Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter"

Transkript

1 Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter

2

3 1(11) Gemensamma utgångspunkter för arbetet med att förbättra befolkningens hälsa i Gävleborg Innehållsförteckning: Programförklaring Befolkningens hälsa är allas ansvar... 2 Utgångspunkt 1: Vägledande principer... 3 Utgångspunkt 2: Samverkan, samarbete och samordning... 4 Utgångspunkt 3: Ledning och styrning... 6 Utgångspunkt 4: Uppföljning och utvärdering... 7 Bilaga 1 Bakgrund och ställningstaganden

4 2(11) Programförklaring Befolkningens hälsa är allas ansvar I det regionala utvecklingsprogrammet för Gävleborgs län (RUP), som antogs av fullmäktige i Region Gävleborg under våren 2009, ingår att ta fram en strategi för ett förstärkt folkhälsoarbete i länet. Med förlagor från liknande uppdrag beträffande vård och omsorg om äldre samt arbetet med barn och ungdomar, har strategin utformats som gemensamma utgångspunkter för arbetet inom folkhälsoområdet i Gävleborg. I det följande kommer utgångpunkterna därför att ges namnet GU Folkhälsa. Det finns många argument för att systematiskt och målinriktat arbeta med att förbättra befolkningens hälsa. Ett argument är att med ett väl genomtänkt arbete kan förekomsten av våra vanligaste folksjukdomar minska. Ett annat argument är att ohälsan kostar samhället mycket pengar och att en förbättring av hälsan i en befolkning har en positiv påverkan på samhällsekonomin. Utifrån bland annat dessa förhållanden har riksdagen beslutat om det övergripande målet att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen i Sverige. I beslutet ingår också att arbetet med att skapa de samhälleliga förutsättningarna ska ske inom elva målområden. Med GU Folkhälsa vill länets kommuner, landstinget och länsstyrelsen ange den ambitionsnivå och det förhållningssätt som ska känneteckna både det egna och det gemensamma arbetet med att skapa gynnsamma samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för befolkningen i Gävleborgs län. Livsvillkor, livsmiljö och levnadsvanor bestämmer i stor utsträckning befolkningens hälsa. Av detta följer att de flesta av de verksamheter som bedrivs inom kommunerna, landstinget och länsstyrelsen kan medverka till att hälsoläget i länet förbättras. Det är därför nödvändigt att integrera ett folkhälsoperspektiv i samtliga verksamheter. Det är också nödvändigt att även andra aktörer än kommuner, landsting och länsstyrelse ges tillfälle att delta i det arbete som följer ur GU Folkhälsa. En utförligare redovisning av bakgrund och de ställningstaganden som ligger till grund för GU Folkhälsa finns i bilaga 1. Konkreta konsekvenser På de följande sidorna beskrivs fyra utgångpunkter för arbetet med att förbättra befolkningens hälsa. Av beskrivningarna följer ett antal konkreta konsekvenser. De flesta av konsekvenserna har det gemensamt att de pekar på att ett antal aktiviteter, i form av handlingsplaner eller konkreta åtgärder, som måste genomföras för att respektive utgångspunkt ska förverkligas. För att införa GU Folkhälsa i verksamheter där ett folkhälsoperspektiv inte på ett naturligt sätt ingår i det ordinarie arbetet, kan ett särskilt utformat stöd behövas. En plan bör tas fram för utformningen och innehållet i ett sådant stöd.

5 3(11) Utgångspunkt 1: Vägledande principer Inriktning Det övergripande målet för arbetet med att förbättra befolkningens hälsa i Gävleborg är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. De samhälleliga förutsättningarna kan beskrivas genom elva målområden, vilka kan sammanfattas i tre kategorier livsvillkor, livsmiljö och levnadsvanor. En princip är att låta målområdena och de tre kategorierna vara vägledande för hur arbetet med att skapa de samhälleliga förutsättningarna planeras, genomförs och följs upp. Andra vägledande principer kan härledas ur det förhållandet att livsvillkor, livsmiljöer, levnadsvanor och hälsa varierar med avseende på social position, som kommer till uttryck i utbildningsnivå, position i arbetslivet, materiellt välstånd, kvaliteten på sociala relationer och föräldrars sociala bakgrund. Andra vägledande principer är skillnader i kön, funktionsnedsättning, utländsk bakgrund, sexuell läggning samt var i livsförloppet man befinner sig. Konkret konsekvens För att i planering, genomförande och uppföljning på ett bättre sätt ta hänsyn till variationer i hälsa betingade av social position, kön, funktionsnedsättning, utländsk bakgrund, sexuell läggning samt skede i livsförloppet bör uppdrag ges att genomföra en litteraturgenomgång av dessa orsakssamband. Den bör kompletteras med en kartläggning av förekomsten av dessa mekanismer i länet och i de enskilda kommunerna.

6 4(11) Utgångspunkt 2: Samverkan, samarbete och samordning Inriktning De gemensamma utgångspunkterna för arbetet med att förbättra befolkningens hälsa förutsätter att de enskilda kommunerna, landstinget och länsstyrelsen har full beslutanderätt över hur det egna arbetet organiseras, inriktas och effektiviseras. Vid sidan av detta behövs en sektorsövergripande samordning mellan dessa aktörer. Samverkan, samarbete och samordning en viktig förutsättning för att förbättra hela befolkningens hälsa. Region Gävleborg, samverkansorganet mellan Gävleborgs kommuner och landstinget, är viktig i det här sammanhanget bland annat av det skälet att där beslutas om och tas ett övergripande ansvar för genomförandet av länets regionala utvecklingsprogram. Att förbättra befolkningens hälsa är ett viktigt inslag i länets utveckling. Med den utformning och innehåll som GU Folkhälsa har, blir det tydligt att styrelsen och utskotten inom Region Gävleborg kan behandla frågor som faller inom ramarna för de aktuella utgångspunkterna. Det nuvarande Länsfolkhälsorådet är inrättat för att hantera vissa länsgemensamma frågor som rör befolkningens hälsa och där finns samtliga tio kommuner och även landstinget representerat. Detta råd ersätts med ett Nätverk för strategisk samverkan och knyts till ett av utskotten inom Region Gävleborg. Konkreta konsekvenser Det nuvarande Länsfolkhälsorådet ersätts med ett Nätverk för strategisk samverkan, på länsnivå enligt nedan: Nätverket för strategiskt folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG). Ledamöter: En ordinarie samt en suppleant från respektive kommunstyrelse Tre ordinarie samt tre suppleanter från landstingsstyrelsen Presidium: Ordförande, 1:e och 2:e vice ordförande i NSFG kompletterade med verkställande tjänsteman från sekretariatet (se nedan) Relation till Region Gävleborg: NSFG arbetar enligt de principer som fastställs i GU Folkhälsa och rapporterar kontinuerligt till Region Gävleborgs styrelse.

7 5(11) Uppdrag: Att verka för strategiskt utvecklingsarbete kring att förbättra befolkningens hälsa inom samtliga elva målområden för den nationella folkhälsopolitiken Att införa och förvalta GU Folkhälsa Att ansvara för den sammanhållna och systematiska folkhälsorapporteringen i länet Att ansvara för det länsövergripande systemet för uppföljning och samordna insatser utifrån utfallet av uppföljningen Att verka för samordnade ansökningar och användande av resurser som ställs till förfogande av regering och statliga myndigheter och dylikt Att arrangera och medverka i konferenser, seminarier och utbildningar Sekretariat: Består av fem tjänstemän representerande Region Gävleborg, landstinget, kommunerna och länsstyrelsen Uppdrag: Att initiera och bereda ärenden för behandling i NSFG För att utföra dessa uppdrag behöver en av medlemmarna i sekretariatet fungera som sammankallande och verkställande tjänsteman; en annan som sekreterare.

8 6(11) Utgångspunkt 3: Ledning och styrning Inriktning För att leda till att hälsan i befolkningen förbättras och fördelas jämnare, måste arbetet med att uppnå detta vara mer effektivt. Med effektivitet avses här hur väl mål uppnås i förhållande till de resurser som används. En förutsättning för ökad effektivitet är en förbättrad ledning och styrning av de verksamheter, samverkansorgan och enskilda insatser som kan skapa gynnsamma samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för befolkningen i Gävleborgs län. Utifrån ett vanligt sätt att beskriva förvaltningsprocessen i offentlig verksamhet innebär detta att ledningen och styrningen hos såväl enskilda aktörer som hos samverkansorgan ska ha förmåga: 1. Att på sin dagordning föra upp ärenden som innebär att prioritera och sätta mål för befolkningens hälsa 2. Att fördela resurser och sätta mål för befolkningens hälsa 3. Att ta fram tillräckligt bra beslutsunderlag för att uppnå målen 4. Att fatta beslut utifrån framtagna beslutsunderlag 5. Att fatta beslut som leder till måluppfyllelse 6. Att se till att fattade beslut genomförs 7. Att kontrollera att fattade beslut leder till måluppfyllelse. Konkreta konsekvenser Som stöd för tillämpningen av denna utgångspunkt bör underlag tas fram som beskriver vad de sju stegen ovan innebär konkret för varje specifik aktör och samverkansorgan. Överenskommelser bör arbetas fram kring vilka data om hälsan och dess bestämningsfaktorer som ska samlas in gemensamt inom länet, hur de ska samlas in samt vilka som ska analysera och sprida resultaten. Det handlar om att bygga upp en mer sammanhållen och systematisk folkhälsorapportering i länet för att garantera god kvalitet och ett kostnadseffektivt framtagande av beslutsunderlag. Det bör dessutom utredas vilka stödresurser, ekonomiskt, personellt och i form av nätverk, som den förbättrade ledningen och styrningen kräver såväl lokalt som länsövergripande.

9 7(11) Utgångspunkt 4: Uppföljning och utvärdering Inriktning Internt i kommuner, landstinget och länsstyrelsen bör arbetet med att förbättra hälsan i befolkningen följas upp och utvärderas inom de egna systemen. Dessa bör dock kompletteras med ett länsövergripande system för uppföljning. Ett sådant system är nödvändigt för att bygga upp och vidmakthålla ett effektivt arbete med att skapa gynnsamma samhälleliga förutsättningar för befolkningens hälsa i länet som helhet. Konkreta konsekvenser Uppdrag bör ges till lämplig aktör att kontinuerligt genomföra analyser och uppföljningar av hälsoläget i länet. Ett länsövergripande system för uppföljning bör byggas upp. Systemet ska harmoniseras med likartade system på nationell nivå.

10 8(11) Bilaga 1 Bakgrund och ställningstaganden Initiativet till GU Folkhälsa togs av fullmäktige i Region Gävleborg våren 2009 i och med att det antog ett regionalt utvecklingsprogram för perioden I programmet ingår nämligen att ta fram en strategi för ett förstärkt folkhälsoarbete i länet. En naturlig startpunkt för att bestämma vad som bör ingå i de gemensamma utgångspunkterna är att bedöma hälsoläget hos befolkningen i Gävleborgs län. Hälsoläget i länet har följts systematiskt sedan senare hälften av det förra seklet. Ett mönster som då har visat sig är att hälsoläget, liksom i Sverige som helhet, har förbättrats, men att Gävleborg ur ett flertal aspekter alltid befinner sig under riksgenomsnittet. Tydligast är detta när man studerar förändringar i medellivslängden (se figuren nedan). Medellivslängd 85 Ålder År Riket kvinnor Gävleborg kvinnor Riket män Gävleborg män Detta mönster kan tolkas som att befolkningen i Gävleborg, ur hälsosynpunkt, dels påverkas av långsiktigt verkande positiva faktorer som är gemensamma med befolkningar i övriga delar av landet, dels påverkas av för Gävleborg specifika hindrande faktorer. Det bör noteras att detta mönster framträder tydligast för befolkningen i länet som helhet; på kommunnivå finns variationer i förhållande till riksgenomsnittet. Iakttagelsen att det på länsnivå föreligger hindrande faktorer är inte ny för de aktörer som hittills varit aktiva i arbetet med att förbättra hälsoläget i länet. Under åren har också insatser gjorts som ur vissa aspekter har varit framgångsrika. Men dessa insatser har aldrig varit så framgångsrika att de har haft tydligt genomslag på det övergripande mått på ett hälsoläge som medellivslängden utgör. På grund av denna avsaknad är det uppenbart att det arbete som idag bedrivs i länet behöver kompletteras med åtgärder av delvis annan karaktär. Mycket talar för att vad som behöver tillföras framför allt är åtgärder som gäller ledningen och styrningen samt samverkan, samarbete och samordning av det arbete som idag bedrivs. Konstaterandet att det nuvarande arbetet bör kompletteras med fokus på ledning, styrning, samverkan, samarbete och samordning utgör ett av de grundläggande ställningstagandena bakom de gemensamma utgångspunkter som formuleras ovan. Om en bedömning av hälsoläget är en startpunkt för de gemensamma utgångspunkterna, så är det förhållandet att Sveriges riksdag år 2003 antog en nationell folkhälsopolitik ytterligare en

11 9(11) startpunkt. Det övergripande målet för denna politik är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. De förutsättningarna som ska skapas har ordnats i elva målområden enligt uppställningen nedan: 1. Delaktighet och inflytande 2. Ekonomiska och sociala förutsättningar 3. Barns och ungas uppväxtvillkor 4. Hälsa i arbetslivet 5. Miljöer och produkter 6. Hälsofrämjande hälso- och sjukvård 7. Skydd mot smittspridning 8. Sexualitet och reproduktiv hälsa 9. Fysisk aktivitet 10. Matvanor och livsmedel 11. Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel Målområdena har i sin tur, i den senaste folkhälsopolitiska rapporten från Statens folkhälsoinstitut, förts samman i tre kategorier. Förutsättningarna för en god hälsa påverkas av livsvillkor som till exempel utbildning, sysselsättning, ekonomiska villkor och tillgång till hälso- och sjukvård. De påverkas även av livsmiljön i form av den fysiska och psykosociala miljö där vi bor, arbetar och tillbringar vår fritid. Dessutom påverkas de av våra egna val och levnadsvanor. Sammantaget gör detta att Statens folkhälsoinstitut i den folkhälsopolitiska rapporten talar om att folkhälsan är en angelägenhet för alla och att de aktörer som kan skapa de samhälleliga förutsättningarna finns bland centrala politiska organ och myndigheter, regionala statliga myndigheter, regionförbund, landsting, kommuner, ideella organisationer, näringsliv och arbetsgivare. Tillämpad på Gävleborgs län innebär den nationella folkhälsopolitiken att de gynnsamma samhälleliga förutsättningarna i första hand kan skapas av förvaltningarna i de tio kommunerna och landstingets verksamheter i olika delar av länet samt av samverkansorganet Region Gävleborg. Även andra, till exempel statliga myndigheter som Länsstyrelsen Gävleborg, ideella organisationer och arbetsgivare verksamma i länet, kan bidra. Det förhållandet att de gynnsamma samhälleliga förutsättningarna kan skapas av ett stort antal aktörer samt att vissa av dessa aktörer inte i första hand uppfattar sig ha ett uppdrag inom folkhälsoområdet, gör att det finns en pedagogisk fördel med att ge de gemensamma utgångspunkterna en rubrik som anger att de inte begränsas till det som i vardagligt tal brukar ges namnet folkhälsoarbete. Den sistnämnda termen har en viss historisk belastning och leder lätt tanken till att arbetet med att förbättra hälsan i en befolkning enbart kan begränsas till att direkt påverka levnadsvanor och ge befolkningen tillgång till en god sjukvård.

12 10(11) GU Folkhälsa utgår därför från en bredare definition av folkhälsoarbete i och med: att de avser att omfatta samtliga systematiska och målinriktade insatser för att skapa gynnsamma samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen i Gävleborgs län. Av detta ställningstagande följer att det är mer ändamålsenligt att ge utgångspunkterna rubriken arbetet med att förbättra befolkningens hälsa. Den rubriken gör det tydligt att GU Folkhälsa gäller för de flesta politiska organ och verksamheter i kommunerna och även i landstinget. En annan följd av den bredare definitionen är att även andra aktörer i länet än kommuner, landsting och Region Gävleborg måste ges möjlighet att delta i det arbete som följer ur GU Folkhälsa. I och med detta finns det dessutom fog för att säga att befolkningens hälsa är allas ansvar. Utöver att bredda definitionen av folkhälsoarbete och att uttala att befolkningens hälsa är allas ansvar leder den nationella folkhälsopolitiken till ytterligare ett ställningstagande beträffande innehållet i de gemensamma utgångspunkterna. I detta fall att indelningen av de samhälleliga förutsättningarna i tre kategorier och elva målområden ska vara en av flera vägledande principer för hur planeringen, genomförandet och uppföljningen av arbetet ska struktureras. Ytterligare vägledande principer kan härledas ur formuleringen i det övergripande målet om en god hälsa på lika villkor i hela befolkningen. På den punkten har forskningen, såväl i Sverige som internationellt, visat att hälsan i de flesta samhällen inte är fördelad på lika villkor, dvs. att ojämlikhet föreligger. Vid upprepade undersökningar har det kunnat påvisas att människors position i den sociala hierarkin i hög grad påverkar deras livslängd och risken för att bli sjuk. Ju högre upp i den sociala rangordningen en individ befinner sig, desto bättre är hälsan. Utifrån detta brukar man säga att hälsan i en befolkning följer en social gradient. Det har också visat sig att en individs sociala position framför allt kan förklaras av dennes utbildningsnivå, position i arbetslivet, materiella välstånd, kvalitet på sociala relationer och föräldrars sociala bakgrund. När det gäller social position som en förklaring till hälsoläget i Gävleborg, så är det sedan länge ett känt faktum att en stor andel av befolkningen har en utbildningsnivå som är ogynnsam ur hälsosynpunkt. På den här punkten är det viktigt att lyfta fram att kunskapen om den låga utbildningsnivån i länet behöver kompletteras med analyser av hur andra faktorer som bestämmer social position påverkar befolkningens hälsa. Dessutom är det så att det inte enbart är faktorer med direkt koppling till variationer i social position, som kan förklara att hälsan i en befolkning inte är jämlikt fördelad. I den tidigare nämnda folkhälsopolitiska rapporten lyfts, till exempel, fram att kvinnors självrapporterade hälsa generellt är sämre än mäns, medan män har kortare medellivslängd än kvinnor, att individer med funktionsnedsättning, utländsk bakgrund eller homo, bi eller transsexuell identitet även de rapporterar en sämre hälsa än den övriga befolkningen. Det som hittills sagts i denna bilaga visar på att planeringen, genomförandet och uppföljningen av arbetet med att skapa gynnsamma samhälliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen i Gävleborg ska vägledas dels av folkhälsopolitikens elva målområden, dels av det förhållandet att hälsan för närvarande inte är jämlikt fördelad. Till dessa två principer ska, slutligen, också läggas ytterligare en vägledande princip.

13 11(11) Den principen har att göra med att människors livsvillkor, livsmiljöer och levnadsvanor varierar och kan påverkas systematiskt beroende på i vilken fas av livet man befinner sig. Befinner man sig i fasen före skolan ser de samhälleliga förutsättningar ut på ett sätt och kan påverkas av vissa aktörer; befinner man sig i skol- eller vidareutbildningsfasen är förutsättningarna andra och så även de aktörer som kan påverka; det samma kan sägas om faserna när man bildar familj, då man befinner sig i arbetslivet och då man är pensionär. När arbetet med att förbättra befolkningens hälsa planeras, genomförs och följs upp, måste detta därför anpassas till de variationer som finns i befolkningen beroende på att de ingående individerna befinner sig i olika faser av livsförloppet. Sammanfattningsvis bygger GU Folkhälsa på följande ställningstaganden: Det arbete som redan bedrivs för att förbättra befolkningens hälsa måste kompletteras med fokus på ledning och styrning samt på samarbete, samordning och samverkan Med folkhälsoarbete avses samtliga systematiska och målinriktade insatser för att skapa gynnsamma samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen i Gävleborgs län De gemensamma utgångspunkterna ska avse allt arbete som kan förbättra befolkningens hälsa Befolkningens hälsa är allas ansvar Planeringen, genomförandet och uppföljningen av arbetet med att skapa gynnsamma samhälliga förutsättningar ska vägledas: o Av folkhälsopolitikens elva målområden och indelningen av dessa i livsvillkor, livsmiljö och levnadsvanor o Av det förhållandet att hälsan inte är jämlikt fördelad i befolkningen och att bakom detta ligger bland annat variationer beträffande kön, funktionsnedsättning, utländsk bakgrund och sexuell läggning samt i social position. Bakom den senare ligger bland annat skillnader i utbildningsnivå, position i arbetslivet, materiellt välstånd, kvaliteten på sociala relationer och föräldrars sociala bakgrund o Av det förhållandet att livsvillkor, livsmiljöer och levnadsvanor i befolkningen varierar och kan påverkas systematiskt av skilda aktörer beroende på var i livsförloppet en individ befinner sig.

Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt)

Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt) Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt) Skicka ifyllda projektbeskrivningar med epost till HFS-nätverkets sekretariat. Letter of Intent måste däremot

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 l a i r e t a m s t e Arb 2 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Sveriges elva folkhälsomål

Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål En god hälsa för hela befolkningen Sverige har en nationell folkhälsopolitik med elva målområden. Målområdena omfattar de bestämningsfaktorer som har

Läs mer

Tillsammans för en god och jämlik hälsa

Tillsammans för en god och jämlik hälsa Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Tillsammans för en god och jämlik hälsa Hälsa brukar för den enskilda människan vara en av de mest värdefulla sakerna i livet. Det finns ett nära samband

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning Folkhälsoplan Sjöbo kommun Inledning Världshälsoorganisationen, WHO definierade 1946 begreppet hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro

Läs mer

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2013-11-06 KS 2013/0267 50163 Kommunfullmäktige Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Nationella ANDT-strategin

Nationella ANDT-strategin Nationella ANDT-strategin En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Lena Bolin; Länssamordnare ANDT lena.bolin@lansstyrelsen.se ANDT-strategin 2016-2020 Syftet

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga?

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Regionernas roll? Nationella styrdokument Ungdomspolitiken Barnrättspolitiken Alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 2 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN Vår vision är ett Sorsele som genomsyras av engagemang, omtanke och generositet. Att leva i Sorsele är att leva friskt och starkt, med kraft och glädje. Att bejaka sig själv och bekräfta sin omgivning.

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

Delaktighet och inflytande finns det någon koppling till hälsa?

Delaktighet och inflytande finns det någon koppling till hälsa? Delaktighet och inflytande finns det någon koppling till hälsa? Suzanne Nilsson, utredare, enheten för uppväxtvillkor och hälsosamt åldrande Statens folkhälsoinstitut Vår uppgift att främja hälsa samt

Läs mer

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87 Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015 Antagen av KF 2012-06-11, 87 Definitioner Man måste skilja på hälsa, som är en fråga för individen, och folkhälsa som är en fråga för samhället. Folkhälsoarbetet

Läs mer

Del 1. Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa

Del 1. Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa Del 1 Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa Grundlagen har hälsoaspekter * Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans

Läs mer

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan 2014-2019 Varför har vi en folkhälsoplan? Att människor mår bra är centralt för att samhället ska fungera både socialt och ekonomiskt. Därför är folkhälsoarbete

Läs mer

Presentation för landstingen norra Sverige Anette Levander

Presentation för landstingen norra Sverige Anette Levander Presentation för landstingen norra Sverige Anette Levander 24 november 2010 2011-04-18 Sid 1 Uppdraget Beskriva utvecklingen med fokus på 2004 2009; bestämningsfaktorerna och befolkningsgrupper Redovisa

Läs mer

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om dessa riktlinjer... 3 2. Allmänt om folkhälsoarbete... 4 2.1 Hälsans bestämningsfaktorer... 4 2.2 Skillnaden mellan folkhälsa

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric Folkhälsostrategi 2016-2019 Foto: Elvira Gligoric Inledning Vad är folkhälsa? Folkhälsa beskriver hur hälsan ser ut i en befolkning. Den visar hur stor del av befolkningen som drabbas av olika sjukdomar

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen 3 mars 2010 i Ånge. ARRANGÖRER: Länsstyrelserna i Jämtlands och Västernorrlands län i samarbete med Statens folkhälsoinstitut. Välkomna! 2010-04-13 Sid 1

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

INLEDNING NATIONELLA OCH REGIONALA FOLKHÄLSOMÅL VAD ÄR FOLKHÄLSA?

INLEDNING NATIONELLA OCH REGIONALA FOLKHÄLSOMÅL VAD ÄR FOLKHÄLSA? HÖGANÄS KOMMUNS FOLKHÄLSOPROGRAM 2015-2018 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-xx-xx För revidering ansvarar: Kultur- och fritidsutskottet För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Kultur-

Läs mer

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Folkhälsopolicy med riktlinjer för 2015-2019 Dokumenttyp Policy, riktlinjer För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2019 Diarienummer 2014-383-773 Uppföljning och tidplan Kommunchef

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN 1 INLEDNING Policyn är en gemensam viljeinriktning för det länsgemensamma folkhälsoarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2014

Verksamhetsplan för år 2014 Verksamhetsplan för år 2014 Folkhälsorådet i Arboga 2014-03-03 Folkhälsorådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Folkhälsorådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 4 1.3 Rådets sammansättning... 4 1.4

Läs mer

Medel för särskilda folkhälsosatsningar

Medel för särskilda folkhälsosatsningar LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (5) Barbro Müller Medel för särskilda folkhälsosatsningar Beslutat 2011-11-28 Reviderat 2013-02-25 Reviderat 2015-01-12 LULEÅ KOMMUN Dnr 2 (5) Medel för särskilda folkhälsosatsningar

Läs mer

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Folkhälsoenhet Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Vad är folkhälsa? Resultatet av den sammanlagda hälsan i en befolkning. Kan mätas genom att titta på exempelvis medellivslängd, självupplevd hälsa,

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Folkhälsostrategi

Folkhälsostrategi Fritids- och kulturförvaltningen 1(7) Datum 2015-10-13 Handläggare Er Referens Vår Referens Sandra Beletic 090/001.871-15 Folkhälsostrategi 2016-2019 Beslutsversion 2015-10-13 Diarienummer: 090/001.871-15

Läs mer

Från politiska beslut till konkreta handlingsplaner och underlag för samverkan. Annika Nordstrand Folkhälsostrateg Norrbottens läns landsting

Från politiska beslut till konkreta handlingsplaner och underlag för samverkan. Annika Nordstrand Folkhälsostrateg Norrbottens läns landsting Från politiska beslut till konkreta handlingsplaner och underlag för samverkan Annika Nordstrand Folkhälsostrateg Norrbottens läns landsting Folkhälsopolitiska strategin i Norrbotten är ingen hyllvärmare

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Sid. Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Folkhälsomyndigheten Nationell kunskapsmyndighet

Läs mer

Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar. Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan

Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar. Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan Läsanvisningar Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål Övergripande mål: Skapa samhälliga

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Folkhälsa i Bollnäs kommun

Folkhälsa i Bollnäs kommun KOMMUNSTYRELSEKONTORET Handläggare Karin Bjellman 2014-02-24 Dnr 13-0121 Folkhälsa i Bollnäs kommun 2014 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014 02 24 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro

Läs mer

Strategi för folkhälsa

Strategi för folkhälsa Strategi för folkhälsa 2015 2018 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Kommunstyrelseförvaltningen 1. Prioriterade målområden för perioden 2015 2018 Följande fyra strategiska arbetsområden har tagits

Läs mer

Målarbete och kompetensutveckling för folkhälsa och folkhälsoarbete

Målarbete och kompetensutveckling för folkhälsa och folkhälsoarbete Preventionscentrum Stockholm S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Carina Cannertoft Tfn: 08-508 430 28 Anders Eriksson Tfn: 08-508 430 22 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2004-12-09 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-01-28

Läs mer

Policy för Folkhälsoarbete. i Lunds kommun

Policy för Folkhälsoarbete. i Lunds kommun Policy för Folkhälsoarbete i Lunds kommun Reviderad med anledning av den av riksdagen tagna propositionen 2007/08:110 En förnyad folkhälsopolitik samt på grund av kommunala beslut. Antagen av kommunstyrelsens

Läs mer

Folkhälsopolicy för Uppsala län

Folkhälsopolicy för Uppsala län Folkhälsopolicy för Uppsala län Syftet med en gemensam folkhälsopolicy i Uppsala län är att ge kommuner, landsting, regionförbund och länets övriga aktörer gemensamma utgångspunkter och förutsättningar

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Social hållbarhet. Minskade skillnader i hälsa. Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016

Social hållbarhet. Minskade skillnader i hälsa. Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016 Social hållbarhet Minskade skillnader i hälsa Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016 Högt på dagordningen hos SKL SKL:s kongressmål 2016-2019 SKL ska verka för att kommunerna,

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg Handlingsplan Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 Handlingsplanen i ett sammanhang Gävleborgs prioriterade målområden Jämställd och jämlik hälsa Delaktighet och inflytande Ekonomisk

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2015 Töreboda kommun 2015-08-05 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet

STYRDOKUMENT Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet Beslutad när 2017-11-23 275 Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2015:579 Handlingsplan för

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program Förslag till ett reviderat Folkhälsopolitiskt program 2015 - Hälsa är en mänsklig rättighet Visionen År 2020 har Skellefteå kommuns invånare världens bästa hälsa 80.000 invånare år 2030 Framgångsfaktorer

Läs mer

mötesplats mitt i Dalarna!

mötesplats mitt i Dalarna! Folkhälsoprogram för Gagnefs kommun mötesplats mitt i Dalarna! Gagnef är mötet som skapar hemkänsla. Här möts inte bara älvar och vägar, här möter du även Dalarna, dina barns lärare, dina grannar och byalaget.

Läs mer

Elva målområden för folkhälsoarbetet

Elva målområden för folkhälsoarbetet Elva målområden för folkhälsoarbetet Den svenska folkhälsopolitiken utgår från elva målområden där man finner de bestämningsfaktorer som har störst betydelse för den svenska folkhälsan. Det övergripande

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Professor Olle Lundberg, ordförande Kommissionens uppdrag - två delar 1. Att lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att hälsoklyftorna

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

För en god och jämlik hälsa Utgångspunkter och förslag så långt

För en god och jämlik hälsa Utgångspunkter och förslag så långt För en god och jämlik hälsa Utgångspunkter och förslag så långt Finsam-konferens Malmö 21 mars 2017 Laura Hartman, ledamot Uppdraget två delar Analysera och lämna förslag Öka medvetenhet och engagemang

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

1 (10) Folkhälsoplan

1 (10) Folkhälsoplan 1 (10) Folkhälsoplan 2017-2019 2 (10) Folkhälsa i Sverige Det övergripande målet för svensk folkhälsopolitik är: att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.

Läs mer

Hälsosamma Skinnskatteberg

Hälsosamma Skinnskatteberg Hälsosamma Skinnskatteberg Folkhälsoplan 2012 2015 Skinnskattebergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24, 77, Dnr 2012.0577.773 1. Alla har lika rätt till god hälsa För att skapa förutsättningar

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Genom vår samverkan i ett handlingskraftigt nätverk ska de äldre i Gävleborg uppleva trygghet och oberoende. Inledning och bakgrund

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa. Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa

Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa. Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa Regional utvecklingsstrategi 2018-2030 Övergripande mål: Hög och jämn livskvalitet

Läs mer

Robertsfors folkhälsopolitiskt program

Robertsfors folkhälsopolitiskt program Robertsfors folkhälsopolitiskt program 2014-2016 Innehåll 1. Varför behövs ett folkhälsopolitiskt program... 1 2. Hållbar utveckling och folkhälsa... 1 3. Vilket är målet för folkhälsoarbete i Sverige

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

För en god och jämlik hälsa Utgångspunkter och förslag så långt

För en god och jämlik hälsa Utgångspunkter och förslag så långt För en god och jämlik hälsa Utgångspunkter och förslag så långt Presentation för Funktionshindersdelegationen 20 februari 2017 Professor Olle Lundberg, ordförande Kommissionens uppdrag - två delar 1. Att

Läs mer

Kommissionen för jämlik hälsa

Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige: Vässade styrsystem och mer jämlika villkor Olle Lundberg, professor och ordförande Centrala utgångspunkter Hälsa är viktigt för människor! 86% anser att hälsa är mycket

Läs mer

1. Så här fungerar en kommun

1. Så här fungerar en kommun LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 1. Så här fungerar en kommun Organisation och påverkan I Sverige finns 290 kommuner som har till uppgift att ta tillvara gemensamma intressen för dem som lever

Läs mer

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Hur tar vi nästa steg? Olle Lundberg Professor och ordförande Delbetänkandets upplägg 1. Varför jämlik hälsa? 1.1. Ojämlikhet i hälsa som samhällsproblem 1.2. Sociala

Läs mer

Handlingsplan för framtida folkhälsoarbete. Utredningsuppdrag Enheten för folkhälsa och social hållbarhet

Handlingsplan för framtida folkhälsoarbete. Utredningsuppdrag Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Handlingsplan för framtida folkhälsoarbete Utredningsuppdrag Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Bakgrund till uppdraget Uppdrag folkhälsoberedningen 140307 Regional utvecklingsstrategi Det öppna

Läs mer

SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket

SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket 1 (5) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar från Länsstyrelsen i Stockholms län, dnr 700-5233-2017 SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2016-2018 Töreboda kommun 2017-01-12 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Regional konferens i Södermanland. Anita Linell. 23 september 2011. 2011-09-27 Sid 1

Regional konferens i Södermanland. Anita Linell. 23 september 2011. 2011-09-27 Sid 1 Regional konferens i Södermanland Anita Linell 23 september 2011 2011-09-27 Sid 1 Uppdraget från regeringen Beskriva utvecklingen med fokus på 2004 2009. Redovisa genomförda åtgärder. Föreslå framtida

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Folkhälsoplan Åstorps kommun

Folkhälsoplan Åstorps kommun Folkhälsoplan Åstorps kommun www.astorp.se Folkhälsoplan Åstorps kommun Dnr 2014/111 Antagen av Folkhälsorådet 2015.04.14 Upplaga: 3 1 Miljö Samhällsekonomiska strategier Trafik Sömnvanor Utbildning Fritid

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM VÄNNÄS KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM VÄNNÄS KOMMUN FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM VÄNNÄS KOMMUN 2016-2019 Foto: Elin Hedström Handlingsprogram Datum för beslut: 2016-10-31 Kommunledningskontoret Reviderad: 2016 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Giltig till:

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Hur tar vi nästa steg? Olle Lundberg Professor och ordförande Delbetänkandets upplägg 1. Varför jämlik hälsa? 1.1. Ojämlikhet i hälsa som samhällsproblem 1.2. Sociala

Läs mer

Folkhälsoplan 2014-2020 Härnösands kommun

Folkhälsoplan 2014-2020 Härnösands kommun Härnösands kommun Karin Erlander karin.erlander@harnosand.se FOLKHÄLSOPLAN Bilaga 1 Datum 2014-09-29 Folkhälsoplan 2014-2020 Härnösands kommun Dokumentnamn Folkhälsoplan 2014-2020 Plan Fastställd/upprättad

Läs mer

Handlingsplan för Norrbottens läns landsting

Handlingsplan för Norrbottens läns landsting Handlingsplan för Norrbottens läns landsting Landstingets mål och strategier för att bidra till förverkligande av Norrbottens folkhälsopolitiska strategi 1 Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier

Läs mer

En god hälsa på lika villkor

En god hälsa på lika villkor En god hälsa på lika villkor En god hälsa på lika villkor Sjöbo kommuns invånare ska ha en god hälsa oavsett kön, ålder, etnicitet och religion ska alla må bra. Folkhälsorådet i Sjöbo arbetar för att skapa

Läs mer

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen Östgötakommissionen Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen 1 Varför initierades kommissionen Folkhälsopolitiskt program från

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Ohälsa vad är påverkbart?

Ohälsa vad är påverkbart? Ohälsa vad är påverkbart? Dialogkonferens i Lund 14 oktober 2009 Ylva Arnhof, projektledare Magnus Wimmercranz, utredare www.fhi.se\funktionsnedsattning Viktiga resultat Att så många har en funktionsnedsättning

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer