UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013."

Transkript

1 UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben Detta direktiv är Kennelklubbens allmänna. Eventuella specifika direktiv för en viss provform hittas i den provformens del för regler och direktiv. PRISDOMARE I. ANVISNINGAR FÖR UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET FÖR PRISDOMARE Målsättningen med skolningen är att utbilda behöriga och ansvarskännande prisdomare. II. FORDRINGAR FÖR ATT BLI PRISDOMARE Före skolningens början skall personen vara invigd i användningen av ifråga varande ras på jakt (jakthundar) eller träning av brukshundar (övriga). Dessutom skall personen uppfylla ev. andra fordringar som finns inom ifråga varande provform. Skall inneha naturlig förmåga och en tillräckligt god kondition för ifråga varande uppgift. En domare med ansvar för bedömning (gruppdomare) skall vara en person som fyllt 18 år. Ifall man vid bedömningen använder flere domare kan den andre domaren i gruppen vara en person som fyllt 15 år och som har rätt att bedöma. Skall uppfylla de fordringar på medlemskap som ingår i fordringar inom ifråga varande provform. III. SKOLNING A. Anhållan om domarkurs och rätt att arrangera B. Kursens program och skolning C. Domarnas behörighet, domarnas fortbildning D. Anhållan om domarkurs och rätt att arrangera A. ANHÅLLAN OM DOMARKURS OCH RÄTT ATT ARRANGERA Ifråga varande kurser får anordnas av kenneldistrikten och deras medlemsföreningar, rasorganisationer samt förbund och deras medlemsföreningar. Kursanhållan lämnas till kenneldistriktet, rasorganisation eller förbund inom utsatt ansökningstid enligt Kennelklubbens direktiv. Om kurser annonseras på förhand i SKL-FKK:s tidskrift och vid behov i rasorganisationernas/förbundens tidskrift.

2 B. KURSENS PROGRAM OCH UTFORMNING Till en kursdeltagares skyldighet hör att på förhand bekanta sig med kursmaterialet, som fås av arrangören. En anhållan om kursdeltagande görs av den intresserade själv eller av dennes medlemsförening, om inte annat sägs i direktiv för ifråga varande provform. Som kursens ledare och dennes reserv får verka en överdomare för ifråga varande provform, om inte kenneldistrikten, rasorganisationerna eller förbunden beslutat på annat sätt. Rasorganisation och förbund skall ha ett av SKL-FKK godkänt skolningsdirektiv och kursprogram enligt vilket undervisningen och den praktiska delen utförs. Om praktik och inom vilken tid den skall utföras bestäms i direktiven för varje provform. Den som genomgått kursen med godkänt skall få ett kursintyg. Domaraspiranten skall efter att ha gått igenom kursen med godkänt utföra aspirantpraktik, antal enligt direktiv för provformen. På dessa prov (provpraktik) måste hunden ha fått bedömning i samtliga väsentliga egenskaper/prestationer. C. PRISDOMARES BEHÖRIGHET Som ansökningsblankett för prisdomarkortet används för ändamålet uppgjort aspirantkort. Anhållan skall innehålla de nödvändiga uppgifter som behövs för beviljandet. Kenneldistriktet beviljar prisdomarkort för sin medlemsförenings medlem, som fyllt 15 år. För tjänstehundarnas prov är det Palveluskoiraliitto och för vinthundarnas prov är det Vinttikoiraliitto som beviljar domarkorten. Prisdomaren anses behörig då han/hon har beviljats respektive provforms prisdomarkort. D. FORTBILDNING FÖR PRISDOMARE Skolningens syfte är att förenhetliga bedömningen i prov och tävlingar, samt hålla domarna ajour med utvecklingen inom sin egen provform. 1. DELTAGANDE I FORTBILDNING Det är domarens skyldighet att hålla sig ajour i sina domaruppgifter, förrän han/hon kan tilldelas nya uppgifter.

3 Prisdomaren skall utföra domaruppgifter, delta i fortbildning eller fungera som tävlande/hundförare inom sin provform enligt de direktiv, som rasorganisationen eller förbundet bestämt. Rasorganisationerna och förbunden skall i sina direktiv bestämma, hur en domare som förlorat sin domarrättighet kan återfå densamma. I samband med regelförändringar skall rasorganisation och förbund bestämma om fordringarna för fortbildning. Kontrollen av prisdomarens behörighet sköts av provbestyrelsen och provets överdomare. 2. ARRANGEMANG AV FORTBILDNING Fortbildningskurser och arrangemang av fortbildning ordnas av Kenneldistrikt och deras medlemsföreningar, rasorganisation samt förbund och deras medlemsföreningar. Kurserna anhålls från kenneldistriktet eller förbund inom utsatt ansökningstid enligt Kennelklubbens direktiv. För deltagande i fortbildning görs en anteckning i domarkortet eller ett skilt intyg. ÖVERDOMARE I. ANVISNINGAR FÖR ÖVERDOMARENS UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET Målsättningen med skolningen är att utbilda behöriga och ansvarskännande överdomare och sträva till att förenhetliga bedömningen samt hålla överdomarna uppdaterade med utvecklingen. II. ALLMÄNNA KRAV FÖR ATT BLI ÖVERDOMARE Personen skall vara medlem i SKL-FKK. Övriga eventuella fordringar på medlemskap finns i direktiven för ifråga varande provform. Personen skall till sin natur och bedömningsförmåga vara lämplig för uppgiften. Han skall också förstå, vad Kennelklubbens beviljade överdomarrättighet betyder för honom i all kennelverksamhet: som hundförare, tävlande, prisdomare, skolare, osv. Skall besitta naturlig förmåga och tillräckliga fysiska egenskaper för överdomarens uppgifter. Är en erfaren provfunktionär inom provformen och har deltagit i arrangemang av prov och tävlingar.

4 Skall kunna verka som skolare av domare och provfunktionärer. Rasorganisation och förbund besluter om tilläggsfordringar inom sina provformer. Till grundkursen för överdomare godkänner Kenneldistrikten på förslag av medlemsförening de personer som uppfyller ovan nämnda fordringar. För brukshundsproven är det Palveluskoiraliitto som godkänner ansökan. III: UTBILDNINGENS INNEHÅLL A. Anhållan om överdomarkurs och tillstånd B. Utbildning av nya överdomare C. Anhållan om överdomarrättighet och behörighet C. Fortbildning av överdomare A. ANHÅLLAN OM RÄTT TILL ARRANGEMANG AV ÖVERDOMARKURS Överdomarkurser får arrangeras av rasorganisation, förbund och SKL-FKK. Om kursarrangemang skall meddelas så, att den sökande har möjlighet att skaffa sig grundutbildningen i god tid. Annonsering ex. ett år före kursen. Om kurserna annonseras i SKL-FKKs, rasklubbens eller förbundets tidskrifter. B. UTBILDNING FÖR NYA ÖVERDOMARE Överdomaraspiranten använder i alla skeden av utbildningen Kennelklubbens godkända ansökningsblankett för överdomare (blå) som bevis för avlagda skolningsskeden. Skolningen indelas i fyra (4) faser: 1. Rasorganisationens preparationskurs eller specialkurs 2. SKL-FKK:s grundskolning (distriktets utbildare/överdomare) 3. Specialskolning i rasorganisationens regi 4. Provbedömningar och ev. aspirantbedömningar 1. RASORGANISATIONENS PREPARATIONSKURS Den som tänker sig till överdomarutbildning skall delta i kenneldistriktets, rasorganisationens eller rasförbundets preparations- eller inträdeskurs, ifall sådan ordnas inom ifråga varande provform. Rasorganisation och rasförbund skall i sina skolningsdirektiv bestämma den minimimängd av erfarenhet, som fordras av den person som siktar på överdomarutbildning.

5 Rasorganisation och rasförbund skall i sina skolningsdirektiv också bestämma om eventuella provbedömningar och inträdesprov, som skall avläggas på förhand. 2. ÖVERDOMARNAS GRUNDSKOLNING HÖR TILL KENNELDISTRIKTEN Överdomarnas grundskolning arrangeras av kenneldistrikten. På grundkursen går man igenom det skolningsmaterial, som Kennelklubben godkänt för ändamålet. Som skolare på grundkursen verkar överdomare med en bred kännedom om kennelverksamhet tillsammans med distriktsskolaren. Efter genomgången grundkurs skall det göras en anteckning i blanketten för ansökan till överdomarskolning (blå kortet). 3. SPECIALSKOLNING I RASORGANISATIONENS ELLER RASFÖRBUNDETS REGI Genom specialskolningen skall aspiranten erhålla tillräcklig kunskap om provformen eller tävlingsprestationen för vilken han/hon håller på att kvalificera sig. Kursdeltagaren skall lära sig ett praktiskt sätt, att med hjälp av regler och bedömningsdirektiv, sköta sin uppgift mot ett slutresultat som är likvärdigt och rätt. Ragorganisation eller rasförbund skall till specialiseringskursen välja de personer, som godkänts i grundkursen jämte tilläggsfordringar på kunskaper om egen provoch tävlingsform. Som utbildare på specialkursen verkar överdomare som utsett av Kennelklubben, rasorganisation eller rasförbund och vilka anses tillräckligt kunniga och erfarna för nämnda uppgift. I specialskolningen behandlas följande saker: - klarläggande av praktiska och speciella tolkningar inom provreglerna - direktiven för verksamheten som överdomare - provfunktionärens direktiv - allmänna regler för provformen - provens pappersexercis - problemsituationer och hur de löses Som avslutning på kursen skall deltagarna med godkänt genomgå sluttentamen. Efter genomgången specialkurs skall det göras en anteckning i blanketten för ansökan till överdomarskolning (blå kortet). 4. PROVBEDÖMNINGAR OCH EV. ASPIRANTBEDÖMNINGAR

6 Överdomaraspiranten skall med godkänt genomföra ett visst antal till provformen relaterade provbedömningar. Om provbedömningar fordras skall de ske på två (2) prov inom Kenneldistriktet eller av rasklubben arrangerade och inför minst två erfarna överdomare. Om genomförd provbedömning skall det göras en anteckning i blanketten för ansökan till överdomarskolning (blå kortet). I skolningsdirektiven för varje provform skall det finnas angivet under vilken tid provbedömningar skall utföras. C. ATT ANHÅLLA OM ÖVERDOMARRÄTTIGHET OCH FÅ BEHÖRIGHET Överdomaraspiranten uppgör ansökan användande sig av blanketten för ansökan till överdomarskolning (blå kortet) jämte nödvändiga bilagor. Till anhållan skall höra ett utlåtande från rasorganisationen eller rasförbundet, som sänder den vidare till SKL-FKK. Överdomarkortet och rättigheterna beviljas av SKL-FKK:s styrelse. Överdomaren anses behörig då han fått sin utnämning från Kennelklubben till kännedom. Överdomaren skall inneha ett i kraft varande prisdomarkort och bedömningsrätt inom ifråga varande provform. D. ÖVERDOMARNAS FORTBILDNING DELTAGANDE I FORTBILDNING Överdomare skall delta i en till provformen riktad fortbildning minst var annan gång och han/hon skall verka som domare eller provfunktionär eller delta i prov som hundförare minst en gång under två år. Kenneldistrikten, rasorganisationerna och rasförbunden skall övervaka, att nämnda fordringar uppfylls, förrän han/hon tilldelas nya överdomaruppgifter. I samband med regelrevideringar skall rasorganisation bestämma om fordringarna på fortbildningen. Rasorganisationerna och förbunden skall i sina direktiv bestämma, hur en överdomare som förlorat sin överdomarrättighet kan återfå densamma. ARRANGEMANG AV FORTBILDNING Fortbildning för överdomare får arrangeras rasorganisationerna eller rasförbunden.

7 Vid fortbildningsskolningen skall agendan vara förutom de ärenden som hör till provformen även de förändringar som kommit till i Kennelklubbens direktiv för prov och tävlingar. Om fortbildningstillfällen skall anmälas i god tid till Kennelklubbens, rasklubbens, rasförbundets tidskrifter eller via personlig kallelse. IV. INDRAGNING AV ÖVERDOMARRÄTTIGHETEN SKL-FKK kan ta bort överdomarens rättighet eller återkalla bedömningsrättigheterna av överdomare, som befinns inkompetent och som inte längre uppfyller fordringarna i punkten om allmänna krav för att bli överdomare. SKL-FKK kan återkalla bedömningsrättigheterna för en överdomare på förslag från kenneldistrikt, rasorganisation eller förbund, då personen i fråga inte uppfyllt sin skyldighet om fortbildning. Ifall överdomaren gjort förseelser som kan leda till disciplinära åtgärder, kan SKL- FKK innehålla bedömningsrättigheterna så länge utredning pågår. SKL-FKK kan återge bedömningsrättigheterna på välgrundat förslag av den instans, som gav förslag om återkallande. Rasorganisation och rasförbund kan förutom fortbildningskraven även bestämma om eventuella tilläggsuppgifter för en överdomare, vars rättigheter varit indragna. V. ÖVERDOMARE EMERITIUS En överdomare som avstår från sina uppgifter kan på förslag av Kennelklubben eller dess medlemsförening utnämnas till överdomare emeritius, då personen efter en lång och förtjänstfull överdomarkarriär lämnar sina överdomaruppgifter. Överdomaren får behålla alla sina rättigheter förutom bedömningsrättigheten. Hedersutnämningen beviljar Kennelklubbens styrelse på förslag av berörda kommitté.

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. Detta direktiv är Kennelklubbens allmänna. Eventuella prov- och tävlingsspecifika övriga direktiv

Läs mer

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET AV PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE SAMT VERKSAMHET

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET AV PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE SAMT VERKSAMHET UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET AV PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE SAMT VERKSAMHET Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. Ändring 19.1.2019. Detta är Finska Kennelklubbens allmänna direktiv. Ytterligare direktiv för enskilda

Läs mer

1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA OCH UTTAGNINGSPROVEN

1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA OCH UTTAGNINGSPROVEN TIDSSCHEMA FÖR ANNONSERING Godkänd av Finska Kennelklubbens 9.4.2015 Gäller fr.o.m. 9.4.2015 A. PROVVERKSAMHET 1. PROV SOM BEVILJAS AV 1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA OCH UTTAGNINGSPROVEN Anhållan

Läs mer

MINIMIFORDRINGAR FÖR ERHÅLLANDE AV SPECIALKLUBBSRÄTTIGHETER. 1. Föreningen har verkat som rasförening åtminstone under de senaste fem åren.

MINIMIFORDRINGAR FÖR ERHÅLLANDE AV SPECIALKLUBBSRÄTTIGHETER. 1. Föreningen har verkat som rasförening åtminstone under de senaste fem åren. SUOMEN KENNELLIITTO FINSKA KENNELKLUBBEN RY. Godkända av Finska Kennelklubbens fullmäktige 8.5.1997. Gäller från 1.7.1997. MINIMIFORDRINGAR FÖR ERHÅLLANDE AV SPECIALKLUBBSRÄTTIGHETER OCH REGLEMENTE FÖR

Läs mer

REGLER FÖR RALLY-LYDNAD

REGLER FÖR RALLY-LYDNAD REGLER FÖR RALLY-LYDNAD Godkända av Kennelklubbens fullmäktige 23.11.2013 Gäller från 1.1.2014 1 A. RALLY-LYDNADSTÄVLINGS REGLER... 3 1. SYFTET MED RALLY-LYDNADSTÄVLINGAR... 3 2. RALLY-LYDNADSTÄVLING...

Läs mer

TERMINLISTA B. BRUKSPROV. 1. Prov som beviljas av Kennelklubben 1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA

TERMINLISTA B. BRUKSPROV. 1. Prov som beviljas av Kennelklubben 1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA TERMINLISTA B. BRUKSPROV 1. Prov som beviljas av Kennelklubben 1.1. RIKSMATCHERNA FÖR DE INHEMSKA RASERNA Anhållan om riksmatcherna för de inhemska raserna och till uttagningsproven görs enligt reglerna

Läs mer

Finska Stövarklubben. AJOK/ KEAJ Direktiv för arrangerande av säsongprov

Finska Stövarklubben. AJOK/ KEAJ Direktiv för arrangerande av säsongprov Finska Stövarklubben AJOK/ KEAJ Direktiv för arrangerande av säsongprov Bilaga 2 Direktiv för arrangerande av säsongprov 1. Provet hålls under hela provsäsongen 20.8. 28.2(29.2) 2. Som provets arrangör

Läs mer

Jaktprov för älghund (39) Prisdomarskolning

Jaktprov för älghund (39) Prisdomarskolning Jaktprov för älghund (39) Prisdomarskolning Kursens program och innehåll 1. Jaktprov Jaktprovets historia Älghundsraserna Jaktprovets ändamål och arrangemang Regler Bedömningsdirektiven Att fylla i skogskortet

Läs mer

Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH

Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH 2.1 Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH Mål Efter genomgången utbildning skall elev ha: - god kunskap och färdighet såsom testledare på MH. - god kunskap att bygga bana vid MH. - god kunskap att sköta

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov 14.10.2016 2(16) Att ansöka om prov Rätt att ansöka om prov elektroniskt... 3 Val av sammanslutning... 3 Registrering av ny

Läs mer

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01)

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01) DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01) Reglerna för dragprov består dels av Svenska Draghundsportförbundets tävlingsregler för nordisk

Läs mer

REGLER OCH DIREKTIV FÖR ANLAGSPROV PÅ BJÖRN (KARH)

REGLER OCH DIREKTIV FÖR ANLAGSPROV PÅ BJÖRN (KARH) REGLER OCH DIREKTIV FÖR ANLAGSPROV PÅ BJÖRN (KARH) Godkänd i SKL-FKK:s fullmäktige 23.11.2014 Gäller fr.o.m. 1.8.2015 REGLER OCH DIREKTIV FÖR ANLAGSPROV PÅ BJÖRN (KARH) Dessa regler ersätter tidigare KARH-regler

Läs mer

Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare

Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare 1 (5) Rev. 2013-11-07 Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare Lokalklubbens styrelse handhar och ansvarar för rekrytering av jaktprovsdomare. Jaktprovsdomare utbildas och

Läs mer

Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare

Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare 1 (5) Rev. 2018-03-16 Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare Lokalklubbens styrelse handhar och ansvarar för rekrytering av jaktprovsdomare. Jaktprovsdomare utbildas och

Läs mer

Licens för tävlande med skyddshundar

Licens för tävlande med skyddshundar Licens för tävlande med skyddshundar Bakgrund SBK:s kongress 2001 tog efter förslag från Förbundsstyrelsen beslut om krav på licens för tävlande med skyddshundar från och med år 2002. Detta krav införs

Läs mer

Guiden till Grönt kort

Guiden till Grönt kort Guiden till Grönt kort Alla som tävlar, från lokal tävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort. Det gäller oavsett om du är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör, och oavsett i vilken gren du tävlar.

Läs mer

Regler och riktlinjer för konferenser

Regler och riktlinjer för konferenser Fastställda av SKK/PtK/JhK/KHM 2015-06-01, gäller från 2015-07-01 Regler och riktlinjer för konferenser för prov-/tävlingsdomare samt beskrivare SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Bakgrund...3

Läs mer

Inbjudan till utbildning Allmänlydnadsinstruktör

Inbjudan till utbildning Allmänlydnadsinstruktör Inbjudan till utbildning Allmänlydnadsinstruktör Utbildningen kommer att hållas under 2013 med planerad start i mars/april. Utbildningen kommer att hållas i SBK Stockholmsdistrikts regi. Mål: Syfte: Att

Läs mer

Domaretiska regler för prov-/tävlingsdomare samt beskrivare inom SKK-organisationen

Domaretiska regler för prov-/tävlingsdomare samt beskrivare inom SKK-organisationen Gäller från 2014 Domaretiska regler för prov-/tävlingsdomare samt beskrivare inom SKK-organisationen SVENSKA KENNELKLUBBEN Plats för eventuell annons Domaretiska regler för prov-/tävlingsdomare samt beskrivare

Läs mer

BÅTBEFÄLHAVAREBEVISEN 1. FORDRINGAR

BÅTBEFÄLHAVAREBEVISEN 1. FORDRINGAR Lidingö-Breviks Sjöscoutkår Seglingsbestämmelser Reviderade 2002-05-30. Dessa bestämmelser gäller som komplement till kårens Säkerhetsbestämmelser för land- och sjöaktiviteter. BÅTBEFÄLHAVAREBEVISEN 1.

Läs mer

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd 1 (5) Utfärdad: 3.3.2015 Träder i kraft: 6.3.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 95 Giltighetstid: tills vidare Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 300/2008 om gemensamma skyddsregler

Läs mer

Inbjudan till Tävlingslydnadsinstruktör utbildning

Inbjudan till Tävlingslydnadsinstruktör utbildning Inbjudan till Tävlingslydnadsinstruktör utbildning Utbildningen kommer att hållas under 2013 med planerad start i sensommar/höst Utbildningen kommer att hållas i SBK Stockholmsdistrikts regi. Start: Utbildningen

Läs mer

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att:

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att: Styrelsens förslag till nya stadgar enligt styrelsemötet 18.11. och 11.12.2014. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS SVENSKA ÖSTERBOTTENS DISTRIKTS STADGAR 1 Föreningens namn är Finlands Jägarförbund Svenska Österbottens

Läs mer

Anmälan till SBK Instruktör Rallylydnad

Anmälan till SBK Instruktör Rallylydnad Anmälan till SBK Instruktör Rallylydnad Denna anmälan ska användas när Du vill anmäla Dig till SBK Instruktör Allmänlydnad och utbildningen hålls i SBK Stockholmsdistriktets regi. Kan även med fördel användas

Läs mer

Administration patrullhund

Administration patrullhund Svenska Brukshundklubben Reviderad 2015-01-30 Administration patrullhund Administration av inträdesprov och kurs patrullhund Före kursstart och inträdesprov Distriktet genomför en dialog med förbandet

Läs mer

An sökan om resebidrag. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

An sökan om resebidrag. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt An sökan om resebidrag Ansökan om resebidrag 1. Bidraget söks Totalt antal sidor som sänds till RUM (inklusive eventuella bilagor): På förhand (innan resa) I efterhand (efter resa) 2. Uppgifter om bidragssökande

Läs mer

Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM

Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM Att gälla från och med 2007-01-01 till och med 2008-12-31, med undantag för freestyle där dessa bestämmelser gäller från och med 2007-01-01 till och med

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHADISTRIKT

MODELLSTADGAR FÖR MARTHADISTRIKT Finlands svenska Marthaförbund r.f Vårmötet 5.5.2007 godk. Förhandsgranskade/Föreningsregistret 19032012 Godkända vid Marthaförbundets vårmöte 260512 Godkända Föreningsregistret 29.1.2013 samt prel. 30.1.2013.

Läs mer

REGLER FÖR PROV MED SPÅRNING AV SKADADE HJORTDJUR (VAHI)

REGLER FÖR PROV MED SPÅRNING AV SKADADE HJORTDJUR (VAHI) REGLER FÖR PROV MED SPÅRNING AV SKADADE HJORTDJUR (VAHI) Godkänd av Finska Kennelklubben ry 29.5.2011. I bruk från 1.1.2012. 1. Syftet med detta prov Provet som gäller spårning av ett skadat hjortdjur

Läs mer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer Administrativa och ekonomiska riktlinjer Förslag till ÖOF:s årsmöte 6 mars 2014 ÖOF 2014 1 2014-01-22 Östergötlands orienteringsförbunds administrativa och ekonomiska riktlinjer Posthantering och kommunikation

Läs mer

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos hund och katt

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos hund och katt 1(6) UTB. PLAN HUND OCH KATT -UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i Jordbruksverket 551 82 Jönköping 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se jordbruksverket@jordbruksverket.se 2013-09-20 2(6) Denna utbildningsplan

Läs mer

Specialkurs SPÅR. utarbetad av. Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn. 1997 03 01 reviderad 2008 06 19

Specialkurs SPÅR. utarbetad av. Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn. 1997 03 01 reviderad 2008 06 19 Specialkurs SPÅR utarbetad av Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn 1997 03 01 reviderad 2008 06 19 Varför specialkurs? Specialkurser är ett steg i vidareutvecklingen från allmänlydnadsinstruktör

Läs mer

Anmälan till SBK Instruktör Bruks/Tävlingslydnad

Anmälan till SBK Instruktör Bruks/Tävlingslydnad Anmälan till SBK Instruktör Bruks/Tävlingslydnad Denna anmälan ska användas när Du vill anmäla Dig till SBK Instruktör Allmänlydnad och utbildningen hålls i SBK Stockholmsdistriktets regi. Kan även med

Läs mer

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos häst

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos häst 1(5) UTB. PLAN HÄST -UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i Jordbruksverket 551 82 Jönköping 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se jordbruksverket@jordbruksverket.se 2012-07-03 2(5) Denna utbildningsplan

Läs mer

Styrelsens arbete regleras av SBK i normalstadga för lokalklubb inom Svenska Brukshundklubben.

Styrelsens arbete regleras av SBK i normalstadga för lokalklubb inom Svenska Brukshundklubben. Arbetsordning Detta dokument är fastställt av styrelsen för Kristianstads Brukshundklubb och ska årligen, i samband med årsmötet, ses över och vid behov revideras av styrelsen. I och med att detta styrelsedokument

Läs mer

Domstolspraktikanters behörighet. Arbetsgruppen för domstolspraktiken Ordförande: lagman Erkki Hämäläinen Sekreterare: överinspektör Jarkko Mannerhovi

Domstolspraktikanters behörighet. Arbetsgruppen för domstolspraktiken Ordförande: lagman Erkki Hämäläinen Sekreterare: överinspektör Jarkko Mannerhovi 15.6.2010 Publikationens titel Domstolspraktikanters behörighet Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen för domstolspraktiken Ordförande: lagman Erkki Hämäläinen Sekreterare: överinspektör

Läs mer

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Allmänt Förbundsstyrelsen (FS) har det yttersta ansvaret för Svenska Brukshundklubbens verksamhet och ekonomiska

Läs mer

ANVISNINGAR. för lure coursing verksamhet PKLC 2013-03-01 LC02 M 1 (15) Informations referens: Datum: Dokumentnummer: Version: Sida av (sidor)

ANVISNINGAR. för lure coursing verksamhet PKLC 2013-03-01 LC02 M 1 (15) Informations referens: Datum: Dokumentnummer: Version: Sida av (sidor) ANVISNINGAR för lure coursing verksamhet PKLC 2013-03-01 LC02 M 1 (15) Versionshistorik Version Ändringar/Kommentarer Gjort av Datum J Till SKK insänd version, tillsammans med reglerna I Jonny Hedberg

Läs mer

Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H

Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H Gäller från 2014 Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H...5 Utbildningsgång Certifierade utställningsarrangörer, CUA...5

Läs mer

Innehåll Distriktsdomarutbildning... 3 Behörighet... 3 Åldersgräns... 3 Krav på aktivitet... 3 Minimikrav för att bli förbundsdomare...

Innehåll Distriktsdomarutbildning... 3 Behörighet... 3 Åldersgräns... 3 Krav på aktivitet... 3 Minimikrav för att bli förbundsdomare... DOMARSTEGE Innehåll Distriktsdomarutbildning... 3 Behörighet... 3 Åldersgräns... 3 Krav på aktivitet... 3 Minimikrav för att bli förbundsdomare... 4 Behörighet... 4 Krav på aktivitet... 4 Krav för att

Läs mer

Kompletterande instruktioner till junior handling-reglerna

Kompletterande instruktioner till junior handling-reglerna Kompletterande instruktioner till junior handling-reglerna Godkända av Kennelklubbens styrelse 7.4.2016 Träder i kraft 1.1.2017 Syftet med junior handling-tävlingar är att öka hundintresset bland ungdomar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 april 2011 377/2011 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller från 2011-01-10 Anvisningar för utställningar som inte stambokförs SVENSKA KENNELKLUBBEN Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller för länsklubbar, lokala kennelklubbar samt special-

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Ungdomens Hundmärke. Junior Handling Brons Brons Brons Brons Silver Silver Silver Silver Guld Guld Guld Guld Diamant Diamant Diamant Diamant

Ungdomens Hundmärke. Junior Handling Brons Brons Brons Brons Silver Silver Silver Silver Guld Guld Guld Guld Diamant Diamant Diamant Diamant Ungdomens Hundmärke Agility Lydnad Bruks Junior Handling Indelning Är en grundläggande nivå och märket ska kunna erövras efter de flesta av våra grundoch nybörjarkurser. är ett tygmärke. Är nybörjarnivån

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS XX:Y) om officiella veterinärer;

Läs mer

KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006

KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006 KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006 1 GENERELLA NORMER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH SAMMANSLUTNINGAR MED LOKAL VERKSAMHET I AVESTA KOMMUN

Läs mer

STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING

STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING 1. FÖRENINGENS NAMN 1:1 Föreningens namn är Gröna Hägerns Odlingslandsförening. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2:1 Gröna Hägerns Odlingslandsförening är en ideell

Läs mer

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN Behörighetskrav och ansökan inom programmet Närvaro vid kursupprop är alltid obligatoriskt. Särskilda behörighetskrav gäller vid övergången till termin tre

Läs mer

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m. 1.1.2018 Timo Repo överingenjör Innehåll Yrkeskompetens för förare, allmänt Tillstånd som krävs för utbildningsverksamheten Yrkeskompetensutbildning

Läs mer

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare 1 Utbildningsgång för SvRF Banbyggare Uppdaterad 2009-06-09 D 1 1. Inledande kurs för Aspiranter. Hanteras av Banbyggnadsnämnden tillsammans med Distrikten. Kriterier för sökande. Skall vara minst 18 år,

Läs mer

Anvisning om att hålla och bedöma prov för ADR-körtillstånd

Anvisning om att hålla och bedöma prov för ADR-körtillstånd Anvisning 1 (5) Utfärdad: 3.2.2012 Träder i kraft 10.2.2012 Giltighet: t.o.m. 30.6.2016 Rättslig grund Förordning om körtillstånd för förare av fordon som transporterar farliga ämnen 401/2011 Ändringsuppgifter:

Läs mer

Administration patrullhundskurs internat

Administration patrullhundskurs internat Administration patrullhundskurs internat Ansöka om kurs Distrikt som önskar starta patrullhundskurs internat kontaktar produktionsledaren via tjanstehund@brukshundklubben.se senast den 15 augusti för att

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR Namn, hemort och språk 1 Föreningens namn är Marthaförening rf och kallas i dessa stadgar föreningen. Föreningens hemort är och verksamhetsområde är och dess officiella

Läs mer

PM FÖR UTBILDNING OCH AUKTORISATION AV DOMARE VID JAKTPROV OCH FULLBRUKSPROV

PM FÖR UTBILDNING OCH AUKTORISATION AV DOMARE VID JAKTPROV OCH FULLBRUKSPROV PM FÖR UTBILDNING OCH AUKTORISATION AV DOMARE VID JAKTPROV OCH FULLBRUKSPROV Ansvarig för uppdatering: SVK/Domarkommittén Antagning av elev Till utbildning som jaktprovsdomare kan antas särskilt kunnig

Läs mer

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben Patrullhund Svenska Brukshundklubben Är du den vi söker? Vill du bli soldat i ett hemvärnsförband? Tycker du om att vara ute i skog och mark? Är du aktiv och gillar att röra på dig? Har du en arbetsvillig

Läs mer

Gäller från Regler för handling SVERIGES HUNDUNGDOM SVENSKA KENNELKLUBBEN

Gäller från Regler för handling SVERIGES HUNDUNGDOM SVENSKA KENNELKLUBBEN Gäller från 2014-01-01 Regler för handling SVERIGES HUNDUNGDOM SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Vad är junior handling?...3 Syfte...3 Regler för tävlan i handling...4 Allmänt...4 Rätt att anordna

Läs mer

LIF. Ann Maliniak 2015-04-29

LIF. Ann Maliniak 2015-04-29 LIF Utbildning till auktoriserad läkemedelsinformatör (konsulent) samt möjlighet att läsa hela eller delar av Medicinsk grundutbildning och att som privatist avlägga sluttentamen Ann Maliniak 2015-04-29

Läs mer

ROTAX MAX Challenge regler 2008

ROTAX MAX Challenge regler 2008 ROTAX MAX Challenge regler 2008 1. Introduktion Denna klass strävar efter att på lägre nivå genomföra tävlingar som liknar konventionella 100 cc kart race i kombination med låga kostnader och låga ljudnivåer.

Läs mer

2019 års Domarstege för Svenska Styrkelyftförbundet

2019 års Domarstege för Svenska Styrkelyftförbundet Bilaga 1 till SSF:s Tävlingsregler Allmänt Åldersgräns 2019 års Domarstege för Svenska Styrkelyftförbundet Rätt att bli domare har den som fyllt 18 år. Det är upp till domaransvarig i varje SDF att, i

Läs mer

EXTERNA KURSER VID ÅLANDS LYCEUM LÄSÅRET 2015-2016 GITTAN LUNDBERG ANSVARIG LÄRARE FÖR EXTERNA KURSER

EXTERNA KURSER VID ÅLANDS LYCEUM LÄSÅRET 2015-2016 GITTAN LUNDBERG ANSVARIG LÄRARE FÖR EXTERNA KURSER EXTERNA KURSER VID ÅLANDS LYCEUM LÄSÅRET 2015-2016 GITTAN LUNDBERG ANSVARIG LÄRARE FÖR EXTERNA KURSER EXTERNA KURSER Aktiviteter som bedrivs utanför skolans verksamhet, efter skoltid tex. Idrott, musik,

Läs mer

MSB svar på frågor angående prov vid Trafikverket

MSB svar på frågor angående prov vid Trafikverket MSB svar på frågor angående prov vid Trafikverket 1 1) Kan Du beskriva hur läraren ska gå till väga när hon/han haft en utbildning och eleverna ska göra sitt prov. Som exempel, jag har haft 10 elever på

Läs mer

TÄVLINGSREGLEMENT FÖR FLICKORNAS REDSKAPSGYMNASTIK 2013

TÄVLINGSREGLEMENT FÖR FLICKORNAS REDSKAPSGYMNASTIK 2013 Finlands Svenska Gymnastikförbund Redskapssektionen TÄVLINGSREGLEMENT FÖR FLICKORNAS REDSKAPSGYMNASTIK 2013 Dessa bestämmelser gäller för alla tävlingar som Finlands Svenska Gymnastikförbund ordnar och

Läs mer

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing BESLUT 1 (5) Djurskydd & Vilt Kari Langöen 010-2247251 Svenska Kennelklubben c/o Brith Andersson Rinkebysvägen 70 163 85 Spånga Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport AR 2-03 Säkerhetsprövning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER... 2 Allmänt... 2 Ansvar... 2 Pålitlighetsbedömning... 2 Säkerhetsprövningens omfattning... 3 Ansökan om behörighetskort...

Läs mer

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Vill du göra nytta är du den vi söker? Hos Svenska Brukshundklubben är du och din hund, oavsett ras och erfarenhet, välkommen att bli

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr 7a Revidering av bestämmelser för mentalbeskrivning hund (MH)

Förbundsstyrelsens förslag nr 7a Revidering av bestämmelser för mentalbeskrivning hund (MH) Förbundsstyrelsens förslag nr 7a Revidering av bestämmelser för mentalbeskrivning hund (MH) Postadress: Box 4, 123 21 Farsta Besöksadress: Frykdalsbacken 20, Farsta Telefon: 08-505 875 00 Fax: 08-505 875

Läs mer

Kursplan för SBK allmänlydnadsinstruktör

Kursplan för SBK allmänlydnadsinstruktör Kursplan för SBK allmänlydnadsinstruktör Kursledare: SBK lärare. Förkunskaper: Mål: Kursarrangör: Omfattning: Ämnen och innehåll: Övriga ämnen, 6 tim Förkunskaper fastställs av den lokala klubben. Deltagare

Läs mer

F.11 Arrangörsrätten till FSO:s mästerskapstävlingar beviljas av Finlands Svenska Orienteringsförbund (se 20.2.). Frågan handläggs av styrelsen.

F.11 Arrangörsrätten till FSO:s mästerskapstävlingar beviljas av Finlands Svenska Orienteringsförbund (se 20.2.). Frågan handläggs av styrelsen. F.1 Allmänt Dessa direktiv kompletterar, för Finlands Svenska Orienteringsförbunds mästerskaps (FSOM:s) del, orienteringens grenregler och preciserar påbuden i punkt 20. Direktiven har fastställts av FSO:s

Läs mer

Statens räddningsverks föreskrifter om erkännande av behörighetsgivande utländsk utbildning m.m.

Statens räddningsverks föreskrifter om erkännande av behörighetsgivande utländsk utbildning m.m. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter om erkännande av behörighetsgivande utländsk utbildning m.m.

Läs mer

Frånvarande Per Gylland, Norge. Ordförande Carina Savander-Ranne öppnade mötet kl

Frånvarande Per Gylland, Norge. Ordförande Carina Savander-Ranne öppnade mötet kl NORDISKA KENNELUNIUNEN Protokoll Lydnadskommittén 29.12.2015 Datum 29.12.2016 Plats Vanda flyplats, Congress T2 Närvarande Carina Savander-Ranne, Finland ordförande Erhard Jörgensen, Danmark Thomas Lundin,

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

Behörighetskrav för domare inom SWB

Behörighetskrav för domare inom SWB Behörighetskrav för domare inom SWB Inledning Under 2010 har en kvalitetssäkring av SWBs domarsystem genomförts med hjälp av ekonomiska medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Arbetet har

Läs mer

PRÖVNINGSORDNING FÖR RÄDDNINGSHUNDSPROV REGLER FÖR BRUKSHUNDSPROV

PRÖVNINGSORDNING FÖR RÄDDNINGSHUNDSPROV REGLER FÖR BRUKSHUNDSPROV PRÖVNINGSORDNING FÖR RÄDDNINGSHUNDSPROV REGLER FÖR BRUKSHUNDSPROV GRENORDNINGAR Behörighetsprov Internationell prövningsordning för räddningshundsprov (IPO-R) Nationell prövningsordning för räddningshundsprov

Läs mer

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller från 2017-01-01 Anvisningar för utställningar som inte stambokförs SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Anvisningar för utställningar som inte stambokförs...3 För genomförandet av utställning

Läs mer

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare

Utbildningsgång för SvRF Banbyggare 1 Utbildningsgång för SvRF Banbyggare D 1. Inledande kurs för Aspiranter. Distrikten. Kriterier för sökande. Skall vara minst 18 år, av distriktet godkänd banbyggar-aspirant och skall ha genomfört lägst

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

Förening. [Här kan du läsa en enkel guide hur du använder SVEMO TA.]

Förening. [Här kan du läsa en enkel guide hur du använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Förening [Här kan du läsa en enkel guide hur du använder SVEMO TA.] Innehåll Förberedelse... 3

Läs mer

REGLER OCH DIREKTIV FÖR JAKTPROV MED ÄLGHUND OCH ÄLGSPÅRPROV

REGLER OCH DIREKTIV FÖR JAKTPROV MED ÄLGHUND OCH ÄLGSPÅRPROV REGLER OCH DIREKTIV FÖR JAKTPROV MED ÄLGHUND OCH ÄLGSPÅRPROV REGLER OCH DIREKTIV FÖR JAKTPROV MED ÄLGHUND (Godkända av SKL-FKK:s fullmäktige 27.5.2012. I kraft från 1.8.2012) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Regler

Läs mer

LIF. Rikard Pellas 2015-11-05

LIF. Rikard Pellas 2015-11-05 LIF Utbildning till auktoriserad läkemedelsinformatör (konsulent) samt möjlighet att läsa hela eller delar av Medicinsk grundutbildning och att som privatist avlägga sluttentamen Rikard Pellas 2015-11-05

Läs mer

Anmälan till SBK Instruktör Allmänlydnad

Anmälan till SBK Instruktör Allmänlydnad Anmälan till SBK Instruktör Allmänlydnad Denna anmälan ska användas när Du vill anmäla Dig till SBK Instruktör Allmänlydnad och utbildningen hålls i SBK Stockholmsdistriktets regi. Kan även med fördel

Läs mer

Reglemente för lionsdistrikt 107-O

Reglemente för lionsdistrikt 107-O Reglemente för lionsdistrikt 107-O 1. NAMN Distriktets namn är LIONSDISTRIKT 107-O I detta reglemente benämns föreningen distrikt. Distriktets verksamhetsområde är ett av deldistrikten i multipeldistrikt

Läs mer

ANTIDOPINGREGLEMENTE Godkänt i Kennelklubbens fullmäktige 27.5.2012 Träder i kraft 1.1.2013. 1 Definitioner. I detta reglemente avses

ANTIDOPINGREGLEMENTE Godkänt i Kennelklubbens fullmäktige 27.5.2012 Träder i kraft 1.1.2013. 1 Definitioner. I detta reglemente avses ANTIDOPINGREGLEMENTE Godkänt i Kennelklubbens fullmäktige 27.5.2012 Träder i kraft 1.1.2013 ANTIDOPINGREGLEMENTE Godkänt i Kennelklubbens fullmäktige 27.5.2012 Träder i kraft 1.1.2013 1 Definitioner I

Läs mer

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta Försvarsmaktshund Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i ett bevakningsområde.

Läs mer

Anvisningar för användande av logon för världsarvet Kvarkens skärgård

Anvisningar för användande av logon för världsarvet Kvarkens skärgård Anvisningar för användande av logon för världsarvet Kvarkens skärgård 1. SYFTE 2. INNEHÅLL 3. ÄGANDERÄTT TILL OCH ANVÄNDNING AV LOGO 4. LOGOANVÄNDNING 4.1 Användargrupper 4.2 Villkoren för användning av

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR KOMMITTÉN FÖR ROTTWEILERNS MENTALITET OCH EXTERIÖR Syfte Att bevaka utvecklingen av centrala tester för mentalitet och arbeta för att dessa ska främja rasen Rottweiler samt vara behjälplig att möjliggöra

Läs mer

Alternativt telefonnummer/e-postadress/fax

Alternativt telefonnummer/e-postadress/fax STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Ansökan till PÅBYGGNADSUTBILDNING I PSYKOTERAPI 90 HP, Hösten 2010 Inriktning: Ange endast ett alternativ KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) Person- och adressuppgifter

Läs mer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008 Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Läs mer

UTBILDNING. Kompetenskrav och kriterier för blivande tränare, domare, utbildare och examinatorer inom Sveriges Dansorganisation 2017

UTBILDNING. Kompetenskrav och kriterier för blivande tränare, domare, utbildare och examinatorer inom Sveriges Dansorganisation 2017 UTBILDNING. Kompetenskrav och kriterier för blivande tränare, domare, utbildare och examinatorer inom Sveriges Dansorganisation 2017 1 Tränare i Disco, Hiphop, Ballroom, Artistic Ballroom och Konstnärlig

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården Utkast 14.12.2015 Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015): 1 Yrkesbeteckningen

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2011 Nr 37 Nr 37 LANDSKAPSLAG om ändring av körkortslagen för landskapet Åland Föredragen för Republikens President den 13 maj 2011 Utfärdad i Mariehamn den 23 maj 2011 I enlighet

Läs mer

Idrotts- och ungdomsorganisationer

Idrotts- och ungdomsorganisationer Idrotts- och ungdomsorganisationer Allmänna bestämmelser Kommunalt bidrag utgår till idrottsorganisationer och övriga barn- och ungdomsorganisationer, vilka skapar respekt för de olika värderingar som

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

erfarenhet är förkunskapskrav TREC Data Sekretariat Grundkurs Basnivå Lättklass Manuellt, Excel Sekretariat

erfarenhet är förkunskapskrav TREC Data Sekretariat Grundkurs Basnivå Lättklass Manuellt, Excel Sekretariat Domare Arrangör Sekretariat Ryttare A/B-klass, FITE Internationell = Förkunskapskrav = Kurs eller motsvarande erfarenhet är förkunskapskrav A/B-klass, Grönt Kort A/B-klass, Grönt Kort A/B-klass Nationell

Läs mer

STADGAR FÖR SPEF Svenska murnings- och puts- och fasadbranschen. Antagna (vid revision ska datum anges)

STADGAR FÖR SPEF Svenska murnings- och puts- och fasadbranschen. Antagna (vid revision ska datum anges) STADGAR FÖR SPEF Svenska murnings- och puts- och fasadbranschen Antagna 2016-11-24 (vid revision ska datum anges) 1 ORGANISATIONENS ÄNDAMÅL OCH NAMN Organisationens ändamål är att samla företagen inom

Läs mer

REGLER FÖR NORDIC DOG SHOWS

REGLER FÖR NORDIC DOG SHOWS Gäller från 2018-01-01 REGLER FÖR NORDIC DOG SHOWS NORDIC KENNEL UNION Plats för eventuell annons Innehåll Innehållsförteckning Allmänt...5 Ansökan...5 Klasser...5 Nordic Show certifikat...5 Domare...6

Läs mer

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf Trafiktillstånd Villkoren för att erhålla trafiktillstånd för att bedriva yrkesmässiga godstransporter på väg eller yrkesmässiga persontransporter på väg återfinns i Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer