Energieffektiv GUI design

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energieffektiv GUI design"

Transkript

1 Energieffektiv GUI design Andreas Långberg, h08anlan Energieffektiv GUI design för mobiltelefoner Skärmen är den största energiboven i en telefon och genom att designa GUIet rätt så kan man reducera skärmens batteriförbrukning. Energieffektiv GUI design bygger på att skapa en GUI design med fokus på människooch datorinteraktion optimering för att minska på energyförbrukningen. Designmönstret fokuserar på tekniker med fokus på strömreducering, prestation/ utförande förstärkning samt facilitatorer (förstärker de andra teknikerna). Områden som designen fokuserar sig på är optimering av användarproduktivitet och skärmtillstånd samt applikationstillstånd i sammanhanget människo-datorinteraktion. GUI står för Graphical User Interface och är det gränsnittet användaren interagerar med vid användningen av ett program. Ett GUI består av element (eller komponent) som t.ex. knappar (K.S Vallerio et al 2006). Användarproduktivitet syftar till hur lång tid det tar för en användare för att utföra en given uppgift. En uppgift från ett GUI perspektiv med fokus på energieffektivitet är mängden användarhandlingar (input) och system/program gensvar (responses) för att utföra en given uppgift (.ibid). Skärmtillstånd syftar till det läge skärmen befinner sig i (skärmförändringar eller skärmuppdateringar). Det vill säga vilka färger som renderas på skärmen, vad som renderas och hur ofta ett GUI element renderas i rörelse på skärmen (.ibid).

2 Ur ett teknisk perspektiv syftar rendering till när pixlarna på en skärm skiftar tillstånd (läge). Pixlar byter läge när de byter färg och ljusnivå. En skärm består av ett X antal pixlar som är representativt i upplösningen på skärmen. En skärmupplösning på t.ex. 960 x 640 ger ett pixel antal på Pixlar består av tre olika färgtillstånd och dessa är RGB: röd, grön och blå (Smith, 1995). Applikationstillstånd syftar till vilket arbetsläge applikationen befinner sig i. Jobbar den inget utan sitter i bakgrunden så befinner sig applikationen i ett vänteläge (K.S Vallerio et al 2006). Under detta tillstånd befinner sig processorn som utför alla beräkningar i ett tomgångsläge. När applikationen jobbar aktivt så befinner den sig i ett sysselsattläge. Under detta tillstånd befinner sig processorn i ett belastningsläge. Hur skapar man ett energisnålt GUI? Energieffektiv GUI design bygger på att utnyttja tekniker för prestationsförstärkning, reducering av energiförbrukning och facilitatorer (förstärka de andra teknikerna). Prestationsförstärkning Prestationsförstärkning syftar till att förstärka användarens utförande (eller prestation) i användandet av mobil applikationen, d.v.s. användarproduktiveten. Här är några tekniker för just energisnål GUI design: Innehållsplacering och optimering av detta ökar användarproduktiveteten. Innefattar tre punkter. Upfattningskapacitet (perception) Motorisk hastighet Kognitiv hastighet

3 Uppfattningskapacitet syftar till att öka (snabba upp) det användaren kan uppfatta på skärmen med fokus på användarens ögonrörelser. Användarens produktivitet kan ökas genom att ha i åtanke var användaren fokuserar på saker först (fokalpunkt) och forma ett GUI utifrån detta. Till exempel så fokuserar ögat snabbare på bilder än småtexter runtomkring. Större textstilar (fonts) och och bilder kan användas för att få användarens uppmärksamhet. En till sak att ha i åtanke är hur ihopklumpad textinnehåll är. Användarens uppfattningsförmåga kan förstärkas genom att bryta ner text i stycken. Motorisk hastiget syftar till hur snabbt användaren kan utföra en given uppgift med sina fingrar på skärmen. Genom att förstärka användarens motoriska hastighet så ökas användarproduktiviteten. Knappar som används frekvent ska sitta nära varandra. Större knappar än små ökar också användarproduktiviteten. En optimal GUI design med motorisk hastighet i åtanke fokuserar på att användaren ska få så mycket som möjligt gjort med så lite interaktion som möjligt. Kognitiv hastighet syftar till det användaren förstår och hur mycket användaren behöver tänka vid användning av applikationen. Genom att minska antalet alternativ (options) så förstärks användarens kognitiva hastighet. Det är bättre att t.ex. dela upp många knappar till undermenyer än att ha alla på en och samma meny (K.S Vallerio et al. 2006). Reducering av energiförbrukning Reducering av energiförbrukning syftar till att utnyttja GUIet med fokus på skärmen för att minska på energiförbrukningen. Innefattar två tekniker med fokus på dessa saker:

4 Energisnåla färgteman Minskning av skärmuppdateringar. Energisnåla färgteman syftar till utnyttja kontraster och färger för att minska på energiförbrukningen. Vissa färger dra mer batteri än andra. Färgen vit drar mer ström än t.ex. svart. När man väljer färger så är det viktigt att ha synlighet i åtanke. Vissa färgkombinationer kan vara energisnåla men resultera i sämre synlighet. Minskning av skärmuppdatering syftar till att utnyttja GUIet för att reducera antalet skärmuppdateringar. Det användaren uppfattar som responsivt och datorns verkliga responsiva hastighet är olika. Ett GUI element som visar var programmet befinner sig i en process (progress bar) kan användaren uppleva som responsivt. Men i själva verket så tar det CPU kraft (högre CPU belastning) samt orsakar skärmuppdateringar, och detta resulterar i högre energiförbrukning. Animationer ger användaren en naturlig upplevelse av skärmuppdateringar eller förändringar, men i själva verket drar det också mer energiförbrukning Scrollbars och liknande upplever användaren som mer interaktivt men dessa GUI element orsakar fler skärmuppdateringar vilket resulterar i mer energiförbrukning (K.S Vallerio et al. 2006). Facilitatorer En facilitator är inget som sänker energiförbrukning i sig. Den finns till för att förstärka de andra teknikerna. Till exempel så kan användningen av Quick Buttons och liknande förstärka användarens utförande och prestation med en applikation (K.S Vallerio et al. 2006).

5 Så med andra ord, det första man kan titta på är användarproduktivitet. Genom att använda GUI element som underlättar arbete för användaren och därmed snabba upp tiden det tar för användaren att utföra en uppgift så kan man minska på batteriförbrukningen. Genom att ha komplexa och små GUI element så tar det längre tid för en användare att utföra vissa handlingar för att slutföra en uppgift. Genom komplexa GUI element så tar användaren längre och flera pauser för att utföra en given uppgift, och under dessa pauser befinner sig applikationen i ett vänteläge och väntar på att få svara. Samtidigt som applikationen står och väntar på att användarinput så står skärmen på och drar därmed ström. Så genom att öka användarproduktivetet kan man därmed minska antalet perioder och längden på perioderna som skärmen står på. Ett GUI som tillåter en användare att jobba snabbt och effektivt höjer användareupplevelsen. Det andra man kan optimera är i vilket skärmtillstånd skärmen befinner sig under ett aktivt användande av applikationen. Vissa GUI element som t.ex. scrollbars och animationer orsakar att skärmen renderas oftare. Detta leder till högre energiförbrukning. GUI element som t.ex. vanliga knappar för fram och tillbaka är mer statiska och orskar färre skärmuppdateringar. Det tredje man kan optimera är hur mycket och hur ofta en applikation får jobba av enbart GUI interaktion och aktivitet. Vissa GUI komponenter som t.ex. scrollbars och animationer upplevs av användaren som mer responsiva men i själva verket så arbetar applikationen hårdare. Då applikationen arbetar hårdare så får även processorn på mobilen jobba hårdare som därmed leder till högre energiförbrukning Starka färgkontraster medför också ett högre energiförbruk av skärmen. Genom att ha lägre kontraster på GUI element så kan man därmed minska skärmens energiförbrukning.

6 Ett GUI med mycket glada färger kan höja användarupplevelsen men om resultatet blir att applikationen drar mycket energi så sänks samtidigt användarupplevelsen (.ibid). GUI lösningar för att minska på energiförbrukning: Undvika komplexa och svåra GUI element som sänker användarens input hastighet. Använda större och tydligare GUI element som är lättare för användaren att lära sig. Utnyttja hela skärmen för att höja användarproduktiviteten. Undvika animationer och GUI element som orsakar många skärmuppdateringar och använder mycket processorkraft. Använda svagare kontraster och färger (.ibid). Källor: K.S Vallerio, N.K Jha, Lin Zhong IEEE Transactions on Mobile Computing. Volym 5, nr. 7, s Energy-efficient graphical user interface design. [PDF]. Hämtat från < Smith, Alvy A Pixel Is Not A Little Square, A Pixel Is Not A Little Square, A Pixel Is Not A Little Square! (And a Voxel is Not a Little Cube). [PDF]. Hämtat från < Pagina IT ordbok. Sökord: Grafiskt användargränsnitt, processor. Hämtat från < **************************************************************************************** På vilket sätt kan vi använda detta i vårt projekt? Vi skulle kunna ha nytta för energieffektiv GUI design då vi bygger vår Android app. Det vi kan göra är att följa de exempel på GUI lösningar som ges då vi bygger appens GUI. Vi kan t.ex. öka användarproduktiviteten genom att inte ha för komplexa och för många GUI element. Vi kan lätt följa dessa riktlinjer då artikeln syftar till vad för GUI element bar bör ha och vad man bör undvika och inte på hur de är implementerade kodmässigt.

Responsiv webbplats. Tips på hur innehållet ska ses över för en bra användarupplevelse på alla skärmstorlekar 2014-02-17 1

Responsiv webbplats. Tips på hur innehållet ska ses över för en bra användarupplevelse på alla skärmstorlekar 2014-02-17 1 Responsiv webbplats Tips på hur innehållet ska ses över för en bra användarupplevelse på alla skärmstorlekar 1 Vad är responsivt? Det betyder att webbplatsen känner av vilken skärmstorlek användaren surfar

Läs mer

Bygga kurser för mobila enheter

Bygga kurser för mobila enheter Bygga kurser för mobila enheter NETCOMPETENCE 2017-10-30 Innehåll Inledning... 2 Om Responsive Design och Adaptive Design... 3 Responsive Design... 3 Adaptive Design... 3 Exempel... 4 Tips och rekommendationer...

Läs mer

Vad utmärker ett bra användargränssnitt?

Vad utmärker ett bra användargränssnitt? Vad utmärker ett bra användargränssnitt? Att kommunicera med användarna Feedback och Pliancy Excise kontra Flow GUI = Graphic User Interface GUI = Graphic User Interface GUIn, eller grafiska gränssnitt

Läs mer

Vad utmärker ett bra gränssnitt?

