Analys av antal helårsstudenter och av andel studenter på avancerad nivå 2008 och 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Analys av antal helårsstudenter och av andel studenter på avancerad nivå 2008 och 2009"

Transkript

1 HÖGSKOLAN DALARNA Analys av antal helårsstudenter och av andel studenter på avancerad nivå 2008 och Tove Holmqvist Det finns minst fyra goda skäl att noggrant följa utvecklingen på avancerad nivå. För det första införs avgifter för utländska studenter år 2011, något som med stor sannolikhet kommer att innebära en kraftig minskning av antalet utländska studenter. För det andra planerar Högskolan Dalarna att söka examensrätt på forskarnivå före år För det tredje är det inte minst från studentsynpunkt sett viktigt att kunna erbjuda en god studiemiljö också på avancerad nivå, något som kan försvåras om studentantalet är lågt. Ett fjärde skäl är att det med tanke på vikten av forskningsanknuten utbildning är viktigt att identifiera hela kedjan från utbildning på grundnivå till existensen av en forskningsmiljö, inte minst för att kunna belysa var det finns stora differenser, t ex i form av en stark utbildning på grundnivå och en svag forskningsmiljö. Detta kan påverka vilka strategier för rekrytering till avancerad nivå (och så småningom forskarnivå) som ska utvecklas inom Högskolan.

2 2 Utbildnings- och forskningskansliet Utbildningssamordnaren Högskolan Dalarnas andel studenter på avancerad nivå har mer än halverats de senaste fyra åren var andelen studenter på avancerad nivå 22 % och därefter har siffran sjunkit till 10 %. Mellan 2008 och är skillnaden dock obetydlig. Med stor sannolikhet beror den stora minskningen under hela perioden på att i siffrorna till och med 2007 finns både gammal C- och D-nivå medräknade. Det finns minst fyra goda skäl att noggrant följa utvecklingen på avancerad nivå. För det första införs avgifter för utländska studenter år 2011, något som med stor sannolikhet kommer att innebära en kraftig minskning av antalet utländska studenter. För det andra planerar Högskolan Dalarna att söka examensrätt på forskarnivå före år För det tredje är det inte minst från studentsynpunkt sett viktigt att kunna erbjuda en god studiemiljö också på avancerad nivå, något som kan försvåras om studentantalet är lågt. Ett fjärde skäl är att det med tanke på vikten av forskningsanknuten utbildning är viktigt att identifiera hela kedjan från utbildning på grundnivå till existensen av en forskningsmiljö, inte minst för att kunna belysa var det finns stora differenser, t ex i form av en stark utbildning på grundnivå och en svag forskningsmiljö. Detta kan påverka vilka strategier för rekrytering till avancerad nivå (och så småningom forskarnivå) som ska utvecklas inom Högskolan. Nedan följer en sammanställning av antalet helårsstudenter (HST) på avancerad nivå uppdelade på respektive akademi samt deras andel av samtliga helårsstudenter. Inom varje akademi är ämnenas helårsstudenter på avancerad nivå uppdelade på i fallande skala de examensrätter ämnena är relaterade till. Tabellen innehåller siffror för men i brödtexten sker endast jämförelser mellan år 2008 och år p g a det skäl som redovisats inledningsvis. Humaniora och medier Tabell 1. Helårsstudenter på avancerad nivå Humaniora och medier Ämne 2007 HST HST 2008 HST Examensrätt huvudo. Engelska magister Historia magister Litteraturvetenskap magister Pedagogiskt arbete magister Religionsvetenskap magister Socialantropologi magister Bildproduktion kandidat Franska kandidat Ljud- och musikprodukt kandidat Medie- o. komm.vet kandidat Svenska som andraspråk kandidat Svenska språket kandidat Tyska kandidat Filosofi Italienska Spanska Summa HST/ genomsnittlig

3 Högskolan Dalarna Analys av antal helårsstudenter och av andel studenter på avancerad nivå 2008 och 3 Kommentarer Ämnen förknippade med examensrätt på avancerad nivå magister Engelska Antalet HST har ökar medan andelen studenter på avancerad nivå har minskat något. Historia Antalet HST är nästan detsamma (en liten ökning) medan andelen studenter på avancerad nivå har sjunkit något. Litteraturvetenskap Såväl antal HST som andelen studenter på avancerad nivå är mycket lågt. Här finns sannolikt en strategi, eftersom ämnets verksamhet f n har krympts till att endast omfatta lärarutbildning. Pedagogiskt arbete Antalet HST har ökat. Andelen studenter på avancerad nivå har dock minskat något. Religionsvetenskap Såväl antal HST som andel studenter på avancerad nivå har ökat något. Socialantropologi Antal HST är ungefär detsamma medan andelen studenter på avancerad nivå har minskat något. Övriga ämnen 2007 har sju ämnen som är förknippade med examensrätt på kandidatnivå gett kurser på gammal C- eller D-nivå. Siffrorna för bildproduktion, ljud- och musikproduktion och medieoch kommunikationsvetenskap speglar med största sannolikhet studenter på C-nivå, även om några HST kan hänföra sig till att ämnena tidigare erbjöd en gemensam kurs på gammal D-nivå. Tyska och franska redovisar år 2007 några HST på avancerad nivå, sannolikt beroende på lärarutbildningens s k avancerade nivå och/eller gammal C-nivå. Ämnen som inte är förknippade med någon examensrätt alls filosofi, spanska och italienska har år 2007 haft studenter på avancerad nivå. Sannolikt gäller detta gammal C- nivå. Även om det säkert finns skäl till detta bör man framgent vara uppmärksam på vad det ger för signaler till å ena sidan studenter i dessa utbildningar, å den andra HDas rykte, när en kurs ges på denna nivå, trots att ämnets kurser som helhet inte är förknippade med någon examensätt. Mellan 2008 och har antalet HST ökat inom akademin samtidigt som andelen studenter på avancerad nivå sjunkit något.

4 4 Utbildnings- och forskningskansliet Utbildningssamordnaren Hälsa och samhälle Tabell 2. Helårsstudenter på avancerad nivå Hälsa och samhälle Ämne 2007 HST HST 2008 HST Examensrätt huvudo. Pedagogik magister Sociologi magister Vårdvetenskap, omvårdnad magister Medicinsk vetenskap kandidat Psykologi kandidat Socialt arbete/omsorg kandidat Biologi (tidigare kand) Matematikdidaktik Samhällskunskap Summa HST/ genomsnittlig Kommentarer Ämnen förknippade med examensrätt på avancerad nivå magister Pedagogik Såväl antal HST som andel studenter på avancerad nivå har minskat något men skillnaderna är små. Sociologi Såväl antal HST som andelen studenter på avancerad nivå har minskat från 2008 till. Förklaringen kan ha att göra med att sociologi förlorade den examensätt på magisternivå ämnet är förknippat med för att senare återfå den. Vårdvetenskap, omvårdnad Såväl antal HST som andel studenter på avancerad nivå är ungefär desamma. Övriga ämnen Tre ämnen som är förknippade med examensrätt på kandidatnivå har gett kurser på avancerad nivå 2007-, sannolikt rör siffrorna 2007 framför allt gammal C-nivå. Psykologi och socialt arbete/omsorg har inte längre någon HST på avancerad nivå. I Medicinsk vetenskap ökar dock både antal HST och andel studenter på avancerad nivå stort mellan 2008 och. Biologi var tidigare förknippad med examensrätt på kandidatnivå och har därefter avvecklat kurser på gammal C- och D-nivå, vilket förklarar nedgången mellan 2007 och. Att matematikdidaktik och samhällskunskap har HST på avancerad nivå har uppenbarligen med lärarutbildningen att göra. Det rör sig i bägge fallen om ganska låga siffror.

5 Högskolan Dalarna Analys av antal helårsstudenter och av andel studenter på avancerad nivå 2008 och 5 Mellan 2008 och har det skett en viss minskning både i antal HST och i andelen studenter på avancerad nivå. Industri och samhälle Tabell 3. Helårsstudenter på avancerad nivå Industri och samhälle Ämne 2007 HST HST 2008 HST Examensrätt huvudo. Datateknik magister Elektroteknik magister Företagsekonomi magister Kulturgeografi magister Maskinteknik magister Materialvetenskap/ teknik magister Nationalekonomi magister Statistik magister Bergsskolan kandidat Byggteknik kandidat Energi- o miljöteknik kandidat Grafisk teknologi kandidat (tid. mag) Industriell ek./arb.vet kandidat Informatik kandidat (tid. mag) Turismvetenskap kandidat Geografi Rättsvetenskap Vetenskapskommunik Tidigare mag. Summa HST/ Genomsnittlig Kommentarer Ämnen förknippade med examensrätt på avancerad nivå magister Datateknik Ämnet har ökat sina HST rejält medan andelen studenter på avancerad nivå är densamma (58 %). Elektroteknik Ämnet har legat tämligen still vad beträffar HST, även om andelen studenter på avancerad nivå har ökat något mer. Magisterutbildningen kommer att avvecklas, varför antalet HST kommer att sjunka de närmaste åren när inga nya studenter antas.

6 6 Utbildnings- och forskningskansliet Utbildningssamordnaren Företagsekonomi Ämnet har minskat med nästan en tredjedel i antal HST. Andelen studenter på avancerad nivå inom ämnet har likaså minskat något. Kulturgeografi Antalet HST har fördubblats (från 3 till 7) och andelen studenter på avancerad nivå har likaså ökat från 9 % till 21 %. Maskinteknik Såväl antalet HST som andelen studenter på avancerad nivå är ungefär desamma. Materialvetenskap/teknik Såväl antalet HST som andelen studenter på avancerad nivå har minskat något. Ämnet planerar ett masterprogram vilket också kommer att innehålla nätbaserade kurser, varför studentantalet förhoppningsvis kommer att öka de närmaste åren. Nationalekonomi Antalet HST är ungefär detsamma medan andelen studenter på avancerad nivå har minskat från 27 % till 19 %. Statistik Antalet HST ganska jämnt men andelen studenter på avancerad nivå har minskat något. Övriga ämnen Sex ämnen som är förknippade med examensrätt på kandidatnivå har gett kurser på avancerad nivå, framför allt år Sannolikt handlar detta om gammal C-nivå. Bergsskolans utbildningar, byggteknik och grafisk teknologi (som tidigare var förknippad med examensrätt på magisternivå) har minskat till 0 HST under perioden. Energi- och miljöteknik har ökat antal HST men ändå minskat andelen studenter på avancerad nivå, sannolikt en följd av starten av ett tvåårigt program. Informatik har minskat till följd av att den examensrätt (magister) som ämnet tidigare förknippades med har avvecklats och ämnet har därför slutat att anta magisterstudenter. Antalet HST inom turismvetenskap har ökat, liksom andelen studenter på avancerad nivå. Att geografi haft någon student på avancerad nivå år 2007 beror på lärarutbildningen. Anledningen till att rättsvetenskap hade studenter på avancerad nivå 2007 beror sannolikt på någon kurs på gammal C-nivå. Slutligen, vetenskapskommunikation som numera är nedlagt gav ett magisterprogram och var också förknippad med en examensrätt på magisternivå. Totalt sett inom akademin har man ökat ca 37 HST på avancerad nivå medan andelen studenter på avancerad nivå har minskat något. Situationen inom datateknik (58 %), energioch miljöteknik (50 %) statistik (34 %) och turismvetenskap (57 %) är värd att bevaka noga med tanke på avgifterna för utländska studenter. Dessa ämnen har en stor andel av

7 Högskolan Dalarna Analys av antal helårsstudenter och av andel studenter på avancerad nivå 2008 och 7 sina studenter på avancerad nivå, och många av dessa är enligt uppgift utländska studenter. 1 Här är sannolikt behovet att utveckla strategier för framtida studentrekrytering stort. 2 Dock bör hänsyn tas till alla de skäl som nämndes inledningsvis. 1 Uppgiften härrör från Jan Åkerstedt. 2 Elektroteknik är borträknat eftersom man avvecklar sitt magisterprogram.

Förändrad akademiorganisation Nya akademier fördelning av ämnen, program och examensrätter

Förändrad akademiorganisation Nya akademier fördelning av ämnen, program och examensrätter BESLUT DUC 2013/1046/10 Rektor 2013-09-23 Förändrad akademiorganisation Nya akademier 2014 - fördelning av ämnen, program och examensrätter Ärendet 2013-06-14 beslutade Högskolestyrelsen att antalet akademier

Läs mer

(-07) (-93) Högskole- Arkeologi Archaeology Filosofie Arts X X X X Biblioteks- och

(-07) (-93) Högskole- Arkeologi Archaeology Filosofie Arts X X X X Biblioteks- och Sammanställning av huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Huvudområde Engelsk översättning Förled Engelskt efterled Examensrätt Kandidat Arkeologi Archaeology Filosofie Arts

Läs mer

(-07) (-93) Högskoleexamen. Science X X X X. /Filosofie. Science * X. /Filosofie

(-07) (-93) Högskoleexamen. Science X X X X. /Filosofie. Science * X. /Filosofie Sammanställning av huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Biblioteks- och Library and Information Science Filosofie Arts informationsvetenskap Bild Art Education --- --- Bildpedagogik

Läs mer

Examensrätt. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X

Examensrätt. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X Huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet (Konstnärliga examina med huvudområde och examensrätt redovisas längst ner i egen tabell) Huvudområde Engelsk översättning Förled Engelskt

Läs mer

(-07) (-93) Högskoleexamen. Biblioteks- och informationsvetenskap. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X

(-07) (-93) Högskoleexamen. Biblioteks- och informationsvetenskap. Library and Information Science Filosofie Arts X X X X Huvudområden på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet (Konstnärliga examina med huvudområde och examensrätt redovisas längst ner i egen tabell) Biblioteks- och informationsvetenskap Library

Läs mer

Undervisningsämne Som enda ämne eller som ämne 1 Som ämne 2 av hp i progression För den som genomgått utbildning utomlands krävs

Undervisningsämne Som enda ämne eller som ämne 1 Som ämne 2 av hp i progression För den som genomgått utbildning utomlands krävs Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) mot gymnasieskolan med inriktning mot humaniora och samhällsvetenskap Omfattning och generella riktlinjer för behörighet, prövning sker i varje individuellt fall.

Läs mer

1-90 hp: Alt. 1) inriktning 1-90 hp. Alt. 2) Alt. 3) inriktning 1-90 hp 30 hp samt teaterpedagogik 1-30 hp eller teatervetenskap 1-30 hp. Alt.

1-90 hp: Alt. 1) inriktning 1-90 hp. Alt. 2) Alt. 3) inriktning 1-90 hp 30 hp samt teaterpedagogik 1-30 hp eller teatervetenskap 1-30 hp. Alt. Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) mot gymnasieskolan med inriktning mot humaniora och samhällsvetenskap Omfattning och generella riktlinjer för behörighet, prövning sker i varje individuellt fall.

Läs mer

Utfärdade examina - grund-/avancerad utbildning vid Mittuniversitetet

Utfärdade examina - grund-/avancerad utbildning vid Mittuniversitetet Utfärdade examina - grund-/avancerad utbildning vid Mittuniversitetet Redovisningen visar det totala antalet examina vid Mittuniversitetet per kalenderår. Första tabellen ger en sammanfattande bild av

Läs mer

Undervisningsämne Som enda ämne eller som ämne 1 Som ämne 2 av hp i progression För den som genomgått utbildning utomlands krävs

Undervisningsämne Som enda ämne eller som ämne 1 Som ämne 2 av hp i progression För den som genomgått utbildning utomlands krävs Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) mot gymnasieskolan med inriktning mot humaniora och samhällsvetenskap Omfattning och generella riktlinjer för behörighet, prövning sker i varje individuellt fall.

Läs mer

Utfärdade examina vid Mitthögskolan

Utfärdade examina vid Mitthögskolan Utfärdade examina vid Mitthögskolan 1994-2004 Redovisningen visar det totala antalet examina vid Mitthögskolan per år samt uppdelat på linje-, högskole-, kandidat-, magister-, yrkes-, ingenjörs- och yrkestekniska

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU Rektor Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU Rektor Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina Sid 1 (13) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU-2012-00968 Rektor 2012-06-07 Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina Detta beslut avser benämningar och lokala tillämpningsregler

Läs mer

Linnéuniversitetets fakultetsorganisation

Linnéuniversitetets fakultetsorganisation Beslut Universitetsstyrelsen Dnr. LNU 2011/451 2012-04-19 Linnéuniversitetets fakultetsorganisation Följande organisation gäller från 1 januari 2013 vid Linnéuniversitetet. - Fem fakulteter: 1. Hälso-

Läs mer

Benämningar och lokala tillämpningsregler ayseende generella examina HISTORISKT

Benämningar och lokala tillämpningsregler ayseende generella examina HISTORISKT IIO.. LINKÖPINGS WUNIVERSITET 20 DNR BESLUT 1(16) Benämningar och lokala tillämpningsregler ayseende generella examina Detta beslut ayser benämningar och lokala tillämpningsregler vid Linköpings universitet

Läs mer

lokala tillämpningsregler ayseende generella examina HISTORISKT

lokala tillämpningsregler ayseende generella examina HISTORISKT 64:4 1 LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Rektor 2004-06-11 Dnr: LiU 186/04-40 Benämningar och lokala tillämpningsregler ayseende generella examina Detta beslut ayser benämningar och lokala tillämpningsregler

Läs mer

Nuvarande lön för nyexade studenter. Nuvarande månadslön (meddellön) från bästa till sämsta placeringen.

Nuvarande lön för nyexade studenter. Nuvarande månadslön (meddellön) från bästa till sämsta placeringen. Nuvarande lön för nyexade studenter. Nuvarande månadslön (meddellön) från bästa till sämsta placeringen. Område Ämne Lärosäte Nivå Lön Juridik och samhällsvetenskap Data- och systemvetenskap Uppsala universitet

Läs mer

BESLUT Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina

BESLUT Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina LINKÖPINGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2010-05-24 Dm: LiU-2010-00788 Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina Detta beslut avser benämningar och lokala tillämpningsregler vid

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU-2008/02614 Rektor Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU-2008/02614 Rektor Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina I Sid 1 (13) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU-2008/02614 Rektor 2008-06-10 Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina Detta beslut avser benämningar och lokala tillämpningsregler

Läs mer

Lokala föreskrifter- Examensordning

Lokala föreskrifter- Examensordning Lokala föreskrifter- Examensordning Fastställt av högskolestyrelsen 2015-06-04 HIG-STYR 2015/63 Innehåll INLEDNING... 3 Examensrätt vid Högskolan i Gävle... 3 SÄRSILDA BESTÄMMELSER... 4 1. Huvudområde...

Läs mer

45 hp 90 hp 120 hp. - cellbiologi och genetik - ekologi.

45 hp 90 hp 120 hp. - cellbiologi och genetik - ekologi. Bilaga till utbildningsplan för KPU: naturvetenskapliga antagningsämnen Ämnesspecifika behörighetskrav, omfattning och innehåll, för 45 hp, 90 hp och 120 hp, för naturvetenskapliga antagningsämnen till

Läs mer

Förteckningarna är (genom ordförandebeslut) reviderade av sektionsnämnden för lärarutbildning 2003-01-30.

Förteckningarna är (genom ordförandebeslut) reviderade av sektionsnämnden för lärarutbildning 2003-01-30. Örebro universitet Bilaga till utbildningsplanerna Praktisk pedagogisk utbildning till gymnasielärare, 40 poäng samt Praktisk pedagogisk utbildning till grundskollärare i årskurs 4-9, 40 poäng Förteckning

Läs mer

DUC 2006/643/100 HÖGSKOLAN DALARNA

DUC 2006/643/100 HÖGSKOLAN DALARNA Page 1 of 8 DUC 2006/643/100 HÖGSKOLAN DALARNA Lokal examensordning för grundläggande högskoleutbildning vid Högskolan Dalarna Dessa bestämmelser skall tillämpas i fråga om examina som utfärdas efter utgången

Läs mer

Registrerade studenter per ämnesgrupp, läsåret HT02/VT03 Lunds Universitet Ämnesgrupp VT03 HT02 Totalt* Juridik 3 518 3 452 6 970 Matematik 2 603 2

Registrerade studenter per ämnesgrupp, läsåret HT02/VT03 Lunds Universitet Ämnesgrupp VT03 HT02 Totalt* Juridik 3 518 3 452 6 970 Matematik 2 603 2 Registrerade studenter per ämnesgrupp, läsåret HT02/VT03 Lunds Universitet Ämnesgrupp VT03 HT02 Totalt* Juridik 3 518 3 452 6 970 Matematik 2 603 2 955 5 558 Företagsekonomi 2 739 2 480 5 219 Teknisk informationsbehandling

Läs mer

45 hp 90 hp 120 hp. Därutöver 30 hp biologi, vari fördjupande kurs ska ingå. 90 hp fysik

45 hp 90 hp 120 hp. Därutöver 30 hp biologi, vari fördjupande kurs ska ingå. 90 hp fysik Bilaga till utbildningsplan för KPU: naturvetenskapliga antagningsämnen Ämnesspecifika behörighetskrav, omfattning och innehåll, för 45 hp, 90 hp och 120 hp för naturvetenskapliga antagningsämnen till

Läs mer

Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån:

Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån: Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån: Andelen av en årskull som får kvalificerade jobb efter examen: Byggteknik Karlstads universitet Grund 94% Byggteknik Linköpings univiersitet

Läs mer

affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Laws (LL.M) with a Major in Commercial and Tax Law

affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Commercial and Tax Law affärsjuridik Laws (LL.M) with a Major in Commercial and Tax Law Master Master (120 credits) Magister Kandidat Bachelor 31 december 2011 Eamensbenämning Huvudområde Filosofie...eamen Kandidateamen Bachelor of Mastereamen Master (...) of Filosofie...eamen Filosofie kandidateamen

Läs mer

12- B , 2. Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina/nytt huvudområde vid filosofiska fakulteten

12- B , 2. Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina/nytt huvudområde vid filosofiska fakulteten 12- B 2.0 17- - 30, 2 Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS DNR BESLUT 1(17) Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina/nytt huvudområde vid filosofiska fakulteten Detta beslut avser

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Sida 1 av 8 KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya rektors- eller nämndbeslut,

Läs mer

Standard för svensk indelnng av forskningsämnesgrupp

Standard för svensk indelnng av forskningsämnesgrupp Humaniora indelnng av Benämning - indelning av Religionsvetenskap/teologi 1101 603 Filosofi, etik och religion Filosofiämnen 1111 603 Filosofi, etik och religion Arkeologiämnen 1112 601 Historia och arkeologi

Läs mer

Organisationsstruktur/arkivbildare 1977-2013. Högskolan Östersund 1977-19930630. Högskolan Sundsvall Härnösand 1977-19930630

Organisationsstruktur/arkivbildare 1977-2013. Högskolan Östersund 1977-19930630. Högskolan Sundsvall Härnösand 1977-19930630 Organisationsstruktur/arkivbildare 1977-2013 Högskolan Östersund 1977-19930630 Institutionen för administrativa och ekonomiska ämnen AE Informationsteknologi och systemvetenskap IT Socialvetenskap och

Läs mer

Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina

Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS DNR LIU-2018-01515 BESLUT 1(20) Benämningar och lokala tillämpningsregler avseende generella examina Detta beslut avser benämningar och lokala tillämpningsregler vid Linköpings

Läs mer

Lokala examensbestämmelser för utbildning vid Högskolan Dalarna

Lokala examensbestämmelser för utbildning vid Högskolan Dalarna Lokala examensbestämmelser för utbildning vid Högskolan Dalarna Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden samt Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildningsområdet 2007-05-24 Lokala examensbestämmelser

Läs mer

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen. Uppdaterad 26 januari 2012

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen. Uppdaterad 26 januari 2012 Översättningsnyckel för statistik avseende forskningsämnen Uppdaterad 26 januari 2012 Översättningsnyckel för statistik avseende forskningsämnen Uppdaterad 26 januari 2012 Högskoleverket Luntmakargatan

Läs mer

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Sida 1 av 7 KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya rektors- eller nämndbeslut,

Läs mer

PÅBYGGNADSUTBILDNING TILL LÄRARE 90HP HÖSTEN 2010 YRKESÄMNE I GYMNASIESKOLAN

PÅBYGGNADSUTBILDNING TILL LÄRARE 90HP HÖSTEN 2010 YRKESÄMNE I GYMNASIESKOLAN Dnr LiU 2009 00438 PÅBYGGNADSUTBILDNING TILL LÄRARE 90HP HÖSTEN 2010 YRKESÄMNE I GYMNASIESKOLAN Urval av sökande Exempel på inriktningar och karaktärsämnen som återfinns inom gymnasieskolans yrkesförberedande

Läs mer

Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån: Byggteknik Karlstads universitet Grund Byggteknik Linköpings univiersitet Grund

Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån: Byggteknik Karlstads universitet Grund Byggteknik Linköpings univiersitet Grund Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån: Byggteknik Karlstads universitet Byggteknik Linköpings univiersitet Byggteknik Högskolan i Halmstad Industriell ekonomi Högskolan i Skövde Maskinteknik

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång 2017-09-18 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING. för Högskolan i Halmstad

LOKAL EXAMENSORDNING. för Högskolan i Halmstad LOKAL EXAMENSORDNING för Högskolan i Halmstad avseende eamina som utfärdas enligt de äldre bestämmelserna i bilaga 2 till högskoleförordningen (eamensordningen) enligt övergångsbestämmelser i högskoleförordningen

Läs mer

ANVÄNDNINGEN AV HUMANISTISKA KURSER I EXAMEN

ANVÄNDNINGEN AV HUMANISTISKA KURSER I EXAMEN ANVÄNDNINGEN AV HUMANISTISKA KURSER I EXAMEN En registerstudie. Ansvarig utredare: Magnus MacHale Gunnarsson Analys & utvärdering RAPPORT 2014:04 Diarienummer: V 2015/104 GÖTEBORGS UNIVERSITET Analys och

Läs mer

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2014/2098/10 Rektor 2014-12-19 Rev. 2015-02-09 Rev. 2015-03-09 Rev. 2015-08-24 Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 Ärendet Rektor beslutade 2014-12-19 om verksamhetsuppdrag

Läs mer

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Sida 1 av 6 KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya rektors- eller nämndbeslut,

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning - ämnen, behörighet och regler för villkorsantagning

Kompletterande pedagogisk utbildning - ämnen, behörighet och regler för villkorsantagning Beslut 20120306 Dnr: FAK 2012/39 Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) Kompletterande pedagogisk utbildning ämnen, behörighet och regler för villkorsantagning 1. Antagning görs i samtliga ämnen som Linnéuniversitetet

Läs mer

Appendix 3 - Ämneskombinationer för NS

Appendix 3 - Ämneskombinationer för NS Appendix 3 - Ämneskombinationer för NS 17 juni 2015 Innehåll Färgkoder 2 NS, Svenska som andraspråk 3 NS, Svenska/Nordiska Språk 7 1 Färgkoder Tabell 1: Färgkoder som används i detta dokument. Kod EN HN

Läs mer

Utbildningsutvärderingar Tidsplan Uppsala universitet

Utbildningsutvärderingar Tidsplan Uppsala universitet ar 2017-2022 Tidsplan Uppsala universitet Uppdaterad maj 2018 2017 UU utbildningsutvärderingar Historisk-filosofiska fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten Språkvetenskapliga fakulteten Teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Lokal examensordning för Högskolan Dalarna

Lokal examensordning för Högskolan Dalarna Lokal examensordning för Högskolan Dalarna Beslutad: Utbildnings- och forskningsnämnden och Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildningsområdet 2007-05-24 Reviderad: 2009-04-02, 2009-09-03,

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Humanistiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b och 2b - kultur 200 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen Översättningsnyckel för statistik över avseende forskningsämnen Uppdaterad augusti 2016 Översättningsnyckel för statistik över avseende forskningsämnen Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2016 Innehåll:

Läs mer

Thomas Östholm. Utbildningsledare. Bilaga Anvisningar, Påbyggnadsutbildning till lärare 90 hp

Thomas Östholm. Utbildningsledare. Bilaga Anvisningar, Påbyggnadsutbildning till lärare 90 hp 2011-03-10 Delegationsbeslut Dnr LiU-2009-00438 OSU-GUN del 11/06 1(1) Fastställande av ämnesområden som anges i anvisningar för Påbyggnadsutbildning till lärare, grundskolans senare år och gymnasieskolan,

Läs mer

TIDER FÖR REGISTRERING PÅ PROGRAM HÖSTTERMINEN 2018 VID ÖREBRO UNIVERSITET

TIDER FÖR REGISTRERING PÅ PROGRAM HÖSTTERMINEN 2018 VID ÖREBRO UNIVERSITET TIDER FÖR REGISTRERING PÅ PROGRAM HÖSTTERMINEN 2018 VID ÖREBRO UNIVERSITET Program Första kurs/er inom programmet Startvecka Registrering på webb öppnar Registrering på webb stänger Analysvetenskapligt

Läs mer

Appendix 3 - Ämneskombinationer för LIR

Appendix 3 - Ämneskombinationer för LIR Appendix 3 - Ämneskombinationer för LIR 17 juni 2015 Innehåll Färgkoder 2 LIR, Idé- och lärdomshistoria 3 LIR, Litteraturvetenskap 6 LIR, Religionsvetenskap 11 LIR, Scen och medier 14 LIR, Teologi 16 1

Läs mer

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar VT2010, urval 1 Sorterat efter lärosäte

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar VT2010, urval 1 Sorterat efter lärosäte Behöriga och till samtliga programutbildningar VT2010, urval 1 Sorterat efter lärosäte Observera att eftersom samtliga utbildningar visas per urvalsgrupp, så redovisas alla kolumner fram till "Urvalgrupp"

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Original 2018-06-26, senast reviderad 2019-04-02/GJP UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har två ingångar

Läs mer

Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution.

Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution. Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution. Lärosäte Institution Externa Interna Totalt Summa* Blekinge tekniska högskola Studerandeavdelningen, Förvaltningen 9 11

Läs mer

Stockholms universitet Bilaga punkt 8

Stockholms universitet Bilaga punkt 8 Stockholms universitet 2010-03-17 Bilaga punkt 8 Lärarutbildningskansliet Lärarutbildningsnämnden Kristina Öberg Lars-Erik Olofsson 2010-03-10 Ämnen som kan ingå i en lärarexamen mot grundskolans senare

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Original 2018-06-26, senast reviderad 2019-03-14/GJP UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har två ingångar

Läs mer

Ämne Lärosäte Nivå Kvalificerat jobb

Ämne Lärosäte Nivå Kvalificerat jobb Ämne Lärosäte Nivå Kvalificerat jobb Biblioteks- och informationsvetenskap Umeå universitet A 31% Biblioteks- och informationsvetenskap Högskolan i Borås A 67% Biblioteks- och informationsvetenskap Uppsala

Läs mer

Förskolepedagogik. Förteckning över hur utbildningsansvaret för lärarutbildningen fördelar sig mellan universiteten på det pedagogiska området

Förskolepedagogik. Förteckning över hur utbildningsansvaret för lärarutbildningen fördelar sig mellan universiteten på det pedagogiska området 3340 Nr 568 Humanistiska eamina Förteckning över områden, grupper av läroämnen och vissa läroämnen inom vilka de olika universiteten ordnar fördjupade studier inom det humanistiska området Bilaga I HU

Läs mer

Behörighet för lärarexamen 270-330 hp för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet 08-03-06

Behörighet för lärarexamen 270-330 hp för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet 08-03-06 Behörighet för lärarexamen 270-330 hp för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet 08-03-06 1. För antagning till utbildningen krävs utöver grundläggande behörighet, särskild behörighet

Läs mer

Lokala krav för generella examina föreskrifter

Lokala krav för generella examina föreskrifter Dnr ORU 1.2.1-00278/2015 Lokala krav för generella examina föreskrifter Fastställda av: rektor Datum: 2006-12-19 Inledning I föreliggande dokument framgår nationella krav för generella examina enligt bilaga

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer

Göteborgs universitets publikationer. Utbildningsvetenskapliga fakulteten; Antal publikationer per ämneskategori

Göteborgs universitets publikationer. Utbildningsvetenskapliga fakulteten; Antal publikationer per ämneskategori Göteborgs universitets publikationer Utbildningsvetenskapliga fakulteten; 2010- - Antal publikationer per ämneskategori Ämneskategori Antal SAMHÄLLSVETENSKAP 92 HUMANIORA 1 MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP 3

Läs mer

Mia Liljestrand Näringspolitik, skola och utbildning

Mia Liljestrand Näringspolitik, skola och utbildning Mia Liljestrand Näringspolitik, skola och utbildning Förväntningar på högskolor och universitet Utbyggnaden av universitet som en regional motor i kompetensförsörjningen. Högskoleverkets undersökning visar

Läs mer

Lokal examensordning för Högskolan Dalarna

Lokal examensordning för Högskolan Dalarna Lokal examensordning för Högskolan Dalarna Utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Beslutad av Rektor: 2013-06-03 Reviderad: 2013-08-12, 2013-10-07, 2013-12-16, 2014-03-24, 2014-05-19,

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll Utbildnings- och forskningsenheten Chefsbeslut 2017-03-16, Ärende nr 9-17 BESLUT, bilaga Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav,

Läs mer

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Observera att adressen ovan endast är en fakturaadress.

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Observera att adressen ovan endast är en fakturaadress. Rutiner för inköp Som ett led i vår strävan att effektivisera vår fakturahantering vill vi uppmärksamma dig på vikten av att använda rätt uppgifter vid inköp. Därför uppmanar vi dig att alltid uppge referenskod

Läs mer

Arbetsmaterial inför Organisation 2013 gällande Nämnden för lärarutbildning

Arbetsmaterial inför Organisation 2013 gällande Nämnden för lärarutbildning Arbetsmaterial inför gällande Nämnden för lärarutbildning senaste versionen finns på Medarbetare, Lärarutbildningens kansli Byggnad Kalmar Byggnad Växjö Lärarutbildningens kansli Storken M Helårsstudenter

Läs mer

Ekonomie kandidatprogrammet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Ekonomie kandidatprogrammet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Programöversikt Uppdaterad: 2010-10-25 Tre års studier på heltid, 180 högskolepoäng (hp) Start både höst- och vårtermin Om du startar programmet på hösten börjar

Läs mer

Universitetskanslersämbetets granskning av utbildning till och med januari 2014

Universitetskanslersämbetets granskning av utbildning till och med januari 2014 Sid 1 (16) Universitetskanslersämbetets granskning av utbildning till och med januari 2014 Vid Umeå universitet har totalt 106 utbildningar genomgått Universitetskanslersämbetets, UKÄs, kvalitetsgranskning.

Läs mer

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS)

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Sida 1 av 9 MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Högskolekvalitet 2012

Högskolekvalitet 2012 Andel som skulle välja om samma utbildning igen (vid samma procent sorteras placeringarna utifrån andel som är i kvalificerat jobb) Plats Lärosäte Huvudämne Inriktning Examensbenämning Andel 1 Försvarshögskolan

Läs mer

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress.

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Rutiner för inköp Som ett led i vår strävan att effektivisera vår fakturahantering vill vi uppmärksamma dig på vikten av att använda rätt uppgifter vid inköp. Därför uppmanar vi dig att alltid uppge referenskod

Läs mer

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS)

MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Sida 1 av 9 MAGISTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (60 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar VT2010, urval 2 Sorterat efter lärosäte

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar VT2010, urval 2 Sorterat efter lärosäte Behöriga och till samtliga programutbildningar VT2010, urval 2 Sorterat efter lärosäte Observera att eftersom samtliga utbildningar visas per urvalsgrupp, så redovisas alla kolumner fram till "Urvalgrupp"

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR EKONOMPROGRAMMET 120/160/180 p

UTBILDNINGSPLAN FÖR EKONOMPROGRAMMET 120/160/180 p SAMFAK 005/85 Doss C: UTBILDNINGSPLAN FÖR EKONOMPROGRAMMET 0/60/80 p Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 9 september 005. Denna utbildningsplan gäller för de som antas fr o m höstterminen

Läs mer

Högskolekvalitet 2012

Högskolekvalitet 2012 Andel som har ett kvalificerat jobb ett år efter examen (vid samma procent sorteras placeringarna utifrån andel som fått jobb snabbt samt ingångslön) Plats Lärosäte Huvudämne Inriktning Examensbenämning

Läs mer

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten 1. Benämning Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen 2. Benämning, engelska Study Programme for Master of Education and Master of Arts 3. Poäng

Läs mer

Beslut om MFS-stipendier 2009 per lärosäte och institution Beviljat 2009

Beslut om MFS-stipendier 2009 per lärosäte och institution Beviljat 2009 Blekinge tekniska högskola International Office/ Enheten för Externa Relationer 14 10 4 396 000 Chalmers tekniska högskola Teknikens Ekonomi & Organisation 6 6 0 168 000 Chalmers tekniska högskola Institutionen

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp antagnings- och examenskrav

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp antagnings- och examenskrav Reviderad av Dekanus Filosofiska fakultetsnämnden (FFN-DB 37-2018-06-01) Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp antagnings- och examenskrav Kompletterande

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi Utbildningsplan för Kombinationsprogram för lärarexamen och masterexamen vid Samhällsvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Social Science 300.0 Högskolepoäng 300.0

Läs mer

Högskola/universitet

Högskola/universitet Högskola/universitet Vem kan läsa på högskolan? Måste jag vara smart? Måste jag ha gott om pengar? Måste jag börja läsa direkt efter gymnasiet? Hur fungerar det om jag har ett funktionshinder? februari

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan Sök till komvux! börja studera 7 JANUARI Sök mellan 1-29 Okt FRISTÅENDE KURSER PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ ENGELSKA Engelska grund, nybörjare... ABF Vux, Cuben utbildning, Vuxenskolan Engelska grund, nybörjare

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll Utbildnings- och forskningsenheten Chefsbeslut 2015-01-27 Ärende nr 6-15 Beslut Bilaga Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp - Ämneskrav, omfattning och innehåll Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2014

Antagning till högre utbildning höstterminen 2014 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se RAPPORT Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Struktur för statistik över generella och konstnärliga examina. Kodförteckning

Struktur för statistik över generella och konstnärliga examina. Kodförteckning Struktur för statistik över generella och konstnärliga examina. Kodförteckning SUN-inriktning Huvudområdesgrupp 1-siffernivå 2-sifffernivå 3-siffernivå Kod Benämning 1 Pedagogik och lärarutbildning 14

Läs mer

SÖ har fastställt timplaner i allmänna ämnen finkl ekonomiska ooh tekniska ämnen) för komyux med an. Högsta antal lektioner

SÖ har fastställt timplaner i allmänna ämnen finkl ekonomiska ooh tekniska ämnen) för komyux med an. Högsta antal lektioner GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 000366684 Läroplaner 1988:101 Läroplan för kommunal och statlig utbildning för vuxna Timplaner i allmänna ämnen SÖ har 1988-01-25 fastställt timplaner i allmänna ämnen finkl

Läs mer

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 LiTH efter Bologna utbildningarna förändras Helen Dannetun Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 Aldrig har så många genomfört en så stor högskolereform på så kort tid med så lite extra resurser

Läs mer

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan

Engelska grund, steg 4 - Kväll... ABF Vux, Cuben utbildning, Lernia, Studium, Vuxenskolan Sök till komvux! börja studera 21 OKTOBER Sök senast 27/8-13 FRISTÅENDE KURSER PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ ENGELSKA Engelska grund, nybörjare... ABF Vux, Cuben utbildning, Vuxenskolan Engelska grund, nybörjare

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 8 oktober 2004. 1. ALLMÄNT Den som vill bli lärare,

Läs mer

KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 HT 14

KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 HT 14 Sida 1 (6) Nämnden för lärarutbildning (NLU) KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 HT 14 Undervisningsämne Studiefordringar för ämne I, 90 hp Studiefordringar för ämne II

Läs mer

Program HT2007 Antagningsstatistik urval 2. Lägsta jämförelsetal Anm.kod LIU- Sökalternativ. Antal platser

Program HT2007 Antagningsstatistik urval 2. Lägsta jämförelsetal Anm.kod LIU- Sökalternativ. Antal platser HUMANIORA, BETEENDE- & SAMHÄLLSVETENSKAP 50000 Psykologprogrammet 48 58 638 4 19,34 2,1 1,8 50001 Socionomprogrammet 90 135 562 4 16,7 1,2 1,1 50004 Kognitionsvetenskap 40 50 0 - * * * 50005 Personal-

Läs mer

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar VT2012, urval 1 Sorterat efter lärosäte

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar VT2012, urval 1 Sorterat efter lärosäte Behöriga och till samtliga programutbildningar VT2012, urval 1 Sorterat efter lärosäte Observera att eftersom samtliga utbildningar visas per urvalsgrupp, så redovisas alla kolumner fram till "Urvalgrupp"

Läs mer

Lokal examensordning för Högskolan Dalarna

Lokal examensordning för Högskolan Dalarna Lokal examensordning för Högskolan Dalarna Utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Beslutad av Rektor: 2013-06-03 Reviderad: 2013-08-12, 2013-10-07, 2013-12-16, 2014-03-24, 2014-05-19,

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 10 mars 2005. 1. ALLMÄNT Den som vill bli lärare,

Läs mer

Hur utvärderas de mjuka lärandemålen och hur har de fallit ut i Universitetskanslersämbetets utvärderingar?

Hur utvärderas de mjuka lärandemålen och hur har de fallit ut i Universitetskanslersämbetets utvärderingar? Hur utvärderas de mjuka lärandemålen och hur har de fallit ut i Universitetskanslersämbetets utvärderingar? Jeanette Johansen Vad är mjuka mål? Delar av mål t ex: redogöra för information, problem och

Läs mer

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl.

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl. Mittuniversitetets årsredovisning 2012 Dnr: MIUN 2013/199 Omslagsbild: Bland Mittuniversitetets studenter finns en hög andel som studerar via nätet. En stor del av dem genomför sina studier på distans,

Läs mer

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för:

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för: Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer