Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt"

Transkript

1 Promemoria Utrikesdepartementet Ny biståndssatsning med fokus på barn på flykt De humanitära behoven i världen är enorma. Regeringen föreslår i höständringsbudgeten för 2016, som bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet, att 6,4 miljarder kronor återförs till biståndet. Av detta kommer 2,5 miljarder att gå till nya satsningar med fokus på barn på flykt, och 3,9 miljarder till att återställa tidigare neddragningar. Bakgrund De humanitära behoven är på historiskt höga nivåer. 65 miljoner människor i världen är på flykt. 130 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp. FN efterfrågar i sina appeller mer än 19,3 miljarder USD i humanitärt stöd för De humanitära behoven har fördubblats på bara fem år. Samtidigt tyder inte mycket på att den humanitära situationen kommer förbättras konflikter pågår alltjämt i t ex Syrien, Jemen, Irak, Sydsudan, Ukraina, och Afghanistan. Flera länder har också de senaste åren drabbats av natur- och klimatkatastrofer, till exempel tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna 2013, jordbävningen i Nepal 2015 och den pågående livsmedelskrisen i södra Afrika till följd av El Niño. Hälften av de personer som är på flykt är barn. Barn är särskilt utsatta i flyktingsituationer. Unicef har nyligen larmat om hur de snabbt växande humanitära behoven påverkar utsatta barn. Unicef gör bedömningen att 15 miljoner barn i Nigeria, Sydsudan, Jemen, Syrien, Irak, Jordanien och Malawi behöver omedelbart stöd. Samtidigt lider Unicef, likt stora delar av det övriga humanitära systemet, stor brist på pengar för sina humanitära insatser. Samtidigt som de akuta behoven av livsuppehållande åtgärder som att leverera mat och mediciner har exploderat så växer också behoven av mer långsiktiga åtgärder. Den genomsnittliga tiden som en -person tillbringar i flyktingläger är nu över 17 år. Därför behövs också insatser för att dessa människor ska ges möjlighet till jobb och försörjning, även i svåra miljöer. Det är också viktigt att barn ges möjlighet att gå i skolan. Tre miljoner Syriska barn har till exempel tvingats sluta skolan som en följd av kriget.

2 2 Regeringens satsning Som en följd av att avräkningarna för asylkostnader inom biståndet väntas minska under 2016 kommer regeringen i höständringsbudgeten föreslå att 6,4 miljarder kronor återförs till biståndet. Ca 3,9 miljarder av dessa kommer gå till att återställa tidigare neddragningar och utnyttjade anslagskrediter, medan 2,5 miljarder kommer gå till nya satsningar med fokus på barn på flykt. 1,6 miljarder till humanitärt bistånd med fokus på barn En stor del av de extra medel som avsätts i höständringsbudgeten går till de humanitära organisationernas budgetar i form av kärnstöd. Kärnstöden medför att organisationerna kan reagera snabbt och flexibelt på hastigt uppkomna kriser och förvärrade situationer, och inte behöver vänta på att givarna ska fatta beslut om riktade medel. Med tanke på de humanitära krisernas oförutsägbarhet är denna flexibilitet avgörande för att biståndet ska fungera effektivt. Regeringens satsning föreslås gå till följande organisationer: 500 miljoner till UNICEF FN:s barnfond Unicef har en betydande fältnärvaro i många av världens mest utsatta länder och regioner. Unicef har ett globalt mandat att bidra till förverkligandet av FN:s konvention om barnets rättigheter och uppfyllandet av Agenda Unicef koncentrerar sitt humanitära arbete på att rädda liv, skydda rättigheter och åtgärda de underliggande orsakerna till sårbarhet och kriser. Unicef har genomgående levererat goda resultat i sitt humanitära arbete. Unicef har bett om extra medel (sammanlagt 262,6 MUSD) under 2016 för att kunna bidra till att möta de akuta behoven världen. Regeringens föreslagna tillskott motsvarar ca 60 MUSD, dvs cirka 23 procent av Unicefs totala behov.

3 3 600 miljoner till humanitära organisationer Regeringen vill också ge ökade bidrag om totalt 600 miljoner till andra viktiga humanitära organ som FN:s katastroffond CERF, FN:s flyktingkommissariat UNHCR och FN:s livsmedelsprogram (WFP). FN:s katastroffond CERF kan dels snabbt avsätta medel till hastigt uppkomna eller förvärrade kriser men fonden har dessutom ett fönster för underfinansierade kriser. Det senare är särskilt viktigt i en värld med utdragna kriser och katastrofer som ges mindre uppmärksamhet. Under 2016 har CERF varit centralt i att stödja länder som drabbats av El Niños konsekvenser i form av livsmedelsbrist men även länder som drabbats av naturkatastrofer som översvämningar på Sri Lanka, jordbävningen i Ecuador och cyklonen som drabbade Fiji. FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) är en central aktör när det gäller att stödja flyktingar och internflyktingar som tvingats fly sina hem p.g.a. krig och naturkatastrofer. WFP:s verksamhet räddar varje dag många liv genom att förse människor och krigs- eller katastrofsituationer med livsmedel. 500 miljoner till Sidas humanitära arbete Sida kanaliserar årligen ca hälften av allt Sveriges humanitära bistånd. Under förra året bidrog Sidas humanitära bistånd till att ge skydd och stöd till människor som drabbats av naturkatastrofer och väpnade konflikter i drygt 70 länder och regioner. Sidas arbete tar sin utgångspunkt i regeringens strategi för Sidas humanitära bistånd, och med detta nya tillskott stärks Sidas möjligheter att svara på internationella humanitära appeller.

4 4 500 miljoner till satsning på sköra stater och långsiktigt arbete Men det räcker inte med humanitära satsningar. Vi behöver också arbeta med långsiktiga åtgärder för att hindra att konflikter uppstår och att människor tvingas fly från första början. Världens allra fattigaste bor i allt högre utsträckning i konfliktdrabbade områden och i framtiden förväntas länken mellan konflikt och fattigdom bli än starkare. Fattigdomsbekämpningen kommer i tilltagande grad att behöva riktas till dessa miljöer. Sverige kommer bland annat att stödja FN:s utvecklingsprogram UNDP, som är en viktig aktör i FN:s arbete med att förebygga konflikter och hjälpa länder att bygga motståndskraftiga institutioner som klarar av att hantera utdragna kriser. UNDP har också ett särskilt ansvar för samordningen av FN:s utvecklingsarbete på landnivå. Det svenska stödet möjliggör för UNDP att vidareutveckla och utvidga sin verksamhet i konfliktdrabbade stater. Det ger UNDP möjligheter att förbättra sin konfliktanalys, förstärka arbetet mot våldsbejakande extremism, tackla korruption och främja kvinnors deltagande i konfliktförebyggande arbete. Sverige kommer också att stödja Världsbankens initiativ för att arbeta med ekonomisk utveckling och jobbskapande i de länder som tagit emot flest flyktingar, som Libanon och Jordanien. Genom att samarbeta mellan olika institutioner och givare kan vi hitta sätt att överbrygga klyftan mellan kortsiktigt humanitärt bistånd och långsiktiga insatser för att bygga framtidstro. 400 miljoner till SRHR, jämställdhet, miljö/klimat och civilsamhällesorganisationer Regeringen föreslår också att 400 miljoner kronor satsas inom prioriterade områden som SRHR, jämställdhet och miljö/klimat samt i ökat stöd till civilsamhällesorganisationer. Sveriges feministiska utrikespolitik handlar om att vi ska ligga i framkant när det gäller stöd till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Sverige kommer bland annat att satsa på UNAIDS, som arbetar för att minska spridningen och konsekvenserna av hiv/aids. UNAIDS spelar en viktig roll i att främja unga flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, eftersom unga flickor och kvinnor är de hårdast drabbade av HIV-epidemin, särskilt i södra Afrika. Regeringen kommer också att höja ambitionsnivån för att det globala målet om att 60 miljoner människor fram till 2030 ska få förbättrad tillgång till sanitet ska kunna uppnås. Tillgång till vatten och sanitet genererar många positiva effekter för samhällsekonomin, människors hälsa och jämställdhet.

5 Satsningarna på miljö och klimat kommer att gå till att stödja fattiga människor i utsatta länder som drabbas hårdast av klimatpåverkan. Extremväder, översvämningar, havsnivåhöjning och torka riskerar att tvinga miljontals människor att lämna sina hem, öka fattigdomen, underblåsa konflikter och omintetgöra framsteg som utvecklingsländer har gjort. Den ökade satsningen på civilsamhället kommer bland annat att möjliggöra insatser för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Detta är särskilt viktigt i en tid när utrymmet för demokratiska fri- och rättigheter beskärs på många håll runt om i världen. 3,9 miljarder till återställande av neddragningar och anslagskredit Regeringen vill också, i den mån det är möjligt, återställa de neddragningar som gjordes inom olika verksamheter i vårändringsbudgeten. Medel återförs till Sidas verksamhet i Asien, Afrika och Latinamerika. Det innebär att en rad viktiga långsiktiga utvecklingsinsatser kan genomföras inom områden som socialt hållbar utveckling, samt stöd till mänskliga rättigheter och demokrati. 5 Stödet till Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken kan nu betalas ut enligt tidigare plan, vilket möjliggör stora satsningar på jobb och ekonomisk utveckling, inte minst för länder som tar stort ansvar för den globala flyktingkrisen. Det ger också möjlighet för regeringen att med kraft driva på bankerna vad gäller bl.a. klimatarbetet, jämställdhet, krishantering och jobbskapande i de pågående påfyllnadsförhandlingar som för närvarande pågår i Världsbankens och Afrikanska utvecklingsbankens fonder för låginkomstländer. Stödet till Globala fonden mot HIV/AIDS, tuberkulos och malaria återställs, så att Sverige under 2016 kommer att betala hela det utlovade stödet på 850 miljoner kronor. Stödet till den Globala Miljöfaciliteten GEF på 150 miljoner kan betalas ut enligt plan.

6 6 Totala tillskott till biståndsbudgeten i HÄB 2016 Humanitärt bistånd med fokus på barn ca 1,6 mdkr Inkl. kärnstöd till UNICEFs humanitära appell (500 mnkr) Inkl. ökat stöd till UNHCR, CERF, WFP m. fl. Sköra stater och långsiktigt arbete ca 500 mnkr Inkl. stöd till regionala och globala mekanismer för vidarebosättning, t ex genom UNHCR, IOM och/eller Världsbanken Inkl. stöd till FN:s arbete för fredliga samhällen samt till FN:s stabiliseringsfond för Irak Andra prioriterade områden ca 400 mnkr Inkl. insatser inom miljö/klimat, jämställdhet och SRHR Inkl. extra stöd till civilsamhället Återställande av neddragning och anslagskrediter Ca 3,9 mdkr Delvis återställande m.m. av biståndsverksamhet genom Sida Återställande av medel till multilaterala utvecklingsbanker (Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken) Återställande Globala fonden mot hiv/aids, tbc och malaria Återställande globala miljöfaciliteten (GEF) Totalt 6,4 mdkr

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013 SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2013 Sverige har en lång historia och erfarenhet av humanitärt bistånd både vad gäller policy och finansiering. Det humanitära biståndet skiljer sig från utvecklingssamarbetet

Läs mer

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN. Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT

BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer:

Sida redogör för biståndets resultat på fyra nivåer: BISTÅNDSBAROMETERN HUMANITÄRT Humanitärt bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för krisdrabbade människor. Här presenterar vi resultatet av det humanitära biståndet

Läs mer

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2014

SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2014 SVERIGES HUMANITÄRA BISTÅND 2014 Sverige har en lång historia och erfarenhet av humanitärt bistånd både vad gäller policy och finansiering. Sveriges humanitära bistånd skiljer sig från utvecklingssamarbetet

Läs mer

Bistånd för hållbar utveckling

Bistånd för hållbar utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3082 av Kerstin Lundgren m.fl. (C) Bistånd för hållbar utveckling Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

Strategi hållbar fred

Strategi hållbar fred Strategi hållbar fred 2017 2022 Strategi Hållbar fred 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

inom hållbar social utveckling

inom hållbar social utveckling Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar social utveckling 2018 2022 Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Europeiska unionens råd HUMANITÄRT BISTÅND. Rädda liv och minska mänskligt lidande. Italian Cooperation/Annalisa Vandelli

Europeiska unionens råd HUMANITÄRT BISTÅND. Rädda liv och minska mänskligt lidande. Italian Cooperation/Annalisa Vandelli Europeiska unionens råd HUMANITÄRT BISTÅND Rädda liv och minska mänskligt lidande Italian Cooperation/Annalisa Vandelli ETT UTTRYCK FÖR SOLIDARITET Genom att tillhandahålla humanitärt bistånd försöker

Läs mer

I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE

I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE I tro och handling för en bättre värld STRATEGI FÖR SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE 2018 2022 Svenska kyrkan Adress: 751 70 Uppsala, Sverige Tel: 018-16 96 00 E-post: info@svenskakyrkan.se Med rätt

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond

Rädda liv och skydda rättigheter. ActionAid Sveriges Katastroffond Rädda liv och skydda rättigheter ActionAid Sveriges Katastroffond Nödsituationer och naturkatastrofer kräver humanitära insatser Antalet människor som drabbas av naturkatastrofer och konflikter ökar Politiska

Läs mer

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018 Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda 6 juli 2018 För att ge barn möjlighet att göra sina röster hörda av beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer och andra vuxna har Sverige samarbetat

Läs mer

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt förslaget i tabell 1 i motionen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2969 av Karin Enström m.fl. (M) Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-05-15 UF2014/32091/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för socialt hållbar

Läs mer

Sidas humanitära bistånd 2014

Sidas humanitära bistånd 2014 Sidas humanitära bistånd 2014 Sidas humanitära bistånd syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för människor som utsätts för väpnade konflikter, naturkatastrofer eller

Läs mer

Syrienkrisen. Sveriges regionala strategi för

Syrienkrisen. Sveriges regionala strategi för Sveriges regionala strategi för Syrienkrisen 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.050 Regeringsbeslut för

Läs mer

Humanitära kriser och katastrofer

Humanitära kriser och katastrofer Humanitära kriser och katastrofer Läget (2015) Trenden En rad stora samtida humanitära kriser har drivit fler människor på flykt från sina hem än någon period sedan andra världskriget. De flesta av dessa

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

12880/15 KH/ss 1 DG C 1

12880/15 KH/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Luxemburg den 12 oktober 2015 (OR. en) 12880/15 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 oktober 2015 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12789/15 Ärende: Rådets

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

www.sida.se Svenskt bistånd och utvecklingssamarbete Så fungerar det

www.sida.se Svenskt bistånd och utvecklingssamarbete Så fungerar det www.sida.se Svenskt bistånd och utvecklingssamarbete Så fungerar det Vad är svenskt bistånd och utvecklingssamarbete? Sverige arbetar med både kortsiktigt humanitärt bistånd och långsiktigt utvecklingssamarbete.

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

1. Allmänna synpunkter och slutsatser

1. Allmänna synpunkter och slutsatser 2016-06-27 Svar på remiss av regeringens skrivelsen Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Ambassaden i har mottagit förslaget till nytt Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15

En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 PRESS INFO En liten lampa kan göra stor skillnad FY15 För varje köpt LED-lampa i IKEA varuhusen världen över under februari och mars 2015, skänker IKEA Foundation 1 euro till UNHCR. Pengarna bidrar till

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT Miljö- och klimatbiståndet syftar till bättre miljö, hållbart nyttjande av naturresurser, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljö- och klimatförändringar.

Läs mer

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning Ministerrådet 2018-06-14 Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. A-punkter

Läs mer

Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet

Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet Bild 1 Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet Bild 1 - Intro 1 Bild 2 Agenda 2030 Bild 2 - Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog

Läs mer

Avseende regerings skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform

Avseende regerings skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Plan Sverige Utrikesdepartementet Remissvar Avseende regerings skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Plan Sverige välkomnar att regeringen, genom den Biståndspolitiska plattformen,

Läs mer

Policy Brief. Ansvarsfördelning för flyktingar i Mellanöstern och Nordafrika. Varför ansvarsfördelning? Varför Mellanöstern och Nordafrika?

Policy Brief. Ansvarsfördelning för flyktingar i Mellanöstern och Nordafrika. Varför ansvarsfördelning? Varför Mellanöstern och Nordafrika? Policy Brief 2017:8 Ansvarsfördelning för flyktingar i Mellanöstern och Nordafrika Hur ska ansvaret för flyktingar och internflyktingar i Mellanöstern och Nordafrika (MENA) fördelas? Denna fråga besvaras

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDET FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET OCH EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN

BILAGA. till MEDDELANDET FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET OCH EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.6.2016 COM(2016) 385 final ANNEX 3 BILAGA till MEDDELANDET FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET OCH EUROPEISKA INVESTERINGSBANKEN om en

Läs mer

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees Innehållsförteckning Definition, antal och förekomsten av flyktingar i världen 1 Flyktingars rättsliga ställning och UNHCR:s arbete 2 Flera internationella

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Svenskt arbete för att stärka resursbasen Programdagar för högskolan 2015

Svenskt arbete för att stärka resursbasen Programdagar för högskolan 2015 Svenskt arbete för att stärka resursbasen Programdagar för högskolan 2015 Resultatstrategin för kapacitetsutveckling och utbyten 2014-2017 Ökat antal kvalificerade svenskar i av regeringen prioriterade

Läs mer

EN VÄRLD PÅ FLYKT FOTO: FINLANDS RÖDA KORS, FÄLTKOMMUNIKATIONSENHETEN

EN VÄRLD PÅ FLYKT FOTO: FINLANDS RÖDA KORS, FÄLTKOMMUNIKATIONSENHETEN EN VÄRLD PÅ FLYKT FOTO: FINLANDS RÖDA KORS, FÄLTKOMMUNIKATIONSENHETEN Pekka Reinikainen Planerare av påverkansarbete och kommunikation Finlands Röda Kors, internationellt bistånd VARANNAN SEKUND FLYR NÅGON

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso 2018 2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2014 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd

Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2895 av Markus Wiechel m.fl. (SD) Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde

Läs mer

Vi har använt sökorden: Kvinnor, kvinna, jämställdhet och 1325. Granskningsperiod: oktober 2006-23 juni 2008

Vi har använt sökorden: Kvinnor, kvinna, jämställdhet och 1325. Granskningsperiod: oktober 2006-23 juni 2008 En granskning av socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlins anföranden, skriftliga frågor, interpellationer, pressmeddelanden och debattartiklar under perioden oktober 2006 23 juni 2008.

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3306 av Karin Enström m.fl. (M) Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Moçambique 2015 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.019 Regeringsbeslut

Läs mer

Vi hjälper andra att fungera och agera

Vi hjälper andra att fungera och agera Vi hjälper andra att fungera och agera MSB:s operativa uppdrag Vi möjliggör och stödjer 1 MSB:s vision När det händer Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Blir världen bättre? Fakta om utvecklingen i världen

Blir världen bättre? Fakta om utvecklingen i världen Blir världen bättre? Fakta om utvecklingen i världen Empowered lives. Resilient nations. Blir världen bättre? FN:s utvecklingsprogram, UNDP i samarbete med Staffan Landin BLIR VÄRLDEN BÄTTRE? 3 Innehåll

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kenya 2016-2020 1. Inriktning Svenskt utvecklingssamarbete med Kenya inom ramen för denna strategi ska bidra till en förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan

Läs mer

Statsbudgeten Dispositionsplan (euro)

Statsbudgeten Dispositionsplan (euro) 66. Egentligt utvecklingssamarbete (reservationsanslag 3 år) Under momentet beviljas 891 844 000 euro. Anslaget får användas 1) till betalning av utgifter som föranleds av användningsändamål som specificerats

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

Valkompassen. 7 riksdagspartier och F! har svarat.

Valkompassen. 7 riksdagspartier och F! har svarat. 7 riksdagspartier och F! har svarat. 5 teman: Utvecklingssamarbete / bistånd Handelsavtal Klimat och miljö Globala rättvisefrågor Mänskliga rättigheter Är partierna överens om någonting? Sverige bör arbeta

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2018

Sida i svenskarnas ögon 2018 Sida i svenskarnas ögon 018 En undersökning om allmänhetens syn på bistånd och Sida Foto: Petter Meirik/Sida 1 (8) GULLERS GRUPP Innehåll INLEDNING SAMMANFATTNING 1. KÄNNEDOM OM SIDA. KUNSKAP OM SIDA 9.

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda 2018 2023 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda 2018 2023 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Vi står bakom uppropet #Biståndräddarliv. https://www.facebook.com/bistandraddarliv/

Vi står bakom uppropet #Biståndräddarliv. https://www.facebook.com/bistandraddarliv/ Så räddar bistånd liv Regeringen har beslutat att öka avräkningarna på biståndet med upp till 30 procent. Effekterna av en neddragning av det svenska biståndet skulle vara förödande. Här är några exempel

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT Foto: UNFPA/Linsey Addrio/VII Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange SKOLMAT SKOLMAT EN UTSTÄLLNING OM HUR SKOLMAT FÅR BARN TILL SKOLAN Utbildning är en mänsklig rättighet. I dag börjar 9 av 10 barn

Läs mer

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY Just nu kan ingen undgå att höra det rop som kommer från de många människor som tvingas fly i världen. Vi på Diakonia är övertygade om att människor kan tvingas lämna hem,

Läs mer

9383/17 hg/ub 1 DG C 1

9383/17 hg/ub 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 19 maj 2017 (OR. en) 9383/17 LÄGESRAPPORT från: av den: 19 maj 2017 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9417/17 Ärende: DEVGEN 104 ACP 51

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Vägen till Addis Financing for Development juli 2015

Vägen till Addis Financing for Development juli 2015 Vägen till Addis Financing for Development 13-16 juli 2015 Per Bolund, bitr. finansminister, finansmarknadsminister Isabella Lövin, biståndsminister 2015 Möjligheternas år Financing for Development 13-16

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Afrika söder om Sahara

Afrika söder om Sahara Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara 2016 2021 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.regeringen.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.034 Regeringsbeslut

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling)

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning Ministerrådet Enheten för Europeiska unionen Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) den 26 oktober 2015 Biståndsministrarnas

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik SD Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Vi står bakom uppropet #Biståndräddarliv. https://www.facebook.com/bistandraddarliv/

Vi står bakom uppropet #Biståndräddarliv. https://www.facebook.com/bistandraddarliv/ Så räddar bistånd liv Effekterna av en halvering av det svenska biståndet skulle vara förödande. Här är några exempel på hur redan utsatta människor skulle drabbas. Regeringen överväger att öka avräkningarna

Läs mer

REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet. Bil. reg.beslut UF2009/49469/AF 2009-07-23. Förhållningssätt för svenskt utvecklingssamarbete med Somalia

REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet. Bil. reg.beslut UF2009/49469/AF 2009-07-23. Förhållningssätt för svenskt utvecklingssamarbete med Somalia REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Bil. reg.beslut UF2009/49469/AF 2009-07-23 Förhållningssätt för svenskt utvecklingssamarbete med Somalia Inledning Samtidigt som den politiska utvecklingen har gått

Läs mer

Pressmeddelande 151106: Så räddar bistånd liv

Pressmeddelande 151106: Så räddar bistånd liv Pressmeddelande 151106: Så räddar bistånd liv Effekterna av en halvering av det svenska biståndet skulle vara förödande. Här är några exempel på hur redan utsatta människor skulle drabbas. Regeringen överväger

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 1. Förväntade resultat Resultatstrategin styr

Läs mer

En liberal feministisk utrikespolitik RAPPORT FRÅN DEN UTRIKESPOLITISKA FÖRNYELSEGRUPPEN

En liberal feministisk utrikespolitik RAPPORT FRÅN DEN UTRIKESPOLITISKA FÖRNYELSEGRUPPEN En liberal feministisk utrikespolitik RAPPORT FRÅN DEN UTRIKESPOLITISKA FÖRNYELSEGRUPPEN En liberal feministisk utrikespolitik Liberalerna har en lång tradition av jämställdhetskamp, som också gäller

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia 2018-2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa

Läs mer

FINLANDS ANSLAG FÖR UTVECKLINGS SAMARBETE UNDER TIDEN SOM EU MEDLEM UTVECKLINGSSAMARBETE

FINLANDS ANSLAG FÖR UTVECKLINGS SAMARBETE UNDER TIDEN SOM EU MEDLEM UTVECKLINGSSAMARBETE FINLANDS ANSLAG FÖR UTVECKLINGSSAMARBETE UNDER TIDEN SOM EU MEDLEM 6b/2005 FINLANDS ANSLAG FÖR UTVECKLINGS SAMARBETE UNDER TIDEN SOM EU MEDLEM Finland ger stöd till utvecklingsländerna både bilateralt

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Bild 1 - Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet

Bild 1 - Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet Bild 1 - Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer Agenda 2030 i form av 17 globala mål. Världens länder har

Läs mer

Klimatrollspel. Pressmeddelanden

Klimatrollspel. Pressmeddelanden Pressmeddelanden Under pågående förhandlingar kan delegationerna utsättas för särskilda utmaningar genom att de via ett pressmeddelande får ta del av ett krisscenario som till exempel en svår livsmedelskris.

Läs mer

Flykting- och migration

Flykting- och migration Flykting- och migration Sekretariatet madelaine.seidlitz@amnesty.se - ansvarig flykting/migration/folkrätt, EU/Europafrågor tilda.norsten@amnesty.se - handläggare enskilda ärenden, landinformation ida.lundborg@amnesty.se

Läs mer

Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet. 2. Utvecklingsdagordningen i en föränderlig värld

Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet. 2. Utvecklingsdagordningen i en föränderlig värld YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-06-30 /IU Internationella sektionen Gabriel Werner Utrikesdepartementet 103 39Stockholm Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Generella synpunkter Sveriges Kommuner

Läs mer

Global hälsa mäts på en rad olika sätt

Global hälsa mäts på en rad olika sätt Global hälsa allt bättre FATTIGDOM Läget (2015) Trenden Medellivslängden i världen är 70 år. I Afrika söder om Sahara är medellivslängden i så gott som alla länder under 65 år. Utanför Afrika söder om

Läs mer

Sverige tar ansvar i en orolig värld

Sverige tar ansvar i en orolig värld Sverige tar ansvar i en orolig värld Finansminister Anders Borg 20 augusti 2014 Svag internationell återhämtning och ökad oro i omvärlden Dämpade tillväxtutsikter i USA, Indien och Kina Upptrappade sanktioner

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2016 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Finlands utvecklingssamarbete

Finlands utvecklingssamarbete Finlands utvecklingssamarbete 2010 UTRIKESMINISTERIET Fattigdomen har minskat Huvudmålet för Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete är att minska fattigdomen i utvecklingsländerna. Vad får

Läs mer

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Det finns de som tror att det är omöjligt att förändra världen. Vi vet att det går och vi vet hur man gör. Över hela världen kämpar vi i regeringskorridorer,

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2106 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Sverigedemokraternas politik för internationellt bistånd

Motion till riksdagen 2015/16:2106 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Sverigedemokraternas politik för internationellt bistånd Partimotion Motion till riksdagen 2015/16:2106 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Sverigedemokraternas politik för internationellt bistånd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Strategi fö r Sveriges humanita ra bista nd genöm Styrelsen fö r internatiönellt utvecklingssamarbete (Sida)

Strategi fö r Sveriges humanita ra bista nd genöm Styrelsen fö r internatiönellt utvecklingssamarbete (Sida) Bilaga till regeringsbeslut 2017-01-26 (UD2017/01299/KH) Strategi fö r Sveriges humanita ra bista nd genöm Styrelsen fö r internatiönellt utvecklingssamarbete (Sida) 2017-2020 1. Inriktning Syftet med

Läs mer

(KePa) och informationen om utvecklingssamarbetet Räntestödsinstrumentet Sammanlagt

(KePa) och informationen om utvecklingssamarbetet Räntestödsinstrumentet Sammanlagt 66. Egentligt utvecklingssamarbete (reservationsanslag 3 år) Under momentet beviljas 801 422 000 euro. Anslaget får användas 1) till betalning av utgifter som föranleds av användningsändamål som specificerats

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Agenda 2030 ersatte den 1 januari 2016 de åtta millenniemålen som främst inriktat sig på utvecklingsarbete i fattigare länder.

Agenda 2030 ersatte den 1 januari 2016 de åtta millenniemålen som främst inriktat sig på utvecklingsarbete i fattigare länder. Talmanus Agenda 2030 och globala målen En presentation för lärare och elever på FN-skolor Svenska FN-förbundet oktober 2017 Bild 1 - Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet Vid FN:s toppmöte

Läs mer

Sverigedemokraternas politik för internationellt bistånd

Sverigedemokraternas politik för internationellt bistånd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2504 av Jeff Ahl m.fl. (SD) Sverigedemokraternas politik för internationellt bistånd FÖRSLAG TILL RIKSDAGSBESLUT 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Myanmar 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.024 Resultatstrategi

Läs mer

Lagliga vägar ö. Kan vi skapa lagliga vägar över Medelhavet? Lisa Pe lling

Lagliga vägar ö. Kan vi skapa lagliga vägar över Medelhavet? Lisa Pe lling Lagliga vägar ö v e r Medelh avet En färd p lan Lisa Pe lling Kan vi skapa lagliga vägar över Medelhavet? Bio Rio 2015-11-26 Lisa Pelling, Viktor Banke, Madelaine Seidlitz, Ida Holmgren Mikael Feldbaum

Läs mer