klyftor för hela Sverige.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "klyftor för hela Sverige."

Transkript

1 PM Till: Jonas Frycklund, Svenskt Näringsliv Pöyry Management Consulting (Sweden) AB Banérgatan 16, 6th floor SE Stockholm Sverige Org.nr: SE Tel Fax E-post: stockholm.ecse@poyry.com Datum Sida 1 (5) BEDÖMNING AV OPPOSITIONENS KILOMETERSKATTEFÖRSLAG Enligt den rödgröna budgeten har oppositionen för avsikt att införa en kilometerskatt på tunga lastbilar Enskilda nationella skatter riskerar att leda till produktionsminskningar för globalt konkurrensutsatt industri eller leda till högre priser för hushållen. Båda aspekterna har en negativ inverkan på den nationella tillväxten. Huruvida skattehöjningen påverkar industrin eller hushållen beror på företagens möjlighet att övervältra kostnadshöjningen på efterföljande konsumentled. Följande PM syftar till att åskådligöra effekter av tänkbara utformningar av skatteförslaget. Därutöver görs en bedömning av hur skattehöjningen fördelar sig mellan företagen och hushållen. 1 OLIKA BERÄKNINGSGRUNDER Den rödgröna oppositionen redovisar att skatteintäkten årligen ska uppgå till ca 4 miljarder kronor. Därutöver nämns att skogsindustrin ska undantas samt att en regional differentiering kan vara möjlig. 1 Olika anföranden från representanter för oppositionen gör även gällande att skatteuttaget per kilometer ska uppgå till 1,40 kronor. Den senare uppgiften är dock inte bekräftad men kan fungera som en utgångspunkt. Visst utrymme för tolkningar av kilometerskatteförslagets exakta utformning är således möjligt. Tolkningsutrymmet späs på av att statistiken gällande tunga transporter inte är helt entydig. Det finns två databaser för den officiella statistiken över tunga vägtransporters körsträckor. Den första baseras på enkätdata och den andra utgår från mätarinställningar gällande svenskregistrerade lastbilar. De två statistikunderlagen uppvisar skillnader, vilket den ansvarigmyndigheten för statistiken, Trafikanalys (tidigare SIKA), är medvetna om och bekräftar. Dessa aspekter medför en osäkerhet i vad effekterna av en kilometerskatt kommer bli. En heltäckande analys bör inkludera båda källorna. Den rödgröna motionen redovisar inte vilka data som används för beräkningen. 1.1 Enkätdatabasen underskattar den totala kostnadsökningen? Om de transporterade kilometer för tunga transporter från enkätdatabasen gällande år 2009 justeras för prishöjningen och multipliceras med en kilometerskatt på 1,40 kronor uppgår den totala skatteintäkten till 4,2 miljarder kronor. 2 1 Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet (2010) Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige. 2 I brist prognosuppgifter för transportutvecklingen används 2009 års siffror för tunga lastbilars transporterade kilometer som en proxy. Siffran bör sannolikt tolkas som något underskattad. Tunga transporter är konjukturkänsliga men har en uppåtgående trend över tid. Se appendix för en tidsserie över de tunga transporternas utveckling gällande körda kilometer från de två databaserna.

2 2 En känslighetsanalys med en högre priselasticitet alternativt att skogsindustrierna undantas, visar att den totala skatteintäkten fortfarande hamnar runt 4 miljarder enligt Tabell 1. Tabell 1 Skatteintäkt enligt enkätdatabasen (miljoner kronor) 3 Basscenario 4229 Hög priselasticitet 4094 Skogsindustrin exkluderad 3943 Källa: Trafikanalys, bearbetning Pöyry Den totala skatteintäkten enligt den rödgröna budgeten stämmer således väl överens med en beräkning som antar transporterade kilometer från enkätdatabasen och en skatt på 1,40 kronor per kilometer. 1.2 Data från mätarinställningar är skattehöjningen högre? En annan utgångspunkt för att beräkna den totala kostnadsökningen kan baseras på mätarinställningar från Svensk Bilprovning gällande svenskregistrerade lastbilar med maxlastvikt på minst 3,5 ton enligt fordonsregistret. Det rödgröna förslaget om kilometerskatten innebär att alla transporter inom Sverige ska medtas, vilket även omfattar utlandsregistrerade tunga fordon som kör i Sverige. En brist i databasen baserad på mätarinställning är den inte omfattar utländska åkares transporter i Sverige. Därutöver är det svårt att kontrollera för hur mycket de svenska fordonen körs utomlands. Uppgifter från Trafikanalys gör dock gällande att den tillkommande utländska trafiken överstiger svenska fordons transporterade kilometer utomlands. Det innebär att transporterade kilometer för de transporter som omfattas av kilometerskatten bedöms överstiga uppgifterna för körda kilometer från mätarinställningarna. 4 Osäkerheten i omfattningen av tillkommande skatteintäkter för utländskt registrerade tunga fordon medför att nedan beräkning utgår från uppgifterna om de svenskregistrerade fordonen. Givet en sådan utgångspunkt och en skatt på 1,40 kronor per kilometer skulle kostnadsökningen uppgå till ca 5,4 miljarder. En känslighetsanalys med en högre priselasticitet och där skogsindustrierna befrias från skatten ger följande resultat enligt Tabell 2. Tabell 2 Skatteintäkt enligt data från mätarinställning (miljoner kronor)* 5 Basscenario Hög priselasticitet Skogsindustrin exkluderad * 2008 års siffror nedreviderade i enlighet enkätdatabasen. Källa: Trafikanalys, bearbetning Pöyry 3 För basscenariot antas en priselasticitet på -0,5 och i högpriselasticietsscenariot antas en priselasticiet på -0,8. De underliggande priselasticterna antar också en viss skillnad i procentuell prishöjning. Uppgifterna är hämtade från SIKA (2007) Kilometerskatt för lastbilar - Kompletterande analyser. 4 Samtal med Trafikanalys. 5 För basscenariot antas en priselasticitet på -0,5 och i högpriselasticietsscenariot antas en priselasticiet på -0,8. De underliggande priselasticterna antar också en viss skillnad i procentuell prishöjning. Uppgifterna är hämtade från SIKA (2007) Kilometerskatt för lastbilar - Kompletterande analyser.

3 3 Dessa skatteintäkter är väsentligen högre än beräkningarna gjorda på enkätdatabasen. Tabell 3 relaterar denna skillnad kostnadsökningen per lastbil i Sverige. Tabell 3 Årlig kostnadsökningen av kilometerskatten per lastbil (kronor)* Enkätdatabasen Mätarinställningsdatabasen Kostnadsökning per tung lastbil årligen Skillnaden i kostnadsökningen per tunglastbil uppgår till över kronor beroende på vilken databas som används. 2 VEM KOMMER ATT BETALA KILOMETERSKATTEN? I första hand är det åkeribranschen och speditörerna som kommer att få betala kilometerskatten. Det innebär dock inte per automatik att det är transportören som måste bära hela kostnaden. Frågan om kostnaden kan övervältras på kundledet beror på hur lätt det är för konsumenterna att byta ut den prishöjda varan mot liknande produkter. Beträffande kilometerskatten handlar det om transportköparnas möjlighet att använda alternativa transportmedel, dvs tågtransporter, sjöfart och flyg. I jämförelse med andra produkter är transportslag relativt svåra att byta ut. En transportköpare kan inte på kort varsel lägga om sitt logistikmönster från väg till järnväg, tåg eller flyg. Det kan uttryckas som att transportköparens priselasticiet är låg och innebär att speditörerna i ganska stor utsträckning kan övervältra kostnaden på transportköparen. Givet att kilometerskatten tillämpas på samtliga transporter i Sverige, även för utländska åkerier, uppstår ingen snedvridning av konkurrensen mellan vägspeditörer inom Sverige. Det är ytterligare en indikator för att priselasticiteten är låg. Det kan således antas att åkeribranschen överför en stor del av ökade kostnaden på sina transportköpare. Figur 1 visar den totala kostnadsökningen per varugrupp av kilometerskatten under förutsättning att hela skatten kan övervältras. För styckegods och samlastat gods, livsmedel samt skogs- och pappersindustrin överstiger kostnadsökningar för transporter 200 miljoner kronor årligen. Figur 1 Kostnadsökning per varugrupp av kilometerskatten Styckegods och samlastat gods Livsmedel, drycker och tobak Produkter från jordbruk, skogsbruk och fiske Trä samt varor av trä och kork (exkl.möbler), massa, papper och Avfall och returråvaror Malm och andra produkter från utvinning Utrustning för transport och gods Metallvaror exkl. maskiner och utrustning Post och paket Andra icke-metalliska mineraliska produkter Stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter Maskiner och instrument Kemikalier, kemiska produkter, konstfiber, gummi- och plastvaror Transportutrustning Andra varor, ej tidigare specificerade Möbler och andra tillverkade varor Textil- och beklädnadsvaror, läder och lädervaror Flyttgods, fordon för reparation Oidentifierbart gods Kol, råolja och naturgas Miljoner kronor Källa: Trafikanalys, Baserad på enkätdatabasen och inkluderar enbart svenska lastbilar, vilket medför att detta inte summerar upp till den totala skatteintäkten då den utländska trafiken i Sverige saknas.

4 2.1 Transportköparnas övervältringsmöjlighet Frågan om hur skatteuttaget fördelar sig mellan konsumenter och företagen kvarstår dock. I likhet med ovanstående resonemang gällande åkeribranschens möjlighet att övervältra kostnaden på sina kunder så gäller samma princip för transportköparna, dvs. huruvida de i sin tur har möjlighet att ta ut högre priser till sina kunder. För att försöka besvara frågan om vem av konsumenterna eller företagen som kommer bära skatteökningen kan en distinktion göras huruvida varugrupperna ovan handlas internationellt. Då skatten är nationellt utformad och enbart gäller Sverige kan, lite förenklat, antas att företagen som säljer varor till svenska kunder kan överföra kostnaden. Däremot blir det svårare för företag som säljer varor utanför Sverige att överföra sina ökade kostnader på sina utländska kunder. Det beror på att utländska köpare har möjligheten att välja varor från konkurrenterna utanför Sverige som inte har en högre kostnad för sina transporter. Resonemanget är något förenklat, då t.ex. vissa varugrupper inom Sverige är mer lämpade än andra för att lastas om till lätta lastbilar i syfte att undvika kilometerskatten. Inom sådana varugrupper är det inte möjligt för de nationella speditörerna att överföra hela kostnaden på sina konsumenter. Därutöver kan tänkas att svenska exportörer som innesitter en marknadsmakt genom exempelvis en produktdifferentiering (en unik produkt) kan överföra hela kostnadsökningen på sina konsumenter. Generellt sätt kan dock distinktionen, huruvida varugrupper kan exporteras eller inte, fungera som en indikator på företagens möjlighet att ta ut den ökade kostnaden för transporter i priset till kund. Andelen varor som exporteras kan mätas på flera sätt. För att kunna koppla an till varugruppsindelningen enligt Figur 1 kan viktandelen som går på export fungera som en indikator. I genomsnitt för godstransporter på väg, järnväg och sjöfart går ca 42 procent av transporterad vikt utomlands. 6 Utifrån den uppgiften kan bedömas att ca hälften av skattehöjningen på 4-5 miljarder kronor (se Tabell 1 och Tabell 2) kommer företagen ha svårt att överföra på sina kunder. Resterande hälft kommer i större utsträckning vara lättare att överföra på svenska hushåll. 4 6 Genomsnittet beräknat från SIKA (2009) Godstransporter på järnväg ; SIKA (2009) Sjötrafik 2008, helår och SIKA (2009) Lastbilstrafik 2008.

5 Appendix 5 Figur 2 Tunga transporters utveckling Miljarder kilometer Enkätdata Mätarinställningsdata Källa: Trafikanalys, 2010 Enkätadatabasen visar total inhemsk trafik för tunga svenska lastbilar, vilket skiljer sig något från beräkningsgrunden i rapporten som även inkluderar utländska lastbilar.

ÅRSMÖTE 11 APRIL 2019

ÅRSMÖTE 11 APRIL 2019 ÅRSMÖTE 11 APRIL 2019 Etableringsprojekt Systemövergripande Uppföljning Mål med etableringsprojektet Systemövergripande Uppföljning Ta fram: Ett konsistent uppföljningssystem Årlig rapport och databas

Läs mer

Lastbilstrafik miljoner 45 miljoner varutransporter genomfördes, varav 99 % i inrikestrafiken.

Lastbilstrafik miljoner 45 miljoner varutransporter genomfördes, varav 99 % i inrikestrafiken. Lastbilstrafik 2018 45 miljoner 45 miljoner varutransporter genomfördes, varav 99 % i 481 miljoner 481 miljoner ton gods fraktades, varav 99 % i 43 miljarder 43 miljarder tonkilometer genomfördes, varav

Läs mer

Lastbilstrafik miljoner 42 miljoner varutransporter genomfördes 2017, varav 99 % i inrikestrafiken.

Lastbilstrafik miljoner 42 miljoner varutransporter genomfördes 2017, varav 99 % i inrikestrafiken. Lastbilstrafik 217 42 miljoner 42 miljoner varutransporter genomfördes 217, varav 99 % i inrikestrafiken. 3,1 miljarder 3,1 miljarder km kördes, varav 93 % i inrikestrafiken. 455 miljoner 455 miljoner

Läs mer

En vecka utan lastbilar. Konsekvensbeskrivning

En vecka utan lastbilar. Konsekvensbeskrivning 1 En vecka utan lastbilar Konsekvensbeskrivning 2 Var finns vår sårbarhet? Väder Pandemi Terrorattentat Brand Olyckor Källa: öresundskornsortiet.se Bildkälla: Aftonbladet 3 Transportfakta 27,9 miljoner

Läs mer

SIKA Statistik Vägtrafik Lastbilstrafik kvartal 1

SIKA Statistik Vägtrafik Lastbilstrafik kvartal 1 SIKA Statistik 2008:20 Vägtrafik Lastbilstrafik 2008 kvartal 1 Inrikes och utrikes trafik med svenska lastbilar Swedish national and international road goods transport, quarter 1 2008 SIKA Statistik 2008:20

Läs mer

SIKA Statistik Vägtrafik Lastbilstrafik kvartal 4

SIKA Statistik Vägtrafik Lastbilstrafik kvartal 4 SIKA Statistik 2009:8 Vägtrafik Lastbilstrafik 2008 kvartal 4 Inrikes och utrikes trafik med svenska lastbilar Swedish national and international road goods transport, quarter 4 2008 SIKA Statistik 2009:8

Läs mer

SIKA Statistik Vägtrafik Lastbilstrafik kvartal 3

SIKA Statistik Vägtrafik Lastbilstrafik kvartal 3 SIKA Statistik 2009:3 Vägtrafik Lastbilstrafik 2008 kvartal 3 Inrikes och utrikes trafik med svenska lastbilar Swedish national and international road goods transport, quarter 3 2008 SIKA Statistik 2009:3

Läs mer

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2011:9

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2011:9 Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2011:9 Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2011:9 Trafikanalys Adress: Sveavägen 90 113 59 Stockholm Telefon: 010 414 42 00 Fax: 010 414

Läs mer

Varuflödesundersökningen 2016

Varuflödesundersökningen 2016 Varuflödesundersökningen 2016 181 miljoner Ton gods som transporterades inrikes. 1 293 miljarder Värdet på gods som transporterades inrikes. 84 miljoner Ton gods som transporterades till utlandet. 837

Läs mer

Utländska lastbilstransporter i Sverige 2009 2010. Statistik 2012:3

Utländska lastbilstransporter i Sverige 2009 2010. Statistik 2012:3 Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2012:3 Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2012:3 Trafikanalys Adress: Sveavägen 90 113 59 Stockholm Telefon: 010 414 42 00 Fax: 010 414

Läs mer

INNEHÅLL. Transporter i Sverige

INNEHÅLL. Transporter i Sverige INNEHÅLL Transporter i Sverige 1 INNEHÅLL Innehåll Inledning Sid 4 Persontransporter Sid 6 Gods Sid 9 2 Förord Transporter är samhällets blodomlopp. Att Sverige kan ha effektiva och hållbara transporter

Läs mer

Godstransportflöden - Statistikunderlag med varugruppsindelning PM 2016:3

Godstransportflöden - Statistikunderlag med varugruppsindelning PM 2016:3 Godstransportflöden - Statistikunderlag med varugruppsindelning PM 2016:3 Godstransportflöden - Statistikunderlag med varugruppsindelning PM 2016:3 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon:

Läs mer

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2018:22

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2018:22 Utländska lastbilstransporter i Sverige 2015 2016 Statistik 2018:22 Utländska lastbilstransporter i Sverige 2015 2016 Statistik 2018:22 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon: 010

Läs mer

Lastbilstrafik 2011 Swedish national and international road goods transport 2011. Statistik 2012:6

Lastbilstrafik 2011 Swedish national and international road goods transport 2011. Statistik 2012:6 Lastbilstrafik 2011 Swedish national and international road goods transport 2011 Statistik 2012:6 Lastbilstrafik 2011 Swedish national and international road goods transport 2011 Statistik 2012:6 Trafikanalys

Läs mer

Godsflöden i Sverige Analys av transportstatistik inom lastbilstrafik, bantrafik och sjötrafik. Rapport 2012:8

Godsflöden i Sverige Analys av transportstatistik inom lastbilstrafik, bantrafik och sjötrafik. Rapport 2012:8 Godsflöden i Sverige Analys av transportstatistik inom lastbilstrafik, bantrafik och sjötrafik Rapport 2012:8 Godsflöden i Sverige Analys av transportstatistik inom lastbilstrafik, bantrafik och sjötrafik

Läs mer

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2014:27

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2014:27 Utländska lastbilstransporter i Sverige 2011-2012 Statistik 2014:27 Utländska lastbilstransporter i Sverige 2011-2012 Statistik 2014:27 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon: 010

Läs mer

Lastbilstrafik 2012 Swedish national and international road goods transport 2012. Statistik 2013:12

Lastbilstrafik 2012 Swedish national and international road goods transport 2012. Statistik 2013:12 Lastbilstrafik 2012 Swedish national and international road goods transport 2012 Statistik 2013:12 Lastbilstrafik 2012 Swedish national and international road goods transport 2012 Statistik 2013:12 Trafikanalys

Läs mer

LASTBILSTRAFIK 2014 kvartal 1

LASTBILSTRAFIK 2014 kvartal 1 Statistik 214:23 LASTBILSTRAFIK 214 kvartal 1 Publiceringsdatum: 214-7-2 Kontaktperson: Trafikanalys Sara Berntsson tel: 1-414 42 7, e-post: sara.berntsson@trafa.se Statisticon AB Mats Nyfjäll tel: 1-13

Läs mer

Statistik över industrins energianvändning 2010

Statistik över industrins energianvändning 2010 Energi 2011 Statistik över industrins energianvändning 2010 Återhämtningen av industriproduktionen ökade också energiförbrukningen inom industrin år 2010 Enligt Statistikcentralen ökade energiförbrukningen

Läs mer

Statistik över industrins energianvändning 2013

Statistik över industrins energianvändning 2013 Energi 2014 Statistik över industrins energianvändning 2013 Energianvändningen inom industrin på föregående års nivå år 2013 Enligt Statistikcentralen var energiförbrukningen inom industrin år 2013 på

Läs mer

Statistik över regional företagsverksamhet 2016

Statistik över regional företagsverksamhet 2016 Företag 2017 Statistik över regional företagsverksamhet Bruttovärdet av produktionen på arbetsställena ökade år Sme-företagen stod för hälften av ökningen Korrigerad 9.2.2017. Den korrigerade siffran är

Läs mer

Industrins kompetensbehov 2025

Industrins kompetensbehov 2025 Industrins kompetensbehov 2025 TECH DAY, MALMÖ 21 SEPTEMBER 2016 Anders Axelsson (Region Skåne) & Johan Ståhl (Teknikcollege) Industrins utveckling och framtid Strukturomvandling och förändrat samspel

Läs mer

Lastbilstrafik 2013 Swedish national and international road goods transport 2013. Statistik 2014:12

Lastbilstrafik 2013 Swedish national and international road goods transport 2013. Statistik 2014:12 Lastbilstrafik 2013 Swedish national and international road goods transport 2013 Statistik 2014:12 Lastbilstrafik 2013 Swedish national and international road goods transport 2013 Statistik 2014:12 Trafikanalys

Läs mer

Lastbilstrafik 2009 Swedish national and international road goods transport Statistik 2010:3

Lastbilstrafik 2009 Swedish national and international road goods transport Statistik 2010:3 Lastbilstrafik 2009 Swedish national and international road goods transport 2009 Statistik 2010:3 Lastbilstrafik 2009 Swedish national and international road goods transport 2009 Statistik 2010:3 Trafikanalys

Läs mer

Lastbilstrafik 2015 Swedish national and international road goods transport Statistik 2016:27

Lastbilstrafik 2015 Swedish national and international road goods transport Statistik 2016:27 Lastbilstrafik 2015 Swedish national and international road goods transport 2015 Statistik 2016:27 Lastbilstrafik 2015 Swedish national and international road goods transport 2015 Statistik 2016:27 Trafikanalys

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om järnvägstransportstatistik (omarbetning)

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om järnvägstransportstatistik (omarbetning) EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.6.2017 COM(2017) 353 final ANNEXES 1 to 10 BILAGOR till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om järnvägstransportstatistik (omarbetning) SV SV BILAGA

Läs mer

LASTBILSTRAFIK 2013 kvartal 1

LASTBILSTRAFIK 2013 kvartal 1 Statistik 213:21 LASTBILSTRAFIK 213 kvartal 1 Publiceringsdatum: 213-7-2 Kontaktperson: Trafikanalys Sara Berntsson tel: 1-414 42 7, e-post: sara.berntsson@trafa.se Statisticon AB Mats Nyfjäll tel: 8-42

Läs mer

LASTBILSTRAFIK 2013 kvartal 4

LASTBILSTRAFIK 2013 kvartal 4 Statistik 214:6 LASTBILSTRAFIK 213 kvartal 4 Publiceringsdatum: 214-3-25 Kontaktperson: Trafikanalys Sara Berntsson tel: 1-414 42 7, e-post: sara.berntsson@trafa.se Statisticon AB Mats Nyfjäll tel: 1-13

Läs mer

Producentpriserna för industrin sjönk med 2,7 procent från januari året innan

Producentpriserna för industrin sjönk med 2,7 procent från januari året innan Priser och kostnader 2015 Producentprisindexen 2015, januari Producentpriserna för industrin sjönk med 2,7 procent från januari året innan Enligt Statistikcentralen sjönk producentpriserna för industrin

Läs mer

Producentpriserna för industrin sjönk med 1,8 procent från februari året innan

Producentpriserna för industrin sjönk med 1,8 procent från februari året innan Priser och kostnader 2015 Producentprisindexen 2015, februari Producentpriserna för industrin sjönk med 1,8 procent från februari året innan Enligt Statistikcentralen sjönk producentpriserna för industrin

Läs mer

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna Hållbara transporter transportköparens perspektiv Karin Tormalm, Skogsindustrierna Välfärd fås av handel som fås av transporter Vi behöver transporter det ger jobb och välfärd! Alla trafikslag behövs ställ

Läs mer

LASTBILSTRAFIK 2014 kvartal 4

LASTBILSTRAFIK 2014 kvartal 4 Statistik 2015:6 LASTBILSTRAFIK kvartal 4 Publiceringsdatum: 2015-03-26 Kontaktperson: Trafikanalys Sara Berntsson tel: 010-414 42 07, e-post: sara.berntsson@trafa.se Statisticon AB Mats Nyfjäll tel: 010-130

Läs mer

Lastbilstrafik 2010 Swedish national and international road goods transport Statistik 2011:7

Lastbilstrafik 2010 Swedish national and international road goods transport Statistik 2011:7 Lastbilstrafik 2010 Swedish national and international road goods transport 2010 Statistik 2011:7 Lastbilstrafik 2010 Swedish national and international road goods transport 2010 Statistik 2011:7 Trafikanalys

Läs mer

Bilaga 2. Ackrediteringens omfattning /1477

Bilaga 2. Ackrediteringens omfattning /1477 Ackrediteringens omfattning Certifieringsorgan - Ledningssystem DNV GL Business Assurance Sweden AB Solna Ackrediteringsnummer 1053 A002770-001 Ackrediteringsområden och kravspecificationer/standarder

Läs mer

DNV GL Business Assurance Sweden AB. Ackrediteringens omfattning Certifiering av ledningssystem. Bilaga /2148

DNV GL Business Assurance Sweden AB. Ackrediteringens omfattning Certifiering av ledningssystem. Bilaga /2148 RÄTTELSE: ISO/IEC 27001 Ledningssystem för informationssäkerhet borttaget. /2016-09-02 Maria Wallin DNV GL Business Assurance Sweden AB Ackrediteringens omfattning Certifiering av ledningssystem 1 Följande

Läs mer

Sveriges export till Ryssland Värde miljoner SEK löpande priser Förändring % Andel i %

Sveriges export till Ryssland Värde miljoner SEK löpande priser Förändring % Andel i % Sveriges export till Ryssland Värde miljoner SEK löpande priser Förändring % Andel i % export 0,1,22,4 Livsmedel, drycker, tobak mm 570 710 572 571 662 167 117 16-30 2,4 2,3 1,2 2 exkl 22,3 Råvaror och

Läs mer

Hur kan vi försörja Sverige med varor i framtiden? Befria lastbilarna från fossila drivmedel! Anders Berndtsson Strategisk Utveckling.

Hur kan vi försörja Sverige med varor i framtiden? Befria lastbilarna från fossila drivmedel! Anders Berndtsson Strategisk Utveckling. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Hur kan vi försörja Sverige med varor i framtiden? eller Befria lastbilarna från fossila drivmedel! Anders Berndtsson Strategisk Utveckling Godstransporter på järnvägar Det

Läs mer

Kunskapsöversikt. Kartor och statistik. redovisning av branschförändringar på den svenska arbetsmarknaden

Kunskapsöversikt. Kartor och statistik. redovisning av branschförändringar på den svenska arbetsmarknaden Kartor och statistik redovisning av branschförändringar på den svenska en Bilaga till Arbetsmarknad i förändring, 2011:12 Kunskapsöversikt Rapport 2011:12B Kunskapsöversikt Kartor och statistik redovisning

Läs mer

Kunskapsöversikt. Kartor och statistik. redovisning av branschförändringar på den svenska arbetsmarknaden

Kunskapsöversikt. Kartor och statistik. redovisning av branschförändringar på den svenska arbetsmarknaden Kartor och statistik redovisning av branschförändringar på den svenska en Bilaga till Arbetsmarknad i förändring, 2011:12 Kunskapsöversikt Rapport 2011:12B Kunskapsöversikt Kartor och statistik redovisning

Läs mer

LASTBILSTRAFIK 2013 kvartal 3

LASTBILSTRAFIK 2013 kvartal 3 Statistik 214:1 LASTBILSTRAFIK kvartal 3 Publiceringsdatum: 214-1-15 Kontaktperson: Trafikanalys Sara Berntsson tel: 1-414 42 7, e-post: sara.berntsson@trafa.se Statisticon AB Mats Nyfjäll tel: 1-13 8

Läs mer

STATISTIK 2013:7. LASTBILSTRAFIK 2012 kvartal 4. Publicering av den svenska kvartalsstatistiken som framställs enligt förordning EU 70/2012

STATISTIK 2013:7. LASTBILSTRAFIK 2012 kvartal 4. Publicering av den svenska kvartalsstatistiken som framställs enligt förordning EU 70/2012 LASTBILSTRAFIK kvartal 4 STATISTIK 213:7 Publicering av den svenska kvartalsstatistiken som framställs enligt förordning EU 7/ Publiceringsdatum: -3-26 Reviderad 215-1-16: Tabell 2, storstadsområden. Kontaktperson

Läs mer

Lastbilstrafik 2011, kvartal 2 Swedish national and international road goods transport 2011, quarter 2. Statistik

Lastbilstrafik 2011, kvartal 2 Swedish national and international road goods transport 2011, quarter 2. Statistik Lastbilstrafik 2011, kvartal 2 Swedish national and international road goods transport 2011, quarter 2 Statistik 2011:22 Lastbilstrafik 2011, kvartal 2 Swedish national and international road goods transport

Läs mer

Statistik över regional företagsverksamhet 2015

Statistik över regional företagsverksamhet 2015 Företag 26 Statistik över regional företagsverksamhet Nyland fortfarande populärt år Enligt Statistikcentralen fanns det 36 företag i Finland år. Antalet arbetsställen var totalt 392. Arbetsställena sysselsatte,4

Läs mer

Lastbilstrafik 2010, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport 2010, quarter 1. Statistik 2010:10

Lastbilstrafik 2010, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport 2010, quarter 1. Statistik 2010:10 Lastbilstrafik 2010, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport 2010, quarter 1 Statistik 2010:10 Lastbilstrafik 2010, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport

Läs mer

Lastbilstrafik 2010, kvartal 3 Swedish national and international road goods transport 2010, quarter 3. Statistik 2011:2

Lastbilstrafik 2010, kvartal 3 Swedish national and international road goods transport 2010, quarter 3. Statistik 2011:2 Lastbilstrafik, kvartal 3 Swedish national and international road goods transport, quarter 3 Statistik 2011:2 Lastbilstrafik, kvartal 3 Swedish national and international road goods transport, quarter

Läs mer

LASTBILSTRAFIK 2012 kvartal 1

LASTBILSTRAFIK 2012 kvartal 1 LASTBILSTRAFIK 212 kvartal 1 Publicering av den svenska kvartalsstatistiken som framställs enligt förordning EG 1172/98 Publiceringsdatum: 212-7-3 Reviderad 215-1-16: Tabell 2, storstadsområden. Kontaktperson

Läs mer

Bantrafik miljoner resor gjordes på järnväg under miljoner resor gjordes på spårväg. 353 miljoner resor gjordes i tunnelbanan

Bantrafik miljoner resor gjordes på järnväg under miljoner resor gjordes på spårväg. 353 miljoner resor gjordes i tunnelbanan Bantrafik 217 229 miljoner resor gjordes på järnväg under 217 159 miljoner resor gjordes på spårväg 353 miljoner resor gjordes i tunnelbanan 15 568 km järnvägsspår finns i Sverige 13 331 miljoner personkilometer

Läs mer

Industrins energianvändning 2015

Industrins energianvändning 2015 Energi 2016 Industrins energianvändning 2015 Industrins energianvändning sjönk med 3 procent år 2015 Enligt Statistikcentralen sjönk industrins energianvändning år 2015 med 3 procent från året innan Inom

Läs mer

Logistik i världsklass! med 74 ton och underhåll men utan vägslitageskatt

Logistik i världsklass! med 74 ton och underhåll men utan vägslitageskatt Logistik i världsklass! med 74 ton och underhåll men utan vägslitageskatt 18 oktober 2016 Logistikdag Norr Karolina Boholm, transportdirektör Skogsindustrierna www.twitter.com/skogstransport Skogsnäringen

Läs mer

Lastbilstrafik 2011, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport 2011, quarter 1. Statistik 2011:18

Lastbilstrafik 2011, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport 2011, quarter 1. Statistik 2011:18 Lastbilstrafik 2011, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport 2011, quarter 1 Statistik 2011:18 Lastbilstrafik 2011, kvartal 1 Swedish national and international road goods transport

Läs mer

Avfallsstatistik 2011

Avfallsstatistik 2011 Miljö och naturresurser Avfallsstatistik Ändringar i shanteringen Avfallshanteringen genomgår just nu en kraftig brytningstid. År förbrändes procent mer än året innan, sammanlagt över miljoner ton. Med

Läs mer

Statistik över industrins energianvändning 2012

Statistik över industrins energianvändning 2012 Energi 2013 Statistik över industrins energianvändning 2012 Energiförbrukningen inom industrin minskade år 2012 Enligt Statistikcentralen minskade energiförbrukningen inom industrin med omkring fem procent

Läs mer

Hearing 14 juni Ekonomiska aspekter. Björn Olsson, sekreterare. Vägslitageskattekommittén

Hearing 14 juni Ekonomiska aspekter. Björn Olsson, sekreterare. Vägslitageskattekommittén Hearing 14 juni 2016 Ekonomiska aspekter Björn Olsson, sekreterare Något om fordonsflottan Trafikarbete Transportarbete 1000-tal fordonskm andel miljoner tonkm andel Lastbil / dragbil 2 axlar 362 43 44

Läs mer

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2016:35

Utländska lastbilstransporter i Sverige Statistik 2016:35 Utländska lastbilstransporter i Sverige 2013-2014 Statistik 2016:35 Utländska lastbilstransporter i Sverige 2013-2014 Statistik 2016:35 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon: 010

Läs mer

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En region med lång erfarenhet av utrikeshandel Sjöfart och internationell handel har präglat Göteborgsregionen i snart 400 år. Visserligen är varorna inte desamma

Läs mer

Trafikslagsbyte för godstransporter

Trafikslagsbyte för godstransporter Trafikslagsbyte för godstransporter - Underlag till utredningen om fossilfri fordonstrafik (N2012:05) Andreas Forsgren CERUM Underlagsrapport 2013 CERUM Underlagsrapport 2013 CERUM; Umeå universitet; 901

Läs mer

Avfallsstatistik 2012

Avfallsstatistik 2012 Miljö och naturresurser Avfallsstatistik Sextiosex procent av allt brännbart bränns År uppgick mängden brännbart i Finland till omkring, miljoner ton. Av denna mängd brändes, miljoner ton, dvs. procent,

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN402-5345 (tryck) ISSN654-9325 (pdf) Utgivare: Gabriella Loman, Kammarkollegiet (KAMFS202:3, TRAFAFS 202:3); KAMFS 204: Utkom från trycket den 20 februari 204 beslutade

Läs mer

Lastbilstrafik 2010, kvartal 4 Swedish national and international road goods transport 2010, quarter 4. Statistik 2011:5

Lastbilstrafik 2010, kvartal 4 Swedish national and international road goods transport 2010, quarter 4. Statistik 2011:5 Lastbilstrafik, kvartal 4 Swedish national and international road goods transport, quarter 4 Statistik 2011:5 Lastbilstrafik, kvartal 4 Swedish national and international road goods transport, quarter

Läs mer

SIKA Statistik Vägtrafik Utländska lastbilstransporter i. Sverige

SIKA Statistik Vägtrafik Utländska lastbilstransporter i. Sverige SIKA Statistik 2008:22 Vägtrafik Utländska lastbilstransporter i Sverige - SIKA Statistik 2008:22 Vägtrafik Utländska lastbilstransporter i Sverige - Statens institut för kommunikationsanalys 2 SIKA Statistik

Läs mer

SIKA Statistik Sjöfart Sjötrafik helår

SIKA Statistik Sjöfart Sjötrafik helår SIKA Statistik 2009:7 Sjöfart Sjötrafik 2008 helår Shipping goods 2008 SIKA Statistik 2009:7 Sjöfart Sjötrafik 2008 helår Shipping goods 2008 Statens institut för kommunikationsanalys 2 SIKA Statistik

Läs mer

RÄTTELSE Rättelse, delar av ackrediteringsområde ledningssystem för livsmedel saknades i senaste omfattning. //Enhetschef Tomas Holm

RÄTTELSE Rättelse, delar av ackrediteringsområde ledningssystem för livsmedel saknades i senaste omfattning. //Enhetschef Tomas Holm Ackrediteringens omfattning Certifieringsorgan - Ledningssystem BMG TRADA Certifiering AB Hovås Ackrediteringsnummer 1450 A002590-001 RÄTTELSE Rättelse, delar av ackrediteringsområde ledningssystem för

Läs mer

Användningen av energigaser inom industrin. Stockholm 30 januari 2018

Användningen av energigaser inom industrin. Stockholm 30 januari 2018 Användningen av energigaser inom industrin Stockholm 30 januari 2018 Energigaser Naturgas, biogas (LNG eller LBG) Fordonsgas Gasol (förnybar gasol) Vätgas Svensk industris väg till global klimatnytta 2017-03-16

Läs mer

Policy Brief Nummer 2012:4

Policy Brief Nummer 2012:4 Policy Brief Nummer 2012:4 Export av livsmedel till vilket pris? Exporterande företag sätter ofta olika pris på en vara på olika marknader. Traditionellt tänker man sig att det beror på att företag anpassar

Läs mer

Volymindex för industriproduktionen

Volymindex för industriproduktionen Industri 2011 Volymindex för industriproduktionen 2011, april Industriproduktionen ökade i april med 6,9 procent Korrigerad 28.6.2011 Nästan alla siffror har ändrats. Mera information om korrigeringen.

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

Avfallsstatistik 2009

Avfallsstatistik 2009 Miljö och naturresurser Avfallsstatistik Gruvorna storproducenter av mineral År bröts mer sten i gruvorna än någonsin tidigare och samtidigt var smängderna från gruvorna, särskilt bruten sidosten, rekordstora

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2015 Figurer och diagram TULLEN Statistik 1

Finlands utrikeshandel 2015 Figurer och diagram TULLEN Statistik 1 Finlands utrikeshandel 215 Figurer och diagram 29.2.216 TULLEN Statistik 1 IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 218 Figurer och diagram Tullen Statistik IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Handelsbalans

Läs mer

Systemanalys av införande av HCT på väg i Sverige. Henrik Pålsson Docent, Förpackningslogistik Lunds universitet

Systemanalys av införande av HCT på väg i Sverige. Henrik Pålsson Docent, Förpackningslogistik Lunds universitet Systemanalys av införande av HCT på väg i Sverige Henrik Pålsson Docent, Förpackningslogistik Lunds universitet henrik.palsson@plog.lth.se Involverade organisationer Arbetsgrupp: Lunds universitet (koordinator)

Läs mer

Sveriges småföretag. Värt att veta om Sveriges småföretag 2009

Sveriges småföretag. Värt att veta om Sveriges småföretag 2009 Värt att veta om 2009 Innehåll 2 Hur många företag finns det i Sverige? 2 Hur många småföretag finns det? 2 Hur många jobbar i småföretag? 2 Småföretagen står för de nya jobben 3 Antal företag - detaljerad

Läs mer

Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 2015

Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 2015 Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 215 Nedan granskas konjunkturerna i landskapet Österbotten utgående från information om omsättning per näringsgren. Informationen är beställd från Statistikcentralen

Läs mer

Volymindex för industriproduktionen

Volymindex för industriproduktionen Industri 2011 Volymindex för industriproduktionen Januari - april 2011, korrigerad publikation Uppgifterna i volymindexet för industriproduktionen januari - april 2011 har korrigerats Det har upptäckts

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 217 Figurer och diagram Tullen Statistik IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Handelsbalans

Läs mer

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet.

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet. 1 2 Svenskar om bilen Sverige behöver bilen, det är ett faktum. Utan bilen skulle vi inte få ihop livspusslet eller kunna sköta våra arbeten. Utan bil och buss skulle vi inte hinna med våra fritidssysselsättningar

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 217 Figurer och diagram Tullen Statistik IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Handelsbalans

Läs mer

Volymindex för industriproduktionen

Volymindex för industriproduktionen Industri 2018 Volymindex för industriproduktionen 2018, april Industriproduktionen ökade i april från året innan men minskade från föregående månad Den säsongrensade industriproduktionen (TOL BCD) minskade

Läs mer

Avfallsstatistik 2010

Avfallsstatistik 2010 Miljö och naturresurser Avfallsstatistik Biologiskt nedbrytbart smaterial utnyttjas till största delen År uppgick mängden biologiskt i Finland till omkring, miljoner ton. Av detta utnyttjades 9 procent,

Läs mer

Bilaga 2. Ackrediteringens omfattning /1104

Bilaga 2. Ackrediteringens omfattning /1104 Ackrediteringens omfattning Certifieringsorgan - Ledningssystem RISE Research Institutes of Sweden AB Borås Ackrediteringsnummer 1002 Certifieringsenheten A002626-033 Ackrediteringsområden och kravspecificationer/standarder

Läs mer

Bilaga 2. Ackrediteringens omfattning /948

Bilaga 2. Ackrediteringens omfattning /948 Ackrediteringens omfattning Certifieringsorgan - Ledningssystem RISE Research Institutes of Sweden AB Borås Ackrediteringsnummer 1002 Certifieringsenheten A002626-033 Ackrediteringsområden och kravspecificationer/standarder

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 216 Figurer och diagram Tullen Statistik IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Handelsbalans

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2015 Figurer och diagram. 8.2.2016 TULLEN Statistik 1

Finlands utrikeshandel 2015 Figurer och diagram. 8.2.2016 TULLEN Statistik 1 Finlands utrikeshandel 215 Figurer och diagram 8.2.216 TULLEN Statistik 1 IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram. 31.5.2016 TULLEN Statistik 1

Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram. 31.5.2016 TULLEN Statistik 1 Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram 31.5.2016 TULLEN Statistik 1 MÅNATLIGA IMPORTEN, EXPORTEN OCH HANDELSBALANSEN 2012-2016(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 -2 2012 2013 2014 2015 2016 Handelsbalans

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2014 Figurer och diagram. 27.2.2015 TULLEN Statistik 1

Finlands utrikeshandel 2014 Figurer och diagram. 27.2.2015 TULLEN Statistik 1 Finlands utrikeshandel 214 Figurer och diagram 27.2.215 TULLEN Statistik 1 IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-214 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 Handelsbalans

Läs mer

Fakta om transporter 2012

Fakta om transporter 2012 Fakta om transporter 2012 En sammanställning från TransportGruppen Hur ser transportnäringen ut? Godsterminaler, lager, magasin 3% Övrig kollektivtrafik 4% *Handel med och serviceverkstäder för motorfordon

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram Tullen Statistik MÅNATLIGA IMPORTEN, EXPORTEN OCH HANDELSBALANSEN 2014 2018(1 3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Handelsbalans Export Import

Läs mer

Godstransporter i Sverige - en nulägesanalys. Rapport 2016:7

Godstransporter i Sverige - en nulägesanalys. Rapport 2016:7 Godstransporter i Sverige - en nulägesanalys Rapport 2016:7 Godstransporter i Sverige - en nulägesanalys Rapport 2016:7 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon: 010 414 42 00 Fax: 010

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 2016 Figurer och diagram Tullen Statistik MÅNATLIGA IMPORTEN, EXPORTEN OCH HANDELSBALANSEN 2012-2016(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2012 2013 2014 2015 2016 Handelsbalans Export Import

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Vi kör inte för skoj skull - Vi kör för din skull!

Vi kör inte för skoj skull - Vi kör för din skull! Åkeribranschens syn på lastsäkring Mårten Johansson marten.johansson@akeri.se teknikchef i Sveriges Åkeriföretag Vi kör inte för skoj skull - Vi kör för din skull! Lastsäkring? Åkeriföretagens verksamhet

Läs mer

Godstransportflöden - Analys av statistikunderlag Sverige Rapport 2016:9

Godstransportflöden - Analys av statistikunderlag Sverige Rapport 2016:9 Godstransportflöden - Analys av statistikunderlag Sverige 2012-2014 Rapport 2016:9 Godstransportflöden - Analys av statistikunderlag Sverige 2012-2014 Rapport 2016:9 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram Tullen Statistik MÅNATLIGA IMPORTEN, EXPORTEN OCH HANDELSBALANSEN 2013-2017(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Handelsbalans Export Import

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 2017 Figurer och diagram Tullen Statistik MÅNATLIGA IMPORTEN, EXPORTEN OCH HANDELSBALANSEN 2013-2017(1-6) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Handelsbalans Export Import

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

Volymindex för industriproduktionen

Volymindex för industriproduktionen Industri 2018 Volymindex för industriproduktionen 2017, november Industriproduktionen ökade i november med 3,4 procent från året innan Enligt Statistikcentralen ökade den arbetsdagskorrigerade produktionen

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2014 Figurer och diagram TULLEN Statistik 1

Finlands utrikeshandel 2014 Figurer och diagram TULLEN Statistik 1 Finlands utrikeshandel 214 Figurer och diagram 9.2.215 TULLEN Statistik 1 IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-214 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 Handelsbalans

Läs mer

Volymindex för industriproduktionen

Volymindex för industriproduktionen Industri 2011 Volymindex för industriproduktionen 2011, juli Industriproduktionen ökade i juli med procent Enligt Statistikcentralen var den arbetsdagskorrigerade produktionen för hela industrin procent

Läs mer

Producentpriserna för industrin steg med 3,6 procent från november året innan

Producentpriserna för industrin steg med 3,6 procent från november året innan Priser och kostnader 2017 Producentprisindexen 2017, november Producentpriserna för industrin steg med procent från november året innan Enligt Statistikcentralen steg producentpriserna för industrin med

Läs mer

Varuhandelsstatistik 2011 2015

Varuhandelsstatistik 2011 2015 Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 Handel 2016:1 18.4.2016 Varuhandelsstatistik 2011 2015 Figur 1: Ålands varuhandel (import och export) år 2011 2015 1 000 euro 800 000 700 000 600 000 500 000

Läs mer

Volymindex för industriproduktionen

Volymindex för industriproduktionen Industri 2017 Volymindex för industriproduktionen 2017, oktober Industriproduktionen ökade i oktober med 1,8 procent från året innan Enligt Statistikcentralen ökade den arbetsdagskorrigerade produktionen

Läs mer