Några råd om barnsäkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Några råd om barnsäkerhet"

Transkript

1 8 Några råd om barnsäkerhet Köket är en plats med många faror för barnen. Spisen utgör en av farorna. Ställ aldrig en kastrull på spisen, som innehåller het vätska, med handtaget riktat utåt. Det finns också speciella spisskydd som gör att barn inte kommer åt heta kastruller på spisen. När det gäller ugnen så bör den vara utrustad med öppningsskydd som försvårar för barn att öppna luckan och bränna sig. Se dessutom till att barnen inte kommer åt vassa föremål, som knivar och saxar. För luckor och lådor finns särskilda säkerhetsspärrar. Mediciner, tabletter, rengöringsmedel och andra farliga ämnen bör vara inlåsta och oåtkomliga för barnen. Var extra försiktig med tända ljus, barn är nyfikna och vill experimentera. Se till att barnen inte kommer åt tändstickor och tändare, ha gärna låsspärr på tändare för säkerhets skull. I trappor kan barn lätt ramla och göra sig illa. Sätt gärna in trappgrindar både uppe och nere. Halkskydd på trappor är bra både för vuxna och barn. Se även till att fönster eller dörrar till balkong och altan är låsta eller har spärrar så att barnen inte kan öppna dem själv. Leksaker är inte alltid ofarliga. Nosar, knappar, ögon och andra föremål på dockor och leksaksdjur ska sitta fast ordentligt så att barnen inte kan lossa dem och stoppa i munnen. Det finns en speciell testcylinder som är lika stor som strupen på en 3-åring, ca 3,2 cm i diameter. Småsaker som får plats i cylindern bör du undvika att ha i ditt barns närhet. Många leksaker är CE-märkta. Det innebär att tillverkaren försäkrar att leksaken uppfyller EU:s krav på säkerhet. Det är också viktigt att läsa instruktioner och eventuella varningstexter. I bilen Barn som är upp till 4 5 år ska sitta bakåtvända i framsätet och krockkudden måste vara urkopplad. Bilbarnstolen bör ha höga sidor för ökat skydd vid kollision från sidan. Fördelarna med att ha barnet i framsätet är bland annat att det finns mer utrymme för benen och den sociala kontakten blir bättre, vilket är viktigt när man åker ensam med barnet. När barnet är mellan cirka 4 och år är en bältesstol eller en bälteskudde ett bra alternativ. De är till för att höja barnet över sätet för att ge en bättre bältesgeometri. Se till att bältet sitter ordentligt; nära halsen, över bröstet och över låren, inte över magen. Försök att lätta på tjocka ytterplagg så att bältet kommer närmare kroppen. Ju närmare kroppen, desto bättre! Läs gärna Folksams Fara med barn. Se

2 9 Barnsäker bostad I bostaden finns många faror för barnen men med relativt enkla åtgärder och bra produkter kan du förhindra att barnen råkar illa ut. Här kan du se exempel på några bra barnsäkerhetsprodukter. Folksam samarbetar med Akta Graco. Hos deras 165 återförsäljare finns dessa produkter att köpa. Se eller ring Barngrind Stabil, godkänd barngrind. Testad och godkänd enligt konsumentverkets riktlinjer. Enkel att montera och använda. Finns i två breddar som kan justeras från cm respektive cm. Förlängningsdel på 20 cm finns som tillbehör till den mindre grinden. Barngrinden levereras med beslag för två dörrkarmar eller trappor och kan enkelt flyttas däremellan. Grinden har ingen tröskel, vilket minskar risken för snubbelolyckor för både små och stora. Grinden kan öppnas i bägge riktningar även med grinden monterad. Fönsterwire Med denna fönsterwire kan du tryggt låta ditt nyfikna barn kika ut genom fönster som öppnas på glänt.

3 10 Fönsterspärr Eliminera risken att små eller stora fingrar kläms vid till exempel ett plötsligt tvärdrag. Finns både för inåt- och utgående fönster. Barnstolsrem Ett smart och enkelt sätt att se till att barnstolen inte välter eller hamnar i en osäker position. Enkel för vuxna att fästa och haka av. Hörselskydd Tar effektivt bort de skadliga bullernivåerna utan att avskärma barnet från omgivande ljud. Låg vikt och bekväm passform Passar barn upp till 7 år. Näsfrida För att undvika täppt näsa som kan försvåra matning, amning och sömn för små barn. Passar för nyfödda barn och upp till 2-3 år. Hygienfilter till näsfrida säljs i 20-pack som tillbehör.

4 11 Multilås En genialt enkel lösning som förhindrar ditt barn från att komma åt diverse riskabla utrymmen. Runt hörnskydd Skyddar ditt barn från att göra sig illa mot vassa möbelkanter vid lek eller gångträning. Finns i färgerna vitt och transparent. Kontaktskydd Eluttag är livsfarliga för klåfingriga barn! Men med vårt specialtillverkade kontaktskydd kan du känna dig fullständigt trygg. Kontaktskyddet är enkelt att montera med medföljande verktyg. Provcylinder En fiffig uppfinning som hjälper dig att kontrollera att leksaker och andra föremål som ditt barn kommer i kontakt med inte är så små att de kan fastna i halsen.

5 12 Dörrstopp Hindrar tvärdrag och allmän oaktsamhet från att orsaka klämskador på såväl små som stora fingrar. Kylskåpsregel Nyfikna barnfingrar är inte alltid lika välkomna i kylskåpet. Med denna regel på kylskåpet måste småttingarna fråga om lov först. Möbelankare Tunga möbler som inte är förankrade mot vägg kan vara en stor säkerhetsrisk för ditt barn. Med våra möbelankare försäkrar du dig mot vältrisken. Videolås Förhindrar ditt barn att stoppa in olämpliga föremål i videon. Detta kan annars vara riskabelt för ditt barn och skada maskinens mekanik.

6 13 Häll- och knappskydd I nedfält läge hindrar detta skydd ditt barn från att sätta på ugn och plattor, och när skyddet är uppfällt ser det till att ditt barn inte kommer åt de heta plattorna. Finns för både vanliga spisar och inbyggda hällar i färgerna vit och rostfri. Skåp- och lådregel Inte bara vassa knivar kan vara farliga för barn. Se för säkerhets skull till att förvara köksredskap utom räckhåll för de små. Dubbeldörrhasp Se till att ditt barn inte kommer åt diskmedel och andra farliga kemikalier som förvaras under diskbänken. Kardborregel En genialt enkel lösning som förhindrar ditt barn att komma åt olämpliga föremål i olika utrymmen.

7 14 Nacke Hjärna Lever Hjärta Ben Med Folksam bilbarnstol åker ditt barn bakåtvänt. Något som både forskning och statistik visar är säkrare än att sitta framåtvänt. Det nyfödda barnet ligger i ett löstagbart babyskydd. Allt eftersom barnet växer reser man stolen uppåt. Den passar lika bra och är lika säker upp till minst 4 år. Det är därför som vi påstår att vår bilbarnstol är som gjord för ditt barn. Revben Vår nya bilbarnstol. Som gjord för ditt barn. Du som har din bil försäkrad hos oss får köpa stolen till ett förmånligt pris med räntefri avbetalning.

8 15 Huvudskydd Komfort 0 4 år Sidokrockskydd Stödben Isofix-fästen Inga förankringsband Förmånligt pris och räntefri avbetalning Folksams bilbarnstol är framtagen i samarbete med Akta Graco. Stolen kostar kronor inklusive handtag och hjul. Du kan köpa stolen med räntefri avbetalning på 12, 24, 36 eller 48 månader, vilket ger en lägsta månadskostnad på 74 kronor. Det enda krav vi ställer på dig är att du har bilen minst halvförsäkrad i Folksam. Fakta om Folksam bilbarnstol Används alltid bakåtvänd Passar för nyfödda upp till cirka 4 års ålder Sätts fast med bilbältet eller Isofix* Mer information se kontakta närmaste Folksamkontor eller ring Vardagar , Lördagar- och söndagar *Isofix-fästen finns i de flesta nyare personbilar och än standard från och med