Yttrande E-röstning och andra valfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande E-röstning och andra valfrågor"

Transkript

1 Datum: Dokumenttyp: Yttrande Diarienr: Handläggare: 2012/0047 Hans von Axelson Justitiedepartementet Stockholm Yttrande E-röstning och andra valfrågor Användningsforum har inrättats av regeringen. Ett kansli hos Handisam stödjer och driver forumet. Användningsforums huvuduppgift är att säkerställa en kontinuerlig strategisk dialog kring tillgänglighet och användbarhet som en kvalitetsaspekt av it. Utgångspunkten är kunskaper och erfarenheter från det allmänna, frivillig- och intresseorganisationer, branschen och forskarsamhället. Ledamöterna i forumet är jämnt fördelade bland dessa intressenter. Sammanfattning Användningsforum anser att fördelarna överväger nackdelarna för att starta igång en försöksverksamhet med kompletterande e-röstning och vill särskilt betona möjligheterna som uppstår för personer med funktionsnedsättning Användningsforum anser att underlaget för att ta ställning till om valhemligheten kan upprätthållas inte är tillräckligt. Den utredning som tillsätts om försöksverksamhet bör först visa detta. Ordningen med att ny e- röst går före gammal och att pappersröst ges företräde är ett rimligt skydd Användningsforum kan konstatera att användning av väljarlegitimationer sätter press på att de nya e-legitimationerna blir tillgängliga och användbara för alla oavsett funktionsförmåga Användningsforum anser det angeläget att stödja och följa initiativ med digitala lösningar som stärker demokratin, t.ex. i form av medborgardialoger Användningsforum stödjer med vissa reservationer att en utredning om försöksverksamhet för e-röstning tillsätts Manuella och elektroniska förfaranden för röstning och rösträkning Användningsforum anser att fördelarna överväger nackdelarna för att starta igång en försöksverksamhet med kompletterande e-röstning. Betydande möjligheter är de som skulle kunna skapas för personer med funktionsnedsättning att delta i val på jämlika villkor, utan att behöva hjälp från andra.

2 En annan möjlighet är att enkelheten med ett e-röstningsförfarande gör att valdeltagande kan förväntas upprätthållas eller öka i de grupper som är digitalt aktiva och som sannolikt alltmer kommer att förutsätta att det finns digitala alternativ. Ytterligare en möjlighet är att det skulle bli lättare att ordna lokala folkomröstningar Är e-röstning i okontrollerade miljöer förenligt med kravet på hemliga val Användningsforum anser att det är upp till den utredning som tillsätts att bevisa att e- röstning i okontrollerade miljöer kan genomföras så att erforderligt skydd för valhemligheten uppnås. Underlaget är än alltför bristfälligt för att göra en annan bedömning. Användningsforum delar dock utredningens bedömning att en rimlig ordning till skydd för valhemligheten är möjlighet för medborgaren att ändra avgiven e-röst med en ny e-röst eller genom att avge en traditionell pappersröst och att en sådan pappersröst alltid ges företräde framför en e-röst E-röstning i okontrollerade miljöer kräver väljarlegitimation Användningsforum kan konstatera att försöksverksamhet med e-röstning som baseras på e-legitimationer kräver att dessa är tillgängliga och användbara för alla oavsett funktionsförmåga. Dagens lösningar är ännu inte där. Försöksverksamheten sätter press på den utveckling som äger rum med ny ordning för Svensk e- legitimation avseende helhetslösningen från installation till gränssnitt och användning Försök plan och ramar Vi röstar sällan och det är lång tid mellan valen. Användningsforum ser en risk med att ställningstaganden för eller mot e-röstning överskuggar diskussionen om vad olika digitala lösningar kan skapa för möjligheter ifråga om att utveckla demokratin. Digitala lösningar i form av initiativ från medborgarna både lokalt och nationellt utgör ett sådant utvecklingsområde. Att stödja och följa sådana initiativ ses angeläget av Användningsforum. Användningsforum stödjer med vissa reservationer förslaget att tillsätta en utredning som närmare överväger förutsättningarna för att införa ett e-röstningssystem genom en försöksverksamhet. Utredningens direktiv bör vara öppna. Ett beslut om att inte gå vidare med försök för att nya fakta tillkommer bör vara möjligt för utredningen. Det bör också stå utredningen fritt att lämna andra förslag för hur situationen kan förbättras för dem som har svårt att rösta idag utan hjälp av andra personer. 2(5)

3 Användningsforum anser att det finns en risk att försöksverksamheten fokuseras för mycket på teknik. Tillgängliga och användbara gränssnitt är sannolikt väsentligt för hur medborgarna kommer att uppfatta och ta emot e-röstning som ett komplement till traditionell röstning. Det är därför nödvändigt att det framgår av utredningens direktiv att den designprocess som inleds i och med den föreslagna försöksverksamheten tar sin utgångspunkt i medborgarens behov, önskemål och olikheter avseende funktionsförmåga och digitala färdigheter. Användningsforum anser att en grundläggande fråga för den kommande utredningen är svårigheterna för medborgaren att förstå vad som händer när en e-röst lagts. Pedagogiska förklaringar kring hur tekniken fungerar är därför av vikt i den fortsatta utvecklingen, vilket också bör framgå av utredningens direktiv. Beslut i detta ärende har fattats av ordförande i Användningsforum Peter Krantz, kansliansvarig Hans von Axelson har varit föredragande. Användningsforum ledamöter har med undantag från Jan Gulliksen deltagit i den slutliga beredningen av ärendet. Ledamoten Jonas Söderström reserverar sig mot beslutet. 1 Peter Krantz Ordförande, Genom Hans von Axelson Kansliansvarig 1 Se bilaga 1. Reservation från ledamoten Jonas Söderström 3(5)

4 Bil. 1 Reservation från ledamoten Jonas Söderström Jag anser att Sverige inte bör tillsätta en utredning för att testa e-röstning vid de allmänna valen De eventuella vinsterna överväger inte nackdelarna. Problemen med vår konventionella röstningsmetod är få och sällsynta. När de förekommit har de inte varit omdiskuterade eller ifrågasatta, utan kunnat lösas i enighet. Samstämmiga erfarenheter från andra länder visar inte på någon ökning av röstviljan med elektronisk röstning. Det finns inte heller någon tydligt, allmänt missnöje med valsystemet, eller med tiden det tar att få fram ett säkert valresultat i Sverige. Vad gäller kostnadsaspekten menar jag att det är uppenbart att de totala kostnaderna kommer att öka med två parallella system (konventionell röstning och elektronisk röstning). Problemen med säkerhet och integritet med e-röstning är betydande; och utredningen har tämligen väl redovisat flera av dem i avsnitt Man har däremot inte kunnat övertygande visa, att problemen är möjliga att lösa. De fördelar som framförs i avsnittet är i hög grad spekulationer eller ogrundade antaganden ( det torde, anta att människor förväntar etc), en allmän önskan om modernitet, eller marginella vinster i tid (snabbheten med vilken slutliga valresultat levereras i det nuvarande systemet är trots allt imponerande). Jag ansluter mig i stort till det resonemang som Digitaliseringskommissionen för i sitt remissvar kring problemen med säkerhet, periodicitet, påverkan och tillit. En viktig poäng är att frågan om tillit inte bara gäller själva röstningen och behandlingen av den enskildes röst när och efter den avges utan hela systemet. Inför valet i Norge om några veckor vet ingen om systemet kommer att fungera tillfredsställande eller inte. Verdens Gang rapporterar 30 juni i år att Kommunalminister Liv Signe Navarsete innrømmer at det er store utfordringer med det nye valg-opptellingssystemet EVA. Der Oslo ved tidligere stortingsvalg har kunnet melde resultatet etter få timer, kan det nå drøye opp til en uke før det er klart. [1] (telling = räkning) Något senare rapporterar NRK att Trolig ikke telletrøbbel likevel men något säkert svar kan inte ges: man konstaterar I september 4(5)

5 kommer svaret på om EVA klarer å håndtere over stemmemengden i Oslo. [2] Att en sådan osäkerhet finns, några veckor före valet oavsett hur resultatet blir måste vara ett betydande avbräck för förtroendet och tilliten för de demokratiska processerna. Denna typ av osäkerhet kommer att vara fundamental för ett e-röstningssystem. De problem med den konventionella röstningen för vissa grupper av funktionshindrade, som har svårt att hantera valsedel och kuvert själva, är trots allt begränsade, och bör försöka lösas på annat sätt. Det är också klart att e-röstning inte löser tillgänglighetsproblem för andra grupper funktionshindrade. De vanligaste funktionshindren är olika typer av kognitiva nedsättningar. Ingenting sägs i förslaget om hur e-röstningsförfarandet skulle vara en fördel för dessa grupper. En förutsättningslös bevakning av e-röstning dvs en där målet inte redan på förhand är satt till prov med e-röstning i ett visst kommande val kan ske genom sedvanlig oberoende forskning vid universitet och högskolor. Låt mig erinra om att målet för den föreslagna utredningens redan är preciserat till att e-röstning ska prövas i de allmänna valen 2018, vilket faktiskt betyder ett mandat för att ta fram och utveckla ett system för e-röstning till dess. Till syvende og sidst är det trots allt en fråga om resurser. Det finns många långt mer angelägna områden, där bättre digitala lösningar är starkt efterfrågade, också av en folklig opinion inte minst vården. Det finns också många andra områden, där digitala lösningar skulle kunna förbättra förutsättningarna för människor att aktivt utnyttja sina demokratiska rättigheter och ta del i det demokratiska samtalet även mellan valen. Tingstäde, juli 2013 Jonas Söderström [1] [2] 5(5)

Datum Vår referens Sida Dnr: (5) Remissvar avseende vallagskommitténs slutbetänkande Eröstning och andra valfrågor (SOU 2013:24)

Datum Vår referens Sida Dnr: (5) Remissvar avseende vallagskommitténs slutbetänkande Eröstning och andra valfrågor (SOU 2013:24) Datum Vår referens Sida 2013-07-30 Dnr: 13-5692 1(5) Ert datum Er referens 2013-05-02 Ju2013/3126/L6 Rättssekretariatet Anneli Sihlstedt 08-678 5578 anneli.sihlstedt@pts.se Justitiedepartementet 103 33

Läs mer

Stockholms läns landsting 19

Stockholms läns landsting 19 Stockholms läns landsting 19 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2016 Tisdagen den 31 januari 2017 LS 2017-0084 10 Yttrande över betänkandet Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

Yttrande över remiss - Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten SOU 2016:71

Yttrande över remiss - Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten SOU 2016:71 Kommunstyrelsen 2016-12-21 Kommunledningskontoret KSKF/2016:588 1 (1) Kommunstyrelsen Yttrande över remiss - Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten SOU 2016:71 Förslag till beslut Valnämndens

Läs mer

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU15 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:36 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Läs mer

Användningsforum. Strategisk dialog kring tillgänglighet och användbarhet i it

Användningsforum. Strategisk dialog kring tillgänglighet och användbarhet i it Användningsforum Strategisk dialog kring tillgänglighet och användbarhet i it Uppdrag: Användare, 2015-04-14 Andreas Richter, projektledare för Användningsforums kansli Vad är Användningsforum? Regeringens

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/06260/FS

YTTRANDE. Dnr S2015/06260/FS YTTRANDE Dnr S2015/06260/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 29 mars 2016 Betänkandet Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Riktlinjer och principer för medborgardialog i Tierps kommun

Riktlinjer och principer för medborgardialog i Tierps kommun Riktlinjer och principer för medborgardialog i Tierps kommun Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Riktlinjer och principer för medborgardialog

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åsa Nilsson Bjervner Datum 2019-01-19 Diarienummer VLN-2018-0098 Valnämnden Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att

Läs mer

12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS

12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS 12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS 2018-0213 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-03-28 LS 2018-0213 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Stärkt skydd för

Läs mer

Yttrande över "Snabbare omval och skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)"

Yttrande över Snabbare omval och skydd för valhemligheten (SOU 2016:71) Yttrande 2017-01-26 Dnr 2016-891 Ert dnr JU2016-07760/L6 Yttrande över "Snabbare omval och skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)" Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Skellefteå kommun har inte utsetts

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

Förslag till remissyttrande till Justitiedepartementet; Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten

Förslag till remissyttrande till Justitiedepartementet; Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten 0490-254024 andreas.moller@vastervik.se, reviderat förslag Kommunstyrelsen Förslag till remissyttrande till Justitiedepartementet; Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten Bakgrund Justitiedepartementet

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun 1(5) Reglemente med gemensamma bestämmelser för styrelsen och nämnderna i Trelleborgs kommun Antaget av kommunfullmäktige den 24 november 2007, 276 Utöver vad i kommunal- och förvaltningslagen eller annan

Läs mer

Begäran om översyn av bestämmelserna om val till styrelse och nämnder i kommunallagen och lagen om proportionellt valsätt

Begäran om översyn av bestämmelserna om val till styrelse och nämnder i kommunallagen och lagen om proportionellt valsätt SKRIVELSE Vårt dnr: 14/6614 2014-12-12 Avdelningen för juridik Germund Persson Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Kopia: Finansdepartementet E-post: ju.registrator@regeringskansliet.se Fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2016-05-03 Handläggare: Beatriçe Hasani 08 508 18 095 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-05-19 Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun 2019-2022 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för digitalt medborgarförslag Riktlinjer 2019-04-29 Kommunfullmäktige

Läs mer

Regelrådet finner beskrivningen av bakgrund och syfte med förslaget godtagbar.

Regelrådet finner beskrivningen av bakgrund och syfte med förslaget godtagbar. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning 1 (8) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning har getts möjlighet att yttra

Läs mer

Yttrande över Nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga (promemoria)

Yttrande över Nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr VN/2018:1-108 2018-05-07 1/5 Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Valnämnden Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun Förslag till beslut

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av Polisorganisationskommitténs betänkande Tillsyn

Läs mer

E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande

E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande 2013-05-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/289-009 Valnämnden E-röstning och andra valfrågor, vallagskommitténs slutbetänkande (SOU 2013:24) Yttrande till justitiedepartementet Förslag till beslut Valnämnden

Läs mer

Inledning. Innehållet i förslaget. Alternativa lösningar. Utrikesdepartementet

Inledning. Innehållet i förslaget. Alternativa lösningar. Utrikesdepartementet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Framtida inriktning för färdtjänsten

Framtida inriktning för färdtjänsten Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden 2016-08-23

Läs mer

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Kommunkansliet Sofia Reimbert Datum 2016-06-07 Vår referens KS 2016/0187-940 Kulturdepartementet Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Tanums kommun har getts tillfälle att

Läs mer

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Enkätfrågor och underlag... 3 1.2 Undersökningstid... 3 1.3 Deltagare... 3 1.4 Analys av deltagarna... 4

Läs mer

Yttrande över Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder (promemoria)

Yttrande över Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över remiss från Justitiedepartementet om snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU:2016:71)

Yttrande över remiss från Justitiedepartementet om snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU:2016:71) Yttrande över remiss från Justitiedepartementet om snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU:2016:71) Örebro kommun anser att utredningens förslag till lösning för snabbare omval är bra,

Läs mer

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kommunledningskontoret Mathias Sköld, 0533-68 15 06 mathias.skold@saffle.se YTTRANDE Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1(5) Er referens Ku2016/00088/D Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Dnr ValN /

Dnr ValN / BÅSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Valnämnden 2018-03-22 4 (15) ValN 20 Dnr ValN 000003/2018-901 Yttrande över promemoria -Stärkt skydd för valhemligheten Beskrivning av ärendet Båstads kommun har

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop N2015/5090/EF 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för e-förvaltning Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop anser att utredningens förslag i stort är bra och vi stödjer slutbetänkandet.

Läs mer

Svar på remiss - Promemoria Stärkt skydd för valhemligheten

Svar på remiss - Promemoria Stärkt skydd för valhemligheten Kommunstyrelsen 2018-03-07 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2018:85 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (4) Kommunstyrelsen Svar på remiss - Promemoria Stärkt skydd för valhemligheten Förslag till

Läs mer

Remiss SOU 2016:71, Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten

Remiss SOU 2016:71, Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Kommunledningskontoret Karl Öhlander Kansli- och utvecklingschef Kommunledningskontoret +46 8-581 692 14 karl.ohlander@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-01-03

Läs mer

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun Kommunstyrelsen 2018-05-30 26/63 14:1 KS 122 Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. datum för folkomröstning

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Reglemente för Socialnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2013-11-21 180 Inledning Enligt 6 kap. 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

Betänkandet EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare (SOU 2010:63)

Betänkandet EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare (SOU 2010:63) Yttrande Diarienr 2010-12-20 1556-2010 Ert diarienr Ju2010/7476/EMA Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare (SOU 2010:63) Datainspektionen, som har

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

Yttrande över Förstärkt följerätt (promemoria)

Yttrande över Förstärkt följerätt (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Ärendenummer KS2017/239 VALN2016/2 Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Dokumenttyp Beslutad av Gäller fr.om. Gäller t.om. Reglemente Kommunfullmäktige 2017-06-12 Tillsvidare Ersätter Gäller för

Läs mer

~ Ekobrottsmyndigheten

~ Ekobrottsmyndigheten ~ Ekobrottsmyndigheten YTTRANDE Datum 2012-11-19 l (5) Verksjurist Liselotte Westerlind Rättsenheten Ert dn r Ju2012/54311 DOM D nr EBM A-2012-0385 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1593/2009) Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Promemoria om sänkt reklamskatt

Yttrande över Promemoria om sänkt reklamskatt Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten Yttrande Diarienr 1 (9) 2018-09-12 DI-2018-11829 Ert diarienr Ju2018/02783/L& Regeringskansliet, Justitiedepartementet Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser

Läs mer

Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7)

Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7) Utlåtande 2007:122 RI (Dnr 016-915/2007) Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2007:7)

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) KSN

Yttrande över förslag till nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-23 117 Yttrande över förslag till nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) KSN-2019-0650

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets promemoria Personalliggare i fler verksamheter

Yttrande över Skatteverkets promemoria Personalliggare i fler verksamheter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-15 363 Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och 2022.

Läs mer

Riktlinjer och principer för medborgardialog

Riktlinjer och principer för medborgardialog riktlinjer Riktlinjer och principer för medborgardialog Fastställd av kommunfullmäktige den 10 juni 2014 67 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se 1 Riktlinjer och principer

Läs mer

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism PM Rotel I (Dnr KS 2018/1306) Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 5 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22)

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Utlåtande 2004: RI (Dnr 314-2977/2003) Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:22) av Jan Björklund m.fl. (fp) om

Läs mer

0), TIERPS KOMMUN. Hembygdsgården Söderfors kl Emma Lokander. fredag 23 mars, 10.00, Tierps kommunhus

0), TIERPS KOMMUN. Hembygdsgården Söderfors kl Emma Lokander. fredag 23 mars, 10.00, Tierps kommunhus 2018-03-20 1 (7) Plats och tid Hembygdsgården Söderfors kl. 17.00-19.35 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-4 Utses att justera Justeringens plats och tid Emma Lokander fredag 23

Läs mer

BEVIS OM ANSLAGSDAG Valnämndens protokoll är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS OM ANSLAGSDAG Valnämndens protokoll är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (5) Plats och tid Myrsjön, Nacka stadshus kl. 17.30-18.30 BESLUTANDE Lars Stenholm (M) Eva Bosved (FP) Eva Åhlström (S) Leif Lingbert (M) Leif Holmberg (C) Andreas Brager (KD) Eva Hellung-Strohl (MP)

Läs mer

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed.

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed. 1(3) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-2727 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Arbetsmiljö Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Per Andersson Beslutsdatum: 2013-06-20

Läs mer

Yttrande över betänkandet Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)

Yttrande över betänkandet Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU 2016:71) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-1346 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)

Läs mer

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU32 Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändring i socialtjänstlagen. Den lagändring

Läs mer

Motion av Stefan Hanna (-) om att främja cykelidrotten i Uppsala KSN

Motion av Stefan Hanna (-) om att främja cykelidrotten i Uppsala KSN uppnik, KOMMUNSTYRELSEN 29 (56) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 201842-12 246 Motion av Stefan Hanna (-) om att främja cykelidrotten i Uppsala KSN-2017-3577 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

5 Verksamhetsplan för Stadsarkivet 2017 Dnr 1.1/3557/2016

5 Verksamhetsplan för Stadsarkivet 2017 Dnr 1.1/3557/2016 Kulturnämnden 2016-12-06 Sida 22 (56) 5 Verksamhetsplan för Stadsarkivet 2017 Dnr 1.1/3557/2016 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från Stadsarkivet: 1. att godkänna Stadsarkivets förslag till

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(8) Plats och tid Bysjön, kommunhuset, kl 13:30-16.00 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), Ordförande Carl Donnér (M), 1:e vice ordförande Kenneth Hallberg (S) Lotta

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53)

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Dnr Justitiedepartementet Stockholm

Dnr Justitiedepartementet Stockholm MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2017-02-17 Dnr 502-16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (SOU 2016:60) Ett starkare skydd för den

Läs mer

Protokoll. Demokratiberedning. stadshuset, Kompassen, kl.09:00-10:00

Protokoll. Demokratiberedning. stadshuset, Kompassen, kl.09:00-10:00 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, kl.09:00-10:00 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), l :e vice ordförande Maria Nilsson (S) Nina Bergman, utredare, kommunledningskontoret

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-05-17 Sektionen för demokrati och styrning Björn Kullander Arbetsrättssektionen Sophie Thörne Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Förslag till en nationell institution för

Läs mer

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets KF Ärende 9 Löpnummer i Politikerrummet: 22 Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets Tjänsteskrivelse 2013-09-30 KS 2012.0210 Handläggare: Karin Jirénius

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

e-förslag System för ökad medborgardialog

e-förslag System för ökad medborgardialog System för ökad medborgardialog Få medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala samhällsutvecklingen Vårt system för ökar medborgardialogen och gör medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala

Läs mer

Försöksverksamhet i Fagersjö augusti-december 2015

Försöksverksamhet i Fagersjö augusti-december 2015 Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (8) 2015-08-12 Handläggare: Marie Khoury 08 508 18 042 Till Farsta stadsdelsnämnd 2015-08-27 Försöksverksamhet i Fagersjö augusti-december 2015 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson Demokratigruppen 2006-06-26 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl.18.00 19.00 Beslutande Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson Övriga deltagare Patrik Hjalmarsson Utses att justera

Läs mer

Yttrande över Golv för statslåneräntan i skattelagstiftningen (promemoria)

Yttrande över Golv för statslåneräntan i skattelagstiftningen (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning 2018-04-23 Styrelsens arbetsordning Förbundsstyrelsen har till uppgift att främja, utveckla och administrera den svenska orienteringsidrotten och att företräda den nationellt och internationellt. Detta

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

FÖRSLAG 2016:110 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

FÖRSLAG 2016:110 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning FÖRSLAG 2016:110 LS 2016-0469 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Stockholms läns landsting 44 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP)

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) PM 2011:55 RI (Dnr 335-1498/2010) Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56)

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) 59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden antar

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2016-02-23 N2015/08335/ITP Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) Statskontoret

Läs mer

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN God lokal demokrati - EN PLATTFORM 1 2 Förord Valdemokrati är viktig, men väl så viktigt är vad som händer mellan valen: Har politikerna medborgarnas förtroende? Använder

Läs mer

Svar på remiss: Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss: Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Yttrande 1[8] Mottagare Kulturdepartementet Svar på remiss: Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Sammanfattning Betänkandet innehåller relativt omfattande analyser av samhällsutvecklingens påverkan på

Läs mer

Barnombudsmannens anmälningsskyldighet

Barnombudsmannens anmälningsskyldighet Socialutskottets betänkande Barnombudsmannens anmälningsskyldighet Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om utökad anmälningsskyldighet för Barnombudsmannen. Förslaget

Läs mer

SKL. 1. Vad gör vi bra idag? 2. Vad kan vi göra bättre? Brittmarie Boman

SKL. 1. Vad gör vi bra idag? 2. Vad kan vi göra bättre? Brittmarie Boman SKL 1. Vad gör vi bra idag? 2. Vad kan vi göra bättre? Brittmarie Boman IT-chef Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting 08-452 74 26 Brittmarie.boman@skl.se 1 Vervas

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för medborgardialog

Strategi. Luleå kommuns strategi för medborgardialog Strategi Luleå kommuns strategi för medborgardialog 2016-2020 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för medborgardialog Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad: Fastställd:

Läs mer

11. MEDBORGARDIALOG OCH SAMRÅD I KOMMUNER OCH LANDSTING

11. MEDBORGARDIALOG OCH SAMRÅD I KOMMUNER OCH LANDSTING Yttrande 2016-06-09 Dnr: Ku2016/00088/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kontaktperson: Gabriel Johansson, 070-874 93 30, gabriel@sverigesungdomsrad.se Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden"

Läs mer

Valnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Valdistriktsindelning inför 2014 års val. 2 Valnämndens budget 2014

Valnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Valdistriktsindelning inför 2014 års val. 2 Valnämndens budget 2014 Valnämnden Sammanträdesdatum 2013-06-25 Ärendelista 1 Valdistriktsindelning inför 2014 års val 2 Valnämndens budget 2014 3 Information om valnämndens erfarenheter från tidigare val 4 Valets utmaningar

Läs mer

Ett modernare valsystem med åtgärder mot valfusk och stärkt valhemlighet

Ett modernare valsystem med åtgärder mot valfusk och stärkt valhemlighet Kommittémotion SD59 Motion till riksdagen 2018/19:122 av Jonas Millard m.fl. (SD) Ett modernare valsystem med åtgärder mot valfusk och stärkt valhemlighet Innehåll Förslag till riksdagsbeslut 1 Motivering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - S ypv Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Marie Östh Karlsson (S) (ordrirande) Hans Bergfelt (M) (vice ordffirande) Stefan Gustafsson (5) Kajsa Hamnén (M) Ove

Läs mer