B1. Allmänna krav på fasaden B2. Klimatskydd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "B1. Allmänna krav på fasaden B2. Klimatskydd"

Transkript

1 Fasadens funktionalitet B Med rätt fasad skapar du rätt designintryck, utifrån både omgivningen och byggnadens förutsättningar. Ska byggnaden smälta in eller sticka ut? Fasaden avgör till stora delar! Förutom god design ska fasaden svara upp mot en rad andra viktiga krav: Skydda byggnaden och byggnadens innehåll. Stå emot nederbörd och vindlaster. Isolera mot värme och kyla. Vara beständig mot fukt, värme, kyla, UV-ljus och mikrobakteriell påväxt. Tillåta uttorkning. Ge önskad funktionalitet och komfort. Skydda mot brandspridning. Flexibelt kunna anpassas för byggnadens olika användningsområden. Klara rörelser i stomme och material beroende på fukt och temperatur. Erfordra ett ringa behov av underhåll. Allt detta med god ekonomi, både i byggfasen och under byggnadens livslängd. Ventilerad fasad Det vi fokuserar på i FasadAkademin är det grundläggande fasadsystemet som tillgodoser morgondagens krav på komfort och energieffektivitet samt ger sunda och hållbara byggnader nämligen den ventilerade fasaden. B 1. Den viktiga klimatskärmen För att fasaden ska utgöra ett pålitligt och uthålligt väderskydd är fasadbeklädnaden den så kallade klimatskärmen - den viktigaste komponenten. Skador och underhållsinsatser på fasader beror oftast på väderrelaterade faktorer. Huvudsakligen är det fukt som tränger in i delar av konstruktionen och som orsakar skador och rötangrepp på byggnadskomponenter. I värsta fall i sådan omfattning att hållfastheten för byggnadens bärande struktur begränsas.

2 2. Krav på klimatskärmen Klimatskärmen ska hålla nederbörd och fukt utanför den bärande konstruktionen. Den ska också vara så opåverkad som möjligt av slagregn, vindlaster, UV-ljus och i viss mån brand. De kritiska punkterna i fasadsystemet utgör oftast detaljerna som till exempel omfattningar runt fönster och dörrar, genomföringar, hörn och infästningar som kräver extra uppmärksamhet för att reducera risken för framtida bekymmer. En bra genomtänkt projektering i kombination med professionellt hantverk minskar risken för framtida bekymmer. Med ventilerade fasader reduceras risken för fuktgenomgång vid infästning av fasaddetaljer som exempelvis hängrännor, omfattningar och foder. 3. Klimatskärmens övriga fasadkomponenter Ofta kläs inramningar, smygar, hörn och materialövergångar med plåt för att täcka dessa. Ibland väljer man att använda fasadbeklädnaden även för inklädnader av smygar och foder. Oavsett vilket så är det viktigt att alla inklädnader förankras ordentligt, så att fukt inte kan tränga in i byggnadskonstruktionen vid infästningar och skarvar. Även underlaget för inklädnaden kräver extra omsorg för att undvika skador vid felaktig belastning av snö, regn och vind. Det lönar sig att lägga ner tid och omsorg på detaljerna både vid projektering och i hantverket för att erhålla ett bra och långsiktigt slutresultat!

3 B När man monterar fasadbeklädnad på ett bärverk uppstår per automatik en luftspalt mellan baksidan av fasadbeklädnaden och utsidan av byggnadens yttervägg. När fastigheten får den här luftspalten talar vi om en ventilerad fasad. Bärverk och infästning Fasadbeklädnaden monteras på ett bärverk som består av reglar i antingen stål, plåt eller behandlat trä. Bärverket är en fristående del som fästs i byggnadens stomme. Bärverket och dess infästning dimensioneras och konstrueras utifrån byggnadens förutsättningar, klimatförhållanden och aktuell fasadbeklädnad. Luftspalten Luftspalten, och tryckskillnaden som uppstår genom skorstensverkan, skapar ett luftflöde och därmed god ventilation mellan fasadbeklädnad och byggnadsstomme. Detta ger en rad fördelar - både funktionella och komfortrelaterade. Luftspaltens dimensionering Luftspaltens storlek har en stor betydelse för att uppnå det önskade funktionella skyddet. Dimensionering av luftspalten är beroende av byggnadens form och storlek, fasadbeklädnad och bärverk samt de klimatmässiga förutsättningarna för byggnaden. Isolerande luftskikt Luftspalten vid en ventilerad fasad ger upphov till en isolerande effekt bakom fasadbeklädnaden. Luftskiktet jämnar ut differenser mellan utomhus- och inomhusklimat och fungerar för både värme som kyla.

4 Fuktutdrivning Luftspalten vid en ventilerad fasad ger upphov till en tryckfallsdifferens på var sida om fasadbeklädnaden. Skillnaden i tryckfall bidrar till att skapa ett luftflöde som skapar ett ventilerat utrymme bakom fasadbeklädnaden. Den fukt som passerar klimatskärmen, samt även den fukt som kommer inifrån byggnaden och som vandrar genom ytterväggen, torkas ut genom en väl fungerande ventilerad fasad. Isolering/tilläggsisolering En isolering monteras utvändigt på ytterväggen. Det innebär att den invändiga ångspärren förblir oförändrad, och därmed reducerar man risken för oönskade kondenspunkter i väggen. Byggnadens stomme och struktur kvarstår alltså i en fortsatt sund miljö. Minimera påväxt Kombinationen av gynnsam temperatur och hög relativ fuktighet under lång tid kan leda till påväxt av mikroorganismer. Men tack vare den ventilerande luftspalten minimeras den mikrobakteriella påväxten och inomhusklimatet blir betydligt hälsosammare. Bullerdämpning Sandwichkonstruktionen hos en ventilerad fasad skyddar också mot utvändigt buller. Om det krävs ytterligare ljudreduktion, kan man med relativt enkla medel montera en ljudabsorbent innanför klimatskärmen. Minimera brandspridning Luftspalten reducerar risken för värmeexponering och därmed brandspridning. Brandsäkra material i konstruktion, isolering och beklädnad i kombination med luftspalten reducerar alltså risken för brandspridning. Plats för installationer Med en ventilerad fasad får man plats för utvändigt, dolt montage av installationer och tillhörande ledningsdragning i utrymmet mellan utsida yttervägg och baksidan av fasadbeklädnaden. I utrymmet ligger installationerna väl skyddade, men ändå relativt åtkomliga. Tänk dock på att installationerna inte får förhindra luftspaltens ventilation.

5 B4. Monterade fasader En byggnad ska fungera och leva under många år. Under tiden kommer behov, förutsättningar, önskemål och användningsområden för byggnaden att förändras. Därför är det klokt att redan från början bygga eller renovera med system som gör det möjligt att förändra eller anpassa fasaden med enkla medel. Med en monterad fasad har du alla möjligheter till framtida anpassningar av fasaden utan stora och kostnadskrävande insatser. Vad menar vi med Monterad fasad? Monterad fasad innebär att fasadbeklädnaden monteras på en bärande struktur, som i sin tur förankras i byggnadens stomme. Fasadbeklädnaden vid monterade fasader består av olika former av skivmaterial, plattor, kassetter eller andra former av prefabricerade element. De monterade fasadsystemen är sällan självbärande utan är skräddarsydda lättviktskonstruktioner som monteras utanpå byggnadens bärande konstruktion. Olika projekt, olika lösningar Genom att man utgår ifrån standardiserade fasadsystem som skräddarsys utifrån respektive projekt, så optimerar man konstruktion och material utifrån de unika förutsättningarna. Fasadsystemet baseras på standardiserade och utprovade konstruktioner för infästningar och bärverk anpassade för respektive fasadbeklädnad. Egenskaper som präglar monterade fasader Mycket goda möjligheter till olika former av gestaltning och design Beprövad och utvecklad teknologi Stort urval av fasadbeklädnader Rationell byggprocess Stor flexibilitet till anpassning och förändring Möjlighet till rationell fasadrenovering Synlig eller dold installation Monterade fasader kan utföras med antingen synlig eller dold installation. Det vill säga metoden för hur fasadbeklädnaden fästs i bärverket. Synlig installation fasadbeklädnadens infästning är synlig, med skruvar, nitar, krokar, eller clips. Dold installationen fasadbeklädnadens infästning är dold, oavsett infästningsform. Den dolda installationen är oftast att föredra ur estetisk synvinkel. Den är dock dyrare då både bärverk och fasadbeklädnadens infästning blir mer komplex och omfattande vilket ger längre montagetid.

6 Montage året runt Monterade fasader kan monteras året runt, i stort sett oberoende av väder och temperatur. Därför kan man anpassa montaget av fasaden efter byggets tidsplan, istället för att anpassa byggets tidsplan efter en väderberoende fasadresning. Ljussättning och skyltar Monterade fasadlösningar ger stora möjligheter och stor frihet att integrera till exempel ljussättning och skyltar. Dessutom är det enkelt att flytta eller modifiera belysning och skyltsystem om framtida förändringar kräver det. Stor flexibilitet När byggnadens inriktning förändras och därmed också fasaden innebär en monterad fasad mycket stor flexibilitet. I de flesta fall kan man tämligen enkelt demontera, flytta, modifiera eller komplettera fasadsystemet efter ändrade förutsättningar. B5. Fasadrenovering En fasadrenovering är ett utmärkt tillfälle att uppgradera en byggnad för att möta morgondagens krav på arkitektur, klimatskydd, komfort och energieffektivitet. En kompletterande tilläggsisolering är ett bra exempel på hur en byggnads egenskaper kan förändras med relativt små medel och där fastighetens värde ökar. Tilläggsisolering innebär inte bara en förbättring av klimatskalet, utan även en förbättring av byggnadens förmåga att skärma av buller. Tänk på att de flesta fasadförändringar är bygglovspliktiga. Tilläggsisolering En kompletterande tilläggsisolering monteras utvändigt på ytterväggen. Det innebär att den invändiga ångspärren förblir oförändrad, och därmed reducerar man risken för oönskade kondenspunkter i väggen. Byggnadens stomme och struktur kvarstår alltså i en fortsatt sund miljö.

7 Montering Ofta kan en tilläggsisolering monteras direkt på den befintliga fasaden och förankras i byggnadens stomme. Då krävs heller inte någon krävande demontering av den gamla fasaden. Ingen driftstörning En fasadrenovering, inklusive eventuell tilläggsisolering, kan oftast utföras när byggnaden är i full drift under renoveringen. Det innebär alltså inga störningar för hyresgästen och därmed bättre fastighetsekonomi. B Energiproducerande fasadpaneler kan delas in i två huvudsegment: 1. Solfångare som producerar värme 2. Solceller som producerar elkraft Gemensamt för båda varianterna är att de kan monteras antingen utanpå en fasadbeklädnad eller integreras i fasadbeklädnaden. Att montera energipaneler på fasaden är ofta mer optimalt jämfört med traditionellt montage på ett tak. Det beror på panelerna dels är mer skyddade på fasaden än på taket, dels på att takvinkeln sällan är optimal ut ett produktionsperspektiv. Med solpaneler på fasaden reducerar man dessutom risken för olägenheter med infästningar och genomföringar genom taket. Gemensamt för konstruktionen av solpaneler är att de är monterade och integrerade på en struktur som i sin tur enkelt kan integreras i en fasad. För att skydda solpanelerna mot fukt och mekaniskt slitage är solfångarna/solcellerna inkapslade i ett laminat med en framsida av transparent material, oftast glas. Glaset på framsidan av panelerna kan designas och bearbetas för att få en designad yta.

8 1. Värmeproducerande solfångare Solpaneler för värmeproduktion kräver anslutning av något media som transporterar den producerade energin från fasaden till en värmeväxlare, som kan ta tillvara energin antingen för internt bruk i byggnaden eller för externt bruk. För att uppnå maximal effekt brukar solfångare utgöra en integrerad del av en byggnads värmesystem. I vissa fall kan det vara lämpligt att hålla solfångaren utanför byggnadens ordinarie värmesystem och bara ges en mer begränsad funktion till exempel för uppvärmning av pooler etc. 2. Elkraftsproducerande solceller Solpaneler för elkraftsproduktion kräver en elanslutning, för att transportera den producerade elkraften från fasaden till byggnadens eget elnät. Elkraften som solpanelerna producerar kan antingen användas för byggnadens interna bruk, eller matas ut på det lokala elnätet för externt bruk. För att uppnå maximal effekt brukar solcellerna utgöra en integrerad del av en byggnads elsystem. I kombination med batterilagring kan den producerade elkraften utnyttjas även när solcellerna inte är i produktion, till exempel under dygnets mörka timmar.

Välkommen till FasadAkademin!

Välkommen till FasadAkademin! Fasad Akademin Din guide till optimala fasader Välkommen till FasadAkademin här delar vi med oss av vår kunskap om fasader, fasadsystem samt hur fasader påverkar byggnaders livscykel. En optimal fasad

Läs mer

Välkommen till FasadAkademin!

Välkommen till FasadAkademin! Fasad Akademin Din guide till optimala fasader Välkommen till FasadAkademin här delar vi med oss av vår kunskap om fasader, fasadsystem samt hur fasader påverkar byggnaders livscykel. En optimal fasad

Läs mer

Sto-konceptet Att ur teknik skapa en funktion. Ventilerat fasadsystem som uppfyller dagens krav på tvåstegstätning: StoVentec

Sto-konceptet Att ur teknik skapa en funktion. Ventilerat fasadsystem som uppfyller dagens krav på tvåstegstätning: StoVentec Sto-konceptet Att ur teknik skapa en funktion Ventilerat fasadsystem som uppfyller dagens krav på tvåstegstätning: StoVentec Problem och lösning Form och funktion Där bakom döljer sig mer än isolering:

Läs mer

Munspelet i Lund. Ny energismart skola med REDAir FLEX och REDAir LINK

Munspelet i Lund. Ny energismart skola med REDAir FLEX och REDAir LINK Munspelet i Lund Ny energismart skola med REDAir FLEX och REDAir LINK Munspelet är en skola i Lund för barn upp till årskurs tre. När den drabbades av fukt- och mögel skador beslöt kommunen att bygga en

Läs mer

Bilaga H. Konstruktiv utformning

Bilaga H. Konstruktiv utformning 82 B i l a g a H Bilaga H. Konstruktiv utformning Även om du beräknat dina värmeförluster teoretiskt helt korrekt så är det inte säkert att resultatet stämmer överens med verkligheten. Först och främst

Läs mer

Knauf Fasadsystem. Aquapanel ventilerat med puts K N A U F AV S P F A S A D S Y S T E M. L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 K V A

Knauf Fasadsystem. Aquapanel ventilerat med puts K N A U F AV S P F A S A D S Y S T E M. L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 K V A Knauf Fasadsystem Aquapanel ventilerat med puts K N A U F F A S A D S Y S T E M K V A AV S P L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 Innehåll 4 5 6 7 8 9 10 11 Knauf Fasadsystem borgar för kvalitet Med

Läs mer

Eva Gustafsson. Civilingenjör Byggdoktor/Diplomerad Fuktsakkunnig VD. 070-249 00 91 eva.gustafsson@conservator.se

Eva Gustafsson. Civilingenjör Byggdoktor/Diplomerad Fuktsakkunnig VD. 070-249 00 91 eva.gustafsson@conservator.se Eva Gustafsson Civilingenjör Byggdoktor/Diplomerad Fuktsakkunnig VD 070-249 00 91 eva.gustafsson@conservator.se Västervik 2015-11-12 Lite fuktteori Tilläggsisolering generellt Renovering och tilläggsisolering

Läs mer

Renovering. Från gammalt till nytt

Renovering. Från gammalt till nytt Renovering Från gammalt till nytt Renovering av tak Taket är byggnadens viktigaste fasad, den ska hindra fukt i form av regn och snö att skada eller tränga in i byggnaden. Protan har producerat och levererat

Läs mer

TA HAND OM DITT HUS Renovera och bygga nytt. Örebro 2011-10-25

TA HAND OM DITT HUS Renovera och bygga nytt. Örebro 2011-10-25 TA HAND OM DITT HUS Renovera och bygga nytt Örebro 2011-10-25 Kristina Landfors KanEnergi Sweden AB Tel: 076-883 41 90 På dagordningen Helhetssyn Renovera och bygga till Klimatskal och isolering Fukt Ventilation

Läs mer

Det är Vink essåplasts vision att vara den bästa leverantören av produkter för byggsektorn.

Det är Vink essåplasts vision att vara den bästa leverantören av produkter för byggsektorn. VINK essåplast Group AB Sedan etableringen 1989 har Vink Sverige servat marknadssegmenten industri, bygg samt skylt&reklam med idén att leverera plast där plast kan användas med fördel. Vink vänder sig

Läs mer

BYGG SÅ HÄR 4 TILLÄGGSISOLERA YTTERVÄGGEN INVÄNDIGT

BYGG SÅ HÄR 4 TILLÄGGSISOLERA YTTERVÄGGEN INVÄNDIGT BYGG SÅ HÄR 4 TILLÄGGSISOLERA YTTERVÄGGEN INVÄNDIGT ISOLERA INÅT OM FASADEN ÄR VACKER OCH VÄRD ATT BEVARA Väljer du att isolera ytterväggen inåt finns två sätt: med Vägg-/Bjälklagsskiva Trä som beskrivs

Läs mer

TÄTA RÄTT. Förhindra luftläckage via fönster och dörrar

TÄTA RÄTT. Förhindra luftläckage via fönster och dörrar TÄTA RÄTT Förhindra luftläckage via fönster och dörrar TÄTA RÄTT MED SÄKRA PRODUKTER 30 procent av allt luftläckage kommer via fönster och dörrar. Med korrekt tätning slipper du det och kan spara både

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se MONTERINGSANVISNING www.isotimber.se Isolerande och bärande väggsystem IsoTimber är ett väggsystem för ytterväggar och innerväggar. IsoTimber är trä och luft, inga andra material. IsoTimber väggsystem

Läs mer

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter:

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Värmeisolering (U-värde) Skapa lufttäthet Hindra utifrån kommande fukt Stoppa inifrån kommande fukt Förhindra kapillärsugning

Läs mer

MONtERINGSANVISNING ASFAlt VINDtÄt

MONtERINGSANVISNING ASFAlt VINDtÄt MONTERINGSANVISNING Asfalt vindtät Förvaring/lagring Vindtätskivorna ska förvaras torrt och vara torra vid montering. Före montering bör skivorna acklimatiseras så att fuktigheten motsvarar genomsnittsfuktigheten

Läs mer

2014-09-01! Rapport 14-323. Fuktberäkning i yttervägg med PIR-isolering! WUFI- beräkning! Uppdragsgivare:! Finja Prefab AB/ Avd Foam System! genom!

2014-09-01! Rapport 14-323. Fuktberäkning i yttervägg med PIR-isolering! WUFI- beräkning! Uppdragsgivare:! Finja Prefab AB/ Avd Foam System! genom! Fuktdiffusion i vägg Finja Foam System 2014-09-01 Fuktberäkning i yttervägg med PIR-isolering WUFI- beräkning 1 av 13 Uppdragsgivare: Finja Prefab AB/ Avd Foam System genom Stefan Sigesgård Fuktdiffusion

Läs mer

Facade Concept FÄRDIGT FASADKONCEPT

Facade Concept FÄRDIGT FASADKONCEPT Facade Concept FÄRDIGT FASADKONCEPT Radiolinja, Esbo. Konceptet Normek Fasad är en servicehelhet för kontors-, affärs- och industribyggnader som även lämpar sig för bostadshus och renoveringar. Normek

Läs mer

Konstruktionslösningar - Ytterväggar

Konstruktionslösningar - Ytterväggar I avsnittet om ytterväggar redovisas U-värden för väggar med bärande stommar av träreglar, stålreglar och betong. Väggarna har låga U-värden som lämpar sig väl för lågenergihus och i vissa fall även för

Läs mer

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Därför ska du välja Altiflex I Lambertssons sortiment finns nu Altiflex interimstillslutning, ett innovativt

Läs mer

Anders Melin Fuktcentrum Anders Melin. Byggnadsundersökningar AB. Är tvåstegstätning av fasader synonymt med luftspalten?

Anders Melin Fuktcentrum Anders Melin. Byggnadsundersökningar AB. Är tvåstegstätning av fasader synonymt med luftspalten? Fuktcentrum 2016 Anders Melin Är tvåstegstätning av fasader synonymt med luftspalten? HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr T 916-13 meddelad i Stockholm den 19 mars 2015 Enstegstätningen innebär, till skillnad

Läs mer

Mer än bara ett energisystem

Mer än bara ett energisystem Solar electric Solelsystem systems för for byggnader buildings Mer än bara ett energisystem Solelsystem är rena och underhållsfria och har lång livslängd. Traditionella byggnadsmaterial kan ersättas av

Läs mer

ENERGIRENOVERING. all inclusive I SJU STEG

ENERGIRENOVERING. all inclusive I SJU STEG ENERGIRENOVERING all inclusive I SJU STEG MILJONPROGRAMMEN BEHÖVER FASADRENOVERAS Mellan 1964 och 1975 byggdes cirka en miljon bostäder i det så kallade miljonprogrammet. FÖLJ EN SMART ENERGIRENOVERING

Läs mer

Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster

Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster Funktion estetik & ett brett utbud! Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster www.hogstadaluminium.se Ditt projekt vårt engagemang! VI TAR ANSVAR HELA VÄGEN Hogstad Aluminium AB är ett av marknadens

Läs mer

ROCKWOOL SVERIGE. TOPROCK System En ny generation takisolering

ROCKWOOL SVERIGE. TOPROCK System En ny generation takisolering SYSTEM ROCKWOOL SVERIGE System En ny generation takisolering Nya direktiv innebär mer isolering Allt hårdare miljödirektiv och lagar gör att det ställs höga krav på de hus som byggs idag. För att nå de

Läs mer

Bättre inomhusklimat med SmartFront

Bättre inomhusklimat med SmartFront Bättre inomhusklimat med SmartFront SmartFront är en patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter. Installationen ger en betydande energibesparing och en

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer

Finja Betong. Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade

Finja Betong. Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade Fasad Finja Betong Putsade fasader Vackra, trygga och beprövade Iso-Fin Hässleholmsvägen, Vittsjö Iso-Fin Almvägen, Kristianstad Iso-Plus Stora Ursvik, Sundbyberg (ovan) Iso-Min Fogdevägen, Bagarmossen

Läs mer

NORGIPS UTVÄNDIGA SYSTEM

NORGIPS UTVÄNDIGA SYSTEM NORGIPS UTVÄNDIGA SYSTEM - Tätar ytterväggar - Tål väder och vind i upp till sex månader - Följ anvisningen och bygg tryggt. FUNKTION Huvuduppgiften för Norgips Utvändiga System är att sörja för fuktsäkring,

Läs mer

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Svenska Luftvårdsföreningen 2006-04-06 Eva Sikander Energiteknik, Byggnadsfysik Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kan man utföra energisnåla

Läs mer

BALKONG OCH INGLASNING

BALKONG OCH INGLASNING BALKONG OCH INGLASNING 02 teknova.se SVETSAREN BALKONGER, RÄCKEN & INGLASNINGAR LIVET UTANFÖR LÄGENHETEN Med de idéer, tankar och tekniska lösningar som finns idag kan balkongen få en både individuell

Läs mer

BYGG SÅ HÄR 9. Isolera med Klimatskiva ZERO

BYGG SÅ HÄR 9. Isolera med Klimatskiva ZERO BYGG SÅ HÄR 9 Isolera med Klimatskiva ZERO ENERGIRENOVERA YTTERVÄGGEN UTVÄNDIGT MED KLIMATSKIVA ZERO Under de närmsta 50 åren kommer vi att få se avsevärda temperaturhöjningar världen över. Men vi kan

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Beprövat isoleringsmaterial med många fördelar

Läs mer

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Arne Elmroth Professor em. Byggnadsfysik, LTH Lunds Universitet Några Begrepp Lufttäthet- Förhindrar luft att tränga igenom byggnadsskalet Vindtäthet- Förhindrar

Läs mer

NSP Brasvärme -funktion och design

NSP Brasvärme -funktion och design Monteringsanvisning NSP Markör bild NSP Brasvärme -funktion och design Användningsområde -Avståndsreducering för CE-godkända braskaminer/eldstäder/skorstenar med avståndskrav till brännbart material. -n

Läs mer

Renovering och tilläggsisolering

Renovering och tilläggsisolering Renovering och tilläggsisolering Renovering och tilläggsisolering av äldre bostäder Etterisolering og rehabilitering Renovering och tilläggsisolering Innehåll: Inledning... 3 Renovering... 4 Bostäder byggda

Läs mer

BYGG SÅ HÄR 3. Tilläggsisolera ytterväggen utvändigt. Byggisolering Sverige Skövde Telefon

BYGG SÅ HÄR 3. Tilläggsisolera ytterväggen utvändigt. Byggisolering Sverige Skövde Telefon RENSTRÖM FOTO & LAYOUT AB BYGG SÅ HÄR 3 Informationen i denna broschyr är en beskrivning av de villkor och tekniska egenskaper som gäller för redovisade produkter. Informationen är giltig ända tills den

Läs mer

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Stor potential för energieffektivisering I Sverige finns

Läs mer

BAKSIDAN AV PROTOTYPHUSET INTERIÖR OCH SJÖN MÖBLER. Helhetstänket: Möblerna är skäddarskydda för Öppet Hus ÖPPET HUS - 2 PERSPEKTIV AV PROTOTYPHUSET

BAKSIDAN AV PROTOTYPHUSET INTERIÖR OCH SJÖN MÖBLER. Helhetstänket: Möblerna är skäddarskydda för Öppet Hus ÖPPET HUS - 2 PERSPEKTIV AV PROTOTYPHUSET KONSTRUKTION 16766 1:3.3 4203 836 4205 28 Leikkaus C-C 28 45M2 24M2 6231 +18.25 35 00 6.5M2 PROTOTYP HUS: SEKTION 1:100 44 15M2 +18.15 200 200 147 22 22 1 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Byggmaterial 320 000 Fönster

Läs mer

EX SERIES FASADSYSTEM I FIBERCEMENT MED DOLD INFÄSTNING VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD

EX SERIES FASADSYSTEM I FIBERCEMENT MED DOLD INFÄSTNING VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD EX SERIES FASADSYSTEM I FIBERCEMENT MED DOLD INFÄSTNING VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD > EX series MODERN OCH INNOVATIV Färger, ytor och montering med dold infästning skapa ett unikt utseende med framtidens

Läs mer

BRANDSKYDD 2016 Upplands Väsby, November. Utmaningar för brandskydd i byggnader uppförda med moduler

BRANDSKYDD 2016 Upplands Väsby, November. Utmaningar för brandskydd i byggnader uppförda med moduler BRANDSKYDD 2016 Upplands Väsby, 23 24 November Utmaningar för brandskydd i byggnader uppförda med moduler Johan Pålsson Bengt Dahlgren AB BYGGMARKNADEN VAD EFTERFRÅGAS? Bostäder Förskolor Skolor Kontor

Läs mer

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR ICOPAL FASTLOCK Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR Enkla lösningar är oftast vackrast Med Fastlock kan du skapa moderna och spännande tak till uteplatsen, carporten eller

Läs mer

Limträpanel. Formstabil och enkel att montera.

Limträpanel. Formstabil och enkel att montera. Limträpanel. Formstabil och enkel att montera. Limträpanel är ett naturligt val för fasader som ska behålla sina egenskaper under en lång tid. Råmaterialet kommer från starkt, högkvalitativt virke från

Läs mer

Impressivo Ger dig valmöjligheter

Impressivo Ger dig valmöjligheter Impressivo Ger dig valmöjligheter BUSCH-JAEGER ABBs installationsprodukter har en lösning för alla hem och offentliga byggnader. Urvalet utvidgas ständigt med nya produkter, för att bibehålla kompatibilitet

Läs mer

Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade

Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade Fasadputssystem Finja Betong Putsade fasader Vackra, trygga och beprövade Iso-Fin Hässleholmsvägen, Vittsjö. Iso-Fin Almvägen, Kristianstad Iso-Plus Stora Ursvik, Sundbyberg (ovan) Iso-Min Fogdevägen,

Läs mer

ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER. 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING

ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER. 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING Ett preliminärt förslag utvecklat av: Zoltan Kiss arkitekt SAR/MSA I samarbete

Läs mer

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Solavskärmning I takt med att våra byggnader blir allt mer välisolerade och energieffektiva, uppstår ibland konflikter med solvärmelaster som blir besvärande för lokalernas användare

Läs mer

Cedral Board Mångsidig fasadskiva i många färger

Cedral Board Mångsidig fasadskiva i många färger minimalt underhåll fabrikslackerad enkel att montera Cedral Board Mångsidig fasadskiva i många färger www.cedral.se Cedrals DNA Sand, vatten, luft, cement, fibrer, träcellulosa. Den mångsidiga fasadskivan

Läs mer

2010-11-08. Sven-Olof Klasson

2010-11-08. Sven-Olof Klasson Sven-Olof Klasson Espedalen Espedalen Bovärdar Antal Åldersstruktur hyresgäster Espedalen 2010 120 103 100 80 73 60 58 52 50 63 59 51 40 28 20 19 6 0 0-6 7-16 17-19 20-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

Hogstads räcken skapar rätt karaktär! STANDARD - TIDSTYPISKA - DESIGNADE

Hogstads räcken skapar rätt karaktär! STANDARD - TIDSTYPISKA - DESIGNADE Hogstads räcken skapar rätt karaktär! STANDARD - TIDSTYPISKA - DESIGNADE Vi kan räcken och inglasningar! RÄCKEN OCH INGLASNINGAR FÖR ALLA TYPER AV PROJEKT Vi är erfarna och fokuserade på utveckling. Hogstad

Läs mer

Takavvattning Armataksystem Fullflödessystem

Takavvattning Armataksystem Fullflödessystem Dimensionsområde PN Temperaturområde Material Rörsystem 40-315 Polyeten PE 80 Takbrunn 50 Fullflöde UV Rostfritt stål Användningsområde Ett komplett system för invändig avledning av regnvatten från tak

Läs mer

Att tilläggsisolera. swedisol.se

Att tilläggsisolera. swedisol.se Att tilläggsisolera. Klimatskärmen. Väggar, golv och tak samt fönster och ytterdörrar. Energianvändningen i byggnader svarar idag för ca 40% av den totala energianvändning i Sverige. Det är alltså av största

Läs mer

Vintergarden. Överensstämmelse mellan hus och trädgård

Vintergarden. Överensstämmelse mellan hus och trädgård Vintergarden Överensstämmelse mellan hus och trädgård 2015 Vi är producent av uterum,aluminium snickerier och även atypiska tak och takfönster. Bolagets började 1996. Huvudprodukten är uterum. Dessa produceras

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Icopal Windy - vindskydd

MONTERINGSANVISNING Icopal Windy - vindskydd MONTERINGSANVISNING Icopal Windy - vindskydd vindskydd skarvband butylfogmassa rörmanschett plåtbeslag Icopal Windy Base och Windy Prima Icopal produktgrupp Windy är diffusionsöppna vindskydd för användning

Läs mer

Installation System FasTrac XL

Installation System FasTrac XL Installation System FasTrac XL max 450 mm max till vägg max 450 mm max till vägg max 450 mm max till vägg Bärprofilerna i System FasTrac XL placeras på c/c vilket ger ett snabbt, enkelt och kostnadseffektivt

Läs mer

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor.

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Marmoroc är ett typgodkänt, väl beprövat fasadsystem som funnits på marknaden i mer än 40 år. Fasadstenen är sammansatt av vit cement och krossad vit marmor.

Läs mer

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump. Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump. Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart GOLD RX/HC Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart Allt i ett Ventilation, värme och kyla i ett paket Det finns många olika lösningar för att förse

Läs mer

Resonemang om Hantering och användning av trä för klimatskärmen

Resonemang om Hantering och användning av trä för klimatskärmen Resonemang om Hantering och användning av trä för klimatskärmen Baserat på delvis preliminära resultat och bedömningar Lagring och montage på fabriken Montering av fukt -och temperaturlogger. Momentanmätning

Läs mer

Energieffektivisering av befintlig bebyggelse med rationell tilläggsisolering. Kristina Mjörnell

Energieffektivisering av befintlig bebyggelse med rationell tilläggsisolering. Kristina Mjörnell Energieffektivisering av befintlig bebyggelse med rationell tilläggsisolering Kristina Mjörnell Potentialen för tilläggsisolering av klimatskärmen I Sverige finns ca 2,4 miljoner lägenheter i flerbostadshus

Läs mer

Icopal FONDA för källarytterväggar. System FONDA. Effektiv dränering och isolering av källarytterväggar

Icopal FONDA för källarytterväggar. System FONDA. Effektiv dränering och isolering av källarytterväggar Icopal FONDA för källarytterväggar System FONDA Effektiv dränering och isolering av källarytterväggar Unika och säkra lösningar för din källaryttervägg Källarytterväggen den utsatta byggnadsdelen Fukt

Läs mer

Toprock system. - Takisolering på toppen. Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar

Toprock system. - Takisolering på toppen. Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar TOPROCK System Rockwool SVERIGE Toprock system - Takisolering på toppen Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar Lätt att hantera nyutvecklat lamellsystem

Läs mer

Heda. Byggelement. Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris

Heda. Byggelement. Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris Heda Byggelement Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris Kostnadseffek tiva lösningar med prefabricerade byggelement I takt med att byggtiderna blir allt kortare och kraven på rationella lösningar

Läs mer

EX SERIES FASADSYSTEM I FIBERCEMENT MED DOLD INFÄSTNING VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD

EX SERIES FASADSYSTEM I FIBERCEMENT MED DOLD INFÄSTNING VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD EX SERIES FASADSYSTEM I FIBERCEMENT MED DOLD INFÄSTNING VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD SLÄPP VISIONEN FRI UPPLEV FÖRDELARNA MED EX SERIES EX series kan med fördel användas som fasadbeklädnad till offentliga,

Läs mer

FB Luftspaltsventil. takfoten, då får man en fortlöpande luftspalt liknande tidigare luftspalter med insektsnät.

FB Luftspaltsventil. takfoten, då får man en fortlöpande luftspalt liknande tidigare luftspalter med insektsnät. FB Luftspaltsventil 15.04.2015 Version 1.3 Luftspaltsventil med brandmotstånd Brand som får sprida sig i hålrummen under klädsel i yttervägg är ett stort problem eftersom det är svårt för räddningstjänsten

Läs mer

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Nybyggnad Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Idag gäller BBR när en byggnad uppförs. för tillbyggda delar när en byggnad byggs till. för ändring av byggnad men med hänsyn till varsamhets-

Läs mer

Fukttillskott från uteluft. Entreprenörens egenkontroll.

Fukttillskott från uteluft. Entreprenörens egenkontroll. PRO 1(6) Tak, vind Nederbord, Regn, snö och slagregn Stående vatten A-40.0-201 Taktyp: Sågtak, taklutning 10 o respektive 20 o Takbeläggning: Plastbelagda överläggs-plattor av metalliserad stålplåt i hela

Läs mer

Klimatskalets betydelse för energianvändningen. Eva-Lotta Kurkinen RISE Byggnadsfysik och Innemiljö

Klimatskalets betydelse för energianvändningen. Eva-Lotta Kurkinen RISE Byggnadsfysik och Innemiljö Klimatskalets betydelse för energianvändningen Eva-Lotta Kurkinen RISE Byggnadsfysik och Innemiljö eva-lotta.kurkinen@ri.se 82 Energianvändning i byggnaden Värme/Kyla Varmvatten Ventilation Belysning Hushållsel

Läs mer

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne Köldbryggor Köldbryggor består av icke isolerande material som förbinder en kall yta med en varm yta, t ex ute med inne. Årets vintermode: Prickigt och rutigt Bilderna är från Kalhäll i norra Stockholm.

Läs mer

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Väderskydd I samband med ny- och ombyggnationer med fuktkänsliga material där risk finns för uppfuktning av nederbörd eller annat utifrån kommande vatten, krävs väderskydd för att säkerställa

Läs mer

Välkommen till en värld av dörrar WIŚNIOWSKI

Välkommen till en värld av dörrar WIŚNIOWSKI Dörrar WIŚNIOWSKI Välkommen till en värld av dörrar WIŚNIOWSKI Under 25 år har vi tillverkat stängsel med passion. Firmans namn WIŚNIOWSKI kommer från namnet på dess grundare och ägare - Andrzej Wiśniowski.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Icopal Windy och Windy Plus vindskydd

MONTERINGSANVISNING Icopal Windy och Windy Plus vindskydd MONTERINGSANVISNING Icopal Windy och Windy Plus vindskydd vindskydd skarvband butylfogmassa rörmanschett plåtbeslag Icopal Windy och Windy Plus Icopal Windy är ett diffusionsöppet vindskydd för användning

Läs mer

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak 1 Kompromissa aldrig med takets kvalitet Innehåll Sida Icopal Shingel 3 Icopal Takpapp 4-5 Tillbehör

Läs mer

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång Monteringsanvisning Veranda med valmat tak Rev.nr 150730 Borrmaskin/ Vinkelhake Skruvdragare+ Såg Torx & Kryssbits Skiftnyckel Vattenpass Hammare Trälim för utomhusbruk Tumstock För montering av plåttak

Läs mer

B C Y H GGP E ARKIT C EKT KL UR LA IST T A

B C Y H GGP E ARKIT C EKT KL UR LA IST T A ARKITEKTUR CHECKLISTA BYGGPLAT Byggplåt på tak och fasader kan vara allt från spektakulära och energismarta till mycket modesta. För att få önskat uttryck, optimerad funktion och rätt kostnadsnivå kan

Läs mer

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund.

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund. Arbetsinstruktion Krypgrund Innehållsförteckning 1. 1. INLEDNING 2. 2. INVÄNDIGA ÅTGÄRDER 3. 3. UTVÄNDIGA ÅTGÄRDER 4. 4. MONTERING ISODRÄN KRYPGRUNDSVAKT 1. INLEDNING Utförlig funktionsbeskrivning av krypgrund,

Läs mer

Väggsystem Cassette 900

Väggsystem Cassette 900 Väggsystem Cassette 900 CASSETTE 900 Vi bygger arbetsmiljöer som passar dig Väggsystem CASSETTE 900 är en flexibel, förändringsbar vägglösning för kontor, konferensrum, pausrum, lunchrum, renrum, svetsbås,

Läs mer

ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND

ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 2. INVÄNDIGA ÅTGÄRDER 3. UTVÄNDIGA ÅTGÄRDER 4. MONTERING ISODRÄN KRYPGRUNDSVAKT 1. INLEDNING Utförlig funktionsbeskrivning av krypgrund, se

Läs mer

Skräddarsydda garagetak Gör-det-själv

Skräddarsydda garagetak Gör-det-själv Skräddarsydda garagetak Gör-det-själv Garagetaket du lägger själv Komplett system med tillbehör och enkla steg-för-steg anvisningar Det skräddarsydda garagetaket från SealEco är en EPDM-gummiduk som kan

Läs mer

Kan glas. producera el? I exklusivt samarbete med:

Kan glas. producera el? I exklusivt samarbete med: Kan glas producera el? I exklusivt samarbete med: 02 Broschyren visar bilder på fastigheter som inte innehåller SolTech Energys produkter men som illustrerar och inspirerar kring vad som kan byggas. 03

Läs mer

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Syll: Sylltätningslist ingår som monteras mellan betongplatta och syll för att få riktigt tätt mot fukt och drag. Impregnerad syll 45x145mm levereras med för fastsättning

Läs mer

Montering och bruksanvisning. PVC fönster

Montering och bruksanvisning. PVC fönster Montering och bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Drevisolering, alternativt fogskum Leverans och lagring

Läs mer

Passivhusproduktion Flerbostadshus Lågenergi

Passivhusproduktion Flerbostadshus Lågenergi Passivhusproduktion Flerbostadshus Lågenergi Albert Boqvist Teknisk Specialist NCC Construction Sverige AB Upplägg Bakgrund Passivhuskonceptet och dess påverkan på byggprocessen NCCs agerande Teknisk plattform

Läs mer

Gör takbytet lätt P R O F I L P L ÅT

Gör takbytet lätt P R O F I L P L ÅT Gör takbytet lätt PROFILPLÅT 1968 2018 1 PROFILPLÅT 2 PROFILPLÅT 1968 2018 Det här är Profilplåt För länge sedan föddes en idé - plåt i paket. Varför köpa något som ändå inte passar behovet? Redan från

Läs mer

Utrymingstrappor 2. Industritrappor 8

Utrymingstrappor 2. Industritrappor 8 Trappor MEISER Trappor 1 Utrymingstrappor 2 Utrymningsvägar 4 Spiraltrappor 5 Raka trappor 6 Raka trappor med stöd 7 Industritrappor 8 Industritrappor 10 Spiraltrappor 11 Plattformar 12 Vindeltrappor 13

Läs mer

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Syll: Sylltätningslist ingår som monteras mellan betongplatta och syll för att få riktigt tätt mot fukt och drag. Impregnerad syll 45x145mm levereras med för fastsättning

Läs mer

Nya krav på byggnader eller Framtidens byggnader kommer att vara annorlunda! Folke Björk Professor Byggnadsteknik - KTH

Nya krav på byggnader eller Framtidens byggnader kommer att vara annorlunda! Folke Björk Professor Byggnadsteknik - KTH Nya krav på byggnader eller Framtidens byggnader kommer att vara annorlunda! Folke Björk Professor Byggnadsteknik - KTH Miljökvalitetsmålet God byggd miljö Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (2010)

Läs mer

Nybyggnad. Tak- och membransystem speciellt utvecklat för nordiska förhållanden

Nybyggnad. Tak- och membransystem speciellt utvecklat för nordiska förhållanden Nybyggnad Tak- och membransystem speciellt utvecklat för nordiska förhållanden Protan tak- och membransystem Speciellt utvecklat för nordiska förhållanden! Protan takduk är känt för sina unika fördelar

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

SMARTA MONTERINGSSYSTEM

SMARTA MONTERINGSSYSTEM SMARTA MONTERINGSSYSTEM DEN FRIHÄNGANDE VENTILERADE FASADEN Den frihängande ventilerade fasaden (FVF) bekläder en byggnads yttervägg. Med en FVF monteras fasadelementen på ett avstånd från byggnadens

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer