SVERIGE. Naturbrukarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVERIGE. Naturbrukarna"

Transkript

1 1 Camilla Andersson, Skogsstyrelsen Remissyttrande Miljökvalitetsmål Levande skogar Föreningen önskar härmed inkomma med remissyttrande rörande Miljökvalitetsmål Levande skogar. Eftersom föreningen i dessa sammanhang är ny aktör presenterar vi inledningsvis vår portalparagraf för att läsaren ska få förståelse för vår ståndpunkt: är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening öppen för alla. Föreningens ideologiska värdegrund bygger på idén om att ett bärkraftigt brukande av naturresurser är förutsättningen för en hållbar framtid för nuvarande och kommande generationer. Genom en ökad förutsägbarhet i brukandet av naturen, på ett miljömässigt hållbart och långsiktigt sätt, garanteras såväl skyddet för naturens biologiska produktion som bevarandet av biologisk mångfald och värnandet om naturens upplevelsevärden, allt till gagn för hela samhället. Föreningens huvudsakliga uppgift är därmed att tillvarata miljöintresset, brukandet, bevarandevärdena och människans roll som en del av naturen och kulturen. Föreningen organiseras i riksförening och länsförbund som var för sig är juridiska personer med eget ansvar. Innebörden av portalparagrafen är att föreningens inställning till brukande av naturen per definition är av godo eftersom att vi anser att själva förutsättningen för hög biologisk mångfald och ett införlivat generationsmål förutsätter långsiktigt lönsamma jord- och skogsbruk. Det bärkraftiga brukandet av naturresurserna är enligt vår mening en förutsättning för en hållbar framtid för nuvarande och kommande generationer.

2 2 Sammanfattning För vårt resonemangs skull önskar vi först i korthet återge hur uppdraget Fördjupad utvärdering av miljömålen (FU15) är formulerat av uppdragsgivaren. Enligt den information vi funnit är det övergripande syftet med FU15, och det som uppdragsgivaren vill ska besvaras, att det ges ett: underlag för regeringens politik och prioriteringar underlag för offentlig debatt underlag för myndigheternas planering och utveckling av miljöarbetet samt underlag för dialog mellan olika aktörer i utveckling och genomförande av styrmedel och åtgärder. När vi nu vet vad uppdragsgivaren förväntar sig, och vad det är som vi förväntas ge ett remissyttrande på, är vår uppfattning att leveransen är ofullbordad. Remissen blandar och ger från alla möjliga håll på ett ostrukturerat sätt vilket skapar förvirring för läsaren på ett sett som gör att man kan misstänka att det är medvetet. Dessutom återfinns en del direkta sakfel. Det uppdrag som Skogsstyrelsen givits anser vi vara alldeles för viktigt för att det inte ska hållas en stringent ton genom beskrivningen av tillståndet för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Ett logiskt upplägg hade varit att minimera resonerandet genom texten och i stället sakligt utgå utifrån vart och en av de nio preciseringarna av miljökvalitetsmålet, de är ändå de som ska utvärderas. Tanken med ett remissförfarande bör väl ändå vara att de aktörer som yttrar sig om en remiss ska kunna yttra sig om saken. I detta fall utvärderingen av miljömålsuppfyllanden i alla dess delar i.e. de nio olika preciseringarna. Att beredas möjlighet till att kommentera en rapport om valda delar som påverkar miljömålet är inte samma sak som att ges möjlighet till att lämna ett remissyttrande på miljömål Levande skogar. Skogsstyrelsen har sen tidigare en vad de kallar för Målmanual för uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålet Levande skogar. Hade denna remiss strukturerats på ett liknande sätt hade FU15 kunnat leverera en konkret, konsekvent, transparent och robust miljömålsuppföljning och utvärdering där evidensen för dåtid och framtid går att härleda historik och bedömningar kan göras för utveckling av miljökvalitetsmålet Levande skogar. Inledningsvis i remissen går det att läsa styrmedelsanalysen i den fördjupade utvärderingen har inriktats på de centrala administrativa styrmedlen då det tidigare inte gjorts någon sådan analys. En av de absolut viktigaste styrmedlen samhället har att arbeta med är pengar. Såvida myndigheten huvudsakligen inte inriktar sig på att använda andra till buds stående styrmedel,

3 3 vilket är möjligt att man avser, anser vi att det omedelbart måste till en samhällsanalys av miljökvalitetsmål Levande skogar. Inte minst med tanke på att det i remissen, tabell 1, helt plötsligt finns önskemål om att ytterligare hektar skogsmark ska undantas från brukande. Senast någon samhällsanalys gjordes av detta miljömål var 2007, vilket betyder att det snart är tio år sedan. De statsfinansiella effekterna då för att uppnå miljömålet var närmare 20 miljarder kronor. Sen dess har miljökvalitetsmålet breddats avsevärt varför en rimlig siffa idag torde vara närmare 40 miljarder, ingen vet. Flera andra miljömål har den senaste tiden presenterat kostnaderna för införlivande av sina miljömål varför vi anser det av vikt att även miljömål Levande skogar kvantifieras i monetära termer. För andra miljömål är det möjligt, så varför inte detta miljömål? Exempelvis redovisas det för miljökvalitetsmål Levande sjöar och vattendrag vid samråd för Östersjöns norra utrinningsområde, att engångskostnaden är 2,9 miljarder kronor. Utöver detta tillkommer en årlig kostnad om 4,2 miljarder kronor för att nå måluppfyllelse. Inofficiellt informerar Jordbruksverket att kostnaden för att införliva miljökvalitetsmål Ett rikt odlingslandskap är i storleksordningen 1,5 miljarder årligen, utöver dagens ersättningar från landsbygdsprogrammet. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv ska en åtgärd via kostnads/nyttoanalys värdesättas i monetära termer för att väga konsekvenser mot varandra. Liknade underlag saknas idag för Levande skogar varför miljöarbetet omöjligt kan gå framåt. Vi vill samtidigt poängtera att hela arbetet med miljökvalitetsmålen inte får gå i konflikt med generationsmålet. Huruvida det redan är så idag kan vi inte ha någon synpunkt om då det saknas relevant information. Enligt remissen tror inte Skogsstyrelsen att miljökvalitetsmålen uppnås. Det är även vår uppfattning att så troligen inte kommer att ske. En möjlig väg är att man ser över klassificeringen av miljötillståndet på flera punkter och resonerar kring om det nödvändigtvis behöver klassas som positivt. En revidering till klassen neutral skulle kunna leda till högre måluppfyllelse utan att någon skada är skedd. Vid en samlad bedömning anser att denna remiss inte lever upp till det uppdrag som uppdragsgivaren och samhället ställer, varför vi hänskjuter remissen tillbaks till myndigheten för ombearbetning och breddning inför en ny remissomgång. Vi anser att denna remiss är utformad på ett sådant sätt att den omöjligt kan användas som det viktiga underlag den var tänkt att vara för bland annat regeringens politik och prioriteringar. Att inte leverera en fullgod rapport utan gå vidare med detta delvis politiserade underlag anser vi skadligt för branschen och inte minst för skogsmiljön.

4 4 Valda detaljsynpunkter Kapitel Naturtyper, miljöer och substrat I tabell ett presenteras nya önskvärda arealkrav om hektar. Det är orimligt att de ska uppnås, inte nödvändigt för biologisk mångfald och ohederligt att i förbigående mer eller mindre okommenterat lyfta in denna areal. Vid utvärderingen av statusen för gammal skog blandar myndigheten hej vilt mellan definitionerna och kommenterar sparsamt vilket gör hela stycket mycket otydligt. Exempelvis visar figur 1 att brukarna övertiden varit lyhörda för rådande skogspolitik. Under tidigt tal har det avverkats restskogar vilket är brukade skogar som tidigare generationer plockat godbitarna ur. Att arealen på senare tid gott upp är ett utslag av att rådande lagstiftning fungerar. Att bara konstarea att arealen minskat i figur ett leder till att läsaren undermedvetet tror att figuren visar på giriga skogsbrukare. En fråga som man bör ställa sig när det talas om utveckling är, när är år noll? Vilket årtal ska vi utgå ifrån och jämföra dagens mål med? Hade man utgått från 1990-talet hade kurvan pekat rakt upp och illustrerat en fördubbling! Kapitel Rödlistade skogslevande arter Under tabell 2 står det att 75 procent av de skogsberoende arterna hade minskade populationer vilket väl ändå måste vara sakfel? Generellt sett i texten sätter Skogsstyrelsen stor tilltro till ArtDatabanken. Även om det inte finns mycket annat att tillgå så bygger trotts allt deras bedömningar relativt mycket på frivilliga amatörers insatser. I remissen resonerar man inte något kring den BIAS i materialet som föreligger från ArtDatabanken utan det framställs som absoluta sanningar. I texten rörande avverkning av nyckelbiotoper saknar vi en beskrivning av nettoeffekten. Vi vet inte, men det troliga är ändå att antalet nyckelbiotoper inte har minskat utan troligen ökat totalt sätt. Vi vet heller inte om ett ökat antal eller en ökad areal nyckelbiotoper på pappret tillför ökade miljönyttor. Det är inte självklart att så är fallet Olika projekt och processer som bidrar till naturvårdens utveckling Att beskriva resultatet av en skarpare tillsyn genom att konstatera att förelägganden och förbud ökat från nära nog noll till närmre 200 stycken är egendomligt. Här hade det varit möjligt att redovisa vilken positiv eller för den delen eventuellt negativ effekt detta fått för miljövårdsarbetet. Syftet med den skarpare tillsynen torde väl fokusera på miljönytta och inte antalet fällande domar?

5 Vad säger olika bristanalyser? Vad gäller kapitlet om analysarbetet blir det tydligt att grundproblemet är att det inte ens går att bedöma miljömålen eftersom det saknas stringenta målkriterier för de nio preciseringarna av miljökvalitetsmålet. Det är svårt att arbeta framåt när det inte är fastslaget vad vi har att utgå ifrån. Detta går igen i hela kapitel och lidande blir både miljön och brukarna. Det blir som att spela fotboll med en schizofren domare utan regler, plan eller mål Hyggesfritt skogsbruk för att bibehålla kontinuiteten En av anledningarna till att vi ändå har en funktionell skog som klarar av att hysa många krävande arter trots, eller på grund av, att vi brukar stor del av skogen är att brukarna själva bryr sig om sin skog. De planekonomiska influenser som dykt upp på senare tid motverkar detta driv och det motverkar i förlängningen mångfalden i skogen. Vid både kapitlet om Hyggesfrittskogsbruk och Skydd av skog är planekonomin närvarande. Alldeles oavsett om det är bättre för de skogslevande arterna eller inte med hyggesfritt skogsbruk är valet av brukningsmetod först och främst brukarens. Dock är det viktigt att möjligheten att använda metoden är så stor som möjligt. I frågan om skydd av skog kan man i analysen inte utgå ifrån att de frivilliga avsättningarna ökar med hektar bara för att man önskar att de ska göra det. För det första är de frivilliga och för det andra saknas analysen om vilken nettoeffekt det skulle ge för brukarna, samhället och skogsmiljövården Analys av skogsvårdslagen och miljöbalken ur ett miljömålsperspektiv Hela fundamentet som vår förening står på är att bruk av natur inte är en förorenande verksamhet. Därför reagerar vi starkt på att myndigheten anser att brukaren är en förorenare som orsakar miljö problem. Det är ett inskränkt sätt att se på brukandet av naturresursen skog. De som brukar naturen bör snarare beskrivas som samhällets viktigaste grundpelare. Under rubriken som behandlar hur skogsvårdslagen och miljöbalken implementeras blir det oprecist. Vi ställer oss frågan om det är så att myndigheten föreslår att skogsvårdslagens miljöparagrafer ska lyftas in i miljöbalken. Vi har mycket svårt att se att detta skulle ge några positiva effekter alls utan snarare skulle det vara en symbolhandling med innebörden att nu är det adjö med frihet under ansvar. Vi anser att denna frihet är fundamentalt viktig och snarare bör stärkas för att skogsbrukare ska ha mod att göra annorlunda i sitt brukande vilket visat sig vara ett vinnande koncept för skogsmiljövården.

6 6 3 Bedömning av om målet nås Vår bedömning är att målet inte kan nås av flera anledningar. Den viktigaste är inte att brukarna missköter sig utan att målet i sig inte är precist nog. Även om målet skulle preciseras så betvivlar vi att det skulle uppfyllas. Slutsatsen av detta är att man bör fundera på hur klokt det är att grunda en skogspolitik som bygger på ett ouppnåeligt mål. Troligen är det då bättre att revidera målen. I habitatsfrågan väljer Skogsstyrelsen att se skogen som en stillbild när den i själva verket är en ständigt pågående film. Ett kalhygge idag kan mycket väl vara en nyckelbiotop om 80 år. Livsmiljöer försvinner och livsmiljöer kommer till. Vår inställning är att det är nettobilden som ska bedömas.

7 7 Slutord avser att förmedla detta remissyttrande till enhetschefen för Skog och miljö på Näringsdepartementet i syfte att informera denne om vår syn på remissens underlåtenhet i att leverera svaren FU15 ställer. Vi ämnar även uppmana enhetschefen att ta del av andras remissyttranden för att skapa sig en samlad bedömning av kritiken. Där utöver kommer vi uppmana till läsning av Skogsstyrelsens remiss. Utifrån detta hoppas vi att enhetschefen ställer sig ett antal frågor. Har det erhållits ett svar på FU15 på ett tillfredsställande sätt från Skogsstyrelsen? Kan remissen verka som underlag för regeringens politik och prioriteringar in i framtiden där skogsbruk och miljö blir allt viktigare? Korrelerar remissens intention med generationsmålen? Kan man göra en bedömning av samhällskostnaderna vid uppnått miljömål utifrån underlaget? Vår förhoppning är att inte bara enhetschefen för Skog och miljö tar tillfället i akt och vidtar nödvändiga åtgärder utan att även Skogsstyrelsen kommer till insikt om att arbetet med miljökvalitetsmål Levande skogar är för betydelsefullt för att framtiden ska vila på nuvarande rapport. Vi hoppas att resultatet av vårt remissyttrande leder till en från grunden omarbetad remiss så att civilsamhället och näringslivet kan ges möjlighet att på riktigt delta i miljömålsarbetet. För Rickard Axdorff Ordförande

Naturbrukarna 2016-02-29

Naturbrukarna 2016-02-29 1 Naturvårdsverket registrator@naturvårdsverket.se Yttrande: Gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket Föreningen Sverige önskar härmed inkomma med yttrande rörande Gemensamma

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF SKOGSÄGARNA REMISSYTTRANDE Dnr 2015/7077 Er ref 2013/3340 Skogsstyrelsen Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF och Skogsägarföreningarna Södra, Mellanskog, Norrskog och Norra Skogsägarna,

Läs mer

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 2018-06-04 1(6) Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 1. Övergripande Syfte Den årliga uppföljningen av miljömålen på nationell nivå syftar till att förse regering och riksdag med underlag

Läs mer

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS Regional årlig uppföljning av miljömålen 2018 Källa: Anvisningar från RUS 2018-06-04 Dagordning 1. Välkomna, inspelning 2. Presentation av deltagare från RUS och Naturvårdsverket 3. Genomgång av anvisningarna

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

ANVISNINGAR OCH METODSTÖD för uppföljning, analys och bedömning av miljökvalitetsmål i FU19

ANVISNINGAR OCH METODSTÖD för uppföljning, analys och bedömning av miljökvalitetsmål i FU19 1(12) SWE DI S H E NVIR O NM E NTA L P RO TE CTI O N A GE N CY ANVISNINGAR OCH METODSTÖD 2017-10-16 Ärendenr: NV-07047-17 ANVISNINGAR OCH METODSTÖD för uppföljning, analys och bedömning av miljökvalitetsmål

Läs mer

Årlig uppföljning av miljömålen på regional nivå

Årlig uppföljning av miljömålen på regional nivå SWE DI SH E NV IR ON ME N TA L P R OTE C TI ON A GE NC Y ANVISNINGAR 2017-06-22 NV-03948-17 Årlig uppföljning av miljömålen på regional nivå Syfte Den årliga uppföljningen av miljömålen på nationell nivå

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen. Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder

Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen. Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder 1(5) Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder Regeringens bedömningsgrund (proposition 2009/10:155, s. 28) ger två alternativ

Läs mer

Ert D.nr. 2010/7959. Synpunkter på Skogsstyrelsens utkast till Fördjupad utvärdering version

