FALLFRITTGUIDEN. Uppdaterad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FALLFRITTGUIDEN. Uppdaterad 2011-09-19"

Transkript

1 FALLFRITTGUIDEN Varför skulle jag oroa mig för att ramla? Fall är den vanligaste anledningen till akutvård i åldrar över 65 år. 1 av 3 över 65 ramlar minst en gång om året. 1 av 5 får en fraktur på grund av fallet. 1 av 3 förlorar sitt oberoende som följd av frakturskada personer över 65 dör varje år på grund av fallolycka. Är inte fall bara en del av att bli gammal? Om man tar ansvar för sin hälsa och blir medveten om tidiga risksignaler kan man skjuta upp åldrandets effekter, undvika att bli beroende av hjälp och behålla sin rörlighet! Fall är inte en oundviklig del av åldrandet att förebygga fall kan rädda ditt liv! Vilka fallrisker borde vi oroa oss för? Fråga dig själv: Föll jag i en vardagssituation snarare än i en ovan, riskabel situation? Känner jag mig ostadig på benen? Föll jag utan att det fanns något hinder eller någon fara i vägen? Påverkade fallet min självtillit? Fick jag en fraktur på grund av fallet? Är min ostadighet/ situationen/ omgivningen som orsakade fallet fortfarande ett problem? Om du svarat ja på någon av frågorna är det en varningssignal. De följande sidorna innehåller exempel från vardagslivet på vanliga problem som kan öka risken att falla och drabbas av frakturskada. Den goda nyheten är att fallskador kan förebyggas. På varje blad finns några frågor för att identifiera riskerna i din omgivning och föreslå vad du kan göra åt dem! Fallfrittguiden är sammanställd av Christine Tell, Rehabiliteringsutvecklare i Östhammars kommun med inspiration från projektet FallFritt i Södertälje

2 HÅLL DIG I RÖRELSE DET GÄLLER LIVET Sedan jag gick i pension har jag blivit mer och mer passiv. Jag tycker det är tungt att gå mer än 5 minuter, jag blir andfådd och trött i benen. Jag har också gått upp i vikt och det gör att mina ledproblem förvärras. De flesta motionsgrupper verkar för svåra för mig. Jag skulle tycka det var pinsamt att inte kunna göra vad de flesta klarar och jag är rädd att det skulle vara för mycket för mig. Stig, 75 år Riskerar jag att falla? Jag rör på mig mindre än 30 minuter om dagen. Jag har svårt att motionera på grund av reumatism, hjärtbesvär eller andra problem. Jag har varit inaktiv och orörlig under en längre tid. Om du svarat ja på någon av påståendena är det en varningssignal. Fakta Fysisk aktivitet har många hälsofördelar. Det är bra för hjärtat, man håller vikten och mår bra, och det är bra för styrkan i benen och balansförmågan. Speciellt det senare är viktigt för bibehållen rörlighet och stabilitet och för att förhindra onödiga fallskador. Forskningen visar att vi kan få motion av många aktiviteter som vi gillar utan att de är speciellt fysiskt ansträngande. Vissa typer av fysisk aktivitet är speciellt bra för äldre, t.ex. promenader, lågintensiv gymnastik, balansträning, vattengympa, tai-chi, line-dancing. Du kan få råd om vilken typ av aktivitet som är bäst lämpad i ditt fall av vårdcentralen eller arbetsterapeut och sjukgymnast på din tätort. Dagliga promenader ger inte bara motion utan även en dos osteoporoshämmande D-vitamin genom solljuset.

3 MEDICINSKA PROBLEM Vilken tur att jag har Gunvor som granne! Jag kände mig yr och föll när jag skulle gå upp ur sängen. Jag berättade inte för någon eftersom jag inte skadade mig, och jag stod ut med att vara lite yr eftersom jag behövde medicinen. Men Gunvor såg att något var på tok och berättade att fallolyckor är jättevanliga. Därför berättade jag för doktorn om min yrsel och han ändrade medicinen och visade mig hur jag skulle göra för att undvika yrseln. Jag har inte ramlat sedan dess. Sara 77 år och Gunvor 78 år Fallrisken ökar när vi tar lugnande medicin och/eller sömntabletter, tar urindrivande tabletter/blodtrycksmedicin, tar flera olika mediciner, blir yra när vi reser oss upp eller när vi går, blir yra när vi tar vissa tabletter, är ostadiga på benen och inte vet varför, ramlar och inte vet varför, dricker mer än två glas vin/öl på kvällarna. Förslag Ta hand om din hälsa, speciellt när du åldras! Använd en medicinlista (du kan skaffa en medicindosett på apoteket). Undvik att ta medicin och dricka alkohol samtidigt. När du får ny medicin, fråga på apoteket om tabletterna kan ge dig yrsel eller påverka din syn. Eftersom lugnande medicin och sömntabletter kan öka risken att bli ostadig på benen kanske du kan reducera behovet av sådana mediciner genom att lära dig andra sätt att slappna av. Din läkare kan också remittera dig till distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast för en undersökning av de problem som kan leda till att du faller. Berätta för dina vänner och läkare, sjukgymnast eller arbetsterapeut om du blivit ostadig på benen, känner dig yr eller har ramlat. Om en medicin har biverkningar, prata med din läkare eller med apoteket med detsamma! Om du känner dig orolig och ängslig, kontakta vårdcentralen för tips på nya sätt att koppla av, enskilt eller i grupp.

4 BALANS, STYRKA OCH FALL När Sven provade skor i sko-butiken upptäcktes att han hade svårt att komma upp ur stolen och han snubblade i trappan på vägen in. Jag tipsade honom om var han kunde få hjälp. Vid besök hos en sjukgymnast fick Sven bekräftat att hans benmuskler hade blivit försvagade. Hon gav honom några övningar att göra hemma och ett gångprogram. Sven ringde häromdagen och berättade att han känner sig mycket säkrare nu när han är ute och går, eftersom hans ben är starkare och han inte är så orolig för att ramla. Monica och Sven 73 år Vem riskerar att falla? Någon som: har svaga ben, anklar och fötter, redan har ramlat flera gånger, är ostadig när han/hon vänder sig om, är ostadig när han/hon går, snubblar när han/hon går, tycker det är svårt att gå i trappor, tycker det är svårt att resa sig ur stolar. Om du svarat ja på någon av påståendena är det en varningssignal. Vem kan hjälpa? Sjukgymnasten kan bedöma och förbättra din balans, styrka och gångsäkerhet genom ett individuellt träningsprogram eller ge dig råd om gånghjälpmedel. Arbetsterapeuten kan bedöma din hemsituation och dina dagliga aktiviteter samt ge dig råd om hur man kan göra arbetsuppgifter mindre riskabla, föreslå hjälpmedel och utrustning som kan öka din säkerhet. a din arbetsterapeut eller sjukgymnast på din tätort. Om du är har svårt med förflyttning utanför bostaden kan sjukgymnast eller arbetsterapeut komma på hembesök.

5 RÄDD ATT RAMLA? Jag känner Georg sen länge och nu är vi promenadkompisar. Georg ramlade ett par gånger förra året och blev lite rädd för att göra sånt som han brukade gilla. Han slutade promenera då han var rädd att ramla och inte komma upp. Han bor ensam och slutade gå ut i trädgården på baksidan eftersom han är orolig för att ramla och bli liggande och att ingen skulle höra honom ropa. Jag ser fram emot Georgs sällskap när vi går ut. Göran 75 år och Georg 78 år Riskerar du/din vän att falla? Din vän/du: är orolig för att ramla, undviker aktiviteter för att inte ramla, vet att din vän/du kan klara av att göra många saker men är rädd att ramla, är inte så aktiv nu som innan din vän/du ramlade. Fakta När man har fallit eller snubblat blir man ofta orolig för att ramla igen och litar mindre på sin egen förmåga. Denna rädsla kan leda till en ond cirkel av passivitet. Man slutar göra saker hemma och ute, rör sig mindre, blir då svagare och försämrar sin balansförmåga. Detta gör att man ökar risken att falla i framtiden. Förslag Var medveten om ifall du blivit rädd att falla när du går eller om du minskat ditt promenerande. Om det är så, sök hjälp! Personalen på vårdcentralen eller sjukgymnast och arbetsterapeut på din tätort förstår dina problem och kan hjälpa dig att lösa dem. Om du bor ensam kan ett larm eller en trådlös telefon återge dig tryggheten att röra dig inne och runt din bostad och du vet att du skulle få hjälp om du föll igen. Sök kontakt med grannar och vänner, ni kan hjälpa varandra! Tala med din läkare om din oro att falla och vad du kan göra åt den. Personalen på vårdcentralen kan bedöma din situation och hjälpa dig bemästra din rädsla och öka din säkerhet.

6 SYNEN Frank kom in i min optikerbutik för att laga sina glasögon. Efter en stund berättade han att han ofta snubblade när han var ute och gick. Frank trodde han var slarvig, men nu vet vi att det berodde på att han hade svårt att bedöma djup och höjd på trappsteg och trottoarkanter. Vi bytte hans glasögon och numera har han aldrig progressiva glasögon på sig utomhus. Normala glasögon är mycket bättre och säkrare. Kerstin optiker och Frank 73 år Ökad fallrisk för dig som: ser suddigt/dubbelt ibland, har svårt att se klart och fokusera, har svårt att gå i svagt ljus eller i mörker med starka ljusreflexer, har svårt att se objekt på marken, inte har undersökt synen på 12 månader, har svårt att promenera med bifokaler/progressiva glasögon, har ramlat några gånger över saker du inte sett. Om du svarat ja på någon av påståendena är det en varningssignal. Förslag: förebygg innan Testa din syn en gång om året. Förklara för din läkare eller optiker de svårigheter du har i vardagen på grund av problem med synen. Måla kanterna på trappstegen så ser du dem bättre. Gör eller få hjälp med att göra en snubbelrond i ditt hem enligt checklista. Din läkare eller lokala optiker vill gärna veta om din syn försämras.

7 VAD DU ÄTER Jag förstod att Emma hade känt sig trött och sliten under en längre tid och hon hade slutat att gå ut. Som dietist berättade jag att hon inte åt tillräckligt näringsrik kost och att hon fick för lite kalk för benstommen. Jag förklarade att om hon stannade inne för mycket minskade det kroppens förmåga att ta upp kalk. Så nu försöker Emma få i sig mer kalk och hon är ute och promenerar varje dag med en väninna. Hon är inte alls lika nedstämd som tidigare. Josephine dietist och Emma 72 år Om du markerat någon av frågorna ovan bör Vem riskerar att falla? Vi som nyligen har gått ner i vikt. Vi som har dålig aptit. Vi som har osteoporos. Vi som tycker det är svårt att handla den näringsriktiga mat vi behöver. Vi som äter mindre än tre portioner mejeriprodukter dagligen. Om du svarat ja på någon av påståendena är det en varningssignal. Fakta En balanserad diet är mycket viktig under hela livet. När man blir äldre är det viktigt att bibehålla sina reserver av kalcium eftersom det åldrande skelettet förlorar täthet och massa. 10% förlust ökar risken att drabbas av en fraktur med 100%. När skelettets täthet och massa är mycket låg kallas detta för osteoporos. Vad du kan göra Ät minst tre portioner kalciumrik mat om dagen, t.ex. mjölk, ost, yoghurt, lax, gröna bladgrönsaker. Tala med din läkare eller med apoteket om du skulle behöva kalciumtillskott. Gå ut i friska luften varje dag. Se till att äta varierad och näringsriktig mat varje dag. Gå till doktorn om du oförklarligt går ner i vikt. Prata med hemtjänsten om du behöver hjälp med att handla eller laga mat. Om du lider av osteoporos kan du få råd på vårdcentralen.

8 FÖTTER OCH SKOR Mina skor passar aldrig för mina fötter sväller. Tyra på fotvården sa att många ramlar på grund av att skorna inte passar. Jag har lytt Olas råd och köpt nya skor och sandaler. Jag märker att jag går mycket säkrare nu för jag har inte lika lätt att snubbla när jag är ute, och eftersom jag känner mig säkrare går jag mer och fötterna blir inte lika svullna. vårdcentral Vem riskerar att falla? Vi som har skor och tofflor med hala sulor, skor med smala klackar, skor som är gamla och slitna, skor som är öppna i hälen, skor som är för stora eller för små. Margareta 79 år och Tyra fotvårdsspecialist Om du svarat ja på någon av påståendena är det en varningssignal. Fakta Om en sko eller toffla ser bra ut, men inte passar eller har slitna sulor, kan den vara farlig. Att investera i bra skor och tofflor är billigt jämfört med vad det kostar att skada sig. Vad vi kan göra En bra sko eller toffla har en bred, platt klack, stöd över fotvalvet (med snören eller kardborrband) och runt hälen, och sitter bra. Använd rätt sko till rätt aktivitet. Köp bra, stadiga skor och tofflor och byt ut dem när det behövs. Gå till fotvården om du har problem med fötterna som påverkar din gång. Fråga din skohandlare om bra och säkra skor.

9 O BO KVAR HEMMA Jag ramlade ofta, speciellt i duschen. Jag hade bestämt mig att jag inte ville ha någon hjälp hemma eftersom jag alltid klarat mig själv. Arbetsterapeuten kom på hembesök och gav mig en del råd om hur jag kunde göra badrummet och huset säkrare. Jag fick en stadig duschpall och råd att sätta upp handtag i väggen. Hon berättade att många fall beror på mattor, sladdar och allt möjligt annat som ligger på golvet Jag kan också få hjälp med att duscha av hemtjänstpersonalen för att jag skall känna mig säkrare och jag förstår att jag kan ha en mycket bättre chans att kunna bo kvar hemma. Elisabeth 78 år Riskerar jag att falla? Jag har svårt med vissa dagliga aktiviteter. Jag har svårt att duscha och/eller att klä mig. Jag känner mig osäker när jag arbetar i trädgården. Jag känner mig osäker när jag går runt i bostaden. Jag känner mig osäker när jag går på ojämnt underlag. Jag vet att det finns fallrisker i och runtom bostaden. Förslag Be en vän eller granne om hjälp! Att veta när man ska be om hjälp är mycket viktigt för att minska riskerna. Så fort några aktiviteter blir för svåra att utföra, sök hjälp och råd omedelbart. Det finns kanske ett annat sätt att utföra aktiviteten som är säkrare. De flesta allvarliga fallskador händer i bostaden, så det lönar sig att göra hemmet säkert. Försök att hålla din bostad fri från skaderisker, plocka bort hala mattor och sladdar som ligger där man går, se till att du har bra ljus och handtag där de behövs. Arbetsterapeuten kan ge dig råd om hur du gör bostaden fallsäker och hur man kan installera handtag/ledstänger och andra hjälpmedel. a biståndshandläggaren i kommunen om du tycker att du behöver hjälp. Be om hemtjänst om du behöver hjälp med svåra arbetsuppgifter i hemmet eller om du behöver assistans med måltider. a arbetsterapeuten på din tätort om du vill ha ett hembesök av arbetsterapeuten.

10 RISKER I LOKALSAMHÄLLET Bli en vardagshjälte! Ring och uppmärksamma de risker På väg till jobbet såg jag plötsligt en kvinna ramla på trottoaren. Efter att ha hjälpt henne upp märkte vi att några plattor hade sjunkit på grund av tjälskott. Jag tipsade henne om Ofelia och lovade att ringa för att anmäla en sådan uppenbar fallrisk. När jag kom förbi två dagar senare hade man fyllt igen hålet och jämnat ut plattorna. Det kändes bra. Åsa Riskerar vi att falla? Vi vet att det finns trottoarer i vårt område som har förhöjda kanter, är spruckna och ojämna, är dåligt utformade. Vi känner till en risk i vårt lokalsamhälle som kan göra att man snubblar eller ramlar, är en begränsning för en person som har svårt att gå, är en risk för en person som har svårt att gå. Vi vet att det finns ställen där grenar och buskar är i vägen när man går, snöröjningen ofta är bristfällig. Fakta Många fallskador i lokalsamhället drabbar aktiva, friska äldre personer och personer med rörelsehinder. Kommunen, gatukontoret och fastighetsägare behöver få rapporter om risker i miljön. Om du anser att det finns brister eller problem som kan innebära skaderisker i byggnader, gångstråk, cykelbanor, övergångsställen, trappor eller på andra ställen i ditt lokalsamhälle ring Ofelia! Din kommun har upprättat ett speciellt telefonnummer för att du skall kunna rapportera risker i din omgivning. Du ringer kommunens växel på och anmäler dina iakttagelser till Ofelia.

11 OM JAG RAMLAR En dag ramlade jag i trädgården och visste inte hur jag skulle komma upp. Jag kravlade mig in i huset och försökte resa mig på ett par olika sätt utan att lyckas. Till slut drog jag ner telefonen från bänken och ringde min dotter. Hon skulle inte komma och hälsa på mig på ett par dagar, så det var tur att jag kunde få tag på telefonen. Karin 76 år Planera i förväg vad du gör om du skulle falla Att ha en plan kan kännas tryggt, man vet vad man ska göra. Några förslag: Arrangera en daglig signal med en granne (rullgardinen upp på morgonen). Be en familjemedlem eller vän ringa varje morgon. Öva att komma upp från golvet när någon familjemedlem är närvarande. Om du inte lyckas komma upp på egen hand när du övar, kontakta vårdcentralen eller hemtjänsten så att en sjukgymnast kan komma och lära dig hur du ska göra. Se till att telefonen står så att du kan nå den från golvet. Tänk på vad du ska göra om: du ramlar ute, du ramlar på natten. Hur du skall kontakta hjälp om du inte har ett personligt larm. Om du ramlar: Grips inte av panik. Ligg still ett tag och försök lugna ner dig. Ropa på hjälp om du kan. Bestäm om du kan komma upp på egen hand. Om du kan: Rulla över på magen och försök komma i krypställning. Kravla dig fram till en stadig möbel, t.ex. en fåtölj eller soffa. Försök komma upp på knä. Tryck dig upp med ditt starka ben och din starkaste arm, medan du fortfarande håller dig i möbeln. Sitt ner i möbeln. Om du inte kan komma upp: Försök att kravla eller dra dig till en matta och försök hålla dig varm. Försök hitta något du kan föra oväsen med, slå i väggen eller banka i golvet med, t.ex. en käpp eller krycka. Försök att koppla av: Om du vet att ingen kan höra dig, håll dig varm och försök att komma upp igen senare.

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Stå på dig goda vanor för att inte ramla

Stå på dig goda vanor för att inte ramla Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

Metodstöd utredning av fall, brukare som inte är inskriven i kommunal hälso- och sjukvård

Metodstöd utredning av fall, brukare som inte är inskriven i kommunal hälso- och sjukvård 2015-02-25 Vård- och omsorgsförvaltningen Lena Jadefeldt Slattery MAS, Johanna Ottosson SAS Metodstöd utredning av fall, brukare som inte är inskriven i kommunal hälso- och sjukvård Fall Baspersonal arbetar

Läs mer

Kompetenscenter för hälsa. "Dä bar å åk!" Så undviker Du att falla och skadas. - Olycksfallsprevention bland äldre -

Kompetenscenter för hälsa. Dä bar å åk! Så undviker Du att falla och skadas. - Olycksfallsprevention bland äldre - Kompetenscenter för hälsa "Dä bar å åk!" Så undviker Du att falla och skadas - Olycksfallsprevention bland äldre - V i har under de senaste decennierna blivit både friskare och äldre. Det är väl härligt

Läs mer

o rto p e d i s k a k li n i k e n häs s le h o lm - k r i stian stad Så här minskar du risken att falla

o rto p e d i s k a k li n i k e n häs s le h o lm - k r i stian stad Så här minskar du risken att falla o rto p e d i s k a k li n i k e n häs s le h o lm - k r i stian stad Så här minskar du risken att falla Inledning En tredjedel av Sveriges äldre befolkning faller varje år. Eftersom det är så vanligt

Läs mer

Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor

Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor Fall och fallskador kan förebyggas Risken att ramla och drabbas av skador ökar med stigande ålder. Det finns en hel del du kan göra själv eller tillsammans

Läs mer

Håll dä fælu* maten, fysiken och huden

Håll dä fælu* maten, fysiken och huden FÖR SÄKERHETS SKULL Håll dä fælu* maten, fysiken och huden Tips och råd om hur du äter bra, undviker fallolyckor samt hur du tar hand om din hud. *Dialektalt ord som på jamska och härjedalska betyder frisk

Läs mer

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Partille kommun, folkhälsorådet och vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med Västra Götalandsregionen. Håll dig på benen Personer i dagens

Läs mer

Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal.

Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal. Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal. Bild 2 Släng ut frågorna: Vad är det som gör att Per och Anna (de vanligaste namnen på personer över 65 år i Jämtland) inte faller? Vad

Läs mer

Säkra en del av livet

Säkra en del av livet Säkra en del av livet - information om att förebygga fallskador i närmiljön Utgiven i ett samverkansprojekt mellan Eslövs kommun och Primärvården, Eslöv 2004. Lev livet säkrare I vårt land ökar antalet

Läs mer

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA MINSKA FALLRISKEN Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man också skörare och får lättare

Läs mer

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Stå och gå säkert Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Minska fallrisken Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man

Läs mer

för seniorers goda hälsa 1

för seniorers goda hälsa 1 för seniorers goda hälsa 1 Att vårda sig själv Äldre i dagens Sverige bor bättre, mår bättre och lever mer aktivt än tidigare generationer. Dock drabbas många av olycksfall och äldre råkar framför allt

Läs mer

Kan undersköterskor förebygga att hemmaboende äldre med fallrisk faller?

Kan undersköterskor förebygga att hemmaboende äldre med fallrisk faller? FALLFÖREBYGGANDE STUDIE I ÖREBRO LÄN, SVERIGE - en randomiserad kontrollerad studie Kan undersköterskor förebygga att hemmaboende äldre med fallrisk faller? Jenny Forsberg, sjukgymnast Örebro läns landsting

Läs mer

Säkrare vardag Råd och tips om hur du kan undvika olycksfall i hemmet och närmiljön.

Säkrare vardag Råd och tips om hur du kan undvika olycksfall i hemmet och närmiljön. Säkrare vardag Råd och tips om hur du kan undvika olycksfall i hemmet och närmiljön. 1 2 Produktion: Affärsområde information, Nacka Partner, Nacka kommun. Foto omslag: Jens Olof Lasthein. Tryckt hos:

Läs mer

Utbildning om fall/-prevention för hemvårdpersonal

Utbildning om fall/-prevention för hemvårdpersonal Utbildning om fall/-prevention för hemvårdpersonal Inledning Sveriges äldre befolkning ökar och det innebär att vi måste vara aktiva och arbeta på ett bra sätt. Hilma är en gränsöverskridande samverkansform

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Trygga seniorer - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Några enkla tips som får dig att må bättre! Rör dig regelbundet, det stärker benstomme och muskler, motverkar yrsel och ger bra allmän

Läs mer

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftprotes Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Vad är en höftfraktur? Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet.

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Fysisk aktivitet hjälper dig att behålla hälsan! Fysisk aktivitet lönar sig!

Fysisk aktivitet hjälper dig att behålla hälsan! Fysisk aktivitet lönar sig! Fysisk aktivitet hjälper dig att behålla hälsan! Fysisk aktivitet lönar sig! 1 Vår kropp är gjord för att vara i rörelse. Kroppen behöver användas för att hållas i form! Den fysiskt inaktiva livsstil som

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

1. När inträffade avvikelsen? (datum) (klockslag) Om avvikelsen pågått under längre tid (från) (till)

1. När inträffade avvikelsen? (datum) (klockslag) Om avvikelsen pågått under längre tid (från) (till) Avvikelserapport 1. När inträffade avvikelsen? (datum) (klockslag) Om avvikelsen pågått under längre tid (från) (till) 2. Var inträffade avvikelsen? (avd/boende/hemtjänstgrp.) 3. Vårdtagarens namn: Personnummer:

Läs mer

Samordning enligt SOSFS 2008:20 och ICF. Exempel patientfall

Samordning enligt SOSFS 2008:20 och ICF. Exempel patientfall Samordning enligt SOSFS 2008:20 och ICF. Exempel patientfall Gustav 78 år: Stroke, epilepsi, periodvis nedstämdhet, inkontinens, diabetes. Bor med frisk hustru i handikappanpassad lägenhet. Hjälpmedel

Läs mer

Information om rehabilitering och hjälpmedel

Information om rehabilitering och hjälpmedel Information om rehabilitering och hjälpmedel Välkommen till Gällivare Kommun! Du kommer att jobba med våra boende inom äldreomsorg, handikappomsorg eller psykiatri. Vad kul att du vill göra det! Här kommer

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Säkrare vardag för seniorer

Säkrare vardag för seniorer Säkrare vardag för seniorer FOLKHÄLSORÅDET OCH SAMVERKANSGRUPPEN FÖR FOLKHÄLSA FÖR ÄLDRE OCH BLIVANDE ÄLDRE 2 År 2005 blev ca 43 000 äldre personer vårdade i den slutna vården i Sverige efter att ha fallit.

Läs mer

Lokalt vårdprogram. Fallprevention

Lokalt vårdprogram. Fallprevention Lokalt vårdprogram Fallprevention Vård och Omsorgsboende 2009 INLEDNING Mycket mänskligt lidande och kostnader skulle kunna sparas om man kunde reducera antalet fall och fallskador. Även fall utan skada

Läs mer

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se Sömnhjälpen www.somnhjalpen.se Sömnsvårigheter kan ge allvarliga problem i vardagslivet och för hälsan. Genom att vara uppmärksam på våra vanor och vår livsstil, samt faktorer i miljön kan vi förebygga

Läs mer

Ett liv i rörelse. Jag har bestämt mig! Verktyg för ändrade levnadsvanor. från Landstinget i Jönköpings län

Ett liv i rörelse. Jag har bestämt mig! Verktyg för ändrade levnadsvanor. från Landstinget i Jönköpings län Ett liv i rörelse Jag har bestämt mig! i Verktyg för ändrade levnadsvanor 1 från Landstinget i Jönköpings län Ansvarig för innehåll: Distriktsläkare Hans Lingfors, 036-32 52 04 primärvårdens forsknings-

Läs mer

Sektionen äldres hälsa, Fysioterapeuterna Sjukgymnastförbundet. Onsdagen den 19 mars 2014

Sektionen äldres hälsa, Fysioterapeuterna Sjukgymnastförbundet. Onsdagen den 19 mars 2014 Sektionen äldres hälsa, Fysioterapeuterna Sjukgymnastförbundet Onsdagen den 19 mars 2014 Elsa Ingesson, Qulturum Elsa Ingesson, Qulturum Passion för livet Ett bra liv med bästa möjliga hälsa Passion för

Läs mer

Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn.

Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn. 1 Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn. Detta häfte tillhör: TELEFONNUMMERLISTA Sjukhusets namn: Växel: Ortopedmottagningen: Vårdavdelningen: Sjukgymnastiken:

Läs mer

Glucosamine ratiopharm

Glucosamine ratiopharm Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Observera! Använd inte Glucosamine ratiopharm: om du är allergisk mot skaldjur (eftersom glukosamin utvinns ur skaldjur) om

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Hemtjänst i. Strängnäs kommun. Dnr SN/2015:251-707

Hemtjänst i. Strängnäs kommun. Dnr SN/2015:251-707 Hemtjänst i Strängnäs kommun Dnr SN/2015:251-707 Förord I den här broschyren har vi samlat information för dig som vill veta mer om hemtjänst i Strängnäs kommun. Vi beskriver hur en ansökan om hemtjänst

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Sjukgymnastik. ATT MÅ BÄTTRE FÖR DIG SOM HAR KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom)

Sjukgymnastik. ATT MÅ BÄTTRE FÖR DIG SOM HAR KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) Sjukgymnastik ATT MÅ BÄTTRE FÖR DIG SOM HAR KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) Illustrationer Monika Fritze. Layout AnnBritt Holmqvist. Denna broschyr är producerad i samarbete mellan sjukgymnasterna

Läs mer

Fysisk aktivitet vid MS. MS-mottagningen Sjukgymnastiken

Fysisk aktivitet vid MS. MS-mottagningen Sjukgymnastiken Fysisk aktivitet vid MS MS-mottagningen Sjukgymnastiken Vikten av fysisk aktivitet Det är lika viktigt för personer med multipel skleros (MS), som för den friska befolkningen, att bibehålla muskelaktivitet,

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Lättläst om Klinefelters syndrom. Lättläst om Klinefelters syndrom För vuxna. Ågrenska 2013, www.agrenska.se 1

Lättläst om Klinefelters syndrom. Lättläst om Klinefelters syndrom För vuxna. Ågrenska 2013, www.agrenska.se 1 Lättläst om Klinefelters syndrom För vuxna Ågrenska 2013, www.agrenska.se 1 Lätt och rätt om Klinefelters syndrom ingår i ett projekt för att ta fram lättläst, anpassad och korrekt information om fem ovanliga

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Den bästa aktiviteten är den som blir av - Undvik långvarigt stillasittande (över två timmar i sträck). - Motionera så du blir varm och andfådd

Läs mer

foto: Johan Alp/bildarkivet Bli fri från cigaretter och snus

foto: Johan Alp/bildarkivet Bli fri från cigaretter och snus foto: Johan Alp/bildarkivet Bli fri från cigaretter och snus De flesta som röker eller snusar ångrar att de någonsin började. Är du en av dem? Du känner säkert många som redan har slutat och kanske frågar

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Hälsan ligger i dina händer och sitter i dina fötter. Det är inte alltid som läkemedel, som man skulle kunna tro, är den bästa medicinen för

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution Hälsa, kondition och muskelstyrka En introdution Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

Kap 1.5 Lars har hemtjänst (a)

Kap 1.5 Lars har hemtjänst (a) BERÄTTELSESERIE Kap 1.5 Lars har hemtjänst (a) Hemtjänst - samverkan Senior alert Vid vårdplaneringen på sjukhuset, där även Lars son Anders deltar, kommer Lars överens med kommunens biståndshandläggare

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

"50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa

50+ i Europa Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Agency Logo Household-ID 1 2 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens förnamn: "50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Skriftligt frågeformulär för

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Patientens bästa knep. mot trycksår, undernäring och fall

Patientens bästa knep. mot trycksår, undernäring och fall Patientens bästa knep mot trycksår, undernäring och fall Goda rutiner och bra knep för bättre hälsa Trycksår, undernäring och fallskador är vanliga skador. Men visste du att de ofta kan förebyggas med

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM 3 Innehåll Några inledande ord...3 Är du anhörig?...3 Varför behöver jag Waran?...5 Hur länge behöver jag ta Waran?...5 Hur ofta och när ska jag ta Waran?...6

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

Tag hand om hundens leder

Tag hand om hundens leder Tag hand om hundens leder En informationsguide för hundägare Länge leve friheten! Många år med ett aktivt liv sätter sina spår Lek, apport, hundsport, jakt och långa promenader är bara några av de aktiviteter

Läs mer

Bilagor. Bilaga 3 Patientfall Hur Lena slutade röka BAKGRUND

Bilagor. Bilaga 3 Patientfall Hur Lena slutade röka BAKGRUND Bilaga 3 Patientfall Hur Lena slutade röka BAKGRUND Lena är 57 år, ensamstående, och har en vuxen son från ett tidigare äktenskap. Hon har varit bekymrad över sin rökning under en längre tid, mycket på

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

Information av arbetsterapeut och sjukgymnast till dig som ska få en ny höftled

Information av arbetsterapeut och sjukgymnast till dig som ska få en ny höftled Sjukgymnast & arbetsterapeut tjänstgörande vid Ortopedklinken NLL Ansvarig för uppdatering; Kristina Larsson, Birgitta Frohm Godkänd av Anders Sundelin/Verksamhetschef Ortopedi Uppdaterad 2007-06-20 Information

Läs mer

När barn sätter i halsen

När barn sätter i halsen Vad kan man göra? Gå en kurs i livräddande första hjälpen till barn Det är svårt att utföra en del av de moment som krävs vid hjärt-lungräddning eller om någon satt i halsen, om man inte har gått en kurs

Läs mer

Goda råd. för dig som är senior och har kontakt med vård och omsorg

Goda råd. för dig som är senior och har kontakt med vård och omsorg Goda råd för dig som är senior och har kontakt med vård och omsorg Det finns många orsaker till att seniorer är mer utsatta än andra. Det naturliga åldrandet innebär förändringar av både psykiska och fysiska

Läs mer

Handledsfraktur. Information och träningsprogram för dig som har brutit handleden

Handledsfraktur. Information och träningsprogram för dig som har brutit handleden Handledsfraktur Information och träningsprogram för dig som har brutit handleden Tid för rehabilitering inom en vecka Inom en vecka efter att handleden har behandlats ska du få träffa sjukgymnast (fysioterapeut)

Läs mer

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras Artrox är Sveriges mest sålda läkemedel med glukosamin för symtomlindring vid lätt till måttlig artros. Artrox kan lindra smärta och öka rörligheten i dina leder. Studier tyder på att glukosamin även kan

Läs mer

Anvisningar Social dokumentation

Anvisningar Social dokumentation Anvisningar social dokumentation Senast uppdaterat: 2011-07-06 Socialförvaltningen Anvisningar Social dokumentation För äldre- och handikappomsorgens personal Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

Fallolyckor i kommun- och landstingssektorn

Fallolyckor i kommun- och landstingssektorn Fallolyckor i kommun- och landstingssektorn TFA-KL, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, kommuner och landsting TFA-KL omfattar alla anställda i kommuner och landsting/regioner, Svenska kyrkan och kommunalt

Läs mer

Bikash Acharya. Yoga-mindfulness. 12 lektioner steg för steg

Bikash Acharya. Yoga-mindfulness. 12 lektioner steg för steg Bikash Acharya Yoga-mindfulness 12 lektioner steg för steg Innehåll 7 Förord 8 Inledning 10 Vad är yoga-mindfulness? 12 Andningens betydelse i vardagslivet 14 Meditation 16 Nyckel till yoga-mindfulnessövningar

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Stavgång Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Produktion: blomill.se Tryckning: Prinfo Vårgårda Tryckeri AB 2007 Stavgång Stavgång är

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

Checklista för olycksförebyggande hembesök

Checklista för olycksförebyggande hembesök Checklista för olycksförebyggande hembesök Namn: Personnr: Adress: Telefon: Typ av boende: Datum: Inomhus 1. Allmänt boende Larm tillgängligt dagtid Larm tillgängligt nattetid Bra belysning i hela innemiljön

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt.

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt. Ont i huvudet Att få ont i huvudet är något som drabbar alla då och då. Det kan bero på massor av saker, nästan alltid helt ofarliga. Om huvudvärken kommer ofta kan det handla om spänningshuvudvärk eller

Läs mer

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också.

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också. ENURES BAKGRUND/DEFINITION Enures betyder ofrivillig urinavgång. De flesta barn är nattorra vid 3-4 års ålder men vid 7 års ålder är fortfarande 5-10 % sängvätare, flest pojkar. ORSAK Enures innefattar

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Elineberg Uppdaterad 2010-03-17 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna åldras i trygghet med värdighet.

Läs mer

Grå starr (katarakt) Information inför operation

Grå starr (katarakt) Information inför operation Grå starr (katarakt) Information inför operation Vad är grå starr? Grå starr innebär att ögats lins är grumlad och inte släpper in tillräckligt med ljus i ögat. Detta leder till synnedsättning. Till en

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten

Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Exempel på genomförandeplan i hemtjänsten Delaktighet Kunden har varit delaktig i upprättandet av genomförandeplanen Övriga deltagare Anna Andersson Kontaktman Lotta Svensson Dotter Utredning ICF-test2

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster

Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster Frågeguide vid förebyggande verksamhet 2008 Tomelilla kommun Sidan 1 av 7 Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster 1.2. Kön

Läs mer

Vägen till ett tobaksfritt liv...

Vägen till ett tobaksfritt liv... Vägen till ett tobaksfritt liv... Varför ska du sluta röka eller snusa? Tobak skadar din hälsa Allvarliga sjukdomar som lungcancer, sjukdomar i lungor och luftrör, exempelvis KOL samt hjärt-kärlsjukdomar

Läs mer

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN 20 5 SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN Äldreenheten Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Innehåll Service till dig som är äldre

Läs mer

Diabetes och fotvård

Diabetes och fotvård DIABETES OCH FÖTTER Diabetes och fotvård Att leva med diabetes gör att det blir ännu viktigare att ta hand om sin personliga hälsa. Det gäller även vården av fötterna. Personer som har diabetes drabbas

Läs mer

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun Trygghet och glädje hela livet Äldreomsorg i Karlskrona kommun Hej senior! I den här broschyren berättar vi om de olika insatser som Karlskrona kommun erbjuder dig som fyllt 65 år. Sveriges pensionärer

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 13.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2013-01-01 och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer