ÅRSKALENDER 2019 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅRSKALENDER 2019 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG"

Transkript

1 ÅRSKALENDER 2019 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG

2 VISSTE DU ATT... fallolyckor är den vanligaste olyckstypen i Sverige? Varje år faller närmare personer så illa att de behöver läggas in för vård på sjukhus. I snitt är det nästan 200 personer per dag. Drygt 1000 personer dör varje år till följd av en fallolycka. De flesta som faller är 65 år eller äldre.

3 ALLA KAN FALLA Fallolyckor är ett stort problem i samhället. Alla kan falla och risken ökar med åldern. Fallolyckor går att förhindra. Du kan göra mycket själv för att inte falla och skada dig. Genom att äta klokt, motionera och ha koll på dina mediciner får du bättre balans i livet. Med den här kalendern vill vi ge tips och råd, månad för månad, för en säkrare och mer välbalanserad vardag. På finns fler tips och råd. Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen att informera äldre om fallolyckor, konsekvenser av dem och vad man själv kan göra för att förebygga fall. Den här kalendern är en del i det arbetet.

4 NYTT ÅR, NYA VANOR Styrke- och balansträning minskar risken för att falla. Ta vara på tillfällen i vardagen att träna din balans och styrka. Det är aldrig för sent att börja träna. Så varför inte inleda det nya året med nya goda vanor? Tips! Stå på ett ben när du väntar på bussen eller står i matkön. Många träningscenter erbjuder anpassad träning för seniorer.

5 JANUARI 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 1 Nyårsdagen Trettondedagsafton 6 Trettondedag jul

6 ÄT LITE OFTARE För att behålla din muskelstyrka och balans är det viktigt att du kombinerar träning med goda matvanor. Om du fördelar måltiderna över dagen blir det lättare att få till ett bra energioch näringsintag. Försök få i dig protein, fett och kolhydrater dagligen. Maten ger kroppen energi samtidigt som den stärker muskler och skelett. Tips! Ät gärna flera lagade måltider varje dag. Komplettera med två till tre mellanmål. Gör måltiden till en trevlig stund genom att exempelvis duka och lägga upp fint.

7 FEBRUARI 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

8 SÄKRARE HEMMA Många olyckor sker i hemmet. Du kan göra en del enkla saker för att minska risken att snubbla och skada dig hemma. Tips! Fäst lösa sladdar längs väggen. Lägg halkskydd under mattor där det behövs och ta helst bort mattor med höga kanter. Trösklar kan ibland vara bra att ta bort.

9 MARS 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Vårdagjämning Sommartid börjar

10 MAT FÖR MUSKLERNA Kroppen behöver protein för att behålla muskelmassan, och med åren ökar behovet. Se till att du får i dig lite extra protein varje dag. Äldre personer kan också behöva tillskott av D-vitamin. Tips! Yoghurt eller fil med nötter och frukt är ett bra mellanmål. Bönor och linser innehåller protein och är gott att ha i en sallad. Fisk, kyckling och kött är bra proteinkällor.

11 APRIL 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Skärtorsdagen Långfredagen Påskafton Påskdagen Annandag påsk Valborgsmässoafton

12 TA HAND OM DINA FÖTTER Problem med fötterna kan påverka din balans, speciellt sådana som orsakar smärta. Tala med din läkare eller ta hjälp av en fotvårdsspecialist om du har problem. Tips! Prata med din läkare om möjligheten att prova ut ortopediska inlägg. Medicinisk fotvård kan lindra smärta. Använd skor med hälkappa.

13 MAJ 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 1 Första maj Kristi himmelsfärds dag

14 DANSA IN SOMMAREN Balans är A och O för att snabbt kunna korrigera om foten slinter. Dans är ett utmärkt sätt att träna upp balansen, samtidigt som det är bra för konditionen. Tips! Många pensionärsorganisationer erbjuder dans och annan verksamhet. Att gå i trappor är bra träning, både för balans och styrka. Träna balansen i vardagen, till exempel genom att stå på ett ben ibland.

15 JUNI 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Sveriges nationaldag 7 8 Pingstafton 9 Pingstdagen Annandag pingst Midsommarafton, Sommarsolståndet 22 Midsommardagen

16 SMART I SOLEN När temperaturen stiger förlorar du vätska. Då är det viktigt att dricka mer än vanligt. Dessutom kan förmågan att känna törst minska med åren. Mycket sol och värme kan leda till att du blir yr och risken att falla ökar. Tips! Drick vatten regelbundet, både till måltiderna och däremellan. Häll upp en kanna vatten, det hjälper dig att komma ihåg att dricka. Smaksätt gärna med något du tycker om. Undvik gassande sol och tänk på att ha något på huvudet.

17 JULI 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

18 SE ÖVER DINA MEDICINER Vissa mediciner kan ge biverkningar som trötthet eller yrsel, och då ökar risken för att falla. Alkohol kan förstärka sådana biverkningar. Det är viktigt att du vet hur dina mediciner fungerar var för sig och i kombination med varandra. Tips! Var observant när du får ny medicin eller förändrad dos. Fråga din läkare om medicinen kan göra dig trött, yr eller påverka din balans. Be din läkare om en läkemedelsgenomgång om du har flera olika mediciner.

19 AUGUSTI 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

20 TRÄNA I DET FRIA Med starkare muskler och bättre balans minskar risken att falla. Utnyttja naturen om du har möjlighet att plocka bär och svamp är också träning. Ta med dig sällskap, eller mobilen för att känna dig säker och kunna få hjälp om du faller. Tips! Träna efter din förmåga, och välj det du tycker är roligt att göra. En stegräknare kan vara en sporre för att komma i gång med promenader. Försök att vara fysiskt aktiv flera dagar i veckan regelbunden träning ger bäst effekt.

21 SEPTEMBER 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Höstdagjämning

22 LYS UPP MÖRKRET Nu är det dags att ställa om klockan, och då blir det mörkt tidigare på kvällen. Problem med syn och hörsel kan påverka både din balans och koordination. Tips! Kontrollera din syn och hörsel regelbundet. Se till att anpassa din belysning i hemmet så du ser ordentligt. En nattlampa är bra för ledsyn i mörkret.

23 OKTOBER 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Sommartid slutar

24 GÅ SÄKERT I REGN OCH RUSK Blöta höstlöv och snabba väderomslag ökar risken för att halka. Men låt inte vädret begränsa ditt liv eller hindra dig från att träna och röra dig. Tips! Använd skor med räfflad sula eller broddar när du är ute och går. Gåstavar ger dig bättre balans vid promenader. Med en träningskompis kanske promenaden lättare blir av.

25 NOVEMBER 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 1 2 Alla helgons dag

26 VÅGA BE OM HJÄLP Om du känner dig ostadig, be om hjälp när du ska testa din brandvarnare, städa ur höga skåp eller byta gardiner. Saker du använder ofta är bra att ha nära till hands så du slipper klättra. Tips! Använd en stabil stege. Ta hjälp med fönstertvätt och gardinbyten. Kolla om din kommun har fixartjänster som kan hjälpa till.

27 DECEMBER 2019 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Vintersolståndet Julafton 25 Juldagen Annandag jul Nyårsafton

28 Fler tips och råd på hur du kan förhindra och förebygga fallolyckor hittar du på: Årskalender 2019 För en säkrare och mer välbalanserad vardag (artnr ) kan beställas från Socialstyrelsens publikationsservice. E-post: Fax: Frågor om alternativa format skickas till Tryck Åtta.45 Tryckeri AB, augusti 2018 Illustrationer Tom Georgii, Luckylane.se Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge illustrationer krävs upphovsmannens tillstånd.

29 Fler tips och råd på hur du kan förhindra och förebygga fallolyckor hittar du på: Årskalender 2019 För en säkrare och mer välbalanserad vardag (artnr ) kan beställas från Socialstyrelsens publikationsservice. E-post: Fax: Frågor om alternativa format skickas till Tryck Åtta.45 Tryckeri AB, augusti 2018 Illustrationer Tom Georgii, Luckylane.se Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge illustrationer krävs upphovsmannens tillstånd. I samarbete med:

ÅRSKALENDER 2020 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG

ÅRSKALENDER 2020 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG ÅRSKALENDER 2020 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG VISSTE DU ATT... fallolyckor är den vanligaste olyckstypen i Sverige? 67 000 1 000 65+ Varje år faller närmare 67 000 personer så illa att de

Läs mer

Regeringen vill minska antalet skador till följd av fallolyckor. Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att göra en informationssatsning som på

Regeringen vill minska antalet skador till följd av fallolyckor. Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att göra en informationssatsning som på Regeringen vill minska antalet skador till följd av fallolyckor. Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att göra en informationssatsning som på sikt ska bidra till att minska antalet fallolyckor. Informationssatsningen

Läs mer

Så minskar du risken att falla

Så minskar du risken att falla Så minskar du risken att falla Balansera mera! Alla kan falla men med rätt mat, motion och koll på dina mediciner kan du minska risken för fall. Så minskar du risken att falla Så minskar du risken att

Läs mer

Lättläst svenska. Så kan du hindra fallolyckor

Lättläst svenska. Så kan du hindra fallolyckor Lättläst svenska Så kan du hindra fallolyckor Innehåll Så kan du hindra fallolyckor... sidan 3 Ät rätt för att få bra balans sidan 4 Träna för att få bra balans... sidan 8 Din medicin kan påverka balansen

Läs mer

för Filofax A av Joakim Hertze

för Filofax A av Joakim Hertze Året för Filofax A av Joakim Hertze oktober december vecka denna vecka. måndag. tisdag. onsdag december januari Nyårsafton torsdag. Nyårsdagen fredag lördag söndag januari vecka denna vecka måndag tisdag.

Läs mer

Så minskar du risken att falla. Lättläst svenska

Så minskar du risken att falla. Lättläst svenska Så minskar du risken att falla Lättläst svenska Så minskar du risken att falla Lättläst svenska Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Allt material är kostnadsfritt och finns att beställa eller ladda ner på socialstyrelsen.se/balanseramera

Allt material är kostnadsfritt och finns att beställa eller ladda ner på socialstyrelsen.se/balanseramera Regeringen vill minska antalet skador till följd av fallolyckor. Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att göra en informationssatsning som på sikt ska bidra till att minska antalet fallolyckor. Informationssatsningen

Läs mer

Tips och råd för att förhindra fallolyckor

Tips och råd för att förhindra fallolyckor Tips och råd för att förhindra fallolyckor Innehåll Åtta enkla vanor för att undvika fall... 4 Hitta balansen i kylskåpet... 7 Hitta balansen med träning och motion...11 Hitta balansen i medicinskåpet...19

Läs mer

NORMARBETSTID. Tjänstgöringens omfattning 100% 90% 80% 75% 60% 50% 40% 7 On 8,00 7,20 6,40 6,00 4,80 4,00 3,20

NORMARBETSTID. Tjänstgöringens omfattning 100% 90% 80% 75% 60% 50% 40% 7 On 8,00 7,20 6,40 6,00 4,80 4,00 3,20 JANUARI 1 To Nyårsdagen 2 Fr Klämdag 3 Lö 4 Sö 5 Må Klämdag 6 Ti Trettondagen 7 On 8,00 7,20 6,40 6,00 4,80 4,00 3,20 8 To 16,00 14,40 12,80 12,00 9,60 8,00 6,40 9 Fr 24,00 21,60 19,20 18,00 14,40 12,00

Läs mer

Tips för att förhindra fallolyckor

Tips för att förhindra fallolyckor Tips för att förhindra fallolyckor Innehåll Hitta balansen med bra matvanor... 4 Hitta balansen med träning... 8 Hitta balansen i medicinskåpet...18 Fler tips som minskar risken att falla... 23 Denna publikation

Läs mer

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet

Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Partille kommun, folkhälsorådet och vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med Västra Götalandsregionen. Håll dig på benen Personer i dagens

Läs mer

Riskerar du att falla på grund av dina mediciner?

Riskerar du att falla på grund av dina mediciner? Riskerar du att falla på grund av dina mediciner? 1 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens

Läs mer

Goda vanor för att förebygga fallskador

Goda vanor för att förebygga fallskador Goda vanor för att förebygga fallskador För de allra flesta är det viktigt att kunna göra det man vill. Att tänka efter före och förebygga olyckor kan ge ett mer självständigt liv. Fallolyckor är tyvärr

Läs mer

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem Fall och brand Minska riskerna i ditt hem Fall i hemmet Varje år ramlar en tredjedel av Sveriges äldre befolkning omkull, ofta i hemmet. Det kan bero på att man får sämre balans, syn och hörsel när man

Läs mer

Stå på dig goda vanor för att inte ramla

Stå på dig goda vanor för att inte ramla Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Håll dig på benen. En föreläsning om fallprevention. Karin Green Leg Sjukgymnast

Håll dig på benen. En föreläsning om fallprevention. Karin Green Leg Sjukgymnast Håll dig på benen En föreläsning om fallprevention Karin Green Leg Sjukgymnast Vad är balans? Förmågan att kontrollera kroppen i upprest ställning så att den befinner sig i jämvikt Sammansatt funktion

Läs mer

Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Innehåll 8 enkla vanor för att undvika fall... 4 Hitta balansen i kylskåpet... 7 Hitta balansen med träning och motion... 11 Hitta balansen i medicinskåpet...19

Läs mer

måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag den 26 dec den 27 den 28 den 29 den 30 den 31 den 1 jan 17

måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag den 26 dec den 27 den 28 den 29 den 30 den 31 den 1 jan 17 januari 2017 januari 2017 52 1 1 2 3 4 5 6 7 8 2 9 10 11 12 13 14 15 3 16 17 18 19 20 21 22 4 23 24 25 26 27 28 29 5 30 31 februari 2017 5 1 2 3 4 5 6 6 7 8 9 10 11 12 7 13 14 15 16 17 18 19 8 20 21 22

Läs mer

Hela ben hela livet. om hur du undviker fallolyckor i hemmet

Hela ben hela livet. om hur du undviker fallolyckor i hemmet Hela ben hela livet om hur du undviker fallolyckor i hemmet Partille kommun, folkhälsorådet och vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med Västra Götalandsregionen. Håll dig på benen Personer i dagens

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

Folkdansgillet Kedjans kalender för 2018

Folkdansgillet Kedjans kalender för 2018 Folkdansgillet Kedjans kalender för 2018 Med reservation för ändringar Vecka Dag Månad Aktivitet Plats Ansvarig JANUARI Måndag 2018-01-01 1 Tisdag 2018-01-02 Onsdag 2018-01-03 Torsdag 2018-01-04 Fredag

Läs mer

Metodstöd utredning av fall, brukare som inte är inskriven i kommunal hälso- och sjukvård

Metodstöd utredning av fall, brukare som inte är inskriven i kommunal hälso- och sjukvård 2015-02-25 Vård- och omsorgsförvaltningen Lena Jadefeldt Slattery MAS, Johanna Ottosson SAS Metodstöd utredning av fall, brukare som inte är inskriven i kommunal hälso- och sjukvård Fall Baspersonal arbetar

Läs mer

o rto p e d i s k a k li n i k e n häs s le h o lm - k r i stian stad Så här minskar du risken att falla

o rto p e d i s k a k li n i k e n häs s le h o lm - k r i stian stad Så här minskar du risken att falla o rto p e d i s k a k li n i k e n häs s le h o lm - k r i stian stad Så här minskar du risken att falla Inledning En tredjedel av Sveriges äldre befolkning faller varje år. Eftersom det är så vanligt

Läs mer

Vecka Datum Dag Namn på dag Vad händer på Mista? Ansvarig Mista

Vecka Datum Dag Namn på dag Vad händer på Mista? Ansvarig Mista APRIL 14 1 Tisdag 2 Onsdag 3 Torsdag 4 Fredag 5 Lördag 6 Söndag 15 7 Måndag 8 Tisdag 9 Onsdag 10 Torsdag 11 Fredag 12 Lördag 13 Söndag 16 14 Måndag Vintercampingen stänger kl 13 Elavläsning. Sommarsäsongare

Läs mer

januari Borja Ata - Sluta ata pumpa, purjolök, salladskål, savoykål mandag tisdag onsdag torsdag fredag lordag sondag nyårsafton tjugondedag jul

januari Borja Ata - Sluta ata pumpa, purjolök, salladskål, savoykål mandag tisdag onsdag torsdag fredag lordag sondag nyårsafton tjugondedag jul januari brysselkål, endive, grönkål, jordärtskocka, kålrot, gul lök, röd lök, morot, palsternacka, paprika, potatis, rotselleri, rättika, rödbeta, rödkål, svartrot, vitkål - pumpa, purjolök, salladskål,

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

Arbets- och ledighetschema - A.Schulman Nordic AB

Arbets- och ledighetschema - A.Schulman Nordic AB Arbets- och ledighetschema - A.Schulman Nordic AB Januari 2013 1 1 2 3 4 Trettondagsafton 5 Trettonde-dag Jul 6 arbetsdag Tjugondedag 2 7 8 9 10 11 12 Jul 13 helg 3 14 15 16 17 18 19 20 helgdag (röd dag)

Läs mer

Kampanjkatalog Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Kampanjkatalog Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Kampanjkatalog 2018 Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

TKAB:s avgångar. Visar vem som kör linjen: TKAB = Tågkompaniet AB TÅAB = Tågåkeriet i Bergslagen SJ=SJ En anmärkning förklaras alltid efter tabellen.

TKAB:s avgångar. Visar vem som kör linjen: TKAB = Tågkompaniet AB TÅAB = Tågåkeriet i Bergslagen SJ=SJ En anmärkning förklaras alltid efter tabellen. Bra att veta inför din tågresa Helgtrafik tåg 2016/2017 Helgtrafik I samband med helgdagar kör vi vår buss- och tågtrafik annorlunda. All informtion om vår helgtrafik finns på vår hemsida www.varmlandstrafik.se.

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA MINSKA FALLRISKEN Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man också skörare och får lättare

Läs mer

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Stå och gå säkert Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Minska fallrisken Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man

Läs mer

Kampanjkatalog Tips för att förhindra fallolyckor i vardagen

Kampanjkatalog Tips för att förhindra fallolyckor i vardagen Kampanjkatalog 2019 Tips för att förhindra fallolyckor i vardagen Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna!

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! Broschyr_A5_generell.indd 1 2015-10-23 16:10 n o i t o M ÄR DEN BÄSTA MEDICINEN Vi människor är gjorda för rörelse.

Läs mer

Träning, näring, funktion och välbefinnande. Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum

Träning, näring, funktion och välbefinnande. Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum Träning, näring, funktion och välbefinnande Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum Vad kommer jag prata om? Betydelsen av att kombinera träning med rätt näring Vad säger senaste

Läs mer

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Trygga seniorer - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Några enkla tips som får dig att må bättre! Rör dig regelbundet, det stärker benstomme och muskler, motverkar yrsel och ger bra allmän

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön 1 2 3 4 5 6. 10 Manikyr dag 4. 11 Manikyr dag 5. Nagelspecialist 4. Nagelspecialist 5

Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön 1 2 3 4 5 6. 10 Manikyr dag 4. 11 Manikyr dag 5. Nagelspecialist 4. Nagelspecialist 5 Februari 3 5 Manikyr dag Manikyr dag Manikyr dag 3 Nagelspecialist Nagelspecialist Nagelspecialist 3 Nagelspecialist Nagelspecialist 5 Akryl dag Nagelspecialist 5 Akryl dag Akryl Proffs dag Nagelspecialist

Läs mer

Fall och fallskador Hur undviker du att falla?

Fall och fallskador Hur undviker du att falla? Hur undviker du att falla? 1 Broschyren är framtagen av Fallpreventionsnätverket, samverkan mellan Skånes universitetssjukhus, Primärvården Skåne och Malmö stad inom ramen för statliga stimulansmedel.

Läs mer

Afasiverksamheten i Stockholm

Afasiverksamheten i Stockholm Text och siffror Talstöd Afasiverksamheten i Stockholm Materialet Talstöd Text och siffror finns att ladda ner på www.afasicirklar.se och får användas fritt. Mer information: SV Stockholm tfn: 08-679 03

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

Almanacka

Almanacka Almanacka 2018 Asunden. Foto: Helena Duveborg 2018 JANUARI Vi kan 1 01 02 03 04 05 06 07 Nyårsdagen Trettondagsafton Trettondedag jul 2 Kaffikalas på Bottarvegården Premiär för Gotlandsrevyn 08 09 10 11

Läs mer

Kalendarium Torpskolan Förutsättningar för Torpskolans kalendarium

Kalendarium Torpskolan Förutsättningar för Torpskolans kalendarium Förutsättningar för Torpskolans kalendarium Hösttermin 2017 Utvecklingssamtal Åk 6, 9: Samtal v. 39-41 Åk 7,8: Samtal v. 43-46 Ped.-förmiddag, 08.00-11.15 Eleverna börjar enligt schema tidigast kl. 12.00.

Läs mer

Januari 2019 Februari 1 01-jan Tisdag Nyårsdagen 01-feb Fredag 02-jan Onsdag 02-feb Lördag 03-jan Torsdag 03-feb Söndag 04-jan Fredag 6 04-feb Måndag

Januari 2019 Februari 1 01-jan Tisdag Nyårsdagen 01-feb Fredag 02-jan Onsdag 02-feb Lördag 03-jan Torsdag 03-feb Söndag 04-jan Fredag 6 04-feb Måndag Januari 2019 Februari 1 01-jan Tisdag Nyårsdagen 01-feb Fredag 02-jan Onsdag 02-feb Lördag 03-jan Torsdag 03-feb Söndag 04-jan Fredag 6 04-feb Måndag 05-jan Lördag 05-feb Tisdag HLR kurs i HFH 06-jan Söndag

Läs mer

Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Kampanjkatalog Tips, idéer och råd inför kampanjveckan 2016 Årets teman: mat, motion och mediciner Kampanjkatalog Kampanjvecka 2016 Det handlar om

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast och fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast och fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast och fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går så fäll upp

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

Kompetenscenter för hälsa. "Dä bar å åk!" Så undviker Du att falla och skadas. - Olycksfallsprevention bland äldre -

Kompetenscenter för hälsa. Dä bar å åk! Så undviker Du att falla och skadas. - Olycksfallsprevention bland äldre - Kompetenscenter för hälsa "Dä bar å åk!" Så undviker Du att falla och skadas - Olycksfallsprevention bland äldre - V i har under de senaste decennierna blivit både friskare och äldre. Det är väl härligt

Läs mer

Goda råd för att undvika fall. För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre

Goda råd för att undvika fall. För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre Goda råd för att undvika fall För dig som är äldre, anhörig eller arbetar hemma hos äldre Goda råd En daglig promenad gör nytta. Den stärker muskler, ledband och skelett, motverkar yrsel och bidrar till

Läs mer

En kontakt, två tidningar, tre dagar i veckan ett vinnande koncept!

En kontakt, två tidningar, tre dagar i veckan ett vinnande koncept! En kontakt, två tidningar, tre dagar i veckan ett vinnande koncept! Precis som du, vill vi att det skall vara enkelt att köpa en annons och att den annonsen ger dig så bra resultat som möjligt. När vi

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla ÖREBRO LÄNS LANDSTING Enkla tips hur du undviker att falla Inledning Några ord från läkaren Vi svenskar blir allt äldre och de äldre blir allt friskare. Vi skulle kunna leva ännu bättre om vi kunde undvika

Läs mer

Det lokala blir allt viktigare i en värld som blir allt mer global!

Det lokala blir allt viktigare i en värld som blir allt mer global! Det lokala blir allt viktigare i en värld som blir allt mer global! rtstidningar i Väst AB ger ut lokala morgontidningar i Kungsbacka, ölndal, Kungälv, tenungsund, jörn och rust. ed en annons i våra tidningar

Läs mer

Bra att veta inför din tågresa

Bra att veta inför din tågresa Bra att veta inför din tågresa Helgtrafik I samband med helgdagar kör vi vår buss- och tågtrafik annorlunda. All informtion om vår helgtrafik finns på vår hemsida www.varmlandstrafik.se. Läs fotnoterna

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Äntligen har du en strukturkalender i dina händer! Nu är du på god väg att leva ett mer produktivt och strukturerat liv.

Äntligen har du en strukturkalender i dina händer! Nu är du på god väg att leva ett mer produktivt och strukturerat liv. STRUKTURKALENDERN Äntligen har du en strukturkalender i dina händer! Nu är du på god väg att leva ett mer produktivt och strukturerat liv. Den här kalendern består av tre olika delar: Övergripande målplanering

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

AV TRAFIKKALENDERN HEJ!

AV TRAFIKKALENDERN HEJ! 4:e UTGÅVAN AV TRAFIKKALENDERN HEJ! Trafikkalendern har funnits i 4 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. Läsåret 0/01 distribueras materialet till drygt

Läs mer

Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå

Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå 19 veckor till start (Om vädret inte tillåter löpning utomhus så träna alt träning eller löpband)

Läs mer

Vi vill ge dig en enkel vardag och en trygg framtid

Vi vill ge dig en enkel vardag och en trygg framtid Vi vill ge dig en enkel vardag och en trygg framtid Länsförsäkringar Halland är både bank och försäkringsbolag. Med hjälp av våra försäkringar kan du skydda i stort sett allt som är viktigt och värdefullt

Läs mer

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19:11-16 1/3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Måndag Ps 23 1/5/2016 Tisdag Ps 40:1-6 1/6/2016 Onsdag

Läs mer

Var rädd om dig. Så förebygger du fallskador

Var rädd om dig. Så förebygger du fallskador Var rädd om dig Så förebygger du fallskador 2009, www.bild-reklam.se Denna folder har utarbetats i samarbete mellan Socialförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen samt ett antal frivilligorganisationer

Läs mer

Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor

Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor Råd och tips på hur du kan förebygga fallolyckor Fall och fallskador kan förebyggas Risken att ramla och drabbas av skador ökar med stigande ålder. Det finns en hel del du kan göra själv eller tillsammans

Läs mer

Testa dina kunskaper om fall

Testa dina kunskaper om fall Testa dina kunskaper om fall Genom att öka kunskapen om fall och fallskador minskar riskerna för att själv drabbas. Svara på frågorna nedan för att ta reda på hur mycket du vet om fall och fallskador.

Läs mer

Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten? Råd om bra mat för äldre

Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten? Råd om bra mat för äldre Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten? Råd om bra mat för äldre 1 Goda råd när aptiten minskar Hälsosamma matvanor hjälper dig att må bra genom hela livet. Med åldern förändras både kroppen och

Läs mer

Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten? Råd om bra mat för äldre

Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten? Råd om bra mat för äldre Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten? Råd om bra mat för äldre 1 Goda råd när aptiten minskar Hälsosamma matvanor hjälper dig att må bra genom hela livet. Med åldern förändras både kroppen och

Läs mer

GÅ BRA. Om du vill veta mer kontakta din vårdcentral, hemsjukvården eller ring 1177 om:

GÅ BRA. Om du vill veta mer kontakta din vårdcentral, hemsjukvården eller ring 1177 om: Om du vill veta mer kontakta din vårdcentral, hemsjukvården eller ring 1177 om: promenad- och gymnastikgrupper inom området balans- och styrketräning med sjukgymnast halkskydd eller höftskydd hur du mer

Läs mer

Fall och fallskador. hur kan du minska risken att falla?

Fall och fallskador. hur kan du minska risken att falla? Fall och fallskador hur kan du minska risken att falla? 1 Ursprunglig broschyr är framtagen i samverkan mellan Skånes universitetssjukhus i Malmö, Primärvården Skåne och Malmö stad inom ramen för statliga

Läs mer

Kampanjkatalog Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Kampanjkatalog Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Kampanjkatalog 2017 Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

PRISER, FORMAT OCH PLANERINGSKALENDER. 2016

PRISER, FORMAT OCH PLANERINGSKALENDER. 2016 PRISER, FORMAT OCH PLANERINGSKALENDER. 2016 02 EXEMPEL PÅ ANNONSFORMAT OCH PLACERINGAR 2016 PRISER OCH FORMAT UMEÅ TIDNING UPPSLAG 520 mm x 372 mm HELSIDA 248 mm x 372 mm HALVSIDA 248 mm x 178 mm IMPACT

Läs mer

Trycksår, undernäring och fallolyckor HUR KAN DU MINSKA RISKEN?

Trycksår, undernäring och fallolyckor HUR KAN DU MINSKA RISKEN? Trycksår, undernäring och fallolyckor HUR KAN DU MINSKA RISKEN? Broschyren är framtagen av Region Skåne, september 2018. Faktaansvarig: Monica Bergenek Foto: Colourbox (s.1,5,6,9), Sue Harden Mugelli (s.4),

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast/fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går fäll upp sittbrädan

Läs mer

NOVEMBER DECEMBER EGENTRÄNING 1 PASS I VECKAN.

NOVEMBER DECEMBER EGENTRÄNING 1 PASS I VECKAN. NOVEMBER DECEMBER EGENTRÄNING 1 PASS I VECKAN. 2 MÅNDAG 1 TISDAG 3 TISDAG 2 ONSDAG LÖPNING -40 MINUTER 4 ONSDAG 3 TORSDAG ARMHÄVNINGAR 3 X 25 5 TORSDAG 4 FREDAG SIT-UPS 3 X 25 6 FREDAG 5 LÖRDAG 11-12:30

Läs mer

TKAB:s avgångar. Visar vem som kör linjen: TKAB = Tågkompaniet AB TÅAB = Tågåkeriet i Bergslagen SJ=SJ En anmärkning förklaras alltid efter tabellen.

TKAB:s avgångar. Visar vem som kör linjen: TKAB = Tågkompaniet AB TÅAB = Tågåkeriet i Bergslagen SJ=SJ En anmärkning förklaras alltid efter tabellen. Bra att veta inför din tågresa Helgtrafik tåg 2017 Helgtrafik I samband med helgdagar kör vi vår buss- och tågtrafik annorlunda. All informtion om vår helgtrafik finns på vår hemsida www.varmlandstrafik.se.

Läs mer

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 01 Januari 2013 Restaurang i Visby hamn 31 1 2 3 4 5 6 Nyårsafton 02 03 04 05 Nyårsdagen Nyårsfirande på Fornsalen Kaffikalas på Bottarve Trettondedag jul 7 8 9 10 11 12 13 Premiär Gotlandsrevyn 14 15

Läs mer

SEPTEMBER APL: 16BF: v må-on APL: 16VO: v må-fr APL: 16RL: v må-fr

SEPTEMBER APL: 16BF: v må-on APL: 16VO: v må-fr APL: 16RL: v må-fr AUGUSTI 2018 1 Onsdag V 31 17 Fredag F-prövning V 33 2 18 Lördag 3 19 Söndag 4 Lördag 20 V 34 5 Söndag 21 6 V 32 22 Skolstart åk 1 Uppstartsvecka 7 23 Skolstart åk 2-3 Uppstartsvecka 8 24 Uppstartsvecka

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

Januari 2010. måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 28 29 30 31 Nyårsafton 1 Nyårsdagen 2 3

Januari 2010. måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 28 29 30 31 Nyårsafton 1 Nyårsdagen 2 3 Januari 2010 Toni Lifh i sin Jodel D112 landar på Rösjöns is. Foto: Jesper Linder. 53 måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 28 29 30 31 Nyårsafton 1 Nyårsdagen 2 3 1 4 5 Trettondagsafton 6

Läs mer

AUGUSTI V 34-35: Helpdesk SYV: Program, kurser, språkval etc. 1 Torsdag V Lördag V Söndag. 3 Lördag 19 V 34.

AUGUSTI V 34-35: Helpdesk SYV: Program, kurser, språkval etc. 1 Torsdag V Lördag V Söndag. 3 Lördag 19 V 34. AUGUSTI 2019 1 Torsdag V 31 17 Lördag V 33 2 18 Söndag 3 Lördag 19 V 34 4 Söndag 20 5 V 32 21 Skolstart åk 1 Uppstartsdag 6 22 Skolstart åk 2-3 Uppstartsdag/programgruppsdag Åk 2: Info YH-utb, kl 13-14,

Läs mer

Mycket mensvärk kan bero på endometrios

Mycket mensvärk kan bero på endometrios Mycket mensvärk kan bero på endometrios Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovs mannens tillstånd.

Läs mer

En kontakt, två tidningar, tre dagar i veckan ett vinnande koncept!

En kontakt, två tidningar, tre dagar i veckan ett vinnande koncept! En kontakt, två tidningar, tre dagar i veckan ett vinnande koncept! Precis som du, vill vi att det skall vara enkelt att köpa en annons och att den annonsen ger dig så bra resultat som möjligt. När vi

Läs mer

Nordic Printers AB. Skiffervägen 12, 224 78 Lund 046-304206, www.nordicprinters.se

Nordic Printers AB. Skiffervägen 12, 224 78 Lund 046-304206, www.nordicprinters.se 04 04 Skiffervägen, 4 78 Lund ALPHA-3R Alpha-3R är första tillskottet i en ny serie bärbara skrivare. En användarvänlig DT-skrivare med 03dpi, för fältapplikationer som Direktleveranser, Fältservice, Mobil

Läs mer

EVENEMANGSFÖRDELNING 2018 MD = mogendans UD = ungdomsdans

EVENEMANGSFÖRDELNING 2018 MD = mogendans UD = ungdomsdans Januari 2018 2019 2020 1:a ringen 2:a ringen 3:e ringen 4:e ringen 5:e ringen 6:e ringen 7:e ringen 8:e ringen 1 måndag 1.1 Nyårsdagen Ti 1.1 On 1.1 tisdag 2.1 onsdag 3.1 torsdag 4.1 fredag 5.1 lördag

Läs mer

AUGUSTI 2015. 1 Lördag V 31 17 Måndag Skolstart V 34. 2 Söndag 18 3 V 32 19. 6 22 Lördag. 7 23 Söndag. 8 Lördag 24 V 35.

AUGUSTI 2015. 1 Lördag V 31 17 Måndag Skolstart V 34. 2 Söndag 18 3 V 32 19. 6 22 Lördag. 7 23 Söndag. 8 Lördag 24 V 35. AUGUSTI 2015 1 Lördag V 31 17 Måndag Skolstart V 34 2 Söndag 18 3 V 32 19 4 20 5 21 6 22 Lördag 7 23 Söndag 8 Lördag 24 V 35 9 Söndag 25 10 V 33 26 RL-dag, åk 1-3/ HAMD 11 27 12 28 13 F-prövning 29 Lördag

Läs mer

Reservation för ändringar i turlistan.

Reservation för ändringar i turlistan. Vinterturlista 1 januari - 7 februari 2019, mf Ulvön Måndag - Torsdag Fredag Lördag Söndag Ulvöhamn 06.20 13.45 06.20 Ingen tur 15.00 Fjären 06.45 14.10 06.45 15.25 Strängöarna * * * 16.00 Trysunda - *

Läs mer

EVENEMANGSFÖRDELNING Januari :a ringen 2:a ringen 3:e ringen 4:e ringen 5:e ringen 6:e ringen 7:e ringen 8:e ringen

EVENEMANGSFÖRDELNING Januari :a ringen 2:a ringen 3:e ringen 4:e ringen 5:e ringen 6:e ringen 7:e ringen 8:e ringen Märk: Evenemangsfördelningen gäller för 2018, åren 2019 och 2020 är utfall av 2018 års datum Januari 2018 2019 2020 1:a ringen 2:a ringen 3:e ringen 4:e ringen 5:e ringen 6:e ringen 7:e ringen 8:e ringen

Läs mer

KOST OCH SKADOR. Träff 1: Äta rätt. 1. Varför är det viktigt att äta ordentligt? 2. Ge exempel på hur en lunch/middag kan se ut?

KOST OCH SKADOR. Träff 1: Äta rätt. 1. Varför är det viktigt att äta ordentligt? 2. Ge exempel på hur en lunch/middag kan se ut? Träff 1: Äta rätt 1. Varför är det viktigt att äta ordentligt? 2. Ge exempel på hur en lunch/middag kan se ut? 3. Vad är kolhydrater? 4. Ge exempel på mat som innehåller mycket kolhydrater. 5. Varför är

Läs mer

Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal.

Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal. Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal. Bild 2 Släng ut frågorna: Vad är det som gör att Per och Anna (de vanligaste namnen på personer över 65 år i Jämtland) inte faller? Vad

Läs mer

Idag. Traditioner + Högtider. Vanor: födelsedagar, på jobbet, i familjen. Fraser. Grammatik:

Idag. Traditioner + Högtider. Vanor: födelsedagar, på jobbet, i familjen. Fraser. Grammatik: Idag Traditioner + Högtider Vanor: födelsedagar, på jobbet, i familjen Fraser Grammatik: Hjälpverb + infinitiv Kortsvar Preteritum (=imperfekt) (=past tense) Oktober/november Halloween Alla helgons dag

Läs mer

Framtidens sparform TIPS

Framtidens sparform TIPS Framtidens sparform Bli Miljönär-vänlig! Genom att hyra, låna, laga och reparera kan du spara pengar och samtidigt bidra till att förebygga avfall. Allt du konsumerar blir ett avfall, förr eller senare.

Läs mer

Välkommen till Mölndals-Posten vi når dina kunder till frukost!

Välkommen till Mölndals-Posten vi når dina kunder till frukost! Välkommen till ölndals-posten vi når dina kunder till frukost! ölndals-posten är en prenumererad tidning med utgivning varje onsdag. En onsdag i varje månad distribueras tidningen till alla i ölndals kommun,

Läs mer

Det är viktigt att röra på sig när man har cancer

Det är viktigt att röra på sig när man har cancer Det är viktigt att röra på sig när man har cancer regiongavleborg.se Det är viktigt att röra på sig när man har cancer Dagens forskning visar att de flesta patienter som behandlas för cancer har mycket

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

En del av Stockholms stad

En del av Stockholms stad En del av Stockholms stad Almanacka 2017 Januari 2017 Parkera din motorcykel i våra garage! Det går alldeles utmärkt att besöksparkera i de flesta av våra garage. I många garage har vi också förhyrda

Läs mer

för seniorers goda hälsa 1

för seniorers goda hälsa 1 för seniorers goda hälsa 1 Att vårda sig själv Äldre i dagens Sverige bor bättre, mår bättre och lever mer aktivt än tidigare generationer. Dock drabbas många av olycksfall och äldre råkar framför allt

Läs mer