klart olämpligt att lyfta tungt.

29 Det finns många bra alternativa arbetssätt. Att strunta i fakta är att be om problem. En annan typ av knäskada är ledbroskförändringar och meniskskador. Skador som uppkommer av skäl som - förslitningsoch belastningsskäl förvärvat i jobbet eller på fritiden. - åldersskäl, en med åren förändrad kemi i knäleden. Symtomen för ledbroskskador är ömhet och vid belastning smärta i knäleden. Knät kan också svullna. När svullnaden gått över kan man uppleva en viss instabilitet i leden. Leden kan kännas glapp som t ex en framvagn. Symtomen för meniskskador är ömhet och vid belastning smärta i knäledens ytterområden. I vissa fall uppträder smärta regelbundet efter ansträngning. Vanligt är att knät låser sig. Det kan också svullna.

30 Skadorna går att behandla, oftast med gott resultat. Viktigt är att söka läkare så tidigt så att skadan kan begränsas. Det är också viktigt att du tränar upp din lårmuskel som har stor betydelse för knäts stabilitet. Låt oss titta på hur vi minskar riskerna att råka ut för knäskador. LÖSNING Vid knästående ställningar gör ett mjukt underlag underverk. Det mjuka underlaget fördelar trycket över en flera gånger större yta och minskar på så sätt trycket lika många gånger. Lämpliga underlag kan vara olika plastunderlag. Inte för mjuka och inte för hårda. Materialet ska ge efter först vid hårt tryck. Knät ska inte tryckas igenom hela underlaget utan bara en bit. Alternativet till golvunderlag är knäskydd.välj knäskydd av högsta kvalitet. Praktiska egenskaper är att : - knäskydden passar din vikt - att de stoppas in underifrån eller från sidan i knäfacken för att inte samla smuts. - att de behåller tryckmotståndet i olika temperaturer och under lång tid

31 Alternativet till huksittande är naturligtvis en bra pall. Som är så flexibel att du ser till att alltid ha den tillhands. Som för alla hjälpmedel ska du välja högsta kvalitet. Det lönar sig alltid. Kraven som bör ställas på en bra pall är att den ska kunna justers i höjdled Du ska kunna snurra runt Den ska ha hjul så den går att rulla och en bred bas så att den står stadigt. Den ska ha plats för verktyg

32 Den ska ha stora hjul så den lätt går att flytta utan att den tippar... och vara behaglig att sitta på men ändå lätt kunna göras ren. BEHANDLING AV PROBLEM I KNÄLEDER I menyn till Rehabiliterande träning kan du klicka dig direkt till rehabiliterande träning för just den här typen av skador. Rygg RYGG Ryggbesvär är sannolikt den vanligaste åkomman vid arbete i motorbranschen 85 procent av svenska folket har någon gång haft ont i ryggen. Tunga lyft kombinerat med vriden kroppsställning och långvariga statiska arbeten är vanliga orsaker till besvär.

33 Vanliga symptom är trötthet - allt från lätt trötthet till helt slut i en viss del av ryggen stelhet - svårt att böja sig innan ryggen är varm värk - allt från svag molande värk till intensiva smärtor ibland med domningar i ena eller båda benen som följd Orsaken till trötthet kan vara muskulär. Du har fått mjölksyra t ex av att stå framåtlutad. Ryggmusklerna orkar inte hålla överkroppen utan att bli överbelastad. Här är lösningen förebyggande träning.titta i avsnittet förebyggande träning så får du råd om hur du bäst tränar för att slippa ryggproblem. Orsaken till stelhet kan vara åldersförändringar eller att du är tillfälligt överansträngt i vissa muskler. I vissa fall kan det leda till t ex ryggskott eller nackspärr. Stelhet kan motverkas med ordentlig stretsching under och efter arbetet. Hur du stretschar olika kroppsdelar finner du i avsnitten förebyggande- och rehabiliterande träning. Orsakerna till värk kan vara många. Här är ett läkarbesök ett måste. Ju tidigare du söker läkare eller sjukgymnast desto större är möjligheten att du själv kan åtgärda problemet. Går du i tid kan vila och därefter rehabiliterande träning göra dig helt besvärsfri.

34 Ryggbesvär är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Några av orsakerna kan vara felaktiga arbetsställningar och otränade muskler. LÖSNING Jobbar du ergonomiskt rätt och ser till att du tränar de muskler du använder i ditt dagliga liv - både i jobb och på din fritid - har du sannolikt minskat risken att få ont i ryggen. Under avsnittet Arbeta rätt kan du se hur du ska jobba med de svåraste arbetsuppgifterna på ett ergonomiskt sätt. I menyn till Rehabiliterande träning kan du klicka dig direkt till rehabiliterande träning för just den här typen av skador.

ERGONOMI. Rätt rörelser och belastning Ombordservice

ERGONOMI. Rätt rörelser och belastning Ombordservice ERGONOMI Rätt rörelser och belastning Ombordservice INLEDNING I din hand håller du en ergonomimanual som riktar sig till dig som arbetar inom Stena Lines ombordserviceverksamhet. Ergonomimanualen innehåller

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge Lateral epikondylit - tennisarmbåge Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på utsidan

Läs mer

Muskelvärk? Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder. Muskelvärk.indd 1 2004-12-02 09:19:25

Muskelvärk? Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder. Muskelvärk.indd 1 2004-12-02 09:19:25 Muskelvärk? Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder 1 Muskelvärk.indd 1 2004-12-02 09:19:25 Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder Det finns ett antal olika

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se Idrottsskador Många är väl de som har ådragit sig skador i en form eller en annan. Klassisk sjukdomshistorik är att man är för dåligt tränad, stretchat för lite, tar i för hårt, får ONT, vägrar vila, söker

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Träningslära Styrka. Styrka. Hur fungerar en muskel?

Träningslära Styrka. Styrka. Hur fungerar en muskel? Träningslära Styrka Styrka Vad är styrka? Muskelstyrka = förmågan att utveckla kraft eller spänning i en muskel. Maximal eller uthållig. Varför ska jag vara stark? Hålla upp ryggraden och kroppen, minska

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar ERGONOMI Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar Ergonomin kan ses i tre delar: 1. Belastningsergonomi ( Gamla ergonomin ) Arbetsställning Ensidig belastning

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

IDROTTSSKADOR Stukning eller vrickning Vid skadetillfället av en stukning ska du göra följande behandling (PRICE): Protection Rest Ice Kompression

IDROTTSSKADOR Stukning eller vrickning Vid skadetillfället av en stukning ska du göra följande behandling (PRICE): Protection Rest Ice Kompression IDROTTSSKADOR Det är egentligen ingen större skillnad på idrottsskador, arbetsskador och andra former av skador. Det är så att sammanhanget som de uppstår i har gett dem namnet. Samtidigt bör man ha i

Läs mer

Ergonomi bedömningsexempel

Ergonomi bedömningsexempel Ergonomi bedömningsexempel Allmänt utan kommer till uttryck i olika fo. att delta. Nedan finner du de kunskapskrav i Idrott och hälsa 1 som är kopplade till ergonomi och arbetsmiljö. En kort förklaring

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Vanliga symtom eller sjukdomsbilder

Vanliga symtom eller sjukdomsbilder 2012-01-20 Vanliga symtom eller sjukdomsbilder. Jag kan konstatera att vissa tillstånd återkommer både hos elitidrottare samt hos de individer som är stilla sittande med monotona arbetsuppgifter. Med Fuji

Läs mer

Förebygga skador vid fysisk aktivitet

Förebygga skador vid fysisk aktivitet Skaderisker Förebygga skador vid fysisk aktivitet Undvik skador när du tränar. Träning ger färre sjukdomar, mindre skador i vardagen och längre liv. Men skador under träning är vanligt och felaktig träning

Läs mer

Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand

Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand o rto p e d i s k a k l i n i k e n h ä s s l e h o l m - k r i st i a n sta d - ysta d Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand Det är viktigt att du följer dessa råd om vad du ska göra och hur

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå Dagsatt ta armhävningarna till en högre nivå? Välkommen upp på tå!» Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå 1a Så här gör du en armhävning på tå Lägg

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

O RTO P E D I S K A K LI N I K E N HÄS S LE H O LM - K R I STIAN STAD. Till dig som brutit handleden och behandlas med gips

O RTO P E D I S K A K LI N I K E N HÄS S LE H O LM - K R I STIAN STAD. Till dig som brutit handleden och behandlas med gips O RTO P E D I S K A K LI N I K E N HÄS S LE H O LM - K R I STIAN STAD Till dig som brutit handleden och behandlas med gips Handledsfraktur Fraktur (benbrott) vid handleden är en mycket vanlig skada. Ibland

Läs mer

Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion

Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion Vid varje rörelse i axelleden sker ett intimt samarbete mellan skulderbladet och axelleden. Av den rörlighet som uppnås då man sträcker armen rakt uppåt

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Ergonomi. (Ergon = arbete Nomia = Kunskap)

Ergonomi. (Ergon = arbete Nomia = Kunskap) Ergonomi (Ergon = arbete Nomia = Kunskap) Ergonomi är läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar. Det är en kunskap som behövs för att människan ska ta hand om sin

Läs mer

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg Apotekets råd om Värk i nacke och rygg Att få ont i nacken, axlarna eller ryg gen är ett vanligt problem. Orsaken till besvären i nacke och axlar kan vara en felaktig arbetsställning, att man suttit i

Läs mer

Träningsvärk - belöningen för hårt muskelarbete

Träningsvärk - belöningen för hårt muskelarbete Syns inte bilderna? Klicka här... Gott nytt år! Nytt år, nya utmaningar! Förra året bjöd på såväl medgångar som motgångar men vi väljer att blicka framåt och minnas det bästa av året. Helena har slagit

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor Pull-ups Klara tre pull-ups efter åtta veckor Vill du klara att lyfta din egen kroppsvikt? Det vill i alla fall Jonas. Friskispressens coach ska hjälpa honom till att klara sitt livs första pull-up. Pull-ups

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad Acromioplastik Patientinformation till dig som ska opereras för inklämningssymtom i axelleden

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad Acromioplastik Patientinformation till dig som ska opereras för inklämningssymtom i axelleden ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad Acromioplastik Patientinformation till dig som ska opereras för inklämningssymtom i axelleden Innehåll Axelleden... 3 Inklämningssyndrom... 4 Allmän behandling...

Läs mer

Diclofenac T ratiopharm

Diclofenac T ratiopharm Diclofenac T ratiopharm För korttidsbehandling av lätta till måttliga smärttillstånd, inflammationer och feber Observera! Innan du börjar behandlingen bör du först läsa igenom bipacksedeln som finns i

Läs mer

Träna med hantlar 1 RG

Träna med hantlar 1 RG Träna med hantlar 1 RG Hantlar med handtag är bra för tetraplegiker. Hantelträning är förmodligen en av de äldsta formerna av träning men också en av de mest effektiva om man snabbt vill utveckla styrka.

Läs mer

Patientinformation tennisarmbåge

Patientinformation tennisarmbåge PATIENTINFORMATION 1 (6) Tennisarmbåge/lateral epikondylalgia Godkänt Giltigt t.o.m 2022-01-09 Versionsnummer 1.0 Diarienummer Vad är Lateral Epikondylaliga/tennisarmbåge? Lateral epikondylalgia eller

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus. Mammainformation från BB-vårdavdelning Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn Södra Älvsborgs Sjukhus Kvinnoklinik Bäckenbotten Bäckenbotten är den muskulatur som bildar "golv" i bäckenet.

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1 Bilaga 1 Sammanfattning av sjukgymnastiska interventioner vid akutomhändertagande för patienter med whiplashrelaterade besvär. 1. Första besöket inom 10 dagar efter skadetillfället. Bilaga 2 - Kontrollera

Läs mer

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med 10 dåliga övningar på gymmet samt 10 bättre alternativ. Styrketräning medför alltid en viss skaderisk och därför är det viktigt att

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar

Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar ERGONOMI Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar Med enklare språk - att lära sig använda kroppen på rätt sätt för att inte skada sig Inom ergonomin

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Ibuprofen ratiopharm. Vid behandling av tillfällig smärta, inflammation och feber

Ibuprofen ratiopharm. Vid behandling av tillfällig smärta, inflammation och feber Ibuprofen ratiopharm Vid behandling av tillfällig smärta, inflammation och feber Du ska inte använda Ibuprofen ratiopharm: Om du har astma eller tidigare fått allergiska reaktioner av smärtstillande medel.

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

IDROTTSSKADOR. Att förebygga en skada. Att ta hand om en skada. Att kunna rehabilitera skadan.

IDROTTSSKADOR. Att förebygga en skada. Att ta hand om en skada. Att kunna rehabilitera skadan. IDROTTSSKADOR Att förebygga en skada. Att ta hand om en skada. Att kunna rehabilitera skadan. Kunskapskravet Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla

Läs mer

Apotekets råd om. Värk i muskler och leder

Apotekets råd om. Värk i muskler och leder Apotekets råd om Värk i muskler och leder Värk i muskler och leder är vanliga åkommor som kan bero på olika saker. Led- och muskelskador hänger till exempel ofta ihop med idrott och motion. Den vanligaste

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Hannah Svensson Arena Älvhögsborg

Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Styrka och rörlighet 2016-11-16 Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Fysiologi Muskler 3 typer hjärt, glatt, skelettmuskulatur Typ 1 och typ 2 fibrer (Fotboll har en kombinerad) ppvärmning Varför ska jag

Läs mer

STRETCHING AV MIKAEL DAHLSTRÖM. När man fått behandling är det mycket viktigt att man gör vissa hemuppgifter för att uppnå en smärtfri vardag.

STRETCHING AV MIKAEL DAHLSTRÖM. När man fått behandling är det mycket viktigt att man gör vissa hemuppgifter för att uppnå en smärtfri vardag. STRETCHING AV MIKAEL DAHLSTRÖM När man fått behandling är det mycket viktigt att man gör vissa hemuppgifter för att uppnå en smärtfri vardag. Ända sedan stretching blev ett begrepp har det tvistats om

Läs mer

Kotkompression. Arbetsterapi och Fysioterapi

Kotkompression. Arbetsterapi och Fysioterapi Kotkompression Arbetsterapi och Fysioterapi Allmän information Kotkompression (= kotfraktur) innebär att en eller flera ryggkotor har tryckts ihop. Kroppslängden påverkas då så att man blir kortare. En

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Vad är polio och postpolio?

Vad är polio och postpolio? Polio och motion Vad är polio och postpolio? Polio är en sjukdom orsakad av ett smittsamt virus som kan angripa nervsyste met och ge förlamning i kroppens muskler, samt påverka bland annat andning, sväl

Läs mer

Triggerfinger/-tumme

Triggerfinger/-tumme till dig som ska opereras för Triggerfinger/-tumme Senknuta Senskida Sena Senknuta Till dig som ska opereras för Triggerfinger/-tumme Triggerfinger/-tumme är en vanlig åkomma. Orsaken är oklar men kan

Läs mer

Att förebygga motionsskador

Att förebygga motionsskador Idrottsskador Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning. Börja träningen lugnt och öka intensiteten

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

information till dig om Acromioplastik

information till dig om Acromioplastik information till dig om Acromioplastik Axelleden Anatomi Axelleden består av ett ledhuvud i överarmen och en ledpanna som är formad i skulderbladet. Skuldran är ett samlingsnamn på flera olika leder; axelleden,

Läs mer

Rehabilitering efter Bankarts operation

Rehabilitering efter Bankarts operation Rehabilitering efter Bankarts operation Vid varje rörelse i axelleden sker ett intimt samarbete mellan skulderbladet och axelleden. Av den rörlighet som uppnås då man sträcker armen rakt uppåt över huvudet

Läs mer

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken Till den nyförlösta mamman Sjukgymnastiken juni 2013 Bilderna i denna folder är hämtade från Mobilus. 8 1 Avslappning och viloställningar Det är viktigt att du unnar dig vila och avslappning så att du

Läs mer

Artroskopisk rotatorkuffsutur

Artroskopisk rotatorkuffsutur Artroskopisk rotatorkuffsutur Axelleden Axelleden är en så kallad kulled där skulderbladets ledskål ledar mot överarmsbenets huvud. Leden är den mest flexibla av kroppens leder och stabiliseras främst

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING Träna med gummiband 1 RG 2005 Axelproblem hos rullstolsbrukare är vanligt. Bästa botemedlet är förebyggande styrketräning. Men vad gör man när man har långt till ett gym eller när motivationen tryter?

Läs mer

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill!

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! MAGE GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! Vi har vidareutvecklat tekniken och funktionen av de äldre bandträningsredskapen och därefter

Läs mer

Övning 3 A. Sittande rodd med gummiband/bakåtförande av axel och skulderblad

Övning 3 A. Sittande rodd med gummiband/bakåtförande av axel och skulderblad 1 Styrketräningsprogram för axlarna i tre steg Basprogram I Övning 1. Hållningsträning/Axlar Ta ett djupt andetag och höj axlarna. Andas ut, sucka ut luften och sänk samtidigt axlarna. Övning 2. Hållningsträning/Skulderblad

Läs mer

Glucosamine ratiopharm

Glucosamine ratiopharm Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Observera! Använd inte Glucosamine ratiopharm: om du är allergisk mot skaldjur (eftersom glukosamin utvinns ur skaldjur) om

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet LEG. LÄKARE HANS SPRING MEDICINSK CHEF FÖR REHABZENTRUM (CENTRUM FÖR REHABILITERING) OCH SWISS OLYMPIC MEDICAL CENTER I LEUKERBAD, SCHWEIZ OCH LANDLAGSLÄKARE FÖR SCHWEIZISKA HERRLANDSLAGET I ALPIN SKIDÅKNING

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från Träningsprogram - Kom igång med din träning med hjälp av BungyPump! I detta träningsprogram har vi samlat tips och övningar för hur du ökar din förbränning med BungyPump! Programmet är framtaget i samarbete

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Övningar med Flexi:bak

Övningar med Flexi:bak Har lindrat ryggsmärta sedan 1999 Övningar med Flexi:bak www.jemksweden.se 10 sanningar om din rygg 1. Du åsamkar ryggen lite skada varje dag, de 5 nyckelkotorna (L1-L5) i ryggen (ländryggen) pressas ihop

Läs mer

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv.

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Fysisk aktivitet Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hälsan och minskar risken för att drabbas av olika välfärdssjukdomar som bland annat hjärtinfarkt,

Läs mer

Nacksmärta efter olycka

Nacksmärta efter olycka Nacksmärta efter olycka Nacksmärta efter olycka Varje år drabbas 10-30.000 personer av olyckor som kan ge nacksmärta. Vanligast är s.k. whiplash våld som uppkommer då man själv sitter i en bil och blir

Läs mer

Kom i form träna som Pernilla

Kom i form träna som Pernilla Kom i form träna som Pernilla Foto: STEFAN MATTSSON I år blev Pernilla Wahlgren, en 35-årig trebarnsmamma, utsedd till Sveriges sexigaste kvinna i tidningen Café. På bilderna visar Pernilla upp en kropp

Läs mer

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering,

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering, Naturlig hälsa Andas dig frisk och Andas rätt det ökar din energi och fettförbränning och håller dig friskare. Jag vill att folk ska bli medvetna om sin andning i vardagen, inte bara när de går på yoga,

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m 1 !! Risk för fall Fall vid arbete på ställning Fall från stege Fall i gropar eller schakt utan skydd Fall genom skivmaterial e d

Läs mer

Små barn- studsar och hoppar- avtar något vid tonåren.

Små barn- studsar och hoppar- avtar något vid tonåren. Intro Vi är byggda för fysisk aktivitet. För länge sedan kämpade vi dagligen i naturen, samlade mat, ved, överleva. Människan använde sig då av allsidiga rörelser. Kroppen anpassar sig efter till de krav

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

Checklista Belastningsergonomi

Checklista Belastningsergonomi Checklista Belastningsergonomi Checklista för bedömning - utifrån föreskrifterna om belastningsergonomi, AFS 2012:2 h Augusti 2013 1 Checklista för bedömning utifrån föreskrifterna om belastningsergonomi,

Läs mer

Stabilitetsövningar:

Stabilitetsövningar: Stabilitetsövningar: Stabilitetsträning är en oerhört viktig del i din återuppbyggnad efter en skada och en stor del i förebyggandet av skador. Bålstabilitet ger hela dig en grund att arbeta från, en stabil

Läs mer

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15 MANUAL BORDSMASSAGESET VÄLKOMMEN SOM ÄGARE TILL ETT TARSUS BORDSMASSAGESET! Vårt mål är att du som användare ska uppleva att Tarsus produkter underlättar ditt arbete och främjar en god arbetsmiljö. Om

Läs mer

och muskler Hud, skelett

och muskler Hud, skelett Hud, skelett och muskler Mycket av det som du lägger märke till hos en annan människa har att göra med hud, skelett och muskler. Hela kroppen täcks ju av hud. Och det är skelettet och musklerna som ger

Läs mer

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15.

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15. Axel - magliggande armar rätt ut i sidan, för ihop skulderbladen först, lyft därefter armarna en liten bit från golvet, lyft gärna vikter eller typ vattenflaskor 2 x 15. Axel - muskler som stabiliserar

Läs mer

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras Artrox är Sveriges mest sålda läkemedel med glukosamin för symtomlindring vid lätt till måttlig artros. Artrox kan lindra smärta och öka rörligheten i dina leder. Studier tyder på att glukosamin även kan

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Problem med avföring och urin efter operation

Problem med avföring och urin efter operation Problem med avföring och urin efter operation Operation av bäckenorgan medför skador på nerver och blodkärl i lilla bäckenet samt gör att det bildas ärr i vävnaden. Detta ger biverkningar. Du kan få bekymmer

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Apotekets råd om. Huvudvärk

Apotekets råd om. Huvudvärk Apotekets råd om Huvudvärk De flesta har ibland huvudvärk som försvinner av sig själv efter ett tag, eller som lätt kan lindras av receptfria värktabletter. Har du ofta ont i huvudet är det bra att ta

Läs mer