Lärarprogrammet, högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarprogrammet, högskolepoäng"

Transkript

1 Utbildningsplan Sida 1 av 24 Programkod: USE20, LÄRPE Lärarprogrammet, högskolepoäng Teacher Education Programme, Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Utbildningsvetenskapliga nämnden och gäller för utbildning som ges efter Mål Lärarprogrammet är en högskoleutbildning såväl som en yrkesutbildning. De nationella examensmålen är fastställda av riksdag och regering och anges i examensordningen (SFS 2007:129) och lyder: För lärarexamen skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för att förverkliga förskolans, fritidshemmets, förskoleklassens, skolans eller vuxenutbildningens mål samt för att medverka i utvecklingen av respektive verksamhet enligt gällande föreskrifter och riktlinjer. Skolans uppgift är att bidra till barns, ungdomars och vuxnas lärande och växande i ett föränderligt, mångkulturellt och demokratiskt samhälle. Som lärare skall man ha kompetens att i arbetslag dela det professionella ansvaret för utveckling av detta pedagogiska arbete. Lärarprogrammet syftar till att ge kunskaper och färdigheter samt ett förhållningssätt av betydelse för en framtida yrkesverksamhet som lärare. Kunskap och förståelse För lärarexamen skall studenten visa sådan kunskap i ämnen eller inom ämnesområden som krävs för den verksamhet som utbildningen avser, inbegripet kunskap om ämnets eller ämnesområdets vetenskapliga grund och om relevanta metoder inom verksamheten samt visa insikt om aktuella forskningsfrågor, visa kunskap om lärande och undervisning, visa kunskap om läs- och skrivinlärningens och matematikens betydelse för barns och elevers kunskapsutveckling, och visa kunskap om betydelsen av ett jämställdhetsperspektiv i den pedagogiska verksamheten och vid presentation av ämnesstoffet. För undervisning och annan pedagogisk verksamhet i förskola, förskoleklass och grundskolans tidigare år skall studenten dessutom visa mycket god kunskap i läs- och skrivinlärning och i grundläggande matematikinlärning.

2 Sida 2 av 24 För undervisning i grundskolan och i gymnasieskolan skall studenten dessutom visa mycket god kunskap i att analysera och bedöma elevers kunskapsutveckling samt god kunskap i betygssättning. Färdighet och förmåga För lärarexamen skall studenten visa förmåga att omsätta kunskaper i ämnen eller inom ämnesområden och om lärande och undervisning som krävs för den verksamhet som utbildningen avser så att alla barn och elever lär och utvecklas, visa förmåga att förmedla och förankra samhällets och demokratins värdegrund, visa förmåga att förmedla, förankra och tillämpa gällande regelverk som syftar till att förebygga och motverka diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, visa förmåga att självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisning och annan pedagogisk verksamhet och delta i ledningen av denna, visa förmåga att analysera, bedöma, dokumentera och värdera elevers lärande och utveckling i förhållande till verksamhetens mål samt informera och samarbeta med föräldrar och vårdnadshavare, visa förmåga att använda informationsteknik i den pedagogiska verksamheten och inse betydelsen av olika mediers roll för denna, och visa förmåga att kritiskt och självständigt tillvarata, systematisera och reflektera över både egna och andras erfarenheter och relevanta forskningsresultat för att därigenom bidra till utvecklingen av yrkesverksamheten och kunskapsutvecklingen inom ämnen eller ämnesområden. För lärarexamen på avancerad nivå omfattande 240, 270, 300 eller 330 högskolepoäng skall studenten dessutom visa fördjupad förmåga att kritiskt och självständigt tillvarata, systematisera och reflektera över både egna och andras erfarenheter och relevanta forskningsresultat. Värderingsförmåga och förhållningssätt För lärarexamen skall studenten visa självkännedom och empatisk förmåga, visa förmåga att i det pedagogiska arbetet göra bedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna, visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot barn, elever och deras vårdnadshavare, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och utveckla sin kompetens i det pedagogiska arbetet.

3 Sida 3 av 24 I programmet fördjupas ett antal för den professionella yrkesutövningen genomgående utvecklingslinjer: värderingar och förhållningssätt i ett demokratiskt, mångkulturellt samhälle, ansvar för det egna lärandet, skrivande och systematisk reflektion som verktyg för lärande och kommunikation, forskningsanknytning och ett kritiskt vetenskapligt perspektiv för skolutveckling och undervisning, samt hållbar utveckling. Undervisningsspråk Det huvudsakliga undervisningsspråket är svenska, vilket innebär att all undervisning och kommunikation sker på svenska även om det kan förekomma viss engelskspråklig litteratur. I allmänt utbildningsområde 2 erbjuds kursen Pedagogik kommunikation i teori och praktik 22,5 hp, vissa terminer med undervisningsspråk engelska, Pedagogic Communication in Theory and Practice. Undervisning och litteratur i kursen erbjuds på engelska och examinationsuppgifterna skrivas på engelska eller svenska. Särskild behörighet Förutom den grundläggande behörigheten gäller följande: Ingång Lek, lärande och utveckling: Områdesbehörighet 6: Engelska B och Samhällskunskap A med undantag för Engelska B. Ingång Naturvetenskap och teknik: Områdesbehörighet 16: Matematik B, Naturkunskap B och Samhällskunskap A med undantag för Matematik B och Naturkunskap B. Matematik A och Naturkunskap A krävs. Ingång Språk och språkutveckling: Områdesbehörighet 6: Engelska B och Samhällskunskap A. Ingång Utveckling av matematiskt tänkande: Områdesbehörighet 16: Matematik B, Naturkunskap B och Samhällskunskap A med undantag för Naturkunskap B. Ingång Engelska: Områdesbehörighet 6: Engelska B och Samhällskunskap A. Ingång Matematik: Områdesbehörighet 13: Biologi B, Fysik B, Kemi B och Matematik D med undantag för Biologi B, Fysik B och Kemi B.

4 Sida 4 av 24 Ingång Spanska: Områdesbehörighet 2: Engelska B och Aktuellt språk steg 3 med undantag för Engelska B. Ingång Svenska: Områdesbehörighet 6: Engelska B och Samhällskunskap A med undantag för Engelska B. Öppen ingång: Områdesbehörighet 6: Engelska B och Samhällskunskap A med undantag för Engelska B. Urval Antagning till en hösttermin: Till samtliga ingångar, utom Öppen ingång, tillämpas betygsurval 60 %, provurval 40 %. Till Öppen ingång tillämpas till högst två platser urval bland studenter som närmast föregående läsår gått Startår till högskolestudier vid Mälardalens högskola, till resterande platser tillämpas betygsurval 60 % och provurval 40 %. Antagning till en vårtermin: Till samtliga ingångar tillämpas betygsurval 60 %, provurval 40 %. Innehåll Utbildningens struktur Allmänt utbildningsområde Programmets gemensamma kärna utgörs av 90 högskolepoängs studier i Utbildningsvetenskap med inriktning på pedagogiskt arbete. (Motsvarar examensordningens krav på studier i det allmänna utbildningsområdet.) Området är uppbyggt som en sekvens av kurser, vilka varvas med kurser avseende inriktnings- och specialiseringsstudier. Alla lärarutbildningens delar skall präglas av ett didaktiskt perspektiv i den meningen att lärarutbildarnas lärande och sätten att välja, pröva och utveckla innehåll och arbetsformer, uppfattas som inspirerande modell för studentens framtida lärargärning. Detta innebär att studentaktiverande och varierade pedagogiska strategier, och användning av IKT och andra medier för information och kommunikation är viktiga liksom lärarlagsarbete. Utbildningsvetenskap med inriktning på pedagogiskt arbete (kurserna inom området organiseras i tre block): Kursblock 1, 1-30 högskolepoäng, Det pedagogiska arbetets grunder, Kursblock 2, högskolepoäng, Kommunikation och symbolbildning, och Kursblock högskolepoäng, En skola för alla i en värld för alla. Normalt läses kursblock 1 under det första och kursblock 3 under det sista studieåret.

5 Sida 5 av 24 I kurserna ingår för läraryrket centrala kunskapsområden och tvärvetenskapliga ämnesstudier. De centrala frågeställningarna behandlar frågor såsom lärande, undervisning och specialpedagogik, socialisation, kulturfrågor och samhälle och yrkesverksamhetens samhällsuppdrag, demokrati och värdegrund samt hållbar utveckling. De tvärvetenskapliga ämnesstudierna belyser olika sätt att organisera och tillägna sig kunskap och samtidigt bidrar de till studenternas ämneskunskap. De förbereder även den blivande läraren för att i skolsituationen arbeta med lärare med skilda ämnesinriktningar samt möta elevers olika erfarenheter, frågor och problem. Verksamhetsförlagda studier ingår i samtliga block. Dessa innefattar: introduktion till pedagogiskt arbete, observationer och intervjuer i olika lärandemiljöer, auskultationer och egna undervisningsövningar, samt forsknings- och utvecklingsarbete. Inriktningsstudier Inom programmet erbjuds följande inriktningar: Inriktningar för verksamhet i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år (210/240 högskolepoäng): Lek, lärande och utveckling, Naturvetenskap och teknik, Språk och språkutveckling, och Utveckling av matematiskt tänkande. Inriktningar för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet (270/300/330 högskolepoäng): Engelska, Finska, Franska, Hem- och Konsumentkunskap kurserna ges vid Uppsala universitet, Historia, Matematik, Musik i grundskolan - kurserna ges vid Stockholms musikpedagogiska institut, Samhällskunskap, Spanska, Specialpedagogik, Svenska, Svenska som andraspråk, och Tyska.

6 Sida 6 av 24 Inriktningsstudierna, skall omfatta minst 60 högskolepoäng. För vissa inriktningar krävs högskolepoäng, för vidare information se programtablåerna sidan 9 och framåt. Förutom erbjudna inriktningar kan ytterligare ämnen/kurskombinationer utgöra inriktning i lärarexamen. Fråga härom prövas av den utbildningsvetenskapliga nämnden. I varje inriktning skall ingå bearbetning av inriktningens/ämnets didaktiska frågor och minst 15 hp/inriktning skall utgöras av verksamhetsförlagda studier. Här skall följande didaktiska huvudfokus behandlas i varje inriktning: ämnesspecifika begrepp och begreppsbildning, ämneshistorik och didaktisk forskning med anknytning till inriktningen, kurs- och lektionsplanering utifrån läroplan, programplaner och kursplaner, exempel på olika undervisningssätt och ämnesmetodik, bedömning av elevers prestation och utveckling, betygssättning, och utvärdering. En väsentlig del av didaktiken utgörs av de verksamhetsförlagda studierna, vilka kan indelas i följande sex grupper: observationer (auskultationer) vid lektioner, föräldrasamtal och andra aktiviteter och verksamheter i skolans vardag, introducerande egen undervisning på del av eller enstaka hel lektion, undervisningsexperiment i grupp med flera studenter, studiebesök vid institutioner och företag, föreläsningar och seminarier med verksamma lärare och andra personer, samt undervisningspraktik med eget ansvar. I samtliga fall ska aktiviteterna åtföljas av reflektion och uppföljning i form av diskussion, skriftlig redovisning, videoupptagning eller annat. I vissa inriktningar erbjuds för lärarutbildningen särskilt framtagna kurser, där delar av de verksamhetsförlagda och didaktiska studierna integreras med det ämnesteoretiska stoffet. Minst 5 veckor per inriktning av de verksamhetsförlagda studierna ska utgöras av en sammanhängande period med huvudfokus på undervisningspraktik med eget ansvar. I andra inriktningar inhämtas det ämnesteoretiska stoffet i befintliga kurser. I sådana inriktningar skapas särskilda delkurser för de verksamhetsförlagda och didaktiska studierna. Den verksamhetsförlagda delen av inriktningsstudierna bör ha störst tyngd i den senare delen av inriktningsstudierna eftersom viss ämneskunskap krävs. Specialiseringsstudier För undervisning i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år utgörs specialiseringsstudierna av obligatoriska kurser. För undervisning i grundskolans senare år utgör en specialisering om 30 hp fördjupade studier på avancerad nivå i en av inriktningarna. Övrigt utrymme för specialisering kan avse breddning och/eller fördjupning inom område av relevans för yrkesutövningen.

7 Sida 7 av 24 För undervisning i gymnasiet skall specialiseringarna (2x30 hp) utgöra fördjupade studier i båda inriktningarna varav den ena på avancerad nivå. Förutom erbjudna specialiseringskurser kan även andra kurser ingå som specialisering inom lärarexamen. Fråga härom prövas av den utbildningsvetenskapliga nämnden. Övrigt I lärarutbildningen ingår att följa utvecklingen inom pedagogiskt arbete och skolutveckling. Därför ordnas varje termin ett utbud av föreläsningar, seminarier etc. kring aktuella forsknings- och utvecklingsfrågor. Detta utbud är öppet för partnerskolans lärare och för studenter i grundutbildning och påbyggnadsutbildningar. Samverkan med partnerskola Lärarutbildningen byggs för studenten upp genom successiva val av kurser som ger grundläggande kunskap inom olika för yrket relevanta kunskapsområden. För att underlätta att detta kursinnehåll knyts samman till vad som skall bli en professionell kunskapsbas skall studenten genom hela utbildningen ha kontakt med yrkeserfarna samtalspartners i sin partnerskola. Samarbetet mellan högskola och partnerskola regleras i särskilt avtal. Den verksamhetsförlagda utbildningens mål, syfte, genomförande samt ansvar för bedömning och examination av progressiva bedömningskriterier är formulerade i Handbok för verksamhetsförlagd utbildning VFU. Genom den kontinuerliga anknytningen till skolverksamheterna får studenten tillfälle att fortlöpande delta i lärarutbildarlagets verksamhet i partnerskolan. I lärarutbildarlaget utvecklar studenter och yrkeserfarna lärare tillsammans en kompetens och ett språk för professionell reflektion och erfarenhetsutbyte. Detta bidrar till att berika den förförståelse av yrkets frågor mot vilken studentens tillägnande av programmets kurser sker. Skolanknytningen blir således bärare av en för studenten sammanhållande röd tråd i studiearbetet. För utformning och innehåll av denna funktion ansvarar partnerskolan tillsammans med de studerande. Anknytningen till partnerskola syftar vidare till att medverka i och ge studenten tillgång till kontakter och miljöer för de verksamhetsförlagda studierna i programmets kurser. Studiernas utformning varierar från kurs till kurs och de avser olika former för kunskapsinhämtande/-produktion. För denna funktion utformas uppgifterna av kursansvarig akademi/lärare i samråd med studenter och partnerskolans lärare. Innehållet i den verksamhetsförlagda utbildningen examineras efter samråd med partnerskolans handledare alt. lärarutbildarlagets kontaktperson. Student som inte blir godkänd på verksamhetsförlagd utbildning under kursens gång ges ytterligare ett tentamenstillfälle.

8 Sida 8 av 24 För att samverkan med partnerskolor ska fungera ska varje student i samband med studiestarten söka sin partnerskoleplacering i en särskild databas, VFU-portalen. I VFUportalen ska även varje student göra en studieplanering för hela sin utbildningstid.

9 Sida 9 av 24 Beskrivning av studiegångar Ämnesingångar/inriktningar avsedda för verksamhet i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, hp En lärarexamen avsedd för verksamhet i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, 210 hp, avläggs på grundnivå. Utbildningen skall omfatta tre integrerade områden; allmänt utbildningsområde, inriktning och specialiseringar. En lärarexamen mot grundskolans tidigare år, 240 hp, avläggs på avancerad nivå där ytterligare en specialisering läses på avancerad nivå (termin 8). Notera att lärarexamen då leder till grundskolans tidigare år. Varje student följer en obligatorisk studiegång. Ingång lek, lärande och utveckling Termin 1 Termin 2 Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Obligatorisk specialisering Tvärvetenskaplig begreppsbildning med dess didaktik, 30 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning kursblock 1 Lek, lärande, utveckling 1, 30 hp Inriktning kursblock 2 Lek, lärande, utveckling 2, 30 hp Termin 5 Termin 6 Allmänt utbildningsområde 2 1 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Estetiska lärprocesser i teori och praktik, 7,5hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Obligatorisk specialisering Läs- och skrivinlärning, 15 hp Lärande i matematik, 15 hp Termin 7 Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp 1 Estetiska lärprocesser, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå och examensarbete på grundnivå. Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå och examensarbete på grundnivå examensarbete på avancerad nivå.

10 Sida 10 av 24 Ingång språk och språkutveckling Termin 1 Termin 2 Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Obligatorisk specialisering Tvärvetenskaplig begreppsbildning med dess didaktik, 30 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning kursblock 1 Att lära sig tala, läsa och skriva, 12 hp Introduktion till barnlitteratur och barnkultur, 4,5 hp Engelska för tidigarelärare 1, 7,5 hp Språkutvecklingsdidaktik 1, 6 hp Inriktning kursblock 2 Barnlitteraturens historia, 4,5 hp Barnkulturstudier, 6 hp Engelska för tidigarelärare 2, 6 hp Läs- och skrivprogression, 4,5 hp Språkutvecklingsdidaktik 2 (inkl. VFU), 9 hp Termin 5 Termin 6 Allmänt utbildningsområde 2 2 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Estetiska lärprocesser i teori och praktik, 7,5hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Obligatorisk specialisering Specialpedagogik för de tidiga åren, 15 hp Lärande i matematik, 15 hp Termin 7 Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde språk och språkutveckling, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde svenska/språk och språkutveckling, 15 hp 2 Estetiska lärprocesser, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå och examensarbete på grundnivå. Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå examen på avancerad nivå och examensarbete på grundnivå examensarbete på avancerad nivå.

11 Sida 11 av 24 Väljs av dig som avser en examen mot grundskolans tidigare år, 240 hp, på avancerad nivå inom inriktning språk och språkutveckling: Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Språkutveckling och litteratur, 7,5 hp Tvåspråkighet, 7,5 hp Examensarbete inom inriktning språk och språkutveckling, 15 hp

12 Sida 12 av 24 Ingång utveckling av matematiskt tänkande Termin 1 Termin 2 Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Obligatorisk specialisering Tvärvetenskaplig begreppsbildning med dess didaktik, 30 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning kursblock 1 Taluppfattning, talteori och aritmetik, 7,5 hp Matematikens historia med inriktning mot geometri, 7,5 hp Matematik och lärande, 7,5 hp Problemlösning och algebra, 7,5 hp Obligatorisk specialisering Specialpedagogik för de tidiga åren, 15 hp Läs- och skrivinlärning, 15 hp Inriktning kursblock 2 Funktioner och modellering, 7,5 hp Matematikens didaktik (inkl VFU), 15 hp Sannolikhetslära och statistik, 7,5 hp Inriktning kursblock 1 Taluppfattning, talteori och aritmetik, 7,5 hp Matematikens historia med inriktning mot geometri, 7,5 hp Matematik och lärande, 7,5 hp Problemlösning och algebra, 7,5 hp Termin 5 Termin 6 Allmänt utbildningsområde 2 3 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Estetiska lärprocesser i teori och praktik, 7,5hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Inriktning kursblock 2 Funktioner och modellering, 7,5 hp Matematikens didaktik (inkl VFU), 15 hp Sannolikhetslära och statistik, 7,5 hp Obligatorisk specialisering Specialpedagogik för de tidiga åren, 15 hp Läs- och skrivinlärning, 15 hp Allmänt utbildningsområde 2 3 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Estetiska lärprocesser i teori och praktik, 7,5hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp 3 Estetiska lärprocesser, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå och examensarbete på grundnivå. Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå examen på avancerad nivå och examensarbete på grundnivå examensarbete på avancerad nivå.

13 Sida 13 av 24 Termin 7 Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde utveckling av matematiskt tänkande, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde utveckling av matematiskt tänkande, 15 hp Väljs av dig som avser en examen mot grundskolans tidigare år, 240 hp, på avancerad nivå inom inriktning utveckling av matematiskt tänkande: Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Tal och algebra, fortsättningskurs, 7,5 hp Problemlösning och geometri, 7,5 hp Examensarbete i matematik för tidigarelärare, 15 hp

14 Sida 14 av 24 Ingång naturvetenskap och teknik Termin 1 Termin 2 Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Obligatorisk specialisering Tvärvetenskaplig begreppsbildning med dess didaktik, 30 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning kursblock 1 Naturvetenskap och teknik, tidigare år, 30 hp Obligatorisk specialisering Läs- och skrivinlärning, 15 hp Lärande i matematik, 15 hp Inriktning kursblock 2 Naturvetenskap och teknik med didaktik och VFU, tidigare år, 30 hp Inriktning kursblock 1 Naturvetenskap och teknik, tidigare år, 30 hp Termin 5 Termin 6 Allmänt utbildningsområde 2 4 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Estetiska lärprocesser i teori och praktik, 7,5hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Inriktning kursblock 2 Naturvetenskap och teknik med didaktik och VFU, tidigare år, 30 hp Obligatorisk specialisering Läs- och skrivinlärning, 15 hp Lärande i matematik, 15 hp Allmänt utbildningsområde 2 5 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Estetiska lärprocesser i teori och praktik, 7,5hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp 4 Estetiska lärprocesser, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå och examensarbete på grundnivå. Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp väljs i kombination med Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp för examen på grundnivå examen på avancerad nivå och examensarbete på grundnivå examensarbete på avancerad nivå.

15 Sida 15 av 24 Termin 7 Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde pedagogik, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde teknik, tidigare år, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde teknik, tidigare år, 15 hp Examensarbete på grundnivå inom kunskapsområde naturvetenskap, tidigare år, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom kunskapsområde naturvetenskap, tidigare år, 15 hp Väljs av dig som avser en examen mot grundskolans tidigare år, 240 hp, på avancerad nivå inom inriktning naturvetenskap och teknik: Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Naturvetenskap och teknik, fortsättningskurs, tidigare år, 15 hp Examensarbete inom inriktning naturvetenskap och teknik, 15 hp

16 Sida 16 av 24 Ämnesingångar/inriktningar avsedda för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet, högskolepoäng En lärarexamen avsedd för verksamhet i grundskolans senare år och/eller gymnasiet avläggs på avancerad nivå. Utbildningen skall omfatta tre integrerade områden; allmänt utbildningsområde, inriktningar och specialiseringar som kan innehålla kurser på såväl grundnivå som avancerad nivå. En specialisering ska vara på avancerad nivå. Varje student följer en individuell studieplanering som upprättas tidigt i utbildningen och kontinuerligt revideras beroende på studentens val, examen, den angivna behörigheten och kursutbud för den aktuella terminen. Nedan följer förslag på studiegångar. Ingång Engelska Termin 1 Termin 2 Inriktning 1 kursblock 1 Engelska 1, 30 hp Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning 1 kursblock 2 Engelska 2, 30 hp Inriktning 2 kursblock 1 Val av inriktning 2, kursval inom program, 30 hp 5 Termin 5 Termin 6 Inriktning 2 kursblock 2 Kursval inom program, 30 hp Allmänt utbildningsområde 2 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Termin 7 Specialisering grundnivå kursblock 3 Kursval inom program, 30 hp Fördjupning inom inriktning 2 6 valfri specialisering 7 Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Språkdidaktik 1, avancerad nivå, 15 hp Examensarbete i engelska avancerad nivå, 15 hp Termin 9 (avancerad nivå) Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom valt kunskapsområde, 15 hp 5 Valbara inriktningar på Mälardalens högskola engelska, finska, franska, historia, matematik, samhällskunskap, spanska, specialpedagogik, svenska, svenska som andra språk och tyska. Hem- och konsumentkunskap ges i samarbete med Uppsala universitet och musik i grundskolan ges i samarbete med Stockholms musikpedagogiska institut. 6 Fördjupning av inriktning 2 väljs för examen mot gymnasiet hp. 7 Valfri specialisering avser breddning och/eller fördjupning inom område av relevans för yrkesövningen och väljs för examen mot grundskolans senare år 270 hp.

17 Sida 17 av 24 Ingång Matematik Termin 1 Termin 2 Inriktning 1 kursblock 1 Tal, algebra och funktioner, 7,5 hp Grundläggande kalkyl, 7,5 hp Geometri och problemlösning, 7,5 hp Grundläggande vektoralgebra, 7,5 hp Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Inriktning 1 kursblock 1 Tal, algebra och funktioner, 7,5 hp Grundläggande kalkyl, 7,5 hp Geometri och problemlösning, 7,5 hp Grundläggande vektoralgebra, 7,5 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning 2 kursblock 1 Val av inriktning 2, kursval inom program, 30 hp 8 Inriktning 1 kursblock 2 Diskret matematik, 7,5 hp Sannolikhetslära och statistik för lärare, 7,5 hp Matematikdidaktik med lärarkunskap (VFU), 15 hp Inriktning 1 kursblock 2 Diskret matematik, 7,5 hp Sannolikhetslära och statistik för lärare, 7,5 hp Matematikdidaktik med lärarkunskap (VFU), 15 hp Inriktning 2 kursblock 1 Val av inriktning 2, kursval inom program, 30 hp 8 Termin 5 Termin 6 Allmänt utbildningsområde 2 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Inriktning 2 kursblock 2 Kursval inom program, 30 hp Termin 7 Specialisering grundnivå kursblock 3 Kursval inom program, 30 hp Fördjupning inom inriktning 2 9 valfri specialisering 10 Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Analys för lärare, fortsättningskurs, 7,5 hp Matematikdidaktik, 7,5 hp Examensarbete i matematik för senarelärare, 15 hp Termin 9 (avancerad nivå) Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom valt kunskapsområde, 15 hp 8 Valbara inriktningar på Mälardalens högskola engelska, finska, franska, historia, matematik, samhällskunskap, spanska, specialpedagogik, svenska, svenska som andra språk och tyska. Hem- och konsumentkunskap ges i samarbete med Uppsala universitet och musik i grundskolan ges i samarbete med Stockholms musikpedagogiska institut. 9 Fördjupning av inriktning 2 väljs för examen mot gymnasiet hp 10 Valfri specialisering avser breddning och/eller fördjupning inom område av relevans för yrkesövningen och välj för examen mot grundskolans senare år 270 hp

18 Sida 18 av 24 Ingång Spanska Termin 1 Termin 2 Inriktning 1 kursblock 1 Spanska 1, 30 hp Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Inriktning 1 kursblock 1 Spanska 1, 30 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning 2 kursblock 1 Val av inriktning 2, kursval inom program, 30 hp 11 Inriktning 1 kursblock 2 Spanska 2, 30 hp Inriktning 1 kursblock 2 Spanska 2, 30 hp Inriktning 2 kursblock 1 Val av inriktning 2, kursval inom program, 30 hp 11 Termin 5 Termin 6 Inriktning 2 kursblock 2 Kursval inom program, 30 hp Allmänt utbildningsområde 2 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Termin 7 Specialisering grundnivå kursblock 3 Kursval inom program, 30 hp Fördjupning inom inriktning 2 12 valfri specialisering 13 Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Språkdidaktik i, avancerad nivå, 15 hp Examensarbete i spanska avancerad nivå, 15 hp Termin 9 (avancerad nivå) Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom valt kunskapsområde, 15 hp 11 Valbara inriktningar på Mälardalens högskola engelska, finska, franska, historia, matematik, samhällskunskap, spanska, specialpedagogik, svenska, svenska som andra språk och tyska. Hem- och konsumentkunskap ges i samarbete med Uppsala universitet och musik i grundskolan ges i samarbete med Stockholms musikpedagogiska institut. 12 Fördjupning av inriktning 2 väljs för examen mot gymnasiet hp 13 Valfri specialisering avser breddning och/eller fördjupning inom område av relevans för yrkesövningen och välj för examen mot grundskolans senare år 270 hp

19 Sida 19 av 24 Ingång Svenska För inriktningen Svenska krävs studier om 90 hp för lärarexamen mot grundskolans senare år och 120 hp för lärarexamen mot gymnasiet. Termin 1 Termin 2 Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Inriktning 1 kursblock 1 Språkfärdighet, 7,5 hp Svenska språkets struktur, 7,5 hp Språkutveckling och språkinlärning, 7,5 hp Svenskämnets didaktik 1b, 7,5 hp Termin 3 Termin 4 Inriktning 1 kursblock 2 Antik och medeltid, 7,5 hp Renässans, barock och klassicism, 7,5 hp Svenskämnets didaktik II med VFU, 7,5 hp Upplysning och romantik, 7,5 hp Inriktning 2 kursblock 1 Val av inriktning 2, kursval inom program, 30 hp 14 Termin 5 Termin 6 Allmänt utbildningsområde 2 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Inriktning 2 kursblock 2 Kursval inom program, 30 hp Termin 7 Specialisering grundnivå kursblock 3 Kursval inom program, 30 hp Fördjupning inom inriktning 2 15 valfri specialisering 16 Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Litteraturen efter 1800, 7,5 hp Språk och dialekter, 7,5 hp Uppsatskurs i inriktningen svenska, 15 hp Termin 9 (avancerad nivå) Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom valt kunskapsområde, 15 hp 14 Valbara inriktningar på Mälardalens högskola engelska, finska, franska, historia, matematik, samhällskunskap, spanska, specialpedagogik, svenska, svenska som andra språk och tyska. Hem- och konsumentkunskap ges i samarbete med Uppsala universitet och musik i grundskolan ges i samarbete med Stockholms musikpedagogiska institut. 15 Fördjupning av inriktning 2 väljs för examen mot gymnasiet hp 16 Valfri specialisering avser breddning och/eller fördjupning inom område av relevans för yrkesövningen och välj för examen mot grundskolans senare år 270 hp

20 Sida 20 av 24 Öppen ingång Termin 1 Termin 2 Allmänt utbildningsområde 1 Lärarens uppdrag, 15 hp Lärarens arbete, 15 hp Inriktning 1 kursblock 1 Val av inriktning 1, kursval inom program, 30 hp 17 Termin 3 Termin 4 Inriktning 1 kursblock 2 Kursval inom program, 30 hp Inriktning 2 kursblock 1 Val av inriktning 2, kursval inom program, 30 hp 17 Termin 5 Termin 6 Allmänt utbildningsområde 2 Pedagogisk kommunikation i teori och praktik, 22,5 hp Forskningsmetod för lärare, 7,5 hp Inriktning 2 kursblock 2 Kursval inom program, 30 hp Termin 7 Specialisering grundnivå kursblock 3 Kursval inom program, 30 hp Fördjupning inom inriktning 2 18 valfri specialisering 19 Termin 8 (avancerad nivå) Specialisering avancerad nivå kursblock 3 Kursval inom program, 30 hp Termin 9 (avancerad nivå) Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla, 15 hp Examensarbete på avancerad nivå inom valt kunskapsområde, 15 hp 17 Valbara inriktningar på Mälardalens högskola engelska, finska, franska, historia, matematik, samhällskunskap, spanska, specialpedagogik, svenska, svenska som andra språk, tyska. Hem- och konsumentkunskap ges i samarbete med Uppsala universitet och musik i grundskolan ges i samarbete med Stockholms musikpedagogiska institut. 18 Fördjupning av inriktning 2 väljs för examen mot gymnasiet 19 Valfri specialisering avser breddning och/eller fördjupning inom område av relevans för yrkesövningen och välj för examen mot grundskolans senare år

21 Sida 21 av 24 Val inom programmet För student antagen i ämnesingång gäller obligatoriska studier i respektive inriktning eller allmänt utbildningsområde under termin 1, därefter görs terminsvisa kursval för att uppnå examensfordringarna. För student antagen i öppen ingång gäller obligatoriska studier under termin 1 i allmänt utbildningsområde kursblock 1. Verksamhetsinriktning och kursval görs from termin 2 och därefter för att uppnå examensfordringarna. Val av kurser görs av alla studenter inför varje termin utom termin 1. De terminer studenten har obligatoriska studier utgör valen en bekräftelse till respektive akademi att studenten avser studera den terminen. Som student på programmet garanteras du plats på kurser omfattande 30 högskolepoäng per termin vid heltidsstudier eller motsvarande vid deltidsstudier. För att bli antagen till kurser inom program krävs att den studerande uppfyller den särskilda behörigheten som föreskrivs. Den särskilda behörigheten framgår av respektive kursplan. Värdakademi eller motsvarande Akademin för utbildning, kultur och kommunikation är värdakademi för Lärarprogrammet. Examen Utbildningsprogrammet är upplagt så att studierna ska leda fram till att man uppfyller fordringarna för följande examen/examina: - Lärarexamen 210 högskolepoäng på grundnivå för undervisning och annan pedagogisk verksamhet i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år (Bachelor of Arts in Education for Teaching and other Educational Activities in Pre school, Pre school Class, Leisure time Centre for School Children and Compulsory School, Earlier Years) - Lärarexamen 240 högskolepoäng på avancerad nivå för undervisning i grundskolans tidigare år (Master of Arts in Education for Teaching in Compulsory School, Earlier Years) - Lärarexamen 270 högskolepoäng på avancerad nivå för undervisning i grundskolans senare år (Master of Arts in Education for Teaching in Compulsory School, Later Years) - Lärarexamen 270/300/330 högskolepoäng på avancerad nivå för undervisning i gymnasieskolan (Master of Arts in Education for Teaching in Upper Secondary School) För lärarexamen om 210 högskolepoäng skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng.

22 Sida 22 av 24 För lärarexamen om 240, 270, 300 och 330 högskolepoäng skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 högskolepoäng eller två sådana arbeten om vardera minst 15 högskolepoäng. Om programmet innehåller valbara eller valfria delar, eller om man som student väljer att inte slutföra en viss kurs, kan de val man gör påverka möjligheterna att uppfylla examensfordringarna. För mer information om examina och examensfordringar hänvisas till den lokala examensordningen som finns publicerad på högskolans webbplats. Kvalitetssäkring Utvärderingar genomförs efter varje avslutad kurs på respektive akademi. Dessutom genomförs programutvärdering tre gånger under studentens utbildningstid. Den utbildningsvetenskapliga nämnden ansvarar tillsammans med utbildningsrådet för kvalitetssäkring av programmet. Studentmedverkan Programstudenternas linjeförening, Alla Lärarstuderandes Förening, (ALF) medverkar i utvärderings- och utvecklingsarbetet. Linjeföreningen har kontinuerliga möten med programmets samordnare och studievägledare i utvärderande och framåtblickande syfte. Studentmedverkan förekommer även i de akademigemensamma organen samt i utbildningsvetenskapliga nämndens sammanträden. Forskningsbas Högskolans forskning bedrivs främst inom sex prioriterade inriktningar: Didaktik och interkulturell kommunikation, Inbyggda system, Innovation och produktrealisering, Miljö, energi- och resursoptimering, Hållbar utveckling, arbetsliv och styrning samt Hälsa och välfärd. Inom värdakademin utgör samverkansmiljön DidaktikAkademin en övergripande forskningsstrategi som verkar sammanhållande för olika pedagogiska och didaktiska forskningsmiljöer vid högskolan. Forskningsanknytning garanteras av dessa forskningsmiljöer (naturvetenskapernas och teknikens didaktik, matematikdidaktik, språkdidaktik, förskoledidaktik och pedagogisk teori) som understödjer lärarprogrammet. Speciellt fokus ligger på interkulturella miljöer och kommunikation kopplat till lärarprogrammet. Forskningsinriktningen samlar ett trettiotal seniora forskare och ett tjugotal doktorander varav flera är verksamma inom lärarprogrammet.

23 Sida 23 av 24 Samverkan Lärarprogrammet bedrivs i nära samarbete med kommunerna i Mälardalsregionen. Vid Mälardalens högskola finns RUC Mälardalen, Södermanland och Västmanlands läns regionala utvecklingscentrum för skolutveckling och lärarutbildning. RUC Mälardalen är ett samverkansorgan för skolans område som i nära samverkan med utbildningsvetenskapliga nämnden fördjupar samverkan mellan kommuner/skola och högskolan avseende skolutveckling och forskning. Inom den verksamhetsförlagda utbildningen har lärarprogrammet samarbete med ett stort antal partnerskolor i Sörmland, Västmanland och Södertälje kommun. Lärarprogrammet bedriver nära samarbete med partnerkommunerna gällande bland annat dimensionering i avsikt att utbilda lärare som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Internationalisering Mälardalens högskola har som mål att erbjuda utbildning och forskning med hög internationell standard. Ett av högskolans övergripande mål är att alla studenter ska ha möjlighet till någon form av interkulturell kontakt eller aktivitet. Alla lärarstuderande bör få kunskap om interkulturella synsätt. Högskolan har ett antal partneruniversitet där man som student kan förlägga en del av sina studier. Som student finns möjlighet att studera utomlands både inom inriktningar/ specialiseringar och inom det allmänna utbildningsområdet. Internationella möjligheter inom lärarprogrammet är: -Minor Fields Studies (MFS), terminslånga utlandsvistelser inom moderna språk, avtalsplats genom Mälardalens högskola, VFU och/eller datainsamling till examensarbete utomlands, Inom Allmänt utbildningsområde 2 erbjuds kursen Pedagogisk kommunikation i teori och praktik med undervisningsspråk engelska. Kursen läses tillsammans med internationella studenter. För mer information kontakta internationaliseringsansvarig på respektive akademi. Information om utlandsstudier finns också på högskolans webbplats. Jämlikhet Bemötande och bedömande av studenten sker oavsett kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, ålder, funktionshinder eller könsöverskridande identitet/uttryck. Akademins arbete med jämlikhet och jämställdhet skall förankras i studenten. Studenten skall få information om att det finns en handlingsplan i jämställdhets- och jämlikhetsfrågor och kunskap om vad kränkande särbehandling innebär och hur det kan motverkas. Programmets

24 Sida 24 av 24 mångfaldsaspekter beaktas i utvecklingen av en interkulturell medvetenhet och kännetecknas av varje människas egenart. Programmet verkar för en jämställd och jämlik miljö enligt Högskoleverkets och högskolans rekommendationer. Lärarprogrammet strävar efter en jämn könsfördelning och mångfald bland studenterna. Det innebär att akademin arbetar aktivt med breddad rekrytering. Övriga föreskrifter För varje kurs vid högskolan anges i kursplanen bland annat formerna för hur studenternas prestationer skall bedömas såsom typer av examination för ingående moment och betygsgrader. Examinationen för en kurs är översiktligt beskriven i kursplanen som förtydligas och kompletteras med skriftlig information vid kursstart. Mälardalens högskola har regler och anvisningar för vad som gäller vid examination. Dessa finns bland annat tillgängliga via högskolans webbplats. De akademier som är verksamma i lärarprogrammet ansvarar för kvalité, ämnesinnehåll, didaktiskt innehåll, studievägledning och forskningsutveckling inom sitt område. De har även ansvar för samverkan med övriga akademier, särskilt inom det allmänna utbildningsområdet. Övergångsbestämmelser Denna utbildningsplan gäller för studenter som påbörjat sina studier efter och ersätter tidigare fastställda utbildningsplaner, allmän del och planeringsdel.

Kallelse till möte med utbildningsvetenskapliga nämnden

Kallelse till möte med utbildningsvetenskapliga nämnden KALLELSE Nr 7:2009 Utbildningsvetenskapliga nämnden 2009-11-11 Dnr. MDH 2009/1004 Fakultetsnämndens ledamöter Fackliga företrädare Övriga för kännedom enligt sändlista Kallelse till möte med utbildningsvetenskapliga

Läs mer

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (8) LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 1. Fastställande

Läs mer

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 10 Programkod: GFM01, GFE01, GFV01, GFS01, GFN01, GFA01 Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Early Years Education Programme, 210 credits Denna utbildningsplan är fastställd

Läs mer

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 10 Programkod: GFM01 Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Early Years Education Programme, 210 credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:129 Utkom från trycket den 3 april 2007 utfärdad den 22 mars 2007. Regeringen föreskriver att bilaga 2 till

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi Utbildningsplan för Kombinationsprogram för lärarexamen och masterexamen vid Samhällsvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Social Science 300.0 Högskolepoäng 300.0

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 7 2013-05-30 Dnr: MDH 2.1.2-276/13 Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Primary Education Programme with

Läs mer

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng.

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. Examensordningar Högskoleingenjörsexamen Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa sådan kunskap

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

Fakultetsnämnd lärande. Utbildningsplan. Lärarprogrammet LXUND

Fakultetsnämnd lärande. Utbildningsplan. Lärarprogrammet LXUND Fakultetsnämnd lärande Utbildningsplan Lärarprogrammet Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori: LXUND Lärarprogrammet

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 13 2012-06-19 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 högskolepoäng Secondary Education Programme with a specialisation in teaching in the upper-secondary

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Sida 1 av 7 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 13 Programkod: GAM01 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng Secondary Education Programme with a specialisation in teaching

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten 1. Benämning Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen 2. Benämning, engelska Study Programme for Master of Education and Master of Arts 3. Poäng

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen, 90 hp

Kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen, 90 hp UTBILDNINGSPLAN Sida 1 av 11 Programkod: GLM01 Kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen, 90 hp Supplementary programme in Master of Arts in Secondary Education, 90 credits Denna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 21 november 2013. SFS 2013:924 Utkom från trycket den 29 november 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för:

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för: Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits 1. Identifikation 1.1. Namn och kod Ämneslärarprogram

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Lokala krav för lärarexamen

Lokala krav för lärarexamen Lokala krav för lärarexamen 210/240/270/300/330 högskolepoäng (hp) Fastställd av Utbildningsvetenskapliga nämnden att gälla fr.o.m. 2007-07-01 reviderad 2008-11-13 reviderad 2010-03-24 Innehållsförteckning

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1118 Utkom från trycket den 20 december 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng

Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 2012-02-22 Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng Programme in Special Educational Needs, 90 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges efter 2012-07-01

Läs mer

Förskollärarprogrammet 210hp

Förskollärarprogrammet 210hp Akademin för utbildning och ekonomi Faculty of Education and Business Studies UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Lärarutbildningsnämnden Förskollärarprogrammet 210hp Preschool Teacher Education Programme 210cr

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1483-14 Sid 1 (7) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1482-14 Sid 1 (8) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 INRIKTNING:

Läs mer

LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng)

LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng) Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1952-09 Sid 1 (5) LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng) 1. Fastställande Examensbeskrivningen

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp)

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp) UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 2 7 0 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är reviderad och fastställd av Nämnden för utbildning och forskning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildningsprogrammet, 270-330 högskolepoäng. Teacher Education, 270-330 Higher Educational Credits

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildningsprogrammet, 270-330 högskolepoäng. Teacher Education, 270-330 Higher Educational Credits Dnr: 346/2008-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildningsprogrammet, 270-330 högskolepoäng Teacher Education, 270-330 Higher Educational Credits 1. Ansvarig för programmet Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämnen som kan ingå som ämne/ huvudområde 2 i kombinationsprogrammet

Utbildningsplan för. Ämnen som kan ingå som ämne/ huvudområde 2 i kombinationsprogrammet Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Naturvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Science 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Akademin för utbildning och ekonomi Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Programkod: Inriktningskod: Nivå:

Läs mer

Masterprogrammet i didaktik, 120 högskolepoäng

Masterprogrammet i didaktik, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 10 Programkod: GSL01 Masterprogrammet i didaktik, 120 högskolepoäng Master Program in Didactics, 120 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Utbildningsvetenskapliga nämnden

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning, Ma/Nv/Tk, med förhöjd studietakt, 90 högskolepoäng

Kompletterande pedagogisk utbildning, Ma/Nv/Tk, med förhöjd studietakt, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/384 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Kompletterande pedagogisk utbildning, Ma/Nv/Tk, med förhöjd studietakt, 90 högskolepoäng Bridging Teacher Education Programme, Ma/Nv/Tk,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarprogram för förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, 210-240 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarprogram för förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, 210-240 högskolepoäng Dnr 248/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarprogram för förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, 210-240 högskolepoäng Teacher Education for Pre-school, Pre-school

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 17 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 högskolepoäng Secondary Education Programme with a specialisation in teaching in the upper-secondary

Läs mer

EXAMINA PÅ GRUNDNIVÅ ELLER AVANCERAD NIVÅ

EXAMINA PÅ GRUNDNIVÅ ELLER AVANCERAD NIVÅ Promemoria 2010-05-12 Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer Telefon 08-405 16 66 Mobil 070-265 50 03 Telefax 08-723 17 52 E-post per.klingbjer@education.ministry.se Examensbeskrivning

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs hp

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs hp Akademin för utbildning och ekonomi Faculty of Education and Business Studies UTBILDNINGSPLAN Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 240hp Study Programme

Läs mer

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

Ekonomprogrammet, Management, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Management, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 MANA Ekonomprogrammet, Management, 180 högskolepoäng Business studies, Management, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för

Läs mer

U T B I L D N I N G S P L A N

U T B I L D N I N G S P L A N Dnr: 249/2009-515 Lärarutbildningsnämnden U T B I L D N I N G S P L A N Lärarprogram för grundskolans senare år och gymnasiet, 270-330 hp Teacher Education for Secondary and Upper Secondary School, 270-330

Läs mer

Ekonomprogrammet, Redovisning och revision, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Redovisning och revision, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 REDO Ekonomprogrammet, Redovisning och revision, 180 högskolepoäng Business studies, Accounting and Auditing, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd

Läs mer

Magisterprogrammet i ledarskap och arbetsliv, 60 högskolepoäng

Magisterprogrammet i ledarskap och arbetsliv, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: AGM03 MDH 2.1.2-389/11 Magisterprogrammet i ledarskap och arbetsliv, 60 högskolepoäng Master Program (One Year) in Leadership and Work Life Studies, 60 Credits Denna

Läs mer

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-09-27 Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Master Program in Innovation and Design, 120 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges

Läs mer

Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng

Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 8 Programkod: AVM01 Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng Programme in Special Educational Needs, 90 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 2012-02-22 Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng B.A. In Modern Languages and Humanities, General Studies, 180 Credits Denna utbildningsplan

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

Ämneslärarprogrammet 300 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet 300 högskolepoäng HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN Avancerad nivå Ämneslärarprogrammet Programkod: LGÄYY Inriktningskod: Enma/Enre/Maen/Mare/Reen/Rema Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2011-02-18 Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, 300 högskolepoäng

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, 300 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, 300 högskolepoäng Master Program in Industrial Engineering and Management, 300 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning

Läs mer

Lärarprogrammet 210/240/270/300/330 hp samt Sen ingång (program som startade vt-07 eller tidigare)

Lärarprogrammet 210/240/270/300/330 hp samt Sen ingång (program som startade vt-07 eller tidigare) Programschema för Lärarprogrammet 210/240/270/00/0 hp (program som startar ht-10) Programkod: USE20 Lärarprogrammet 210/240/270/00/0 hp (program som startade ht-07 vt-10) Programkod: USE20 Lärarprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan Naturvetenskaplig fakultet

Utbildningsplan Naturvetenskaplig fakultet Utbildningsplan Naturvetenskaplig fakultet 1. Benämning Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen 2. Benämning, engelska Study Programme for Master of Education and Master of Science 3. Poäng

Läs mer

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska 1 2018-09-21 Dnr U 2018/61 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska Supplementary Teacher Education (First Cycle)

Läs mer

Lärarprogrammet. 2. Utbildningens mål. Teacher Education Programme. Nationella mål för aktuell examen. Se Högskolelagen 1 kap 8-9.

Lärarprogrammet. 2. Utbildningens mål. Teacher Education Programme. Nationella mål för aktuell examen. Se Högskolelagen 1 kap 8-9. Fakultetsnämnden för lärarutbildning Utbildningsplan lärarprogrammet Lärarprogrammet Teacher Education Programme 1. Basdata Omfattning: 180/210/270/300/330 högskolepoäng Examen: Lärarexamen. Examensbeskrivningen

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden. Utbildningsplan. Kompletterande pedagogisk utbildning

Lärarutbildningsnämnden. Utbildningsplan. Kompletterande pedagogisk utbildning Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Programkod: Programmets benämning: LAKPU Kompletterande pedagogisk utbildning Secondary Education: Bridging Programme Högskolepoäng/ECTS:

Läs mer

Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: HHV20 OINR Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng B.A. In Modern Languages and Humanities, General Studies, 180 Credits Denna

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Magisterprogram i miljö- och hälsoskydd, 60 högskolepoäng

Magisterprogram i miljö- och hälsoskydd, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: ZWG22 Magisterprogram i miljö- och hälsoskydd, 60 högskolepoäng Master Program in Environmental and Health Protection (One Year), 60 Credits Denna utbildningsplan

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Kandidatprogram i språk och humaniora med inriktning kommunikation, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i språk och humaniora med inriktning kommunikation, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: HHV20 KOMM Kandidatprogram i språk och humaniora med inriktning kommunikation, 180 högskolepoäng B.A. In Modern Languages and Humanities, Communication Studies,

Läs mer

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 10 Programkod: GFM01, GFE01, GFV01, GFS01, GFN01, GFA01 Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Early Years Education Programme, 210 credits Denna utbildningsplan är fastställd

Läs mer

Byggnadsingenjörsprogrammet, 180 högskolepoäng

Byggnadsingenjörsprogrammet, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: YHT02 Byggnadsingenjörsprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Building Engineering, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad Programkod: LAKPN/2ÄGY, LAKPN/3Ä79,

Läs mer

Secondary Education: Bridging Programme

Secondary Education: Bridging Programme Utbildningsplan Verksamhetsintegrerat ämneslärarprogram, inriktning 7-9 Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer

Kandidatprogram i språk och humaniora med inriktning kommunikation, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i språk och humaniora med inriktning kommunikation, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Kandidatprogram i språk och humaniora med inriktning kommunikation, 180 högskolepoäng B.A. In Modern Languages and Humanities, Communication Studies, 180 Credits Denna utbildningsplan

Läs mer

Kompletterande påbyggnadsutbildning till lärare (KPL) Supplementary Training for Teacher Education Program

Kompletterande påbyggnadsutbildning till lärare (KPL) Supplementary Training for Teacher Education Program 1(6) Utbildningsplan Kompletterande påbyggnadsutbildning till lärare (KPL) Supplementary Training for Teacher Education Program 1. Basdata Omfattning: 90 hp Utbildningen Kompletterande påbyggnadsutbildning

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/132 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH).

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH). UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram i dans - med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300 hp Teacher Education Programme in Dance - in Upper Secondary Education, 300 credits Programkod: ÄMLÄR Fastställd

Läs mer

Lärarprogrammet 210/240/270/300/330 hp samt Sen ingång (program som startade vt-07 eller tidigare)

Lärarprogrammet 210/240/270/300/330 hp samt Sen ingång (program som startade vt-07 eller tidigare) Programschema Lärarprogrammet 20/240/270/00/0 hp (program som startade ht-0) Programkod: USE20 Lärarprogrammet 20/240/270/00/0 hp (program som startade ht-07 vt-0) Programkod: USE20 Lärarprogrammet 20/240/270/00/0

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning Utbildningsplan för Grundlärarprogrammet 1. Allmänt Grundlärarprogrammet är en professionsutbildning som ger kunskaper och färdigheter f för yrkesverksamhet som lärare. Programmet ges inom tre inriktningar

Läs mer

Ekonomprogrammet, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Dnr: MDH 2.1.2-997/10 Programkod: GKE02/GKV02 Ekonomprogrammet, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/250 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Kandidatprogram i språk och humaniora med allmän inriktning, 180 högskolepoäng B.A. In Modern Languages and Humanities, General Studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 DNR LIU-2018-01827 1(11) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 240 hp Primary School Teacher Programme with a specialisation in Teaching in Early Years

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2013-04-18 Dnr: MDH 2.1.2-178/13 liga programmet, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, 180 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges efter

Läs mer

Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Environmental Science Environment, Health and Working life, 180 Credits Denna utbildningsplan

Läs mer

Speciallärarprogrammet, 90 högskolepoäng

Speciallärarprogrammet, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 8 2012-02-22 Speciallärarprogrammet, 90 högskolepoäng Programme in Special Needs Training, 90 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges efter 2012-07-01 och

Läs mer

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 OINR Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Preeschool Teacher Programme, 210 credits. Ej fastställd

Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Preeschool Teacher Programme, 210 credits. Ej fastställd Dnr: FAK 2011/67 Utbildningsplan INGET VÄRDE ANGIVET Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom nämnden för utbildningsvetenskap Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng Preeschool Teacher Programme,

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 (Sh), 240 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 (Sh), 240 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 (Sh), 240 högskolepoäng Programstart: Hösten 2019 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/316 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Supplementary programme in Master of Programkod: L1KPU Grundnivå, examen på grundnivå

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, Mjukvaruutveckling 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, Mjukvaruutveckling 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-01-20 liga programmet, Mjukvaruutveckling 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, Software Development, 180 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, Allmän inriktning 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, Allmän inriktning 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: TCV20 OINR liga programmet, Allmän inriktning 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, General Profile 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd

Läs mer

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp VT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård, 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: ZOJ23 Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård, 60 högskolepoäng Specialist Nurse Education with focus on Intensive Care, 60 Credits Denna

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, Spel, 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, Spel, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-01-20 liga programmet, Spel, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, Computer Games Development, 180 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning

Läs mer

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 7 Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Behavioral and Social Sciences, 180-210 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

Ämneslärarprogram i dans kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Teacher Education Programme in dance, Supplementary Study Programme, 90 credits

Ämneslärarprogram i dans kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Teacher Education Programme in dance, Supplementary Study Programme, 90 credits UTBILDNINGSPLAN Fastställd: 2011-12-08 Gäller från: HT12 Ämneslärarprogram i dans kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Teacher Education Programme in dance, Supplementary Study Programme, 90 credits

Läs mer