Adobe Photoshop Elements Skapa bakgrundsbilder för webbsidor

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Adobe Photoshop Elements Skapa bakgrundsbilder för webbsidor"

Transkript

1 1 Adobe Photoshop Elements Skapa bakgrundsbilder för webbsidor Du kan använda ett foto som bakgrundsbild för en webbsida. Men om du använder ett fyrfärgsfoto som är stort nog att fylla en hel webbsida skapar du en enorm fil som det krävs stor bandbredd för att hämta. I det här tipset får du lära dig hur du använder Adobe Photoshop Elements till att skapa en snygg monokrom bakgrundsbild som är stor nog att fylla en webbsida, men där filstorleken blir liten så att det går snabbt att hämta den. Nu ska vi färglägga fotot,och därefter ska vi minska filstorleken genom att använda något som kallas optimering. 2. Färglägga fotot Välj Förbättra > Färg > Nyans/Mättnad. Välj alternativet Färga. Justera bildens färger och ljus med hjälp av skjutreglagen Nyans, Mättnad och Ljushet. Kontrollera att alternativet Förhandsvisa är markerat i dialogrutan Nyans/Mättnad, så dina ändringar förhandsvisas i dokumentfönstret. 1. Öppna ett fyrfärgsfoto Öppna det färgfoto som du vill använda som bakgrundsbild. Om du vill ändrar du storleken på det eller beskär det. För att bilden ska fylla en hel webbsida bör den vara minst pixlar bred och pixlar hög. Tänk på hur detaljerat det foto är som du väljer. Om du använder en bakgrundsbild med för mycket detaljer kan det bli svårt att läsa webbsidan.

2 ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS Skapa bakgrundsbilder för webbsidor 2 3. Göra bilden subtil Experimentera med färgerna och mättnaden för bilden. Tänk på läsbarheten för webbsidan när du ändrar färgerna i den färglagda bilden. Mörka, mättade bakgrundsbilder kan minska läsbarheten för texten, medan mjuka, neutrala färger ofta hjälper upp en bra webbdesign. Nu kan du använda bilden som bakgrund för en webbsida. Skapa webbsidan med hjälp av ett HTMLredigeringsprogram, t.ex. Adobe GoLive. När du är nöjd med färgerna i bilden klickar du på OK. Nu måste vi optimera bilden så att filstorleken för bilden blir så liten som möjligt. 4. Optimera den färglagda bilden Välj Arkiv > Spara för webben. Därefter väljer du antingen GIF eller JPEG på menyn i dialogrutan Spara för webben. I vårt exempel valde vi JPEG. Även om GIFformat ger mindre filer än JPEG så är det bättre att använda JPEG eftersom du då kan förhindra att gittereffekter uppstår och bibehålla detaljer i foton med kontinuerlig ton. Om du väljer JPEG väljer du Låg för optimering så blir filstorleken mindre. Du behöver inte välja högre bildkvalitet eftersom bilden bara ska användas som bakgrund. Du kan förhandsvisa den optimerade bilden i dialogrutan. Klicka på OK så optimeras bilden. 5. Lägga till fler element till webbsidan (Valfritt) Om du vill kan du lägga till element som text, knappar och bilder på webbsidan. I så fall bör de elementen passa ihop med den bakgrundsbild du skapat. Eftersom bakgrundsbilder repeteras i ett mönster tvärs över och nedåt i webbläsarfönster bör du anpassa innehållet på webbsidan efter storleken på den första rutan. Om du gör det behöver inte de som läser sidan bläddra till nästa repeterade ruta för att se allt innehåll. Adobe, Adobe-logotypen och Photoshop är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe Systems Incorporated i USA och/eller i andra länder Adobe Systems Incorporated. Alla rättigheter förbehålles.

3 1 Adobe Photoshop Elements Skapa webbfotogallerier Vill du ordna dina bilder i ett onlinegalleri? Behöver du snabbt sätta ihop en katalog att visa för en presumtiv kund? I det här tipset får du lära dig hur du använder verktyget Webbfotogalleri i Adobe Photoshop Elements till ett generera att galleri med enkla navigeringsfunktioner som du sedan kan visa i webbläsare. Sedan väljer du Rubrik på menyn Alternativ och anger rubriken för ditt webbfotogalleri i fältet Platsnamn. Om du vill kan du fylla i fälten Fotograf och Datum. Om du vill ändra hur texten visas i rubriken använder du menyerna Teckensnitt och Teckensnittsstorlek. Ju högre nummer du väljer på menyn Teckensnittsstorlek desto större blir teckensnittsstorleken. Vi valde stilen Lodrät bildruta för galleriet, och för rubriken valde vi Helvetica/Arial med standardstorleken Konfigurera dina bildfiler Placera alla dina bilder i en mapp (kallas källmappen). Du bör också skapa en målmapp där alla de HTML- och bildfiler som skapas för webbgalleriet ska placeras. 3. Ange hur bilderna ska visas Du kan välja om du vill att galleribilderna ska visas med ramar, om storleken på dem ska ändras eller inte och vilken optimeringsnivå du vill använda. 2. Välja ett format och konfigurera en rubrik Välj Arkiv > Automatisera > Webbfotogalleri. En dialogruta öppnas. Välj stil för galleriet med hjälp av menyn Stilar. En förhandsvisning av alla stilar visas i den högra sidan av dialogrutan. Välj Galleribilder på menyn Alternativ. Ange värden i fälten. Om du inte vill ändra storleken på bilderna avmarkerar du Ändra storlek på bilder. Genom att dra i skjutreglaget för JPEG-optimering kan du välja om du vill skapa stora eller små bilder.

4 ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS Skapa webbfotogallerier 2 Vi lät Ändra storlek på bilder vara markerat och använde standardvärdena för de andra inställningarna. 6. Välja käll- och målmappar Klicka på Källa under Filer i dialogrutan och bläddra efter den mapp som innehåller de bilder du vill visa i galleriet. Sedan klickar du på Mål och väljer den mapp du vill skapa bild- och HTML-filerna för webbfotogalleriet i. 4. Ange utseende för miniatyrbilderna Du kan ändra utseendet på och texten för miniatyrbilderna i galleriet. Välj Galleriminiatyrbilder på menyn Alternativ. Välj Använd filnamn om du vill att filnamnen på bilderna ska visas under miniatyrbilden. Om du vill skriva en text väljer du Använd filinformation. 7. Visa galleriet i en webbläsare Klicka på OK så skapas webbfotogalleriet. HTML- och JPEG-filerna för webbfotogalleriet placeras i målmappen. När processen är slutförd visas webbfotogalleriet i ett webbläsarfönster. 5. Göra galleriet färgglatt Du kan använda standardfärgen för bakgrunder (vitt) eller välja en annan färg. Du kan också ange egna färger för text och länkar. Välj Egna färger på menyn Alternativ. Ändra färgerna med hjälp av färgväljaren. Adobe, Adobe-logotypen och Photoshop är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe Systems Incorporated i USA och/eller i andra länder Adobe Systems Incorporated. Alla rättigheter förbehålles.

5 Sida 1 av 8 skriv ut» Upplösning och grafik Bildskärmens upplösning I takt med att priserna sjunker på större bildskärmar så är det också fler användare som får tillgång till skärmar i storleken 17 tum, 19 tum eller 21 tum men många användare har fortfarande bara tillgång till 15 tums eller 17 tums skärmstorlek. På Weblänksidan» finns statistik över vad olika tjänsters besökare använder för utrustning. En större bildskärmsyta betyder inte att man ser mer av sidans innehåll. Det är istället bildskärmens upplösning som har betydelse för hur mycket information som kan visas på skärmen. Upplösningen på en bildskärm uttrycks i enheten Pixlar. Fler pixlar innebär att mer information kan visas på en given yta. Standardupplösningen har tidigare varit 800 pixlars bredd och 600 pixlars höjd men idag använder många upplösningen 1024x768 pixlar eller 1280x1024 pixlar och det är förmodligen de upplösningarna du bör inrikta dig på. Tidigare användes bara bildskärmar med bildrör till stationära datorer men idag kan du välja en platt bildskärm (flat screen) som tidigare bara fanns till bärbara datorer. Vissa platta bildskärmar kan också användas till TV-mottagning och storlekar i tum varierar stort. Detta innebär ju att upplösningen på bildskärmarna kommer att variera ännu mera än tidigare. Här är exempel på kombinationer av upplösningar: Bildskärm (bildrör) PC 640x x x x x1280 Bärbara PC och platta bildskärmar (LCD - plasma) 1400x x x x x x x1536 Nedan ser du några exempel på hur upplösningen påverkar utseendet på websidan. Notera att bildskärmen ju alltid har sin fasta storlek tex tum men antalet pixlar som visas i bredd och höjd på den givna ytan kan variera enligt exemplen nedan. 640x480 pixlar

6 Sida 2 av 8 800x600 pixlar 1024x768 pixlar

7 Sida 3 av x1024 pixlar Din egen skärmupplösning? Vad använder du själv för upplösning och vet du hur du gör för att ändra bildskärmsupplösning och antalet visade färger? Din bildskärm är inställd på: 1024 x 768

8 Sida 4 av 8 För att ändra dina bildskärmsinställningar gör du så här i Windows: 1. Högerklicka på Skrivbordet. 2. Välj menyn: "egenskaper". 3. På den sista fliken "inställningar" ställer du in upplösning och antal färger. Testa olika fönsterstorlekar När du testar dina websidor bör du då och då byta upplösning för att se hur det ser ut "på riktigt". Ett snabbare sätt att kontrollera så att bredd och höjd räcker till är att ändra storleken på ditt webläsarfönster. Du bör egentligen arbeta i högre upplösning än den du anpassar dina sidor för. Med hjälp av ett javascript som finns under länken nedan kan du ange olika värden för upplösningen i bredd och höjd för webläsarfönstret. Klicka på länken nedan för att testa att ändra storlek på ditt webläsarfönster. OBS! Exemplet fungerar inte när sidan ligger i ramar - frames. Klicka och Dra länken nedan till ditt verktygsfält "Länkar" istället: Ändra fönsterstorlek»

9 Sida 5 av 8 Skrivbordsunderlägg med mått! Här kan du ladda ner Webdesignskolans eget skrivbordsunderlägg (se bilden nedan). Med hjälp av det så kan du lätt ändra storlek på ditt webläsarfönster för att "simulera" olika bildskärmsupplösningar när du skapar websidor. Då behöver du inte byta upplösning på din bildskärm för att kontrollera vad som syns eller inte syns av websidan i olika upplösningar. (glöm inte att ändå byta upplösning "på riktigt" ibland för att få det rätta intrycket av textstorlekar mm i den upplösning du anpassar för...) Placera bara ditt webläsarfönster i övre vänstra hörnet och dra sedan i fönsterkanten för att förstora eller förminska till de angivna måtten (Underlägget har angivna mått från 640x480 upp till 1280x1024 pixlar). Använd någon av länkarna nedan. webdesignskolans-skrivbord.bmp (1281 Kb) webdesignskolans-skrivbord.zip (10 Kb) Klicka eller högerklicka på någon av länkarna ovan. (OBS! Välj "Spara mål som/spara länk som... INTE "Spara bild som...) Spar bilden på din hårddisk. För att använda bilden som skrivbordunderlägg: 1. Högerklicka på ditt nuvarande Skrivbord. 2. Välj menyn: "Egenskaper" 3. På den första fliken: "bakgrund" använder du knappen "bläddra..." för att välja bilden som du sparat på din hårddisk. 4. När bilden visas i förgranskningsfönstret ser du till att valet: "sida vid sida" (OBS! Viktigt!) är valt under menyn: "visa:". Det för att underlägget skall upprepas från övre

10 Sida 6 av 8 vänstra hörnet. Grafik på websidor Väntar på nedladdning... Bilder på websidor är idag snarare regel än undantag. Precis som i andra medier gäller det att göra sidorna grafiskt tilltalande för att attrahera och behålla besökare. Samtidigt är det viktigt att grafiken har en liten lagringsstorlek = filstorlek så att nedladdningen till webbläsaren blir snabb. Ingen tycker om att vänta på websidor som är grafiktunga och långsamma. nedan ser du en översikt över vanliga typer av bildformat som du kan använda. Vill du ha mer information om hur du skapar din egen grafik så kan du besöka Webdesignskolans Photoshopskola» eller Illustratorskola». Mest vanlig är av typen Bitmapp som det innebär att bilden är uppbyggd av Pixlar eller Punkter (Bitmap=punktuppbyggd). Att lagra en bild av den typen kräver mycket lagringsutrymme och långa nedladdningstider i webläsaren. Därför används lagringsformat som komprimerar filstorleken. Det finns idag i huvudsak två bildformat som kan användas på websidor: GIF (Compserve Graphics Interchange Format) JPEG (Joint Photographic Experts Group) Formaten stödjer olika färgdjup dvs hur många färger som kan visas i bilden. GIF CompuServe GIF (CompuServe" Graphics Interchange Format) används oftast för att visa dekorfärgsbilder, illustrationer. GIF kan maximalt innehålla 8 Bitars färgdjup = 256 färger och passar oftast bäst till bilder som innehåller mindre än just 256 färger som teckningar, clipart mm. Ger även bra resultat till små fotografier (thumbnails). När du sparar en bild som GIF kan du ange olika egenskaper för bilden:

11 Sida 7 av 8 Transparent = genomskinlig bakgrund Interlaced/Sammanflätad = bilden laddas ner och blir tydligare gradvis Animerad = rörliga bilder. JPEG JPEG (Joint Photographic Experts Group) används oftast för att visa fotografier och andra kontinuerligt tonade bilder.till skillnad från formatet GIF behåller JPEG all färginformation i RGB-bilder (24 Bitars färgdjup = 16,7 miljoner färger). JPEG använder också en komprimering som effektivt minskar dokumentstorleken genom att identifiera och ta bort data som inte är väsentlig för att visa bilden. När du öppnar en JPEG-bild packas den upp automatiskt. Eftersom information tas bort kallas JPEG-komprimering ibland för förlustgivande (lossy). Detta innebär att när en bild har komprimerats och sedan packats upp igen kommer den inte att vara identisk med den ursprungliga bilden. När du spar en bild i JPEG-format så bestämmer du själv kvaliten, ofta i steg från 0 till 10 där 0 ger en liten filstorlek men också sämsta visningskvalitet. Även JPEG bilder kan laddas ner gradvis som en Interlaced GIF, det kallas då Progressive JPEG. Utöver de etablerade webformaten ovan så är flera format under utveckling: PNG Formatet PNG (Portable Network Graphics) utvecklades som ett alternativ till GIF-formatet. Alla programtillverkare som använder GIF får betala licens till upphovsföretaget vilket medfört att ett licensfritt alternativ har varit efterfrågat. PNG bevarar all färginformation (24 Bitars färgdjup = 16,7 miljoner färger) och alla alfa-kanaler i en bild och använder en förlustfri komprimering för att minska dokumentets storlek. När du sparar en bild i PNG-format kan du välja att visa bilden gradvis när den laddas ned. Om du vill göra detta markerar du Adam7 for Interlace. Du kan också välja en filtreringsalgoritm, som används för att förbereda bildinformationen för komprimering. (OBS! PNG stöds inte av Internet Explorer3, Netscape3 och andra äldre webläsare.) FlashPix FlashPix-formatet, utvecklat av Live Picture och Kodak, är anpassat för att öka överföringshastigheten och visningskvalitén av stora och högupplösta bilder. FlashPix-formatet stödjer gråskalor och RGB-färger men inte alfa-kanaler. När du spar i FlashPix-formatet kan du även välja att använda JPEG-komprimering. Idag ägs FlashPix-formatet av organisationen Digital Imaging Group. Tekniken bakom formatet delar upp pixelbaserade bilder i hanterbara delar. Bilden spars i flera delar med olika kvalitet vilket skall göra att det även skall gå att zooma(!) i en bild. SVG SVG (Scalable Vektor Graphics) är ett helt nytt format för Vektorgrafik (teckningar, illustrationer etc). Det är ännu inte standardiserat som ett webformat men kommer troligen att bli en konkurrent till Macromedias Flash! Vektor- och bitmappgrafik De nu gällande bildformaten för websidor är alltså Bitmap-grafik, den andra typen av grafik kallas för Vektorgrafik. Det är oftast tecknade bilder och sk Clipart. Webläsarna kan inte visa vektorgrafik utan tillägsprogram sk plugins. En sådan är Shockwave/Flash. All övrig grafik måste alltså sparas i Bitmap-format även om det är tecknade bilder. Lagringsstorleken brukar dock bli mindre än för fullfärgs-fotografier. Animerad grafik på websidor är normalt i formatet GIF. En animering kan vara allt ifrån text som blinkar till rena "tecknade filmer" Eftersom GIF bara stöder 256 färger är det inte så lämpligt till fotografier. Alternativen till rörlig grafik är videoformat eller andra multimediatillägg, tex Real Player och Shockwave/Flash. I de fallen måste alltså användaren ha plugins installerade på sin PC Här är några exempel på bilder i form av ett foto, en illustration och en animation. Klicka på respektive bild för att se exempel och jämförelse mellan GIF och JPEG:

12 Sida 8 av 8 Bitmappgrafik» Vektorgrafik» Animerad grafik» Läs mer om grafik och bildhantering i Photoshopskolan!» Här är en lathund över vilket bildformat du kan välja. Det är endast en rekommendation, vilket format du väljer beror på bildens egenskaper, storlek, antal färger etc. Prova dig fram! Vilket bildformat ska jag välja? Streckteckningar, Färgteckningar, ClipArt, Logotypes Färgteckningar med toningar Text, enfärgad, fylld eller med effekter Fotografier i fullfärg Fotografier i gråskala Bild med transparent bakgrund Animerade bilder, bild eller text som växlar Bild som laddas ner otydlig och gradvis blir skarpare GIF JPEG GIF JPEG GIF GIF GIF GIF/JPEG Bilderna och grafiken som du använder på dina websidor bör ha en punkttäthet (optisk upplösning) på dpi (dots per inch). Detta beror på att bildskärmen till skillnad från tryckta medier bara klarar av att visa mellan dpi. Vill du veta mer om bild- och grafikhantering för web kan du titta på Photoshopskolan» eller Weblänksidan» [Copyright W e b d e s i g n s k o l a n Materialet får skrivas ut och användas för personligt bruk. Användning i undervisningssyfte är ej tillåten utan vårt tillstånd, läs mer här»]

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Så skapas färgbilder i datorn

Så skapas färgbilder i datorn Så skapas färgbilder i datorn 31 I datorn skapas såväl text som bilder på skärmen av små fyrkantiga punkter, pixlar, som bygger upp bilden. Varje punkt har sin unika färg som erhålls genom blandning med

Läs mer

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Föreläsning i webbdesign Bilder och färger Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Exempel: Bilder på några webbsidor 2 Bildpunkt = pixel (picture element) Bilder (bitmap

Läs mer

INT 3 F3. En texts läsbarhet. Teckensnitt. Medieteknik Del1. Färger, teckensnitt och bildformat

INT 3 F3. En texts läsbarhet. Teckensnitt. Medieteknik Del1. Färger, teckensnitt och bildformat INT 3 F3 Medieteknik Del1 Färger, teckensnitt och bildformat DSV Peter Mozelius En texts läsbarhet Teckensnitt Teckengrad Radlängd Radavstånd Papper/Skärm Bakgrundsfärg Teckensnitt Teckensnitt kan delas

Läs mer

Pixelgrafik. Utdrag ur Adobe Photoshops handbok. Om bitmappsbilder (pixelbilder) Om vektorgrafik (kallas ibland objektgrafik)

Pixelgrafik. Utdrag ur Adobe Photoshops handbok. Om bitmappsbilder (pixelbilder) Om vektorgrafik (kallas ibland objektgrafik) Pixelgrafik Utdrag ur Adobe Photoshops handbok Om bitmappsbilder (pixelbilder) I bitmappsbilder, eller rasterbilder eller pixelgrafik, används ett rektangulärt rutnät med bildelement (pixlar eller bildpunkter)

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder:

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder: Bildhantering i OEW Bilder på webben Bilder som man ser på olika hemsidor bör ha dessa egenskaper: 1 Klara färger 2 Skärpa 3 Snabbladdade 4 Rätt storlek för syftet Vi ska arbeta med följande bilder: Program

Läs mer

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning TNMK30, 2010 Föreläsning Bilder... Tobias Trofast, LiU 1 Dagens föreläsning Olika grafikformat Bitdjup Färglägen och kanaler Komprimering Filformat Bildkvalitet Upplösning & Interpolering Objektgrafik

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Fortsättningskurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Färghantering... 1 Färgomfång... 2 Behöver du färghantering?... 2 Kalibrera bildskärmen... 3 Kalibreringsprogram... 3 Färginställningar...

Läs mer

Macromedia. Dreamweaver 8. Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Dreamweaver 8. Grundkurs. www.databok.se Macromedia Dreamweaver 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Arbetsmiljön... 1 Användningsområde... 1 Starta Dreamweaver... 1 Arbeta i Dreamweaver... 3 Fönster... 4 Statusfältet... 4 Menyer...

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga

Läs mer

De olika exportmetoderna för rasterfiler inne i ArcMap är BMP, TIFF, GIF och PNG.

De olika exportmetoderna för rasterfiler inne i ArcMap är BMP, TIFF, GIF och PNG. Exportera karta När man har skapat en karta kanske man vill exportera kartdokumentet till en bild eller grafisk filtyp. Nedan ges exempel på vilka olika format som stöds, samt tips för exporten. Det går

Läs mer

Exportera karta juni 2010

Exportera karta juni 2010 Exportera karta juni 2010 När man har skapat en karta kanske man vill exportera kartdokumentet till en bild eller grafisk filtyp. Nedan ges exempel på vilka olika format som stöds, samt tips för exporten.

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Innehållsförteckning 1 Bildstorlek, perspektiv och histogram...5 Sammanfattning... 8 Storlek på arbetsyta... 9 Storlekskommandon...10 Stödraster och linjaler... 11

Läs mer

Du hittar manualen på.

Du hittar manualen på. Du hittar manualen på http://www.buf.kristianstad.se/it/pse/index.htm Innehåll Start s 3 Verktyg s 4 Beskär s 5 Bildpaket s 6 Bakgrundbild s 7 Flyta ut s 8 Infoga bild i Word s 9 Justera färger s 11 Ludda

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Adobe. Dreamweaver CS3. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. Dreamweaver CS3. Grundkurs. www.databok.se Adobe Dreamweaver CS3 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Arbetsmiljön... 1 Användningsområde... 1 Starta Dreamweaver... 2 Arbeta i Dreamweaver... 2 Fönster... 3 Statusfältet... 4 Menyer...

Läs mer

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand.

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. Innehållsförteckning Kontrollpanelen i kategoriläge. Frågor 2 Utforskaren, hantera filer och mappar.

Läs mer

19-21. Samling och kaffe. Temakväll Bildhantering i släktforskningen Genomgång kring temat. Forska själv. Forska själv. Diskussion kring temat

19-21. Samling och kaffe. Temakväll Bildhantering i släktforskningen Genomgång kring temat. Forska själv. Forska själv. Diskussion kring temat 19-21 Samling och kaffe Temakväll Bildhantering i släktforskningen Genomgång kring temat Forska själv Diskussion kring temat Forska själv Höstens temakvällar 13/9 Digitala bilder i släktforskningen 11/10

Läs mer

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn Ändra bildstorlek (Photoshop CS 3) Sid. 1 1. Minska en bild När man jobbar med bilder vill man ibland ändra storlek, eller minska antal pixlar, eftersom bildfilen blir för stor och för tung (i kb) om den

Läs mer

Redigera bilder snabbt och enkelt!

Redigera bilder snabbt och enkelt! Redigera bilder snabbt och enkelt! När du ska ladda upp bilder till din hemsida så är det klokt att anpassa bilderna så att dom får rätt storlek och att dom blir så lätta som möjligt i filstorlek. Detta

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Photoshopskolan, retro-look

Photoshopskolan, retro-look Sida 1 av 12 skriv ut» Övningen är gjord av Anna-Lena Lundin ( http://www.pixelplus.se ) Har du frågor om momenten i övningen eller om Photoshop kan du söka information i vårt Forum för Photoshop. Retro-look

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2013-12-04 Lathund ImageVault 1 IMAGEVAULT För att kunna göra de ändringar och uppdateringar som du önskar på er sida så behöver du veta vad ImageVault är och används till. En beskrivning av

Läs mer

Filformat / bildformat

Filformat / bildformat Filformat / bildformat Filformat/bildformat är olika modeller för att spara bilden. När du sparar ett foto finns det en uppsjö av olika filformat att välja bland. Först och främst har programmet (ex. Adobe

Läs mer

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser Bilder till bildspel på TV med Lightroom En beskrivning av ett arbetsflöde i Lightroom för att anpassa bilder till ett bildspel som skall visas på en TVskärm i full HD 1920x1080 pixlar. HD formatet 1920x1080

Läs mer

Bilduppladdning i Järnvägshistoriskt forum (gäller MS Windows för PC)

Bilduppladdning i Järnvägshistoriskt forum (gäller MS Windows för PC) Bilduppladdning i Järnvägshistoriskt forum (gäller MS Windows för PC) I Järnvägshistoriskt (i forts. Jvmv) forum finns ingen möjlighet att ladda upp bilder direkt i inlägg från sin hårddisk. Man måste

Läs mer

ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3

ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3 ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3 LATHUND Innehållsförteckning Start Välkomstfönstret... 3 Bläddra efter bilder... 5 Visa och ordna foton... 6 Verktygslådan... 7 Beskär en bild... 8 Ändra storlek, storlek på

Läs mer

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma.

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma. Visst är det roligt att kunna göra fina dokument, häften, affischer, inbjudningskort och annat skoj?! Och att få bilderna att hamna där du vill att de ska hamna, i rätt storlek och utan att andra saker

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Välkommen till Flyerskola!

Välkommen till Flyerskola! Välkommen till Flyerskola! Flyerskola Var började det hela Tryckmetoder Teckensnitt Upplösning av bilder Vanligaste filformaten Program Underlätta arbetet för redaktören Att tänka på vid skapandet av en

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund ImageVault 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Imagevault 4 Ladda upp fil 5 Ladda upp fler än fyra bilder samtidigt 7 Snabbuppladda bildalbum 9 Beskrivning kortkommando via

Läs mer

Rekommenderad IT-miljö

Rekommenderad IT-miljö Rekommenderad IT-miljö INNEHÅLL SIDNUMMER Dator 1 Internetuppkoppling Webbläsare Webbläsare Inställningar Telefoner 2 Smartphone Inloggning med säkerhetsdosa Bilder Internet Explorer 3 Mozilla Firefox

Läs mer

Kort lektion i skannerteknik

Kort lektion i skannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en skanner? En skanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av skanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddskanner. Läser

Läs mer

Del 2 INTERNET I VARDAGEN. 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)...

Del 2 INTERNET I VARDAGEN. 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)... Helen Hermundstad Anna Östlund GRUNDLÄGGANDE IT FÖR SENIORER Del 2 INTERNET I VARDAGEN 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)...

Läs mer

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager Manual för 2.4 KALAS Sitemanager 1. Introduktion Den här manualen skall hjälpa dig att komma igång så att du själv på ett enkelt sätt kan lägga till, redigera eller ta bort webbsidor på din webbplats.

Läs mer

Utseende. Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Utseende. Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Utseende 4 1.1 Allmänt............................................ 4 1.2 Teckensnitt.......................................... 4 1.3 Stilmallar...........................................

Läs mer

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du har Internet Explorer med Windows

Läs mer

Bengt Kjöllerström

Bengt Kjöllerström Kom igång med Disgen 5 - blå Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Modul 5 Lägg till foto Ändra och komplettera uppgifter. Vilka personer har jag registrerat?

Läs mer

1 Bildhantering i MS Word

1 Bildhantering i MS Word 1 Bildhantering i MS Word För att alla de bilder, illustrationer och andra grafiska objekt som ingår i avhandlingen även ska se bra ut i det tryckta exemplaret och inte bara i det elektroniska, följer

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING 2007 Innehåll Innehåll...1 1. Om Lightning...2 2. Systemkrav...2 3. Installera och använda Lightning...2 4. Lightnings kontrollpanel...3 5. Ändra förstoringsgrad...3

Läs mer

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet.

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet. PhotoFiltre 1 Innehåll Starta programmet... 3 Rotera bilden... 4 Beskära bilden... 4 Ljusa upp en bild... 5 Förminska bilden... 6 Skärpa i bilden... 7 Spara och komprimera bilden... 7 Ta bort röda ögon...

Läs mer

Kort lektion i Scannerteknik

Kort lektion i Scannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en Scanner? En Scanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av Scanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddscanner. Läser

Läs mer

ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK

ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK Helene Brogeland Vektorgrafik och animation VT 2014 2014-04-29 Inledning Före aktuell kurs hade jag bara en vag uppfattning av innebörden av vektorgrafik och hade aldrig jobbat

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

06. Skapa bildsegment

06. Skapa bildsegment 1/8 06. Skapa bildsegment Två mycket goda vänner, hunden Toya och katten Lisa. För att kunna länka från bilden till Toyas och Lisas egna hemsidor väljer vi att dela in bilden i segment. Till varje segment

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

A3-scanner. Svenska. Användarhandbok

A3-scanner. Svenska. Användarhandbok A3-scanner Svenska Användarhandbok Hämta TWAIN-drivrutinen för scannern TWAIN-drivrutinen är den scanningsmodul som tillhandahålls med din scanner. Den är lätt att nå från de medföljande scannerprogrammen

Läs mer

Lägg till bilder i Disgen

Lägg till bilder i Disgen Lägg till bilder i Disgen 4 I Disgen finns möjlighet att lägga in såväl porträtt som andra bilder. Med bilder i Disgen får du lätt släkttavlor och släktböcker som är roliga att ge bort vid födelsedagar

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga i jpg,

Läs mer

Ikoner. Mike McBride Jost Schenck Anne-Marie Mahfouf Översättare: Stefan Asserhäll

Ikoner. Mike McBride Jost Schenck Anne-Marie Mahfouf Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Jost Schenck Anne-Marie Mahfouf Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Ikoner 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Tema.............................................

Läs mer

IrfanView. Manual 3.80. www.resurs.folkbildning.net. Christina Hemström & Sven E Carlsson

IrfanView. Manual 3.80. www.resurs.folkbildning.net. Christina Hemström & Sven E Carlsson IrfanView Manual 3.80 www.resurs.folkbildning.net hristina Hemström & Sven arlsson Innehållsförteckning Om programmet IrfanView...3. Funktioner i menyerna...3 Hämta IrfanView från Internet...4 Installera

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Adobe FLASH CS5 GRUNDER

Adobe FLASH CS5 GRUNDER Adobe FLASH CS5 GRUNDER Innehållsförteckning 1 Inledning...5 Adobe Flash Player... 5 Utbildningsmaterialet... 5 2 Arbetsytan...6 Starta programmet och öppna en fil... 6 Starta Flash... 6 Skapa en ny fil...

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Kom igång med Disgen 7

Kom igång med Disgen 7 Kom igång med Disgen 7 Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 7 Lägg till foto Ändra och komplettera

Läs mer

Övningar i bilder och färger

Övningar i bilder och färger Övningar i bilder och färger I dessa övningar ska du öva på att redigera några bilder för att anpassa dem till en webbplats. Bilderna kommer att beskäras på olika sätt, förändras i färguppsättning och

Läs mer

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 PIXLRGUIDEN av AlizonWeb Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 Innehåll Introduktion 3 Vad är Pixlr? 3 Fördelar med Pixlr 3 Om denna guide 3 Kapitel 1: Genomgång av arbetsyta

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret.

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Innehållsförteckning Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Hur vill ni ha originalet? Vad är ett original? Vad är DPI? Vad är vektorgrafik? Vad är pixelgrafik?

Läs mer

Innehåll DPMAP BILDEXPORT

Innehåll DPMAP BILDEXPORT SID 1 (10) 2013-04-17 Ingela Nilsson DPMAP BILDEXPORT Innehåll 1 dpmap - Bildexport... 2 1.1 Exportera bilder från dpmap... 2 1.1.1 Allmänt... 2 1.1.2 Förenklad bildexport - spara till urklipp... 3 1.1.3

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements... 2 Dataprogram för bildbehandling... 2 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält... 2 Menyraden, Bild...3 Ändra bildstorlek...3 Intensitet och

Läs mer

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.)

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.) Lathund Bildbank Detta är en lathund för hur man ställer in och använder bildbanken. Bildbanken hanterar högupplösta bilder och skalar automatiskt om dem till ett antal fördefinierade storlekar. Besökarna

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

1.1 Verktygslådan översikt

1.1 Verktygslådan översikt 1.1 Verktygslådan översikt Markeringsramverktygen markerar rektanglar, ellipser samt enstaka rader eller kolumner. Flytta-verktyget flyttar markeringar, lager och stödlinjer. Lassoverktygen skapar frihandsmarkeringar,

Läs mer

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö Webbskribent @ Tjörn Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19 Tjörn Möjligheternas ö Grundutbildning för skribenter på hemsidan och/eller intranätet Upplägg: Vi tar en titt på hur hemsidan

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram.

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Arbeta med bilder Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Habilitering & Hjälpmedel Installera PhotoFiltre Att installera

Läs mer

Nyheter i PowerPoint 2010

Nyheter i PowerPoint 2010 Nyheter i PowerPoint 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet.

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 3.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 3.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements...2 Dataprogram för bildbehandling...2 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält...2 Menyraden, Bild...3 Ändra bildstorlek...3 Reglera filkompressionen

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

DIGITAL BILDBEHANDLING GRUNDKURS. Sammanställd av

DIGITAL BILDBEHANDLING GRUNDKURS. Sammanställd av DIGITAL BILDBEHANDLING GRUNDKURS Sammanställd av INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion... 3 Några olika bildkällor... 3 Inladdning av fotografier från digitalkamera till dator... 3 Bildbehandlingsprogram...

Läs mer

Lathund till PowerPoint

Lathund till PowerPoint Lathund till PowerPoint Skriva text 1. För att lägga till text skapar du en ny textruta. Klicka på musen på knappen för att skapa textruta. Syns inte denna rad går du in på Visa Verktygsfält - Rita 2.

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Skanna. WorkCentre C2424-kopiator/skrivare

Skanna. WorkCentre C2424-kopiator/skrivare Skanna Det här kapitlet innehåller: "Vanlig skanning" på sida 4-2 "Installera skannerdrivrutinen" på sida 4-4 "Justera skanningsalternativ" på sida 4-5 "Hämta bilder" på sida 4-11 "Hantera filer och styra

Läs mer

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton.

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Antavla med foton 10 En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Bild 10 1. Min dotter Cecilias antavla. Designa sidan Det underlättar om man tänker igenom hur man vill att

Läs mer

Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer

Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer Fördelar Enkelt Billigt Snabbt Bildbehandlig Bildhantering Lätt att dela med sig Bli bättre fotograf Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer Vad behöver jag? Kamera Oundgängligt Dator Praktiskt

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram

Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram S TUDE NTDATOR UTBILDNINGE N MALMÖ HöGSKOLA Beijerskajen 8, K3, källaren, sal Apollo (A01:303), 205 06 Malmö www.bit.mah.se/undervisning/sdm Att använda bildhanteringsprogram,

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer