Martin Persevall Akademin för Innovation, Design och Teknik. Träbearbetning. PM, produktutveckling. (KPP039: Produktutveckling 3)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Martin Persevall Akademin för Innovation, Design och Teknik. Träbearbetning. PM, produktutveckling. (KPP039: Produktutveckling 3)"

Transkript

1 Martin Persevall Akademin för Innovation, Design och Teknik Träbearbetning PM, produktutveckling (KPP039: Produktutveckling 3)

2 Abstract/Sammanfattning Denna studie beskriver olika delar i träbearbetning. Delar som tas upp är olika faktorer i trä som påverkar hållfasthet och arbetarvänlighet. Olika träslag med dess egenskaper. En rad olika bearbetningsmetoder och verktyg. 2(13)

3 Innehåll 1. INLEDNING SYFTE OCH MÅL AVGRÄNSNINGAR DEFINITIONER... 4 FUKTKVOT... 4 TEMPERATUR... 4 DENSITET HUVUDDEL 1 TRÄ HUVUDDEL 2 VERKTYG... 5 VERKTYGSMATERIAL HUVUDDEL 3 BEARBETNING... 6 BANDSÅGNING... 6 RAMSÅGNING... 6 CIRKELSÅGNING... 7 KEDJESÅGNING... 7 HYLNING... 8 BORRNING, STÄMNING OCH ÖVERFRÄSNING... 9 SVARVNING... 9 SLIPNING... 9 KNIVSKÄRNING LASERBEARBETNING (13. BILAGOR) (13)

4 1. Inledning Detta arbete kommer att beskriva olika moment inom träbearbetning. Faktorer hos trä som är kritiska att ha kunskap om då trä ska arbetas med. 2. Syfte och mål Målet med PMet är att ge en ökad kunskap i ämnet, träbearbetning för framtida ändamål. Då trä är ett viktigt och vanligt material är det av högvikt att ha kunskap om det. 4. Avgränsningar I brist på litteratur om ämnet består PMet av endast en tryckt källa. Då varje bearbetningsteknik innehåller avancerade uträkningar och formler kommer detta inte tas upp då det blir för omfattande för denna studie. Men jag upplyser om att detta finns i den tryckta källan som används. Listan på träslag är kopierad från wikipedia och ligger i bilagor för att inte inkluderas i arbetet. Innehållet på listan med träslag anser jag vara viktigt och bör finnas med. 5. Definitioner För att förstå innehållet i de kommande huvuddelarna behöver läsaren ha förståelse för vissa termer. Dessa beskrivs här nedan. Hållfastheten som nämns i detta kapitel är generell för drag-, böj-, tryck- och Skärhållfasthet. Fuktkvot Fuktkvoten kan beskrivas som träets fuktighetsskala och mäts i procent. Fibermättnadspunkten ligger på cirka 30 procent beroende på träslag. Fuktkvoten har en stark påverkan på hållfastheten dock påverkas inte hållfastheten över 30 procent. Brott hållfastheten är ungefär högst vid 5 procent, detta varierar såklart efter träslag. Temperatur Temperaturen har också en inverkar på hållfastheten, framförallt på två avdelningar: 1. Skärprocessen som genererar värme som påverkar trätemperaturen och hållfastheten 2. Möjligheten att förändra bearbetbarheten i träat går att göra genom temperaturförändringar. Detta kan däremot ge permanenta förändringar i hållfastheten. En viktig aspekt på bearbetbarheten i trät är skillnaden mellan fruset och ickefruset trä då hållfastheten varierar kraftigt i de frusna trät beroende på fuktkvot. Fruset trä har sin maximala hållfasthet vid 0 procent medans icke fruset trä har sin maxpunkt på 5% 4(13)

5 Densitet Densiteten påverkar hållfastheten i trä då högre densitet ger högre hållfasthet. Detta är markant för Drag- och böjhållfasthet. 6. Huvuddel 1 Trä Trä är ett anisotropt material vilket menas med att materialet anatomisk uppbyggnad och hållfasthetsegenskaper är olika i olika riktningar. En enklare förklaring är att träets egenskaper är olika i de olika fiberriktningarna som trät har. Som tidigare nämnts ändras träets egenskaper med olika faktorer som fuktkvot, temperatur och densitet. En lista på träslag med egenskaper bifogas i bilagor. 7. Huvuddel 2 Verktyg Ordet verktygs betydelse är redskap för att bearbeta material. Detta kapitel kommer att ta upp olika verktygsmaterial och olika verktyg för träbearbetning. Verktygsmaterial Grunden till ett verktyg är att materialet ska vara hårdare än det materialet som ska bearbetas. Hårdhet är dock inte den ända aspekten för ett bra verktyg. Ett verktygsmaterial får till exempel inte vara för sprött. Ett bra verktygsmaterial ska ha följande egenskaper: 1. Hög hårdhet 2. God seghet 3. God slipbarhet 4. God nötningsbeständighet 5. God stukbarhet 6. God temperaturhärdighet 7. Lågt pris I verkligheten så kan inte ett material inneha alla dessa egenskaper. Oftast är det priset som skjuter iväg då alla andra egenskaper är utmärkta. Därför är det klokt att kompromissa med väl valda egenskaper. Följande material är de vanligaste i verktygsmaterial 1. Kolstål används främst till sågklingor, bandsågband, ramsågblad och handverktyg 2. Snabbstål används främst till kuttrar och fräsar 3. Stellit används främst till tänder till cirkelsågar och bandsågband 4. Hårdmetall används främst till cirkelsågklingor samt kuttrar och fräsar 5. Diamant används främst till cirkelsågklingor och fräsar 5(13)

6 8. Huvuddel 3 Bearbetning Nästan all träbearbetning såg ut på frånskiljning av material. Alla bearbetningsmetoder som tas upp i följande rubriker består av frånskiljningsmetoder. Dock går det självklart att tillforma trä, det flesta tillformningsmetoder går ut på upphettning och ökad fuktkvot. Men som tidigare nämnts kan hållfastheten ändras permanent vid dessa moment och bör undvikas om möjligt. Bandsågning Grundidén med band sågning är simpel. Ett band med tänder på en sida som sätts över 2 hjul varav ett som är det drivande. Resultatet är en ändlös och kontinuerlig sågning. Tekniken används i nästan all träverkstadsindustri på alla nivåer. Tekniken är bra att tillämpa för klyvning av timer samt mindre modeller för bra mönstersågning med små radier. En viktig fråga i denna teknik är hur spänningen i bandet påverkar sågningen och stabiliteten. Ramsågning Ramsågen är den äldsta av alla sågmaskinen, den kom redan på talet. Ramsågen fungerar på så vis att ramsågningsbladen går i en rätlinjig rörelse fram och tillbaka där tillbaka rörelsen enbart tar bladen tillbaka i ursprungsposition utan att såga. Rörelsen liknar den som en kolv rör sig i en explosionsmotor. Ramsågningens huvudsakliga användningsområde är klyvning av färskt timmer. Bildexempel finnes överst på nästa sida. 6(13)

7 Cirkelsågning Den mest använda sågmaskinen, av träbearbetning, av alla är cirkelsågen. Cirkelsågen används både till råklyvning och torrklyvning. Också till alla kapningar och spårsågningarna. Detta är den enklaste av alla sågmaskiner. Tekniken bygger på en roterande axel varpå en klinga, tandad cirkel, samt en motor som driver axeln. Sågen kan både användas för hand och fastsatt i stativ(som bilden visar). Även här finns begränsningar i frågorna om spänning och stabiliteten klingorna. Kedjesågning Kedjesågning rör sig om de välkända motorsågarna, först introducerade i Nordamerika under 1915-talet. I Sverige används dessa sågar enbart för kapning främst inom skogsbruket. I andra delar av världen även kedjesågning till klyvning av övergrovt timmer. 7(13)

8 Kedjesågen består av 3 huvuddelar; sågkedja, svärd och drivpaket. Kedjan löper i spår längs svärdet. Kedjan drivs av ett drivhjul i änden vid drivpaketet. Kedjans karaktär kan variera, alla kedjor kan likna en vanlig cykelkedja fast med tänder i länkarna. Hylning Hyvling kan utföras både med roterande och icke roterande verktyg. Hyvling är ett begrepp som menas med att plana profilerade ytor. Maskinhyvling, också kallad planhyvel, går till på följande sätt att arbetstycket matas in med ett verktyg som består av en rotationskropp med ett antal verktygseggar. Verktygseggarna avlägsnar sedan enskilda spån för varje ingrepp. Detta kan ge i medmatning och motmatning. Motmatning är den vanligaste typen av de båda. 8(13)

9 Borrning, stämning och överfräsning Borrning är en vanlig bearbetning i träindustrin. Hål behövs för olika typer av förband, även borttagning av ojämnheter som kvistar görs med borrning. Stämning görs då man ska göra fyrkantiga eller avlånga hål. Dessa kan göras med följande maskiner; borrstämmaskin, mejselstämmaskin, kedjestämmaskin och långhålsborr. Överfräsning kan ske i tre riktningar. En spindel bearbetar arbetstycket ovanifrån i mycket höga varvtal. Moderna fräsmaskiner kan programmeras att fräsa ut mönster samt detaljer för modeller samt modellbygge. Svarvning Svarvning är som vanligast i möbelindustrin. I svarning sätts arbetsstycket fast på en roterande axel vilket gör att arbetsstycket roterar. Arbetsstycket bearbetas sedan med olika skärverktyg för lämplig frånskiljning till den önskade formen. Konstruktionen är väldigt simpel då en motor driver den axel som arbetstycket spänns fast vid. Vid behov kan den andra änden också spännas fast, detta beroende på vad som ska bearbetas. Slipning Slipning är oftast den sista bearbetningen. Slipning är en typ av ytbehandling som gör ytan jämn och slät. Slipning av trä kan delas in i tre huvudgrupper: 1. Tvingad bearbetning den snabbast och billigaste behandlingen, kallas också för grovslipning. 2. Utjämnande bearbetning, här ska formfel tas bort samt ytförbättring. Kallas också för mellanslipning. 3. Kopierande slipning Endast ytförbättring görs. Kallas också finslipning. 9(13)

10 Vid träslipning finns det viktiga faktorer som påverkar resultatet: 1. Slipverktyget utförningsform, kornstorlek. 2. Arbetstycke träslag, geometri, form och yta. 3. Slipmaskin typ, kapacitet, kondition. 4. Kontaktelement Hårdhet och kondition. Knivskärning En fördel med knivskärning vid kapning är att bearbetningsverktygen kan utföras med enkla och robusta verktyg jämfört med andra bearbetningsmetoder. Då virket behöver ha en fuktkvot på över 40 procent och måste torkas efteråt kommer konsekvensen oftast att det bearbetade styckets ytor behöver slipas för att ta bort fiberresningarna som uppstått. Laserbearbetning Sedan de första lasrarna kom i mitten av 60-talet har lasertekniken utvecklats mycket snabbt. Idag används lasern inom många olika tillverknings- och bearbetningsområden. På senare år har lasern tagit sig till träindustrin för sina egenskaper. Egenskaper som: 1. Tunt snitt, många tiodels mm. 2. Inget verktygsslitage. 3. Kan skära komplicerade mönster. 4. Kan skära räta vinklar. 5. Låg ljudnivå 6. Påverkar ej arbetstycket med några belastningskrafter 7. Väl anpassad för CNC-styrning. Det har dock visat sig att bearbetning med laser i trä kräver relativt höga effekter. Eftersom lasern fortfarande utvecklas kan bara framtiden visa hur mycket lasertekniken kan ta över de gamla mekaniska teknikerna 10(13)

11 Källhänvisning Tryckta Källor: Anders Grönlund, Träbearbetning, 2004 Internet: Träslag Bilagor 1. Lista på träslag med egenskaper. Listan kopierad från wikipedia då inte ändringar ansåg vara möjliga, men innehållet ansåg vara viktigt för arbetet. Därav ligger det i bilagor. Träslag Färg medeldensitet kg/m3 vid 15% RH och 25 C (ca 5% fuktkvot) Egenskaper Användning Al (Klibbal) gulaktig 540 kg/m3 mjukt trä bastuinredning, möbelträ Träslag Färg medeldensitet kg/m3 vid 15% RH och 25 C (ca 5% fuktkvot) Egenskaper Användning Gran gulvit Innehåller harts 460 kg/m3 medelhårt, elastiskt konstruktionsvirke, master, rundhult, emballage, stråkinstrument (lock) Fågelbär röd-brun 600 kg/m3 hårt Möbler, faner Sitkagra n Valnöt i färg att likna med svensk gran brunt till mörkbru nt lätt virke 450 kg/m3 mjukt elastiskt trä master och rundhult musikinstrument medeltungt 550 kg/m3 medelhårt Möbler, faner, kolvar Ask (träd) Furu ljusvit till gul, kärnan mot brunt gulaktig t, kärnan mörkare tungt 680 kg/m3 hårt och segt möbler, inredningar, faner, golv. 520 kg/m3 medelhårt och kådrikt Möbler, faner, inredningar, fönster, konstruktionsvirke, båtvirke 11(13)

12 Afrikans k Mahogn y rödbrunt 600 kg/m3 medel till hårt trä Möbler, inredning, faner, båtvirke. Teak brun, nybearb etad brungrön Innehåller kiselsyra 675 kg/m3 hårt fett trä, svårt att limma Möbler, faner, inredning, båtvirke Bok vit eller rödbok tungt 725 kg/m3 mycket hårt och segt Möbler, golv, inredningar, glasspinnar Balsa ljusgul mycket lätt; runt 140 kg/m³ mycket mjukt modeller Björk gulvit 650 kg/m3. Masurbjörk är en vacker, dyrare och eftertraktad variant av björk tämligen hårt och segt Möbler, faner, golvträ, plywood Lind ljusgul 500 kg/m3 mjukt skulpturer, sniderier Lönn gulaktig 600 kg/m3 hårt Möbler, faner, stråkinstrument (hals, sargar, botten och stall) Asp vitaktig medeltungt 400 kg/m3 mjukt bastu, tändstickor, blindträ Avenbok gråvit, marmorl ik mycket tungt kg/m3 hårt industrigolv, vedeldning Alm gul nyans tungt 690kg/m3 hårt, svårbearbetat med handverktyg. faner, möbler, båtvirke. Ek gul brun tungt, 750 kg/m3 hårt Möbler, faner, golv, utomhussnickerier, båtvirke En gulaktig t 700 kg/m3 hårt och segt, speciell lukt slöjd, gärdesgårdar Lärk gulaktig t medeltungt 580 kg/m3 medelhårt, rik på harts utomhussnickerier, båtvirke, master 12(13)

13 Amerika nsk Mahogn y Cederträ d mörkbru n till rödbrun brun-röd till gulaktig tungt 680 kg/m3 medel till hårt trä Möbler, faner, båtvirke 450 kg m3 medel hårt utomhusfasader, båtvirke, inredningar Douglas gran gulvit, liknar furu medeltungt 580 kg/m3 medelhårt lätt att bearbeta Möbler, faner, båtvirke 13(13)

Svenska träslag Ask Avenbok

Svenska träslag Ask Avenbok Al Växer: Sverige, Europa och Mindre Asien. I Sverige finns två arter, Klibbal och Gråal. Alen är snabbväxande och blir 20-25 m, med en omkrets på 0,3-0,4 m. Användningsområde: möbler, modellbygge, trätofflor,

Läs mer

Tre träskikt och sju lager lack

Tre träskikt och sju lager lack Lita Parkettgolv Tre träskikt och sju lager lack Lita Parkettgolv är ett treskiktsgolv som limmas ihop med en miljövänlig limning. Ytskiktet på 3,5 mm är tillräckligt tjockt för att tåla flera omslipningar

Läs mer

Träslag. Tall. Björk

Träslag. Tall. Björk Träslag. Du kan säkert namnet på flera vanliga träd som växer i sverige. Här ska du få lära dig lite mer om diverse träslag som är vanliga i slöjdsammanhang. Samtidigt som du läser och försöker lära dig

Läs mer

Är det svenska skogsbruket på rätt väg? IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin Stockholm

Är det svenska skogsbruket på rätt väg? IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin Stockholm Är det svenska skogsbruket på rätt väg? 2012-11-19 IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin Stockholm Trä för snickerier - specifika krav på trävaran Dick Sandberg Linnéuniversitetet, Växjö Snickeriindustrin 7000

Läs mer

Material som används i slöjden

Material som används i slöjden Sid 1(5) Material som används i slöjden Namn Bild Information om Spånskiva Består av spån och flisor sammanpressade med lim. Används oftast som blindträ (sådana delar som inte syns), exempelvis under fanér.

Läs mer

Här presenterar jag några typer av maskiner för träbearbetning. Vissa av dem finns i Träspråks verkstad, andra än så länge bara i Träspråks fantasi.

Här presenterar jag några typer av maskiner för träbearbetning. Vissa av dem finns i Träspråks verkstad, andra än så länge bara i Träspråks fantasi. Snickerimaskiner Här presenterar jag några typer av maskiner för träbearbetning. Vissa av dem finns i Träspråks verkstad, andra än så länge bara i Träspråks fantasi. Sågning Sågning är kanske det mest

Läs mer

Beskrivning av dimensioneringsprocessen

Beskrivning av dimensioneringsprocessen Konstruktionsmaterial Beskrivning av dimensioneringsprocessen Lastmodell Geometrisk modell Material modell Beräknings modell E Verifikation R>E Ja Nej Beräknings modell R Krav Grunderna i byggknostruktion

Läs mer

EXAMENSARBETE. Analys av skärkrafter och brottytans utseende vid bearbetning av trä. Firas Jankeel Högskoleingenjörsexamen Maskinteknik

EXAMENSARBETE. Analys av skärkrafter och brottytans utseende vid bearbetning av trä. Firas Jankeel Högskoleingenjörsexamen Maskinteknik EXAMENSARBETE Analys av skärkrafter och brottytans utseende vid bearbetning av trä Firas Jankeel 2016 Högskoleingenjörsexamen Maskinteknik Luleå tekniska universitet Institutionen för teknikvetenskap och

Läs mer

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta.

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. Setra Trägolv Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. 1 Noga utvalt Det är något speciellt med massiva trägolv. De är genuina och rejäla, samtidigt som de har tidlös design och

Läs mer

Den genomfärgade träfiberskivan

Den genomfärgade träfiberskivan Den genomfärgade träfiberskivan Fakta/fördelar Åtta färger Helt genomfärgad Sju tjocklekar Hög hållfasthet/stark Fuktbeständig Verktygsvänlig Minimal putsning Lågabsorberande yta Ekonomisk Ekologisk Med

Läs mer

CASCOL 3346 HÄRDARE 3336

CASCOL 3346 HÄRDARE 3336 Produkt information Casco Products CASCOL 3346 För limning av fönster, dörrar, väggelement, utomhusmöbler, impregnerat trä, inredningsdetaljer i badrum och liknande, där kraven på fukt- och vattentålighet

Läs mer

Svepteknik skå l med plywood botten och lock

Svepteknik skå l med plywood botten och lock Svepteknik skå l med plywood botten och lock Material: Tekniker: Verktyg: al, plywood svepteknik, stavlimning, tvärsågning, precisionssågning, klyvsågning, slipning, mall till svep, slippapper, slipmaskin,

Läs mer

Om våra paneler för väggar och tak.

Om våra paneler för väggar och tak. Om våra paneler för väggar och tak. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste som du behöver veta om panelerna från Norrlands trä, grundat

Läs mer

Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design.

Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design. Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design. Massiva trägolv och innerpaneler är hållbara, vackra och i ständig utveckling. Vi har därför tagit fram en ny kollektion av trägolv och innerpaneler

Läs mer

Joakim Vasilevski 2011-01-16

Joakim Vasilevski 2011-01-16 PM - CAM KPP039 Produktutveckling 3 2011-01-16 Examinator: Rolf Lövgren Mälardalens Högskola Förord I kursen KPP039 Produktutveckling 3 har vi i uppgift skriva ett inviduellt PM om ett lämpligt ämne i

Läs mer

TMPT06 Material & materialval

TMPT06 Material & materialval TMPT06 Material & materialval Del 2 av 2 Kerstin Johansen Industriell Produktion Baserat på kursboken Manufacturing Processes for Design Professionals av Rob Thompson Metaller Vanliga material som ni möter

Läs mer

Helmassiva Stommar. Kungsäter Kök. Dalbo Kungsäter Tel Fax

Helmassiva Stommar. Kungsäter Kök. Dalbo Kungsäter Tel Fax Exklusiva kök Helmassiva Stommar Kungsäter Kök. Dalbo 519 92 Kungsäter Tel. +46320-20 70 30 Fax +46320-811 60 info@kungsaterkok.se www.kungsaterkok.se Man behöver inte vara expert för att förstå att massivt

Läs mer

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 2011 Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 Blanka betonggolv - 4 slipsteg 450/500/650/700/1000 Grön SCM Blå SCM Vit SCS RDC MAX

Läs mer

Drömmen om ett vackrare hem

Drömmen om ett vackrare hem Drömmen om ett vackrare hem 1 Vår kärlek till trä har sin förklaring Vårt företag har byggt trappor i det lilla inlandssamhället Norsjö i Västerbotten sedan 1923. Det är ganska enkelt att förstå varifrån

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

Utbildning Nord. Träindustriell grundutbildning Utbildning till maskinsnickare UTBILDNING NORD - NYCKELN TILL DEN NORDISKA ARBETSMARKNADEN

Utbildning Nord. Träindustriell grundutbildning Utbildning till maskinsnickare UTBILDNING NORD - NYCKELN TILL DEN NORDISKA ARBETSMARKNADEN Utbildning Nord Träindustriell grundutbildning Utbildning till maskinsnickare 1 Utbildning till maskinsnickare Denna träindustriella maskinsnickarutbildning syftar till att ge de studerande en bred grundläggande

Läs mer

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik 3-D Skrivare Individuellt arbete, produktutveckling 3 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling Innovation och produktdesign Mikael Knutsson

Läs mer

FORMICA MAGNETIC LAMINATE

FORMICA MAGNETIC LAMINATE FORMICA MAGNETIC LAMINATE Formica Magnetic är ett dekorativt laminat med alla fördelar och samma garanterade kvalitet som traditionella Formica laminat men med ytterligare fördelar perfekta för kommunikation

Läs mer

Ny träteknik höjer värdet på lövskogen av Jimmy Johansson och Dick Sandberg

Ny träteknik höjer värdet på lövskogen av Jimmy Johansson och Dick Sandberg Ny träteknik höjer värdet på lövskogen av Jimmy Johansson och Dick Sandberg Lövträ är ett uppskattat material i möbler, snickerier och inredningar samtidigt som en stor del av det svenska lövträet av olika

Läs mer

Bearbetning Varia Dekorpaneler

Bearbetning Varia Dekorpaneler Bearbetning Varia Dekorpaneler Generellt Variapanelerna som är tillverkade av Ecoresin kan bearbetas med de flesta verktyg avsedda för plast-, trä-, och metallbearbetning. Det är viktigt att hastigheten

Läs mer

Skärande bearbetning i trä

Skärande bearbetning i trä Skärande bearbetning i trä Kompendium sammanställt av: Jenny Svensson Linköpings Tekniska Högskola Institutionen för konstruktions- och produktionsteknik Linköping 2005 2 Innehåll Inledning 9 Skärande

Läs mer

Ånässkolan Bagaregårdsskolan

Ånässkolan Bagaregårdsskolan Ånässkolan Bagaregårdsskolan Hyvelbänk Någon form av arbetsbänk, där man kan spänna fast sina arbetsstycken, måste man ha och då är naturligtvis en hyvelbänk det bästa. En hyvelbänk skall framför allt

Läs mer

Welins Gammeldags produkter

Welins Gammeldags produkter slutbehandlas. Till slutbehandling rekommenderas Timberex Heavy Duty UV eller annan opigmenterad/pigmenterad produkt ur Timberex sortiment, Gammeldags Träsåpa eller Gammeldags Träsåpa Vit. När yta som

Läs mer

FAKTA SKOG 11 2007. Ädellöv. virkesegenskaper och användning

FAKTA SKOG 11 2007. Ädellöv. virkesegenskaper och användning FAKTA SKOG 11 2007 OM FORSKNING VID SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET LOTTA WOXBLOM Ädellöv virkesegenskaper och användning Foto: Hans Fryk De ädla lövträden har alla unika egenskaper som gör att de kan användas

Läs mer

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ]

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ] LÄGGA TRÄGOLV [ Trä ger trevnad hemma ] GOLV I MASSIVT TRÄ Denna broschyr gäller golv tillverkade av massivt trä (furu eller gran). Golvbräderna är spontade och har således en honoch hanspont. Numera är

Läs mer

Föreläsning i kursen Konstruktionsmaterial (MPA001): Trä som material

Föreläsning i kursen Konstruktionsmaterial (MPA001): Trä som material Föreläsning i kursen Konstruktionsmaterial (MPA001): Trä som material Träets byggnad Mekaniska egenskaper hos trä Trä och fukt Komprimerat trä Jag ska prata om en komposit bestående av organiska polymerer

Läs mer

BURSERYDS GOLVHANDEL. 0705-177021 www.burserydsgolv.se. Snabba leveranser. Industriparkett. Mönsterstav. Tiljor/Teak

BURSERYDS GOLVHANDEL. 0705-177021 www.burserydsgolv.se. Snabba leveranser. Industriparkett. Mönsterstav. Tiljor/Teak www.burserydsgolv.se Snabba leveranser Mönsterstav Tiljor/Teak Industriparkett Mosaik/Basparkett Stjärnparkett ruta Tillbehör, list, kompass Mönsterstav Beställningsvara/ ring och hör vad som finns på

Läs mer

Forma komprimerat trä

Forma komprimerat trä Forma komprimerat trä - maskinell bearbetning av fria former Peter Conradsson MÖBELSNICKERI Carl Malmsten Centrum för Träteknik & Design REG NR: LiU-IEI-TEK-G 07/0025 SE Oktober 2007 Omslagsbild: Stol

Läs mer

VINTERKAMPANJ 1:A FEBR-31:A MARS

VINTERKAMPANJ 1:A FEBR-31:A MARS VINTERKAMPANJ 1:A FEBR-31:A MARS C O M BO K IT VERKTYG FÖR PROFFSEN SKOG OCH TRÄDGÅRD För alla kampanjpriser så tillkommer moms. COMBOKIT DK1883, Combokit Inkluderar borrskruvdragare, borrhammare samt

Läs mer

RO 90 DX med 4-i-1: Den runda som även slipar i hörnen. Slip- & polermaskinen ROTEX RO 90 DX

RO 90 DX med 4-i-1: Den runda som även slipar i hörnen. Slip- & polermaskinen ROTEX RO 90 DX RO 90 DX med 4-i-1: Den runda som även slipar i hörnen. Slip- & polermaskinen ROTEX RO 90 DX Verktyg för högsta anspråk Fyra maskiner i en: ROTEX RO 90 DX. Mindre platta. Större användningsområde. Den

Läs mer

Vackra trägolv för användning i generationer

Vackra trägolv för användning i generationer Vackra trägolv för användning i generationer Omslagsbild: Furu massiv ljusgrå slät Ovan: Furu massiv obehandlad slät (samma utseende får du om du väljer klarvax) En av världens viktigaste och mest fantastiska

Läs mer

Grace Vivid. Touch of Grace. Produkter. Anvisningar. Svårighetsgrad: Krävande Borstning: Obligatoriskt. Ytbehandling: Hard Wax Oil Yta: Extra matt

Grace Vivid. Touch of Grace. Produkter. Anvisningar. Svårighetsgrad: Krävande Borstning: Obligatoriskt. Ytbehandling: Hard Wax Oil Yta: Extra matt Touch of Grace C2 Grace Vivid Svårighetsgrad: Krävande Borstning: Obligatoriskt Ytbehandling: Hard Wax Oil Yta: Extra matt En svart bakgrund i kombination med kontrasterande vitt för en kritig look där

Läs mer

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Riskbedömning Träslöjd Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Innehåll 1... Borrning 1.1... Pelarborr 1.2... Skruvdragare 7.1... Slipning 7.1... Slipsten 7.2... Vinkelslip 2... Sågning 2.1... Bandsåg

Läs mer

Tillverkningsteknik Föreläsning 2

Tillverkningsteknik Föreläsning 2 Tillverkningsteknik Föreläsning 2 1 Tillverkning Tillformning (Omformning av ett materialstycke till önskad dimension och form) Smidning Valsning Gjutning Frånskiljning (Bortagning av material) Hyvling

Läs mer

MANUAL. Wagner Electronics. Fuktmätare MMC 210 och MMC 220

MANUAL. Wagner Electronics. Fuktmätare MMC 210 och MMC 220 MANUAL Wagner Electronics Fuktmätare MMC 210 och MMC 220 Denna manual är en översättning av tillverkarens originaltext och kan därför innehålla inkonsekventa tekniska uttryck. Jämför med originaltexten

Läs mer

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä.

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Betsa på trä Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Alcro Träbets Dekorfärg trä färgar träet och framhäver den naturliga ådringen! Med Alcro Träbets Dekorfärg trä kan du t ex färgsätta väggpanelen

Läs mer

BRA ATT VETA OM TRÄ. [ Trä ger trevnad hemma ]

BRA ATT VETA OM TRÄ. [ Trä ger trevnad hemma ] BRA ATT VETA OM TRÄ [ Trä ger trevnad hemma ] TRÄETS EGENSKAPER Ytterbark Innerbark Kambium Splint Kärna Splint Märg Årsringar Trä är starkt och lätt. I förhållande till sin vikt är träet hållfastare än

Läs mer

Made in Halland. är dock inte bara hårdvara och hantverk. Vi är väldigt måna om kemin mellan oss och

Made in Halland. är dock inte bara hårdvara och hantverk. Vi är väldigt måna om kemin mellan oss och HELMASSIVA KÖK. Made in Halland. Inte långt ifrån Varberg, ca 3 mil österut på gränsen till Småland, ligger en ort som heter Kungsäter. Här finns vi - Kungsäter kök. I flera generationer har vi byggt kök

Läs mer

Fuktkvotsmätare MD-2G

Fuktkvotsmätare MD-2G Fuktkvotsmätare MD-2G Manual (ver. 1.1) Introduktion MD-2G från injektor solutions, erbjuder dig ett kvalitetsinstrument till att mäta fuktkvoten i bl.a. virke. Fördelarna med detta instrument är Enkelheten

Läs mer

Herdins golvguide. Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack. Ytbehandla ditt trägolv

Herdins golvguide. Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack. Ytbehandla ditt trägolv Herdins golvguide Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack Ytbehandla ditt trägolv När du vill ha ett ljust och vackert trägolv Herdins Golvlut vit Lutbehandling med Golvlut, görs för att bromsa träets mörkergulning

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker

Läs mer

Att skapa en egen identitet

Att skapa en egen identitet Att skapa en egen identitet Bilder från Sweco Foto Måns Berg När du söker din helt unika inredningslösning; det kan vara en annan funktion, andra former, färger och material, för att ge identitet för just

Läs mer

Skötsel av svärd och kedja

Skötsel av svärd och kedja Användarhandbok Skötsel av svärd och kedja Smörj med rätt smörjmedel Smörjning är oerhört viktig, dels att man använder rätt smörjolja, samt att olja verkligen kommer fram dit den behövs. Sågkedjeolja

Läs mer

BURSERYDS GOLVHANDEL. 0705-177021 www.burserydsgolv.se. Snabba leveranser. Industriparkett. Mönsterstav. Tiljor/Teak

BURSERYDS GOLVHANDEL. 0705-177021 www.burserydsgolv.se. Snabba leveranser. Industriparkett. Mönsterstav. Tiljor/Teak www.burserydsgolv.se Snabba leveranser Mönsterstav Tiljor/Teak Industriparkett Mosaik/Lamparkett Stjärnparkett ruta Tillbehör, list, kompass Mönsterstav Beställningsvara kontakta Ardbo Golv 08-53 18 80

Läs mer

GOLVSLIPAR OCH VERKTYG FÖR PROFFS

GOLVSLIPAR OCH VERKTYG FÖR PROFFS GLVSLIPAR CH VERKTYG FÖR PRFFS FL R M A N F FL R M A N FL R M A N L F R M A N L R M A SWEDIATEC SWEDISH DIAMND TECHNLGY N SWEDIATEC Vår affärsidé är att tillgodose marknadens behov av kostnadseffektiva

Läs mer

BRAVISSIMO.SE NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m.

BRAVISSIMO.SE NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m. 10007-17 BRAVISSIMO.SE RÄ T T S I TR OM S R I L B NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m. Med REDO Trä-Rent blir dina träytor som nya igen. Snabbt och

Läs mer

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik R GYRO Den perfekta lösningen för avgradning och slipning Oscillerande slipteknik För stål, rostfritt och metaller - ett starkt och effektivt maskinkoncept..! Ett karakteristiskt kännetecken för varje

Läs mer

För simplex rullkedjor För duplex rullkedjor För triplex rullkedjor För band-, hålbult- och

För simplex rullkedjor För duplex rullkedjor För triplex rullkedjor För band-, hålbult- och Kedjehjul Standard För simplex rullkedjor För duplex rullkedjor För triplex rullkedjor För band-, hålbult- och med och utan nav två enkla kedjor Special Liksidigt nav Tudelade Med brytkoppling Cykloidskurna

Läs mer

Kursmoment:Träslöjd. En kort processdokumentation och didaktisk reflektion

Kursmoment:Träslöjd. En kort processdokumentation och didaktisk reflektion Kursmoment:Träslöjd En kort processdokumentation och didaktisk reflektion Anahí Lindqvist Gr15 Slöjd-Material och redskap i ett didaktiskt perspektiv Ht 2016 1 Kursmomentets innehåll I det här kursmomentet

Läs mer

Syftet med skiktuppbyggnaden är att förhindra golvets fuktrörelser. Detta görs genom att vända fiberriktingen 90 grader i förhållande till varandra.

Syftet med skiktuppbyggnaden är att förhindra golvets fuktrörelser. Detta görs genom att vända fiberriktingen 90 grader i förhållande till varandra. Om Arena Parkettgolv Lamellparkett Lamellparkett definieras som ett golv bestående av två- eller fler träbaserade skikt där toppskiktet består av massivt trä med en tjocklek på minst 2,5 mm. Syftet med

Läs mer

Sammanfattning av materialets innehåll 1. Hur materialet är tänkt att användas 2. Avsikten med materialet 3. Principer för årskursplanering 6

Sammanfattning av materialets innehåll 1. Hur materialet är tänkt att användas 2. Avsikten med materialet 3. Principer för årskursplanering 6 Innehållsförteckning Sammanfattning av materialets innehåll 1 Hur materialet är tänkt att användas 2 Avsikten med materialet 3 Undervisningens planering 5 Principer för årskursplanering 6 Exempel på årskursplaneringar

Läs mer

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen Slipstöd SVD-110 SKRAPSTÅL FÖR SVARVNING Med rund egg Med rak egg Med rundat sidskär URGRÖPNINGSJÄRN OCH BANDKNIVAR SICKLAR SKÄR FÖR URSVARVNINGSVERKTYG SKRUVMEJSLAR Placering av maskinen Slipriktning:

Läs mer

Ytterligare fem skäl att välja Kährs

Ytterligare fem skäl att välja Kährs Ytterligare fem skäl att välja Kährs Det finns många bra skäl till varför du ska välja ett golv från Kährs. Att de är naturligt sköna och tekniskt utsökta är bara några exempel. Här är de fem viktigaste!

Läs mer

CNC5003. CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium.

CNC5003. CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium. CNC5003 CNC5003 CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium. Industrimaskin som även passar hantverkaren Kombinerad

Läs mer

3.5 Snickeri. Fönsterkarmar

3.5 Snickeri. Fönsterkarmar Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 3.5 Snickeri. Fönsterkarmar VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154 1 Byggnadshyttan

Läs mer

Skärande bearbetning svarv

Skärande bearbetning svarv Skärande bearbetning svarv XP-styret 2009 Författare: Anders Johansson Inledning XP förfogar över tre svarvar i två olika storlekar. Svarvarna benämns av XP-styret som lillsvarven, storsvarven och NC-svarven.

Läs mer

Mindre underhåll med hållbar trall

Mindre underhåll med hållbar trall Mindre underhåll med hållbar trall Kärnfurutrall Kärnan från Norrland Från de norrländska skogarna, från senvuxen furu som är 80-100 år gamla, tillverkar vi vår kärnfurutrall. Virket kommer från den innersta

Läs mer

Pinnfräsar för fogrensning

Pinnfräsar för fogrensning Sid 8.6 Juli 2011 Pinnfräsar för fogrensning För rensning av fogar från murbruk eller fogmassa HM-pinnfräs Avsedda för: Egenskaper: Rensning av fogar från gaalt, skadat murbruk eller rensning av PCB-fogar

Läs mer

KRÄV MER AV DITT SLITSTARKA STÅL

KRÄV MER AV DITT SLITSTARKA STÅL KRÄV MER AV DITT SLITSTARKA STÅL SLITSTARKT STÅL FÖR KRÄVANDE PRODUKTER Slitstarkt Raex-stål är utformat för att klara även de mest krävande förhållanden, där stålkonstruktioner utsätts för nötning och

Läs mer

KAPITEL 82 VERKTYG, REDSKAP, KNIVAR, SKEDAR OCH GAFFLAR AV OÄDEL METALL; DELAR AV OÄDEL ME- TALL TILL SÅDANA ARTIKLAR

KAPITEL 82 VERKTYG, REDSKAP, KNIVAR, SKEDAR OCH GAFFLAR AV OÄDEL METALL; DELAR AV OÄDEL ME- TALL TILL SÅDANA ARTIKLAR KAPITEL 82 VERKTYG, REDSKAP, KNIVAR, SKEDAR OCH GAFFLAR AV OÄDEL METALL; DELAR AV OÄDEL ME- TALL TILL SÅDANA ARTIKLAR Anmärkningar 1. Bortsett från blåslampor, transportabla smidesässjor, slipstenar och

Läs mer

TULLTAXA KAPITEL 82 VERKTYG, REDSKAP, KNIVAR, SKEDAR OCH GAFFLAR AV OÄDEL METALL; DELAR AV OÄDEL METALL TILL SÅDANA ARTIKLAR

TULLTAXA KAPITEL 82 VERKTYG, REDSKAP, KNIVAR, SKEDAR OCH GAFFLAR AV OÄDEL METALL; DELAR AV OÄDEL METALL TILL SÅDANA ARTIKLAR TULLTAXA Kap 82 KAPITEL 82 VERKTYG, REDSKAP, KNIVAR, SKEDAR OCH GAFFLAR AV OÄDEL METALL; DELAR AV OÄDEL METALL TILL SÅDANA ARTIKLAR Anmärkningar 1. Bortsett från blåslampor, transportabla smidesässjor,

Läs mer

Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298.

Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298. ETT NATURLIGT VAL Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298. NORRLANDS TRÄ Ett naturligt val ATT ANVÄNDA TRÄ till väggar, tak och golv i ditt hem är det mest naturliga du kan göra. Det är en nära skog-upplevelse

Läs mer

produktblad SI2026 Rondellslipmaskin Varv/min obelastad 5.000 Stödrondell mm 125 Motoreffekt W 491 Luftförbrukning l/min 132 SI2050AG Minivinkelslip

produktblad SI2026 Rondellslipmaskin Varv/min obelastad 5.000 Stödrondell mm 125 Motoreffekt W 491 Luftförbrukning l/min 132 SI2050AG Minivinkelslip SI2026 Rondellslipmaskin fiberrondeller eller slippapper. Den spänner således över ett stort användningsområde från medelgrov slipning av ex. vis svetsfog till lättare slipning och putsning av plast, trä

Läs mer

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien 1 Pappersindustri På alla ställen där slitage, kemiska påverkan och hög temperatur är som störst har keramiken mycket bättre egenskaper än hård metal eller härdad metal samt har keramiken mycket längre

Läs mer

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg.

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Måla möbler & snickerier Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en vattenspädbar och miljöanpassad

Läs mer

RULLPOLERING S.C.A.M.I.

RULLPOLERING S.C.A.M.I. S.C.A.M.I. Katalog 2011 2 Rullpolering är en plastisk bearbetning. Genom rullens tryck omfördelas material plastiskt och därmed uppnås en god ytjämnhet. Bearbetningen reducerar dessutom porer och repor

Läs mer

Om golv kunde tala. Det måste vara trälek banne mig!

Om golv kunde tala. Det måste vara trälek banne mig! Det måste vara trälek banne mig! I vår produktion använder vi oss främst av fyra träsorter fura, gran, ek och ask. Vi producerar tre olika varianter av golv av fura och gran. Här följer en beskrivning

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

Bilaga 3 sektionsritningar, skala 1:40

Bilaga 3 sektionsritningar, skala 1:40 Bilaga 3 sektionsritningar, skala 1:40 Schakt I, sektion 9. Lagerbeskrivning: 1. Gråbrun, lerig och grusig mylla med inslag av bl a tegelflis, 2. Ljust brungrå lera med inslag av grus. =18, 3. Gråbrun,

Läs mer

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som skogsindustrin

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

Moderna golv i äkta trä

Moderna golv i äkta trä Moderna golv i äkta trä Äkta trä - bara lite mindre Lightwood är ett lite smartare med alla de goda egenskaperna som bara riktiga trägolv har; varmt, skönt och med naturens variationsrika karaktär. Men

Läs mer

Måla möbler och snickerier. Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall.

Måla möbler och snickerier. Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Måla möbler och snickerier Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Ek Rödek Ask Björk Valnöt Körsbär Lönn Merbau Teak Jatoba

Ek Rödek Ask Björk Valnöt Körsbär Lönn Merbau Teak Jatoba Massiva trägolv TRÄSLAG: Ek Rödek Ask Björk Valnöt Körsbär Lönn Merbau Teak Jatoba den här broschyren har vi samlat de flesta av våra produkter samt några tips om installation, skötsel och underhåll. Som

Läs mer

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä.

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Sid 1(12) Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Ryggsåg

Läs mer

Valmöjligheternas skjutdörr

Valmöjligheternas skjutdörr Valmöjligheternas skjutdörr 1 2 För personligheter som du! Med vårt nya skjutdörrskoncept kan vi skapa skjutdörrar som mer än någonsin passar just din stil. Det utökade sortimentet av färger och material

Läs mer

Med korrekt tryck jobbar du bäst

Med korrekt tryck jobbar du bäst Med korrekt tryck jobbar du bäst 10 Användningsöversikt 239 Maskinöversikt 240 Tryckluftsexcenterslip 244 LEX 2 Tryckluftsplanslip 246 LRS 400, LRS 93 Systemöversikt och tillbehör 248 01 02 03 04 05 06

Läs mer

Material, form och kraft, F11

Material, form och kraft, F11 Material, form och kraft, F11 Repetition Dimensionering Hållfasthet, Deformation/Styvhet Effektivspänning (tex von Mises) Spröda/Sega (kan omfördela spänning) Stabilitet instabilitet Pelarknäckning Vippning

Läs mer

Konisk Kugg. Material och Verktyg. www.geartechnologycentre.se 1

Konisk Kugg. Material och Verktyg. www.geartechnologycentre.se 1 Konisk Kugg Material och Verktyg www.geartechnologycentre.se 1 Temperatur Arbetsmaterialet Smitt stålämne Vad är stål? Järn legerat med kol ( 2 %) Låglegerat stål, Järnhalt >95 % (legeringsämnen: kol,

Läs mer

Med kärlek till det massiva träet.

Med kärlek till det massiva träet. FEBRUARI 2015 PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB Med kärlek till det massiva träet. Kärleken till det massiva träet har funnits på Stolab allt sedan starten 1907. Det är en kompromisslös övertygelse om att det

Läs mer

Tilläggsvägledning. Hellimning

Tilläggsvägledning. Hellimning Tilläggsvägledning Hellimning Juni 2014 1 Hellimning med Stauf produkter Douglas, Furu, Ek För att få ett lyckat resultat är det viktigt att golvet läggs korrekt, och att beskrivna produkter används enligt

Läs mer

WoodControl. HyvleriVerktyg

WoodControl. HyvleriVerktyg S K A N D I N A V I A HyvleriVerktyg 2.2 FRÄSAR KUTTRAR KUTTERSTÅL HYDROBUSSNINGAR SLIPSKIVOR BRYNEN Scandinavia AB Tel 0504 785 500 Fax 0504 785 509 info@woodcontrol.se www.woodcontrol.se Hyvelkutter

Läs mer

Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken.

Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken. Sågverksprocessen I sågverket förädlas timmer (rundvirket) till sågat virke med olika dimensioner och kvaliteter. Målet är att på bästa sätt ta tillvara den råvara som stocken utgör för att kunna bemöta

Läs mer

Trapprenovering Nyhet 2016

Trapprenovering Nyhet 2016 Trapprenovering Nyhet 2016 Trapprenovering Snabbt, enkelt, prisvärt och hållbart. Vårt trapprenoveringskoncept innehåller allt för att renovera din trappa på ett enkelt sätt och den blir som ny! Välj mellan

Läs mer

INFOTOOL MÅLERI. Nyheter & Kompetenta lösningar. Hösten 2012

INFOTOOL MÅLERI. Nyheter & Kompetenta lösningar. Hösten 2012 INFOTOOL MÅLERI Nyheter & Kompetenta lösningar Hösten 2012 Mobilitet sparar tid. Med SYS-ToolBox den öppna systainern med 3-i-1 kopplingssystem. Den som har med sig allt sparar tid och steg därför har

Läs mer

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta.

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. Setra Trägolv Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. Känslan betyder allt. Det är något speciellt med massiva trägolv. Varje gång du tar ett steg så känner du kvaliteten, värmen

Läs mer

PRODUKTKATALOG Prisvärda lösningar för konventionell slipning

PRODUKTKATALOG Prisvärda lösningar för konventionell slipning PRODUKTKATALOG Prisvärda lösningar för konventionell slipning Kapskivor och navrondeller Bundna slipprodukter Flexibla slipprodukter Diamantkapklingor Prisvärda lösningar för konventionell 0 slipning Atlas

Läs mer

Träslöjd i Högsbo Hobbyförening

Träslöjd i Högsbo Hobbyförening Träslöjd i Högsbo Hobbyförening Välkommen till träslöjden i Högsbo Hobbyförening! Våra medlemmar har stor frihet att arbeta med egna projekt, stora som små, och den friheten vill vi behålla så långt som

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

HTW BANDSÅGSBLAD TRÄ ALLTID SKARPA VERKTYG

HTW BANDSÅGSBLAD TRÄ ALLTID SKARPA VERKTYG ALLTID SKARPA VERKTYG Dimensioner: TRÄ BANDSÅG BLAD Mått på bandsågblad är beroende av maskintyp och materialtyp. Bredden på bandsågbladet typ 22 5340 - C75 eller 22 5340 - UDD bestäms av den minsta radie

Läs mer

Tigersågblad Art nr Art nr Art nr Art nr Art nr Art nr Art nr

Tigersågblad Art nr Art nr Art nr Art nr Art nr Art nr Art nr Tigersågblad Art nr 0050 Art nr 000 Art nr 000 Art nr 0005 Art nr 0050 Art nr 0050 Art nr 0050 Art nr 0050 Art nr 0055 Tigersågblad SAWZALL specialapplikationer: gjutjärn/slipandematerial/glasfiber Längd

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS LACKA/OLJA GOLV INOMHUS Finns det något vackrare än ett nyslipat och nylackat trägolv? Träets ådring bildar ett naturligt och oregelbundet mönster.

Läs mer

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie.

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Håll ditt hus rent och fräscht med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Hur ofta tvättar du huset? Ditt hus kostar säkert många gånger mer än din bil. Men hur ofta tvättar du det? Och hur ofta tvättar

Läs mer

Ledande brandklassade SSC-paneler

Ledande brandklassade SSC-paneler Ledande brandklassade SSC-paneler Paneler som klarar Europas tuffaste brandkrav Vi på SSC har under lång tid lett utvecklingen av brandklassade paneler. Senaste genombrottet i vår produktutveckling är

Läs mer