Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder"

Transkript

1 Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Augusti 2016

2 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Landstinget i Uppsala län, 2011 Anna går i första klass. Hon bor med sin mamma och pappa. En dag när hon kommer hem ser pappas arbetsrum konstigt ut och pappa är konstig. Den natten kommer hennes pappa hem, skadad. Han har hamnat i bråk och polisen kommer och hämtar honom. Alphonce, Elisabet: Emmas pappa får mani Landstinget i Uppsala län 2009 Emmas pappa ska bygga en lekplats åt sitt barn. Men lekplatsen blir bara större och större. Han är manisk. Emmas mamma tar med sig sin man till sjukhuset. Alphonce, Elisabet: Hannahs mamma får en fobi Landstinget i Uppsala län, 2011 En dag när Hannas familj är ute i skogen så råkar hennes mamma trampa på ett jordgetingbo. Efter den här händelsen så blir Hannas mamma mer och mer rädd tills det blir en fobi. Alphonce, Elisabet: Jonas pappa har tvångssyndrom Landstinget i Uppsala län, 2011 Jonas bor med sin pappa. Det tar alltid lång tid att komma till förskolan för Jonas pappa tvångssyndrom. Alphonce, Elisabet: Lenas mamma får en depression Landstinget i Uppsala län, 2009 Lenas mamma får en depression och Lena och hennes lillebror får smärtsamt uppleva konsekvenserna av den. Författaren lyfter med enkla ord fram vad som kan hjälpa den som har en depression. För ett barn som kanske känner skuldkänslor för att en förälder är ledsen, kan detta lilla häfte kännas befriande. Alphonce, Elisabet: Maria får en psykos. Landstinget i Uppsala län 2011 Maria är 19 år och läser på folkhögskola. Studierna är intensiva. Hon tycker att läxorna blir allt svårare att förstå och ägnar mer och mer tid åt böckerna. Det enda hon hinner med är att sitta och plugga. Maria börjar få för sig att läraren och hennes klasskamrater iakttar henne, hon känner sig isolerad. Plötsligt börjar hon höra röster.

3 Anclair, Malin: Ibland regnar det Opal Bilderbok Fias kompis Klara tycker att Fias mamma är konstigt. Fia tycker att det är som att ha två mammor, en som är sprallig och hittar på en massa saker och en som är dötrist och inte vill någonting. Anderberg Strollo, Åsa: Bryta om När Minna börjar gymnasiet berättar om sig själv och säger att hon är helt normal, hon bor hos sin pappa och småsyskon. Men Minna bor ensam med sin mamma och mamman mår inte bra. Nästan ingen vet hur pank och hungrig hon varit under sommarlovet. Helst av allt vill hon bryta med allt det krångliga som blir när mamman blir utskriven från psyket trots att hon fortfarande är sjuk men vem ska då ta hand om mamma? Dahle, Gro: Mammas hår. Daidalos, 2012 Emmas mamma känner sig förvirrad och ledsen. Hon orkar inte med att vara mamma längre. Hon orkar inte med sig själv. Och hennes stora vackra hår har blivit ett enda tovigt trassel. Men Emma vill hjälpa sin mamma. Mammas hår handlar om mod och uthållighet och tillit. Och om att hjälpen ibland uppenbarar sig när man minst av allt förväntar sig det. Dahle, Gro: Den arge. Daidalos, 2009 Boj lyssnar när pappa kommer hem. Är han glad och lugn? Allt är bra. Bojs pappa är snäll. Men snabbt kan pappan ändra sitt humör. Först blir han tyst. Sedan känner Boj på stämningen att allt inte alls är som det ska. Pappa förvandlas till den arge. Hagborg, Elisabeth: Gabriellas resa i skuggan gömmer sig solkatterna. Vilda förlag 2009 Flickan Gabriella som kommer tillbaka till lägenheten där hon bott med sin missbrukande mamma. Hon och Eva, som tagit hand om Gabriella sedan mamman dött, städar ur lägenheten. När de städar återupplever Gabriella hemska och fina stunder som hon upplevt tillsammans med mamman. Osten, Suzanne: Flickan, mamman och soporna. Bromberg 1998 Flickan Ti bor med sin mamma. Ibland leker Ti att hon är en alldeles vanlig flicka. Men hennes vardag är att leva tillsammans med mamman och en lägenhet full av sopor. Mamman måste bära hem och sortera sopor för det har herr Polter bestämt. Sedan bestämmer herr Geist att vad mamman ska tänka.

4 Pipping, Lisbeth: Nova och demonerna! En bok om att längta efter en mamma som man inte kan bo hos. Vulkan, 2016 Novas mamma har schizofreni. Nova är 12 år och bor i ett familjehem eftersom hennes mamma har demoner i sitt huvud som gör hennes mamma sjuk. Barn som bor i familjehem kan längta efter mamman de inte kan bo hos, men ändå har det väldigt bra i sitt familjehem. Söderberg, Jenny: Farsan. Norrbottens läns landsting 2011 Farsan" är 15-årige Williams dagboksprojekt som han gör på uppdrag av sin skolkurator. Han har inte tidigare bearbetat att fadern insjuknade i en psykos, begick ett allvarligt våldsbrott och försvann ur deras liv för en lång tid framåt. William är storebror till Filippa. Information om rättspsykiatrisk vård varvas med en tonårings resa mot förståelse och försoning. Söderberg, Jenny: Min pappa. Norrbottens läns landsting 2011 Min pappa" handlar om 7-åriga Filippas första besök hos sin pappa, som är dömd till rättspsykiatrisk vård för ett allvarligt brott. Lättläst information om rättspsykiatri och psykisk ohälsa blandas med ett barns tankar och känslor. Wilson, Jacqueline: Den tatuerade mamman. Alfabeta 2003 Författaren berättar med värme, humor och allvar om systrarna Dol och Star och hur det är att leva med deras mamma Marigold som ibland är rolig, påhittig och äventyrlig men som lika ofta knappt gör någonting. Böcker för vuxna Arnell, Ami: Och han sparkade mamma möte med barn som bevittnar våld i sina familjer. Rädda barnen 1999 En handbok för socialarbetare, psykologer, kuratorer och andra som möter dessa barn i sitt arbete. Barn till psykiskt sjuka föräldrar. Socialstyrelsen 1999 Rapporten redovisar en akt- och journalstudie från socialtjänst, vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri samt intervjuer med personal inom socialtjänst och vuxenpsykiatri. Christensen, Rita: Att leva i en utsatt situation med barnet i fokus. Studentlitteratur 2009 Syftet är att visa hur man inom de juridiska ramarna kan utveckla ett utrednings- och behandlingsarbete med barnet i centrum.

5 Eriksson, Therése: Vi har ju hemligheter i den här familjen. ICA 2009 Hon berättar med utgångspunkt från sina dagböcker om hur det är att växa upp med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. Författaren är verksamhetsansvarig för den ideella föreningen Maskrosbarn. Hon har också fått en lag uppkallad efter sig: lex Therése som är en lag som finns till för att ge barn och ungdomar med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar mer stöd, information och kunskap ifrån vuxna. Fristorp, Lotta: Överlevnadshandbok för dig som har en psykiskt sjuk förälder OBS! också för vuxna. Rädda barnen 1999 I boken blandas personliga livsöden med klargörande kunskaper. Johan Cullberg, professor i psykiatri svarar på frågor om psykisk sjukdom. Fristorp, Lotta: Överlevnadshandbok för dig som verkligen behöver en. Rädda barnen 2001 I boken möter vi ungdomar som lever i en verklighet som är full av smärta, långt borta från den bild som vi har av hur det ska vara att vara barn och ungdom i Sverige. Ungdomarna delar med sig av sina erfarenheter och insikter. De berättar hur det verkligen är. I boken möter vi också vuxna som genom sitt arbete kommit i kontakt med ungdomar i kris. Furman, Ben: Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom. Natur och kultur 1998 I boken ger författaren många exempel hur man kan använda det förflutna som en resurs i stället för att fastna i livslång bitterhet. Glistrup, Karen: Det barn inte vet har de ont av. Runa förlag 2005 Boken beskriver hur man genomför det svåra samtalet mellan barn, föräldrar och personal inom vuxenpsykiatrin. Många fruktar den sortens samtal. Men barnens behov är att bli respekterade och informerade att få vara delaktiga. Häggström, Lars: När kroppen är gravid och själen sjuk aktuell kunskap och praktisk handledning. Affecta 2009 Temat för denna bok är behandling och klinisk handläggning vid psykisk sjukdom under och direkt efter graviditet. Iwarsson, Petter: Samtal med barn och ungdomar erfarenheter från arbetet med BRIS. Gothia 2007 Författaren ger konkreta verktyg för samtal med barn om svåra och viktiga saker i livet. Boken riktar sig till alla som sammanhang där man möter barn och ungdomar.

6 Lindqvist, Kajsa: Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete. Pfizer 2000 Kajsa blev sjuk som 12-åring. Tankar om smuts styrde hennes liv. Hon plågades av stark inre oro och ångest. Sjukdomen, som för Kajsas del framför allt innebar ett tvångsmässigt tvättande, kunde ta många, många timmar. Idag är hon symptomfri genom kognitiv beteendeterapi och läkemedelsbehandling. Martinell Barfoed, Elisabeth: Visst är man rädd att själv bli sjuk en konferens om preventivt arbete för barn till psykiskt sjuka. Allmänna barnhuset 2002 Barn till psykiskt sjuka eller allvarligt psykiskt störda föräldrar är en av de viktigaste riskgrupperna inom området psykisk hälsa. En tredjedel av dessa barn utvecklar själva psykiska och sociala problem under sin uppväxt. Under denna konferens presenterades forskning som visar att preventivt arbete med barn till psykiskt sjuka har stor effekt både på individ- och samhällsnivå. Mod och mandat ny lagstiftning stärker barn som anhöriga. Har vi modet att möta dem? Stiftelsen Allmänna barnhuset 2011 I boken ges konkreta förslag på vad som behöver förändras och innehåller också förslag på konkreta verktyg. Moore, Cecilia: Råd till föräldrar när den psykiska hälsan vacklar. Rädda Barnen 2001 Vad är friskt? Sjukt? Normalt? Onormalt? Vad tänker barnen? Har de märkt något? Vad ska vi säga? Hur mycket förstår de? Tar de skada? Sådana här frågor brottas många föräldrar med när den psykiska hälsan börjar vackla hos någon av dem. I fem längre intervjuer berättar vuxna om vad en psykiska ohälsan inneburit för dem själva och deras barn. Orrenius, Ann Mari: Om föräldrars anknytning hur barns problem kan förstås i ljuset av föräldrarnas förflutna. Mareld 2002 Vad härstammar från obearbetade problem som finns kvar hos föräldrarna från deras tidigare liv och upplevelser som förts vidare genom generationer? Pipping, Lisbeth: Kärlek och stålull att växa upp med en utvecklingsstörd mamma. Gothia 2004 I boken skildrar författaren på ett personligt och levande sätt sin uppväxt. En uppväxt som präglades av misär, bristande omsorg och kärlekslöshet.

7 Sigling, Inga-Lill: Att möta barn till psykiskt sjuka föräldrar - en vägledning för vuxna i deras närhet. Schizofreniförbundet 2002 Avsikten med boken är att den ska kunna inspirera till och underlätta starten för samtalsgrupper med de osynliga barnen. Silfving, Thomas: Farliga relationer? om borderline. Cura 2001 Hur är det att leva med en person som har personlighets- och relationsstörningen borderline? I boken presenteras strategier som professionella kan använda i arbetet med borderlinepersonligheter och deras anhöriga. Skerfving, Annemi: Att synliggöra de osynliga barnen. Gothia 2005 Boken kan användas som lärobok av alla som kommer i kontakt med barn vars föräldrar lider av svåra och långvariga psykiska problem. Skervfing, Annemi: Vad är en kameliont? förebyggande arbete med barn till människor med psykiska problem i Rinkeby. Fou-enheten/ psykiatri Västra Stockholm 2000 Detta är en rapport om arbetet med Barnprojektets barngrupp, för barn till psykiskt sjuka föräldrar, i Rinkeby. Den handlar om arbetet med barngruppen men också om förberedelser, program, metoder, svårigheter och möjligheter i samband med detta. Solantaus, Tytti: Hur hjälper jag mitt barn? handbok för föräldrar med psykiska problem. ALMA, 2007 Boken vänder sig till psykiskt sjuka föräldrar och försöker förklara de känslor och reaktioner barnet kan ha inför föräldrarnas svårigheter. Man tar upp skuldkänslor och skam samt uppmuntrar till att söka hjälp från någon annan vuxen eller t ex barnavårdscentralen. Straarup, Per: Självmordsförsök hos unga vad ligger bakom och vad kan hjälpa? Gothia 2009 Boken innehåller intervjuer med nio ungdomar som berättar om bakgrunden till sina självmordsförsök. De berättar också vad de gjort för att bryta den spiral av negativa tankar och destruktiva handlingsmönster som de har varit fast i. Sundström, Elina: Jag är också viktig att vara ung anhörig till en familjemedlem som är sjuk eller har ett funktionshinder. MBM 2012 Boken innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas berättelser, några berätta själva andra har blivit intervjuade samt diskussionsunderlag och frågor för vidare arbete.

8 Söderblom, Bitta: Skapa förståelse tillsammans stödgrupper för barn och föräldrar med psykisk ohälsa. Mareld 2009 Detta är en handbok för gruppledare i stödgrupper för barn och ungdomar då föräldern har en psykisk ohälsa. Wahlström, Gunilla O.: Julie om att växa upp med en förälder som inte räcker till. Runa 2006 Efter att författaren hade skrivit böckerna om Kirre så fick hon ett brev från en kvinna som bad henne skriva en liknande bok om ett barn som växer upp med en psykiskt sjuk förälder. Detta är resultatet. Wahlström, Gunilla O.: Kirre en bok om att möta, vårda och fostra trasiga barn. Runa 1997 I boken möter vi Kirre och de professionella människor inom socialtjänsten, förskolan och skolan som involveras i hans liv och även hans fosterföräldrar. Wahlström, Gunilla O.: Andra boken om Kirre om ensamhet, kamp och försoning. Runa 2000 Detta är en fortsättning på boken Kirre. I boken får vi följa Kirre under några år då han brottas med sitt stora problem, sin totala ensamhet när det gäller biologisk familj. Han har ingen har villkorslöst hör ihop med. Weinold, Sussie: Det gör ont när pappa slår mamma. Gothia 2009 Boken handlar om barn som upplevt våld i hemmet. Den är tänkt som ett stöd i samtal. Werner, Emmy E.: Att växa mot alla odds från födelse till vuxenliv. Svenska föreningen för psykisk hälsa 2003 Den här boken är en klassiker. Boken har revolutionerat synen på behandling av barn och ungdomar som växer upp under svåra villkor. Ögren, Kerstin: Vem är du som bedömer mig? personalens värderingar i arbetet med psykisk ohälsa. Recito 2009 Utgångspunkten i boken är att personer med diagnosen schizofreni oftast inte får den förståelse och hjälp som de verkligen skulle behöva. Ögren talar framför allt om bristen på primär gemensam kommunikation som saknas för barn som växer upp i mycket dysfunktionella familjer. DVD I skuggan våldet. Måsen film & Rädda barnen 2004 En film om kvinnomisshandel ur ett barns perspektiv.

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Sjukhusbiblioteket Böcker för vuxna Barn till psykiskt sjuka föräldrar. Socialstyrelsen 1999 Rapporten redovisar en akt- och journalstudie

Läs mer

Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket November 2015

Barn och anhörig    Sjukhusbiblioteket November 2015 Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket November 2015 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Anna går i första klass. Hon bor med sin mamma och pappa. En dag

Läs mer

Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket April 2017

Barn och anhörig    Sjukhusbiblioteket April 2017 Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket April 2017 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Landstinget i Uppsala län, 2011 Anna går i första klass. Hon bor med

Läs mer

Att vara barn och anhörig

Att vara barn och anhörig Att vara barn och anhörig Sjukhusbiblioteket april 2018 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Landstinget i Uppsala län, 2011 Anna går i första klass.

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari 2015 www.rjl.se/bibliotek Facklitteratur Arnell, Ami: och han sparkade mamma möte med barn som bevittnar våld i

Läs mer

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket Barn och sorg Sjukhusbiblioteket Ager, Ulrika: Ett liv kvar att leva att börja om när det värsta hänt. Recito. 2009 Ulrika berättar om hur livet vände på ett par sekunder och aldrig blev sig likt igen,

Läs mer

Stöd för barn och familjen

Stöd för barn och familjen Stöd för barn och familjen Kuling.nu Beardslees familjeintervention Gruppverksamhet Barnombud Samverkan Ensamhet Min mamma är psykiskt sjuk, ingen av mina kompisar vet om det de märker väl att min familj

Läs mer

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM Hannele Renberg 2012-10 04 Stockholm Uppstarstkonferens 1 Varför ska vi engagera

Läs mer

Med utgångspunkt i barnkonventionen

Med utgångspunkt i barnkonventionen Med utgångspunkt i barnkonventionen arbetar Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Öka kompetensen hos de professionella som möter barn, påverka beslutsfattare

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Maj 2019 Thomas Jonsland Alla kan prata med barn. Alla kan också utveckla sin förmåga att prata med barn. Varför

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLAD Beställa Antal ex Adhd/add Vad är adhd/add? lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar Böckerna finns att låna på Sjukhusbiblioteket, Länssjukhuset Ryhov www.lj.se/bibliotek biblioteket.jonkoping@lj.se 036 32 24 91 Catarina

Läs mer

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG

Lärarhandledning Min skalliga mamma Camilla Dahlson & Malin Roca Ahlgren 2018 LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG LÄRARHANDLEDNING KIKKULI FÖRLAG 1 FÖRORD Boken är skriven av Camilla Dahlson och kan läsas oberoende av lärarhandledningen. Handledningen är skriven av Camilla Dahlson och Malin Roca Ahlgren, leg. lärare.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Till dig som bor i familjehem

Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Din socialsekreterare heter... och har telefonnummer... E-postadressen är... Gruppledaren för din socialsekreterare heter... och har telefonnummer...

Läs mer

Barn som far illa. - böcker för barn och unga - Lästips från Sjukhusbiblioteket

Barn som far illa. - böcker för barn och unga - Lästips från Sjukhusbiblioteket Barn som far illa - böcker för barn och unga - Lästips från Sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 När någon i familjen dricker En vän som heter Mia (2011) Av Peter Pohl Lina har aldrig

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN FÖRA BARNEN PÅ TAL BEARDSLEES FAMILJEINTERVENTION Heljä Pihkala 15/11 2012 BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN TVÅ METODER MED SAMMA GRUNDANTAGANDE: ÖPPEN KOMMUNIKATION OM FÖRÄLDERNS SJUKDOM/MISSBRUK

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLAD Beställa Antal ex Adhd/add Vad är adhd/add? lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLA Beställa Antal ex Adhd / add Vad är adhd/add? - lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Det handlar om närhet..

Det handlar om närhet.. 1 2 Det handlar om närhet.. 3 Anhörig Närstående 4 Att vara anhörig i livets berg- och dalbana? 5 6 7 8 9 Vi väljer inte bort den närstående - vi väljer till den anhörige! 109 Vilka är de? 11 Vem är närmast?

Läs mer

Att växa upp med psykisk sjukdom

Att växa upp med psykisk sjukdom Att växa upp med psykisk sjukdom Parkinsons sjukdom Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vl Borelius, Maria Bryt det sista tabut : mental ohälsa

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLA Beställa Antal ex Adhd / add Vad är adhd/add? - lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL

DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL DET BEROR PÅ Annemi Skerfving Institutionen för Socialt arbete Stockholm Centrum för psykiatriforskning KI och SLL Olika perspektiv i synen på barnen Riskperspektiv en riskgrupp för psykisk ohälsa, missbruk

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Barn som närstående i palliativ vård. Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård

Barn som närstående i palliativ vård. Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård Barn som närstående i palliativ vård Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård Email: malin.lovgren@esh.se Upplägg Vad säger lagen om barn som närstående? När barn blir/är närstående

Läs mer

DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA.

DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA. DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA. Är det jobbigt hemma? Ibland kan det kännas som att du är helt ensam i världen. Som att ingen varken vill eller kan förstå. Dina föräldrar kanske

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Billie Lou och Lille Bo på begravning. Författare: Sanna Larén Illustratör: Anna Norin. Rekommenderas för ca 4-7 år

LÄRARHANDLEDNING Billie Lou och Lille Bo på begravning. Författare: Sanna Larén Illustratör: Anna Norin. Rekommenderas för ca 4-7 år LÄRARHANDLEDNING Billie Lou och Lille Bo på begravning Författare: Sanna Larén Illustratör: Anna Norin Rekommenderas för ca 4-7 år Lärarhandledningen är framtagen av Sanna Larén som sedan 2010 utformat

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Vilka barn menar vi? Barnmisshandel är när en vuxen person utsätter ett barn för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp,

Läs mer

Möten med barn som upplevt våld: barns perspektiv. Maria Eriksson Familjerättsdagarna 23 mars 2012

Möten med barn som upplevt våld: barns perspektiv. Maria Eriksson Familjerättsdagarna 23 mars 2012 Möten med barn som upplevt våld: barns perspektiv Maria Eriksson maria.eriksson@soc.uu.se Familjerättsdagarna 23 mars 2012 Barn som upplevt pappas våld mot mamma möter familjerätten: utsatta barn som sociala

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge.

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge. 1 Slutrapport till länsstyrelsen ang. Projektet Biff 2 2008-08-25-2010-06-01 gällande barn till missbrukare, barn som bevittnat våld och barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Bakgrund/sammanfattning

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

Barn i utsatta livssituationer

Barn i utsatta livssituationer Barn i utsatta livssituationer Vilka är det vi möter och hur Kan vi förstå dem bättre? Linn Englund Schema för dagen Om Maskrosbarn Att leva med en sjuk förälder hur blir det för barnen? Barns konsekvenser

Läs mer

Rusmedel ur barnets synvinkel

Rusmedel ur barnets synvinkel FÖRBUNDET FÖR MÖDRA- OCH SKYDDSHEM På svenska Rusmedel ur barnets synvinkel Vad tänker mitt barn när jag dricker? Hej mamma eller pappa till ett barn i lekåldern! Bland allt det nya och förunderliga behöver

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar

Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar 2008-2010 Vårsols Familjecenter Jönköping 2011-02-08 Föräldrautvärdering (I) 2008-2010 Utvärderingen innefattar de barn och ungdomar som varit inskrivna och blivit

Läs mer

Barn till sjuka föräldrar/anhöriga-

Barn till sjuka föräldrar/anhöriga- Barns rättigheter- Barn till sjuka föräldrar/anhöriga- Barn och sorg Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås 2 FACKLITTERATUR Barn och unga i sorg och trauma: Om stödgrupper

Läs mer

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER Uppdaterad 2015-11-01 Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 4 5 6 6 8 Inledning Allmänt om barncancer Till personal Till elever Sena komplikationer Till personal Bra

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

FILMGUIDE. för samtal och diskussion. En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min

FILMGUIDE. för samtal och diskussion. En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min FILMGUIDE för samtal och diskussion En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min Filmproducent och distributör: Film and Tell Kontakt: info@filmandtell.com 08-55

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp

Bra att veta om sexuella övergrepp Bra att veta om sexuella övergrepp Lätt Svenska Förklaring av ord och begrepp Utsätta Göra något mot en person som den personen inte vill. Om sexuella övergrepp Utsatt Vara med om något som du inte vill.

Läs mer

Allt effektstinnare - Honda civic 2015

Allt effektstinnare - Honda civic 2015 1 Allt effektstinnare - Honda civic 2015 2 Vill du stödja forskningen kring demens och Alzheimers sjukdom? Ditt bidrag betyder mycket för drabbade och deras anhöriga. Sms:a demens200 till 72901 3 Utan

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld Tiden läker inte alla sår Information om barn som upplevt våld Barn och våld inom familjen Med våld i par- och närrelationer avses i vid bemärkelse våld som någon använder inom familjen eller i andra släkt-

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA diskussionsunderlag BAKGRUND TILL FILMENS TEMA Syskon till funktionshindrade är ofta en bortglömd grupp såväl i samhället som i barnens närmaste omgivning. Till och med i den egna familjen kommer syskonens

Läs mer

Föräldrastöd. Enköpings kommun

Föräldrastöd. Enköpings kommun Föräldrastöd Enköpings kommun Beskrivning föräldrastödsprogram 1-3 år Program Att vara småbarnsförälder är inte alltid lätt! Barn är olika till sin läggning redan från tidig ålder. En del är följsamma,

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1

Barnen och sjukdomen. Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 Barnen och sjukdomen Barn som anhörig till allvarligt sjuk förälder BARNEN OCH SJUKDOMEN 1 I familjer där förälder eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Barn som är närstående

Barn som är närstående Utdrag ur Barn som är närstående KUNSKAPSUNDERLAG Kunskapsunderlaget vill ge en grundläggande förståelse för ämnet och inspirera till utveckling av rutiner för det vardagliga arbetet. Detta är ett av tre

Läs mer

Ungas möte med socialtjänsten

Ungas möte med socialtjänsten Ungas möte med socialtjänsten Maria Thell Matilda Karlsson Vi träffades i början på gymnasiet och det visade sig att vi hade liknande bakgrund och upplevelser. Tillsammans bestämde vi oss för att starta

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se Innehåll Förord 5 När barnets livshistoria inte blir som det var tänkt 8 Krisreaktioner kan skapa konflikter 13 Hänsynslöst hänsynsfull 15 Det svarta molnet 17 Hopp och förtvivlan 18 En omöjlig frigörelseprocess

Läs mer

Bipolär sjukdom. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bipolär sjukdom. Lästips från sjukhusbiblioteket Bipolär sjukdom Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Annorlundheter (2009) Av Lisa Fellinger Lisa har lärt sig leva med sin bipolära sjukdom och boken kom till för att skriva

Läs mer

Barn med. funktionshinder

Barn med. funktionshinder Barn med funktionshinder Sjukhusbiblioteket Maj 2016 Ahlbom, Jens: Jonatan på Måsberget. bilderbok Jonatan bor med sin mamma och pappa på Måsberget. För att kunna ta sig någonstans behöver de använda sina

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Linus mamma har en utvecklingsstörning

Linus mamma har en utvecklingsstörning Barnbok Linus mamma har en utvecklingsstörning Text: Sandra Melander och Lydia Springer Illustrationer: Laila Stolpe Linus är 8 år och bor tillsammans med sin mamma i en hyreslägenhet. Linus mamma älskar

Läs mer

Barn och ungas utsatthet för våld

Barn och ungas utsatthet för våld Barn och ungas utsatthet för våld Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Regionala medicinska riktlinjer Vad är våld? Statistik Projekt UM Våldets konsekvenser Bemötande Hur kan frågor om våld

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

Barns delaktighet: en förutsättning för barns skydd och välfärd?

Barns delaktighet: en förutsättning för barns skydd och välfärd? Barns delaktighet: en förutsättning för barns skydd och välfärd? Maria Eriksson maria.eriksson@soc.uu.se Barnkonventionen till vilken nytta för socialtjänstens barn? 4 november 2009 Rasmus (10): Då dom

Läs mer

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Kalmar 29 oktober 2013 Marianne Winqvist Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Gruppintervjuer Boendestöd: tre grupper, 4+4+5

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste.

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. Oroliga själar Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. 1 Sluta oroa dig i onödan! Om du har generaliserat ångestsyndrom har du antagligen fått uppmaningen många

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem!

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem! JUNI 2003 För hemvändare och hemmaväntare Välkommen hem! 1 2 Den här broschyren riktar sig både till dig som kommer hem efter mission och till dig som väntat hemma. 3 Utgiven av Sida 2003 Avdelningen för

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel

en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel Denna handledning är tänkt som ett hjälpmedel för dig som förbereder visning av En fyrkantig himmel. Om filmen ska visas för ungdomar behöver man förbereda

Läs mer

Reda ut-häfte om våld

Reda ut-häfte om våld www.bildsamt.se Reda ut-häfte om våld Instruktion till Reda-ut häfte om våld Detta Reda-ut häfte är framtaget för användning tillsammans med barn och ungdomar med kommunikationssvårigheter eller kognitiva

Läs mer

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson När barnet är placerat Christine Eriksson Mattsson Upplägg för seminarium Presentation av stödgruppsmodellen Mamma Trots Allt (MTA) och Pappa Trots Allt (PTA) Anpassning av umgänge vid placering när föräldrar

Läs mer

VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN

VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN ? VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN Våld från närstående Det vanligaste våldet sker i nära relationer, barn utsätts av sina föräldrar eller bevittnar våld mellan föräldrarna.

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig Del 1 introduktion Välkommen till vårt självhjälpsprogram med KBT för posttraumatisk stress. Detta program ger dig möjligheten att gå vidare från svåra händelser som du har upplevt. Vi stöttar dig Du kommer

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Tala om sjukdomar med barn - för vuxna

Tala om sjukdomar med barn - för vuxna Tala om sjukdomar med barn - för vuxna Sjukhusbiblioteket Mars 2012 Barnläkarböcker Fröjd, Maria: Stora boken om sjuka barn 0-6 år. 2009 Förutom gedigen information om olika sjukdomar finns här mycket

Läs mer

Med utgångspunkt i barnkonventionen

Med utgångspunkt i barnkonventionen 3 Med utgångspunkt i barnkonventionen arbetar Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik att öka kompetensen hos de professionella som möter barn att påverka

Läs mer

Om psykiska sjukdomar

Om psykiska sjukdomar Om psykiska sjukdomar Psykiska sjukdomar gör så att sättet att tänka och känna förändras och man upplever saker annorlunda än när man mår bra. Den som blir sjuk förändras i sitt sätt att vara. Man kan

Läs mer