Hud- & Hårvård - rent

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hud- & Hårvård - rent"

Transkript

1 Hud- & Hårvård - rent? Varför bör du alltid köpa rena, naturliga produkter? Huden är en genomtränglig barriär. Det är vårt största organ. Det är av yttersta vikt att vi använder produkter som stärker - och inte skadar - denna ömtåliga barriär. Huden är väldigt absorberande, vilket du märker när du smörjer in dig. Egentligen bör vi inte lägga något på huden som vi inte kan äta. Detsamma gäller för hårvårdsprodukter och munvårdprodukter. Dessutom använder de konventionella företagen sig ofta av djurförsök. Det är alltså helt enkelt bättre både för dig, djuren och naturen med rena natur/eko produkter. Det gäller även städprodukter. Alla hår- och hudvårds-produkter som säljs på Clearlife.se är helt fria från giftiga konserveringsmedel, syntetiska tillsatser, djurförsök och annat som varken är bra för oss eller jorden på sikt. Naturliga ingredienser som sheasmör, mangosmör, kakaosmör, ekologiska oljor, vitaminer, växter och örter, eteriska oljor etc har vårdande och läkande egenskaper som lägger grunden för långsiktig hälsa och hållbarhet. För att kunna veta att de produkter du använder är rena och hälsosamma har vi skapat en lista på de mest skadliga ämnena som finns i hud och hårvård som du bör undvika. Sedan finns ju en del av dessa ämnen i även sk. naturlig/ekologisk kroppsvård. Därav finns det många ekologiska märken vi ej har valt att sälja. Inget av det på listan under säljs i några av våra produkter. I naturlig hårvård används istället snälla tensider som Coco-Glucoside = i Aubreys Organics schampon. Om du inte vill ha sådana tensider alls ska du satsa på märken som Natures Paradise, Vermont soap eller Akamuti. Vi får alla känna in och ta ansvar för hur vi vill ha det.

2 Allt som börjar och slutar på: TEA, DEA, och MEA DEA och MEA = hormonförstörande kemikalier som är kända som Cocamide DEA eller Lauramide DEA och de framkallar cancerogena nitrater och nitrosaminer. De används som lösningsmedel och rengörare. TEA kan genomgå nitrosation när det kommer i kontakt med andra kemikalier och blir då en cancerogen nitrosam. TEA = triethanolamine. Används som förtjockningsmedel. Allergent och irriterande och kan släppa ifrån sig små mängder av formaldehyd är cancerogent och starkt irriterande. Formaldehyd ex: Glyoxal, Glutaral Klassas som cancerframkallande, får ändå användas som konserveringsmedel i kosmetika (upptill en dos på 0,2%, i munvårdsprodukter upp till 0,1%) Formaldehyd inkräktar även avsevärt på proteinernas funktion, vilket medför en risk för hälsan. Phenoxyglycerin och Fhenoxyetanol Phenoxyethanol är ett syntetiskt konserveringsmedel, Phenoxyglycerin är tillverkat av det och ethylglycerin som båda är syntetiska kemikalier.fenoxyetanol tillverkas genom en reaktion mellan fenol och etylenoxid. etylenoxid är giftigt. Fenol tillverkas av bensen som är cancerframkallande men också av propen. Petrokemikalier. Detta har blivit ett populärt konserveringsmedel i eko hudvård istället för parbener. BHA och BHT BHA och BHT är kända allergi-framkallande ämnen som används mot härsknande av produkter. I djurförsök av dessa ämnen uppträdde förändringar på immunsystemet och blodbilden, på sköldkörteln och levern. Båda ämnen ansamlas i mänsklig vävnad och når fostret. De kan utan problem ersättas av den naturliga antioxidanten Tocopherol= Vitamin E, det finns ingen anledning att använda dem längre, ändå görs det. Propylenglykol Propylen glycol används som bakteriedödande och svampdödande. Förstärker den konserverande effekten om det används tillsammans med parabener. Misstänks vara störande för hjärna, lever och njure. Propylenglykol är en aktiv substans som också återfinns i bilmotorn som kylmedel, i flygplanens kylanläggningar, gummirengöring, kuddar med polyuretan, i färg, lim, emalj, lacker samt i många produkter som lösningsmedel. Irriterar huden.

3 Tensiderna: Trideceth, Laureth, Ceteareth, Glycereth och Steareth Tensider skrivs ut på produktetiketten bla. som ingredienser med ändelsen -eth. Allting som börjar på tex Trideceth- eller Laureth- (med vilket tal eller ordsammansättning som helst) är giftigt både för vattenlevande organismer och kroppen. Tvättaktiva ämnen är de skumbildande emulgeringsmedel sk. tensider som finns i vanlig och vissa ekologiska schampo, dusch och handtvål. Dem är framställda för att lösa upp fett och smuts, och hålla det i en flytande form fram tills de tvättas bort. Alla tensider löser upp fett och kan därmed också ta bort hudens naturliga fettämne, talg, som leder till torr hud och torr hårbotten. De tvätt-aktiva ämnena kan också tränga in i cellmembranen och därmed irritera huden. Några tensider irriterar mer än andra, t.ex. tar natrium lauryl sulfat och sodium lauryl sulfat bort det naturliga, skyddande fettlagret och gör huden torr och mer utsatt. Även Cocomidopropyl Betaine eller Ammonium Lauryl Sulfate är ej heller bra vilka används i viss ekologisk hårvård. Tensiderna: Sodium Laureth Sulfate/ Sodium lauryl Sulfate (SLS/SLES) SLS gör att det löddrar i många produkter. SLS kan reagera med andra ingredienser som tex DEA,MEA och TEA och bildar då nitrosaminer som är cancerogena. Finns även som: Magnesium Laureth Sulfate. SLS förändrar hudstrukturen och tillåter andra kemikalier att tränga djupare in i din hud och låter således fler kemikalier nå blodbanorna.tar även bort hudens naturliga fett (används i industri-avfettning). Det finns nästan studier i biblioteket hos PubMed vetenskap som alla påvisar toxiciteten hos denna kemikalie. Andra namn för denna kemikalie är sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, sodium dodecylsulfate, sulfuric acid, sodium salt sulfuric acid, A , Akyposal SDS, Aquarex ME och Aquarex methyl. Syntetiska Konservering smedel De nedan nämnda ämnena är speciellt kända för att orsaka allergiska reaktioner och hudirritation eller avge det cancerframkallande ämnet formaldehyd: Methylchloroisothiazolinon, Methylisothiazolinon, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, quaternium 15. Även dessa är farliga konserveringsmedel: p-phenylenediamine (giftigt hårfärgande ämne), Xylene (lösningsmedel i bla. nagellack), Methyldibromo Glutaronitrille, Laurylpyridinium Chloride, Dichlorobenzyl Alcohol, Diazlidinyl Urea, Bromochlorophene, Chlorphenesin, Chlorothymol.

4 Parabener: Buthyl- Methyl- Ethyl- Propyl- Bensyl- Propylparaben, Methylparaben och alla andra Parabener som andvänds som konservering bör undvikas. Dryga dussinet vetenskapliga studier har visat att parabener har en östrogenliknande effekt. Kroppen kan reagera på det falska hormonet eller hindras från att reagera när ett riktigt hormon bildas. Och från klimakteriebehandling med östrogener vet vi att tillfört östrogen kan stimulera tillväxt av bland annat bröstcancer. Man har också vetenskapligt visat att parabener som finns i exempelvis deodoranter och krämer tas upp genom huden och ansamlas i vävnad. Sammantaget säger detta inte att parabener ger cancer. Det säger heller inte att parabener inte ger cancer. Den vetenskapliga världen anser att ämnen som konsumentprodukter bör studeras närmare och det tar tid. Dr Philippa D. Darby laboratorietekniker från England, använde kromatografi och masspektrometri för att se om 20 prover av bröstcancer vävnad innehöll parabener. Forskarna säger att de fann sex olika typer av parabener i vävnaden och alla prover innehöll parabener. De säger att den genomsnittliga koncentrationen av alla typer av parabener i proverna var ungefär lika med det belopp som ledde bröstcancerceller att växa i provrör i tidigare studier. Darby säger att ett brett spektrum av ämnen kan imitera östrogen, inklusive vissa bekämpningsmedel, kosmetika och rengöringsmedel, och det är möjligt att aluminium salter och andra oorganiska östrogenrelaterade ämnen som kallas "metalloestrogens" kan ytterligare störa den normala hormonella signalering i bröstet. Darby säger också den mänskliga bröst nu utsätts för en mängd olika miljö-östrogena förolämpningar. Enligt Darby är aluminium särskilt oroande eftersom den tillämpas på ett område nära bröstet, och stannar kvar på huden. Deodoranter används ofta efter rakning, vilket gör det lättare för aluminiumsalter att komma in i blodomloppet. Studier har också visat att aluminium salter kan tränga igenom mänsklig hud under armarna. Darby säger dock att mycket mer forskning behövs innan de kan börja fastställa de samlade effekterna av alla dessa kemikalier. Informationscentret Miljo och Sundhed har klassat Butylparaben och Isotylparaben med hög miljöfara. Kan också heta: Parahydroxybenzoic syra, Bensylparahydroxybenzoic syra, Metyl-parahydroxybenzoic syra, Etylparahydroxybenzoic syra.

5 Aluminium Aluminium Sesquichlorohydrate, Aluminium Chloride, Aluminium Chlorohydrex PG och Aluminium Chlorohydrate är alla skadliga ämnen som används i deodoranter. De är syntetiska aluminiumsalter som täpper till porerna och det kan skada svettknölarna och ge inflammatoriska reaktioner. OBS! Naturliga aluminiumsalter som Alun är ej farligt. Kroppens reningssystem utsöndrar gifter och slagg via svett-körtlarna, vilket innebär att aluminiumklorid bidrar till minskad avgiftning och rening i kroppens lymfsystem. Kroppen tar upp ämnen extra lätt just i armhålan och då särskilt efter rakning, som skadar huden lätt. Emulgatorer: Mineraloljor Polysorbate 20 och alla nummer Emulgatorer är de olje- eller fetthaltiga delarna av emulsionen. De förhindrar uttorkning och skyddar huden eftersom de smörjer och mjukgör. De flesta vanliga hudvårdsprodukter använder syntetiskt framställda emulgatorer som t.ex. mineraliska oljor (paraffinvax och vaselin), därför att de är billiga och stabila. Mineralisk olja lägger en hinna över huden och förhindrar den att andas, förhindrar utsöndringen av slaggprodukter och kan därmed irritera huden. Andra syntetiska emulgatorer är till exempel silikoner (methicone och dimethicone). I likhet med de mineraliska oljorna kan silikoner påverka hudens förmåga att skilja ut avfallsämnen och därmed irritera huden. Silikoner är för övrigt inte heller biologiskt nedbrytbara. Paraffinoljor utvinns ur restprodukter vid råoljedestillation. De är lätta att hantera och billiga, så de används tyvärr flitigt. Går ofta under namnen Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin. Polysorbate 20 och med andra nummer bakom är skadliga emulgatorer. Polysorbater är syntetiska och tillverkas storskaligt inom industrin och rester av etylenoxid kan finnas kvar i kemikalien. Sorbitol är ett mycket processat ämne som kan tillverkas av både majs och sojabönor som kan vara genmodifierade. Naturliga emulgatorer som t.ex. växtoljor är upp-lösliga i talg och de tas upp och nyttjas enkelt av hudens celler. Dem bryts snabbt ner, är ekologiska och av ren kvalitet som t.o.m. kan ätas.

6 Allt som innehåller orden: PPG och PEG (Polyethylen -glykol) PPG och PEG är sk. etoxilerade ingredienser som framställs i tunga kemiska processer, som kräver mycket stränga säkerhetsåtgärder. PEG framställs syntetiskt av propangas. Dessa mycket farliga ämnen anses vara praktiska och billiga som tex emulgatorer, bindemedel och mjukgörare. De kan göra huden mer genomsläpplig och slussa in skadliga ämnen. De anses vara hormonstörande och cancerframkallande. Cancerframkallande därför att det vid nedbrytning kan släppa små mängder av formaldehyd. Står tex. PEG-8. Ftalater Ftalater är mjukgörande kemikalier som används mycket i plast och vet ni vad, samma används även i bla.smink och hårvård. Dessa är tyvärr svåra att spåra därav alltid bäst att köpa naturlig kroppsvård. Det kan skrivas ut som dibutyl och diethylhexyl Triclosan och Flour Triclosan används som antibakteriellt medel i bla. tandkrämer och diskmedel. Mycket skadligt för naturen och ifrågasatt för människans hälsa - det verkar som det har cancerogena effekter. Vi rekommenderar ej flour i tandkräm, det är dock en uppsats för sig så om du är intresserad av det så är det bästa att läsa på nätet. Zinkpyrition Zinkpyrition är ett gift som dödar svamp och finns i mjäll-schampo som är så giftigt att det inte får användas i bottenfärger på båtar. Det räcker med en TIOTUSENSDELS MATSKED I ETT TUSENLITERS AKVARIUM under 4 dagar för att HÄLFTEN av fiskarna ska dö. Varje år säljs mjällschampo med minst tio ton zinkpyrition i bara Sverige som åker ner i avloppet och således ut i havet. Dioxin Dioxin har identifierats som en av de 216 kemikalier som kopplas till bröstcancer i djurförsök på råttor (Cancer's 2007, artikel om cancerogener). Faran med dioxinerna påtalades första gångerna redan 1965 och bekräftades senare (1978) men används trots detta i dagens hår- och hudprodukter. Sedan FDA erkände farorna kring 1985, så har det påtalats att tillverkare bör undvika dessa gifter alternativt minska dem så att de ligger på doser under 10 ppm publicerades en undersökning av USFDA (Federal Drug Administration, USA) som visade att av 7 undersökta tampongmärken av välkända, konventionella märken, innehöll alla mätbara halter av dioxin. Dioxin tillhör ett av de giftigaste ämnen människan känner till.

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Weleda Baby - kort fakta om Weledas babysortiment

Weleda Baby - kort fakta om Weledas babysortiment Weleda Baby - kort fakta om Weledas babysortiment Weleda Baby är benämningen på Weledas babysortiment där den läkande ringblomman - calendula står i fokus. Serien innefattar 8 produkter som hjälper till

Läs mer

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se Vi är Ulrica Olsson och Marie Martna från miljökontoret Södertälje kommun Mer info på www.sodertalje.se Miljö & Natur> Företag och organisationer> Hygienlokaler Lagändringar Anmälningsplikten försvinner

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Allergiförebyggande hår- och hudvård för den medvetna familjen utan konserveringsmedel och utan parfym. - alltid en mildare lösning Konserveringsmedel

Läs mer

FLYTANDE TVÅL A406 0005 FT

FLYTANDE TVÅL A406 0005 FT FLYTANDE TVÅL A406 0005 FT ENTER FLYTANDE TVÅL är en exklusiv tvål för såväl händerna som för resten av kroppen. Tack vare att den har ett hudnära ph-värde och att den innehåller ett återfettande ämne

Läs mer

För att torr och känslig hud har olika behov.

För att torr och känslig hud har olika behov. För att torr och känslig hud har olika behov. Curami by CCS allt du behöver. Mer än 30 år. Så länge har vi på CCS ägnat åt att ta hand om torr och känslig hud. Den erfarenheten delar vi nu med oss av genom

Läs mer

Weleda presenterar den senaste generationen hårvård. Direkt från naturen till dig!

Weleda presenterar den senaste generationen hårvård. Direkt från naturen till dig! Weleda presenterar den senaste generationen hårvård. Direkt från naturen till dig! Efter flera års forskning lanserar Weleda nu en innovativ och ekologisk hårvårdsserie med sex produkter som baseras på

Läs mer

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar Fräsch på riktigt Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring Schampo, balsam, inpackningar Hårsprej, gel, vax och oljor Tandkräm

Läs mer

pr 88 Handskydd HANDSKYDD vattenlöslig Användningsområde: De flesta nedsmutsande arbeten där man inte kommer i kontakt med vatten.

pr 88 Handskydd HANDSKYDD vattenlöslig Användningsområde: De flesta nedsmutsande arbeten där man inte kommer i kontakt med vatten. pr 88 Handskydd vattenlöslig Användningsområde: De flesta nedsmutsande arbeten där man inte kommer i kontakt med vatten. Funktion: När krämen torkat in bildar den en helt kladdfri skyddsfilm. Den skyddar

Läs mer

NaTrue. Ny internationell märkning av naturkosmetik. Maria Bichel 081007

NaTrue. Ny internationell märkning av naturkosmetik. Maria Bichel 081007 NaTrue Ny internationell märkning av naturkosmetik Maria Bichel 081007 BAKGRUND Intresset för naturliga och säkra hudvårdsprodukter ökar runt omkring oss idag och vi ser en marknad där det hela tiden dyker

Läs mer

VO5 Shampoo Fade Defy

VO5 Shampoo Fade Defy 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE HÅRVÅRDSPRODUKT FORMEL Inhemsk

Läs mer

A FT. ENTER FLYTANDE TVÅL är dryg och eftersom det medföljer tvåldispenser med pump på (2 st/dunk) blir den enkel och ekonomisk att använda.

A FT. ENTER FLYTANDE TVÅL är dryg och eftersom det medföljer tvåldispenser med pump på (2 st/dunk) blir den enkel och ekonomisk att använda. FLYTANDE TVÅL A406 0005 FT ENTER FLYTANDE TVÅL är en exklusiv tvål för såväl händerna som för resten av kroppen. Tack vare att den har ett hudnära ph-värde och att den innehåller ett återfettande ämne

Läs mer

Det måste också vara fastställt att inga oönskade ämnen kan komma in i själva produkten vid hanteringen eller fyllnadsprocessen.

Det måste också vara fastställt att inga oönskade ämnen kan komma in i själva produkten vid hanteringen eller fyllnadsprocessen. DE OLIKA GRADERINGARNA För varje nivå; en, två eller tre stjärnor finns det angivet minimum nivå för natursubstanser liksom maxinivå för naturnära/naturidentiska substanser. Detta finns angivet för respektive

Läs mer

En artikel från www.clearlife.se - varuhus för en naturlig & hälsosam livsstil

En artikel från www.clearlife.se - varuhus för en naturlig & hälsosam livsstil En artikel från www.clearlife.se - varuhus för en naturlig & hälsosam livsstil Hjälp! Vilken solkräm ska jag välja? Den bästa solkrämen är hatt/keps och tunna kläder på de mest utsatta områdena och att

Läs mer

Topp 30-listan av farliga kemikalier.

Topp 30-listan av farliga kemikalier. Topp 30-listan av farliga kemikalier. Akrylnitril Farlighetsnummer: 336 o Mycket brandfarlig, hudkontakt och förtäring o Mängd som transporterades på vägarna 2002: 3667 ton Bindemedel i färg, lim etc.

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

Vätska, svettning och hudavlagringar

Vätska, svettning och hudavlagringar Vätska, svettning och hudavlagringar Hur mycket vätska behöver vi på en dag? Varför ska man duscha efter en idrottslektion? Vilken funktion har svetten för människorna? Byter vi människor hud precis som

Läs mer

Naturligt värderingar eller vetande? En granskning av naturkosmetik i spåret av den gröna vågen

Naturligt värderingar eller vetande? En granskning av naturkosmetik i spåret av den gröna vågen Naturligt värderingar eller vetande? En granskning av naturkosmetik i spåret av den gröna vågen Syftet med rapporten studera marknadsföringen av naturkosmetik om marknadsföringen stämmer överens med lagar

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

Information för frisörer

Information för frisörer Även fåfängan har sitt pris för miljön Information för frisörer Sonja Jones Miljösamordnare VA-enheten sonja.jones@horby.se 0415-37 83 11 Reningsverken Eslöv Ellinge RV (ingår i VA-syd) Hörby Lyby RV Höör

Läs mer

1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Användning

1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Användning AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Användning Hand

Läs mer

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Vid hudproblem hos hund och katt

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Vid hudproblem hos hund och katt DERMA Shampoo, Gel & Spot On Concentrate Vid hudproblem hos hund och katt HUD OCH PÄLS Hudbarriären skyddar En frisk hud och päls ger bästa skyddet och fungerar som en barriär mot omgivningen, för att

Läs mer

Bruatorpsån, foto Pernilla Landin

Bruatorpsån, foto Pernilla Landin Bruatorpsån, foto Pernilla Landin Duplikat system =två ledningsnät Avloppsreningsverk Sedimenteringsbassäng Sedimenteringsbassänger Avloppsrening hanterar i huvudsak organiskt material (=syreförbrukande

Läs mer

ETT FAKTABLAD FRÅN CENTRUM FÖR ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN 2015. Risker för frisörer skydda dina händer!

ETT FAKTABLAD FRÅN CENTRUM FÖR ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN 2015. Risker för frisörer skydda dina händer! ETT FAKTABLAD FRÅN CENTRUM FÖR ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN 2015 Risker för frisörer skydda dina händer! Som frisör arbetar du med många produkter som kan skada din hud. Kontakt med vatten och schampo gör

Läs mer

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell Celler- Byggstenar för allt levande Allt levande från de minsta bakterier till enorma växter och djur är uppbyggt av små byggstenar som kallas celler. Alltså allt som lever består av en eller flera celler.

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD OCEAN TVÅLCREME ALOE VERA

SÄKERHETSDATABLAD OCEAN TVÅLCREME ALOE VERA OCEAN TVÅLCREME ALOE VERA Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD OCEAN TVÅLCREME ALOE VERA AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 11.03.2014 1.1. Produktbeteckning Produktnamn

Läs mer

1 - In-vitrotest 2 - Japan Food Research Laboratories (Japanskt forskningslaboratorie)

1 - In-vitrotest 2 - Japan Food Research Laboratories (Japanskt forskningslaboratorie) Vanliga frågor Märke: Hur skiljer sig Glimpse Skin Care från andra hudvårdsprodukter? Glimpse Skin Care är en grön-fokuserad näring för huden som innehåller vår exklusiva BioActive X3 Complex vilken använder

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SOAP SENSITIVE ALOE VERA

SÄKERHETSDATABLAD SOAP SENSITIVE ALOE VERA SOAP SENSITIVE ALOE VERA Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD SOAP SENSITIVE ALOE VERA SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

Omarbetad: 2007-07-12 Internt nr: 480320 Ersätter datum: 2006-11-08

Omarbetad: 2007-07-12 Internt nr: 480320 Ersätter datum: 2006-11-08 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE Rengöringsmedel Inhemsk

Läs mer

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY Rapsodine Hudvård Naturlig skönhet på naturens villkor! Rapsodines produkter är baserade på svensk ekologisk rapsolja som effektivt mjukgör, återfuktar och vitaliserar din hud. Det är härligt att få känna

Läs mer

En hudvårdsserie för torr och känslig hud.

En hudvårdsserie för torr och känslig hud. En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Cetaphil - Kliniskt dokumenterad effekt Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och ansiktet. Produkterna är framforskade

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Hälsa alla välkomna. Då startar vi.

Hälsa alla välkomna. Då startar vi. Hudvårdstimme Hudvårdstimme Hälsa alla välkomna Hej och välkomna, presentera dig själv och säg att ni idag bjuder på en örtdryck med koncentrat från kinesiskt grönt te samt örter. Den innehåller mycket

Läs mer

Säkerhetsdatablad Hygien / Kosmetiskprodukt

Säkerhetsdatablad Hygien / Kosmetiskprodukt Sida 1 av 5 Omarbetad 20121130 Version 2 1. Namnet på ämnet/blandningen och företaget Handelsnamn Artikelnummer Användningsområde Dusch & Tvålcreme Marknadsförs av Biokleen AB Adress Galoppvägen 7, 567

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Omarbetad: 2014-11-20 Ersätter datum: 2010-11-10 TVÅL EXTRA

SÄKERHETSDATABLAD. Omarbetad: 2014-11-20 Ersätter datum: 2010-11-10 TVÅL EXTRA Omarbetad: 20141120 Ersätter datum: 20101110 1. Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Art.nr: TP605 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

Apotekets Kvalitetskontroll - introduktion

Apotekets Kvalitetskontroll - introduktion Kvalitetskontroll = Apotekets Kvalitetskontroll - introduktion 1. Behovskontroll För att en produkt skall tas in i Apotekets sortiment så skall produkten uppfylla ett behov - uttalat eller outtalat - samt

Läs mer

Därefter kommer du att fortsätta bli kontaktad av en handledare under en sex månaders period, ca en gång i månaden.

Därefter kommer du att fortsätta bli kontaktad av en handledare under en sex månaders period, ca en gång i månaden. Hur ser kursupplägget ut samt vad får jag lära mig? Xtreme Lashes training program är uppdelat i 2 och 1/2 dag Kurs börjar med två intsiv dagar, där både teori och praktik ingår Sedan är det övning som

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 00 A UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 00:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

I D U N M iner als lanser ar mer hudvård, makeup och en helt ny hår vårds serie

I D U N M iner als lanser ar mer hudvård, makeup och en helt ny hår vårds serie I D U N M iner als lanser ar mer hudvård, makeup och en helt ny hår vårds serie Hösten 2017 lanserade IDUN Minerals en ny hudvårdsserie som nu utökas med fler problemlösande produkter som peeling och fuktmask.

Läs mer

Människans Resurser i ett nötskal. Företagets hälsokoncept för dagens moderna människa.

Människans Resurser i ett nötskal. Företagets hälsokoncept för dagens moderna människa. Människans Resurser i ett nötskal Företagets hälsokoncept för dagens moderna människa. Bli frisk och framgångsrik Energi är grunden för livet! Oavsett vad du vill åstadkomma i livet så krävs det energi,

Läs mer

RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT

RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT www.gaiasverige.se Ax & Lin GAIA:S HISTORIA Hudvårdsserien skapades av mamma Michelle vars son föddes med känslig hud och utvecklade eksem redan vid 8 veckors ålder. De provade

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 2006:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

Säkerhetsdatablad Hygien / Kosmetiskprodukt

Säkerhetsdatablad Hygien / Kosmetiskprodukt Sida 1 av 5 Omarbetad 20121108 Version 4 1. Namnet på ämnet/blandningen och företaget Handelsnamn Användning Duschtvål Leverantör RELACO AB Adress Box 2039 264 02 Östra Ljungby Telefon 043521830 Fax 043521837

Läs mer

Vilken tvål ska jag köpa?

Vilken tvål ska jag köpa? Vilken tvål ska jag köpa? Skonsamma och miljövänliga tvålprodukter i Jönköping Michelle Gustafsson April 2016 Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 1.1 Syfte... 4 1.2 Frågeställningar... 4 1.3 Metod...

Läs mer

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Sammanfattning Hygienbubblan Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Inledning Vi omger oss dagligen av en massa olika produkter som kan innehålla farliga kemikalier. Allt ifrån elektronik,

Läs mer

Kampanjpaket! Hållbar vänskap! VÄN Sweden, Box 177, JÖNKÖPING Tel: +46 (0) ,

Kampanjpaket! Hållbar vänskap! VÄN Sweden, Box 177, JÖNKÖPING Tel: +46 (0) , Hållbar vänskap! Miljövänlig Hudvänlig Dryg och ekonomisk Attraktiv design Svensktillverkad med kvaliet och miljö i fokus VÄN är en ny serie svensktillverkade, skonsamma och miljöanpassade hygienoch rengöringsprodukter

Läs mer

Nutri5 Frågor och Svar

Nutri5 Frågor och Svar Nutri5 Frågor och Svar Fråga: Vad innehåller Nutri5? Svar: Nutri5 är en sojabaserad mix med jordgubbssmak som innehåller en unik kombination av högkvalitativt sojaprotein, sojafibrer och sojagroddar. Nutri5

Läs mer

Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE.

Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE. Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE www.gaiasverige.se EXKLUSIV HÅRVÅRD FRÅN NONIQUE! TA STEGET OCH BYT TILL EKOLOGISK HÅRVÅRD Ett sunt och vackert hår börjar med en frisk och sund hårbotten. I hårbotten

Läs mer

Vad är ett bioraffinaderi och varför är de så bra för framtiden och miljön?

Vad är ett bioraffinaderi och varför är de så bra för framtiden och miljön? Vad är ett bioraffinaderi och varför är de så bra för framtiden och miljön? Vad är ett bioraffinaderi? Ett bioraffinaderi är som alla andra fabriker, ett ställe där man tar in råvaror som i fabriken omvandlas

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Swarfega Jizer Bio

SÄKERHETSDATABLAD Swarfega Jizer Bio Omarbetad 18/05/2011 Ersätter datum 15/02/2011 SÄKERHETSDATABLAD AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn Produktnr. JIB608RS, JIB60K, JIB76R 1.2 Relevanta

Läs mer

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE Produkter för kropp och ansikte Kronans Extra Care Kroppstvål, pris: 49 kr för 350 ml En mild och skonsamt rengörande tvål med hudvänligt ph-värde för torr och känslig hud.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. FRØYA HANDCREME SOFT Utskriven 2005-06-01 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING / ÄMNENAS KLASSIFICERING

SÄKERHETSDATABLAD. FRØYA HANDCREME SOFT Utskriven 2005-06-01 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING / ÄMNENAS KLASSIFICERING SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn FRØYA HANDCREME SOFT Artikelnummer 791109 62579119 Användning/Produkttyp Leverantör Hudcreme Nilfisk-Advance Adress Box 44045 Postadress

Läs mer

Nu Skin Hair Care Conditioners

Nu Skin Hair Care Conditioners Nu Skin Hair Care Conditioners Den perfekta följeslagaren till ditt schampo från Nu Skin Ta hårvården ett steg längre med effektiva balsam från Nu Skin. Balsam som inte kompromissar vare sig det gäller

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET

THE GENTLE BEAUTY SECRET THE GENTLE BEAUTY SECRET O F T H E S TA R S Schhh Cetaphil har länge varit en skönhetshemlighet i Hollywood. Eller ja, så hemlig är den egentligen inte. Cetaphil kommer nämligen ofta först bland stjärnornas

Läs mer

VRID TILLBAKA KLOCKAN

VRID TILLBAKA KLOCKAN VRID TILLBAKA KLOCKAN EUROPE SWE FRISK HUD ÄR VACKER HUD Alla föds med mjuk och elastisk hud. Dina celler är nyckeln till din naturliga hälsa och skönhet. Hudceller hos yngre personer återskapas hela

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Schampo & Duschtvål Mevon 66, 1 L

SÄKERHETSDATABLAD. Schampo & Duschtvål Mevon 66, 1 L Schampo & Duschtvål Mevon 66, 1 L Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Schampo & Duschtvål Mevon 66, 1 L AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 28.02.2010 1.1. Produktbeteckning

Läs mer

Varuinformationsblad/ Säkerhetsdatablad ( MSDS)

Varuinformationsblad/ Säkerhetsdatablad ( MSDS) Varuinformationsblad/ Säkerhetsdatablad ( MSDS) AMAZING ELEVATION SHAMPOO EASY CARE 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Produktnamn: Amazing Elevation Shampoo Artikelnummer: 44074571 1000

Läs mer

En hudvårdsserie för torr och känslig hud.

En hudvårdsserie för torr och känslig hud. En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Cetaphil - Kliniskt dokumenterad effekt Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och ansiktet. Produkterna är framforskade

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Sköljmedel APPLE & ALOE VERA Art.nr 100641, 100652, 100661

Sköljmedel APPLE & ALOE VERA Art.nr 100641, 100652, 100661 Faktablad över beståndsdelar 2011-08-30 Sköljmedel Apple & Aloe Vera Sköljmedel APPLE & ALOE VERA Art.nr 100641, 100652, 100661 Silicone Emulsion CI 19140 CI 42090 Faktablad över beståndsdelar 2011-08-30

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen det första livet på jorden - mikroorganismer - göra jobbet.

Läs mer

Säkerhetsdatablad I enlighet med 2001/58/EG

Säkerhetsdatablad I enlighet med 2001/58/EG Tryck datum: 06.11.2002 Revisions datum: 22.10.2002 Sida: 1 av 6 1. Identifikation av substans/preparat och företag Produktkod: t2r01_sd 1.1 Handelsnamn FaST 365 koncentrat för golvrengöring Substansens/preparatets

Läs mer

DNA- analyser kan användas för att

DNA- analyser kan användas för att Genteknik DNA- analyser kan användas för att -identifiera och koppla misstänkta till brottsplats -fria oskyldigt utpekade och oskyldigt fällda -personidentifiering vid masskatastrofer, krig, massgravar

Läs mer

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium O Syre C Kol H Väte N Kväve P Fosfor Ca Kalcium Grundämnen som utgör ca 98 % av kroppsvikten Dessa grundämnen bygger i sin tur upp molekylerna i vår kropp Kroppen är uppbyggd av samma beståndsdelar av

Läs mer

1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget. 2. Farliga egenskaper. 3. Sammansättning/Information om beståndsdelar

1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget. 2. Farliga egenskaper. 3. Sammansättning/Information om beståndsdelar 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet eller preparatet Användning av ämnet eller preparatet Flytande tvål Namnet på bolag/företag B. Braun Medical AB Box110 182 11 Danderyd

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi annika.hanberg@ki.se Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Vad jag arbetar med Professor på Institutet för miljömedicin,

Läs mer

Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning

Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning Mars 2009 Konsumentföreningen Stockholm 1 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i den egna Medlemspanelen om

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET

THE GENTLE BEAUTY SECRET THE GENTLE BEAUTY SECRET O F T H E S TA R S En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Och för dig som vill undvika det. Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Svetsvätska för vägg

SÄKERHETSDATABLAD. Svetsvätska för vägg SÄKERHETSDATABLAD 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1:1 PRODUKTBETECKNING Produktnamn 1:2 RELEVANTA IDENTIFIERADE ANVÄNDNINGAR AV ÄMNET ELLER BLANDNINGEN OCH ANVÄNDNINGAR SOM DET AVRÅD

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET

THE GENTLE BEAUTY SECRET THE GENTLE BEAUTY SECRET O F T H E S TA R S En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Och för dig som vill undvika det. Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och

Läs mer

Juverkrämer & spenfett. Salvor och krämer smooth spenfett

Juverkrämer & spenfett. Salvor och krämer smooth spenfett Juverkrämer & spenfett Salvor och krämer smooth spenfett 4 3:30 Salvor och Liniment för djur 3 Pos.. 3. 90650 906503 906504 906505 906506 906507 906508 God hudvård för djur Sun inkl krok och klämtub inkl

Läs mer

Mille Notti lanserar Spa-kollektion - Handtillverkat och ekologiskt med naturliga dofter.

Mille Notti lanserar Spa-kollektion - Handtillverkat och ekologiskt med naturliga dofter. PRESSINFORMATION Stockholm, december 2011 Mille Notti lanserar Spa-kollektion - Handtillverkat och ekologiskt med naturliga dofter. Mille Notti har sedan 20 år tillbaka levererat sängkläder och frotté

Läs mer

Kosmetika och hygienprodukter (KoH) - Vad finns det för regler?

Kosmetika och hygienprodukter (KoH) - Vad finns det för regler? Kosmetika och hygienprodukter (KoH) - Vad finns det för regler? Tvål, schampo, tandkräm, hudkräm, munskölj, smink, badbomber, teatersmink, badkritor, hårfärg, solskyddskräm, nagellack & hårspray m.m. Lena

Läs mer

Giftfri upphandling. Minska utsläppen från avfall. Anna Wemming. Enheten för vatten.

Giftfri upphandling. Minska utsläppen från avfall. Anna Wemming. Enheten för vatten. Giftfri upphandling Minska utsläppen från avfall Anna Wemming Enheten för vatten anna.wemming@lansstyrelsen.se Bakgrund Miljögiftsprovtagningen 2004-2018 Ca 200 provtagningslokaler >40 000 mätvärden Ca

Läs mer

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra,

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra, Jag använder mig av råvaror från kontrollerade odlingar, enkla recept och gör små satser. Det är som att laga mat, både roligt och spännande. Jag förvånas ständigt över hur lätt och enkelt det är att själv

Läs mer

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling Fler än du tror tål inte starka dofter Välj OPARFYMERAT Handling Behandling 3,2 miljoner människor i Sverige lider av astma, allergi eller överkänslighet. Det här är doftöverkänslighet. Parfymerade produkter

Läs mer

Säkerhetsdatablad för Conlit Glue

Säkerhetsdatablad för Conlit Glue 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produkt Kemikaliens namn: Conlit Glue Huvudsakligt användningsområde: Limning av brandskivor vid brandklassade konstruktioner. Leverantör Roxull AB, Box 11505, 550

Läs mer

- den naturliga vägen - för din baby och för dig som vill ha det bästa för din hud

- den naturliga vägen - för din baby och för dig som vill ha det bästa för din hud - den naturliga vägen - för din baby och för dig som vill ha det bästa för din hud I mitt arbete som akupunktör och massör behandlar jag ofta personer med känslig hud eller olika typer av hudproblem samt

Läs mer

me-nytt www.marjaentrich.com info@marjaentrich.com nr: 85

me-nytt www.marjaentrich.com info@marjaentrich.com nr: 85 Marja Entrich me-nytt www.marjaentrich.com info@marjaentrich.com nr: 85 EN HÄRLIG TJEJTRÄFF ZINK FÖR DEN TORRA HUDEN bäst i test i expressens söndagsbilaga hela 7 gånger. (5 getingar) Nu har vi fått vinter

Läs mer

Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser

Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser Inledning Vad är det egentligen vår mat innehåller, är innehållet alltid så oskyldigt som man tror? Hur ofta brukar man inte förbise innehållsförteckning

Läs mer

Riksupptakt Miljövänliga Veckan Stockholm, 12-13 mars 2016

Riksupptakt Miljövänliga Veckan Stockholm, 12-13 mars 2016 Riksupptakt Miljövänliga Veckan Stockholm, 12-13 mars 2016 Hur tänker Naturskyddsföreningen när det gäller kemikalier i kosmetika och hygienprodukter? Cecilia Hedfors, sakkunnig rikskansliet Se presentation.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Tvål Extra Mild Mevon 77, 1 L

SÄKERHETSDATABLAD Tvål Extra Mild Mevon 77, 1 L Tvål Extra Mild Mevon 77, 1 L Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Tvål Extra Mild Mevon 77, 1 L AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 07.10.2009 1.1. Produktbeteckning

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 1.1 Produktbeskrivning

Säkerhetsdatablad. 1.1 Produktbeskrivning Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeskrivning Hybran Plus G2 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD KONSUMENTKEMI

SÄKERHETSDATABLAD KONSUMENTKEMI Omarbetad datum: 20121127 Ersätter datum: 20091021 1. Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Art.nr: 243XXXX Läkemedelsverket (Reg.nr): 8900140 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Informationsbroschyr till apotekspersonal. Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet

Informationsbroschyr till apotekspersonal. Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet Informationsbroschyr till apotekspersonal Många lider av mjäll utan att behandla den egentliga orsaken till problemet HUDEN I HÅRBOTTEN Sverige har ett skiftande klimat med många temperaturförändringar.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avser

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avser Sida: 1 Datum för sammanställning: 17/05/2015 Revisionsnr: 1 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: 1.2 Relevanta identifierade användningar av

Läs mer

Lagar och regler om kemikalier

Lagar och regler om kemikalier Exempel från: Håll Sverige Rent Lagar och regler om kemikalier Låt eleverna läsa om lagar och regler kopplat till kemikalier, prata om texterna tillsammans, och avsluta med en frågesport. Läs och frågesporta

Läs mer

RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT - FÖR HONOM. www.gaiasverige.se. Ax & Lin

RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT - FÖR HONOM. www.gaiasverige.se. Ax & Lin RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT - FÖR HONOM www.gaiasverige.se Ax & Lin NYCKELARGUMENT Skapade med enbart rena naturliga och ekologiska ingredienser. Sammansatt av ingredienser som kan hjälpa i kampen mot

Läs mer

THE GENTLE BEAUTY SECRET OF THE STARS

THE GENTLE BEAUTY SECRET OF THE STARS THE GENTLE BEAUTY SECRET OF THE STARS Schhh Cetaphil har varit en skönhetshemlighet i Hollywood i 60 år. Eller ja, så hemlig är den egentligen inte. Cetaphil kommer nämligen ofta först bland stjärnornas

Läs mer

Innehåll MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER

Innehåll MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER Innehåll Kemisk-tekniska produkter... 3 Kemisk-tekniska produkter... 4 Omfattning... 4 Kvalificeringskrav... 6 Kvalitetssäkring...

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD KONSUMENTKEMI

SÄKERHETSDATABLAD KONSUMENTKEMI Omarbetad: 20141218 Ersätter datum: 20130225 1. Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Art.nr: 224XXXX Läkemedelsverket: 0091458 1.2 Relevanta identifierade användningar

Läs mer