M./. Riksåklagaren angående människosmuggling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "M./. Riksåklagaren angående människosmuggling"

Transkript

1 Svarsskrivelse Sida 1 (10) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B Högsta domstolen Box Stockholm M./. Riksåklagaren angående människosmuggling m.m. Högsta domstolen har förelagt mig att lämna in svarsskrivelse i målet. Jag vill anföra följande. Min inställning Ms förfarande enligt åtalspunkten 1 är att bedöma som medhjälp till organiserande av människosmuggling (20 kap. 9 fjärde stycket utlänningslagen). Det är av vikt för ledning av rättillämpningen att Högsta domstolen prövar frågan om det utgör ett enligt 20 kap. 8 utlänningslagen fullbordat brott, att hjälpa en utlänning att komma till Sverige via en yttre gräns oavsett om det sker mot ersättning eller inte då utlänningen omedelbart vid ankomsten till Sverige och i samband med passkontrollen ansöker om asyl och således inte har rest in vid sidan av passkontroll, eller passerat densamma gömd eller med hjälp av förfalskade handlingar. Bakgrund Åtalet Åtalspunkten 1 Den 11 april 2007 anlände M med flyg från Bangkok till Arlanda flygplats. Med på flyget var också bl.a. två irakiska medborgare. I samband med gatekontrollen på Arlanda ansökte de två irakiska medborgarna, vilka saknade inresehandlingar, om asyl. De irakiska medborgarna förklarade att de betalat flyktingsmugglare för pass och biljetter. M åtalades för grov människosmuggling (20 kap. 8 utlänningslagen) bestående i att han tillsammans och i samförstånd med andra okända uppsåtligen hjälpt de två irakiska medborgarna att olovligen komma in i Sverige via Arlanda flygplats. Gärningen skulle bedömas som grov eftersom den utförts mot ersättning. Alternativt yrkade åklagaren att M skulle dömas för medhjälp till organiserande av människosmuggling (20 kap. 9 utlänningslagen) bestående i att han på ovan angivet sätt deltagit i en organiserad verksamhet som bedrivs i vinstsyfte och är inriktad på att främja att utlänningar reser till Sverige utan pass eller de tillstånd som krävs för inresa i riket. Åklagaren gjorde gällande att M därvid Postadress Gatuadress Telefon E-post Box STOCKHOLM Östermalmsgatan 87 C, 3 tr Telefax Webbadress

2 Svarsskrivelse Sida 2 (10) främjat gärningen trots att han insåg eller hade skälig anledning att anta att resan anordnades i vinstsyfte. M bestred ansvar och förnekade all kännedom om de irakiska medborgarna. Åtalspunkten 2 Den 1 augusti 2007 befann sig M på Arlanda flygplats. Vid en husrannsakan av hans väska påträffades två svenska pass med förfalskade irakiska inresestämplar. M åtalades för förberedelse till människosmuggling bestående i att han transporterat två svenska pass med förfalskade stämplar som varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid människosmuggling. M förnekade brott och gjorde gällande att han av en okänd person blivit ombedd att transportera ett kuvert med okänt innehåll till Irak. Underinstanserna Tingsrätten fann det utrett att M vidtagit de åtgärder som åklagaren påstått. Vad gäller åtalspunkten 1 menade tingsrätten att utlänningarna var inresta i Sverige och att brottet människosmuggling därför var fullbordat. Tingsrätten dömde M i enlighet med åtalet och bestämde påföljden till fängelse två år. Hovrätten fann inte anledning till annan bedömning vad avsåg skuld och rubricering. Däremot menade hovrätten att straffvärdet är lägre än vad tingsrätten funnit och bestämde påföljden till fängelse tio månader. Överklagandet M har yrkat att Högsta domstolen ska ogilla åtalet i dess helhet. I andra hand har han yrkat att åtalspunkten 1 ska bedömas som människosmuggling av normalgraden. Under alla förhållanden har han yrkat att påföljden ska bestämmas till villkorlig dom, eventuellt i förening med samhällstjänst, eller att fängelsestraffet ska sättas ned. M har som grund för överklagandet åberopat sammanfattningsvis följande. När det gäller åtalspunkten 1 har han inte hjälpt de två irakiska medborgarna att komma in i Sverige. Under alla förhållanden har dessa personer inte olovligen kommit in i Sverige eftersom de vid gränskontrollen ansökt om asyl. Vad avser åtalspunkten 2 har M inte känt till att kuvertet som fanns i hans väska innehöll pass med falska stämplar. Under alla förhållanden kan passen inte anses vara särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid människosmuggling. Han menar vidare att hovrätten har gjort en felaktig påföljdsbestämning.

3 Svarsskrivelse Sida 3 (10) M har som skäl för prövningstillstånd bl.a. anfört att det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar principerna för bedömningen av rekvisitet olovligen komma in i 20 kap. 8 utlänningslagen. Grunderna för min inställning Jag har vid min beredning av ärendet hämtat in synpunkter från och samrått med Utvecklingscentrum Stockholm. Utredningen i målet Av utredningen i målet framgår sammanfattningsvis följande. Åtalspunkten 1 De båda irakiska medborgarna, som i samband med gatekontrollen ansökte om asyl, saknade pass eller andra ID-handlingar. De medförde inte heller någon flygbiljett. De har båda uppgett att de haft hjälp av människosmugglare och att de för denna hjälp utgett betalning. Den ena av dem har uppgett att han har betalat US dollar för pass och biljetter m.m. De två irakiska medborgarna har rest till Sverige på en enkelbiljett och flygrutten har varit Kanton-Bangkok-Arlanda. Båda har rest i annat namn tillhörande svenska medborgare, vars pass de har visat upp vid utresan från Bangkok. Av bilderna på de personer som finns i passen framgår att de till sitt utseende är välliknade de två irakiska medborgarna. M har rest samma rutt som de irakiska medborgarna. Han har varit sambokad med de personer i vars namn de irakiska medborgarna har rest. M och dessa två personer hade samma bokningsnummer och de satt också på samma rad i flygplanet. Dessutom hade de tillsammans checkat in tre bagage, vilket innebär att de endast har erhållit ett bagagekvitto. Samtliga tre bagage har hämtats ut. De två svenska medborgare, vars pass har använts, har förklarat att deras pass har förkommit, att de inte har gjort den aktuella resan och att de inte har någon förklaring till hur det kan komma sig att deras pass har visats upp som resehandling vid utresan från Bangkok. M ansökte om visering till Kina den 13 mars Han ansökte tillsammans med T, dvs. en av de personer i vars namn den ena av de två irakiska medborgarna har åkt i. Båda begärde och fick tre månaders viseringstid. Deras namn har angivits på ett kvitto med ett och samma löpnummer. Den 14 mars 2007 utfärdades en visering till Kina för Z, dvs. den andra av de personer i vars namn de irakiska medborgarna har åkt i. Giltighetstiden för viseringen var tre månader.

4 Svarsskrivelse Sida 4 (10) Åtalspunkten 2 Den 1 augusti 2007 befann sig M på Arlanda eftersom han skulle göra en utrikesresa. Vid en husrannsakan av hans väska påträffades två svenska pass för två personer boende i Sverige (F och J). Passen var försedda med visum för inresa i Kina samt en falsk stämpel i varje pass som visade att passinnehavaren blivit inresebehandlad i Irak den 6 respektive 7 augusti Därutöver påträffades i väskans ytterficka kvitton (s.k. Pickup Form) från kinesiska ambassaden utvisande att visering sökts och erhållits för F och J. F och J har den 27 juli 2007 på Kinesiska ambassaden gjort var sin ansökan om visering till Kina. M har ansökt samtidigt och de tre personerna har numren efter varandra på de kvitton/pickup Forms som man får vid ansökningstillfället. De har var för sig begärt expressbehandling, dvs. de har ansökt och erhållit viseringarna samma dag. Alla tre har ansökt om visering som turist i tre månader och har som inresedag i Kina angett den 31 juli. Min bedömning av utredningen i målet Utredningen visar att de två irakiska medborgarna har uppgett att de tagit sig till Sverige med hjälp av människosmugglare till vilka de har erlagt betalning för pass och biljetter. I det ena fallet har betalning erlagts med US dollar. Passen som har tillhandahållits dem och som de har använt på delar av resan har tillhört två svenska medborgare. Passen har försetts med kinesiska viseringer och det har dessutom varit s.k. look-alike pass, dvs. fotografierna i passen har liknat just de som har använt sig av dem. Med hänsyn härtill och vad som i övrigt framkommit är det enligt min mening utrett att de irakiska medborgarna har tagit sig till Sverige med hjälp av människosmugglare till vilka de har erlagt betalning, att det rör sig om en väl organiserad smugglingsverksamhet och att den har bedrivs i vinstsyfte. Jag delar tingsrättens och hovrättens bedömning att utredningen visar att M har hjälpt de två irakiska medborgarna att resa till Sverige och att det kan hållas för visst att han gjort detta mot ekonomisk ersättning. Det är vidare styrkt att M den 1 augusti 2007 uppsåtligen har transporterat två svenska pass där de irakiska inresestämplarna har varit förfalskade. Passen har således varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid människosmuggling eller vid organiserande av sådan. De i målet relevanta frågorna är således om M förfarande är straffbart och i så fall på vilken grund.

5 Svarsskrivelse Sida 5 (10) Den straffrättsliga bedömningen av Ms förfarande Åtalspunkten 1 Människosmuggling 20 kap. 8 utlänningslagen Enligt bestämmelsen döms den till ansvar som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller passera genom Sverige, medlemsstat i EU eller Island, Norge eller Schweiz. Straffet är fängelse i högst två år. För det fall gärningen har utförts mot ersättning kan brottet vara att bedöma som grovt och straffet är då fängelse i lägst sex månader och högst sex år. För att brottet ska vara fullbordat krävs alltså att utlänningen olovligen har kommit in i Sverige. I det nu aktuella fallet har inresa skett över en yttre gräns (se 1 kap. 3 andra stycket utlänningsförordningen [2006:97]). I 6 kap. 1 första stycket utlänningsförordningen anges att inresa och utresa över en yttre gräns inte får ske vid annat ställe än ett gränsövergångsställe utan tillstånd av polismyndigheten (och i vissa fall av Kustbevakningen). I andra stycket anges var sådana gränsövergångsställen finns. I 3 första stycket samma kapitel anges att en utlänning inte får resa in i eller ut från landet över en yttre gräns utan att kontrolleras och i 4 tredje stycket anges, att om en utlänning som kommer till landet inte kan styrka sin rätt till inresa, ska Tullverket, Kustbevakningen, Migrationsverket eller passkontrollanten omedelbart underrätta polismyndigheten och se till att utlänningen inte reser in i landet innan polismyndigheten har kontrollerat utlänningen. I förarbetena till utlänningslagen anges att en förutsättning för straffbarhet är att det är fråga om inresa som sker vid sidan av passkontroll eller där utlänningen passerar passkontrollen gömd eller med hjälp av förfalskade handlingar (prop. 1993/94:52 s. 8 och 13 samt prop. 2003/04:35 s. 66 f.). Att det för brottets fullbordan krävs att utlänningen på ett otillåtet sätt har passerat passkontrollen framgår även av äldre förarbetsuttalanden. I prop. 1988/89:86 anges att bestämmelserna om straffansvar i (den då gällande) utlänningslagen för den som i vinningssyfte hjälper en utlänning att obehörigen resa in i respektive resa till Sverige, jämte motivuttalandena vid bestämmelsernas tillkomst (se prop. 1983/84:144 s. 117), närmast ger vid handen att, åtminstone i det sammanhanget, endast den som har eller borde ha passerat gränskontrollen är att anse som inrest (s. 56 f.).

6 Svarsskrivelse Sida 6 (10) Det bör vidare framhållas att i specialmotiveringen till 10 kap. 2 a i den äldre utlänningslagen (som i princip motsvarar 20 kap. 8 utlänningslagen) anges att det enbart är verksamhet som syftar till att hjälpa in någon i landet illegalt som är straffbart enligt denna paragraf. Verksamhet som endast syftar till att hjälpa någon hit som omedelbart vid ankomsten har för avsikt att söka asyl är inte straffbart enligt 2 a. Den verksamheten kan däremot, anges det, vara straffbar enligt 5 (som i princip motsvarar 20 kap. 9 utlänningslagen). Och i specialmotiveringen till 5 anges, att till skillnad från vad som gäller enligt 2 a krävs inte att verksamheten syftar till att någon ska komma in i Sverige. Det är tillräckligt att det är fråga om organiserad verksamhet med målsättning att hjälpa utlänningar att komma till Sverige även om avsikten är att söka uppehållstillstånd redan vid gränsen. Däremot krävs det att gärningsmannen har ett vinstsyfte (prop. 1993/94:52 s. 18 f.). Enligt vad som framgår av utredningen har de två Irakiska medborgarna i åtalspunkten 1 ansökt om asyl i samband med den passkontroll som skedde vid gaten. Med hänsyn till vad som anförts ovan har de därför, enligt min mening, inte olovligen kommit in i Sverige och det saknas således förutsättningar att döma M för människosmuggling. Organiserande av människosmuggling 20 kap. 9 utlänningslagen Bestämmelsen straffar den som i vinstsyfte planlägger eller organiserar verksamhet som är inriktad på att främja att utlänningar reser till Sverige utan pass eller de tillstånd som krävs för inresa i Sverige. Straffet är fängelse i högst två år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vidare ska, enligt fjärde stycket, den som hjälper en utlänning att resa till Sverige utan pass eller de tillstånd som krävs för inresa i Sverige dömas för medhjälp till organiserande av människosmuggling, om medhjälparen insåg eller hade skälig anledning att anta att resan anordnats i vinstsyfte. Huvudbestämmelsen i första stycket infördes I förarbetena anges att bestämmelsen tar sikte på verksamhet som bedrivs i vinningssyfte och att detta ska avgöras genom en bedömning av samtliga omständigheter. Att verksamheten har organiserats även i annat syfte fritar inte från ansvar, om dessutom vinningssyfte har förelegat. Den omständigheten får i stället beaktas vid straffmätningen. Straffansvar inträder i ett tidigt skede och även om åtgärderna inte leder till att någon utlänning kommer till Sverige. Begreppet organisera är avsett att ges en vid tolkning (prop. 1983/84:144 s. 117). I NJA 1986 s. 607 hade den tilltalade fått ersättning som var betydande och vida överstigit hans utlägg. Högsta domstolen fann att den tilltalade bedrivit verksamheten i huvudsak av vinstintresse. Mot bakgrund av den tilltalades åtgärder rörande transporter till Sverige och mönstret i övrigt i hans förfarande ansåg Högsta domstolen att verksamheten var att beteckna som organiserad.

7 Svarsskrivelse Sida 7 (10) Även i NJA 1990 s. 115 fann Högsta domstolen att verksamheten bedrivits i vinningssyfte. I det fallet var inte annat utrett än att den tilltalades handlande hade förestavats av ideella motiv och att han endast använt blygsamma belopp för sin försörjning. Men eftersom den tilltalade inte hade haft någon anställning och därmed haft sin försörjning av verksamheten, ansåg Högsta domstolen att han handlat i vinstsyfte. Fjärde stycket i paragrafen infördes För straffansvar krävs att det kan styrkas att det varit fråga om verksamhet som avses i första eller andra stycket och att medhjälparen insåg eller hade skälig anledning att anta att det var fråga om sådan verksamhet. Däremot krävs inte att medhjälparen själv haft något vinstsyfte. I första hand tar bestämmelsen sikte på den som hjälper till med själva transporten. Det kan ske genom att tillhandahålla transportmedel eller genom att utföra själva transporten. Straffansvaret träffar även hjälp i andra former, t.ex. den som tillhandahåller förfalskade handlingar som ska underlätta resan till Sverige (prop. 1993/94:52 s. 19 f.). Som angetts ovan anser jag att utredningen visar att de två irakiska medborgarna mot betalning har tagit sig till Sverige med hjälp av människosmugglare, att det varit fråga om en i vinstsyfte planerad eller organiserad verksamhet som är inriktad på att utlänningar reser till Sverige utan de pass eller tillstånd som krävs för inresa samt att M har hjälpt de två irakiska medborgarna att resa till Sverige. Enligt min uppfattning är det genom utredningen styrkt att M, under alla förhållanden, insåg eller hade skälig anledning att anta att resan anordnats inom ramen för en i vinstsyfte organiserad verksamhet som är inriktad på att utlänningar reser till Sverige utan de pass eller tillstånd som krävs för inresa. Med hänsyn härtill föreligger det, enligt min mening, förutsättningar att döma M för medhjälp till organiserande av människosmuggling i enlighet med åklagarens alternativa yrkande. För tydlighetens skull justerar jag gärningsbeskrivningen enligt följande. Alternativt har M uppsåtligen hjälpt de två utlänningar att resa till Sverige utan pass eller de tillstånd som krävs för inresa i Sverige. M har insett eller haft skälig anledning att anta att resan har anordnats inom ramen för en i vinstsyfte planerad eller organiserad verksamhet som är inriktad på att främja att utlänningar reser till Sverige utan pass eller de tillstånd som krävs för inresa i Sverige. Åtalspunkten 2 Det är utrett att M uppsåtligen har transporterat två pass med förfalskade irakiska inresestämplar. Även dessa pass har innehållit kinesiska viseringar vilket visar att avsikten har varit att de ska användas för människosmuggling. Passen

8 Svarsskrivelse Sida 8 (10) har således varit särskilt ägnade att användas vid människosmuggling. M får vidare anses ha varit likgiltig till huruvida passen skulle komma att användas för att hjälpa utlänningar att olovligen komma in i Sverige. Enligt min uppfattning föreligger därför även om gärningen enligt åtalspunkten 1 är att bedöma som medhjälp till organiserande av människosmuggling förutsättningar att döma M för förberedelse till människosmuggling. Påföljd Som framgår av min redogörelse ovan anser jag att Ms förfarande enligt åtalspunkten 1 ska bedömas som medhjälp till organiserande av människosmuggling. Annat är inte visat än att brottet är att bedöma enligt normalgraden. Straffet för organiserande av människosmuggling av normalgraden är, liksom vad gäller människosmuggling av normalgraden, fängelse i högst två år. I motiven till de lagändringar som genomfördes då enbart fängelse infördes i straffskalan för brottet människosmuggling, anfördes att normalpåföljden vid brott mot paragrafen ska vara fängelse. Däremot angavs att i lindrigare fall, t.ex. när någon utan ersättning hjälper en utlänning att ta sig in illegalt i Sverige, bör normalpåföljden vara böter (prop. 1993/94:52 s. 18). I motiven till den nu gällande lagstiftningen anges att straffet för brottet människosmuggling påverkas såväl av antalet personer som smugglas in som motivet för handlingarna och förhållandena kring inresan. Det anges vidare att ringa fall kan vara t.ex. när någon utan ersättning hjälper en enstaka utlänning att ta sig in illegalt i Sverige (prop. 2003/04:35 s. 84 f.). Enligt min uppfattning visar förarbetsuttalandena att sådana brott mot utlänningslagen där endast fängelse finns i straffskalan, är av sådan art att fängelse normalt ska ådömas även om straffvärdet inte är särskilt högt. Även om gärningen enligt åtalspunkten 1 således är att bedöma som medhjälp till organiserande av människosmuggling enligt normalgraden ska påföljden bestämmas till fängelse. Därutöver ska M dömas för förberedelse till människosmuggling. Sammanfattningsvis anser jag således att påföljden ska bestämmas till fängelse. Prövningstillstånd Det finns, såväl bland åklagare som bland domare, olika uppfattninger om när brottet människosmuggling ska anses fullbordat.

9 Svarsskrivelse Sida 9 (10) Det finns exempel på domar där den tilltalade, liksom i nu aktuellt fall, har dömts för människosmuggling då utlänningen har ansökt om asyl i samband med passkontrollen. Avgörande för domstolarnas bedömning i de fallen synes vara att det har kunnat konstateras att gärningen har utförts mot ersättning (se t.ex. Uppsala tingsrätts dom den 4 juni 2007 i mål nr B ). Det förekommer också exempel på avgöranden där domstolen delar den bedömning jag har gett uttryck för i svarsskrivelsen och således har ansett att brottet människosmuggling inte har fullbordats då asylansökan gjorts i samband med passkontrollen, eftersom utlänningen då inte har rest in vid sidan av passkontroll, eller passerat densamma gömd eller med hjälp av förfalskade handlingar (se t.ex. Svea hovrätts, avd. 10, dom den 28 oktober 2008 i mål nr B och Hovrättens för Nedre Norrland dom den 9 oktober 2007 i mål nr B ). Det råder därför inte någon tvekan om att det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar överklagandet i detta avseende och jag tillstyrker därför att prövningstillstånd meddelas. Enligt min mening bör prövningstillståndet också begränsas till just denna fråga. Prövningstillståndet bör utformas på ett sådant sätt att det omfattar frågan huruvida det utgör ett enligt 20 kap. 8 utlänningslagen fullbordat brott, att hjälpa en utlänning att komma till Sverige via en yttre gräns oavsett om det sker mot ersättning eller inte då utlänningen omedelbart vid ankomsten till Sverige och i samband med passkontrollen ansöker om asyl och således inte har rest in vid sidan av passkontroll, eller passerat densamma gömd eller med hjälp av förfalskade handlingar. Frågan om meddelande av prövningstillstånd rörande målet i övrigt bör förklaras vilande. För det fall Högsta domstolen förklarar att det inte utgör ett enligt 20 kap. 8 utlänningslagen fullbordat brott, anser jag att prövningstillstånd bör meddelas i de delar frågan därom förklarats vilande. Åtalspunkten 1 mot M ska då prövas enligt det alternativa yrkandet. Det yrkandet har inte varit föremål för någon prövning i underinstanserna. Det kan vidare hävdas att det förhållandet att gärningen enligt åtalspunkten 1 ska prövas enligt det alternativa yrkandet får betydelse även vid prövningen av åtalspunkten 2. Dessutom påverkar det frågan om påföljd. Enligt min mening bör därför den fortsatta prövningen av målet lämpligen ske i hovrätten med utgångspunkt i Högsta domstolens ställningstagande, varför hovrättens dom i erforderliga delar bör undanröjas och målet visas åter till hovrätten för förnyad prövning.

10 Svarsskrivelse Sida 10 (10) Om Högsta domstolen meddelar ett på angivet sätt begränsat prövningstillstånd åberopar jag inte någon bevisning och anser att målet kan avgöras utan huvudförhandling. Anders Perklev Kopia till - Norrorts åklagarkammare i Stockholm (AM ) - Utvecklingscentrum Stockholm Stefan Johansson

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat TS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2008-05-22 i mål B 7106-07

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat TS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2008-05-22 i mål B 7106-07 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 maj 2010 B 2813-08 KLAGANDE IM Ombud och offentlig försvarare: Advokat TS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grov människosmuggling

Läs mer

Högsta domstolen Box Stockholm. Jag vill anföra följande.

Högsta domstolen Box Stockholm. Jag vill anföra följande. Svarsskrivelse Sida 1 (5) Datum 2018-06-28 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2018-06-13 B 5434-17 R 14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CE m.fl../. riksåklagaren ang. människosmuggling

Läs mer

REFUGEE AIR FRÅGAN OM MÄNNISKOSMUGGLING SAMT ORGANISERANDE AV MÄNNISKOSMUGGLING

REFUGEE AIR FRÅGAN OM MÄNNISKOSMUGGLING SAMT ORGANISERANDE AV MÄNNISKOSMUGGLING TILL: Refugee Air MED E- MAIL 2015-09- 08 REFUGEE AIR FRÅGAN OM MÄNNISKOSMUGGLING SAMT ORGANISERANDE AV MÄNNISKOSMUGGLING 1. BAKGRUND 1. Med anledning av den pågående flyktingkatastrofen vid Medelhavet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2018 B 2027-17 PARTER Klagande RO Ombud och offentlig försvarare: Advokat AM Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

SH./. Riksåklagaren angående människosmuggling

SH./. Riksåklagaren angående människosmuggling Svarsskrivelse Sida 1 (8) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 3672-07 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM SH./. Riksåklagaren angående människosmuggling Högsta domstolen har förelagt

Läs mer

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Skrivelse Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 1075-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Högsta domstolen har berett

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 november 2017 B 6041-16 PARTER Klagande KA Ombud och offentlig försvarare: Advokat CO Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

H./. Riksåklagaren m.fl. angående försök till dråp m.m.

H./. Riksåklagaren m.fl. angående försök till dråp m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 2649-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM H./. Riksåklagaren m.fl. angående försök till dråp m.m. Högsta domstolen

Läs mer

HK./. Riksåklagaren angående grovt rattfylleri

HK./. Riksåklagaren angående grovt rattfylleri ÅKLAGARMYNDIGHETEN Svarsskrivelse Sida 1 (6) Byråchefen Stefan Johansson 2007-05-25 Ert ÅM 2007/1729 Er beteckning B 5251-06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM HK./. Riksåklagaren angående grovt

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom rån m.m.

Överklagande av hovrättsdom rån m.m. ÖVERKLAGANDE Sida 1 (5) Byråchefen Stefan Johansson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom rån m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 1350-15 JS 25. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 1350-15 JS 25. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2015-06-09 ÅM 2015/2715 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 1350-15 JS 25 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AK m.fl../.

Läs mer

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m.

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2013-01-09 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-05-09 B 1496-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM JO./. riksåklagaren

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 12. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 12. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (5) Datum 2019-03-22 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2019-03-12 B 1063-19 R 12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm MT./. riksåklagaren ang. grovt narkotikabrott

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B JS 05. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B JS 05. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (6) Datum 2018-04-16 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2018-02-28 B 146-18 JS 05 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm YB./. riksåklagaren ang. brukande av falsk

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2016-03-04 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Överklagande Sida 1 (6) Datum 2016-03-23 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 5146-14 JS 25. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 5146-14 JS 25. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2015-06-09 ÅM 2015/2714 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 5146-14 JS 25 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm SB./. riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 december 2018 B 5434-17 PARTER Klagande 1. CHE Ombud och offentlig försvarare: Advokat MB 2. HHS Ombud och offentlig försvarare: Advokat

Läs mer

NA./. Riksåklagaren m.fl. ang. dråp m.m.

NA./. Riksåklagaren m.fl. ang. dråp m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 4421-07 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM NA./. Riksåklagaren m.fl. ang. dråp m.m. Högsta domstolen har förelagt

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-06-03 B 2094-14 JS 07. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-06-03 B 2094-14 JS 07. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2015-09-09 ÅM 2015/3995 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-06-03 B 2094-14 JS 07 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CS./. riksåklagaren

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott m.m. Överklagande Sida 1 (6) Rättsavdelningen 2012-03-08 ÅM 2012/1639 Byråchefen Hedvig Trost Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 B 4368-16 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FA SAKEN Narkotikabrott, ringa brott ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

JM m.fl../. riksåklagaren ang. grovt organiserande av människosmuggling m.m.

JM m.fl../. riksåklagaren ang. grovt organiserande av människosmuggling m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (8) Rättsavdelningen Datum 2018-01-25 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2017-11-07 B 3371-17 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm JM m.fl../. riksåklagaren ang.

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-12-19 B 5793-14 R 1. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-12-19 B 5793-14 R 1. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (5) Datum 2015-02-04 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-12-19 B 5793-14 R 1 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm OK./. riksåklagaren ang. grovt bedrägeri medelst

Läs mer

LL./. Riksåklagaren angående medhjälp till hets mot folkgrupp

LL./. Riksåklagaren angående medhjälp till hets mot folkgrupp ÅKLAGARMYNDIGHETEN Svarsskrivelse Sida 1 (8) Byråchefen Stefan Johansson 2006-11-21 Ert ÅM 2006/5558 Er beteckning B 2673/06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM LL./. Riksåklagaren angående medhjälp

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m.

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-01-19 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

IS./. riksåklagaren m.fl. ang. vårdslöst bidragsbrott m.m.

IS./. riksåklagaren m.fl. ang. vårdslöst bidragsbrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2012-10-04 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-06-11 B 238-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM IS./. riksåklagaren

Läs mer

HS./. riksåklagaren angående grovt bokföringsbrott, m.m. (Göta hovrätt, avd. 2, dom den 2 juli 2010 i mål B 3326-09)

HS./. riksåklagaren angående grovt bokföringsbrott, m.m. (Göta hovrätt, avd. 2, dom den 2 juli 2010 i mål B 3326-09) Svarsskrivelse Sida 1 (6) Datum Rättsavdelningen 2011-08-22 ÅM 2011/3102 Er beteckning Byråchefen Daniel Thorsell B 3775-10 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm HS./. riksåklagaren angående grovt

Läs mer

TG./. riksåklagaren ang. grovt försvårande av konkurs m.m.

TG./. riksåklagaren ang. grovt försvårande av konkurs m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (3) Rättsavdelningen Datum Dnr 2018-07-18 ÅM 2018/4329 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2018-06-28 B 2472-18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm TG./. riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 juli 2008 B 1075-08 KLAGANDE MA Ombud och offentlig försvarare: Advokat RvB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2 AA

Läs mer

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom och anser att det inte föreligger skäl att meddela prövningstillstånd.

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom och anser att det inte föreligger skäl att meddela prövningstillstånd. Svarsskrivelse Sida 1 (6) Datum Rättsavdelningen 2014-02-24 ÅM 2014/0552 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-01-21 B 399-14 Rotel 18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm IJ./. riksåklagaren

Läs mer

RM./. Riksåklagaren angående falsk tillvitelse m.m.

RM./. Riksåklagaren angående falsk tillvitelse m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (6) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 2251-07 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM RM./. Riksåklagaren angående falsk tillvitelse m.m. Högsta domstolen har,

Läs mer

RH./. riksåklagaren ang. tillstånd till prövning i hovrätt av mål om olovlig körning

RH./. riksåklagaren ang. tillstånd till prövning i hovrätt av mål om olovlig körning SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2012-10-08 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-04-16 Ö 1126-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM RH./. riksåklagaren

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom misshandel

Överklagande av en hovrättsdom misshandel Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-03-20 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom misshandel Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m.

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m. Överklagande Sida 1 (7) Datum Rättsavdelningen 2014-01-08 ÅM 2013/10106 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m. Klagande

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom missbruk av urkund, grovt brott

Överklagande av hovrättsdom missbruk av urkund, grovt brott ÖVERKLAGANDE Sida 1 (8) Rättsavdelningen Datum Dnr 2015-04-28 ÅM 2015/2727 Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom missbruk

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM 1 Aktbilaga 42 HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 september 2012 B 1607-11 KLAGANDE 1. JN Ombud och offentlig försvarare: Advokat KN 2. EP Ombud och offentlig försvarare: Advokat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 B 5521-09 KLAGANDE SKYA Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Brukande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 december 2004 B 276-03 KLAGANDE BC Offentlig försvarare och ombud: advokaten ML MOTPARTER 1. Riksåklagaren 2. EG Ombud, tillika målsägandebiträde:

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-10-04 B 4371-11 Rotel 20. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-10-04 B 4371-11 Rotel 20. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (10) Datum Rättsavdelningen 2011-10-17 ÅM 2011/6400 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-10-04 B 4371-11 Rotel 20 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm JT./.

Läs mer

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Sida 1 (6) Byråchef Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Klagande Riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 oktober 2005 B 2159-05 KLAGANDE MC Ombud och offentlig försvarare: Advokat HÖ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grov

Läs mer

MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m.

MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Datum 2014-12-04 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-07-03 B 1000-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. (Göta

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 juni 2019 B 381-19 PARTER Klagande 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. JM Ombud och målsägandebiträde: Advokat L-ÅC Motpart

Läs mer

HH./. riksåklagaren ang. grov våldtäkt m.m.; nu fråga om utvisning

HH./. riksåklagaren ang. grov våldtäkt m.m.; nu fråga om utvisning Svarsskrivelse Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum 2018-09-03 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2018-07-06 B 2017-18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm HH./. riksåklagaren ang. grov

Läs mer

R-MW./. riksåklagaren ang. grov mordbrand m.m.

R-MW./. riksåklagaren ang. grov mordbrand m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2019-02-28 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2019-02-14 B 6195-18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm R-MW./. riksåklagaren ang. grov

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 mars 2012 B 4468-11 KLAGANDE KP Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Klagande Riksåklagaren, Box 5557, STOCKHOLM. Motpart David B Ombud och offentlig försvarare: Advokaten Jan T Saken Våldtäkt mot barn

Klagande Riksåklagaren, Box 5557, STOCKHOLM. Motpart David B Ombud och offentlig försvarare: Advokaten Jan T Saken Våldtäkt mot barn Sida 1 (5) Överåklagare Nils Rekke Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2033 103 12 STOCKHOLM Klagande Riksåklagaren, Box 5557, 114 85 STOCKHOLM Motpart David B Ombud och offentlig försvarare:

Läs mer

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas.

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas. SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT DOM meddelad i Huddinge Mål nr B 12756-12 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Mikael Ström Åklagarmyndigheten Söderorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Radjabali

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling Överklagande Sida 1 (6) Rättsavdelningen 2012-01-16 ÅM 2012/0164 Byråchefen Hedvig Trost Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling

Läs mer

CC./. riksåklagaren ang. misshandel m.m.

CC./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum 2016-02-12 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2015-01-29 B 165-16 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CC./. riksåklagaren ang. misshandel

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom Förskingring

Överklagande av hovrättsdom Förskingring Sida 1 (5) Datum Rättsavdelningen 2014-02-26 ÅM 2014/1525 Byråchefen My Hedström Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom Förskingring Klagande Riksåklagaren Box 5553 114

Läs mer

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46)

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46) Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum Dnr 2014-11-10 ÅM-A 2014/1003 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2014-06-30 Fi2014/2432 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2015 B 224-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART JH Ombud och offentlig försvarare: Advokat UR SAKEN Narkotikasmuggling

Läs mer

Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom.

Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom. Svarsskrivelse Sida 1 (7) Datum Rättsavdelningen 2013-01-10 ÅM 2012/8372 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost (010-5625026) 2012-12-06 B 2360-12 Rotel 35 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2009-12-21 B 4533-09 Rotel 19. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2009-12-21 B 4533-09 Rotel 19. Ert datum SVARSSKRIVELSE Sida 1 (10) Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2009-12-21 B 4533-09 Rotel 19 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AWA./. riksåklagaren ang. människosmuggling; nu fråga

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom köp av sexuell handling av barn m.m.

Överklagande av en hovrättsdom köp av sexuell handling av barn m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2015-06-16 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom köp av sexuell handling av barn m.m. Klagande Riksåklagaren

Läs mer

JK./. riksåklagaren ang. sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning

JK./. riksåklagaren ang. sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Datum 2014-11-17 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-09-22 B 2648-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM JK./. riksåklagaren ang. sexuellt utnyttjande av

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 B 1195-13 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. CJ Ombud och målsägandebiträde: Advokat MJ MOTPART RZ Ombud

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 31 januari 2013 Ö 3944-11 SÖKANDE RG Ombud: Advokat MD MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. JS SAKEN Resning TIDIGARE

Läs mer

Ert datum. Min inställning Jag medger att tillstånd meddelas till målets prövning i hovrätten.

Ert datum. Min inställning Jag medger att tillstånd meddelas till målets prövning i hovrätten. Svarsskrivelse Sida 1 (7) Datum Rättsavdelningen 2011-06-20 ÅM 2011/2787 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-04-18 Ö 1650-11 Rotel 19 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm LC./. riksåklagaren

Läs mer

AK./. riksåklagaren ang. grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning m.m.

AK./. riksåklagaren ang. grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Datum 2014-11-18 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-08-13 B 5810-13 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM AK./. riksåklagaren ang. grovt sexuellt utnyttjande

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom sexuellt övergrepp mot barn m.m.

Överklagande av en hovrättsdom sexuellt övergrepp mot barn m.m. Överklagande Sida 1 (12) Datum 2014-11-24 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom sexuellt övergrepp mot barn m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553

Läs mer

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom. Jag kan inte tillstyrka prövningstillstånd.

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom. Jag kan inte tillstyrka prövningstillstånd. Svarsskrivelse Sida 1 (6) Datum Rättsavdelningen 2013-09-30 ÅM 2013/6646 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2013-09-04 B 1776-13 Rotel 14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm JK m.fl../.

Läs mer

A./. Riksåklagaren angående brott mot automatspelslagen

A./. Riksåklagaren angående brott mot automatspelslagen Svarsskrivelse Sida 1 (6) Brottmålsavdelningen 2008-05- 21 ÅM 2008/2230 Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 32-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM A./. Riksåklagaren angående

Läs mer

2012-11-29 meddelad i Sollentuna

2012-11-29 meddelad i Sollentuna DOM Mål nr B 5643-12 meddelad i Sollentuna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Jesper Paulander Åklagarmyndigheten Norrorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Mohammad Aladjam, 860730-0897

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering HÖGSTA DOMSTOLEN Enhet 1 JS 04 Mål nr B 3480-14 Rättelse/komplettering Dom, 2015-12-14 Rättelse, 2015-12-16 Beslutat av: justitierådet Ella Nyström Högsta domstolen har rättat ordet straffminimum till

Läs mer

LD./. riksåklagaren ang. mord

LD./. riksåklagaren ang. mord Svarsskrivelse Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum 2018-03-29 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2018-03-20 B 1261-18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm LD./. riksåklagaren ang. mord

Läs mer

HV m.fl../. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott

HV m.fl../. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott YTTRANDE Sida 1 (8) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2012-07-05 B 6000-11 Rotel 11 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM HV m.fl../. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott m.m.

Läs mer

Er beteckning Tf. vice riksåklagaren Hedvig Trost B JS 11. Ert datum

Er beteckning Tf. vice riksåklagaren Hedvig Trost B JS 11. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (7) Datum 2018-08-17 Ert datum Er beteckning Tf. vice riksåklagaren Hedvig Trost 2018-06-12 B 1831-18 JS 11 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm ER./. riksåklagaren ang. grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 oktober 2003 B 2854-02 KLAGANDE K. S. Offentlig försvarare och ombud: advokaten P. M. MOTPART Riksåklagaren SAKEN Narkotikabrott m.m.

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B JS 01. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B JS 01. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (7) Datum 2018-12-18 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2018-11-14 B 4150-18 JS 01 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AL./. riksåklagaren ang. utvisning (Hovrätten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 juni 2009 B 3672-07 KLAGANDE SH Ombud och offentlig försvarare: Advokat LE MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Människosmuggling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (16) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 oktober 2012 B 5908-10 KLAGANDE 1. R S F Ombud och offentlig försvarare: Advokat C T 2. L G Ombud och offentlig försvarare: Advokat

Läs mer

Ert datum. Min inställning Jag medger att fängelsestraffets längd sätts ned. Jag motsätter mig inte att Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd.

Ert datum. Min inställning Jag medger att fängelsestraffets längd sätts ned. Jag motsätter mig inte att Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd. Svarsskrivelse Sida 1 (8) Datum Rättsavdelningen 2011-12-01 ÅM 2011/7069 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-10-28 B 2100-11 Rotel 35 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm BN./. riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat AL. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges dom 2014-06-16 i mål B 3186-13

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat AL. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges dom 2014-06-16 i mål B 3186-13 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 november 2015 B 3645-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART ZZ Ombud och offentlig försvarare: Advokat AL SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 november 2017 B 3492-17 PARTER I Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Motpart RM Ombud och offentlig försvarare: GH II Klagande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 maj 2010 Ö 5114-09 KLAGANDE JF Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin LEX Advokatbyrå

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 mars 2014 Ö 4211-13 SÖKANDE SR Ombud: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Göta hovrätts dom 2010-04-15 i mål B 1505-09

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Göta hovrätts dom 2010-04-15 i mål B 1505-09 Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 16 december 2011 B 2350-10 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART OU Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 3676-08 KLAGANDE SK Ombud och offentlig försvarare: Advokat JM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 november 2016 B 3667-15 KLAGANDE ETK Ombud och offentlig försvarare: Advokat GF MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen.

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 november 2010 T 5072-06 KÄRANDE PM SVARANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Skadestånd DOMSLUT Högsta domstolen fastställer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om grov misshandel

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om grov misshandel Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 mars 2011 Ö 5374-10 KLAGANDE MP Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: B 535-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Sonny Borg, 19721224-0993 c/o Tan Mercovich Visbyringen 16 Lgh 1002 163 73 SPÅNGA Medborgare i Norge Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom grovt bidragsbrott

Överklagande av hovrättsdom grovt bidragsbrott Riksåklagarens kansli Rättsavdelningen Datum Sida 1 (8) Byråchefen My Hedström 2013-06-19 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av hovrättsdom grovt bidragsbrott Klagande Riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2008 B 4684-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART T H Ombud och offentlig försvarare: Advokat J S SAKEN

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt mot barn

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt mot barn Överklagande Sida 1 (6) Rättsavdelningen 2012-10-22 ÅM 2012/6701 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt mot barn Klagande Riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 juni 2011 B 193-10 KLAGANDE TB Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Barnpornografibrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 december 2014 Ö 3428-13 SÖKANDE MDB Ombud: Advokat EA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 april 2006 B 154-06 KLAGANDE YF Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 februari 2017 B 5248-15 KLAGANDE JO Ombud och offentlig försvarare: Advokat BS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

KEH./. riksåklagaren ang. samlag med avkomling

KEH./. riksåklagaren ang. samlag med avkomling SVARSSKRIVELSE Sida 1 (7) Datum 2014-10-23 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-06-18 B 186-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM KEH./. riksåklagaren ang. samlag med avkomling (Hovrättens

Läs mer

IJ./. riksåklagaren ang. trolöshet mot huvudman, grovt brott

IJ./. riksåklagaren ang. trolöshet mot huvudman, grovt brott SVARSSKRIVELSE Sida 1 (7) Rättsavdelningen Datum Dnr 2015-10-13 ÅM 2015/3609 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2015-05-20 B 998-15 JS 31 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM IJ./.

Läs mer

RJ./. Riksåklagaren ang. grovt bedrägeri m.m.

RJ./. Riksåklagaren ang. grovt bedrägeri m.m. ÅKLAGARMYNDIGHETEN Svarsskrivelse Sida 1 (6) Byråchefen Stefan Johansson 2006-12-08 Ert ÅM 2006/6483 Er beteckning B 4592-06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM RJ./. Riksåklagaren ang. grovt bedrägeri

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 december 2005 B 2448-03 KLAGANDE JW Ombud och offentlig försvarare: advokaten TM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM SAKEN

Läs mer

OR./. riksåklagaren angående häktning

OR./. riksåklagaren angående häktning SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum Dnr 2015-09-21 ÅM 2015/6399 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2015-09-18 Ö 4583-15 R 22 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM OR./.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer