Barnskyddsrond förskola och fritidshem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barnskyddsrond förskola och fritidshem"

Transkript

1 Barnskyddsrond förskola och fritidshem Ett verktyg för att göra barnens miljö tryggare och säkrare En barnskyddsrond är ett verktyg för att säkerställa att verksamhetens miljö och rutiner har fokus på barns säkerhet. Ronden ska utföras utifrån ett barnperspektiv och är en användbar metod för att minska risker för skador på grund av olycksfall i verksamheten Namn på verksamheten Ansvarig för rondens genomförande Närvarande vid genomförande Datum för genomförande Reviderad Lidingö stad, Utbildningsförvaltningen Besöksadress: Stockholmsvägen 50 Postadress: Lidingö Telefon: E-post: utbildningsforvaltningen@lidingo.se Webbplats:

2 Inomhus Fasta inventarier och klimat Är glas i fönster/dörrar 3 mm härdat säkerhetsglas, 5 mm planglas eller laminerat glas? Detta gäller fönster/glas i dörrar på lägre höjd än 60 cm. Det gäller också glas i ytterdörrar på lägre höjd än 1,5 m mellan glasyta och golv/mark. Är speglar av 6 mm planglas eller rostfri plåt? 3. Är speglar fästa i överkant så att de inte kan hakas av? 4. Har öppningsbara fönster som sitter på lägre höjd än 1,8 m över golvet godkänt säkerhetsbeslag? 5. Har fönster och balkongdörrar spärranordning så det bara går att öppna i vädringsläge (max 10 cm)? Tänk på att spärranordningen inte ska påverka utrymningsmöjligheten. Finns klämskydd eller dörrbroms på ytterdörrens insida och på alla innerdörrar där uppenbara klämrisk finns? 7. Finns elementsskydd till element som blir varmare än 60 C? Finns skydd så att vassa hörn försvinner där uppenbar risk finns? 9. Är eluttag jordade och petskyddade? Tänk särskilt på grenuttag och skarvsladdar Är vägglampor väl fastsatta, barnsäkrade? De ska helst vara anslutna i takets eluttag. 1 Är sladdar och annan elutrustning hela? 1 Är hyllor, skåp och torkskåp förankrade i väggen för att förhindra tippning? 13. Är alla utrymmen anpassade så att det inte går att stänga in sig, exempelvis i frys, källarrum, hygienrum eller likande? 14. Har spisen tippskydd, ugnslucksskydd och spärrar? Har spisen hällskydd som är minst 10 cm högt och täcker minst 20 cm in på spisen om det finns bänk vid sidan, annars spisens hela bredd? Är tvättmaskin placerad i ett låsbart utrymme eller har huvudströmbrytare? Är torkskåp utrustade med tillräckligt utsug och kopplade till frånluftssystem? Är blandare som används av barnen reglerad till en vattentemperatur om max 38 C? Vattnet i ledningarna ska fortfarande vara minst 50 C för att hindra legionellatillväxt.

3 1 19. Är trappräcke till trappor, loftgångar och balkonger i verksamhetslokaler 1,1 m högt? Är vertikala öppningar i trappräcket högst 10 cm breda och inte klättringsbara? Öppning mellan räckets underkant och trappan får inte överstiga 5 cm. öppningar mellan trappsteg bör vara högst 10 cm. Finns det grind till trappa? Där det finns små barn ska det finnas grindar både uppe och nere. Det ska inte gå att klättra på grinden och den ska öppna utåt. 20. Finns handledare på barnhöjd i trappor? 2 Misstänks fuktskada? 2 Förekommer konstig eller besvärande lukt någonstans i lokalerna? Om ja, var? 23. Är inomhustemperaturen lagom? 24. Har OVK utförts och har eventuella brister åtgärdats? 25. Om det finns filter till tilluften, byts det tillräckligt ofta? Inomhus lösa inventarier och kemiskt/tekniskt material Finns timer till kaffebryggare/vattenkokare? Står kaffebryggare/vattenkokare och köksmaskiner på en plats där barn inte når dem eller sladden? 3. Har alla lampor skydd för lysröret/glödlampan? 4. Finns halkskydd i trappor, entréer och under småmattor? 5. Är persiennsnören uppfästa alternativt itu klippta så att barn inte kan fastna i dessa? Är hoppmattor förankrade, till exempel under ribbstolar? Är hälsofarliga kemiska-tekniska 7. preparat så som maskindiskmedel, grovrengöringsmedel etc. inlåsta? Är mindre hälsofarliga preparat som diskoch tvättmedel placerade i bänkskåp med säkerhetsbeslag? 9. Förvaras mediciner i låda med säkerhetsbeslag? Förvaras knivar och vassa föremål i lådor med barnsäkerhetsspärr eller annan säker lösning? 1 Är barnvagnars bromsar, hopfällningsmekanik och sufflett kontrollerade?

4 1 Är akvarium placerade på ett stadigt och säkert sätt så det inte tippar samt med säkra elektriska anslutningar? Leksaker och lekmaterial Legobitar, pusselbitar, kulor och andra smådelar är viktiga leksaker för de äldre barnen. Det är nödvändigt att förvara sådana leksaker så att risken minskas för de yngsta barnen som stoppar saker i munnen. Finns rutiner för kontroll av leksaker ur säkerhetssynpunkt? Testas smådelar i testcylinder? Förvaras smådelar och småleksaker på ett betryggande sätt utom räckhåll för de yngsta barnen? 3. Kontrolleras och rengörs leksaker med jämna mellanrum? 4. Tas trasiga leksaker bort? 5. Används endast vattenbaserade pennor, färger, lim, klister m.m.? Förvaras utrustning i snickarrum och målarrum på ett tryggt och säkert sätt? Är trehjulingar utformade så att risk för 7. tandskador minimeras? (inga ovadderade bågar) Används hjälmar vid vintersporter och cykling? Kontrollera att dessa hjälmar passar och sitter rätt samt har säkerhetshakrem. Lokalvård 3. Finns ett städschema och känner alla till det? Är golven fria från leksaker, prylar, kuddar, dynor, stolar, sladdar m.m. när det ska städas? Finns bra förvaringsutrymmen ur dammoch säkerhetssynpunkt, t.ex. skåp med dörrar (inte glas)? 4. Har dynor och kuddar avtagbar klädsel som tvättas ofta? 5. Används parfymfria rengöringsmedel? Utförs tvätt/byte av textilier som gardiner, mattor m.m. minst en gång per termin? Utförs storstädning minst en gång per 7. år? Utförs rengöring av ventilationens frånluftdon (ventiler) och tvätt av tak/vägg runt dessa minst en gång per år?

5 9. Utförs rengöring av utrymmen bakom/under skåp, kylar, frysar etc. minst en gång per år? Allergifaktorer Är tvål, schampo, tvätt- och sköljmedel, diskmedel och rengöringsmedel parfymfria? Förekommer växter som kan vara allergiframkallande inomhus? (Så som björk, sälj, benjaminfikus, prickblad, primula, krysantemum, pelargon eller blommor med starka dofter) Finns allergiska/överkänsliga barn/vuxna i verksamheten? Finns god kunskap om deras allergier/överkänslighet och eventuell medicinering? Brandskydd Finns ett fungerande systematiskt brandskyddsarbete? Finns utrymningsplan som alla har god kännedom om? Är utrymningsvägarna fria enligt utrymningsplanen? Har utrymningsvägarna enligt utrymningsplanen lättöppnade dörrar (ska inte behövas nyckel)? 5. Är alla utrymningsvägar utmärkta och väl synliga? Hålls dörrar i brandcellsgräns stängda? 7. Finns det nödvändig brandskyddsutrustning? Finns en bra återsamlingsplats? 1 1 Finns det fungerande brandvarnare och rutiner för att testa dessa med jämna mellanrum? Kontrolleras brandsläckare av serviceföretag med jämna mellanrum? Placeras levande ljus och tändstickor utanför barnens räckvidd (ljus får inte lämnas utan att vuxen finns i rummet)? 13. Är ljusstakarna av icke brännbart material? 14. Är värmekälla som spotlights och element placerade så att risk inte uppstår?

6 Verksamhetens tomt och gård Har verksamheten egen tomt eller gård? Finns rutiner för tillsyn av gården eller tomten? Finns staket runt hela utomhusområdet? Staketet bör vara minst 1 m högt och inte klättringsbart. Maskvidd 40x40 3. m.m. vid nivåskillnad > 1m eller vid starkt trafikerad gata ska stakethöjden vara 1,4 m. Avstånd staket/mark max 10 cm. Störande trafik kan kräva bullerplank. Finns grindar till gården/tomten som är 4. inåtgående och har fungerande lås, helst med tvåhandsgrepp? Är grindarna och dess lås utformade så att 5. man inte kan klämma sig? Finns grind till trappor utomhus, både uppe och nere? as vattensamlingar på 7. gården/tomten som är djupare än 10 cm? Har eventuella brunnar nödvändiga säkerhetsanordingar så att barnen inte kan öppna dem? 9. Har giftiga och taggiga växter avlägsnats? Är uppfart och uteplats ploga under vintertid? 1 Är eventuellt farliga slutningar säkrade? Utomhus - lekredskap Finns det en underhålls- och utbytesplan för lekredskap? Är lekredskapen utformade enligt gällande normer? 3. Besiktas lekredskap en gång per år utifrån gällande standarder? 4. Är lekredskapen utformade enligt gällande normer? Kontrolleras sandlådan regelbundet så att det inte finns vassa föremål i den? Är sandlådan placerad så att någon del alltid är skuggad eller finns annat solskydd? Byts/kompletteras sanden i sandlådan minst en gång per år och luckras upp vid behov? Finns tillräckligt säkerhetsavstånd vid lekställningar, gungor och klätterträd m.m.

7 Har rutschkanor skugga så de inte blir för varma, samt finns bromssträcka? Finns rutiner för kontroll av tomten/gården? Kontroll av utstickande föremål som kan orsaka skada, maskstorlek (maskorna måste vara mindre än 9 cm eller större än 23 cm), att bultar och skruvar är indragna, slitage av lekredskap som kan påverka konstruktionen m.m. Har all personal personal kunskap om rutinerna kring kontroll och underhåll av tomten/gården. Är lekställningar och andra utomhusmaterial konstruerade så att barn inte fastnar i dem? Är lekredskap placerade så de inte kommer i konflikte med andra lekaktiviter på tomten/gården? Är nät och repstegar fastsatta i båda ändar? Miljö utanför verksamhetens byggnad/gård/tomt Är vägen utanför byggnaden/gården/tomten starkt trafikerad? Finns parkeringsplatser, så att barnens lämning/hämtning kan ske på ett betryggande sätt? 3. Behövs övergångsställe och varningsskylten Barn Observeras skymmande häckar, 4. vattenfyllda diken, gropar, brunnar och dylikt?

Barnskyddsrond - pedagogisk omsorg

Barnskyddsrond - pedagogisk omsorg Barnskyddsrond - pedagogisk omsorg Ett verktyg för att göra barnens miljö tryggare och säkrare En barnskyddsrond är ett verktyg för att säkerställa att verksamhetens miljö och rutiner har fokus på barns

Läs mer

Barnskyddsrond fristående förskola

Barnskyddsrond fristående förskola Barnskyddsrond fristående förskola Ett verktyg för att göra barnens miljö tryggare och säkrare Förskolans namn Närvarande Datum Reviderad 11-10-10 Lidingö stad, Utbildningsförvaltningen Besöksadress: Stockholmsvägen

Läs mer

Barnsäkerhets och allergirond

Barnsäkerhets och allergirond UPPRÄTTAT 2017-03-21 SID 1/11 Barnsäkerhets och allergirond En trygg och säker miljö för barnen i förskolan och pedagogisk omsorg Barnsäkerhetsrond för förskolan/pedagogisk omsorg Datum Källa: Boverkets

Läs mer

BARNSÄKERHETSROND HANDLINGSPLAN FÖR BARNSÄKERHET. Förskolan Sånga Barnträdgården

BARNSÄKERHETSROND HANDLINGSPLAN FÖR BARNSÄKERHET. Förskolan Sånga Barnträdgården BARNSÄKERHETSROND HANDLINGSPLAN FÖR BARNSÄKERHET Förskolan Sånga Barnträdgården Inledning Förskolechefen ansvarar för att ett systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivs på förskolan. I detta ingår att göra

Läs mer

Barnsäkerhets- och allergirond

Barnsäkerhets- och allergirond Barnsäkerhets- och allergirond Trygg och säker miljö för barnen Ett verktyg för förskolan och pedagogisk omsorg Barnsäkerhetsrond för.. Datum. Källa: Boverkets rekommendationer för att bygga barnsäkert

Läs mer

Bilaga 4 CHECKLISTA FÖRSKOLOR "BARNSKYDDSROND" Flik 3.2 1 (16) Inte aktuellt. Förskolans namn: Anmärkningar/kommentarer

Bilaga 4 CHECKLISTA FÖRSKOLOR BARNSKYDDSROND Flik 3.2 1 (16) Inte aktuellt. Förskolans namn: Anmärkningar/kommentarer Förskolans namn: Bilaga 4 1 (16) UTOMHUS, GÅRDEN, ALLMÄNNA TRAPPHUS 1. Trapphus bör förses med handledare även på barnhöjd. I vissa fall kan grind t.ex. till en källartrappa behövas. 2. Finns rutiner som

Läs mer

3 Speglar skall vara av 6 mm planglas eller av rostfri plåt och fästas även i överkant så att de ej kan hakas av.

3 Speglar skall vara av 6 mm planglas eller av rostfri plåt och fästas även i överkant så att de ej kan hakas av. Checklista daghem (Denna checklista är utarbetad för svenska förhållanden och mycket utförlig. Man kan också med fördel i tillämpad form utforma en egen rondblankett.) Inomhus Klimat och fasta inventarier

Läs mer

Trygg- och Säkerhetsrond

Trygg- och Säkerhetsrond Foto: Håkan Lindgren Trygg- och Säkerhetsrond Boendets namn: Ett verktyg för att göra de särskilda boendena tryggare och säkrare. Trygghets- och Säkerhetsrond - för särskilda boenden Fyll i checklistan

Läs mer

%$516.<''6521' &+(&./,67$)g56.2/25 1 (2020) ,QWH DNWX HOOW. ) UVNRODQVQDPQ $QPlUNQLQJDUNRPPHQWDUHU

%$516.<''6521' &+(&./,67$)g56.2/25 1 (2020) ,QWH DNWX HOOW. ) UVNRODQVQDPQ $QPlUNQLQJDUNRPPHQWDUHU &+(&./,67$)g56.2/25 ) UVNRODQVQDPQ 1 (2020) 8720+86*c5'(1$//0b11$75$33+86 7UDSSKXVbör förses med handledare även på barnhöjd. I vissa fall kan grind t.ex. till en källartrappa behövas. Finns UXWLQHUsom

Läs mer

BARNSKYDDSROND. Förskolans namn. Datum. Ansvarig. FSO Fria förskolor Box Göteborg

BARNSKYDDSROND. Förskolans namn. Datum. Ansvarig. FSO Fria förskolor Box Göteborg BARNSKYDDSROND Förskolans namn. Datum. Ansvarig. FSO Fria förskolor Box 3082 400 10 Göteborg Rutiner om/när ett barn försvinner RUTINER Rutiner om/när ett barn skadar sig Rutiner för utflykter Vad ska

Läs mer

Skyddrond. Förskola. Datum

Skyddrond. Förskola. Datum Skyddrond Förskola Arbetsplats Genomförd av Datum Skyddsrond En skyddsrond ska genomföras minst en gång per år och är en undersökningsmetod för att kartlägga den fysiska arbetsmiljön. Vid en rond går man

Läs mer

Handlingsplan barnsäkerhet. för. förskolor och familjedaghem. i Tyresö

Handlingsplan barnsäkerhet. för. förskolor och familjedaghem. i Tyresö Barn- och utbildningsförvaltningen Handlingsplan barnsäkerhet för förskolor och familjedaghem i Tyresö 2006 Barn- och utbildningsförvaltningen 2006-05-03 Handlingsplan barnsäkerhet i Tyresö förskolor och

Läs mer

Verktygslådan SMART. Catrin Ullbrand. Catrin Ullbrand

Verktygslådan SMART. Catrin Ullbrand. Catrin Ullbrand Verktygslådan SMART Titel Utgåva Egenkontroll innemiljö i skola och förskola (S) 2015-08-02 Organisation Organisatorisk del: Kvalitetsutveckling Tidpunkt Datum: 2016-01-18 Deltagare Utförare: Övriga deltagare:

Läs mer

Skyddsrond utemiljö i förskolan/skolan Allmänt Ja Nej Om ja; ange åtgärd Deadline Ansvarig Utförare

Skyddsrond utemiljö i förskolan/skolan Allmänt Ja Nej Om ja; ange åtgärd Deadline Ansvarig Utförare Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond utemiljö i förskolan/skolan 2012-01-17 Fastighetsägaren har ansvaret Ansvaret för att en lekplats uppfyller de säkerhetsregler som finns ligger hos fastighetsägaren

Läs mer

Verktygslådan SMART. Organisation. Tidpunkt Datum: Deltagare. Övriga deltagare:

Verktygslådan SMART. Organisation. Tidpunkt Datum: Deltagare. Övriga deltagare: Verktygslådan SMART Titel Utgåva Egenkontroll innemiljö i skola och förskola 2011-11-08 Organisation Organisatorisk del: Kardemumman Tidpunkt Datum: 2015-06-04 Deltagare Utförare: Övriga deltagare: 1.

Läs mer

Att tänka på när du flyttar ut

Att tänka på när du flyttar ut Att tänka på när du flyttar ut Kreation.se 15-0191 Vi hoppas att du trivts med att vara hyresgäst hos oss på Växjöbostäder. Inför din avflyttning är det några saker du bör tänka på. För att göra det hela

Läs mer

Personal ska vara insatt i förskolans läroplan, pedagogisk omsorg, barnkonventionen och skollagens bestämmelser.

Personal ska vara insatt i förskolans läroplan, pedagogisk omsorg, barnkonventionen och skollagens bestämmelser. 1. C Företaget ser anställningsprocessen av personal som en del i att skapa goda förutsättningar för kvalité i verksamheterna. Anställningsprocessen grundas i skollagens krav på personal med utbildning

Läs mer

HOPPSAN VAR DET VERKLIGEN NÖDVÄNDIGT! DE FLESTA OLYCKORNA SKER I VÅR HEMMILJÖ OAVSETT ÅLDER UNDVIK DE STÖRSTA FALLGROPARNA

HOPPSAN VAR DET VERKLIGEN NÖDVÄNDIGT! DE FLESTA OLYCKORNA SKER I VÅR HEMMILJÖ OAVSETT ÅLDER UNDVIK DE STÖRSTA FALLGROPARNA HOPPSAN VAR DET VERKLIGEN NÖDVÄNDIGT! DE FLESTA OLYCKORNA SKER I VÅR HEMMILJÖ OAVSETT ÅLDER UNDVIK DE STÖRSTA FALLGROPARNA DE FLESTA OLYCKOR SKER I HEMMET ELLER STRAX UTANFÖR KNUTEN En olycka kommer alltid

Läs mer

Checklista för tillsyn av förskola

Checklista för tillsyn av förskola 1 (6) Checklista för tillsyn av förskola Förskolans namn Adress Fastighetsbet Ansvarig/kontaktman Datum Närvarande Omfattning Antal barn Antal avdelningar Antal personal Lokalens byggår/f.sk öppnades UA

Läs mer

Förebyggande av skador

Förebyggande av skador Förebyggande av skador Handbok för dagvårdspersonal och familjedagvårdare Tvärsäkert på sydspetsen Inledning 3 En handbok som inspirerar att jobba skadeförebyggande 5 Fakta om olycksfall 5 Kunskap något

Läs mer

bilaga 1 del B sid 1

bilaga 1 del B sid 1 bilaga 1 del B sid 1 Checklista och Inspektionsprotokoll för skola/förskolainspektioner (Ursprungligen från Miljösamverkan Älvsborg oktober 1997, här obetydligt modifierad) Bilagan består av följande delar:

Läs mer

Verktygslådan SMART. Organisation. Tidpunkt Datum: Deltagare. 1. Varumottagning Ja Nej Om nej; ange åtgärd Deadline Ansvarig Utförare

Verktygslådan SMART. Organisation. Tidpunkt Datum: Deltagare. 1. Varumottagning Ja Nej Om nej; ange åtgärd Deadline Ansvarig Utförare Verktygslådan SMART Titel Utgåva Egenkontroll innemiljö 2012-01-04 Organisation Organisatorisk del: Farmarstugan Tidpunkt Datum: 2014-11-13 Deltagare Utförare: Övriga deltagare: Päivi Derko Ann-Louise

Läs mer

Ett säkert hem för spädbarn

Ett säkert hem för spädbarn Ett säkert hem för spädbarn GUIDE FÖR ATT FÖREBYGGA FAROR OCH OLYCKOR I SPÄDBARNSFAMILJER Vardagen med ett spädbarn innebär en mängd helt nya saker och samtidigt bekymmer för olika slag av faromoment som

Läs mer

Hjälp och vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Bygg-regler (BBR), avsnitt 8, Säkerhet vid användning.

Hjälp och vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Bygg-regler (BBR), avsnitt 8, Säkerhet vid användning. Personsäkerhet Hjälp och vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Bygg-regler (BBR), avsnitt 8, Säkerhet vid användning. Föreskrifterna i BBR avsnitt 8 är tvingande regler och omfattar

Läs mer

Rutiner för arbetsmiljö. Förskola. Datum

Rutiner för arbetsmiljö. Förskola. Datum Rutiner för arbetsmiljö Förskola Arbetsplats Genomförd av Datum Rutiner och regler Som en grund till ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete ska ni se till att ni har rutiner i er verksamhet för att genomföra

Läs mer

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen BRANDSKYDDSPOLICY Bakgrund Ansvaret för att upprätta och arbeta efter en brandskyddsplan åligger sedan 2004 fastighetsägaren enligt Lag (2003:778). Syfte Denna brandskyddsplan

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

Handbok. Dammsugare. Drift och underhåll

Handbok. Dammsugare. Drift och underhåll Handbok Dammsugare Drift och underhåll SÄKERHET MINSKA RISKEN FÖR BRAND, ELEKTRISK STÖT OCH SKADA GENOM ATT LÄSA OCH FÖLJA DESSA SÄKERHETSINSTRUKTIONER INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMSUGAREN! Den här dammsugaren

Läs mer

GL B. Fastigheter. Uthyrning och förvaltning sedan Flyttstädning & lite andra råd vid flyttning

GL B. Fastigheter. Uthyrning och förvaltning sedan Flyttstädning & lite andra råd vid flyttning Fastigheter GL B Uthyrning och förvaltning sedan 1994 Flyttstädning & lite andra råd vid flyttning Här följer en praktisk checklista för att flytt städa. En flyttstädning är betydligt mer omfattande än

Läs mer

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador.

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador. Att tänka efter före En handbok om att förebygga skador. Inbrott Att kunna känna sig trygg i sina lokaler är en självklarhet. Det finns mycket du kan göra för att förebygga inbrott. Med till exempel ett

Läs mer

Städas golv i korridor och lekrum/klassrum dagligen med en bra, dammansamlande metod?

Städas golv i korridor och lekrum/klassrum dagligen med en bra, dammansamlande metod? Allergirondsfrågor Utskrivet 2018-12-23 09:05:33 Städas golv i korridor och lekrum/klassrum dagligen med en bra, dammansamlande metod? Används tät dammsugare med hepafilter, till exempel sådan som rekommenderas

Läs mer

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning Material till flyttstädning Här är en lista på städmaterial du behöver för att uppnå bästa resultat vid flyttstädning. Glöm inte heller att du behöver ha tillgång till (varmt) vatten och el under städningen.

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

Några råd om barnsäkerhet

Några råd om barnsäkerhet 8 Några råd om barnsäkerhet Köket är en plats med många faror för barnen. Spisen utgör en av farorna. Ställ aldrig en kastrull på spisen, som innehåller het vätska, med handtaget riktat utåt. Det finns

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

Reviderad: 2012-04-05 /AP

Reviderad: 2012-04-05 /AP Internt nr: 04 Upprättad: 2011-05-18 / AR, EN Antagen: 2012-02-01 Reviderad: 2012-04-05 /AP Version 1.0 Externt PM Skäligt brandskydd vid tillfällig övernattning Dokument giltigt t.o.m. 2013-12-31 Detta

Läs mer

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Beskrivning av byggnader och verksamhet Bostadsrättsföreningen består av två fastigheter om totalt 104 lägenheter samt en extern hyresgäst i form av en sushirestaurang.

Läs mer

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby Lägenheten Fasad Föreningen utvändig målning Medlemmen Entrédörr utvändig målning invändig målning, lås, handtag, invändigt foder, glas, ringklocka, brevinkast Bad /våtrum Kök stammar till lägenheten (ledning

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen)

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande

Läs mer

Vika Förskola Spring önskelista 20100209

Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Då vi har en gård som är mycket exponerad för solen känns solskydd extra viktigt. Backen upp mot rutschkanan där det kan vara mycket sol vill vi ha som den är eftersom

Läs mer

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Bostäder. Vår förvaltare är Jörgen Källman tfn 021-17 91 14. Felanmälan Telefon till felanmälan är 021-17

Läs mer

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden?

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Som en grundprincip gäller att bostadsrättshavaren, den boende, har ansvaret för underhållet av sin lägenhet, och att bostadsrättsföreningen ansvarar

Läs mer

Bilaga 2 del B. Checklistan i exemplet består av två delar, formulär A och B. Formulär A är en allmän del som gäller en hel byggnad.

Bilaga 2 del B. Checklistan i exemplet består av två delar, formulär A och B. Formulär A är en allmän del som gäller en hel byggnad. Bilaga 2 del B Checklista för kontrollrond (egenkontroll) Denna checklista kan användas som den är, eller ses som ett exempel, en mall för att utarbeta en egen checklista. I egna checklistor kan man lägga

Läs mer

Miljöförvaltningens exempel på städschema för förskolor i Göteborg upprättat med stöd av Socialstyrelsens allmänna råd

Miljöförvaltningens exempel på städschema för förskolor i Göteborg upprättat med stöd av Socialstyrelsens allmänna råd Augusti 2008 Miljöförvaltningens exempel på städschema för förskolor i Göteborg upprättat med stöd av Socialstyrelsens allmänna råd Ansvarig för verksamheten ska inom ramen för egenkontrollen se till att

Läs mer

308 Sundby förskola, Klockarvägen 3, Ekerö. Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte

308 Sundby förskola, Klockarvägen 3, Ekerö. Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte Årlig säkerhetsbesiktning av lekredskap Besiktningen är utförd enligt svensk standard SS-EN 1176:2008 & 1177:2008 samt gällande lagstiftning inom PBL, BBR, Ordningslagen & Produktsäkerhetslagen 1 Plats:

Läs mer

Montering och bruksanvisning. PVC fönster

Montering och bruksanvisning. PVC fönster Montering och bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Drevisolering, alternativt fogskum Leverans och lagring

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

Städtips. Till dig som flyttar

Städtips. Till dig som flyttar Städtips Till dig som flyttar Städa noggrant och lämna nycklarna i tid! När du flyttar är det många saker du måste tänka på - till exempel att någon annan kommer att flytta in efter dig. Därför är det

Läs mer

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Nämndinitiativ- Lärare och elever har rätt till

Läs mer

Ansökan om godkännande och bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Ansökan om godkännande och bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2016-10-01 Ansökan om godkännande och bidrag för enskild pedagogisk omsorg Ort och datum Sökande Underskrift Namnförtydligande Fullständigt ifylld ansökan med bilagor ska lämnas till: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF = Bostadsrättsföreningen BRH = Bostadsrättsinnehavaren Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande behandling

Läs mer

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd

Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Tillfällig övernattning Skäligt brandskydd Om övernattning sker någon enstaka gång i en ej brandskyddsmässigt anpassad lokal kallas det för tillfällig övernattning. När övernattning sker i lokaler som

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Hygien i förskolan. Rutiner för att upprätthålla en god hygien på Eudora Internationella Förskola Södermalm

Hygien i förskolan. Rutiner för att upprätthålla en god hygien på Eudora Internationella Förskola Södermalm Hygien i förskolan Rutiner för att upprätthålla en god hygien på Eudora Internationella Förskola Södermalm Våren 2013 1 Handhygien 10+10 Tvåla in medan du räkna till 10, skölj och räkna samtidigt till

Läs mer

Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte

Drift och underhållsplan för lekredskap: Finns Finns inte. Hänvisningsskylt med ägare mm: Finns Finns inte Årlig säkerhetsbesiktning av lekredskap Besiktningen är utförd enligt svensk standard SS-EN 1176:2008 & 1177:2008 samt gällande lagstiftning inom PBL, BBR, Ordningslagen & Produktsäkerhetslagen 1 Plats:

Läs mer

engagemang hos våra hyresgäster i samverkan med Väsbyhem kombinerat med fysiska åtgärder i själva husen

engagemang hos våra hyresgäster i samverkan med Väsbyhem kombinerat med fysiska åtgärder i själva husen Trygghet i boendet prioriterar våra hyresgäster högt. Det har tydligt framkommit i våra hyresgästenkäter och i brottsförebyggande rådets (BRÅ) undersökningar. Det har vi på Väsbyhem tagit fasta på och

Läs mer

Veckostädning GENERELLT GÖR VI FÖLJANDE I ALLA RUM:

Veckostädning GENERELLT GÖR VI FÖLJANDE I ALLA RUM: Veckostädning Den återkommande städningen kallas veckostädning. Tillsammans med oss är det Du som kund som bestämmer vilka rum i Din bostad som ska ingå och vad som ska göras. Normalt utför vi nedanstående

Läs mer

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris Samhällets resurser på lokal nivå Räddningstjänst Ditt eget ansvar FRG (frivillig resursgrupp) Krisplan Var mentalt förberedd på att det kan hända mig Hjälp

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Skyddsrond. Grund- och gymnasieskola

Skyddsrond. Grund- och gymnasieskola Skyddsrond Grund- och gymnasieskola En skyddsrond ska genomföras minst en gång per år och är en undersökningsmetod för att kartlägga den fysiska arbetsmiljön. Vid en rond går man igenom arbetsplatsen tillsammans

Läs mer

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Fastighetsbeteckning:... Datum:... :n Sida 1 av 5 Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Verksamhetens namn:.. Besöksadress:

Läs mer

Tips och råd för. En smartare flytt

Tips och råd för. En smartare flytt Tips och råd för En smartare flytt Några sista tips från Studentbostäder check på den! Det är mycket att hålla reda på när man ska flytta och lätt att missa något. Därför har vi samlat några smarta tips

Läs mer

Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson

Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson Brandutbildning Ebbetorp Andreas Paulsson / Laila Thomasson AKTUELLA LAGAR Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

Enkät egenkontroll skolor och förskolor

Enkät egenkontroll skolor och förskolor Enkät egenkontroll skolor och förskolor Insänds till adressen längst ner på sidan Verksamhetens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Postnummer Ort Verksamhetsansvarig/Kontaktperson Telefon dagtid Mobiltelefon

Läs mer

DE NYA K KS IDÉERNA ALLT OM HUR DU FÖRNYAR DITT VIKTIGASTE RUM TIPS OCH IDÉER MÅTT OCH FAKTA

DE NYA K KS IDÉERNA ALLT OM HUR DU FÖRNYAR DITT VIKTIGASTE RUM TIPS OCH IDÉER MÅTT OCH FAKTA DE NYA K KS IDÉERNA ALLT OM HUR DU FÖRNYAR DITT VIKTIGASTE RUM TIPS OCH IDÉER MÅTT OCH FAKTA Tänk med tumstocken när du planerar köket Se till att avståndet mellan spis, diskho och kyl känns komfortabelt.

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla reda

Läs mer

TIPS TILL DIG SOM FLYTTAR UT THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE

TIPS TILL DIG SOM FLYTTAR UT THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE TIPS TILL DIG SOM FLYTTAR UT THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE TIPS INFÖR FLYTT AVFLYTTNINGSINFORMATION GODA RÅD TILL DIG SOM FLYTTAR Det är mycket att tänka på när man flyttar från sin lägenhet. För att

Läs mer

Service bok. Service och förändring av stol får endast utföras av behörig tekniker! Vid förändring av sitts inställningar kontakta ansvarig utprovare.

Service bok. Service och förändring av stol får endast utföras av behörig tekniker! Vid förändring av sitts inställningar kontakta ansvarig utprovare. Service bok Service och förändring av stol får endast utföras av behörig tekniker! Vid förändring av sitts inställningar kontakta ansvarig utprovare. Modell: Serie nr: Tillverknings datum: 1: a kontroll

Läs mer

Förebyggande av skador. Handbok för dagvårdspersonal och familjedagvårdare

Förebyggande av skador. Handbok för dagvårdspersonal och familjedagvårdare Förebyggande av skador Handbok för dagvårdspersonal och familjedagvårdare Inledning Inledning 3 En handbok som inspirerar att jobba skadeförebyggande 5 Fakta om olycksfall 5 Olycksfall inom dagvården 6

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR TILL DIG SOM FLYTTAR När du ska flytta är det mycket att hålla reda på. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det hela lite lättare. Förberedelser När du väl har sagt upp din lägenhet

Läs mer

Monteringsanvisning och skötselråd

Monteringsanvisning och skötselråd Monteringsanvisning och skötselråd Monteringsanvisning och skötselråd LAGRING OCH HANTERING Under lagring måste produkterna skyddas mot nederbörd och all annan fukt. Skador uppkomna vid felaktig hantering

Läs mer

Information och tips för dig som bor i hyresrätt

Information och tips för dig som bor i hyresrätt För dig som flyttar Information och tips för dig som bor i hyresrätt När du ska flytta är det en del att hålla reda på. Först och främst ska du säga upp ditt hyresavtal. Men observera att du måste fortsätta

Läs mer

Datum Egenvärdering av tillsynsmodell för fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Uppsala kommun

Datum Egenvärdering av tillsynsmodell för fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Uppsala kommun Uppsala r "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Henrik Säfström Danielsson Datum 2013-10-08 Barn- och ungdomsnämnden Egenvärdering av tillsynsmodell för fristående förskolor och

Läs mer

Så kan vi minska spridning av

Så kan vi minska spridning av Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm t kh Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen.

Läs mer

Rutiner. Grund- och gymnasieskola. Datum

Rutiner. Grund- och gymnasieskola. Datum Rutiner Grund- och gymnasieskola Arbetsplats Genomförd av Datum AcadeMedia AB l Org. nr: 556057-2850 adress: Adolf Fredriks kyrkogata 2, Box 213, 101 24 Stockholm tel: 08-545 87 250, fax: 08-545 87 258

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Som bostadsrättsinnehavare måste du själv bekosta reparationer och förbättringar på sådant

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

STÄDPOLICY 2015-01-29

STÄDPOLICY 2015-01-29 Sida 1 Handling STÄDPOLICY 2015-01-29 för verksamheten inom förskola, skola, äldreomsorgen samt offentliga lokaler. Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 712 Hyvelgatan 2 Tel

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR BRANDSKYDD PÅ FRITIDSGÅRDEN VÄVAREN

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR BRANDSKYDD PÅ FRITIDSGÅRDEN VÄVAREN POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR BRANDSKYDD PÅ FRITIDSGÅRDEN VÄVAREN ÅR 2011 Brandskyddsplan för Fritidsgården Vävaren Policy Vi brinner för säkerhet! Brandskyddsplanen är ett levande dokument som ständigt

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar Inför flytten Lite goda råd till dig som flyttar. Det är mycket att tänka på när man skall flytta från sin lägenhet. För att underlätta för dig har vi sammanställt en kom-ihåg-lista

Läs mer

Riktlinjer för Enskilt driven pedagogisk omsorg i Ronneby kommun

Riktlinjer för Enskilt driven pedagogisk omsorg i Ronneby kommun Tjänsteskrivelse rev 2010-03-19 rev 2014-01-31 Utbildningsenheten Inger Hjort, Bitr.förvaltningschef E-post: inger.hjort@ronneby.se Riktlinjer för Enskilt driven pedagogisk omsorg i Ronneby kommun Skollagen

Läs mer

02:2 STÄDANVISNING. Upphandling av lokalvård till Polismyndigheten Värmland PVS-918-3512/12 2012-05-25

02:2 STÄDANVISNING. Upphandling av lokalvård till Polismyndigheten Värmland PVS-918-3512/12 2012-05-25 02:2 STÄDANVISNING Upphandling av lokalvård till Polismyndigheten Värmland PVS-918-3512/12 2012-05-25 2 (6) 1. Städkvalitet Efter utfört städarbete ska nedanstående resultat ha uppnåtts: Golv ska vara

Läs mer

Nedre gården EU-Grus under gungorna 2500:- inkl moms o frakt. Stig mot Söderby

Nedre gården EU-Grus under gungorna 2500:- inkl moms o frakt. Stig mot Söderby LEKPLATSPLAN Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Alla gårdar är/skall vara utrustade med: Sandlåda Gungställning Sittgrupp Lekredskap fjädergunga eller liknande Inom området finns också: Nedre

Läs mer

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD Det räcker ofta långt med enkla insatser och goda vanor för att brandsäkra ett hem. När du känner till riskerna är

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

STÄDPOLICY 2013-10-28

STÄDPOLICY 2013-10-28 Sida 1 av 10 Handling STÄDPOLICY 2013-10-28 för verksamheten inom förskola, skola, äldreomsorgen samt offentliga lokaler. Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 712 Hyvelgatan

Läs mer

Att flytta ut Säg upp ditt avtal Lämna in dina nycklar Adressändring Tidigare utflytt Visning av din lägenhet Teknisk besiktning

Att flytta ut Säg upp ditt avtal Lämna in dina nycklar Adressändring Tidigare utflytt Visning av din lägenhet Teknisk besiktning Att flytta ut När du ska flytta är det mycket att tänka på, vi har därför sammanställt denna guide till dig så att din flytt ska bli lite enklare! Har du fler frågor och funderingar? Hör av dig till vår

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Barn på gården. LRF informerar

Barn på gården. LRF informerar Barn på gården LRF informerar Varje år skadas många barn på våra gårdar, en del så allvarligt att de omkommer. Det är lätt att bli hemmablind. Men ofta kan man med enkla medel göra farliga ställen säkrare.

Läs mer

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Eftersom de rör sig nära golvet och stoppar saker i munnen så är de även mer utsatta för de kemikalier som finns i damm och

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-03 137 1 (7) Datum: 2014-12-03 Dnr: 2013.Ma0072 Sida: 1 (7)

Läs mer

TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. TILLSAMMANS TAR VI HAND OM GÖTEBORG Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Illustratör: Hans Åkerskog Februari 201 Ett samarbete mellan trafikkontoret, miljöförvaltningen, kretslopp och vatten

Läs mer

Hyresgästintroduktion

Hyresgästintroduktion Hyresgästintroduktion VäLKOMMeN! Var rädd om din lägenhet och tänk på att om du flyttar är det någon annan som hyr den efter dig. Vårda och lämna lägenheten som du själv ville att den skulle se ut när

Läs mer

Skyddsrond Idala skolan/idala förskola

Skyddsrond Idala skolan/idala förskola Lunds kommun Veberöds verksamhetsområde Idala Skyddsrond Idala skolan/idala förskola Tid: 2013-10-24 kl. 09.00 12.00 Tid: 2013-11-11 Kl. 14-15 Plats: Idalaskolan/Paviljongerna, konferensrummet Närvarande:

Läs mer