Diskrimineringsombudsmannen. Box Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diskrimineringsombudsmannen. Box Stockholm"

Transkript

1 Stämningsansökan Sida 1 (5) Ärende ANM 2016/940 handling 8 Skaraborgs tingsrätt Box Skövde Ansökan om stämning Kärande: Företrädd av: Svarande: Diskrimineringsombudsmannen Box Stockholm Processföraren Anna Rosenmüller Nordlander Adress som ovan E-post do@do.se och anna.rosenmuller-nordlander@do.se Telefon X kommun Saken: Diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringsombudsmannen (DO) ansöker härmed om stämning mot X kommun. DO för som part talan för S.H. med stöd av 6 kap. 2 diskrimineringslagen (2008:567), DL. S.H.s vårdnadshavare har medgett att DO för hans talan. Yrkande DO yrkar att X kommun förpliktas att till S.H. utge diskrimineringsersättning med (sjuttiofemtusen) kronor. På beloppet yrkas ränta enligt 6 räntelagen (1975:635) från dagen för delgivning av stämning till dess full betalning sker. Yrkandet om diskrimineringsersättning kan komma att justeras för det fall kränkningen fortgår till dagen för huvudförhandling och S.H. därigenom lider ytterligare ideell skada. DO yrkar också ersättning för sina rättegångskostnader med ett belopp som kommer att anges senare. Box Stockholm E-post do@do.se Webb Telefon Fax Organisationsnummer Besök Torsgatan 11, Stockholm

2 Sammanfattning av grunderna för talan X kommun har sedan den 1 januari 2015 missgynnat S.H. genom att underlåta att vidta skäliga åtgärder för tillgänglighet på Y-skolan. Underlåtenheten har medfört att S.H., som är elev i Y-skolan och har en funktionsnedsättning, inte har försatts i en jämförbar situation med elever utan hans funktionsnedsättning. Underlåtenheten innebär att X kommun har orsakat S.H. obehag, försvårat hans skolgång och därutöver utsatt honom för risk för personskada. X kommun har därigenom utsatt S.H. för diskriminering i strid med 1 kap. 4 3 jämfört med 2 kap. 5 diskrimineringslagen. X kommun ska därför betala diskrimineringsersättning för den kränkning som diskrimineringen har inneburit enligt 5 kap. 1 samma lag. Omständigheter Bakgrund S.H. är född år Han har en kronisk sjukdom som innebär att han ofta behöver använda rullstol. Höstterminen 2013 började S.H. i årskurs 4 på Y-skolan (skolan) i X kommun. S.H.s far, M.H., har sedan dess ett antal gånger före den 1 januari 2015 till X kommun påtalat brister i skolans tillgänglighet avseende rullstolsramperna vid entrén från skolgården, ingången till tekniksalen, entrén till hemkunskapslokalen, ingången till slöjden, ingången till klassrummet och entrén till matsalen från skolgården. Händelseförlopp I maj 2015 kontaktade M.H. den nytillträdda rektorn L.E. för att återigen anmärka på bristerna. Den 1 juni 2015 skickade L.E. ett e-postmeddelande till X kommuns tekniska chef, T.K. (se bilaga 4). L.E. frågade i vad mån rullstolsramperna vid skolans matsal och idrottshall följde regelverket, samt om det fanns någon åtgärdslista. Den 2 juni 2015 svarade T.K. per e-post att rullstolsramperna och dörröppnare skulle vara på gång (se bilaga 5). I september 2015 besökte M.H. skolan tillsammans med S.H.s sjukgymnast, M.M.H.. M.M.H. genomförde en översyn över de brister som fanns. L.E. fick en sammanställning över bristerna som skickades till X kommuns fastighetschef Å.L. den 6 oktober 2015 (se bilaga 6). L.E. bifogade också ett meddelande från M.M.H. om att en arbetsterapeut kunde bistå tekniska förvaltningen med en översyn av skolans utemiljö. L.E. fick inget svar och skickade en påminnelse den 13 oktober Den 19 november 2015 skickade M.M.H. en förfrågan till L.E. om någon från tekniska förvaltningen hade varit på skolan. Samtidigt informerade hon om att S.H. uppgett att han hade varit nära att skada sig när ena hjulet på hans rullstol hamnat utanför en ramp som saknade kant, något som skett vid två tillfällen. Samma dag skickade L.E. 2 (5)

3 en begäran om återkoppling och önskemål om en åtgärdsplan till X kommun (för båda meddelanden, se bilaga 7). Någon gång under hösten 2015 upprättade X kommun en underhållsplan för skolan (se bilaga 8). Av planen framgick bland annat att rullstolsramperna behövde justeras/kompletteras med rätt lutning, fallskydd, vilplan för att öppna, tidsfördröjning för öppning samt att det fanns en risk för personskada genom fall. Den 8 mars 2016 genomförde X kommun en besiktning av skolan. Vid besiktningen framkom bl.a. att ramperna hade fel lutning, att det fanns trappor som saknade balansstöd, att trapplanen var för korta för att en rullstolsburen person skulle kunna svänga från ramp och samtidigt öppna dörren utan att falla över kanten. Vidare konstaterades det att några av dörrarna saknade dörrautomatik och att det fanns nivåskillnader i form av trösklar som var högre än 20 millimeter. Vid besiktningen framkom också att vissa av bristerna var så omfattande att hela entrépartiet med trappa och ramp måste byggas om medan andra entréer krävde en mindre justering. För en utförligare beskrivning av bristerna och de åtgärder som föreslogs hänvisas till bilaga 9 med markeringar. Relevanta krav på tillgänglighet i lag och annan författning Av 2 kap 5 och 1 kap. 4 3 DL framgår att X kommun är skyldig att vidta de tillgänglighetsåtgärder som är skäliga utifrån krav på tillgänglighet i lag och annan författning. X kommun har enligt arbetsmiljölagen (1977:1160), AML en skyldighet att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att en elev utsätts för ohälsa eller olycksfall (3 kap. 2 AML). En utgångspunkt enligt bestämmelsen ska vara att allt sådant som kan leda till ohälsa eller olycksfall ska ändras eller ersättas så att risken för ohälsa och olycksfall undanröjs. Att arbetsplatsen ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning framgår även av 6 arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) samt av myndighetens därtill kopplade allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. Av bestämmelsen framgår att arbetsplatser och arbetslokaler ska, om det behövs, vara tillgängliga för och kunna användas även av arbetstagare med funktionsnedsättning. Av de allmänna råden till bestämmelsen följer bl.a. att tillgängligheten normalt kan anses tillgodosedd om lokalen är tillgänglig för en person med rullstol. Därvid behöver särskilt beaktas hindrande höjdskillnader men också tillräckligt fritt mått i dörrar och passager. Även små höjdskillnader som trösklar kan enligt råden vara ett hinder. För de lokaler dit allmänheten har tillträde, bl.a. de publika entréerna till skolans matsal, har X kommun dessutom enligt 8 kap. 2 andra stycket planoch bygglagen (2010:900), PBL en skyldighet att avhjälpa enkla hinder mot tillgänglighet eller användbarhet. Typiska åtgärder som avses med regleringen är borttagande av trösklar och anordnande av ramper. 3 (5)

4 Vägledning i fråga om vad som kan anses vara skäliga åtgärder för tillgänglighet i den mening som avses i DL, AML och PBL kan lämpligen hämtas från Boverkets byggregler, föreskrifter och allmänna råd (BFS 2011:6), BBR. I sammanhanget kan även Boverkets föreskrifter och allmänna råd om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser, BFS 2013:9 tjäna som vägledning. Vad gäller kraven på ramper framgår av 8:232 BBR att ramper i eller i anslutning till byggnader ska utformas så att personer kan förflytta sig säkert. I 3:1422 BBR anges särskilt att ramperna ska kunna användas av personer med nedsatt rörelseförmåga. Ramperna ska därför luta högst 1:12. Som allmänt råd anges att en ramp bör ha minst 2 meter långa vilplan, ha en höjdskillnad på högst 0,5 meter mellan vilplanen, ha en total höjdskillnad på högst 1,0 meter, ha en fri bredd på minst 1,3 meter, vara fri från hinder samt ha ett minst 40 mm högt avåkningsskydd. Det framgår också att en ramp blir säkrare att använda om den inte lutar mer 1:20. I 8:2321 BBR anges vidare att ramper som inte avgränsas av väggar ska ha räcken som begränsar risken för personskador till följd av fall. Av 8:2322 BBR framgår att ramper också ska ha balansstöd i form av ledstänger och att dessa ska vara lätta att gripa om. Som allmänt råd anges bl.a. att ramper bör ha ledstänger på båda sidor. Ledstängerna bör sitta på 0,9 meters höjd. Av 5 BFS 2013:9, HIN 3 framgår att enkla hinder ska avhjälpas så snart det inte är orimligt med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna. Av 6 HIN 3 ska fysiska hinder i form av mindre nivåskillnader, tunga dörrar och felaktigt placerade eller felaktigt utformade manöverdon avhjälpas. Som allmänt råd anges liksom föreskrivs i 3:1422 BBR att lutningen på en ramp inte bör vara brantare än 1:12 på grund av risken att välta eller falla baklänges samt att en lutning på 1:20 eller flackare bör eftersträvas. Rampen bör ha en jämn och halkfri yta, vara minst 1,3 meter bred samt ha avåkningsskydd. Dörrar med dörrstängare bör förses med automatisk dörröppnare. Hinder i form av brist på och bristande utformning av balansstöd ska avhjälpas jämlikt 10 HIN 3. Som allmänt råd anges bl.a. att där ledstänger saknas eller bara finns på ena sidan om en trappa eller ramp bör de kompletteras så att de finns på båda sidor. Ledstängerna bör sitta på 0,9 meters höjd och vara lätta att gripa om. Som framgår av X kommuns tillgänglighetsplan från den 8 april 2016 uppfyller inte skolans entréer ovan angivna krav (se bilaga 9 med markeringar). Bevisuppgift DO åberopar för närvarande ingen bevisning. 4 (5)

5 Ansökningsavgift Ansökningsavgiften kronor har betalats till tingsrättens plusgirokonto Övrigt Kontakt under sommaren (före den 22 augusti 2016) kan med fördel ske per e- post till do@do.se, eller vid behov av muntlig kontakt per telefon (processenheten). Anna Rosenmüller Nordlander Bilagor: 1. Personuppgifter för S.H. 2. Rättegångsfullmakt 3. Kvitto på betald ansökningsavgift 4. E-postmeddelande från L.E. till T.K. 5. E-postmeddelande från T.K. till L.E. 6. M.M.H.s sammanställning över bristerna på ramperna 7. E-postmeddelanden från M.M.H. till L.E. och från L.E. till X kommun 8. Underhållsplan för Y-skolan 9. Tillgänglighetsplan för Y-skolan 5 (5)

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna. Adress som ovan E-post och Telefon

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna. Adress som ovan E-post och Telefon Stämningsansökan 2018-11-30 Sida 1 (5) Ärende PRO 2018/7 handling Stockholms tingsrätt Ansökan om stämning Kärande: Företrädd av: Svarande: Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04 Solna Processföraren

Läs mer

Kärande: Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 STOCKHOLM

Kärande: Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 STOCKHOLM 2012-06-14 Ärende ANM 2010/2154 Handling Södertälje tingsrätt Box 348 151 24 Södertälje Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 STOCKHOLM Ombud: Jur. kand.

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna. företrädd av: Svarande: Bolaget AB ( ) Skånela Stensta Rosersberg

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna. företrädd av: Svarande: Bolaget AB ( ) Skånela Stensta Rosersberg 2017-06-21 Ärende ANM 2017/1128 handling 2 Arbetsdomstolen Box 2018 103 11 STOCKHOLM Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04 Solna företrädd av: Processföraren Karin Ernfors

Läs mer

DOM Jönköping

DOM Jönköping 1 GÖTA HOVRÄTT Avdelning 3 Rotel 33 2018-05-15 Jönköping Mål nr T 1773-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skaraborgs tingsrätts dom i mål, se bilaga A PARTER Klagande och motpart Diskrimineringsombudsmannen, Box

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna Stämningsansökan Sida 1 (5) 2019-05-17 Diarienummer: PRO 2019/4 Arbetsdomstolen Box 2018 103 11 STOCKHOLM Ansökan om stämning Kärande: Företrädd av: Svarande: Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen (DO) Box 3686 103 59 STOCKHOLM. Jur kand Laine Nõu Strömgren adress som ovan

Diskrimineringsombudsmannen (DO) Box 3686 103 59 STOCKHOLM. Jur kand Laine Nõu Strömgren adress som ovan 2012-07-04 Ärende ANM 2010/1755 Handling 32 Södertörns tingsrätt 141 84 Huddinge Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen (DO) Box 3686 103 59 STOCKHOLM Ombud: Jur kand Laine Nõu Strömgren

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen. Box 3686 103 59 Stockholm

Diskrimineringsombudsmannen. Box 3686 103 59 Stockholm Stämningsansökan 2014-05-26 Sida 1 (6) Ärende ANM 2014/584 handling 4 Skaraborgs tingsrätt Box 174 541 24 Skövde Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Företrädd

Läs mer

Diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567)

Diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567) 2013-04-11 Ärende ANM 2013/306 Handling Arbetsdomstolen Box 2018 103 11 STOCKHOLM Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm företrädd av: Processföraren Anna Rosenmüller

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna. företrädd av: Svarande: Malmö kommun ( ) Malmö

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna. företrädd av: Svarande: Malmö kommun ( ) Malmö 2017-09-08 ANM 2017/1185 Malmö tingsrätt Box 265 201 22 MALMÖ Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04 Solna företrädd av: Enhetschefen Martin Mörk Adress som ovan E-post

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna

Diskrimineringsombudsmannen Box Solna Stämningsansökan 2017-12-21 Sida 1 (8) Ärende ANM 2017/1261 handling 71 Malmö tingsrätt Box 265 201 22 Malmö Ansökan om stämning Kärande: Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04 Solna Företrädd av:

Läs mer

Stockholms tingsrätt Box Adress som ovan E-post och Telefon

Stockholms tingsrätt Box Adress som ovan E-post och Telefon Stämningsansökan 2016-12-29 Sida 1 (9) Ärende ANM 2016/1554 handling 107 Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Ansökan om stämning Kärande: Företrädd av: Svarande: Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Sida 1 av 8 Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Umeå Kulturhus, Umeå 7:4 Projekt: Uppdragsnummer: Preliminärhandling Upprättad den 4 mars 2015 Reviderad den Granskning utförd av: Solveig

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Enkelt avhjälpta hinder Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Vad innebär HIN 3? Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Tillsyn avseende bristande tillgänglighet på utbildningsområdet

Tillsyn avseende bristande tillgänglighet på utbildningsområdet Beslut 2016-10-11 Sida 1 (5) Ärende ANM 2015/1083 handling 31 Handläggare Linnea Sigeman A.A. Stockholms stad Tillsyn avseende bristande tillgänglighet på utbildningsområdet Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Checklista. För tillgängliga vallokaler

Checklista. För tillgängliga vallokaler Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2014 Titel: Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam Serie: A 2014:3 ISBN-nummer: 978-91-980064-7-6

Läs mer

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om nedsatt rörelseförmåga,

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Beslut 2016-12-16 Sida 1 (5) Högskolan Ärende ANM 2016/253 handling Handläggare Anna Fritshammar Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Läs mer

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Vår beteckning BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017-10-19 TILLS.2017.30 Vår handläggare Anna Eriksson Bygglovshandläggare Bygg- och miljönämnden Katrineholms kommun Föreläggande om åtgärd,

Läs mer

DOM 2015-10-21 Meddelad i Nyköping

DOM 2015-10-21 Meddelad i Nyköping 1 NYKÖPINGS TINGSRÄTT DOM Meddelad i Nyköping Mål nr PARTER KÄRANDE Diskrimineringsombudsmannen, 202100-6073 Box 3686 103 59 Stockholm Ombud: Anna Rosenmüller Nordlander och Johanna Nilsson Samma adress

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde

Läs mer

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till!

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till! CHECK it out! Alla ska vara välkomna att delta i Studiefrämjandets verksamhet. För att det ska bli verklighet måste vi också göra det möjligt för alla att delta. Det innebär att vi ska ha god tillgänglighet

Läs mer

Solna tingsrätt Box 1356 171 26 Solna. Diskrimineringsombudsmannen (DO) Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Laine Nõu Strömgren adress som ovan

Solna tingsrätt Box 1356 171 26 Solna. Diskrimineringsombudsmannen (DO) Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Laine Nõu Strömgren adress som ovan 2012-04-17 Ärende ANM 2010/1289 Handling 65 Solna tingsrätt Box 1356 171 26 Solna Ansökan om stämning Kärande: Ombud: Diskrimineringsombudsmannen (DO) Box 3686 103 59 Stockholm Jur. kand. Laine Nõu Strömgren

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Marie Nordström Adress som ovan

Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Marie Nordström Adress som ovan 2012-04-04 Ärende ANM 2011/1319 Ärende ANM 2011/1599 Handling Arbetsdomstolen Box 2018 103 11 STOCKHOLM ANSÖKAN OM STÄMNING Kärande: Ombud: Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Jur. kand.

Läs mer

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd T-märkning tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Göteborgs Stad har i samverkan med privata och kommunala aktörer inom bostadssektorn tagit fram ett verktyg för att inventera stadens bostadsbestånd

Läs mer

Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder Beslut 2017-07-07 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/56 handling 19 Handläggare Emmah Edström Stiftelsen Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR FRAMTIDENS BEHOVSANPASSADE LSS- BOENDE 2016 KONFERENS 6-7 DECEMBER UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR 1 2016-12-03 EN TEKNIKERS PERSPEKTIV PÅ DELAKTIGHET

Läs mer

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan.

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan. Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering inom ett annat arbetslivsområde Har du eller någon annan blivit diskriminerad inom arbetslivsområdet men inte av en arbetsgivare? Diskrimineringsförbudet

Läs mer

Tillsyn avseende näringsidkares anordnande av offentlig tillställning

Tillsyn avseende näringsidkares anordnande av offentlig tillställning Beslut 2017-02-08 Sida 1 (5) Ärende GRA 2016/240 handling 11 Handläggare Cecilia Asklöf Krogen Tillsyn avseende näringsidkares anordnande av offentlig tillställning Diskrimineringsombudsmannen (DO) har

Läs mer

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BFS 2003:19 HIN 1 Utgivare: Sten Bjerström 1 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder

Läs mer

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Det behövs en gemensam definition inom Göteborgs Stad av vad som kan definieras som en tillgänglig bostad. Tillgänglighet är en faktor för att möjliggöra

Läs mer

Tillsyn avseende bristande tillgänglighet och bemötande

Tillsyn avseende bristande tillgänglighet och bemötande Beslut 2018-02-20 Sida 1 (7) Ärende GRA 2017/68 handling 44 Handläggare Cecilia Asklöf Sollentuna kommun Turebergs torg 1 191 86 Sollentuna Tillsyn avseende bristande tillgänglighet och bemötande Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun God tillgänglighet God tillgänglighet handlar om många olika aspekter i vår miljö. Att det inte finns några fysiska hinder som gör det svårt för personer

Läs mer

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Denna information vänder sig till dig som planerar att bygga nytt i Ekerö kommun och går igenom vilka krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet

Läs mer

MÅNADSRAPPORT FEBRUARI februarirapporten innehåller följande dom

MÅNADSRAPPORT FEBRUARI februarirapporten innehåller följande dom MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2017 februarirapporten innehåller följande dom, som handlar om uppsägning p.g.a. arbetsbrist och diskriminering av föräldraledig, s 1 De Bästa Hälsningar Tommy Iseskog Domar från

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:13 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och

Läs mer

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/102 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Kramfors kommun 872 30 Kramfors Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

d " li " i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16

d  li  i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16 i 0 0 5 0 d " li " 1 0 0 11 1 i fil ''' 0. 0 a a di dik 0 SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Bygglov Stockholm 2012-05-16 R A Nybyggnad förskola Beckombergavägen SakkunnighetsIntyg

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

DOM Malmö

DOM Malmö 1 HOVRÄTTEN ÖVER SKÅNE OCH BLEKINGE Rotel 13 DOM 2016-04-14 Malmö Mål nr T 1157-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hässleholms tingsrätts dom 2015-04-08 i mål T 1370-13, se bilaga A KLAGANDE POLOP Aktiebolag, 556382-8283

Läs mer

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/101 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Härnösands kommun 871 80 Härnösand Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR FÖR SÄKERHET VID LEKPLATS CHRISTINE HALLBERG OCH ÅSA THONFORS FRUKOSTMÖTE STOCKHOLM DEN 13 JANUARI 2015

FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR FÖR SÄKERHET VID LEKPLATS CHRISTINE HALLBERG OCH ÅSA THONFORS FRUKOSTMÖTE STOCKHOLM DEN 13 JANUARI 2015 FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR FÖR SÄKERHET VID LEKPLATS CHRISTINE HALLBERG OCH ÅSA THONFORS FRUKOSTMÖTE STOCKHOLM DEN 13 JANUARI 2015 RUBRIKER I PRESS Hyresgästerna hotar stämma värden på grund av att denne

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/17 Mål nr A 116/16

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/17 Mål nr A 116/16 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/17 Mål nr A 116/16 Domen kommer inte att refereras i publikationen Arbetsdomstolens domar. Postadress Box 2018 103 11 Stockholm Besöksadress Stora Nygatan 2 A och B Telefon 08-617

Läs mer

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunerna i Fyrbodal Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna i länet har tagit fram förslag till riktlinjer för fysisk

Läs mer

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser CHECKLISTA För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser 2 Handisam Titel: Checklista för dig som vill arrangera tillgängliga konferenser Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2009

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen. Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Marie Nordström Adress som ovan. Saken: Brott mot diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringsombudsmannen. Box 3686 103 59 Stockholm. Jur. kand. Marie Nordström Adress som ovan. Saken: Brott mot diskrimineringslagen (2008:567) 2012-03-21 Ärende ANM 2011/1182 Handling 61 Arbetsdomstolen Box 2018 103 11 STOCKHOLM ANSÖKAN OM STÄMNING Kärande: Ombud: Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Jur. kand. Marie Nordström

Läs mer

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Sida 1(8) Datum 2013-11-26 Enheten för kultur Marie Persson, 054-701 10 49 marie.persson@regionvarmland.se Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Kulturenheten Region Värmland Region

Läs mer

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I Dörrbredd och entreér En tillgänglig och användbar dörr ska vara så bred att en rullstol kan passera. För en slagdörr ska det fria passagemåttet mätas när dörren är öppnad 90 grader. Dörrens fria passage

Läs mer

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 12 6 DECEMBER SIDOR

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 12 6 DECEMBER SIDOR Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 12 6 DECEMBER 2016 6 SIDOR Läs detta först viktig information För att skapa bestående värden i SISAB:s fastigheter

Läs mer

Projekteringsanvisning Tillgänglighet

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 14 24 APRIL 2018 6 SIDOR PROJEKTERINGSANVISNING - Tillgänglighet - Utgåva 14 Läs detta först viktig information

Läs mer

UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH. 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen

UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH. 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen Dokumentet är framställd som underlag för diskussioner i samband med planering och projektering

Läs mer

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 Vad är ett enkelt avhjälpt hinder? Avvägningar Om ett hinder ska anses vara enkelt avhjälpt beror på om Nyttan av åtgärden Förutsättningarna på platsen

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder

Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med diskrimineringslagens

Läs mer

Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder Beslut 2017-12-19 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/76 handling 16 Scandinavian Airlines System Dept: STOIZ-L 195 87 Stockholm Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Tillsyn avseende tillgänglighet inom utbildningsområdet

Tillsyn avseende tillgänglighet inom utbildningsområdet Beslut 2017-06-09 Sida 1 (5) Ärende GRA 2016/52 handling 22 Handläggare Emmah Edström Universitetet Tillsyn avseende tillgänglighet inom utbildningsområdet Diskrimineringsombudsmannen (DO) har granskat

Läs mer

Tillgängliga dörrar allmänt... 2. Dörrtyper... 3. Dörrbredd... 6. Manöverutrymme på båda sidor om dörren... 7. Tröskel... 12

Tillgängliga dörrar allmänt... 2. Dörrtyper... 3. Dörrbredd... 6. Manöverutrymme på båda sidor om dörren... 7. Tröskel... 12 Tillgängliga dörrar Här presenteras detaljerad information om vad man ska tänka på för att få tillgängliga dörrar. Det är en fördjupning av riktlinjerna för dörrar som finns i vår publikation Riv hindren

Läs mer

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Bristande tillgänglighet: Nedanstående brister i tillgängligheten beträffande den fysiska miljön

Läs mer

NetPort Science Park. Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013

NetPort Science Park. Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013 NetPort Science Park kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013 Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling 2017-03-20 Linda Wanhatalo Bengtsson Anders Törnqvist Arkitektkontor AB Inledning

Läs mer

Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/

Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/ Anmälan om diskriminering inom ett annat arbetslivsområde Har du eller någon annan blivit diskriminerad inom arbetslivsområdet men inte av en arbetsgivare? Diskrimineringsförbudet gäller också inom en

Läs mer

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Tillgängligheten och användbarheten anges dels som riktlinje, dels som standard. I vissa

Läs mer

Tillsyn avseende Stockholms läns sjukvårdsområdes datajournalsystem

Tillsyn avseende Stockholms läns sjukvårdsområdes datajournalsystem Beslut 2017-03-27 Sida 1 (5) Ärende GRA 2016/378 handling 12 Handläggare Patricia Isakson Rivas Stockholms läns sjukvårdsområde Box 17914 118 95 STOCKHOLM Tillsyn avseende Stockholms läns sjukvårdsområdes

Läs mer

DOM 2011-02-28 Stockholm

DOM 2011-02-28 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0110 DOM Stockholm Mål nr T 3073-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2010-03-16 i mål nr T 1419-09, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm

Läs mer

Tillgängliga bostadsområden

Tillgängliga bostadsområden Tillgängliga bostadsområden Projekt Tillgängliga bostadsområden, 2007 Text: Zdenka Sramkova, Anders Nordholm, Handikappförbunden Illustrationer: Nuno Ventura Bento, KCT Stockholm 2 Tillgängligt samhälle

Läs mer

Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler

Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler Örnsköldsviks kommun maj 2014 INFORMATION FRÅN BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN FÖRETAG Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler 1. Fysiska hinder 1.1 Parkeringsplats

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med så kallade

Läs mer

DOM 2009-10-12 Meddelad i Stockholm

DOM 2009-10-12 Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT 2009-10-12 Meddelad i Stockholm Mål nr T 13975-06 T 9595-06 PARTER KÄRANDE Sikander Khan, 490217-3451 c/o Skatteverket, Säkerhetsfunktionen 106 61 Stockholm Ombud: Advokat Anders

Läs mer

Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder

Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder Använd den här blanketten för att anmäla att en utbildningsanordnare brister i arbetet med diskrimineringslagens

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 Meddelad i Stockholm Mål nr PARTER Kärande Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04 Solna Ombud: Martin Mörk och Anna Rosenmüller Nordlander Adress som ovan Svarande Braathens Regional Aviation AB,

Läs mer

Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan per brev, e-post, muntligen eller på annat sätt.

Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan per brev, e-post, muntligen eller på annat sätt. Anmälningsblankett Sida 1 (7) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmäla till DO Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 Avdelning 1 Meddelad i Stockholm Mål nr PARTER Kärande Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 169 04 Solna Ombud: Anna Rosenmüller Nordlander och Johanna Nilsson c/o Diskrimineringsombudsmannen Box 3686

Läs mer

Anmälan om diskriminering eller missgynnande på arbetsplats

Anmälan om diskriminering eller missgynnande på arbetsplats Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering eller missgynnande på arbetsplats Anmäla till DO Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/.

Läs mer

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

DO bedömer att utredningen inte ger stöd för att bolaget har överträtt förbudet mot repressalier i 2 kap. 18 DL.

DO bedömer att utredningen inte ger stöd för att bolaget har överträtt förbudet mot repressalier i 2 kap. 18 DL. Beslut 2018-06-19 Sida 1 (8) Ärende GRA 2017/200 handling 22 Handläggare Phuong Huynh Samhall AB Box 277 05 115 91 Stockholm Tillsyn avseende diskrimineringsförbudet för arbetsgivare, repressalier samt

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA JUNI SIDOR

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA JUNI SIDOR Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA JUNI SIDOR Innehåll Läs detta först viktig information... 2 Inledning:... 3 Syfte:... 3 Att tänka på:......

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052 Tengbomgruppen ab Box 1230, Katarinavägen 15 SE 111 82 Stockholm tel 08-412 52 00 fax 08-412 53 03 www.tengbom.se FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING 2013-03-11 Uppdragsnummer:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 04 Rotel 0409 DOM 2014-04-11 Stockholm Mål nr ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Attunda tingsrätts dom 2013-04-24 i mål nr T 5508-12, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Sigtuna kommun 195 85

Läs mer

Handikappramper. 2 www.weland.se 0371-344 00

Handikappramper. 2 www.weland.se 0371-344 00 Handikappramper Handikappramper Weland tillverkar stabila, säkra och lättmonterade handikappramper av hög kvalitet. Handikappramperna tillverkas av stål, men vi kan även leverera ramper i aluminium. 2

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder

Enkelt avhjälpta hinder KONCEPT April 2006, rev 2006-10-26 Enkelt avhjälpta hinder Utförandeanvisning Uppdragsgivare: Trafikkontoret, Göteborgs Stad Inledning I maj år 2000 antog riksdagen regeringens proposition Från patient

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 december 2013 Ö 822-12 KLAGANDE Dödsboet efter Rolf Nilson, 391007-5716 c/o ÅA MOTPARTER 1. CW 2. MW Ombud för 1 och 2: JE SAKEN Hinder

Läs mer

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy Ett tillgängligt Vänsterparti Tillgänglighetspolicy Vänsterpartiet 2014 Tillgänglighetspolicy för Vänsterpartiet Alla medlemmar i Vänsterpartiet ska kunna vara aktiva och delta i partiets verksamhet. Att

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

GÄLLANDE BYGGLAGSTIFTNING (UTEMILJÖ)

GÄLLANDE BYGGLAGSTIFTNING (UTEMILJÖ) GÄLLANDE BYGGLAGSTIFTNING (UTEMILJÖ) avseende tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning Branka Majkić arkitekt SAR/MSA certifierad sakkunnig av tillgänglighet branka.majkic@bbh.se

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer