PROJEKTETS BAKGRUND OCH MOTIV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTETS BAKGRUND OCH MOTIV"

Transkript

1 OPEN DOORS PROJEKTBESKRIVNING FORM AV INSATS: NÖDHJÄLP LAND: IRAK TIDSPERIOD: JULI SEPTEMBER 2014 UTLÖSANDE FAKTOR: RENSNINGEN AV KRISTNA FRÅN STADEN MOSUL PROJEKTETS BAKGRUND OCH MOTIV Den 9 juni attackerade de islamistiska ISIS-styrkorna staden Mosul i norra Irak. ISISstyrkorna, som numera går under beteckningen Islamiska staten (IS), har sedan dess ockuperat staden. Detta ledde till en massflykt av folket i Mosul och rapporter nämner att upp till medborgare har flytt ett förväntat islamistiskt skräckvälde. Det är också mycket troligt att den irakiska armén kommer att angripa staden för att återta kontrollen. Bland dessa flyktingar finns mellan kristna familjer, vilket skulle innebära att de flesta av stadens kvarvarande kristna har lämnat staden och att Mosul snart kommer att vara "fritt från all kristen närvaro". Även om Mosul ännu inte är helt "fritt från kristna", så togs ämnet upp av många mullor under fredagsbönen i stadens moskéer fredagen den 20 juni. Man nämnde att den kommande perioden bör användas för att "rena Mosul" från minoriteter, inklusive kristna. När Mosul är "rent" och helt islamiskt, finns det är ett löfte om att Mosul kommer att bli huvudstad för IS. FLYKTINGSITUATIONEN REGIONEN KURDISTAN UNHCR skriver i en rapport från den 11 juni, att grannprovinsen Erbils flyktingråd och gränsposteringar uppskattar att ca människor passerade gränsen till Erbil den 10: e juni. Majoriteten av de tillfrågade nämnde att de planerade att resa till Erbil eller Kirkuk.

2 Det förväntas att antalet familjer/personer med akuta behov av boende och grundläggande förnödenheter kommer att stiga, i synnerhet som flyktingarnas begränsade resurser snabbt kommer att utarmas av t.ex. hotellkostnader i Erbil. En översikt av de individer som korsat provinsgränsen indikerar att en betydande andel av flyktingarna består av familjer med begränsade ekonomiska resurser. Enligt lokala myndigheter i grannprovinsen Dohuk, passerade ca internflyktingar gränsen till Dohuk den 10 juni. Än så länge finns det inga internflyktingar från Mosul i granprovinsen Suleymaniyah. Men även här förbereder myndigheterna en anstormning av internflyktingar. Omkring familjer redan var på flykt och var på väg till den kurdiska regionen i Irak, blev tvungna att fly vidare till konfliktområdena Bartella, Al-Hamdaniya, Tall Kayf, Bashiqah, och Mosul Dam. MOSUL UNHCR: s partnerorganisation ISHO, informerade om att ca 200 fördrivna familjer återvände från den västra delen av Mosul till den östra delen. Ninive PARC-teamen informerade samtidigt om att ca familjer har återvänt till sina hem på grund av att vatten- och elförsörjning har återupptagits. Men sedan den 12 juni, då flygbombningar inleddes av regimen i Bagdad, har strömmen av internflyktingar som lämnar staden ökat. Enligt UNHCR i Mosul, finns ett stort antal internflyktingar från Mosul som bor i städer i utkanten av Mosul. Man uppskattar att mellan kristna flyktingfamiljer från Mosul har lämnat staden, vilket är majoriteten av de kristna som finns kvar i staden. De flesta av dessa familjer är nu bosatta i flera olika städer och byar. Man bor i skolor, tillsammans med släktingar, i moskéer, tält, ruiner eller på byggplatser etc. De omedelbara behoven är vatten, mat och madrasser. All form av matlagning kommer naturligtvis också att bli en stor utmaning pga. bristen på kokkärl, gas och fotogen. Brådskande behov: Dricksvatten och mat, andra viktiga livsmedel såsom modersmjölksersättning Grundläggande husgeråd, fläktar, hygienartiklar och sommarkläder Sjukvårdspersonal och mediciner Psykosociala insatser och traumarådgivning till följd av könsrelaterat våld och sexuella övergrepp OPEN DOORS PLANERADE RESPONS Tonvikten kommer att ligga på att uppmuntra och stödja den lokala kyrkan samt medborgare i kristna byar att engagera sig och ge stöd till de nya internflyktingarna, däribland internflyktingar med en icke-kristen bakgrund.

3 I allmänhet finns det en allvarlig tvekan i att låta icke-kristna besöka kristna områden. Orsaken är den anti-kristna attityd som är utbredd bland många muslimer och arabiska grupper. Vi vill uppmuntra till en förändring i denna inställning eftersom vi tror att det är viktigt för kyrkan ska vara ett salt och finnas till för alla. Sedan den 10 juni har det varit uppmuntrande att se att det funnits aktiviteter från minst en kristen by. Strax intill byn passerade tusentals internflyktingar i väntan på att få passera en gränskontroll. Byborna samlade in motsvarande kr för att köpa vatten och vissa livsmedel för att distribuera till de väntande i värmen. Det är dock uppenbart att ekonomin kommer att vara ett allvarligt problem i dessa redan fattiga byar. Arbetslösheten är redan på allvar höga nivåer - ofta över 50 %. Ekonomiskt stöd kommer därför att behövas för att uppmuntra givmildheten bland de kristna. Planen är därför att ge omedelbar hjälp till många av de internflyktingarna som anlänt till de kristna områdena, liksom i Erbil och Duhok eller andra städer där man tagit emot många av de internflyktingarna från Mosul. Tonvikten kommer att ligga på att stärka den lokala kyrkan och ge dem möjligheten att engagera sig för interflyktingar genom att kunna ge konkret och praktisk hjälp, vare sig de är kristna eller icke-kristna. Planen är också att samverka med andra organisationer med en liknande målsättning. ÖVERGRIPANDE MÅLSÄTTNING För att svara på kyrkans diakonala kallelse finns sedan flera år tillbaka ett behov av att få se hur kyrkan i Irak i allmänhet blir mer delaktiv och engagerad med det omgivande samhället. Open Doors vill stärka kyrkan i detta avseende. Kortsiktig målsättning: Tillhandahålla mat och vatten till internflyktingar som kommit till kristna byar och distrikt Tillhandahålla madrasser och filtar till dem som funnit sin tillflykt i skolor eller tomma byggnader Ge medicinskt stöd där de behövs Långsiktig målsättning: Bygga vidare på den tillit och förtroende som de kortsiktiga målen kommer att ge, både inom kyrkan som för samhället i stort, oavsett religiös bakgrund. Fortsätta att uppmuntra, stödja och utrusta kyrkan i sin kallelse att vara utåtriktad. Satsa på ledarskapsutveckling (utbilda lärare, kristna ledare och traumarådgivare) Uppmuntra och verka för enhet bland olika kyrkor, samfund och ledare. Utrusta och stödja kyrkan till att bygga broar mellan olika samhällsgrupper (kristna och icke-kristna).

4 PROJEKTETS MÅL: Inom ramen för ovanstående målsättningar planerar projektet tre olika insatser: Insats 1: Att ge humanitärt bistånd. Det omedelbara behovet är få igång distributionen av förnödenheter såsom mat och vatten, liksom madrasser och matlagningsmöjligheter. Det finns också allvarliga hälsorisker om hygien inte upprätthålls och om det inte finns någon medicinsk personal tillgänglig. Dessa briser kan skapa en ännu större humanitär kris. De specifika insatserna är därför: Att dela ut matpaket till kristna familjer per månad. (330 kr/10 dagar) Att dela ut hygienpaket (130 kr/månad) Att förbereda tillgången till akuta medicinsk personal och läkemedel ( kr) Insats 2: Att samarbeta med lokala partners Inom ramen för denna insats de specifika projektmålen är: Samordna en effektiv nödhjälp genom att samverka med andra likasinnade organisationer för att även identifierats andra utsatta internflyktingar. Att stärka lokala partners så att de kan nå ut med sina humanitära insatser i överensstämmelse med våra egna målsättningar. Insats 3: Förespråkande verksamhet på uppdrag av kyrkan i Irak (advocacy) Information om den lokala kyrkans utmaningar måste ökas och enskilda incidenter ska rapporteras. De behov som den lokala kyrkan står iför måste meddelas till den internationella gemenskapen. Vi måste vara språkrör för den mångfacetterade lokala kristna gemenskapen. Projektets brådskande karaktär: Situationen är allvarligt och akut eftersom kristna familjer lider och den lokala kyrkan är i ett desperat behov av hjälp deras. Deras egen verksamhet är ekonomiskt ohållbar, eftersom det lokala samhället i stort saknar medel och resurser. På grund av ett väletablerat nätverk av lokala partners och kyrkoledare är Open Doors väl positionerat för att kunna ge humanitärt stöd, även i de mest avlägsna och svåråtkomliga områdena områden i och omkring Ninive-platån. Material och utrustning inför vintern är ännu inte akut, men det kommer att behövas framöver. Därför är det bra att förbereda sig och inte stå handfallen ifall kylan anländer tidigt. Vissa leveranser kommer vi att förvara i ett lager eftersom priserna på vinterartiklar är bättre under sommarmånaderna.

5 Projektets långsiktiga målsättning: För närvarande är säkerhetsläget i Irak mycket osäkert och förändringar sker varje dag, ibland timme för timme. Kristna på Ninive-platån kan komma att finnas kvar under en lång tid framöver, eller också lämnar de för att aldrig återkomma. Open Doors samverkar med lokala organisationer med syftet att hjälpa kristna att kunna stanna kvar i sitt hemland. Denna projektskrivning är dock inriktad på en omedelbar nödhjälpsinsats samt en förberedande vinter insats. Orsaken är att det är mycket troligt att kristna och andra internflyktingar inte kommer att återvända till Mosul förrän IS (f.d. ISIS)har lämnat och regeringen har full kontroll över säkerheten. Långsiktiga mål kommer att uppnås genom vår ordinarie verksamhet. Projektets förväntade livslängd: Den förväntade tidslängden för projektet är satt till 3 månader och vara mellan den 16 juni fram till den 16 september. Beroende på tillgänglig finansiering kan vi fortsätta längre, men måste då följa flyktingströmmen, som just nu ökar med ca 100 familjer varje vecka. Projektet kommer att övervakas kontinuerligt och anpassas till förändrade behov och situationer. Målen kommer dock att fortsätta hela. Projektets budget: Budgeten uppdelad per månad (alla kostnader är i USD). Nödhjälpspaket: vi kommer att distribuera ca nödhjälpspaket varje månad till en genomsnittlig kostnad av USD 50 per paket. Medicinsk hjälp: detta inkluderar kostnader för läkemedel och medicinska personal. Kostnader för distribution och logistik av utdelningen är separata budgetposter. Kostnader: Nödhjälpspaket: ($50) 15 kg ris 2 kg socker 3 flaskor matolja 2 tuber tomatpuré 4 påsar tvättmedel 3 medelstora syltburkar 4 paket spagetti eller makaroner 4 burkar konserverat kött 1 ost (ca ½ kilo) 2 påsar te (ca 0,5 kg) 1 stor flaska diskmedel (för tallrikar och koppar) Kostnader för hygienartiklar $20

6 Kostnader för läkemedel i nödsituationer och medicinsk personal $ Senaste uppdateringarna i Mosul: Islamisk lag har införs, vilket innebär full täckning för alla kvinnor, förbud mot all rökning, (inkl. vattenpipa) samt förbud mot alla alkoholförtäring. Kvinnor ska hållas inomhus och är endast tillåtna utanför hemmet i samvaro av en manlig familjemedlem. Ingen hårklippning är tillåten för män (vilket även gäller skäggväxten). En särskilt islamisk skatt (jizya/dhimmi) påtvingas samtliga icke-muslimer. Skatten uppgår till ca $250 per månad och familj. Dock varierar summan beroende på familjens storlek och inkomst. Fredagen den 20 juni nämnde mullorna i de lokala moskéerna att det är dags att rensa Mosul från alla minoriteter, inklusive e kristna. När Mosul är "rensat" kommer staden att bli huvudstad för ISIS (IS). Det finns rykten om fyra kristna flickor halshöggs den 22 juni eftersom de inte bar slöja. Alla rapporter och nyheter visar att Mosul inte kommer att vara en säker plats för kristna under den närmaste framtiden. Därför kommer en återgång av kristna internflyktingar till Mosul sannolikt inte att ske inom de närmaste månaderna. Det omedelbara just nu är behovet av mat och vatten. Insatser inför vintern kommer att planeras mer i detalj i ett senare skede. Open Doors Sverige

Rättslig kommentar. angående. situationen i Irak. Lifos analys 1 (5) 2014-08-15. Rättslig styrning

Rättslig kommentar. angående. situationen i Irak. Lifos analys 1 (5) 2014-08-15. Rättslig styrning Adm162101027 1 (5) 2014-08-15 Rättslig styrning Rättslig kommentar angående situationen i Irak Lifos analys Säkerhetsläget ISIS, som numera går under förkortningen IS (Islamiska staten), fortsätter att

Läs mer

Assyrier Utan Gränser

Assyrier Utan Gränser Årsredovisning för Assyrier Utan Gränser Räkenskapsåret 2008-01-01-2008-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Katastroffonden Halvårsrapport 2014

Katastroffonden Halvårsrapport 2014 Katastroffonden Halvårsrapport 2014 Photo: Heidi Anicete/Save the Children Barn i Gaza 2014. Foto: Jozef Nateel/Rädda Barnen Tack för ert fantastiska stöd! Centralafrikanska republiken. Foto Mark Kaye/Rädda

Läs mer

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret.

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret. Lådövning Flykting eller invandrare, taget från UNHCR:s Mot alla odds -spel Antal deltagare: 1-5 Tid:10 min Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan

Läs mer

IVC årsredovisning för verksamhetsåret 2016

IVC årsredovisning för verksamhetsåret 2016 IVC årsredovisning för verksamhetsåret 2016 Undertecknad styrelseledamot i Islamiskt VälgörenhetsCenter intygar härmed att denna kopia av årsredovisningen överensstämmer med originalet. Organisations nr:

Läs mer

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:3073 av Julia Kronlid m.fl. (SD) med anledning av prop. 2014/15:104 Svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen i norra Irak Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2936 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och övriga minoriteters situation i inbördeskrigens Irak och Syrien

Motion till riksdagen: 2014/15:2936 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och övriga minoriteters situation i inbördeskrigens Irak och Syrien Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2936 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och övriga minoriteters situation i inbördeskrigens Irak och Syrien Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

bedömningen av internflykt i Irak

bedömningen av internflykt i Irak 1 (8) Rättsavdelningen 2017-06-29 SR 28/2017 Rättslig kommentar angående bedömningen av internflykt i Irak Sammanfattning Internflykt i Irak kan i första hand bli aktuellt till Erbil och Suleymaniya i

Läs mer

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade i Pakistan Uppdaterad 2010-08-30

Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade i Pakistan Uppdaterad 2010-08-30 Charity Ratings guide till att hjälpa de drabbade i Pakistan Uppdaterad 2010-08-30 Sedan månadsskiftet juli/ augusti har Pakistan drabbats av en översvämningskatastrof. Situationen har kontinuerligt förvärrats.

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Kurdistan och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Kurdistan och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:540 av Fredrik Malm (FP) Kurdistan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Kurdistan och tillkännager detta

Läs mer

Islamiskt VälgörenhetsCenter Årsredovisning

Islamiskt VälgörenhetsCenter Årsredovisning Islamiskt VälgörenhetsCenter Årsredovisning 2013-2014 Undertecknad styrelseledamot i Islamiskt VälgörenhetsCenter intygar härmed, dels att denna kopia av årsredovisningen överensstämmer med originalet.

Läs mer

ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva. Europaparlamentets resolution av den 27 oktober 2016 om situationen i norra Irak/Mosul (2016/2956(RSP))

ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva. Europaparlamentets resolution av den 27 oktober 2016 om situationen i norra Irak/Mosul (2016/2956(RSP)) Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva P8_TA-PROV(2016)0422 Situationen i norra Irak/Mosul Europaparlamentets resolution av den 27 oktober 2016 om situationen i norra Irak/Mosul (2016/2956(RSP))

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2129 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och de övriga minoriteternas situation i inbördeskrigens Irak och Syrien

Motion till riksdagen 2015/16:2129 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och de övriga minoriteternas situation i inbördeskrigens Irak och Syrien Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2129 av Julia Kronlid m.fl. (SD) De kristnas och de övriga minoriteternas situation i inbördeskrigens Irak och Syrien Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

tro hopp kärlek Ny i Sverige - Integrationsarbete i Angereds, Bergsjöns och Lundbys församlingar

tro hopp kärlek Ny i Sverige - Integrationsarbete i Angereds, Bergsjöns och Lundbys församlingar tro hopp kärlek Ny i Sverige - Integrationsarbete i Angereds, Bergsjöns och Lundbys församlingar Ny i Sverige I våra dagliga möten med de som är nya i Sverige formas Ny i Sveriges verksamheter. Utifrån

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 16.9.2014 B8-0109/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123(2) i arbetsordningen om situationen

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen En majoritet av svenska folket är beredda att hjälpa de människor som flyr. Flera vill

Läs mer

Med värdighet som vägledning?

Med värdighet som vägledning? Med värdighet som vägledning? En siluett vinkar genom fönstret på övre våningen av migrationsverkets förvar i Märsta norr om Stockholm. Han har satt upp en lapp i fönstret, men det går inte att se vad

Läs mer

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond Rädda liv och skydda rättigheter ActionAid Sveriges Katastroffond Nödsituationer och naturkatastrofer kräver humanitära insatser Antalet människor som drabbas av naturkatastrofer och konflikter ökar Politiska

Läs mer

Föreningen Islamiska Skolan i Göteborg

Föreningen Islamiska Skolan i Göteborg Föreningen Islamiska Skolan i Göteborg R ömosseskolan är en skola som präglas av gemenskap, öppenhet och trygghet. Vi ser det som vår uppgift att skapa en skola där alla elever känner att de är lika mycket

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM66. Förordning om ett instrument för nödhjälp inom EU. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM66. Förordning om ett instrument för nödhjälp inom EU. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om ett instrument för nödhjälp inom EU Justitiedepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 115 Förslag till rådets förordning om tillhandahållande

Läs mer

B8-0295/2014 } B8-0297/2014 } B8-0299/2014 } B8-0301/2014 } B8-0303/2014 } B8-0308/2014 } RC1/Am. 1

B8-0295/2014 } B8-0297/2014 } B8-0299/2014 } B8-0301/2014 } B8-0303/2014 } B8-0308/2014 } RC1/Am. 1 B8-0308/2014 } RC1/Am. 1 1 Javier Couso Permuy, Ángela Vallina, Georgios Katrougkalos, Emmanouil Glezos, Sofia Sakorafa, Kostadinka Kuneva, Rina Ronja Kari Skäl Aa (nytt) Aa. Irakiska kvinnor utsätts för

Läs mer

Katastroffadder Katastroffadder Plans arbete Projektexempel

Katastroffadder Katastroffadder Plans arbete Projektexempel Katastroffadder 2014 Katastroffadder Plans arbete Projektexempel Katastroffadder Tack för ditt stöd som Katastroffadder! Tyfoner, översvämningar, jordbävningar och andra naturkatastrofer drabbar varje

Läs mer

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar 2015-2016 Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten Syfte Att kartlägga omfattningen av Svenska kyrkans

Läs mer

Mellanöstern brinner. En rapport från Folkpartiet Liberalerna om situationen för den assyriska befolkningen i Irak och Syrien

Mellanöstern brinner. En rapport från Folkpartiet Liberalerna om situationen för den assyriska befolkningen i Irak och Syrien Mellanöstern brinner En rapport från Folkpartiet Liberalerna om situationen för den assyriska befolkningen i Irak och Syrien Folkpartiet Liberaler www.folkpartiet.se info@folkpartiet.se Mellanöstern brinner

Läs mer

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation En bättre värld i arv Information om testamentsdonation En hälsning från direktorn 3 Hoppet om något bättre blir verklighet Någon dag, någonstans i världen, kan ett barn som lever i extrem fattigdom få

Läs mer

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut 1 (5) Beslut 2007-07-05 Beteckning Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut Sökande man, medborgare i Irak Beslut Migrationsverket beslutar att inte bevilja ny prövning enligt 12 kap. 19

Läs mer

Södertälje i världen Världen i Södertälje

Södertälje i världen Världen i Södertälje Södertälje i världen Världen i Södertälje Södertäljefakta bakgrund Södertälje är en stad med 83 600 invånare, vilket är knappt en procent av Sveriges hela befolkning. Storföretagen AstraZeneca och Scania

Läs mer

AKTIVITETER KAMPANJER NYHETER

AKTIVITETER KAMPANJER NYHETER Översikt 2016 AKTIVITETER KAMPANJER NYHETER www.hatunefoundation.com Syster Hatune Dogan har dedikerat sitt liv till Matteus 25:40 TJUGOSEX ÅR I DE FATTIGAS OCH FÖRFÖLJDAS TJÄNST Hatune Foundation är en

Läs mer

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2934 av Björn Söder m.fl. (SD) Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 5

Läs mer

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Togo Landinfo 2017 Om Togo Togo ligger i västra Afrika och har tidigare varit både tysk och senare fransk koloni. 1960 blev landet självständigt men fick inte demokratiskt styre förrän år

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 2 s eptember 2016 Svenskarnas syn på flyktingsituationen För ett år sedan, nästan exakt på dagen, genomförde Aftonbladet/Inizio en av sina mätningar om svenska folkets

Läs mer

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees Innehållsförteckning Definition, antal och förekomsten av flyktingar i världen 1 Flyktingars rättsliga ställning och UNHCR:s arbete 2 Flera internationella

Läs mer

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

A home away from home

A home away from home A home away from home Ett bättre hem för människor på flykt Better Shelter är resultatet av gränsöverskridande samarbeten, teknisk innovation och praktisk tillämpning. En innovativ nödbostad framtagen

Läs mer

Assyrierna: utrotningshotad ursprungsbefolkning

Assyrierna: utrotningshotad ursprungsbefolkning Lukemista Levantista 1/2016 Assyrierna: utrotningshotad ursprungsbefolkning Svante Lundgren Under de senaste åren har både Syrien och Irak kollapsat som stater. Förödande krig har pågått i bägge länderna

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

Aboud en stad med en urgammal kristen församling

Aboud en stad med en urgammal kristen församling Aboud en stad med en urgammal kristen församling Ordens ståthållare i Sverige, H. E. Carl Falck, reste till det Heliga landet i november och besökte bl a staden Aboud. Den kristna skolan i Aboud stöds

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-1165/2016 24.10.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Europeiska unionens råd HUMANITÄRT BISTÅND. Rädda liv och minska mänskligt lidande. Italian Cooperation/Annalisa Vandelli

Europeiska unionens råd HUMANITÄRT BISTÅND. Rädda liv och minska mänskligt lidande. Italian Cooperation/Annalisa Vandelli Europeiska unionens råd HUMANITÄRT BISTÅND Rädda liv och minska mänskligt lidande Italian Cooperation/Annalisa Vandelli ETT UTTRYCK FÖR SOLIDARITET Genom att tillhandahålla humanitärt bistånd försöker

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

ANSÖKAN OM BIDRAG. Initiativtagare: Peder Wallenberg, Stiftelsen Carpe Vitam

ANSÖKAN OM BIDRAG. Initiativtagare: Peder Wallenberg, Stiftelsen Carpe Vitam ANSÖKAN OM BIDRAG Ansökan skriven av : Frida Ölverudh Sato, projektansvarig Stiftelsen Carpe Vitam Björn Söderberg, social entreprenör, projektledare Tuki Nepal och initiativtagare till Build up Nepal.

Läs mer

Regional lägesbild

Regional lägesbild Regional lägesbild flyktingsituationen vecka 10 Rapportering från: Socialtjänsten Myndighet/organisation Överförmyndarverksamhet Hälso-och sjukvården Utbildning (även SFI) Kommunal försörjn Kultur/fritid

Läs mer

Rapport till Svenska kyrkan i Göteborg mars 2012

Rapport till Svenska kyrkan i Göteborg mars 2012 -research SKOP genomför regelbundna undersökningar bland invånarna i Göteborgs stad. Mellan den 16 och intervjuade 5 personer på uppdrag av bland andra. Resultaten redovisas i denna rapport som i SKOP:s

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att December 2015 Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ansvara för boendet försöjning ansvara för förvarsverksamheten bistå vid återvändande till hemlandet. Vilka asylsökande får

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1166/2016 24.10.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

PENGARNA NÅR FRAM. Både Pingst Jönköping och Erikshjälpen bidrar också till akuta humanitära insatser i samband med katastrofer.

PENGARNA NÅR FRAM. Både Pingst Jönköping och Erikshjälpen bidrar också till akuta humanitära insatser i samband med katastrofer. PENGARNA NÅR FRAM En stor del av överskottet från denna butik används i olika biståndsprojekt runt om i vår värld. Erikshjälpen och Pingst Jönköping arbetar tillsammans, men också var för sig och tillsammans

Läs mer

De största behoven just nu, enligt chefen för invandrarenheten i Adanaregionen, är:

De största behoven just nu, enligt chefen för invandrarenheten i Adanaregionen, är: Vi hjälper Projektplan Lions Sveriges De Glömda barnen DGB 2 Bakgrund Flyktingkatastrofen i Syrien och dess grannländer kommer in sitt femte år och fortsätter. Bedömare spår att det kommer att hålla på

Läs mer

SOS Barnbyar Ukraina. Landinfo 2018

SOS Barnbyar Ukraina. Landinfo 2018 SOS Barnbyar Ukraina Landinfo 2018 Fakta om Ukraina Ukraina är den största och folkrikaste av de tidigare Sovjetrepublikerna, och Europas näst största stat efter Ryssland. Stora delar av landet består

Läs mer

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 Lättläst sammanfattning Tid för tolerans Den här rapporten har fått namnet Tid för tolerans.

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 PRESS INFO En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 För varje köpt LED-lampa i IKEA varuhusen världen över under februari och mars 2015, skänker IKEA Foundation 1 euro till UNHCR. Pengarna bidrar till

Läs mer

Från boken "Vägen till Palestina" av Evert Svensson. Alhambra Förlag

Från boken Vägen till Palestina av Evert Svensson. Alhambra Förlag Fredagsbön i Jerusalem. Hösten 2000, efter att det palestinska upproret - Intifadan - brutit ut, förbjöd den israeliska militären alla palestinska män under 45 år tillträde till Gamla stan och Al Aksamoskén.

Läs mer

Motion 2015:31 av Julia Kronlid och Aron Emilsson, Stöd till förföljda och utsatta kristna

Motion 2015:31 av Julia Kronlid och Aron Emilsson, Stöd till förföljda och utsatta kristna Kyrkomötet Kyrkomötet Ekumenikutskottets betänkande 2015:5 Särskilda insatser för utsatta kristna Sammanfattning I betänkandet behandlas motion 2015:31 punkt 1 med förenklad motionsbehandling, eftersom

Läs mer

Ukraina Kiev. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA KIEV

Ukraina Kiev. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA KIEV Ukraina Kiev Återrapport 1/2018 Tack för att ni ger barn en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev är inne på sitt 9:e verksamhetsår och idag bor 66 barn i 16 SOS-familjer. Flera ungdomar har

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny partnerskapsram med tredjeländer Justitiedepartementet 2016-07-15 Dokumentbeteckning KOM (2016) 385 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2010-05-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 14294-10 Enhet 20 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket Förvaltningsprocessenheten i Solna Box 507 169 29 Solna ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål 1. Utgångspunkter Kriterierna bygger på Stiftelsen Radiohjälpens internationella bistånd - riktlinjer för samverkan och ekonomiskt stöd,

Läs mer

Syrien Återrapport 1/2018

Syrien Återrapport 1/2018 Syrien Återrapport 1/2018 Tack för ert stöd till barn och unga i Syrien! När Syrien i mars gick in i sitt åttonde år med krig i landet fortsätter SOS Barnbyar att stödja barn och familjer i utsatthet och

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1169/2016 24.10.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Irak, som antogs av rådet vid dess 3551:a möte den 19 juni 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Irak, som antogs av rådet vid dess 3551:a möte den 19 juni 2017. Europeiska unionens råd Luxemburg den 19 juni 2017 (OR. en) 10197/17 MOG 42 CFSP/PESC 514 IRAQ 5 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 19 juni 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 10196/17

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 17 juli 2014 om situationen i Irak (2014/2716(RSP))

Europaparlamentets resolution av den 17 juli 2014 om situationen i Irak (2014/2716(RSP)) P8_TA(2014)0011 Situationen i Irak Europaparlamentets resolution av den 17 juli 2014 om situationen i Irak (2014/2716(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina tidigare resolutioner

Läs mer

Sverige tar ansvar i en orolig värld

Sverige tar ansvar i en orolig värld Sverige tar ansvar i en orolig värld Finansminister Anders Borg 20 augusti 2014 Svag internationell återhämtning och ökad oro i omvärlden Dämpade tillväxtutsikter i USA, Indien och Kina Upptrappade sanktioner

Läs mer

Global Youth Tobacco Survey 2012

Global Youth Tobacco Survey 2012 Global Youth Tobacco Survey 12 Resultatet från enkäten i Finland 9.1.15 Esityksen nimi / Tekijä 1 GYTS Finland Urvalet baserar sig på Statistikcentralens läroanstaltsregister Urvalsförfarandet genomfördes

Läs mer

SOS BARNBYAR UKRAINA

SOS BARNBYAR UKRAINA SOS BARNBYAR UKRAINA OM UKRAINA Ukraina är den största och mest befolkade nya republiken efter Sovjetunionens fall 1991, med 45 miljoner invånare. Officiellt lever en stor del av invånarna under fattigdomsstrecket

Läs mer

AoM Consult AB. Kurdistan- med migrations- Rättslig inriktning. Din utbildningskonsult

AoM Consult AB. Kurdistan- med migrations- Rättslig inriktning. Din utbildningskonsult AoM Consult AB Din utbildningskonsult Kurdistan- med migrations- Rättslig inriktning En unik kurs som ger en överblick över de lagar, principer, traditioner och historia som är väsentliga i migrations

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen De senaste veckornas händelseutveckling kring flyktingsituationen i Europa har varit intensiv och på många

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

EN VÄRLD PÅ FLYKT FOTO: FINLANDS RÖDA KORS, FÄLTKOMMUNIKATIONSENHETEN

EN VÄRLD PÅ FLYKT FOTO: FINLANDS RÖDA KORS, FÄLTKOMMUNIKATIONSENHETEN EN VÄRLD PÅ FLYKT FOTO: FINLANDS RÖDA KORS, FÄLTKOMMUNIKATIONSENHETEN Pekka Reinikainen Planerare av påverkansarbete och kommunikation Finlands Röda Kors, internationellt bistånd VARANNAN SEKUND FLYR NÅGON

Läs mer

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe GRUNDPRINCIPER OCH HÅLLPUNKTER Princip 1 Den gode mannen verkar för att alla beslut fattas i vad som är barnets bästa

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

Fickekonomen 2006. Institutet för Privatekonomi Mars 2006 1

Fickekonomen 2006. Institutet för Privatekonomi Mars 2006 1 Fickekonomen 2006 I årets upplaga av Fickekonomen framkommer att det är barnfamiljer, där båda föräldrarna har arbete och barnen barnbidrag, som är de största vinnarna 2006. Höjda löner och sänkt skatt

Läs mer

Delrapport från utredningsresa till Irak oktober/november 2010 Utsatta grupper - kristna

Delrapport från utredningsresa till Irak oktober/november 2010 Utsatta grupper - kristna 1 2010-12-09 Delrapport från utredningsresa till Irak oktober/november 2010 Utsatta grupper - kristna Delrapport från svenska Migrationsverkets och norska Landinfos utredningsresa till Amman och Bagdad

Läs mer

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkmenistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkmenistan Huvudstad Invånarantal Språk Asjchabad 5 milj. Turkmeniska och ryska Religion Valuta Yta Muslimer, primärt sunni Manat

Läs mer

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag oktober 2006 Avdelningen för samverkan med enskilda organisationer, humanitärt bistånd och konflikthantering Riktlinjer Smärre humanitära rambidrag Dessa riktlinjer anger förutsättningarna för svenska

Läs mer

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1 RIF, Gemensamma kommittén dp. 1 b Rådspromemoria 2015-06-04 Justitiedepartementet Enheten för migrations- och asylpolitik Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 15 16 juni 2015 Dagordningspunkt:

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Shiamiliser har idag Bagdad i ett fast grepp som de aldrig släpper.

Shiamiliser har idag Bagdad i ett fast grepp som de aldrig släpper. 1. Iraq Does Not Exist Anymore Nir Rosen, journalist, författare och Mellanösternkännare Nir Rosen beskriver här vad USAs invasion av Irak fört med sig av etnisk rensning, förvärrad flyktingkatastrof och

Läs mer

Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt

Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt Promemoria 2016-08-31 Utrikesdepartementet Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt De humanitära behoven i världen är enorma. Regeringen föreslår i höständringsbudgeten för 2016, som bygger på en

Läs mer

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2004 UNDERSÖKNING GS1. Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper. Läs varje beskrivning och ringa in det alternativ på varje rad som visar hur mycket varje person liknar eller

Läs mer

Vad ska jag prata om?

Vad ska jag prata om? Vad ska jag prata om? En utflykt i omvärlden samtalet om rasism och intolerans Tid för tolerans teoretiska och empiriska exempel Sammanfattning utmaningar och möjligheter Samtalet om rasism i media och

Läs mer

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien

Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien Guide: Syrien Givarguiden hjälper dig hjälpa de drabbade av konflikten i Syrien Konflikten i Syrien kan härledas till april 2011 då storskaliga protester bröt ut mot landets ledning och president Bashar

Läs mer

Flyktingbarn en angelägenhet för skolhälsovården

Flyktingbarn en angelägenhet för skolhälsovården Flyktingbarn en angelägenhet för skolhälsovården Staffan Mjönes Efter andra världskriget var många européer flyktingar på sin egen kontinent, för längre eller kortare tid, men de flesta kunde repatrieras

Läs mer

Kompletteringar till förenklad landstrategi för svenskt bistånd till Irak

Kompletteringar till förenklad landstrategi för svenskt bistånd till Irak 2006-12-21 Kompletteringar till förenklad landstrategi för svenskt bistånd till Irak Sammanfattning Syftet med dessa reviderade referensramar är att uppdatera och komplettera den förenklade landstrategin

Läs mer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018 Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer Kapacitetsuppbyggnad för värdorganisationers humanitära bistånd Genom Europaparlamentets

Läs mer

DOM 2010-04-12 Meddelad i Göteborg

DOM 2010-04-12 Meddelad i Göteborg Anneli Lönnborg 2010-04-12 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:3 1 KLAGANDE Rian Khosho Khaleel, 19790204 Ombud: Jur. kand. Alain Soussi Aequitas Juridik Box 240 03 104 50 Stockholm MOTPART Migrationsverket

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

BILDREPORTAGE. Fredag 14 augusti 2015 SFT. Vi tror att allt levande kommer från vatten, när en mandé kommer ner i vattnet

BILDREPORTAGE. Fredag 14 augusti 2015 SFT. Vi tror att allt levande kommer från vatten, när en mandé kommer ner i vattnet 6 Vi tror att allt levande kommer från vatten, när en mandé kommer ner i vattnet är det som att återvända till livet och att renas från synd, säger Salam Katia. Fredag 14 augusti 2015 SFT 6 Vi tror att

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Irak Stockholm Tel: Webb: Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 17.

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Irak Stockholm Tel: Webb:  Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 17. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Irak 2017 2021 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 17.023 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Irak

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

EFFEKTRAPPORT. Nordisk Hjälp 2016

EFFEKTRAPPORT. Nordisk Hjälp 2016 EFFEKTRAPPORT Nordisk Hjälp 2016 Vad vi vill uppnå: Nordisk Hjälp verkar i Mellanöstern för att hjälpa och stödja fader- /moderlösa barn, flyktingar och fattiga människor. Målet är att förbättra situtionen

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder

En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder Kvinnojouren Nina är en verksamhet av Irakiska Kommittén för Kvinnors Rättigheter (IKKR). I sitt arbete mot våld och hedersrelaterad våld tar kvinnojouren

Läs mer

Statistikrapport Klippangården av Johan Holmdahl

Statistikrapport Klippangården av Johan Holmdahl Statistikrapport Klippangården av Johan Holmdahl Innehållsförteckning. Personalens perspektiv... 3. Beskrivning av personalen... 4. Om målsättning... 5.3 Om stödet... 5.3. Om kontaktmannaskapet... 6.4

Läs mer