Uppföljning av KTH:s utvecklingsplan efter tre år ( )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av KTH:s utvecklingsplan efter tre år ( )"

Transkript

1 Uppföljning av KTH:s utvecklingsplan efter tre år ( ) Under 2013 togs en handlingsplan fram, som konkretiserar utvecklingsplanen i delmål och aktiviteter med en tydlig ansvarsfördelning. Detta uppföljningsdokument grundar sig på uppföljningen av handlingsplanen, som av naturliga skäl är mer detaljerad då den även är utgångspunkt för verksamhetsplaner inom universitetsförvaltningen. Data och uppgifter har också hämtats från KTH:s indikatorrapport och årsredovisning. Tonvikten ligger på genomförda eller pågående aktiviteter Dispositionen av detta dokument följer helt KTH:s utvecklingsplan för att tydliggöra uppföljningen av denna. Det innebär att aktiviteter under året som inte tar sin utgångspunkt i utvecklingsplanen inte finns omnämnda här. KTH:s indikatorrapport innehåller fler kvantitativa uppgifter och ska ses både som ett underlag och som ett komplement till föreliggande uppföljningsdokument. Uppgifterna gäller (om inte annat anges) per den 31 december Peter Gudmundson /Anton Ridderstad 1 (15)

2 Övergripande mål De sju övergripande målen är styrelsens och ledningens prioriterade mål för utvecklingsperioden För flertalet av målen kan en positiv utveckling visas. 1 KTH:s position som ett ledande tekniskt universitet ska stärkas och manifesteras i de mest relevanta rankinglistorna KTH står sig fortfarande väl i den internationella konkurrensen och har under de senaste åren varit fast förankrat bland de 200 främsta. World University Rankings (QS) 2015 rankade KTH på plats 92. (2012: plats 142), vilket är den mest framskjutna position KTH haft i en internationellt ledande ranking. Enligt THE World University Rankings 2015 rankades KTH på plats 155 (2012: 140). QS rankar även universitet inom Engineering & Technology. Här har KTH avancerat de senaste åren, från plats 43 (2012) till plats 36 (2015). Inom Engineering & Technology rankas KTH bland de tio främsta i Europa och till det högst rankade i Norden. En förutsättning för att avancera i ledande globala rankingar och bibehålla en position bland de 200 främsta är att ha ett stort antal artiklar i de bibliometriska databaserna Scopus och Web of Science samt, i synnerhet, att publikationerna erhåller ett stort antal citeringar. Antalet kvalitetsgranskade artiklar har ökat med hela 22 procent mellan 2011 och 2014 samtidigt som den fältnormerade citeringsgraden varit jämförelsevis oförändrad under den period som utvecklingsplanen omfattar. 2 Andelen studenter som tar examen ska öka väsentligt Den positiva utvecklingen för ökningen av antalet examina har fortsatt under KTH gör bedömningen att utvecklingsplanens mål för samtliga examina kommer att nås under Studenterna fortsätter att ta ut flera examina grundat på samma studier. Cirka 40 procent av dem som tog ut en civilingenjörsexamen 2015 tog också ut en eller två examina till. 3 Spjutspetsarna i KTH:s forskning ska bli fler En given förutsättning för att KTH ska vara ett ledande och högt rankat universitet är att lärosätet lyckas få fram fler spjutspetsar i forskningen. KTH:s andel av de tio procent av de högst citerade publikationerna inom respektive forskningsfält var elva procent för , ( : 12 procent) fanns 72 forskare vid KTH med fler än tio publikationer bland de 25 procent mest citerade inom respektive forskningsfält (2013: 56 forskare). Sett till andel publikationer i de 20 procent mest citerade tidskrifterna står sig KTH fortsatt mycket väl, med en andel på 29 procent för ( : 28 procent). 15 KTH-forskare har erhållit ERC-grants under ( : tio KTH-forskare). För att ytterligare stärka spjutspetsarna i KTH:s forskning utlystes tio biträdande lektorat inom breda områden och med attraktiv finansiering under Dessa biträdande lektorat kommer att tillsättas under (15)

3 4 Samverkan med externa aktörer ska underlättas och växa i omfattning Under året har KTH:s ambitioner om fördjupad samverkan med det omgivande samhället utvecklats vidare i nära dialog med fakulteten och enligt KTH-modellen för samverkan. En ny strategisk samverkanspartner har tillkommit under När det gäller internationell samverkan har KTH fördjupat samarbetet med partners i de prioriterade regionerna. Utvecklingsprojekt för att stärka KTH:s samhällspåverkan (impact) har initierats och bland annat resulterat i att impactansvariga utsetts på samtliga skolor. 5 E-lärande ska vara en självklar del av KTH:s utbildning Som ett led i förverkligandet av KTH:s vision för e-lärande har KTH under 2015 etablerat en projektorganisation som håller ihop stödet för e-lärande, genomfört en upphandling av en ny lärplattform, samt startat arbetet med att ta fram en första Massive Open Online Course (MOOC). KTH har också gått med i universitetsnätverket edx som tillhandahåller en plattform för MOOC-kurser. Inom ramen för projektorganisationen har systemstöd för kursvärdering utvecklats, plagiatkontrollsystem upphandlats samt arbete med mentometersystem initierats. Under året har det högskolepedagogiska stödet innefattat framtagande av en kommunikationsplan, lansering av lärarstödswebb på intranätet, utökning av användarstödet i samverkan med IT-supporten samt genomförande av aktiviteter för lärare. 6 Andelen kvinnor i fakulteten och bland studenterna ska öka och jämställdheten förbättras Andelen kvinnor totalt sett i fakulteten är oförändrad 2015 i jämförelse med 2014, men bland nyanställda har andelen kvinnor minskat. Bland nyantagna studenter på civilingenjörsprogrammen har andelen kvinnor ökat från 33 till 34 procent. På högskoleingenjörsprogrammen nåddes utvecklingsplanens mål om 25 procents andel kvinnor 2014, och denna andel är oförändrad KTH:s campusmiljöer ska präglas av kreativitet och hållbar utveckling Flera omfattande projekt pågår på KTH:s olika campus, såväl nybyggnad som om- och tillbyggnad, för att skapa moderna och ändamålsenliga miljöer för utbildning, forskning, samverkan och innovation. Fram till och med 2019 kommer drygt 1000 studentbostäder att byggas på campus. 3 (15)

4 Karriärer vid KTH Att bygga excellenta miljöer Ledarskapsutbildning En översyn av innehållet i KTH:s ledarskapsutbildningar har genomförts ur ett genusperspektiv. I de centralt finansierade ledarutvecklingsaktiviteter som KTH erbjudit under 2015 har 106 personer deltagit (32 kvinnor och 74 män). Exempel på aktiviteter är KTH:s ledarskapsprogram, mentorprogram och handledningssamtal. Förutom nystartade program pågår årliga uppföljningsträffar med tidigare årskullar. I riktlinjerna för ledarskap förtydligas chefsrollen i linjeorganisationen. Under 2015 har kompetensutveckling i chefsrollen erbjudits. Utbildningsmoduler är en del av det förebyggande stöd som utvecklats till chefer för att hantera komplexa situationer inom personalområdet. Fördelat på 11 utbildningstillfällen har 148 personer deltagit (102 kvinnor och 46 män). Jämställdhet och mångfald i fakulteten Vicerektor för fakultetsförnyelse och jämställdhet har under 2015 fått ett utvidgat uppdrag med ett övergripande ansvar för jämställdhetsarbetet som nu omfattar jämställdhet för all personal och studenter i utbildningen. Som en följd av uppdraget bildades en övergripande JML-grupp för det strategiska JML-arbetet, med vicerektor som ordförande. I enlighet med rekommendationerna i den rapport om arbetet med jämställdhet, som kom under 2015, beslutade rektor om en handlingsplan med särskilda åtgärder för JML-arbetet inom fakulteten. Aktiviteterna följdes upp och redovisades för universitetsstyrelsen under hösten. Indikatorer är införda i rapporten och fortsätter användas. Vicerektor för fakultetsförnyelse och jämställdhet arbetar med utveckling och uppföljning tillsammans med Future Faculty-ansvariga på skolorna. På liknande sätt finns en dialog med programansvariga för respektive utbildningsprogram. Rekrytering Under året startades fakultetsrådets utbildning för rekryteringskommittéernas ledamöter. Utbildningen består av fyra moment: lagar och regler, neutral meritvärdering, pedagogisk skicklighet samt intervjuteknik. Under 2015 har 29 av 165 ledamöter genomgått samtliga moment. Under 2015 har en ny process för rekrytering av fakultet införts. De ur jämställdhetssynpunkt viktigaste inslagen i denna är att synliggöra det inledande sökarbetet och att ställa krav som leder till att väl kvalificerade manliga och kvinnliga kandidater identifieras. Vid varje anställningsärende ska en rekryteringsnämnd tillsättas av rekryteringskommitténs ledamöter. Rekryteringsnämnden hanterar varje ärende från initiering tills förslag på vem som bör anställas har lämnats till beslutande chef. 4 (15)

5 Utvecklingsmöjligheter för alla Årligen genomförs två strukturerade mentorprogram med parter från både högskolesektorn och näringslivet. Då behoven av intern respektive extern mentor ser olika ut individanpassas efterfrågan av mentorer i samråd med skolorna. Karriärutvecklingsstödet, som erbjuds anställda inom den akademiska karriärvägen Tenure Track, genomfördes med följande aktiviteter: Partners in Learning-programmet (17 deltagare), vetenskapliga seminarier (35 deltagare) och ledarskapsutveckling (20 deltagare under både vår- och hösttermin). Syftet är att tydliggöra vad som krävs för en vidare meritering till lektor och professor samt att erbjuda möjlighet till utveckling inom områden som är relevanta för en vidare karriär vid KTH. Karriärutvecklingsprogram har även genomförts för forskare. KTH införde under år 2015 en möjlighet för lärare vid KTH att ansöka om stöd för en sabbatsperiod. Sabbatsperioden kan antingen förläggas till andra universitet eller till företag och kan utövas i längre sammanhållna perioder eller i mindre del av arbetstid utsträckt över en längre tidsperiod. Satsningen ska stärka både individers utveckling samt KTH:s kunskapsutbyte med omvärlden och finansieras genom centrala avsättningar. Under 2015 har åtta lärare tilldelats medel. Utveckling av fakultetsråd och förtroenderåd som nätverk Under 2015 tillträdde ett nytt fakultetsråd efter val. Dessutom har ett fakultetskollegium valts med uppgift att förankra och kommunicera frågor av särskild vikt med KTH:s fakultet. Miljö och hållbar utveckling KTH ska aktivt verka för att öka lärares och studenters kunskap om och engagemang i frågor gällande miljö och hållbar utveckling. Under året har KTH-Sustainability genomfört ett antal seminarier och nätverksträffar inklusive KTH-Sustainability Education Day. Mål 2016 Andel lärare med högskolepedagogisk utbildning minst 40 procent (2015: 30 procent; 2014: 25 procent) Andel kvinnor i fakulteten minst 25 procent (2015: 19 procent; 2014: 19 procent) Andel kvinnor av nya professorer 20 procent (andel : 28 procent; antal : 21 av 74) Andel kvinnor av nya lektorer 25 procent (andel : 22 procent; antal : 28 av 129) Andel kvinnor av nya biträdande lektorer 30 procent (andel : 18 procent; antal : 8 av 45) 5 (15)

6 Utbildning Rekrytering, mottagning och mentorer Antalet förstahandssökande till civilingenjörsprogrammen ökade 2015 med ca 300 till drygt 3 700, vilket ska ställas mot utvecklingsplanens mål om sökande För högskoleingenjörsprogrammen passerades målet om 1000 förstahandssökande 2016 då resultatet 2015 blev Försöket med prov i matematik och fysik som alternativ antagning till tre civilingenjörsprogram har utvärderats. Provet kommer att fortsätta användas och följas upp för civilingenjörsprogrammen i teknisk fysik, elektroteknik och farkostteknik. Samverkan mellan THS och KTH:s ledning, skolor och universitetsförvaltning kring mottagningen av studenter som ett gemensamt ansvar fortsätter under Genomströmning Verktyg för analys av och dialog om genomströmning och examinationsgrad har implementerats under Större basresurser till utbildningskanslierna och programmen har införts från Under 2015 har också genomströmningsdialoger med företrädare för alla civilingenjörsprogram genomförts. Programstruktur Tydligare program och inriktningar Fakultetsrådet har beslutat att inte behandla ansökningar om inrättande av nya program inför läsåret 2017/18 förutom de som beslutas i skolornas verksamhetsuppdrag 2016 samt de som bordlagts vid tidigare sammanträde. Under 2015 och början av 2016 genomförs en utredning av KTH:s programstruktur på grundnivå och avancerad nivå. Tydligare programansvar Större basresurser till utbildningskanslierna och programmen har införts från Miljö och hållbar utveckling Skolorna tog under 2013 fram handlingsplaner för att tillse att miljö och hållbar utveckling finns inom alla utbildningsprogram. Under 2015 har en uppföljning gjorts. Ökad valfrihet och internationella spår Skolorna har i sina verksamhetsuppdrag för 2016 i uppdrag att införa 30 hp individuella val (utöver eventuell villkorlig valfrihet, inriktningsval och ämne för examensarbete) på civilingenjörsprogrammen. 6 (15)

7 Pedagogisk utveckling Pedagogiskt program och pedagogiska utvecklare på KTH Som en central del av den pedagogiska utvecklingen på KTH har under utvecklingsplansperioden skett en stor satsning på 24 pedagogiska utvecklare vid KTH:s skolor. Huvuduppdraget för de pedagogiska utvecklarna är att stimulera och underlätta för skolans lärare, lärarlag och program att bedriva och implementera pedagogiskt utvecklingsarbete. Fokus i satsningen är genomströmning och ökad examinationsgrad. KTH:s riktade treåriga satsning på pedagogiska utvecklare vid KTH:s skolor har 2016 som sitt sista år. Målet är att integrera de pedagogiska utvecklarnas arbete i den löpande verksamheten. Den campusbaserade utbildningen kan i stor uträckning göras mer effektiv och mer tillgänglig om den kompletteras med en digital lärmiljö. Under 2015 har en ny lärplattfrom för digitala lärobjekt upphandlats. KTH har också tagit det strategiska beslutet att ansluta sig till det globala universitetsnätverket edx. Nätverket utgör en plattform för digitala MOOC-kurser, med syfte att stärka KTHs varumärke, att utbyta erfarenheter kring e-lärande och lärande rent generellt. Internationalisering KTH strävar fortsättningsvis också efter att vara ett framstående internationellt universitet. För att uppnå detta fokuserar KTH på att bibehålla och genom olika strategiska satsningar utveckla internationaliseringen av utbildningen utbildningen trots att inflödet av tredjelandsstudenter sjönk kraftigt vid studieavgifternas införande Engelskspråkiga program på grundnivå Höstterminen 2014 startade KTH sin första engelskspråkiga utbildning på grundnivå, kandidatprogrammet i informations- och kommunikationsteknik. Antalet förstahandssökande under 2015 var drygt 600, vilket visar på ett stort intresse för engelskspråkiga utbildningar även på grundnivå. Fler betalande studenter För att rekrytera fler avgiftsskyldiga studenter har samarbetet med partners i prioriterade regioner fördjupats. Ett flertal rekryteringsaktiviteter har bedrivits bland annat i Kina, Indien, Sydostasien och Brasilien. Antalet nya betalande studenter ökade under 2015 med 24 procent (från 355 till 440) trots att Svenska Institutets stipendieprogram reducerats kraftigt. Fler utresande utbytesstudenter Under 2015 påbörjade 662 (2014: 635) studenter studier utomlands. Den enskilt största satsningen för att öka antalet utresande studenter är evenemanget KTHGlobal, som 2015 genomfördes för fjärde året i rad. KTH:s skolor arbetar kontinuerligt med att öka antalet utresande inom respektive program. 7 (15)

8 Forskarutbildning Antalet antagna doktorander 2015 har fortsatt minska jämfört med 2013 och Antalet är betydligt lägre än det borde vara med hänsyn till målet fram till Detta kan främst förklaras med en minskad expansion i forskningen och att postdocs i större utsträckning anställs i forskningsprojekten. För att förbättra informationen om utbildning på forskarnivå har presentationen på KTH:s web utvecklats. En utredning av stipendiefinansierad forskarutbildning vid KTH har genomförts. Åtgärder för att minska skillnader mellan anställda och stipendiefinansierade doktorander har föreslagits. Komplementära färdigheter Under genomfördes en forskarutbildningssatsning (FUS). En fråga i FUS var doktoranders möjligheter att tillgodogöra sig generiska färdigheter. Fler doktorander från företag och myndigheter I samverkan med Örebro universitet, Blekinge tekniska högskola, Scania, Sweco och Saab och med medel från KK-stiftelsen startade en försöksverksamhet med tvåårig licentiatutbildning våren 2014 kallad Professional Licentiate of Engineering, PLEng. Sju licentiander är antagna på KTH och bedriver forskarstudier på 2/3 av sin tid. Antalet industridoktorander har dock minskat något under 2015 från 257 till 240. Gemensamma examina Rektor fattade 2014 beslut om riktlinjer för utbildningssamarbeten som leder till gemensam examen. En beredningsgrupp för utbildningssamarbeten har inrättats inom UF som stöd till nya initiativ. Uppdrags- och vidareutbildning Intäkterna för uppdragsutbildningen uppgick 2015 totalt till 29 mnkr i jämförelse med 23 mnkr Många kurser riktar sig till fastighetsbranschen. KTH har ocksa gett kurser inom regeringens satsning Lärarlyftet som syftar till att vidareutbilda yrkesverksamma lärare i grundskola och gymnasieskola. Lärarutbildning KTH startade hösten 2013, i samarbete med Stockholms universitet, ett nytt utbildningsprogram för att utbilda ämneslärare för grundskolans årskurs 7 9 inom teknik, matematik och ett av ämnena fysik, kemi eller engelska. Rekryteringen till programmet är mycket liten. Till höstterminen 2015 fanns tre förstahandssökande och fem studerande påbörjade utbildningen. Från höstterminen 2016 är programmet vilande och ingen antagning kommer att ske. KTH kommer att fortsätta bidra till lärarutbildningen inom teknikämnet i samarbete med Stockholms universitet. Antalet studerande som påbörjar programmet Civilingenjör och lärare är stabilt. Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) har inrättats 2015 med planerad programstart juni (15)

9 Mål 2016 Antal förstahandssökande HT 2016 Civilingenjörsprogram: 4000 (HT 2015: 3 718; HT 2014: 3 422) Andel kvinnor bland nybörjare Högskoleingenjörsprogram: 1000 (HT 2015: 1 061; HT 2014: 973) Civilingenjörsprogram: 35 procent (2015: 34 procent; 2014: 33 procent) Högskoleingenjörsprogram: 25 procent (2015; 25 procent; 2014: 25 procent) Antal studenter som tillbringar minst en termin vid 700 (2015: 662; 2014: 635) utbytesuniversitet Antal avgiftsskyldiga studenter som registreras HT (2015: 440; 2014: 355) Antal externt rekryterade nybörjare på avancerad nivå från 700 (2015:814; 2014:667) EU/EES som registreras HT 2016 Antal doktorander som antas under perioden (2015: 284; 2014: 305; 52 procent av fyraårsmålet uppnått efter tre år) Antal examina under perioden Civilingenjörer: 4120 (2015: 1 316; 2014:1141; knappt 82 procent av fyraårsmålet uppnått efter tre år) Arkitekter: 380 (2015: 105; 2014:100; 76 procent av fyraårsmålet uppnått efter tre år) Master utan föregående studier på civilingenjörsprogram vid KTH: 1750 (2015: 764; 2014: 744, 135 procent av fyraårsmålet. Not: Antalet nybörjare var betydligt högre och många av dessa har tagit sin examen 2013 och 2014, vilket förklarar att målet redan är uppnått med 135 procent.) Högskoleingenjörer: 1110 (2015: 358; 2014: 353, 93 procent av fyraårsmålet uppnått efter tre år) Doktorsexamina: 1000 (2015: 328; 2014: 279, 86 procent av fyraårsmålet uppnått efter tre år) 9 (15)

10 Forskning och innovation Ökad synlighet för KTH:s forskning I syfte att stärka KTH:s position i rankingar och för att förstärka lärosätets utfall i bibliometriska utvärderingar, framför allt i form av citeringar och högciterade publikationer, introducerades under året Årlig bibliometrisk uppföljning (ÅBU), där KTH utvärderas som helhet, per skola, avdelning och på individnivå. Uppföljningen inkluderar följande indikatorer: Antal publikationer i DiVA och täckningsgrad i Web of Science, Antal publikationer och citeringar i Web of Science, Genomsnittlig fältnormerad citeringsgrad, Antal/andel publikationer bland de tio procent mest citerade inom fältet (topp tio procent), Genomsnittlig fältnormerad tidskriftsimpact (den nya resursfördelningsindikatorn), Antal/andel publikationer i de 20 procent mest citerade tidskrifterna inom fältet, Antal/andel publikationer i internationell sampublicering och Sampublicering med industri och med organisationer utanför universitetsvärlden. En informationskampanj angående bibliometri, publiceringsstrategi och Open Access på skolorna har också genomförts. Infrastruktur för forskning Under 2015 togs ett underlag fram till Vetenskapsrådet som identifierade KTH:s önskade satsningar avseende nationell infrastruktur. Samtliga tre ansökningar som skickades in till Stiftelsen för strategisk forsknings (SSF) utlysning beviljades och arbete pågår för att skapa ett bättre system för att få tillgång till de faciliteter som dessa projekt omfattar. Arbetet med att inkludera fler instrument i det virtuella materiallaboratoriet har på grund av bristande resurser legat stilla under Tvär- och mångvetenskaplig forskning Forskningsplattformarna har påbörjat arbetet med sina strategier för Strategierna baseras på de mål som tagits fram i riktlinjerna för plattformarna. Plattformarna har genomfört flera aktiviteter för att främja och initiera multidisciplinära forskningsinitiativ, både internt på KTH och med externa parter. Forskningsfinansiering KTH är den svenska aktör som haft störst framgång i Horisont 2020 både avseende antalet beviljade projekt som intäkter. KTH hävdar sig mycket väl på en europeisk nivå. KTH koordinerar för närvarande fyra projekt inom Horisont Arbetet med att stärka stödet till forskarna för att söka medel från Horisont 2020 fortsätter. 10 (15)

11 Innovation Genom projektet Impact 3C (Create, Capture, Communicate) kommer Research Office och KTH Innovation att samarbeta avseende stöd till projektansökningar som har en tydlig innovationsprofil. EIT Arbete har bedrivits med uppbyggnad av de nya Knowledge and Innovation Communities (KIC), det vill säga Healthy Living and Active Ageing respektive Raw Materials. KTH har under året inte deltagit i någon ytterligare KIC-ansökan. Förberedelser angående ansökan till Urban Mobility har genomförts ute på skolorna. Forskning inom miljö och hållbar utveckling Ekonomiskt stöd har getts till pilotprojekt samt nätverksträffar och seminarier har arrangerats. KTH har presterat förhållandevis starkt i QS ämnesranking i Environmental Sciences där lärosätet 2015 inordnades bland de främsta (2014: ). De publikationer som publicerades inom miljö och hållbar utveckling har en fältnormerad citeringsgrad på 1,1 ( : 1,27) publicerades 307 artiklar med hållbarhetskoppling (11,4% av KTH:s totala artiklar i Web of Science) (2013: 269 (10,5%)). Mål 2016 Finansiering från svenska och utländska företag Finansiering från EU och andra internationella aktörer Antal nya ERC-grants under perioden mkr (2015: 168 mkr; 2014: 175 mkr) 400 mkr (2015: 311 mkr; 2014: 323 mkr) 20 ( har KTH erhållit 15 ERCgrants) Citeringar, publicering Mål +25 procent jämfört med 2012 Fältnormaliserad citeringsgrad 2015: 1,11 (2012: 1,15) Antal kvalitetsgranskade artiklar 2014: 2683 (2012: 2368) 11 (15)

12 Samverkan Inom grundutbildningen ska samtliga program kunna visa upp graden av samverkan, vilket tydliggör och stärker professionsrelevansen. Alla skolor har ett strategiskt råd med externa representanter. Boken Guide to Challenge Driven Education publicerades 2015 för att stimulera innovativ och utmaningsdriven utbildning. Utvecklingsprojekten Impact 2.0 och Impact 3C (i egen regi) och KLOSS (tillsammans med åtta andra lärosäten) syftar till att öka relevans och kvalitet i utbildning och forskning genom strategisk samverkan och har bedrivit ett flertal framåtsyftande aktiviteter under året. Impactansvariga har utsetts vid samtliga skolor. Allianser med andra lärosäten Fem doktorander följer för närvarande doktorsprogrammet som ges i samarbete med Konstfack. Under 2016 ska en centrumbildning i samverkan mellan KTH, Konstfack och andra konstnärliga högskolor komma igång. KTH är en aktiv part i Innovationskraft Stockholm och har under året drivit handlingsprogrammet för regional forsknings- och innovationsinfrastruktur. OpenLabs verksamhet har utvecklats under året och utgör nu en etablerad arena för samverkan mellan KTH, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och länsstyrelse, Stockholms universitet, Karolinska institutet och Södertörns högskola. Inom den strategiska alliansen med University of Illinois at Urbana-Champaign, som även innefattar KI och SU, pågår samarbete i form av exempelvis gemensamma kurser, online-utbildning och forskning inom bland annat regional utveckling och hållbarhet, mekanik, järnväg, medieteknik och energi. Vidare diskuterades det fortsatta samarbetet vid ett besök på rektorsnivå i Stockholm, med delegationer från samtliga lärosäten. I samarbetet med Nanyang Technological University har parterna under året lanserat ett gemensamt doktorsprogram, inledningsvis inom urbana system, där den första studenten antogs i december. Arbetet med att etablera fler strategiska samarbeten med utvalda universitet pågår. Partnerskap med företag, offentlig sektor och organisationer Under 2014 har Bombardier tillkommit som ny strategisk samverkanspartner. Samverkan med offentliga parter har utvecklats under året, särskilt med Stockholms stad. En ny tjänst vid KTH Näringslivssamverkan, en s.k. Director Strategic Partnership, har tillsatts med ansvar för partnerskapsprocessens kvalitet och stabilitet. Under året har KTH varit en aktiv part i arbetet med handlingsplanerna för den regionala innovationsstrategin. En strategi för samverkan med små och medelstora företag har under året implementerats. Strategin är kopplad till målen för Innovationskontoret och handlar bland annat om att KTH ska bidra med kunskap för att möta de små och medelstora företagens utvecklingsbehov och utmaningar, och på så sätt stärka tillväxten. I EU:s ramprogram Horisont 2020 lyfts särskilt denna form av samarbete fram. Under året avslutades pilotprojektet ICheck (Innovationscheck X-jobb). KTH samarbetade här med Research Institutes of Sweden (RISE) och Industriella Utvecklingscentra (IUC). Tack vare 12 (15)

13 pilotprojektet kunde studenter genomföra sitt examensarbete vid tio små och medelstora företag, med handledning från ett forskningsinstitut. Adjungering och affiliering Antalet adjungerade professorer är oförändrat, medan antalet affilierade personer har ökat något. Forum för adjungerad fakultet utgör en arena för diskussion rörande samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle och har under året fått ett nytt programbeslut. Fundraising Arbetet med fundraising kopplas till år 2017 som markerar 100-årsjubileet för KTH:s Campus och därmed utgör en lämplig inramning för ett första större fundraisingprogram vid KTH. KTH-alumner Alumnträffar arrangerades under året både internationellt och nationellt och sammanlagt deltog (2014: 1 050) alumner, studenter och anställda. Under 2015 har cirka 600 alumner, studenter, personal och företag valt att göra en finansiell donation till KTH Opportunities Fund (2014: 309). Miljö och hållbar utveckling Möte kring samarbeten inom hållbarhetsområdet ska hållas med samtliga strategiska partners. Under 2015 har sådana möten hållits med Skanska och Stockholms stad. Mål 2016 Antal internationella strategiska universitetspartners 12 (2015: 6; 2014: 2) Antal strategiska samverkansavtal med industri och 12 (2015: 10; 2014: 9) offentliga aktörer Antal adjungerade professorer 100 (2015: 64; 2014: 64) Antal affilierade lärare och forskare 150 (2015: 61; 2014: 59) Antal industridoktorander 350 (2015: 240; 2014: 257) Antal industrilicentiander 20 (2015: 7; 2014:7) 13 (15)

14 KTH-gemensamma resurser Campusmiljöer På KTH Campus har den nya byggnaden för Arkitekturskolan färdigställts och invigts. Byggnaden erhöll dessutom Kasper Salinpriset för främsta nybyggnad i Sverige. Samtidigt öppnades nya lokaler för InfoCenter. Ett nytt undervisningshus började byggas sommaren 2015, med en framtidsinriktad lärmiljö som planerats i nära samverkan med lärare och studenter. Om- och nybyggnader pågår också för bland annat byggteknik och design. Ett nytt hus med lägenheter för gästforskare och studenter färdigställdes under 2015, och byggstart för 1022 studentbostäder kommer att ske fram till KTH:s verksamhet i Flemingsberg utvecklas vidare i nära samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset, Södertörns högskola och Karolinska Institutet. En ny byggnad för Technology for Health har börjat uppföras med beräknad inflyttning sommaren Byggnationen är en del av stockholmsregionens pågående satsning på livsvetenskaper och kommer att omfatta kvm lokaler för forskning, vård och utbildning. KTH:s verksamhet i Haninge kommer att avvecklas under 2016 när nya ersättande lokaler på KTH Campus och i Flemingsberg står färdiga. KTH gör tillsammans med Södertälje kommun, Scania och Astra Zeneca och med nya medel från regeringen en större satsning på utbildning, forskning och samverkan inom hållbar produktion i Södertälje. Administrativt stöd Andelen lokalkostnader har minskat 2015 och ligger på målet för KTH har i sitt budgetunderlag till regeringen påtalat de stora merkostnader som Akademiska hus marknadshyressättning innebär för lärosätena i Stockholm. Inom universitetstförvaltningen pågår ett antal prioriterade utvecklingsprojekt som resultat av den administrativa utvärdering (AAE) som genomfördes under Dessutom pågår översyn av KTH:s administrativa regelverk. Drygt 800 av de 1100 förslagen till utvecklingsaktiviter som föreslogs via AAE är avslutade eller påbörjade. Miljö och hållbar utveckling KTH har efter extern granskning miljöcertifierats enligt ISO14001 och fått högsta poäng i Naturvårdsverkets ranking av myndigheters miljöarbete. Mål 2016 Antal studentbostäder på campus 700 (2015: 131; 2014: 80) Andel lokalkostnader högst 16 procent (2015: 15,75 procent; 2014: 15,92 procent) Andel centrala administrativa kostnader Procentsatsen för täckningsbidraget ska inte 14 (15)

15 öka under perioden (2015: 21,8 procent; 2014: 22,09 procent) 15 (15)

Indikatorrapport. BILAGA MED UPPDELNING PER SKOLA Period:

Indikatorrapport. BILAGA MED UPPDELNING PER SKOLA Period: Indikatorrapport BILAGA MED UPPDELNING PER SKOLA Period: 2010-2013 1 BILAGA TILL INDIKATORRAPPORT 2010-2013 :s indikatorrapport omfattar de övergripande målen som sammanställts i Utvecklingsplan 2013-2016.

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2013-2016 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2012-2015 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

KOMMENTARER TILL INDIKATORRAPPORTEN

KOMMENTARER TILL INDIKATORRAPPORTEN KOMMENTARER TILL INDIKATORRAPPORTEN 2009-2012 I utvecklingsplanen som täcker perioden 2009-2012 fastslås att KTH skall tillhöra toppskiktet av tekniska universitet i Europa och att KTH:s utbildning och

Läs mer

Uppföljning av KTH:s utvecklingsplan Per-Anders Östling & Anton Ridderstad

Uppföljning av KTH:s utvecklingsplan Per-Anders Östling & Anton Ridderstad Uppföljning av KTH:s utvecklingsplan 2013-2016 Per-Anders Östling & Anton Ridderstad 1 Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål... 4 Karriärer vid KTH... 5 Utbildning... 7 Forskning och innovation... 11

Läs mer

Indikatorrapport Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport. Halvår tema jämställdhet

Indikatorrapport Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport. Halvår tema jämställdhet Indikatorrapport 2013-2016 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet Aug Juli Juni Tertial 1

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

Utvecklingsplan 2013 2016

Utvecklingsplan 2013 2016 Utvecklingsplan 1. Inledning KTH är ett dynamiskt, nyskapande och kreativt universitet som drivs av nyfikenhet och målmedveten vilja att skapa en ljusare framtid. ur kth:s vision 2027 UTVECKLINGSPLAN

Läs mer

Indikatorrapport. Period:

Indikatorrapport. Period: Indikatorrapport Period: 2011-2014 Indikatorrapport 2011-2014 I Vision 2027 och i Utvecklingsplan 2013-2016 fastslås att KTH ska räknas till de främsta tekniska universiteten i Europa och bedriva världsledande

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

Indikatorrapport Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport. Halvår tema jämställdhet

Indikatorrapport Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport. Halvår tema jämställdhet Indikatorrapport 2012-2015 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet Aug Juli Juni Tertial 1

Läs mer

X Stockholms läns landsting 1 (4)

X Stockholms läns landsting 1 (4) X Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Landstingsdirektören 2015-10-08 LS 2015-1096 Handläggare: Elisabet Blaus Rendahl Ankom Stockholms läns landsting 2015-10-

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 151217 KTH/UF/PLU+AUA Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 Begrepp Definition/förklaring Kommentar 5-åriga utbildningar Andel lärare med högskolepedagogisk utbildning Civilingenjörs-, civilingenjörs-

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2014/2098/10 Rektor 2014-12-19 Rev. 2015-02-09 Rev. 2015-03-09 Rev. 2015-08-24 Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 Ärendet Rektor beslutade 2014-12-19 om verksamhetsuppdrag

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2018-08-29 V-2018-0730 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-08-29 UF/PLU Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Bilaga 2. Övergripande kvalitetsindikatorer för Karolinska Institutet

Bilaga 2. Övergripande kvalitetsindikatorer för Karolinska Institutet Bilaga 2 Övergripande kvalitetsindikatorer för Karolinska Institutet 1 KI-övergripande indikatorer för forskarutbildning Indikatorer Datakälla Vi följer idag Vi kan mäta idag Crown factor (R) ** Genomströmning

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Utvecklingsplan

Utvecklingsplan Utvecklingsplan Skolan för Kemivetenskap 1 1. Inledning Under år 2011 pågick arbetet med att ta fram KTH:s Vision 2027, en process som engagerade många såväl interna som externa deltagare. Det slutliga

Läs mer

Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning

Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning Frågor till forskningsledarna om kvalitet i forskning Fakultetsnämnden har för avsikt att i kommande möten resonera kring vad som kännetecknar god kvalitet inom forskning. Under 2018 kommer därför forskningsledarna

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-11-28 Gällande, fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen AVSÄNDARE: Ingrid Elam KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Denna

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Fördjupad KTH-rapport 21922 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning 16/1 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ett KTH i en global värld 4/12 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport

Läs mer

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola BESLUT 1 2007-05-08 Dnr LTH 2007/549 Rektor Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola 2007 2011 LTH:s strategiska plan baseras på LTH:s fyra huvuduppgifter: utbildning på grundnivå och avancerad nivå,

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Greg Neely International Office Det internationella perspektivet ska vara en självklar del i all

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten Verksamhetsberättelse Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten 2012-03-29 Dnr 212-788-12 Medicinska fakultetens verksamhetsberättelse 1 Inledning Syftet med medicinska

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Utvecklingsplan

Utvecklingsplan Utvecklingsplan 1. Inledning»KTH är ett dynamiskt, nyskapande och kreativt universitet som drivs av nyfikenhet och målmedveten vilja att skapa en ljusare framtid.«ur kth:s vision 2027 UTVECKLINGSPLAN

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH 2017-06-09 Dnr V-2017-0513 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen för 2018 kommer

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 IT-fakulteten Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson handlings- och verksamhetsplan 2017 2019 Under

Läs mer

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson Kompetensförsörjning Umeå universitet InFuturum 2016 Hans Adolfsson Organisation 3 Universitetet i siffror 4 Vision 2020 5 6 Verksamhetsplan och delmål Verksamhetsplaner upprättas såväl centralt som på

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 1 Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 3 Verksamhetsplan för HS-området 2015-2016 I denna

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Bakgrund och inledning Högskolan Dalarnas styrelse fastställde i december 2014 en vision för Högskolan. Visionen är inte tidsatt

Läs mer

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Verksamhetsplan 2017 Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Allmänt Litteraturvetenskap är det största ämnet inom Institutionen för kultur och estetik (IKE) sett både till antalet anställda

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 LiTH efter Bologna utbildningarna förändras Helen Dannetun Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 Aldrig har så många genomfört en så stor högskolereform på så kort tid med så lite extra resurser

Läs mer

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1 1 Verksamhetsstyrning 1.1 Politikområde Utbildningspolitik Mål Sverige skall vara en ledande kunskapsnation som präglas av utbildning av hög kvalitet och livslångt lärande för tillväxt och rättvisa. 1.1.1

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Reflektioner från en avgående prorektor

Reflektioner från en avgående prorektor KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Reflektioner från en avgående prorektor Eva Malmström Jonsson Fakultetsinformation oktober 2016 Sweden's leading university of technology KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2013-11- 06 Fastställt av Fakultetsstyrelsen 6 november. KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Ingrid.Elam@konst.gu.se FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Senast reviderad: 2019-04-29 Dnr MIUN 2019/847 (Till RBM för beslut i juni 2019) Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Med kriterier för meriterad respektive excellent lärare Innehåll

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3

Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3 Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTE UTLÅTANDE Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3 ISlHLtUB Landstingsstyrelsens

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Institutionen för Skolutveckling och ledarskap 2012-02-20 Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Utgångspunkter Förslaget följer föreslagen verksamhetsplan för Mah 2012,och LS 2012 där behovet

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH 2018-06-11 Dnr V-2018-0467 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen lämnas normalt

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015 IPKL-möte 26 januari klockan 13-16.30 i sal BE 015 13.00-13.30 Dekan Roger Säljö kommer till IPKL och redogör för fakultetens förväntningar på institutionen, Kort redovisning av institutionens Handlingsplan

Läs mer

Skolan för teknikvetenskap (SCI)

Skolan för teknikvetenskap (SCI) Skolan för teknikvetenskap (SCI) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: 2141-2148 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Oktoberrapporten Februarirapporten Junirapporten Augustirapporten tema NYBÖRJARE

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

HÖGSKOLAN J SKÖVDE. Verlcsamhetsplan Fakultetsnämnden vid Högskolan i Skövde. Verksamhetsplanen har fastställts av rektor

HÖGSKOLAN J SKÖVDE. Verlcsamhetsplan Fakultetsnämnden vid Högskolan i Skövde. Verksamhetsplanen har fastställts av rektor HÖGSKOLAN J SKÖVDE Verlcsamhetsplan 2017-2019 Fakultetsnämnden vid Högskolan i Skövde Verksamhetsplanen har fastställts av rektor 2017-07-07. Dnr HS 2017/542 Innehållsförteclaiing 1 Vision och sammanfattning

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH 2016-06-01 Dnr V-2016-0470 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2017

Läs mer

1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD

1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD 1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD vid lärosäten i Stockholmsregionen 2010-2011 Länsstyrelsen arbetar för att stärka Stockholm som kunskapsregion. Faktabladen är en del av Länsstyrelsens arbete med att utveckla

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH 2013-06-10 Dnr V-2013-0372 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2014

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Skolan för elektro- och systemteknik (EES) Period: 2151-2156 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Tema jämställdhet April Indikatorrapport

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR VETENSKAPENS HUS, 2013-2016 Bakgrund Vetenskapens Hus startades år 2002 som ett samarbetsprojekt mellan KTH och Stockholms universitet. En av de främsta drivkrafterna

Läs mer

Handlingsplan: Utbildningar som frigör och utmanar

Handlingsplan: Utbildningar som frigör och utmanar Handlingsplan: Utbildningar som frigör och utmanar Profilerade utbildningar med relevant och aktuellt innehåll (avser endast forskarnivå). Registrerade nybörjare i forskarutbildning (antal) 10 st 12 st

Läs mer

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT11. Utbildningens mål Informationen gäller

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Naturvetenskaplig fakultet DATUM: 2014-10-30 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekanus FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAESS, Masterprogram i Environmental Studies and Sustainability Science, 120 högskolepoäng Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer