Vårnyheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårnyheter"

Transkript

1 Tvinnargatan BRÄMHULT Tfn: Fax: ISO/IEC Provning med precision Vi är ackrediterade för kalibrering av Längd - Massa - Temperatur - Kraft -Tryck - Tid - Hårdhet - Töjning - Hastighet Vårnyheter Vi ställer som vanligt ut på Elmia Polymer 8 11 maj i Jönköping. Välkommen till vår monter B01:31 I montern visar vi bland annat vår kombinerade köldprovningsapparat. Med utrustningen kan man utföra TR-, Gehman- och Sprödpunktsprov. En, två eller alla tre metoderna kan ingå i instrumentet. De olika riggarna är monterade på en karusell så man vrider enkelt fram riggen som ska användas utan tunga lyft. Brabender Mixer EHT Brabender säljer Labextrudrar och Mixers. På mässan visar vi en mixer 30 EHT passande deras Plasti Corder, Labstation eller Plastograph. Brabenders representant Thorsten Schelberg kommer vara på mässan så passa på att diskutera olika lösningar för mixning och extrudering. Brabender Aquatrac ED3 Liten behändig fukthaltsmätare för mätning på granulat. Mäter enbart vattenhalten och kan detektera halter ner till 0,0005 %. Inbyggd programvara inkl databank för en mängd material. b-info@_23_1203 Ett mycket användarvänligt och snabbt instrument för mätning av vattenhalt vid t.ex. ankomstkontroll, direkt vid produktionsmaskiner, efter torkprocess eller kontroll av färdig produkt. Tinius Olsen Dragprovare och ny Smältindex Ihop med programvaran Horizon visas en smidig 5 kn dragprovare och den nya Smältindex MP1200. Instrumentet är moduluppbyggt, exempelvis skaffar man en basmodell för metod A, senare kompletterar man med metod B och viktlyft och uppgraderar på så sätt enkelt sin maskin. Fördelarna är stora då man inte från början behöver skjuta över målet och köpa mer än man för stunden tror sig behöva. Horizon är även ny programvara till MP1200. Smältindexen kan fås med automatisk eller manuell avklippning. Ugnen har tre värmezoner vilket ger mycket noggrann temperatur under mätningen, ett krav som skärpts i SS- EN ISO standard 1133 från Tinius Olsen representant John Bromley- Barratt kommer finnas tillgänglig i vår monter hela mässan så passa på att få en demonstration av en expert.

2 Mera mässor Bareiss olika hårdhetsmätare Vi kommer att visa Digitest, en av Bareiss automatiska hårdhetsmätare. Till den finns utbytbara mäthuvuden för alla hårdhetsskalor för polymera material. Som tillbehör finns även utrustning för att samtidigt mäta tjockleken på små o-ringar. Vi visar även en Shore A/AM mikrohårdhetsmätare samt analoga och digitala handmätare. Kern har ett komplett sortiment med lab- industri- och truckvågar samt kalibreringsvikter. Vi kommer visa en Kern analysvåg och en precisionsvåg kopplade till vårt program EC 03 Balance, samt en ny /torkvåg/fukthaltsmätare. Sauter säljer små smidiga kraftmätare som kan användas som handmätare eller monteras i stativ. På mässan kommer vi att ha en 500 N kraftmätare med stativ från Sauter. Elastocon Cellugn för relaxationsprovning Våra cellugnar som är speciellt anpassade till relaxationsprovning med lägre cellhöjd och integrerad draghuv finns i sex varianter. EB 22, som visas på mässan, har sex celler där alla kan ha olika temperaturer. Vi visar ett komplett relaxationssystem med relaxationsrigg och programvara EC 05. Med EC 05 är det enkelt att starta relaxationsprover, lätt att nollställa kraften och bestämma F0. Programmet tillåter växling mellan grafisk presentation i N eller F/F0, växling mellan absolut tid eller realtid. All information kan vara öppen i samma fönster. Andra funktioner är t.ex. automatisk beräkning av relaxation vid bestämda tider, olika slutkriteria för provningen (F/F0 eller tid), beräkning av medelvärde för dubbel eller trippelprov, automatisk ökning av loggintervall mm. Vad gäller Elastocons egen utrustning kommer vi även att ha en rigg för sättning i kyla, tjockleksmätare med program och vår manuella stanspress EP 08 med diverse stansknivar. Fontijnes nya press Fontijnes nya LabEcon serie 150/300/600 är speciellt designad och anpassad för enkla automatiserade presscykler. Passar både laboratorier som utvecklingscenter. LabEcon är en press med hög kvalite, hög säkerhetsnivå och ändå med ett ekonomiskt fördelaktigt pris. Den är ergonomisk att jobba med, servicevänlig, kompakt och tar mycket liten plats. Pressen kommer att presenteras mer på Elmia Polymer. Plast 2012 Samtidigt som mässan går av stapeln i Jönköping kommer jag att åka ner till Milano för Plast 2012, 8-12 maj. Ni kan hitta mig Hall 11 A01 i vår italienska representants monter, DGTS SRL. Med mig dit kommer jag att ha vår demo EB 18-II, ett enstations automatiskt kryp och relaxationsinstrument, samt vår relaxationsrigg med tillhörande programvara. Är du nyfiken och vill veta lite mer om dessa eller något av alla våra andra instrument är du välkommen ner och hälsa på. Jag hoppas att få träffa så många som möjligt av er!

3 Elastocons lokaler sett från insidan 25-års jubileum och nya lokaler Det är nu 25 år sedan de första cellugnarna tillverkades i garaget hemma i Od. Detta firade vi med att flytta in i nya lokaler och med en inflyttningsfest för de kunder och leverantörer som finns runt Borås. Vi lämnade 370 m 2 och flyttade den 14 november 2011 in i 1200 m 2 nyrenoverade lokaler på Brämhult i andra ändan av Borås. I mitten av januari flyttade vi också vårt kalibreringslaboratorium i Eskilstuna till Borås och har nu allt samlat på ett ställe. Kalibreringslaboratoriets fyra rum är fyllda med utrustning och vi har nu ytterligare 13 kalibreringsmetoder för längd godkända av Swedac. I de nya lokalerna finns förutom kalibreringslaboratorierna, kontorsutrymmen, ett visningsrum och demolab, konferensrum för bl a utbildningar, en stor monteringshall, samt lagerutrymmen. I lagerutrymmena finns flera portar som underlättar godshantering, samt att vi kan ha våra bilar inomhus, vilket underlättar vid kalibreringsresor då vi kan lasta bilen dagen innan. Inte minst måste jag nämna att vi har gott om parkeringsplatser för besökare och personal, så titta gärna in när ni är i Borås. Göran Några av de första ugnarna Rundvandring gruppvis vid invigningen Monteringshallen med rullbord för flexibelt arbete. Det största av kalibreringslaboratoriets fyra rum är fyllt med utrustning och vi har nu ytterligare 13 kalibreringsmetoder för längd godkända av Swedac. Ett av kontoren med stora fönster då lokalen tidigare varit bilhall Entrén med bibliotek och kontorsmaskiner. Entrén har också plats för ett litet museum, med äldre provningsutrustning, telefoner, kameror och datorer.

4 Flytt från Eskilstuna till nya större lokaler i Borås Flytt av tung planskiva Ja då var flytten från Eskilstuna till Borås klar! Den utrustning som var svår att flytta var kylanläggningen för klimatrummet och koordinatmätmaskinen. Men nu finns allt på plats i Borås. Vår koordinatmätmaskin har vi även uppgraderat med nya programvaror. Gamla som nya kunder är välkomna med förfrågan på mätuppdrag. Mätmaskinen kommer till Borås. Mätmaskinen på sin nya plats. Till vårt nya längdkalibreringslab kan ni skicka in både visande och fasta mätdon. Vi utför även ackrediterad kalibrering av: Analoga och elektroniska skjutmått Analoga och elektroniska mätur Vippindikatorer Mikrometrar för utvändig mätning Trepunktsmikrometrar för invändig mätning Cylindriska ringar Cylindriska tolkar Kontrollmått Måttpinnar Passbitar upp till 500 mm Cylindriska gängringar Cylindriska gängtolkar Planskivor, diabas och stål Elastocon Mätcentrum är den del av Elastocon AB som utför kalibrering Björn kalibrerar tolkar. Försäljning av mätdon Vi är återförsäljare för Mitutoyos hela sortiment, samt Schmalkaldens fasta mätdon. Vid köp av mätdon kan ni samtidigt få dessa kalibrerade till ett förmånligt pris. Mätdonstjänst I vårt System-Q (mätdonssystem) kan vi lägga upp och administrera kundernas mätinstrument (mätdon) sedan skickar vi ut listor månadsvis på det som skall in för kalibrering. Allt efter kundens önskemål. Arbetsstation för tryckkalibrering. Transportbackar Vi tillhandahåller 2 st transportbackar med inredning utan kostnad för alla kunder som tecknat kalibreringsavtal med Elastocon Mätcentrum. Har ni frågor eller vill ha mer information kan ni höra av er till undertecknad. Lennart

5 Installation och support Koncentrerade herrar anpassar testriggarna före provstart. Installation hos O-ring Prüflabor Richter GmbH, Grossbottwar, Tyskland Under oktober månad var det så dags för min första tjänsteresa. Med allt nytt det innebar för mig, första flygningen, första hyrbilen, första gången på Autobahn osv. Det var med fjärilar i magen jag packade väskan och gav mig iväg. Men precis som jag misstänkt, visade det sig att nervös - det hade jag inte behövt vara. Resan ner till Grossbottwar i Tyskland gick jättebra. Det enda var att tre av totalt fyra flyg var sena. När jag på väg hem bytte plan i Berlin sprang jag genom hela flygplatsen och nådde gaten knappa 10 min innan planet skulle lyfta mot Göteborg. Pust! Staden Grossbottwar visade sig vara fascinerande med sin gamla bebyggelse och jag kan mycket väl tänka mig att åka tillbaka dit även som turist. O-ring hade köpt 2 relaxationssystem med vätskebehållare som skulle installeras. Hos dem blev jag mycket väl mottagen och kände mig välkommen. O- ring är ett provningslaboratorium som testar mycket o-ringar åt sina kunder och jag mötte en trevlig arbetsplats med ett väl fungerande och utrustat testlaboratorium med trevlig och kunnig personal. Service/supportavtal Detta hus saknar räta vinklar. Herrarna Reiner, Richter och Miller från O-ring. Utbildning av Tinius Olsen Andréas fjärrstyr ett instrument i Kina. Den 9-12:e januari var John Bromley-Barratt från Tinius Olsen på Sverigevisit. John är ny försäljningsansvarig för den nordiska marknaden både vad gäller dragprovare och plastprovningsutrustningar. Främst Ann- Cathrine, Niklas och Martin (se bilden) fick en ordentlig genomgång av det nya programmet Horizon. Horizon ersätter Qmat Pro och Navigator (programvaran till små respektive stora dragprovare) samt EP 600 (program till Smältindex). Dessutom passade John och jag på att besöka några befintliga kunder i närområdet. Ann-Cathrine Vi har numera ett supportavtal vi säljer in t.ex. vid köp av relaxations eller lågtemperaturinstrument I detta avtal ingår fri support/rådgivning för såväl tekniska som provrelaterade frågor, både via telefon och e-post. Så länge du har ett aktuellt och pågående avtal ingår även gratis uppdateringar av programvaran. Dessutom finns möjligheten för de kunder som så önskar att hjälpa till med både problemlösning och uppdateringar via fjärrstyrning av instrumentet. På detta vis kan du spara mycket pengar jämfört med om en tekniker ska komma till dig. Avtalet tecknas för ett år i taget och förnyas automatiskt tills du väljer att avsluta det. På bilden ser du Andréas hjälpa en kund i Kina med ett problem.

6 Installationer Installation i Turkiet I slutet av januari var det dags, min andra installation av ett relaxationssystem hos kund. Denna gång var kunden SKT i Bursa, Turkiet. Företaget grundades redan 1955 och jobbar bl.a. med tätningsringar och tekniska gummidetaljer. Bland deras kunder finns t.ex. både nationell och internationell bilindustri. Det visade sig bli en stor utmaning för mig att installera programvaran då datorns operativsystem var på turkiska. Jag kunde inte ett enda ord turkiska när jag kom ner, men lärde mig faktiskt ett par stycken innan jag reste hem igen. Tur att de var bra på att prata engelska och var så hjälpsamma! Besök av representant från Holland I januari hade vi besök av Joris Wouters som jobbar för vår representant i Nederländerna & Belgien, firma Artec Testnology. Främsta anledningen till det 3 dagars långa besöket var för att få utbildning på vår Elastometer, EF 02 som skall installeras hos 3M. EF 02 Tryckprovare med ugn och temperaturaggregat. -70 C C. Dessa 4 gentlemän hjälpte mig med uppackning och installation. Bild från Yrebatan Soray ~ det underjordiska slottet. Jag och Julia vår representants fru under en trevlig middag. På kvällar och lite ledig tid blev jag otroligt väl omhändertagen av vår representant Mr. Cetin Bebitoglu och fick även träffa hans familj. Jag hann också med lite sightseeing i Istanbul och passade på att se några av de mest välbesökta turistattraktionerna som t.ex. Haga Sophia och Blå moskén. Totalt sett en mycket lärorik och trevlig resa som gör att jag gärna återvänder till Turkiet. Representanter från kunden, G. Önver och S. Deniz. Göran och Joris Wouters från Artec. Vi hann även med att gå igenom relaxationsystemet och testning, provberedning, samt generell introduktionsutbildning i åldring av gummimaterial. Det var med andra ord relativt mycket information som gavs under några få korta dagar. Installation hos SKF i USA I början på året installerade jag ett relaxationssystem hos SKF i Elgin USA. Elgin är en liten förstad till Chicago och här finns en gummifabrik som SKF köpte för ca 20 år sedan. Fabriken hette från början Chicago Rawhide, då man ursprungligen tillverkade tätningar av läder för att sedan gå över till gummitätningar. Sedan några år är tillverkningen flyttad till Mexico och man bygger nu upp en utvecklingsanläggning som förutom laboratorier har produktionsutrustning för prototyptillverkning. Ett steg i moderniseringen av materiallaboratoriet var att köpa ett relaxationssystem för att kunna utvärdera livslängden på sina material. Göran

7 Standardiseringsnyheter Ny standard för relaxationsprovning vid cyklande temperatur, ISO ISO TC 45 har under ett par år utvecklat en ny standard för relaxationsprovning där man växlar temperatur under provets gång och då jag varit projektledare är vi på Elastocon väl insatta i den nya metoden. ISO består egentligen av två metoder, metod A där man åldrar vid en hög temperatur och sedan en gång per vecka sänker temperaturen till en låg temperatur, t ex 40 C för att kontrollera om det finns någon tätningskraft kvar. Att tätningskraften minskar kraftigt när temperaturen går ned beror på att gummit krymper gånger mer än stål. Detta uppträder i t ex en bilmotor som är varm när den körs och sedan när den står kallt kan det börja läcka. I metod B cyklar man kontinuerligt flera cykler per dygn och provet utsätts då för termisk stress. GM introducerade denna typ av cyklande relaxationsprovning för drygt 10 år sedan och sedan dess har flera biltillverkare infört krav på cyklande relaxationsprovning. Det ökande intresset för cyklande prov har vi på Elastocon märkt av då vi inom ett år sålt tre st av vår nya cellugn för cyklande relaxationsprovning, samt dessutom fått provningsuppdrag. Den nya del 2 av ISO 3384 är inne i den sista röstningsomgången och kommer att publiceras inom ett år. Jämförelse mellan två EPDM material åldrade vid 120 C och sedan har temperaturen sänkts till 40 C. Materialen visar stor skillnad vid den låga temperaturen. Vårt demorum och provningslab. Provuppställning med cellugn EB 17 och vätsketermostat för cyklande prov. förbereder provningen. ISO möte i Japan Yokohama-shi är en residensstad i Kanagawa prefektur på ön Honshu och är Japans andra största stad. Staden ligger vid Tokyobuktens västra strand och är en av landets viktigaste hamnstäder. Där hölls 2011 års TC 45 möte för Gummistandardisering. Då sådana här ISO-möten samlar experter från hela världen var det som vanligt ett givande möte med mycket teknisk diskussion runt olika standarder. Som vi tidigare nämnt tvingade den sjunkande ekonomiska stöttningen från Svensk gummiindustri oss att lämna sekretariatet för SC2 förra året och vi var även denna gången bara tre delegater från Sverige som representerade ett företag (Elastocon) samt SIS. Personligen tycker jag det är lite underligt att inte gummiindustrin har mer intresse av standardisering. Alla vill att resultaten ska vara jämförbara och provningar utförda på samma sätt, det är ju standarderna till för. Ändå vill ingen vara med och påverka? Vi passade naturligtvis även på att se oss omkring, främst under helgen. Berget Fuji har man ju hört talas om och det var pampigt kan jag lova! I närheten fanns varma svavelkällor där man kunde koka ägg. Att äta ett sådant ägg påstods förlänga livstiden med åtta år. Dom såg inte goda ut & luktade tveksamt.. jag åt inget. Även staden Yokohama & Tokyo hade mycket sightseeing att erbjuda. Ann-Cathrine Olika minnen från Japansk natur och kultur.

8 Nyheter Ny relaxationsrig för höga krafter Vi har fått en beställning från USA på 2 st relaxationsriggar för höga krafter. Våra normala relaxationsriggar levereras med en N lastcell och vi kan gå upp till N. Denna kund önskade att kunna gå upp till N alltså 22,5 gånger högre kraft. Detta medförde att vi fick öka alla dimensioner i riggen, samtidigt som den fortfarande skulle passa i en standard cellugn. En annan utmaning var hur skulle vi kunna trycka ihop med så hög kraft? Vi löste detta genom att använda en drag/tryckprovare för att trycka ihop provet och sedan fixerar vi läget. Ny relaxationsrig för höga krafter EB 02HF Titta in på vår hemsida för mer information om vårt sortiment Brabendersystem Dragprovare Foggingprovare HDT, Vicatprovare Hårdhetsmätare Kalibrering Kryokärl Laboratoriepressar Litteratur, Standarder Nötningsprovare Profilmätinstrument Provberedningsutrustning Pendelslagprovare, Izod, Charpy Relaxationsutrustning Resistivitetsmätare Smältindexprovare Temperatur & klimatskåp Temperaturmätare Termisk analys & reologi Vågar Värmeskåp Åldringsugnar Ytterligare en utmaning,var att riggen kallnar när man flyttar den från cellugnen till drag/tryckprovaren och under tiden det tar att trycka ihop och fixera läget. Detta har vi löst genom att tillverka en liten ugn som står i drag/tryckprovaren och håller temperaturen under tiden i maskinen innan man flyttar tillbaka riggen till cellugnen för åldringen. Göran Romidot SIS nya projektledare för Gummi, Jeanette Bergvall, Rolf Thesslin och Ann-Chatrine Ny projektledare för SIS Gummikommitté I slutet av 2011 avtackade vi vår projektledare Rolf Thesslin som under många år skött vår Svenska Gummikommitté, en teknisk kommitté i ISO TC 45/SC2, samt fyra arbetsgrupper i ISO TC 45 som sekreterare. Rolf kommer nu att trappa ned inför pension, men fortsätter under 2012 med sina grupper för kullager och motorsågar. Som han sa vid avtackningen, att nu skall han gå ned till 100 % inför pensioneringen. Rolf efterträds av Jeanette Bergwall som också arbetar med metalliska material på SIS. Vi hälsar Jeanette välkommen till gummikommitén. Vi från Elastocon avtackade Rolf med en present och en blomma för det stora stöd han varit, inte minst för mig som ordförande. Rolf är en extremt effektiv person och var den första sekreteraren i ISO TC 45 som började att använda en bärbar dator för att skriva färdigt protokollen under mötena. Inte bara det, protokollen skrev han nästan färdiga hemma innan vi åkte på ISO-mötet och som ordförande fick man protokollet några veckor innan mötet. Under mötet fyllde han sedan i det som beslutats. Göran Spetz, ordf SIS TK 154 Direktnummer Göran Spetz VD goran.spetz@elastocon.se Martin Spetz Produktion och Inköp martin.spetz@elastocon.se Niklas Vernholt Kalibrering niklas.vernholt@elastocon.se Anderzén Marknadsansvarig, Export anna.anderzen@elastocon.se Ann-Christin Johansson Kalibrering ann-christin.johansson@elastocon.se Lennart Hermansson Försäljning och Kalibrering lennart.hermansson@elastocon.se Ann-Cathrine Magnå Marknadsansvarig, Norden ann-cathrine.magna@elastocon.se Andreas Svensson Konstruktion andreas.svensson@elastocon.se Jonas Nilsson Kalibrering och Kvalitet jonas.nilsson@elastocon.se Gun Bengtsson Ekonomi och Administration gun.bengtsson@elastocon.se Eivor Spetz Marknadsföring och Administration eivor.spetz@elastocon.se Ni kan även nå oss på följande e-postadresser: info@elastocon.se info@kalibrera.se

Kalibrering. Hur kan man få lägre kalibreringskostnader? Vad är spårbarhet? Vad är mätosäkerhet?

Kalibrering.   Hur kan man få lägre kalibreringskostnader? Vad är spårbarhet? Vad är mätosäkerhet? Kalibrering Tvinnargatan 25 507 30 Brämhult Sverige Tfn: 033-32 33 900 info@kalibrera.se www.kalibrera.se Ackred. nr 1678 Kalibrering ISO/IEC 17025 Vi är ackrediterade för kalibrering av Längd - Massa

Läs mer

Kalibrering. info@kalibrera.se www.kalibrera.se. Hur kan man få lägre kalibreringskostnader? Vad är spårbarhet? Vad är mätosäkerhet?

Kalibrering. info@kalibrera.se www.kalibrera.se. Hur kan man få lägre kalibreringskostnader? Vad är spårbarhet? Vad är mätosäkerhet? Kalibrering Tvinnargatan 25 SE-507 30 Brämhult SWEDEN Tfn: 033-22 56 30 Fax: 033-13 88 71 info@kalibrera.se www.kalibrera.se Vi är ackrediterade för kalibrering av 1678 ISO/IEC 17025 Längd - Massa - Temperatur

Läs mer

Nya uppgifter i ingående tabeller är markerade med streck vid sidan om tabell

Nya uppgifter i ingående tabeller är markerade med streck vid sidan om tabell 8Kommentar 1: Verksamhet utanför de egna laboratorielokalerna, s.k. fältverksamhet, ingår inte i ackrediteringen utom för planskivor och rakhetslinjaler (tabell 9), skjutmått (tabell 10), bygelmikrometrar

Läs mer

Tryckvisande mätinstrument >-10 kpa -80kPa Tryckvisande mätinstrument. >100 Pa 1 kpa Tryckvisande. mätinstrument >20 MPa 40 MPa >200 kpa 8 MPa

Tryckvisande mätinstrument >-10 kpa -80kPa Tryckvisande mätinstrument. >100 Pa 1 kpa Tryckvisande. mätinstrument >20 MPa 40 MPa >200 kpa 8 MPa Ackrediteringens omfattning Elastocon AB Brämhult Ackrediteringsnuer 1678 A002094-001 RÄTTELSE Rättade rader är markerade med fet stil. 2017-03-07 Tomas Holm Kalibrering Mekaniska storheter Gaugetryck

Läs mer

Tfn: Fax: ISO/IEC Produktöversikt. Elastocon marknadsför instrument för materialprovning

Tfn: Fax: ISO/IEC Produktöversikt. Elastocon marknadsför instrument för materialprovning Provning med precision Elastocon AB Tvinnargatan 25 507 30 Brämhult www.elastocon.se Tfn: 033-22 56 30 Fax: 033-13 88 71 info@elastocon.se 1678 ISO/IEC 17025 Produktöversikt Vi är ackrediterade för kalibrering

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 st bilagor)

Beslut om ackreditering (3 st bilagor) Tekniska enheten för Industri och anläggningar Lilli Busetincan Direktnr: 033-17 77 47 E-post: lilli.busetincan@swedac.se Elastocon AB Jonas Nilsson Tvinnargatan 25 507 30 Brämhult Beslut om ackreditering

Läs mer

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Enheten för industri Lilli Busetincan Direktnr: 033-17 77 47 E-post: lilli.busetincan@swedac.se Elastocon AB Tvinnargatan 25 507 30 Brämhult Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Beslut Styrelsen

Läs mer

1678 ISO/IEC Två heldagsseminarier om väderprovning och färgmätning

1678 ISO/IEC Två heldagsseminarier om väderprovning och färgmätning Provning med precision Elastocon AB Tvinnargatan 25 507 30 Brämhult Tfn: 033-22 56 30 Fax: 033-13 88 71 info@elastocon.se www.elastocon.se 1678 ISO/IEC 17025 Vi är ackrediterade för kalibrering av Längd

Läs mer

Ackred. nr 1678 Kalibrering ISO/IEC Produktöversikt. Elastocon marknadsför instrument för materialprovning

Ackred. nr 1678 Kalibrering ISO/IEC Produktöversikt. Elastocon marknadsför instrument för materialprovning Provning med precision Elastocon AB Tvinnargatan 25 507 30 Brämhult Tfn: 033-22 56 30 info@elastocon.se www.elastocon.se Ackred. nr 1678 Kalibrering ISO/IEC 17025 Vi är ackrediterade för kalibrering av

Läs mer

Teknisk renhet nyli.se

Teknisk renhet nyli.se Teknisk renhet nyli.se Nyli Metrology AB Vi har sedan starten 1970 varit kända för att leverera produkter och tjänster med mycket god kvalité, våra passbitar i hårdmetall är ett exempel. Vårt huvudkontor

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Tfn: 033-22 56 30 Fax: 033-13 88 71 info@elastocon.se 1678 ISO/IEC 17025. Produktöversikt. Elastocon marknadsför instrument för materialprovning

Tfn: 033-22 56 30 Fax: 033-13 88 71 info@elastocon.se 1678 ISO/IEC 17025. Produktöversikt. Elastocon marknadsför instrument för materialprovning Provning med precision Elastocon AB Tvinnargatan 25 507 30 Brämhult www.elastocon.se Tfn: 033-22 56 30 Fax: 033-13 88 71 info@elastocon.se 1678 ISO/IEC 17025 Produktöversikt Vi är ackrediterade för kalibrering

Läs mer

Mitutoyo Scandinavia AB

Mitutoyo Scandinavia AB Område: Kvalitetsmanual Dokumentnamn/ Idnummer: Giltig från: 2018-05-02 1 / 7 Utfärdad av: Per Kedvall Godkänd av: Mattias Grundby Distribuerad den: 2018-05-02 Mitutoyo Scandinavia AB Box 712 S-194 27

Läs mer

Kaba expert plus Det optimala låssystemet. Juridiska skydd på nyckel och cylinder till 2033

Kaba expert plus Det optimala låssystemet. Juridiska skydd på nyckel och cylinder till 2033 Kaba expert plus Det optimala låssystemet Juridiska skydd på nyckel och cylinder till 2033 Kaba expert plus har juridiska skydd mot otillåten nyckelkopiering Kabanyckeln - Användarvänlig och vändbar -

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6 ATIVA-Mätdon Produktinformation Sidan 1 av 6 Allmänt om ATIVA-Mätdon ATIVA-Mätdon är ett register för företagets mätdon, verktyg och andra instrument. Det håller bl.a. reda på statusen för varje individ

Läs mer

Säkra låssystem. Trygg leverantör av låssystem sedan 1946. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Säkra låssystem. Trygg leverantör av låssystem sedan 1946. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Säkra låssystem Trygg leverantör av låssystem sedan 1946 ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions ASSA AB är ett företag med djupa rötter i svensk industri. Vår bakgrund ger oss styrka i

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

MÄTKAMPANJ. Kampanjen gäller till och med 28-02 - 2015 eller så långt lagret räcker

MÄTKAMPANJ. Kampanjen gäller till och med 28-02 - 2015 eller så långt lagret räcker MÄTKAMPANJ Kampanjen gäller till och med 28-02 - 2015 eller så långt lagret räcker Om IDF Du kan lita på IDF från minska skjutmått till de största mätverktygen IDF är ett företag inom den Italienska LINK

Läs mer

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet Produktkatalog Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Om företaget Vi vill vara marknadsledande när det gäller design, kvalité, miljö och säkerhet. Vi ser framåt

Läs mer

LVI Low Vision International AB Företagspresentation

LVI Low Vision International AB Företagspresentation LVI Low Vision International AB Företagspresentation Emma Tooth från produktion och Henrik Blomdahl från utveckling monterar läskameror. Jag arbetar som rådgivare på Syncentralen i Oslo där vi inriktar

Läs mer

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6 ATIVA-Mätdon Produktinformation Sidan 1 av 6 Allmänt om ATIVA-Mätdon ATIVA-Mätdon är ett register för företagets mätdon, verktyg och andra instrument. Det håller bl.a. reda på statusen för varje individ

Läs mer

SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se

SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se DTH-CPC 10 Vakuumsolfångare med CPC reflektor och koaxialrör Solfångaren Solfångarna av DTH-CPC 10 serien är resultatet av många års arbete i strävan

Läs mer

Temperaturgivare för industri och forskning

Temperaturgivare för industri och forskning Temperaturgivare för industri och forskning Pentronic din partner för säker temperaturmätning 1 Pentronic Det här är Pentronic Pentronic är en av Europas största tillverkare av industriella temperaturgivare.

Läs mer

Med kompetens driver vi mättekniken framåt för bättre lönsamhet åt våra kunder

Med kompetens driver vi mättekniken framåt för bättre lönsamhet åt våra kunder Mätmaskiner nyli.se Nyli Metrology AB Vi har sedan starten 1970 varit kända för att leverera produkter och tjänster med mycket god kvalité, våra passbitar i hårdmetall är ett exempel. Vårt huvudkontor

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Ventilations- och kombimätare

Ventilations- och kombimätare Detaljerad information finns på vår hemsida www.comfort-control.se Ventilations- och kombimätare VelociCalc 9555 är ett modernt instrument för ventilation och inomhusklimat. Levereras komplett med ventilationsprob

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE Skillnaden är auktoriserad NSK Europe tillverkar kullager, fordonskomponenter, styrsystem och precisionsprodukter i sina moderna tillverkningsfabriker runt om i Europa. Peterlee

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

AXXOS Kalibrering FÖR SMIDIGARE MÄTDONSHANTERING

AXXOS Kalibrering FÖR SMIDIGARE MÄTDONSHANTERING AXXOS Kalibrering FÖR SMIDIGARE MÄTDONSHANTERING Funktioner i Axxos Kalibrering Se nedan vilka funktioner som ingår i en installation av Axxos Kalibrering. Funktioner Axxos Kalibrering 4.0 Ärendehantering

Läs mer

Leica Roteo 35 Den kompletta roterande lasern

Leica Roteo 35 Den kompletta roterande lasern Leica Roteo 35 Den kompletta roterande lasern Komplett perfektion för inomhusarbeten Leica Roteo 35 roterande laser är en multitalang när det än gäller, i tak eller väggar, golv eller stativmonterad. Du

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn Zhafir Zeres Serie 400-2,300 kn Utökade funktioner som standard Zhafir ZERES Serie Zhafir har utvecklat den nya elektriska maskinserien Zeres, för att bli en flexibel formsprutningsmaskin baserad på det

Läs mer

Välkommen till en enklare vardag!

Välkommen till en enklare vardag! Thermotech utvecklar, tillverkar och levererar kund anpassade och hållbara värme- och rörsystem. Vi brinner för att förenkla din vardag och sätter stolthet i att ha en god och nära relation med både leverantörer

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Bilen hämtade vi den 16/6 På fredagen packade vi för att åka till Tyskland via Skåne och Danmark. Lördag är det är dags att åka iväg vi stannar till i Ängelholm.

Läs mer

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar SVENSKA www.smalley.com Spiralformade låsringar Vågfjädrar är Smalley Vad är Smalley Vad Företagets historia Smalley Steel Ring Company grundades 1918 och var från början en leverantör av kolvringar för

Läs mer

NYHET MINDRE! SNABBARE! KRAFTFULLARE! Batteridriven radialpress med automatisk returgång och presstryckövervakning. REMS Akku-Press 22 V ACC

NYHET MINDRE! SNABBARE! KRAFTFULLARE! Batteridriven radialpress med automatisk returgång och presstryckövervakning. REMS Akku-Press 22 V ACC Batteridriven radialpress med automatisk returgång och presstryckövervakning REMS Akku-Press 22 V ACC NYHET MINDRE! SNABBARE! KRAFTFULLARE! for Professionals Ännu kraftfullare: 50 % mer energi! 1) Batteri

Läs mer

TRANSPORT & FÖRVARING AV VARM MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969

TRANSPORT & FÖRVARING AV VARM MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969 TRANSPORT & FÖRVARING AV VARM MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969 SDX välkända kvalitet och livslängd Insidan helt i rostfritt Snabbast från 0 till 80 grader Pressade gejdrar, enkel rengöring och ökad

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Kalibrering av instrument för elektriska installationer Lars Andersson Technical Manager, Intertek Kontroll och provning före idrifttagning viktiga mätningar enl.

Läs mer

ecampus min väg till KNX

ecampus min väg till KNX ecampus min väg till KNX Välkommen! Här följer en guide till hur man på egen hand med en dator och Internetåtkomst kan lära sig grunderna för KNX och hur verktyget ETS fungerar Lycka till! Side nr. 1 Innehåll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:13 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET.

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. TORQUE ELITE startade sin verksamhet 2014. Vi är ett ungt företag men personalen har lång efarenhet av arbete med moment-, lyft- och hydrauliska verktyg. Vi

Läs mer

FORDONSVÄGNING MED FLINTAB

FORDONSVÄGNING MED FLINTAB www.flintab.se FORDONSVÄGNING MED FLINTAB En säker vågfunktion för högt ställda krav Fordonsvåg 14-15 Vägningssystem Viktoria Service & Support Delad vägning Fordonsvåg 14-15 är den första fordonsvågen

Läs mer

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Något om årets träffar i Skoghall (Store Enso) den 22 och 23 april 2015 Pär Eriksson, Skoghall, och Thomas Hedlund-Björnwall, ÅF, hälsade drygt 50 deltagare välkomna

Läs mer

att utveckla din sömnadsförmåga och låta inspirationen ta dig dit du vill. PERFEKT PÅLITLIGHET

att utveckla din sömnadsförmåga och låta inspirationen ta dig dit du vill. PERFEKT PÅLITLIGHET Släpp loss PFAFF passport symaskiner levereras med en hårdhuv som skyddar symaskinen. Den ergonomiska utformningen gör maskinerna praktiska att transportera och enkla att förvara. Nu börjar resan! Tänk

Läs mer

Platt- och tubvärmeväxlare för ångapplikationer är bra men... Helsvetsade plattvärmeväxlare

Platt- och tubvärmeväxlare för ångapplikationer är bra men... Helsvetsade plattvärmeväxlare Helsvetsad plattvärmeväxlare för ångapplikationer SUPERMAX Helsvetsad plattvärmeväxlare SYSTEMLÖSNINGAR Kompletta värmeväxlarmoduler Platt- och tubvärmeväxlare för ångapplikationer är bra men... Har du

Läs mer

I över 50 år har vi trotsat tyngdlagen

I över 50 år har vi trotsat tyngdlagen I över 50 år har vi trotsat tyngdlagen )a Komplett leverantör Simson Power Tools tillverkar och säljer hydrauliska kraftverktyg med hög kvalitet, god säkerhet, flexibilitet och hög prestanda. I kombination

Läs mer

FRÅN IDÉ TILL FÄRDIG KARTONG

FRÅN IDÉ TILL FÄRDIG KARTONG IDÉSIDOR - PACKSTATIONER/KARTONVIKARE M.M. Handfixturer FRÅN IDÉ TILL FÄRDIG KARTONG enkelt...ring Bloms! f ö r arbetsplatsfö rslag ring Bloms 033-15 70 75 19 IDÉSIDOR PACKSTATIONER, KARTONGVIKARE M.M.

Läs mer

Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser. Kompletta konferensrum. Installerat och klart.

Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser. Kompletta konferensrum. Installerat och klart. Smarta möteslösningar för alla arbetsplatser Kompletta konferensrum. Installerat och klart. Våra gedigna kunskaper och långa erfarenhet borgar för att allting fungerar som planerat. Låt oss hjälpa er att

Läs mer

Yvonne Perman avslutar beskrivningen

Yvonne Perman avslutar beskrivningen Sammandrag av Beskrivarkursen Ett litet sammandrag från Keeshondringens beskrivarkurs, som startade den 10 april 2010 med anatomi m.m, hos Sigrid Hansson i Ucklum och avslutades den 15 maj 2011 på Hörsjöns

Läs mer

Användarhan dbok. Areaberäknare INNEHÅLLSFÖRTECKNING TOC. Handbok versionsnr. SV 2-1 Programvara versionsnr. 3.0 Kongskilde

Användarhan dbok. Areaberäknare INNEHÅLLSFÖRTECKNING TOC. Handbok versionsnr. SV 2-1 Programvara versionsnr. 3.0 Kongskilde Användarhan dbok Areaberäknare Handbok versionsnr. SV 2-1 Programvara versionsnr. 3.0 Kongskilde INNEHÅLLSÖRTECKNING TOC 1. Översikt av areaberäkningsfunktion Areaberäknaren innehåller både en partiell

Läs mer

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer.

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. styrsystem CORROVENTA STYRSYSTEM Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. 80 www.corroventa.se styrsystem www.corroventa.se

Läs mer

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 Vi vet att professionella användare ställer höga krav på sin utrustning och våra verktyg är konstruerade för att tillmötesgå våra kunders behov, både med avseende på

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

ThermoCon Konvektorer THERMOPANEL. ThermoCon KOMPAKTA VÄRMEPAKET

ThermoCon Konvektorer THERMOPANEL. ThermoCon KOMPAKTA VÄRMEPAKET THERMOPANEL ThermoCon Konvektorer ThermoCon KOMPAKTA VÄRMEPAKET Stora glaspartier och öppna planlösningar. Det är 2000-talets boende, både i exklusiva villor och vanliga lägenheter. Här är det låga och

Läs mer

Utbildning, kurser & datasupport

Utbildning, kurser & datasupport Utbildning, kurser & datasupport Mobila totallösningar för yrkestrafiken Lär dig jobba effektivt med datorn Hantera digitalkamera & scanner Skapa & uppdatera dina egna hemsidor Gör egna visitkort produktblad

Läs mer

STYRSYSTEM CORROVENTA. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer.

STYRSYSTEM CORROVENTA. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. styrsystem CORROVENTA Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. 76 styrsystem 77 SUPERVISION Styrsystem SuperVision för

Läs mer

Flexibla installationer Uttagsstavar, uttagsstubbar, bordsmoduler och Pop Up

Flexibla installationer Uttagsstavar, uttagsstubbar, bordsmoduler och Pop Up Flexibla installationer Uttagsstavar, uttagsstubbar, bordsmoduler och Pop Up Uttagsstavar, uttagsstubbar, bordsmoduler och Pop Up för moderna och flexibla miljöer 2 Kontorsinstallation Kontoren tenderar

Läs mer

Laser EXAMINER är ett unikt verktyg som har utvecklats av TEXA i samarbete med Brembo, för att noggrant kunna mäta slitaget på bromsskivor och

Laser EXAMINER är ett unikt verktyg som har utvecklats av TEXA i samarbete med Brembo, för att noggrant kunna mäta slitaget på bromsskivor och Laser EXAMINER Laser EXAMINER är ett unikt verktyg som har utvecklats av TEXA i samarbete med Brembo, för att noggrant kunna mäta slitaget på bromsskivor och mönsterdjupet på däck. Det innovativa nya verktyget

Läs mer

1.495:- NYHET NYHET NYHET. Från 4.100:- Golv/bordsvåg med räknefunktion. Paketvåg 100 kg. Elektronisk räknevåg med rostfri vågplatta.

1.495:- NYHET NYHET NYHET. Från 4.100:- Golv/bordsvåg med räknefunktion. Paketvåg 100 kg. Elektronisk räknevåg med rostfri vågplatta. Golv/bordsvåg med räknefunktion Rostfri vågplatta. Nät- eller batteri drift (ackumulator ingår). Inbyggt, laddningsbart batteri med 100 h drift. Förberedd för printer- och dataanslutning. Stativhöjd inkl.

Läs mer

Det mindre systemet för tillståndsövervakning som ger er större lexibilitet. SKF Multilog On-line System IMx-8

Det mindre systemet för tillståndsövervakning som ger er större lexibilitet. SKF Multilog On-line System IMx-8 Det mindre systemet för tillståndsövervakning som ger er större lexibilitet. SKF Multilog On-line System IMx-8 SKF Multilog On-line System IMx-8 Kompakt övervakningsenhet, inte större än en bok Vikt: 450

Läs mer

HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE

HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE Friggeråkers Verkstäder AB FALKÖPING TALLRIKSSPRIDARE 1 Manufacturer: Danska vägen 87, SE-521 32 Falköping, Sweden Phone +46 515 777 640, Telefax +46 515 801 88 www.friggeraker.se

Läs mer

Välkommen till oss i monter U:550!

Välkommen till oss i monter U:550! Nummer 1 2012 Tidningen du just nu läser är så aktuell som den kan bli. Vi producerade tidningen på plats på mässan under onsdagen. Den skickades till tryckeriet för tryck samma dag och började delas

Läs mer

VD har ordet; En spännande höst går mot sitt slut. NEWS

VD har ordet; En spännande höst går mot sitt slut. NEWS PROCLIENT NEWS I ÅRGÅNG 3 1 NEWS VD har ordet; En spännande höst går mot sitt slut. Det har varit en mycket händelserik höst, både för oss på Proclient och för omvärlden i stort. Flera bedömare anser nu

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Kalibrering av instrument för elektriska installationer Lars Andersson Technical Manager, Intertek Kontroll och provning före idrifttagning viktiga mätningar enl.

Läs mer

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Dokumentrevision 1.0, januari 2011 Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (1 sensor, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

PROGRAMMERING I NXC. Sammanfattning KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN

PROGRAMMERING I NXC. Sammanfattning KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN PROGRAMMERING I NXC Namn: Michel Bitar 2012-08- 25 E- post: mbitar@kth.se Introduktionskurs i datateknik, II1310 Sammanfattning Intressant och lärorik laboration om att programmera

Läs mer

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator?

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator? Produktkonfigurator Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Produktkonfiguratorn är en tilläggsfunktion i MONITOR som ger dig ett systemstöd för att hantera och kombinera flera varianter och utföranden av

Läs mer

IDÉSIDOR ARBETSBORD/PACKSTATIONER

IDÉSIDOR ARBETSBORD/PACKSTATIONER 7 IDÉSIDOR ARBETSBORD/PACKSTATIONER Bloms tillverkar arbetsbord i alla tänkbara storlekar och former anpassat efter kundens önskemål. Vi har ett mycket stort standard sortiment, men skulle det inte räcka

Läs mer

Electrolux Diskrumsutrustning

Electrolux Diskrumsutrustning I kombination med kan Electrolux Diskmaskiner utnyttjas till sin fulla kapacitet. Modulsystemet gör att man kan utforma diskrummet på ett ekonomiskt och ergonomiskt fulländat sätt med kompletta lösningar

Läs mer

Enkel Digital Skyltning

Enkel Digital Skyltning Enkel Digital Skyltning på några minuter... färdiga, enkla och stabila system från Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen

Läs mer

TRANSPORT & FÖRVARING AV KYLD MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969

TRANSPORT & FÖRVARING AV KYLD MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969 TRANSPORT & FÖRVARING AV KYLD MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969 SDX välkända kvalitet och livslängd Insidan helt i rostfritt Extremt hög driftsäkerhet Pressade gejdrar, enkel rengöring och ökad säkerheten

Läs mer

LÄKTARSTOLAR THEBOXSEAT

LÄKTARSTOLAR THEBOXSEAT LÄKTARSTOLAR THEBOXSEAT BOXSEAT 903 ONYX THEBOXSEAT Ett helt nyutvecklat stolkoncept med en unik och mycket kompakt design. Ingen annan stol i världen har rönt så stor uppmärksamhet som just THEBOXSEAT.

Läs mer

HÖJDMÄTARE 42 300:- Hög noggrannhet Noggrannhet: (1,1 + 0,6 L / 600) µm L = Mätlängd (mm) Mätsträcka 600 mm

HÖJDMÄTARE 42 300:- Hög noggrannhet Noggrannhet: (1,1 + 0,6 L / 600) µm L = Mätlängd (mm) Mätsträcka 600 mm HÖJDMÄTARE Linjär höjdmätare LH-600 E/EG Detta högpresterande 2D-mätsystem med utmärkt precision, enkel hantering och ny lättläst TFT LCD-färgskärm på 5,7 tum / 144,78 mm är ett måste inom sin kategori.

Läs mer

Den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat. Bensinstationer

Den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat. Bensinstationer Den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat Bensinstationer Frico har den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat på bensinstationen, vilken omfattar såväl butiksytor och tvätthall som

Läs mer

Do it like a pro NYHET! IM350+ Startpaket Impuls > Paketpris 7.600:- + moms. Paketpris 3.495:- + moms. Paketpris 2.695:- + moms

Do it like a pro NYHET! IM350+ Startpaket Impuls > Paketpris 7.600:- + moms. Paketpris 3.495:- + moms. Paketpris 2.695:- + moms PangPang 17 gäller t.o.m. 12 augusti 2012 PANG PANG Do it like a pro 17 Startpaket Impuls > Paketpris 7.600:- + moms NYHET! IM350+ Paketpris 3.495:- + moms Paketpris 2.695:- + moms Paketpris 6.695:- +

Läs mer

Telefonmöte Tillägg 9 E) Aktuella omval resp nyval till styrelsen.

Telefonmöte Tillägg 9 E) Aktuella omval resp nyval till styrelsen. Styrelsemöte 2014-01-13 Telefonmöte 15.00 Närvarande: Jane, Göran, Olle, Anna-Lisa, Per Johan och Susanne. 1. Mötet öppnandes av Jane. 2. Jane valdes till mötesordförande, Susanne till sekreterare samt

Läs mer

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING Bildförslag: Vi tar en bild på installation av NSP-rör. Uppifrån, så man ser hur röret förs ner i skorstenen, lite händer som jobbar, arbetskläder, 1964eventuell

Läs mer

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMLIG LAST LÖSNINGEN FÖR ICK-US,VANS OCH ERSONBILAR Som professionell användare ställer du säkert höga krav på effektivitet under din arbetsdag och ofta ingår

Läs mer

HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE

HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE Friggeråkers Verkstäder AB FALKÖPING TALLRIKSSPRIDARE 1 Huvudkontor Danska vägen 87 521 32 Falköping, Tel 0515-777 640, Fax 0515-801 88 Friggeråkers Verkstäder sedan

Läs mer

Beck - stolt generalagent för Kobelco i hela Sverige och centrala delar av Norge

Beck - stolt generalagent för Kobelco i hela Sverige och centrala delar av Norge Beck - stolt generalagent för Kobelco i hela Sverige och centrala delar av Norge Direktimport ger bästa pris! - För en bättre miljö! Huvudkontor Stockholm Beck Maskin Sverige AB Rudanvägen 2 136 50 Jordbro

Läs mer

Industry Trend Monitor. Februari 2018

Industry Trend Monitor. Februari 2018 Industry Trend Monitor Februari 208 Industry Trend Monitor syftar till att kartlägga och skapa en bild över det svenska industrisamhället. Vilka trender och utmaningar står svensk industri inför? Hur ser

Läs mer

OBJEKTINFORMATION September 2013

OBJEKTINFORMATION September 2013 OBJEKTINFORMATION September 2013 Scandinavian Crown (Objekt S-6465) CETRÉL Företagsförmedling har i uppdrag att förmedla kontakt med potentiella köpare av detta företag och att projektleda en överlåtelseprocess.

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

REGO-FIX: SWISS MADE UNDER MER ÄN 50 ÅR

REGO-FIX: SWISS MADE UNDER MER ÄN 50 ÅR REGO-FIX: SWISS MADE UNDER MER ÄN 50 ÅR Fokus på högsta precisionsnivå och alltid i farten det är framgångsreceptet hos REGO-FIX AG, schweizisk tillverkare av hållande precisionsverktyg med huvudkontor

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Lars Andersson Technical Manager, Intertek 2016-09-09 Agenda Kalibrering del 1. Vad är det och behövs det egentligen? Vilka är kraven och hur möter vi dom? Är

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012 Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till Hogeschool

Läs mer

EXPERTEN PÅ INDUSTRIARBETSPLATSEN.

EXPERTEN PÅ INDUSTRIARBETSPLATSEN. EXPERTEN PÅ INDUSTRIARBETSPLATSEN 5S www.gigant.se EXPERTEN PÅ 5S EXPERTEN PÅ 5S KUNSKAPEN SOM GER EN BÄTTRE ARBETSPLATS Med 20 års erfarenhet vet vi på Gigant vad som gör en bra arbetsplats ännu bättre.

Läs mer

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild!

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! jubileum Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! Bröderna Perssons Specialsnickeri i Bromölla är ett av Sveriges ledande specialsnickerier. Efter 30 års verksamhet är vi idag 23 medarbetare

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande.

Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

Maj 2016 Mars Glasade stålpartier. Stilrena och säkra rumslösningar. Säkra dörrar

Maj 2016 Mars Glasade stålpartier. Stilrena och säkra rumslösningar. Säkra dörrar Maj 2016 Mars 2016 Glasade stålpartier Stilrena och säkra rumslösningar Säkra dörrar Glas och stål i perfekt harmoni Glaset har fascinerat människan i tusentals år. Kanske för att det skapar en känsla

Läs mer

Maskininformation vm-1200

Maskininformation vm-1200 VM-1200 INFO AMADA MACHINE TOOLS är ett välkänt begrepp för industriaktörer världen över. Företaget leder utvecklingen av såväl sågmaskiner som sågblad och har ett av världens största sortiment av bimetall-

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Ett steg längre inom Print och IT

Ett steg längre inom Print och IT Ett steg längre inom Print och IT TDO som IT-partner. Alla företag är i behov av IT-kompetens, men det är inte alla företag som kan eller vill anställa en IT-specialist. Låt oss berätta hur vi kan ta över

Läs mer

Ilsbo Entreprenadprodukter

Ilsbo Entreprenadprodukter Ilsbo Entreprenadprodukter llsbo Kedjeröjare H-serien llsbo Universalblad SBE240-serien www.ilsbotools.se Ilsbo H1000/H1200/H1500 Standard och Pro Ilsbo H-serien är hydrauldrivna röjaggregat för kranspetsmontage.

Läs mer

+ Kunder berättar. Älvsbyhus AB. Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00

+ Kunder berättar. Älvsbyhus AB. Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00 + Kunder berättar + AB Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00 Hustillverkaren som gör det möjligt för fler att bygga nyckelfärdiga hus

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer