Projektkatalog. Public Policy Information, Monitoring and Advocacy Project (PPIMA) - Offentlig information, granskning och opinionsbildning...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektkatalog. Public Policy Information, Monitoring and Advocacy Project (PPIMA) - Offentlig information, granskning och opinionsbildning..."

Transkript

1 Projektkatalog Public Policy Information, Monitoring and Advocacy Project (PPIMA) - Offentlig information, granskning och opinionsbildning... 2 Improving the Management of Land by Strengthening the Prevention and Resolution of Land Conflicts (ILPRC) - Förbättrad markförvaltning genom förstärkt hantering av marktvister... 3 Rwandas fredsbyggande program... 3 Rwandas Demobilisering och Re-integreringsprogram, fas III... 4 Offentlig Finansiell Styrning... 5 Reglering och administration av markinnehav... 6 Miljöhantering och klimatförändring... 7 Förbättrad resultatstyrning i naturresrurssektorn... 8 Vision 2020 Umurenge Program (VUP)... 8 TradeMark East Africa (TMEA) Forskningssamarbete med National University of Rwanda Sida 1 (12)

2 Public Policy Information, Monitoring and Advocacy Project (PPIMA) - Offentlig information, granskning och opinionsbildning Insatsens huvudsakliga mål: Rwandas civila samhälle och medborgare i fyra av totalt 30 distrikt deltar aktivt i och påverkar nationella och lokala policyer och planer för fattigdomsminskning. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk ,6 Norsk Folkehjelp Projektstöd 70 % Projektet syftar till att underlätta för rwandiska organisationer och medborgare att förstå, analysera och påverka offentliga beslutsfattande och att framföra synpunkter på den samhällsservice som staten erbjuder. Projektet koordineras av Norsk Folkehjelp och genomförs av 14 rwandiska organsiationer. Sverige finansierar projektet tillsammans med det brittiska biståndsorganet UK Department for International Development (DFID). Det främsta verktyget i PPIMA:s arsenal är en innovativ metod som kallas Community Scorecard kvinnor och män har deltagit i sådana processer, som hjälper dem att formulera, strukturera och framföra synpunkter på den samhällsservice som staten erbjuder inom områden som hälsa, utbildning och jordbruk. 1 Genom dessa processer har befolkningen i projektets målområden börjat uppleva ett större politiskt inflytande vilket bland annat resulterat i förbättrad tillgång till utsäde och gödning inom jordbruket, minskat våld i hemmet, större medvetenhet om politiska och juridiska rättigheter, förbättrad tillgång till dricksvatten samt förbättrad hälsovård. 2 Mottagandet från lokala och nationella beslutsfattare har varit övervägande positivt, främst eftersom programmet stödjer Rwandas ambitioner att förbättra myndighetsutövningen på lokal nivå. På nationell nivå har en budgetanalys, Citizens Alternative Budget Report för , producerats och diskuterats med finansministeriet. Transparency Rwanda, som till stor del finansieras genom PPIMA, har under året ackrediterats som fullfärdig medlem i Transparency International. De har tillsammans med andra partners etablerat fyra nya rättscentra som stödjer människor som utsatts för korruption eller orättvis behandling. 1 Eftersom kvinnor och män separerats i förberedelsearbetet har kvinnornas frågor fått ett större genomslag än vad som annars skulle vara fallet i en kultur som präglas av att männen för familjens talan. 2 Ali Dastgeer et al (2012), Evaluation of Sida and DFID funded Public Policy Information, Monitoring and Advocacy (PPIMA) project in Rwanda, s. 32. Sida 2 (12)

3 Improving the Management of Land by Strengthening the Prevention and Resolution of Land Conflicts (ILPRC) - Förbättrad markförvaltning genom förstärkt hantering av marktvister Insatsens huvudsakliga mål: Förbättrad hantering av marktvister i 15 distrikt med särskild betoning på kvinnors rättigheter och intressen i markfrågor. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk 28, ,32 RCN Justice & Démocratie Projektstöd 100 % Projektet syftar till att stärka hanteringen av marktvister i lokala medlingskommittéer (s.k. Abunzi-kommittéer). Dessutom kommer opinionsbildare i 60 byar att öka sina kunskaper om kvinnors rätt till mark. Projektet genomförs av den belgiska organisationen RCN Justice & Démocratie som har lång erfarenhet av arbete inom rättssektorn och är en viktig aktör inom landområdet i Rwanda. Genomförandet av projektet påbörjades i oktober 2012 och det är därför för tidigt att redovisa några resultat. Rwandas fredsbyggande program Insatsens huvudsakliga mål: Att engagera den rwandiska befolkningen och nyckelintressenter i att söka lösningar för problem som hotar freden. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk 26, ,25 Interpeace och IRDP Basstöd till organisation 56,8% Sverige har givit stöd Institutet för forskning och dialog om fred (IRDP), som har ett partnerskap med den internationella fredsorganisationen Interpeace sedan De genomför ett fredsbyggande program har som övergripande mål att engagera den rwandiska befolkningen och maktahavare att identifiera potentiella konfliktområden i det rwandiska samhället, inom exempelvis samhällsstyrning, fattigdomsbekämpning och social sammanhållning. Programmets målgrupper uppmuntras också att identifiera och genofmöra lösningar på de problem som de identifierar. Det övergripande syftet med IRDP:s och Interpeaces program är att bidra till Rwandas försonings-, återuppbyggnads- och Sida 3 (12)

4 demokratiseringsprocess genom att möjliggöra dialog kring centrala frågor om fred och säkerhet. Den fjärde fasen av programmet avslutades 30 juni, Mot bakgrund av de positiva resultaten beslutade ambassaden i juni att bevilja medel för en ny programfas, som påbörjades 1 juli 2012, och som pågår till och med IRDP har idag en unik och mycket relevant roll i Rwanda när det gäller att lyfta konfliktkänsliga frågor i samhällsdebatten. Deras arbete har enligt en extern utvärdering 3 genererat viktiga resultat, särskilt när det gäller att: skapa neutrala, fria och inkluderande fora för debatt och dialog; lyfta känsliga och kontroversiella frågor som ingen annan tar upp; finna forskningsbaserade lösningar för problem som hotar freden; engagera den rwandiska diasporan i detta arbete; utbilda engagerade kvinnor i fredsbyggande och projekthantering. Rwandas Demobilisering och Re-integreringsprogram, fas III Insatsens huvudsakliga mål: Att bidra till fred och säkerhet i stora sjö-regionen genom demobilisering och återanpassning av beväpnade rwandiska grupper. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk RDRC Projektstöd 20% Projektet har haft som mål att demobilisera och återanpassa 4000 rwandiska armésoldater och 5500 rwandiska gerillasoldater som opererar i Demokratiska republiken Kongo (DRK) och andra länder. Samtliga 4000 armésoldater som var föremål för demobilisering har nu genomgått programmet. Därutöver har ungefär 2900 medlemmar av väpnade gerillagrupper demobiliserats och erhållit återanpassningsstöd. Målet för den resterande projekttiden är givetvis ändå att nå så många gerillasoldater som möjligt. Denna process är i hög grad avhängig situationen i DRK, och i synnerhet knutet till när den kongolesiska armén genomför offensiver i Kivu-provinserna. 3 Guus Meijer, Théogène Bangwanubusa (2011), External evaluation of the IRDP/Interpeace Rwanda Peacebuilding Programme 4th phase ( ). Sida 4 (12)

5 Offentlig Finansiell Styrning Insatsens huvudsakliga mål: Ökad transparens i den offentliga sektorn, och stärkt ansvarsutkrävande. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk Finansministeriet Sektorprogramstöd 15.7% 4 med poolfinansiering Projektet består av finansiering till en fond som administreras av rwandiska finansministeriet. Fonden finansierar reformer inom Rwandas offentliga finansiella styrning genom att stärka tjänstemäns kompetens och sjösätta moderna och effektiva system för offentlig finansiell styrning. Även om inte alla mål inom års aktivitetsplan uppnåtts, som till exempel etablerandet av interna revisionskommittéer i distriktsadministrationen, så genomförs reformerna i stort sett planenligt och kapaciteten för offentlig finansiell styrning har stärkts genom utbildning och organisatoriska effektiviseringar. 5 Följande resultat förtjänar särskilt att uppmärksammas: sex av åtta centrala budgetdokument publicerades i tid på finansministeriets hemsida; effektivitetsrevisioner görs planenligt; staten har tagit fram en strategi för att behålla kvalificerad personal; myndigheten för offentlig upphandling har utarbetat en strategi för kommunikation, information och utbildning samt etiska riktlinjer för offentlig och privat upphandling. 6 En nyligen genomförd oberoende utvärdering konstaterar att genomförandet av reformstrategin som helhet har varit lyckad och avsevärda framsteg har gjorts inom de flesta områden. Etablerandet av ett integrerat budget- och ekonomiredovisningssystem har varit en av de mer problematiska komponenterna och reformerna har i begränsad omfattning nått ut till distrikt- och kommunnivå där en större satsning är motiverad under kommande fas. 7 Som helhet fungerar den offentliga finansiella styrningen väl. Statliga policyer och strategier genomsyrar faktiska prioriteringar och risken för oplanerade 4 Svenska andelen av bidrag till korgfonden det Rwandiska budgetåret 2011/2012. Den svenska andelen av stödet över hela avtalsperioden ligger på motsvarande nivå. 5 GoR (2012), "2011/2012 Third Quarter Progress Report on the Implementation of Government of Rwanda s PFM Reforms. 6 GoR (2012), Public Financial Managment (PFM) 2012/2013 Forward Looking Joint Sector Review Summary Report. 7 ECORYS (2012) Rwanda: Independent Evaluation of the Implementation of the PFM Reform Strategy Utvärdering på uppdrag av Rwandas finansdepartement, sista utkastet. Sida 5 (12)

6 underskott och makroekonomisk instabilitet är låg. Samtidigt existerar fortfarande avsevärd kapacitetsbrist i synnerhet inom redovisning och revision, och kapaciteten på distriktsnivå är avsevärt svagare än på central nivå. 8 Reglering och administration av markinnehav Insatsens huvudsakliga mål: (i) att genomföra Rwandas markreform (ii) att utveckla kapacitet på Rwandas lantmäteri i avsikt att förbättra mark- och äganderätten för alla rwandier. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk DFID och ministeriet för naturresurser 9 Sektorprogramstöd 17% med poolfinansiering Sverige stödjer i detta projekt tillsammans med Storbritannien och Nederländerna genomförandet av Rwandas omfattande markreform. Reformen påbörjades 2009 och syftar till att privatisera all mark i Rwanda i avsikt att förbättra mark- och äganderätten för alla rwandier. Inom programmet kartläggs all mark i landet. Därefter identifieras nuvarande brukare av de olika markområdena, varpå dessa utmätts som fastigheter till vilka nuvarande brukare får ett formellt arrendeavtal i form av ett fastighetsbevis. Reformarbetet har varit mycket effektivt 10, och i dagsläget är samtliga 10,3 miljoner fastigheter i Rwanda utmätta. Därmed har målet på nio miljoner fastigheter för 2012 överträffats. 9,7 miljoner av de utmätta fastigheterna är registrerade i det IT-baserade fastighetsregister som byggs upp inom projektet. Därmed har fastighetsägarna möjlighet att för en mindre avgift avhämta sina fastighetsbevis. I september 2012 hade 2,8 miljoner fastighetsbevis lösts ut, vilket överträffar målet med Det förtjänar att påpekas att många kvinnors rättigheter stärkts genom reformen, eftersom deras markägarskap nu formaliserats. 11 Därmed kan manliga släktingar inte överta marken enligt rådande sedvänjor. 8 Niels Palmvang and Shirley Robinson (2012), "Overall PFM assessment in Rwanda and for assessments of social protection sector and of forestry, land and environment sector PFM". 9 Den största delen av programmet genomförs i ett tysk partnerskap med DFID. En mindre del genom förs av markavdelningen på myndigheten för naturresurser, som rapporterar till ministeriet för naturresurser. 10 Se Terra Firma (2011), Mid Term Review (MTR) of DFID s support to the Government of Rwanda s Land Tenure Regularisation Programme 11 27% av tomterna har registrerats på kvinnor, 14% på män och 59% på gifta par. Efter reformen kommer det sålunda att finnas fler kvinnliga än manliga markägare i Rwanda. Sida 6 (12)

7 Ambassaden har upphandlat en antropologisk studie som analyserar hur förmånstagarna uppfattar reformen. Studien identifierar ett antal risker i programmet. Bland annat har det visat sig att vissa hushåll valt att slå ihop sina fastigheter till en, för att minska registreringskostnaderna. Eftersom varje fastighet bara kan ha en ägare innebär det att vissa hushåll registrerat sin fastighet på en annan ägare. 12 Eftersom den antropologiska studien omfattat bara två byar kommer ambassaden att verka för att en mer omfattande analys genomförs. Efter det kommer ambassaden att begära att en riskhanteringsplan utvecklas. En annan risk är att rwandiska myndigheter inte klarar av att förvalta fastighetsregistret efter projektets slut. Därför finansierar Sida en särskild komponent i programmet, som syftar till att bygga lokal kapacitet. Som ett resultat av detta arbete har ett IT-system introducerats, utrustning köpts in och tjänstemän utbildats. Trots dessa insatser behövs mer för att Rwanda ska vara moget att förvalta ett modernt fastighetsregister Därför planerar DFID, Nederländerna och Sverige att tillföra resurser för lokal kapacitetsutveckling. Miljöhantering och klimatförändring Insatsens huvudsakliga mål: Att utveckla kapaciteten på Rwandan Environmental Management Agency (REMA) i avsikt att effektivisera utsläppskontrollen, integrera miljöfrågorna inom andra sektorer samt adressera klimatfrågorna. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk Ministeriet för naturresurser 13 Organisationsstöd 10% Projektet består av institutionellt stöd till Rwandas miljömyndighet: Rwandan Environmental Management Agency (REMA). Programmet syftar till att stärka personell-, institutionell- och teknisk kapacitet i avsikt att effektivisera utsläppskontrollen, integrera miljöfrågorna inom andra sektorer samt adressera klimatfrågorna.. Avtalet för detta projekt undertecknades i maj 2011 och försenades inledningsvis. Därför har ännu inga resultat rapporterats. 12 Anna Berglund (2012), A Local Perspective of The Vision 2020 Umurenge Program and the Land Tenure Regularization Program. 13 Kontraktspart är finansministeriet. Projektet genomförs av Rwandas miljömyndighet som rapporterar till ministeriet för naturresurser. Sida 7 (12)

8 Förbättrad resultatstyrning i naturresurssektorn Insatsens huvudsakliga mål: Att utveckla ett projektförslag för ett resultatstyrningssystem för naturresurssektorn. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk 0, ,75 Ministeriet för naturresurser Projektstöd 100% Eftersom Rwanda under 2012 utarbetar en ny fattigdomsstrategi har ministeriet för naturresurser arbetat för att alla subsektorer i naturresurssektorn ska ha tydliga och uppföljningsbara mål med tillhörande indikatorer. En konsult har upphandlats för att hjälpa subsektorerna med detta arbete. Parallellt har konsulten utvecklat ett projektförslag för hur man sedermera ska kunna samla in, bearbeta och rapportera data på ett effektivt sätt. Detta projekt kommer att stödjas av Sverige från och med januari Vision 2020 Umurenge Program (VUP) Insatsens huvudsakliga mål: att minska antalet människor som lever i extrem fattigdom. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av Ministeriet för lokal samhällsstyrning 14 Sektorprogramstöd 5-10% 15 med korgfinansiering Vision 2020 Umurenge Program (VUP) är Rwandas egna sociala trygghetssystem avsett att stödja de allra fattigaste för att de ska få sina basala behov tillgodosedda och att på sikt hjälpa Rwandas fattigaste kvinnor och män och deras familjer att resa sig ur sin fattigdom. Det består av tre delkomponenter: direkt stöd (finansiellt stöd utan krav på motprestation till de mest utsatta hushållen), offentliga arbetsprogram (i vilka fattiga anställs) och finansiella tjänster (ett mikrokreditprogram). 14 Programmet genomförs av ett projekt under Ministry of Local Government. Avtalspart är finansministeriet. 15 Detta är indikativt för 2012/2013. Budgetåret 2011/2012 var Sveriges bidrag till VUP 22% av den budgeten. Sida 8 (12)

9 Det direkta stödet, som når fler kvinnor än män, är mycket viktigt för att de allra fattigaste ska kunna få mat för dagen. Under andra hälften av 2011 drabbades därför många förmånstagare hårt av stora förseningar i utbetalningarna. Anledningen till detta var förseningar i framtagandet av listor på förmånstagare. Orsaken till dessa problem är en kombination av svag intern administrativ kapacitet och förseningar i rekryteringen av extern expertis. Även om utbetalningarna nu fungerar så kvarstår kapacitetsproblem som programmets ledningsgrupp arbetar för att hantera. De offentliga arbetsprogrammen har förutom löner till förmånstagarna resulterat i lokala investeringar i form av bland annat vägar, terrasseringar och annan infrastruktur. 16 Programmen fungerar väl och når ungefär lika många kvinnor som män. En antropologisk studie som ambassaden upphandlat för att analysera programmet ur ett gräsrotsperspektiv påvisar dock att det finns en risk för att svaga förmånstagare exkluderas från offentligt arbete eftersom de har svårt att arbeta så hårt och effektivt som krävs. Studien påtalar att detta särskilt kan förfördela kvinnor som dessutom ofta måste ta hand om sina barn parallellt med arbetet. Studien visar också att vissa väldigt fattiga förmånstagare inte har råd att vänta på sin lön som utbetalas med två veckors intervall, och därför väljer att utföra mindre lönsamma dagsverken för grannar i stället. 17 Ambassaden kommer att framföra denna problematik för diskussion och hantering i projektets ledningsgrupp. På bara två år har VUP:s mikrokreditprogram introducerats och rullats ut till över kvinnliga och manliga låntagare. Låntagarna har därigenom kunnat öka hushållsinkomster, sparande och matkonsumtion. De har också ökat sin förmåga att hantera pengar och att använda sig av kreditinstitutioner. En risk är att återbetalningarna släpar efter och delprogrammets finansiella bärkraft behöver därför stärkas. I dialog med VUP diskuteras alternativa arrangemang. Bland annat undersöker Rwanda om administrationen av lånekomponenten kan läggas över på annan myndighet eller organisation med större kapacitet att handlägga låneprogram. Bortsett från de nämnda problemen fortsätter programmet i sin helhet att fungera väl och når i dagsläget cirka personer, varav cirka får stöd genom Sveriges finansiella bidrag. Att programmet når och har stor betydelse för målgruppen kan bekräftats genom fältbesök genomförda av ambassaden, DFID:s årliga externa utvärdering 18, en under året genomförd extern granskning av VUP:s mikrokreditprogram 19 och en utvärdering av sociala trygghetssystem som Rwanda nyligen låtit genomföra Miljökonsekvensbedömningar genomförs innan sådana projekt påbörjas. Terrasseringarna är initierade utifrån ett miljöperspektiv eftersom de är avsedda att minska jorderosionen. De utgör också ett viktigt led i Rwandas klimatanpassning eftersom de minskar risken för jordskred vid häftiga regn. 17 Berglund (2012). 18 Stephen Devereux (2012), 3rd Annual Review of DFID Support to the Vision 2020 Umurenge Program (VUP), Rwanda. 19 Sukhinder Arora et al (2012), Assessment of the Ubudehe Credit Scheme, Rwanda. 20 Kalisa Mbanda et al (2012), Vision 2020 Umurenge Program (VUP). Intermediate Impact Assessment Sida 9 (12)

10 TradeMark East Africa (TMEA) Insatsen huvudsakliga mål: Ökad regional integration och förbättrad konkurrenskraft för östafrikansk handel. Den rwandiska delen av programmet syftar till att öka kapaciteten hos olika aktörer att förhandla, genomföra, följa upp och tillvarata fördelarna av regional integration. Avtalat Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk TradeMark East Africa Projekt 15% Programmet syftar till fördjupad regional integration och konkurrensutsättning i Östafrika och inkluderar insatser både på regional och nationell nivå. TradeMark East Africas Rwanda-program är femårigt och ämnar stödja genomförandet av östafrikanska gemenskapens strategi för handel och integration i Rwanda. Programmet inkluderar kapacitetsutveckling av främst offentliga institutioner. Under året har TMEA bidragit till bland annat följande prestationer: som första land inom östafrikanska unionen har Rwanda antagit en nationell policy för regional integration; ett twinning-samarbete har etablerats mellan Rwanda Bureau of Standards och British Standards Institute; stödet till Rwandas Private Sector Federation har bland annat resulterat i en utredning av tullunionens effekter för näringslivet och framtagandet av en strategi och handlingsplan för turistkammaren. 21 Under hösten 2011 genomfördes en extern utvärdering som konstaterade att TMEA:s program genomförs extremt väl. 22 Förutom aktiviteter och prestationer så finns det emellertid än så länge inga konkreta effekter att rapportera: kostnaden för att frakta containers till och från Rwanda har exempelvis varit oförändrad under senare år. Det viktigaste skälet till detta tillkortakommande är att effekter är beroende av många aspekter, varav flera ligger utanför projektets kontroll. Kostnaden för att frakta containers är exempelvis i hög grad beroende av att lastbilar som färdas mellan kusten och Rwanda stoppas otaliga gånger för att betala mutor och illegala avgifter i särskilt Tanzania och Kenya. Utvecklingstrenderna, som självklart inte kan kopplas till projektet, är ändå positiva. Handeln mellan Rwanda och grannländerna ökade kraftigt under första halvåret Rwandas export ökade med 14 procent, medan importen ökade med 1 procent. Några faktorer som hämmar handeln är begränsad tillgång till finansiering, dålig infrastruktur och höga kostnader och långa väntetider vid gränsstationerna. 21 TMEA (2012), Rwanda Country Programme, Q Quarterly Report. 22 Saana Consulting (2012), "TradeMark East Africa Programme: Annual Review 2011". Sida 10 (12)

11 I enlighet med beslut i samband med halvtidsöversynen av den svenska samarbetsstrategin avslutas samarbetet med TMEA i Rwanda i och med att avtalet löper ut december TMEA blir dock inte utan svenskt stöd. Sidas regionala enhet i Nairobi har nyligen undertecknat ett avtal om ett femårigt obundet stöd till TMEA:s regionala program om 100 MSEK. Forskningssamarbete med National University of Rwanda Insatsens huvudsakliga mål: (i) masters- och doktorsutbildning i samarbete med svenska universitet, (ii) förbättrad universitetsmiljö och förbättrade forskningsmöjligheter, (iii) förbättrad administration och ledning av forskning och forskarutbildning. Avtalat 175,5 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk / ,5 NUR Program med organisation 100 Programmet syftar till integrera Rwanda i det globala forsknings- och kunskapssamhället. I nuvarande fas ges stöd till att utbilda rwandiska forskare (doktorander) på svenska universitet, samt stöd till forskningsinfrastruktur och forskningsförvaltning på National University of Rwanda (NUR). Sedan 2002 har Sverige finansierat forskning och kapacitetsutveckling på NUR inom områdena fred och konflikt, utbildning, miljö, medicin, tillämpad matematik och informations- och kommunikationsteknologi (IKT). 59 doktorander har påbörjat studier. Av dem har tolv har disputerat varav tre under rapporteringsperioden och åtta hoppat av. 39 doktorander ingår för närvarande i programmet, och av dem beräknas ytterligare fem disputera under Under rapporteringsperioden har 122 studenter gått mastersprogram inom IKT, fred och konflikt samt tillämpad matematik. För att möta delmål (ii) och (iii) så har Sverige finansierat utbygganden av NUR:s IKT-nätverk, uppbyggnaden av biblioteket samt utvecklingen av administrativa system. I en ny utvärdering av det svenska stödet skriver utvärderarna att de är djupt imponerade av de övergripande framsteg som har gjorts, särskilt under de senaste fem åren och en av deras nyckelrekommendationer är att stödet ska fortsätta för att bygga vidare på det som hittills har uppnåtts. 23 Man konstaterar bland annat att NUR har gjort stora ansträngningar för att öka både volym och kvalitet på sin forskning och menar att en forskningskultur har etablerats på universitetet. Sverige har enligt utvärderingen bidragit till NUR:s positiva utveckling, och detta är en allmänt accepterad syn inom universitetet. 23 Adam Pain et al (2012), s. 19. Sida 11 (12)

12 Ambassaden bedömer att det finns smärre avvikelser från mål (i) på individnivå. Cirka 14% av doktoranderna har hoppat av och ytterligare några har varit försenade. I något fall har det berott på bristande kapacitet hos doktoranden (eller ogynnsamma externa förhållanden), men ibland även på bristande koordinering och uppföljning av doktoranderna. Detta har dock förbättrats avsevärt de senaste åren, och bedömningen är att det nu finns bättre rutiner på plats för att följa upp doktorander. NUR arbetar aktivt med jämställdhet. De har gjort en jämställdhetsrevision och tagit fram en jämställdhetspolicy och en strategisk plan. Trots detta är bara 30 % av alla studenter inom grundutbildningen kvinnor 24, och siffran är ungefär densamma för doktorander. I det svenska programmet har det av denna anledning funnits ett särskilt finansieringsfönster för kvinnliga doktorander, vilket inneburit att tio kvinnor erbjudits extra stöd för att kombinera sina forskarstudier med föräldraskap. Detta har bidragit till att drygt 50 % av doktoranderna i det svenska programmet är kvinnor. 24 Vilket kan jämföra med 52,9% på privata lärosäten. En förklaring till skillnaden är att unga kvinnor i Kigali inte vill lämna hemmet för att studera (NUR ligger i Butare, cirka 2 timmar från Kigali). Sida 12 (12)

Strategirapport för Rwanda september 2011 september 2012

Strategirapport för Rwanda september 2011 september 2012 Strategirapport för Rwanda september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Rwanda är ett land i stark utveckling. Tillväxten har de senaste åren varit 7-8% och antalet personer som lever i fattigdom har minskat

Läs mer

Strategirapport för Rwanda september 2011 september 2012

Strategirapport för Rwanda september 2011 september 2012 Strategirapport för Rwanda september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Rwanda är ett land i stark utveckling. Tillväxten har de senaste åren varit 7-8% och antalet personer som lever i fattigdom har minskat

Läs mer

PROMEMORIA 1(18) SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(18) SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(18) SAMMANFATTNING Rwanda är ett land i stark utveckling. Tillväxten har de senaste åren varit 6-7% och en mängd ambitiösa program för att minska fattigdomen implementeras effektivt. Det svenska

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

World rankings. Antalet STEM-examina ökande. 1,75% av BNP på R&D (2006) 109 universitet HEI. 32 miljarder Euro

World rankings. Antalet STEM-examina ökande. 1,75% av BNP på R&D (2006) 109 universitet HEI. 32 miljarder Euro Storbritannien World rankings Times Shanghai Cambridge University 3 4 Oxford University 4 10 University College London Imperial College 7 22 6 27 109 universitet + 160 HEI Antalet STEM-examina ökande 1,75%

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Rwanda. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Rwanda 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.029 Regeringsbeslut

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:3 2014-05-15 UF2014/32092/UD/USTYR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt

Läs mer

Väktare av EU:s finanser

Väktare av EU:s finanser SV Väktare av EU:s finanser EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Granskning av EU-medel i hela världen Europeiska revisionsrätten är en EU institution som grundades 1977 och ligger i Luxemburg. Revisionsrätten har

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

pågående projekt) 1 Bedömning av strategigenomförande och resultat

pågående projekt) 1 Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Samarbetsstrategin för Rwanda 2010-2013 Utbetalt belopp 70,7 MSEK (per Årligt allokerat 165 MSEK 2013 30/9) belopp

Läs mer

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute)

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute) NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR Peter Repinski SEI (Stockholm Environment Institute) Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-11-25 1 Globalt program om hållbara livsstilar

Läs mer

Strategirapport för Burundi september 2011 september 2012

Strategirapport för Burundi september 2011 september 2012 Strategirapport för Burundi september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Samarbetet med Burundi är inriktat mot fred och säkerhet samt demokratisk samhällsstyrning, men under avveckling i enlighet med

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Tanzania 2013 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.015

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 1. Förväntade resultat Resultatstrategin styr

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard AIDS Accountability International 2008 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard 1 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26 PROMEMORIA 1(10) 15 november, 2010 Strategirapport för Burundi 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Burundi 2009-2012. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Unlock: Drivkrafter för en hållbar konsumtion på lokal nivå. Karin André, Katarina Axelsson, Elena Dawkins, Åsa Gerger Swartling

Unlock: Drivkrafter för en hållbar konsumtion på lokal nivå. Karin André, Katarina Axelsson, Elena Dawkins, Åsa Gerger Swartling Unlock: Drivkrafter för en hållbar konsumtion på lokal nivå Karin André, Katarina Axelsson, Elena Dawkins, Åsa Gerger Swartling Den 19 mars 2019 Kommunernas roll? Ansvarar för betydande välfärdsoch samhällsfunktioner

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 7.6.2014 L 168/55 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 611/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller programmen för stöd

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Revisionsrapport. Sammanfattning och slutsats. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete STOCKHOLM

Revisionsrapport. Sammanfattning och slutsats. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete STOCKHOLM Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 STOCKHOLM Datum Dnr 2007-02-13 32-2006-0491 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Styrelsen för internationellt

Läs mer

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Förutsättningar En förutsättning för att beviljas medel ur programmet är att projektet bidrar till Nordisk nytta,

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Demokratiska republiken Kongo

Demokratiska republiken Kongo Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Demokratiska republiken Kongo 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr:

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

PRIMES [4] Strategisk implementering av grön offentlig upphandling. Energikontor Sydost

PRIMES [4] Strategisk implementering av grön offentlig upphandling. Energikontor Sydost PRIMES [4] Strategisk implementering av grön offentlig upphandling Energikontor Sydost Hållbar offentlig upphandling är den allra viktigaste åtgärden för länder som strävar efter en grön ekonomi. Achim

Läs mer

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 PROMEMORIA 1(8) STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 SAMMANFATTNING Samarbetsstrategin för Sierra Leone anger att stöd endast ska ges till utbildningssektorn. Tillgänglig information

Läs mer

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr)

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr) Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr) PUBLIC 13798/15 LIMITE COAFR 322 CFSP/PESC 728 CSDP/PSDC 591 COHAFA 101 COHOM 106 POLMIL 96 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Kommittén

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 09.03.2001 KOM(2001) 128 slutlig 2001/0064 (ACC) VOLYM I Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet beträffande Republiken

Läs mer

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar:

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar: EU KOMMISSIONENS STANDARDISERINGSPAKET: MEDDELANDE OCH FÖRORDNING HUVUDINNEHÅLL Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Zambia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.014

Läs mer

NEW PUBLIC MANAGEMENT. Pia Renman Arbetsvetenskap

NEW PUBLIC MANAGEMENT. Pia Renman Arbetsvetenskap NEW PUBLIC MANAGEMENT Pia Renman Arbetsvetenskap 2014-02-10 Dagens översikt 1 New Public Management 2 3 Kritik mot offentlig sektor Interaktiv samhällsstyrning New Public Management, NPM Samlingsbegrepp

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

Strategi hållbar fred

Strategi hållbar fred Strategi hållbar fred 2017 2022 Strategi Hållbar fred 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 204 (OR. en) 5774/4 EJUSTICE 8 JUSTCIV 30 COPEN 296 JAI 90 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Rådets

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

)XXHIQSOVEXMSGL VÇXXMKLIXWTIVWTIOXMZMWZIRWOX YXZIGOPMRKWWEQEVFIXI rzehhixçvsglzehhixjåvj VOSRWIOZIRWIV 7ITXIQFIV 9XVMOIWHITEVXIQIRXIX 78=6)07)2*Ó6-28)62%8-32)008 98:)'/0-2+77%1%6&)8) %ZHIPRMRKIRJ VHIQSOVEXMSGLWSGMEPYXZIGOPMRK

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet Nr 57 Avsiktsförklaring mellan Sydafrika och Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om partnerskap i Afrika

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för transport och turism 2015/...(BUD) 23.6.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över Europeiska unionens allmänna

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 10.9.2009 KOM(2009) 468 slutlig 2009/0126 (ACC) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande och ingående av ett frivilligt partnerskapsavtal mellan Europeiska

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 Antagen av Åbo Akademis styrelse 18.4.2012 Utvecklingsplan för den internationella verksamheten vid Åbo Akademi 2012-16 Inledning

Läs mer

Vi-skogens Effektrapport 2013

Vi-skogens Effektrapport 2013 Vi-skogens Effektrapport 2013 Insamlingsstiftelsen Vi planterar träd (Vi-skogen) Organisationsnummer 802012-8081 Vad vill er organisation uppnå? Vi-skogen är en ideell, icke-religiös och partipolitiskt

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt 1 Lund 16/5 2014 Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt Varför är humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning viktig? För det första har humanistisk och samhällsvetenskaplig

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM162. Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM162. Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förberedelser inför Storbritanniens utträde ur EU den 30 mars 2019 Statsrådsberedningen 2018-09-03 Dokumentbeteckning COM(2018) 556 final Meddelande från kommissionen

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Rwanda. januari 2010 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Rwanda. januari 2010 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Rwanda januari 2010 december 2013 Promemoria 2010-03-04 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Rwanda SAMMANFATTNING Denna strategi styr Sveriges

Läs mer

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

svenska NordForsk Strategi

svenska NordForsk Strategi svenska NordForsk Strategi 2011-2014 Miljömärket Svanen etablerades i 1989 av konsumentsektorn under Nordiska ministerrådet. side 2 Övergripande mål side 3 Huvudfrågor och strategiska ageranden på den

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård BESLUTSUNDERLAG 1(2) Richard Widén 2014-05-26 Dnr: LiÖ 2014-660 Landstingsstyrelsen Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård Landstinget i Östergötland

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Norr- och Västerbotten turné, april-maj 2014. Hälsa för Tillväxt. Lars Wikman, Senior adviser in European Affairs

Norr- och Västerbotten turné, april-maj 2014. Hälsa för Tillväxt. Lars Wikman, Senior adviser in European Affairs Norr- och Västerbotten turné, april-maj 2014 Hälsa för Tillväxt Lars Wikman, Senior adviser in European Affairs EU:s hälsoprogram har funnits sedan 1993 i olika versioner. Nuvarande program är det tredje

Läs mer

LÖPANDE PROGRAMUTVÄRDERING ERUF TEMATISKT MÅL 1 SMÅLAND OCH ÖARNA 12 JUNI 2018 JOHANNES HENRIKSSON RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

LÖPANDE PROGRAMUTVÄRDERING ERUF TEMATISKT MÅL 1 SMÅLAND OCH ÖARNA 12 JUNI 2018 JOHANNES HENRIKSSON RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING LÖPANDE PROGRAMUTVÄRDERING ERUF TEMATISKT MÅL 1 SMÅLAND OCH ÖARNA 12 JUNI 2018 JOHANNES HENRIKSSON RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING ANSATS FÖR PROGRAMUTVÄRDERING SMÅLAND OCH ÖARNA UTVÄRDERING TM1 SMÅLAND

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (14 december 2017)

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss

Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss Åsa Kettis Avdelningen för kvalitetsutveckling Uppsala universitet Utveckling av kvalitetssystem för forskningen V SUHF 2018-05-13 Disclaimer Idéskissen

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

Sammanfattningar och medskick från gruppdiskussionerna

Sammanfattningar och medskick från gruppdiskussionerna Arbetspapper 2015-10-08 Utrikesdepartementet Sammanfattningar och medskick från gruppdiskussionerna Gruppen PEOPLE Förståelse för integrering av jämställdhet, miljö-klimat och fredsperspektivet finns -

Läs mer

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14127/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 8 november 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 13265/16 Ärende: FIN 774

Läs mer

Förord. Samverkan leder till ökad delaktighet och legitimitet som i sin tur leder till ökat engagemang och intresse. Tillsammans når vi längre!

Förord. Samverkan leder till ökad delaktighet och legitimitet som i sin tur leder till ökat engagemang och intresse. Tillsammans når vi längre! Svensk unescostrategi 2008 2013 Förord Genom den svenska Unescostrategin finns ett verktyg för en tydlig och samordnad politik för hela det svenska engagemanget i Unesco. Unesco har en nyckelroll i arbetet

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018

Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018 Stipendier för avgiftsskyldiga studenter Riktlinjer För läsår 2017/2018 Gäller fr.o.m. 2016-05-18 1. Inledning... 3 1.1 Syfte och mål... 3 1.2 Förutsättningar för lärosätet att delta i programmet... 3

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008 DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008 MEDLESSTAT: Finland FOND: Återvändandefonden ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella frågor ÅR SOM AVSES: 2008 ÅTGÄRDER FÖR

Läs mer