Känner du någon med Fabrys sjukdom? En vägledning för familj och vänner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Känner du någon med Fabrys sjukdom? En vägledning för familj och vänner"

Transkript

1 Känner du någon med Fabrys sjukdom? En vägledning för familj och vänner

2 Stöd från familj och vänner Vi behöver alla ha ett bra nätverk och veta att det finns personer runt omkring oss som kan dela glädje, ge tröst i svåra tider och vara ett osvikligt stöd när vi behöver praktisk hjälp. Att ha en livslång sjukdom som Fabrys sjukdom, med sina oförutsägbara, ofta handikappande, symtom kan innebära att man behöver mer stöd än vanligt. Vänner, familj och naturligtvis patientens sjukvårdsteam, kan betyda stor skillnad för hur väl en person klarar av att leva med Fabrys sjukdom. När du får veta att en vän eller släkting har diagnosen genetisk sjukdom är det säkerligen en lika stor chock för dig som för honom/henne speciellt om du tillhör den närmaste familjen och nu oroar dig för din egen hälsa, och om du också har ärvt sjukdomen eller överfört den till dina barn. Det är viktigt att komma ihåg att många personer med Fabrys sjukdom lever långa, lyckliga och tillfredsställande liv. Sjukdomen är lätt att diagnostisera med hjälp av ett enkelt blodprov (om du är orolig för att du har den) och det finns numera effektiva behandlingsmöjligheter. Det bästa du kan göra för att hjälpa en vän eller en släkting är att lära dig så mycket du kan om Fabrys sjukdom, och att försöka förstå hur sjukdomen påverkar honom/henne. Att läsa den här broschyren är en bra början! Om du behöver lite extra hjälp kan du titta på de webbplatser som rekommenderas i slutet av den här broschyren. Det kan också vara så att din väns eller släktings läkare eller specialistsjuksköterska är villig att prata med dig om du är orolig för hans/hennes eller din egen hälsa.

3 Vad är Fabrys sjukdom? Fabrys sjukdom (som ibland kallas Anderson-Fabrys sjukdom efter de två forskare som upptäckte den) är en sällsynt genetisk sjukdom som beror på brist på ett viktigt enzym som heter alfa-galaktosidas A. Normalt finns alfa-galaktosidas A i de flesta celler i kroppen och hjälper till att bryta ned fettliknande substanser som kallas lipider. Personer med Fabrys sjukdom har ärvt en felaktig gen som leder till nedsatta nivåer, eller dåligt fungerande, alfa-galaktosidas A. Det leder till en ansamling av en särskild fettsubstans (som kallas globotriaosylceramid eller Gb 3 ) i de delar av cellerna som kallas lysosomer. Eftersom Gb 3 börjar ansamlas i cellernas lysosomer, kallas Fabrys sjukdom ofta för en lysosomal inlagringssjukdom. Gb 3 tenderar ofta att ansamlas i njurar, hjärta och nervceller och i blodkärls väggarna. Så småningom börjar cellerna och vävnaderna att brytas ned och symtom börjar framträda. De vävnader och organ som drabbas värst av Fabrys sjukdom är huden, ögonen, njurarna, hjärtat och hjärnan. Vem får Fabrys sjukdom? Fabrys sjukdom drabbar män och kvinnor, oavsett etnisk bakgrund, i alla delar av världen. Symtomen på sjukdomen kan börja i barndomen, även om de flesta kommer i puberteten eller i tidig vuxen ålder. Ingen vet exakt hur många personer som har Fabrys sjukdom. En del tror att det är så vanligt som 1 på nyfödda pojkar, medan andra tror att siffran ligger närmare 1 på nyfödda pojkar. Den felaktiga gen som leder till Fabrys sjukdom finns i X-kromosomen, som är en av de två kromosomer som bestämmer en persons kön. Män ärver en X-kromosom från sin mamma och en Y-kromosom från sin pappa. Kvinnor har två X-kromosomer. Eftersom män bara har en X-kromosom, och om den innehåller den felaktiga Fabry-genen, är det mycket troligt att drabbade män utvecklar symtom. Om en kvinna med Fabrys sjukdom får barn med en man som inte har sjukdomen, är risken 50 % att hon ska överföra den felaktiga genen till en son, som i så fall tyvärr kommer att utveckla sjukdomen. Risken att hon ska överföra den felaktiga genen till sin dotter är också 50 %. Om en man med Fabrys sjukdom får barn med en kvinna som inte har sjukdomen kommer ingen av hans söner att ärva sjukdomen, medan alla hennes döttrar får den. Naturligtvis är jag orolig och upprörd över att pojkarna har Fabrys sjukdom, men jag tror det finns sådant som är mycket värre. Vi lever ett jättebra liv och måste göra det bästa av det. Mandy Fabrypatient

