INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Att tänka på innan start 1. Tillstånd 2. Myndighetskontakter 3. Karantän 4. Minimimått på burar, boxar, rum mm 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Att tänka på innan start 1. Tillstånd 2. Myndighetskontakter 3. Karantän 4. Minimimått på burar, boxar, rum mm 5"

Transkript

1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att tänka på innan start 1 Tillstånd 2 Myndighetskontakter 3 Karantän 4 Minimimått på burar, boxar, rum mm 5 Journaler, Kontrakt, Avtal mm 6 Skygga och/eller förvildade katter 7 TNR 8 Djurhemsföreningen 9

2 ATT TÄNKA PÅ INNAN START 1. Viktigt är att ni är många som vill arbeta med detta. Du orkar inte driva ett djurhem ensam! Djuren måste ha tillsyn flera gånger per dag, årets 365 dagar. Det finns ingenting som heter helgledigt på ett djurhem. Även julafton-, nyårsafton-, midsommarafton m fl storhelger måste det finnas människor som tar hand om djuren. Börja gärna med att ta kontakt med djurskyddsinspektören, som finns på länsstyrelsen, och berätta om dina tankar på att starta ett djurhem. Djurskyddsinspektörerna känner ofta till vilka problem som finns med hemlösa och förvildade katter och hon/han kanske blir glada över att få hjälp med dessa problem. Kanske kan hon/han också ge tips på en lämplig lokal och ev möjligheter att få någon form av bidrag. Kontakta också en veterinär och berätta om dina planer. Bra veterinärkontakt är ett måste. Du behöver ha kontakt med en veterinär som kan ställa upp akut, dit du får komma snabbt eller att veterinären kan komma till djurhemmet med kort varsel. Kanske kan du få rabatterade priser. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att driva ett djurhem (se Tillstånd). Kunskapskrav Den som startar ett katthem efter den 1 november 2008 skall enl SJVFS 2008:05, 3 kap, 10 ha nedanstående kunskaper: Kattens beteendebehov och etologi Problemkatter och problemkattägare Stress hos katt Smittspridning Djurskyddslagstiftningen Raskunskap Enklare kattsjukvård Praktik

3 TILLSTÅND 2. Enligt 16 i djurskyddslagen krävs tillstånd för djurhemsverksamhet. Detta tillstånd söks hos länsstyrelsen. Tillståndet är kopplat till lokalerna, vilket innebär att om djurhemmet flyttar till nya lokaler eller om befintliga lokaler utökas, måste nytt tillstånd sökas. Innan tillstånd ges görs en inspektion av lokalerna. Denna inspektion görs av personal från länsstyrelsen. Vid ansökan om anslutning till Djurhemsföreningen skall kopia av tillståndet skickas med (se Djurhemsföreningen).

4 MYNDIGHETSKONTAKTER 3. Det är mycket viktigt med goda myndighetskontakter. Djurskyddsinspektören, länsveterinären och polisen är viktiga samarbetspartners och man bör jobba på att få bra kontakt med dem. För det mesta är det lätt att få bra kontakt med dessa myndigheter eftersom det ger bra utbyte för båda parter. Kanske kan man till och med säga att djurhemmen och myndigheterna faktiskt är beroende av varandra för att kunna lösa kattproblemet. Djurskyddsinspektören finns på länsstyrelsen och är en viktig samarbetspartner. Hon/han känner ofta till problemen med hemlösa och förvildade katter. Likaså känner hon/han oftast till var/om det finns djursamlare i din kommun och/eller i ditt län. Det är också länsstyrelsen som handhar vanvårdsärenden och är de som utfärdar djurförbud. Polismyndigheten är en annan myndighet som det är bra att ha ett bra samarbete med. Vid t ex vanvårdsärenden är det polisen, som tillsammans med djurskyddsinspektören, går in i bostäder. Djurhemspersonal har inte rättighet att, utan sällskap av polis och/eller djurskyddsinspektör, gå in i bostäder där misstanke om vanvård finns. Finns sådan misstanke måste du kontakta djurskyddsinspektören.

5 KARANTÄN 4. Karantän är den viktigaste lokalen i hela djurhemmet. De flesta djurhem får, förr eller senare, tyvärr in smittosamma sjukdomar. Om man då inte beaktat nedanstående regler är det mycket stor risk att smittan sprider sig till alla djur och att allt material, från golv till tak, måste brännas. Smittan kan också sprida sig från karantän till övriga lokaler och samtliga djur drabbas. En katt skall sitta i karantän minst 2-3 veckor för att förhindra smittspridning. Under karantäntiden skall katten hållas under noga uppsikt och vid tecken på sjukdom skall katten snarast veterinärundersökas. Under karantäntiden sker lämpligen vaccinationer, kastrationer, id-märkningar mm. I karantän skall katterna inte ha kontakt med varandra. Undantaget är, naturligtvis, mamma med ungar eller katter som hittats tillsammans. Varje box/bur/rum skall ha egna mat- och vattenskålar, lådor, spadar, sand mm. Varje box/bur/rum skall också ha egna skyddskläder och skyddsskor/skyddstossor, liksom egna städmaterial. Om boxar/burar/rum gränsar till varandra så måste det vara heltäckande material mellan dem, så att katterna inte får kontakt med varandra. Detta heltäckande material måste vara saneringsbart. Regler för karantän skall sitta anslagna på väl synlig plats i lokalen. I karantän skall finnas saneringsvätska, t ex Virkon, och handdesinfektionsvätska. När du går från en box/bur/rum till en annan, är det viktigt att tvätta händerna med handdesinfektionsvätska. Detsamma gör du innan du lämnar karantän. Leksaker, klösbrädor mm är lämpligen i plast eller annat saneringsbart material. Man kan också ha slitna, kastfärdiga saker i karantän. Sådant som man kan kasta utan att det svider i plånboken. Boxar/burar/rum skall hålla minst de mått som djurskyddslagen anger (se Minimått). Materialet i karantän måste vara av sådant slag att det lätt kan saneras med Virkon eller liknande saneringsvätska. Lämpligt material är Formplyfa och Plexiglas. Det skall finnas nattlampa eller belysning som kan dämpas, så det fungerar som nattlampa. Varje box/bur/rum skall ha hyllplan där en kattmamma kan vila utan sina ungar. Värme samt varmt och kallt vatten skall naturligtvis finnas i karantän.

6 MINIMIMÅTT PÅ BURAR, BOXAR, RUM mm 5. Från och med den 1 maj 2008 gäller nya minimimått, enligt nedan. Enl Jordbruksverkets författningssamling, SJVFS 2008:05, saknr L 102, 3 kap, 12 skall minimimåtten för hållande av katter vara: Tak: Minsta/kortaste sida: Golvyta: 1,9 m 1,2 m 1,5 kvm Om flera katter hålls i boxen skall varje katt ha tillgång till minst 0,7 kvm. Hona med ungar räknas som två katter.

7 JOURNALER 6. Direkt ett djur kommer in till djurhemmet skall en journal över djuret upprättas. Lämpliga uppgifter är: Datum när djuret kom in. Var djuret hittades och av vem. Kön, färger, teckningar. Djurets status (ev skador mm). När djuret veterinärundersökts och vad som gjorts vid besöket hos/av veterinären. Djurhemmen har olika typer av journaler. På Djurhemsföreningen finns det ett häfte med förslag och tips på hur bl a en journal kan se ut. KONTRAKT, AVTAL MM Djurhemmen har olika typer av Avtal/Kontrakt som tecknas mellan djurhemmet och köpare. På Djurhemsföreningen finns det ett häfte med förslag och tips på hur bl a dessa kan se ut.

8 SKYGGA OCH/ELLER FÖRVILDADE KATTER 7. Skygga katter En katt som gått hemlös länge blir lätt skygg för människor. Har katten haft ett bra hem tidigare så går det ofta att få den social igen, men det kräver stort tålamod, mycket tid och att man har plats på katthemmet. Det kan vara svårt att se skillnaden på en skygg och en förvildad katt. Några katthem sätter gränsen vid om katten går att ta i en transportbur eller om man måste använda fälla. De räknar en katt som förvildad om fälla måste användas. Förvildade katter Vissa grupperingar inom kattföreningar hävdar att alla förvildade katter blir tama med hjälp av socialiserings- och rehabiliteringsprogram, dvs även vuxna förvildade katter som är födda ute och aldrig haft någon närmare kontakt med människor. Många som jobbat länge med detta, år, har dock andra erfarenheter. De har stor erfarenhet av förvildade katter och har använt sig av alla tänkbara råd och tips för att få förvildade katter tama, utan att lyckas. Detta trots att de jobbat med samma katt(er) hela tiden. När det gäller förvildade katter menar vi att: - Kattungar under 8 veckor blir i regel helt tama. - Tama kattungar som senare blivit förvildade blir snart tama igen. - Katter födda ute, men med god kontakt med människor som matat dem ute sedan de varit små, blir mer eller mindre tama. Oftast blir de dock tama endast med dem som matar dem (varför de kan definieras som förvildade) och blir således svåra att omplacera hos nya människor. - Vuxna förvildade katter, som är födda ute utan närmare kontakt med människor, blir aldrig tama, bara stressade av människokontakt. Ett katthem är en tillfällig bostad för hemlösa katter. Meningen med ett katthem är att katterna skall placeras ut i nya hem efter kastrationer, id-märkningar, vaccinationer mm. Ett katthem är alltså inte något varaktigt hem för fd hemlösa katter. Ingen katt mår bra av att vara rädd och stressad 24 timmar/dygn. Förutom att det är enormt stressande för dessa katter att bli instängda, upptar de också en plats på katthemmet under lång tid. Det betyder att man inte kan ta in tama, sociala katter som då riskerar att också bli förvildade.

9 TNR (Trap, Neuter, Return = fånga, kastrera, släppa tillbaka) 8. TNR går ut på att fånga in förvildade katter, kastrera och id-märka dem och sedan släppa ut dem igen. Denna metod ställer vi oss tveksamma till, även om utfodring av katterna sker. Det är svårt att få en förvildad katt att gå in i en fälla två gånger (första gången var ju vid infångandet för kastrering mm). Nya skador och sjukdomar tillkommer efter utsläppandet och det är mycket svårt att fånga in katterna igen för att åtgärda detta. Det är också svårt att upptäcka skador mm på de förvildade katterna. Det betyder att det blir svårt att åtgärda sjukdomar och skador på dessa katter. Enligt 9 i Djurskyddslagen är man skyldig att göra detta på sin katt. Eftersom de förvildade katterna, som fångas in enligt TNR-metoden, blir id-märkta och registrerade på en ägare, riskerar denna ägare alltså att åtalas för vanvård/djurplågeri.

10 DJURHEMSFÖRENINGEN 9. När djurhemmet är klart, tillstånd införskaffats och du känner att du skulle behöva träffa likasinnade i landet och/eller behöva stöd i din verksamhet, kan du ansöka om anslutning till Djurhemsföreningen (DHF). Medlemsavgiften är 500:- och är en engångsavgift. Kopia av tillståndet skall skickas in tillsammans med ansökan om anslutning. Som ansluten till DHF har du möjlighet att närvara vid Utbildningsdagarna, som är årligen återkommande. Dessa utbildningsdagar är förlagda till olika platser i landet och pågår vanligen en lördag-söndag i september. Utbildning, mat och logi är kostnadsfri för två personer per förening. Föreningen betalar dock själv för resan till och från utbildningsorten. Bidrag till resan kan sökas hos DHF, för förening som inte anser sig ha råd att delta under dagarna pga resekostnaden. På utbildningsdagarna träffar du människor från djurhem i hela landet och deltagarantalet brukar vara stort. Du kan också söka ekonomiska bidrag från DHF, dock inte till själva driften av djurhemmet. Behöver du rusta upp karantän, ekonomisk hjälp till tvättmaskin eller annat så kan du ansöka om det hos DHF. Som ansluten föreningen får du tidningen DjurhemsNytt dig tillskickad. I denna tidning finns adresser mm till andra anslutna föreningar, tips, nyheter och mycket annat smått och gott. När du skickat in din ansökan om anslutning så får du besök av två representanter från DHF. Dessa tittar på verksamheten, lokalerna mm och de kan ge tips och råd om du behöver det. Till nästkommande styrelsemöte på DHF tas din ansökan upp igen och beslut fattas om anslutning eller om du behöver ändra något för att bli ansluten. Gå gärna in på DHF:s hemsida, där du kan läsa mer

Starta djurhem Uppdaterad 2015 03 29

Starta djurhem Uppdaterad 2015 03 29 Sida 1 av 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Att tänka på innan start 2 Tillstånd 3 Myndighetskontakter 4 Karantän 5 Minimimått på burar, boxar, rum mm 6 Journaler, Kontrakt, Avtal mm 7 Skygga och/eller förvildade

Läs mer

KATTHEMSVERKSAMHET I SVERIGE

KATTHEMSVERKSAMHET I SVERIGE KATTHEMSVERKSAMHET I SVERIGE sammanställd efter en enkät med 27 svenska katthem Göteborgs Katthjälp, juni 2008 Syfte Syftet med vår enkät är att få en bild av hur katthemsverksamheten ser ut vad gäller

Läs mer

Tillstånd för verksamhet med katt

Tillstånd för verksamhet med katt Foto: Rose-Marie Åkerström Tillstånd för verksamhet med katt ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med katt Du kan behöva tillstånd för din kattverksamhet

Läs mer

Yttrande 2013-12-04. Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm

Yttrande 2013-12-04. Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm Yttrande 2013-12-04 Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm Yttrande till underrättelse 282 10049 2013 Vi skulle vilja att du prioriterar tillståndet

Läs mer

Att tänka på som volontär

Att tänka på som volontär Att tänka på som volontär 31 Januari 2018 Inför helgen, kolla gärna med personalen om vilka katter det finns och var de sitter så att ingen katt missas samt få veta om det är något speciellt. Hämta nyckeln

Läs mer

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228 Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2012-04-03 Handläggare Miljöinspektör Ingela Gammelby Direkttelefon 040-34 20 48 Ärende: 525:00842-2012 Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens

Läs mer

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE Polisen informerar Hundägare Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. Mina skyldigheter som hundägare Djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, ges tillräckligt med foder,

Läs mer

1(8) Yttrande Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för länsveterinärer Box Stockholm

1(8) Yttrande Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för länsveterinärer Box Stockholm 1(8) Yttrande 2013-03-22 Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm Yttrande till kontrollrapport 282-3122-2013 Antal katter Kattcenter har ett befintligt tillstånd

Läs mer

Liten handbok för djurhem

Liten handbok för djurhem Liten handbok för djurhem 1 2 Foto: Birgitta Wiberg Att starta djurhem Fundera på hur ni vill arbeta med ert djurhem. Kan ni arbeta med alla slags djur? Ska ni inrikta er på bara katter eller kanske bara

Läs mer

Ansökan för upphittat hemlöst djur

Ansökan för upphittat hemlöst djur Ansökan för upphittat hemlöst djur 1. Innan du skickar in din ansökan måste ta du kontakt med klink/djursjukhus för att få en uppskattad kostnad på den behandling och vård som djuret är i behov av beroende

Läs mer

Vårdnadsåtagande Omtanken KATT

Vårdnadsåtagande Omtanken KATT 1. Inledning Som adoptant av katten intygar jag genom undertecknande av detta vårdnadsåtagande, Omtanken, att jag är medveten om vad en adoption förmedlad via i Malmö ( ) innebär och att jag åtar mig de

Läs mer

INFORMATION OM KATTER I MUNGA. Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post VÄSTERÅS Västra Ringvägen 1 VÄSTERÅS

INFORMATION OM KATTER I MUNGA. Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post VÄSTERÅS Västra Ringvägen 1 VÄSTERÅS INFORMATION OM KATTER I MUNGA Det finns många katter i Munga. Tyvärr saknar vissa av dem ägare som tar ansvar för dem och ser till att de får den vård och tillsyn de enligt djurskyddslagstiftningen ska

Läs mer

Kastrera den du älskar

Kastrera den du älskar Kastrera den du älskar En broschyr om hur du som kattägare tar hand om din katt på bästa sätt. Katten har inte nio liv Du som är kattägare har ansvar för din katt. Det är ett lagbrott och djurplågeri att

Läs mer

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534)

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534) Munkedals kommun Miljö-och bygg v kontoret Ansökan om tillstånd enligt 16 djurskyddslagen 1988:534 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hund- eller katthållning Ansökan

Läs mer

Livbojens ås- krönika år 2013

Livbojens ås- krönika år 2013 Livbojens ås- krönika år 2013 Då var året 2013 snart slut och vi summerar katt- året som gått. Det har varit ett innehållsrikt år där vi träffat på många olika sorters människor som hanterar katter. Jobbet

Läs mer

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot katter

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:8 Statens jordbruksverks föreskrifter om exportkarantän

Läs mer

Våld mot djur och våld i nära relationer

Våld mot djur och våld i nära relationer Våld mot djur och våld i nära relationer Med svansen mellan benen Sällskapsdjur, hästar och lantbrukets djur är beroende av människors välvilja, att vi tar hand om dem och vill dem väl. När djur far illa

Läs mer

LITEN HANDBOK FÖR KATTÄGARE

LITEN HANDBOK FÖR KATTÄGARE LITEN HANDBOK FÖR KATTÄGARE 1 2 EN OKASTRERAD KATTHONA KAN FÖDA CIRKA 120 KATTUNGAR UNDER SITT LIV. Vart tror du att de tar vägen? Hemlösa katter är ett av Sveriges största djurskyddsproblem. Tamkatten

Läs mer

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna Hund och katt i bur så säger djurskyddsreglerna Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om obligatorisk

Läs mer

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R Katt Jordbruksinformation 16 2008 Uppdaterad september 2009 Foto: Jessica Svärd Djurskyddsbestämmelser KATT Om djurskyddsbestämmelserna... 3 Nyheter... 3 Djurskydd

Läs mer

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress Information Gällande regler: 16 Djurskyddslagen (SFS 1988:534). Läs mer på sista sidan. Sida 1 av 8 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Rapport från kattprojektet 2014

Rapport från kattprojektet 2014 Rapport från kattprojektet 2014 Ett samverkansprojekt sammanställt av Länsstyrelsen i Gotlands län, Landsbygdsenheten, 2014. Foto. www.fotoakuten.se Sammanfattning Kattprojektet 2014 genomfördes av Länsstyrelsen

Läs mer

Sep 2008. Hund. i Halmstad

Sep 2008. Hund. i Halmstad Sep 2008 Hund i Halmstad Nikita Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för att må

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2014

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2014 Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2014 Styrelsen Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Ordförande Eirik Isene Kassör Anita Carlsson Suppleant /Sekreterare Lena Almenius

Läs mer

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar 1 Djurskyddet Sverige, September 2016 - Uppdaterad och nytryck juni 2018 Text: Åsa Hagelstedt,

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Statens jordbruksverks allmänna råd Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks allmänna råd Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks allmänna råd Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1104-6945 Statens jordbruksverks allmänna råd (2000:4) i anslutning till djurskyddslagen

Läs mer

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Ulrika Forshell, laboratorieveterinär Enhet för Virologi, Immunbiologi och parasitologi Parasitologisk diagnostik Vad är en katt? Har minimalt flockbeteende

Läs mer

LANDSBYGDSENHETEN. Kattprojekt 2013. Kampanj för kastrering av katter

LANDSBYGDSENHETEN. Kattprojekt 2013. Kampanj för kastrering av katter LANDSBYGDSENHETEN Kattprojekt 2013 Kampanj för kastrering av katter 1 1 Syfte Syftet med projektet är att på lång sikt minska antalet herrelösa (övergivna och/eller förvildade) katter i länet och därigenom

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Motpart: Göteborgs Stad Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE Teknisk service/miljöenheten 1(5) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Läs mer

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Vilken djurskyddslagstiftning gäller? Fiskodling forskning på fisk Kontaktperson vid frågor som rör djurskydd i användningen av djur till forskning utbildning Ordförande i försöksdjursrådet SLU:s djurskyddsorgan

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt Jordbruksinformation 3 2011 Djurskyddsbestämmelser Katt Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Nya regler 5 Djurskydd för katter 6 Skötsel av katter 6 Utrymmen

Läs mer

Djurskyddspolisen i Stockholms län

Djurskyddspolisen i Stockholms län Djurskyddspolisen i Stockholms län Den här satsningen leder till mindre lidande för både människor och djur. Det går att använda flera mjuka instrument som förelägganden och tillsyn. Det gör att vi kan

Läs mer

Det är ditt ansvar att följa lagen gentemot din hund eller katt!

Det är ditt ansvar att följa lagen gentemot din hund eller katt! Djurplågeri Utdrag ur Brottsbalken (1962:700) 16. kap. om brott och allmän ordning 13 Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet genom misshandel, överansträngning eller vanvård, eller på annat sätt,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig och förebyggande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillsyn över hundar och katter; SFS 2007:1150 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46. Innehållsförteckning

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46. Innehållsförteckning Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande

Läs mer

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot hundar

Läs mer

Hemlösa katter i Göteborg med omnejd

Hemlösa katter i Göteborg med omnejd Hemlösa katter i Göteborg med omnejd Stray cats in the Gothenburg area Anna Jönsson Skara 2012 Etologi- och djurskyddsprogrammet Foto: Anna Jönsson Studentarbete Nr. 471 Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen

Läs mer

DJURHEMSNYTT Nr 1 2010

DJURHEMSNYTT Nr 1 2010 Alltid aktuella adresser och telefonnummer till anslutna Djurhem finner Du på på vår hemsida www.djurhem.se DJURHEMSNYTT Nr 1 2010 Välkommen Gabrielle in i Djurhemsföreningens styrelsearbete. Dina år i

Läs mer

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND FÖR VERKSAMHET MED HÄST, SÄLLSKAPSDJUR ELLER PÄLSDJUR Har du en djurhållning eller verksamhet med

Läs mer

MRSA - zoonos Ny kunskap om spridning. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Landstinget Gävleborg

MRSA - zoonos Ny kunskap om spridning. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Landstinget Gävleborg MRSA - zoonos Ny kunskap om spridning Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Landstinget Gävleborg Zoonos eller Epizooti Zoonos: Sjukdom som smittar mellan djur och människa Epizooti: Allmänfarlig sjukdom

Läs mer

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

DJURHEMS NYTT. 25 år, det ska firas! En Rivstart - Sic Transit Gloria Mundi UtbildningsDagarna - Kattens Sinnen. Nr 1-17

DJURHEMS NYTT. 25 år, det ska firas! En Rivstart - Sic Transit Gloria Mundi UtbildningsDagarna - Kattens Sinnen. Nr 1-17 Nr 1-17 DJURHEMS NYTT DjurHemsFörbundet - Ideell Intresse & Stödorganisation för Sällskapsdjur Djurskyddslagen Djurhemsdagar Tips & hjälp Utbildningsdagar Elin Hirsch Vi fyller Studiebesök 25 år, det ska

Läs mer

Synpunkter angående direktiven till utredningen av djurskyddslagstiftningen

Synpunkter angående direktiven till utredningen av djurskyddslagstiftningen Olofstorp, den 7 januari 2009 Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter angående direktiven till utredningen av djurskyddslagstiftningen Jordbruksdepartementet anmodar berörda myndigheter och

Läs mer

Kvarka hos häst. Vilka är symptomen på kvarka? Vad orsakar kvarka?

Kvarka hos häst. Vilka är symptomen på kvarka? Vad orsakar kvarka? Kvarka hos häst : 2012 10 19 09:49 När tävlingssäsongen är igång så kan lätt smittsamma sjukdomar överföras, därför är det viktigt att man försöker att förebygga smittspridningen. Kvarka hos häst är en

Läs mer

April Hund. i Halmstad

April Hund. i Halmstad April 2011 Hund i Halmstad Nikita Bosse Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för

Läs mer

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia.

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. Funderar du på att ta med din hund eller katt på nästa semester utomlands? Då är du inte ensam. Ju mer vi människor reser, desto fler av oss vill också ta med

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om villkor för handlare, transportörer

Läs mer

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar

EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO. En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar EN KATT HAR ETT LIV INTE NIO En rapport om Sveriges största djurskyddsproblem och förslag till politiska lösningar 1 Djurskyddet Sverige, September 2016 Text: Åsa Hagelstedt, Emma Brunberg och Majk Michaelsdotter.

Läs mer

Nr 1 2014. Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR

Nr 1 2014. Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR N KLUBBE Nr 1 2014 Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR 1 Hej! V isst är det skönt att våren verkar vara tidig i år och på väg med stormsteg! Redan nu kan man promenera i skogen och lyssna

Läs mer

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Hundar Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Rättigheter och ansvar Länsstyrelsen i Skåne län 040/044 25 20 00 lansstyrelsen@m.lst.se www.lansstyrelsen.se/skane Jordbruksverket 036-15

Läs mer

Om djurskyddsaspekterna vid användning av Trap-Neuter-Return metoden till att förvalta kolonier av förvildade katter

Om djurskyddsaspekterna vid användning av Trap-Neuter-Return metoden till att förvalta kolonier av förvildade katter 1(7) Statens Jordbruksverket 551 82 Jönköping Olofstorp, den 30 juni 2009 Om djurskyddsaspekterna vid användning av Trap-Neuter-Return metoden till att förvalta kolonier av förvildade katter Svar till

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 FÖRTROENDEVALDA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 FÖRTROENDEVALDA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 FÖRTROENDEVALDA Styrelsen Camilla Zerpe Karlsson, Ordförande Annelie Hansson, vice ordförande Karin Sandholt, sekreterare Karin Johansson, Kassör Kari Aava, Ledamot Anna-Stina

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr Datum 22/VLA/2010 Dnr 30.3.2010 3034/14/2009 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.5.2010 tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och

Läs mer

Svarsblankett till REMISS /17

Svarsblankett till REMISS /17 1(12) Datum 2019-04-08 Remissinstansens dnr: 5.2.17-7727/17 Remissinstans Svenska Djurskyddsföreningen Svarsblankett till REMISS 5.2.17-7727/17 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig organiserad hälsokontroll

Läs mer

Ansökan för eget familjedjur

Ansökan för eget familjedjur Ansökan för eget familjedjur 1. Innan du skickar in din ansökan måste ta du kontakt med klink/djursjukhus för att få en uppskattad kostnad på den behandling och vård som djuret är i behov av beroende på

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Liten handbok för kattägare

Liten handbok för kattägare Liten handbok för kattägare 1 En okastrerad katthona föder cirka 120 kattungar under sitt liv. Vart tror du att de tar vägen? Hemlösa katter är ett stort problem i Sverige. Tvärtemot myten så klarar sig

Läs mer

Kattraser. Långhåriga katter behöver borstas mycket, speciellt under fällperioden. En typ av ras som är långhårig är Norsk Skogskatt.

Kattraser. Långhåriga katter behöver borstas mycket, speciellt under fällperioden. En typ av ras som är långhårig är Norsk Skogskatt. Katter Katten är det djur som har blivit avbildat mest. I det forntida Egypten var det ett heligt djur, och en av gudarna var kattgudinnan Bast. I början tämjde människan katten för att bl.a. hålla borta

Läs mer

Så skyddar du hästen från kvarka

Så skyddar du hästen från kvarka Så skyddar du hästen från kvarka Varje år drabbas i snitt ett femtiotal stall av kvarka där en eller flera hästar insjuknar. Kvarkan, som är en smittsam bakterie, ställer till stora bekymmer för både hästar

Läs mer

Utbildningsplan. Grundutbildning

Utbildningsplan. Grundutbildning Hundutbildning! Utbildningsplan Kursfakta: Kurstid: 1 år (40 veckor, halvtid 20 tim/vecka) på distans. Kursansvarig: Therese Arvestrand, hundinstruktör & hundpsykolog, ägare av DogSense HundUtbildning.

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade 2009-04-01 1(5) Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Antaget av kommunstyrelsen 2009-03-16, 106 Vad är parkeringstillstånd? Parkeringstillstånd för rörelsehindrad är ett

Läs mer

LATKATT För uppfödare i HCC

LATKATT För uppfödare i HCC LATKATT För uppfödare i HCC 1/25/2017 0 Innehåll 1. Är du medlem i HCC? 2. Har du stamnamn? 3. Stamtavlor 4. Intyg 5. A) Registrera kattungar efter föräldrar i HCC G) Registrera kattungar efter föräldrar

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012

Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012 Verksamhetsberättelse för Djurskyddet Eskilstuna verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Ordförande Maude Larsson Kassör Karin Zartmann Sekreterare Eirik Isene Vice

Läs mer

Styrelsemöten Under verksamhetsåret har styrelsen haft 18 protokollförda styrelsemöten.

Styrelsemöten Under verksamhetsåret har styrelsen haft 18 protokollförda styrelsemöten. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 FÖRTROENDEVALDA Styrelsen Emily Eriksson, ordförande Annelie Hansson, vice ordförande Sofie Bergström, sekreterare Ylva Rehnström, kassör Ove Erlandsson, ledamot Zayo Fors, suppleant

Läs mer

Innehåll. Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14

Innehåll. Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14 www.kattstatus.se kattstatus@gmail.com Innehåll Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14 Fotograf Linda Karlström - www.lkfoto.se Kattstatus

Läs mer

DJURHEMSNYTT Maj 2013

DJURHEMSNYTT Maj 2013 Alltid aktuella adresser och telefonnummer till anslutna Djurhem finner Du på på vår hemsida www.djurhem.se DJURHEMSNYTT Maj 2013 Kurre. Foto: Mari Ekengren Djurhemsnytts läsare tillönskas en skön sommar

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m.

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. 1 (9) Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. Nedan finns en förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. med de ändringar som gjorts av Jordbruksverket. Här finner du även

Läs mer

Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet.

Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet. Stockholm 15 juni 2015 Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet. Övergripande synpunkter Djurskyddet Sverige vill

Läs mer

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223 Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se Kundtjänst 0771-223 223 TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 juni 2016 KLAGANDE AA God man: BB MOTPART Polismyndigheten Rättsavdelningen 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls

Läs mer

En 30-minuters resa från Bryssel (via Stockholm) till Jan Petersons gårdsplan

En 30-minuters resa från Bryssel (via Stockholm) till Jan Petersons gårdsplan ontrollsystemet: regelverket, riskbaserade kontroller, handläggning, bondens rättigheter och skyldigheter Regelverket ontrollsystemet ontroll, handläggn ing Hemma hos bonden Efter kontrollen En 30-minuters

Läs mer

Rättssekretariatet. Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län. Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden. Rapport 2007:8

Rättssekretariatet. Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län. Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden. Rapport 2007:8 Rättssekretariatet Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden 1 Rapport 2007:8 Länsstyrelsen i Västmanlands län Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden,

Läs mer

ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE

ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE Okt 2006 ALLMÄNT Fr.o.m. 2005-01-01 krävs tillstånd för den, som yrkesmässigt eller i större omfattning håller, föder upp, upplåter

Läs mer

Att ha katt i Göteborg

Att ha katt i Göteborg Att ha katt i Göteborg Information från miljöförvaltningen i Göteborgs Stad och Göteborgs Djurskyddsförening Innehåll Att skaffa katt 3 Kattägarens ansvar 4 Katter på villovägar 8 Katten på resa 10 Kattpensionat

Läs mer

Epizootihandboken Del I 22 Vaccination_130830

Epizootihandboken Del I 22 Vaccination_130830 1 DEL I KAPITEL 22 VACCINATION MOT EPIZOOTISK SJUKDOM... 3 A. Allmänt... 3 B. Beslut om nödvaccination m.m.... 3 C. Hantering och lagerhållning av vacciner... 4 D. Utförande och rapportering... 4 E. Förflyttning

Läs mer

Att ha hund eller katt. En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

Att ha hund eller katt. En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär Att ha hund eller katt En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär Landsbygdsenheten 2018 Titel: Att ha hund och katt En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen

Läs mer

Information om Västerkatten

Information om Västerkatten Verksamheten Information om Västerkatten Västerkatten arbetar för att höja statusen hos katter, att arbeta aktivt för en mer skyddande miljö och att möjligöra att alla katter ska få möjligheten att leva

Läs mer

Från hård betong till kärleksfull famn

Från hård betong till kärleksfull famn ÄLVSJÖKATTERNA Från hård betong till kärleksfull famn berättelsen om Asfaltkatternas väg mot ett liv som huskatt. A llt började vintern 2007 i Älvsjö industriområde, ett stort område av asfalt med tung

Läs mer

Vad är ett djurförsök?

Vad är ett djurförsök? Tillstånd att använda försöksdjur SJV och djurförsöksetisk nämnd Katarina Cvek Koordinator för försöksdjursfrågor, SLU Vad är ett djurförsök? Definitioner av djurförsök EU och Europarådet Användning av

Läs mer

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Information.

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Information. Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Nödvändiga bilagor Information För att visa djur i djurparker och liknande anläggningar

Läs mer

EXAMENSARBETE. Herrelösa katter i Skåne. TNR-metoden och katthållning utomhus - en lägesbild. Elin Olofsson. Miljö- och hälsoskydd 180 hp

EXAMENSARBETE. Herrelösa katter i Skåne. TNR-metoden och katthållning utomhus - en lägesbild. Elin Olofsson. Miljö- och hälsoskydd 180 hp Miljö- och hälsoskydd 180 hp EXAMENSARBETE Herrelösa katter i Skåne TNR-metoden och katthållning utomhus - en lägesbild Elin Olofsson Examensarbete i djurskydd 15 hp Halmstad 2015-05-16 Handledare Helena

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om förprövning;

Läs mer

Hästägare, Namn. Person/Org. Nummer. Adress. Telefon; hem, mobil. Fodervärd, Namn. Person/Org.nummer. Adress. Telefon; hem, mobil. Häst.

Hästägare, Namn. Person/Org. Nummer. Adress. Telefon; hem, mobil. Fodervärd, Namn. Person/Org.nummer. Adress. Telefon; hem, mobil. Häst. FODERVÄRDSAVTAL Hästägare, Namn Person/Org. Nummer Adress Telefon; hem, mobil Fodervärd, Namn Person/Org.nummer Adress Telefon; hem, mobil Häst Härstamning Kön, födelseår, ras Färg, tecken Registreringsnr,

Läs mer

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539)

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Information För att visa djur i djurparker och liknande anläggningar krävs enligt 37 djurskyddsförordningen

Läs mer

Alvin och hunden Carsten Flink

Alvin och hunden Carsten Flink SIDAN 1 Läsförståelse Ny hund 1. Varför är Alvin glad? 2. Vilken hundras är hunden som Ada har fått? 3. Varför tror du att detta kapitel heter Ny hund? Hem till Ada 4. När vill Ada att hon och Alvin ska

Läs mer

Om att sluta en cirkel

Om att sluta en cirkel Om att sluta en cirkel SOFO-katterna En gång bodde de tillsammans alla 36 Ruby och Elvis idag. Fotade av husse Fredrik Katthemmet i Vaxholm har en No-kill policy och mottot kunde vara; rädda den som räddas

Läs mer

Tillstånd för verksamhet med hund. ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm

Tillstånd för verksamhet med hund. ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med hund ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med hund Du kan behöva tillstånd från Länsstyrelsen för din hundverksamhet om

Läs mer

DJURHEMSNYTT DJURHEMSFÖRBUNDET - IDEELL INTRESSE & STÖDORGANISATION FÖR SÄLLSKAPSDJUR

DJURHEMSNYTT DJURHEMSFÖRBUNDET - IDEELL INTRESSE & STÖDORGANISATION FÖR SÄLLSKAPSDJUR Maj 2015 DJURHEMSNYTT DJURHEMSFÖRBUNDET - IDEELL INTRESSE & STÖDORGANISATION FÖR SÄLLSKAPSDJUR Glad sommar alla aktiva i hela landet, vi ses i september! 1 Redaktören har ordet Radion är för mig en nyhetskälla

Läs mer

Katterna på Kattstallet i Åkeshov vilka katter är det som insjuknar?

Katterna på Kattstallet i Åkeshov vilka katter är det som insjuknar? Katterna på Kattstallet i Åkeshov vilka katter är det som insjuknar? The cats at Åkeshov cat rescue center which cats are getting sick? Elin Rosell Etologi och djurskyddsprogrammet Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

Sammanfattning av mötet i referensgruppen för hund och katt den 24 september 2009.

Sammanfattning av mötet i referensgruppen för hund och katt den 24 september 2009. 1(5) 2009-10-19 Enheten för sällskapsdjur Sammanfattning av mötet i referensgruppen för hund och katt den 24 september 2009. Externa deltagare: Länsveterinärerna Inger Nilsson, Sverak - Cecilia Wennergren,

Läs mer

Projekt ELOF Nr 1, sep 2008

Projekt ELOF Nr 1, sep 2008 Nyhetsbrev projekt ELOF djurskyddskontroller mm Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig på kommunen som, på ett eller annat sätt, berörs av att länsstyrelserna tar över kommunernas ansvar för kontroller

Läs mer

Årgång 13. Kalendern är ett samarbete mellan. Dovhjortar. foto: Martin Lindvall

Årgång 13. Kalendern är ett samarbete mellan. Dovhjortar. foto: Martin Lindvall 2015 Årgång 13 Kalendern är ett samarbete mellan foto: Martin Lindvall Dovhjortar Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken.

Läs mer