Bakgrund Inledning Organisation... 4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bakgrund Inledning Organisation... 4"

Transkript

1 Handlingsplan Avseende digitaliseringsfrågor mellan kommunerna i Stockholms län genom Kommunförbundet Stockholms län (KSL) och Stockholms läns landsting (SLL)

2 Bakgrund... 3 Inledning... 3 Organisation... 4 Prioriterade samarbetsområden principer för samverkan Förväntat läge och resultat R/108K Förväntat läge och resultat Stockholm Digital Care (SDC) Förväntat läge och resultat 2016 (fram till den 31 augusti) Förväntat läge och resultat Digital kommunikationskanal Förväntat läge och resultat Digital samverkan vid vårdövergångar... 8 Förväntat läge och resultat Videomöten Sammanställning av uppskattad tidsåtgång (10)

3 Bakgrund Inom Stockholms län har länets kommuner och SLL samarbetat kring verksamhetsutveckling som stöds av IT, kallat IT-forum, sedan Från 2015 regleras samarbetet i ett samverkansavtal där målet med samverkan är att ge förutsättningar för ökad invånarnytta, tillgänglighet och effektivitet med stöd av digital teknik. Inom ramen för samverkan ska en gemensam handlingsplan tas fram. Parterna ska enligt samverkansavtalet avsätta personella resurser motsvarande en heltidstjänst vardera för det gemensamma arbetet. Vidare ska gemensamma verksamhetsmedel avsättas för förstudier/utredningar och omkostnader. Från och med 2016 avsätts 500 tkr årligen från vardera part. Den här handlingsplanen har som uppgift att konkretisera arbetet utifrån den överenskommelse 1 som KSL och SLL har gjort kring samarbete i digitaliseringsfrågor. Inledning Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms läns landsting (SLL) och Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) har gemensamt formulerat en regional digital agenda. Det innebär att vi delar regeringens mål, att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, samt att vi i Storstockholm ska bidra till detta. KSL är värdorganisation för genomförandet av den regionala digitala agendan och vår gemensamma styrgrupp leder genomförandet. Den Regionala digitala agendan har fyra fokusområden Den digitala infrastrukturen Den digital kompetensenen Den digitala marknaden Den digitala offentliga sektorn. Den är skriven utifrån tre målgruppers, invånaren, näringslivets och offentliga sektorns perspektiv. Arbetet med den digitala agendan går under 2016 över i en operativ fas. Konkreta insatser ska genomföras bl.a. inom e-hälsoområdet. Två offentliga utredningar har presenterats under 2015 och 2016 som har bäring på digitalisering vad gäller sammanhållen vård och omsorg. 1 diarienummer 3 (10)

4 Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) Effektiv vård (SOU 2016:2) Båda dessa utredningar utgår från att vård och omsorg har genomgått stora förändringar. Bland annat har medelvårdtiden minskat inom samtliga vårdgrenar och allt mer hälsooch sjukvård kan utföras utanför sjukhuset. Det ger som konsekvens att samverkan, där individens behov kommer i fokus, blir allt mer central och att förväntningarna på en sammanhållen informationshantering ökar. Organisation Samverkansarbetet är organiserat inom KSL. Inom KSL finns en politisk samverkansgrupp/styrgrupp, Vård i samverkan (VIS) som hanterar frågor i gränslandet kommun och landsting. VIS kommer att ha ansvar för den politiska styrningen inom e-hälsa i gränslandet kommun och landsting. Till VIS knyts en beredningsgrupp. Beredningsgruppen kommer att bemannas med tjänstmän. Inom KSL finns även ett regionalt Strategiskt IT-råd med representanter från länets kommuner och SLL samt ett arkitektnätverk. Strukturerad samverkan behövs för förankring och dialog, gemensam omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte. I detta sammanhang är det centralt att inkludera de möjligheter som EU samarbetet erbjuder inte minst med sikte på Horizon KSL 400 timmar Karin Bengtsson SLL 400 timmar Susanne Bayard Förväntat läge och resultat 2016 En fungerande samverkansarbete där insatser och initiativ inom beslutade samarbetsområden bedrivs enligt plan. Handlingsplan för Prioriterade samarbetsområden 2016 De prioriterade samarbetsområdena är viktiga steg på vägen mot morgondagens välfärd och strävar mot de övergripande målen: Enklare vardag för privatpersoner och företag Smartare och öppnare förvaltning stöder innovation och delaktighet Högre effektivitet i den kommunala verksamheten Varje samarbetsområde beskrivs nedan övergripande med ett förväntat läge eller resultat (10)

5 16 principer för samverkan Länets kommuner och landsting har gemensamt utarbetat och enats om 16 principer för samverkan. Dessa principer är tänkta att skapa bättre förutsättningar för digitalt informationsutbyte som sker på ett säkert sätt. Målet är att bygga den tillit som behövs för att möjliggöra ett säkert informationsutbyte över internet. Principerna har antagits av samtliga kommuner i regionen och landstinget. Under 2015 har arbete pågått med att revidera 16 principer för samverkan så att de även inkluderar arkitekturprinciper för samverkan. Detta arbete ska under 2016 kvalitetsäkras, förankras och beslutas. Grunden för allt digitalt informationsutbyte är att säkerställa informationssäkerheten. I den årliga uppföljningen av e-utvecklingen i länet som genomfördes 2015 av KSL framkom att det finns en tydlig förbättringspotential inom områdena informationssäkerhet, och säker kommunikation. Mindre än hälften av kommunerna svarade som exempel att de har en informationssäkerhetspolicy. För att säkerställa en tillräcklig nivå av informationssäkerhet i kommunerna är det av stor betydelse att arbetet bedrivs metodiskt och långsiktigt. En informationssäkerhetspolicy är det styrande underlaget för det arbetet. Under 2015 har SKL tagit fram ett nationellt verktyg KLASSA med syfte att underlätta för medlemmar att tillgodose behovet av informationsklassning. SKL erbjuder även en utbildning som genomförs regionalt. Under året behöver informationssäkerhetsarbetet prioriteras i Storstockholm så att de kommuner som ännu inte genomfört sitt grundarbete får stöd i att påbörja och genomföra arbetet. Landstinget inför under 2016 ett IT-stöd för informationssäkerhetsarbete kallad Complienceportalen. Den innehåller en för landstinget anpassad process för systematiskt informationssäkerhetsarbete. Genom att arbeta i Compliance-portalen kan regelefterlevnad mätas genom egenkontroller. Resultatet ger en bild över arbetet med informationssäkerhet och svar på om det är tillfredsställande. Stöd ges även för riskbedömningar av olika hot mot informationssäkerheten En förutsättning för en säker och effektiv hantering av användare och identiteter är den fortsatta uppbyggnaden av identitets-och behörighetsfederationer. En federation är en sammanslutning av organisationer som kommit överens om att lita på varandras elektroniska identiteter i sina it-system och tjänster. KSL, SLL och olika privata aktörer har samarbetat för få fram förutsättningar för federering av identiteter och behörigheter inom hälsa, vård och omsorg KSL Jens Lindh 200 timmar SLL Kerstin Rising och Lars-Erik Hillberg 200 timmar 5 (10)

6 Förväntat läge och resultat 2016 Förankring och beslut om nya uppdaterade principer (version 3.0) Plan för konkretisering av implementering av överenskomna principer inför Ökad kunskap om federation i länets kommuner och inom SLL. Kommunerna har förbättrat sitt informationssäkerhetsarbete på så sätt att informationsdelning är möjligt. 3R/108K Stockholms läns landsting (SLL), Region Skåne och Västra götalandsregionen samarbetar för att kravställa, utveckla och upphandla framtidens vårdinformationsmiljö. Projektet bedrivs under namnet 3R/FVM. Framtidens vårdinformationsmiljö ska bland annat innehålla ett gemensamt kärnsystem och en digital yta där patienter och invånare kan sköta sina kontakter med vården och få information om den egna hälsan. När landstinget och regionerna förändrar sitt sätt att hantera information påverkar det kommunernas verksamhet. Kommunerna behöver både vara informerade om 3R/FVM och förstå hur den kommunala verksamheten påverkas. KSL bistår länets kommuner för att resultatet från 3R/FVM ska bidra till ett bättre användande av digitalteknik i gränslandet kommun och landsting. Detta arbete sker i samverkan med Kommunförbundet Skåne och Västkom under namnet 108K. Projektet finansieras separat enligt särskild överenskommelse. Förväntat läge och resultat 2016 Etablerad samverkan mellan KSL och SLL när det gäller det regionala arbetet kring framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) Etablerad samarbete mellan 3R/FVM och 108K Pågående arbete för att enas och beskriva en samverkansarkitektur Kravställningen av det kärnsystem som upphandlas ger förutsättningar för samordnad vård och omsorg. Kommunerna vet hur de ska utveckla sin informationsmiljö för att skapa förutsättningar för informationsdelning och ökad invånarnytta. Kommunernas eventuella option/medverkan i upphandlingen av kärnsystem är utredd. Stockholm Digital Care (SDC) Projektet Stockholm Digital Care är ett projekt som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet ska skapa tillväxt för små och medelstora företag (SME) i Stockholmsregionen. En ökad mångfald av produkter och tjänster inom välfärdsteknik, ska bidra till självständigt liv och välbefinnande för äldre i ordinärt boende. 6 (10)

7 Målet under projektperioden är 60 nya arbetstillfällen. Varav minst 9 är kvinnor och minst 10 är utlandsfödda. Måluppfyllelse ska ske genom etablering av utvecklingsarenor och testmiljöer samt framtagande av verktygslåda för utveckling, kravställande av produkter och tjänster. Projektet finansieras separat enligt särskild överenskommelse. Förväntat läge och resultat 2016 (fram till den 31 augusti) Kartläggning och deltagande i ett antal olika typer av stimuleringsmekanismer för SME att utveckla digitala produkter och tjänster. En testmiljö för tester av produkter och tjänster. Ett forum för SME dit de kan vända sig och få hjälp, knyta kontakter med olika intressenter, få information och kompetens inom frågor som gäller både verksamhetskunskap och teknik. En verktygslåda med standarder och etablera kunskap om perspektiven: Etik och juridik, Semantik, Teknik, Användbarhet och Säkerhet. All kunskap och information ska sammanställas på SDC:s hemsida. Säker uppkoppling vid e-hälsoarbete utanför ordinarie verksamhetslokaler Offentlig sektors förändring innebär bl. a. att allt mer välfärd kommer att erbjudas digitalt utanför de fysiska platser där verksamheten traditionellt har bedrivits. Det gör att uppkoppling i form av bredband och mobilnät måste ha tillräcklig kapacitet för att digitala välfärdstjänster ska fungera. Frågan handlar om rätten till information och delaktighet i samhället, rätten till vård och omsorg och därigenom vems ansvar det är att säkerställa, kravställa och/eller investera i infrastruktur som möjliggör den rätten. Digitala trygghetslarmen, videomöten med läkare på distans är två konkreta digitala tjänster som implementeras i länet. Räcker mobilnätet? Behövs bättre fast infrastruktur? Finns det komplement däremellan som säkerställer att tjänsteutbudet fungerar för slutanvändaren? I Stockholms län har länsstyrelsen det koordinerade ansvaret för bredband och mobilnät. Stockholms län är väl försett med fiberstamnät från flera nationella och regionala nätägare. I Stockholm finns även världens största öppna fibernät. När det gäller uppkoppling för välfärdtjänster behöver länets kommuner och landstinget tillsammans med länsstyrelsen tydliggöra behovsbilden. KSL 100 timmar SLL 100 timmar Ev. konsultinsats 7 (10)

8 Förväntat läge och resultat 2016 Etablera samarbete med länsstyrelsen kring välfärdsbredband Beskrivning av den regionala behovsbilden. Förslag på fortsatt arbete Digital kommunikationskanal Inom 108K har en nulägesanalys visat att det finns ett stort behov av digitalt stöd för kommunikation mellan kommunerna och landstinget. Det är många kontakter mellan kommunen och landstinget framförallt inom socialtjänsten och utbildningsområdet. Kontakter som innebär att information som är central kring invånare delas mellan olika yrkesgrupper hos våra huvudmän och olika lagstiftningar. Denna informationsdelning sker helt utan digitalt stöd. Det finns varken stöd för kontaktuppgifter eller för kommunikation. Här finns stora förbättringsmöjligheter både utifrån hur arbetstiden används (effektivitet) och utifrån invånarens och professionernas krav på informationskvalitet vilket motiverar arbete med att utreda förutsättningarna för en digital kommunikationslösning. En lösning som kan implementeras och användas i väntan på framtidens vårdinformationsmiljö. KSL 100 timmar Karin Bengtsson SLL 100 timmar Susanne Bayard Konsultinsats: 400 timmar Förväntat läge och resultat 2016 Förslag på kortsiktig lösning för kommunikation Realiseringsplan Digital samverkan vid vårdövergångar Mellan länets samtliga kommuner och landstinget finns det överenskommelser som reglerar samarbete t.ex. överenskommelse om samverkan vid in- och utskrivning från slutenvård. Dessa överenskommelser inkluderar inte det digitala utvecklingsbehovet och de frågor som den digitala utvecklingen kräver att vi samlas kring. Det är viktigt att förutsättningar skapas för att kommande överenskommelser inkluderar det digitala utvecklingsbehovet. Till det kommer att de nationella tjänster som tillhandahålls av Inera kan implementeras och användas i länet på ett effektivt sätt till nytta för invånare. Under 2015 har frågan aktualiserats i olika samverkansforum om hur det digitala stödet ska vara utformat vid t.ex. samordnad vårdplanering och samordnad individuell plan (SIP), dock saknas strategiska och operativa beslut kring vägval och genomförande. Vikten av samarbete mellan kommunerna och landstinget har även lyfts fram i de statliga utredningarna 8 (10)

9 Trygg och säker vård vid utskrivning (SoU 2015:20) Effektiv vård (SOU 2016:2) KSL 350 timmar SLL 350 timmar Konsult stöd 300 timmar Förväntat läge och resultat 2016 Förslag på gemensam besluts och förvaltningsorganisation för gemensamma digitala behov och tjänster. Genomförd förstudie runt realisering av digitalt stöd för Samordnad vårdplanering och SIP. Beslut om nästa steg Videomöten KSL har under perioden avsatt resurser för att implementera videokommunikation vid Samordnad vårdplanering och vid andra tillfällen när det är lämpligt. Länets FoU är involverat och Stockholms stad kommer att fortsätta att stödja det regionala arbetet med videokommunikation. Landstinget kommer under 2016 bedriva ett pilotprojekt för att testa tjänsten KRY. Tjänsten gör det möjligt för patienter att träffa läkare via videomöte och få hjälp med besvär som varken kräver fysisk undersökning eller provtagning för att diagnostisera, och därför går bra att behandla på distans. Pilotprojektet ska testa och utvärdera hur tillämpningen används och fungerar utifrån ett vårdperspektiv men också säkerställa att teknik och säkerhet utifrån landstingets informationssäkerhetsriktlinjer följs. Parallellt sker också projektet Kroninnovation som belyser ersättningsmodellen som måste anpassas för vård på distans möten för vården. Projektet finansieras separat enligt särskild överenskommelse. 9 (10)

10 Sammanställning av uppskattad tidsåtgång Uppdrag Resurs KSL Resurs SLL Konsult Samverkan 400 timmar 400 timmar 16 principer för 200 timmar 200 timmar samverkan 3R /108K Enligt överenskommelse Enligt överenskommelse SDC Enligt överenskommelse Enligt överenskommelse Säker uppkoppling vid e- 100 timmar 100 timmar hälsoarbete i hemmiljö Digital kommunikationskanal 100 timmar 100 timmar 400 timmar Digital samverkan vid vårdövergångar 350 timmar 350 timmar 300 timmar Totalt: 1170 timmar 1170 timmar 700 timmar 10 (10)

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2017-2018 Avseende digitaliseringsfrågor mellan kommunerna i Stockholms län genom Kommunförbundet Stockholms län (KSL) och Stockholms läns landsting (SLL). 20170131 Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2017 Utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2017 Utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2017 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning Internets utveckling är en av de starkaste krafter som förändrat världen de senaste två decennierna. I dag är internet

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 1 I hemmet med meningen i kommunen, i och i närheten av bostaden. 1 (8) Innehållsförteckning 1 Syfte och omfattning...

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Vem är jag. Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle

Vem är jag. Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle EMI 20180228 Vem är jag Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle www.vastkom.se www.vgregion.se/digitalagenda www.skl.se/naringslivarbetedigitalisering/digitalisering.2138.html Organisation Nationellt/regionalt/delregionalt/lokalt

Läs mer

Utveckling av e-samhället i Stockholms län. IT-forums verksamhetsplan 2014

Utveckling av e-samhället i Stockholms län. IT-forums verksamhetsplan 2014 Utveckling av e-samhället i Stockholms län IT-forums verksamhetsplan 2014 Innehåll Inledning... 2 E-Förvaltning... 3 Framtida regional samverkan kring e-utvecklingsfrågor 4 Regional digital agenda 4 Öppna

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 2013 Framtidens vårdinformationsmiljö Programdirektivet politiskt beslutat 26 november 2014 - Västra Götalandsregionen 18 december 2014 - Region Skåne 14

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Gemensam handlingsplan för Västra Götalandsregionen och kommunerna i Styrgrupp IT I Väst - SITIV

Gemensam handlingsplan för Västra Götalandsregionen och kommunerna i Styrgrupp IT I Väst - SITIV Gemensam handlingsplan för Västra Götalandsregionen och kommunerna i Styrgrupp IT I Väst - SITIV Inledning/Bakgrund Digitalisering är ett viktigt tillväxtområde inom offentlig sektor såväl som för samhällsutvecklingen

Läs mer

Jonas Ek Projektledare välfärdsteknik E-hälsosamordnare Nacka kommun

Jonas Ek Projektledare välfärdsteknik E-hälsosamordnare Nacka kommun Jonas Ek Projektledare välfärdsteknik E-hälsosamordnare Nacka kommun Projektpartners Södertälje kommun Huddinge kommun Stockholms stad Nacka kommun Upplands Väsby kommun Stockholms läns landsting SICS

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Datum: 2018-10-26 Jeanette Andersson, processledare Västkom Lena Arvidsson,

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR

Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR Flera statliga utredningar ligger till grund för omställningsarbetet Göran Stiernstedts Effektiv vård Anna Nergårdh God och Nära Vård Måns Roséns Träning ger

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2018

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2018 HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2018 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning Internets utveckling är en av de starkaste krafter som förändrat världen de senaste två decennierna. I dag är internet

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

E-utvecklingen i Stockholms län 2015

E-utvecklingen i Stockholms län 2015 E-utvecklingen i Stockholms län 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Genomförande... 6 2 Nulägesanalys och diskussion... 7 2.1 Utvecklingen under perioden

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö. God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö. God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018 Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018 2 Nuläge informationen bunden till organisation Ambulans Specialiserad vård Hemsjukvård Primärvård

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version Samordningsplan 2019 Vision e-hälsa 2025 Version 2019-02-14 Innehåll Innehåll... 3 Sammanfattning av insatser... 5 Regelverk... 5 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 5 Övriga insatser...

Läs mer

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Socialchefsnätverket den 6 oktober Freddy Ehrenholm och Johan Kjernald e-samhälle I ndust r i M oder na Globaliser ing I nfor mat ions Post moder na från industri-

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd.

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd. Kommunala optioner inom FVM Programmet framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) är Västra Götalandsregionens (VGR) viktigaste digitaliseringssatsning. VGR har identifierat att nuvarande informationsmiljö

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret Framtidens vårdinformationsmiljö Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret 3R Sussa Cosmic Övriga Interoperabilitet Tidplan 24 nov Ansökningsinbjudan 24 mar Ny

Läs mer

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård 1 Inledning Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost 2017-06-13 Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Samverkansorganisation Skåne... 3 Samverkansorganisation Nordöstra Skåne... 4 Prioriterade

Läs mer

Skånegemensam digitalisering. Område Hälsa

Skånegemensam digitalisering. Område Hälsa Skånegemensam digitalisering Område Hälsa Skånegemensam digitalisering Bakgrund Utvecklingen på e-hälsoområdet är en viktig del i alla gemensamma utvecklingsområden som omfattas av samverkansavtalet. Region

Läs mer

Principer för digital samverkan i Stockholms län PRINCIPER FÖR DIGITAL SAMVERKAN

Principer för digital samverkan i Stockholms län PRINCIPER FÖR DIGITAL SAMVERKAN Principer för digital samverkan i Stockholms län 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Syfte och målgrupp...3 3. Grundprinciper för digital samverkan... 4 3.1 Utgå ifrån invånarnas behov... 4

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Beroenden till andra processer... 4 4. Nuläge... 4 5. Vision och mål...

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157 Digital agenda 2020 1 (12) Förord Den digitala agendan för Värmdö har arbetats fram med delaktighet av företrädare från samtliga verksamheter i kommunen. Arbetet har letts av Kommuniktions- och IT-avdelningen

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se Dnr DSN-2014-19 Dpl sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET T IT-enhetenn 2015-01-23 (reviderad) Anna Hamr, 054-540 81 69 anna.hamr@ @karlstad.se Verksamhetsplan 2015 drifts- ochh servicenämnden Dnr DSN-2014-19

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Cirkulärnr: 11:08 Diarienr: 11/1188 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Camilla Sköld Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2011-03-07 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ-

Läs mer

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Center för esamhället, Avdelningen för digitalisering Centrala utgångspunkter Digitalisering det handlar

Läs mer

Ärende 11. Örebro läns regionala digitala agenda 2014-2020

Ärende 11. Örebro läns regionala digitala agenda 2014-2020 Ärende 11 Örebro läns regionala digitala agenda 2014-2020 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2015-10-06 KS 2015.0311 Handläggare Thommy Andersson, IT-enheten Regional digital agenda Sammanfattning Karlskoga kommun

Läs mer

ehälsodagen Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum

ehälsodagen Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum ehälsodagen 2016-11-11 Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum Vision ehälsa 2025 År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte

Läs mer

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Inledning En förstudie genomfördes under 2017 av VästKom angående ett behov av ett välfärdscentrum för välfärdsteknik. Styrgruppen för

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund. Digitaliseringsstrateg

VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund. Digitaliseringsstrateg VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund Digitaliseringsstrateg VästKom samverkan VästKom är en politiskt styrd organisation Syfte är att utveckla samverkan mellan de 49 kommunerna i Västra Götaland

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Ny lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Prop.2016/17:106 Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 för den somatiska vården och 1 januari 2019 för den psykiatriska

Läs mer

E-hälsoplan Äldrenämnden

E-hälsoplan Äldrenämnden E-hälsoplan 2018-19 Äldrenämnden Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ÄN 2016-685 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun 2 (8) Innehåll Innehåll

Läs mer

Ny e-hälsovision, vad händer nu?

Ny e-hälsovision, vad händer nu? Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare ehälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice vd Inera Visionen År 2025 ska Sverige vara bäst

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Den regionala agendan antagen i RS 3 november

Den regionala agendan antagen i RS 3 november Den regionala agendan antagen i RS 3 november http://www.vgregion.se/sv/vastra- Gotalandsregionen/startsida/Regionutveckling/Infrastruktur/Digitalage nda/ En första förstudie tar vi till politiken inom

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson Aktuellt inom vård och omsorg Hans Karlsson 1 Agenda 1. Bästa tillgängliga kunskap 2. Tillståndsplikt entreprenader för äldreboenden 3. Tillsyn av äldreboenden nattbemanning 4. En ny möjlighet till uppehållstillstånd

Läs mer

Gränsöverskridande samarbete för framtidens vårdinformationsmiljö med 3R

Gränsöverskridande samarbete för framtidens vårdinformationsmiljö med 3R Gränsöverskridande samarbete för framtidens vårdinformationsmiljö med 3R info@3rfvm.se #3rfvm Program 3RFvm Framtidens vårdinformation Ett förändringsarbete som omfattar: Ägs gemensamt av Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Välkommen till frukostseminarium: Nytt samordningskansli

Välkommen till frukostseminarium: Nytt samordningskansli Välkommen till frukostseminarium: Nytt samordningskansli 2017-03-10 ehälsomyndighetens vision Riv barriärerna; tillsammans skapar vi bättre hälsa! Organisationer och processer är anpassade för det Förutsättningar

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

E-hälsoplan Omsorgsnämnden

E-hälsoplan Omsorgsnämnden E-hälsoplan 2018-19 Omsorgsnämnden Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ON 2016-524 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun 2 (9) Innehåll Innehåll

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Handlingsplan Regional digital agenda. Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län

Handlingsplan Regional digital agenda. Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande förutsättningar och krav... 3 Uppföljning... 3 Aktiviteter... 3 Livshändelseperspektiv... 4

Läs mer

Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län

Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län (S.k. plattformsarbete) Presentation av nuläge 2011 09 02 Bakgrund till stärkta regionala stödstrukturer

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Regional handlingsplan kommunal ehälsa

Regional handlingsplan kommunal ehälsa Regional handlingsplan kommunal ehälsa 2015 2018 ehälsa handlar om hur framtidens socialtjänst, vård och omsorg som helhet ska fungera och förbättras med hjälp av digitala verktyg och tjänster. Varför

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden

Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Strategisk Ledning IT 2016-01-13 Peter Olsson, 054-540 12 08 peter.olsson3@karlstad.se Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden Inledning Den gemensamma drifts-

Läs mer

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i e-samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

ehälsomyndigheten Kristina Fridensköld & Stephen Dorch

ehälsomyndigheten Kristina Fridensköld & Stephen Dorch ehälsomyndigheten Kristina Fridensköld & Stephen Dorch 2018-11-18 Stephen Dorch Kristina Fridensköld E-hälsa "Med hälsa menas fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala

Läs mer

Strukturerad omvärldsbevakning strategisk planering. Peter Mannerhagen, Arkitekt med kommunalt fokus , MVTe

Strukturerad omvärldsbevakning strategisk planering. Peter Mannerhagen, Arkitekt med kommunalt fokus , MVTe Strukturerad omvärldsbevakning strategisk planering Peter Mannerhagen, Arkitekt med kommunalt fokus 2019-01-22, MVTe Stöd för Omvärldsbevakning är omfattande arbete Hur började det hela? Kommunernas arkitekturnätverk

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna 8 av 10 företagare har kontakt med kommunen Den nya generationens medborgare

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Digital utveckling i Stockholms län 2016

Digital utveckling i Stockholms län 2016 Digital utveckling i Stockholms län 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Inledning... 4 Regionala och nationella mål för digitaliseringen... 4 Syfte... 6 Metod... 6 Avgränsning... 7 Nulägesanalys

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Regional och kommunal guide för e-utveckling

Regional och kommunal guide för e-utveckling Regional och kommunal guide för e-utveckling Jan Pihl, Regionförbundet Bertil Thunberg, Knowit 2013-11-07 E-utvecklingsrådet bildades 2011 med länets 13 kommuner och landstinget. Fr o m oktober 2013 ingår

Läs mer

NORDISKT SAMARBETE OM INFORMATIONSSÄKERHET I KOMMUNER, REGIONER OCH LANDSTING

NORDISKT SAMARBETE OM INFORMATIONSSÄKERHET I KOMMUNER, REGIONER OCH LANDSTING NORDISKT SAMARBETE OM INFORMATIONSSÄKERHET I KOMMUNER, REGIONER OCH LANDSTING PROMEMORIA OM INFORMATIONSSÄKERHET OCH DIGITALISERING OCH REGIONER 2015 2008 2015 Promemorian är utarbetad för: Augusti 2015

Läs mer

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Närvarande: Per-Olof Hermansson Annika Wennerblom Joakim Svärdström och Magnus Haggren Helena Söderbäck Thomas Jungbeck Magnus Nilsson

Läs mer