4 Vilka är symtomen på Fabrys sjukdom? Fabrys sjukdom förknippas med flera symtom som kan variera från dag till dag och från person till person. En del kanske bara har lätta symtom under hela livet, medan andra har svåra symtom redan från unga år. Symtomen hos pojkar brukar komma i tidigare ålder än hos flickor. De flesta personer med Fabrys sjukdom får sin diagnos när de är mellan 30 och 45 år ofta efter att de under många år har haft symtom. Tidiga symtom på Fabrys sjukdom (som ibland visar sig för första gången i barndomen) är: Smärta och obehag i händer och fötter, uppkommer ofta om det är varmt ute eller vid motion Fläckvisa, mörkröda utslag (kallas angiokeratom) som är vanligast mellan naveln och knäna. En nedsatt förmåga att svettas, vilket leder till att personen blir alltför varm och har nedsatt tolerans mot värme. Karakteristiska förändringar på ögats hornhinna, utan att synen påverkas. Eftersom Fabrys sjukdom utvecklas med tiden, kan ytterligare symtom uppkomma, t.ex.: Trötthet (ofta extrem och handikappande) Återkommande anfall av bukkramper, täta tarmtömningar kort efter måltid, diarré och illamående Huvudvärk Hörselnedsättning eller tinnitus (ringning i öronen) Svullna fotleder Bröstsmärta eller hjärtklappning. Alla dessa symtom beror på en successiv ansamling av fettsubstansen Gb 3 i cellerna och vävnaderna. Om symtomen inte behandlas, börjar funktionen hos viktiga organ till slut att försämras och allvarliga, ibland livshotande, komplikationer kan uppkomma. Eventuella allvarliga komplikationer som förknippas med Fabrys sjukdom är: Njursjukdom som leder till minskad mängd protein i urinen (proteinuri) och eventuellt njursvikt. Hjärtsjukdomar som omfattar förändringar av hjärtats form och funktion, oregelbundna hjärtslag och läckande hjärtklaffar Det är verkligen en mycket konstig sjukdom och vissa får felaktigt diagnosen kroniskt trötthet och till och med hypokondri. Jackie Fabrypatient Rubbningar av det normala blodflödet till hjärnan. Detta kan leda till yrsel och i vissa fall till stroke. De goda nyheterna är att många av dessa symtom nu går att kontrollera bra med effektiv behandling.

5 Vilka är framtidsutsikterna för personer med Fabrys sjukdom? Fabrys sjukdom är en allvarlig sjukdom som kan vara smärtsam och handikappande. Många personer med Fabrys sjukdom, som inte får behandling, tycker att smärtan och andra symtom är outhärdliga, de kan inte studera eller arbeta på ett effektivt sätt och rapporterar att de känner sig deprimerade, oroliga, trötta och frustrerade. Omfattningen och svårighetsgraden på de dagliga symtomen kan förvärras av rädslan för allvarliga komplikationer och risken för betydande, eventuellt livshotande, händelser som hjärtinfarkt och stroke. Livslängden för personer med Fabrys sjukdom uppskattades tidigare vara cirka år kortare än för den allmänna befolkningen. Många experter tror nu att tidigare diagnos och bättre behandling av Fabrys sjukdom speciellt sedan man introducerade enzymersättningsbehandling 2001 har möjlighet att förändra sjukdomens naturliga förlopp. En del tror att effektiv användning av enzymersättningsbehandling (ERT) eventuellt kan stoppa eller till och med vända sjukdomens utveckling och således förhindra att stor organskada inträffar. Utsikterna för personer med Fabrys sjukdom har således aldrig varit bättre, och detta tack vare banbrytande och oupphörligt arbete från tusentals forskare, läkare och patienter över hela världen. Det är livsviktigt att få hjälp så tidigt som möjligt, så att sjukdomen kan stabiliseras och de skador som den leder till kan minskas. Ted Fabrypatient Enzymersättningsbehandling vid Fabrys sjukdom Tills relativt nyligen (tidigt på 2000-talet) hade läkaren få andra alternativ än att behandla individuella symtom på Fabrys sjukdom när de uppkom. Symptomatisk behandling Enzymersättningsbehandling godkänd i 15 europeiska länder Även om forskarna i många år hade känt till att Fabrys sjukdom orsakades av en brist på eller dysfunktion av alfa-galaktosidas A, kände de inte till något sätt att producera enzymet i sådana mängder att det kunde användas för att behandla patienter. Genombrottet kom när forskarna hittade ett säkert och effektivt sätt att tillverka relativt stora mängder av alfa-galaktosidas A med modern genteknik. År 2000 publicerades de preliminära resultaten från den första studien av ERT hos patienter med Fabrys sjukdom i den medicinska litteraturen och intresset var stort. Det som gör ERT till ett sådant betydande genombrott för behandling av Fabrys sjukdom är att den behandlar den bakomliggande orsaken till sjukdomen. Genom att göra det förbättrar den inte bara de många symtomen på Fabrys sjukdom, utan vissa experter tror att den kan stoppa eller till och med vända sjukdomens utveckling. Idag får de flesta patienter med Fabrys sjukdom ERT så snart diagnosen har bekräftats. Även om ERT fortfarande inte botar Fabrys sjukdom är det det största framsteget för behandling av sjukdomen på årtionden, och ett verkligt hopp för en bättre framtid för personer som är drabbade.

6 Självhjälp för personer med Fabrys sjukdom Läkarna kan numera göra mycket för att behandla Fabrys sjukdom och förbättra patientens symtom, livskvalitet och framtidsutsikter. Patienterna måste dock hjälpa sig själva för att minska eller hantera sina symtom och aktivt förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande. Även om ERT behandlar den bakomliggande orsaken till sjukdomen, bör patienterna försöka att anpassa sig till en hälsosam livsstil och gå på regelbundna medicinska kontroller för att hålla sig så friska som möjligt. Så här kan smärta och symtom undvikas Många personer med Fabrys sjukdom rapporterar att smärta är det värsta med sjukdomen, och det är oftast ett av de svåraste symtomen att behandla. Smärtan försämras ofta vid motion, stress, alkoholkonsumtion, feber och temperaturskiftningar. Många patienter tycker att om man kan undvika dessa och andra utlösande faktorer, så kan det bidra till att de får viss kontroll på sina symtom. Här följer några tips om hur personer med Fabrys sjukdom kan minska risken att drabbas av svåra symtom. De följande sidorna i den här broschyren innehåller praktiska råd om hur personer med Fabrys sjukdom kan hjälpa sig själva för att hålla sig friska. Som släkting eller vän till patient med Fabrys sjukdom kan du kanske uppmuntra honom eller henne att följa några av dessa enkla förslag? Med lite hjälp av personerna runt omkring och med mycket hjälp av sig själva finns det inget skäl till att en person med Fabrys sjukdom inte kan leva ett långt och lyckligt liv. För att minska risken eller svåra smärtor bör patienterna... Undvika förändringar av temperatur eller luftfuktighet kläder i lager på lager kan hålla kroppstemperaturen stabil Dricka mycket vatten efter en aktiv period Undvika omfattande motion Undvika stressiga situationer Minimera sitt alkoholintag Inte bli övertrötta försöka ta vilopauser med jämna mellanrum Överväga att använda kalla kompresser på smärtsamma områden på huden Undvika infektionskällor och regelbundet besöka läkaren För att minska svårighetsgraden på hudsymtomen bör patienterna Undvika långvarig exponering för direkt solljus Jag har outhärdligt ont i händerna och fötterna, speciellt om de kommer i kontakt med varmt eller kallt vatten. Smärtan hindrar mig från att bada och jag duschar vid en specifik temperatur för att minska smärtan på kroppen så mycket som möjligt. George Fabrypatient För att minska förekomsten och svårighetsgraden på gastrointestinala symtom bör patienterna Äta mindre måltider oftare men inte vara rädda för att äta Föra matdagbok och ta reda på vilka livsmedel som ger de svåraste symtomen Välja hälsosam mat Minska mängden fett i kosten

7 Vikten av en hälsosam livsstil? Vi känner alla till att en hälsosam livsstil kan hjälpa till att skydda oss från allvarliga sjukdomar och eventuellt öka vår livslängd. Det är lika sant för personer som inte har Fabrys sjukdom som för personer som har det. Men vad betyder egentligen en hälsosam livsstil? Det finns fem grundläggande faktorer som de flesta anser vara viktiga för att hålla sig så friska som möjligt. Vissa är mer viktiga för patienter med Fabrys sjukdom, medan andra är mindre viktiga: 1. Du bör inte röka 2. Helst bör du utöva någon form av regelbunden motion 3. Ät hälsosamt 4. Försök att uppnå din idealvikt 5. Drick inte för mycket alkohol Personer med Fabrys sjukdom kan också hjälpa sig själva att hålla sig friska genom att: Gå på regelbundna läkarkontroller och ögonkontroller och omedelbart söka hjälp om de känner sig dåliga Gå på alla inplanerade sjukhusbesök Känna till den inverkan stress kan ha på dem och undvika stressiga situationer. Som vän eller släkting kan du kanske hjälpa patienten att lära sig några avslappningstekniker vi kan faktiskt alla ha nytta av att lära oss hantera stress lite bättre. Stöd från skola och arbete Symtomen på Fabrys sjukdom uppkommer vanligtvis i barndomen eller i puberteten, även om de flesta inte får rätt diagnos förrän de är 30- eller 40-årsåldern. På grund av sjukdomens svårighetsgrad och oförutsägbarhet, kan symtomen på Fabrys sjukdom ibland påverka skolan och leda till problem på jobbet. Men med lite långsiktig planering och bra kommunikation med lärare eller arbetsgivare, går det alldeles utmärkt för personer med Fabrys sjukdom att göra bra ifrån sig i skolan och arbetslivet. Klara av skolan Barn eller unga med Fabrys sjukdom kan känna sig annorlunda än sina kamrater och kan, som en följd av detta, i onödan dra sig undan från sociala aktiviteter och skolaktiviter. Synliga tecken som t.ex. utslag på magen och benen kan göra att barnen känner sig besvärade och löper risk att bli ensamma eller mobbade. En nedsatt förmåga att fullt ut delta i idrott eller andra aktiviteter på grund av smärtan kan också göra ett barn olikt sina klasskamrater. För att hjälpa barn klara av skolan, bör föräldrar eller vårdnadshavare förklara för lärarna vad barnet går igenom på grund av Fabrys sjukdom, och vad barnet kan och inte kan göra. Med kunskap om sjukdomen och vilka begränsningar den har på barnet, får skolan möjlighet att garantera att barnet mår bra och kan delta i de flesta aktiviteterna. Idrott som fotboll och simning var inte att tänka på eftersom jag fick ont i armar och ben. Lärarna trodde att jag simulerade och jag fick lite sympati, medan andra barn tyckte att jag var en mes eftersom jag inte ville vara med. George Fabrypatient

8 En skola som är välinformerad är också mer förstående och stödjande om barnet behöver ta läkemedel på skoltid eller måste vara borta på grund av sjukhusbesök. Klara av jobbet Även om många personer med Fabrys sjukdom klarar av jobbet bra och har framgångsrika karriärer, gäller det inte alla, en del personer behöver mer stöd än andra för att fungera bra i arbetslivet. Vissa experter rekommenderar att personer med Fabrys sjukdom bör välja yrken med minskad risk för smärta, samt att man försöker undvika arbeten som kräver stor fingerfärdighet, innebär snabba förändringar av temperatur och luftfuktighet, fysisk ansträngning eller stress. Vårdteamet Fabrys sjukdom är en komplex sjukdom som vanligtvis behandlas av en mängd olika vårdgrupper med olika kunskaper och expertis. Eftersom det är en ganska sällsynt sjukdom behandlas de flesta patienter med Fabrys sjukdom på specialistmottagningar av läkare och sjuksköterskor som är experter på att behandla lysosomala inlagringssjukdomar som Fabrys sjukdom. Om din vän eller din släkting har remitterats till en specialistmottagning, märker han eller hon sannolikt att mottagningen tar hand om den fortsatta vården, och tar in övrig vårdpersonal vid behov. Du kan träffa en eller följande yrkeskategorier när patienten genomgår bedömning eller behandling för Fabrys sjukdom. Eftersom trötthet ofta är en del av Fabrys sjukdom, kan perioder av vila vara en nödvändig del av en normal arbetsdag. I likhet med skolan är det mer troligt att en välinformerad arbetsgivare accepterar fysiska begränsningar eller frånvaro på grund av sjukdom eller behandling än en dåligt informerad eller oinformerad arbetsgivare. Allmänläkare Neurologer (hjärnan och nervsystemet) Kardiologer (hjärta) Specialistsjuksköterskor Fabrypatient Nefrologer (njurar) Jag lever ett nytt liv och känner mig mycket lyckligt lottad. Det är oerhört viktigt att få behandling på en specialistavdelning där de förstår sjukdomen och hur symtomen visar sig. Norris en Fabrypatient Specialistläkare Oftalmologer (ögon) Genetiker/ genetiska rådgivare

9 Träffa andra med Fabrys sjukdom Många med Fabrys sjukdom kan få stort stöd från andra patienter. Tack vare internet kan patienter med Fabrys sjukdom över hela världen samlas och dela erfarenheter. De flesta länder har stödgrupper för patienter med Fabrys sjukdom många har möten, arrangemang för att samla in pengar och lokala träffar. Om du tror att din vän eller släkting kan ha nytta av möta andra Fabrypatienter även om det bara är på nätet titta och se om du kan hitta en stödgrupp som han/hon är intresserad av att delta i. Webbplatsen Fabry i Fokus Webbplatsen Fabry i Fokus hjälper patienter och deras familjer att förstå Fabrys sjukdom, dess symtom och hur den behandlas, och gör det möjligt att hålla sig uppdaterad om utveckling och support.

10 Anteckningar

11 Shire Human Genetic Therapies AB Svärdvägen 11 D SE Danderyd Tel: T Nordic-OD-S November / INT/REP/10/0123

Leva med Fabrys sjukdom. Tips om hur du kan leva ett hälsosamt liv med Fabrys sjukdom

Leva med Fabrys sjukdom. Tips om hur du kan leva ett hälsosamt liv med Fabrys sjukdom Leva med Fabrys sjukdom Tips om hur du kan leva ett hälsosamt liv med Fabrys sjukdom Inledning Läkare kan numera göra mycket för att behandla Fabrys sjukdom och förbättra patienters symtom, livskvalitet

Läs mer

Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom

Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom Inledning Fabrys sjukdom (även känd som Anderson-Fabrys sjukdom efter de två forskare som upptäckte sjukdomen) är en sällsynt genetisk sjukdom. Orsaken

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Guide för anhöriga Svar på dina frågor Att ta hand om någon med avancerat malignt melanom är inte en lätt uppgift. Det kan också kännas oroväckande

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

Häftet är översatt och tryckt med finansiellt stöd från Sanofi Genzyme Sverige. Grafisk design: Byråservice AS. Box 30052, Stockholm

Häftet är översatt och tryckt med finansiellt stöd från Sanofi Genzyme Sverige. Grafisk design: Byråservice AS. Box 30052, Stockholm FABRYS SJUKDOM Detta häfte är framtaget av Senter för sjeldne diagnoser och Fabry teamet, Oslo Universitetssykehus samt Fabry teamet, Haukeland Universitetssykehus, Norge. Häftet är översatt och tryckt

Läs mer

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar www.e-imd.org Vad är störningar i ureacykeln/organisk aciduri? Maten vi äter bryts ned av kroppen med hjälp av tusentals kemiska reaktioner

Läs mer

Hälsosläktträd Kartlägg förekomsten av ärftlig

Hälsosläktträd Kartlägg förekomsten av ärftlig Hälsosläktträd Kartlägg förekomsten av ärftlig släktträd ATTR-amyloidos i din släkt Ärftlig ATTR-amyloidos: vikten av att kartlägga din släkts hälsohistorik Det här diagrammet kan hjälpa dig att kartlägga

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

X-bunden nedärvning. Information för patienter och föräldrar. Genetiska patientföreningars paraplyorganisation: Sällsynta diagnoser

X-bunden nedärvning. Information för patienter och föräldrar. Genetiska patientföreningars paraplyorganisation: Sällsynta diagnoser 12 Uppsala Örebroregionen: Klinisk Genetik Rudbecklaboratoriet Akademiska barnsjukhuset 751 85 Uppsala Tel: 018-611 59 40 ; Fax: 018-55 40 25 X-bunden nedärvning Norra sjukvårdsregionen: Klinisk Genetik

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM TRÖTTHET www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Trötthet definieras som brist på fysisk och/eller psykisk energi, och upplevs ofta som utmattning eller orkeslöshet. Det är ett

Läs mer

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Vad är förmaksflimmer? 3 3 Sambandet mellan förmaksflimmer och stroke 6 4 Hur behandlas förmaksflimmer? 8 5 Blodförtunnande

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD)

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa dig att bättre förstå LUCENTIS, en behandling

Läs mer

OM BÄLTROS. och hur du minskar risken att drabbas

OM BÄLTROS. och hur du minskar risken att drabbas OM BÄLTROS och hur du minskar risken att drabbas Bältros är en virussjukdom, som är både vanlig och potentiellt allvarlig. Var fjärde person får bältros någon gång i livet. Risken att drabbas ökar med

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort:

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort: Patientinformationskort: Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de

Läs mer

Till dig som ordinerats

Till dig som ordinerats Aug 2016 Till dig som ordinerats av din läkare Information till patienter Introduktion Din läkare har förskrivit JANUVIA (sitagliptin) för behandling av typ 2-diabetes. Denna broschyr är avsedd för att

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. 1 Sjukdomen är ofta förknippad med övervikt. En viktig del av behandlingen är därför

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab)

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) www.bms.se Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med OPDIVO. Här får du

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept)

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Innehållsförteckning Om ORENCIA 3 Din behandling 7 Användbara delar

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Välkommen till din Eylea-guide Häftet innehåller: Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

Din vägledning för KEYTRUDA

Din vägledning för KEYTRUDA Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Wilson's disease for younger people

Wilson's disease for younger people Wilson's disease for younger people 1 / 23 Varför har den ett så märkligt namn? För att läkaren som först upptäckte sjukdomen 1905 hette Wilson. FRÅGA : Vad tror du att dessa personer upptäckte? SVAR :

Läs mer

MabThera (rituximab) patientinformation

MabThera (rituximab) patientinformation MabThera (rituximab) patientinformation Du som lever med reumatoid artrit, RA, har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Till dig som undervisar barn som har reumatism Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Inledning Den här foldern ger en kort introduktion till vad barnreumatism är och hur du som lärare kan agera

Läs mer

GRAVIDITET OCH DIABETES

GRAVIDITET OCH DIABETES GRAVIDITET OCH DIABETES Vad är diabetes? Diabetes påverkar kroppens sätt att omvandla mat till energi. När du äter spjälkas maten till bl a glukos som är ett slags socker. Det är "bränslet" som din kropp

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning 1 Diabetes Faste P-glucos 7,0 mmol/l eller högre = diabetes. Provet bör upprepas Folksjukdom: mer än 10 000 diabetiker i Dalarna 4-5% av Sveriges befolkning

Läs mer

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste.

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. Oroliga själar Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. 1 Sluta oroa dig i onödan! Om du har generaliserat ångestsyndrom har du antagligen fått uppmaningen många

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm Ataxier Vad händer i nervsystemet? Lillhjärnan samordnar våra rörelser. Lillhjärnan ligger under storhjärnans nacklober alldeles bakom hjärnstammen, som den också är förenad med. Lillhjärnan är framför

Läs mer

FLER DRICKER MER Allt fler människor dricker alkohol regelbundet, och i större mängd än tidigare.

FLER DRICKER MER Allt fler människor dricker alkohol regelbundet, och i större mängd än tidigare. FLER DRICKER MER Allt fler människor dricker alkohol regelbundet, och i större mängd än tidigare. Ungefär en miljon människor i Sverige har alkoholvanor som medför en ökad risk för ett stort antal hälsoproblem

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin)

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Denna broschyr har du fått av din läkare eller sjuksköterska INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Patientinformation för dig som behandlas med JARDIANCE mot typ 2-diabetes Ett steg i

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD)

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) Din guide till Eylea används för att behandla en typ av åldersförändringar i gula fläcken, så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post:

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr Vesikoureteral reflux hos barn Patient-/föräldrabroschyr TM Att förstå reflux Ditt barn har vesikoureteral reflux (VUR/reflux) vilket innebär att urinen rinner tillbaks från urinblåsan till njuren. Reflux

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Att leva med Ataxier

Att leva med Ataxier Att leva med Ataxier Att leva med ataxier Jag kan fortfarande göra allt på mitt eget sätt Johanna Nordbring, 47 år i dag, gick tredje årskursen på gymnasiet när hon märkte att hon hade problem med balansen.

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS

LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa dig att bättre

Läs mer

P A T I E N T D A G B O K M P N

P A T I E N T D A G B O K M P N PATIENTDAGBOK MPN KÄNN IGEN DINA SYMTOM MPN-dagboken har tagits fram av Novartis i samarbete med Blodcancerförbundet. Syftet med dagboken är att visa vikten av att beskriva sina symtom tydligt och därigenom

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Din behandling med XALKORI (crizotinib)

Din behandling med XALKORI (crizotinib) Version 1/2015-11 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Din guide till YERVOY (ipilimumab)

Din guide till YERVOY (ipilimumab) Detta utbildningsmaterial är obligatoriskt enligt ett villkor i godkännandet för försäljning av YERVOY TM för att ytterligare minimera särskilda risker. Din guide till YERVOY (ipilimumab) Patientbroschyr

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide Din läkare

Läs mer

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro Bild: Hannele Salonen-Kvarnström Är du orolig? Har du ett inbokat läkarbesök, provtagning eller undersökning? Får det dig att känna dig illa till mods?

Läs mer

Inledning och introduktion till diabetes

Inledning och introduktion till diabetes Inledning och introduktion till diabetes Kristina Lejon Universitetslektor, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi Välkomna till den här dagen där vi ska berätta om diabetesforskning, framför

Läs mer

Din guide till YERVOY Patientbroschyr

Din guide till YERVOY Patientbroschyr Innehållet i denna broschyr är förenligt med villkor, enligt marknadsföringstillståndet, avseende en säker och effektiv användning av YERVOY TM Din guide till YERVOY Patientbroschyr Bristol-Myers Squibb

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA För patienter med reumatoid artrit Information till dig som behandlas med RoACTEMRA RoACTEMRA - Behandling för patienter med RA (reumatoid artrit) Du har blivit ordinerad RoACTEMRA av din läkare. I denna

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara Hur verkar Fludara En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal There s more to life with Fludara Innehåll Sidan Introduktion 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 Hur verkar Fludara?

Läs mer

Behandlingsguide Information till patienten

Behandlingsguide Information till patienten Behandlingsguide Information till patienten Viktig säkerhetsinformation för att minimera risken för immunrelaterade biverkningar Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra

Läs mer

TYP 2-DIABETES Tillstötande sjukdomar vård och uppföljning

TYP 2-DIABETES Tillstötande sjukdomar vård och uppföljning TYP 2-DIABETES Tillstötande sjukdomar vård och uppföljning Innehåll T2D tillstötande sjukdomar Hjärtat och blodkärlen Njurarna Nervsystemet Ben och fötte Ögonen Munnen 4 7 10 11 12 13 14 Hjärtat och blodkärlen

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide

Läs mer

Patientinformation och behandlingsdagbok

Patientinformation och behandlingsdagbok Patientinformation och behandlingsdagbok Till dig som behandlas med (nivolumab) WWW.BMS.COM/SE Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig

Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig Utvecklat från www.endozone.org av Ellen T. Jonhson med bidrag från Professorerna Philippe Koninckc, Jörg Keckstein, och cques Donnez.

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Daptomycin STADA 350 mg och 500 mg pulver till injektions /infusionsvätska, lösning 4.5.2017, version V1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford

VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM. av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford VÅR FAMILJ HAR HUNTINGTONS SJUKDOM av Joy Slatford 2 Alla blir sjuka någon gång. I skolan var Lotta förkyld förra veckan. Adam bröt benet i somras. 3

Läs mer

ALLT OM SMÄRTA. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM SMÄRTA. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM SMÄRTA www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Smärta beskrivs som en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse som är förknippad med en skadlig stimulus. Hos personer som

Läs mer

Värt att veta om kronisk förstoppning

Värt att veta om kronisk förstoppning Värt att veta om kronisk förstoppning 1 När blir förstoppningen kronisk? Skillnaden mellan vanlig förstoppning och kronisk förstoppning är hur länge besvären håller i sig. Förstoppningen övergår i kronisk

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar Drygt 400 000 svenskar har hjärtsvikt 200 000 vet inte om det Mer än 300 000 svenskar har förmaksflimmer 100 000 vet inte om det Ungefär 500

Läs mer

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid)

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid) Patientdagbok Till dig som skall starta behandling med Resolor (prukaloprid) 14414 Patientdagbok_SE.indd 1 2014-11-14 09:28 Resolor patientdagbok Information som är bra att ha: Din dos Resolor Andra läkemedel

Läs mer

Behandlingsdagbok för Sutent (sunitinib)

Behandlingsdagbok för Sutent (sunitinib) Behandlingsdagbok för Sutent (sunitinib) Erbjuder vägledning och stöd under din behandling med Sutent Du har fått den här broschyren eftersom du har ordinerats Sutent för behandling av avancerad/metastaserad

Läs mer

Diabetes i media. -tips till dig som skriver om diabetes

Diabetes i media. -tips till dig som skriver om diabetes Diabetes i media -tips till dig som skriver om diabetes Förord 03 5 tips till dig som rapporterar om diabetes 04 Diabetes ett samhällsproblem 06 Diabetes i siffror 07 Vad är diabetes 09 Två typer av diabetes

Läs mer

Patientinformationsbroschyr

Patientinformationsbroschyr Patientinformationsbroschyr Valproat* (Absenor, Absenor Depot, Depakine Retard, Ergenyl, Ergenyl Retard, Orfiril, Orfiril Long) Preventivmedel och graviditet: vad du behöver veta Denna broschyr är för

Läs mer

PATIENT- INFORMATIONS- BROSCHYR

PATIENT- INFORMATIONS- BROSCHYR PATIENT- INFORMATIONS- BROSCHYR Valproat* (Absenor, Deprakine, Orfiril, ) Preventivmedel och graviditet: Vad du behöver veta Denna broschyr är för dig som är flicka eller kvinna och behandlas med något

Läs mer

Lättläst om Klinefelters syndrom. Lättläst om Klinefelters syndrom För vuxna. Ågrenska 2013, www.agrenska.se 1

Lättläst om Klinefelters syndrom. Lättläst om Klinefelters syndrom För vuxna. Ågrenska 2013, www.agrenska.se 1 Lättläst om Klinefelters syndrom För vuxna Ågrenska 2013, www.agrenska.se 1 Lätt och rätt om Klinefelters syndrom ingår i ett projekt för att ta fram lättläst, anpassad och korrekt information om fem ovanliga

Läs mer

Lunginflammation och vaccinering

Lunginflammation och vaccinering Låt inte lunginflammation komma som en blixt från klar himmel. Lunginflammation och vaccinering Om lunginflammation Lunginflammation (pneumoni) innebär att de små luftfyllda blåsorna i det inre av lungorna

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram

Läs mer

Svårt att gå i tio minuter? Andfådd?

Svårt att gå i tio minuter? Andfådd? Andfådd? Svårt att gå i tio minuter? Det kan bero på högt blodtryck i lungorna en okänd, relativt ovanlig och mycket allvarlig sjukdom som drabbar ungefär 200 personer i Sverige varje år. De flesta är

Läs mer

Glucosamine ratiopharm

Glucosamine ratiopharm Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Observera! Använd inte Glucosamine ratiopharm: om du är allergisk mot skaldjur (eftersom glukosamin utvinns ur skaldjur) om

Läs mer

Caprelsa. Vandetanib DOSERINGS- OCH ÖVERVAKNINGSGUIDE FÖR CAPRELSA (VANDETANIB) FÖR PATIENTER OCH VÅRDNADSHAVARE (PEDIATRISK ANVÄNDNING)

Caprelsa. Vandetanib DOSERINGS- OCH ÖVERVAKNINGSGUIDE FÖR CAPRELSA (VANDETANIB) FÖR PATIENTER OCH VÅRDNADSHAVARE (PEDIATRISK ANVÄNDNING) Caprelsa Vandetanib Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

ZYTIGA. (abirateronacetat) PATIENTINFORMATION För dig som har ordinerats ZYTIGA

ZYTIGA. (abirateronacetat) PATIENTINFORMATION För dig som har ordinerats ZYTIGA Finska Prostate Cancer Association Mer information om prostatacancer och dess behandlingar. Prostatacancerföreningen har patientföreningar över hela landet. En kontakt förfrågan kan skickas via www.propo.fi

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

STOPPARNA BLÖDNINGS- Pfizer AB, Vetenskapsvägen 10, 191 90 Sollentuna, Sweden www.pfizer.se, tel nr: 08-55052000

STOPPARNA BLÖDNINGS- Pfizer AB, Vetenskapsvägen 10, 191 90 Sollentuna, Sweden www.pfizer.se, tel nr: 08-55052000 BLÖDNINGS- STOPPARNA Pfizer AB, Vetenskapsvägen 10, 191 90 Sollentuna, Sweden www.pfizer.se, tel nr: 08-55052000 REFEU117. Publiceringsdatum: november 2013. VAD ÄR HEMOFILI? Inuti i kroppen har alla pojkar

Läs mer

Patient information. Några råd när någon i Din familj får. varskrivelse 131 praktiserende læg. Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder

Patient information. Några råd när någon i Din familj får. varskrivelse 131 praktiserende læg. Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder Patient information Några råd när någon i Din familj får en infektion varskrivelse 131 praktiserende læg Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Läs mer

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - Fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Mars 2010. Detta är en uppdatera version av den som utkom 2007. Uppdateringen

Läs mer

www.potenslinjen.se Frågor och svar för dig som har fått ett recept på VIAGRA (sildenafil) Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.

www.potenslinjen.se Frågor och svar för dig som har fått ett recept på VIAGRA (sildenafil) Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer. VIA20140116PSE02 www.potenslinjen.se Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Frågor och svar för dig som har fått ett recept på VIAGRA (sildenafil) Du har fått ett recept på Viagra,

Läs mer

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Så här använder du denna broschyr Cancerbehandlingar kan orsaka

Läs mer

Mängden utslag kan avgöra risken. Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar.

Mängden utslag kan avgöra risken. Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. HJÄRTAT Mängden utslag kan avgöra risken Den som har psoriasis har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. Det är känt att hälsosamma levnadsvanor minskar risken. Men mycket tyder på att även valet av behandling

Läs mer

Pregabalin Pfizer. 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pregabalin Pfizer. 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pregabalin Pfizer 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Epilepsi Epilepsi är en

Läs mer

Vad är en genetisk undersökning?

Vad är en genetisk undersökning? 12 Vad är en genetisk undersökning? Originalet framtaget av Guy s and St Thomas Hospital, London, UK, och London IDEAS Genetic Knowledge Park, januari 2007. Detta arbete är finansierat av EuroGentest,

Läs mer

Förmaksflimmer 1 (10) Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum Dokument-id 27416

Förmaksflimmer 1 (10) Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum Dokument-id 27416 Medicinsk Patientinformation patientinformation Förmaksflimmer Hjärtrytmrubbningar SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum 2017-12-20. Dokument-id 27416 1 (10) Om förmaksflimmer i korthet Förmaksflimmer är den

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt.

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Till dig som behandlas med VIKTIGT Den här informationen vänder sig till patienter som fått PLENADREN förskrivet på recept.

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

PATIENTINFORMATION. om Colrefuz och behandling av gikt

PATIENTINFORMATION. om Colrefuz och behandling av gikt PATIENTINFORMATION om Colrefuz och behandling av gikt Viktig information Tala med läkare eller apotekspersonal innan du tar Colrefuz om du har problem med ditt hjärta, njurar, lever, mag-tarmkanalen, är

Läs mer