Ert D.nr. 2010/7959. Synpunkter på Skogsstyrelsens utkast till Fördjupad utvärdering version Skogsstyrelsen Enheten för Policy och Analys Jimmy Lundblad Vallgatan 8 551 83 Skogsstyrelsen Tomas Thuresson tomas.thuresson@skogsindustrierna.org 08-762 79 63 072-546 79 63 2012-02-09 Ert D.nr. 2010/7959

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340)

Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340) 2015-02-20 1(6) Skogsstyrelsen 551 83 JÖNKÖPING Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340) Bergvik Skog AB har beretts tillfälle att avge ett yttrande på rubricerad remiss och

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Mot en hållbar stadsutveckling

Mot en hållbar stadsutveckling Mot en hållbar stadsutveckling En fördjupad utvärdering av möjligheterna att nå Miljökvalitetsmålen Generationsmålet Hur kan den fysiska planeringens roll stärkas? Genomför föreslagna beslut och åtgärder!

Läs mer

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Stockholm 13 september 2018 Er ref/dnr: 2016/660 Vårt dnr: 2018/0096 Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?)

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?) 1 2014-03-XX Torsås Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 385 25 Torsås Utkast 2014-03-16 Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?) Dnr 2013/bmn 0518 Torsås

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Miljömålen i Västerbottens län

Miljömålen i Västerbottens län Miljömålen i Västerbottens län Förutom det övergripande generationsmålet har vi 16 miljömål som styr inriktningen av miljöpolitiken och som anger vår gemensamma målbild. Varje miljömål har en särskild

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar.

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar. Vårt Dnr: Till Skogsstyrelsen Jönköping Stockholm 2015-04-13 Kunskapsplattform för skogsproduktion Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning av Naturskyddsföreningens synpunkter Föreningen anser

Läs mer

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 SAMMANFATTNING

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 SAMMANFATTNING 2015-02-17 Er ref: Camilla Andersson Diarienr: 2013/3340 Linda Eriksson linda.eriksson@skogsindustrierna.org +46 70 670 7209 Remiss Fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 SAMMANFATTNING Skogsindustrierna

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning Regeringskansliet Miljödepartementet M2013/408Nm REMISSYTTRANDE 2013-05 06 Remiss avseende redovisningar av regeringsuppdragen om bevarande av biologisk mångfald, NV-05326-12 (Naturvårdsverket), Dnr 2012/2980

Läs mer

Miljömålssystemet vad bör utvärderas, och varför? Runar Brännlund Centre for Environmental and Resource Economics Handelshögskolan Umeå Universitet

Miljömålssystemet vad bör utvärderas, och varför? Runar Brännlund Centre for Environmental and Resource Economics Handelshögskolan Umeå Universitet Miljömålssystemet vad bör utvärderas, och varför? Runar Brännlund Centre for Environmental and Resource Economics Handelshögskolan Umeå Universitet Miljömålssystemet Målbaserat system med ett övergripande

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 SAMMANFATTNING

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 SAMMANFATTNING 2015-02-17 Er ref: Camilla Andersson Diarienr: 2013/3340 Linda Eriksson linda.eriksson@skogsindustrierna.org +46 70 670 7209 Remiss Fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 SAMMANFATTNING Skogsindustrierna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Adaptive Management Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Nyheter inom Miljömålssystemet

Nyheter inom Miljömålssystemet Illustration: Tobias Flygar Nyheter inom Miljömålssystemet Petronella Troselius Historik - Varför miljömålssystemet? 172 olika miljömål mellan 1980-1994: Ingen överblick eller samordning Oklart vem som

Läs mer

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser 2013-02-20 Miljödepartementet EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerat förslag till program. Generellt

Läs mer

Handledning för att strukturera en övergripande samhällsekonomisk analys 1

Handledning för att strukturera en övergripande samhällsekonomisk analys 1 Handledning för att strukturera en övergripande samhällsekonomisk analys 1 Samhällsekonomisk analys är ett samlingsnamn för de analyser som görs för att utreda effekter på samhället av olika företeelser

Läs mer

A. En generell kommentar är att kapitel och avsnitt borde vara numrerade. Detta underlättar läsning och hänvisningar.

A. En generell kommentar är att kapitel och avsnitt borde vara numrerade. Detta underlättar läsning och hänvisningar. Västerås 2016-09-04 Västerås stad Kommunstyrelsen 72187 VÄSTERÅS E-post: kommunstyrelsen@vasteras.se Remiss: Handlingsplan för Natur- och kulturmiljö, Västerås Naturskyddsföreningen i Västerås har tagit

Läs mer

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket 2016-02-29 NV 08573-15 Linda Eriksson linda.eriksson@skogsindustrierna.org +46 70 6707209 Till Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

Uppföljning av hälsa i miljömålen

Uppföljning av hälsa i miljömålen Uppföljning av hälsa i miljömålen Greta Smedje 2013-09-24 Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta,

Läs mer

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringsbeslut IV 4 1 bilaga 2018-05-17 N2018/03141/SK m. fl. Se bilaga Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringens

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/278 Ekosystemtjänster i en expansiv region, strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- svar på remiss Förslag till

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng..

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde.till bergtäkt Utdrag ur länsstyrelsens planavdelnings beslut Utdrag ur länsstyrelsens beslut Av Calluna föreslagna åtgärder är

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR 2017-03-20 Programmet för dagen Inledning Regeringsuppdraget och genomförande Grunderna i strategin Förändringar Bensträckare Arealfördelning och mål Frågor

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Sveriges Jordägareförbund har beretts tillfälle att avge yttrande över rubricerad rapport. Förbundet anför följande.

Sveriges Jordägareförbund har beretts tillfälle att avge yttrande över rubricerad rapport. Förbundet anför följande. Miljödepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE över Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens redovisning av regeringsuppdraget att föreslå kompletterande metoder vid skydd av värdefull natur; Dnr M2007/2364/Na

Läs mer

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun BESLUT Sida 1/8 Doss nr 0680-02-226 Marie Andersson Områdesskydd Naturavdelningen 036-39 5408 Enligt sändlista Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Skydda lagom en ESO-rapport om miljömålet Levande skogar

Skydda lagom en ESO-rapport om miljömålet Levande skogar Skydda lagom en ESO-rapport om miljömålet Levande skogar Miljökvalitetsmålet Levande skogar Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Levande skogar, mål och medel? Finns svaret i Skydda lagom? Runar Brännlund Centrum för miljö- och naturresursekonomi Umeå Universitet

Levande skogar, mål och medel? Finns svaret i Skydda lagom? Runar Brännlund Centrum för miljö- och naturresursekonomi Umeå Universitet Levande skogar, mål och medel? Finns svaret i Skydda lagom? Runar Brännlund Centrum för miljö- och naturresursekonomi Umeå Universitet Levande skogar 1. Hur ska miljömålet levande skogar sättas, dvs hur

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1 Naturinformation Rapport 2015:1 Naturvårdsarter, Park och naturförvaltningen, januari 2015 Rapport, sammanställning och kartproduktion: Ola Hammarström Foton: och Uno Unger Layout: Ola Hammarström Denna

Läs mer

Världsnaturfondens yttrande över Utredningen om miljömålssystemets betänkande Miljömålen i nya perspektiv SOU 2009:83

Världsnaturfondens yttrande över Utredningen om miljömålssystemets betänkande Miljömålen i nya perspektiv SOU 2009:83 Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 adress@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Ulriksdal, 24 november 2009 Världsnaturfondens

Läs mer

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson 27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson Miljökvalitetsmålet Levande skogar Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M 4639-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Datum 2014-03-27 Diarienr 2014/2 1(6) Enheten för lag och områdesskydd Johan Åberg Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Sammanfattning Beräkningsgrunder för ersättning

Läs mer

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen 1 Vad är en Nyckelbiotop? Nyckelbiotopsinventeringen är en biologisk kartläggning av

Läs mer

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande.

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande. Stockholm den 8 mars 2004 Miljödepartementet Maria Schultz 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget att ta fram förslag till ett sextonde miljökvalitetsmål: Ett rikt växt- och

Läs mer

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska

Läs mer

Årlig uppföljning av nationella miljökvalitetsmål, generationsmålet och etappmålen 2019

Årlig uppföljning av nationella miljökvalitetsmål, generationsmålet och etappmålen 2019 SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y ANVISNINGAR OCH SKRIVMALL 2018-10-31 Nr NV-07769-18 Årlig uppföljning av nationella miljökvalitetsmål, generationsmålet och etappmålen 2019

Läs mer

Nytt från Naturvårdsverket

Nytt från Naturvårdsverket Nytt från Naturvårdsverket http://www.sverigesmiljomal.se/ är uppe och rullar med indikatorerna på den nya sidan. Uppdatering av målmanualer remissversion 15 oktober Arbetet med ÅU påbörjas under nov-dec.

Läs mer

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Uppdrag i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2017 Fredrik Nordwall Enhetschef Biologisk mångfald Skydd av landområden, sötvattensområden

Läs mer

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Magnus Nilsson 2013-03-22 Den svenska skogen Skogsmark, 1000 ha Skyddad skogsmark, 1000 ha Andel skyddad skogsmark (%) Produktiv

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategiska plan

Riksantikvarieämbetets strategiska plan Riksantikvarieämbetets strategiska plan 2017 2019 Inledning Detta är Riksantikvarieämbetets strategiska plan. Den beskriver inte allt vi ska göra. Den pekar ut riktningen för vårt interna planeringsarbete

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2)

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2) Göteborgs distrikt Christer Lundberg Frihamnen 16 B, 41755 GÖTEBORG christer.lundberg@skogsstyrelsen.se Tfn 031-7056261 Fastighet KILANDA-TORP 1:21 Kommun Ale Församling Starrkärr-Kilanda Kopia för kännedom

Läs mer

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete - Systematisk uppföljning - Mål för miljödimensionen av hållbar utveckling - Ett gemensamt arbete miljömål.se LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION 5 a Länsstyrelsen

Läs mer

Synpunkterna är framarbetade vid en workshop i Falun den 17 april, där merparten av distriktets personal medverkade.

Synpunkterna är framarbetade vid en workshop i Falun den 17 april, där merparten av distriktets personal medverkade. Distrikt Södra Dalarnas synpunkter på remiss Ändringar av föreskrifter och allmänna råd till 30 skogsvårdslagen samt remiss Målbilder för god miljöhänsyn. Synpunkterna är framarbetade vid en workshop i

Läs mer

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 "Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden." 18 november 2014 HUT

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 1 2014-03-27 Torsås Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 385 25 Torsås Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2018 Dnr 2013/bmn 0518 Torsås Kustmiljögrupp har beretts

Läs mer

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Sida 1 av 8 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Programmen och pengarna

Programmen och pengarna Utvärderingsrapport 2018:3 Programmen och pengarna Resultat från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regionaloch socialfondsprogrammet 2018 Författare Redaktör Linnéa Asplund, Jordbruksverket

Läs mer

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 1/5 HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Uppdraget Regeringen gav i april 2016 Havs- och vattenmyndigheten och 84 andra myndigheter i uppdrag 1 att bidra med underlag för Sveriges genomförande

Läs mer

Ekologi och värderingar - vad har miljövård med filosofi att göra?

Ekologi och värderingar - vad har miljövård med filosofi att göra? Ekologi och värderingar - vad har miljövård med filosofi att göra? Värde Instrumentellt värde Värde som medel, som instrument för någon/något. Värdefullt för den nytta någon har av det. Pengar är ett givet

Läs mer

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas?

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Foto: Torbjörn Ebenhard Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Maria Forsberg Juridiska institutionen/uu; Centrum för biologisk mångfald (CBM) Stockholm 21 mars 2018 Disposition Artskydd

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Kulturmiljö i RÅU Coco Dedering, Länsstyrelsen i Kalmar län Carl Johan Sanglert, Länsstyrelsen i Jönköpings län RUS/Kulturmiljö

Kulturmiljö i RÅU Coco Dedering, Länsstyrelsen i Kalmar län Carl Johan Sanglert, Länsstyrelsen i Jönköpings län RUS/Kulturmiljö Kulturmiljö i RÅU 2018 Coco Dedering, Länsstyrelsen i Kalmar län Carl Johan Sanglert, Länsstyrelsen i Jönköpings län RUS/Kulturmiljö innan vi startar mötet: Mötet kommer att spelas in. Inspelningen kommer

Läs mer

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald PM 1(6) Datum 2017-06-12 Diarienr 2017/461 Stefan Karlsson Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald Generellt om

Läs mer