Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek"

Transkript

1 Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek savdelningen Therese Bäckström Zidohli

2 savdelningen Innehållsförteckning 1 INLEDNING BAKGRUND GENOMFÖRANDE Organisation Arbetssätt RESULTAT FRÅN DIALOG OMRÖSTNING INKOMNA SYNPUNKTER... 6 Dokumentnamn: Kulturhus Skellefteå_dialog framtidens bibliotek sammanställning Sida 2 (40)

3 1 Inledning I arbetet med hur stadsbiblioteket ska utformas i det kommande kulturhuset är det viktigt att involvera allmänheten för att få deras synpunkter och idéer om hur framtidens bibliotek ska se ut. 1.1 Bakgrund Syftet med Kulturhus Skellefteås dialoger är att skapa delaktighet och lyssna på föreningar, näringsliv, medborgare, kulturaktörer mm för att få kunskap om behov och prioriteringar så att ett bra beslutsunderlag kan tas fram. Nedanstående mål är övergripande för projektets dialog och har tagits fram för att kunna följa upp resultatet. Det ska vara en bred sammansättning av deltagare. Dialogen ska vara en del av beslutsunderlaget till politiker. Dialogen ska tillgängliggöras för intresserade aktörer. Deltagarna ska känna att de har fått bättre kunskap projektet. Deltagarna ska känna sig delaktiga i projektet. Nedanstående mål har tagits fram specifikt för deldialogen kring framtidens bibliotek. Få fler att använda och besöka biblioteket, speciellt ungdomar och unga vuxna. Få input i det fortsatta arbetet hur biblioteket bör planeras/utformas. Skapa engagemang och intresse hos de som inte besöker biblioteket idag. Förankring av utvecklingen hos personalen. 1.2 Genomförande Nedan beskrivs hur arbetet har genomförts Organisation Planeringen och genomförandet av dialogen har letts av: Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå Petra Liuski, kommunikationsstrateg Support och lokaler Styrgrupp: Styrgruppen består av Kommunstyrelsens arbetsutskott samt ordförande i Kulturnämnden. Operativ ledningsgrupp: Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Lars Hedqvist, planeringschef Ingrid Thylin, avdelningschef Samuel Lundkvist, ekonomichef Anders Bergström, förvaltningschef Skol- och kulturkontoret Arbetsgrupp: Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå Sida 2 (40)

4 Petra Liuski, kommunikationsstrateg Support och lokaler Susanne Sinclair, bibliotekschef Skol- och kulturkontoret Eva Abrahamsson, biblioteksenhetschef Skol- och kulturkontoret Mikke Ejrevi, biblioteksenhetschef Skol- och kulturkontoret Personal från biblioteksenheten involveras i genomförandet av dialogen Arbetssätt Dialogen har innefattat en omröstning mellan tre bilder som symboliserar tre möjliga inriktningar för ett bibliotek, se nedanstående bild 1-3. Bilderna är inte färdiga alternativ som kommer att bli verklighet utan ganska extrema illustrationer av olika idéspår. Med omröstningen vill vi få fram vägvalet för det bibliotek som invånarna helst skulle vilja besöka i framtiden. Utöver omrösningen har man även kunnat ge utförliga kommentarer kring åsikter eller önskemål som man har. Bild 1 visar en lokal med bokhyllor i rader där hyllplanen är fyllda med böcker. Färgerna i inredningen är dova. I ena änden av lokalen står en lånedisk med en bibliotekarie som hyssjar för att påminna om att biblioteket ska vara en tyst plats. Ett par vuxna som letar böcker syns bland hyllorna. Två barn bär på böcker som de lånat. Ytterligare ett par barn står intill ett bokbord och bläddrar i var sin bok. Ansiktsuttrycken på personerna är generellt leende, lugna och fokuserade. Sida 3 (40)

5 Bild 2 visar en lokal som påminner om ett stort vardagsrum med sittgrupper, taklampor och bokhyllor. Väggarna är klädda med färgglada tapeter. Här finns även en rad arbetsplaster i form av skrivbord och ståbord. Här finns tryckta böcker att låna och läsa, såväl som digitala varianter. I ena änden av lokalen står en cafédisk med kaffemaskin och fikabröd, bakom disken står en bibliotekarie som också är cafébiträde. Människorna på bilden pratar i telefoner eller arbetar vid laptops. Ett barn sitter på golvet och lägger ett pussel. En grupp barn lyssnar till ett föredrag där föreläsaren visar bilder på en duk. I bakgrunden finns en stor bildskärm. Ansiktsuttrycken visar glada och avslappnade människor. Bild 3 visar en lokal där allt är uppkopplat, digitalt och högteknologiskt. Här finns interaktiva skärmar överallt och man ser google-glasögon, hörlurar och högtalare. I mitten av bilden syns en bibliotekarie i form av ett hologram och bakom det en robot. Det finns solceller i taket och arbetsplaster i olika futuristiska sfärer. Personerna på bilden använder teknik för att ta del av böcker och annat material, det finns inga tryckta böcker i lokalen. Ansiktsuttrycken visar leende och fokuserade personer. Målgrupp Dialogen ska fokusera på målgruppen 15-24år, men vara öppen för en bredare målgrupp. Aktiviteter Sida 4 (40)

6 18/10 Inflyttardagen presentation av projektet och premiärvisning av målbilderna vid Biblioteksenhetens bord. 18/10-8/11 Biblioteken runt om i kommunen monter med målbilder och möjlighet till omröstning och lämna förslag/åsikter. 18/10-8/11 Webben presentation av målbilderna och möjlighet till omröstning och lämna förslag/åsikter. 18/10-8/11 Skolor möjlighet att få material för diskussion kring framtidens bibliotek som en del av undervisningen 25/10 Aktivitet mot medborgarna - bokbussen i centrum med målbilder och möjlighet till omröstning och lämna förslag/åsikter. Kommunikation Dialogens aktiviteter har kommunicerats utifrån aktuell dialogplan för att skapa ett enhetligt intryck av projektet. Tidplan Startade 18/10 med inflyttardagen Avslutades 8/11 Återkoppling och dokumentation Återkoppling till deltagare i dialogen sker via webben i första hand. Alla aktiviteter som genomförs ska dokumenteras och sparas i arkiv i Byggnet. Sida 5 (40)

7 2 Resultat från dialog Nedan redovisas resultatet från dialogen om framtidens bibliotek. 2.1 Omröstning Totalt inkom 800 olika röster. Några deltagande hade röstat på två eller alla tre alternativ och några la blankröster. Bild 1 fick 182 röster Bild 2 fick 454 röster Bild 3 fick 192 röster Det mest populära alternativet var således Bild 2, följt av Bild 3 och till sist Bild 1. Antal röster Inget av alternativen 1 och 2 1 och 3 2 och 3 1, 2 och Inkomna synpunkter Totalt inkom 483 synpunkter. De mest populära nyckelorden var: Böcker, dator, fika, personal, barn Bra med utrymme för barnen. Men även trevligt med sittplatser för vuxna. Plats för barnvagnar Det får inte bli ett tillhåll för värmestuga Mer tidiga öppettider på morgonen Som idag! Sida 6 (40)

8 P-platser viktigt mera talböcker Ett bibliotek där man i lugn och ro kan läsa en tidning Erbjud "telefonkiosks-rum" - att med egen mobil prata ifred så man inte stör andra Bra böcker med skräck och fantasi och roliga Böcker tyst Datorer Gratiskaffe Det viktigaste ska fortfarande vara böckerna Mat och godis senaste böckerna Det är bra att det finns mycket på biblioteket Fika Plats att studera. familje"hörna" Fik. Senaste böckerna. Fräsha böker. Böcker på flera språk. Snälla bibliotikarier Centralt. Dra till sig dagens icke-besökare genom annat fika, spel, TV-spel. Men ändå erbjuda romaner & böcker som idag! Gärna ett mellanting mellan 1 och 2 Litteratur fysisk och digital. Mötesplats. Enklare mat och fika - bättre kvalitet än idag. Läshörnor. Internettillgång- Gör kulturhus av Tingshuset! Flytta tinget till gamla Folktandv.! 1- Böcker. 2-IT-teknik 3- Konferensrum 4- BARN O VUXEN teater 5- Mycket kultur + Sida 7 (40)

9 / Roliga arrangemang Lugn oas fylld med böcker. Personal som är kunnig o kan ge tips och råd Böcker kunskap fika Det ska kännas som att komma in i någons vardagsrum Datorer man kan låna. Det ska vara stort, med många nya böcker och en lekhörna för mindre barn Gratis ett låne kort Tyst fika Ett hörn med djur böker och ett med bak böker altså sama böker i hörn och dator man kan låna TV Fotöljer Kloka Fika Blomor Nhl sjärnor. Fotbolls sjärnor Ett fick och minecraft böker Fint/ränsat. Bra böker lite prat inte skrik. Snälla människor som jobbar där. Spännande och roliga böker Mer kp tidningar TV-spels Böcker. TV-spel. Datorer. Fika. NHL-böcker. Champions League- Böcker En PC. Spelmagasin. Stephen Hawking. Gabe Newell Datorer och elektronik De va kult Boksamtal vuxna/barn. Teater. Barnkul. 'Bokresor "för barn". Workshops. Författarbesök. Sida 8 (40)

10 Café Ett xbox one datorer. Lexion häst hund och katt. DATORER. Man ska syta upp listor på vegarna om vilken bok som kommer först i en seria datorer Hästar Det ska innehåla många barn böker på ena sidan och vuxen böcker på andra sidan. Det ska erbjuda bra pyssel böcker och böcker man lär sej av. Och djurböcker. Alla sårts-böcker Ett lugnt ställe glass godis ipad Ha olika böcker som passar alla. Datorer så man kan söka. Det ska vara lite lugnt. Böcker, bra hjälp om man typ inte hittar en bok. Skaffa in "nya" böcker ganska fort. BIBLIOTEK + BÖCKER = = SANT För att kuna spela fika och Böcker Det ska fan se ut som bild 2 :( :( :( :( :( att man ska kuna spela 19 h värd gjör om biblioteket för fan roligare att man inte behöver vara tyst. Böker, Dator, Pussle CS:GO och datorer CS GO på dator. Snabbare grafikkort Counter Strike Global Offensive på datorn Bra böcker som alla vill och kan läsa grisar och kor Sida 9 (40)

11 INTERNETT Counterstrike Global Offensive personal och böcker Godis TV-spel Godis läsk chips :-) Personal som kan inspirera och hjälpa till att hitta trevliga böcker. Mera personal tack! Plats för möten mellan böcker, människor, kultur m. m. Läsk chips godis :-) BÖCKER OCH PERSONAL!!!!! Böker och tiningar Mycket Astrid Lindgren böcker och mer lärolika böcker tidningar och böker Det ska befina sig i skolan. Snälla kasörskor. Sofor och fotöljer. Tidningar och böker och filmer Det ska innehåller massa mer tekniska saker Ett bibliotek med böcker och personal Läsk Lugnt och fridfult. Böcker från hela världen. Fri från kostnader. Lättillgängligt. Jag vill att det ska vara hyperteknologiska saker till exempel datorer överallt gärna lite böcker också. (men också datorer) överdriv inte tack. PSS! Jag älskar biblioteket Böcker + personal Sida 10 (40)

12 Fika typ. Spännande böcker. Fika vatten och twerkande människor Skoter tidningar Information om nya böcker och författare. Mötesplats. Inbjudande = Trevligt att besöka Tidningar Böcker Datorer Film Musik Spel PERSONAL!!! Kunnig Personel. Café med bra kaffe Förelösninga Korssamverkan med teater-konst Lyssna till personeler Ett bibliotek ska vara en plats för alla som vill läsa lyssna mm Köp av kaffe saft eller liknande TRÄFFPUNKT Ett stäälle med varierande böcler, DVD, CS Personal som kan tipsa om läsvärda böcker. Bokklubbar utställningar. Föreläsningar Tillgång till internet. Tillgång till dagstidningar i papper. En tyst läshörna. Och böcker!!! Mötesplats Kunnig personal Tidningar Böcker IT Café Sida 11 (40)

13 Så bra att bibliotek finns än. Gratis är till för alla. Bra böker Som det är nu! Allt som finns idag. Kanske lite fler lockelser för pensionärer! En källa till kunskap upptäcka böckernas värld, där den som läser ser en filmrulle inne i sitt huvud. Bra med e-böcker för de som inte har ett bibliotek nära där de bor Mycket böcker och någon att fråga! Viktigt. Böker Jag önskar bild 2. Bild 2. Trivsamt och lugnt Kunnig personal Allt medialt utbud Böcker snela Man ska kunna göra saker Massor med böcker!! Vill att det ska inbjuda till läsning. Lästips och kunnig personal Spännande böcker, bord (fina) och fina lampor och så mer fakta böker Böcker ska finnas bibliotek samt personal!!! Mer fantasi böker Biblotekets bökär är däst Byblan är bäst Böker. Snela pesonal. Stolar Mer stolar. Mer som i kåge Kan vara kul om besöket ned tex barnen kan bli en upplevelse. Tex kunna ta en fika, sitta ner en stund osv. Trevligt! Bra böcker CD Film Sida 12 (40)

14 Tal böcker Jag vill att det ska vara böcker och datorer. Inte bara datorer Det ska finnas minst två datorer och böcker för alla smaker Allt Böker datirer och tystnad Allt Böker Böcker! mer fotbollsböcker Bättre datorer Dagbok för alla mina fans Många dagbok för alla mina fans. Alla ska kunna vara inne på datorn Dagbok för alla mina fans Mer LasseMajas dektektivbyro Fika man kan köpa! Eller bara få! kunnig serviceminded personal datorer bra uppsättning samtida böcker studierum konst Mycket böcker Böcker, tidsskrifter & tidningar samt audio-böcker ska finnas. Gärna ett café, kanske en sagohörna för barn mjuka soffor fika, datorer, böcker, soffor en mötesplats Manga helst engelska manga olika, skräcklit Mycket mer Manga! Vara öppet då människor som jobbar och går i skola kan fara dit Ett bibliotek är för mig främst en plats för och med böcker. Det är primärt. Vid sidan om det kan det gott finnas arbetsytor, seminarierum o likn. Bild 1,5 passar nog mig bäst. Sida 13 (40)

15 Studieplatser Böcker, filmer, lugnt och fridfullt. Små grupprum att plugga i och sköna stolar och fotöljer och soffor samt ett café Trevlig personal Bilar. Skotrar. MC. Mycket bord så man kan plugga varmt! Mysigt, bra temperatur, harmoniskt, lugn och ro. Erbjuda bra med böcker, ett stort utbud från alla åldrar och olika språk. Ett mindre café kan vara mysigt böcker, böcker och mer böcker. Böcker som man kan ladda ber på mobilen och läsa där istället. Datorer och lugn plats att läsa Böcker. Datorer. GODIS Fika, musik, wifi Lugna platser att läsa på eller platser att studera på. Café. Tidningar & sköna fåtöljer dator. Böker. Grammatik böker med andra språket Datorer och grejer Kunskap, böcker, fakta, underhållning. Det skulle vara roligt att biblioteket innehåll en skärm där man kunde få söka information och se bilderna samtidigt Böcker är bättre än datorer! Tyst och lugnt ned stort erbjudande av finliterära böcker i allt från fantasy tilll drama. Ett ställe att slappna av och förskjutas till en annan värld böcker En plats att studera, umgås eller bara sitta och läsa/surfa. Gratis wi-fi! Gärna ett café Böker för barn och vuksna. Dator. Fika. Lekstelepusel. Gratis vatten. Järna man siter och läsa. :) Sittplatser!!! gemenskap Inte tv-spel och liknande. Plats för att studera!!! café är också mysigt! Böcker+datirer+soffor+massa sköna stolar Variation av böcker, databaser, tidsskrifter, arbetsplatser/pluggplatser Sida 14 (40)

16 fika, tävlingar Cafeteria. Mysiga sittplatser. Konst. Massor av böcker. Aktiviteter - bokpratskvällar, författarbesök, stickkvällar mm. Låna spel att sitta på bibblan och spela. Kunnig personal - TREVLIG personal. Mycket skyltningar av böcker. Läslust! Mycket fokus på barn och ungdomar En intellektuell miljö för framtida akademiker som mig själv kreativ miljö. Mycket sittplatser Mer böcker på andra språk än svenska & engelska. T.ex. franska, norska, tyska En kaféteria, många utbud av böcker, en lugn omgivning Ett café, mysiga rum och ett ställe där man kan komma efter skolan. Plugga också Ett tyst; fast ändå där man får prata bibliotek. Mysigt, sköna fåtöljer/soffor. Erbjuda filmer och få låna datorer. Sälja fika/bjuda på godis :3 Fika. Fåtöljer - myshörna. Pussel/pyssel. Frågespel. Fina saker att titta på. Böcker? Gärna ett mysigt café, soffor, datorer för plugg, mm ett ställe som erbjuder många böcker i varierande ämnen samt ett trevligt ställe att slappna av på! :) Allt, mycke variationer och många av samma tex bok för att ej behöva vänta :) Juliga böcker, trevlig personal, plats för mindre barn, soffor och fotöljer En tv, böcker och soffer Jag vill att man ska på prata med sin kompis och att man kan få ta vilken bok som man vill ha jag vill att de ska ha massor av spänande böker en tv och jag vill att de ska vara Sida 15 (40)

17 öppet mycke yta Spelböker Rita Tv Såfa Dador Surplatta Böcker cd skivor m.m. aktiviteter för barn!! i bureå Datår Böker Såfa Hylor fimler och bra sörvis Böcker, en café som man kan gå och fika gratis, och ha soffor, film, dator som barn kan spela på Både lugn och ro och en "icke tyst del" Böcker Filmer, böker, hjälp filmer, och många olika böker. Och en bra personal Böker, filmer och bra hjälp att hitta böcker om man behöver Biblioteket ska vara informationsrikt med mycket böcker, även dataskärmar och hologram med tillgång till internet. Låta gammalt nytt mötas Fika, mycket hjälp och spenande böcker Fika bra hjelp se bra ut snyg inredning Julböcker Fler roliga böcker Grattis fika Det ska inenhålla godis. Sida 16 (40)

18 Lugnhet, stillhet Nya och gamla böcker Trevlig personal. Bild rum där man kan rita och måla. HA KUL! Bild 3 Leksaker, filmer En storlekplats i bl (??) fimler och bra sörvis Tack Pingisbord Restaurang Gratisresor till USA Slalom bake Varmkorv Hamburgare Senap gratis Ett PS6 me GTA och en hockeyspel. Expåst me NHL Snacksbar! Koisk! Maskot! Visat på TV. PoI 1000 kv-m parckörbana. Gratis gass Det nya torjet i bure. Balånger och glas. En gång pär år gratis Det ser lugnast ut säger Viola 6 år ett kafe och en TV 80-tum och ett Xbox 360 Slim och popmusik 100-ljud grattis flygbiljetter och flyg till USA Allt förutom slams Böker, filmer bra hjälp om man behöver Och fika! Fimler och bra Sida 17 (40)

19 sörvis Allting tack Böcker, sittplatser. Inte nödvändigtvis fika, mer böcker och fotöljer och soffor. Viktigt BÖCKER!!!!! gillar som det är! Korv Korv Korv Korv med senap en sviming pol och vad man vill ha Jag tycker att det är bra som det är nu. Mysiga sittplattser Fler datorer Fler anställda Den ska vara trevlig och man ska inte vänta för länge på en bok! :) Läshörnor avskilt Barnvänligt Mysigt fik Färgglatt Sagostunder. Jag vill ha det som det är nu. Det är mysigt och väldigt fint. Keep it simple! Lassemajas detektivbyrå Ett biblotek tycker jag ska vara en tyst plats där man kan hitta bra böcker inte att det bara ska vara elektronik! Böcker BÖCKER. mindre media. Hälsningar hela min familj Ta hem aktuella böcker, som tidigare. Ordna aktiviteter med "teman" som bl.a. kan handla om livsöden-föredrag om olika ämnen o.s.v. Personalen ska vara hjälpsamma. Öppet mera En artikel har bifogats med titeln "Pappersböcker gör oss skärpta" Jag vill att de ska se lika dand Ett bibliotek ska erbjuda böcker Sida 18 (40)

20 jag vill att biblioteket ska vara en lungn plats Tystnad. Böcker. Dagstidn. Cafehörna. Avdelning utan mobilprat o surfande Ett bibliotek bör vara ett lugnt ställe dit alla som vill kan gå för att samlas och ta del av det exklusiva litteraturutbudet som erbjuds. En lugn oas fylld med kunskap. Jag vill också få möjlighet att lyssna till föredrag, författarbesök. Böcker i första hand Bra faktatidskrifter o en tyst, lugn miljö Gymnasium Nivå böcker. - Uttryck (idiomatiska böcker). (Bild 3) mycket pengar slöseri 1- Music, klassic, från P2 Radiostation. 2- Öppnar: Må-Tors, Fre 3- Vara öppet från 13:00 också. Till Ex: Må. Från 11:00-18:00 Jag är mycket tacksam med all respect Bra intresserad o hjälpsam personal som på Moröbacke. Beroende på lokalens yta skulle B. 2 vara bra. Liten lokal B 1 Jag tycker att det ska finnas datorer och en TV. Det ska fortarande finnas massa böcker och kanske lite fika. Kanske lite fler bokhyllor och lite fackta DVD:er. Så man kan lära småbarn. Bra böker för stora och små! Bibliotikarie - Kunskap - Personligt engagemang - IT för de som behöver det - DVS som i Ursviken Mysigt. Inte bara hyllor och böcker. Mysigt Fika (cafe) utställningar. Mycket olika böcker. Moderna möbler alltså mycket att erbjuda. Jag tycker att dem ska ha nya och gamla böker och fika är bra! Jag tycker det är bra och inte för mycket utan mellan och snyggt tycker jag det är bra och jag gillar stilen. Jag vill att Bibloteket ska vara välkomnande och erbjuda ficka och saft och Mycket Nya böker. lite mera rosa men jag tycker att det var fint nu men kan bli bätre För att jag vill inte högteknologisk och inte tyst och stränkt och jag vill ha en fika bar. Sida 19 (40)

21 Gärna utställningar som en förlängning av det som museer erbjuder. Serier som är en riktig serie och som slutar när man har läst 10 serier. jag vill att ni ska ta in petre böker. Jag vill att dom ska ha lite fler ljudböker som handlar om kärlek och några fler datorer. Det skulle vara mysigt med lite mer färger.! Det ska vara barnvänligt och lite mer t.ex. kakor och roliga pussel typ. Men det här biblioteket är bättre än dom i Stockholm (jag bor där) Hälsar bara på mormor och morfar! /Olle 10 år Böcker. Mötesplats för kulturella aktiviteter. Trevlig atmosfär. Ljuddämpad men 'tillåtande' miljö på samma gång Ett bibliotek ska erbjuda böcker och bra aktiviteter och lite information av datorer En massa hyllor med böcker, soffor & fotöljer så man kan sitta/ligga och läsa. Böckerna bör vara uppdelade efter genre. I närheten av skolan så man kan gå dit på rasten. Mjuka soffor Jag önskar att biblioteket var öppet från måndag till fredag heltid Tack så mycket. Mysigt o. hemtrevligt. Mkt böcker och personal Precis som där är för närvarande, för det är bra med stort utbud! Böcker. Fler datorer och fint! Ta hem mer mystiska tonårsböcker de ska ha lite av varge de tys Mycket böcker Trevlig miljö Det ska vara enkla och svåra böker. Ett trevligt ställe för alla Låna böcker såklart, arrangement som barnteater, musik o.a. Jag tycker att det ska vara lite sådär Välkomnande, en mötesplats som är mysig. Personlig hjälp, inte enbart teknik. Café, tidningar. Sida 20 (40)

22 Jag tycker att de ska vara lite av varge Jag tyker att bibliotekt ska se ut såm tvoan Kunnig och trevlig personal, och ett varierande utbud av böcker och tidskrifter Hjälpsam personal som på Morö Backe biblioteket böcker dator Bra tidningsutbud te.x musik och MC magasin. fik. Dagstidningar. Bra böcker Centralt och det ska vara helst personal och ny teknik Tidskrifter Böcker film musik trivsel kväll föreläsn författarbesök Bokcirklar sticka pyssel nätutb. telefon internet bra böker roliga böcker bra böcker Jag vill att dem ska massor av skoj filmer och bjuder på fika då blir det värden bästa roligaste bibliotek Goda saker Mat! Gillar bild 3 Jag gillar bild 3 för den är cool. Korv och bröd. Fika. Soffa. Sköna stolar En skön soffa! Sida 21 (40)

23 pool eller basäng. gratis fika och godis. Ipads. Musik, tårta, Ipads, studsmatta, saft, bullar, tv. Ipads böcker och modern teknik. musik och popcorn Musik, tårta, popcorn, Ipads, Hoppborg, studtsmattor, saft, fika, TV godis, glass, soffa, korv, bröd, fika Jag hoppas att biblioteket blir bild 3. Jag hopas att biblioteket blir miljövänliga. Biblioteket ska byga om Bild 3 Jag hoppas dom blir miljövänliga.(: //Simon datorer o spel datorer och spel Dator fika teve Gärna öppet från 7.30 via Scandic, det är väldigt bra att det är öppet den vägen! plus digital service Viktigt med parkeringsplatser. En samlingspunkt ökade öppetider, kan vara obemannat Cafe Författarbesök Bokcirkel mm. Biblioteket ska vara en mötesplats för alla. Det ska finnas ett rum för avkoppling utan wifi, men också ett rum med uppkoppling. Det ska vara ett öppet rum för kulturinslag. Böcker ska alltid finnas i ett bibliotek men kanske i nya former! Mysigt, upptäckande, spännande, Framtidsväckande. Vi kan inte ha ett kultur mitt i stan, när det inte finns en vettig lösning på trafikföde och parkeringar. En centrumbro först Mångfald i uttryck Boken, it, människor Biblioteket kan vara där det är. Ett kulturhus mitt på torget - NEJ. Motivering: Vad gör man med all trafik P-platser när man vill ha bort trafiken från centrum. Sida 22 (40)

24 Nordanå är ett annat alternativ än förlägga bibliotek/kulturhus. Ett klassiskt bibliotek med långa öppettider. Det ska finnas riktiga böcker och vara tyst. Absolut mobilförbud. Ett bibliotek ska bjuda på något för alla sinnen. inspirera till att utforska båda vid att läsa, se, höra m.m. Motorikken är vigtig för att kunna läsa. Böcker behövs och även IT Det ska finnas massor massor av böcker och bibliotekarier som hjälper en hitta rätt bok. Det ska finnas tysta ställen här och där bland böckerna där man kan sitta och läsa. Gärna med skrivbord till några av sittplatserna, ifall man vill anteckna när man läser. Det ska finnas vissa platser där man kan sitta flera vid samma ställe och samarbeta. På barnboksavdelningen ska det finnas soffa där man kan läsa högt för sina barn, men också barnmöbler där barnen kan sitta och läsa själva och mysig plats för att lyssna på lyssna-böcker. Det ska vara lätt för barnen att plocka bland barnböckerna, och faktaböcker för barn ska stå så barnen lätt kan se dem, inte bara böcker för småbarn. Det ska finnas krokar där barnen kan hänga upp sina jackor medan de är på biblioteket. Slutligen ska det finnas tidnings-ställe med café så man kan läsa tidningen och dricka kaffe och där får man gärna prata också. Och fika även för allergiker. Och fikat ska vara kravmärkt! Och så ska det finnas uppsatt busstidtabellerna så man slipper ta fram mobilen och kolla när bussen hem går. Det ska vara mobilfritt. Ja lite datorer behövs väl också, men det är inte poängen med ett bibliotek tycker jag. Jag tycker om statsbibliotekets temaveckor. De tar fram böcker om vatten, böcker av nobelpristagaren, böcker om aktuella ämnen, som står just där man går in. Jag vill se tema religiös litteratur! Jag vill ha mer tillfälliga konstutställningar. Konst och litteratur hör ihop! Låt lokala konstnärer ställa ut i till exempel entren eller i cafeet så det ofta finns något nytt att titta på när man kommer till biblioteket! Ett bibliotek ska erbjuda böcker, tidningar, tystnad, lugn och ro. Även personal som kan hjälpa mej vid boklån och förfrågningar. Vill man fika eller sitta och umgås på annat sätt så finns det andra ställen att gå till. För mej är det viktigt att det finns en plats i biblioteket där det är TYST. Där man kan läsa tidningar, litteratur och studera utan att bli störd av barn som leker Sida 23 (40)

25 och stojar eller mobiltelefoner som ringer. Hälsningar Christer Ett bibliotek ska erbjuda böcker, lugn och ro. Vill jag fika eller umgås med andra människor så finns det andra platser jag kan besöka. Om utrymmet är begränsat så bör BÖCKER få stå i centrum. Enbart på bibliotek kan man få tag på och läsa böcker som inte längre är omskrivna och helt aktuella.. (bokhandlar har så kort livslängd på vad som finns.) Jag uppskattar bredden. Bredd även på Daisy böcker och andra talböcker. Barn och Ungdoms böcker behöver en central plats i en stad som i övrigt är helt inställt på idrott. Finns sen utrymme kvar så är ju ett fika och läs hörn alltid uppskattat. Tycker att skellefteå bibliotek är duktiga på att anordna "händelser" både för vuxna och barn, men drömmer om lite mera för de ungdommar som inte är musik eller idrotts intresserade. Tack till alla hjälpsamma brinnande eldsjälar! Ska erbjuda fina böcker och stimulera läsning på olika sätt - det är en bristvara i dagens samhälle! IT har vi övernog av - låt barnen komma in i böckernas och berättandets värld med hjälp av levande människor, så kommer de också att klara studier och arbete mycket bättre! I Sverige har vi helt okritiskt hoppat på teknik (surfplattor etc) även för små barn, och det ser vi konsekvenserna av nu! Vill kunna låna böcker av utbildad personal under vissa öppet tider, böcker som är aktuella men också få tips om material och så vidare. Sen vill jag ha en möjlighet att låna, hämta beställda böcker under tider då biblioteket är stängt. ( Lövånger ) med kortsystem. Sammanfattningsvis är att biblioteket har en viktig funktion som mötesplats och för att sprida kultur i vår IT värld Ett bibliotek ska vara en lugn och tyst plats där man kan njuta av en god bok eller hitta en ny bokvärld att förlora sig i. Ett bibliotek ska erbjuda böcker med service till låntagarna samt även läxhjälp till skolbarnen för att hjälpa igång egenläsningen framför allt till invandrarna så att svenskan blir deras huvudspråk. Böcker och andra medier. Utrymme för personliga möten och gemensam tystnad/lugn och ro - det finns få sådana offentliga utrymmen. Särskilt viktiga är de för den som av olika anledningar har svårt att sortera och skärma av intryck. Biblioteket fyller en viktigt funktion som en trygg plats där det går bra att ta det stilla och att koncentrera sig och de som behöver det är kanske inte nödvändigtvis den röststarkaste gruppen. Med det inte sagt att hela biblioteket måste vara på ett och samma sätt. Det får gärna finnas utrymmen som fungerar som 3 (som känns mer som ett lab, t.ex umevatoriet eller humlab) eller 2 också (även om jag hoppas att det är en bibliotekarie eller en biblioteksassistent som står vid bullarna, en annan viktig del av biblioteken är att de inte är caféer/kommersiella utrymmen där bokhyllorna är inredningsdetaljer. Det är det fritt tillgängliga innehållet som är det viktiga). Men om samma princip ska gälla i hela biblioteket så känns 1 Sida 24 (40)

26 viktigast eftersom den sortens miljöer är en bristvara samtidigt som det finns ett starkt behov av dem - vilket lätt glöms bort när samhällstrenderna går åt andra hållet. Däremot kunde det vara finare färgsättning (tyst behöver inte betyda fult och tråkigt) och en snällare bibliotekarie (tyst behöver inte betyda auktoritärt och skarpt). Den miljön går att få till på ett annorlunda och bättre sätt, jag upplever inte att den framställs på ett känsloneutralt/likvärdigt sätt i denna illustration. Biblioteket bör innehålla en mängd tidskrifter. De tidskrifter som erbjuds i det nuvarande biblioteket är mycket omfattande och variationsrikt. Sittplatserna måste i första hand vara bekväma och sittriktiga, design får komma i andra hand! Bra belysning är ett måste. Det pladdras något oerhört på biblioteket emellanåt, det blir svårt att koncentrera sig på läsandet. Detta störande har tilltagit med åren och upplevs av många som ett stort problem. Det är viktigt att biblioteket inte blir en värmestuga för pladdrande individer. Den risken ökar om biblioteket placeras för centralt. Nuvarande läge intill Scandic Hotel är faktiskt mycket bra med ljusa, trevliga och ändamålsenliga lokaler. Dessutom får man anstränga sig lite för att ta sig hit! Öppettiderna kunde gärna förlängas något. Till slut vill jag bara tillägga att personalen är mycket tillmötesgående. Jag tycker 2 är bäst. Liknar mycket som det är idag. Förbättringar: Bra utrymmen för att läsa tidskrifter. Bra utrymmen för att studera/forska i. Gärna mera kring släktforskning. Varför inte slå ihop med Kunskapskällan på Nordanå? Ska var placerad så det är lättillgängligt både med allmänna kommunikationer och bil = bra parkeringsmöjligheter. Jag anser att ett bibliotek är en väldigt viktig del av en demokrati. Bibliotekets roll är att ge alla oavsett social klass, inkomst eller ursprung tillgång till kultur och kunskap. Det ska främst handla om böcker men även andra former ska finnas. Det ska även vara en mötesplats för kulturella evenemang med inriktningar för både barn, ungdomar, unga vuxna, småbarnsföräldrar, medelålders och äldre. Det kan vara i form av sagostunder med mera för barn. Workshops i skrivande och berättande. Temakvällar med olika inriktningar. Författarbesök med mera. Jag är väldigt glad över satsningen på Skelleftebygden läser och tycker att det är något som borde köras var annat eller var tredje år ungefär. All media Mycket ljudböcker i MP3 eftersom fler än jag lyssnar i mobilen. Sida 25 (40)

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är Namn Antal % Man 480 29,7 Kvinna 1077 66,6 Annan 59 3,7 Total 1616 100 Svarsfrekvens 100% (1616/1616) Min ålder Namn Antal % yngre än 25 år 333 20,6 26 45 år 457

Läs mer

Medborgardialog om. Framtidens bibliotek

Medborgardialog om. Framtidens bibliotek Medborgardialog om Framtidens bibliotek Innehållsförteckning DEL 1 Inledning 3 DEL 2 Bakgrund och metod 4 DEL 3 Resultat fokusgruppssamtal 6 DEL 4 Avslutande analys 21 bilaga A Verksamheter 25 bilaga B

Läs mer

Fråga 13 Har du övriga synpunkter, kommentarer eller förbättringsförslag kring bibliotekens verksamhet?

Fråga 13 Har du övriga synpunkter, kommentarer eller förbättringsförslag kring bibliotekens verksamhet? Fråga 13 Har du övriga synpunkter, kommentarer eller förbättringsförslag kring bibliotekens verksamhet? Redovisning av kommentarer med svar på inkomna synpunkter Detta är en sammanställning av de avslutande

Läs mer

Enkät 2013 - Umeåregionens bibliotek

Enkät 2013 - Umeåregionens bibliotek Enkät 2013 - Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 522 31,4 B. Kvinna 1142 68,6 Min ålder A. yngre än 25 år 371 22,3 B. 26-45 år 534 32,1 C. 46-65 år 465 27,9 D. äldre än 65 294 17,7 Tid för mitt besök

Läs mer

Brukarundersökning biblio

Brukarundersökning biblio Brukarundersökning biblio 1. Är du? Total Antal % Antal % Antal % Antal Antal % Antal Antal % Antal % Antal % Antal Antal Antal Antal Antal % Antal % Antal Namn % % % % % % % A. Flicka 18 94,7 27 75 31

Läs mer

Biblioteket har ju varit en livräddare hela tiden

Biblioteket har ju varit en livräddare hela tiden Biblioteket har ju varit en livräddare hela tiden Analys av fyra fokusgruppsintervjuer med studenter från Stockholms universitet som nyttjar både SSB och SUB Hösten 2005 Sammanställd av Ewa Andersson,

Läs mer

Sammanställning brukarundersökning hösten 2013. Vad brukar du göra när du är på Garaget?

Sammanställning brukarundersökning hösten 2013. Vad brukar du göra när du är på Garaget? Sammanställning brukarundersökning hösten 213 Antal respondenter: 91 1. Vad brukar du göra när du är på Garaget? 8 7 6 5 Vad brukar du göra när du är på Garaget? 3 2 211 212 213 Vad brukar du göra när

Läs mer

Kulturcentrumsamverkan. medborgardialog

Kulturcentrumsamverkan. medborgardialog Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(27) Marcus Strand 11-06-23 Kulturcentrum samverkan och medborgardialog Projekt: Kulturcentrumsamverkan Beställare: Bosse Eriksson Skriven av: Marcus Strand Datum:

Läs mer

Kongressdokumentation

Kongressdokumentation Kongressdokumentation Jag bor i Malmö Hösten 2010 "Lyssna på oss, vad ungdomar tycker i Malmö, för det är inte många som gör det" Inledning: Den 16 november 2010 anordnades ungdomskongressen Jag bor i

Läs mer

Surfplattan En morot i undervisningen?

Surfplattan En morot i undervisningen? Surfplattan En morot i undervisningen? Ökar den motivationen eller används den som ett tidsfördriv? Akademin för ekonomi, samhälle och Handledare: Mari Stadig Degerman teknik Examinator: Åke Forsberg Inriktning:

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS RUM. FÖRÄNDRINGSARBETE PÅ BIBLIOTEKEN I HANINGE 2011-04-20. Christina Ekbom CAPSULA INFORMATION AB

MÖJLIGHETERNAS RUM. FÖRÄNDRINGSARBETE PÅ BIBLIOTEKEN I HANINGE 2011-04-20. Christina Ekbom CAPSULA INFORMATION AB MÖJLIGHETERNAS RUM. FÖRÄNDRINGSARBETE PÅ BIBLIOTEKEN I HANINGE 2011-04-20 Christina Ekbom CAPSULA INFORMATION AB INNEHÅLL Sida 1. MÖJLIGHETERNAS RUM 1 2. UTGÅNGSPUNKTER 2 3. BIBLIOTEKETS UPPGIFTER 3 4.

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Brukarundersökning december 2011

Brukarundersökning december 2011 Malmö stad Garaget Brukarundersökning december 2011 (Antal respondenter: 50 stycken) Fråga 1: Vad brukar du göra när du är på Garaget? Vad brukar du göra när du är på Garaget? 18 16 16 17 14 12 12 10 8

Läs mer

Kartläggning av göteborgarnas behov och önskemål av öppettider på folkbiblioteken

Kartläggning av göteborgarnas behov och önskemål av öppettider på folkbiblioteken Kartläggning av göteborgarnas behov och önskemål av öppettider på folkbiblioteken Undersökningen har genomförts av Splitvision Research på uppdrag av Göteborgs Kulturförvaltning April 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog. Remissvar Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.se augusti december 2007 Om remissvaret Detta är ett, av Ungkulturdialog,

Läs mer

Del 1 Inventeringsdel. Del 2 Handlingsplan. Förslag till Biblioteksplan för Luleå kommun 2010-2015. Biblioteken unika, behövda och attraktiva!

Del 1 Inventeringsdel. Del 2 Handlingsplan. Förslag till Biblioteksplan för Luleå kommun 2010-2015. Biblioteken unika, behövda och attraktiva! Förslag till Biblioteksplan för Luleå kommun 2010-2015 Del 1 Inventeringsdel Biblioteken unika, behövda och attraktiva! Del 2 Handlingsplan Kommunens mest inspirerande plats 1 2 Del 1 Inventeringsdel Biblioteken

Läs mer

Aktuellt magasin från Regionbibliotek Västra Götaland Nr 3 2006. Vinna eller försvinna? - om små bibliotek och filialer.

Aktuellt magasin från Regionbibliotek Västra Götaland Nr 3 2006. Vinna eller försvinna? - om små bibliotek och filialer. Framsidan Aktuellt magasin från Regionbibliotek Västra Götaland Nr 3 2006 Vinna eller försvinna? - om små bibliotek och filialer Framsidan 3/2006 Ledare Vinna eller försvinna? I snitt har 28 filialbibliotek

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Demokratitorg HT2012 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Innehåll Deltagande skolor hösten 2012 4 Birger Sjöbergsgymnasiet, Vänersborg

Läs mer

Bibliotek på andra ställen

Bibliotek på andra ställen Framsidan Aktuellt magasin om biblioteksfrågor från Kultur i Väst Nr 2 2013 Bibliotek på andra ställen En liter mjölk och en lånebok butik och bibliotek i ett Läsning på väg vägkrogarna som serverar litteratur

Läs mer

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer?

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Med utgångspunkt från Moderna Museets utställning Konstplaneten Bild: Moderna Museet, Stockholm 1 Rapport i Konstpedagogik, Stockholms Universitet

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Page 1 of 51. Enkät 2014 alla frågor

Page 1 of 51. Enkät 2014 alla frågor Page 1 of 51 Enkät 2014 alla frågor Page 2 of 51 Egna kommentarer kring ditt AV-Medianyttjande Strömmat material är superbra, men tyvärr så måste man ofta beställa filmer på DVD. Vore bra om de gick att

Läs mer

ATT SYNLIGGÖRA BIBLIOTEKET FÖR FÖRÄLDRALEDIGA

ATT SYNLIGGÖRA BIBLIOTEKET FÖR FÖRÄLDRALEDIGA ATT SYNLIGGÖRA BIBLIOTEKET FÖR FÖRÄLDRALEDIGA Ett aktionsforskningsinspirerat utvecklingsarbete Jennie Elmén Lena Folkesson kursledare Dokumentation av aktionsforskningsinspirerat utvecklingsarbete inom

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

DESIGNVERKSTAD SOM SOCIAL MOTOR När Elevens val gav nya möjligheter till möten. SAMARBETSLÄRANDE Mycket mer än att arbeta i grupp

DESIGNVERKSTAD SOM SOCIAL MOTOR När Elevens val gav nya möjligheter till möten. SAMARBETSLÄRANDE Mycket mer än att arbeta i grupp # 1 2014 ÅRGÅNG 16 DESIGNVERKSTAD SOM SOCIAL MOTOR När Elevens val gav nya möjligheter till möten SAMARBETSLÄRANDE Mycket mer än att arbeta i grupp MAJAS MANIFEST Höj volymen och våga drömma EN UTMANING

Läs mer

Att möta världen. Ett ljus i vardagen. Verktyg för mångfald. Ett modigt bibliotek. Aktuellt magasin om biblioteksfrågor från Kultur i Väst Nr 2 2015

Att möta världen. Ett ljus i vardagen. Verktyg för mångfald. Ett modigt bibliotek. Aktuellt magasin om biblioteksfrågor från Kultur i Väst Nr 2 2015 Framsidan Aktuellt magasin om biblioteksfrågor från Kultur i Väst Nr 2 2015 Att möta världen Ett ljus i vardagen Verktyg för mångfald Ett modigt bibliotek www.framsidan.net Översättningens utmaningar Norrbotten

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN BODENS KOMMUN

BIBLIOTEKSPLAN BODENS KOMMUN BIBLIOTEKSPLAN BODENS KOMMUN INNEHÅLL INLEDNING... 3 OMVÄRLDSANALYS AV KOMMUNEN... 3 Geografiskt läge... 3 Befolkning och boende... 3 Arbete och näringsliv... 4 Kulturliv och kulturinstitutioner... 4 Hälsovård

Läs mer

BESÖKARENKÄT. Borlänge bibliotek

BESÖKARENKÄT. Borlänge bibliotek BESÖKARENKÄT Borlänge bibliotek April 8 Antal besvarade enkäter 137 68 47 Ej uppgivit kön 22 Vad är ditt ärende på biblioteket idag? Låna skönlitteratur 54 19 13 86 Låna faktaböcker 18 13 8 39 Låna musik-cd

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer