Crowdfunding som finanseringsmöjlighet inom. finansieringsmöjlighet kultursektorn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Crowdfunding som finanseringsmöjlighet inom. finansieringsmöjlighet kultursektorn"

Transkript

1 Crowdfunding som finanseringsmöjlighet inom finansieringsmöjlighet inom kultursektorn En fallstudie av plattformen Crowdculture Crowdfunding as funding option in the cultural sector A Case Study of the platform Crowdculture Anna Edlund Estetisk-filosofiska Kulturvetenskap 15 hp Karin Fast Karin Fast Handledare: Adrian VeluciAdrian Veluci Examinator: Löpnummer

2 Abstract With the Culture Survey 2009, the Cultural policy in Sweden has got a new direction. The new direction emphasises the importance of broadening the non-public funding for the cultural sector. The new direction opens up new phenomenon to establish themselves in Sweden. Crowdfunding is such a phenomenon. Crowdfunding is an online-method "by which the individual becomes financiers of projects and activities they have passion for" (Jakten på medborgarfinansiering, 11). The essay has resulted in a comprehensive presentation of the phenomenon crowdfunding and a deepening of the platform Crowdculture. Crowdculture is an online-platform for funding cultural projects through a combination of crowdfunding and public support. Societal trends digitization, stronger donation culture, economization of culture and cultural policies that seek broader financing is considered to be the foundation for Crowdcultures existence. The method crowdfunding contribute to a participatory and an audience perspective not previously been used frequently in the cultural sector. The platform Crowdculture suit a particular type of cultural and should not replace the existing funding. Crowdculture has the potential to make an impact in the cultural sector but are not quite there yet. Cultural projects that fit within crowdfunding is usually owned and produced by civil society, as these projects have been difficult to get public funding. The method Corwdfunding also represents many other factors to a head. It's not only about getting funding but also with opportunity for early marketing. Keywords: Crowdfunding, crowdsourcing, participatory, Crowdculture, cultural, civil society! 2(44)

3 Innehållsförteckning 1. Inledning! Ämnesval! Syfte! Problemformulering och frågeställning! Avgränsningar! Tidigare forskning! Tillvägagångssätt och metod! Källmaterial och teoretiska utgångspunkter! Disposition! 9 2. Bakgrund! Kulturpolitikens arbete med breddad finansiering! Crowdfunding! Deltagarkultur! Analys! En introduktion till plattformen Crowdculture! Crowdcultures fördelningssystem av ekonomiska resurser! Hot och möjligheter med Crowdculture! Att lyckas med en kampanj på Crowdculture! Nya perspektiv! Slutsats och diskussion! 36 Sammanfattning! 40 Källförteckning! 41 Figurförteckning och bilagor! 44! 3(44)

4 1. Inledning Vid en dialog med en tidigare lärare fick jag för första gången höra talas om begreppet crowdfunding. Crowdfunding är ett nytt fenomen och en online-metod för att finansiera projekt genom att vända sig till ett stort antal finansiärer, oftast privata. Jag ville beröra ett relativt nytt ämne i min c-uppsats och valde därför att skriva om crowdfunding som en ny möjlighet för den breddade kulturfinansieringen. Crowdfunding är en metod som används av många onlineplattformar över hela världen inom många områden, inte bara kultur. Efter att Myndigheten för Kulturanalys tidigt i år publicerade en omfattande rapport om crowdfunding, med liknande frågeställning och ingång som jag planerat att ha, valde jag en annan inriktning på uppsatsen. 1.1 Ämnesval Genom att läsa styrdokument, regleringsbrev och kulturpropositionen Tid för kultur, som är skrivet i i samband med kulturutredningen 2009, träder en ny inriktning av kulturpolitiken fram. Inriktningen antyder att kulturens finansiering bör breddas och att entreprenörskap kan komma att bli avgörande för konstnärers framtid. Den nya inriktningen av kulturpolitiken gör det svårare att ta del av den offentliga finansieringen. Både myndigheter, organisationer och fristående kulturprojekt 1 berörs av hur kultur finansieras idag. Detta anses som ett problem inom kultursektorn av exempelvis myndigheter, konstnärer, projektägare och organisationer. En del kulturprojekt har dock alltid varit svårfinansierade på grund av att de hamnat mellan stolarna. Det kan handla om privatpersoner som vill göra en engångssatsning på ett projekt, organisationers verksamhet som inte ryms inom bidraget från regeringen eller projekt som inte uppfyller alla krav för att få offentligt bidrag. Kulturpengen, Unga cash och Kulturpåsen är några relativt nya sätt för privatpersoner att söka pengar av hos vissa kommuner. I dessa sammanhang är det enskilda kommunerna som valt att göra en satsning på projekt som för det mesta arrangeras utanför en förenings regi. Begreppen har uppkommit då en tendens till att det bildas färre föreningar, främst hos ungdomar, finns. 1 Med projekt menas en temporär verksamhet.! 4(44)

5 Jag har valt att skriva om den svenska fysiska online-plattformen Crowdculture som använder sig av metoden crowdfunding för att finansiera kulturprojekt. Plattformen Crowdculture kan vara en ny finansieringsmöjlighet för kulturprojekt men också för institutioner och organisationers specifika satsningar. Att använda sig av Crowdculture kan leda till att Sverige blir rikare på kulturprojekt och kommer kunna få en större mångfald av kulturprojekt. Mitt ämnesval har jag gjort för att få möjlighet att undersöka Crowdcultures plats inom kultursektorn och om metoden crowdfunding genom plattformen Crowdculture är en möjlighet till finansiering av kulturprojekt. Det anses vara ett bra komplement till hur kulturprojekt kan marknadsföras, finansieras och produceras. Jag vill undersöka om antagandet stämmer. 1.2 Syfte Syftet med uppsatsen är att undersöka om metoden crowdfunding anses fungera som finansiering av kulturprojekt i kultursektorn i Sverige. Det gör jag genom att titta närmare på en fysisk plattform som använder sig av metoden crowdfunding. Plattformen jag har undersökt är den svenska plattformen Crowdculture. Jag har undersökt deras potentiella bidrag till kultursektorn, hot och möjligheter och om de öppnar upp för nya perspektiv inom kultursektorn. 1.3 Problemformulering och frågeställning Jag har en huvudfrågeställning som jag sedan delar upp i några mindre underrubriker. Det gör jag för att kunna få med så många delar av fenomenet som möjligt. Min huvudsakliga frågeställning är: Hur fungerar Crowdculture som finansieringsmöjlighet och vilka hot och möjligheter rymmer plattformen när det gäller finansiering av kulturprojekt. Underfrågorna jag behandlar är; vad är crowdcultures bakgrund och syfte, vilken typ av projekt lyckas bäst på plattformen, och bidrar crowdculture med nya perspektiv? 1.4 Avgränsningar Jag skriver om problem kring finansiering av kulturprojekt i Sverige och om hur den nya metoden crowdfunding kan vara till hjälp för detta problem. Uppsatsen är begränsad till undersökning kring svenska kulturprojekt och finansiärer som använt och använder sig av plattformen Crowdculture sedan deras start år 2010.(Seminarium, Crowdculture ) Avgränsningen har jag valt då plattformen! 5(44)

6 Crowdculture är till för endast kulturprojekt. Andra crowdfundingplattformar är inte inriktade endast mot kulturprojekt utan har en bred allmän inriktning. 1.5 Tidigare forskning Crowdfunding är ett internationellt och relativt nytt begrepp och metod för finansiering av projekt. Under de senaste året har det eskalerat kraftigt inom media och många artiklar har berört ämnet crowdfunding. Litteratur i bokform finns det däremot väldigt lite av. Det finns internationella böcker utformade som handböcker om hur man marknadsför ett projekt på en crowdfundingplattform. Jag berör inte dessa fåtal av böcker då jag har avgränsat mig till att skriva om Crowdculture, som fungerar lite annorlunda än internationella plattformar. Jag kommer att använda mig av vetenskapliga artiklar som finns att hämta via internet. Wi: Journal of Mobile Culture - Crowdfunding Culture skriven av Sara Bannermann är en rapport om fenomenet crowdfunding. Den upplevs opartisk och tar upp såväl positiva som negativa effekter av crowdfunding. I slutsatsen lämnar den några obesvarade frågor för att tydliggöra att det fortfarande inte finns alla svar kring crowdfunding och att det behövs mer forskning för att i högre grad kunna uttala sig om fenomenet än vad rapporten gör. Massolutions 2 rapport The crowdfunding industry report, förkortas 2013CF Industry Report, publicerades 2013 och är en omfattande rapport där 362 av världens alla crowdfundingplattformar deltagit med resultatet. Den tar crowdfunding till en ny dimension och vidgar crowdfundingens potential mer än vad andra rapporter gör. Crowdfunding har framträtt som ett livskraftigt alternativ till offentlig och privat finansiering enligt Massolution. (The Crowdfunding industry report 2013CF, 8 och 12) Svensk forskning om crowdfunding finns det ännu inte så mycket av. Tidigare i år gjordes dock den första omfattande analysrapporten om crowdfunding. Den gjordes av Myndigheten för Kulturanalys och heter Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding och publicerades i februari Det är en tematisk omvärldsanalys som analyserar crowdfunding (i rapporten också 2 Massolution är ett unikt forskning, rådgivning och genomförande företag som specialiserat sig på crowdsoursinglösningar för privata, offentliga och ideella organisationer. En så kallad Crowd powered bussines. ( Massolution rapporten )! 6(44)

7 kallat medborgarfinansiring) av kulturen. De belyser crowdfundings möjligheter och hot inom kulturen och kulturpolitiken i Sverige. Rapporten baseras på litteratur och flertalet intervjuer och det har gjorts en bevakning av antalet skrivna artiklar om crowdfunding i pressen. I rapporten publiceras ett diagram om hur många artiklar som skrivits i svensk press och ett urval från brittisk och amerikansk press. Diagrammet visar en kraftig ökning från 2011 och framåt. (Jakten på medborgarfinansiering, 11) Av plattformen Crowdculture har ingen tidigare forskning gjorts vad jag kan hitta. Däremot har upphovspersoner till plattformen Crowdculture funnits med i olika rapporter om crowdfunding, exempelvis genom intervjuer. En intervju har gjorts med Max Valentin för information till Jakten på medborgarfinansiering De finns också omnämnda i Deltagarkultur: i teori och praktik genom intervju med Molly Ränge. Deltagarkultur: i teori och praktik är en antologi om deltagarkultur som ett samlande begrepp för ett tvärgående delprojekt vid Malmö högskola. Kapitlet om deltagarkultur är skrivet av Lena Sundgren-Brorsson och Camilla Sjöstrand. Antologin publicerades av Malmö högskola 2011 och redaktörerna är Per Dahlbeck och Magnus Persson. (Deltagarkultur teori, 62) Crowdculture var också en av de 362 plattformarna som deltog i resultatet av Massolutions rapport 2013CF Industry Report. (The Crowdfunding industry report 2013CF, 92) Tillvägagångssätt och metod Metoden jag använder mig av är fallstudie så som Robert K. Yin i boken Case Study Research beskriver det. Fallstudie är en linjär men också interaktiv och upprepande process. Det kan användas när en hur eller varför fråga ställs, när utredaren inte behöver analysera beteendet och att fokus ligger på ett samtida fenomen inom en verklig kontext. (Yin, 2-4) Jag har undersökt ett avgränsat nutida fenomen där jag till en början fått söka efter material om ämnet. Jag har gjort en fallstudie av nya finansieringsmöjligheter inom kultursektorn genom metoden crowdfunding. Fallstudien har gjorts genom att undersöka plattformen Crowdculture. Jag baserar min analys på dagens kulturpolitiska utgångspunkt kring finansiering av kulturprojekt och hur den, enligt staten, ska utvecklas. Genom intervju med Max Valentin, material från Fabel 3 Det finns också en del forskning på tyska som jag valt att inte beröra på grund av bristande språkkunskap.! 7(44)

8 kommunikation 4 och materialinsamling av diverse rapporter har jag skrivit min analys. Inspelade seminarier där Fabel kommunikation deltar med information om Crowdculture kommer också att ligga till grund för min analys. Intervjun är gjord med en blandning av Forskningmetodikens grunder av Runa Patel och Bo Davidsons metod och Etnologiskt fältarbete av Lars Kaijser och Magnus Öhlander. (Kaijser och Öhlander, 55-70) (Patel och Davidson, 73-87) Under uppsatstiden har jag också aktivt diskuterat crowdfunding och Crowdculture i de kulturella nätverk jag rör mig inom. Det har jag gjort för att få en bild av hur känt fenomenet är men också om bilden är positiv eller negativ. Detta är ett komplement till vilka slutsatser jag kommer fram till och inget jag baserar min analys på. 1.7 Källmaterial och teoretiska utgångspunkter Under min insamling av material fann jag en del rapporter och artiklar om crowdfunding. Då jag gjorde en grov genomläsning av materialet märkte jag att rapporterna var snarlika och kom fram till liknande slutsatser. Därför har jag gjort ett urval av dessa rapporter som jag berört i min uppsats. Jag har utgått från rapporten Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding skriven av Myndigheten för kulturanalys. Jag har också utgått från rapporten Wi: Journal of Mobile Culture - Crowdfunding Culture. För att föra fram ytterligare material och perspektiv av crowdfunding har jag använt 2013CF Industry Report av Massolution. I bakgrunden till mitt forskningsområde kommer jag också att skriva en del om mitt kulturpolitiska perspektiv och vad som är viktigt att upplysa om för att kunna analysera crowdfunding och plattformen Crowdculture. Det perspektivet hämtar jag från den senaste kulturutredningen 2009, som utmynnade i kulturpropositionen Tid för kultur. Jag använder också Statens kulturråds skrivelser om offentligt bidrag från 2009 och framåt. 4 Fabel kommunikation är en kommunikationsbyrå som ägnar sig åt ramverk för människors gemensamma handlande. De startade upp och förvaltar numera plattformen Crowdculture. Har också arbetat fram Lunchbeat och ett brädspel om lokal och landstingsindustri. ( Crowdculture plattformen )! 8(44)

9 Deltagarkultur är ett begrepp som jag väger in i min analys. Anledningen till varför jag väger in deltagarkultur beror på att crowdfunding anses göra konsumenterna inom kultursektorn mer deltagande. Alltså kan crowdfunding anses bidra till en deltagarkultur. Mitt användande av deltagarkultur är hämtat från Henry Jenkins Konvergens kultur - Där nya och gamla medier kolliderar och Deltagarkultur: i teori och praktik publicerad av Malmö högskola. 1.8 Disposition I det inledande kapitlet presenterar jag problematiken kring mitt ämnesval. Jag klargör ämnesvalet, beskriver mitt syfte och problemformulering och gör en avgränsning. Jag går igenom tidigare forskning om ämnet, mitt tillvägagångssätt och metod och slutligen presenterar jag min teoretiska utgångspunkt. Kapitel 2 består av en övergripande bakgrund till problemet. Jag tar upp kulturpolitikens arbete med breddad finansiering genom att lyfta fram regeringens skrivelser om finansiering sedan Vidare studerar jag fenomenet crowdfunding och ger läsaren en grundlig genomgång. Jag lyfter fram fyra samhällstrender som har studerats som anledning till fenomenets uppkomst inom kultursektorn i Sverige. Bakgrunden avslutas med en genomgång av vad deltagarkultur är och hur jag knyter det till crowdfunding. I analysen, som är det tredje kapitlet, analyserar jag online-plattformen Crowdculture. Jag ger en introduktion till Crowdculture, går in konkret på deras fördelningssystem och skriver en längre del om plattformens hot och möjlighet för kultursektorn. Jag tar också upp skillnader mellan plattformen Crowdculture och renodlade crowdfundingplattformar. För att ge ytterligare en klarare bild av vad metoden crowdfunding är konkretiserar jag några viktiga faktorer för att lyckas med ett crowdfundingprojekt på plattformen Crowdculture. Analysen slutar med att belysa några nya perspektiv som Crowdculture bidrar med till kultursektorn. Avslutningsvis diskuterar jag vad jag kommit fram till under mitt uppsatsskrivande och min analys. Jag svarar på mina frågeställningar en efter en och ger exempel på fortsatt forskning inom området.! 9(44)

10 2. Bakgrund 2.1 Kulturpolitikens arbete med breddad finansiering Kultursektorn står alltid inför nya utmaningar. I den senaste kulturutredningen framtogs nya sätt att arbeta med kulturpolitik. Den största förändringen var regionaliseringen av stadsbidraget, den så kallade samverkansmodellen 5. Att man inom kulturpolitik vill bredda finansieringen är nu ett faktum. Ett projekt eller organisation som söker finansiella medel behöver oftast kunna visa på att de kan få finansiering från fler än ett håll (Tid för kultur, 52). I Tid för kultur och i de regionala kulturplanerna argumenteras det för detta. Sveriges kulturpolitiska historia har till största del handlat om offentlig finansiering till organisationer och institutioner och behovet av icke offentlig finansiering har inte varit så stor. I Tid för Kultur uttrycks det klart och tydligt att detta bör ändras på. Propositionen anser att en större utbredning av icke offentlig finansiering ökar antalet kulturprojekt och kultursektorns beroende av politiska beslut kan minska. Flera positiva faktorer kan också påverka kultursektorn om sektorn börjar arbeta med externa relationer. (Tid för kultur, 13) På begäran av regeringen fick Kulturrådet, genom regleringsbrevet för 2010, ettuppdrag i två delar som handlade om att titta närmare på hur en relation med kultursektorn och externa finansiärer skulle kunna gå till. Den första delen redovisades i en rapport 31 mars 2010 vid namn Kulturens icke offentliga finansiering. Den andra delen innebar att Kulturrådet tog fram en strategi för hur de ska arbeta med extern finansiering i framtiden. Tanken med detta uppdrag är inte att minska den offentlig finansieringen utan stimulera till att frigöra mer medel från icke offentliga finansiärer. Med rapporten Kulturens icke offentliga finansiering kom Kulturrådet bland annat fram till att arbete med exempelvis sponsring som icke offentlig finansiering är tidskrävande, kräver kompetens och är konjunkturkänsligt. Rapporten påpekar att det skulle vara bra att lyfta fram goda exempel på samarbetslösningar mellan företag och kulturorganisationer för att minska okunskapen kring 5 Samverkansmodellen innebär att regionernas frihet och ansvar ökar inom kulturområdet och att kulturen förs närmare medborgarna. Den ska bidra till ökad måluppfyllelse av de nationella kulturpolitiska målen samt ge ökade möjligheter till regionala prioriteringar och variationer. ( Samverkansmodellen )! 10(44)

11 sponsring. Rapporten ser också att det redan görs många bra samarbeten mellan kultur och näringsliv men att det finns möjlighet till att göra fler. (Kulturens icke offentliga finansiering, 5) När regeringen och kulturrådet uttrycker sig om icke offentlig finansiering skrivs det vanligtvis om sponsring som alternativ. Att undersöka finansiering på annat sätt görs inte i lika stor utsträckning. I Kulturens icke offentliga finansiering skrivs det om stora institutioner, såsom Moderna museet, Kungliga Operan m.m och om hur de bör gå tillväga för att arbeta med icke offentlig finansiering. Hur de mindre enskilda kulturprojekten bör finansieras utelämnas. Rapporten Kulturens icke offentliga finansiering bygger på återkoppling från institutioner och organisationer som fått stöd av kulturrådet. Därför har inte möjligheten för de mindre kulturprojekt vägts in. Den informationen är bristfällig. Kulturens icke offentliga finansiering presenterar olika hinder och möjligheter med en mer breddad finansiering av kulturen. Nedan presenterar jag dessa kort för att kunna analysera varför nya fenomen såsom crowdfunding har uppkommit. Hinder kring breddad finansiering som Kulturens icke offentliga finansiering presenterar: Okunskap och osäkerhet hos kulturorganisationer Det finns en negativ syn av sponsring hos kulturorganisationer. Den beror dels på att kunskapen är bristfällig, att den är tidskrävande för en liten utdelning och att sponsring inkräktar på den konstnärliga friheten. Det finns också en undermedveten tro på att näringslivet inte är intresserade av att sponsra kulturorganisationer. Okunskap och osäkerhet hos potentiella sponsorer/finansiärer Det finns en positiv inställning till kultursponsring hos näringslivet men tröskeln är hög. Det är svårt för ett företag att se och göra en tydlig och konkret mätning av vad som gynnar dem i kultursponsring. En konkret mätning behöver göras för att företaget ska kunna vara avdragsgillt och kunna argumentera gentemot Skatteverket för rätten till avdrag för en specifik satsning. Skattelagstiftningen I kultursektorn uppfattas momsreglerna som svåra att förstå och tillämpa. En snävare tillämpning har gjorts på kulturområdet vad gäller utformningen av skattelagstiftningen. Detta har förbundsdirektör i Svensk Scenkonst och Ordföranden i Kungliga Operan AB agerat kritiskt mot.! 11(44)

12 (Kulturens icke offentliga finansiering, 37-38) Möjligheter kring breddad finansiering som Kulturens icke offentliga finansiering presenterar: Synliggörande av goda exempel Okunskap och osäkerhet som finns kring breddad finansiering kan, genom att synliggöra goda exempel mer och mer försvinna. Ett konkret exempel på en sådan prisutdelning gör organisationen Kultur och Näringsliv 6 årligen sedan 25 år tillbaka. Priset kallas för Swedish Arts and Business Awards och delas ut till ett gott exempel på samarbete mellan kultur och näringsliv. År 2012 fick Drömmarnas hus i Malmö detta pris. ( Kultur och Näringsliv ) Utökad information om rådgivning Ett formulär har nyligen tagits fram i samråd mellan Skatteverket och organisationen Kultur och näringsliv. Formuläret ska utgöra grunden och ramarna när Skatteverket ska lämna förhandsbesked om om avdragsmöjligheter för ett sponsringssamarbete till berörda parter. Ett nätverk av handläggare kring sponsring har också skapats inom Skatteverket. Det gör det lättare för intresserade parter att hitta fram till rätt person och bedömningen av vad som är avdragsgillt växer sig samman hos alla handläggare. Start av nya kulturfonder Det finns många privata stiftelser och fonder som ofta förvaltas av kommuner. Allmänna arvsfonden fördelar stora summor till bl.a kultursektorn med särskild inriktning på projekt som rör barn, ungdomar och personer med funktionshinder. Då fonden Framtidens kultur avvecklades i samband med Kulturutredningen har nya fonder startats upp. En av dessa är fonden Innovativ Kultur som startades upp av Stockholm Stad. Västragötalandsregionen har skapat stödet Frispel - kulturella innovationer som ett nytt utvecklingsprojekt. Andra exempel är också Kulturbryggan som tar över den största verksamheten från Framtidens kultur. Ändring av skatteregler för sponsring, gåvor, donationer, moms m.m Remissinstanser av Kulturutredningen menade att sponsring, gåvor och donationer kan fungera som kompletterande finansieringsmöjlighet. De framförde också att behovet av ändring av vissa skatteregler behöver ses över för att det ska kunna fungera bättre. Exempelvis så kan momsreglerna inom kultursektorn förenklas. I remissvaren lyftes 6 Kultur & Näringsliv är Sveriges främsta brobyggare mellan kulturliv, näringsliv och samhälle.! 12(44)

13 också förslag om avdragsrätt för företag och organisationers personalvårdande insatser på ett motsvarande sätt som på friskvårds- och idrottsområdet. Införande av avdragsrätt för företag vid köp av konst Från olika håll framförs ett förslag om att införa en skattemässig avdragsrätt för företag vid första gången de gör ett konstinköp. Idén kring förslaget ar hämtat från en modell Danmark antog (Kulturens icke offentliga finansiering, 38-43) Kulturens icke offentliga finansiering avslutas genom en summering av resultatet. De ser att Sverige, jämfört med andra europeiska länder, är återhållsam vad gäller stimulans av icke offentlig satsning till kultursektorn. I manifestet som Kulturrådets styrelse antog 2008 framförs behov av att finna strategier kring att utöka kulturens resurser genom nya finansieringsmöjligheter, samarbeten, sponsring och bidrag från företag och privatpersoner. Rapporten föreslår att en början borde använda det användas vägar som redan finns genom exempelvis fler samarbeten mellan kultur och näringsliv. Återigen påpekas dock att skattereglerna för bidrag till kultursektorn bör ses över för att göra det mer lättillgängligt för näringslivet att gå in i ett samarbete och stötta kultursektorn på fler sätt. (Kulturens icke offentliga finansiering, 45-46) I Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering anser Kulturrådet: För att det svenska kulturlivet ska fortsätta att utvecklas så behövs en fortsatt stark offentlig finansiering. Helt nödvändigt är också den icke offentliga finansieringen. För många verksamheter utgör den huvuddelen av finansieringen. (Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering, 1) Strategin är framtagen för att konkretisera myndighetens arbete med frågor inom icke offentlig finansiering och hur det ska bedrivas i framtiden. De strategiska valen som presenteras är: Följa utvecklingen inom kulturområdet Det görs genom att Kulturrådet ska förbättra sin kunskap om icke offentlig finansiering. Genom att Kulturrådet medverkar till införande av Samverkansmodellen ska de diskutera den samlade och övergripande bilden för finansiering av kulturverksamheterna i respektive! 13(44)

14 region. De ska också ge mer plats åt den icke offentliga finansieringen i sina rapporter och följa upp sin kunskap. Ge underlag för den nationella kulturpolitiken Det görs genom att Kulturrådet ska förmedla kunskapsunderlag om icke offentlig finansiering. De ska återigen ge mer plats åt icke offentlig finansiering men också uppmärksamma regeringen på tendenser, möjligheter och problem underprocessens gång. Bistå vid genomförandet av den nationella kulturpolitiken Det görs genom att icke offentlig finansiering, vid sidan av den offentliga, betraktas som ett medel vid genomförandet av den nationella kulturpolitiken. Kulturrådet ska lägga upp information om icke offentlig finansiering på sin webbplats. De ska uppmärksamma kopplingar mellan frågor om offentlig respektive icke offentlig finansiering, regional tillväxt och främjandet av kulturella och kreativa näringar. De ska också hålla en ständig dialog med berörda parter kring icke offentlig finansiering. (Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering, 3-4) 2.2 Crowdfunding Med den kulturpolitiska genomgången går jag över till att ge en överblick om det nya fenomenet crowdfunding. Kulturpolitiken eftersöker något slag av breddad finansiering där crowdfunding är kan vara en sådan metod. Idag finns det två svenska crowdfundingplattformar, nämligen och Då plattformen är en crowdfundingplattform vars målgrupp är bred och inte begränsad till någon specifik sektor i samhället kommer jag endast att skriva om jag skriver endast om Crowdculture eftersom den plattformen är renodlad för kulturprojekt. Fenomenet crowdfunding har växt fram ur ett äldre fenomen, nämligen crowdsourcing. Genom möjligheterna med den så kallade teknologin Web har crowdsourcing växt fram och nämndes för första gången i en artikel vid namn The Rise of Crowdsourcing av Jeff Howe i juni Det är en metod som med snabba lösningar löser olika problem, arbeten eller finansiering genom att 7 Med Web 2.0 menas en web som är mer interaktiv och vi kan se att olika tjänster vävs samman i högre grad.(nelsén och Nilsson, 60)! 14(44)

15 söka sig till en större folksamling. Ordet är en kombination av orden "crowd" och "outsourcing". Tanken är att ta ett arbete och lägga ut den till en folkmassa som genomför arbetet tillsammans. Det kan handla om att allmänheten bjudas in att utveckla ny teknologi, framföra en design eller hjälpa till att ta vara på, systematisera eller analysera stora mängder data. Wikipedia är ett praktexempel på ett arbete som har använt sig av crowdsourcing. Numera önskar också Wikipedia att få in pengar av crowden och använder därmed crowdsourcing för att finansiera arbetet och inte bara genom att samla ihop kunskap. Det kan också finnas plattformar där en användare för 10 kronor kan få hjälp med att hitta ett företags adress. Likheten mellan crowdsourcing och crowdfunding är att de båda använder sig av publiken och internet som verktyg. (WI:journal of Mobile Cultura, 2-3). Men sedan skiljer sig de båda fenomenen åts: It works through an open call for particular projects. Funding is solicited online, usually in relativitely small amounts, from individual donors or investors, and goes towards particular projects: personal loans for small businesses, the production of design t-shits, or the production of movies or music. In this sense, crowdfunding defies the traditional model of private investment, whereby a select investor or small group of investors finances a project. (WI:journal of Mobile Cultura, 2) Alltså används crowdfunding mest för att finansiera olika projekt och produktioner. De går heller inte lika långt i delaktighet som crowdsourcing men finansiärerna ges insyn i projektets gång. Ordet crowdfunding översätts i olika artiklar, exempelvis till folkfinansiering, användarifinansiering och medborgarfinansiering. (Deltagarkultur: i teori och praktik, 62) Crowdfunding är ett internationellt och relativt nytt fenomen. Under de senaste två åren har det expanderat radikalt med artiklar i svensk media. Från ett 50 tal i mitten på 2011 till idag då det går att hitta över 400 artiklar om fenomenet. (se figur 1 på nästa sida)! 15(44)

16 Figur 1. Antal artiklar som innehåller ordet crowdfunding i svensk press samt ett urval av brittisk och amerikansk press (fram till och med den 31 oktober 2012) med ordet crowdfunding. (Jakten på medborgarfinansiering, 11) År 2012 var ändå det accelererande året för crowdfunding i hela världen. Den globala crowdfunding marknaden växte med hela 81 % under 2012 med en volym på 2.67 billioner amerikanska dollar finansierat genom crowdfunding. (2013CF Industry Report, 24) Crowdfunding är en metod som handlar om att publiken är den primära finansiären. Metoden används för att finansiera en mångfald av projekt, allt från valkampanjer till Hollywoodfilmer och! 16(44)

17 medicinsk forskning. Fenomenet har växt fram där enskilda större finansiärer saknats. Den allra första crowdfundingplattformen heter Kiva, och kom till för att finansiera entreprenörer som inte hade kapital för att satsa på sin idé. Personer som intresserade sig för idén som entreprenören hade kunde välja att stötta denne med sitt startkapital. En crowdfundingplattform är en finansieringsform som underlättar pengaväxling, monetary exchange, mellan finansiärer och projektägare. Kickstarter är en av de ledande internationella crowdfundingplattfomarna och den plattform som det talas mest om i crowdfundingsammanhang. Kickstarter lanserades år ( Kickstarter ) På deras hemsida går att läsa: Kickstarter is the largest funding platform for creative projects in the world. Every month, tens of thousands of amazing people pledge millions of dollars to projects from the worlds of music, film, art, technology, design, food, publishing and other creative fields. (Deltagarkultur: i teori och praktik, 69) Med crowdfunding kommer förhoppningar och förväntningar men också många problem. Den mest signifikanta förhoppningen är möjligheten som crowdfunding kan ge till att skapa mer kulturprojekt åt den som idag har engagemanget men inte råd att driva en idé vidare. Men förhoppningen är också ett stort hot. Hotet handlar om att det endast skapas lösa band mellan finansiärer och projektägare och därmed ersätts de stabilare former av finansiering som redan finns. (WI:journal of Mobile Cultural, 2-4) Följande stycken handlar om rapporten Jakten på medborgarfinansiering. Den får ta en större plats i min uppsats då den ger en bra sammanfattande och övergripande bild av vad crowdfunding är, och för att den analyserar crowdfundings etablering inom kultursektorn i Sverige. Myndigheten för Kulturanalys har med sin rapport Jakten på medborgarfinansiering analyserat medborgarfinansiering av kulturen och dess möjliga konsekvenser för kulturlivet och kulturpolitiken. Rapporten definierar crowdfunding som insamling av finansiella medel genom individers små bidrag till en verksamhet eller ett projekt via sociala nätverk på internet. (Jakten på medborgarfinansiering, 4) Rapporten beskriver metoden som en metod genom vilken individen blir finansiärer av projekt och verksamhet de känner engagemang för. (Jakten på! 17(44)

18 medborgarfinansiering, 11) Rapporten tar upp fyra trender som drivkrafter för crowdfundingens uppkomst och etablering i Sverige. Trenderna belyser möjliga faktorer till varför crowdfunding har kommit upp på dagordningen. De fyra samhällstrenderna är; ekonomisering av kulturen, politiska vindar för breddad finansiering, framväxt av givarmentalitet och digitalisering av sociala nätverk. Ekonomisering av kulturen Kulturen blir allt mer integrerat i samhället och ekonomin har fått större utrymme inom kulturpolitiken. Det har under de senaste åren blivit tydligare men redan för ca 20 år sedan skrevs det om relationen mellan kultur och ekonomi. Tidigt ute var kulturvetarbritterna Scott Lash och John Urry med sin bok Ecinomies of Sign and Space år Strax där efter publicerades antologin Production of Cultural/Cultures of Production av Paude Gay. (Frenander, 5-6) Den ekonomiska trenden kan vi se exempel på i dagens rekrytering av chefer inom kultursektorn. Den ekonomiska bakgrunden väger tyngre än tidigare jämfört med konstnärliga och kunskap om kultursektorn, som tidigare varit en av de största faktorerna till anställning. Det sägs att kulturen har ekonomiserats på samhälls-, organisations- och individnivå genom att kulturen lyfts fram som en central del i den ekonomiska utvecklingen och tillväxten. Trenden handlar om att marknadsidéer kommer in i allt fler politiska områden, såsom kultur. (Jakten på medborgarfinansiering, 7-8) Politiska vindar blåser för breddad finansiering Det handlar om kulturpolitikens arbete med breddad finansiering och vikten av att kulturpolitiken börjar ta en ny vändning och icke offentlig finansiering väger tyngre (se kapitel 2.1). Samarbetet mellan kultur och näringsliv, enligt Tid för kultur, bör också bli större. Fördelen med crowdfunding i detta sammanhang är att önskan finns från regeringen att det bör satsas på breddad finansiering. Det gör att crowdfunding lättare kan bli attraktivt som alternativ för breddad finansiering. (Jakten på medborgarfinansiering, 8-9) Givarmentaliteten växer sig starkare Volontärarbete och frivilligt engagemang har växt sig starkare och har fått en mer framträdande roll under slutet av 1900-talet och inte minst de senaste 10 åren. Det beror dels på individsamhället vi! 18(44)

19 lever i idag och att sakfrågor kring eget intresse har blivit allt mer viktigare för individen. Vi ger mer av vår tid och våra pengar för det vi känner engagemang för och det tidigare starka medlemskapet har kommit i skymundan. Vi ser att fler organisationer, som exempelvis satsar på direktsända stora insamlingsgalor såsom UNICEF:s humorgala För varenda unge, årligen arrangeras. Flera organisationer i frivilligarbete har också växt fram, däribland Volontärbyrån och charity rating. Att resa genom WWOOFing 8 är också mer vanligt och attraktivt idag idag. De så kallade 90-kontona är också en del av denna trend som växer sig starkare. Det är i princip ett måste för organisationer som samlar in pengar idag. (Jakten på medborgarfinansiering, 8-9) Digitala liv...ett mycket mer användarvänligt och anpassat internet som på ett intelligent och automatiskt sätt inte bara kompletterar våra liv, utan också ett internet som skapar nya beteenden, konsumtionsmönster och kommunikationsformer. (Nielsén och Nilsson, 63) Människan har fått ett digitalare liv och vi lever i en värld som är beroende av den digitala utvecklingen. Internet används som ett socialt medium, ett sätt att umgås och prata på. (Nielsén och Nilsson, 28) Den digitala utvecklingen har gett kulturutövare en möjlighet att på ett enkelare sätt kunna vara aktiv med att sprida och sälja verk till sina kunder. Nu kan alla distribuera enklare videoklipp och marknadsföra sig digitalt. (Jakten på medborgarfinansiering, 9-10) Men hela kultursektorn är inte följsam med utvecklingen som den borde vara. Digitaliseringen har också gett möjlighet att lättare bygga upp och bevara sitt kontaktnät, framförallt för att söka nya finansiärer. (2013CF Industry Report, 51) Att pengar har samlats in till specifika projekt och att projektägare blivit sponsrade av familj och vänner är inget nytt. Det som ses som revolutionerade kring crowdfunding är att pengar samlas in via nätet och att jakten på finansiering går via digitala sociala nätverk. Offentliga finansiärer har också börjar gå in som medfinansiärer i crowdfundingplattformar. Detta går jag in mer på i kapitel 3 där jag gör min analys av Crowdculture. (Jakten på medborgarfinansiering, 11) 8 WWOOFing är en liknande volontärresa men du tar själv kontakt med en farm någonstans i världen som söker arbetskraft. Om du får en plats bekostar du resa själv men väl på plats får du mat och husrum i utbyte omt arbete på farmen. Detta är attraktivt då stora farmer har sina skördeperioder och behöver mycket arbetskraft för att skörda frukt, sädesslag eller dylikt.! 19(44)

20 2.3 Deltagarkultur Henry Jenkins använder begreppet participatory culture - deltagarkultur för första gången 2006 och är en av personerna som först utmynnade ordet. I sin bok Konvergenskulturen - Där nya och gamla medier kolliderar skriver han om förhållandet mellan mediekonvergens, deltagarkultur och kollektiv intelligens. Jenkins definition av deltagarkultur beskriver han genom att skilja dagens deltagande från tidigare föreställningar av mediekonsumtion. Tidigare talades det om medieproducenter och mediekonsumenter som två skilda parter. I dagens deltagarkultur ses dem istället som aktörer som integrerar med varandra och genom nya regler. Det är fortfarande mediebolagen som besitter den största makten men nya och mer aktiva konsumenter får allt mer makt.(jenkins, 14-15). Genom att göra flertalet fallstudier på olika medieproduktioner diskuterar Jenkins deltagarkultur. Jenkins beskriver hur den moderna kulturkonsumenten inte är passiv på samma sätt som tidigare. Fans av exempelvis Star Wars och Harry Potter visar att den nye konsumenten skapar sin egna historia och mytologi kring berättelserna. I en del fall har fans hamnat i konflikt med kommersiella medieproducenter som vill hävda sin upphovsrätt. (Jenkins, 31). Enligt Jenkins handlar deltagarkultur om:...hur mänskliga institutioner försöker stärka banden till sin omgivning, och om konsumenter som i arbetet, skolan eller politiken använder sig av färdigheter de utvecklat i sina roller som fans eller datorspelare. (Jenkins, 32) Genom deltagarkultur blir publiken mer delaktig, som en slags producent, och klyftan mellan producent och publik minskar. Medieföretagen har idag svårare att kontrollera sina produkter när konsumenterna är allt mer deltagande. Jenkins kollektiva intelligens handlar om hur stor makt konsumenten egentligen har. Ingen konsument vet allt, men alla vet något. Tillsammans kan de bidra till stor kunskap och lösa problem. Konsumtionen har blivit en så kallad kollektiv process. Med det menas att konsumenter tillsammans skapar kunskap om något större. (Jenkins, 16) Fenomenet crowdfunding kan betraktas som en kollektiv intelligens då flera går ihop för att nå ett mål. Finansiärer inom crowdfunding har möjlighet att påverka och följa projektet de finansierat. På det sättet bidrar alla finansiärer till en! 20(44)

21 kollektiv process med ett kulturellt kapital. Ett ekonomiskt kapital är inte huvudsaken med den kollektiva processen. Vid första anblicken kan det ekonomiska kapitalet ses som den största gemensamma nämnaren hos finansiärerna inom crowdfunding men det finns också ett kulturellt kapital. Den kollektiva processen är lättare att förstå inom crowdsourcing då kunskap istället för finansiering också kan vara det största kapitalet. Wikipedia har exempelvis använt crowdsourcing och därmed har konsumenterna gått ihop som en kollektiv process. Boken Deltagarkultur, skriven av fyra verksamma kulturpersoner från Interacting Arts, beskriver begreppet deltagarkultur som en motsats till åskådarkultur där den vanliga människan blir ett aktivt skapande subjekt. Det bör nämnas att resonemanget som förs i boken inte är baserat på en lång rad olika referenser utan på författarnas egna syn och tankar. Författarna har vägt in vad de stött på för kunskap som kulturproducenter och kulturkonsumenter. Boken skrevs då författarna tyckte att det hade gjorts för lite seriösa försök att analysera vad en satsning på ett aktivt deltagande inrymmer för konstnärliga möjligheter eller vilka sociala effekter som kan komma med det. Den har skrivits genom en kollektiv process med de fyra författarna. (Haggren, Larsson, Nordwall och Widing, 10-11) Konsumenten vill forma sin egna verklighet. De vill skapa upplevelser istället för att passivt se på. (Haggren, Larsson, Nordwall och Widing, 16) De kritiserar åskådarkulturen genom att lyfta fram deltagarkulturen och låta konsumenten skapa sina egna suggestioner istället för att bara titta på och få dem till sig. (Haggren, Larsson, Nordwall och Widing, 29) De hävdar att kulturens uppgift är att rädda mänskligheten från åskådarkulturen. Enligt författarna ska kulturen få människan att vara medveten om den värld vi lever i, och att människan kan påverka och påverkas. (Haggren, Larsson, Nordwall och Widing, 27) Begreppet deltagarkultur är inte det nya, utan det nya är den nya digitala eran som har gett möjlighet till dagens deltagarkultur (Haggren, Larsson, Nordwall och Widing, 31-32) Nätet har blivit en plats för konsumentdeltagande och publikdeltagande. Med utvecklingen av datorer (Jenkins, 143) Diskussioner kring crowdfunding brukar väcka argument såsom att metoden bidrar till att kulturen demokratiseras och får en deltagarkultur i en större bemärkelse än tidigare. I intervju med Molly Ränge, en av upphovspersonerna till Crowdculture, beskriver hon sin syn på deltagarkultur. Det finns vissa aspekter att lyfta fram för att skilja deltagarkultur från ett vanligt deltagande. Hon lyfter faktorerna frivillighet, den sociala kontexten och den kritiska massan som viktiga för att definiera! 21(44)

22 deltagarkulturen. Deltagarkultur är något som upprepar sig. Flashmob 9 är ett exempel på deltagarkultur. Där samlas flera personer, gör en flashmob och sedan skingras. Det som gör en flashmob till deltagarkultur är upprepandet av fenomenet falshmob och inte att samma personer gör samma flashmob, det händer sällan. Men fenomenet flashmob används i olika sammanhang och således upprepas. Deltagarkultur är alltid inkluderande då de som valt att vara med också påverkar. Däremot behöver inte deltagarkultur alltid vara positivt och Molly Ränge menar att man inte bör sätta ett likhetstecken mellan deltagarkultur och positiva värden. praktik, 65-67) (Deltagarkultur: i teori och Inom marxistisk teori finns däremot mer kritiska tankar om deltagarkultur. Deras teori bygger på att det är fritt och obetalt arbete. Tiziana Terranova har skrivit artikeln Free Labour: Producing Culture for the Digital Economy som i diskussioner om deltagarkultur brukar användas som motvikt till Jenkins teori. Terranova använder internet som ett exempel på en uppbyggnad av frivilligt arbete. 9 En flashmob är när en grupp människor plötsligt samlas på en offentlig plats, gör något oväntat en kort stund och sedan skingras som om inget hade hänt. Gruppen utför en i förväg bestämd och synkroniserad händelse. ( Nationalencyklopedin )! 22(44)

23 3. Analys I min analys kommer jag att behandla den svenska plattformen Crowdculture och projekt och finansiärer som använder den. Det som främst som skiljer Crowdcultureplattformen från mer renodlade crowdfundingplattformar är att offentliga medfinansiärer är en medveten grupp och ett ställningstagande organ från projektets början. Finansiärerna har valt att ingå i konceptet i större grad än hos andra plattformar. Det gör dessa medfinansiärer genom att bilda en fond för de pengar som de vill ska användas på Crowdculture. De äger fonden och Crowdculture har inget ägandeskap över pengarna. Fonderna som hittills bildats har för det mesta ägts av offentlig sektor genom regional verksamhet. Crowdculture har och har haft fonder från; Region Blekinge, Regionförbundet södra Småland (Kronoberg), Region Gävleborg - Allmän kultur, Landstinget Sörmland, Filmregionen Stockholm- Mälardalen, Filmbranchen (stängde 31 december 2012), Region Dalarna (stängde 31 december 2012), Region Gävleborg - Unga cash och Västra Götalandsregionen (Öppnar under 2013). ( Crowdculture plattformen ) Varför offentliga aktörer valt att skapa fonder i samarbete med Crowdculture beror dels på att det utgör ett komplement till befintlig offentlig finansiering och att det öppnar upp för finansiering av fler mindre och nyskapande kulturprojekt(slutrapport, 1). Att metoden crowdfunding också involverar publiken i beslut om fördelningen av offentlig finansiering är ett attraktivt argument enligt regionerna. (Jakten på medborgarfinansiering, 15) Crowdculture riktar sig till den breda kulturen och inte någon specifik genre. Deras grundidé är att öka medborgarinflytandet över de offentliga bidragen till kultur samtidigt som de vill öka ekonomin för kulturprojekt. (Wi: Journal of Mobile Culture, 14) 3.1 En introduktion till plattformen Crowdculture Crowdculture är en plattform som använder sig av onlinefinansiering och crowdfundingmetoden men lyfter också in ytterligare en aspekt, nämligen vikten av offentliga medfinansiärer. Plattformen fungerar genom Ett gäng anhängare som hookar på en idé och investerar i något som inte är klart (Deltagarkultur: i teori och praktik, 69) Som Molly Ränge sa i en intervju bygger grundidén! 23(44)

24 på att demokratisera kulturen genom att en del av det offentliga bidraget är publiken med och beslutar om. Upphovspersonerna till Crowdculture vill öppna upp för att fler ska kunna vara med och bestämma över de offentliga bidragen. (Deltagarkultur: i teori och praktik, 63) Idén bygger på deltagarkulturella ramverk där fokus ligger på idéhöjden istället för vilken typ av inriktning projekt bör ha. Via olika typer av deltagarkulturella ramverk har vi träffat på bekymmer att många projektet inte passar in i olika rutor som man ska sätta in på Kulturrådet. Viktigast är idéhöjden snarare än vilken typ av inriktning och vad man gör. Man borde hitta ett annat format för detta. Vi ställde oss en retorisk fråga 2009: Hur skulle vi designa kulturens finansiering om vi kom på det idag? (Seminarium, Crowdculture ) Med det citatet menar Max Valentin och Fabel kommunikation hur ett möjligt system skulle se ut om vi uppfann kulturfinansiering på 2000-talet. Svaret på frågan kan ses som tre mikrotrender för vad systemet möjligen skulle innehålla. 1) Internet skulle sannolikt vara en del av lösningen. 2) Någon form av hybrid ekonomisk situation skulle finnas med. Inom EU är det i public private partnerships, och inom regional utveckling kallas det trippel herix, där högskola, näringsliv och samhälle samverkar. Inom kultursektorn skulle parter såsom offentlig sektor, näringsliv och medborgare samverka. Den sista trenden 3) borde vara en slags processorientering då det genomsyrar dagens samhälle. Med dessa tre trender som utgångspunkt växte plattformen Crowdculture fram. (Seminarium, Crowdculture - du bestämmer ) Den startades upp år 2010 av Fabel kommunikation och har efter det genomgått några uppdateringar. Den lanserades i samarbete med SICS (Swedish Institute of Computer Science) och därefter kom fonden Innovativ Kultur in i projektet. Kreatörer och projektägare gör insamlingskampanjer för sina kulturprojekt och publicerar dem på plattformen Crowdculture. Genom det, når de ut till en framtida publik samtidigt som de, via crowdfundingmetoden, samlar in små investeringar via nätet, som förhoppningsvis blir tillräckligt många för att genomföra projektet. Modellen som Crowdculture har byggt upp baserar sig på teorin kring att det offentliga bidraget är den viktigaste finansiären för kultursektorn. Det är också lättare att få legitimitet för sitt projekt om det beviljats offentligt bidrag. Därför är det viktigt med de! 24(44)

25 offentliga bidragen på Crowdculture (Seminarium, Crowdculture - du bestämmer ) Kulturen kan inte enbart förlita sig på publiken och näringslivet, då finns det ett stort orosmoment inom kultursektorn om det skulle vara så. Plattformen har skapats med tron på ett samarbeta mellan dessa olika parter; publik, näringsliv och offentlig sektor, för ett kvalitativt, rikt kulturliv. (Årsrapportering, 4) Detta är inget nytt, utan samarbeten har förekommit många år tillbaka, exempelvis via så kallade vänföreningar. Det nya är teknikutvecklingen. Kulturen behöver hänga med i den tekniska utvecklingen och att dela ut offentliga medel genom plattformen Crowdculture är ett steg i rätt riktning enligt Max Valentin, verksamhetsledare på Fabel kommunikation och upphovsperson till plattformen Crowdculture. (Intervju, Max Valentin) 3.2 Crowdcultures fördelningssystem av ekonomiska resurser Finansiering av kulturprojekt genom plattformen Crowdculture fungerar som figur 2 visar. Finaiseringen sker genom en kombination av offentliga fonder, näringsliv och privatpersoner. Storleken av finansiering från de olika grupperna kan se olika ut. Figur 2. Bild hämtad från en rapport skriven av Fabel Kommunikation. Rapporten heter Crowdculture användare. Om en privatperson är intresserad av att stödja ett projekt på plattformen Crowdculture går denne först in på hemsidan för att se sig omkring vad för projekt som är aktuella. Där finns information om projekten, hur många finansiärer de har och hur långt de olika projekten har kvar tills projekten! 25(44)

Crowdfunding som finanseringsmöjlighet inom. finansieringsmöjlighet kultursektorn

Crowdfunding som finanseringsmöjlighet inom. finansieringsmöjlighet kultursektorn Crowdfunding som finanseringsmöjlighet inom finansieringsmöjlighet inom kultursektorn En fallstudie av plattformen Crowdculture Crowdfunding as a funding funding option option inin the the cultural cultural

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Utvecklingsprojekt med crowdfunding för finansiering av kulturprojekt

Utvecklingsprojekt med crowdfunding för finansiering av kulturprojekt 2016-03-23 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2016/18-869 Kulturnämnden Utvecklingsprojekt med crowdfunding för finansiering av kulturprojekt Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att genomföra ett utvecklingsprojekt

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Frågor och svar från workshopen 22 november

Frågor och svar från workshopen 22 november 2011-12-05 Frågor och svar från workshopen 22 november Här kan ni läsa en sammanställning av de frågor som lyftes under workshopen om Crowdculture den 22 november. Vi vill gärna fortsätta att föra en dialog

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitikens framväxt och mål Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitik som historiskt fenomen De viktigaste aktörerna för stöd till kultur under olika tidsperioder:

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Utredning- Crowdfunding som stimulans av innovativ kultur- och finansieringsutveckling i Nacka

Utredning- Crowdfunding som stimulans av innovativ kultur- och finansieringsutveckling i Nacka 2016-02-17 1 (9) PM Ulrika Westin Kultur- och fritidsenheten KUN 2016/18-869 Kulturnämnden Utredning- Crowdfunding som stimulans av innovativ kultur- och finansieringsutveckling i Nacka Sammanfattning

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Kursintroduktion. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Kursintroduktion. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Kursintroduktion Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com 0733-561223 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna q redogöra för

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Halmstad 2017-06-o7 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Riksteatern

Läs mer

Nima Sanandaji

Nima Sanandaji Innovationsskatten Nima Sanandaji 2011-11-26 Att främja innovationer En central politisk ambition Regeringen verkar för vision om ett Sverige år 2020 där innovation ger framgångsrika företag, fler jobb

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är Agenda 1. Begreppet socialt entreprenörskap Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är 2. Sociala entreprenörer som hybrider Om sociala entreprenörer som personer som vägrar att välja mellan

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Förnyad upphandling för drift och utveckling av Innovativ Kultur 2015

Förnyad upphandling för drift och utveckling av Innovativ Kultur 2015 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-08-13 Handläggare Anne Lund Telefon: 08-508 31 926 Till Kulturnämnden 2014-08-26 Nr 19 Förnyad upphandling för drift och utveckling

Läs mer

Kulturpolitik för hela landet

Kulturpolitik för hela landet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2950 av Per Lodenius m.fl. (C) Kulturpolitik för hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP EN ANALYS AV INTERVJUER MED CHEFER OCH MEDARBETARE I FEM FÖRETAG NORRMEJERIER SAAB SANDVIK SPENDRUPS VOLVO Mittuniversitetet Avdelningen för medieoch kommunikationsvetenskap Catrin

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

- KLYS Manifest KLYS

- KLYS Manifest KLYS KLYS Manifest KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013 Clas-Uno Frykholm Myndighetens uppgifter är! Att med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen utvärdera, analysera och redovisa effekter av

Läs mer

Ökat personligt engagemang En studie om coachande förhållningssätt

Ökat personligt engagemang En studie om coachande förhållningssätt Lärarutbildningen Fakulteten för lärande och samhälle Individ och samhälle Uppsats 7,5 högskolepoäng Ökat personligt engagemang En studie om coachande förhållningssätt Increased personal involvement A

Läs mer

Statligt stöd för miljö- och sociala frågor till små och medelstora företag - en jämförande studie mellan Sverige och Storbritannien

Statligt stöd för miljö- och sociala frågor till små och medelstora företag - en jämförande studie mellan Sverige och Storbritannien I ett examensarbete från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) av Katarina Buhr och Anna Hermansson i samverkan med Nutek, jämförs det statliga stödet till små och medelstora företags arbete med miljöoch

Läs mer

Betänkandet SOU 2018:33 Konstnär oavsett villkor?

Betänkandet SOU 2018:33 Konstnär oavsett villkor? 1 (5) Regeringskansliet 103 33 Stockholm LD18/02236 2037 Betänkandet SOU 2018:33 Konstnär oavsett villkor? Dnr: Ku2018/00773/KO Sammanfattning Landstinget Dalarna har valt att yttra sig särskilt om de

Läs mer

myndigheten för Kulturanalys Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding

myndigheten för Kulturanalys Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding myndigheten för Kulturanalys Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding Innehåll Sammanfattning............................................... 4 Inledning........................................................

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Dnr 13/0293 2013-10-02 Helen Hägglund Tel. 0470-72 47 37 Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Ärendet Regional kulturplan för Kronobergs län

Läs mer

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Varför är vi här? Två år med en regional kulturplan som vi byggt tillsammans Gemensam temperaturmätning av kulturområdet Två viktiga processer 2014 era inspel

Läs mer

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik MYNDIGHETEN FÖR KULTURANALYS Sverige behöver en ny kulturvanestatistik Kulturpolitiska rekommendationer 2013:1 Sammanfattning Aktuell och tillförlitlig statistik om hur kultur produceras och konsumeras

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015 Kursintroduktion Karlstad 25 augusti 2015 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com 0733-561223 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna q redogöra för olika skeden i framväxten av kulturpolitiken

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

På vår webb och Facebook informerar vi regelbundet om vad vi gör, publicerar remissyttranden, skrivelser och press- meddelanden ...

På vår webb och Facebook informerar vi regelbundet om vad vi gör, publicerar remissyttranden, skrivelser och press- meddelanden ... Manifest 2014 KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET 10 trender om jämställdhetsarbete i Sverige 1. Prioritering Större i ord än handling En studie med 10 trender som visar tempen på jämställdhetsarbete i Sverige, kontrasterad mot

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

The Swedish system of Contract Archaeology

The Swedish system of Contract Archaeology The Swedish system of Contract Archaeology An analysis of current opinions Appendix 1 Poll questions Poll questions The poll questions are presented in Swedish and translated to English. The images on

Läs mer

pass this on! - din guide till att engagera Presenterar

pass this on! - din guide till att engagera Presenterar Det svenska civila samhället består av cirka 200 000 organisationer. Formerna är ideella, kooperativa och stiftelsestyrda. Tillsammans bärs de upp av ca 32 miljoner medlemskap. Sektorn sysselsätter ca

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6

Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6 Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6 Till föreläsning 1 Sven Nilsson: Kulturens nya vägar, s 106-122, 231-302 Kulturutredningen SOU 2009:16: Grundanalys, kapitel 1-6, s 35-296

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Introduktion Innehåll 1 Inledning... 1 2 Bakgrund... 1 3 Syfte & mål... 2 4 Nyanländ

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Kulturfakta. Kulturmeldingen stakar ut norsk kulturpolitik.

Kulturfakta. Kulturmeldingen stakar ut norsk kulturpolitik. Page 1 of 8 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL)

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sidan 1 (5) REMISSVAR 2016-03-07 D nr Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sammanfattning

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 1(2) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västra Götalandsregionen (VGR) vill gemensamt

Läs mer

Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen

Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen Stockholms läns landsting dnr KUN 2017/707 Kulturförvaltningen Solna den 14 december 2017 Remissvar avseende Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen Filmregion Stockholm-Mälardalen (Filmregionen)

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

In- och omvärldsanalys

In- och omvärldsanalys 2014-12-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/48-879 Kulturnämnden In- och omvärldsanalys Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning En in- och omvärldsanalys har

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Kultur och företagande Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Trender Kultur och media är en tillväxtbransch. I hela samhället kan vi urskilja en rörelse från stora organisationer mot projekt

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Vad motiverar personer till att jobba inom traditionella hantverksyrken?

Vad motiverar personer till att jobba inom traditionella hantverksyrken? Högskolan i Halmstad Sektionen för Hälsa Och Samhälle Arbetsvetenskapligt Program 120 p Sociologi C 41-60 p Vad motiverar personer till att jobba inom traditionella hantverksyrken? En studie om snickare

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Exempel på gymnasiearbete september 2012 Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Ungdomsspråk i spanska bloggar Elevens idé Calle är genuint språkintresserad. Han har studerat spanska,

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Kulturens centrala problem

Kulturens centrala problem Kulturens centrala problem Kurs: Kulturpoli8k måndag 23 maj 2011 Per Bäckström Powerpoint läggs ut på Kurstorget ecer föreläsningen Disposi8on föreläsning/seminarium Diskussion u8från hemuppgicer Kultur

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 SVID, Stiftelsen Svensk Industridesigns, remissyttrande angående Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

Johan Wullt Chef för Media och kommunikation EU-kommissionen Sverige. Magnus Astberg Senior Rådgivare EU-kommissionen Sverige.

Johan Wullt Chef för Media och kommunikation EU-kommissionen Sverige. Magnus Astberg Senior Rådgivare EU-kommissionen Sverige. Johan Wullt Chef för Media och kommunikation EU-kommissionen Sverige Magnus Astberg Senior Rådgivare EU-kommissionen Sverige EU invest - Investeringsplanen EU investerar i Europa och Sverige genom investeringsplanen.

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

Social innovation - en potentiell möjliggörare

Social innovation - en potentiell möjliggörare Social innovation - en potentiell möjliggörare En studie om Piteå kommuns sociala innovationsarbete Julia Zeidlitz Sociologi, kandidat 2018 Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi, teknik

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer