Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket November 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket November 2015"

Transkript

1 Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket November 2015

2 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Anna går i första klass. Hon bor med sin mamma och pappa. En dag när hon kommer hem ser pappas arbetsrum konstigt ut och pappa är konstig. Den natten kommer hennes pappa hem, skadad. Han har hamnat i bråk och polisen kommer och hämtar honom. Alphonce, Elisabet: Emmas pappa får mani Landstinget i Uppsala län, 2009 Emmas pappa ska bygga en lekplats åt sitt barn. Men lekplatsen blir bara större och större. Han är manisk. Emmas mamma tar med sig sin man till sjukhuset. Alphonce, Elisabet: Hannahs mamma får en fobi En dag när Hannas familj är ute i skogen så råkar hennes mamma trampa på ett jordgetingbo. Efter den här händelsen så blir Hannas mamma mer och mer rädd tills det blir en fobi. Alphonce, Elisabet: Jonas pappa har tvångssyndrom Jonas bor med sin pappa. Det tar alltid lång tid att komma till förskolan för Jonas pappa tvångssyndrom. Alphonce, Elisabet: Kalles mamma får en psykos Landstinget i Uppsala län, 2009 Kalle är 6 år. En dag när han kommer hem från fotbollsträningen så är hans mamma inte som vanligt. I slutet av boken finns faktasidor. Alphonce, Elisabet: Lenas mamma får en depression Landstinget i Uppsala län, 2009 Lenas mamma får en depression och Lena och hennes lillebror får smärtsamt uppleva konsekvenserna av den. Författaren lyfter med enkla ord fram vad som kan hjälpa den som har en depression. För ett barn som kanske känner skuldkänslor för att en förälder är ledsen, kan detta lilla häfte kännas befriande. Alphonce, Elisabet: Maria får en psykos. Maria är 19 år och läser på folkhögskola. Studierna är intensiva. Hon tycker att läxorna blir allt svårare att förstå och ägnar mer och mer tid åt böckerna. Det enda hon hinner med är att sitta och plugga. Maria börjar få för sig att läraren och hennes klasskamrater iakttar henne, hon känner sig isolerad. Plötsligt börjar hon höra röster. Anclair, Malin: Ibland regnar det Opal Bilderbok Fias kompis Klara tycker att Fias mamma är konstigt. Fia tycker att det är som att ha två mammor, en som är sprallig och hittar på en massa saker och en som är dötrist och inte vill någonting. Anderberg Strollo, Åsa: Bryta om. Alfabeta, 2007 När Minna börjar gymnasiet berättar om sig själv och säger att hon är helt normal, hon bor hos sin pappa och syskon. Men Minna bor ensam med sin mamma och mamman mår inte bra. Nästan ingen vet hur pank och hungrig hon varit under sommarlovet. Helst av allt vill hon bryta med allt det krångliga som blir när mamman blir utskriven från psyket trots att hon fortfarande är sjuk men vem ska då ta hand om mamma?

3 Dahle, Gro: Mammas hår. Daidalos, 2012 Emmas mamma känner sig förvirrad och ledsen. Hon orkar inte med att vara mamma längre. Hon orkar inte med sig själv. Och hennes stora vackra hår har blivit ett enda tovigt trassel. Men Emma vill hjälpa sin mamma. Mammas hår handlar om mod och uthållighet och tillit. Och om att hjälpen ibland uppenbarar sig när man minst av allt förväntar sig det. Dahle, Gro: Den arge. Daidalos, 2009 Boj lyssnar när pappa kommer hem. Är han glad och lugn? Allt är bra. Bojs pappa är snäll. Men snabbt kan pappan ändra sitt humör. Först blir han tyst. Sedan känner Boj på stämningen att allt inte alls är som det ska. Pappa förvandlas till den arge. Paananen, Minna: När mormor fick cancer en bok om livet En dag berättar mormor att hon har cancer. Siri vet inte vad det är, det låter inte som någonting bra. Men Siris mormor är stark, och hon har en kärleksfull familj. Tillsammans ska de klara det här. Hagborg, Elisabeth: Gabriellas resa i skuggan gömmer sig solkatterna. Vilda förlag, 2009 Flickan Gabriella som kommer tillbaka till lägenheten där hon bott med sin missbrukande mamma. Hon och Eva, som tagit hand om Gabriella sedan mamman dött, städar ur lägenheten. När de städar återupplever Gabriella hemska och fina stunder som hon upplevt tillsammans med mamman. Hjert, Jessica: Anna oroliga mamma en berättelse om ångestsyndrom. Nestor förlag, 2014 Boken förklarar och diskuterar rädsla, oro och ångest. Olsson-Hultgren, Solveig: Bara vara Jennie. Opal, 2010 Jennie, 9 år, bor med sin mamma och halvbror Jonatan. Redan från första kapitlet framgår det klart och tydligt vad det handlar om - Jennie har en mamma som är alkoholist. Både Jennie och Jonatan far väldigt illa av hur det är hemma och av att ingen förstår hur de har det. Personer runt omkring familjen, t.ex. Jennies mormor och Jonatans pappa anar nog hur det står till, men väljer att inte ingripa. Även i skolan väljer man att inte se de tydliga signaler som Jennie trots allt sänder ut, även om hon gör allt för att behålla familjens hemlighet. Osten, Suzanne: Flickan, mamman och soporna. Bromberg, 1998 Flickan Ti bor med sin mamma. Ibland leker Ti att hon är en alldeles vanlig flicka. Men hennes vardag är att leva tillsammans med mamman och en lägenhet full av sopor. Mamman måste bära hem och sortera sopor för det har herr Polter bestämt. Sedan bestämmer herr Geist att vad mamman ska tänka. Stoltz, Lina: I morgon är alt som vanligt Lilian dör hellre än berättar för bästa kompisen att hennes mamma dricker. Söderberg, Jenny: Farsan. Norrbottens läns landsting, 2011 Farsan" är 15-årige Williams dagboksprojekt som han gör på uppdrag av sin skolkurator. Han har inte tidigare bearbetat att fadern insjuknade i en psykos, begick ett allvarligt våldsbrott och försvann ur deras liv för en lång tid framåt. William är storebror till Filippa i efterföljande bok. Information om rättspsykiatrisk vård varvas med en tonårings resa mot förståelse och försoning.

4 Söderberg, Jenny: Min pappa. Norrbottens läns landsting, 2011 Min pappa" handlar om 7-åriga Filippas första besök hos sin pappa, som är dömd till rättspsykiatrisk vård för ett allvarligt brott. Lättläst information om rättspsykiatri och psykisk ohälsa blandas med ett barns tankar och känslor. Wilson, Jacqueline: Den tatuerade mamman. Alfabeta, 2003 Författaren berättar med värme, humor och allvar om systrarna Dol och Star och hur det är att leva med deras mamma Marigold som ibland är rolig, påhittig och äventyrlig men som lika ofta knappt gör någonting. Böcker för vuxna Arnell, Ami: Och han sparkade mamma möte med barn som bevittnar våld i sina familjer. Rädda barnen, 1999 En handbok för socialarbetare, psykologer, kuratorer och andra som möter dessa barn i sitt arbete. Barn till psykiskt sjuka föräldrar. Socialstyrelsen, 1999 Rapporten redovisar en akt- och journalstudie från socialtjänst, vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri samt intervjuer med personal inom socialtjänst och vuxenpsykiatri. Christensen, Rita: Att leva i en utsatt situation med barnet i fokus. Studentlitteratur, 2009 Syftet är att visa hur man inom de juridiska ramarna kan utveckla ett utrednings- och behandlingsarbete med barnet i centrum. Ellneby, Ylva: Att samtala med barn genom att lyssna med fyra öron. Natur och kultur, 2010 Boken ger vägledning i hur ett samtal kan startas, utvecklas och fördjupas samt hur viktigt det är med småprat i vardagen. Eriksson, Therése: Vi har ju hemligheter i den här familjen. ICA, 2009 Therése Eriksson berättar med utgångspunkt från sina dagböcker om hur det är att växa upp med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. Författaren är verksamhetsansvarig för den ideella föreningen Maskrosbarn. Hon har också fått en lag uppkallad efter sig: lex Therése som är en lag som finns till för att ge barn och ungdomar med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar mer stöd, information och kunskap ifrån vuxna. Fristorp, Lotta: Överlevnadshandbok för dig som har en psykiskt sjuk förälder OBS! också för vuxna. Rädda barnen, 1999 I boken blandas personliga livsöden med klargörande kunskaper. Johan Cullberg, professor i psykiatri svarar på frågor om psykisk sjukdom. Fristorp, Lotta: Överlevnadshandbok för dig som verkligen behöver en. Rädda barnen, 2001 I boken möter vi ungdomar som lever i en verklighet som är full av smärta, långt borta från den bild som vi har av hur det ska vara att vara barn och ungdom i Sverige. Ungdomarna delar med sig av sina erfarenheter och insikter. De berättar hur det verkligen är. I boken möter vi också vuxna som genom sitt arbete kommit i kontakt med ungdomar i kris. Furman, Ben: Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom. Natur och kultur, 1998 I boken ger författaren många exempel hur man kan använda det förflutna som en resurs i stället för att fastna i livslång bitterhet.

5 Glistrup, Karen: Det barn inte vet har de ont av. Runa förlag, 2005 Boken beskriver hur man genomför det svåra samtalet mellan barn, föräldrar och personal inom vuxenpsykiatrin. Många fruktar den sortens samtal. Men barnens behov är att bli respekterade och informerade att få vara delaktiga. Häggström, Lars: När kroppen är gravid och själen sjuk aktuell kunskap och praktisk handledning. Affecta, 2009 Temat för denna bok är behandling och klinisk handläggning vid psykisk sjukdom under och direkt efter graviditet. Iwarsson, Petter: Samtal med barn och ungdomar erfarenheter från arbetet med BRIS. Gothia, 2007 Författaren ger konkreta verktyg för samtal med barn om svåra och viktiga saker i livet. Boken riktar sig till alla som sammanhang där man möter barn och ungdomar. Lindqvist, Kajsa: Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete. Pfizer, 2000 Kajsa blev sjuk som 12-åring. Tankar om smuts styrde hennes liv. Hon plågades av stark inre oro och ångest. Sjukdomen, som för Kajsas del framför allt innebar ett tvångsmässigt tvättande, kunde ta många, många timmar. Idag är hon symptomfri genom kognitiv beteendeterapi och läkemedelsbehandling. Martinell Barfoed, Elisabeth: Visst är man rädd att själv bli sjuk en konferens om preventivt arbete för barn till psykiskt sjuka. Allmänna barnhuset, 2002 Barn till psykiskt sjuka eller allvarligt psykiskt störda föräldrar är en av de viktigaste riskgrupperna inom området psykisk hälsa. En tredjedel av dessa barn utvecklar själva psykiska och sociala problem under sin uppväxt. Under denna konferens presenterades forskning som visar att preventivt arbete med barn till psykiskt sjuka har stor effekt både på individ- och samhällsnivå. Mod och mandat ny lagstiftning stärker barn som anhöriga. Har vi modet att möta dem? Stiftelsen Allmänna barnhuset, 2011 I boken ges konkreta förslag på vad som behöver förändras och innehåller också förslag på konkreta verktyg. Moore, Cecilia: Råd till föräldrar när den psykiska hälsan vacklar. Rädda Barnen, 2001 Vad är friskt? Sjukt? Normalt? Onormalt? Vad tänker barnen? Har de märkt något? Vad ska vi säga? Hur mycket förstår de? Tar de skada? Sådana här frågor brottas många föräldrar med när den psykiska hälsan börjar vackla hos någon av dem. I fem längre intervjuer berättar vuxna om vad en psykisk ohälsa inneburit för dem själva och deras barn. Orrenius, Ann Mari: Om föräldrars anknytning hur barns problem kan förstås i ljuset av föräldrarnas förflutna. Mareld, 2002 Vad härstammar från obearbetade problem som finns kvar hos föräldrarna från deras tidigare liv och upplevelser som förts vidare genom generationer? Pipping, Lisbeth: Kärlek och stålull att växa upp med en utvecklingsstörd mamma. Gothia, 2004 I boken skildrar författaren på ett personligt och levande sätt sin uppväxt. En uppväxt som präglades av misär, bristande omsorg och kärlekslöshet. Raundalen, Magne: Kan vi prata med barn om allt? - de svåra samtalen Studentlitteratur, 2010 När det verkligen gäller vill barn ha tydlig information från omsorgsfulla vuxna. Författarna ger läsaren redskap att göra det.

6 Sigling, Inga-Lill: Att möta barn till psykiskt sjuka föräldrar - en vägledning för vuxna i deras närhet. Schizofreniförbundet, 2002 Avsikten med boken är att den ska kunna inspirera till och underlätta starten för samtalsgrupper med de osynliga barnen. Silfving, Thomas: Farliga relationer? om borderline. Cura, 2001 Hur är det att leva med en person som har personlighets- och relationsstörningen borderline? I boken presenteras strategier som professionella kan använda i arbetet med borderlinepersonligheter och deras anhöriga. Skerfving, Annemi: Att synliggöra de osynliga barnen. Gothia, 2005 Boken kan användas som lärobok av alla som kommer i kontakt med barn vars föräldrar lider av svåra och långvariga psykiska problem. Skervfing, Annemi: Vad är en kameliont? förebyggande arbete med barn till människor med psykiska problem i Rinkeby. Fou-enheten/ psykiatri Västra Stockholm, 2000 Detta är en rapport om arbetet med Barnprojektets barngrupp, för barn till psykiskt sjuka föräldrar, i Rinkeby. Den handlar om arbetet med barngruppen men också om förberedelser, program, metoder, svårigheter och möjligheter i samband med detta. Solantaus, Tytti: Hur hjälper jag mitt barn? handbok för föräldrar med psykiska problem. ALMA, 2007 Boken vänder sig till psykiskt sjuka föräldrar och försöker förklara de känslor och reaktioner barnet kan ha inför föräldrarnas svårigheter. Man tar upp skuldkänslor och skam samt uppmuntrar till att söka hjälp från någon annan vuxen eller t ex barnavårdscentralen. Straarup, Per: Självmordsförsök hos unga vad ligger bakom och vad kan hjälpa? Gothia, 2009 Boken innehåller intervjuer med nio ungdomar som berättar om bakgrunden till sina självmordsförsök. De berättar också vad de gjort för att bryta den spiral av negativa tankar och destruktiva handlingsmönster som de har varit fast i. Sundström, Elina: Jag är också viktig att vara ung anhörig till en familjemedlem som är sjuk eller har ett funktionshinder. MBM, 2012 Boken innehåller intervjuer med professionella, unga anhörigas berättelser, några berätta själva andra har blivit intervjuade samt diskussionsunderlag och frågor för vidare arbete. Söderblom, Bitta: Skapa förståelse tillsammans stödgrupper för barn och föräldrar med psykisk ohälsa. Mareld, 2009 Detta är en handbok för gruppledare i stödgrupper för barn och ungdomar då föräldern har en psykisk ohälsa. Wahlström, Gunilla O.: Julie om att växa upp med en förälder som inte räcker till. Runa, 2006 Efter att författaren hade skrivit böckerna om Kirre så fick hon ett brev från en kvinna som bad henne skriva en liknande bok om ett barn som växer upp med en psykiskt sjuk förälder. Detta är resultatet.

7 Wahlström, Gunilla O.: Kirre en bok om att möta, vårda och fostra trasiga barn. Runa, 1997 I boken möter vi Kirre och de professionella människor inom socialtjänsten, förskolan och skolan som involveras i hans liv och även hans fosterföräldrar. Wahlström, Gunilla O.: Andra boken om Kirre om ensamhet, kamp och försoning. Runa, 2000 Detta är en fortsättning på boken Kirre. I boken får vi följa Kirre under några år då han brottas med sitt stora problem, sin totala ensamhet när det gäller biologisk familj. Han har ingen har villkorslöst hör ihop med. Weinold, Sussie: Det gör ont när pappa slår mamma. Gothia, 2009 Boken handlar om barn som upplevt våld i hemmet. Den är tänkt som ett stöd i samtal. Werner, Emmy E.: Att växa mot alla odds från födelse till vuxenliv. Svenska föreningen för psykisk hälsa, 2003 Den här boken är en klassiker. Boken har revolutionerat synen på behandling av barn och ungdomar som växer upp under svåra villkor. Ögren, Kerstin: Vem är du som bedömer mig? personalens värderingar i arbetet med psykisk ohälsa. Recito, 2009 Utgångspunkten i boken är att personer med diagnosen schizofreni oftast inte får den förståelse och hjälp som de verkligen skulle behöva. Ögren talar framför allt om bristen på primär gemensam kommunikation som saknas för barn som växer upp i mycket dysfunktionella familjer. DVD I skuggan våldet. Måsen film & Rädda barnen, 2004 En film om kvinnomisshandel ur ett barns perspektiv.

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Sjukhusbiblioteket Böcker för vuxna Barn till psykiskt sjuka föräldrar. Socialstyrelsen 1999 Rapporten redovisar en akt- och journalstudie

Läs mer

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Augusti 2016 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk

Läs mer

Att vara barn och anhörig

Att vara barn och anhörig Att vara barn och anhörig Sjukhusbiblioteket april 2018 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Landstinget i Uppsala län, 2011 Anna går i första klass.

Läs mer

Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket April 2017

Barn och anhörig    Sjukhusbiblioteket April 2017 Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket April 2017 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Landstinget i Uppsala län, 2011 Anna går i första klass. Hon bor med

Läs mer

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Litteratur-, film- och länklista till föreställningen Vi som blev kvar Böckerna finns att låna på Sjukhusbiblioteket, Länssjukhuset Ryhov www.lj.se/bibliotek biblioteket.jonkoping@lj.se 036 32 24 91 Catarina

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari 2015 www.rjl.se/bibliotek Facklitteratur Arnell, Ami: och han sparkade mamma möte med barn som bevittnar våld i

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom, skada eller död blir situationen för barnen

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Att växa upp med psykisk sjukdom

Att växa upp med psykisk sjukdom Att växa upp med psykisk sjukdom Parkinsons sjukdom Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vl Borelius, Maria Bryt det sista tabut : mental ohälsa

Läs mer

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida

* OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida * OBS! Faktablad som inte ingår i denna lista skrivs ut från infotekets webbsida FAKTABLA Beställa Antal ex Adhd / add Vad är adhd/add? - lättläst Vad är adhd/add? Flickor och kvinnor med adhd/add Adhd/add

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet,, Psykologiska Institutionen, Göteborgs G Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Allmänn modell

Läs mer

Tala om sjukdomar med barn - för vuxna

Tala om sjukdomar med barn - för vuxna Tala om sjukdomar med barn - för vuxna Sjukhusbiblioteket Mars 2012 Barnläkarböcker Fröjd, Maria: Stora boken om sjuka barn 0-6 år. 2009 Förutom gedigen information om olika sjukdomar finns här mycket

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt

EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt Tenta januari 2010 Fråga 1 EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt = Kodnummer. Fråga 2 M och

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Tvärprofessionella samverkansteam

Tvärprofessionella samverkansteam Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap www.sll.se Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Artikel 3 FN:s konvention om barns

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Information till personal. om barnet som anhörig

Information till personal. om barnet som anhörig Information till personal om barnet som anhörig INLEDNING I Jönköpings län vill vi bli bättre på att ge ett bra bemötande och stöd till barn och ungdomar när deras föräldrar är allvarligt sjuka fysiskt

Läs mer

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Arbetsplaner Friskolan Mosaik: Arbetsplan för skolverksamheten Arbetsplan för fritidshemsverksamheten Arbetsplan för elevhälsan Likabehandlingsplan samt plan

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer Barns delaktighet i familjerättsliga processer - Dokumentation och utmaningar i det sociala arbetet 2012-03-30 Barns rättigheter Rättighet ett mångtydigt begrepp. Legala och moraliska rättigheter. Enbart

Läs mer

Välkommen! Barndom i skuggan av alkoholmissbruk

Välkommen! Barndom i skuggan av alkoholmissbruk Välkommen! Barndom i skuggan av alkoholmissbruk Barnavårdsföreningen Finlands äldsta barnskydds organisation Tredje sektorn Grundad 1893 av Anna af Schultén Grund tanke; att stöda barnen och familjernas

Läs mer

Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande

Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande 2013-02-06 Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport,

Läs mer

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola Övertorneå kommun Krisplan Förskola, grundskola och gymnasieskola 2013/2014 1 Innehållsförteckning Förklaringar 3 Stödgrupp vid olycka eller dödsfall 3 Åtgärder vid barns/elevs dödsfall 4 Åtgärder vid

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Telefonrådgivning inom psykiatrin

Telefonrådgivning inom psykiatrin Gå 4 betala för 3! Telefonrådgivning inom psykiatrin Suicidriskbedömning hur fångar du upp patientens tankar och funderingar? Sekretess, anonymitet och dokumentation vilka lagar påverkar telefonrådgivningen?

Läs mer

KARTLÄGGNING AV UNGA OMSORGSGIVARE

KARTLÄGGNING AV UNGA OMSORGSGIVARE KARTLÄGGNING AV UNGA OMSORGSGIVARE MONICA NORDENFORS, UNIVERSITETSLEKTOR CHARLOTTE MELANDER, UNIVERISITETSLEKTOR KRISTIAN DANEBACK, PROFESSOR Unga omsorgsgivare Barn och unga under 18 år som regelbundet,

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Barn som upplevt våld i sin familj

Barn som upplevt våld i sin familj Barn som upplevt våld i sin familj Bild ur boken Liten av Stina Wirsén, 2014 Kerstin Nettelblad Jennie Malm Georgson Idag kommer vi prata om Vad är våld? Våldet i siffror Våldets konsekvenser Att uppmärksamma

Läs mer

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN Semesterresan blev alldeles strålande fast pappa glömde hem sin egen fotboll. Pappa fick oss att skratta genom att leka världens sämsta målvakt Efter semestern

Läs mer

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder HJÄLP En liten skrift om att släcka bränder Vad är problemet? - Vad fick dig att göra det? - Uppmärksamheten - Men du gömde ju dig och berättade inte att det var du förrän polisen tog dig på bar gärning?

Läs mer

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är!

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är! Familjepaketet Böckerna i Familjepaketet har hög igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar samtidigt många olika sätt att leva. Runt 30% av alla barn idag lever i en frånskild familj.

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Rapport Våra Viktiga Barn 2014

Rapport Våra Viktiga Barn 2014 Rapport Våra Viktiga Barn 2014 Bakgrund Verksamheten Våra viktiga barn (tidigare e12 ) startade 2004, på initiativ av två gruppträningsinstruktörer, Eva Måbäck och Jaana Gille, tillsammans med Eva Scharin

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Beskrivning av Åtvidabergs deltagare 146 elever i åk 6, 49 % flickor och % pojkar 155 elever i åk 9, 45 % flickor, 54 % pojkar 94 % av eleverna i

Läs mer

RUTINER VID OLYCKSFALL...

RUTINER VID OLYCKSFALL... Senast reviderad 2003-11-21 Krismanual 1 RUTINER VID OLYCKSFALL... 2 2 RUTIN VID PÅGÅENDE INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 3 3 RUTIN EFTER INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 4 4 RUTIN VID DÖDSFALL I BARNGRUPPEN

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM

FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM Birgitta Lagercrantz, Barn- och Ungdomskliniken, Växjö Åsa Persson, Barn- och ungdomskliniken, Kristianstad BAKGRUND Magisteruppsats Astma-

Läs mer

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola Myrstackens kvalitetsarbete Bokstäver Hällevadsholms förskola 2015 Förskolor Norr Munkedals kommun Yvonne Frisk Helena Halla Helena Eriksson Tina Lundgren Lotta Dahl Innehåll Grundfakta och förutsättningar...

Läs mer

Skolresultat +psykisk hälsa = Sant

Skolresultat +psykisk hälsa = Sant Skolresultat +psykisk hälsa = Sant Uppsala 16 september 2013 ing-marie.wieselgren@skl.se www.skl.se/psynk Varför ska vi samverka? Ing-marie.wieselgren@skl.se www.skl.se/psynk Stöd till riktade insatser

Läs mer

TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA. Malmö 151126 Heljä Pihkala

TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA. Malmö 151126 Heljä Pihkala TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA Malmö 151126 Heljä Pihkala Ett samarbete mellan Psykiatriska klinikerna i Skellefteå och Umeå, Socialtjänsten i Skellefteå

Läs mer

Kris och Trauma hos barn och unga

Kris och Trauma hos barn och unga Kris och Trauma hos barn och unga Lovisa Bonerfält lovisa.bonerfalt@orebroll.se Olika typer av kriser Livskriser Sorg Traumatiska kriser Kris och trauma hos barn och unga Hur reagerar barn i kris? Hur

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Barkarbyskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2011-2012.

Barkarbyskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2011-2012. 2011-10-17 1 (7) Barkarbyskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2011-2012. Diskriminering och all form av kränkande behandling är sedan 1 januari 2009 förbjuden enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 20140910 1 (9) Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Förtroendemannagruppen Endokrina sjukdomar september 2005 1 Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Diabetes Förekomst I Sverige är totalt 4 %, 350 000 personer, drabbade av sjukdomen diabetes. Detta

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola 2011-2012 Välkommen till Edsta förskola Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), sommaren 2011 kommer vi att få en ny läroplan. Vi kommer att under vårterminen-11 arbeta in den nya läroplanens innehåll.

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Kongress 22 23 mars 2012

Kongress 22 23 mars 2012 Kongress 22 23 mars 2012 Kongressen öppnades av föreningens ordförande Gunhild Westman, som önskade alla varmt välkomna! Därefter följde presentationer av styrelsemedlemmarna Margaretha Larsson, Gunilla

Läs mer

Världens fest i Sverige (sas)

Världens fest i Sverige (sas) Avnr: 11223tv12 Ramadan Handledning för svenska som andraspråk av Carolina Ahnhem och Viveca Öste OBS! Begär gärna att få en textad version av programmet från AV-media och på långlån! Se även Generell

Läs mer

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 Elev blir svårt skadad A. Ge medicinsk första hjälp! B. Ambulans och polis tillkallas. Lärarkåren underrättas. Lärare stannar hos barnet. C. Föreståndaren samlar stödgruppen.

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2015/2016 2 (7) 3 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Gabriellas resa. I skuggan gömmer sig solkatterna. Gabriellas resa. Lärarhandledning. Elisabeth Hagborg & Karin Salmson

Gabriellas resa. I skuggan gömmer sig solkatterna. Gabriellas resa. Lärarhandledning. Elisabeth Hagborg & Karin Salmson Lärarhandledning Gabriellas resa I skuggan gömmer sig solkatterna Elisabeth Hagborg, Tove Hennix. Gabriellas resa I skuggan gömmer sig solkatterna Elisabeth Hagborg & Karin Salmson Varför Gabriellas resa?

Läs mer

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron!

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! Om sorg Att mista en livskamrat, en förälder, ett barn eller en nära vän är en av livets mest omvälvande

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Välkommen till Skogens förskola

Välkommen till Skogens förskola Utbildningsförvaltningen Hyacintvägen 9 343 35 Älmhult Tuvan 0476-552 90, 072-383 58 61 Gläntan 0476-550 35, 072-381 58 02 Kotten 0476-550 05, 072-381 57 75 Välkommen till Skogens förskola För att starten

Läs mer

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Svenska Direkt består av en grundbok och två studieböcker. I studieböckerna ges möjlighet till såväl extra träning

Läs mer

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från förskolan.

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

NOMNOMNOM. Inspirationsmaterial NOMNOMNOM. av Dimen Abdulla 1:10

NOMNOMNOM. Inspirationsmaterial NOMNOMNOM. av Dimen Abdulla 1:10 NOMNOMNOM av Dimen Abdulla 1:10 Urpremiär: 25 februari, /Tornrummet Rekommenderas från 10 år. Vi vill informera att det förekommer starka scener och ljudeffekter. Foto: Sören Vilks Box 5037, 102 41 Stockholm

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet

Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet Björken är en förskola i Lindesberg. Vi har två yngre avdelningar med barnen mellan 1 3 år och två äldre avdelningar med barnen mellan

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer