Jaktmarker fredas för att bli naturskyddsområden råd till jaktföreningarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jaktmarker fredas för att bli naturskyddsområden råd till jaktföreningarna"

Transkript

1 Suomen Metsästäjäliitto Finlands Jägarförbund ry Jaktmarker fredas för att bli naturskyddsområden råd till jaktföreningarna Den nya naturskyddslagen ger miljömyndigheterna en möjlighet att lättare än tidigare i de områden som ägs av staten, ändra dem till naturskyddsområden. Det program som påbörjades 2011 får till följd att över en halv miljoner hektar av statens områden som Forststyrelsen administrerar ändras till fredade områden eller kommer att sammanföras med tidigare fredade områden. Den nya lagens utgångspunkt är att det i norra Finland (enligt jaktlagens 8 där det framgår kommuninnevånarnas fria jakträtt på statens områden) är jakt i huvudsak tillåten på naturskyddsområden. På en del områden i Finland är jakt på naturskyddsområdena som regel i huvudsak förbjuden men på goda grunder kan Forststyrelsen bevilja undantagstillstånd. Fredningsprosessen har påbörjats i vissa delar av landet och kommer under kommande år att fortsätta i alla landskap. Den här texten är ett förslag till åtgärder för de jaktföreningar, som har jaktarrendekontrakt med Forststyrelsen på områden som man nu med tillämpning av den nya lagen kommer att freda som naturskyddsområden. Förslaget ger tips om hur jaktföreningen kan agera när de möts av fredningsförslag. På grund av att alla områden har sin särprägel är förslagen endast riktgivande. Föreningen bör anpassa dem till egna områden, från fall till fall. Påverka medan du ännu kan I fredningsprocessens första landskap har Forststyrelsen ordnat s.k. hörande tillfällen för jaktföreningar som berörs och vars jaktarrendemarker är meningen att skall fredas. Jaktföreningar som berörs har fått inbjudan till dessa hörande tillfällen. Med hörande förfarandet vill Forststyrelsen klargöra jaktföreningarnas åsikter om jaktförfarandet på de förändrade områdena som skall fredas. På basen av åsikterna gör man därefter upp nya arrendekontrakt.

2 Det är mycket viktigt att jaktföreningen deltar i Forststyrelsens ordnade tillfällen att yttra sig. Vid dessa tillfällen bör man komma fram med föreningens åsikter om de kommande arrangemangen. Föreningens önskemål lönar det sig att sända efter tillställningen också skriftligt som e-post till arrangören, Forsstyrelsens kontaktperson. I ett senare skede sänder man till dessa föreningar för påseende fredningens fastslagna förordning, till vilken man anhåller om ett utlåtande. Också till denna utlåtanderunda bör man svara och framhålla på vad föreningens önskemål grundar sig. Nu är det tillfälle att påverka begränsningar på fredningsområdet och områdets arrendevillkor, efteråt är det för sent. Ta kontakt på förhand När jaktföreningen får inbjudan till hörandetillfällena kan föreningen redan före mötet vara i kontakt med den i inbjudan nämnda kontaktpersonen på Forsstyrelsen. Ring och kontrollera till exempel, vilka områden i din förening man har för avsikt att freda. På det här sättet kan föreningen redan på förhand fundera på vilka förslag till jaktarrangemang som borde vidtas. Vad kommer man att tillåta Om Forststyrelsens utarrenderade jaktmarker fredas, gör Forststyrelsen upp nya kontrakt med jaktföreningen. På dessa fredade områden kommer man att tillåta: 1. Att driva älg är tillåtet (= Älgarna kan drivas endera med drevfolk eller älghundar genom skyddsområdet, men älgen får inte skjutas på det fredade området.) 2. Följande främmande arter kan jagas: vitsvanshjort, mink, och mårdhund (= Alla vanliga jaktmetoder kan fortfarande användas när det gäller dessa arter. Märk väl, att utfodringsplatser eller fasta skjuttorn kommer att förbjudas, om man inte kommer överens om något annat förfarande.) 3. Vid behov kan man få tillstånd att fälla individer som förorsakar skador eller uppenbar fara (= Vid dessa fall borde man då anhålla om ett speciellt tillstånd och i anhållan borde man då kunna sannolikt kunna påvisa, att just de individer som vistas på skyddsområdet har förorsakat skada eller fara.)

3 Vad har man för avsikt att förbjuda I de fredade områdena tänker man ha som utgångspunkt att förbjuda: 1. All annan jakt som t.ex: Att skjuta en älg på det fredade området Rådjursjakt Höns- och sjöfågeljakt, jakt av räv, hare o.s.v. 2. Skjuttorn och andra passplatskonstruktioner 3. Utfodringsplatser MEN! På goda grunder kan man på dessa enskilda områden beviljas undantag! Hur skall man föra fram argument för undantagstillstånd Enligt den nya lagen kan man på områden över 100 hektar av fredade områden få undantag till jaktrestriktionerna. Jaktföreningen bör framföra sina viktiga argument till jakten. För ett undantagsförfarande måste argumenten naturligtvis vara väl grundade. Goda grunder kan t.ex. vara: Att älgjakten på området försvåras märkbart, om man inte får vissa undantagsmöjligheter på det fredade området. (i naturskyddslagen kommer man klart fram med att meningen inte är att försvåra jakten på de områden som gränsar till det fredade området, eller att förorsaka fara för trafiken) Man kan ordna jakten så att den inte förorsakar störningar i det fredade områdets rekreationsmöjligheter (undantagsmöjligheter till jakt kan anhållas t.ex. under en sådan tid under jakttiden att till exempel då bärplockare och övriga som rör sig i naturen är få, eller om området för övrigt är så ensligt att det sannolikt inte kommer att vara i flitig rekreationsanvändning) Med jakt kan man förbättra naturskyddsområdets naturvärde (till exempel att decimera rävstammen kan vara argumenterad för att skydda sjöfåglar och övriga markhäckande fåglar, samtidigt som man också decimerar mink och mårdhundarnas antal) Att tillåta en viss jakt motiverar de lokala jägarna att fortsätta med den frivilliga viltforskningen och övervakningen av området (om all jakt på småvilt förbjuds på området är det sannolikt att triangelinventeringen och förminskning av de små rovdjuren upphör. Om däremot en viss jakt tillåts, är jägarna motiverade att fortsätta med triangelinventeringen och att hålla området under uppsikt för eventuella övertramp)

4 I förslaget till regeringen, i den nya naturskyddslagen sägs det klart ut, att jaktarrangemang i Natura 2000 området inte är meningen att förändra (HE 99/2009 sid 6). Då man grundade Natura 2000 lovade man uttryckligen, att jakt inte skall förbjudas, utan med Natura vill man skydda omgivningen och miljön. Jaktföreningen kan framföra till exempel följande argument till undantagsförfarande: På det fredade området kan man anhålla om att på ett speciellt område få uppföra en eller flera passplatser (om området är ett naturligt älgstråk, som utan älgjakt skulle försvåra jakten betydligt, kan föreningen framföra detta som ett argument) På ett speciellt ställe på det fredade området kan man anhålla om att få bilda en passkedja med vapen så att man kan skära av det naturliga älgstråket under jakten (om älgarna i allmänhet använder vandringsstråken ut från föreningens område ut på en väg eller i någon annan dålig riktning och att det skulle försvåra regleringen av älgstammen på föreningens område, kan föreningen framföra det här som ett välgrundat argument) Jaktmöjligheterna kan också argumentera med att hänvisa till skyddsområdets storlek (om det skyddade området tar en stor del av föreningens område och en stor del av de områden där jakten i praktiken försiggår, eller om området till sin placering på ett märkbart sätt med beaktande av egentliga jaktområdet, försvårar älgstammens reglering på ett avgörande sätt, kan det vara ett motiv och argument med ett undantagsförfarande) Älg och övriga arters jakt kan man argumentera att tillåtas på det fredade området enbart under en begränsad tid av hösten, t.ex. under november och december, när området inte frekventeras i så stor utsträckning som rekreationsområde (argumentering kan t.ex. vara att om älgarna förekommer under den senare delen av säsongen på område och om möjligheterna att jaga inte föreligger, försvåras regleringen av älgstammen som helhet betydligt, som ytterligare en motivering är att jakten på området inte stör områdets användning i rekreationssyfte) För hönsfågeljakt kan man föreslå en begränsad jakt, där man också förbinder sig att sköta om jakten på de små predatorerna (Genom att utesluta spelplatser. Det lönar sig att påminna om vikten av argumenten att jakten på de små rovdjuren tillåts. De argument som tidigare har framhållits: fortsatt triangelinventering samt jakten på de små rovdjuren och övervakningen av området o.s.v.) Som exempel till närheten av värdefulla fågelvatten eller goda hönsfågelmarker kan man föreslå att man kunde få jaga räv (motiveringen kan vara att rävjakten förbättrar sjöfåglarnas och de markhäckande fåglarnas reproduktion och gör området ytterligare värdefullt för fåglarna) Allt som här framhållits borde göra jakt möjlig, om vilja finns. För det framkommer i naturskyddslagens lagtext att undantag kan beviljas:

5 Tidsbegränsat Lokalt För speciella arter Det är viktigt att föreningen funderar på alla möjligheter till förslagen om undantagstillstånd, på grund av att de olika områdena har olika behov. Det viktiga är att framföra välgrundade argument till de önskemål om undantag som man har. Underhandla envist, för fredningsbesluten kommer man knappast att omkullkasta, eller att lätta på jaktförbuden i ett senare skede. Sänd förslagen också i skriftlig form Kom fram med alla förenings förslag om undantagstillstånd i hörande tillfällen. Dessutom är det bra att YTTERLIGARE sända argumenten efter hörandetillfället till Forststyrelsens kontaktperson som e-post. E-post eller e-postens bilaga i Word-form är det bästa sättet, på grund av att Forststyrelsen kan kopiera argumenten direkt till deras egna besluten. Du kan på det här sättet förbättra att dina förslag godkänns med en klar konklusion i elektronisk form. Samtidigt kan föreningen försäkra sig om att alla synpunkter kommer som en snygg konklusion till Forststyrelsens kännedom. Ett dokument som sänds som e-post kan mycket väl också komplettera sådana synpunkter som man på mötet inte kom ihåg att framföra. Du kan också sända kartor, där det är utmärkt t.ex. önskade passplatser. Om kartorna är svåra att skanna som e-post, går det bra att sända dem med den vanliga posten. Kom då ihåg att sända med en bilaga där det framgår klart och tydligt till vilken föreningens område och till vilka önskemål som kartan hör. Du kan t.ex. skriva ut en kopia av den e-post som du har sänt där det framgår föreningens önskemål och argument elektroniskt. Kommentera också utlåtandet När föreningen senare får naturskyddsområdets förordningsutlåtande för kommentarer, är det viktigt att sända kommentarerna skriftligt före utgången av den tidpunkt som anges i det begärda utlåtandet. Om föreningens önskemål inte har godkänts, lönar det sig att envist på nytt framhålla och argumentera sina synpunkter ännu tydligare.

6 Ännu oklara ärenden Vid Forststyrelsens hörandetillfällen har det framkommit ärenden som ännu är oklara och som man därför borde sträva till att få inskrivet i de ännu oskrivna arrendekontrakten. På det här sättet undviker man problem i framtiden. Sådana oklara ärenden är: Får en person under älgjakten bära vapnet utan fodral med sig, när han går genom skyddsområdet? (man borde kunna förfara så, i annat fall skulle jakten i praktiken försvåras märkbart utanför skyddsområdet om t.ex. en hundförare skulle bli tvungen att föra bort sitt vapen när han korsar skyddsområdet) Får man till de fredade områdena föra mobila tillfälliga passkonstruktioner, trots att den fasta som regel är förbjudna? Kan man till exempel vid jakt på vitsvanshjort ta med sig mobila anordningar? (som är viktigt ur säkerhetssynpunkt) Gäller bestämmelsen på skyddsområdet den så kallade 30 minuters regeln? Får en hund som kommer från jaktområdet in på det skyddade området då t.ex. taxen som driver en vitsvanshjort fortsätta drevet genom skyddsområdet? (i praktiken kommer dylika situationer säkert att uppstå, när man jagar på de omkringliggande områdena till det skyddade området) Om man jagar tillåtna djur på skyddsområdet, och från området smiter ett sådant djur som inte är lovligt t.ex. ett rådjur, får man skjuta det här rådjuret omedelbart när det har lämnat det skyddade området? Jägarförbundet strävar till att påverka till att här framkomna situationer automatiskt skrivs in i jaktarrendekontrakten. Målsättningen är att dylika situationer inte skall försvåra det skyddade området eller jakten i närområdet. Det lönar sig för föreningarna att ta dessa saker i beaktande och begära att man i processen tar hänsyn till det som föreningen har framfört. Slutligen Om du kommer på några kommentarer eller något att tillägga till de här råden, ta kontakt med Jägarförbundet suomen@metsastajaliitto.fi eller tel Jägarförbundet erbjuder sina medlemsföreningar rådgivningshjälp i ärenden som berör jakt och föreningsverksamhet. Suomen Metsästäjäliitto Finlands Jägarförbund ry I Riihimäki

FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI 2011 2020 OCH JAKTPOLITISKA PROGRAM

FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI 2011 2020 OCH JAKTPOLITISKA PROGRAM FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI 2011 2020 OCH JAKTPOLITISKA PROGRAM SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITTO FINLANDS JÄGARFÖRBUND R.Y. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS STRATEGI FÖR ÅREN 2011-2020 s. 3 Vår vision s. 3 Våra värden

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter och jaktlagen

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter och jaktlagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter och jaktlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a PROTOKOLL Nummer 1 26.2.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Jaktförvaltare

Läs mer

Övermalax jaktklubb r.f.

Övermalax jaktklubb r.f. Övermalax jaktklubb r.f. Höstmöte söndag 5.8. 2018 kl.17:00 i Jaktstugan Närvarande enligt separat lista. 74. Mötets öppnande. Mötet öpnades av ordförande Ola Sandqvist kl.17:00 75. Tyst minut Tyst minut

Läs mer

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v )

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v ) Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur Finlands viltcentral (v. 15.8.2018) 1 15.8.2018 Vaktjakt på hjortdjur Statsrådets förordning om ändring av jaktförordningen (759/2016) 24 trädde i kraft 24.5.2018 Trots

Läs mer

SAMLICENSAVTAL FÖR JAKT PÅ HJORTDJUR FÖR JAKTSÄSONGEN /

SAMLICENSAVTAL FÖR JAKT PÅ HJORTDJUR FÖR JAKTSÄSONGEN / SAMLICENSAVTAL FÖR JAKT PÅ HJORTDJUR FÖR JAKTSÄSONGEN / 1. AVTALETS SYFTE Detta avtal är ett privaträttsligt avtal mellan avtalsparterna, i vilket avtalas om ansökan om jaktlicens för hjortdjur, fördelningen

Läs mer

Hjoggböle Viltvårdsområde protokoll årsmöte 2018

Hjoggböle Viltvårdsområde protokoll årsmöte 2018 Hjoggböle Viltvårdsområde protokoll årsmöte 2018 Söndag 13:e maj 2018, kl.15.00 Folkets hus, Hjoggböle 1. Mötets öppnande. 2. Godkännande av dagordning. Dagordningen godkänns utan ändringar. 3. Kallelse

Läs mer

ETISKA REGLER för älgjakten

ETISKA REGLER för älgjakten ETISKA REGLER för älgjakten 1 Säkerhet Iaktta särskild försiktighet och noggrannhet vid vapenhantering. Ladda ditt vapen först på passplatsen och ta ur patronerna före du avlägsnar dig från passplatsen.

Läs mer

ETISKA REGLER för jakt på små hjortdjur

ETISKA REGLER för jakt på små hjortdjur ETISKA REGLER för jakt på små hjortdjur 1 Säkerhet Fäst uppmärksamheten vid säker vapenhantering. Ladda ditt vapen först vid passplatsen och avlägsna patronerna innan du går från passplatsen. Ta även loss

Läs mer

TERMINLISTA B. BRUKSPROV. 1. Prov som beviljas av Kennelklubben 1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA

TERMINLISTA B. BRUKSPROV. 1. Prov som beviljas av Kennelklubben 1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA TERMINLISTA B. BRUKSPROV 1. Prov som beviljas av Kennelklubben 1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA Anhållan om riksmatcherna för de inhemska raserna och till uttagningsproven görs enligt reglerna

Läs mer

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna ÄLGPOLICY Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna 2018-06-02--03 1. Älgen är ett av våra viktigaste vilt. Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella, sociala och ekonomiska

Läs mer

TERJÄRV JAKTFÖRENING r.f:s årsmöte på Barduo kl Närvarande 20st. Harry Grankvist öppnade mötet och hälsade alla välkomna.

TERJÄRV JAKTFÖRENING r.f:s årsmöte på Barduo kl Närvarande 20st. Harry Grankvist öppnade mötet och hälsade alla välkomna. ÅRSMÖTESPROTOKOLL TERJÄRV JAKTFÖRENING r.f:s årsmöte på Barduo 25.1.-11 kl. 19.00. Närvarande 20st Harry Grankvist öppnade mötet och hälsade alla välkomna. 1 Till mötets ordförande utsågs Harry Grankvist,

Läs mer

RP 286/2018 rd. De föreslagna lagarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt.

RP 286/2018 rd. De föreslagna lagarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 8 och 16 i lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter och jaktlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Regler för skyddsjakt på älg

Regler för skyddsjakt på älg Regler för skyddsjakt på älg Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Regler för skyddsjakt 4. Kommentarer till regler för skyddsjakt 5. Jaktlagen 6. Ansökningsblankett 1. Sammanfattning En

Läs mer

Anvisningar för ansökan om jaktlicens för hjortdjur

Anvisningar för ansökan om jaktlicens för hjortdjur Anvisningar för ansökan om jaktlicens för hjortdjur Ansökan måste göras omsorgsfullt. Inlämnandet av felaktiga uppgifter kan leda till att ansökan avslås, att sakfel korrigeras för själva beslutets del

Läs mer

Direktiv till jaktledarna för ordnande av en säker älgjakt

Direktiv till jaktledarna för ordnande av en säker älgjakt Direktiv till jaktledarna för ordnande av en säker älgjakt Finlands viltcentral 2012 1. Jaktledarens uppgifter i lagstiftningen Jaktlicensinnehavaren för hjortdjur ska utse en jaktledare. Jaktlicensmottagaren

Läs mer

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013.

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. Detta direktiv är Kennelklubbens allmänna. Eventuella specifika direktiv för en viss provform hittas

Läs mer

2 Beslutande organ inom älgskötselområdet är årsstämma, extra stämma och styrelsen.

2 Beslutande organ inom älgskötselområdet är årsstämma, extra stämma och styrelsen. BESTÄMMELSER FÖR ÄLGSKÖTSELOMRÅDET Bilaga avtal 1. sid 1. Antagna den 25 januari 2011 och gällande för de jaktlag/jakträttsinnehavare som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina jaktområden

Läs mer

STADGAR för Stora Sävsjöns älgskötselområde

STADGAR för Stora Sävsjöns älgskötselområde Stora Sävsjöns Älgskötselområde 1 STADGAR för Stora Sävsjöns älgskötselområde Antagna den 13-04-2008 och gäller för de jaktlag/jakträttshavare som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina

Läs mer

Bilaga JAKTREGLER. Stöde Södra Viltvårdsområde

Bilaga JAKTREGLER. Stöde Södra Viltvårdsområde Bilaga JAKTREGLER Stöde Södra Viltvårdsområde STÖDE SÖDRA VILTVÅRDSOMRÅDE Allmänna regler för jakt på älg, antagna på ordinarie årsstämma 2011 Jakten bedrivs uppdelad på samma områden som föregående år

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 februari 2011 170/2011 Statsrådets förordning om ändring av jaktförordningen Utfärdad i Helsingfors den 24 februari 2011 I enlighet med statsrådets

Läs mer

2 Mötet konstaterades vara lagenligt sammankallat och beslutfört.

2 Mötet konstaterades vara lagenligt sammankallat och beslutfört. Protokoll fört vid Yttermalax jaktförening r.f. årsmöte 25.01.2015 kl18:00 i jaktstugan. Närvarande ca 30 personer 1 Föreningens ordförande förklarade mötet öppnat 18:00 Till mötets ordförande valdes Thomas

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin på Göteborgs Stads marker? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta men vi tror att det finns runt 75 stycken. Var

Läs mer

DEGERTRÄSK/STAVATRÄSK/NYTRÄSK ÄLGSKÖTSELOMRÅDE (DeStaNy ÄSO).

DEGERTRÄSK/STAVATRÄSK/NYTRÄSK ÄLGSKÖTSELOMRÅDE (DeStaNy ÄSO). STADGAR FÖR DEGERTRÄSK/STAVATRÄSK/NYTRÄSK ÄLGSKÖTSELOMRÅDE (DeStaNy ÄSO). Stadgarna är antagna den 18/11 2012 och gäller för de jakträttshavare som genom avtal om samgående i älgskötselområde anslutit

Läs mer

Er ref: NV Vår ref Dnr: 2019/033. Naturvårdsverket:

Er ref: NV Vår ref Dnr: 2019/033. Naturvårdsverket: Er ref: NV-02782-19 Vår ref Dnr: 2019/033 Naturvårdsverket: registrator@naturvardsverket.se Yttrande över förslag till reviderad nationell förvaltningsplan för vildsvin. Målet med förslaget till nationell

Läs mer

Anvisningar för ansökan om jaktlicens för hjortdjur

Anvisningar för ansökan om jaktlicens för hjortdjur ANVISNING 13.2.2017 Anvisningar för ansökan om jaktlicens för hjortdjur Ansökan måste göras omsorgsfullt. Inlämnandet av felaktiga uppgifter kan leda till att ansökan avslås, att sakfel korrigeras för

Läs mer

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 PARGAS KORPO-BJÖRKÖ, ÅNSÖREN ÄNDRING AV DELGENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

Viltinventeringar och viltforskning

Viltinventeringar och viltforskning Viltinventeringar och viltforskning http://www.rktl.fi/svenska/ http://www.rktl.fi/svenska/vilt/ http://www.rktl.fi/svenska/vilt/instruktioner_och_blanketter/ Finlands viltcentral 2012 Illustration: Seppo

Läs mer

ETISKA REGLER. för jägare

ETISKA REGLER. för jägare ETISKA REGLER för jägare 2 3 Jaktens rötter går tillbaka djupt in i vårt folks tidiga historia. Att slå vakt om vår jaktkulturs gamla och respekterade värden samt våra jaktseder åligger varje jägare. För

Läs mer

Kosterhavets nationalpark. FASTIGHETSÄGARE Staten genom Naturvårdsverket ( ) STOCKHOLM Tel:

Kosterhavets nationalpark. FASTIGHETSÄGARE Staten genom Naturvårdsverket ( ) STOCKHOLM Tel: 1 (9) JAKTRÄTTSUPPLÅTELSE UPPLÅTELSEFORM OCH OMFATTNING Nyttjanderätt till jakt efter kanadagås, grågås, gräsand, knipa, ejder, småskrake och hare. Skyddsjakt får ske på mink, rödräv, grävling och mård

Läs mer

NORRA VALLGRUND JAKTKLUBB MÖTESPROTOKOLL Sida 1/5

NORRA VALLGRUND JAKTKLUBB MÖTESPROTOKOLL Sida 1/5 Sida 1/5 HÖSTMÖTE 2010 Norra Vallgrund Skola Mats Ohls 1. Mötets öppnande Hans Berg öppnade mötet och valdes till mötesordförande. Mats Ohls valdes till sekreterare. 2. Konstaterande av mötets laglighet

Läs mer

LANDSKAPSSTYRELSENS F"RAMSTÄLLNING ~ Ändring av 54 jaktlagen för landskapet Åland.

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ändring av 54 jaktlagen för landskapet Åland. W LANDSKAPSSTYRELSENS F"RAMSTÄLLNING ~ Ändring av 54 jaktlagen för landskapet Åland. ~ 1993-94 nr 33 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen föreslår att jaktlagen ändras så att den som idkar jakt i landskapet skall

Läs mer

Stadgar för Vippentorpets Älgskötselområde

Stadgar för Vippentorpets Älgskötselområde Stadgar för Vippentorpets Älgskötselområde Fastställda och antagna 2000 02 29 och gällande för jaktlag som genom "Avtal om samgående i älgskötselområde" anslutit sig till ovanstående älgskötselområde.

Läs mer

ETISKA REGLER. för jakt på sädgås

ETISKA REGLER. för jakt på sädgås ETISKA REGLER för jakt på sädgås 2 I Finland förekommer två underarter till sädgåsen; taigasädgåsen (Anser fabalis fabalis) och tundrasädgåsen (Anser fabalis rossicus). Taigasädgåsen förekommer som häckande

Läs mer

Planering för kurs i jägarexamen under ett år

Planering för kurs i jägarexamen under ett år Planering för kurs i jägarexamen under ett år Vecka Höstterminen år 1 1 Genomgång av material och studieplan Berätta om hur det kommer att fungera med de faddrar som är engagerade under kursen (mer info

Läs mer

Lämnar följande jaktarrende öppet för anbud.

Lämnar följande jaktarrende öppet för anbud. Lennart Jansson Lennart.janssonsson@jonkoping.se Tele:036-10 54 24 2016-07-14 1 JAKTARRENDE. JÖNKÖPINGS KOMMUN Lämnar följande jaktarrende öppet för anbud. Del av Åkarp 6:2. Arrendet omfattar ca 26 hektar.

Läs mer

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att:

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att: Styrelsens förslag till nya stadgar enligt styrelsemötet 18.11. och 11.12.2014. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS SVENSKA ÖSTERBOTTENS DISTRIKTS STADGAR 1 Föreningens namn är Finlands Jägarförbund Svenska Österbottens

Läs mer

Området där planändringen är aktuell ligger på Kivimo i Houtskär.

Området där planändringen är aktuell ligger på Kivimo i Houtskär. LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 4.11.2015 PARGAS HOUTSKÄR, KIVIMO BENSTRAND ÄNDRING HOUTSKÄRS GENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2000 Utgiven i Helsingfors den 8 juni 2000 Nr 512 515 INNEHÅLL Nr Sidan 512 Lag om Syöte nationalpark... 1263 513 Lag om ändring av lagen om Jonkerinsalo, Siikavaara, Jaaskamonvaara,

Läs mer

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 ARBETET LEDS AV EN ARBETSGRUPP FRÅN HELA LANDET Förbundsstyrelsen Peter Eriksson Daniel Ligné Region Norr Mikael Samuelsson Hans Eliasson Björn Sundgren Region Mitt

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

Kontaktperson till vem beslutet skickas Finlands viltcentrals anteckningar: 600, 601, 610. Koordinater:

Kontaktperson till vem beslutet skickas Finlands viltcentrals anteckningar: 600, 601, 610. Koordinater: Sökandens namn (om det är en privatperson, måste det vara samma som är kontaktperson) Kontaktperson till vem beslutet skickas Finlands viltcentrals anteckningar: 600, 601, 610 Adress Jvf nr Datum / 20

Läs mer

RP 146/2006 rd. 1. Nuläge och föreslagna ändringar

RP 146/2006 rd. 1. Nuläge och föreslagna ändringar RP 146/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 23 i jaktlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att jaktlagen klargörs så att länsstyrelsen

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning Jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgifter för vissa prestationer som hänför sig till Forststyrelsens offentliga förvaltningsuppgifter I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut

Läs mer

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Innehållsförteckning I. Skolsamfundet, skolområdet och -tiden II. Skolvägen III. Lektioner och arbetsro IV. Raster V. Skolmåltider VI. Klädsel VII.

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 23 i jaktlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att jaktlagen klargörs så att länsstyrelsen för

Läs mer

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020.

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ärendenr: NV-08122-18 Riktlinjer för utformning av jakttider Ramar och principer I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a PROTOKOLL Nummer 2 28.2.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a ande Föredragande Justerat Omedelbart............................ Ärende/Dnr/Exp.

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS. Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel

Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS. Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel 1 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås

Läs mer

Jaktledarens grundkunskaper. Beståndsvårdssystemet

Jaktledarens grundkunskaper. Beståndsvårdssystemet Jaktledarens grundkunskaper Beståndsvårdssystemet 1 Jaktledarens grundkunskaper Beståndsvårdssystemet Jani Körhämö, Finlands viltcentral 2015 2 Förord Jaktledarens grundkunskaper är ett utbildningsmaterial

Läs mer

Jaktledarens grundkunskaper. Jaktledning. Sami Tossavainen & Ohto Salo Finlands viltcentral 1

Jaktledarens grundkunskaper. Jaktledning. Sami Tossavainen & Ohto Salo Finlands viltcentral 1 Jaktledarens grundkunskaper Jaktledning Sami Tossavainen & Ohto Salo 31.8.2017 2015 Finlands viltcentral 1 Jaktledaren Jaktlagens 30 förpliktar jaktlicensmottagaren att utse en jaktledare. Ska känna till

Läs mer

SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER

SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER ROLF BRITTAS VILTBIOLOG (FIL DR) April 2017 RÅDJURET EN SPRIDNINGS- ART SOM KOMMER IGEN! Unga djur sprider sig och bildar nya kolonier, ung get

Läs mer

STIGVÄGEN VILTVÅRDSOMRÅDE

STIGVÄGEN VILTVÅRDSOMRÅDE Verksamhetsberättelse för SVVO 2013. Området. SVVO har överfört marken Krommetsbo försåld från Leif Öster till Yttersbennings, till nu en sammalagd areal på 1625 ha. Styrelse. Styrelsen har under 2012

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2019-01-07 Ärendenr: NV-08410-18 Länsstyrelsen Skåne skane@lansstyrelsen.se Beslut om

Läs mer

Planering för kurs i jägarexamen under två år

Planering för kurs i jägarexamen under två år Planering för kurs i jägarexamen under två år Vecka Höstterminen år 1 1 Genomgång av material och studieplan Berätta om hur det kommer att fungera med de faddrar som är engagerade under kursen (mer info

Läs mer

Ungdomsjakt Gålö 2016

Ungdomsjakt Gålö 2016 Ungdomsjakt Gålö 2016 Brr pling plong kl. 04.40 redan, OK bara att kliva upp, då var det daggs igen i dag är det Ungdomsjakt på Gålö, en av Svenska Jägare förbundets jaktgårdar belägen söder om Stockholm

Läs mer

Verksamhetsplan år 2006 2016

Verksamhetsplan år 2006 2016 Olofströms Äsko/Kronsko 50301 Verksamhetsplan år 2006 2016 Korrigerad tillsammans med styrelsen som blivet godkänd verksamhetsplan i styrelsen för Olofströms skötselområde gällande Älg och Hjort. Mål Verksamhetsmålet

Läs mer

Ungdomsjakt Gålö 29 oktober 2016

Ungdomsjakt Gålö 29 oktober 2016 Ungdomsjakt Gålö 29 oktober 2016 Gålö är en av Jägareförbundet Stockholms Läns jakt- och kursgårdar och förvaltar ca 1.450 hektar mark. En av våra ideellt arbetande funktionärer och jägare där är Sune

Läs mer

Trafikolyckor med vildsvin

Trafikolyckor med vildsvin Varför samjakt? Antal olyckor Trafikolyckor med vildsvin 4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 År Antalet olyckor 2009 var 3085st Antalet olyckor

Läs mer

Vojakkala vvo Jaktstämma

Vojakkala vvo Jaktstämma Vojakkala vvo Jaktstämma PROTOKOLL Datum: 2011-08-07 Tid: 17.00 Plats: Palogården 1. Öppnande Ordförande för Viltvårdsområdesföreningens styrelse Sven Forsberg hälsar de närvarande välkomna och förklarar

Läs mer

Information till dig som ansöker om terrängkörningsdispens

Information till dig som ansöker om terrängkörningsdispens Information till dig som ansöker om terrängkörningsdispens Allmänt För att du ska få ditt beslut så snabbt som möjligt följer här en beskrivning av vilken information Länsstyrelsen behöver för att kunna

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR ÄLGSKÖTSELOMRÅDE

BESTÄMMELSER FÖR ÄLGSKÖTSELOMRÅDE BESTÄMMELSER FÖR ÄLGSKÖTSELOMRÅDE antagna den 13 mars 2002 och gällande för de jaktlag/jakträttsinnehavare som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina jaktområden till älgskötselområdet.

Läs mer

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Västmanlands län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET 1 ALLMÄNT Boförvaltaren skall informera borgenärerna om läget beträffande realiseringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

STADGAR FÖR. Godegårds ÄLGSKÖTSELOMRÅDE

STADGAR FÖR. Godegårds ÄLGSKÖTSELOMRÅDE 1 STADGAR FÖR Godegårds ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Antagna den 15 mars 2012.och gäller för de jakträttshavare som genom avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina älgjaktområden till älgskötselområdet eller

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 77 Möjligheten att få tillstånd att förvara vapen hos någon annan förutsätter inte att vapeninnehavaren är bosatt i Sverige och inte heller att förvaringen är en tillfällig lösning. 5 kap.

Läs mer

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2016 den 30 juni 2017

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2016 den 30 juni 2017 Beslut 1(6) Enligt sändlista Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2016 den 30 juni 2017 Länsstyrelsens beslut Med hänvisning till Viltförvaltningsdelegationens

Läs mer

Psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja och information om patientens rättigheter

Psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja och information om patientens rättigheter Psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja och information om patientens rättigheter Vad är psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja? Vård oberoende av vilja innebär att du vårdas på ett psykiatriskt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 november 2013 835/2013 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgifter för vissa prestationer som hänför sig till Forststyrelsens offentliga

Läs mer

Information från styrelsen om GNAOS älgskötselplan och planerat älgförvaltningsarbete

Information från styrelsen om GNAOS älgskötselplan och planerat älgförvaltningsarbete Information från styrelsen om GNAOS älgskötselplan och planerat älgförvaltningsarbete 2017-03-14 Årsmöte GNAO Vi har gjort en älgskötselplan (ÄSP) för jakten 2016, 2017, 2018 Denna plan gjorde vi förra

Läs mer

STADGAR för ÄSO Mark SO

STADGAR för ÄSO Mark SO STADGAR för ÄSO Mark SO Antagna den 4-4-2017 och gäller för de jaktlag/jakträttshavare som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina jaktområden till älgskötselområdet. Namn, beslutande

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Västerbotten Datum 2012-05-07 Ärendebeteckning 218-3758-2012 Arkivbeteckning 1(8) Mala Sameby Börje Stenlund Släppträsk 11 930 70 MALA Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

SÅ HANTERAR DU ARGA KUNDER (13 TIPS)

SÅ HANTERAR DU ARGA KUNDER (13 TIPS) SÅ HANTERAR DU ARGA KUNDER (13 TIPS) Missnöjda kunder är en av de svåraste och mest jobbiga uppdragen att hantera. Men att kunna hantera sina missnöjda kunder på rätt sätt är otroligt viktigt och kan ofta

Läs mer

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2000:592 Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet

Läs mer

Elektronisk ansökan av hjortdjurslicens

Elektronisk ansökan av hjortdjurslicens Elektronisk ansökan av hjortdjurslicens Ansökan görs på sidan: http://luvat.riista.fi Innan du börjar, se till att du har kundnummret och licensområdeskoden till hands och att eventuella bilagor finns

Läs mer

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet BESLUT 1 (6) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Länsstyrelsen i Värmlands län Ärenderubrik Länsstyrelsen Värmland beslutar om ändring av villkor, enligt nedan, i tidigare beslut om licensjakt

Läs mer

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos ÄLGPOLICY Svenska Jägareförbundets grundläggande syn på älgen och älgförvaltningen foto: Mostphotos 1 Älgen är ett av våra viktigaste vilt Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella,

Läs mer

Pälsfria listan. Din guide för det lokala arbetet!

Pälsfria listan. Din guide för det lokala arbetet! Pälsfria listan Din guide för det lokala arbetet! Djurens Rätt arbetar centralt med att få klädföretag att ansluta sig till Pälsfria listan. Även enskilda lokala butiker landet runt är väldigt välkomna

Läs mer

Viltövervakningen Dalarnas och Gävleborgs län 2009/2010

Viltövervakningen Dalarnas och Gävleborgs län 2009/2010 Viltövervakningen s och s län 29/21 Viltövervakningen, arbetet med avskjutningsstatistiken på småvilt som bygger på de rapporter jaktlagen skickar in är nu sammanställt för jaktsäsongen 29/21. Ett stort

Läs mer

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2018 den 30 juni 2019

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2018 den 30 juni 2019 Beslut 1(6) Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2018 den 30 juni 2019 Länsstyrelsens beslut Med hänvisning till Viltförvaltningsdelegationens beslut, om övergripande

Läs mer

Hallands län. Avskjutningsrapportering

Hallands län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Hallands län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

ANSÖKAN OM DISPENS (dispens enligt jaktlagens 41 c )

ANSÖKAN OM DISPENS (dispens enligt jaktlagens 41 c ) Sökandens namn (om det är en privatperson, måste det vara samma som är kontaktperson) Kontaktperson till vem beslutet skickas Finlands viltcentrals anteckningar: 210 Adress Jvf nr Datum / 20 Postnummer

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Norrbottens län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Stora Sävsjöns Älgskötselområde Reviderade på Årsmötet Stadgar för Stora Sävsjöns ÄSO (Reviderad 2017)

Stora Sävsjöns Älgskötselområde Reviderade på Årsmötet Stadgar för Stora Sävsjöns ÄSO (Reviderad 2017) Stora Sävsjöns Älgskötselområde Reviderade på Årsmötet 2017-08-27 1 Stadgar för Stora Sävsjöns ÄSO (Reviderad 2017) Stora Sävsjöns Älgskötselområde Reviderade på Årsmötet 2017-08-27 2 STADGAR för Stora

Läs mer

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapport: 1 juli juni 2018 Avskjutningsrapportering Norrbotten län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

BESTÄMMELSER och STADGAR för Herrljunga Älgskötselområde

BESTÄMMELSER och STADGAR för Herrljunga Älgskötselområde BESTÄMMELSER och STADGAR för Herrljunga Älgskötselområde antagna den 7 december 2011 och gällande för de jaktlag/jakträttsinnehavare, som genom avtal om samgående i älgskötselområde, anslutit sina jaktområden

Läs mer

Förslag till förordningar om makars förmögenhetsförhållanden

Förslag till förordningar om makars förmögenhetsförhållanden GENERALDIREKTORATET FÖR EU-INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING C: MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER OCH KONSTITUTIONELLA FRÅGOR RÄTTSLIGA FRÅGOR Förslag till förordningar om makars förmögenhetsförhållanden SAMMANFATTNING

Läs mer

Idag finns sannolikt fler än 200 000 vildsvin i Sverige! Om några år kan vi ha 500 000 vildsvin i Sverige

Idag finns sannolikt fler än 200 000 vildsvin i Sverige! Om några år kan vi ha 500 000 vildsvin i Sverige Idag finns sannolikt fler än 200 000 vildsvin i Sverige! Om några år kan vi ha 500 000 vildsvin i Sverige Foto: Thomas Ohlsson Skador förorsakade av vildsvin Utsatta miljöer Antal olyckor Trafikolyckor

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN Grunder Företrädare för varje älgskötselområde har enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2011:7 28 ) ansvar att genomföra ett årligt protokollfört samråd

Läs mer

Avskjutningsrapportering. Södra Älvsborgs Länsförening

Avskjutningsrapportering. Södra Älvsborgs Länsförening Avskjutningsrapportering Södra Älvsborgs Länsförening Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till

Läs mer

Synlighet åt regionala aktörer!

Synlighet åt regionala aktörer! Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts till fördel för landskapet.

Läs mer

STADGAR FÖR. Platåbergens ÄLGSKÖTSELOMRÅDE

STADGAR FÖR. Platåbergens ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Svenska Jägareförbundet Mall 2012 1 STADGAR FÖR Platåbergens ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Antagna den 8 mars 2016 och gäller för de jakträttshavare som genom avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina älgjaktområden

Läs mer

Avskjutningsrapportering

Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Jämtland Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit genom

Läs mer

Styrelseförslag - Ny modell, i tre steg!

Styrelseförslag - Ny modell, i tre steg! Styrelseförslag - Ny modell, i tre steg! 1. HUR MÅNGA älgar skall vi skjuta? 2. VILKA ÄLGAR skall vi skjuta, fördelning T/H/K? 3. AVSKJUTNINGSREGLER för att uppnå detta. Styrelseförslag Hur många älgar

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten 1. Tjänsten som erbjuds Lantmäteriverket upprätthåller Fastighetsdatatjänsten (nedan tjänsten). En beskrivning av tjänsten och de material och produkter

Läs mer