1(8) Yttrande Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för länsveterinärer Box Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(8) Yttrande Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för länsveterinärer Box Stockholm"

Transkript

1 1(8) Yttrande Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för länsveterinärer Box Stockholm Yttrande till kontrollrapport Antal katter Kattcenter har ett befintligt tillstånd för att hålla 42 katter i lokalen på Grovstavägen ansökte vi om ett utökat tillstånd i och med att nya utrymmen skulle användas tillfälligt och Länsstyrelsen har varit på plats och kontrollmätt, samt ställt kompletterande frågor, för att allt skulle blir rätt och riktigt. Med det utökade tillståndet skulle 10 katter kunna hållas i jourhem och ytterligare 15 katter i de nya tillfälliga utrymmena på Grovstavägen 2. Det skulle ge Kattcenter tillstånd att få hålla 67 katter. Det nya tillståndet är en viktig del av vår åtgärdsplan för att lösa punkterna i föreläggandet. Man kunde tycka att Länsstyrelsen borde ha överseende med att inget beslut ännu tagits i det ärendet trots att det gått snart fyra månader sedan ansökan? Om vi hade haft ett beslut om ett utökat tillstånd, så hade antalet katter i jourhem och i de nya utrymmena inte varit en fråga vid kontrollen eftersom antalet katter i katthemmets lokal vid tillfället hållits långt under det tillåtna i väntan på det utökade tillståndet. Vid Länsstyrelsens kontroll fanns det 28 katter i katteriet varav 4 var under 3 månader, vilket ger ett totalt antal på 26 individer. I karantän fanns 10 katter varav 4 var under tre månader, vilket då kan räknas till 7 individer. I undangömmet huserade inga katter vid tillfället för kontrollen. Detta ger ett antal på 33 katter som hölls i den lokal som normalt får hålla 42 katter. Tretton (13) katter hade placerats i ett annat boende för att få tillgång till den föreskrivna större ytan på 2,0 kvm per katt, vilket också meddelats till Länsstyrelsen och som även tillstånd sökts för En viktig del i vår handlingsplan innan utbyggnaden av nya katteriet är klar.

2 2(8) Åtta (8) katter fanns i jourhem, varav tre (3) av de katterna var bokade för att bli adopterade och stanna kvar permanent i respektive jourhem. Något som också tillstånd sökts för Länsstyrelsen informerades även om att Sallie och Sluggo, skulle flytta nästföljande förmiddag och att Maple och Hazel skulle flytta 1/2. Rättelse angående antal katter Av katterna i box 8 är det två av kattungarna som är syskon och var under tre månader vid länsstyrelsens kontroll. De räknas då som en individ. Länsstyrelsen har angivit deras födelsedata fel i rapporten och räknat dem som två individer. Utrymme Länsstyrelsen ser allvarligt på att Kattcenter inte rättat sig efter föreläggandet. Hur resonerar Länsstyrelsen? Har vi inte tydligt visat att alla katter har tillgång till de föreskrivna 0,7 kvm? Att de katter som ska ha 2,0 kvm har det? Kattcenter har redogjort, både skriftligt och muntligt, att de katter som har bott längre än tre månader och som bor i katteriet har tillgång till 2,0 kvm per katt genom att de under om- och utbyggnaden får tillgång till det föreskrivna utrymmet och det med råge, genom att de får nyttja sin egen box, utrymmet utanför boxen och även de andra boxarna som är öppna. Vi anser att vi tydligt har visat att vi gett katterna det utrymme som de ska ha enligt föreskrifterna för permanent hållning. Hur kan Länsstyrelsen anse annat? Eftersom box 8, som är 3,45 kvm, inte kan husera tre vuxna katter och fem kattungar, under och strax över tre månader, hölls den därför öppen dygnet runt. Katterna får då ytterligare tillgång till 11 kvm, vilket ger en totalyta på 14,45 kvm. Det ger varje katt tillgång till 1,80 kvm. Det visar tydligt att de som behöver 0,7 kvm får det och de som behöver 2,0 kvm även får tillgång till det, samt att den totala ytan är större än 6,0 kvm. Man hade kunnat dela upp kattungarna i olika boxar, men vi ansåg att det hade hämmat deras utveckling eftersom de skapat en stabil familjegrupp tillsammans och var trygga. Den enklaste och bästa lösningen var därför att hålla boxdörren öppen. När då även box 9 är öppen läggs det till ytterligare 3,2 kvm, vilket ger en yta på nästan 18 kvm och de aktuella katterna får då automatisk tillgång till 2,0 kvm per katt och den totala ytan är större än 6,0 kvm. När även box 5, 6 och 7 är öppna har vi en total yta på cirka 25,5 kvm. Lägger man då till utrymmet för 3-4:an, som är strax under 10 kvm och som stått öppen, så kan det inte finnas några som helst tvivel på att katterna har sina föreskrivna utrymmen.

3 3(8) Föreskrifterna för antalet katter som får hållas tillsammans i grupp har här följts till punkt och pricka. Exempel: Rättelse angående utrymmen Vi tycker att det är märkligt att Länsstyrelsen fortsätter att räkna kattungar som vuxna individer. En kattmamma med en kull kattungar räknas som två individer enligt 12 Kap 3 SJVFS 2008:5, vilket gör att Länsstyrelsens beräkningar av utrymme per katt blir fel i box 1 där honan Stella bodde med sina två ungar, Solan och Shirley, som då var under tre månader och de tre räknas därför som två individer. Tillsammans med hanen Pommy blev de tre individer. Box 1 är 2,45 kvm/3 individer = 0,82 kvm per katt, vilket gör att Länsstyrelsens beräkning av att dessa fyra katter endast skulle ha tillgång till 0,61 kvm/katt inte är riktig. I box 9 är det endast Ralle och Hardy som ska ha tillgång till 2,0 kvm. Sallie har bott i ett omvårdnadshem med sina ungar och kom till katthemmet efter sin kastrering, vilket betyder att hon ännu inte hade behov av 2,0 kvm. Milan hade varit utadopterad från 12-veckors ålder och kom tillbaka till katthemmet Han skulle därför heller inte ha tillgång till 2,0 kvm.

4 4(8) Vi menar att Länsstyrelsen har gjort en felaktig bedömning gällande punkterna 1-2 och att de punkterna ska anses som åtgärdade eftersom det inte finns några tvivel på att katterna har tillgång till de måttföreskrifter som är gällande. Punkt 3 Vi har meddelat Länsstyrelsen via mail att när vi målat i 3-4:an har katterna, av ganska naturliga skäl, varit instängda i boxarna under de timmar som det tagit för färgen att torka, vilket har rört sig om mellan 4-8 timmar vid 6 tillfällen under januari månad. När den nya väggen och dörren byggdes till 3-4:an kunde katterna hållas ute helt från den delen när det skulle målas och därmed har boxarna till de berörda katterna hållits öppna 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Ämnar Länsstyrelsen verkligen göra den bedömningen att katterna förvaras i bur bara för att de vid max sex tillfällen hållits helt inne i sina boxar så att en förbättring kunde ske i lokalen? Vi menar att Länsstyrelsen inte sett till helheten när de gjort sin bedömning gällande punkt 3 eftersom det inte rört sig om att de berörda katterna ständigt stängts in under lång tid. Lagligt hade det varit bättre för oss om vi stuvat in de berörda katterna i varsin transportbur och transporterat dem till och från veterinären under den tid som färgen torkade. Trots att detta inte skulle varit det bästa för katterna. Att de nu på detta sätt kunde ligga helt ostört i en box med hyllor och fönster, ha tillgång till toalåda, mat och vatten och vara stressfria under några timmar än att förvaras i en transportbur på väg till en okändplats, som skapar en oerhörd stress och att under den tiden inte ha tillgång till toalåda, mat och vatten är vad vi förstår att föredra om man ser till Länsstyrelsens inställning? Att Länsstyrelsen säger att punkt 1-3 inte är åtgärdade anser vi vara en felaktig bedömning, som i förlängningen kan ge otroligt stora negativa konsekvenser för verksamheten. Punkt 4 Punkt 4 är delvis åtgärdad. Länsstyrelsen syftar här på katterna Ragnhild och Rose som kommit tillbaka till oss från sitt jourhem. Hur kan Länsstyrelsen göra en bedömning om att en katt lider genom att spendera några minuter i samma rum som katten?

5 5(8) Många är vi som har katter som går upp i rök när vi får främmande. Det kan ta många besök innan en katt känner sig bekväm att komma fram när en viss människa befinner sig hemma. Att kräva att en blyg katt ska komma fram och vara jättekelig på någon minut med en främmande människa är för mycket begärt. Det hade varit en mer trovärdig bedömning om Länsstyrelsens inspektörer hade satt sig ner i en fåtölj och suttit där och bara varit en tid, för att observera katterna. Hur katterna interagerar med varandra och hur de alla kommit fram inom några minuter från det att det är lugnt i rummet. Att använda lek och godis för att få katterna att slappna av. Istället kommer man snabbt in i rummet, går runt och tittar, mäter rummen och tar kort. Inspektörerna har även stora prassliga overaller på sig och skoskydd som frasar när de går. Inget som dessa katter har sett innan. De rör sig snabbt mot de blyga katterna de vill titta närmare på och ger dem en negativ bedömning för att de går undan, gömmer sig eller fräser. Rose och Ragnhild Länsstyrelsens inspektörer ville att verksamhetschef Cecilia Arnström skulle närma sig Rose för att de ville se hur Rose uppträdde. Hela situationen var konstlad och katterna i rummet var redan osäkra och något uppstressade eftersom två nya personer precis kommit in i rummet. Rose morrade och visade att hon var osäker. Något som måste få vara helt okej; att få förmedla sina känslor. Rose låg stilla. Hon var avslappnad, men misstänksam. Rose låg stilla när Cecilia Arnström hade sin hand några centimeter ifrån henne. Rose fräste och förmedlade att hon tyckte att hon kände sig osäker och misstänksam på våra motiv. Sedan avtog morrandet. Det hade slutat helt om Rose hade fått några fler minuter på sig. Det hade gått ännu bättre om lek eller godis erbjudits. Att på denna korta konstlade uppvisning bedöma att Rose inte är hanterbar visar bara på att Länsstyrelsens inspektörer har otillräckliga kunskaper av kattens behov och beteende. Att ta ett kort på en stressad Ragnhild som tagit till tryggheten uppe i en trappa ger heller inte en rättvis bedömning av henne och enbart genom det bedöma att hon heller inte är omplaceringsbar och på så sett ge dessa båda katter en dödsdom. Länsstyrelsen har skrivit i ett yttrande till Förvaltningsrätten att en katt, som uppvisar obehag och ovilja att interagera med människor, samt inte är hanterbar, inte ska omplaceras. Länsstyrelsen gjorde också bedömningen att en katt som kunde hanteras av djurhållaren skulle bedömas som hanterbar och därmed per automatik vara omplaceringsbar.

6 6(8) Ingen av dessa två katter visar obehag vid den dagliga tillsynen och skötseln. De är avslappnade, nyfikna och följer med runt och ska vara där vi är när vi städar. De tar båda godis ur handen. Ragnhild går att klappa om man tar det lugnt, medan Rose inte vill bli klappad. Något som inte ska ses som ett krav. De är båda hanterbara av djurhållaren. Se filmen i bilaga 1 som visar katternas vardag. Bara för att de uppvisade ett obehag, men ändå var lugna, vid ett snabbt möte med Länsstyrelsens inspektörer ska dessa två katter bedömas som inte omplaceringsbara? Och då dömas till avlivning? Vi motsätter oss starkt denna bedömning! Vi menar att Länsstyrelsen har gjort en felaktig bedömning gällande punkt 4 och att dessa två katter ska ses som omplaceringsbara. Slutord Vi kan inte annat än uppleva det som att Länsstyrelsen motarbetar oss. Varför vägrar Länsstyrelsen att räkna med det extra utrymme som finns utanför boxarna? Det ger på så sätt en mycket missvisande bild av att de katter som ska ha tillgång till 2,0 kvm inte har det. Länsstyrelsen tar inte hänsyn till att vi ansökt om ett utökat tillstånd med 25 katter och att det kommer att ske ytterligare en utökning av tillståndet när nya katteriet är färdigställt. Länsstyrelsen menar att vi förvarar katter permanent i bur bara för att katterna under januari månad varit tillfälligt instängda i boxarna under 4-8 timmar vid max sex tillfällen medan nymålad färg skulle torka. Länsstyrelsen räknar återigen vid denna kontroll kattungar under tre månader som vuxna individer. Vi skulle vilja att Länsstyrelsen såg till helheten. Något som borde vägas in i bedömningen. Speciellt med tanke på de ödesdigra konsekvenser Länsstyrelsens sätt att tolka fakta har för verksamhetens fortsatta existens. Norrtälje, den 22 mars 2013 Cecilia Arnström Jan Arnström Bilaga: Bilder på Rose och Ragnhild

7 7(8) Bilaga 2 Kattcenters bild av Rose

8 8(8) Kattcenters bild av Ragnhild Länk till filmer på Rose och Ragnhild:

Yttrande 2013-12-04. Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm

Yttrande 2013-12-04. Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm Yttrande 2013-12-04 Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm Yttrande till underrättelse 282 10049 2013 Vi skulle vilja att du prioriterar tillståndet

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Att tänka på innan start 1. Tillstånd 2. Myndighetskontakter 3. Karantän 4. Minimimått på burar, boxar, rum mm 5

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Att tänka på innan start 1. Tillstånd 2. Myndighetskontakter 3. Karantän 4. Minimimått på burar, boxar, rum mm 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att tänka på innan start 1 Tillstånd 2 Myndighetskontakter 3 Karantän 4 Minimimått på burar, boxar, rum mm 5 Journaler, Kontrakt, Avtal mm 6 Skygga och/eller förvildade katter 7 TNR

Läs mer

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna Hund och katt i bur så säger djurskyddsreglerna Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet

Läs mer

Tillstånd för verksamhet med katt

Tillstånd för verksamhet med katt Foto: Rose-Marie Åkerström Tillstånd för verksamhet med katt ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med katt Du kan behöva tillstånd för din kattverksamhet

Läs mer

Svarsblankett till REMISS /17

Svarsblankett till REMISS /17 1(12) Datum 2019-04-08 Remissinstansens dnr: 5.2.17-7727/17 Remissinstans Svenska Djurskyddsföreningen Svarsblankett till REMISS 5.2.17-7727/17 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande

Läs mer

Personalpolitikens övergripande mål är attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser Utdrag ur Kommunfullmäktigemål 2010-2012

Personalpolitikens övergripande mål är attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser Utdrag ur Kommunfullmäktigemål 2010-2012 Personalpolitikens övergripande mål är attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser Utdrag ur Kommunfullmäktigemål 2010-2012 65 FÖRUTSÄTTNINGAR VARFÖR ETT FUNKTIONSPROGRAM 66 Personalens rum Att få stänga

Läs mer

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R Katt Jordbruksinformation 16 2008 Uppdaterad september 2009 Foto: Jessica Svärd Djurskyddsbestämmelser KATT Om djurskyddsbestämmelserna... 3 Nyheter... 3 Djurskydd

Läs mer

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer ANMÄLAN - om verksamhet Enheten för försöksdjur Läs instruktioner till hur du fyller i blanketten på sidan 5 8 innan du fyller

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt Jordbruksinformation 3 2011 Djurskyddsbestämmelser Katt Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Nya regler 5 Djurskydd för katter 6 Skötsel av katter 6 Utrymmen

Läs mer

Kan Du Hundspråk? En Frågesport

Kan Du Hundspråk? En Frågesport Kan Du Hundspråk? En Frågesport Hundar kommunicerar främst genom kroppsspråk, lukt och läten. Det är en bra idé att lära sig grunderna inom detta område för att kunna förstå hunden bättre. Testa att svara

Läs mer

Tillstånd för verksamhet med hund. ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm

Tillstånd för verksamhet med hund. ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med hund ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med hund Du kan behöva tillstånd från Länsstyrelsen för din hundverksamhet om

Läs mer

Roslins väg 12 B Malmö MALMÖ. Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för länsveterinärer Box STOCKHOLM

Roslins väg 12 B Malmö MALMÖ. Länsstyrelsen i Stockholms län, enheten för länsveterinärer Box STOCKHOLM AC Cedergrens Juridiska Byrå Roslins väg 12 B Malmö 2013-07-22 217 55 MALMÖ Tel nr: 0737-04 93 73 E-post: ccedergren@gmail.com Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 STOCKHOLM ÖVERKLAGANDE Klagande:

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Hantering av rädsla med katten som exempel

Hantering av rädsla med katten som exempel Hantering av rädsla med katten som exempel Detta är översikten från en 90-minuters föreläsning om hur man bäst förebygger och minskar rädsla hos katt. Men sluta inte läsa här resonemangen går att tillämpa

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

Villkor vid användning av offentlig plats för uteserveringar

Villkor vid användning av offentlig plats för uteserveringar Villkor vid användning av offentlig plats för uteserveringar Villkorsbilaga US 2019, gäller med giltigt polistillstånd. Har du frågor om villkoren? Kontakta ansvarig markupplåtare på trafikkontoret, namn

Läs mer

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd:

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd: Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om uppfödning,

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Morris

Djurdoktorn: Linus och Morris SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. En dag när han är på väg till sin mamma som är veterinär, hör han ljud i buskarna. Han hittar en kattmamma och två kattungar. Den ena kattungen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Myntan INSPIRATION MÖJLIGHETERNAS VÅNING TYRESÖ. Inredningsförslag plan 3 Master Suite Guest & Things The Hangout Lounge.

Myntan INSPIRATION MÖJLIGHETERNAS VÅNING TYRESÖ. Inredningsförslag plan 3 Master Suite Guest & Things The Hangout Lounge. Myntan TYRESÖ Inredare DuoCo Hustyp 6 rok 160 kvm fördelat på 3 plan Inredningsförslag plan 3 Master Suite Guest & Things The Hangout Lounge INSPIRATION MÖJLIGHETERNAS VÅNING 3D-bilderna i denna folder

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot katter

Läs mer

Att tänka på som volontär

Att tänka på som volontär Att tänka på som volontär 31 Januari 2018 Inför helgen, kolla gärna med personalen om vilka katter det finns och var de sitter så att ingen katt missas samt få veta om det är något speciellt. Hämta nyckeln

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD Målsättning Det är viktigt för oss att ha en tydlig målsättning, eftersom att det kan vara svårt att få ihop till när hela gruppen är närvarande. Vi känner att vi ville börja

Läs mer

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress Information Gällande regler: 16 Djurskyddslagen (SFS 1988:534). Läs mer på sista sidan. Sida 1 av 8 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Android /ios 6-9 år. Klara Nordin & Kristina Huttunen

Android /ios 6-9 år. Klara Nordin & Kristina Huttunen Android /ios 6-9 år Klara Nordin & Kristina Huttunen Innehållsförteckning 1. Game Outline 2. Gameplay En alldeles egen kanin...... att ta hand om... att tävla med... som växer... att fixa för 3. Game World

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ VID FOTOGRAFERING

ATT TÄNKA PÅ VID FOTOGRAFERING ATT TÄNKA PÅ VID FOTOGRAFERING Vart äger fotograferingen rum? Vi kommer överens om vart ni önskar fotografera. Jag har ett gäng utvalda platser där jag vet förutsättningarna utifrån ljus och väder men

Läs mer

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-21 Dnr: 08-10862 17 Konkurrensavdelningen Tove Källberg 08-678 56 63 tove.kallberg@pts.se Telenor Sverige AB Box 4247 102 65 Stockholm Saken Beslut om avslag

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(6) Katt Allmän Katt 27 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Katt 28 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Katt 29 Tillsyn sker av katterna

Läs mer

Villkor. Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet.

Villkor. Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet. Tillfälliga parker är till för att öka utrymmet för vistelse i den offentliga miljön, genom att fördela om utrymmet. Har du frågor om villkoren? Kontakta ansvarig markupplåtare på trafikkontoret, namn

Läs mer

Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt

Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Länsstyrelsen i Skåne Specialist inom djurtransport & slakt Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt https://www.animalrights.nl/animal-rights-filmt-mishandeling-van-varkens-slachthuis-tielt

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Ulrika Forshell, laboratorieveterinär Enhet för Virologi, Immunbiologi och parasitologi Parasitologisk diagnostik Vad är en katt? Har minimalt flockbeteende

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

BRF MÅNSKENET, NORRKÖPING

BRF MÅNSKENET, NORRKÖPING 2 RoK, 69,0 kvm Lägenhet 1-1001, Plan 1 2 RoK, 54,5 kvm Lägenhet 2-1002, Plan 1 3 RoK, 81,5 kvm Lägenhet 3-1003, Plan 1 3 RoK, 81,5 kvm Lägenhet 4-1101, Plan 2 2 RoK, 54,5 kvm Lägenhet 5-1102, Plan 2 3

Läs mer

11-03-13 Arbetsmiljöverket Distriktet i Linköping Stefan Wistrand. Ny föreskrift

11-03-13 Arbetsmiljöverket Distriktet i Linköping Stefan Wistrand. Ny föreskrift 1 Ny föreskrift AFS 2008:17 Arbete med djur Trädde i kraft 1 juli 2009 Gäller alla som har anställd personal Gäller även för egenföretagare när teknisk anordning används samt när ex. veterinär, semin,

Läs mer

BRF NORRSKENET, NORRKÖPING

BRF NORRSKENET, NORRKÖPING 2 RoK, 69,0 kvm Lägenhet 1-1001 2 RoK, 54,5 kvm Lägenhet 2-1002 3 RoK, 81,5 kvm Lägenhet 3-1003 3 RoK, 81,5 kvm Lägenhet 4-1101 2 RoK, 54,5 kvm Lägenhet 5-1102 3 RoK, 81,5 kvm Lägenhet 6-1103 3 RoK, 81,5

Läs mer

Anmälare: Svenska Ridsportförbundet via Andrea Barth, verksamhetschef Sport & Tävling

Anmälare: Svenska Ridsportförbundet via Andrea Barth, verksamhetschef Sport & Tävling SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET Disciplinnämnden (DIN) Ärende nr 2018:13 A, B och C Saken: Start trots startförbud Anmälare: Svenska Ridsportförbundet via Andrea Barth, verksamhetschef Sport & Tävling Ryttare:

Läs mer

DOM. ;.u*% TUsi Å *-> 1 11. edaelaa i Sundsvall. KLAGANDE Said Ali Hassani, 930623-3272 Avd. 31, Rättspsykiatriska kliniken Box 350 783 27 Säter

DOM. ;.u*% TUsi Å *-> 1 11. edaelaa i Sundsvall. KLAGANDE Said Ali Hassani, 930623-3272 Avd. 31, Rättspsykiatriska kliniken Box 350 783 27 Säter KAMMARRÄTTEN I SUNDSVALL DOM ;.u*% TUsi Å *-> 1 11 edaelaa i Sundsvall Sida l (2) Mål nr 287-13 KLAGANDE Said Ali Hassani, 930623-3272 Avd. 31, Rättspsykiatriska kliniken Ombud och offentligt biträde:

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

INLÄRNING. (en av pavlovs stackars hundar med salivuppsamlaren inopererad i mungipan)

INLÄRNING. (en av pavlovs stackars hundar med salivuppsamlaren inopererad i mungipan) INLÄRNING Ivan Pavlov, nobelpristagare, psykolog, forskare. I början av 1900 talet gjorde Pavlov ett psykologiskt test som nog många känner igen som "Pavlovs hundar" Han mätte mängden saliv på hundar när

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Beslut Diarienr 1 (5) 2017-04-05 2239-2016 Hotel Stureplan AB Box 55955 102 16 Stockholm Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11 Startboxträning Ellinor Rasmusson 2012-10-11 1 Inledning Jag har valt att skriva om startboxträning, då jag tycker att det är en viktig del av unghästarnas träning. Jag vill lära mig mer om det för att

Läs mer

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2014-03-14 Dnr 8.7.4-44536/2013 1(4) Avdelning mitt Solveig Segerholm SoIveig.Segerholm@ivo.se Sökande Malmö stad Stadsområdesnämnd Söder 205 80 Malmö Motpart Trelleborgs

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

LagEfterlevnadsKontroll (LEK)

LagEfterlevnadsKontroll (LEK) Dokumentation LagEfterlevnadsKontroll (LEK) Notisum AB Box 146 421 22 VÄSTRA FRÖLUNDA 08-614 22 00 Dokumentation Rättsnätet 2014/05/27 1 Inledning Företag och organisationer som är ISO 14001-certifierade

Läs mer

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi/se YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi/se YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkitekt: Kontakta oss för att få ditt itunes App Store-presentkort på 100 kr för att använda till appar till din iphone och ipad! Länk på sidan 1 Puucomp Frihet att koncentrera

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Jag blev frisk av kärlek. Cecilia Johansson

Jag blev frisk av kärlek. Cecilia Johansson Jag blev frisk av kärlek Cecilia Johansson 1 Jag blev frisk av kärlek Copyright 2012, Cecilia Johansson Ansvarig utgivare: Cecilia Johansson Framställt på vulkan.se ISBN 978-91-637-1519-8 2 Räddningen

Läs mer

Ett tågprojekt växer fram

Ett tågprojekt växer fram Ett tågprojekt växer fram Tuppens utvärdering ht18/vt19 Fokus under året Mål från läroplanen Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla - nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

Läs mer

BASKUNSKAP OM HUNDAR En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder

BASKUNSKAP OM HUNDAR En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder BASKUNSKAP OM HUNDAR En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Teorin i Hundskola.NU! 1.0 i sammanfattning Tanken om respons Hundar lär sig av det som är lönsamt. Ett beteende som ger respons av något

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade; SFS 2012:940 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Hur ska konsumenterna få bättre information om täckning?

Hur ska konsumenterna få bättre information om täckning? Hur ska konsumenterna få bättre information om täckning? 12 maj 2014 Anna Montelius Post- och telestyrelsen Regeringens uppdrag till PTS och Konsumentverket Bättre täckningskartor Bättre information om

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv

Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv FÖR BARNENS SKULL Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv Maria.Bangura_Arvidsson@soch.lu.se, id hl Socialhögskolan, l Lunds universitet it t Föreläsningen Familjerätts-

Läs mer

Slakt och avlivning. Viktigt med rätt kunskaper. Bultpistol eller annat skjutvapen

Slakt och avlivning. Viktigt med rätt kunskaper. Bultpistol eller annat skjutvapen Slakt och avlivning Viktigt med rätt kunskaper När djur förs till slakt och när de slaktas, ska de skonas från onödigt obehag och lidande. Djur som är skadade, har svårt att gå eller röra på sig ska avlivas

Läs mer

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Gudrun Abascal, chefsbarnmorska BB Stockholm När man väntar tillökning eller nyligen har blivit förälder vill många göra i ordning

Läs mer

Välkommen till Familjehuset!

Välkommen till Familjehuset! Välkommen till Familjehuset! Vad är Familjehuset? Familjehuset är ett akut- utrednings- och behandlingshem för barn och föräldrar. Andledningen till att en familj kommer till Familjehuset varierar. Det

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Hund Allmän Hund 32 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Hund 33 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Hund 34 Tillsyn sker av hundarna

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Fråga oss dekal räkning

Fråga oss dekal räkning Du använder stadens mark för din uteservering. För att få göra det ska du följa villkoren här. Villkoren finns för att: alla ska kunna använda gator, trottoarer och torg på bästa sätt, även personer som

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 3 Det vardagliga vansinnet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Buba veterinär Avnr 41511tv1 Programvinjett Programmanus /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ -Tjena. Vem är du? Vad ska vi göra med dig? /Buba böjer

Läs mer

Utlåningsregler för idét och sektionens inventarier 2.0. Styrelsen

Utlåningsregler för idét och sektionens inventarier 2.0. Styrelsen för idét och sektionens inventarier 2.0 Styrelsen 30 november 2010 1 Tillåtna låntagare idét får lånas ut till Teknologkåren vid LTH (TLTH), fria föreningar under TLTH, sektioner inom TLTH, medlemmar i

Läs mer

Gå ett steg framåt för varje fråga du svarar på. Mål. Start. Leg. logoped Julia Andersson

Gå ett steg framåt för varje fråga du svarar på. Mål. Start. Leg. logoped Julia Andersson Gå ett steg framåt för varje fråga du svarar på. Mål Start Leg. logoped Julia Andersson Hur ser du ut när du är frustrerad? gör dig frustrerad. Hur ser du ut när du är generad? gör dig generad. Hur ser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA.

DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA. DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA. Är det jobbigt hemma? Ibland kan det kännas som att du är helt ensam i världen. Som att ingen varken vill eller kan förstå. Dina föräldrar kanske

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND FÖR VERKSAMHET MED HÄST, SÄLLSKAPSDJUR ELLER PÄLSDJUR Har du en djurhållning eller verksamhet med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1992:986) om statlig bostadsbyggnadssubvention; SFS 2006:1586 Utkom från trycket den 9 januari 2007 utfärdad den 21 december 2006. Regeringen

Läs mer

Kapitel 1. Kattungen. "Nu går jag till skolan!" sa jag. "Hej då! " "Hej då Bella!". När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante.

Kapitel 1. Kattungen. Nu går jag till skolan! sa jag. Hej då!  Hej då Bella!. När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante. Guldskatten Kapitel 1 Kattungen Klockan var halv 7 på morgonen. Idag var det 12/1. Jag skulle flytta. Fast egentligen ville jag inte flytta. Väckarklockan ringde, och jag gick upp ur sängen och tog på

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder. Belöningar FÖR HUNDAR

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder. Belöningar FÖR HUNDAR BELÖNINGSKUNSKAP En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder Belöningar FÖR HUNDAR Vad är en belöning? För att ännu bättre förstå hur hundar tänker, ska vi gå igenom vad som kan vara belöningar för

Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------- Socialtjänstlag (2001:453) 6 kap. Vård i familjehem och i hem för vård eller boende Allmänna bestämmelser om vård utanför

Läs mer

Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön

Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön Att barn- och ungdomsanpassa den fysiska miljön Kanske en fåtölj eller nåt att sitta i och så här, och sedan att det var litet annan rolig tapet eller någonting så att det blev litet mer hemmakänsla. Så

Läs mer

Kastrera den du älskar

Kastrera den du älskar Kastrera den du älskar En broschyr om hur du som kattägare tar hand om din katt på bästa sätt. Katten har inte nio liv Du som är kattägare har ansvar för din katt. Det är ett lagbrott och djurplågeri att

Läs mer

Villkor för uteserveringar

Villkor för uteserveringar Villkor för uteserveringar Villkorsbilaga US 2015 Innehållsförteckning Du får inte bygga golv 2 Avgränsning (staket) 2 Allt ska få plats innanför avgränsningen 2 Rullstolar ska kunna komma in 3 Nödutgångar

Läs mer

KLAGANDE Sarab Bashar Sinhareeb Sinhareeb, 19890518. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut 2009-05-08, se bilaga l Dnr 11-194848

KLAGANDE Sarab Bashar Sinhareeb Sinhareeb, 19890518. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut 2009-05-08, se bilaga l Dnr 11-194848 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I STOCKHOLM 2010-05-05 UM11701-10 Migrationsdomstolen Meddelad! Enhet 22 Stockholm Sida l (3) KLAGANDE Sarab Bashar Sinhareeb Sinhareeb, 19890518 Ombud: Advokat Michel Barmoro

Läs mer

Måla med lackfärger. Väck liv i dina möbler och snickerier

Måla med lackfärger. Väck liv i dina möbler och snickerier Måla med lackfärger Väck liv i dina möbler och snickerier Måla med lackfärger Med Beckers lackfärger kan du måla de flesta snickerier inomhus som fönster, dörrkarmar, dörrar, fotlister och skåpluckor.

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

SVEMO TA - ÖVERGÅNGAR

SVEMO TA - ÖVERGÅNGAR 2016 Accessdata AB Storgatan 5 614 30 Söderköping Tel. 011-13 22 00 www.accessdata.se Reviderad: 2016-06-03 Innehållsförteckning Såhär ser processen ut... 2 Förare: Begär övergång... 3 Klubbadministratör:

Läs mer

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 Det var en torsdag klockan 13.30 som jag förväntansfull stod utanför dörren som leder in till Casa Dei Bambini. Jag har i många år längtat tills den dagen jag skulle

Läs mer

ADHD vad är det? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON

ADHD vad är det? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON ADHD vad är det? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD ÄR DET? 1. Jag har ADHD 2. Vad är ADHD? 3. Symtomen 4. Impulskontrollen 5. Självkontroll 6. Exekutiva funktioner 7. Medicinering

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning. Prövning av om mäklaren har fullgjort sin skyldighet att lämna uppgifter om driftskostnader

Läs mer