HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER"

Transkript

1 HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter

2 börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa. Medicinska studier visar att rökning inte enbart orsakar lungcancer, det bidrar även till många andra hälsoproblem som andfåddhet, hjärtsjukdom och andra typer av cancer. HÄLSOVINSTER Oavsett hur många år du har rökt och hur många cigaretter du röker per dag så blir dina hälsovinster betydande om du slutar röka. Att sluta kan innebära skillnaden mellan att bara leva och leva fullt ut. De goda nyheterna är att i samma ögonblick som du slutar röka så börjar din hälsa att förbättras.

3 Att få hjälp kan vara avgörande Att sluta kan ge fler år till livet För att stärka din motivation ska vi först titta på några förbluffande fakta om att sluta röka: Personer som slutar röka innan 35-års ålder undviker 90 % av de negativa hälsoeffekterna av rökningen. I genomsnitt halverar rökare som slutar röka innan de fyller 50 risken att dö inom de närmaste 15 åren, jämfört med dem som fortsätter. Kvinnor som slutade vid 65 års ålder ökade sin livslängd med upp till fyra år jämfört med dem som fortsatte att röka. Det finns så många fördelar med att sluta om du är fokuserad och får hjälp kan du lyckas! Att sluta röka kan vara svårt. Sanningen är att upp till 97 % av dem som försöker sluta röka utan hjälp misslyckas, så har du erfarenhet av det är du inte ensam. Om du ber din läkare om råd och hjälp är det mycket troligare att du lyckas. Din läkare känner till alla behandlings- och stödalternativ som finns och kan rekommendera det som passar dig bäst, och om du redan prövat ett alternativ kan han eller hon rekommendera något annat. Det kan vara svårt att sluta. Många ger upp på grund av abstinensbesvär eller stress. Så be en nära vän att varna dig för fallgroparna och hjälpa till att stötta dig.

4 Läkare kan ge råd BEHANDLINGAR SOM KAN FUNGERA Rökavvänjningsbehandlingar kan fördubbla dina möjligheter att lyckas sluta röka Endast tre till 5 % av alla rökare lyckas förbli rökfria ett år efter att de slutat, enbart med hjälp av egen vilja. Dina möjligheter att lyckas sluta röka förbättras avsevärt om du använder en rökavvänjningsbehandling samtidigt som du får stöd under din rökavvänjning. Du har faktiskt dubbelt så stora möjligheter att lyckas sluta röka om du ber din läkare om råd. De olika rökavvänjningsmetoder som finns kan indelas i två grupper: Behandlingar som innehåller nikotin Nikotinläkemedel ger en bestämd dos nikotin som gradvis minskas och gör det möjligt för dig att kontrollera ditt sug efter cigaretter och dina abstinenssymtom. Nikotinläkemedel finns i olika former, som inhalatorer, tuggummi, tabletter och plåster. BEHANDLINGAR Behandlingar utan nikotin Dessa innehåller inte nikotin och fungerar annorlunda än nikotinläkemedel. De minskar suget efter nikotin och dina abstinenssymtom. Det är tabletter som endast kan fås på läkarrecept. Din läkare kan hjälpa dig att hitta rätt behandling. Om du redan har försökt en behandling kan din läkare erbjuda dig ett annat alternativ den här gången.

5 Att välja behandling vad ska du fråga din läkare För att få veta mer om olika behandlingsoch stödmetoder som finns bör du tala med din läkare. Att välja en behandling som passar dig Din läkare kan berätta mer om de olika rökavvänjningsbehandlingar som finns och om de olika behandlingar som skiljer sig från dem du prövat tidigare, så att ni tillsammans kan välja vad som passar bäst för dig. Det finns vissa skillnader mellan olika rökavvänjningsbehandlingar som är beroende av person och läkemedlets verkningsmekanism, såsom: Sättet de minskar kroppens sug efter nikotin. Hur de tas och används. Behandlingens längd. Hur din kropp reagerar på behandling och hur du mår av den eftersom alla behandlingar har vissa biverkningar och några behandlingar kan passa dig bättre än andra. När du diskuterar olika behandlingsalternativ med din läkare kommer han/hon att fråga om din bakgrund som rökare och om dina rökvanor. Eftersom det är viktigt att du känner till alla behandlingsalternativ bör du ställa några frågor som till exempel: Vad finns det för behandlingar som passar mig? Hur fungerar dessa behandlingar? Vilka abstinenssymptom kan jag få? Vilka biverkningar har behandlingarna? Hur länge pågår behandlingen och vad händer när den är slut? Vad ska jag göra om jag ger efter och tar en cigarett? Jag har försökt allt vad ska jag göra? Jag har fått rådgivning tidigare, finns det någon annan behandling som jag kan pröva? Bäst chans att lyckas sluta röka har du om du är motiverad, får läkarråd och en behandling som passar dig. Det finns alternativ som kan hjälpa dig att sluta. Om du inte har lyckats sluta röka tidigare med hjälp av en behandling kan det finnas andra alternativ som passar dig bättre.

6 Sätt ett datum i din kalender varje resa börjar med ett första steg Rökavvänjningskalendern Att sluta röka är en lång resa och vi vet att du kommer att uppleva både medgångar och motgångar under din rökavvänjning. En rökavvänjningskalender har visat sig hjälpa rökare som du att bryta gamla vanor även de som har prövat och misslyckats tidigare. Det är viktigt med förberedelser: det blir mycket lättare om du är förberedd. Titta på de dagar och månader som ligger framför dig. Planera i förväg och se vad det är som gör att du fortsätter och påminn dig sedan själv om varför du egentligen vill försöka sluta röka. Bestäm ett datum för att sluta En sak i taget. Det är en bra idé att skriva ned vilken dag du tänker sluta röka. Det kan vara efter att du talat med din läkare om vilken metod som passar dig bäst, och om du redan har prövat en metod så kan din läkare föreslå något annat. Mitt slutdatum är: Ditt rökfria liv Fyll i din rökavvänjningskalender varje dag. Bocka av de dagar du inte har rökt med grönt. Om du ger efter och tar en cigarett markera den dagen med rött. Genom att hålla kalendern aktuell ser du snabbt hur det går för dig. Den blir snart en utmärkt motivationskälla. Kom ihåg att om du har en röd dag så är det inte hela världen. Koncentrera dig bara på att bocka av resten av kalendern med grönt. Kalender

7 Se hur att sluta kommer att förbättra din hälsa RÖKAVVÄNJNINGSKALENDER Här är några tidiga positiva effekter som du kan se fram emot lägg märke till hur du gradvis börjar må bättre. Första 20 minuterna: Blodtryck och puls påverkas positivt. Första 12 timmarna: Blodets syrenivåer påverkas positivt och risken för att drabbas av hjärtinfarkt minskar. Efter 24 timmar: Kolmonoxiden elimineras från kroppen. Lungorna börjar rensa ut slem och andra rester från rökningen. Inom 48 timmar: Det finns inget nikotin kvar i din kropp. Ditt smakoch luktsinne förbättras avsevärt. Inom 72 timmar: Andningen blir lättare och din energi ökar. Efter 1 månad: Din cirkulation och lungkapacitet förbättras Det bästa med att sluta röka är att din hälsa kommer att förbättras dag för dag, månad för månad och år för år. Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka

8 SkApA EN RökFRI MILjö ENkLA STEg SOM HjÄLpER DIg SLUTA Det är troligare att du lyckas sluta röka om du ber din läkare om råd så tala med din läkare innan du påbörjar din resa mot ett rökfritt liv. Det är viktigt med förberedelse: du kommer att märka att det blir mycket lättare om du är förberedd. Här är några enkla saker du kan göra som förbereder dig för resan mot ett rökfritt liv. Innan du slutar: skapa en rökfri miljö runt omkring dig Innan du slutar bör du se till att du tar dig tid att göra det här ordentligt, eftersom det hjälper dig att förbereda dig för ett liv utan cigaretter. För att hjälpa dig att förbereda dig för ditt rökfria liv använd den här beredd att sluta -checklistan: Slänga alla dina cigaretter och tomma paket (glöm inte att titta i jackfickor och handväskor). Se till att det inte ligger cigaretter i några av dina kläder. Släng alla askfat. Glöm inte det du har i bilen! Tvätta kläder, handdukar och annat som luktar rök. Låt tandläkaren ta bort missfärgningar på dina tänder. Städa både bostaden och bilen ordentligt. Öppna alla fönster och vädra. AKTIVITETER

9 DU KAN BESEGRA RÖKAREN INOM DIG Efter att du har slutat: gå uppför trappor* En av de mest fantastiska sakerna med att sluta röka är att uppleva hur snabbt kroppen återhämtar sig. Ett sätt att uppleva detta är att göra trapptestet. Det enda du behöver göra är att leta upp en trappa i närheten och gå uppför den. Det kanske finns en trappa på din arbetsplats, där du bor eller någon annanstans i närheten? Se till att hitta en trappa som du har möjlighet att gå uppför någon gång i veckan under din rökavvänjning. När du har genomfört trapptestet ange hur besvärligt du tyckte det var, mellan 1 och 6 (1 = lätt, 6 = mycket besvärligt) och skriv in hur lång tid det tog. Om du upprepar testet varje vecka upptäcker du snart att din förbättrade hälsa ger dig mer ork. Genom att verkligen känna hur mycket bättre din hälsa blir vecka för vecka stärks din motivation. Gör trapptestet idag det kommer troligen att göra dig ännu mer motiverad att sluta röka. MITT TRAPPTEST SVÅRIGHETSGRAD TID Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka Vecka *Tala med din läkare innan du utför den här aktiviteten särskilt om han/hon har avrått dig från fysisk ansträngning av medicinska skäl.

10 Planera för att förbli rökfri Checklista för att förbli rökfri Du kanske sammankopplat rökningen med vissa delar av ditt liv som kan göra det besvärligt för dig att sluta, och du kan troligen peka på speciella utlösande situationer. Försök undvika frestelserna. Här är en checklista som hjälper dig att bemästra dina impulser och ditt röksug och förbli rökfri. Håll dig i form Ät något nyttigt som en morot eller en frukt för att dämpa röksuget. Drick mycket vatten. Ta ett djupt andetag: slappna av genom att andas in och andas ut långsamt tre gånger. Det är dags att bryta beroendet så fundera över hur du ska sluta röka och förbli rökfri! Skriv ner dina tankar: Undvik utlösande situationer Påminn dig själv om att röksuget går över. Undvik platser som får dig att vilja röka. Undvik utlösande faktorer som kaffe eller alkohol. Få stöd av andra Ring en vän. När ni slutat prata kan röksuget vara borta. Skaffa dig ett stödnätverk: berätta för dina vänner och din familj att dagen du ska sluta röka närmar sig. De kan hjälpa dig att undvika utlösande situationer och ge dig den uppmuntran du behöver. Förbli motiverad Börja med en ny intressant hobby. Ditt smak- och luktsinne kommer också att förbättras pröva att äta något som du inte smakat förut. Du kommer att ha mer pengar som rökfri.

11 CHA PSE03 Pfizer AB Sollentuna Tel

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

Idag är rätta dagen. Guide för dig, som tänker sluta röka

Idag är rätta dagen. Guide för dig, som tänker sluta röka Idag är rätta dagen Guide för dig, som tänker sluta röka Det lönar sig alltid att sluta! Det går att sluta röka oberoende av hur länge eller hur mycket du har rökt. Att sluta är ett beslut, som du inte

Läs mer

Till dig som vill ha råd och tips inför tobaksstopp

Till dig som vill ha råd och tips inför tobaksstopp Till dig som vill ha råd och tips inför tobaksstopp Råd när du ska bli tobaksfri Bara du kan bestämma om du ska sluta med tobak och bara du kan lyckas. Att fatta ett genomtänkt beslut kan vara helt avgörande

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson

Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson Det motiverande samtalet om tobaksvanor Leg psykolog Barbro Holm Ivarsson Varje människa vill bli sedd, hörd, förstådd och respekterad. Om konsten att lyssna och i ett samtal både fokusera på tobak och

Läs mer

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård Att leva med smärta The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering Tips och råd om egenvård Att leva med smärta...är en resurs för alla som lever med kronisk smärta. Kronisk smärta-kallas ofta för

Läs mer

Sov bra. utan sömnmedicin

Sov bra. utan sömnmedicin Sov bra utan sömnmedicin 1 1 Innehåll Fakta om sömn 4 Fakta om sömnläkemedel 7 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 8 Varför har du svårt att sova? 9 Granska din dag 9 Allmänna råd för en bättre sömn 9 Sömnskolan

Läs mer

Vad vinner du på att sluta röka?

Vad vinner du på att sluta röka? Vad vinner du på att sluta röka? 1 I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och Håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör?

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör? Om du är missnöjd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och verksamheter som tar emot uppdrag från hälso- och sjukvården har psykiatrin en skyldighet att ge god vård. Om man är missnöjd med vården och

Läs mer

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har Du ett barn med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Till personal i förskola, skola, fritidsverksamhet eller

Läs mer

Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger. Brought to you by

Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger. Brought to you by Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger Brought to you by Andra broschyrer och övrig information Brought to you by som tillhandahålls av:

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Dina rättigheter och möjligheter i beroendevården

Dina rättigheter och möjligheter i beroendevården Dina rättigheter och möjligheter i beroendevården 1 FÖRORD Tror du att du har ett beroende? Läs det här! Den här skriften vänder sig till dig som vill sluta använda droger eller beroendeframkallande läkemedel.

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

En Guide. för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana. Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor. Lund

En Guide. för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana. Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor. Lund En Guide för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor Lund Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor Psykiatriska kliniken Bara vägen 1, S-221 85 Lund, Sverige Tel 046-17

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

Må bra under Ramadan. Fakta och goda råd

Må bra under Ramadan. Fakta och goda råd Må bra under Ramadan Fakta och goda råd Innehållsförteckning Förord 4 Andlighet och mat 6 Vad kan du uppnå genom att fasta? 8 De fysiologiska förändringar som äger rum under fastan 9 Tänkbara hälsorisker

Läs mer

Varför grubblar deprimerade?

Varför grubblar deprimerade? Livsstilsförändringar vid en depression I texten nedan beskrivs sex olika punkter som har antidepressiv effekt. Dessa handlar om att individen själv utan hjälp från mediciner eller psykoterapi kan förändra

Läs mer