Miljöstatus i Växjö 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöstatus i Växjö 2014"

Transkript

1 Miljöstatus i Växjö 214

2 Inledning I juni 214 antogs ett nytt miljöprogram för Växjö kommun. Det innehåller 3 mål inom olika områden. Målen följs upp varje år, så långt det är möjligt. I den här rapporten vill Växjö kommun presentera nuläget för vart och ett av målen, samt beskriva kortfattat några aktiviteter som har gjorts eller kommer att göras för att målen ska nås. Förutom målen innehåller rapporten även information om en del andra miljöindikatorer. Rapporten är precis som miljöprogrammet uppdelad i profilområdena Leva livet, Vår natur och Fossilbränslefritt Växjö. Nedanstående tabell är en snabböversikt över målen och deras utfall. Grönt betyder målet är uppnått eller att trenden är positiv, gult att utvecklingen står stilla, rött att trenden är negativ och blått att en bedömning av olika anledningar inte är möjlig att göra. Mål Trend Mål Trend 1. Mat i koncernen 16. Fiskvandringsvägar 2. Mat i kommunen 17. Tillgänglighet till natur 3. Kemikalier i inköp 18. Riktlinjer för grön närmiljö 4. Kemikalieplan 19. Rörelsestråk runt sjöarna 5. Kemikalier i leksaker 2. Betad och odlad mark 6. Matavfall 21. Luftkvalitet 7. Avfallsförbränning 22. Buller 8. Avfallsförbränning 23. Koldioxid i kommunen 9. Byggavfall 24. Koldioxid i koncernen 1. Miljötillsyn 25. Träbaserad nybyggnation 11. Fosfor i sjöar 26. Energianvändning 12. Hårdgjord yta 27. Energieffektiva fastigheter 13. Dagvattenrening 28. Kommunal elproduktion 14. Gödselhantering 29. Biltrafik 15. Enskilda avlopp 3. Hållbart resande Mer information om Växjös miljöarbete finns på och Direktlänkar till olika ämnen finns inne i detta dokument.

3 Leva Livet Mat Människans produktion av mat påverkar miljön på många olika sätt övergödning av vattendrag, utarmning av biologisk mångfald och utsläpp av klimatpåverkande gaser. Genom att aktivt välja ekologiskt producerad mat kan vi bidra till att lindra matens miljöpåverkan. Om vi dessutom kan kombinera det med närproduktion, kan vi gynna det lokala näringslivet och den lokala miljön. I de mål som finns i kommunens miljöprogram definieras ekologiska livsmedel med att de är märkta med KRAV, EU-lövet eller MSC, medan närproducerade livsmedel avser de som är producerade inom 15 mil från Växjö. Mål nummer 1 I de kommunala köken ska andelen certifierade ekologiska och/eller närproducerade livsmedel vara minst 8 procent av de totala livsmedelsinköpen senast år 22. 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Andel ekologiska och/eller närproducerade livsmedel i kommunkoncernen Mål 22 45% 37% 4% 3% 21% 3% 4% 5% 5% 11% 13% Kommunkoncernen serverar åtskilliga portioner mat varje dag på förskolor, skolor och äldreboenden. Vi vill naturligtvis att den maten ska vara så bra som möjligt ur alla aspekter. I vårt upphandlingssystem syns det tydligt vilka varor som är ekologiska, vilket underlättar för de som gör inköpen. Tack vare att vi har satsat på samordnade varutransporter och en distributionscentral som leverantörer kan lämna sina produkter till, har vi också gjort det möjligt för flera mindre lokala livsmedelsproducenter att sälja sina produkter till kommunen. Mål nummer 2 Växjö kommuns invånare ska ha ökat andelen inköp av ekologiska och/eller närproducerade livsmedel till minst 25 procent senast år % Andel ekologisk försäljning i några olika butiker i Växjö 1% 5% % 1,7% 4,2% 3,8% 214

4 De stora livsmedelsinköpen görs av allmänheten. Därför har kommunen fört in ett mål som omfattar även detta. Det är lite svårare att samla in information om detta. Den information vi har kommer från ett antal större butiker/butikskedjor och omfattar hela den ekologiska försäljningen. Då det är oerhört svårt att föra statistik över försäljning av närproducerade livsmedel är det ännu inte medräknat. Det finns ingen jämförelse med tidigare år, men uppfattningen från butikerna är att den ekologiska försäljningen ökar. Indikatorer för mat Trend Andel ekologiska och/eller närproducerade livsmedel i 2,6 3,5 37, 39,9 45, kommunkoncernen (%) Andel ekologiska livsmedel i kommunkoncernen (%) 2,6 3,1 33,3 35,4 38,5 Andel närproducerade livsmedel i kommunkoncernen (%),9 1,9 14,2 16,4 Andel ekologiska livsmedel av butikers livsmedelsförsäljning (%) 4-11 Areal ekologiskt odlad åkermark (hektar) Andel ekologiskt odlad åkermark (%) 13,2 12,5 11,8 11,8 11,2 Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet Mer information om Växjös arbete med mat finns här. Kemikalier Växjö ska bli en kommun som är så fritt som möjligt från skadliga kemiska ämnen att varken miljö eller människor påverkas negativt. Vi vet väldigt lite om hur olika kemikalier som finns runt omkring oss påverkar oss människor och miljön. Vi vet till och med väldigt lite om vilka kemikalier vi faktiskt har i vår närhet i kläder, leksaker, möbler, byggmaterial med mera. Ett stort arbete ligger därför framför oss. Mål nummer 3 Växjö kommunkoncern ska inte upphandla/köpa några produkter/tjänster innehållande kemikalier som är tillståndspliktiga eller omfattas av begränsningsregler. Detta ska vara klart senast år 22. Än så länge har vi inte en fullständig bild över hur det ser ut med det här målet. I några fall har kommunkoncernen börjat tittat på det här målet och letat efter alternativ. Huruvida en kemikalie är tillståndspliktig eller omfattas av begränsningsregler bestäms av EUs kemikalielagstiftning REACH (bilaga XIV och XVII), som också har en kandidatlista över kemikalier som kan tänkas hamna på någon av de båda bilagorna. Växjö kommun planerar att stämma av kemikalier mot kandidatlistan. Mål nummer 4 Växjö kommun ska ha upprättat en kemikalieplan senast år 216. Under 214 började kommunen organisera arbetet med en kemikalieplan. En person har utsetts som ansvarig för att hålla ihop arbetet. Mycket talar för att ett första utkast till en kemikalieplan kommer finnas färdig under 215.

5 Mål nummer 5 Växjö kommun ska senast 216 ha tagit bort leksaker och utrustning med farliga kemikalier från förskolorna. Växjö kommun lägger särskilt fokus på barnen i kemikaliefrågan. En del förskolor har redan på eget initiativ påbörjat utfasningen av leksaker som innehåller farliga kemikalier, men ännu finns ingen heltäckande handlingsplan för detta. Mer information om Växjös kemikaliearbete finns här. Avfall Utvecklingen av avfallshanteringen i Sverige och Växjö har de senaste 3 åren varit snabb och omvälvande. Från att deponera merparten av hushållsavfallet behandlas merparten av allt avfall idag genom energiutvinning eller återvinning. Endast en väldigt liten del deponeras fortfarande. Samtidigt har avfallsmängderna ökat kraftigt och fortsätter att öka. I februari 215 antogs en avfallsplan för kommunen som beskriver hur vi ska arbeta för att närma oss målen. Mål nummer 6 I Växjö kommun ska minst 9 procent av alla hushåll och verksamheter sortera ut sitt matavfall senast år 22. 1% Andel hushåll och verksamheter som sorterar ut sitt matavfall 8% 6% 4% 65% Mål 22 81% 2% % För några år sedan påbörjades insamling av matavfall från hushåll och verksamheter. Matavfallet används sedan till att producera biogas som används till drivmedel, bland annat i stadsbussarna. Restprodukterna innehåller också näringsämnen som tack vare utsorteringen kan återföras till jordbruksmarker. För att kunna öka den lokala drivmedelsproduktionen, återföra näringsämnen till åkermark och minska avfallet som skickas till förbränning är det viktigt att så många som möjligt är med och sorterar.

6 Mål nummer 7 Hushållsavfall som skickas till förbränning ska minska till 18 kg/invånare och år senast år Insamlad mängd hushållsavfall som skickas till förbränning, kg/inv Mål I Växjö vill vi i allt större utsträckning se till att avfall inte uppkommer, och när det gör det vill vi att det ska ses som en resurs för samhället, huvudsakligen genom återanvändning eller återvinning. Genom att följa upp hur mycket avfall som samlas in för förbränning får vi samtidigt en indikation på om vi klättrar i avfallstrappan. Minskningen av hushållsavfall till förbränning de senaste åren beror på att allt mer matavfall sorteras ut och rötas istället för att brännas. Mål nummer 8 Det avfall från återvinningscentralerna som skickas till förbränning ska minska till 85 kg/invånare och år senast år Brännbart avfall från ÅVC som skickas till förbränning, kg/inv Mål Hushållens grovavfall sorteras på återvinningscentralerna. Mycket av avfallet kan materialåtervinnas men mycket går till energiutvinning. Växjö kommun vill minska den mängden och istället finna vägar för att återanvända eller materialåtervinna detta avfall. Åtgärder som kan bidra till det inkluderar insamling av textilier och etablering av en återbruksby där allmänheten kan lämna in saker för reparation och återanvändning istället för att slänga dem.

7 Mål nummer 9 I kommunkoncernens samtliga bygg- och rivningsupphandlingar ska krav ställas på att avfallet ska källsorteras minst enligt Sveriges Byggindustriers riktlinjer för basnivå plus en avfallsfraktion till. Det finns ännu ingen information om hur kommunkoncernen uppfyller målet. En arbetsgrupp har arbetat fram förslag på vilka extra avfallsfraktioner som kan bli aktuella. Indikatorer för avfall Trend Andel hushåll och verksamheter som sorterar ut matavfall (%) Insamlad mängd matavfall per invånare till rötning (kg/inv) Insamlad mängd hushållsavfall per invånare till förbränning (kg/inv) Insamlad mängd avfall per invånare från återvinningscentralerna till förbränning (kg/inv) Andel bygg- och rivningsupphandlingar med krav på källsortering av extra fraktion (%) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet Mer information om Växjös avfallshantering finns på Miljötillsyn Växjö kommun har ett myndighetsansvar att bedriva tillsyn på miljöfarliga verksamheter. Det är ett sätt att säkerställa att risken för miljöskador minimeras. Mål nummer 1 Miljötillsyn ska bedrivas på samtliga verksamheter där det finns ett tillsynsbehov enligt miljöbalken senast år 22. På kommunen är det miljö- och hälsoskyddskontoret som ansvarar för denna tillsyn. Historiskt har förvaltningen inte haft kapacitet att bedriva tillsynen i den omfattning som skulle behövas, men andelen verksamheter där tillsyn bedrivs ökar kontinuerligt. Indikatorer för miljötillsyn Trend Andel verksamheter med tillsynsbehov enligt miljöbalken, där tillsyn bedrivs (%) Antal tillsynsbesök i enlighet med miljöbalken (st) Antal åtalsanmälningar för miljöbrott (st) Antal beslutade miljösanktionsavgifter (st) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet. För det två sista indikatorerna går det inte att avgöra om utfallet är positiva eller negativa trender. Fler åtal och avgifter kan ju verka bra, men kan bero på antingen att miljöskador upptäckts i större utsträckning (positivt) eller att miljöskadorna blivit fler (negativt). Mer information om miljö- och hälsoskyddskontorets arbete finns här.

8 Vår Natur Vatten Hela Växjös miljöarbete har sin grund i önskan om bättre vattenkvalitet i de stadsnära sjöarna. Det har historiskt betytt mycket för Växjö, men vi ser att det fortfarande finns mycket att göra. Vi vill att vattenkvaliteten ska höjas och miljöbelastningen på sjöar och vattendrag ska minska, att sjöarna är badbara och att fisk och andra vattenlevande organismer ska kunna vandra i vattendragen. Mål nummer 11 Mörrumsåns huvudfåra, Växjösjön, Trummen, Södra Bergundasjön. Norra Bergundasjön och Aggaå ska ha god ekologisk status med avseende på fosforhalten senast år 22. Fosforhalt i sjöar och vattendrag, µg/l Mål 22 1 Norra Södra Bergundasjön Bergundasjön Växjösjön Trummen Mörrumsåns utlopp Aggaåns utlopp God ekologisk status innebär en fosforhalt på maximalt 2 µg/liter vatten. Det är statusen i Norra Bergundasjön som huvudsakligen används för uppföljning av målet för Växjösjöarnas del. För att nå målet för stadssjöarna krävs stora insatser, framförallt behandling av bottensediment som tillför sjöarna mycket fosfor. Den absolut största fosforkällan är dock sedimenten i sjöarnas bottnar som läcker under sommaren. För att minska detta läckage planeras att binda fast fosfor med hjälp av aluminiumklorid (som man också använder för att rena dricksvatten). För alla sjöar och vattendrag krävs också att tillförseln av fosfor via dagvatten, jordbruk och enskilda avlopp begränsas, vilket omfattas av andra mål i miljöprogrammet. Mål nummer 12 Den hårdgjorda ytan på Västra marks verksamhetsområde ska minska med minst 6 m 2 mellan år 213 och 22. Västra mark är Växjös största verksamhetsområde. På området finns över 1,6 miljoner m 2 hårdgjord yta. Målet kan tyckas vara i minsta laget, men det handlar framför allt om att vända en trend (som jämförelse ökade den hårdgjorda ytan i området med drygt 22 m 2 mellan 211 och 213). Med mindre mängd hårdgjord yta förbättras bland annat möjligheterna till lokalt omhändertagande av dagvatten, vilket i sin tur minskar riskerna för att föroreningar spolas ut i de stadsnära sjöarna. Mätningar av den totala hårdgjorda ytan görs inte varje år så vi vet inte hur det har förändrats jämfört med 213. Utredningar pågår om att ta hand om vägdagvatten genom att ersätta hårdgjorda ytor i gatumiljön med genomsläppliga ytor som till exempel Raingardens eller biofilter som de kallas på svenska. Ett biofilter både fördröjer dagvatten och renar det från föroreningar samtidigt som det tillför en grön yta med vegetation i gatumiljön.

9 Mål nummer 13 Dagvattenreningen med avseende på fosfor i Växjö ska förbättras så att den blir förenlig med god ekologisk status i Trummen, Växjösjön och Södra Bergundasjön senast år Fosforbelastning från dagvatten i Trummen, Växjösjön och Södra Bergundasjön, kg/år Mål Att minska tillflödet av fosfor till sjöarna är viktigt för att vi överhuvudtaget ska kunna nå målet om ekologisk status i sjöarna. I Växjö har vi redan satsat på att anlägga dagvattendammar med mera i anslutning till sjöarna, men fler insatser behövs för att målet ska nås, inte minst när det gäller dagvatten från Teleborg Mål nummer 14 Växjö kommun ska ha gett riktad information om hållbar gödselhantering till alla verksamheter med lantbruksdjur eller häst senast år 216. Med en riktad informationsinsats vill kommunen höja kunskapen om vad man som djurhållare kan göra för att minimera miljöbelastningen på sjöar och vattendrag. Från kommunens håll hoppas vi att en ökad förståelse också ökar motivationen till att vidta åtgärder. Under 215 har framtagningen av informationsblad påbörjats. Mål nummer 15 I Växjö kommun ska minst 5 avloppsanläggningar ha godtagbar rening senast år Antal enskilda avlopp med godtagbar rening I Växjö kommun finns ca 62 enskilda avloppsanläggningar, det vill säga där avloppsvattnet inte leds till ett kommunalt reningsverk för behandling. Många av dessa avlopp behöver förbättrad reningskapacitet för att

10 minimera belastningen på vattendrag och sjöar. Kommunen har kontakt med de olika fastighetsägarna genom sitt tillsynsarbete. Mål nummer 16 I Skyeån ska den ekologiska statusen förbättras genom att fiskvandring möjliggörs senast år 22. Kommunen vill öka den biologiska mångfalden i vattendrag genom att göra det möjligt för fisken att vandra fritt i alla kommunens vattendrag och framförallt i Skyeån som har mycket hög potential för värdefulla biotoper. I vägen ligger dock åtta vandringshinder i form av dammar och kraftverk, som behöver åtgärdas, till exempel genom investeringar i fiskvandringsvägar förbi hindren. Utredning för miljöanpassning och projektering har påbörjats för tre av dessa Årydssjöns utlopp, Näckrosdammen i Ingelstad och Hanefors kraftstation, söder om Ingelstad. Indikatorer för vatten Trend Fosforhalt i Norra Bergundasjön, treårsmedelvärde (µg/l) Fosforhalt i Södra Bergundasjön, treårsmedelvärde (µg/l) Fosforhalt i Trummen, treårsmedelvärde (µg/l) Fosforhalt i Växjösjön, treårsmedelvärde (µg/l) Fosforhalt i Mörrumsån, treårsmedelvärde (µg/l) Fosforhalt i Aggaå, treårsmedelvärde (µg/l) Hårdgjord yta på Västra mark (m 2 ) Fosforbelastning från de största dagvattenutsläppen i Trummen, Växjösjön och S Bergundasjön (kg) Andel verksamhetsutövare som tagit del av information om hållbar gödselhantering (%) Antal enskilda avlopp med godtagbar rening (st) Åtgärdade vandringshinder i Skyeån (st) Andel tjänliga badvattenprover (%) Andel otjänliga badvattenprover (%) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet Mer information om Växjös vatten finns här och på Läs mer om Växjö kommuns åtgärdsstrategi för Växjösjöarna här.

11 Natur Att bevara naturen är viktigt för Växjö. Dels är det viktigt för den biologiska mångfalden, dels för att naturen bidrar med ekosystemtjänster till samhället. Dessutom använder vi människor naturområden för rekreation. Växjö kommun har antagit ett grönstrukturprogram som beskriver hur vi vill bevara och utveckla naturområden i och runt Växjö. Mål nummer 17 I Växjö stad ska andelen invånare som har högst 3 meter till ett tillgängligt park- eller naturområde större än en hektar öka till 95 procent senast år 22. 1% 8% 6% 4% 2% % Andel invånare med högst 3 m till ett park- eller naturområde större än 1 ha Mål 22 9,% 9,5% Målet handlar om att invånarna ska ha nära till rekreativa naturområden som upplevs allmänt tillgängliga enligt grönstrukturprogrammet. För kommunen innebär detta att vi tittar på vilka naturområden som kan säkras för framtiden när staden byggs ut. Mål nummer 18 Växjö kommun ska ha arbetat fram riktlinjer som omfattar alla förskolors och skolors gröna närmiljö senast år 216. Kommunen vill bidra till goda utemiljöer på och nära förskolor och skolor. Riktlinjer för var detta innebär kommer påbörjas under 215. Mål nummer 19 Det ska finnas ett sammanhängande rörelsestråk runt Trummen, Växjösjön, Södra Bergundasjön, Norra Bergundasjön samt Toftasjön senast år Återstående sträcka som saknar sjönära rörelsestråk, meter

12 Förutom den gröna miljön är sjöarna en stor kvalitet för staden. Med målet vill vi göra sjöarna nåbara för fler människor och se till att det går att ta sig runt sjöarna i närheten av stränderna. Under 214 gjordes en del insatser vid Södra Bergundasjöns västra sida. Under 215 är det framför allt en längre sträcka längs Norra Bergundasjön som kommer göras mer tillgänglig. Mål nummer 2 Den kommunala öppna marken som betas, slås eller odlas ska öka till 4 hektar senast år Kommunal mark som betas, slås eller odlas, hektar Syftet med målet är att bidra till biologisk mångfald och också lokalt producerad mat. För tillfället set vi många initiativ med koppling till stadsodling. På kommunen försöker vi också jobba med målet genom att få till mer bete med får. Indikatorer för natur Trend Andel invånare med högst 3 m till ett park- eller naturområde större än 9, 9,5 en hektar (%) Skyddad landareal genom naturreservat, biotopskydd och naturvårdsavtal (hektar) Sträcka sjönära rörelsestråk som är kvar att göra tillgängligt (meter) Area kommunal mark som slås, betas eller odlas (hektar) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet Mer om Växjös natur finns här.

13 Luft Luften runt omkring oss innehåller olika föroreningar som bland annat kommer från förbränning och vägtrafik. Föroreningarna kan påverka vår hälsa och därför finns olika typer av gränsvärden som inte ska överskridas. Miljö- och hälsoskyddskontoret mäter halterna av olika luftföroreningar i ett samordnat program för Kronobergs län. I Växjö är luftkvaliteten rätt god, men vi måste vara vaksamma på hur luften påverkas av att vi vill ha en tätare stad och andelen dieselbilar ökar. Mål nummer 21 Överallt i Växjö kommun ska årsmedelsvärdet av kvävedioxid understiga 15 µg/m 3 luft Årsmedelvärde µg NO 2 /m 3 luft Mål 22 14,9 15,4 12,4 12,3 13,1 12,7 13, Det nationella miljömålet för kvävedioxid är 2 µg/m 3, vilket innebär att Växjös mål är betydligt tuffare (för partiklar gäller de regionala miljömålen). Kväveoxidhalten är en av de luftföroreningar som kommunen mäter, och redan nu ligger nivån i Växjö stad oftast en bra bit under målet, även om inga direkta minskningar kan skönjas. Indikatorer för luft Trend Årsmedelvärde av kvävedioxid i luften (µg/m 3 luft) 13,1 12,7 14,9 15,4 13,2 Årsmedelvärde av partiklar (PM 1) i luften (µg/m 3 luft) Årsmedelvärde av partiklar (PM 2,5) i luften (µg/m 3 luft) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet Mer information om Växjös luft finns på

14 Buller I takt med att staden förtätas ökar riskerna för att fler utsätts för bullerstörningar. Växjö kommun har gjort en bullerkartläggning över trafikbuller från de kommunala vägarna i Växjö tätort, och även tagit fram en åtgärdsplan för att minska den negativa påverkan från trafikbuller på människors hälsa. Mål nummer 22 Av de bostäder som i en bullerkartläggning utpekats som mest bullerstörda, ska minst 2 ha erbjudits åtgärder eller bidrag till bullersanering senast åt Antal bostäder som erbjudits åtgärder eller bidrag Fastighetsägare i Växjö kan under vissa förutsättningar söka bidrag för bulleråtgärder, till exempel byte av fönster eller uppsättande av bullerskärm eller bullerplank. Mer information om Växjös arbete med trafikbuller finns här.

15 Fossilbränslefritt Växjö Klimat Växjös miljöarbete har sedan mitten av 9-talet haft en stor tyngd på klimatfrågan. Det var då som beslutet om att Växjö skulle sluta släppa ut klimatpåverkande koldioxid kom. Klimatfrågan är en global utmaning, men på lokal nivå kan vi göra mycket för minskade utsläpp, och det är på lokal nivå som vi drabbas av effekterna av klimatförändringar. Mål nummer 23 I Växjö kommun ska de fossila koldioxidutsläppen per invånare minska med 65 procent mellan 1993 och 22. Växjö kommun ska vara fossilbränslefritt senast år Koldioxidutsläpp i Växjö, kg/inv transporter bostäder industri mm offentlig vht, handel mm Utsläppen av koldioxid i Växjö ligger på en väldigt låg nivå, och har dessutom minskat med 48 procent mellan 1993 och 214. Framför allt beror detta på en omfattande övergång till förnybar energi för uppvärmning och elproduktion. Att lösa utsläppen från transportsektorn är nödvändig för att målet ska nås. Redan nu händer mycket när det gäller förnybara drivmedel, men det måste ske i kombination med ändrade rese- och transportmönster. Utsläppen av koldioxid är bara en del av Växjöbornas klimatpåverkan. I tabellen längre ner visas även utsläpp från övriga växthusgaser, samt en uppskattning av vår klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. En beräkning av detta är svår att göra på lokal nivå, och där kan vi än så länge bara utgå från att Växjöbornas påverkan motsvarar svenskarnas.

16 Mål nummer 24 Växjö kommun som koncern ska vara fossilbränslefri senast år Kommunkoncernens koldioxidutsläpp, ton resor, transporter entreprenader energi i lokaler mm energi i bostäder En betydande del av kommunkoncernens koldioxidutsläpp kommer från uppvärmning av lokaler och kommunala bostäder, trots att utsläppen från fjärrvärmen i sig är låga. Från 215 kommer dessa utsläpp ha minskat rejält som ett resultat av igångsättningen av det nya kraftvärmeblocket. Utsläppen från användning av drivmedel kommer vara svårast att ersätta fullt ut, men minskar numera snabbt, bland annat som ett resultat av smarta upphandlingar. Mål nummer 25 I Växjö kommun ska 5 procent av all kommunal nybyggnation vara träbaserad senast år 22. Under lång tid har Växjö satsat på träbyggnation, eftersom trä är ett energieffektivt och klimatsmart byggnadsmaterial. År 213 antogs en träbyggnadsstrategi som pekar ut på vilket sätt andelen trä i nybyggnationer ska öka. Den första avstämningen kommer göras 215. Indikatorer för klimat Trend Utsläpp av koldioxid per invånare (kg/inv) Utsläpp av övriga växthusgaser per invånare (kg CO 2e/inv) Klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv, per invånare 12, 11,8 11,1 1,9 11, (ton CO 2e/inv) Koldioxidutsläpp i kommunkoncernen (ton) Koldioxidutsläpp från kommunkoncernens personbilsklassade fordon (g/km) Andel träbaserade kommunala nya byggnader (%) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet Mer information om Växjös klimatarbete finns här och mer information om Växjös satsningar på trä finns här.

17 Energi För att nå målet om en fossilbränslefri kommun är det viktigt att fokusera på energifrågorna. Två övergripande strategier för Växjö är att dels använda så stor andel förnybar energi som möjligt, dels använda energin effektivt. På vilket sätt kommunen kan jobba med detta pekas ut i kommunens energiplan. Men för att nå hela vägen behöver kommunen också samverka med företag och få med sig invånarna. Den tidiga satsningen på övergång från olja till trädbränslen i fjärrvärmen har bidragit till en hög andel förnybar energi i uppvärmning, men det finns mycket att göra på transportsidan. Mål nummer 26 I Växjö kommun ska energianvändningen per invånare minska med 2 % mellan år 28 och Energianvändning i Växjö, kwh/inv transporter bostäder industri mm offentlig vht, handel mm Även om andelen förnybar energi är hög är det viktigt att göra användningen effektivare. Energismarta byggnader och energieffektiva fordon bidrar till en positiv utveckling här. Den totala energianvändningen i Växjö har varit relativt jämn under många år, med undantag från år 21 som var väldigt kallt. Däremot har antalet invånare i kommunen ökat hela tiden, vilket innebär att en effektivisering av energianvändningen med 12 procent skett sedan 28. Mål nummer 27 I kommunala fastigheter ska den totala energianvändningen per m 2 minska med 2 % mellan år 21 och Energianvändning i kommunala fastigheter, kwh/m

18 Kommunkoncernens bolag jobbar aktivt med att minska energianvändningen i bostäder och lokaler. För att målet ska nås krävs en kombination av att nya lokaler och bostäder blir energieffektiva, och att åtgärder vidtas i samband med renovering av äldre byggnader. År 214 var den genomsnittliga energianvändningen 151 kwh/m 2, en minskning med 9 % jämfört med 21. Nya byggnader hamnar oftast på 5-6 kwh/m 2 och renoveringar börjar närma sig nivåer på 75 kwh/m 2. Mål nummer 28 Den kommunala elproduktionen från sol, vind och vatten ska vara minst 4 5 MWh senast år Småskalig kommunal elproduktion, MWh sol vind vatten Huvuddelen av den el som produceras i Växjö produceras ifrån biobränslen i Sandviksverket. Kommunen tycker det är viktigt att komplettera med småskalig elproduktion, och sedan lång tid tillbaks finns små kommunägda vattenkraftverk. Solceller monteras allt oftare på skolor, förskolor och finns även på kommunhuset. Den stora minskningen mellan 212 och 213 beror på att ett vattenkraftverk togs ur drift, ett annat byggdes om, och att vattenföringen var ovanligt låg. Indikatorer för energi Trend Energianvändning per invånare (kwh/inv) Andel förnybar energi i Växjö (%) Elanvändning per invånare (kwh/inv) Förnybar elproduktion i Växjö (GWh) Energianvändning per m 2 i kommunala fastigheter (kwh/m 2 ) Småskalig kommunal förnybar elproduktion (MWh) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet Mer information om Växjös energiarbete finns bland annat här.

19 Transporter Den största utmaningen för en fossilbränslefri kommun är ett hållbart transportsystem. Här har kommunen mindre rådighet över utsläppen och måste istället fokusera mer på att underlätta för medborgarna till att bidra till målet, t ex genom utbyggnad av kollektivtrafik och cykelvägar. Ett hållbart transportsystem är en kombination av ökad andel cykel, gång och kollektivtrafik, i kombination med en större andel förnybara drivmedel. Framför allt på drivmedelssidan händer det mycket nu. Växjö är till exempel en av de tio främsta kommunerna när det gäller andel personbilar som kan köras på förnybara drivmedel. Mål nummer 29 I Växjö kommun ska biltrafiken minska till högst 63 mil per invånare och år senast år Körsträcka med bil, mil/inv En minskad bilanvändning är en trend som pågått ett tag, men som verkar ha avstannat lite de senaste åren. Vi vet att hälften av alla bilresor som görs är kortare än fem km, och det är också framför allt gentemot dessa resor målet är riktat. Det handlar alltså inte om att göra det svårare för de som verkligen har ett behov av bil i större utsträckning än andra, som t ex befolkningen på landsbygden. Mål nummer 3 Av alla resor som görs av kommunens invånare ska minst 37 % ske till fots eller med cykel och minst 1 % med kollektivtrafik senast år Fördelning av färdsätt, procent , RVU 214, medborgarenkät övrigt bil kollektivtrafik cykel gång Målet utgår från en omfattande resvaneundersökning år 212 och följs upp vartannat år i en medborgarenkät. De båda undersökningarna är inte helt jämförbara med varandra, så måluppfyllelsen går egentligen bara att se nästa gång en omfattande resvaneundersökning genomförs. Förhoppningsvis kan de olika medborgarenkäterna ändå fånga upp trender, vilket gör att 216 års enkät blir intressant att följa. Det finns en stor potential att få över en stor del av bilresorna till övriga färdsätt, då hälften av bilresorna är under fem km.

20 Indikatorer för transporter Trend Körsträcka per invånare (mil/inv) Körsträcka per bil (mil/bil) Andel förnybar energi i transportsektorn (%) Andel personbilar som kan köras med förnybara drivmedel eller el (%) Andel resor som sker till fots, med cykel eller med kollektivtrafik (%) 38 55* Antal resor med lokaltrafiken per kommuninvånare (resor/inv) 3,4 3,4 31,9 34,6 37,1 Antal resor med regiontrafiken per länsinvånare (resor/inv) 16,5 16,5 16,1 15,9 15,5 Antal cyklister som passerar mätpunkter för cykelräkning (antal) Färgade rader avser indikatorer som följer upp mål i miljöprogrammet *Siffran är inte helt jämförbar med värdet för år 212 Mer information om Växjös arbete med hållbara transporter finns bland annat här. För frågor om dokumentet och dess innehåll, kontakta: Henrik Johansson, miljösamordnare, henrik.johansson@vaxjo.se

Miljöstatus i Växjö 2015

Miljöstatus i Växjö 2015 Miljöstatus i Växjö 215 För frågor om dokumentet och dess innehåll, kontakta: Henrik Johansson, miljösamordnare, henrik.johansson@vaxjo.se Inledning I juni 214 antogs ett nytt miljöprogram för Växjö kommun.

Läs mer

Miljöprogram för Växjö kommun

Miljöprogram för Växjö kommun Miljöprogram för Växjö kommun Antaget av Växjö kommunfullmäktige 2014-06-17 Nya mål gör Växjö grönare Växjö vill mycket! Vi vill vara en ledande miljökommun, idrotts- och kulturkommun, fristadskommun,

Läs mer

Förslag till nya mål i reviderat miljöprogram - fördjupningsdokument

Förslag till nya mål i reviderat miljöprogram - fördjupningsdokument Förslag till nya mål i reviderat miljöprogram - fördjupningsdokument Målbild 2030 I Europas grönaste stad 2030 är det både möjligt och naturligt för invånarna att leva ett mer hållbart liv i ett samhälle

Läs mer

Miljöprogram för Växjö kommun

Miljöprogram för Växjö kommun Styrande dokument Miljöprogram för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Miljöprogram för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2010-04-20

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 2017-09-11 2017-09-14 Fossilfritt och energieffektivt Falun - Delmål minska energianvändandet med 20% mot snitt 2001-2005 Källa: SCB - Slutanvändning (MWh) efter

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106 Gröna nyckeltal för Höörs kommun Antaget 2009-12-16 KF 106 Inledning Gröna nyckeltal är ett sätt att mäta miljötillstånd och visa på trender inom miljöområdet. Den första uppsättningen gröna nyckeltal

Läs mer

Gröna exempel från Växjö kommun

Gröna exempel från Växjö kommun Gröna exempel från Växjö kommun Jönköping 27 september 2013 Jan Johansson, energiplanerare Fossila koldioxidutsläpp i Växjö, ton/inv 5,0 4,5 4,0-41 % 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 TOTALT Transporter Uppvärmning

Läs mer

Växjö Europas grönaste stad

Växjö Europas grönaste stad Julia Ahlrot, Miljöstrateg, Växjö kommun 欢迎歡迎歓迎환영 Tervetuloa Välkommen! Willkommen! Bienvenu! Welcome to Växjö! Växjö Europas grönaste stad Lokal väckarklocka för ett strategiskt miljöarbete i Växjö. Sjön

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

Miljöbokslut 2014 kortversion

Miljöbokslut 2014 kortversion Miljöbokslut 2014 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 1 Introduktion Vi skulle gärna vilja ha en heldag med er och presentera DKs miljöarbete och ge intressanta inspel kring viktiga miljöaspekter som vi

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

Energi- och miljöplan

Energi- och miljöplan Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Lessebo kommuns energi- och miljöplan innefattar fem områden: Avfall Byggnation, underhåll och inneklimat

Läs mer

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015 Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar Inledning I den här rapporten redovisas inrapporterade indikatorer från

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI ENERGI Övergripande mål med anknytning till energi EU:s klimatmål till 2020 Nationella energimål Regionala energimål Regionala energi och klimatmål för Skåne TOMELILLA KOMMUN Fossilbränslefritt Förutom

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Utemiljö 5. Tillgänglighet. KVALITETSPROGRAM Dalbostrand

INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Utemiljö 5. Tillgänglighet. KVALITETSPROGRAM Dalbostrand INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Utemiljö 5. Tillgänglighet KVALITETSPROGRAM Dalbostrand Inledning Växjö, Europas grönaste stad, ska vara en ledande miljökommun. Alla delar av vår verksamhet

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Växjös gröna och blå värden. - en motor för stadens utveckling

Växjös gröna och blå värden. - en motor för stadens utveckling Växjös gröna och blå värden - en motor för stadens utveckling Målbilder 1. Den regionala staden 4. En trygg, säker, hälsosam stad 2. Sjöarnas och parkernas stad 5. En flerkärnig stad. 3. En tätare, funktionsblandad

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet 1 2 Vi Vi gör värme och el med träbränsle Kraftvärmeverket, som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el, använder nästan bara förnybart träbränsle. Det

Läs mer

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 -

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 - Klimatstrategi för minskad klimatpåverkan Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 216-4-19-1 - INLEDNING Kristianstads kommun arbetar aktivt med att minska utsläppen av växthusgaser samt med

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem AVFALLSPLAN Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem Antagen av kommunfullmäktige: Haninge 2011-11-17 Huddinge 2011-11-07 Nynäshamn 2011-10-19 Salem 2011-11-24 Botkyrka 2011-09-29 Innehåll INLEDNING 4

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning Regional avfallsplan 2019 2023 Bilaga 4: Miljöbedömning 1 Bilaga 4. Miljöbedömning Bakgrund Enligt 6 kap. miljöbalken ska en miljöbedömning genomföras vid upprättande av planer som krävs enligt lag och

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171 Sysavdagen 2017 Aktuellt från Sysav Peter Engström 15 maj 20171 Fn (2016) lever jordens befolkning som om vi hade 1,6 jordklot istället för det enda vi har Om hela jordens befolkning skulle ta efter den

Läs mer

åtta förslag för att sluta kretsloppet

åtta förslag för att sluta kretsloppet åtta förslag för att sluta kretsloppet Biogasrapport i sammanfattning mars 2012 Centerpartiet 2012-03-30 Vi har bara en planet. Men i dag förbrukas naturkapital som om det fanns flera jordklot i reserv.

Läs mer

Energiöversikt Arjeplogs kommun

Energiöversikt Arjeplogs kommun Energiöversikt Arjeplogs kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet 2018-04-16 SKL Presidiedagar I mitten av en växande region 6 mil Köpenhamn 30 mil Berlin 60 mil Stockholm 2 Staden som växer 121 274 år 2017 mer

Läs mer

DNR: KS2015/339/04. Handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi KS2015/339/ (2) Kommunstyrelsen

DNR: KS2015/339/04. Handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi KS2015/339/ (2) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2015/339/04 Sida 05-19 1 (2) Kommunstyrelsen Handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi KS2015/339/04 Förslag till beslut Förslag till handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Delmål för att nå ett hållbart samhälle

Delmål för att nå ett hållbart samhälle : 2016:239 Bilaga till Miljöprogram antaget av kommunfullmäktige 180906, 70 Delmål för att nå ett hållbart samhälle 1. Ett tryggt och hållbart samhälle 2. Hållbart byggande 3. Hållbara transporter, resor

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun 2010-2020 2010-06-09 Reviderad 2016-XX-XX 1 Förord Klimatfrågorna har under de senare åren hamnat i fokus i takt med att nya forskningsrapporter visar på ökande

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallsplan 2018 2022 Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallstrappan För ett mer hållbart nyttjande av jordens begränsade resurser behöver vi minimera vårt avfall och öka återanvändningen.

Läs mer

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2019

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2019 Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2019 jonkoping.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 1 2 SAMMANFATTNING 2 3 VÅR LIVSMILJÖ 3 4 BOENDE OCH STADSUTVECKLING 6 5 ENERGI OCH TRANSPORTER 8 6

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Energi- och klimatstrategi. Energi- och klimatstrategi 1 » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Energi- och klimatstrategi Energi- och klimatstrategi 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 15 oktober 2015 För revidering ansvarar: Miljö-

Läs mer

På väg in i framtidens återvinning och återbruk

På väg in i framtidens återvinning och återbruk Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, org.nr 556197-4022 Torggatan 11, plan 2, Box 63, 18621 Vallentuna Tel: 08-505 804 00 info@sorab.se www.sorab.se På väg in i framtidens återvinning och återbruk Idag

Läs mer

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Miljöredovisning Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2009-2020 Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Sveriges klimatsmartaste stad Effektivare användning av energi

Läs mer

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 Kommunal avfallsplan med mål och åtgärdsprogram Kommunfullmäktige 86, 2011-05-02 1 Inledning Avfallsplanen är en kommunal plan för den framtida avfallshanteringen.

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer