OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM"

Transkript

1 Diskussionsunderlag VERKSAMHETSPLAN 2015 OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM 1 (9)

2 SYFTE Verksamhetsplan och Vision för Adoptionscentrums verksamheter skall ge vägledning för de långsiktiga besluten, årsbudgeten och den dagliga verksamheten. Övergripande Det sker förändringar i vår omvärld som även påverkar Adoptionscentrum. Den största effekten för internationella adoptioner är det antal minskade adoptioner som genomförs. Minskade adoptioner i Sverige innebär minskat antal adoptioner för Adoptionscentrum. Detta dokument beskriver nuläge och önskat läge för våra tre verksamhetsområden - Förmedling - Medlem/Opinion - Bistånd Ett av de viktigaste skälen till detta är att skapa en tydligt formulerad viljeinriktning som skapar förutsättningar för att hålla fokus samt ger förklaringar till varför vi gör det vi gör. Dokumentet är en kortsiktig och långsiktig beskrivning av s tolkning av Förbundsmötets ändamålsparagraf. ( 1 i våra stadgar) FS grundläggande förhållningssätt är Barns rätt till familj - BARNPERSPEKTIVET! Detta skall synas och upplevas i allt vi gör genom att: - Bedriva adoptionsförmedling - Vara en stark medlemsorganisation - Driva opinionsarbete - Direkt stöd till medlemmarna före, under och efter genomförd adoption - Stöd till adopterade - Bedriva internationellt utvecklingssamarbetearbete VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella adoptioner minskar i hela världen. De senaste fyra åren har nedgången varit dramatisk och resulterat i att flera adoptionsorganisationer tvingats lägga ner sin verksamhet. I Sverige är det FFIA som hittills drabbats värst av denna nedgång och mycket beklagligt tvingats lägga ner sin förmedlingsverksamhet. 2 (9)

3 AC ADOPTIONS En rapport från Euradopt 2014 konstaterar en trend i nedgången. Även AC har haft denna nedgång. De senaste fyra åren en kraftig minskning, mer än en halvering. BFA har hittills inte haft motsvarande nedgång i antal adoptioner. 3 (9)

4 Antal adoptioner AC BFA nov okt Den kraftiga nedgången har påverkat AC:s ekonomi på ett negativt sätt, vilket inneburit att vi har gått med förlust i den operativa verksamheten (Verksamhetens resultat i tabellen nedan) de senaste tre åren. Vi har helt enkelt inte lyckats anpassa våra kostnader till det minskade antalet adoptioner. Prognosen för 2014 är en fortsatt förlust i verksamhetens resultat. TKR Verksamhetens resultat Reservfond Utlandsfond Förlusterna 2011 till 2013 har hittills täckts av de pengar vi sparat i våra fonder genom åren. Reservfonden har genom åren byggts upp av överskott i verksamhetens resultat. Fonden skall användas till att balansera kostnaderna för den svenska delen av verksamheten när antalet adoptioner varier från år till år samt verksamhetsutvecklande insatser. Utlandsfonden byggs upp av garantiavgiften som är en del av adoptionsavgiften. Fonden finns som en buffert för de risker Adoptionscentrum har i sin utlandsverksamhet, t ex om det blir stopp i ett land och vi ligger ute med pengar för pågående ärenden. Ur fonden kan också enskilda familjer söka bidrag till 4 (9)

5 oförutsedda extrema kostnader. Mellan 2012 och 2103 har garantiavgiften inte placerats i utlandsfonden utan använts i den löpande verksamheten. MIA (Myndigheten för Internationella Adoptioner) har som krav att våra fonderade medel inte får understiga 40 % av kostnaderna. För 2013 motsvarar det 23 MKR. Förlusten 2013, 8,7 miljoner, var exceptionellt stor. Fonderna har minskat med ca 10 MKR de senaste fyra åren. För 2014 kalkylerar styrelsen med en förlust på ca 3 Mkr. Styrelsens uppfattning är att det inte kan fortsätta längre. Detta kan lösas på tre olika sätt 1. Fortsätta fylla verksamhetens ekonomiska underskott med sparade medel tills dessa tar slut. 2. Öka intäkterna, d.v.s. ta ut ännu högre avgifter av de som adopterar. 3. Effektivisera kansliorganisationen så att kostnaderna motsvarar intäkterna. Styrelsens kommentarer till lösningar 1. Detta löser inte problemet - det skjuter det bara framför oss. Och när pengarna är slut finns det inga resurser kvar för att göra de då akut nödvändiga strukturella förändringar som kommer att krävas för att få verksamheten på fötter. 2. Styrelsen representerar medlemmarna och bedömer att detta inte är medlemmarnas vilja. 3. Styrelsen menar att vi ännu inte gjort allt vi kunnat i detta avseende. Verksamhetsplanens inriktning är att vi inte kommer att höja avgifterna för adoptanterna förrän vi är helt säkra på att kansliets verksamhet är så effektiv som möjligt. Verksamhetsplanens inriktning är även att vi skall fortsätta utveckla vår förmedlingsverksamhet med nya länder med hjälp av fonderade medel i syfte att öka antalet adoptioner. AC är en medlemsorganisation som verkar för såväl våra medlemmar som för de adopterade som fått familj i Sverige. Att verka för, innebär direkt stöd till enskilda medlemmar såväl som att påverka det samhälle vi lever i, opinionsbildning. Tyvärr så minskar antalet medlemmar över åren vilket minskar AC:s möjligheter att såväl hjälpa som påverka i samhället. Medlemsutvecklingen (prognos) Medlemsantalet har på fyra år minskat med 1622 medlemmar vilket motsvarar 22 %. AC behöver vända denna utveckling för att uppfylla de förväntningar som finns. I verksamhetsplanen vill vi vidga medlemsbasen samt förstärka medlemmarnas inflytande. I AC:s Intressepolitiska program är det framförallt två frågor som står i fokus 1. Ökat adoptionskostnadsbidrag 2. Undanröjande av praxis för föräldrars ålder (den s.k. 42-års regeln) Möjligheten till lyckat resultat är beroende av hur stark vår opinion är, vilket avgörs av hur många medlemmar vi är. Vi vill att AC ska vara ett naturligt val för alla som vill engagera sig för barns rätt till familj. Denna vilja är i viss mån ett förslag till utökning av medlemsbasen - för närvarande är vi en organisation främst för adoptanter, adoptivfamiljer och adopterade. I verksamhetsplanen föreslås aktiviteter för en utökad medlemsbas. 5 (9)

6 Medlemmarnas inflytande avgörs av den demokratiska strukturen som är beskriven i våra stadgar 4. Adoptionscentrum har två parallella demokratiska system som verkar samtidigt: Ett för medlemsorganisationen och ett för de anställda. När det gäller medlemsorganisationen så väljer medlemmarna ombud till förbundsmötet (FM). FM väljer förbundsstyrelse som mellan förbundsmötena är förbundets högsta beslutande organ. anställer förbundsdirektören, som i sin tur anställer och ansvarar för kansliets personal. Alltså, mellan förbundsstyrelsen och förbundsdirektören råder ett arbetsgivar- och arbetstagarförhållande, alltså samma typ av förhållande som råder mellan förbundsdirektören och kanslipersonalen. Den demokratiska processen när det gäller sådana förhållanden sköts via arbetstagarorganisationer och arbetsgivarorganisationen, helt enligt gängse spelregler på svensk arbetsmarknad. Vi vill förstärka medlemmarnas inflytande genom att hålla isär de två strukturerna samtidigt som integrationen behöver förstärkas för att uppnå den effektivitet vi eftersträvar. Vårt internationella utvecklingsarbete (bistånd) vill vi utveckla utan att äventyra vår huvudsakliga uppgift att förmedla internationella adoptioner. I liket med medlem/opinion eftersträvar vi att vidga basen för biståndsgivare så att vi får en starkare roll i biståndsprojekt där barns rätt till familj är av avgörande betydelse. ARBETSPROCESSEN Visionen Visionen anger riktning och ambition utan att vara specifik vad gäller mätbara mål och handlingsplaner. Visionen är en komprimerad och samlad skriftlig dokumentation för att ange en riktning. Den beskriver inte allt vi gör och hur vi gör, det återfinns i våra policys, riktlinjer och processbeskrivningar. Verksamhetsplan och mål För att gå i riktning mot visionen upprättas en verksamhetsplan med tydliga mål för den operativa verksamheten (kansli och föräldralösa barn) årsvis. Målen för Medlem/opinion och förmedling upprättas i samarbete mellan FS och förbundsdirektör och målen för bistånd upprättas i samarbete mellan FS och styrelsen för Föräldralösa Barn. Samtliga mål för 2015 och framöver skall upprättas inom ramen för ett balanserat verksamhetsresultat, d.v.s. den operativa verksamheten skall bedrivas så att intäkterna finansierar kostnaderna. För att underlätta målformuleringen kommer FS att tillämpa SMART-metoden Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt/Nödvändigt Tidsatt eller likande tillvägagångssätt. 6 (9)

7 Handlingsplaner Handlingsplaner/Genomförandeplaner för att uppnå målen upprättas av de operativa enheterna och föredras för FS som tillstyrker. 7 (9)

8 Finansiering Den operativa verksamheten finansieras av intäkterna, d.v.s. antal sökande, antal medlemmar, insamlade medel, statsbidrag. Utvecklingsinsatser finansieras genom kapitalintäkter (räntor och avkastning), de överskott som vi haft historiskt (fonder), och de eventuella överskott som uppstår i framtiden. FS beslutar om utvecklingsinsatser från fall till fall baserat på upprättade projektbeskrivningar och målformuleringar enligt SMART-principen. VISION Vad är Adoptionscentrum Vi är en organisation som verkar för alla barns rätt till familj. Långt ifrån alla åtnjuter den rättigheten. Vi verkar även för de barn och deras familjer som fått barn genom internationell adoption. Alla barn i världen som växer upp utan familj behöver hjälp och stöd. Vi arbetar utifrån rättigheter som finns angivna i FNs barnkonvention med rätten till familj som profilfråga. Förmedling Ett led i vårt arbete med barns rätt till familj är vår förmedlingsverksamhet för internationella adoptioner. Det är en omfattande verksamhet för att hjälpa barn att få familj i Sverige. Adoptionscentrum har gott renommé såväl i Sverige som utomlands bland myndigheter, samarbetspartners och andra adoptionsorganisationer. Vår förmedlingsverksamhet måste drivas professionellt och besitta en hög förändringsförmåga för att möta nya behov i Sverige såväl som utomlands vad avser tillgänglighet såväl som ekonomiska förutsättningar. Vår förmedlingsverksamhet ska fortsatt ha gott renommé samtidigt som vi erbjuder låga adoptionsavgifter, korta ledtider, tillgänglighet och flexibilitet för de som vill adoptera. Adoption får aldrig bli en klassfråga. Barns rätt till familj förutsätter att alla familjer som kan adoptera inte hindras av ekonomiska skäl. Medlem/Opinion Opinionsbildning och kunskapsspridning är nödvändigt för att fler barn skall få växa upp i familj. Ju fler vi är desto bättre. Vi vill utveckla vår medlemsorganisation som i dag till övervägande del består av adoptivföräldrar och blivande adoptivföräldrar till en medlemsorganisation med fler medlemmar som vill stödja arbetet med barns rätt till familj. 8 (9)

9 Vårt arbete i organisationen måste utvecklas från att ta emot medlemsanmälningar från blivande adoptivfamiljer till att aktivt sprida vårt budskap så här kan DU hjälpa barn att få familj på ett sådant sätt att fler vill ansluta sig som medlem. Vår inställning och vårt arbete kännetecknas av att vi eftersträvar att utveckla verksamheten så att den passar alla kategorier av medlemmar som vill vara en del av vår gärning. Bistånd/Internationellt utvecklingssamarbete Bistånd och internationellt utvecklingssamarbete är nödvändigt för att fler barn skall få växa upp i familj. Ju fler vi är desto bättre. Vi vill gå från att vara en biståndsorganisation vars insatser och omfattning i dag till övervägande del är beroende av adoptivföräldrar och blivande adoptivföräldrar till att vara en medlems- och insamlingsorganisation med fler bidragsgivare som vill stödja arbetet med barns rätt till familj Vårt internationella utvecklingsarbete måste utvecklas så att vi i framtiden uppfattas som det självklara valet vad gäller internationella barnrättsfrågor. Vi är i framtiden en integrerande biståndsorganisation i Svenska biståndsprojekt där barns rätt till familj är en väsentlig del i biståndet. 9 (9)

Stadgar för Adoptionscentrum

Stadgar för Adoptionscentrum Stadgar för Adoptionscentrum 1 Syften och mål Förbundet Adoptionscentrum är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation vars syften och mål är att förmedla internationella adoptioner,

Läs mer

MFoF:s tillsynsrapport 2017

MFoF:s tillsynsrapport 2017 den 2 maj 2018 dnr 3.3.6:124/17 dnr 3.3.6:125/17 dnr 3.3.6:126/17 MFoF:s tillsynsrapport 2017 Organisationer som omfattas av tillsynen Adoptionscentrum Barnen Framför Allt - Adoptioner (BFA-A) Barnens

Läs mer

Adopterades rätt till sitt ursprung

Adopterades rätt till sitt ursprung 2012-05-16 Adopterades rätt till sitt ursprung Sammanfattning Undertecknande organisationer anser att adopterade har rätt att få så mycket information som möjligt om sin bakgrund och sitt ursprung och

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget av Adoptionscentrums Förbundsmöte 2011-05-15 Innehåll INTRESSEPOLITISKT PROGRAM... 2 Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är

Läs mer

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress r a t S ill t k m m sa ans 16 KON 20 GRESS Vår kongress Handels 25:e kongress hålls i april 2016. Temat är: Alla medlemmar berörs på ett eller annat sätt av Handels kongress, vare sig man är aktiv eller

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete SAMMANFATTNING KFUK-KFUM bedriver internationellt utvecklingssamarbete med KFUK- och KFUM-partners runt om i världen. Det övergripande målet är att stärka KFUK- och KFUM-rörelsen globalt och inriktningen

Läs mer

Proposition Ekonomisk ram för år 2018

Proposition Ekonomisk ram för år 2018 Proposition för år 2018 Inledning och sammanfattning En verksamhet som Vårdförbundets syftar inte till att generera ekonomisk vinst. Det är idéerna som är det bärande och syftet med verksamheten. Pengarna

Läs mer

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Kommunstyrelsen Ansvarig samt giltighetstid: Mia Marklund 2017-2018 Diarienummer: KS-2016-315

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 INLEDNING Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete, vars syfte har varit att bygga en tydlig och klar målbild

Läs mer

Årsredovisning för Adoptionscentrum

Årsredovisning för Adoptionscentrum Årsredovisning för Adoptionscentrum ORGANISATIONSNUMMER 802004-7737 Styrelsen och förbundsdirektören avger härmed årsredovisning för verksamhetsåret 2012. I stället för den ordinarie ledamoten Birgitta

Läs mer

Bris strategi

Bris strategi Bris strategi 2013-2016 1 Bris löfte till barn All verksamhet inom Bris utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen): Bris är en barnrättsorganisation där alla arbetar för att stärka

Läs mer

Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament

Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament Svensk Värdepappersservice (SVP) Ansvarig utgivare Styrelsen Avdelning - Uppdaterad 2014-11-05 1.1 Inledning I fall där ett värdepappersföretag

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Budgetprognos MED VERKSAMHETSMÅL FÖR ÅR 2018, FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG. Förbundsmöte

Budgetprognos MED VERKSAMHETSMÅL FÖR ÅR 2018, FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG. Förbundsmöte Budgetprognos 2018-2020 MED VERKSAMHETSMÅL FÖR ÅR 2018, FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG Förbundsmöte 2017 Förbundsmöte 2017 Budgetprognos 2018-2020 med verksamhetsmål för år 2018 Förbundsstyrelsens förslag

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

Verksamhetsplanering

Verksamhetsplanering Verksamhetsplanering Verksamhetsplanering 1/1 1/3 1/5 1/7 1/9 1/11 VO-planering Respektive VO VO-plan Prel. Budget Konsoliderad DSF-planering Danssporten vill Styrande dokument Verksamhetsinriktning Ekonomiansvarig

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget vid Adoptionscentrums förbundsmöte 2015 Innehåll Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är inget hem för barn... 4 Barns rätt...

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna December 2011 1 Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Famna presenterar med denna rapport

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN, MÅL OCH BUDGET 2017

VERKSAMHETSPLAN, MÅL OCH BUDGET 2017 Dnr: SF16/36 VERKSAMHETSPLAN, MÅL OCH BUDGET 2017 Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje DEN 18 NOVEMBER 2016 Innehållsförteckning 1.0 VERKSAMHETSPLAN 2017... 2 2.0 VISION... 2 3.0 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag Förbundsstyrelsens förslag Budget 2015 2018 Verksamhetsinriktningen 2015 2018 är på samma gång en riktningsgivare och en inspiration för hur vi tillsammans ska nå visionen om Den skola vi vill skapa. Verksamhetsinriktningen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen Innehåll FÖRORD... 2 ÖVERGRIPANDE OCH LÅNGSIKTIGA UPPDRAG... 3 MÅLGRUPPER... 4 VERKSAMHET I SVERIGE... 5 ARBETET I ARBETSGRUPPERNA...

Läs mer

Förvaltningspolicy Förbundet Unga Forskare

Förvaltningspolicy Förbundet Unga Forskare Förvaltningspolicy Förbundet Unga Forskare Antaget av förbundsstyrelsen den 13/11 2011 på möte 11-5 Innehållsförteckning 1 Syfte och mål 1 2 Ansvar och befogenheter 2 3 Likviditetshantering 2 4 Kapitalförvaltning

Läs mer

Avgiftskommitténs rapport

Avgiftskommitténs rapport Avgiftskommitténs rapport LOs 26:e kongress 2008 Landsorganisationen i Sverige 2008 Grafisk Form: LO Omslag: Hemma Annonsbyrå AB Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF)

STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF) STADGAR FÖR UTRIKESFÖRVALTNINGENS PERSONALFÖRENING (UPF) fastställda av UPF:s konstituerande föreningsmöte 1975-12-11 att gälla från 1975-12-31. Ändringar beslutade vid årsmöten 1980, 1981, 1983 och extra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 Fastställd av styrelsen 2013-11-12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Budgetprognos FM_2018_omslag.indd :12

Budgetprognos FM_2018_omslag.indd :12 Budgetprognos Budgetprognos 2019-2021 Med verksamhetsmål för år 2019 Förbundsstyrelsens förslag Inledning om planeringsmodellen Förbundets verksamhetsplanerings- och budgetprocess är ett viktigt verktyg

Läs mer

Verksamhetsplan Rimforsa IF 2015

Verksamhetsplan Rimforsa IF 2015 Verksamhetsplan Rimforsa IF 2015 Verksamhetsidé RIF ska erbjuda barn, ungdomar och vuxna meningsfull fritid i form av olika aktiviteter, där varje individ kan utvecklas tillsammans med andra och efter

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2013:12 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget vid Adoptionscentrums förbundsmöte 2017 Innehåll Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är inget hem för barn... 4 Barns rätt...

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Försvarsförbundets Verksamhetsinriktning 2007-2011 Antagna av Försvarsförbundets kongress 12-14 juni 2007 2 FÖRSVARSFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2007-2011 3 Försvarsförbundets vision Vi i Försvarsförbundet

Läs mer

Ekonomi. Förbundsmötet 2018 Lena Arvidsson

Ekonomi. Förbundsmötet 2018 Lena Arvidsson Ekonomi Förbundsmötet 2018 Lena Arvidsson Ekonomi på FM 2018 Innehåll Förvaltningsberättelse Revisionsberättelse Disposition av årets resultat Fondförvaltning Budget 2018 Årsavgifter, förslag 2019 års

Läs mer

Ekonomisk rapport UN juli Barn och Utbildningsförvaltningen

Ekonomisk rapport UN juli Barn och Utbildningsförvaltningen Ekonomisk rapport UN juli 2019 Barn och Utbildningsförvaltningen Ek rapport juli Det överskott vi såg i maj har förstärkts till 2 mkr, trots ett stort oväntat semesterlönetillägg i juni. De förändringar

Läs mer

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING Välkommen till Barnens Vänner Vi arbetar med att finna föräldrar till barn genom internationell adoption. Vi är en mindre förening med stort hjärta som har

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Vissa stadgeändringar. SULF:s kongress 2018 Bilaga 11. Förbundsstyrelsens proposition

Vissa stadgeändringar. SULF:s kongress 2018 Bilaga 11. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 11 Förbundsstyrelsens proposition Vissa stadgeändringar Förbundets stadgar föreslås ändras för att förtydliga vilken rättshjälp förbundet kan ge, för att ändra mandatberäkningen

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle

Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle B i l a g a 1 2019-04-16 Sid 1 (7) Dnr 18SON148 Handläggare Ulf Häggberg Internbudget 2019 med handlingsplan för Socialnämnden i Gävle G Ä V L E K O M M U N Gävle kommun, Socialtjänst Gävle. Tfn 026-17

Läs mer

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner PM 2008-10-21 S2008/5018/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner Avtalet Avtalet mellan Sverige och Vietnam

Läs mer

Motion 1: Organisation

Motion 1: Organisation Motion 1: Organisation Förslag till beslut, att styrelsen tar fram en organisationsstruktur där roller, ansvarsområden, arbetsuppgifter i föreningen klargörs. Styrelsens roller, ansvarsområden, arbetsuppgifter

Läs mer

PROPOSITIONER SALTSJÖN-MÄLARENS BÅTFÖRBUND Båtdagen

PROPOSITIONER SALTSJÖN-MÄLARENS BÅTFÖRBUND Båtdagen PROPOSITIONER SALTSJÖN-MÄLARENS BÅTFÖRBUND 802007-2917 Båtdagen 2019-02-16 Innehållsförteckning Sida Proposition 1. Verksamhetsplan 1-4 Proposition 2. Fastställande av avgifter & stat, budget 5-6 Proposition

Läs mer

Riktlinjer för adoptionsorganisationers utvecklingssamarbete

Riktlinjer för adoptionsorganisationers utvecklingssamarbete 2007-12-18 Diarienummer: 2006-000076 Er ref: Riktlinjer för adoptionsorganisationers utvecklingssamarbete Med anledning av de lagändringar som infördes den 1 januari 2005 avseende internationella adoptionsfrågor

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden RAPPORT/REDOVISNING Socialkontoret Handläggare Karolina Blomqvist Tel. 0152-29331 Socialnämnden Dnr SN/2015:110-042 2015-03-11 1/7 Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden Ekonomi och verksamhet Drift

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Detta är den andra tillväxtrapporten som Famna

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2013-06-13 61 Reviderade av kommunfullmäktige 2016-02-18 3 2016-01-11 Ekonomiavdelningen

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Populärutgåva Projekt: Jakten på framtiden

Populärutgåva Projekt: Jakten på framtiden Populärutgåva Projekt: Jakten på framtiden Bakgrund Varje framgångsrik organisation måste då och då ställa sig frågan vart är vi på väg och varför? Syftet med ett sådant arbete är att staka ut den långsiktiga

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Ledarna inom Vård & Omsorg, LiVO

Ledarna inom Vård & Omsorg, LiVO Ledarna inom Vård & Omsorg, LiVO VERK S A MH ET 2 0 2 0 2 0 2 1 Om föreningen Som medlem i Ledarna är du också medlem i en av Ledarnas 17 branschföreningar. Ledarna inom Vård & Omsorg (LiVO) är en av

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Ekonomiskt stöd till det civila samhället

Ekonomiskt stöd till det civila samhället Beslutad av: Regionfullmäktige 2018-10-09, 168 Diarienummer: RS 2016 03906 Giltighet: från 2018-11-08 till 2023-11-08 2018-12-18 Policy Ekonomiskt stöd till det civila samhället Policyn gäller för: Västra

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Inledning Allmänt om BFA och omvärlden Barnen Framför Allt- Adoptioner (BFA) är en ideell förening som bildades 1979 och har sedan 1980 auktorisation att förmedla internationella

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Svenska Klätterförbundets idéprogram

Svenska Klätterförbundets idéprogram Antaget av förbundsmötet 2010 Svenska Klätterförbundets idéprogram Klätterförbundets verksamhetsidé Vi främjar och utvecklar alla typer av klättring och gör dem tillgängliga för alla i Sverige. Vi företräder

Läs mer

Kommunikationsplattform. för Fackförbundet ST

Kommunikationsplattform. för Fackförbundet ST Kommunikationsplattform för Fackförbundet ST ST, 2010. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, april 2010. Upplaga: 2 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. E-post: bestall@st.org.

Läs mer

Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden

Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden Revisionsrapport Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden Halmstads kommun 2009-04-07 Margareta Bertin Christel Eriksson Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande synpunkter...3 2 Inledning...4

Läs mer

Ledare i politiskt styrd organisation Förutsättningar och konsekvenser

Ledare i politiskt styrd organisation Förutsättningar och konsekvenser Ledare i politiskt styrd organisation Förutsättningar och konsekvenser Christer Jonsson Om mig Universitetslektor i FEK med inriktning på organisering och marknadsföring Undervisat mycket kring marknadsföring

Läs mer

PROPOSITIONER 2016-2017

PROPOSITIONER 2016-2017 1 PROPOSITIONER 2016-2017 Proposition 1 - Medlemsavgifter till KFUK-KFUM Sverige Medlemskap handlar bland annat om tillhörighet. Att vara en KFUM-förening innebär att man är med i en global familj. Medlemskapet

Läs mer

Följebrev till Proposition 2: SFS medlemsavgift och ekonomiska ramar

Följebrev till Proposition 2: SFS medlemsavgift och ekonomiska ramar P2 Handläggare: Styrelsen Datum: 2018-02-25 Dnr: O412-2/1718 Följebrev till Proposition 2: SFS medlemsavgift 2018-2019 och ekonomiska ramar 2018-2019 Inledning SFS ekonomiska ramar är en uppskattning över

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer ANDT (ALKOHOL, NARKOTIKA, DOPNING OCH TOBAK) ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-06-17 Bakgrund Den 30 mars 2011 antog riksdagen en samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-,

Läs mer

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet Få så många som möjligt att Träna/motionera Ett friskare Haninge Vara Haninges bästa träningsanläggning Det finns i Friskis&Svettis att ständigt

Läs mer

11. Kongress för Unga Hörselskadade

11. Kongress för Unga Hörselskadade Heldag, station 1 11. Kongress för Unga Hörselskadade Förslag om kongress vartannat år lagt av Riksstyrelsen. Bakgrund Riksstyrelsen vill effektivisera och skapa ett mer långsiktigt arbete inom Unga Hörselskadade.

Läs mer

Uppföljningsrapport, april 2018

Uppföljningsrapport, april 2018 Uppföljningsrapport, april 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter mars månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 25 mnkr.

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Beståndsdelar Styrmodell Styrande dokument Budgetprocess Mål och uppdrag i budget 2016-2018

Läs mer

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Förbundsstyrelsen föreslår

Läs mer

Gemensam Framtid Förslag till rambudget 2014

Gemensam Framtid Förslag till rambudget 2014 Gemensam Framtid Förslag till rambudget 2014 Beslutad av kyrkostyrelsen den 7 april 2013 Inledning Kyrkostyrelsen lägger här fram sitt förslag till rambudget för år 2014. Under våren 2013 har styrelsen

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

ALLA BARN HAR RÄTT TILL FAMILJ

ALLA BARN HAR RÄTT TILL FAMILJ VERKSAMHETSBERÄTTELSE MED ÅRSREDOVISNING ORG. NR. 802004-7737 ALLA BARN HAR RÄTT TILL FAMILJ BARNHEM ÄR INGET HEM FÖR BARN Innehåll Inledning... 3 2018 i korthet... 4 Adoption... 5 Barnhemmet i Cali kändes

Läs mer

STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern

STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern Inledande bestämmelser 1 Föreningen "Scen och Bio Nordret en förening inom Riksteatern" är en ideell förening och är medlem i Riksteatern genom

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2017 (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2017 1. Sammanfattning

Läs mer

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll.

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll. Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning www.sll.se Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2018 (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGEN FÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2018 1. Sammanfattning

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi juni 2014 Förbundsmöte 2014 Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsstyrelsen lämnar här förslag till förbundsmötet avseende: Medlemsavgifter Modell för

Läs mer

Styrelsens proposition om budget, medlemsavgifter och konfliktfondering för 2016-2018

Styrelsens proposition om budget, medlemsavgifter och konfliktfondering för 2016-2018 Proposition Bilaga 16 Styrelsens proposition om budget, medlemsavgifter och konfliktfondering för 2016-2018 Inledning Förbundets ekonomi står på fast grund. När det gäller själva förbundsverksamheten är

Läs mer