Utbildningskatalog. Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningskatalog. Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända"

Transkript

1 Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

2 Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Utbildning är en central del inom satsningen Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända. Vi erbjuder en rad utbildningar med lite olika innehåll. Målet med i stort sätt alla utbildningar är detsamma att utbilda utbildare som kan föra kunskap vidare till personal som möter asylsökande och nyanlända. Vi utbildar dig I första ledet genomför vi utbildningar som syftar till att ge kunskap och färdigheter till dig som själv ska utbilda andra utbildare och personal i vårt material. Självklart får du som kursdeltagare också kunskap och verktyg som du själv kan använda i ditt arbete men du får framför allt verktyg för att utbilda andra. Du utbildar andra I nästa led sprider du kunskapen från utbildningen vidare. Det gör du genom att själv hålla utbildningar inom ditt län. För att möjliggöra mesta möjliga spridning har vi både tagit fram stödmaterial för att utbilda andra utbildare, och stödmaterial för dig som kommer utbilda direkt till personalgrupper. Vi finns också till hands som stöd under vägen.

3 Förstärkta arbetssätt på alla nivåer Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända ger ökade kunskaper och färdigheter både för främjande, förebyggande, stödjande och behandlande insatser. De utbildningar vi erbjuder kan sorteras i en behovspyramid (se bild nedan). Det generella behovet av hälsofrämjande och förebyggande insatser utgör grunden för pyramiden, mellannivån illustrerar behovet av insatser hos personer med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa, och toppnivån illustrerar behovet av insatser vid medelsvår till svår psykisk ohälsa. I huvudsak överensstämmer pyramiden med organisationen av stöd- och vårdinsatser i landsting/ regioner och kommuner. Till exempel kan folkhälsoinsatser ges på basnivån, primärvårdsinsatser på mellannivån och specialistinsatser på toppnivån. Även primärvård och specialistverksamheter kan dock bidra till främjande och förebyggande insatser, till exempel genom att tillgängliggöra information om svenskt hälso- och sjukvårdssystem. För att möta behov av: Insatser för de med medelsvår till svår psykisk ohälsa Insatser för de med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa Hälsofrämjande och förebyggande insatser HiS8. Lifespan Integration metod vid PTSD och traumatiska minnen HiS7. Insatser vid trauma hos asylsökande och nyanlända HiS11. Migration och psykisk hälsa FÖR SPECIALISTPSYKIATRIN HiS9. Migration och psykisk hälsa FÖR PRIMÄRVÅRDEN HiS8. Lifespan Integration metod vid PSTD och traumatiska minnen HiS7. Insatser vid trauma hos asylsökande och nyanlända HiS2. Hälsoinformation och hälsostöd för asylsökande och nyanlända. HiS10. Migration och psykisk hälsa FÖR ELEVHÄLSAN HiS6. Migration och psykisk hälsa GRUNDKURS HiS5. Förstärkta arbetssätt för hälsoundersökningar HiS4. Nyanlända som resurs HiS3. Hitta rätt stöd till ensamkommande ungdomar HiS2. Hälsoinformation och hälsostöd för asylsökande och nyanlända. HiS1. Vad hela organisationen bör veta! Smarta kommunikationsstrategier för att ge all personal verktyg för ett bättre möte med asylsökande och nyanlända. HiS12. Att leda gruppverksamhet och förändringsarbete vid nya arbetssätt HiS13. Dag för chefer och beslutsfattare Utbildningar som ges inom Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända indelade efter behov på olika nivå, En utbildning kan möta behov på fler än en nivå.

4 HÄLSOFRÄMJANDE OCH FÖREBYGGANDE INSATSER Våra utbildningar Utbildningarna riktar sig i första hand till dig som vill få kunskaper och färdigheter för att kunna utbilda andra. Under rubriken Riktar sig till står förslag på verksamheter och professioner som du i din roll som utbildare kan sprida kunskapen vidare till. Utbildningar för förstärkta hälsofrämjande och förebyggande insatser Innehållet i de här utbildningarna är anpassat för verksamheter och professioner som ger hälsofrämjande och förebyggande insatser till asylsökande och nyanlända. Exempel på verksamheter/funktioner att ta del av innehållet: Landsting/regioner Kommuner Myndigheter och civilsamhälle Informations-/kommunikationsavdelningar inom kommuner och landsting/regioner och kommuner Samordningsfunktioner för asyl- och nyanländamottagning Folkhälsa Hälsokommunikatörer Boendepersonal Ungdomsmottagningar, första linje, socialtjänst, elevhälsa Primärvård och specialistvård (se HiS 1) Utvecklingsledare och chefer

5 HÄLSOFRÄMJANDE OCH FÖREBYGGANDE INSATSER HiS1. Vad hela organisationen bör veta! Smarta kommunikationsstrategier för att ge all personal verktyg för ett bättre möte med asylsökande och nyanlända Utbildningen ger samlad kunskap om aktuella källor och tjänster för information om till exempel asyl- och etableringsprocessen, rätten till hälso- och sjukvård och om samhällsorienterande information riktad direkt till nyanlända. Utbildningen inkluderar övningar och stödmaterial för hur information kan förpackas och spridas anpassat utifrån förkunskaper och behov hos målgruppen Organisationer och verksamheter som kommer i kontakt med asylsökande och nyanlända. T.ex. kommunikatörer, informatörer, samordnare och utvecklingsledare inom asyl- och nyanländafrågor, medarbetare som bevakar och förmedlar kunskap om asylsökande och nyanlända. HiS2. Hälsoinformation och hälsostöd för asylsökande och nyanlända Utbildningen ger kunskap och verktyg för att ge hälsoinformation om svensk hälso- och sjukvård och egenvård samt metodik för att ge hälsostöd vid lindrig psykisk ohälsa, i grupp eller enskilt Utbildad vårdpersonal som i sitt arbete ger asylsökande och nyanlända information och svenskt sjukvårdssystem och grundläggande egenvård* Personer som arbetar med information och kommunikation *T.ex. hälsokommunikatörer, sjuksköterskor HiS3. Hitta rätt stöd till ensamkommande ungdomar Utbildningen ger kunskap om och verktyg för att stödja ensamkommande ungdomar Chefer, verksamhetsledare, utbildare och personal som möter ensamkommande ungdomar.* *T.ex. chefer och personal på boenden, chefer och personal på ungdomsmottagningar och andra första linjeverksamheter, socialtjänst HiS4. Nyanlända som resurs Dagen handlar om hur nyanländas kunskap och erfarenheter kan tillvaratas, för att stödja andra som kommer nya till Sverige och som en del av hela samhällets stöd Chefer och beslutsfattare, aktörer/funktioner med kontaktytor gentemot nyanlända* *T.ex. samordnare för nyanlända-frågor inom landsting och kommuner, kommunikations- och informationsansvariga inom landsting och kommuner, religiösa samfund, landsföreningar, frivilligsektor. OBS! Denna utbildning är inte del av konceptet att utbilda utbildare/personal. HiS5. Förstärkta arbetssätt för hälsoundersökningar Utbildningen ger kunskaper och verktyg för att öka genomförandegraden och kvalitén på de hälsoundersökningar som erbjuds asylsökande Personal inom primärvården/asyl-sjukvården som arbetar med och genomför hälsoundersökningar, samordnare för nyanlända-frågor inom landsting och kommuner, kommunikations- och informationsansvariga inom landsting och kommuner.

6 HÄLSOFRÄMJANDE OCH FÖREBYGGANDE INSATSER HiS6. Migration och psykisk hälsa GRUNDKURS Utbildningen ger grundläggande kunskaper om hur migration påverkar psykisk hälsa, hur psykisk ohälsa kan ta sig uttryck i olika kulturer och enkla verktyg hur du kan bemöta personer som upplever migrationsstress Personer utan sjukvårdsutbildning som i sitt arbete möter asylsökande och nyanlända* * T.ex. boendepersonal (asylboenden, äldreboenden), förskola, skola, socialtjänst, hemtjänst, fritid, civilsamhälle, religiösa samfund, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket HiS10. Migration och psykisk hälsa FÖR ELEVHÄLSAN Utbildningen ger kunskap om hur migration påverkar psykisk hälsa, om hur psykisk ohälsa kan ta sig uttryck i olika kulturer och hur elevhälsan* kan möta nyanlända elever Team* inom elevhälsan, rektorer och elevhälsochefer. Kan också vara aktuell för: ungdomsmottagningar. *Skolläkare, skolsköterskor, skolpsykologer, skolkuratorer, professioner med specialpedagogisk kompetens HiS12. Att leda gruppverksamhet och förändringsarbete vid nya arbetssätt Utbildningen ger kunskap och verktyg för att leda grupper i utvecklingsarbete. Kunskapen kan till exempel tillämpas i gruppverksamheter riktad till asylsökande och nyanlända, eller vid implementering av nya arbetssätt för personalen inom en organisation Personer som i sitt arbete leder olika typer av grupper, t ex grupper av asylsökande och nyanlända eller personal för att genomföra verksamhetsutveckling* *T ex samordnare för frågor om asylsökande och nyanlända, personer som ska leda hälsostödsgrupper eller hälsoskola, utbildare/spridningsledare med lokalt ansvar för spridning av Hälsa i Sverige i landsting/regioner och kommuner. HiS13. Dag för chefer och beslutsfattare Dagen ger tillfälle till en gemensam diskussion kring vården och stödet till asylsökande och nyanlända på kort och längre sikt utifrån de behovsanalyser som genomförts Politiker, högre tjänstemän och chefer i landsting, kommuner och länsstyrelser, personer med ansvar för uppföljning (t ex controller, verksamhetsutvecklare) samt övriga aktuella aktörer* *T.ex. Migrationsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen spridning av Hälsa i Sverige i landsting/regioner och kommuner. OBS! Denna utbildning är inte del av konceptet att utbilda utbildare/personal.

7 INSATSER VID LINDRIG TILL MEDELSVÅR PSYKISK OHÄLSA Utbildningar för förstärkta insatser vid lindrig till medelsvår psykisk ohälsa Innehållet i de här utbildningarna är anpassat för verksamheter och professioner som ger insatser vid lindrig till medelsvår psykisk ohälsa. Exempel på verksamheter/funktioner att ta del av innehållet: Landsting/regioner Primärvård Barnhälsovård Mödrahälsovård Utvecklingsledare och chefer HiS2. Hälsoinformation och hälsostöd för asylsökande och nyanlända Utbildningen ger kunskap och verktyg för att ge hälsoinformation om svensk hälso- och sjukvård och egenvård samt metodik för att ge hälsostöd vid lindrig psykisk ohälsa, i grupp eller enskilt Utbildad vårdpersonal som i sitt arbete ger asylsökande och nyanlända information och svenskt sjukvårdssystem och grundläggande egenvård* Personer som arbetar med information och kommunikation *T.ex. hälsokommunikatörer, sjuksköterskor HiS7. Insatser vid trauma hos asylsökande och nyanlända Utbildningen ger kunskap och verktyg för att ge stöd och vård vid trauma Team* och chefer inom primärvård och specialistpsykiatri * T.ex. läkare, sjuksköterskor, skötare, psykologer, kuratorer, dietister, fysioterapeuter, arbetsterapeuter

8 INSATSER VID LINDRIG TILL MEDELSVÅR PSYKISK OHÄLSA HiS8. Lifespan Integration metod vid PTSD och traumatiska minnen Utbildningen ger kunskaper och färdigheter i en ny terapeutisk behandlingsteknik vid posttraumatiskt stressymptom (PTSD) Personal med terapiutbildning (steg 1 eller motsvarande), inom primärvård och specialistpsykiatrin. Det är fördelaktigt om deltagarna är minst tvåspråkiga: svenska + vanligt förekommande språk hos asylsökande/nyanlända. Obs! Det kan bli aktuellt för kursdeltagarna att delta i forskningsstudiestudie. Utbildningen ingår inte i konceptet utbilda utbildare/personal. HiS9. Migration och psykisk hälsa FÖR PRIMÄRVÅRDEN Utbildningen ger kunskap om hur migration påverkar psykisk hälsa, om hur psykisk ohälsa kan ta sig uttryck i olika kulturer och hur primärvården* kan möta asylsökandes och nyanländas behov av psykosociala insatser Team* och chefer inom primärvården. Kan också vara aktuell för: barnhälsovård, mödrahälsovård, somatik. * T.ex. läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer, dietister, fysioterapeuter, distriktssköterskor, hemsjukvårdspersonal HiS12. Att leda gruppverksamhet och förändringsarbete vid nya arbetssätt Utbildningen ger kunskap och verktyg för att leda grupper i utvecklingsarbete. Kunskapen kan till exempel tillämpas i gruppverksamheter riktad till asylsökande och nyanlända, eller vid implementering av nya arbetssätt för personalen inom en organisation Personer som i sitt arbete leder olika typer av grupper, t ex grupper av asylsökande och nyanlända eller personal för att genomföra verksamhetsutveckling* *T.ex. samordnare för frågor om asylsökande och nyanlända, personer som ska leda hälsostödsgrupper eller hälsoskola, utbildare/spridningsledare med lokalt ansvar för spridning av Hälsa i Sverige i landsting/regioner och kommuner. HiS13. Dag för chefer och beslutsfattare Dagen ger tillfälle till en gemensam diskussion kring vården och stödet till asylsökande och nyanlända på kort och längre sikt utifrån de behovsanalyser som genomförts Politiker, högre tjänstemän och chefer i landsting, kommuner och länsstyrelser, personer med ansvar för uppföljning (t ex controller, verksamhetsutvecklare) samt övriga aktuella aktörer* *T.ex. Migrationsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen spridning av Hälsa i Sverige i landsting/regioner och kommuner. Obs! Denna utbildning är inte del av konceptet att utbilda utbildare/personal.

9 INSATSER VID MEDELSVÅR TILL SVÅR PSYKISK OHÄLSA Utbildningar för förstärkta insatser vid medelsvår till svår psykisk ohälsa Innehållet i de här utbildningarna är anpassat för verksamheter och professioner som ger insatser vid medelsvår till svår psykisk ohälsa. Exempel på verksamheter/funktioner att ta del av innehållet: Landsting/regioner Specialistpsykiatri Habilitering Utvecklingsledare och chefer HiS7. Insatser vid trauma hos asylsökande och nyanlända Utbildningen ger kunskap och verktyg för att ge stöd och vård vid trauma Team* och chefer inom primärvård och specialistpsykiatri * T.ex. läkare, sjuksköterskor, skötare, psykologer, kuratorer, dietister, fysioterapeuter, arbetsterapeuter HiS8. Lifespan Integration metod vid PTSD och traumatiska minnen Utbildningen ger kunskaper och färdigheter i en ny terapeutisk behandlingsteknik vid posttraumatiskt stressymptom (PTSD) Personal med terapiutbildning (steg 1 eller motsvarande), inom primärvård och specialistpsykiatrin. Det är fördelaktigt om deltagarna är minst tvåspråkiga: svenska + vanligt förekommande språk hos asylsökande/nyanlända. Obs! Det kan bli aktuellt för kursdeltagarna att delta i forskningsstudiestudie. Utbildningen ingår inte i konceptet utbilda utbildare/personal.

10 INSATSER VID MEDELSVÅR TILL SVÅR PSYKISK OHÄLSA HiS11. Migration och psykisk hälsa FÖR SPECIALISTPSYKIATRIN Utbildningen ger kunskap om hur migration påverkar psykisk hälsa, om hur psykisk ohälsa kan ta sig uttryck i olika kulturer och hur specialistpsykiatrin* kan möta asylsökandes och nyanländas behov av psykiatriska insatser Team* och chefer inom specialistpsykiatrin Kan också vara aktuell för: habilitering * T.ex.läkare, sjuksköterskor, skötare, psykologer, kuratorer, dietister, fysioterapeuter, arbetsterapeuter HiS12. Att leda gruppverksamhet och förändringsarbete vid nya arbetssätt Utbildningen ger kunskap och verktyg för att leda grupper i utvecklingsarbete. Kunskapen kan till exempel tillämpas i gruppverksamheter riktad till asylsökande och nyanlända, eller vid implementering av nya arbetssätt för personalen inom en organisation Personer som i sitt arbete leder olika typer av grupper, t ex grupper av asylsökande och nyanlända eller personal för att genomföra verksamhetsutveckling* *T.ex. samordnare för frågor om asylsökande och nyanlända, personer som ska leda hälsostödsgrupper eller hälsoskola, utbildare/spridningsledare med lokalt ansvar för spridning av Hälsa i Sverige i landsting/regioner och kommuner. HiS13. Dag för chefer och beslutsfattare Dagen ger tillfälle till en gemensam diskussion kring vården och stödet till asylsökande och nyanlända på kort och längre sikt utifrån de behovsanalyser som genomförts Politiker, högre tjänstemän och chefer i landsting, kommuner och länsstyrelser, personer med ansvar för uppföljning (t ex controller, verksamhetsutvecklare) samt övriga aktuella aktörer* *T.ex. Migrationsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen. Obs! Denna utbildning är inte del av konceptet att utbilda utbildare/personal.

11 Hur går jag tillväga? Hur bestäms vilka inom vår organisation som ska gå utbildningarna? Alla landsting/regioner har utsett en samordnare som koordinerar landstingets/regionens deltagande i programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända. En av samordnarens uppgifter är att föreslå vilka personer som ska gå utbildningarna. Det kan också vara så att du eller den verksamhet du arbetar i på eget initiativ vill ta del av utbildningarna. I båda fall rekommenderar vi att du meddelar samordnaren om din anmälan till någon av våra utbildningar. En lista på landstingens/regionernas samordnare finns på Gå in på asylsökande och nyanlända och sedan stöd till samordnare. Samma person kan gå en, flera eller alla utbildningar. Det går att kombinera fritt så att de lokala behoven tillgodoses. Kan jag som jobbar i en kommun gå en utbildning? Goda och effektiva former för stöd och vård till asylsökande och nyanlända är en gemensam angelägenhet för stat, landsting, regioner och kommuner. Vissa delar i utbildningsprogrammet riktar sig därför också till medarbetare och chefer inom kommuner, myndigheter och civilsamhälle. Deltagare från kommunerna uppmanas att ta kontakt med landstingets/regionens samordnare, kontaktuppgifter finns på (se Frågor och svar). Det här är några utbildningar som är särskilt relevanta för kommunerna: HiS1. Vad hela organisationen bör veta! Smarta kommunikationsstrategier för att ge all personal verktyg för ett bättre möte med asylsökande och nyanlända HiS3. Hitta rätt stöd till ensamkommande ungdomar HiS4. Nyanlända som resurs HiS6. Migration och psykisk hälsa grundkurs HiS10. Migration och psykisk hälsa för elevhälsan HiS12. Leda grupper i förändring och implementering HiS13. Dag för chefer och beslutsfattare Hur anmäler jag mig själv eller en kollega till en utbildning? Gå in på nedan länk, klicka på den utbildning du är intresserad av och sedan på länk till anmälan: Vad kostar det? Utbildningarna är gratis och inkluderar lunch. Eventuella resekostnader för deltagare från landsting/ regioner betalas av hemlandstinget/regionen. Var finns utbildningsmaterialet? På vår webbplats samlar vi allt material som gås igenom vid våra utbildningstillfällen. Där finns också senast uppdaterade information om utbildningstillfällen och utbildningsinnehåll.

12 Kunskapslyft för bättre hälsa hos asylsökande och nyanlända Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända är en satsning där Uppdrag Psykisk Hälsa på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) stöttar landets landsting och regioner i arbetet med att förbättra den psykiska hälsan hos asylsökande och nyanlända. Kunskapslyftet möjliggörs genom att regeringen i juni 2016 beviljade SKL 30 miljoner kronor för att stärka en positiv hälsoutveckling hos asylsökande och nyanlända. Landsting och regioner i hela landet får nu stöd för att förbättra vården och omsorgen. Programmet bygger på resultaten från en förstudie från 2016 som visar att det går att förbättra vården och omsorgen och stärka den psykiska hälsan hos asylsökande och nyanlända. Det gäller såväl hälsofrämjande och förebyggande insatser som kommer alla till del, som insatser inom primärvården för att behandla lätt till medelsvår psykisk ohälsa, och insatser inom den specialiserade psykiatrin för att behandla svår psykisk ohälsa. Utbildning är en central del inom satsningen. Vi erbjuder en rad utbildningar med lite olika innehåll. Målet med alla utbildningar är detsamma att utbilda utbildare som kan föra kunskap vidare till personal som möter asylsökande och nyanlända. För mer information gå till

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

Temadag om suicidprevention

Temadag om suicidprevention Temadag om suicidprevention Manual för att utbilda personal Kurskod: HiS14 30 mars 2017 www.uppdragpsykiskhälsa.se Manual för att utbilda personal 1 (11) Innehållsförteckning Kapitel 1 Om den här manualen

Läs mer

Formulär för behovsanalys inom programmet "Hälsa i Sverige för nyanlända och asylsökande"

Formulär för behovsanalys inom programmet Hälsa i Sverige för nyanlända och asylsökande Formulär för behovsanalys inom programmet "Hälsa i Sverige för nyanlända och asylsökande" Regeringen har beviljat SKL och SKL:s medlemmar stöd för att sprida och implementera effektiva arbetssätt för att

Läs mer

Vad händer i satsningen nyanländas och asylsökandes hälsa?

Vad händer i satsningen nyanländas och asylsökandes hälsa? Vad händer i satsningen nyanländas och asylsökandes hälsa? 22 juni beviljade regeringen 30 miljoner till spridning av erfarenheter från Värmland och insamlat och producerat material. Av dessa 30 miljoner

Läs mer

Visa vägar 2017 Hälsa i Sverige

Visa vägar 2017 Hälsa i Sverige Visa vägar 2017 Hälsa i Sverige www.uppdragpsykiskhälsa.se ing-marie.wieselgren@skl.se Tänk om det värsta skulle hända Osäkerhet den självklara följeslagaren Vad händer nu? Hur går saker och ting till

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation. Steg 1 Datum:

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation. Steg 1 Datum: Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Steg 1 Datum: Välkommen! Utbildning om Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Syfte: Presentera produkten Kultur- och språkanpassad hälsoinformation (HI)

Läs mer

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Material för utbildare steg 1 Datum: 160919 Den här utbildningen kan genomföras med hjälp av en kombination av föreläsningsstöd, filmer och tryckt material. Varje

Läs mer

Positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända

Positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända KORTVERSION SLUTRAPPORT FÖRSTUDIE 31 MARS 2016 Positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända RAPPORT TILL SOCIALDEPARTEMENTET EFTER REGERINGSBESLUT S2015/06414/FS Positiv hälsoutveckling för asylsökande

Läs mer

Material för att förstärka positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända. 2 maj 2016

Material för att förstärka positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända. 2 maj 2016 Material för att förstärka positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända 2 maj 2016 Förstudiens syfte: Förstärka positiv hälsoutveckling efter ankomst till Sverige och därigenom öka förutsättningarna

Läs mer

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation. Steg 2 Datum:

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation. Steg 2 Datum: Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Steg 2 Datum: Pass 1 Om projektet Introduktion av Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Välkommen! Utbildning om Kultur- och språkanpassad hälsoinformation

Läs mer

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Psykisk hälsa handlar om hela samhället! Kultur Fritid Hälso- och sjukvård Arbete Socialtjänst Förskola skola Familj Vänner-

Läs mer

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Självhjälp genom hälsostöd. 19 september 2016

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Självhjälp genom hälsostöd. 19 september 2016 Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Självhjälp genom hälsostöd 19 september 2016 Välkommen! Utbildning om Kultur- och språkanpassad hälsoinformation och Självhjälp genom hälsostöd Syfte: Presentera

Läs mer

Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända SLUTRAPPORT S2015/06414/FS (SKL DNR 16/03142) Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända NATIONELL SPRIDNING AV INSATSER FRÅN FÖRSTUDIEN OM POSITIV HÄLSOUTVECKLING FÖR ASYLSÖKANDE OCH NYANLÄNDA Hälsa

Läs mer

Om vi gör det här bra:

Om vi gör det här bra: Om vi gör det här bra: Då kan vi förbättra livet för enskilda människor nu Öka chansen för en lyckosam etablering Minska risken förframtida sjukdomar/problem Lära oss hur man snabbt skalar upp och sprider

Läs mer

Självhjälp genom hälsostöd. Datum:

Självhjälp genom hälsostöd. Datum: Självhjälp genom hälsostöd Datum: Välkommen! Utbildning om Självhjälp genom hälsostöd Syfte Presentera produkten Självhjälp genom hälsostöd (HS) Gå igenom hur ni kan utbilda personal i att använda HS Förbereda

Läs mer

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande ANSÖKAN 2016-06-02 1 (8) Vård och omsorg Ing-Marie Wieselgren Till: Socialdepartementet Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Läs mer

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Kultur- och språkanpassad Material för utbildare steg 2 Datum: 160919 Den här utbildningen kan genomföras med hjälp av en kombination av föreläsningsstöd, filmer och tryckt material. Varje landsting, region

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2016-01-14 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Överenskommelsens målsättning,

Läs mer

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande ANSÖKAN 2016-06-20 1 (8) Vård och omsorg Ing-Marie Wieselgren Till Socialdepartementet Ansökan om medel: nationell spridning av insatser från förstudien om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande

Läs mer

Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019

Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019 Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019 Beslutad av regeringen den 19 juni och av SKL den 19 juni 2019 2019-06-24 Avdelningen för vård och omsorg 1 Övergripande kring ÖK 2019 psykisk hälsa Fördelningen

Läs mer

Kunskapslyft SIP för äldre

Kunskapslyft SIP för äldre Kunskapslyft SIP för äldre Nu är vi igång! Projektägare: Åsa Furén-Thulin, chef sektionen för Socialtjänst, SKL Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL har fått uppdraget att leda satsningen Kontaktpersoner: samira.radwan@skl.se,

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2016-01-14 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde

Läs mer

Kick-off Västragötaland Analys och handlingsplan ÖK 2016

Kick-off Västragötaland Analys och handlingsplan ÖK 2016 Kick-off Västragötaland Analys och handlingsplan ÖK 2016 14 sept 2016 www.uppdragpsykiskhälsa.se Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Manual. Kultur- och språkanpassad hälsoinformation. Version 1.1 MANUAL UPPDRAG PSYKISK HÄLSA - HÄLSOINFORMATION SÅ HÄR KOMMER DU IGÅNG SNABBT!

Manual. Kultur- och språkanpassad hälsoinformation. Version 1.1 MANUAL UPPDRAG PSYKISK HÄLSA - HÄLSOINFORMATION SÅ HÄR KOMMER DU IGÅNG SNABBT! Manual Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Version 1.1 SÅ HÄR KOMMER DU IGÅNG SNABBT! Börja med att läsa manualen. Läs sedan igenom körschemat. Titta på filmerna som ingår i materialet. Bläddra

Läs mer

Självhjälp genom hälsostöd

Självhjälp genom hälsostöd Självhjälp genom hälsostöd Material för utbildare steg 2 Datum: 160919 Den här utbildningen kan genomföras med hjälp av en kombination av föreläsningsstöd, filmer och tryckt material. Varje landsting,

Läs mer

Uppdragpsykiskhälsa.se

Uppdragpsykiskhälsa.se Uppdragpsykiskhälsa.se Rapport till Socialdepartementet efter regeringsbeslut S2015/06414/FS Förstudie för att förstärka positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända 31 mars 2016 ing-marie.wieselgren@skl.se

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 Lyft ungas hälsa Program för hälso- och sjukvård för barn och unga Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 2 Hälsan grundläggs tidigt i barnaåren. De förhållanden som råder under

Läs mer

Hälsokommunikatörer i Östergötland

Hälsokommunikatörer i Östergötland www.lio.se Hälsokommunikatörer i Östergötland Brobyggare mellan olika kulturer Hälsokommunikatören har en kompetens som kompletterar den svenska hälso- och sjukvården. Språket och den kulturella förståelsen

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

Nyanlända och specialistpsykiatri

Nyanlända och specialistpsykiatri Grundintroduktion: Nyanlända och specialistpsykiatri Kortfattad fakta introduktion och tips om var du hittar fördjupande information kring nyanländas situation, transkulturell psykiatri, information på

Läs mer

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland Hälsokommunikatörer i Östergötland En regional samverkan mellan landstinget och kommunerna i Östergötland. Projekt under 2007 2008 Permanent verksamhet från

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Hälsoskola för nyanlända under etablering. Hälsostöd för asylsökande och nyanlända

Hälsoskola för nyanlända under etablering. Hälsostöd för asylsökande och nyanlända Hälsoskola för nyanlända under etablering Närhälsan och AF Samt Hälsostöd för asylsökande och nyanlända Projekt Hälsa i Sverige TIDSLINJE HÄLSOSKOLA OCH HÄLSOSTÖD 2000-2004 ca 2009-2010 2012-2015-2016

Läs mer

Kan politiken beställa och besluta om effektiva tidiga insatser?

Kan politiken beställa och besluta om effektiva tidiga insatser? Kan politiken beställa och besluta om effektiva tidiga insatser? SKL:s programberedning barns och ungas hälsa Augusti 2015 - Maj 2017 Kan politiken beställa och besluta om effektiva tidiga insatser???

Läs mer

Nyanlända barn och ungdomars hälsa

Nyanlända barn och ungdomars hälsa Nyanlända barn och ungdomars hälsa Åsa Linder, handläggare Kristina Nilsson, handläggare Hälso och sjukvårdens ansvar Sedan 2008 är landstingets/regionens ansvar för asylsökande barn och ungdomar är reglerat

Läs mer

Självhjälp genom hälsostöd. Plats: Datum: Namn:

Självhjälp genom hälsostöd. Plats: Datum: Namn: Självhjälp genom hälsostöd Plats: Datum: Namn: Välkommen! Utbildning om Självhjälp genom hälsostöd Syfte: presentera produkten Självhjälp genom hälsostöd och hur ni kan använda det som insats. Utbildningens

Läs mer

NU - Specialiserad palliativ vård

NU - Specialiserad palliativ vård NU - Specialiserad palliativ vård 1 Enkät för utvärdering av palliativ vård i livets slutskede Syftet med nationell utvärdering av palliativ vård i livets slutskede är att utvärdera hälso- och sjukvården

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Strategi flyktingsituationen. Landstingsdirektörens stab Maj 2016 Version 1.4

Strategi flyktingsituationen. Landstingsdirektörens stab Maj 2016 Version 1.4 Strategi flyktingsituationen Landstingsdirektörens stab Maj 2016 Version 1.4 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 5 Framtiden ur olika perspektiv...

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Maria Nyström Agback maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Samordnad individuell plan enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen Vilka personer kan få en samordnad individuell plan upprättad

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Uppdraget Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Rätt fokus Rätt insatser Kvalitet! Utgångspunkter Vetenskap Beprövad erfarenhet Värdegrund Barnperspektiv Etiska principer Skollagen För medicinska,

Läs mer

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad.

anse skrivelsen från M, FP, KD och C den 18 juni 2013 besvarad. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Skarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-12-11, P 24 1 (3) HSN 1306-0685 Svar på skrivelse från Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet

Läs mer

1 Specifik Uppdragsbeskrivning

1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1.1 Inledning I Allmänna villkor beskrivs det generella uppdrag som gäller alla vårdgivare som har avtal med Stockholms läns landsting. I denna bilaga beskrivs det specifika

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Utan spaning ingen aning!

Utan spaning ingen aning! Utan spaning ingen aning! Omvärldsspaning för Psykiatri- och socialpsykiatriområdet 2015-10-23 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Diskutera i grupp Vilka är de (max fem) viktigaste händelserna som påverkar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2015/110 Datum 14 april 2015 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Konsekvenser för hälso- och sjukvården angående ökat flyktingmottagande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Kunskapsguiden.se bästa tillgängliga kunskap

Kunskapsguiden.se bästa tillgängliga kunskap Kunskapsguiden.se bästa tillgängliga kunskap Christina Loord-Ullberg Ann-Kristin Sandebjer 2017-10-26 Är det en utmaning? Att enkelt hitta och hålla koll på bästa tillgängliga kunskap inom sitt yrkes-

Läs mer

BRA START I LIVET. Barn- och ungdomsplan. Örgryte-Härlanda.

BRA START I LIVET. Barn- och ungdomsplan. Örgryte-Härlanda. Örgryte-Härlanda Barn- och ungdomsplan Alla barn och ungdomar i Örgryte-Härlanda ska få en god start i livet. Planen fokuserar på de områden där vi tillsammans har störst behov av utveckling för att nå

Läs mer

En lyckad spridning och implementering?

En lyckad spridning och implementering? En lyckad spridning och implementering? - Checklista för gap-analys av lokala verksamheter: vad behöver vi? - Spridning och implementering med kvalitet En lyckad spridning och implementering? - Checklista

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Handlingsplan kring området psykisk hälsa utifrån regional analys Psykisk hälsa fastställd av Chefsgrupp Närvård 2016-10-27 Handlingsplan Oktober 2016 ARBETSMATERIAL 0

Läs mer

Ungdomsmottagningar. Redovisning av arbetet med analys och handlingsplan 2017

Ungdomsmottagningar. Redovisning av arbetet med analys och handlingsplan 2017 Ungdomsmottagningar Redovisning av arbetet med analys och handlingsplan 2017 https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/ungdomsmottagningar/ Överenskommelse 2017 I den budgetöverenskommelse som regeringen slutit

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

Ledarskap i primärvården. 22 maj 2018

Ledarskap i primärvården. 22 maj 2018 Ledarskap i primärvården 22 maj 2018 10.00 10.15 Inledning, nationell kompetenssatsning om psykisk hälsa i primärvården Henrik Tunér, Uppdrag Psykisk Hälsa 10.15 11.30 Vilken typ av ledarskap krävs i den

Läs mer

Samordnade insatser för barn och unga

Samordnade insatser för barn och unga Samordnade insatser för barn och unga Nationell nivå Synkronisering av samhällets alla insatser för barn och unga som har eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa Insatserna behöver utvecklas för att

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

MANUAL FÖR PSYKOSOCIALT STÖD TILL ASYLSÖKANDE

MANUAL FÖR PSYKOSOCIALT STÖD TILL ASYLSÖKANDE MANUAL FÖR PSYKOSOCIALT STÖD TILL ASYLSÖKANDE LÄKARE UTAN GRÄNSERS INTERVENTIONSMODELL SKL s nätverksträff Hälsa i Sverige, 16 april. Jenny Gustafsson https://lakareutangranser.se/ manual-psykosocialt-stodasylsokande

Läs mer

Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning och kvalitetsregister

Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning och kvalitetsregister Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning och kvalitetsregister Louise Kimby, utvecklingsledare PsykosR Fil.mag Specialistsjuksköterska psykiatri Tel: 070/6113125 mail: louise@battrepsykosvard.se alternativt

Läs mer

Kunskapscentrum migration och hälsa

Kunskapscentrum migration och hälsa Kunskapscentrum migration och hälsa Jenny Malmsten, enhetschef, fil. dr. internationell migration och etniska relationer 2017-03-22 Kort om migration UNHCR - 65 miljoner människor på flykt i världen. Hälften

Läs mer

Motionerna 50 - Elevhälsogaranti och 65 - Stärk den svenska elevhälsan

Motionerna 50 - Elevhälsogaranti och 65 - Stärk den svenska elevhälsan MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4283 och 15/4299 2015-10-23 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Åsa Ernestam Motionerna 50 - Elevhälsogaranti och 65 - Stärk den svenska elevhälsan Beslut Styrelsen föreslår

Läs mer

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN Nytt i skollagen är att en samlad elevhälsa nu införs med krav på tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens. Elevhälsan

Läs mer

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/88 Socialnämnden Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan Förslag till beslut 1. Socialnämnden tar del av informationen i utvärderingsrapporten.

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-03-16 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som då avser

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-09-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016 Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-12-08 Handläggare Kristina Eklund Telefon: 08 50835534 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 december 2016 Ärende

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-0 9-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Utbildningsnämnden Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014

Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014 Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014 Johanna Freed 2014-10-06 Varför en ny vägledning? Professionernas önskemål Skollagen definierar elevhälsan som samlad funktion Uppdrag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Styrande måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi psykisk hälsa i Norrbottens län 2018-2021 Region Norrbotten har tillsammans med Norrbottens Kommuner beslutat att i samverkan upprätta en länsgemensam

Läs mer

Modell för Förbättrade arbetssätt för Hälsoundersökningar Introduktion till modellen

Modell för Förbättrade arbetssätt för Hälsoundersökningar Introduktion till modellen Modell för Förbättrade arbetssätt för Hälsoundersökningar Introduktion till modellen Det pågår ständigt utvecklingsarbete i alla län kring förbättrade arbetssätt för ar Modellen som tagits fram i programmet

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Handlingsplan för elevhälsoarbete Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Läsår 2017-2018 1 Innehåll sidan Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun 3 Trygghetsvision i Örebro

Läs mer

Maila eventuella frågor till:

Maila eventuella frågor till: WEBBSÄNDNING OM Maila eventuella frågor till: jonas.stenberg@skl.se Agenda Inledning Överenskommelsen 2018 Första linjen vad är det? Varför mäta tillgänglighet? Väntetider inom Barn- och ungdomspsykiatrin

Läs mer

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa socialtjänst) 1 3. Samverkan inom kommunen 1 4. Samverkan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016-2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2016-11-24 Avdelningen för vård

Läs mer

Guide för användande av Asylsjukvårdsplattformen

Guide för användande av Asylsjukvårdsplattformen Guide för användande av Asylsjukvårdsplattformen Till beslutsfattare och medarbetare i landsting/regioner Finns även tillgänglig digitalt på www.uppdragpsykiskhalsa.se Om guiden Detta dokument är en guide

Läs mer

Uppdrag Psykisk Hälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa Uppdrag Psykisk Hälsa Viveca Axelsson, Socionom, terapeut. viveca.axelsson@skl.se 08-452 74 32 viveca.axelsson@skl.se Samordnad individuell plan, SIP Barn och unga Asylsökande och nyanlända SIP ett redskap

Läs mer

MALL för fortsatt arbete för god, jämställd och jämlik hälsa - utifrån Kommissionen för jämlik hälsas förslag på åtgärder.

MALL för fortsatt arbete för god, jämställd och jämlik hälsa - utifrån Kommissionen för jämlik hälsas förslag på åtgärder. MALL 1(14) MALL för fortsatt arbete för god, jämställd och jämlik hälsa - utifrån hälsas förslag på åtgärder. Vid analys av nuläge och möjliga insatser finns kunskapsstöd att få från avdelningen Folkhälsa

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-10-23 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017/2018 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som

Läs mer

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar Konferens 2017-09-14 Nationell förstudie sjukfrånvaro 1 I kommunerna motsvarar sjukfrånvaron 54 700 heltidstjänster inom exempelvis skola

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Tända gnistor eller släcka bränder? samverkan med behovet i centrum?

Tända gnistor eller släcka bränder? samverkan med behovet i centrum? Tända gnistor eller släcka bränder? samverkan med behovet i centrum? Ing-Marie Wieselgren, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Göteborg 24 januari 2018 ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Psykisk

Läs mer

Ann-Sofie Edlund och Karima Assel Transkulturellt Centrum, Stockholms läns landsting 2017

Ann-Sofie Edlund och Karima Assel Transkulturellt Centrum, Stockholms läns landsting 2017 Barn som anhöriga i en migrationskontext -webbutbildning till baspersonal om hur man kan stödja barn och familj med psykisk ohälsa till återhämtning och nyorientering Ann-Sofie Edlund och Karima Assel

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Barn- och elevhälsoplan Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23, 32 Giltighetstid Tills vidare + årlig översyn Revidering beslutas av skoldirektör. Ansvarig funktion

Läs mer

Isabell Hellerstedt. 50% skolkurator 50% biträdande rektor. Kontaktuppgifter: ,

Isabell Hellerstedt. 50% skolkurator 50% biträdande rektor. Kontaktuppgifter: , Isabell Hellerstedt 50% skolkurator 50% biträdande rektor Kontaktuppgifter: 0122-852 74, 072-2462566 isabell.hellerstedt@finspang.se Isabell är socionom och har bl.a. vidareutbildning inom olika samtalsmetoder

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Reviderat kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet inklusive lednings- och kvalitetssystem

Reviderat kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet inklusive lednings- och kvalitetssystem Utbildningsförvaltningen Ledningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-09-10 Handläggare Kicki Tepphag Olson Telefon: 08-50833690 Till Utbildningsnämnden 2013-09-26 Reviderat kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Läs mer