Angående SOU 2012:61 högre ersättning vid mastupplåtelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Angående SOU 2012:61 högre ersättning vid mastupplåtelser"

Transkript

1 Jacob Aspegren Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stockholm Sollentuna Handläggare: Chefsjurist Ulf Stenberg Angående SOU 2012:61 högre ersättning vid mastupplåtelser Villaägarnas Riksförbund är starkt kritiskt till utredningen. Trots att den handlar om vinstfördelning vid expropriation och andra sådana förfoganden, tar den inte ens upp de oerhörda problem som nuvarande expropriationslagstiftning orsakar småhusägare. När småhusägare tvingas sälja sina hus p.g.a. gruvor, infrastruktursatsningar m.m. på orter där det inte finns tillräckligt med lediga småhus att tillgå på andrahandsmarknaden, tvingas småhusägarna för att kunna bo kvar på orten, själva stå mellanskillnaden från expropriationsersättningen upp till nybyggnadskostnaden. Merkostnaden kan för en enskild småhusägare uppgå till miljonbelopp. De som inte kan finansiera nybyggnation, måste flytta någon annanstans i Sverige. Nuvarande regelverk är knappast heller förenligt med skyddet för det egna hemmet i Europakonventionen. Det förhållandet att expropriation tillåts av småhusägares hus samtidigt som vinst kan genereras i expropriandens verksamhet och merkostnaden för nybyggnation enligt nuvarande lagstiftning ska finansieras av småhusägarna, är stötande och inhumant. Bakgrund Bakgrunden till utredningen är den proposition som föregick reformeringen av ersättningsreglerna vid expropriation, (prop 2009/70:162), där regeringen anförde att det mot bakgrund av kritiken under remissbehandlingen fanns anledning att komplettera underlaget genom en ytterligare utredning. Regeringen anförde på sidan 70 i propositionen att Ersättningen till fastighetsägaren bör bestämmas på ett sätt som är rättvist även ur fastighetsägarens perspektiv. Det innebär att det är önskvärt att det vid ersättningsbestämningen kan tas hänsyn till om fastigheten är avsedd att generera vinst i expropriandens verksamhet. Avsikten är att fastighetsägaren i sådana fall ska kunna få del av expropriandens ekonomiska nytta av att använda fastigheten. Utredningen har fått i uppdrag att föreslå en ordning för vinstfördelning vid expropriation och andra sådana förfoganden. Med vinstfördelning menas en särskild ersättning till fastighetsägare vars fastigheter tas i anspråk för vinstdrivande verksamhet.

2 I uppdraget ingår enligt sidan 15 i utredningen att ta ställning till vilka fall av markåtkomst som bör omfattas av vinstfördelning och hur dessa fall bör avgränsas, hur vinsten eller nyttan för den som tar marken i anspråk bör beräknas, och hur vinsten eller nyttan bör fördelas. Utredaren har kommit fram till att följande fall inte bör omfattas av vinstfördelning Natur- och kulturvård Allmänna platser i en detaljplan Bebyggelseändamål Allmänna vägar samt järnvägar Ledningar, t.ex. ledningar för energiöverföring och elektronisk kommunikation Utredaren har även kommit fram till att det enda fall när vinstfördelning bör ske, är vid upplåtelse för master, bl.a. mobilmaster. Villaägarnas synpunkter Villaägarnas Riksförbund, VILLAÄGARNA, har beretts tillfälle att yttra sig över angivna utredning och får med anledning härav anföra följande. Expropriationsersättningen måste trygga småhusägarnas boende Till att börja med konstaterar förbundet att representanterna för markägarintressena är starkt kritiska, se sidan 289 ff. i utredningen. Detta gäller såväl resultatet av utredningen, som hur utredningen har bedrivits. Utan att gå in på kritiken i sak, är det allmänna intrycket att utredningen inte verkar ha varit särskilt benägen att ta tillvara äganderättsintressena. Utredningen har överhuvudtaget inte ens berört det förhållandet att småhusägare tvingas bort från sina hus p.g.a. gruvor, större infrastrukturprojekt m.m. När det gäller markanvisning för gruvor enligt minerallagen ska expropriationsersättning utgå enligt expropriationslagen. Statliga LKAB:s planerade utvidgning av gruvorna i Kiruna och Malmberget innebär att bolaget får tillgång till malm värderat till hundratals miljarder kronor. Tusentals bostäder kommer att behöva sprängas bort. Konsekvensen är att runt boende tvingas flytta. Vart dessa personer ska ta vägen är oklart. Idag finns inte lediga bostäder i en sådan omfattning i närheten utan nybyggnation krävs. LKAB vill köpa bostäderna till ett pris långt under nyproduktionskostnaden. När processen med att lösa in hus påbörjades för några år sedan i Malmberget fanns en egnahemskyddsregel i 4 kap 3 3 st. expropriationslagen. Den innebar att drabbade husägare skulle erhålla en ersättning motsvarande kostnaden för att införskaffa en VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND 2 (5)

3 likvärdig bostad. För två år sedan tog emellertid riksdagen och regeringen bort egnahemskyddsregeln. Nu gäller en ersättning om marknadsvärdet med ett tillägg om 25 procent. Detta är inte i närheten av vad nybyggnation kostar. De tvångsflyttade tvingas till investeringar och högre boendekostnader som innebär helt orimliga konsekvenser. Tack vare lagändringen kan LKAB tvinga de boende att stå för över 20 miljarder kr av kostnaderna för nya bostäder i Malmberget och Kiruna. Det är inte förenligt med den skadeståndsrättsliga principen om att skadelidande ska hållas skadeslösa. De boende som inte kan finansiera ny bostad på orten, måste flytta någon annanstans i Sverige. Det innebär i praktiken en framtvingad flytt för många med låga inkomster som i värsta fall dessutom riskerar arbetslöshet. Nuvarande ordning är fullkomligt oacceptabel och ett skydd för det egna hemmet måste därför återinföras. Småhusägare får inte ställas på bar backe p.g.a. en alltför gruvvänlig lagstiftning. Villaägarnas Riksförbunds uppfattning är att expropriationsersättningen måste innebära ett tryggat boende och inte en risk för att ställas på bar backe. En egnahemsskyddsregel måste därför införas i expropriationslagen, så att de småhusägare som måste flytta, tillförsäkras ett nytt liknande boende med rimliga avstånd till arbetsplatsen. Villaägarnas Riksförbund har fått stöd i sin uppfattning av vad som framförs i SOU 2012:73, där det i den av utredningen anlitade advokatbyråns PM sägs följande på sidan 312: Det är oskäligt, och rimligen inte heller lagstiftarens mening, att ersättningen vid expropriation inte når upp till kostnaden för ersättningsbostadsfastighet. Det går inte heller ihop med den skadeståndsrättsligt grundläggande principen om oförändrad förmögenhetsställning för den som drabbas. Expropriationslagstiftningen måste följa Europakonventionen Det är i allra högsta grad tveksamt om nuvarande expropriationslag är förenlig med Europakonventionen. Den måste reformeras så att den inte kränker medborgarnas rättigheter enligt Europakonventionen. Enligt artikel 8 i Europakonventionen har var och en rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Artikeln innebär även ett skydd mot miljöstörningar som påverkar enskildas allmänna livskvalitet och hälsa. Detta framgår bl.a. av Europadomstolens mål Fadeyeva mot Ryssland, den 9 juni 2005, ansökningsnummer 55723/00, där Ryssland tillåtit en miljöförstörande fabrik mitt i en tätort. Utsläppen från fabriken överskred de nationella gränsvärdena. Ryssland förhöll sig emellertid passivt, då landet inte vidtog tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med miljöstörningarna till förmån för befolkningen som påverkades av utsläppen. Trots att miljösituationen i närheten av fabriken var av sådan art att den krävde särskilda åtgärder, erbjöd staten inte heller sökanden någon effektiv lösning till hur hon skulle VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND 3 (5)

4 flytta därifrån. Mot bakgrund av vad som omnämnts, ansåg Europadomstolen att artikel 8 i Europakonventionen hade överträtts. I Europadomstolens mål Moreno Gómez mot Spanien, den 16 februari 2005, ansökningsnummer 55723/00, påpekar domstolen under stycke 53 att individen inte bara har rättighet till respekt för sitt hem, endast såvitt avser den aktuella fysiska boytan, utan även till ett tyst utnyttjande av boytan. Fallet gäller statens oförmåga att åtgärda tredje parts störningar av sökandens rättigheter, i detta fall rätten att kunna sova ostört på natten i sitt eget hem. I och med att Spanien inte satte stopp för störningarna, ansågs artikel 8 i Europakonventionen ha överträtts. Europadomstolens mål Dubetska mot Ukraina, den 18 oktober 2011, ansökningsnummer 30499/03, handlar om två ukrainska familjer som hade sina bostäder i nära anslutning till en kolgruva och ett kolverk i Ukraina. De hävdade att deras rätt till respekt för privatoch familjeliv (artikel 8 i Europakonventionen) hade kränkts på grund av långvarig miljöförstöring som härrörde från gruvan och verket. Europadomstolen fann att artikel 8 var tillämplig och konstaterade att det ofta är omöjligt att kvantifiera effekterna av föroreningar från industrin i varje enskilt fall och att det är svårt att särskilja effekterna av miljörisker från påverkan av andra relevanta faktorer, såsom ålder, yrke eller personlig livsstil. Man fann därför att genom att inte flytta sökandena eller på annat sätt åstadkomma en effektiv lösning av miljösituationen för sökandena, tillgodosåg Ukraina inte en rimlig balans mellan intressena hos de berörda personerna och samhället som helhet. Sökandenas rättigheter enligt artikel 8 i konventionen ansågs därför ha överträtts. Situationen i Malmberget, som liknar den i ovan nämnda fall från Europadomstolen, bekräftar att expropriationslagstiftningen strider mot Europakonventionen. Malmberget kommer inom något årtionde i stort sett helt att slukas till följd av utvidgningen av LKAB:s gruva. Till följd av miljöstörningarna från LKAB:s expanderande gruvverksamhet i Malmberget är marknadsvärdet på småhusen i Malmberget mycket lägre än i intilliggande Gällivare. Detta ligger i sin tur till grund för den ersättning som de boende nu erbjuds. LKAB spränger varje natt efter midnatt och stör därmed de boendes nattsömn. Det förekommer även andra störningar som damning, vibrationer och buller. Till följd av störningarna i boendemiljön påverkas de boendes hälsa negativt, vilket framgår av professor Bertil Forsbergs hälsorapport, se bilaga 1. I Malmberget inskränks de boendes möjligheter att använda sina hus som bostäder genom de kraftiga miljöstörningarna, i synnerhet de kraftiga nattliga vibrationer som bolaget vill ha möjlighet till. Detta sker inte heller inte till förmån för något allmänt intresse utan till förmån för LKAB och dess vinstintresse. VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND 4 (5)

5 Det kan t.o.m. ifrågasättas om många bostäder i Malmberget är att betrakta som bostäder i Europakonventionens mening, då de med tanke på störningarnas omfattning inte längre är lämpliga för sitt inrättade syfte som bostäder. Ett grundläggande krav på en nutida bostad är att den duger för att tillfredsställa det grundläggande behovet av en normal nattvila och sömn, men så är inte fallet med husen i Malmberget. LKAB har tillåtits att negativt påverka boendemiljön i en sådan utsträckning att husen inte längre är att beteckna som bostadshus. Störningarna ökar allteftersom gruvan kommer närmare bostäderna och någon effektiv lösning innebärande flytt till likvärdigt boende i närheten eller väsentlig minskning av de sammantagna miljöstörningarna erbjuds inte, vare sig av LKAB eller av staten. När detta tillåts pågå över tiden utan nödvändiga åtgärder blir slutsatsen att detta är en överträdelse av artikel 8 i Europakonventionen. Enligt Europakonventionen krävs inte att miljösituationen är så allvarlig att den de facto allvarligt riskerar påverka de boendes hälsa, utan det är tillräckligt att miljöstörningarna allvarligt påverkar privat- och familjelivet samt möjligheterna att utnyttja det egna hemmet. Det finns idag inga krav på att ett gruvföretag i Sverige ska minska miljöstörningarna till en sådan nivå att boendemiljön fungerar tillfredsställande eller erbjuda en exproprationsersättning så att man kan köpa sig ett liknande boende för i närheten. Sammantaget innebär den svenska expropriations- och miljölagstiftningen ingen effektiv lösning på de boendes problem i Malmberget. Ett sätt att stoppa kränkningarna av småhusägares rättigheter enligt Europakonventionen, är att återinföra ett egnahemsskydd i expropriationslagen, så att de småhusägare som måste flytta, tillförsäkras ett nytt liknande boende. VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND Hans Lemker Förbundsdirektör VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND 5 (5)

REMISSYTTRANDE ÖVER JUSTITIEDEPARTEMENTETS DEPARTEMENTSPROMEMORIA ERSÄTTNING VID EXPROPRIATION AV BOSTÄDER (DS 2016:16)

REMISSYTTRANDE ÖVER JUSTITIEDEPARTEMENTETS DEPARTEMENTSPROMEMORIA ERSÄTTNING VID EXPROPRIATION AV BOSTÄDER (DS 2016:16) Magnus Hermansson Sollentuna 2016-09-19 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Handläggare: Chefsjurist Ulf Stenberg Regeringskansliets diarienr: Ju2016/04030/L1 REMISSYTTRANDE ÖVER JUSTITIEDEPARTEMENTETS

Läs mer

Till: Förvaltningsrätten i Luleå Box Luleå

Till: Förvaltningsrätten i Luleå Box Luleå Till: Förvaltningsrätten i Luleå Box 849 971 26 Luleå (Vid överklagande per e-post är e- mailadressen forvaltningsrattenilulea@dom.se) Kommunens ärendenr: Namn: Gällivare kommuns beslut, Kommunfullmäktige,

Läs mer

Boendeproblemen i gruvlagstiftningen

Boendeproblemen i gruvlagstiftningen Boendeproblemen i gruvlagstiftningen Så löser vi boendeproblemen i den svenska gruvlagstiftningen Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Boendeproblemen i gruvlagstiftningen

Boendeproblemen i gruvlagstiftningen Boendeproblemen i gruvlagstiftningen Så löser vi boendeproblemen i den svenska gruvlagstiftningen Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Kommittédirektiv. Vinstfördelning vid expropriation. Dir. 2011:20. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2011

Kommittédirektiv. Vinstfördelning vid expropriation. Dir. 2011:20. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2011 Kommittédirektiv Vinstfördelning vid expropriation Dir. 2011:20 Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en ordning för vinstfördelning vid expropriation

Läs mer

Boendeproblemen i gruvlagstiftningen

Boendeproblemen i gruvlagstiftningen Boendeproblemen i gruvlagstiftningen Så löser vi boendeproblemen i den svenska gruvlagstiftningen Chefsjurist Ulf Stenberg 2014-01-08 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07

Läs mer

Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun

Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun Stockholm den 1 september 2011 Eskilstuna kommun Planavdelningen 631 86 Eskilstuna Yttrande med anledning av förslag till översiktsplan 2011 för Eskilstuna kommun Med stöd av bifogade fullmakter får vi

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-06-13 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Svante O. Johansson. Skadestånd och Europakonventionen

Läs mer

Kommittédirektiv. En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten. Dir. 2014:164

Kommittédirektiv. En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten. Dir. 2014:164 Kommittédirektiv En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten Dir. 2014:164 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Sammanfattning Ansvaret för tillsyn på

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 16 maj 2013 T 5746-10 KLAGANDE 1. IB 2. TN 3. BM Ombud för 1 3: Advokaterna TA och RL MOTPART Zinkgruvan Mining AB, 556523-9414 696 81

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 oktober 2007 Ö 4869-06 PARTER 1. CD Ombud: Advokat PB 2. Trygg-Hansa Försäkringsaktiebolag (publ), 516401-7799 106 26 Stockholm Ombud:

Läs mer

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92 Kommittédirektiv Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter Dir. 2018:92 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt kommitté

Läs mer

Nya ersättningsbestämmelser i expropriationslagen, m.m.

Nya ersättningsbestämmelser i expropriationslagen, m.m. Nya ersättningsbestämmelser i expropriationslagen, m.m. Slutbetänkande xv Utredningen om expropriationsersättning Stockholm 2008 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:99 Innehåll Förkortningar 13 Sammanfattning

Läs mer

SOLIDARISKT ANSVAR FÖR MILJÖSKADOR

SOLIDARISKT ANSVAR FÖR MILJÖSKADOR SOLIDARISKT ANSVAR FÖR MILJÖSKADOR Miljölagstiftningen kan vara krånglig men är något som angår alla inblandade parter på ett bygge. Visste du förresten att ansvaret för eventuella miljöskador kan vara

Läs mer

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Dir. 2017:42

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Dir. 2017:42 Kommittédirektiv Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt Dir. 2017:42 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska göra

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet

JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet Ersättning vid markåtkomst för gruvverksamhet - en jämförelse av expropriationslagens ersättningsregler vid tvångsvis markåtkomst och ersättningen vid frivilliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-05 Närvarande: F.d. justitierådet Ella Nyström samt justitieråden Erik Nymansson och Thomas Bull Polisens tillgång till underrättelser från Försvarets

Läs mer

Grunder, omständigheter och utveckling av talan

Grunder, omständigheter och utveckling av talan Stockholm den 16 juni 2015 Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 Box 2290 103 17 Stockholm Enbart per e-post Mål nr P 2270-15, Tyresö kommun m.fl../. Anna-Karin Lundberg m.fl., angående detaljplan för

Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Samhällsomvandlingen i Malmberget Juridiska institutionen Höstterminen 2013 Examensarbete i fastighetsrätt 30 högskolepoäng Samhällsomvandlingen i Malmberget En analys av de bosattas skydd för hem och egendom Författare: Kristin Nordstrand

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004.

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Kommittédirektiv Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal Dir. 2004:98 Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att lämna

Läs mer

Stockholm den 29 april 2011

Stockholm den 29 april 2011 R-2011/0154 Stockholm den 29 april 2011 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2011/533/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7 R-2019/0332 Stockholm den 14 mars 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/00509/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 februari 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till lagrådsremiss

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 september 2007 T 672-06 KLAGANDE Staten genom Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Ombud: Byråchefen HR MOTPARTER 1. IA 2. LA

Läs mer

Ändringar i expropriationslagen

Ändringar i expropriationslagen Ändringar i expropriationslagen Nya ersättningsregler i Expropriationslagen samt nya riktlinjer för tillämpningen Lisbet Boberg & Jennie Midler 2011-05-19 1 2011-05-20 Ändringar i expropriationslagen Nya

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer. Dir. 2014:115. Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014

Kommittédirektiv. Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer. Dir. 2014:115. Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014 Kommittédirektiv Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer Dir. 2014:115 Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga om det straffrättsliga

Läs mer

Bostadspolitiskt program

Bostadspolitiskt program Bostadspolitiskt program Reviderat av 2011 års kongress Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750 01 00 010-750 02 50 info@villaagarna.se

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2009:47 Sammanfattning av uppdraget Bakgrund

Kommittédirektiv Dir. 2009:47 Sammanfattning av uppdraget Bakgrund Kommittédirektiv Ekonomisk kompensation vid lång handläggningstid hos Försäkringskassan Dir. 2009:47 Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria. PM 2003 RVII (Dnr 329-2346/2003) Jämkning av avgift för färdiglagad mat m.m. inom äldre- och handikappomsorgen Remiss från socialdepartementet Remisstid 3 oktober 2003, förlängt till 8 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Sammanfattning Gemensam Välfärd Stockholm avfärdar utredningens bägge förslag, vilka i praktiken innebär att

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 februari 2018 Ö 2347-17 PARTER Klagande Skatteverket Rättsavdelningen 171 94 Solna Ombud: Verksjurist MZ Motpart 1. JO 2. MTO Ombud

Läs mer

Yttrande med synpunkter på utställningshandling över förslag till uttag av gatukostnader för Vidja etapp 1 och 2, Huddinge kommun (MEX 08/15.

Yttrande med synpunkter på utställningshandling över förslag till uttag av gatukostnader för Vidja etapp 1 och 2, Huddinge kommun (MEX 08/15. Stockholm den 11 november 2013 Huddinge kommun MSB Mark- och exploateringsavdelningen 141 85 Huddinge Yttrande med synpunkter på utställningshandling över förslag till uttag av gatukostnader för Vidja

Läs mer

Inköp Kommunala bolag Skadestånd enligt lagen om offentlig upphandling (Hebymålet) Bilagor: HD:s dom, mål nr T

Inköp Kommunala bolag Skadestånd enligt lagen om offentlig upphandling (Hebymålet) Bilagor: HD:s dom, mål nr T Cirkulärnr: 1999:2 Diarienr: 1999/0028 Handläggare: Sektion/Enhet: Förbundsjurist Ulf Palm Civilrättssektionen Datum: 1999-01-11 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Inköp Kommunala bolag Skadestånd enligt

Läs mer

Lag om rätt till domstolsprövning av civila rättigheter och skyldigheter

Lag om rätt till domstolsprövning av civila rättigheter och skyldigheter Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:811 av Robert Hannah och Said Abdu (FP) Lag om rätt till domstolsprövning av civila rättigheter och skyldigheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Fakultetsnämnden tillstyrker utredningens övriga förslag. Stoppa klockan vid utredningar av företagskoncentrationer

Fakultetsnämnden tillstyrker utredningens övriga förslag. Stoppa klockan vid utredningar av företagskoncentrationer 1 (5) 2013-06-12 Dnr SU FV-1.1.3-1062-13 Regeringskansliet (Näringsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Effektivare konkurrenstillsyn (SOU 2013:16) Sammanfattning Juridiska fakultetsnämnden avstyrker

Läs mer

Högre ersättning vid mastupplåtelser (SOU 2012:61) (Ju2012/6534/L1)

Högre ersättning vid mastupplåtelser (SOU 2012:61) (Ju2012/6534/L1) 2013-01-29 Sida 1 av 6 Regeringen Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Högre ersättning vid mastupplåtelser (SOU 2012:61) (Ju2012/6534/L1) Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har ombetts

Läs mer

Datum. Anmälan AA anmälde Förvaltningsrätten i Stockholm för handläggningen av ett mål om sjukersättning.

Datum. Anmälan AA anmälde Förvaltningsrätten i Stockholm för handläggningen av ett mål om sjukersättning. BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2018-03-22 Dnr 7923-2017 Sid 1 (6) Kritik mot Förvaltningsrätten i Stockholm för bristande kontroll av domstolens behörighet och mot en domare vid förvaltningsrätten

Läs mer

Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska

Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska Bilaga 3:11 till kommunstyrelsens protokoll den 26 januari 2005, 23 PM 2005 RIII (Dnr 001-4007/2004) Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska frågor Remiss från Justitiedepartementet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 1 juni 2017 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

III 1 REGI" RINGEN 2015-03-05. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona. 1 bilaga

III 1 REGI RINGEN 2015-03-05. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona. 1 bilaga tf(fi \ Regeringsbeslut III 1 REGI" RINGEN 2015-03-05 N2015/415/PUB Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona 'il', (!'* Skrivelse om vinterförvaring av fritidsbåtar m.m. 1 bilaga Regeringens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 oktober 2013 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA Ombud: BB Unionens juridiska och

Läs mer

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare.

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare. SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-03-14 Stockholm Dnr 044/08 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Europeiskt betalningsföreläggande, Ds 2008:2

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:10

Regeringens proposition 1998/99:10 Regeringens proposition 1998/99:10 Ändringar i rättshjälpslagen Prop. 1998/99:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 oktober 1998 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-19 Närvarande: F.d. justitierådet Severin Blomstrand samt justitieråden Kerstin Calissendorff och Thomas Bull Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap

Läs mer

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8877-13 1 KLAGANDE A, sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: Adress som

Läs mer

Tredimensionell fastighetsindelning kompletterande lagtekniska frågor

Tredimensionell fastighetsindelning kompletterande lagtekniska frågor Bostadsutskottets betänkande 2005/06:BoU2 Tredimensionell fastighetsindelning kompletterande lagtekniska frågor Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens förslag i proposition 2004/05:169

Läs mer

Kommittédirektiv. Dir. 2015:6. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015

Kommittédirektiv. Dir. 2015:6. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om ett starkt straffrättsligt skydd vid människohandel och köp av sexuell handling av barn (Ju 2014:22) Dir. 2015:6 Beslut vid regeringssammanträde den

Läs mer

Stockholm den 30 januari 2013

Stockholm den 30 januari 2013 R-2012/1988 Stockholm den 30 januari 2013 Till Justitiedepartementet Ju2012/6534/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 31 oktober 2012 beretts möjlighet att avge yttrande över betänkandet Högre

Läs mer

Kommittédirektiv. Tillval och frånval vid hyra av bostadslägenhet. Dir. 2008:20. Beslut vid regeringssammanträde den 21 februari 2008

Kommittédirektiv. Tillval och frånval vid hyra av bostadslägenhet. Dir. 2008:20. Beslut vid regeringssammanträde den 21 februari 2008 Kommittédirektiv Tillval och frånval vid hyra av bostadslägenhet Dir. 2008:20 Beslut vid regeringssammanträde den 21 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga hur förutsättningarna

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Lag om uthyrning av arbetstagare Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3) Yttrande Dnr 2008-06-04 446-2008 Ert Dnr Ju2008/675/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Läs mer

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Skrivelse 2014-04-07 Regeringen Socialdepartementet Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Autism- och Aspergerförbundet vill göra Socialdepartementet och

Läs mer

R 9598/2002 Stockholm den 14 oktober 2002

R 9598/2002 Stockholm den 14 oktober 2002 R 9598/2002 Stockholm den 14 oktober 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 augusti 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Barnperspektivet

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 december 2018 KLAGANDE Simrishamns kommun 272 80 Simrishamn MOTPART Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Gudmund Toijer. Skydd för kännetecken i den internationella

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Agneta Bäcklund. Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS UTSLAG

HÖGSTA DOMSTOLENS UTSLAG Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS UTSLAG Mål nr meddelat i Stockholm den 18 oktober 2007 Ö 3091-03 KLAGANDE 1. Affärsverket svenska kraftnät Box 526 162 15 Vällingby Ombud: Advokat MH 2. Vattenfall Regionnät

Läs mer

Hyra eller avgift? Vad gäller för bostad med särskild service för vuxna enligt LSS?

Hyra eller avgift? Vad gäller för bostad med särskild service för vuxna enligt LSS? Hyra eller avgift? Vad gäller för bostad med särskild service för vuxna enligt LSS? Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är en Skrivelse. Det innebär att den innehåller

Läs mer

Yttrande över Departementspromemorian Ersättning vid expropriation av bostäder (Ds 2016:16) Allmänt. Justitiedepartementet Stockholm

Yttrande över Departementspromemorian Ersättning vid expropriation av bostäder (Ds 2016:16) Allmänt. Justitiedepartementet Stockholm Justitiedepartementet 103 33 Stockholm 2016-09-28 Yttrande över Departementspromemorian Ersättning vid expropriation av bostäder (Ds 2016:16) Avdelningen för Fastighetsvetenskap vid Kungliga Tekniska högskolan

Läs mer

Kommittédirektiv. Ersättning vid vissa särskilda fall av rådighetsinskränkningar. Dir. 2012:59. Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2012

Kommittédirektiv. Ersättning vid vissa särskilda fall av rådighetsinskränkningar. Dir. 2012:59. Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2012 Kommittédirektiv Ersättning vid vissa särskilda fall av rådighetsinskränkningar Dir. 2012:59 Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska se över den lagstiftning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 1 juni 2017 KLAGANDE Lunds kommun Box 41 221 00 Lund MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 15 juni 2015 i mål

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 26 oktober 2018 SÖKANDE 1. AA 2. BB Ombud för 1 och 2: Advokat Carolina Gustavsson Landahl Advokatbyrå AB Box 19143 104 32 Stockholm KLANDRAT

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Dnr: Fi2019/02525/S1 Ert datum 2019-06-28 Vårt dnr: 2019/8420 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Skattelättnad för arbetsresor.

Läs mer

Varning och sanktionsavgift integration Spelpaus

Varning och sanktionsavgift integration Spelpaus Datum 2019-04-17 Diarienummer 19Si59 1(7) AG Communications Ltd 135, High street, 1549, Sliema SLM Malta Varning och sanktionsavgift integration Spelpaus Beslut (att meddelas den 23 april 2019 kl. 08.00)

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 KLAGANDE Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (tidigare Läkemedelsförmånsnämnden) Box 55 171 11 Solna MOTPART Meda AB, 556427-2812 Ombud:

Läs mer

Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ola Swärdh 0455-303511 KS.2018/07646 2018-12-05 Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Beslutsförslag Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-08 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Samverkan för att förebygga ungdomsbrottslighet

Läs mer

Synpunkter på utkast till lagrådsremiss En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet

Synpunkter på utkast till lagrådsremiss En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet Promemoria 2006-12-19 Justitiedepartementet Försvarsdepartementet Synpunkter på utkast till lagrådsremiss En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet Sammanfattning och slutsats: Det är bl.a. för den internationella

Läs mer

Överklagande av beslut om fördelning av gatukostnader för Bostäder i Hultet Södra

Överklagande av beslut om fördelning av gatukostnader för Bostäder i Hultet Södra Stockholm den 13 november 2012 Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Överklagande av beslut om fördelning av gatukostnader för Bostäder i Hultet Södra Överklagat avgörande: Kommunfullmäktige

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 T 2955-08 KLAGANDE 1. ALL 2. HL 3. EL 4. ML Ombud för 1-4: Advokat BS MOTPART Nora kommun, 212000-2007 Tingshuset 713 80 Nora

Läs mer

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2012-10-02 Ärendenr: NV-06619-12 NV-06620-12 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19)

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2007-10-01 Stockholm Dnr 417/07 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Salongen 16 i Malmö, 769607-3340 Salongsgatan 20 211 16 Malmö

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Salongen 16 i Malmö, 769607-3340 Salongsgatan 20 211 16 Malmö Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 januari 2014 T 240-12 KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Salongen 16 i Malmö, 769607-3340 Salongsgatan 20 211 16 Malmö Ombud: SE och TM

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Sammanfattning Transportinfrastrukturkommitténs uppdrag är att effektivisera planeringsprocessen för transportinfrastruktur. I uppdraget ingår att analysera planeringsprocessen för byggande av transportinfrastruktur

Läs mer

Jämkning av avgift för färdiglagad mat och andra sociala tjänster inom äldre- och handikappomsorgen

Jämkning av avgift för färdiglagad mat och andra sociala tjänster inom äldre- och handikappomsorgen Lagrådsremiss Jämkning av avgift för färdiglagad mat och andra sociala tjänster inom äldre- och handikappomsorgen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 11 december 2003 Lars Engqvist

Läs mer

Utlåtande 2011:26 RI (Dnr /2010)

Utlåtande 2011:26 RI (Dnr /2010) Utlåtande 2011:26 RI (Dnr 335-1629/2010) Ändring av kommunallagen så att europeiska och utomeuropeiska invandrare behandlas lika angående den lokala rösträtten Motion (2010:21) av Paul Lappalainen (MP)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:320) om byggfelsförsäkring; utfärdad den 3 juni 2004. SFS 2004:552 Utkom från trycket den 16 juni 2004 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU22 Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen avslår regeringens förslag till lag

Läs mer

Ulf vann kampen om avloppspumpen

Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf Ermerud på ön Furusund lyckades med Villaägarnas hjälp vinna mot Norrtälje kommun. Nu slipper han stå för underhållsnotan för sin avloppspump:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 17 december 2009 T KÄRANDE TA. Ombud: Advokat JS

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 17 december 2009 T KÄRANDE TA. Ombud: Advokat JS Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 december 2009 T 2430-09 KÄRANDE TA Ombud: Advokat JS SVARANDE Staten genom Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Skadestånd

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Yttrande över betänkandet Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Yttrande Datum 2019-01-15 3.1.2 Diarienummer 6851/2018 Ert diarienummer N2018/05145/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2015 Ö 3524-14 KLAGANDE Luossavaara-Kiirunavaara AB Ombud: Chefsjurist MS MOTPART Kiruna kommun Ombud: Advokat AG SAKEN Klagorätt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2003 Ö 4190-03 KLAGANDE Hydraulkranar Sverige Aktiebolag, 556439-2172, Produktvägen 12 C, 246 43 LÖDDEKÖPINGE Ombud: jur.

Läs mer

Stockholm den 30 maj 2013

Stockholm den 30 maj 2013 R-2013/0594 Stockholm den 30 maj 2013 Till Justitiedepartementet Ju2013/915/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 april 2013 beretts tillfälle att yttra sig över departementspromemorian Lagvalsregler

Läs mer

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22)

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Utlåtande 2004: RI (Dnr 314-2977/2003) Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:22) av Jan Björklund m.fl. (fp) om

Läs mer

REMISSYTTRANDE. Vinstfördelningsutredningens betänkande (SOU 2012:61) Högre ersättning vid mastupplåtelser

REMISSYTTRANDE. Vinstfördelningsutredningens betänkande (SOU 2012:61) Högre ersättning vid mastupplåtelser REMISSYTTRANDE Dnr 2012/ Er ref Ju2012/6534/L1 2013-01-15 Ert datum 2012-10 - 31 Till Statsrådet och Chefen för Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Vinstfördelningsutredningens betänkande (SOU 2012:61)

Läs mer

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST)

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Datum Dnr 2001-01-26 1426-2000 Juridiska sekretariatet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Sammanfattning Domstolsverket (DV) är positiv till

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden DEFINITIVT FÖRSLAG 6 juni 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden till utskottet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 2006. MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 2006. MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om utkomststöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om Propositionen hänför sig till

Läs mer

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM Bostadspolitiskt program 22 STOCKHOLM EN REGION FÖR ALLA Det goda boendet är en förutsättning för att vi ska må bra och därmed vara ett väl fungerande samhälle. Hyresrätten

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

Utvidgat hinder mot erkännande av barnäktenskap (SOU 2017:96)

Utvidgat hinder mot erkännande av barnäktenskap (SOU 2017:96) Avd. för stadsövergripande sociala frågor Kompetenscenter Barn och unga Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-24 Handläggare Katarina Munier Telefon: 08-508 25 465 Till Socialnämnden 2018-02-20 Utvidgat

Läs mer

HFD 2014 ref 60. Lagrum: 12 kap. 12 och 15, 13 kap. 31 a socialförsäkringsbalken

HFD 2014 ref 60. Lagrum: 12 kap. 12 och 15, 13 kap. 31 a socialförsäkringsbalken HFD 2014 ref 60 För utvidgad rätt till tillfällig föräldrapenning vid gemensam vårdnad av ett barn krävs att den ena föräldern haft rätt till samtliga föräldrapenningdagar. Lagrum: 12 kap. 12 och 15, 13

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-13. Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-13. Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-13 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Hemliga tvångsmedel mot allvarliga brott Enligt

Läs mer