Praktikrapport. En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Praktikrapport. En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad"

Transkript

1 Praktikrapport Praktik vid Utrikesdepartementet, Fredsgatan 6, Stockholm. Enheten för utvecklingspolitik, 20 veckor heltid, augusti 2009 jan Handledare: Erik Jonsson tel , erik.jonsson@foreign.ministry.se En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad Utrikesdepartementet (UD) är det största departementet inom Regeringskansliet, tillsammans med utlandsmyndigheterna utgör departementet Sveriges utrikesförvaltning. Knappt 2500 personer arbetar inom utrikesförvaltningen, en majoritet på utlandsmyndigheterna. UD är uppdelat på geografiska och funktionella enheter. Bland de funktionella enheterna finns tre som arbetar med utvecklingsfrågor och bistånd, enheten för utvecklingspolitik (UD- UP) där jag praktiserade är en av dessa. De två andra enheterna är enheten för multilateralt utvecklingssamarbete (UD-MU) som arbetar med EU:s och FN:s utvecklingssamarbeten och de internationella finansiella institutionerna samt enheten för styrning och metoder i utvecklingssamarbetet (UD-USTYR) som arbetar med myndighetsstyrning, framförallt gentemot Sida. Utrikesminister Carl Bildt är departementschef och den politiska ledningen för UD-UP toppas av biståndsminister Gunilla Carlsson, ministrarna har var sin närmaste tjänsteman; statssekreterare (i utrikesministerns fall kabinettsekreterare), som har den mest frekventa kontakten med handläggarna på UD. Ca 20 personer arbetar på UD-UP, enheten är uppdelad i tre arbetsgrupper, så kallade kluster, men den största delen av arbetsuppgifterna är individuella och klustren fungerar som stöttande arbetsgrupper för diskussion och erfarenhetsutbyte. Utöver klustren finns enhetschef och biträdande enhetschef samt enhetsadministratör. Klustren är uppdelade kring ämnesområdena 1. miljö och klimat, 2. demokrati och mänskliga rättigheter samt 3. Sveriges politik för global utveckling (PGU). UD-UP är en policyskapande enhet med ansvar för policyfrågor som rör utveckling, ett av ansvarsområdena är Sveriges politik för global utveckling (PGU), en samstämmighetspolitik med syfte att göra global utveckling till ett mål för alla politikområden, inte enbart för biståndspolitiken.

2 Hela enheten samlas en gång per vecka för avstämning, klustren träffas var för sig dels en gång per vecka för att diskutera och stämma av sinsemellan, dels en gång per vecka med enhetsledningen för rapportering. Arbetet stäms också av kontinuerligt med den politiska ledningen, i första hand med statssekreterare Joakim Stymne eller biståndsminister Gunilla Carlsson. Inför en sådan föredragning framställer handläggaren en föredragningspromemoria som först ska läsas och kommenteras av enhetsledningen, därefter skickas den till ministerkansliet en dag innan föredragningen. Vid själva föredragningen lämnar ministern eller statssekreteraren kommentarer och frågar också ofta om tjänstemannens synpunkter i frågan. En presentation av din position inom organisationen samt en beskrivning av dina arbetsuppgifter Handläggarna på UD-UP har dels långsiktiga arbetsuppgifter som att samla in underlag till och formulera policyer, till exempel Pluralism policy för Sveriges stöd till det civila samhället i utvecklingsländer inom svenskt utvecklingssamarbete, Dels har de snabba beställningar på underlag och texter som kommer från en dag till en annan, ofta med kort deadline. Jag har varit delaktig i båda typerna av arbetsuppgifter. Jag arbetade tillsammans med PGU-klustret där huvuduppgiften under hösten förutom det extra tryck som Sveriges ordförandeskap i EU innebar var att förbereda den resultatskrivelse om PGU som enheten ska sammanställa och lägga fram för Riksdagen i mars Resultatskrivelsen läggs fram vart annat år och redogör för hur PGU har genomförts hittills. De flesta arbetsuppgifter som jag fick ta hand om handlade om att skriva olika dokument. Det finns en rad olika typer av handlingar som tjänstemännen skriver och jag skrev bland annat utkast till: arbetspapper, faktapromemoria, brevsvar, föredragningspromemoria och regeringskanslibeslut. Den långsiktiga uppgift jag arbetat med under hela praktiktiden är förberedelserna för PGU-resultatskrivelsen. Jag har bidragit i formulerandet av den beställning på textbidrag som skickats ut till olika myndigheter och departement, samt av mallen för den disposition som skrivelsen kommer att följa. Jag har förberett och deltagit i möten med de PGU-verkstäder som finns för varje fokusområde (18 st) med deltagare från departement och myndigheter. Till exempel hölls två möten med PGU-verkstaden för fokusområdet: Hållbar stadsutveckling inom utmaningen Klimatförändringar och miljöpåverkan, jag bjöd in deltagarna och tog emot anmälningar, bokade lokal, tog anteckningar och kontaktade deltagarna efteråt för uppföljning.

3 Ordförandeskapet innebar en ökning av beställningar på underlag inför bi- och multilaterala möten och ibland tal eller talepunkter till ministern i samband med EU-sammankomster, jag har deltagit även i det arbetet. Bland annat skrev jag ett underlag till biståndsministern inför ett möte med organisationen Concord. Dels innehöll underlaget en sammanfattning av den rapport som Concord skrivit angående det svenska och europeiska PCD-arbetet (Policy Coherence for Development, i Sverige: PGU) Concord kritiserade brister i PCD-arbetet och jag sammanfattade kritiken samt skrev frågor och svar till ministern, det vill säga jag formulerade frågor som Concord kunde tänkas ställa utifrån rapporten och svar på dessa. Dessutom bifogade jag ett par formuleringar i taleform om Sveriges ståndpunkt i frågan. Angående PCD-arbetet inkom också ett par frågor via e-post från forskare. Jag skrev då brevsvar till frågeställarna samt arkiverade breven som allmänna handlingar. En av Sveriges största evenemang under ordförandeskapet var European Development Days som organiserades på Älvsjömässan och lockade mer än 6000 deltagare att besöka seminarier och utställningar för att diskutera demokrati, klimatförändringar och finanskrisen utifrån ett utvecklingsperspektiv. Inför tredagarsmötet ansvarade UD-UP för förberedelser av en del av seminarierna och rundabordssamtalen. Jag deltog i arbetet med att utforma underlag för att se till att de svenska prioriteringarna kom upp till diskussion, särskilt inför samtalet om Legal Empowerment of the Poor. En del ansvar vad gäller myndighetsstyrning ligger också på UD-UP. Jag gjorde en genomgång av regleringsbrev och instruktioner för ett antal myndigheter i syfte att undersöka hur ofta och på vilket sätt PGU omnämns. I de fall där PGU saknades skickades en uppmaning till den berörda myndigheten att införa en referens till PGU eller att omformulera föregående års regleringsbrev. Arbetet med myndighetsstyrning gav mig ökad kunskap om hur kommunikationen mellan departement och myndighet går till och om hur trögt det ibland kan vara att få politiska beslut till genomförande. Mycket av det dagliga arbetet gick annars ut på att uppdatera sig i den ständiga strömmen av information om vad som händer på utvecklingsområdet inom politiken både nationellt och internationellt, att delta i möten med enheten samt med andra delar av Regeringskansliet och ofta ta anteckningar, att läsa och kommentera medarbetares arbetspapper och att med jämna mellanrum delta i möten utanför Regeringskansliet till exempel på Sida eller på seminarier organiserade av NGO:s.

4 En sammanfattning av dina erfarenheter av praktikperioden Tiden vid UD-UP har varit mycket lärorik, arbetsuppgifterna har varit varierande och jag tycker att jag fått en god inblick i hur arbetet på ett departement går till. De egenskaper som är användbara för en tjänsteman är att snabbt kunna överblicka och kategorisera information, att arbeta självständigt med ganska lite feed-back från ledningen, men samtidigt att vara flexibel i fråga om de politiska signaler och krav som då och då kommer uppifrån. Att vara analytisk och allmänbildad är också fördelar men framförallt att ha en mycket god språklig förmåga. När ett dokument upprättas gäller det att ha stilistisk förmåga att avgöra hur informationen bäst uttrycks och sammanfattas, olika typer av handlingar kräver olika ton och ansats och för en ny medarbetare är det svårt att avgöra vad som passar i vilket sammanhang. En annan erfarenhet är att det går för en enskild tjänsteman att göra skillnad, genom att följa utvecklingen inom ett visst politikområde och föra in kommentarer så fort tillfälle ges kan man öka uppmärksamheten kring det område man arbetar med. En intressant diskussion som pågått på UD-UP under min tid där gällde tjänstemannens roll i relation till den politiska ledningen. Initialt kom jag in med en förväntan om att gränsen mellan det politiska och det tjänstemannamässiga skulle vara tydlig. Jag föreställde mig att substans och sakkunnighet skulle finnas på departementet och att den politiska dimensionen skulle finnas på ministerkansliet. Till exempel tänkte jag att ett dokument som kom från UD-UP skulle gå genom en politisering på ministerkansliet innan det nådde ministern och allmänheten. I själva verket skrivs en del av politiken redan av handläggaren, vid flera tillfällen har kollegor skrivit politiska tal till biståndsministern som sedan lästs upp oförändrade. Reflektioner kring praktiken och/eller praktikplatsen ur ett statsvetenskapligt perspektiv Glappet mellan universitet och arbetsliv kändes stort i början av praktiktiden, jag kom till Utrikesdepartementet relativt oförberedd på vad arbetet egentligen skulle innebära och hur mycket arbetssättet skulle skilja sig från det akademiska angreppssätt som jag lärt mig under studieåren. Men på det teoretiska planet har de statsvetenskapliga studierna ändå varit användbara. Eftersom UD-UP är en policyskapande enhet, där övergripande politiska mål formuleras, har en teoretisk statsvetenskaplig bakgrund varit användbar för att förstå frågeställningar och ämnesområden. Genom till exempel PGU och de ansatser till samstämmighetspolitiska åtgärder som finns även inom EU och andra multilaterala organ, kan man ana en koppling till teoretiska resonemang inom statsvetenskapen. Man skulle kunna

5 tolka samstämmighetspolitiken som ett exempel på det som Innes & Booher 1 kallar en deliberativ förhandlingsmodell, ett angreppssätt som kan ge långsiktigt hållbara lösningar på samhällsproblem där flera olika intressenter har olika utgångspunkt och önskemål. Innes & Boher visar genom empiriska exempel hur frågor som inledningsvis sett olösbara ut kommit till konsensusbeslut och dessutom fått en mängd andra positiva följder så som ökad respekt sinsemellan samhällsgrupper och användbara nätverk för fortsatta samarbeten. Samstämmighetspolitiken syftar till ett liknande mål. Elenor Oestroms 2 resonemang om kollektiva resurser skulle också kunna användas för att förstå PGU och hur den bör tillämpas. Det skulle också vara intressant att analysera arbetet på UD-UP utifrån institutionell teori om hur institutioner och individer skapar varandra och samhällets strukturer. Till exempel skulle man kunna utgå ifrån Guy Peters teori om hur individer och institutioner skapar varandra hur det då skapas strukturer i det dubbla relationsutbyte som uppstår. 3 Man skulle också kunna använda Kerstin Jacobsons teorier om betydelsen av soft law i samband med institutioners förmåga att påverka samhället och andra institutioner, hon menar att i de normer och vanor som uppstår i ett samhälle genom språkbruk, lärande och kunskapsbyggande skapas system som styr samhällen och politiken genom convergence snarare än coersion. Det innebär att samhället styrs av normer och vad som anses rätt snarare än av regler, lagar och tvång. 4 UD- UP:s huvuduppgift är att skapa policydokument som just fungerar på detta lärande och kunskapsbyggande sätt. Policydokumenten är inte formellt tvingande på något sätt utan ska vägleda till exempel Sidas arbete med samarbetsländerna inom det svenska biståndet. De poliydokument som produceras på UD-UP innehåller många infallsvinklar som kan förstås ur ett statsvetenskapligt perspektiv, till exempel utvecklingsteorier om demokratisering, civilsamhällets roll, empowerment och genderfrågor. Under min praktiktid lanserade biståndsministern öppna biståndet eller 100- dagarsinitiativet. I samband med en korruptionsskandal inom biståndet gick Gunilla Carlsson ut med ett program som skulle strama upp förfaranden inom biståndet, minska andelen biståndspengar som hamnar i (eller bidrar till) korruption och öka öppenheten gentemot allmänheten. Initiativet väckte en del motstånd inte minst inom Sida och Regeringskansliet 1 Innes, J. & D. Booher (2003) Collaborative policymaking: governance through dialogue 2 Ostrom, Elinor (1990) Governing the Commons: The Evolution of Institutions for Collective Action (Cambridge: Cambridge University Press) 3 B. Guy Peters, Institutional Theory in Political Science: The New Institutionalism, (2005), s Kerstin Jacobsson, Soft regulation and the subtle transformation of states: the case of EU employment policy, (2004) s. 356 ff.

6 och diskussionen som följde väckte frågor om effektivitet och legitimitet, demokrati, samt inte minst agendasättande, medias och den enskilda politikerns roll i politikskapandet. Innehållet i förslaget om det öppna biståndet skulle vara tacksamt att analysera utifrån ett statsvetenskapligt perspektiv.

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

Praktikrapport Verksamhet

Praktikrapport Verksamhet Praktikrapport Namn: Viktor Norén Arbetsgivare: Utrikesdepartementet Enheten för säkerhetspolitik Praktikperiod: 23 januari 2012 8 juni 2012 (heltid) Handledare: Henric Råsbrant Adress: Fredsgatan 6, 111

Läs mer

FAKTA. Arbetsgivare Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM). Internationellt Affärsfrämjande (IA).

FAKTA. Arbetsgivare Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM). Internationellt Affärsfrämjande (IA). HT-08/09 Utrikesdepartementet KURSRAPPORT Yrkesförberedande Praktik FAKTA Arbetsgivare Utrikesdepartementet, Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM). Internationellt Affärsfrämjande (IA).

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11 Kommittédirektiv Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Dir. 2013:11 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013 Sammanfattning Regeringen inrättar en kommitté

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet Bilaga 1 Promemoria Utrikesdepartementet 2007-05-11 Utkast Enheten för utvecklingspolitik (UP) Enheten för exportfrämjande inre marknaden (FIM-PES) Bakgrundspromemoria till: Handlingsplan för ökad samverkan

Läs mer

Riktlinjer för dialog och samverkan mellan Utrikesdepartementet samt utlandsmyndigheterna och civilsamhällesorganisationer inom utvecklingssamarbetet

Riktlinjer för dialog och samverkan mellan Utrikesdepartementet samt utlandsmyndigheterna och civilsamhällesorganisationer inom utvecklingssamarbetet Riktlinjer för dialog och samverkan mellan Utrikesdepartementet samt utlandsmyndigheterna och civilsamhällesorganisationer inom utvecklingssamarbetet Förord Syftet med dessa riktlinjer är att ge vägledning

Läs mer

Examinationsrapport. Yrkesförberedande praktik på Utrikesdepartementets EU-enhet

Examinationsrapport. Yrkesförberedande praktik på Utrikesdepartementets EU-enhet Stockholms Universitet Statsvetenskapliga institutionen Masterprogrammet HT 2009 Examinationsrapport Yrkesförberedande praktik på Utrikesdepartementets EU-enhet 1. Allmän information om praktiken Arbetsgivare:

Läs mer

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm YTTRANDE 1(5) 2014-02-12 Ärendenummer: 2014-000015 Utrikesdepartementet (U-STYR) 103 39 Stockholm Remissvar: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Sida anser att regeringens ambition att öka tydligheten

Läs mer

Praktikrapport. European Commission Delegation to Albania VT09. En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad

Praktikrapport. European Commission Delegation to Albania VT09. En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Yrkesförberedande praktik, 30 hp- VT 2009 Praktikrapport European Commission Delegation to Albania VT09 Allmänna data om praktiken Praktikplats:

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport Praktikrapport Praktik - Fackförbundet SKTF Omfattning: 2010-09-01-2011-01-21. 20 veckor (30 hp), heltid. Handledare: Besöks-/Postadress: Therese Svanström Andersson, Stabschef SKTF. 08-7896533 / 070-2983244

Läs mer

2012-10-25. Statsrådsberedningen. Kommunikationspolicy för Regeringskansliet. Inledning. Därför ska Regeringskansliet kommunicera

2012-10-25. Statsrådsberedningen. Kommunikationspolicy för Regeringskansliet. Inledning. Därför ska Regeringskansliet kommunicera 2012-10-25 Statsrådsberedningen Förvaltningschefens kansli Kommunikationspolicy för Regeringskansliet Inledning Denna policy riktar sig till medarbetarna i Regeringskansliet och är vägledande i det dagliga

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Yrkesförberedande praktik - praktikrapport

Yrkesförberedande praktik - praktikrapport - praktikrapport Arbetsgivare: Global Utmaning Praktikperiod: september 2010 januari 2011, heltid Handledare: Johan Danielson, kanslichef och Christina Rådelius, programchef Adress: Birger Jarlsgatan 27,

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2015-12-16 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning

Läs mer

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet Utdrag Protokoll RK 89 2008-02-28 FA2008/390/STAB Statsrådsberedningen Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet (1 bilaga) Bakgrund Miljöledningsarbetet är en viktig

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling)

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning Ministerrådet Enheten för Europeiska unionen Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) den 26 oktober 2015 Biståndsministrarnas

Läs mer

Sydgruppen: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverna, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, SAARC

Sydgruppen: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverna, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, SAARC Praktikrapport 1. Allmän information Utrikesdepartementet (UD), Enheten för Asien- och Oceanien Sydgruppen: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverna, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, SAARC Postadress: Utrikesdepartementet,

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Masterprogrammet i statsvetenskap

Masterprogrammet i statsvetenskap PRAKTIKRAPPORT Praktikplats: Sveriges ambassad i Prag Period: 2010-09-06-2011-01-21 (20 veckor) Omfattning: Heltid Handledare: Rolf Ericsson, Ambassadråd Telefon: +420 220 313 226 E-post: rolf.ericsson@foreign.ministry.se

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

2) En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad

2) En allmän presentation av arbetsplatsen och hur dess verksamhet är organiserad Namn: Sveriges ambassad i Kuala Lumpur Praktikperiodens längd: (Heltid) 2/8-2010 27/12-2010, 20 veckor Handledare: Jenny Wigh Adress: 8th floor, Plaza OSK, Mail Box No. A5, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur

Läs mer

vid regeringssammanträde UF2009/39553/UP 1 bilaga

vid regeringssammanträde UF2009/39553/UP 1 bilaga Protokoll III:3 vid regeringssammanträde 2009-06-11 UF2009/39553/UP Utrikesdepartementet Inrättande av ett råd för Näringsliv och Utveckling 1 bilaga Ärendet Sverige ska bli bättre på att ta tillvara det

Läs mer

Praktikrapport. - En redogörelse för praktikperioden på Ernst & Young.

Praktikrapport. - En redogörelse för praktikperioden på Ernst & Young. Praktikrapport. - En redogörelse för praktikperioden på Ernst & Young. Klara Löwenberg Handledare: Monica Andersson Stockholms Universitet Yrkesförberedande praktik VT-2012 Innehållförteckning 1. Allmän

Läs mer

Min tidigare utbildning består av en fil.mag.examen med statsvetenskap och Europakunskap.

Min tidigare utbildning består av en fil.mag.examen med statsvetenskap och Europakunskap. Praktikrapport Praktikplats: EU-nämnden, kansliet Sveriges Riksdag Riksgatan 2 100 12 Stockholm Tidigare utbildning Min tidigare utbildning består av en fil.mag.examen med statsvetenskap och Europakunskap.

Läs mer

Praktikrapport. Statsvetenskapliga institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Yrkesförberedande praktik VT 2011 Handledare: Monica Andersson

Praktikrapport. Statsvetenskapliga institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Yrkesförberedande praktik VT 2011 Handledare: Monica Andersson Praktikrapport Arbetsgivare: Utrikesdepartementet, Stockholm Praktikperiod: januari 2011 juni 2011, heltid Handledare: AnnaCarin Platon, Departementssekreterare, diplomat, generalist Adress: Gustav Adolfs

Läs mer

Expertgruppens verksamhetsstrategi

Expertgruppens verksamhetsstrategi EBA Expertgruppen för biståndsanalys 2013-11-06 Expertgruppens verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver den strategi beträffande verksamheten som expertgruppen har valt för att utföra det givna uppdraget.

Läs mer

Politik för global utveckling

Politik för global utveckling 2014:1 Politik för global utveckling Regeringens gemensamma ansvar? MISSIV DATUM DIARIENR 2014-01-21 2013/170-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2013-06-27 UF2013/38842/UD/USTYR Regeringen Utrikesdepartementet

Läs mer

Manual för policystyrning av det svenska utvecklingssamarbetet

Manual för policystyrning av det svenska utvecklingssamarbetet REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Arbetspapper Enheten för styrning och metoder i utvecklingssamarbetet Enheten för utvecklingspolitik Manual för policystyrning av det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Praktikrapport. Yrkesförberedande praktik vid Migrationsverkets internationella strategienhet/eu-samordning

Praktikrapport. Yrkesförberedande praktik vid Migrationsverkets internationella strategienhet/eu-samordning Stockholms universitet Statsvetenskapliga institutionen Masterprogrammet ht 2009 Praktikrapport Yrkesförberedande praktik vid Migrationsverkets internationella strategienhet/eu-samordning Allmän information

Läs mer

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige 1. Inledning CONCORD Sveriges uppdrag är att inom ramen för EU:s utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik bedriva påverkans- och informationsarbete med fokus

Läs mer

Praktikrapport inom kursen Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning ht 2011

Praktikrapport inom kursen Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning ht 2011 moa.lindvert@gmail.com Praktikplats: Miljödiplomeringsgruppen, avdelningen Stadsmiljö på Miljöförvaltningen Göteborgs stad Adress: Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23 414 59 Göteborg Inriktning på tidigare

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2016-11-01 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning.

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Seminariet tar avstamp i Europeiska temaåret för utvecklingssamarbete 2015 EYD2015.

Seminariet tar avstamp i Europeiska temaåret för utvecklingssamarbete 2015 EYD2015. PRESSMEDDELANDEFRÅNINTERCULT 2015&11&05 Europa Direkt Intercult bjuder in till Seminarium om Bistånd och migration om EU, Sverige och bistånd Fredag den 13 november kl 13.00-15.00 på Europahuset, Regeringsgatan

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs Universitet

Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs Universitet Praktikrapport Utvecklingsavdelningen, Stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda, Göteborgs Stad Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning, 30hp HT 2013 Kvalificerad arbetspraktik med

Läs mer

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför?

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Allt vi konsumerar (handlar, använder) kommer någonstans ifrån och tar vägen någonstans när vi har förbrukat det. Vi människor köper och använder mer än vi behöver.

Läs mer

Gemensamt ansvar Sveriges politik för global utveckling (PGU, prop. 2002/2003:122), bet: 2003/04:UU3, rskr 2003/04:122.) 2

Gemensamt ansvar Sveriges politik för global utveckling (PGU, prop. 2002/2003:122), bet: 2003/04:UU3, rskr 2003/04:122.) 2 2016-04-18 Utrikesdepartementet Utrikesdepartementets handlingsplan för genomförande av Politiken för global utveckling (PGU) 2016 Inledning Gemensamt ansvar Sveriges politik för global utveckling (PGU

Läs mer

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Varför en svensk strategi för standardisering? Sverige behöver en nationell strategi för standardisering. Utan en tydlig gemensam målsättning riskerar vi

Läs mer

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel

Praktikrapport. Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikrapport Organisation: Stockholmsregionens Europakommitté (SEU) i Bryssel Praktikperiodens längd och omfång: 1 september 2010 21 december 2010, heltid Handledare: Madelen Charysczak, Avenue Marnix

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Hanteringen av allmänna handlingar - åtgärdsförslag

Hanteringen av allmänna handlingar - åtgärdsförslag Promemoria 2018-02-28 UD2017/19974/RS Utrikesdepartementet Hanteringen av allmänna handlingar - åtgärdsförslag Den 4 december 2017 gav utrikesministern rättschefen i uppdrag att samla en arbetsgrupp med

Läs mer

UF2010/52459/UP (delvis)

UF2010/52459/UP (delvis) Protokoll 2 2010-10-18 UF2010/52459/UP (delvis) Utrikesdepartementet Arvodering Håkan Jarskog 2010 Ärendet International IDEA är en oberoende mellanstatlig organisation vars 25 medlemsländer representerar

Läs mer

Det här är Utrikesdepartementet. Utrikesdepartementet. Det här är. Kontaktuppgifter

Det här är Utrikesdepartementet. Utrikesdepartementet. Det här är. Kontaktuppgifter Kontaktuppgifter Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Besöksadress: Gustav Adolfs torg 1 E-post till UD: ud.registrator@regeringskansliet.se E-post med allmänna frågor om UD samt beställning av UD:s informationsmaterial:

Läs mer

Politik för hållbart företagande

Politik för hållbart företagande Utrikesutskottets yttrande 2015/16:UU4y Politik för hållbart företagande Till näringsutskottet Näringsutskottet beslutade den 21 januari 2016 att bereda utrikesutskottet tillfälle att yttra sig över skrivelse

Läs mer

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Slutlig rev Kommenterad dagordning rådet 2017-05-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Ansvarigt statsråd: Sven Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av

Läs mer

Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik

Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik 1. Praktikens innehåll Eftersom målet med praktiken är att du ska bli förtrogen med arbetsmiljön och samverka med de andra anställda i verksamheten bör du ha egna

Läs mer

Bilaga 2. Metodbeskrivning. 1.1 Urval av fallstudier

Bilaga 2. Metodbeskrivning. 1.1 Urval av fallstudier Bilaga 2 Bilaga till rapport Myndigheternas information och samråd i EU-frågor. En fördjupad analys av 12 myndigheters delaktighetsarbete (2019:11). Metodbeskrivning 1.1 Urval av fallstudier Av uppdraget

Läs mer

Hej och välkomna till Europakunskap!

Hej och välkomna till Europakunskap! Hej och välkomna till Europakunskap! Kursen Europakunskap är en statsvetenskapskurs. Statsvetenskapliga perspektiv dominerar kursen, men även vi använder oss även av historiska, ekonomiska, geografiska

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Utvärdering av påverkan av ILO:s deklaration om social rättvisa för en rättvis globalisering, 2008

Utvärdering av påverkan av ILO:s deklaration om social rättvisa för en rättvis globalisering, 2008 Yttrande Utvärdering av påverkan av ILO:s deklaration om social rättvisa för en rättvis globalisering, 2008 Genom remiss den 28 maj 2015 har Svenska ILO-kommittén anmodats att yttra sig angående en utvärdering

Läs mer

Offentlig politik och styrning i ett marknadsanpassat samhälle

Offentlig politik och styrning i ett marknadsanpassat samhälle LINKÖPINGS UNIVERSITET Uppdaterad: 2014-09-08 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Statsvetenskap 3 Lisa Hansson (lisa.hansson@liu.se) Offentlig politik

Läs mer

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling 2016 Bridging the GAP Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling Bridging the GAP 2016 Eva Åkesson, rektor Uppsala universitet Inledning Att lärande och utbildning

Läs mer

10420 Stockholm. Uppdraget ska utföras i enlighet med bilagan.

10420 Stockholm. Uppdraget ska utföras i enlighet med bilagan. 2 2 Regeringsbeslut 11:2 REG ER! N G EN 20 15-07-09 UD2015/1620/USTYR Utrikesdepartementet STATSKONTORET Statskontoret Box 8810 10420 Stockholm Dnr Avd 2015-08- 12 Sign: Uppdrag till Statskontoret att

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord Regeringsbeslut III:3 2010-11-04 UF2010/46581/USTYR Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan 2011-2013 1 bilaga Ärendet För att det svenska biståndet effektivt och ändamålsenligt ska kunna bidra

Läs mer

Praktikrapport. Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 + 372 640 56 00. Sveriges ambassad. Pikk 28, 150 55 Tallinn, Estland

Praktikrapport. Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 + 372 640 56 00. Sveriges ambassad. Pikk 28, 150 55 Tallinn, Estland Praktikrapport Praktikplats Ambassaden Tallinn Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 Handledare Kontaktuppgifter Anna Hamrell anna.hamrell@foreign.ministry.se + 372 640 56 00 Sveriges

Läs mer

Anna Lindhs Minnesfond

Anna Lindhs Minnesfond Anna Lindhs Minnesfond Praktikrapport Omfattning: Handledare: Adress: 10 veckor heltid Charlotta Åsell, verksamhetsledare c/o Kulturhuset Box 164 14 103 27 Stockholm (ny adress sedan 12 jan 2009) Telefonnummer:

Läs mer

Praktikrapport. Praktikplatsen. Praktikplats. Utbildningsbakgrund

Praktikrapport. Praktikplatsen. Praktikplats. Utbildningsbakgrund Göteborgs universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning VT 2011 Lena Widefjäll lenawidefjall@hotmail.com Praktikrapport Praktikplats FN:s livsmedels-

Läs mer

Riksdagens utredningstjänst

Riksdagens utredningstjänst Riksdagens utredningstjänst 1) Riksdagens utredningstjänst, Utvärderings- och forskningsfunktionen. Längd 20 veckor. Från 25 augusti 2008 till 16 januari 2009. Heltid. Handledare; Lars Eriksson, 08-786

Läs mer

Praktikrapport från Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet

Praktikrapport från Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet Inledning Praktikrapport från Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet Den 29 augusti 2005 påbörjade jag en sjutton veckors lång praktik vid Göteborgs universitet på Statsvetenskapliga

Läs mer

Praktikrapport. Dokumentation och redogörelse från min praktik på Ekonomistyrningsverket VT Karolin Persson

Praktikrapport. Dokumentation och redogörelse från min praktik på Ekonomistyrningsverket VT Karolin Persson Praktikrapport Dokumentation och redogörelse från min praktik på Ekonomistyrningsverket VT 2012 Innehållsförteckning Allmänna data om praktiken... 2 Ekonomistyrningsverkets organisation och uppgifter...

Läs mer

Agenda varför vänta?

Agenda varför vänta? Agenda 2030 - varför vänta? Upplägg Vem är jag och vad gör jag? European Youth Parliament Milleniemålen Världen: var är vi nu? Introduktion till Agenda 2030 Ramverket Utgångsläget Uppföljning Ansvar på

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

Master s Programme in International and European. Relations. 120 hp. Relations F7MER Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum

Master s Programme in International and European. Relations. 120 hp. Relations F7MER Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-01235 1(8) Master s Programme in International and European Relations 120 hp Master s Programme in International and European Relations F7MER Gäller från: 2018 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling Sofia Östmark Kansliet för strategi- och framtidsfrågor Kristina Persson Minister för strategi- och framtidsfrågor Stärka de långsiktiga inslagen

Läs mer

En översikt över Regeringskansliets arbetsuppgifter, organisation och viktigare arkivserier finns i Regeringskansliets arkivbeskrivning.

En översikt över Regeringskansliets arbetsuppgifter, organisation och viktigare arkivserier finns i Regeringskansliets arkivbeskrivning. Promemoria 2016-08-26 FA2016/01035/JA Förvaltningsavdelningen Juridik- och affärsenheten Arkiv- och registratursektionen Beskrivning över Regeringskansliets allmänna handlingar enligt 4 kap. 2 offentlighets-

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 2014-12-04 Kursfakta Kursens namn Inom program / fristående

Läs mer

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com Praktikrapport Emil Levin emil_levin@hotmail.com Arbetsplatsen Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Kungsgatan 13 205 15 Malmö Bakgrund Min utbildningsbakgrund är en kandidatexamen

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer

Arbetsformer

Arbetsformer Arbetsformer 2014-2017 Delmi Delegationen för migrationsstudier ska verka i en anda av öppenhet och utveckla transparenta arbetsformer. Delegationen inrättades enligt kommittédirektiven (2013:102) för

Läs mer

Checklista för handledning vid praktik

Checklista för handledning vid praktik Checklista för handledning vid praktik Innan praktikanten börjar Innan praktikanten börjar behöver verksamheten vara förberedd. Det är viktigt att utse roller, vem eller vilka som är handledare och vilken

Läs mer

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk

Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Exempel på gymnasiearbete september 2012 Exempel på gymnasiearbete inom humanistiska programmet språk Ungdomsspråk i spanska bloggar Elevens idé Calle är genuint språkintresserad. Han har studerat spanska,

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

Praktikrapport ht 2011

Praktikrapport ht 2011 Praktikrapport ht 2011 Praktikant: Sanna Friberg Utbildning: Utvecklingsstudier E-mail: sannafriberg@hotmail.com Praktikplats: Individuell Människohjälp, lokalkontoret i Stockholm Adress: Västgötagränd

Läs mer

Regeringen har den 11 juni 2009 beslutat att inrätta ett Råd för Näringsliv och Utveckling (UF2009/39553/UP).

Regeringen har den 11 juni 2009 beslutat att inrätta ett Råd för Näringsliv och Utveckling (UF2009/39553/UP). Protokoll 1 2010-02-03 UF/2010/3358/UP Utrikesdepartementet Förordnande av ledamöter i Rådet för Näringsliv och Utveckling Regeringen har den 11 juni 2009 beslutat att inrätta ett Råd för Näringsliv och

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Vill du kunna problematisera vad som händer nu i världen FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling, klimatförhandlingar, fiskepolitik, markrofferi.

Vill du kunna problematisera vad som händer nu i världen FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling, klimatförhandlingar, fiskepolitik, markrofferi. hmanekolog? Är d en potentiell hmanekolog? Har d ett intresse för hållbar tveckling, hållbara städer, natrresrser, eko-aktivism, mänskliga och djrens rättigheter, miljöpolitik och styrning? Är d bekymrad

Läs mer

Verksamhetsplan för CONCORD Sverige 2015

Verksamhetsplan för CONCORD Sverige 2015 Verksamhetsplan för CONCORD Sverige 2015 1. Inledning CONCORD Sverige är en gemensam plattform för 54 svenska bistånds- och utvecklingsorganisationer, och utgör den svenska nationella plattformen inom

Läs mer

PRAKTIKRAPPORT. Presentation av praktikplatsen

PRAKTIKRAPPORT. Presentation av praktikplatsen Yrkesförberedande praktik, 30 hp Masterprogrammet i statsvetenskap (HT08) Statsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet PRAKTIKRAPPORT Arbetsplats: Omfattning: Handledare: Adress: Sveriges riksdag

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

Praktikrapport från praktik vid Sveriges ambassad i Addis Abeba, Etiopien

Praktikrapport från praktik vid Sveriges ambassad i Addis Abeba, Etiopien Statsvetenskapliga institutionen Stockholms Universitet Handledare: Monica Andersson Isabelle Gebretensaye Praktikrapport från praktik vid Sveriges ambassad i Addis Abeba, Etiopien 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Hur omsätter vi dessa i verksamheten och i det praktiska arbetet med brukarna?

Hur omsätter vi dessa i verksamheten och i det praktiska arbetet med brukarna? Vi blir mer säkare och tryggare i arbetet som visar sig gentemot brukarna. Blandningen någorlunda Vi pratar och diskuterar kring den nyunna kunskapen Föreläsningar, semenarium. Att vi är öppna för nya

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.3.2018 COM(2018) 167 final 2018/0079 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att på unionens vägnar godkänna den globala pakten för säker,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer