INSTALLATIONS INSTRUKTIONER Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA SE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSTALLATIONS INSTRUKTIONER Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA SE"

Transkript

1 INSTALLATIONS INSTRUKTIONER Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA SE För bästa resultat är det mycket viktigt att du exakt följer instruktionerna. FÖRBEREDELSE Låt plankorna acklimatiseras, i mitten av rummet där golvet ska installeras, under 48 timmar i oöppnad förpackning vid normal rumstemperatur. Det idealiska förhållandet är C (59-68 F) vid en relativ luftfuktighet om %. Färsk avjämning måste, under minst 1 vecka per cm tjocklek upp till 4 cm och 2 veckor per cm tjocklek som överstiger 4 cm, torka med tillräcklig ventilation. Till exempel måste en 6 cm tjock avjämning torka under minst 8 veckor. För tjocklek över 6 cm måste du lägga till 3 till 4 veckor per cm. Vattenhalten måste vara mindre än 2,5 % för cementbunden avjämning (CM-metoden) och 0,5 % för anhydritbunden avjämning. Ta bort all fuktuppsugande golvtäckning (matta, nålfilt, etc.). Vattentät golvbeläggning (PVC, linoleum etc.) behöver inte tas bort, förutom om det är sammantryckbart. Använd alltid ett underlägg. Vi rekommenderar att Quick-Step -underlägg används UNDERGOLV AV TRÄ: - Ta först bort all befintlig golvtäckning. - Det får inte finnas några tecken på mögel och/eller insektsangrepp. - Se till att undergolvet är helt plant. Spika fast alla lösa delar. - Om ditt plankgolv är på marknivå, lägg först en plastfolie (Quick-Step Screen). - Lägg ett utjämningsgolv (Quick-Step Softboard) ovanpå det. För perfekt beredning av undergolv är det att rekommendera det att det läggs ett Quick-Step -underlägg ovanpå Softboard för att jämna ut alla ojämnhet mellan Softboard-plankorna. - Montera det nya golvet i nittio grader mot det befintliga undergolvet. - Krypgrunden under trägolvet måste vara tillräckligt ventilerat. Ta bort alla föremål och se till att det finns tillräckligt med ventilation (minst 4 cm2 totala ventilationsöppningar per m2 golv). Fukthalten i träet får inte vara högre än 10 %. För golvvärme finns det ytterligare instruktioner. för mer information.. Se

2 Kontrollera att golvgrunden är plan, ren, fast, torr och att det inte finns några indikationer på att detta förhållande kommer att förändras i framtiden. Kontrollera att golvgrunden är plan. Alla ojämnheter som är större än 2mm över en längd om 1 meter måste utjämnas. Kontrollera huruvida den gamla golvsockeln kan tas bort. Du kan även lämna golvsockeln på väggen och slutföra golvet med Quick-Step -profiler. Kontrollera att dörrarna fortfarande går att öppna och stänga efter att underlägget har monterats.

3 HUVUDPUNKTER Inspektera alla plankor i förhållanden som ger tillräckligt med ljus, före och under installationen. Plankor med synliga defekter får aldrig användas. Golvet ska helst installeras parallellt med hur ljuset kommer in i rummet (visuellt mer tilltalande). Kontrollera att panelerna blandas tillräckligt när du installerar dem, så att du inte till sist har alltför många identiska, ljusa eller mörka paneler bredvid varandra. Uniclic är ett revolutionerande system för att installera flytande laminatgolv utan lim. Panelerna kan enkelt klickas ihop, tack vare den geniala form som tunga och spår har. Den huvudsakliga komponenten i det här Quick-Step -golvet är trä. Eftersom luftfuktighet kan variera, exempelvis mellan sommar och vinter är det viktigt att golvet kan utvidgas och krympa. Av den anledningen måste du lämna en expansionsskarv om minst 8 mm på alla sidor av golvet, även runt rör under dörrar och vid trösklar. Tänk på att golvet kan röra sig i en riktning. Se alltid till att det finns en expansionsskarv mellan olika rum (till exempel under dörrar). Dessa expansionsfogar försluts med en profil som är fäst i undergolvet. Stora rum måste ha expansionsskarvar var 13:e m på bredden och var 13:e m på längden. Utvidgning och krympning är linjärt och ju större ytans område är, desto större behöver toleransen vara. Quick-Step -påläggningsbara panelerna är inte lämpliga för användning i fuktiga utrymmen, exempelvis poolområden, bastu och rum med inbyggt vattenavlopp, exempelvis duschar.

4 INSTALLATION Utöver standardverktygen (sådana som hammare, såg, blyertspenna, måttband) för att lägga trägolv behöver du följande redskap: - installationssats (kofot, mellanlägg och särskild slagkloss som är lämplig för Uniclic ) - underlägg - underhållsprodukter Att använda redskap andra än Quick-Step -redskap kan orsaka skada på Quick-Step -golvet. I sådana fall gäller inte garantin som ges av Quick-Step. Därför rekommenderar vi att endast använda Quick-Step -redskap som särskilt har utformats och testats för användning med Quick-Step -golvpaneler. Du kan välja var du vill börja lägga. Tänk över vilket som är det enklaste sättet att installera golvet. Vi demonstrerar installationen för högerhänta personer, från vänster till höger. Om du vill kan du arbeta i andra riktningen. Uniclic är unikt eftersom du kan montera plankorna på två olika sätt.metod A: Placera den panel som ska monteras med en vinkel mellan 20 till 30 bredvid den redan lagda panelen. Flytta varsamt panelen uppåt och nedåt och tryck den samtidigt framåt. Panelerna klickar automatiskt på plats. Du kan antingen sätta in tungan i spåret, eller spåret på tungan. Tungan i spåret är det vanligaste och enklaste sättet.metod B: Med Uniclic kan du även trycka panelerna intill varandra utan att lyfta. För den här metoden måste du använda den specialtillverkade slagklossen från Uniclic. Plankorna ska sammanfogas med ett enda slag. För att undvika att skada panelerna måste du gradvis knacka ihop dem. Lägg först underlägget längs med rummets bredd och sedan gradvis tills du lagt alla plankorna. Det är väsentligt att du använder ett avjämnande underlag för att jämna ut alla ojämnheter i golvgrunden. De särskilt utvecklade Quick-Step -underläggen har ett integrerat vattentätt membran som fungerar som fuktspärr, isolering, bullerminskning och utjämning. Det översta lagret säkerställer enkel läggning av laminatpanelerna och underlättar väl tilltagen utvidgning efteråt. Du kan få mer information om Quick-Step -underlag och hur du använder dem på underläggets förpackning eller av din återförsäljare av underläggsgolv. Om underlägget redan är fäst vid golvpanelerna behöver du bara installera 150 µ-plastfolie med den självhäftande tejpen som medföljer. Låt folien gå upp 2 cm på väggen och skär den till rätt storlek efter golvinstallationen. En golvsockel kan senare fästas på väggen och kommer att täcka underlägget. Börja den första raden med en hel planka. Såga av både den långa och den korta tungan på den första panelen. Lägg plank med avsågade ändar mot väggarna. Lägg mellanläggen från installationssatsen mellan plankorna och väggen. Det säkerställer att din expansionsskarv är tillräckligt bred: 8 mm.

5 Placera den panel som ska monteras med en vinkel på 20 till 30 till panelen som redan är lagd. Flytta varsamt panelen uppåt och nedåt och tryck den samtidigt framåt. Panelerna klickar automatiskt på plats. Positionera Uniclic-slagklossen över den korta fogen mellan panelerna och knacka försiktigt tills panelerna är helt och hållet inriktade. Du behöver självklart även såga panelerna. För att åstadkomma ett rent snitt ska ovansidan vara nedåt när du använder en figursåg, en handcirkelsåg och uppåt när du använder en fogsvans eller en kapsåg. Se till att inga av panelernas skarvar, i två efter varandra följande rader, är i linje med varandra. Säkerställ alltid att skarvarna är förskjutna med minst 15 cm. Klicka på den första panelen i den andra raden i föregående rad. Klicka även på den andra panelen i den andra raden i föregående rad. Knacka med Uniclic-slagklossen så att tvärfogen mellan dessa paneler hamnar tätt tillsammans. Kontrollera att båda panelerna är i nivå på undergolvet och att du positionerar slagklossen såsom visas i bilden, för att undvika skada. Det måste även finnas en 8 mm expansionsskarv mellan den sista raden och väggen. Var medveten om detta när den sista raden av paneler sågas till. På platser där det är för svårt att installera Unilic -plankorna med slagklossen (t.ex. mot väggen) kan du knacka ihop dem med en kofot eller hammare.

6 HINDER I rader där det finns ett rör ska du se till att röret hamnar exakt i linje med skarven mellan två paneler. Använd ett borrskär med samma diameter som röret plus 16 mm. Knacka ihop panelerna på kortsidan och borra ett hål i mitten av skarven mellan de två panelerna Du kan nu installera panelerna på golvet. Om det inte är möjligt kan du följa nedanstående instruktioner. Fortsätt enligt följande: 1. Mät var röret kommer genom plankan. Glöm inte utrymmet för expansionsskarven. 2. Använd ett borrskär med samma diameter som röret plus 16 mm för utvidgningen. Borra igenom panelen där röret kommer att gå igenom. 3. Förläng hålet till kanten av panelen. 4. Lägg panelen runt röret. 5. Ta en annan panel och såga en bit som passar exakt i det återstående hålet och limma den biten med trälim. För ett perfekt slutresultat, använd Quick-Step -rörtäckbricka och den elastiska och vattentäta pastan (Quick-Step HydroKit) (Quick-Step Kit). Sätt sedan dit rörtäckbrickan och stryk HydroKit runt rörtäckbrickan och runt rören. Det gör att vatten inte kan tränga in. När panelerna sågas, säkerställ att expansionsskarven under dörren är minst 10 mm. Om du inte kan lyfta panelen, använd en anpassad slagkloss eller kofot och hammare för att knacka ihop panelerna. Stryk avslutningsvis det genomskinliga HydroKit mellan golvet och dörramen.

7 AVSLUTNING Ta bort alla mellanlägg. Tätning av omkretsens expansionsskarvar kombinerar ett sammantryckbart PE-skum med diameter 8 till 10 mm och det flexibla och vattentät Quick-Step HydroKit. Tryck in PEskummet i expansionsskarvarna och stryk på det genomskinliga Quick-Step HydroKit i liten vinkel mot Quick-Step -påläggningsbara golvet. (Se bilder i tekniska databladet: Quick-Step HydroKit) Fixera Incizo-basprofilen till golvet med Quick-Step One4all-lim och/eller skruvar. Stryk genomskinligt HydroKit på det flexibla PE-skummet som finns i expansionsskarven. Tryck in Incizo-profilen i basprofilen och även vått HydroKit. (Se bilder i tekniska databladet: Quick-Step HydroKit) Montera golvsockeln med Quick-Step One4all över plastfolien som sträcker sig upp på väggen från under golvet. Stryk på flexibelt HydroKit mellan golvsocklarna och golvet för att undvika inträngning av vatten. På platser där profiler eller golvsocklar inte kan placeras ska expansionsskarvarna fyllas med elastisk pasta (Quick-Step Kit). Tips: För att arbetet ska utföras renare kan det vara enkelt att fästa tejp på golvet innan HydroKit stryks på. Den tejpen kan avlägsnas omedelbart efter att HydroKit strykts på. Utspillt HydroKit kan lätt tas bort när det är torrt.

8 UNDERHÅLL Du kan gå på golvet under och omedelbart efter montering. Säkerställ att fuktigheten i rummet alltid är minst 50 %. Använd vid behov en luftfuktare. Torr rengöring är möjlig med Quick-Step -mikrofiberduk eller med en dammsugare. Kontrollera att den har mjuka hjul och en särskild parkettborste, för att undvika repor på ditt golv. Använd aldrig ångtvätt. Mycket våt rengöring är uttryckligen förbjudet. För fuktig rengöring rekommenderar vi Quick-Step -rengöringsprodukter (se instruktionerna som medföljer dessa produkter). Var medveten om att användning av andra rengöringsmedel kan skada ditt golv. Den mjuka ytan på ditt laminat är till för att smuts och damm inte ska absorberas. Ta försiktigt bort envisa fläckar med lite aceton. Använd aldrig produkter som innehåller slipmedel. Använd aldrig vax eller fernissa på golvet. Förhindra att fukt tränger ned mellan panelerna och under golvet. Ta bort allt vatten inom 60 minuter. Skyddar möbler och stolsben med stadiga möbeltassar. Undvik att ta in smuts, vatten och sand inomhus genom att ha en lämplig golvmatta vid dörren. Använd stolar (kontorsstolar) med mjuka hjul, typ W (EN 12590), som lämpar sig för laminatgolv och/eller använd en lämplig skrivbordsmatta. Lyft möblerna, de ska aldrig dras över golvet.

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats Läggningsanvisningar för Unilink Allmänt Unilink är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. Se bild

Läs mer

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR 1) Allmänt UNICLIC är ett revolutionerande system för att installera laminatgolv utan lim. Den geniala spontoch notdesignen innebär att plattornapanelerna klickar ihop. Med UNICLIC-systemet

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNINGAR FÖR UNICLIC

INSTALLATIONSANVISNINGAR FÖR UNICLIC INSTLLTIONSNVISNINGR FÖR UNILI llmänt Uniclic är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. På lång-

Läs mer

FÖRBEREDELSE. INSTALLATION INFORMATION premium click optimum click

FÖRBEREDELSE. INSTALLATION INFORMATION premium click optimum click 1 För att uppnå ett bra resultat rekommenderar vi att man följer alla instruktioner noggrant. FÖRBEREDELSE Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma golvprojekt samtidigt.. 2 Förvara och

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET 1) Allmänt Uniclic X-systemet: Klicksystemet som innebär att du kan ersätta en skadad bräda i mitten av rummet snabbt,kvickt och lätt, utan

Läs mer

Upprätthåll miljöförhållandet inomhus över 0 C.

Upprätthåll miljöförhållandet inomhus över 0 C. GYLLENE REGLER 8-0 C Installera ditt golv mellan 8 och 0 C. Quick-Step Livyn måste acklimatiseras i rummet där det ska installeras i 8-0 C under minst 8 timmar före installationen. Den här golv- och rumstemperaturen

Läs mer

Installationsanvisningar för Uniclic Multifit parkett

Installationsanvisningar för Uniclic Multifit parkett Installationsanvisningar för Uniclic Multifit parkett ALLMÄNT Uniclic Multifit är ett epokgörande system för installation av parkett. Bräderna kan enkelt monteras ihop tack vare den sinnrika utformningen

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNINGAR

INSTALLATIONSANVISNINGAR INSTALLATIONSANVISNINGAR 1/5 Bästa kund Tack för att Ni valt ett kvalitetsgolv från Par-ky. Innan installationen, är det viktigt att läsa dessa instruktioner noggrant. INSTALLATIONSMATERIAL (bild 1) Par-ky

Läs mer

Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt.

Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt. Förberedelse Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt. Förvara och transportera alltid ditt vinylgolv med försiktighet för att förhindra skevhet. Förvara

Läs mer

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium klick optimum klick. Installera ditt golv mellan 18 och 30 C.

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium klick optimum klick. Installera ditt golv mellan 18 och 30 C. 5 gyllene regler Installera ditt golv mellan 18 och 30. 48h Pergo Vinyl måste acklimatiseras i rummet där det ska installeras i 18-30 i minst 48 timmar före installationen. Den här golv- och rumstemperaturen

Läs mer

Vi rekommenderar att alla paneler till ett kommersiellt golvprojekt beställs samtidigt för att undvika mindre färg- och glansvariationer.

Vi rekommenderar att alla paneler till ett kommersiellt golvprojekt beställs samtidigt för att undvika mindre färg- och glansvariationer. För att uppnå ett bra resultat rekommenderar vi att man följer alla instruktioner noggrant. www.pergo.com Förberedelse Vi rekommenderar att alla paneler till ett kommersiellt golvprojekt beställs samtidigt

Läs mer

Läggningsanvisning. Information. Generellt. Se även läggningsanvisningen på paket och förpackningsinlagan i paketet.

Läggningsanvisning. Information. Generellt. Se även läggningsanvisningen på paket och förpackningsinlagan i paketet. Information Se även läggningsanvisningen på paket och förpackningsinlagan i paketet. Generellt Pergogolv skall läggas flytande och inte fästas mot undergolv eller ligga an mot fasta föremål. Förvara Pergogolvet

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 6 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen. Relativ

Läs mer

INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV

INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV ALLMÄN INFORMATION Wicanders Fold Down golv är endast avsedda för inomhusbruk. Läs igenom dessa instruktioner innan installationen. Förvara plankorna

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL LÄGGNINGSANVISNING BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT Vid inköp av golv rekommenderas alltid ca. 5% marginal/spill för bearbetning och materialanpassning. Läs igenom hela läggningsinstruktionen noga innan

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 5 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen). Relativ

Läs mer

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION Förberedelser 1 Pergo Premium klickgolv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan förklarar dessa illustrationer och är indelad i tre delar: Förberedelser, Läggning och

Läs mer

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium click optimum click. Installera ditt golv vid en rums- och golvtemperatur på mellan 18 och 30 C.

5 gyllene regler. INSTALLATIONSINFORMATION premium click optimum click. Installera ditt golv vid en rums- och golvtemperatur på mellan 18 och 30 C. C C INSTALLATIONSINFORMATION 5 gyllene regler Installera ditt golv vid en rums- och golvtemperatur på mellan 18 och 30 C. 48h Pergo Vinyl måste acklimatiseras i rummet där det ska installeras i 18 30 C,

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click 2015-11-03 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Installationsinstruktioner för Solidfloor trägolv Läs noga genom dessa instruktioner innan du börjar läggningsarbetet. Kontrollera noga att alla golvbrädor är felfria före läggning

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för XLNT Living 2014-11-05 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV XLNT LIVING Kilar för att hålla distans till vägg Fintandad

Läs mer

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Rev.nr: 160412 Förberedelser inför läggning 1. Förvara paket med golv inomhus under två till tre dygn i minst 18 grader. Då anpassas de till temperaturen

Läs mer

domestic Elegance Förberedelse INSTALLATION INFORMATION

domestic Elegance Förberedelse INSTALLATION INFORMATION Förberedelse 1 Materialet till Pergo Domestic Elegance levereras med illustrerade anvisningar. I texten nedan ger vi förklaringar till illustrationerna, som kan delas upp i tre områden: Förberedelser,

Läs mer

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV PRODUKTINFORMATION Europeisk ekstav med ca. 3,6 mm slitskikt, färdigslipad till 120 korn. Stavformat L=340 mm, B=68 mm, T=13 mm. 1st fp.

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click 2015-02-03 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock

Läs mer

LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK

LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK ALLMÄNT Vid golvläggning skall rumstemperaturen vara minst +18 C och den relativa luftfuktigheten max 75 %. Golvmaterialet ska acklimatiseras i rummet minst 24 timmar

Läs mer

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS LÄGGNINGSANVISNING F L Y T A N D E G O L V WICANDERS KORKGOLV WIC-CORK Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS Wicanders flytande golv - läggningsanvisning

Läs mer

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem Lamellbrädorna ska kunna röra sig fritt när träet utvidgar sig eller drar ihop sig. Montera golvet som ett

Läs mer

Laminatgolv. Läggningsanvisning. 2-lock och T-lock. December 2012

Laminatgolv. Läggningsanvisning. 2-lock och T-lock. December 2012 Läggningsanvisning Laminatgolv 2-lock och T-lock December 2012 Läggning av laminatgolv Det är lätt att lägga Tarketts laminatgolv. Brädorna viks enkelt samman utan lim eller specialverktyg. Du kan lägga

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Datum: 22.11.2011. Dok.no: LA-1111-5O. Sida: 1 av 5. Ersätter: LA-1005-5O

LÄGGNINGSANVISNING. Datum: 22.11.2011. Dok.no: LA-1111-5O. Sida: 1 av 5. Ersätter: LA-1005-5O 1 av 5 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! Förvara golvplankorna i oöppnad förpackning i rumstemperatur i minst 48 timmar före läggning. Ideal rumtemperatur är 18-22 C vid en relativ luftfuktighet på 40-60 % RF.

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning Allura Click creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning Allura Click creating better environments LÄGGNINGSANVISNING LÄGGNINGSANVISNING FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV ALLURA CLICK Mattkniv med tillhörande blad. Tumstock / måttband Gummihammare med vitt huvud Distanser Blyertspenna / T-linjal

Läs mer

marmoleum LÄGGNINGSANVISNING

marmoleum LÄGGNINGSANVISNING marmoleum LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Marmoleum click Allmän information Marmoleum Click har en ytbeläggning av linoleum som i huvudsak är

Läs mer

ALLECO. Golvvärme för (k)alla golv. Installationsanvisning värmefolie 230V G O L V V Ä R M E

ALLECO. Golvvärme för (k)alla golv. Installationsanvisning värmefolie 230V G O L V V Ä R M E Golvvärme för (k)alla golv Installationsanvisning värmefolie 230V ALLECO G O L V V Ä R M E tfn: 0522-124 00 fax: 0522-124 50 info@alleco.se www.alleco.se Version 1.0 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C.

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C. Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående läggningsanvisning noggrant så att du inte glömmer något och kan njuta i fulla drag av ditt golv under många år framöver. LÄGGNINGSANVISNING ANVÄNDNING

Läs mer

norament trappbeläggning - Installations rekommendation

norament trappbeläggning - Installations rekommendation norament trappbeläggning - Installations rekommendation Norament trappbeläggning är en färdig profil där plansteg, sättsteg och trappnos sitter ihop i ett stycke. Den används uteslutande för inomhusinstallationer,

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click Följande verktyg behövs för läggning av NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock / måttband

Läs mer

Läggningsanvisning Vinylgolv

Läggningsanvisning Vinylgolv VINYL-Golv... För ett perfekt resultat 1. Mätning Mät den maximala längden och bredden på rummet inklusive alla gångar och dörröppningar. Lägg på en extra bredd om 10cm på varje sida. 2. Förberedelse Kontrollera

Läs mer

1. Förberedelser. 01 Viktiga verktyg. 02 Riktig limpålägning

1. Förberedelser. 01 Viktiga verktyg. 02 Riktig limpålägning gotlandsgolvet 2.0 Lägganvisning Österby Brädgård AB 1 januari 2010 Österby Brädgård AB Österbyväg 28 62141 Visby 0498-259990 www.osterbybradgard.com 1. Förberedelser Installation _ gotlandsgolvet 2.0

Läs mer

Förberedelser. Läggningsinstruktioner

Förberedelser. Läggningsinstruktioner 1 Förberedelser Pergo golv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan skall ses som ytterligare information till illustrationerna och är indelad i tre steg: Förberedelser,

Läs mer

Trägolv. trä från naturen

Trägolv. trä från naturen Trägolv trä från naturen Läs läggningsanvisningen på baksidan innan arbetet påbörjas! Trägolvet ska förvaras liggande i minst 48 timmar i originalemballaget med en temperatur på 18-24 o C och en max luftfuktighet

Läs mer

5-I-1-LIST. Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning

5-I-1-LIST. Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning PGINCP(-)MD215 2 150 x 13 mm x 48 mm 1 (kniv + skena ingår) Produktbeskrivning Listen med Incizo -teknik är en enkel lösning för att få en perfekt avslutning

Läs mer

STILTJE TRÄGOLV EGENSKAPER HOS STILTJE TRÄGOLV

STILTJE TRÄGOLV EGENSKAPER HOS STILTJE TRÄGOLV STILTJE TRÄGOLV Trä är ett hygroskopiskt material, eller ett levande material. Beroende på rådande luftfuktighet och temperatur antingen avger eller absorberar materialet fukt. Till detta hör en volymförändring,

Läs mer

Mosaikparkett Basparkett

Mosaikparkett Basparkett Monteringsanvisning Mosaikparkett Basparkett Har Du ytterligare frågor - kontakta Din återförsäljare eller Hørning Parket A/S Tel. +45 70 27 66 00 2 HØRNING mosaikparkett har en normal tjocklek på 8 mm

Läs mer

Görviks trä MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN VERKTYG & MATERIAL FÖRBEREDELSER KONTROLL UNDERLAG

Görviks trä MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN VERKTYG & MATERIAL FÖRBEREDELSER KONTROLL UNDERLAG MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN Görviks trä VERKTYG & MATERIAL Skruvdragare Golvskruv Hammare Kofot Såg Häftpistol Trälim Underlagspapp (grålumpapp) FÖRBEREDELSER Det är viktigt att allt arbete

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click 2017-09-18 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Marmoleum Click 2016-11-21 Allmän information Ytmaterialet till Marmoleum Click är riktig linoleum. Det är ett

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Datum: Dok.nr: LA BAWW. Ersätter: LA BAWW. Sida: 1 / 12

MONTERINGSANVISNING. Datum: Dok.nr: LA BAWW. Ersätter: LA BAWW. Sida: 1 / 12 1 / 12 MONTERINGSANVISNING Läs igenom hela monteringsanvisningen och se till att du förstår instruktionerna innan arbetet påbörjas. Vänligen se också installationsvideon på vår hemsida www.berryalloc.com.

Läs mer

Fogning med nora fogmassa

Fogning med nora fogmassa Fogning med nora fogmassa I. Förberedelsearbete 1. Fogar Ta bort smuts från skarvarna (borsta bort, skrapa bort) Applicera nora flytande vax med hjälp av en trasa över området som skall fogas. Se till

Läs mer

[310] INSTALLATIONSANVISNINGAR: RIGID 55 LOCK ACOUSTIC

[310] INSTALLATIONSANVISNINGAR: RIGID 55 LOCK ACOUSTIC Alla golv- och väggbeklädnader ska undersökas innan installation för eventuella synliga defekter. Om det finns några synliga defekter, vänligen meddela GERFLOR och påbörja inte installationen utan föregående

Läs mer

optimum Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION

optimum Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION Förberedelser 1 Pergo Optimum limmade golv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan förklarar dessa illustrationer och är indelad i tre delar: Förberedelser, Läggning

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Rotgolv ROTGOLV Byggelit

Rotgolv ROTGOLV Byggelit ROTGOLV Byggelit Rotgolv Monteringsanvisning för Byggelits rotgolv 10 mm och12 mm. Ett rotgolv, för montering på befintliga trägolv alternativt mellanbjälklag av betong eller lättbetong. 1. Byggelit ROTGOLV

Läs mer

Bara fötter förtjänar ett riktigt trägolv

Bara fötter förtjänar ett riktigt trägolv Norlida golv Bara fötter förtjänar ett riktigt trägolv Det är något speciellt med ett golv i massivt trä. Det är ett golv med naturlig värme som är mjukt och skönt att gå på. Det är dessutom vackert och

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

BerryAlloc Vinyl Planks Wherever. Forever.

BerryAlloc Vinyl Planks Wherever. Forever. Installationsanvisning, skötsel Garantivillkår PureLoc BerryAlloc Vinyl Planks Wherever. Forever. www.berryalloc.com Discover this product (1/4) 1. Generelle retningslinjer PureLoc är ett LVT golv för

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER Presentation av ARDEX och ARDEX Lamiheat. ARDEX har den tekniska kompetensen ARDEX har med Lamiheatmattan löst problemet med kall

Läs mer

Luftförvärmare- Manual + Faktablad

Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmarens funktion och hur den är konstruerad Luftförvärmare är ett riktigt energismart och miljövänligt sätt att värma upp ett hus på. Den här luftförvärmaren

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Detta får du hjälm med i dokumentet (Beräkning.pdf). Se till att vara noggrann

Läs mer

Roth Universal Spånskivesystem

Roth Universal Spånskivesystem Roth Universal Spånskivesystem Helspontade skivor för förläggning flytande eller på reglar GOLVVÄRMESYSTEM Beskrivning Roth Universal Spånskivesystem är utvecklat för användning både på vanligt träbjälklag

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning för Forshaga Parkett 2014-11-05 VÄLKOMMEN TILL DITT NYA PARKETTGOLV

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning för Forshaga Parkett 2014-11-05 VÄLKOMMEN TILL DITT NYA PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Forshaga Parkett 2014-11-05 VÄLKOMMEN TILL DITT NYA PARKETTGOLV Följer du läggningsanvisningen så kommer du att få glädje av ditt golv i många

Läs mer

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ]

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ] LÄGGA TRÄGOLV [ Trä ger trevnad hemma ] GOLV I MASSIVT TRÄ Denna broschyr gäller golv tillverkade av massivt trä (furu eller gran). Golvbräderna är spontade och har således en honoch hanspont. Numera är

Läs mer

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Feb- 98 Utgåva 2 Monteringsanvisning för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Förberedelser. Läs igenom hela denna monteringsanvisning innan du börjar lägga golvet. Montera spånskivorna i

Läs mer

Slitstarka trägolv från Bohuslän

Slitstarka trägolv från Bohuslän Slitstarka trägolv från Bohuslän GOLV SOM DU VILL HA DEM DET NATURLIGA VALET Som en av få leverantörer i Europa distribuerar vi upp till 300 x 2900 mm trägolvsplankor. Varje tilja slipas och inspekteras

Läs mer

TRÄGOLV. Läggningsanvisning. Flytande. 8,5 mm, 13 mm, 14 mm, 22 mm

TRÄGOLV. Läggningsanvisning. Flytande. 8,5 mm, 13 mm, 14 mm, 22 mm TRÄGOLV Läggningsanvisning Flytande 8,5 mm, 3 mm, mm, mm Förutsättningar Flytande läggning innebär att trägolvet ej skall förankras (dvs. vare sig spikas eller limmas) i underlaget. Golvet skall kunna

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK PURE

INSTALLATIONSHANDBOK PURE INSTALLATIONSHANDBOK PURE 1 Pure Click 40 är avsett för användning i bostadshus. Pure Click 55 är avsett för både bostadshus och kommersiella lokaler, som t.ex. butiker, hotellrum osv. För att uppnå ett

Läs mer

Lita Laminatgolv. LitA amazone Lita mega Lita dynamic lita basic

Lita Laminatgolv. LitA amazone Lita mega Lita dynamic lita basic Lita Laminatgolv LitA amazone Lita mega Lita dynamic lita basic Lita amazone Detta är golvet för den stilmedvetne, klassiskt och elegant med mörka träslag som bas. Lita Amazone har smalare brädor för att

Läs mer

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Sida 1 av 5 Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Ta bort gammal beläggning Först måste den gamla sockellisten tas bort. Om den gamla sockellisten

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL

Montering & skötsel STÄNKPANEL Montering & skötsel STÄNKPANEL HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel råder

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Vägledning. Läggning

Vägledning. Läggning Vägledning Läggning Juni 2014 Ett Dinesen golv är en unik del av naturen. Det är ett levande material som ska behandlas med omsorg. Våra vägledningar förklarar i detalj hur man får det bästa resultatet

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Förutsättningar Underlaget skall vara jämnt (Hus AMA tabell 43.DC) och torrt, sprickfritt och tillräckigt

Läs mer

PURE INSTALLATIONSHANDBOK

PURE INSTALLATIONSHANDBOK PURE INSTALLATIONSHANDBOK 1 GlueDown 55 lämpar sig för både bostäder och kommersiella områden som affärer, hotellrum, osv. För att få ett perfekt resultat, rekommenderar vi att du följer installationsanvisningarna

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR

MONTERINGSANVISNINGAR TYCROC UHP Underlaget för montering av Tycroc UHP golvvärmeskivor måste vara jämnt, torrt, hållfast, styvt och stabilt. Det ska även vara fritt från smuts, olja och övriga smörjmedel samt is. Vid behov

Läs mer

TrafficLED Installationsanvisning. Översatt med tillstånd av GIFAS-ELECTRIC GmbH. Version: V 1.02 Svenska

TrafficLED Installationsanvisning. Översatt med tillstånd av GIFAS-ELECTRIC GmbH. Version: V 1.02 Svenska TrafficLED Installationsanvisning Översättning: Malux Sweden AB www.malux.se Med reservation för tekniska förändringar. Översatt med tillstånd av GIFAS-ELECTRIC GmbH. Version: V 1.02 Svenska 1 För att

Läs mer

klima golv golvskivan till golvvärme GODKÄNNELSE MK5.33/1804

klima golv golvskivan till golvvärme GODKÄNNELSE MK5.33/1804 klima golv golvskivan till golvvärme GODKÄNNELSE MK5.33/1804 Pindstrup 8550 Ryomgård Danmark T. +45 89 74 74 00 F. +45 89 74 74 97 novopan.dk salg@novopan.dk 1 NOVOPAN KLIMAGOLV - ligger varmt Ett nytt,

Läs mer

Monteringsanvisning. Floorett V20/V313-P5. Hur enkelt som helst! Före montering:

Monteringsanvisning. Floorett V20/V313-P5. Hur enkelt som helst! Före montering: Monteringsanvisning SfB Rk 2 BSAB KEJ.23 Oktober 2012 Ersätter maj 2011 Floorett V20/V313-P5 Hur enkelt som helst! Golvskiva 22 mm för skarvning på reglar sid 2-3 Före montering: Golvskiva 22 mm för flytande

Läs mer

Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar

Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar Nr 527 Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar A Beskrivning I detta användningsexempel visar vi hur man byter parkettstavar i ett befintligt parkettgolv. Om parkettgolvet är skadat räcker

Läs mer

Installationsrekommendationer nora trapplösningar

Installationsrekommendationer nora trapplösningar Installationsrekommendationer nora trapplösningar Lämpliga underlag i trappor är trä, sten, metall och andra hårda fasta underlag. Underlaget måste uppfylla de krav som ställs enligt landspecifika bestämmelser

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

02 SE. Läggningsvägledning. Douglas fallande längder

02 SE. Läggningsvägledning. Douglas fallande längder 02 SE Läggningsvägledning Douglas fallande längder Dinesen läggningsvägledning för Douglas-golv i fallande längder Februari 2011 Golv med fast fjäder och ändnot Dimension i mm: 28 x 150 I 28 x 200 I 28

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR

MONTERINGSANVISNINGAR TYCROC DUSCHGOLV MED RÄNNA Tycroc duschgolv levereras alltid komplett med en golvbrunn. Komponenterna är avsedda för användning tillsammans och kan inte bytas ut mot komponenter från andra tillverkare.

Läs mer

Bruksanvisning till markis (manuell)

Bruksanvisning till markis (manuell) Bruksanvisning till markis (manuell) Grattis till din nya markis, vi hoppas att du kommer att få stor glädje av markisen i många år. Följ instruktionerna för en säker och korrekt montering. Vi råder Er

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK PURE

INSTALLATIONSHANDBOK PURE INSTALLATIONSHANDBOK PURE Pure Click 40 är ett golv av vinylplankor avsett för användning i bostadshus. Pure Click 55 är avsett för både bostadshus och kommersiella lokaler, som t.ex. butiker, hotellrum

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

wooden floors TRADITIONAL

wooden floors TRADITIONAL wooden floors TRADITIONAL ASENNUS- JA HOITO-OHJEET MONTERINGS- OCH SKÖTSELANVISNINGAR INSTALLATION AND MAINTENANCE INSTRUCTIONS VERLEGE- UND PFELEGEANLEITUNG ИНСТРУКЦИИ ПО УКЛАДКЕ И УХОДУ MONTERINGSANVISNINGAR

Läs mer

Monteringsanvisning Växthus Jupiter - 8,4 m²

Monteringsanvisning Växthus Jupiter - 8,4 m² Monteringsanvisning 9500 Växthus Jupiter - 8, m² MODEL: 9500 PRODUKTSTORLEK (LxBxH): 95x95x70 cm LÄS NOGA INNAN MONTERING INNEHÅLL. Monteringsråd Sida. Produktens funktioner Sida -3 3. Reservdelslista

Läs mer

Vackra trägolv med unika bredder

Vackra trägolv med unika bredder Vackra trägolv med unika bredder Nordingrå TräGolv Skönhet Inget material värnar, som det rena träet, om miljö och känsla i våra hem. Trä ombonar och värmer. Det är tidlöst och ger en känsla av sparsmakad

Läs mer

Monteringsanvisningar

Monteringsanvisningar Monteringsanvisningar MODELL: HG-B, HG-DG STORLEK (L x B x H): 390 x 343 x 290 cm LÄS IGENOM NOGGRANT FÖRE MONTERING INNEHÅLL 1. Monteringsråd... sida 1 2. Funktioner... sida 2 3 3. Lista över delar...

Läs mer

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013 Läggningsanvisning Konsumentvinyl Februari 2013 Läggning av konsumentvinyl 1. Städa det gamla golvet noga, så att inga gruskorn eller liknande finns kvar. Om du tänker lägga ditt plastgolv ovanpå en gammal

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING WELIN KLICKSTAV VINKELSNÄPP FISKBENSMÖNSTER UTAN LISTBAND/FRIS

LÄGGNINGSANVISNING WELIN KLICKSTAV VINKELSNÄPP FISKBENSMÖNSTER UTAN LISTBAND/FRIS LÄGGNINGSANVISNING WELIN KLICKSTAV VINKELSNÄPP FISKBENSMÖNSTER UTAN LISTBAND/FRIS PRODUKTINFORMATION Stav A & B. Europeisk parkettstavstav med kärna av högkvalitets plywood ca. 3,6 mm slitskikt, färdigslipad

Läs mer

Siljan furugolv den nya generationen

Siljan furugolv den nya generationen Siljan furugolv den nya generationen etablerat 1897 Våra furugolv den nya generationen Det finns trägolv och det finns trägolv. Vi törs påstå att ett trägolv från Siljan är något extra. Det är tillverkat

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

Instruktion för UNICLIC

Instruktion för UNICLIC Instruktion för UNICLIC Arena 06 07 SE Not Fjäder Läs detta först Läs noga igenom hela anvisningen innan Du börjar lägga, det underlättar arbetet senare. Om något är oklart, rådgör med din golvleverantör.

Läs mer

Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd

Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd Installationsanvisning U p o n o r tät s k i k t s pa k e t för markbädd Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd 01 2009 76001 Allmänt En tät markbädd anläggs med ett geo-membran (gummiduk)

Läs mer

MASSIVA TRÄGOLV INSTALLATION MED BYGLAR:

MASSIVA TRÄGOLV INSTALLATION MED BYGLAR: TIPS OCH VÄGLEDNING MASSIVA TRÄGOLV INSTALLATION MED BYGLAR: SKAPAR FANTASTISKA UTRYMMEN FÖRE INSTALLATIONEN! Byggnaden måste vara vädertät. Värmesystemet måste vara installerat, testat och vara i drift

Läs mer

Förbered dig noga. Underarbetet.

Förbered dig noga. Underarbetet. När du väl valt kakel och klinkers rekommenderar vi att du sätter dig ner och planerar arbetet. På följande sidor får du en enkel beskrivning av hur du gör, vilka verktyg du behöver och hur du beräknar

Läs mer