Vad utmärker ett bra gränssnitt? Vad utmärker ett bra gränssnitt? Kommunikation med användarna Feedback och Pliancy Excise kontra Flow GUI = Graphical User Interface GUIn, eller grafiska gränssnitt hittar vi på alla sorters skärmar I

Läs mer

Instruktioner för Articulate Storyline 2

Instruktioner för Articulate Storyline 2 Instruktioner för Articulate Storyline 2 Instruktion för kursproduktion till Netcompetence Talent Portal NETCOMPETENCE 2016-12-19 Innehåll Inledning... 2 Om Articulate... 2 Om Studio 13... 2 Om Storyline

Läs mer

ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK

ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK Helene Brogeland Vektorgrafik och animation VT 2014 2014-04-29 Inledning Före aktuell kurs hade jag bara en vag uppfattning av innebörden av vektorgrafik och hade aldrig jobbat

Läs mer

Projektrapport EDA095

Projektrapport EDA095 Projektrapport EDA095 Grupp 8 Fredrik Stål, dt08fs5@student.lth.se Per-Gustaf Stenberg, dt08ps5@student.lth.se Mattias Frisk, dt08mf3@student.lth.se Joakim Hembrink, dt08jh8@student.lth.se 16 maj 2012

Läs mer

Grundläggande teori för användargränssnitt,del 2

Grundläggande teori för användargränssnitt,del 2 Grundläggande teori för användargränssnitt,del 2 Innehåll Översikt, navigering och orientering (ej i boken) Typer av användargränssnitt (Kap 6) Styrdon (ej i boken) Fitts lag (kort på sidan 527-528) Felhantering

Läs mer

Windows Forms Winstrand Development

Windows Forms Winstrand Development 2013-01-23 1 Winstrand Development Användargränssnitt Hittills har vi skapat program för kommandoraden. Den bakomliggande koden fungerar som den ska, men vi upptäcker snabbt att programmen är begränsade

Läs mer

PP7Mobile User s Guide

PP7Mobile User s Guide PP7Mobile User s Guide PP7 Mobile är en del i PP7s produktserie och är beroende av PP7 Pro Desktop för att fungera. Modulen är optimerad för användning på mobiltelefon och/eller tablet. För användning

Läs mer

1 Kravspecifikation Snake App

1 Kravspecifikation Snake App Kravspecifikation Snake App - Kravspecifikation Snake App Utskriven/PDF Export: 2011-09-07 Copyright 2011 Sidan 1 av 7 1 Kravspecifikation Snake App 1.1 Vad är Snake App? Vi skall gör ett Snake Spel för

Läs mer

MyTobii P10. Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii. Habilitering & Hjälpmedel

MyTobii P10. Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii. Habilitering & Hjälpmedel MyTobii P10 Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii Habilitering & Hjälpmedel Innehåll Innehåll... 1 Förord... 2 Att starta styrsättet...

Läs mer

Boken. OBS! Konkret interaktion är inte bokens starka sida. OBS! Jag har skrivit fel kapitel i kursprogrammet Uppdaterad version kommer.

Boken. OBS! Konkret interaktion är inte bokens starka sida. OBS! Jag har skrivit fel kapitel i kursprogrammet Uppdaterad version kommer. Interaktion 1 Boken Typer av interaktion (Kap 2.5) Typer av användargränssnitt (Kap 6.1-6.2) Översikt, navigering och orientering (ej i boken) Felhantering (kort på sid 138) OBS! Konkret interaktion är

Läs mer

Procedurell renderingsmotor i Javascript och HTML5

Procedurell renderingsmotor i Javascript och HTML5 Procedurell renderingsmotor i Javascript och HTML5 TNM084 Procedurella Metoder för bilder Gustav Strömberg - gusst250@student.liu.se http://gustavstromberg.se/sandbox/html5/shademe/texture_stop_final.html

Läs mer

Android översikt. TDDD80 Mobila och sociala applikationer

Android översikt. TDDD80 Mobila och sociala applikationer Android översikt TDDD80 Mobila och sociala applikationer Vad som skiljer Android från Java Responsiv Appar får ett par sekunder på sig att reagera på användarinput Resurssnål Appar i bakgrunden dödas när

Läs mer

Rapport Digitala Projekt EITF11 Grupp 4 Axel Sundberg, Jakob Wennerström Gille Handledare: Bertil Lindvall

Rapport Digitala Projekt EITF11 Grupp 4 Axel Sundberg, Jakob Wennerström Gille Handledare: Bertil Lindvall Sammanfattning I denna rapport behandlas ett projekt inom kursen Digitala Projekt, EITF11, vid Lunds Tekniska högskola. Syftet med projektet är att konstruera en enkel digital prototyp samt programmera

Läs mer

TBSK 03 Teknik för Advancerade Datorspel

TBSK 03 Teknik för Advancerade Datorspel TBSK 03 Teknik för Advancerade Datorspel Översikt 3D och Stereoskopi Introduktion Bildskärmsteknik Depth Cues Limiteringar Design-riktlinjer Texturkompression Introduktion Algoritmer & Standarder (DXT,

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 15. Grafiska användargränssnitt (GUI Graphical User Interface)

Objektorienterad programmering Föreläsning 15. Grafiska användargränssnitt (GUI Graphical User Interface) Objektorienterad programmering Föreläsning 15 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Agenda Grafiska användargränssnitt (GUI Graphical User Interface) Standardklassen (Control)

Läs mer

När man trycker på knappen får man upp ett fönster med alla tillgängliga bilder, och väljer en av dem genom att trycka på bilden:

När man trycker på knappen får man upp ett fönster med alla tillgängliga bilder, och väljer en av dem genom att trycka på bilden: Instruktioner för att lägga in bilder i vinjetten Bilder kan läggas in på många olika sätt på webbplatsen, ett vanligt sätt är att bädda in den i texten, men ett annat sätt att lägga in bilder är att lägga

Läs mer

Innehåll. Styrdon (ej i boken) Fitts lag (sidan ) Natural user interfaces. Kap 6.2.9, , Kap

Innehåll. Styrdon (ej i boken) Fitts lag (sidan ) Natural user interfaces. Kap 6.2.9, , Kap Interaktion 2 Innehåll Styrdon (ej i boken) Fitts lag (sidan 527-528) Natural user interfaces Kap 6.2.9, 6.2.11, 6.2.12 Kap 6.3-6.4 Styrdon Styrdon Tangentbord Pekdon Tangentbord QWERTY-layout QWERTY-layout

Läs mer

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles.

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång SE Network Media Player NSZ-GS7 Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång: ON/STANDBY Slår på eller stänger av spelaren. Styr anslutna enheter med en enda fjärrkontroll: För att du ska kunna

Läs mer

PageSpeed Insights. Ta bort JavaScript- och CSS-kod som blockerar renderingen från innehåll ovanför mitten

PageSpeed Insights. Ta bort JavaScript- och CSS-kod som blockerar renderingen från innehåll ovanför mitten PageSpeed Insights 66 / 100 Hastighet Bör Fixas: Ta bort JavaScript- och CSS-kod som blockerar renderingen från innehåll ovanför mitten Det finns 1 skriptresurser och 2 CSS-resurser som blockerar renderingen

Läs mer

BRUKSANVISNING BTL-300

BRUKSANVISNING BTL-300 BRUKSANVISNING BTL-300 MED ENSAMRÄTT, UPPHOVSRÄTT DENVER ELECTRONICS A/S www.denver-electronics.com/ PANELBESKRIVNING 1.LED-display 2.EFFEKT/INGÅNG: EFFEKT/USB/LINJEINGÅNG/väljarknapp för BLUETOOTH-ingång.

Läs mer

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets GUI (forts) Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 18 mars 2005 Skansholm: Kapitel 6 Användaren kan kommunicera med programmet

Läs mer

är här! Xpo Seniortuffingen Premiär för vår tåliga kameramobil Doro PhoneEasy 520X NYHET!

är här! Xpo Seniortuffingen Premiär för vår tåliga kameramobil Doro PhoneEasy 520X NYHET! NYHET! Xpo HÖST 2012 Seniortuffingen är här! Beställ produkter för 15 000 kr, få en SNYGG VÄST FRÅN TOMMY HILFIGER! Premiär för vår tåliga kameramobil Doro PhoneEasy 520X Nya tåliga Doro PhoneEasy 520X»

Läs mer

Författare: Juha Söderqvist IT-GUI. Version 1.0. Datum

Författare: Juha Söderqvist IT-GUI. Version 1.0. Datum Författare: Juha Söderqvist IT-GUI Version 1.0 Datum 2017-08-18 Innehåll 1. Introduktion... 3 Human-computer interaction... 3 Grafiska användargränssnitt... 4 Operativsystem... 4 Xerox Alto Executive file

Läs mer

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning TNMK30, 2010 Föreläsning Bilder... Tobias Trofast, LiU 1 Dagens föreläsning Olika grafikformat Bitdjup Färglägen och kanaler Komprimering Filformat Bildkvalitet Upplösning & Interpolering Objektgrafik

Läs mer

Föreläsning 10: Gränssnitt och webbdesign

Föreläsning 10: Gränssnitt och webbdesign Föreläsning 10: Gränssnitt och webbdesign FSR: 6 Att läsa: Kapitel 6 i Rogers et al.: Interaction Design 1501006 Gränssnitt och webb 2 Översikt Gränssnitt historiskt Kännetecken olika gränssnitt Designutmaningar

Läs mer

Koppla samtal. 3Växel. Koppla samtal till 3Växel-kontakt. Koppla samtal app

Koppla samtal. 3Växel. Koppla samtal till 3Växel-kontakt. Koppla samtal app Koppla samtal Koppla samtal till -kontakt... 1 Koppla samtal i Android kompletterande info... 4 Koppla samtal till mobilkontakt... 5 Koppla samtal till nummer som skrivs in... 6 Inställningar för kopplingstyp

Läs mer

Grafisk profil för digitala gränssnitt MAJ 2019

Grafisk profil för digitala gränssnitt MAJ 2019 Grafisk profil för digitala gränssnitt MAJ 2019 GRAFISK PROFIL FÖR DIGITALA GRÄNSSNITT Inledning Den här grafiska profilen för digitala gränssnitt innehåller riktlinjer för hur Umeå kommuns e-tjänster

Läs mer

APPARAT SLUTRAPPORT. 1. Inledning

APPARAT SLUTRAPPORT. 1. Inledning APPARAT SLUTRAPPORT 1. Inledning Diskussioner kring smartphoneanvändande har ökat i takt med att användandet av mobil teknik har vuxit i utbredning. Nya sociala beteenden, beroendebeteenden och avkopplingsbeteenden

Läs mer

QosmioEngine För avancerad video

QosmioEngine För avancerad video QosmioEngine För avancerad video Qosmio förenar QosmioEngines och QosmioPlayers högkvalitativa videofunktioner, Harman Kardon högtalare och SRS TruSurround XT: s funktioner för surroundljud och digital

Läs mer

Fast grön WiFi/IP - router ansluten Fast orange WiFi - direkt ansluten. Blinkar orange söker WiFi anslutning Fast röd inspelning på

Fast grön WiFi/IP - router ansluten Fast orange WiFi - direkt ansluten. Blinkar orange söker WiFi anslutning Fast röd inspelning på LAWMATE WIFI/IP KAMERA - START 1. Se till att kameran är ansluten till vägguttag eller att batteriet är laddat 2. Ta fram mobiltelefon eller urfplatta som ska användas vid installationen 3. Se till att

Läs mer

Vad kan biologiskt plausibla modeller säga oss?

Vad kan biologiskt plausibla modeller säga oss? Förra föreläsningen Vad kan biologiskt plausibla modeller säga oss? Beräkningsmässig kognitiv neurovetenskap Simulering av modeller kan ge insikt i mänskligt tänkande Kognitiva fenomen Simulering beräkningsprinciper

Läs mer

Visuell GUI Testning

Visuell GUI Testning Visuell GUI Testning Vad är ett Graphical User Interface (GUI)? Icke-animerat GUI Animerat GUI Nuläget System- och acceptanstestning är dyrt! Manuellt Långsamt Enformigt Svårt att replikera exakt Nödvändigt

Läs mer

Spel som interaktiva berättelser

Spel som interaktiva berättelser Spel som interaktiva berättelser Finns många typer av interaktivt berättande; ska titta närmare på spel eftersom de exemplifierar en rad aspekter av interaktivt berättande väldigt tydligt. Kan förstå spel

Läs mer

PageSpeed Insights. Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket.

PageSpeed Insights. Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket. PageSpeed Insights Mobil 35 / 100 Hastighet Bör Fixas: Aktivera komprimering Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket. Aktivera komprimering för

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016 Föreningarnas nya sidmall Version 4, 12.4.2016 Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 3 Sammanfattning... 3 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 4 Gamla sidmallen... 4 Nya

Läs mer

Grafisk design Varför grafisk design? öka synligheten ge klar affordance stödja en god mappning ge god feedback Varför grafisk design? skapa en smidig interaktion kan göra gränssnittet visuellt mer

Läs mer

TDDD80 Mobila och sociala applika1oner. Kursintroduk1on

TDDD80 Mobila och sociala applika1oner. Kursintroduk1on TDDD80 Mobila och sociala applika1oner Kursintroduk1on Personal Kursansvarig, föreläsare, seminarieledare Rita Kovordanyi Labbansvarig, föreläsare, seminarieledare Anders Fröberg

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall

Föreningarnas nya sidmall Föreningarnas nya sidmall Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 2 Sammanfattning... 2 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 3 Gamla sidmallen... 3 Nya sidmallen... 4 Hur sidmallsuppdateringen

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. Parallell exekvering av Float32 och INT32 operationer

LUNDS UNIVERSITET. Parallell exekvering av Float32 och INT32 operationer LUNDS UNIVERSITET Parallell exekvering av Float32 och INT32 operationer Samuel Molin Kursansvarig: Erik Larsson Datum 2018-12-05 Referat Grafikkort utför många liknande instruktioner parallellt då typiska

Läs mer

PageSpeed Insights. Ta bort JavaScript- och CSS-kod som blockerar renderingen från innehåll ovanför mitten

PageSpeed Insights. Ta bort JavaScript- och CSS-kod som blockerar renderingen från innehåll ovanför mitten PageSpeed Insights 64 / 100 Hastighet Bör Fixas: Ta bort JavaScript- och CSS-kod som blockerar renderingen från innehåll ovanför mitten Det finns 3 skriptresurser och 1 CSS-resurser som blockerar renderingen

Läs mer

Grafiska pipelinens funktion

Grafiska pipelinens funktion LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA CAMPUS HELSINGBORG Grafiska pipelinens funktion Ludvig von Sydow EDT62, HT17 Datorarkitekturer med Operativsystem Sammanfattning Denna rapport syftar till att beskriva hur en graphics

Läs mer

MINIX NEO A2 Användarguide

MINIX NEO A2 Användarguide MINIX NEO A2 Användarguide Produkt Information Tack för att du köpt en MINIX NEO A2. MINIX NEO A2 är en trådlös air mouse + dubbelsidigt tangentbord med inbyggd mikrofon och högtalare. MINIX NEO A2 utnyttjar

Läs mer

Kognition. Kognition, interaktion och användare. Överblick - kognition. Data-information-kunskap. Nivåer av kognition. Dä ä bar å åk.

Kognition. Kognition, interaktion och användare. Överblick - kognition. Data-information-kunskap. Nivåer av kognition. Dä ä bar å åk. Kognition Kognition, interaktion och användare Henrik Artman Tänkande Mentala funktioner för att tolka information genom sinnena Kognitiva funktioner Perception Minne och uppmärksamhet Problemlösning och

Läs mer

Efterlysning! Kognitiv design 1. Mitt mål för er med idag. Idag. Mål. Vad exakt är problemet?

Efterlysning! Kognitiv design 1. Mitt mål för er med idag. Idag. Mål. Vad exakt är problemet? Efterlysning! Kognitiv design 1 Hur man gör en användare glad Kursrepresentanter? Maila! Webbaserat system för gruppindelning. Idag Inledande exempel Vad är användbarhet? Hur gör användaren? Normans sjustegsmodell

Läs mer

Interaction Design. Karin Andersson Niklas Kihl-Forsberg Stefan Norberg Oskar Wenneling

Interaction Design. Karin Andersson Niklas Kihl-Forsberg Stefan Norberg Oskar Wenneling Interaction Design Karin Andersson Niklas Kihl-Forsberg Stefan Norberg Oskar Wenneling Innehåll Resultat Metodarbete Lärdomar Resultat Monokrom 94 96 pixlar Resultat Resultat Resultat Resultat Resultat

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

Föreläsning 9: Gränssnitt och webbdesign

Föreläsning 9: Gränssnitt och webbdesign Föreläsning 9: Gränssnitt och webbdesign FSR: (1), 4, 6 Att läsa: Kapitel 6 i Rogers et al.: Interaction Design 160429 Gränssnitt och webbdesign 2 Översikt Gränssnitt historiskt Kännetecken olika gränssnitt

Läs mer

En tredje genomgång av WCAG juni 2018 Pär Lannerö & Pia Flodquist

En tredje genomgång av WCAG juni 2018 Pär Lannerö & Pia Flodquist En tredje genomgång av WCAG 2.1 15 juni 2018 Pär Lannerö & Pia Flodquist webbriktlinjer.se Vad är WCAG 2.1? En ny version av den ca 10 år gamla tillgänglighetsstandarden WCAG 2.0, som ligger till grund

Läs mer

Migrating Intelligent interfaces

Migrating Intelligent interfaces Migrating Intelligent interfaces Abstract An intelligent interface is an interface capable of adapting itself to the users need and resources. Migrating interfaces can be called intelligent if they are

Läs mer

Modeller och teknik Grundl program och gränssnitt. Matlab-tips

Modeller och teknik Grundl program och gränssnitt. Matlab-tips Matlab-tips Matlab Guide För att underlätta programmerandet av Grafiska användargränssnitt (GUI Graphical User Interface) så finns en modul i Matlab som heter Guide och där kan man rita upp sitt användargränsnitt

Läs mer

Layout och Navigation

Layout och Navigation Layout och Navigation Layout Layout Det är tre saker som definierar formen på ett GUI Gruppering av element Balans Grid & alignment (dvs hur komponenter är utlagda på ett osynligt rutnät) och som sagt,

Läs mer

LabVIEW - Experimental Fysik B

LabVIEW - Experimental Fysik B LabVIEW - Robin Andersson Anton Lord robiand@student.chalmers.se antonlo@student.chalmers.se Januari 2014 Sammandrag Denna laboration går ut på att konstruera ett program i LabVIEW som kan på kommando

Läs mer

Tv:ns utveckling. Jonathan T och Jonatan B 9b

Tv:ns utveckling. Jonathan T och Jonatan B 9b Tv:ns utveckling Jonathan T och Jonatan B 9b DEN FÖRSTA TV:N Den första Tv-apparaten var en radio med en Tv-enhet bestående av ett neonrör och en snurrande skiva som kunde visa en bild i rödskala stor

Läs mer

small phones for big people Grafisk manual Innehåll Förutsättningar small phones for big people En enhetlig grafisk profil 1 Logotyp

small phones for big people Grafisk manual Innehåll Förutsättningar small phones for big people En enhetlig grafisk profil 1 Logotyp Grafisk manual Innehåll Förutsättningar En enhetlig grafisk profil 1 Logotyp Cellulite s logotyp 2 Mini logga 3 Frizon 4 Storlek 5 Placering 5 Färger 2 Cellulite s färger 6 Typografi Cellulite s typografi

Läs mer

Grafik. För enklare datorsystem

Grafik. För enklare datorsystem Grafik För enklare datorsystem Grafik förr VGA-signalen Direktdriven grafik eller bildminne Bitmap-grafik Tile/teckenbaserad grafik Spritebaserad grafik Kollisionskontroll Rörelse : Hastighet / riktning

Läs mer

PageSpeed Insights. (utgångsdatum har inte angetts)

PageSpeed Insights.   (utgångsdatum har inte angetts) PageSpeed Insights 93 / 100 Hastighet Överväg att Fixa: Utnyttja cachelagring i webbläsare När du anger ett utgångsdatum eller en högsta ålder i HTTP-rubrikerna för statiska resurser instrueras webbläsaren

Läs mer

Snabbguide för Pulsar Thermion

Snabbguide för Pulsar Thermion Snabbguide för Pulsar Thermion 1. Gummibälg 2. Diopterjustering ring 3. PÅ/AV knapp 4. Inspelningsknapp REC 5. Knapp för förstoring 6. Kontrollhjul med knapp UPP/NER/OK 7. Lock för batteri 8. Batteripack

Läs mer

Tor Sterner-Johansson Thomas Johansson Daniel Henriksson

Tor Sterner-Johansson Thomas Johansson Daniel Henriksson Lab 4: Anti Tower Defence Oskar Mothander Alan Mendez Larsson dit06omr dit06mln Lärare: Handledare: Johan Eliasson Johan Granberg Tor Sterner-Johansson Thomas Johansson Daniel Henriksson Innehåll 1. Problemspecifikation...

Läs mer

TETRIS. LTH, Campus Helsingborg EITA15 Digitala System

TETRIS. LTH, Campus Helsingborg EITA15 Digitala System TETRIS LTH, Campus Helsingborg EITA15 Digitala System Handledare: Bertil Lindvall Författare: Isak Shamun, Viktor Kulle, Mark Slipac och Dennis Järnåsen Datum: 2019-05-09 Abstract This report concerns

Läs mer

Operativsystem. Innehåll. Operativsystemets funktion. Vad är ett OS? Vart hittar men ett OS? OS hanterar processorns resurser

Operativsystem. Innehåll. Operativsystemets funktion. Vad är ett OS? Vart hittar men ett OS? OS hanterar processorns resurser Innehåll Operativsystem Vad är operativsystem och hur fungerar de Vad är ett OS? Syfte Att tillåta flera program att köra samtidigt Att fungera som ett abstraktionslager mot hårdvaran Att hantera olika

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Föreläsning 9: Gränssnittsdesign och webbdesign. Rogers et al. Kapitel 6

Föreläsning 9: Gränssnittsdesign och webbdesign. Rogers et al. Kapitel 6 Föreläsning 9: Gränssnittsdesign och webbdesign Rogers et al. Kapitel 6 Paradigm Handlar om en viss ansats inom en grupp På 80-talet designades användarcentrerade applikationer för enskilda användare framför

Läs mer

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi Högre energieffektivitet med automatisk anpassning för lunchrusningen EC-Vent med timer-styrning gör det enkelt för en restaurang att anpassa ventilationen

Läs mer

Innehåll INNEHÅLL. Teckenförklaring... 2. Komma igång

Innehåll INNEHÅLL. Teckenförklaring... 2. Komma igång 2015 INNEHÅLL Teckenförklaring.... 2 Innehåll Komma igång Starta programmet.... 4 Ställ in skärm/projektor... 5 Slå på fönsterläge.... 5 Laddningsskärm.... 6 Ämnesmodul.... 7 Ämnesområde... 8 Ämnesdel....

Läs mer

Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK

Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK Hydraulisk verkningsgrad SKOGFORSK Kran som bara bär lasten Energisnål kran Elektrohydrauliska aktuatorer Autonom avverkning Läckagefritt system Slangar med små förluster

Läs mer

PageSpeed Insights. Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket.

PageSpeed Insights. Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket. PageSpeed Insights Mobil 25 / 100 Hastighet Bör Fixas: Aktivera komprimering Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket. Aktivera komprimering för

Läs mer

TDDD78, TDDE30, 729A Grafik: Att "rita" egna komponenter

TDDD78, TDDE30, 729A Grafik: Att rita egna komponenter TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Grafik: Att "rita" egna komponenter Intro 1: Rita Allt på skärmen ritas som pixlar Även de vanliga GUI-komponenterna 2 Gradienter, skuggning Matematisk

Läs mer

Android översikt. TDDD80 Mobila och sociala applikationer

Android översikt. TDDD80 Mobila och sociala applikationer Android översikt TDDD80 Mobila och sociala applikationer Översikt Köra app på mobil / emulator Android Studio introduktion Android kodning Android labb 1 Köra på mobil / emulator Developer mode på mobilen

Läs mer

Parrot UNIKA. Quick start guide

Parrot UNIKA. Quick start guide Parrot UNIKA Quick start guide Parrot UNIKA Installationsscheman... Installation... Parrot MKi Mode A... Mode B... Mode C... Mode D... Parrot ASTEROID Mode A... Mode B... Mode C... Mode D... Mode E...

Läs mer

Rekommenderad IT-miljö

Rekommenderad IT-miljö Rekommenderad IT-miljö INNEHÅLL SIDNUMMER Dator 1 Internetuppkoppling Webbläsare Webbläsare Inställningar Telefoner 2 Smartphone Inloggning med säkerhetsdosa Bilder Internet Explorer 3 Mozilla Firefox

Läs mer

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Tobii C12 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Förord Detta du nu håller i din hand är inte en komplett manual utan en kortfattad

Läs mer

Digitalitet. Kontinuerlig. Direkt proportionerlig mot källan. Ex. sprittermometer. Elektrisk signal som representerar ljud.

Digitalitet. Kontinuerlig. Direkt proportionerlig mot källan. Ex. sprittermometer. Elektrisk signal som representerar ljud. Analog Digitalitet Kontinuerlig Direkt proportionerlig mot källan Ex. sprittermometer Elektrisk signal som representerar ljud Diskret Digital Representation som siffror/symboler Ex. CD-skiva Varje siffra

Läs mer

Digital elektronik och inbyggda system

Digital elektronik och inbyggda system Digital elektronik och inbyggda system Per Larsson-Edefors perla@chalmers.se Digital elektronik och inbyggda system, 2019 Sida 1 Ett inbyggt system är uppbyggt kring en eller flera processorer, med en

Läs mer

Instruktioner för Articulate Studio 13

Instruktioner för Articulate Studio 13 Instruktioner för Articulate Studio 13 Instruktion för kursproduktion till Netcompetence Talent Portal NETCOMPETENCE 2016-12-19 Innehåll Inledning... 2 Om Articulate... 2 Om Studio 13... 2 Om Storyline

Läs mer

Innehållsförteckning. Figur- och tabellförteckning. Figure 1 Blockschema över hårdvaran...4 Figure 2 Blockschema över programet...

Innehållsförteckning. Figur- och tabellförteckning. Figure 1 Blockschema över hårdvaran...4 Figure 2 Blockschema över programet... Abstract Syftet var att konstruera en väder station som håller koll på temperaturen. Huvudfunktionen var att få en grafisk visning av temperaturen över ett visst tidsintervall eftersom vi valde den grafiska

Läs mer

P16 DIP sport perimeter

P16 DIP sport perimeter bedrivs av TrijJAB AB www.moduled.se Sida 1 av 3 Produktspecifikation Mycket ljusstark skärm som främst används för stora utomhus sportarenor som fotbollsplaner. LED skärmen är byggd för att prestera optimalt

Läs mer

Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design

Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design Svårighetsgrad: Lektion #1 är en introduktion till Robo Wunderkind Robotics Kit. Det är perfekt för elever som redan känner till

Läs mer

MÄRKSPRÅK OCH STILMALLAR II EXAMINATIONSUPPGIFT 1 HELENE BROGELAND

MÄRKSPRÅK OCH STILMALLAR II EXAMINATIONSUPPGIFT 1 HELENE BROGELAND MÄRKSPRÅK OCH STILMALLAR II EXAMINATIONSUPPGIFT 1 HELENE BROGELAND 1 Innehåll Inledning... 3 Optimering av min webbportfolio... 4 Analys och dokumentation av utgångsläget... 4 Optimeringsaktiviteter...

Läs mer

Projektrapport - Live commentary

Projektrapport - Live commentary Projektrapport - Live commentary Linnéa Åberg - la222pp Beskrivning Vision och översiktlig beskrivning Det är en applikation för den som vill skapa intressanta diskussioner för live event eller program

Läs mer

BackBeat GO 410-serien. Användarhandbok

BackBeat GO 410-serien. Användarhandbok BackBeat GO 410-serien Användarhandbok Innehåll Headsetöversikt 3 Var försiktig 3 Parkoppla 4 Parkoppla 4 Parkopplingsläge 4 Installera appen 5 Grunderna 6 Sätta på eller stänga av strömmen 6 Ladda och

Läs mer

Kraftfulla dual-core-prestanda för företag idag och imorgon

Kraftfulla dual-core-prestanda för företag idag och imorgon Kraftfull dual-core-prestanda Kraftfulla dual-core-prestanda för företag idag och imorgon Toshibas senaste bärbara datorer för professionellt bruk med Intel Core 2 Duo-processorer är innovativa, kraftfulla

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

Föreläsning i webbdesign. Interak*onsdesign. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

Föreläsning i webbdesign. Interak*onsdesign. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Föreläsning i webbdesign Interak*onsdesign Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Från föreläsning F1 Användarcentrerad design "Take the user into account every step of

Läs mer

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Stora och snabba variationer i luftfuktigheten är typiska för ett duschrum. Genom direkt ventilationsstyrning med EC-Vent och hygrostatsensorer säkerställer

Läs mer

Aosta DS5124. Svensk Manual

Aosta DS5124. Svensk Manual 760047 Aosta DS5124 Svensk Manual Innehåll: Allmän information Snabbguide Felsökning Drivrutiner & installation av mjukvara Allmän information Specifikationer: * 5.1 megapixelskamera med upp till 12 megapixels

Läs mer

Formulär, textsträngar och en del annat

Formulär, textsträngar och en del annat 1ME322 Webbteknik 2 Lektion 6 Formulär, textsträngar och en del annat Rune Körnefors Medieteknik http://medieteknik.lnu.se/1me322 1 2018 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda JavaScript Interaktion

Läs mer

PageSpeed Insights. Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket.

PageSpeed Insights. Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket. PageSpeed Insights Mobil 50 / 100 Hastighet Bör Fixas: Aktivera komprimering Att komprimera resurser med gzip eller deflate kan minska antalet byte som skickas via nätverket. Aktivera komprimering för

Läs mer

Infomakers epaper: Lyfter fram din publikation på ios, Android och desktop.

Infomakers epaper: Lyfter fram din publikation på ios, Android och desktop. : Lyfter fram din publikation på ios, Android och desktop. Med kan du skapa digitala, interaktiva, versioner av din printutgåva. epapers lösningen hjälper dig att nå fler läsare, stärka dina kundrelationer

Läs mer

Grafik. För enklare datorsystem

Grafik. För enklare datorsystem Grafik För enklare datorsystem Grafik förr VGA-signalen Direktdriven grafik eller bildminne Bitmap-grafik Tile/teckenbaserad grafik Spritebaserad grafik Kollisionskontroll Rörelse : Hastighet / riktning

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Grafisk design Varför grafisk design? öka synligheten ge klar affordance stödja en god mappning ge god feedback Varför grafisk design? skapa en smidig interaktion kan göra gränssnittet visuellt mer

Läs mer

ios 7 Reglagestyrning Kompletterande handbok

ios 7 Reglagestyrning Kompletterande handbok ios 7 Reglagestyrning Kompletterande handbok www.rehabcenter.se Sida 1 Översikt I ios 7 finns funktioner som ökar och förbättrar tillgängligheten Reglagestyrning. Även för användare med betydande motoriska

Läs mer

Hur det går att minska effektutvecklingen i en processor genom att ändra pipeline

Hur det går att minska effektutvecklingen i en processor genom att ändra pipeline Hur det går att minska effektutvecklingen i en processor genom att ändra pipeline Linda Wapner HT2018 EITF60 Sammanfattning Effektutvecklingen i en processor har länge ökat genom att klockfrekvensen för

Läs mer

Schemaläggnings metoderna AMP & SMP i en Multiprocessor

Schemaläggnings metoderna AMP & SMP i en Multiprocessor EDT621 Datorarkitekturer med operativsystem 7,5 HP 2015-12-05 Schemaläggnings metoderna AMP & SMP i en Multiprocessor Författare: Simon Plato Sammanfattning Rapporten beskriver två schemaläggnings metoder.

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Modell: TK-004 37 TANGENTER MULTI-FUNKTIONS ELEKTRONISKT KEYBOARD

ANVÄNDARMANUAL. Modell: TK-004 37 TANGENTER MULTI-FUNKTIONS ELEKTRONISKT KEYBOARD Modell: TK-004 37 TANGENTER MULTI-FUNKTIONS ELEKTRONISKT KEYBOARD ANVÄNDARMANUAL 37 tangenter 8 timbre/ 8 rytmer / 4 percussion 8 volyminställningar 32-level tempo kontroll Spela in / spela

Läs mer