Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek"

Transkript

1 Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek savdelningen Therese Bäckström Zidohli

2 savdelningen Innehållsförteckning 1 INLEDNING BAKGRUND GENOMFÖRANDE Organisation Arbetssätt RESULTAT FRÅN DIALOG OMRÖSTNING INKOMNA SYNPUNKTER... 6 Dokumentnamn: Sida 2 (39)

3 1 Inledning I arbetet med hur stadsbiblioteket ska utformas i det kommande kulturhuset är det viktigt att involvera allmänheten för att få deras synpunkter och idéer om hur framtidens bibliotek ska se ut. 1.1 Bakgrund Syftet med Kulturhus Skellefteås dialoger är att skapa delaktighet och lyssna på föreningar, näringsliv, medborgare, kulturaktörer mm för att få kunskap om behov och prioriteringar så att ett bra beslutsunderlag kan tas fram. Nedanstående mål är övergripande för projektets dialog och har tagits fram för att kunna följa upp resultatet. Det ska vara en bred sammansättning av deltagare. Dialogen ska vara en del av beslutsunderlaget till politiker. Dialogen ska tillgängliggöras för intresserade aktörer. Deltagarna ska känna att de har fått bättre kunskap projektet. Deltagarna ska känna sig delaktiga i projektet. Nedanstående mål har tagits fram specifikt för deldialogen kring framtidens bibliotek. Få fler att använda och besöka biblioteket, speciellt ungdomar och unga vuxna. Få input i det fortsatta arbetet hur biblioteket bör planeras/utformas. Skapa engagemang och intresse hos de som inte besöker biblioteket idag. Förankring av utvecklingen hos personalen. 1.2 Genomförande Nedan beskrivs hur arbetet har genomförts Organisation Planeringen och genomförandet av dialogen har letts av: Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå Petra Liuski, kommunikationsstrateg Support och lokaler Styrgrupp: Styrgruppen består av Kommunstyrelsens arbetsutskott samt ordförande i Kulturnämnden. Operativ ledningsgrupp: Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Lars Hedqvist, planeringschef Ingrid Thylin, avdelningschef Samuel Lundkvist, ekonomichef Anders Bergström, förvaltningschef Skol- och kulturkontoret Sida 2 (39)

4 Arbetsgrupp: Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå Petra Liuski, kommunikationsstrateg Support och lokaler Susanne Sinclair, bibliotekschef Skol- och kulturkontoret Eva Abrahamsson, biblioteksenhetschef Skol- och kulturkontoret Mikke Ejrevi, biblioteksenhetschef Skol- och kulturkontoret Personal från biblioteksenheten involveras i genomförandet av dialogen Arbetssätt Dialogen har innefattat en omröstning mellan tre bilder som symboliserar tre möjliga inriktningar för ett bibliotek, se nedanstående bild 1-3. Bilderna är inte färdiga alternativ som kommer att bli verklighet utan ganska extrema illustrationer av olika idéspår. Med omröstningen vill vi få fram vägvalet för det bibliotek som invånarna helst skulle vilja besöka i framtiden. Utöver omrösningen har man även kunnat ge utförliga kommentarer kring åsikter eller önskemål som man har. Bild 1 visar en lokal med bokhyllor i rader där hyllplanen är fyllda med böcker. Färgerna i inredningen är dova. I ena änden av lokalen står en lånedisk med en bibliotekarie som hyssjar för att påminna om att biblioteket ska vara en tyst plats. Ett par vuxna som letar böcker syns bland hyllorna. Två barn bär på böcker som de lånat. Ytterligare ett par barn står intill ett bokbord och bläddrar i var sin bok. Ansiktsuttrycken på personerna är generellt leende, lugna och fokuserade. Sida 3 (39)

5 Bild 2 visar en lokal som påminner om ett stort vardagsrum med sittgrupper, taklampor och bokhyllor. Väggarna är klädda med färgglada tapeter. Här finns även en rad arbetsplaster i form av skrivbord och ståbord. Här finns tryckta böcker att låna och läsa, såväl som digitala varianter. I ena änden av lokalen står en cafédisk med kaffemaskin och fikabröd, bakom disken står en bibliotekarie som också är cafébiträde. Människorna på bilden pratar i telefoner eller arbetar vid laptops. Ett barn sitter på golvet och lägger ett pussel. En grupp barn lyssnar till ett föredrag där föreläsaren visar bilder på en duk. I bakgrunden finns en stor bildskärm. Ansiktsuttrycken visar glada och avslappnade människor. Bild 3 visar en lokal där allt är uppkopplat, digitalt och högteknologiskt. Här finns interaktiva skärmar överallt och man ser google-glasögon, hörlurar och högtalare. I mitten av bilden syns en bibliotekarie i form av ett hologram och bakom det en robot. Det finns solceller i taket och arbetsplaster i olika futuristiska sfärer. Personerna på bilden använder teknik för att ta del av böcker och annat material, det finns inga tryckta böcker i lokalen. Ansiktsuttrycken visar leende och fokuserade personer. Målgrupp Dialogen ska fokusera på målgruppen 15-24år, men vara öppen för en bredare målgrupp. Sida 4 (39)

6 Aktiviteter 18/10 Inflyttardagen presentation av projektet och premiärvisning av målbilderna vid Biblioteksenhetens bord. 18/10-8/11 Biblioteken runt om i kommunen monter med målbilder och möjlighet till omröstning och lämna förslag/åsikter. 18/10-8/11 Webben presentation av målbilderna och möjlighet till omröstning och lämna förslag/åsikter. 18/10-8/11 Skolor möjlighet att få material för diskussion kring framtidens bibliotek som en del av undervisningen 25/10 Aktivitet mot medborgarna - bokbussen i centrum med målbilder och möjlighet till omröstning och lämna förslag/åsikter. Kommunikation Dialogens aktiviteter har kommunicerats utifrån aktuell dialogplan för att skapa ett enhetligt intryck av projektet. Tidplan Startade 18/10 med inflyttardagen Avslutades 8/11 Återkoppling och dokumentation Återkoppling till deltagare i dialogen sker via webben i första hand. Alla aktiviteter som genomförs ska dokumenteras och sparas i arkiv i Byggnet. Sida 5 (39)

7 2 Resultat från dialog Nedan redovisas resultatet från dialogen om framtidens bibliotek. 2.1 Omröstning Totalt inkom 727 röster. Några deltagande har röstat på två eller alla tre alternativ medan några har avlagt blankröster. Samtliga röster har beaktats. Bild 1 fick 166 röster Bild 2 fick 411 röster Bild 3 fick 165 röster Det mest populära alternativet var således Bild 2, följt av Bild 3 och till sist Bild 1. Antal röster Inget av alternativen 1 och 2 1 och 3 2 och 3 1, 2 och Inkomna synpunkter Totalt inkom 441 synpunkter. De mest populära nyckelorden var: Böcker, dator, fika, personal, barn Bra med utrymme för barnen. Men även trevligt med sittplatser för vuxna. Plats för barnvagnar Det får inte bli ett tillhåll för värmestuga Mer tidiga öppettider på morgonen Sida 6 (39)

8 Som idag! P-platser viktigt mera talböcker Ett bibliotek där man i lugn och ro kan läsa en tidning Erbjud "telefonkiosks-rum" - att med egen mobil prata ifred så man inte stör andra Bra böcker med skräck och fantasi och roliga Böcker tyst Datorer Gratiskaffe Det viktigaste ska fortfarande vara böckerna Mat och godis senaste böckerna Det är bra att det finns mycket på biblioteket Fika Plats att studera. familje"hörna" Fik. Senaste böckerna. Fräsha böker. Böcker på flera språk. Snälla bibliotikarier Centralt. Dra till sig dagens icke-besökare genom annat fika, spel, TV-spel. Men ändå erbjuda romaner & böcker som idag! Gärna ett mellanting mellan 1 och 2 Litteratur fysisk och digital. Mötesplats. Enklare mat och fika - bättre kvalitet än idag. Läshörnor. Internettillgång- Gör kulturhus av Tingshuset! Flytta tinget till gamla Folktandv.! 1- Böcker. Sida 7 (39)

9 2-IT-teknik 3- Konferensrum 4- BARN O VUXEN teater 5- Mycket kultur + / Roliga arrangemang Lugn oas fylld med böcker. Personal som är kunnig o kan ge tips och råd Böcker kunskap fika Det ska kännas som att komma in i någons vardagsrum Datorer man kan låna. Det ska vara stort, med många nya böcker och en lekhörna för mindre barn Gratis ett låne kort Tyst fika Ett hörn med djur böker och ett med bak böker altså sama böker i hörn och dator man kan låna TV Fotöljer Kloka Fika Blomor Nhl sjärnor. Fotbolls sjärnor Ett fick och minecraft böker Fint/ränsat. Bra böker lite prat inte skrik. Snälla människor som jobbar där. Spännande och roliga böker Mer kp tidningar TV-spels Böcker. TV-spel. Datorer. Fika. NHL-böcker. Champions League- Böcker En PC. Spelmagasin. Stephen Hawking. Gabe Newell Datorer och elektronik De va kult Sida 8 (39)

10 Boksamtal vuxna/barn. Teater. Barnkul. 'Bokresor "för barn". Workshops. Författarbesök. Café Ett xbox one datorer. Lexion häst hund och katt. DATORER. Man ska syta upp listor på vegarna om vilken bok som kommer först i en seria datorer Hästar Det ska innehåla många barn böker på ena sidan och vuxen böcker på andra sidan. Det ska erbjuda bra pyssel böcker och böcker man lär sej av. Och djurböcker. Alla sårts-böcker Ett lugnt ställe glass godis ipad Ha olika böcker som passar alla. Datorer så man kan söka. Det ska vara lite lugnt. Böcker, bra hjälp om man typ inte hittar en bok. Skaffa in "nya" böcker ganska fort. BIBLIOTEK + BÖCKER = = SANT För att kuna spela fika och Böcker Det ska fan se ut som bild 2 :( :( :( :( :( att man ska kuna spela 19 h värd gjör om biblioteket för fan roligare att man inte behöver vara tyst. Böker, Dator, Pussle Sida 9 (39)

11 CS:GO och datorer CS GO på dator. Snabbare grafikkort Counter Strike Global Offensive på datorn Bra böcker som alla vill och kan läsa grisar och kor INTERNETT Counterstrike Global Offensive personal och böcker Godis TV-spel Godis läsk chips :-) Personal som kan inspirera och hjälpa till att hitta trevliga böcker. Mera personal tack! Plats för möten mellan böcker, människor, kultur m. m. Läsk chips godis :-) BÖCKER OCH PERSONAL!!!!! Böker och tiningar Mycket Astrid Lindgren böcker och mer lärolika böcker tidningar och böker Det ska befina sig i skolan. Snälla kasörskor. Sofor och fotöljer. Tidningar och böker och filmer Det ska innehåller massa mer tekniska saker Ett bibliotek med böcker och personal Läsk Lugnt och fridfult. Böcker från hela världen. Sida 10 (39)

12 Fri från kostnader. Lättillgängligt. Jag vill att det ska vara hyperteknologiska saker till exempel datorer överallt gärna lite böcker också. (men också datorer) överdriv inte tack. PSS! Jag älskar biblioteket Böcker + personal Fika typ. Spännande böcker. Fika vatten och twerkande människor Skoter tidningar Information om nya böcker och författare. Mötesplats. Inbjudande = Trevligt att besöka Tidningar Böcker Datorer Film Musik Spel PERSONAL!!! Kunnig Personel. Café med bra kaffe Förelösninga Korssamverkan med teater-konst Lyssna till personeler Ett bibliotek ska vara en plats för alla som vill läsa lyssna mm Köp av kaffe saft eller liknande TRÄFFPUNKT Ett stäälle med varierande böcler, DVD, CS Personal som kan tipsa om läsvärda böcker. Bokklubbar utställningar. Sida 11 (39)

13 Föreläsningar Tillgång till internet. Tillgång till dagstidningar i papper. En tyst läshörna. Och böcker!!! Mötesplats Kunnig personal Tidningar Böcker IT Café Så bra att bibliotek finns än. Gratis är till för alla. Bra böker Som det är nu! Allt som finns idag. Kanske lite fler lockelser för pensionärer! En källa till kunskap upptäcka böckernas värld, där den som läser ser en filmrulle inne i sitt huvud. Bra med e-böcker för de som inte har ett bibliotek nära där de bor Mycket böcker och någon att fråga! Viktigt. Böker Jag önskar bild 2. Bild 2. Trivsamt och lugnt Kunnig personal Allt medialt utbud Böcker snela Man ska kunna göra saker Massor med böcker!! Vill att det ska inbjuda till läsning. Lästips och kunnig personal Spännande böcker, bord (fina) och fina lampor och så mer fakta böker Böcker ska finnas bibliotek samt personal!!! Sida 12 (39)

14 Mer fantasi böker Biblotekets bökär är däst Byblan är bäst Böker. Snela pesonal. Stolar Mer stolar. Mer som i kåge Kan vara kul om besöket ned tex barnen kan bli en upplevelse. Tex kunna ta en fika, sitta ner en stund osv. Trevligt! Bra böcker CD Film Tal böcker Jag vill att det ska vara böcker och datorer. Inte bara datorer Det ska finnas minst två datorer och böcker för alla smaker Allt Böker datirer och tystnad Allt Böker Böcker! mer fotbollsböcker Bättre datorer Dagbok för alla mina fans Många dagbok för alla mina fans. Alla ska kunna vara inne på datorn Dagbok för alla mina fans Mer LasseMajas dektektivbyro Fika man kan köpa! Eller bara få! kunnig serviceminded personal datorer bra uppsättning samtida böcker studierum konst Sida 13 (39)

15 Mycket böcker Böcker, tidsskrifter & tidningar samt audio-böcker ska finnas. Gärna ett café, kanske en sagohörna för barn mjuka soffor fika, datorer, böcker, soffor en mötesplats Manga helst engelska manga olika, skräcklit Mycket mer Manga! Vara öppet då människor som jobbar och går i skola kan fara dit Ett bibliotek är för mig främst en plats för och med böcker. Det är primärt. Vid sidan om det kan det gott finnas arbetsytor, seminarierum o likn. Bild 1,5 passar nog mig bäst. Studieplatser Böcker, filmer, lugnt och fridfullt. Små grupprum att plugga i och sköna stolar och fotöljer och soffor samt ett café Trevlig personal Bilar. Skotrar. MC. Mycket bord så man kan plugga varmt! Mysigt, bra temperatur, harmoniskt, lugn och ro. Erbjuda bra med böcker, ett stort utbud från alla åldrar och olika språk. Ett mindre café kan vara mysigt böcker, böcker och mer böcker. Böcker som man kan ladda ber på mobilen och läsa där istället. Datorer och lugn plats att läsa Böcker. Datorer. GODIS Fika, musik, wifi Lugna platser att läsa på eller platser att studera på. Café. Tidningar & sköna fåtöljer dator. Böker. Grammatik böker med andra språket Datorer och grejer Sida 14 (39)

16 Kunskap, böcker, fakta, underhållning. Det skulle vara roligt att biblioteket innehåll en skärm där man kunde få söka information och se bilderna samtidigt Böcker är bättre än datorer! Tyst och lugnt ned stort erbjudande av finliterära böcker i allt från fantasy tilll drama. Ett ställe att slappna av och förskjutas till en annan värld böcker En plats att studera, umgås eller bara sitta och läsa/surfa. Gratis wi-fi! Gärna ett café Böker för barn och vuksna. Dator. Fika. Lekstelepusel. Gratis vatten. Järna man siter och läsa. :) Sittplatser!!! gemenskap Inte tv-spel och liknande. Plats för att studera!!! café är också mysigt! Böcker+datirer+soffor+massa sköna stolar Variation av böcker, databaser, tidsskrifter, arbetsplatser/pluggplatser fika, tävlingar Cafeteria. Mysiga sittplatser. Konst. Massor av böcker. Aktiviteter - bokpratskvällar, författarbesök, stickkvällar mm. Låna spel att sitta på bibblan och spela. Kunnig personal - TREVLIG personal. Mycket skyltningar av böcker. Läslust! Mycket fokus på barn och ungdomar En intellektuell miljö för framtida akademiker som mig själv kreativ miljö. Mycket sittplatser Mer böcker på andra språk än svenska & engelska. T.ex. franska, norska, tyska En kaféteria, många utbud av böcker, en lugn omgivning Ett café, mysiga rum och ett ställe där man kan komma efter skolan. Plugga också Ett tyst; fast ändå där man får prata bibliotek. Sida 15 (39)

17 Mysigt, sköna fåtöljer/soffor. Erbjuda filmer och få låna datorer. Sälja fika/bjuda på godis :3 Fika. Fåtöljer - myshörna. Pussel/pyssel. Frågespel. Fina saker att titta på. Böcker? Gärna ett mysigt café, soffor, datorer för plugg, mm ett ställe som erbjuder många böcker i varierande ämnen samt ett trevligt ställe att slappna av på! :) Allt, mycke variationer och många av samma tex bok för att ej behöva vänta :) Juliga böcker, trevlig personal, plats för mindre barn, soffor och fotöljer En tv, böcker och soffer Jag vill att man ska på prata med sin kompis och att man kan få ta vilken bok som man vill ha jag vill att de ska ha massor av spänande böker en tv och jag vill att de ska vara öppet mycke yta Spelböker Rita Tv Såfa Dador Surplatta Böcker cd skivor m.m. aktiviteter för barn!! i bureå Datår Böker Såfa Hylor fimler och bra sörvis Sida 16 (39)

18 Böcker, en café som man kan gå och fika gratis, och ha soffor, film, dator som barn kan spela på Både lugn och ro och en "icke tyst del" Böcker Filmer, böker, hjälp filmer, och många olika böker. Och en bra personal Böker, filmer och bra hjälp att hitta böcker om man behöver Biblioteket ska vara informationsrikt med mycket böcker, även dataskärmar och hologram med tillgång till internet. Låta gammalt nytt mötas Fika, mycket hjälp och spenande böcker Fika bra hjelp se bra ut snyg inredning Julböcker Fler roliga böcker Grattis fika Det ska inenhålla godis. Lugnhet, stillhet Nya och gamla böcker Trevlig personal. Bild rum där man kan rita och måla. HA KUL! Bild 3 Leksaker, filmer En storlekplats i bl (??) fimler och bra sörvis Tack Pingisbord Restaurang Gratisresor till USA Slalom bake Varmkorv Hamburgare Sida 17 (39)

19 Senap gratis Ett PS6 me GTA och en hockeyspel. Expåst me NHL Snacksbar! Koisk! Maskot! Visat på TV. PoI 1000 kv-m parckörbana. Gratis gass Det nya torjet i bure. Balånger och glas. En gång pär år gratis Det ser lugnast ut säger ett kafe och en TV 80-tum och ett Xbox 360 Slim och popmusik 100-ljud grattis flygbiljetter och flyg till USA Allt förutom slams Böker, filmer bra hjälp om man behöver Och fika! Fimler och bra sörvis Allting tack Böcker, sittplatser. Inte nödvändigtvis fika, mer böcker och fotöljer och soffor. Viktigt BÖCKER!!!!! gillar som det är! Korv Korv Korv Korv med senap en sviming pol och vad man vill ha Jag tycker att det är bra som det är nu. Sida 18 (39)

20 Mysiga sittplattser Fler datorer Fler anställda Den ska vara trevlig och man ska inte vänta för länge på en bok! :) Läshörnor avskilt Barnvänligt Mysigt fik Färgglatt Sagostunder. Jag vill ha det som det är nu. Det är mysigt och väldigt fint. Keep it simple! Lassemajas detektivbyrå Ett biblotek tycker jag ska vara en tyst plats där man kan hitta bra böcker inte att det bara ska vara elektronik! Böcker BÖCKER. mindre media. Hälsningar hela min familj Ta hem aktuella böcker, som tidigare. Ordna aktiviteter med "teman" som bl.a. kan handla om livsöden-föredrag om olika ämnen o.s.v. Personalen ska vara hjälpsamma. Öppet mera En artikel har bifogats med titeln "Pappersböcker gör oss skärpta" Jag vill att de ska se lika dand Ett bibliotek ska erbjuda böcker jag vill att biblioteket ska vara en lungn plats Tystnad. Böcker. Dagstidn. Cafehörna. Avdelning utan mobilprat o surfande Ett bibliotek bör vara ett lugnt ställe dit alla som vill kan gå för att samlas och ta del av det exklusiva litteraturutbudet som erbjuds. En lugn oas fylld med kunskap. Jag vill också få möjlighet att lyssna till föredrag, författarbesök. Böcker i första hand Bra faktatidskrifter o en tyst, lugn miljö Gymnasium Nivå böcker. - Uttryck (idiomatiska böcker). Sida 19 (39)

21 (Bild 3) mycket pengar slöseri 1- Music, klassic, från P2 Radiostation. 2- Öppnar: Må-Tors, Fre 3- Vara öppet från 13:00 också. Till Ex: Må. Från 11:00-18:00 Jag är mycket tacksam med all respect Bra intresserad o hjälpsam personal som på Moröbacke. Beroende på lokalens yta skulle B. 2 vara bra. Liten lokal B 1 Jag tycker att det ska finnas datorer och en TV. Det ska fortarande finnas massa böcker och kanske lite fika. Kanske lite fler bokhyllor och lite fackta DVD:er. Så man kan lära småbarn. Bra böker för stora och små! Bibliotikarie - Kunskap - Personligt engagemang - IT för de som behöver det - DVS som i Ursviken Mysigt. Inte bara hyllor och böcker. Mysigt Fika (cafe) utställningar. Mycket olika böcker. Moderna möbler alltså mycket att erbjuda. Jag tycker att dem ska ha nya och gamla böker och fika är bra! Jag tycker det är bra och inte för mycket utan mellan och snyggt tycker jag det är bra och jag gillar stilen. Jag vill att Bibloteket ska vara välkomnande och erbjuda ficka och saft och Mycket Nya böker. lite mera rosa men jag tycker att det var fint nu men kan bli bätre För att jag vill inte högteknologisk och inte tyst och stränkt och jag vill ha en fika bar. Gärna utställningar som en förlängning av det som museer erbjuder. Serier som är en riktig serie och som slutar när man har läst 10 serier. jag vill att ni ska ta in petre böker. Jag vill att dom ska ha lite fler ljudböker som handlar om kärlek och några fler datorer. Det skulle vara mysigt med lite mer färger.! Det ska vara barnvänligt och lite mer t.ex. kakor och roliga pussel typ. Men det här biblioteket är bättre än dom i Stockholm (jag bor där) Hälsar bara på mormor och morfar! Böcker. Mötesplats för kulturella aktiviteter. Trevlig atmosfär. Ljuddämpad men Sida 20 (39)

22 'tillåtande' miljö på samma gång Ett bibliotek ska erbjuda böcker och bra aktiviteter och lite information av datorer En massa hyllor med böcker, soffor & fotöljer så man kan sitta/ligga och läsa. Böckerna bör vara uppdelade efter genre. I närheten av skolan så man kan gå dit på rasten. Mjuka soffor Jag önskar att biblioteket var öppet från måndag till fredag heltid Tack så mycket. Mysigt o. hemtrevligt. Mkt böcker och personal Precis som där är för närvarande, för det är bra med stort utbud! Böcker. Fler datorer och fint! Ta hem mer mystiska tonårsböcker de ska ha lite av varge de tys Mycket böcker Trevlig miljö Det ska vara enkla och svåra böker. Ett trevligt ställe för alla Låna böcker såklart, arrangement som barnteater, musik o.a. Jag tycker att det ska vara lite sådär Välkomnande, en mötesplats som är mysig. Personlig hjälp, inte enbart teknik. Café, tidningar. Jag tycker att de ska vara lite av varge Jag tyker att bibliotekt ska se ut såm tvoan Kunnig och trevlig personal, och ett varierande utbud av böcker och tidskrifter Hjälpsam personal som på Morö Backe biblioteket böcker dator Sida 21 (39)

23 Bra tidningsutbud te.x musik och MC magasin. fik. Dagstidningar. Bra böcker Centralt och det ska vara helst personal och ny teknik Tidskrifter Böcker film musik trivsel kväll föreläsn författarbesök Bokcirklar sticka pyssel nätutb. telefon internet bra böker roliga böcker bra böcker Jag vill att dem ska massor av skoj filmer och bjuder på fika då blir det värden bästa roligaste bibliotek Goda saker Mat! Gillar bild 3 Jag gillar bild 3 för den är cool. Korv och bröd. Fika. Soffa. Sköna stolar En skön soffa! pool eller basäng. gratis fika och godis. Ipads. Musik, tårta, Ipads, studsmatta, saft, bullar, tv. Ipads böcker och modern teknik. musik och popcorn Sida 22 (39)

24 Musik, tårta, popcorn, Ipads, Hoppborg, studtsmattor, saft, fika, TV godis, glass, soffa, korv, bröd, fika Jag hoppas att biblioteket blir bild 3. Jag hopas att biblioteket blir miljövänliga. Biblioteket ska byga om Bild 3 Jag hoppas dom blir miljövänliga.(: datorer o spel datorer och spel Dator fika teve Gärna öppet från 7.30 via Scandic, det är väldigt bra att det är öppet den vägen! plus digital service Viktigt med parkeringsplatser. En samlingspunkt ökade öppetider, kan vara obemannat Cafe Författarbesök Bokcirkel mm. Biblioteket ska vara en mötesplats för alla. Det ska finnas ett rum för avkoppling utan wifi, men också ett rum med uppkoppling. Det ska vara ett öppet rum för kulturinslag. Böcker ska alltid finnas i ett bibliotek men kanske i nya former! Mysigt, upptäckande, spännande, Framtidsväckande. Vi kan inte ha ett kultur mitt i stan, när det inte finns en vettig lösning på trafikföde och parkeringar. En centrumbro först Mångfald i uttryck Boken, it, människor Biblioteket kan vara där det är. Ett kulturhus mitt på torget - NEJ. Motivering: Vad gör man med all trafik P-platser när man vill ha bort trafiken från centrum. Nordanå är ett annat alternativ än förlägga bibliotek/kulturhus. Ett klassiskt bibliotek med långa öppettider. Det ska finnas riktiga böcker och vara tyst. Absolut mobilförbud. Sida 23 (39)

25 Ett bibliotek ska bjuda på något för alla sinnen. inspirera till att utforska båda vid att läsa, se, höra m.m. Motorikken är vigtig för att kunna läsa. Böcker behövs och även IT Det ska finnas massor massor av böcker och bibliotekarier som hjälper en hitta rätt bok. Det ska finnas tysta ställen här och där bland böckerna där man kan sitta och läsa. Gärna med skrivbord till några av sittplatserna, ifall man vill anteckna när man läser. Det ska finnas vissa platser där man kan sitta flera vid samma ställe och samarbeta. På barnboksavdelningen ska det finnas soffa där man kan läsa högt för sina barn, men också barnmöbler där barnen kan sitta och läsa själva och mysig plats för att lyssna på lyssna-böcker. Det ska vara lätt för barnen att plocka bland barnböckerna, och faktaböcker för barn ska stå så barnen lätt kan se dem, inte bara böcker för småbarn. Det ska finnas krokar där barnen kan hänga upp sina jackor medan de är på biblioteket. Slutligen ska det finnas tidnings-ställe med café så man kan läsa tidningen och dricka kaffe och där får man gärna prata också. Och fika även för allergiker. Och fikat ska vara kravmärkt! Och så ska det finnas uppsatt busstidtabellerna så man slipper ta fram mobilen och kolla när bussen hem går. Det ska vara mobilfritt. Ja lite datorer behövs väl också, men det är inte poängen med ett bibliotek tycker jag. Jag tycker om statsbibliotekets temaveckor. De tar fram böcker om vatten, böcker av nobelpristagaren, böcker om aktuella ämnen, som står just där man går in. Jag vill se tema religiös litteratur! Jag vill ha mer tillfälliga konstutställningar. Konst och litteratur hör ihop! Låt lokala konstnärer ställa ut i till exempel entren eller i cafeet så det ofta finns något nytt att titta på när man kommer till biblioteket! Ett bibliotek ska erbjuda böcker, tidningar, tystnad, lugn och ro. Även personal som kan hjälpa mej vid boklån och förfrågningar. Vill man fika eller sitta och umgås på annat sätt så finns det andra ställen att gå till. För mej är det viktigt att det finns en plats i biblioteket där det är TYST. Där man kan läsa tidningar, litteratur och studera utan att bli störd av barn som leker och stojar eller mobiltelefoner som ringer. Sida 24 (39)

26 Ett bibliotek ska erbjuda böcker, lugn och ro. Vill jag fika eller umgås med andra människor så finns det andra platser jag kan besöka. Om utrymmet är begränsat så bör BÖCKER få stå i centrum. Enbart på bibliotek kan man få tag på och läsa böcker som inte längre är omskrivna och helt aktuella.. (bokhandlar har så kort livslängd på vad som finns.) Jag uppskattar bredden. Bredd även på Daisy böcker och andra talböcker. Barn och Ungdoms böcker behöver en central plats i en stad som i övrigt är helt inställt på idrott. Finns sen utrymme kvar så är ju ett fika och läs hörn alltid uppskattat. Tycker att skellefteå bibliotek är duktiga på att anordna "händelser" både för vuxna och barn, men drömmer om lite mera för de ungdommar som inte är musik eller idrotts intresserade. Tack till alla hjälpsamma brinnande eldsjälar! Ska erbjuda fina böcker och stimulera läsning på olika sätt - det är en bristvara i dagens samhälle! IT har vi övernog av - låt barnen komma in i böckernas och berättandets värld med hjälp av levande människor, så kommer de också att klara studier och arbete mycket bättre! I Sverige har vi helt okritiskt hoppat på teknik (surfplattor etc) även för små barn, och det ser vi konsekvenserna av nu! Vill kunna låna böcker av utbildad personal under vissa öppet tider, böcker som är aktuella men också få tips om material och så vidare. Sen vill jag ha en möjlighet att låna, hämta beställda böcker under tider då biblioteket är stängt. ( Lövånger ) med kortsystem. Sammanfattningsvis är att biblioteket har en viktig funktion som mötesplats och för att sprida kultur i vår IT värld Ett bibliotek ska vara en lugn och tyst plats där man kan njuta av en god bok eller hitta en ny bokvärld att förlora sig i. Ett bibliotek ska erbjuda böcker med service till låntagarna samt även läxhjälp till skolbarnen för att hjälpa igång egenläsningen framför allt till invandrarna så att svenskan blir deras huvudspråk. Böcker och andra medier. Utrymme för personliga möten och gemensam tystnad/lugn och ro - det finns få sådana offentliga utrymmen. Särskilt viktiga är de för den som av olika anledningar har svårt att sortera och skärma av intryck. Biblioteket fyller en viktigt funktion som en trygg plats där det går bra att ta det stilla och att koncentrera sig och de som behöver det är kanske inte nödvändigtvis den röststarkaste gruppen. Med det inte sagt att hela biblioteket måste vara på ett och samma sätt. Det får gärna finnas utrymmen som fungerar som 3 (som känns mer som ett lab, t.ex umevatoriet eller humlab) eller 2 också (även om jag hoppas att det är en bibliotekarie eller en biblioteksassistent som står vid bullarna, en annan viktig del av biblioteken är att de inte är caféer/kommersiella utrymmen där bokhyllorna är inredningsdetaljer. Det är det fritt tillgängliga innehållet som är Sida 25 (39)

27 det viktiga). Men om samma princip ska gälla i hela biblioteket så känns 1 viktigast eftersom den sortens miljöer är en bristvara samtidigt som det finns ett starkt behov av dem - vilket lätt glöms bort när samhällstrenderna går åt andra hållet. Däremot kunde det vara finare färgsättning (tyst behöver inte betyda fult och tråkigt) och en snällare bibliotekarie (tyst behöver inte betyda auktoritärt och skarpt). Den miljön går att få till på ett annorlunda och bättre sätt, jag upplever inte att den framställs på ett känsloneutralt/likvärdigt sätt i denna illustration. Biblioteket bör innehålla en mängd tidskrifter. De tidskrifter som erbjuds i det nuvarande biblioteket är mycket omfattande och variationsrikt. Sittplatserna måste i första hand vara bekväma och sittriktiga, design får komma i andra hand! Bra belysning är ett måste. Det pladdras något oerhört på biblioteket emellanåt, det blir svårt att koncentrera sig på läsandet. Detta störande har tilltagit med åren och upplevs av många som ett stort problem. Det är viktigt att biblioteket inte blir en värmestuga för pladdrande individer. Den risken ökar om biblioteket placeras för centralt. Nuvarande läge intill Scandic Hotel är faktiskt mycket bra med ljusa, trevliga och ändamålsenliga lokaler. Dessutom får man anstränga sig lite för att ta sig hit! Öppettiderna kunde gärna förlängas något. Till slut vill jag bara tillägga att personalen är mycket tillmötesgående. Jag tycker 2 är bäst. Liknar mycket som det är idag. Förbättringar: Bra utrymmen för att läsa tidskrifter. Bra utrymmen för att studera/forska i. Gärna mera kring släktforskning. Varför inte slå ihop med Kunskapskällan på Nordanå? Ska var placerad så det är lättillgängligt både med allmänna kommunikationer och bil = bra parkeringsmöjligheter. Jag anser att ett bibliotek är en väldigt viktig del av en demokrati. Bibliotekets roll är att ge alla oavsett social klass, inkomst eller ursprung tillgång till kultur och kunskap. Det ska främst handla om böcker men även andra former ska finnas. Det ska även vara en mötesplats för kulturella evenemang med inriktningar för både barn, ungdomar, unga vuxna, småbarnsföräldrar, medelålders och äldre. Det kan vara i form av sagostunder med mera för barn. Workshops i skrivande och berättande. Temakvällar med olika inriktningar. Författarbesök med mera. Jag är väldigt glad över satsningen på Skelleftebygden läser och tycker att det är något som borde köras var annat eller var tredje år ungefär. Sida 26 (39)

28 All media Mycket ljudböcker i MP3 eftersom fler än jag lyssnar i mobilen. Fler e-böcker att välja mellan. Jag var förbi på ett bibliotek där de hade olika ställ där de rekommenderade böcker, tex Deckare, historiska romaner, självbiografier (mycket nyheter) Perfekt upplägg. Bättre sida att söka böcker på. Eget nyhetsbrev (inte tillsammans med övriga kultur...) som innehåller bla nyinköpta böcker. Eller ett som bara innehåller det :) Älskar biblioteket, otroligt bra service för oss kommunmedborgare! En lugn och levande, välkomnande miljö för alla åldrar. Teknologi i all ära men inte så den exkluderar äldre människor. En bibliotekarie som kan guida och vägleda besökare hur de kan använda den tekniska utrustningen, fungera som värd för folkbiblioteket, mao ha rätt lön för sitt uppdrag. (arbetet som cafébiträde kan skötas av annan person som ges möjlighet att känna stolthet för det viktiga uppdraget, trivsamt kunna läsa och njuta av en riktigt god cappuchino eller annat gott kaffe/te! ). Förminska inte betydelsen av en mötesplats för nyfikna, kunskapstörstande medborgare som vill känna stolthet över kommunens folkbibliotek, en plats som värnar möjligheten till gemenskap och möjlighet att lyssna till intressanta författare och föreläsningar. Tillsammans mot 80000! Den första bilden tycker jag ni ska byta ut. Finns det biblioteksanställda som säger ssssss fortfarande och bibiotek där barn blir rädda av att gå in? Samma sak med den tredje, jag tycker att it och ny teknik är självklart på ett nytt bibliotek men på den här bilden finns det inte någon humaniora kvar. Allt innehåll är också tekniskt, så behöver det inte bli för att verktygen förändras. Gör om den också. Själv vill jag att biblan ska vara bäraren av information, oavsett om den är i bok, tidning eller digital. Det ska också vara ett trevligt ställe att komma till där man kan slå sig ner och läsa, söka och möta nya saker. Både i form av böcker och digital information. En mötesplats för människor är också bra, det är kul att träffa andra i "köttvärlden"också. Fika är trevligt, men biblioteket handlar om att fylla anden och själen. Fakta kan faktiskt ha samma effekt som skönlitteratur i det fallet, stimulera och hjälpa oss att bli människor med vidare vyer Ett ställe där man kan låna och läsa olika böcker och media i alla former. Där man kan ta en fika, prata i telefon och surfa. Med aktiviteter som teater för barn, läsecirklar för vuxna, intressanta föreläsningar med olika författare. Event med tips på nya böcker. Event med konstnärer som visar o berättar om sin Sida 27 (39)

29 konst. En blandning av 2 och 3 - med spännande interaktiva lab, café, ny teknik, sittgrupper, lekmöjligheter, utställningar, föreläsningar, arbetsplatser, tysta rum, osv. Ett levande mötescentra där den digitala och "verkliga" världen möts. Det ska finnas tillgång till all världens kunskap via teknik och även vanliga tryckta böcker. en variation av allt, sköna soffor att sitta i och läsa, en tysthörna, bort för att studera, ett litet fik där man kan sitta och prata Det som efterfrågas av en majoritet av besökarna Olika sektioner för olika syften, så som tysta rum, samtalsrum/diskussion. Självklart stort utbud och möjlighet att beställa det som saknas. välkomnande miljö, mysiga fåtöljer samt bra skrivbord. Det ska finnas något för alla. Det ska vara möjligt att göra ett besök till biblioteket till ett äventyr men också vara en frizon där läxor och plugg kan göras fokuserat. Fikamöjligheter, datormöjligheter. biblioteket är en samlingsplats för alla typer av kultur i litterär form, men borde även samla kultur i annat media, såsom workshops, föreläsningar, spoken word kanske, musik, konst, för att skapa en miljö där upptäckande och inspirerande hamnar i fokus. Ett bibliotek ska erbjuda böcker,tidningar,läsplattor och datorer.sedan ska där finnas ett cafe med hembakat bröd.gärna rum för skapande aktiviteter för barn.det kan även finnas pussel,spel och leksaker för barnen så att de finner intresse att stanna på biblioteket en längre stund.. Brett utbud av böcker i alla genre. Utökade hyllor/utrymme med böcker för olika handarbeten. Gärna olika workshops i samma ämne. Utställningar av diverse slag, ex. konst, handarbete m.m. Större utbud på tidningar. Möjlighet till att sitta och läsa, surfa, skriva ut, kopiera m.m. Gärna i både lite avskilda rum och blandat i resten av biblioteket. Större utbud på film och musik-konserter. Café i samma lokal är trevligt gärna med lite olika teman ibland och specialerbjudanden på fika. En mötesplats, ett kunskapscentrum (kunniga bibliotekarier som kan tipsa, svara på frågor), olika program och aktivitetetr (teater, högläsning, poetry slam, skrivarcirklar etc), möjlighet att fika, låna dator. För elöverkänsliga skulle det vara bra om man kunde organisera utrymmet så att alla datorer/nätverk samlades på en del av biblioteket eller att det finns tydliga fredade, elsanerade zoner. En lugn träffpunkt med tillgång till alla slags media. Det ska finnas böcker, tidningar, sittplatser, ett cafe och en avdelning för små barn. Biblioteket ska placeras där det finns bra tillgång till parkeringsplatser och bussar eftersom böcker är tunga och man vill inte gå så långt och bära på dom. Sida 28 (39)

30 Jag tycker egentligen att ett framtida bibliotek ska vara en blandning av 2 och 3. Dessutom så skulle jag vilja se en skaparverkstad för barn. När vi var i Brisbane, Australien, så besökte vi deras stadsbibliotek och de hade en jättetrevlig skaparverkstad för barn. Det fanns papper, pennor, saxar, tyg, digitala verktyg, toarullar, återbrukbara saker, böcker, myshörna m.m m.m. Det var verkligen en samlingsplats för barn och familjer. Biblioteket bör både ha möjligheter att sitta i lugn och ro och fokusera (1) och mer avslappnad atmosfär (2) t ex för att barn och ungdomar kan känna sig hemma även där. Jag är en av de som sedan minst 40 år besökt bibliotek i alla städer där jag befunnit mig.jag vill ha en blandning av alla tre bilder. Vi är alla olika, tack och lov.uppdelning överlåter jag till de som kan bättre. Ett bibliotek skall vara ledande, inte som nu eftersläpande, och lite 'trögt'. En plats för det nya för alla, gratis. Samtidigt som man bevarar och erbjuder alla skrivna ord. Bara för att nämna ett argument: Har inte de senaste årens alla undersökningar visat på en och samma sak? De yngre läser för litet. Här finns en stor sak för bibliotek att ordna; för föräldrar så att de inser detta. Läslust Upptäckarlust Böcker Bibliotekarier och biblioteksassistenter Tidningar och tidskrifter Myshörnor Studieplatser Böcker för de med särskilda behov Gärna CD och DVD Sällskapsspel Sökdatorer Snabbdatorer/surfplattor Wifi Café (med barnmat, micro, barnbestick, haklappar) Fredagslek och annat Ett träd att hänga upp egna dikter och boktips i Sida 29 (39)

31 Ett bibliotek ska vara en mötesplats för information, litteratur och berättande, och ska erbjuda både det man söker och det oväntade. DEt ska vara en plats där ALLA känner sig välkomna, mottagna, och lyssnade på. Det ska erbjuda nya sätt att närma sig, undersöka och uttrycka berättelser. Det ska innehålla personal av olika etniska ursprung, med olika språkkompetenser. Det ska vara mångfald för alla att spegla sig, och känna sig hemma. Ny teknik, kreativa miljöer att mötas i, öppenhet, varmt mottagande, högt i tak på alla fronter, experimentella verkstäder, rum för berättade, En fysisk plats där böcker och tidningar finns och där hjälpsamma bibliotekarier kan tipsa mig om böcker å tidningar som kan passa mig. Böcker å tidningar ska både vara fysiska och elektroniska och personalen ska hjälpa mig för att jag ska få tekniken att funka om jag vill läsa/lyssna på min telefon eller läsplatta. Biblioteket ska även finnas på internet där jag dygnet runt kan låna elektroniska böcker/tidningar i läs och lyssna format, personal ska finnas tillgänglig även där att hjälpa mig att få tekniken att fungera, men de behöver inte finnas där dygnet runt. En mötesplats. En plats dit man kan gå ensam eller tillsammans. En inspirerande miljö! Snabbare internet/datorer. De är jättesnygga vilket inte är så kul om man bokat att man ska sitta där en kvart. Annars är väl vågat bibliotek bra. Mer soffor å mysiga ställen ätt läsa på kanske.. Sitta i ett fönster å sitta på utsikten :) Men det är viktigt att "tillåtet prat" begränsas till en del av biblioteket så att den största delen är en lugn oas Mera pyssel samt sysselsättningar för barn och ungdomar, faktaböcker, barnböcker, självbiografier, trevlig personal, en tyst avdelning för plugg och läsning samt en mer öppen avdelning för kortspel t.ex En plats att samla kunskap. De ska kännas skönt att komma dit och inte så stelt som de ibland kan göra. Trevlig och tillmötesgående personal är väldigt viktigt, Man ska känna att dom är där för att hjälpa till och mer än gärna gör det. gärna fika att köpa många olika tidningar, lite roliga event, tex någon härlig författare som kommer och berättar om sin bok, lite workshops, typ hur tänker man i skapandet av en bok. De ska finnas rum att jobba ostört i men även ställen där de är helt okej att sitta och prata, bra med it att låna. Och inspirerande och glada miljöer. Mer aktiviteter, inbjudande rum i rummen, nyfikenhet, läsinspiration, mötesplats Fler datorer för onlineläsning ex eböcker samt en lika skön stämning som det redan är på biblioteken! Fler fräscha lokaler och fler bibliotek ute på landsbygden! Det ska vara ett ställe där man kan låna böcker, läsa tidningar, låna en dator, Sida 30 (39)

32 plats för lite arbete med böcker vid ett bord, viktigast av allt - det ska finnas kunnig personal att fråga som jobbar där och ett café förståss. Inbjudande & nyfiket. Kunskap, skratt & spänning. Allt ovanstående i massa olika format. Media, information, sökhjälp, kunnig personal, café, möjlighet till kontakt med andra människor. Udda öppettider men inte nödvändigtvis varje dag. Böcker och inspiration, gillar "traditionella" bibliotek med kunnig bibliotekarie som kan ge läs-tips. Trivsel, tolerans, lätthittad litteratur, wifi, café, dagstidningar, trevlig personal med kundfokus, sköna fotöljer, en vrå i lokalen typ coffiehouse. Jag tror att biblioteken kan bli en bra naturlig mötesplats och ett steg in i framtidens bibliotek är ett måste. Blanda det gamla kända med framtida behov. Böcker, kunskap, folkbildning, lässtimulans för barn. Kunnig personal En samlingsplats för ALLA! Många kulturer, åldrar o språk. Gärna samhällsbildare i framkant på bildning o teknik. Korta nyheter rullande på skärmar, möjlighet till gruppdiskussioner, bokcirklar o liknande. Ett kafé med ekologiskt och rättvisemärkt fika, kaffe och mat. Intresserad och engagerad personal. Inbjudande läsmiljö med soffor och fåtöljer. Föreläsningar och andra aktiviteter, både för stora och små. Stort utbud på tidskrifter. Ett bibliotek ska vara välkomnande, informativt, upplyftande och fullt av kunskap. Det ska erbjuda kunskap som kan nås från flera plattformar, vare sig det är muntligt, bildligt, bläddrandes i en fysisk bok eller surfandes på en surfplatta. Innehållet ska vara varierat. Det är lika viktigt med historia som science fiction. Det ska rymmas mycket kunskap, som man ska kunna nå genom en eller flera källor. spännande saker som roar både vuxna och barn Tillgängligt för gamla och unga, fyllt av underhållning, förströelse, fakta och kunskap. Kan man inte kombinera alla tre bilderna, vill jag låna en speciell bok passar nr.1, har jag gott om tid och vill utforska och umgås passar 2, 3 är nutid/framtid och kommer säkert att vävas in i de två andra systemen i den mån det inte redan har börjat, vi lever ju i ett digitalt samhälle nu, trots det finns ju pappersböckerna kvar och förblir säkert kvar länge till. Sida 31 (39)

33 En annan viktig del i biblioteket är, Att det finns parkeringsmöjligheter nära. Bor man utanför tätorten måste det vara möjligt att parkera nära speciellt om man inte har ben och fötter som en 20-åring. Viktigt! Det blivande Kulturhuset skall bli en kulturens och kunskapens boning! Det nya biblioteket som kommer att ingå i Kulturhuset kan med genomtänkt planering i hög grad till detta. Ett viktigt område, förutom biblioteksverksamhet, är bygde- och släktforskning. Att tillgodose det ökade intresse i ämnesområdet som finns hos medborgare är mycket väsentligt. Att utrymme för forskningsmaterial samt utrustning för digital släktforskning skapas är en förutsättning. Läget skall vara centralt och lätt tillgängligt. Att kulturhuset kommer att hållas öppet hela dagen, vardag som helg, blir en fantastisk tillgång för intresserade forskare. Bibliotekets personal kan förutom traditionella bibliotekarieuppgifter ge service till medborgare som arbetar med egen och andras forskning. Sådan kompetens finns idag hos ett antal bibliotekarier. Det har ingått som en del i deras bibliotekarieutbildning. Denna personresurs är en ovärdelig tillgång som måste tillvaratas. Effektivisering Befintlig utrustning, arkiv och personell kompetens samordnas för att ge medborgare optimal forskarservice. Tillgänglighet Bibliotekets öppettider på både dagtid, kvällstid och helger ger medborgare möjlighet att forska närhelst de önskar. Integration Forskarmaterial och teknik samlas på ett ställe där kommunmedborgare så smidigt som möjligt kan få tillgång till en unik kunskapsbank som inte tidigare gjorts funnits för medborgarna. Ekonomi Tillgång till forskarmaterial begränsas idag i hög grad på grund av korta öppettider och bemanning från muséet och idéella föreningar. Verksamheten kan i enlighet med ovannämnda förslag bedrivas inom befintliga ekonomiska ramar. Befintliga resurser kan genom integration och samordning ge väsentligt bättre verksamhet framledes Sammanfattning: En omfördelning av lokalmässigt nyttjande, personell kompetens och Sida 32 (39)

34 samordning av källmaterial kan med små insatser ge helt nya möjligheter för bygde- och släktforskning i kommunen Skellefteå Jag skulle nog gärna vilja rösta på delar av alla bilder men om man måste välja blir det tre. på biblioteket ska man ges möjlighet att uppleva sådant man inte kan uppleva på annat håll. det handlar om delaktighet i samhället utifrån många faktorer. Utanförskap beroende på kunskapsinhämtning, språk, teknik, ekonomi och så vidare. biblioteket borde värna om att jobba med detta utanförskap. Pedagogisk personal, fina kategoriserade böcker, bra bemötande, aktivitetstillfällen och bra uttrymmen till att bara sitta och läsa! Boken kommer inte att försvinna men det är viktigt att biblioteken möter framtiden. Kanske ska biblioteken också via allmänheten vad framtiden kan komma att innehålla? Bibliotek i mina ögon är ett hjälpmedel att förstå omvärlden och kunna upptäcka den. Vill gärna se en återgång till FOLKBILDNINGSTANKEN Engagerad personal som tipsar om böcker och är serviceinriktade Tystnad + ro Café m. gott bröd! Lekhörna för barn "Tysta" rummet Cafe gott bröd lugn miljö BÖCKER tidningar Tidsskrifter Studentlitteratur CD-skivor Ett bibliotek ska vara STILLA för å koncentrera sig att LÄSA Varvat med inbokade ex. författare o sagostunder också! Arga biblotekarier Magazine Böcker, många kontverk böcker, sticka, brodera mm Ett mellanting mellan 1 och 2 men ändå huvudsakligen böcker att låna och titta i Sida 33 (39)

35 Mycket böcker Ett ganska tyst ställe med böcker tidningar tidskrifter och kunnig personal som kan hjälpa att hitta det just jag behöver. Mycket öppettider! Tycker att biblioteket är bra som det är nu med sina olika avdelningar och ett café vid sidan av, inte mitt i. Gärna mer boktips och "föreläsningar" Öppet jämt! Bemannat ibland! Böcker, tidningar. Tyst och lugnt. Tysta rummet Lekhörna för barn Café m. gott bröd Alltså; som det är i nuläget! Som idag! Böcker Böker DATORER SPEL FILMER Böker, tidningar Det ska finas böker för barn och olika sorters böker som komedier romaner och skräck böker Tekniskt, inte onyttight fika Inget störande ljud Gratis godis, chips, läsk Kafeteria Grattis glass och godis Att det ska ha som en tv man kan ha glasögon på sig så man kan se typ att det är på riktig. Ny teknik massa godis och glass som är grattis och gratis hamburgare Sida 34 (39)

36 datorer bra personal grattis glass godis och dricka gratis godis till barn under 15 år gratis godis till alla barn Mera o varierat utbud för barn Tidningar o tidskrifter Möjlighet för bokcirkelträffar även på kvällstid Mötesplats, boktips, skyltningar, program och aktiviteter för alla åldrar, utrymmen för barn och unga, läsplatser, trivsam atmosfär, hjälp o stöd, bemannade diskar. Att det händer saker! Bättre utbud i cafet! Böcker i alla former och medier. Café/träffpunkt, enkla datorarbetsplatser. Sköna soffor och fåtöljer. Föreläsningar. Möten med levande personal Ett bättre café! Som det är men gärna fler böcker! som det är nu! Tack! en mysig mötesplats för alla åldrar Det ska vara hemtrevligt och mysigt tycker jag. Där alla åldrar och typer trivs :) Jag tycker det är bra som det är nu. Man får bra hjälp. Finns mycket böcker o filmer mm att låna. Skulle önska att man fick låna alla saker 1mån. Även filmer, tidn o cd glass dricka En lugn plats samtidigt social. Ett ställe att umgås på. Lugn läshörna för alla, & alla åldrar många vanliga böcker o tidn/tidskrifter dvs ungefär som nu, men gärna mer! Barnvänligt Träffpunkt för alla Sida 35 (39)

37 Följa med i medieutvecklingen = erbjuda möjligheter till att sitta vid datorer - spel.. Ett bibliotek ska vara öppet, glatt och trevligt. Blandat teknik och personal. En plats att mötas på Bullar 5 kr Fika Bra utbud med både e-böcker och vanliga böcker. En mötesplats där människor kan dela sina kunskaper med varandra. Inbjudande för barn/ungdomar. Böcker och en plats att läsa på. Plats för lärande och läsning + diskussion. En modern mötesplats. Det skulle vara kul om det fanns sköna fotöljer och möjlighet att kolla på dvdfilmer. Långa öppettider tvspel, brädspel. ett fik. Tidningen Fenix Böcker Tidningar Datorer Fika Ny IT teknik En plats för -social samvaro -i en lugn miljö, med en mysig Cafeteria -Tidningar/tidskrifter o böcker lugn och ro Böcker cafe även med mat och öppet även på helgen med mysiga sittplatser Läshörnor Filmer terminal med boksök och boktips Böker café sitplatser personal tyst rum. Sida 36 (39)

38 Låneplädar Öppen spis Sköna läsfåtöljer Mer punktbelysning - mindre "operationsljus" Fortsatt kanonservice En avdelning där bara barn från år får vara. Med många myshörnor och böcker. Möblerat som i bild 2, men med digitala alternativ som i bild 3 Böcker Samhällsinf Generöst öppethållande Alltid bemannat med erfaren och utbildad personal Bibliotek! -Böcker som nu! -Talböcker -Skivor -Tidn. Tidskrifter Telefon. Kataloger TACK! Plats HÄR Gratis böcker om man glömt lämna in. Gratis godis och En bred bas av litteratur/ett stort utbud. Kunnig och serviceinriktad personal, pedagogisk förmåga. Filmer, ljudböcker, tidskrifter Plats för barn! Att lättlästa böcker ska finnas nära småbarnsböcker. Mer dataskärmar Lite datorer En mys hörna och böcker Fika Sida 37 (39)

39 Skellefteå kommun, Besöksadress: Trädgårdsgatan 6 Tel: Hemsida:

Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek

Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek 2014-11-27 Kulturhus Skellefteå Sammanställning av dialog kring framtidens bibliotek savdelningen Therese Bäckström Zidohli savdelningen Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND... 2 1.2 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012 Datum: 1114 Sida: 1 (9) Enkät Mariestads Stadsbibliotek 12 Mariestads Stadsbibliotek fick i uppdrag av kulturnämnden att göra en enkät om bibliotekets verksamhet. Enkäten fanns på biblioteket samt kommunens

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Resultat brukarundersökningen hösten 2010

Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Om du tänker på bemötandet i stort. Hur nöjd är du då med personalens bemötande? Bemöter personalen dig lika bra som du hoppades? Tänk dig ett perfekt bemötande.

Läs mer

Stadsbibliotekets enkätundersökning

Stadsbibliotekets enkätundersökning Stadsbibliotekets enkätundersökning Enkäterna delades ut torsdag 2 april 26 till och med onsdag 26 april 26 med jämn spridning avseende tidpunkt för besök, kön och ålder. Dock kan man i svaren notera att

Läs mer

Medborgardialog Sjöbo bibliotek

Medborgardialog Sjöbo bibliotek Medborgardialog Sjöbo bibliotek 1 Hur gammal är du? Namn Antal % Yngre än 15 11 13,8 16-20 4 5 21-30 4 5 31-40 9 11,2 41-50 11 13,8 51-60 18 22,5 61-70 13 16,2 71-80 7 8,8 Äldre än 80 3 3,8 Total 80 100

Läs mer

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 32 32 B. Kvinna 65 65 C. Annan 3 3 Min ålder A. yngre än 25 år 24 24 B. 26 45 år 31 31 C. 46 65 år 27 27 D. äldre än 65 18 18 Tid för mitt besök A. 8 13

Läs mer

Enkät 2: Om din läsning (12 15 år)

Enkät 2: Om din läsning (12 15 år) Modul: Stimulera elevers läsintresse Del 1: Stimulera läsintresse en introduktion Enkät 2: Om din läsning (12 15 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker du om

Läs mer

Kundundersökning Biblioteket hösten 2017

Kundundersökning Biblioteket hösten 2017 Kundundersökning Biblioteket hösten 2017 50% A2. Ålder 40% 38,9% 30% 25,0% 25,9% 20% 10% 0% 0,9% 9,3% 0-10 år 11-20 år 21-40 år 41-60 år 61 år - Antal svarande: 108 personer Hur nöjd är du med hur Lidköpings

Läs mer

Lidköping kommun. sammanställning biblioteksundersökning 2013

Lidköping kommun. sammanställning biblioteksundersökning 2013 Lidköping kommun sammanställning biblioteksundersökning 2013 1 Sammanfattning Nya ökade möjligheter ger nya utmaningar I det stora hela är Lidköpingsborna nöjda med sitt nya bibliotek. Resultatet indikerar

Läs mer

Enkät 1: Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1: Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Stimulera läsintresse en introduktion Enkät 1: Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker du om att läsa?

Läs mer

SÖDERMÖRES MEDBORGARPANEL. 25 september 2 oktober 2014. Tema: dialog om biblioteksverksamheten i Södermöre kommundel.

SÖDERMÖRES MEDBORGARPANEL. 25 september 2 oktober 2014. Tema: dialog om biblioteksverksamheten i Södermöre kommundel. SÖDERMÖRES MEDBORGARPANEL 25 september 2 oktober 2014 Tema: dialog om biblioteksverksamheten i Södermöre kommundel Metod: E-enkät 1 67 av 158 har svarat, 42,4% svarsfrekvens 2 har påbörjat enkäten men

Läs mer

Enkät 2; Om din läsning (12-15 år)

Enkät 2; Om din läsning (12-15 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 2; Om din läsning (12-15 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 25 22,5 B. Kvinna 86 77,5 C. Annan 0 0 Min ålder A. yngre än 25 år 21 18,9 B. 26 45 år 32 28,8 C. 46 65 år 38 34,2 D. äldre än 65 20 18 Tid för mitt besök

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

Framtidens barnbibliotek

Framtidens barnbibliotek Framtidens barnbibliotek Samtidighet Delaktighet Ömsesidighet Tankar och synpunkter från verksamma inom Kalmar läns barnbibliotek Process startad 5 oktober 2009, fortsatt 2 februari 2010 Region Kalmars

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 38 30,6 B. Kvinna 83 66,9 C. Annan 3 2,4 Min ålder A. yngre än 25 år 21 16,9 B. 26 45 år 17 13,7 C. 46 65 år 30 24,2 D. äldre än 65 56 45,2 Tid för mitt

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är Man 17 19,5 Kvinna 63 72,4 Annan 7 8 Min ålder yngre än 25 år 19 21,8 26 45 år 25 28,7 46 65 år 23 26,4 äldre än 65 20 23 Tid för mitt besök 8 13 9 10,3 13 17

Läs mer

Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek

Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek 1. Jag är: Man 25 24,8 Kvinna 74 73,3 Annan 2 2 2. Min ålder: - 25 år 26 25,7 26-45 år 36 35,6 46-65 år 20 19,8 66 år - 19 18,8 2 av 9 3. Tid för mitt besök:

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 24 25,8 B. Kvinna 60 64,5 C. Annan 9 9,7 Min ålder A. yngre än 25 år 40 43 B. 26 45 år 18 19,4 C. 46 65 år 17 18,3 D. äldre än 65 18 19,4 Tid för mitt besök

Läs mer

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek!

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Ulricehamns stadsbibliotek är en röd och vit byggnad med blå skylt. Du går in genom glasdörrarna under skylten som det står bibliotek på. Entré Entrén är ett

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 27 26,7 B. Kvinna 72 71,3 C. Annan 2 2 Min ålder A. yngre än 25 år 23 22,8 B. 26 45 år 19 18,8 C. 46 65 år 30 29,7 D. äldre än 65 29 28,7 Tid för mitt besök

Läs mer

Vilket bibliotek brukar du vanligtvis besöka? (procent) (226 svar)

Vilket bibliotek brukar du vanligtvis besöka? (procent) (226 svar) Vilket bibliotek brukar du vanligtvis besöka? (procent) (226 svar) 2,7 7,1 3,1 Eksjö stadsbibliotek Ingatorps bibliotek Mariannelundsbibliotek Bokbussen 87,2 Hur ofta brukar du besöka något av biblioteken

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 38 36,2 B. Kvinna 65 61,9 C. Annan 2 1,9 Min ålder A. yngre än 25 år 16 15,2 B. 26 45 år 28 26,7 C. 46 65 år 26 24,8 D. äldre än 65 35 33,3 Tid för mitt

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Fråga 1. Personalen lyssnar, förstår och respekterar mig. 64% 34% JA IBLAND SÄLLAN NEJ 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% Kvinna Man Eg.def

Läs mer

Jönköpings Stadsbibliotek

Jönköpings Stadsbibliotek Jönköpings Stadsbibliotek 1 Foto: Magdalena Angslycke Jönköpings stadsbibliotek invigdes 1969. Arkitekterna Jan Wallinder och Johan Hedborg ritade en vacker och funktionell byggnad, som tar vara på ljuset

Läs mer

Kundundersökning 2017, Hörnefors bibliotek

Kundundersökning 2017, Hörnefors bibliotek Kundundersökning 2017, Hörnefors bibliotek 1. Jag är: Man 28 31,1 Kvinna 62 68,9 Annan 0 0 2. Min ålder: - 25 år 6 6,7 26-45 år 17 18,9 46-65 år 30 33,3 66 år - 37 41,1 2 av 8 3. Tid för mitt besök: 07.00-13.00

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

Historier om Höganäs biblioteks MAGISKA MÖTESPLATSER

Historier om Höganäs biblioteks MAGISKA MÖTESPLATSER Historier om Höganäs biblioteks MAGISKA MÖTESPLATSER WWW.BIBLIOTEKFH.SE 5 MÖTESPLATSER FÖR AVKOPPLING OCH UPPKOPPLING Mötesplatser med skön miljö för inspiration, samtal och läslust. Det är så vi vill

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön

Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön Kanske en fåtölj eller nåt att sitta i och så här, och sedan att det var litet annan rolig tapet eller någonting så att det blev litet mer hemmakänsla. Så

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Enkät 2011 - Umeåregionen

Enkät 2011 - Umeåregionen Enkät 2011 - Umeåregionen Jag är A. Man 26 26,3 B. Kvinna 73 73,7 Min ålder A. yngre än 25 år 18 18,2 B. 26-45 år 42 42,4 C. 46-65 år 24 24,2 D. äldre än 65 15 15,2 Tid för mitt besök A. 8-13 20 20,2 B.

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Biblioteket Resultat

Biblioteket Resultat Biblioteket 2018 - Resultat 1. Bakgrundsfråga ålder -20 år 15 16,9 21-40 år 20 22,5 41-60 år 20 22,5 61-80 år 30 33,7 81- år 4 4,5 Total 89 100 100% (89/89) 2. Bakgrundsfråga kön Man/pojke 36 40,9 Kvinna/flicka

Läs mer

BESÖKARENKÄT. Borlänge bibliotek

BESÖKARENKÄT. Borlänge bibliotek BESÖKARENKÄT Borlänge bibliotek April 8 Antal besvarade enkäter 137 68 47 Ej uppgivit kön 22 Vad är ditt ärende på biblioteket idag? Låna skönlitteratur 54 19 13 86 Låna faktaböcker 18 13 8 39 Låna musik-cd

Läs mer

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK HISTORIK Det var en tid då nästan alla innerstadsförsamlingar hade ett eget bibliotek. Idag finns endast två kvar, det ena är S:t Matteus Församlingsbibliotek

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening Svensk biblioteksförening Kontakt: Björn Orring Kontakt Novus: Charlotte Stenbäck Datum: 2018-04-26 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus för Svensk biblioteksförening

Läs mer

Kundundersökning 2017, Grubbebiblioteket

Kundundersökning 2017, Grubbebiblioteket Kundundersökning 2017, Grubbebiblioteket 1. Jag är: Man 26 25,7 Kvinna 73 72,3 Annan 2 2 2. Min ålder: - 25 år 20 19,8 26-45 år 15 14,9 46-65 år 28 27,7 66 år - 38 37,6 2 av 8 3. Tid för mitt besök: 07.00-13.00

Läs mer

Patientenkät Väntrumsmilj

Patientenkät Väntrumsmilj Patientenkät Väntrumsmilj 1. I vilket väntrum sitter du? 1. I vilket väntrum sitter du? n A. Sunderby sjukhus 79 100 100 100 179 100 B. Kalix vårdcentral 0 0 0 0 0 0 C. Hortlax vårdcentral 0 0 0 0 0 0

Läs mer

Enkät bibliotek 2014 Är du kvinna eller man? Namn Antal Svarsfrekvens Hur gammal är du? Namn Antal Svarsfrekvens Vetlanda kommun

Enkät bibliotek 2014 Är du kvinna eller man? Namn Antal Svarsfrekvens Hur gammal är du? Namn Antal Svarsfrekvens Vetlanda kommun Enkät bibliotek 2014 Är du kvinna eller man? A. Kvinna 50 72,5 B. Man 19 27,5 Total 69 100 98,6% (69/70) Hur gammal är du? A. 0-18 0 0 B. 19-34 6 8,6 C. 35-64 28 40 D. 65-36 51,4 Total 70 100 100% (70/70)

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Bakgrund och frågeställning

Bakgrund och frågeställning Bakgrund och frågeställning Jag har i flera åkt besökt Berlin. Den internationella och mångkulturella atmosfären gör att så fort jag sätter min fot i staden känner jag mig välkommen. Så när det var dags

Läs mer

Kundundersökning 2017, Hällnäs bibliotek

Kundundersökning 2017, Hällnäs bibliotek Kundundersökning 2017, Hällnäs bibliotek 1. Jag är: Man 14 41,2 Kvinna 19 55,9 Annan 1 2,9 2. Min ålder: - 25 år 10 29,4 26-45 år 16 47,1 46-65 år 7 20,6 66 år - 1 2,9 2 av 8 3. Tid för mitt besök: 07.00-13.00

Läs mer

REDOVISNING BRUKARUNDERSÖKNING. SÄG VAD DU TYCKER OM VINGÅKERS BIBLIOTEK v. 46 2013

REDOVISNING BRUKARUNDERSÖKNING. SÄG VAD DU TYCKER OM VINGÅKERS BIBLIOTEK v. 46 2013 REDOVISNING BRUKARUNDERSÖKNING SÄG VAD DU TYCKER OM VINGÅKERS BIBLIOTEK v. 46 213 Redovisning brukarundersökning Vingåkers bibliotek v. 46 213 Enkäten genomförd bland låntagarna under vecka 46, 213. Jämförs

Läs mer

...så här om Sofielunds fritidsgård

...så här om Sofielunds fritidsgård Sofielunds fritidsgård = stämmer bäst) Flicka:,9 Pojke: Genomsnitt:,7 Flicka:,8 Pojke:, Genomsnitt:, Flicka:, Pojke:, Genomsnitt:, Flicka:, Pojke:,7 Flicka:,8 Pojke:,7 Flicka:,8 Pojke:,8 Pojkar: Att gå

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever 2014-04-11 1 ARBETSMILJÖ (FYSISK OCH SOCIAL) Fräscha och fina toaletter. Fräschare och vackrare toaletter Renare toaletter Renovera toaletterna

Läs mer

Mitt bibliotek Hösten 2014

Mitt bibliotek Hösten 2014 Mitt bibliotek Hösten 2014 För dig som är runt 1 till 13 år Tillhör:... BIBLIOTEKEN I MÖLNDAL Skaffa lånekort! Har du hittat till vår fina bokbuss? Kom och hälsa på! Det här är jag: Jag heter... Jag gillar...

Läs mer

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Respondenterna är komvux studerande från Kalmar/Nybro, Växjö/Uppvidinge/Älmhult och Karlskrona/Ronneby/Olofström. 2005 svarade 229 komvux

Läs mer

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än.

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än. Studieresa till Halland I början av mars fick jag, Anna Persson, möjlighet att följa med Ljungby bibliotek på en studieresa till Mölndals nya bibliotek och Varbergs bibliotek. Här kommer ett bildreportage

Läs mer

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare Rapport Färgelanda Bibliotek Ej Besökare 1 Innehållsförteckning SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA FÖR ATT LOCKA FLER BESÖKARE.... 4 SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA

Läs mer

Nacka bibliotek. Brukarundersökning. November Genomförd av Enkätfabriken

Nacka bibliotek. Brukarundersökning. November Genomförd av Enkätfabriken Nacka Brukarundersökning November 2016 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. NKI 4 3. Generell nöjdhet 5 4. Bakgrundsfrågor 8 5. Nöjdhet verksamheten 12 6. Personal och öppettider

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 39 37,1 B. Kvinna 66 62,9 C. Annan 0 0 Min ålder A. yngre än 25 år 10 9,5 B. 26 45 år 32 30,5 C. 46 65 år 34 32,4 D. äldre än 65 29 27,6 Tid för mitt besök

Läs mer

Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014

Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014 Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014 Syfte Vårt syfte med den genomförda enkäten var att skapa en dialog med våra biblioteksanvändare och att skapa positiva

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Välkommen till Sandvikens Folkbibliotek Vi gör det möjligt för alla i Sandvikens kommun att växa och utvecklas. Som människor och samhällsmedborgare. VISION

Läs mer

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Ht 2015

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Ht 2015 Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Ht 2015 Fråga 1. Personalen lyssnar, förstår och respekterar mig. 7 64% 6 5 4 3 2 34% JA IBLAND SÄLLAN NEJ 1 Kvinna Man Eg.def Ej uppge SNITTVÄRDE (4-1): 4,0

Läs mer

Mera temasatsningar, såsom ni gjorde med biografier om jag minns rätt. SVAR: Håll utkik på utställningsytan.

Mera temasatsningar, såsom ni gjorde med biografier om jag minns rätt. SVAR: Håll utkik på utställningsytan. Sammanställning från fråga 12 Vad tycker du Karlskoga bibliotek kan förändra för att bli det perfekta biblioteket och fråga 13 Lämna gärna övriga synpunkter. Beröm Jag tycker att vi har ett jättebra bibliotek

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster

14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster 14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster Varför marknadsföring? Nätverksarbete med bibliotekscheferna 2005: Vilken är den viktigaste utvecklingsfrågan för biblioteket?

Läs mer

Program. Bellevuegårdsbiblioteket

Program. Bellevuegårdsbiblioteket Program Bellevuegårds Hösten 2014 Vi gör mer än lånar ut böcker! Biblioteken är viktiga för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det slår

Läs mer

Jag är 41 81 51 yngre än 10 år 10-13 år 14-17 år 18-20 år. Jag deltar i 167 12 musik bildverkstan musikal

Jag är 41 81 51 yngre än 10 år 10-13 år 14-17 år 18-20 år. Jag deltar i 167 12 musik bildverkstan musikal Elevenkät Våren 2012 Genomfördes under mars 2012 Antal svar: 186 Jag är 116 70 flicka pojke Jag är 41 81 51 yngre än 10 år 10-13 år 14-17 år 18-20 år 13 Jag deltar i 167 12 musik bildverkstan musikal 10

Läs mer

Kundundersökning 2017, Obbola bibliotek

Kundundersökning 2017, Obbola bibliotek Kundundersökning 2017, Obbola bibliotek 1. Jag är: Man 20 24,7 Kvinna 56 69,1 Annan 5 6,2 2. Min ålder: - 25 år 21 25,9 26-45 år 24 29,6 46-65 år 23 28,4 66 år - 13 16 2 av 8 3. Tid för mitt besök: 07.00-13.00

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1)

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Antal respondenter: 2458 : 378 Svarsfrekvens: 15,38 % Hur ofta besöker du biblioteket? Hur ofta besöker du biblioteket? Minst en gång i veckan 53 (14,1%)

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014 Vara kommun Bibliotek Våren 2014 Presentation Om undersökningen Sammanfattning Resultat NBI (Nöjd Biblioteks Index) Per fråga Om undersökningen Undersökningen riktades till personer som har bibliotekskort

Läs mer

Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen.

Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen. Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen. Startade 2007 Privat initiativ av bibliotekarie Nina Frid Drivs från och med hösten 2010 av Sveriges

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET Bokleffe i Älvdalen 1 Det är såklart viktigt att alla människor läser, inte bara unga män. Men denna kategori ligger extra risigt till när det gäller läsning. 2 3 Bokleffe

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1(6) KFN 2009/0029 Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1 Kvalitetssäkringsmetoden Boken Boken omfattar olika enkät- och intervjuundersökningar

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018 Kvalitetsredovisning Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se Innehållsförteckning Identifierade utvecklingsområden

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Enkätfrågor 11 enkätsvar från 8 kommuner Bibliotek och kommun Linköping HB2, och Norrköping HB och 2. Har ni sagostund på folkbiblioteket i din

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Kundundersökning 2017, Tegsbiblioteket

Kundundersökning 2017, Tegsbiblioteket Kundundersökning 2017, Tegsbiblioteket 1. Jag är: Man 12 16,7 Kvinna 58 80,6 Annan 2 2,8 2. Min ålder: - 25 år 12 16,7 26-45 år 9 12,5 46-65 år 18 25 66 år - 33 45,8 2 av 8 3. Tid för mitt besök: 07.00-13.00

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer