Rapporter från Tylösand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapporter från Tylösand"

Transkript

1 Rapporter från Tylösand Tylösand tisdag kväll. Efter ett par timmars eftermiddagsvila var det dags för middag, fest, underhållning och dans. Men framför allt skulle Årets inköpare utses. Lill Sandberg, upphandlingschef i Sollentuna kommun, blev den stolta vinnaren av Årets inköpare Priset får hon för sitt stora engagemang och för sina insatser på utbildningsområdet inom NOFI (Norrorts Förenade Inköpare). NOFI är den gemensamma organisationen för sexton upphandlingsenheter i kommuner kring Stockholm, samt Håbo kommun. Jag är mycket stolt, så totalt oväntat! Härligt att bli uppmärksammad när man arbetar med något man tror på, sa Lill Sandberg då hon mottog priset, en check på tio tusen kronor. Vi återkommer så småningom med en längre intervju med årets stolta vinnare. Vi rapporterar också löpande här nedan om vad som händer på konferensen under onsdagen.

2 Här ser vi även de de glada prisutdelarna från SOI s styrelse. ************* Tylösand onsdag. Dagen startade ganska tidigt för alla som skulle delta i SOI s interna årsmöte, medan övriga konferensdeltagare fick vila sig lite längre. Först vid fortsatte de öppna konferensaktiviteterna. Först av allt kan vi i alla fall konstatera att styrelsens sammansättning denna gång är helt oförändrad efter årsmötet. Vår moderator Karin Klingenstierna rekapitulerade de viktigaste händelserna från den långa gårdagen och kollade att vi är i någorlunda form för ännu en intensv konferensdag, innan hon presenterade dagens första talare.

3 Edna Eriksson, utbildare och journalist, har en minst sagt brokig karriär bakom sig, bland annat som ljudtekniker på radion, bröllops- och festdiscjockey med mera, innan hon så småningom började arbeta med mångfaldsfrågor och nu bland annat är knuten till regeringen som expert. Hon berättade engagerat för årskonferensen om vad mångfaldsarbete kan innebära. Ednas pappa, Lars Magnus Eriksson, lämnade släkttraditionen sedan 1600-talet, att arbeta som skogvaktare, och gick i stället till sjöss. Han tog sedan arbete i Mexico, hos dåvarande LM Ericsson, och var under många år den ende medarbetaren i hela koncernen med samma namn som koncernens grundare. (Så småningom, efter koncernens namnbyte, hittades dock en Sonny Eriksson.) Och i Mexico mötte han Ednas mamma. På hur många sätt kan man tänka fel när det gäller mångfald, etnicitet och så vidare? Fler än vi någonsin kunde ana, förstår vi efter en stund. Varför inte helt enkelt tala om vad vi vill uppnå, till exempel i en platsannons, i stället för välmenande omskrivningar och floskler? Björn Bergström från SOI s styrelse fick hastigt ersätta professorn Björn Axelsson, som på grund av sjukdom fått ställa in sina framträdanden på konferensen. Professor Axelsson har engagerats och involverats i SOI s utbildnings- och kompetensutvecklingsarbete. SOI vill ta ett starkare grepp om kompetensutvecklingsarbetet och i egen regi, men i samarbete med lämpliga partners, utveckla det ytterligare. Björn Bergström berättade om de mål som SOI har satt för att utveckla sitt kompetens- och certifieringsarbete och därmed ytterligare höja

4 upphandlarnas status och kompetens. Man har satt upp fyra grundläggande mål i arbetet (och därutöver naturligtvis en stor mängd delmål och kompetensområden) Bidra till att höja organisationens status Bidra till förkovran för professionens medarbetare Skapa kvalitetskriterier för arbetsgivare Bidra till kvalitetshöjning i hela den offentliga sektorn Arbetet med att utveckla det nya konceptet kommer att fortsätta under våren. SOI s officielle beskyddare anlände överraskande från Drottningholm och gjorde ett framträdande där han bland annat konstaterade att Stockholm och Halmstad har mycket gemensamt, till exempel är det lika långt från Stockholm till Halmstad som från Halmstad till Stockholm. Han berättade också att hans kreditkort blivit stulet, men eftersom tjuven handlar för mindre pengar än Silvia har han låtit det bero. Sammanfattningsvis arbetar han nämligen utifrån parollen; Värna gott om Bernadotte.

5 Därefter lät han sig förvandlas till Jan Wolfhagen, underhållande föreläsare som pratade kring ämnet; Påverka dig själv och andra och få som Du vill. Avslutningsvis lottades ett antal gratisplatser ut till nästa årskonferens, samtidigt som det avslöjades att den går av stapeln i Karlstad. Samtidigt rapporterades att årsmötet antog etiska regler för SOI s medlemmar, att årsmötet sade ja till utbildningsprogrammet och att hela styrelsen fått förnyat förtroende. Ett jättetack delades ut, till de grupper från styrelsen, från Halmstads upphandlingsavdelning och från länet, som gjort konferensen till en stor framgång. Lisbeth konstaterade att utifrån ett Halmstadsperspektiv så råder Gyllene Tider för Goda Affärer! *********************** Tylösand tisdag. Efter en intensiv första kväll på årskonferensen, en god natts sömn och en stärkande frukost har dag två rullat igång. Det kommer att bli en lång dags färd mot natt och konditionen kommer att ställas på hårda prov.

6 Först ut i talarstolen var åter Lisbeth Johnson. Efter diverse praktiska instruktioner var det dags att presentera konferensens moderator, Karin Klingenstierna, född hallänning, närmare bestämt i Varberg, numera dock naturaliserad göteborgare. Jan Turvall, erfaren statsvetare från Göteborgs universitet talar under förmiddagen om den nya förvaltningslag som skall gälla från 1 januari 2012, men ger oss också en gedigen resumé över vad offentlig förvaltning innebär liksom kring mindre lämpliga avarter, till exempel i form av olika typer av korruption och annat olämpligt beteende.

7 Hur mycket väger SOI s styrelse? Det skall bli intressant att få veta hur nära det bästa tävlingsförslaget hamnar. Några deltagare från Trollhättan lyckades hitta bekväma åhörarplatser i konferenslokalen! Livliga diskussioner i fikapausen

8 Maria Grimberg från JKL Group pratar om hur vi framför våra budskap på den offentliga upphandlingens arenor. Lars Leiram från Move Management fortsätter att prata om budskap, kommunikation och retorik, utifrån begreppen Etos, Logos och Patos. Mart Maandi från JKL Group berättar om mediaträning, om insikter och redskap vid framförandet av ett budskap.

9 Det är omöjligt att få plats med 550 personer på samma bild. Seminarier Efter en mycket god och välorganiserad lunch var det dags för de fyra parallella seminarierna Pia-Britt Hildebrand, styrelseledamot i SOI hälsar oss välkomna till seminarierna.

10 I kongresshallen berättar Eva Sveman, förbundsjurist på SKL, och Roger Hagman från Hagmans advokatbyrå om vad som är på gång i upphandlingslagstiftningen. David Braic, upphandlingschef i Växjö, berättar om Inköp från förvaltande till strategisk funktion.

11 Kristian Silverberg är inköpschef i Region Skåne och berättar om hur man kommunicerar nyttan av upphandlingsverksamheten. Johan Stern från Ramberg advokatbyrå hade möjlighet att hoppa in och ersätta professor Björn Axelsson som drabbats av sjukdom, och han pratade kring utformning av förfrågningsunderlag, utifrån sin egen metodbeskrivning i ämnet, som för övrigt kan beställas kostnadsfritt genom att maila till info@ramberglaw.se. Här avrapporterar den speciella spanargruppen vad som gjorts och sagts på de olika seminarierna. Och allra sist innan vi tar paus inför kvällspasset så ger oss Lars Leiram från Move Management ytterligare en duvning i att uppfatta och framföra ett budskap och med många aktiva övningar för den engagerade publiken. ************** Tylösand måndag. Så var det äntligen dags för årskonferensen 2011, den största i SOI s historia med inte mindre än 550 deltagare, alltså återigen en rejäl ökning av deltagarantalet! Temat för årets konferens är Uppdrag bra affärer Kommunikation Dialog Förståelse. Solen började tittade fram och värma allt mer när deltagarna närmade sig Halmstad och Tylösand. Det var vårkänsla i luften när vår ordförande Lisbeth Johnson i början av kvällen förklarade konferensen öppnad. Dessförinnan hade vågorna rullat ganska stillsamt in mot konferensanläggningens strand, medan deltagarna

12 registrerades och tilldelades diverse dokument av Åsa och Anna från SOI s kansli. Kaffe och baguette serverades i trängsel och trivsel bland montrarna i konferenslokalen medan vi började orientera oss i detta popmusikens tempel, ägt av den kände affärsprofilen Björn Nordstrand och av popartisten Per Gessle. I själva verket har anläggningen en mer än 100-årig brokig historia bakom sig, långt innan ordet pop var uppfunnet. I Lisbeth Johnsons öppningsanförande, där hon pekade på att årets tema bygger på vad medlemmarna sagt och haft förhoppningar om i medlemsenkäten, konstaterade hon att kommunikation och dialog är en stor del av upphandlarens uppdrag. För första gången är Svenskt Näringsliv, Företagarna och Almega med som deltagare på konferensen, vilket på ett utmärkt sätt symboliserar detta.

13 Därefter var det dags för Carl-Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, att hälsa oss välkomna. Han berättade bland annat att de transporter som genereras av offentliga inköp tidigare skapade en dålig miljö i staden. För att förändra detta och samtidigt skapa bättre förutsättningar för små leverantörer att kunna leverera till offentlig sektor, så startades samordnande varutransporter i Halmstad. Antalet transporter och leveranser har kunnat halveras tack vare detta, miljön har blivit bättre och samtidigt har det nya transportsystemet gett en ekonomisk förtjänst till kommunen. Hemstaden, Kunskapsstaden och Upplevelsestaden är begrepp som på ett bra sätt sammanfattar hur man framgångsrikt arbetar med staden och dess utveckling. Den skönsjungande gruppen Salt, bestående av nio tjejer, smekte våra öron med härlig stämsång, medan solen sjönk mot havshorisonten utanför konferenslokalens fönster. Anders Wijkman och Åsa Edman från Upphandlingsutredningen hade kommit för att presentera det pågående utredningsarbetet. Vi är fortfarande i en tidig fas av arbetet sade Anders. I Bryssel får man en känsla av att det är utbytet av varor och tjänster över gränserna som står i centrum. Men det man tar med från de dialogmöten som just har hållits runt om i landet är att det är den goda affären som står i centrum. Den gränsöverskridande handeln är i så fall bara ett medel för att uppnå den goda affären, inte huvudmålet. Livscykelkostnad är ett begrepp som allt mer kommer i centrum i diskussionerna. Att styras av årsbudgetar är inte alltid optimalt, det är ofta ett allt för kortsiktigt perspektiv. Drar man ner på snöröjning så får man fler lårbensbrott och det är fortfarande det offentliga som skall betala. I praktiken finns det ofta goda anledningar att stötta lokalt näringsliv. Är det regelverket eller tillämpning vi

14 skall fokusera på? Det måste vara både och. Det måste finnas flexibilitet i hur regelverket skall tillämpas och det är stor skillnad på varor och tjänster. Mer av förhandling och dialog efterlyses också ofta i diskussionerna. Det behövs utrymme för maggropskänsla som Åsa Domeij uttryckte det härförleden. Mer kontakt och mer dialog ger förmodligen färre överprövningar. Många upplever också att för stora upphandlingar utesluter små och medelstora företag. Här krävs hänsyn till konkurrenssituationen. Ramavtal diskuteras också mycket och här behövs en översyn över vad som gäller. Och hur löser man glappet vid överprövningar, om man står utan avtal? Har domstolarna rätt resurser och vilka ytterligare åtgärder är möjliga? En nämd enligt dansk/norsk modell? Offentlig upphandling är dålig för dom små, antingen man menar myndigheter, kommuner eller företag, säger många. Problematiken runt miljöhänsyn är också mycket viktig men här krävs också generella styrmedel, inte bara upphandlingsåtgärder. Energifrågan kommer också att vara extremt viktig under de kommande åren. Energisäkerhet är en nyckelfråga och det offentliga måste gå i spetsen. Miljöstyrningsrådets guidelines blir viktiga i detta. Otydligheten kring djurskyddskrav måste också bort, liksom kring andra krav som i dag hamnat i en gråzon. Och vem skall bestämma vad som skall upphandlas? Inte EU utan upphandlande myndigheter menar vi. Och när vi inte vet hur lösningen av ett problem ser ut måste vi kunna upphandla innovation på bra sätt! Sociala hänsyn är ytterligare ett område där vi måste bli tydligare. Och slutligen skall vi ta itu med statistikfrågan och naturligtvis behövs ökad kunskap men på ett meningsfullt och relevant sätt. Och allra sist, upphandlarnas och inköparnas roll är en strategiskt mycket viktig roll, vilket ännu inte alla verksamheter i vårt land har insett. På torsdag går vi vidare med ett expertgruppsmöte kring EU:s grönbok och sedan fortsätter vi till Bryssel för möten kring både den och andra frågor. I sommar kommer vi att skriva ett delbetänkande och indikera ett antal tänkbara lösningar i en rad frågor. Och vi vill fortsätta dialogen med er som är aktörer i upphandlingsfrågor. När jag tog uppdraget visste jag inte hur svårt det var, men med er hjälp kommer vi förhoppningsvis att lyckas med uppdraget att göra den offentliga upphandlingen enklare, tydligare och med fokus på goda affärer. Efter en bensträckare var det så dags för Boris Lennerhov att i högt tempo ge oss en dråplig och minst sagt livlig beskrivning av Gekås framväxt och succé. Han konstaterade krasst att man egentligen aldrig lovat något eller annonserat något. Men man har lyckats skapa förväntningar och det är dom man skall leva upp till och helst överträffa till personer står och väntar varje lördag morgon klockan sju när vi öppnar. Därför öppnar vi alltid fem i så att dom känner att vi bryr oss. Och vi försöker att alltid hitta på nya saker och överraskningar, även för

15 vår personal. Delaktighet är viktigt! Vi har sextiotvå kassor och det brukar rulla cirka fyratusen kundvagnar i butiken. Men den gång folk fick vänta tre timmar för att komma in och närmare två timmar för att komma ut så uppfyllde vi inte förväntningarna. En av våra stora frågor är hur vi sysselsätter män, så att kvinnorna hinner handla färdigt. I genomsnitt vill de handla i cirka fyra timmar! Den genomsnittliga besökaren är en 43-årig kvinna och den genomsnittliga familjen handlar för kronor. Vårt besöksrekord är kunder och försäljningsrekord är 25,7 miljoner kronor på en dag. En gång hade man handlat för kronor, i en buss med besökare. I snitt har man åkt 22 mil enkel resa för att besöka oss. Då gäller det att inte vara lite utan mycket billigare! Vi har också en egen tidning som går ut i exemplar och vi är med i en realityserie i kanal 5. Den gav kunder mer per dag. Och snart har vi sålt exemplar av Kjells skohorn. Vi köpte också stugbyn och campingen som låg i trakten hade vi gästnätter, men även där skall det vara billigt! skall vi investera 500 miljoner i utbyggnad och det gör vi utan att låna en krona. Nu öppnar vi restaurang med 700 platser, billigare och bättre än IKEA. Och en frisersalong där männen kan klippa sig medan kvinnorna handlar. Samt hunddagis, sportbar, apotek, konferensanläggning och lite annat smått och gott. Framgångsfaktorer: Prisvärt, kundfokus, lojala och kunniga medarbetare, långsiktigt ägande och stabil ledning (3 VD:ar på 48 år), ständig utveckling och förbättring. Så enkelt är det. Close

Mera från årskonferensen i ord och bild

Mera från årskonferensen i ord och bild Mera från årskonferensen i ord och bild http://www.soi.se/2016/05/01/mera-fran-arskonferensen-i-ord-och-bild/ Det pampiga Posthotellet i Göteborg är stort och vackert men skulle det räcka till för att

Läs mer

Nyckeltal för offentlig. upphandling

Nyckeltal för offentlig. upphandling Nyckeltal för offentlig Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 november 2011 TALARE SVT Eva-Lotta Löwstedt-Lundell Jämtlands Läns Landsting Fredric Kilander Lena Book Årets inköpare 2010 Växjö Kommun

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Peter Lindblom janpeterlindblom@hotmail.com 2012-02-02 1 1 Liten agenda Grundläggande principer vid offentlig upphandling Dagens

Läs mer

NYCKELTAL FÖR OFFENTLIG UPPHANDLING

NYCKELTAL FÖR OFFENTLIG UPPHANDLING inbjudan till konferens i Stockholm den 3-4 december 2012 MODERATOR Ordförande SOI VÅRA TALARE Institutionen för Kommunal Ekonomi Roland Almqvist Chef för forskningsinstitutet IKE Identifiera rätt nyckeltal

Läs mer

Effektiva processer för offentlig upphandling Inbjudan till konferens i Stockholm den juni 2012

Effektiva processer för offentlig upphandling Inbjudan till konferens i Stockholm den juni 2012 Effektiva processer för offentlig upphandling Inbjudan till konferens i Stockholm den 13-14 juni 2012 MODERATOR Sveriges Offentliga Inköpare Lisbeth Johnson TALARE Almega Ted Ekman Försvarsmakten Patrik

Läs mer

Tack Östersund! Läs om årskonferensen

Tack Östersund! Läs om årskonferensen Tack Östersund! Läs om årskonferensen http://www.soi.se/2010/03/26/tack-ostersund-las-om-arskonferensen/ Klockan 18.00 på måndagskvällen var det alltså dags för vår ordförande, Lisbeth Johnson, att äntra

Läs mer

Nyhetsbrev mars 2013. Våren 2013: Sentensia förbättrar, utvecklar och förstärker ytterligare. E-förvaltning för kommunerna - idag och imorgon

Nyhetsbrev mars 2013. Våren 2013: Sentensia förbättrar, utvecklar och förstärker ytterligare. E-förvaltning för kommunerna - idag och imorgon Nyhetsbrev mars 2013 Våren 2013: Sentensia förbättrar, utvecklar och förstärker ytterligare Sentensia fortsätter att få ökat förtroende som oberoende managementkonsulter för utveckling av verksamheten

Läs mer

ÄR DU PÅ PLATS när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS?

ÄR DU PÅ PLATS när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? ÄR DU PÅ PLATS när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? Utställarinformation 2016 LEDARSKAP i EKONOMI i HR 5 goda skäl till varför du bör vara på plats när de offentliga beslutsfattarna möts 1 En unik

Läs mer

Västernorrland ligger i framkant gällande upphandling

Västernorrland ligger i framkant gällande upphandling Västernorrland ligger i framkant gällande upphandling De närmaste åren står Sverige inför en stor investeringsbom, bara i Sundsvall kommer kommunen fram till 2021 investera närmare tio miljarder kronor.

Läs mer

Rapport från Almedalen 2013

Rapport från Almedalen 2013 Rapport från Almedalen 2013 http://www.soi.se/2013/07/05/rapport-fran-almedalen-2013/ Att Almedalsveckan blir större för varje år är vi vana vid. Att upphandling väckt allt större intresse de senaste åren

Läs mer

INBJUDAN TILL ÅRSKONFERENSEN 2014

INBJUDAN TILL ÅRSKONFERENSEN 2014 INBJUDAN TILL ÅRSKONFERENSEN 2014 Svenska stadskärnor VÄLKOMMEN TILL ÅRSKONFERENSEN I VÄSTERÅS DEN 21-22 MAJ 2014 Årets största konferens och bankett håller vi i Västerås, Årets Stadskärna 2013! Här samlas

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Ett samlat upphandlingsstöd

Ett samlat upphandlingsstöd KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2014-01-30 1 (10) Ett samlat upphandlingsstöd Anförande av Kristina Geiger, ställföreträdande generaldirektör Konkurrensverket, vid Upphandlingsdagarna 30 januari 2014 i Stockholm.

Läs mer

Utställarinformation 2014. ÄR DU på plats när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS?

Utställarinformation 2014. ÄR DU på plats när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? Utställarinformation 2014 ÄR DU på plats när Sveriges offentliga beslutsfattare MÖTS? 5 goda skäl till varför du bör vara på plats när de offentliga beslutsfattarna möts 1 Kommunicera ditt budskap direkt

Läs mer

TJÄNSTEUPPHANDLING I PRAKTIKEN

TJÄNSTEUPPHANDLING I PRAKTIKEN inbjudan till konferens i Stockholm den 10-11 oktober 2012 VÅRA TALARE Sveriges kommuner och landsting Mathias Sylwan Jurist Institutet för Kommunal Ekonomi Roland Almqvist Chef för forskningsinstitutet

Läs mer

Beställ på rätt sätt. Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg

Beställ på rätt sätt. Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg 19 december 2011 Delbetänkande av Upphandlingsutredningen 2010 På jakt efter den goda affären analys och erfarenheter

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se Hur blir upphandling - inköp strategiskt David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se 5 april, 2011 SOI konferens, Halmstad 2011-04-12 1 Växjö kommun Växjö kommun: ca 83 000 invånare

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stads ekonomidagar Årets tema: innovation Tid: maj Var: Stenungsbaden, Stenungssund

Välkomna till Göteborgs Stads ekonomidagar Årets tema: innovation Tid: maj Var: Stenungsbaden, Stenungssund Välkomna till Göteborgs Stads ekonomidagar 2017 Årets tema: innovation Tid: 16-17 maj Var: Stenungsbaden, Stenungssund Välkommen till Stenungsbaden 16-17 maj Göteborgs Stads ekonomidagar är ett unikt tillfälle

Läs mer

Mer från Upphandlingsdagarna, i ord och bild

Mer från Upphandlingsdagarna, i ord och bild Mer från Upphandlingsdagarna, i ord och bild http://www.soi.se/2015/02/19/mer-fran-upphandlingsdagarna-i-ord-och-bild/ Upphandlingsdagarna blev till en tydlig spegling av hur offentlig upphandlings positioner

Läs mer

Utbildning. i miljö och sociala hänsyn. www.stavenowpartners.se

Utbildning. i miljö och sociala hänsyn. www.stavenowpartners.se Din expert inom offentlig upphandling Vårt team Christoffer Stavenow Jur. Kand. Hampus Stefansson Jur. Kand. Anders Stavenow Ekonomi I samarbete med Magnus Josephson AB Utbildning i miljö och sociala hänsyn

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SKNTs ÅRSKONFERENS

RIKTLINJER FÖR SKNTs ÅRSKONFERENS RIKTLINJER FÖR SKNTs ÅRSKONFERENS Intresseanmälan värdskap Den kommun som är intresserad av att stå värd för SKNTs årskonferens anmäler detta på SKNTs webbsida (f r om ansökan 2018). Intresseanmälan behandlas

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN!

INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! Utställarinformation 2016 2016 Upphandlingsdagarna är Sveriges största årliga konferens och mötesplats för de som berörs

Läs mer

DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN IT BUDGET. budget IT? eller. QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember 2009. inbjudan

DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN IT BUDGET. budget IT? eller. QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember 2009. inbjudan höstkonferens DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN FÖR OSS SOM ARBETAR MED KOMMUNAL IT IT BUDGET budget IT? eller QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember 2009 inbjudan Kan finanskrisen föra något positivt med sig? anmäl

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2012-01-03 LK11-0700 Landstingsstyrelsen På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen (SOU 2011:73) Landstinget i Jönköpings län har av Socialdepartementet

Läs mer

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl.

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen mer strategisk Förbättra dialogen i alla faser av upphandlingsprocessen

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se Hur blir upphandling - inköp strategiskt David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se 9 mars, 2011 WTC Stockholm 2011-03-10 1 Växjö kommun Växjö kommun: ca 83 000 invånare ca 7000 kommunanställda

Läs mer

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET 2 HEJSAN! I denna lilla bok kan du läsa om oss på TL Bygg. Vilka vi är, vad vi gör och varför vi går upp varje morgon och gör det vi gör - och det alltid med ett stort engagemang.

Läs mer

Inbjudan. FALK:s konferens

Inbjudan. FALK:s konferens Inbjudan FALK:s konferens Eskilstuna 8-10 maj 2012 Arkivimpulser! Välkommen till FALK:s konferens 2012 som hålls i Eskilstuna. Arkivimpulser är rubriken på årets konferens och vi hoppas kunna ge er ett

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER?

KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER? KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER? VÅRA AFFÄRSMODELLER DIGITALISERAS. PARADOXALT NOG BLIR INSIKTER SOM HÄMTAS FRÅN MÖTET MED KUNDEN VIKTIGARE IDAG ÄN NÅGONSIN TIDIGARE. DÄRFÖR BEHÖVER PRINCIPERNA

Läs mer

TILL VÅRA LEVERANTÖRER. Goda affärer. med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA

TILL VÅRA LEVERANTÖRER. Goda affärer. med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA TILL VÅRA LEVERANTÖRER Goda affärer med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till UpphandlingsCenter 3 Därför behöver vi dig! 4 Korta fakta om

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Att välja framtid. Familjecentralen som unik arena för jämlik hälsa och social hållbarhet

Att välja framtid. Familjecentralen som unik arena för jämlik hälsa och social hållbarhet Inbjudan 19-20 maj 2015 Svenska Mässan i Göteborg Nationell familjecentralskonferens Att välja framtid 15 år med Föreningen För Familjecentralers Främjande Årets konferens uppmärksammar familjecentralens

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN IT BUDGET. budget IT? eller. QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember inbjudan

DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN IT BUDGET. budget IT? eller. QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember inbjudan höstkonferens DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN FÖR OSS SOM ARBETAR MED KOMMUNAL IT IT BUDGET budget IT? eller QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember 2009 inbjudan Kan finanskrisen föra något positivt med sig? anmäl

Läs mer

+ Tjejjouren Idun Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen

+ Tjejjouren Idun Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen Sigtuna Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen Plats: Sigtuna Sommar 2013 Juni Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen. Sigtuna var och lyssnade på Allan Wade. Sida 3 Vi söker nu fler volontärer. Är du en av

Läs mer

Nya tider för upphandling med tillgänglighet i fokus! Konferens den 24 november 2010

Nya tider för upphandling med tillgänglighet i fokus! Konferens den 24 november 2010 Konferens Välkommen till en nordisk heldagskonferens i Göteborg onsdagen. Arrangörer för konferensen är Västra Götalandsregionen, Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap och Handikappförbundens samarbetsorganisation

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

INTRESSERAD AV VI HAR LÖSNINGEN! OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? Utställarinformation

INTRESSERAD AV VI HAR LÖSNINGEN! OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? Utställarinformation INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! Utställarinformation Upphandlingsdagarna är Sveriges största årliga konferens och mötesplats för de som berörs av svensk

Läs mer

Vi är SäkerhetsBranschen!

Vi är SäkerhetsBranschen! Vi är SäkerhetsBranschen! SäkerhetsBranschens årsmöte 24 april 2015 Årsmöte Workshops Seminarier Mingel Underhållning Middag Foto: Rebecca Martyn Träffa våra utställare Studiebesök Barhäng Relax Djurönäset

Läs mer

Min sommar räcker inte mycket längre än hit. >> Fredrik Gustafsson - Chefredaktör

Min sommar räcker inte mycket längre än hit. >> Fredrik Gustafsson - Chefredaktör Min sommar räcker inte mycket längre än hit. >> Fredrik Gustafsson - Chefredaktör STARTSIDA ARTIKLAR BRANSCHNYTT REDAKTIONEN ANNONSERA PRENUMERERA EVENEMANGSKALENDERN SENASTE NUMRET SSQ AWARD BRANSCHNYTT

Läs mer

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION

KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET ARBETSBOK FÖR GRUPPDISKUSSION KVALITET För oss refererar ordet kvalitet ofta till operativ kvalitet. Det innebär att vi alltid levererar utlovade produkter eller tjänster i utlovad tid. När vi

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Bli företaget kunderna älskar att köpa av

Bli företaget kunderna älskar att köpa av Workshop för småföretagare som vill framåt snabbare Bli företaget kunderna älskar att köpa av ******************************************************************************** WORKSHOP MED BJÖRN STRID OBS!

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

SMART Summit 2014 Teknik Miljö Ekonomi

SMART Summit 2014 Teknik Miljö Ekonomi SMART Summit 2014 Teknik Miljö Ekonomi SMART Summit 2014 arrangeras av Hexanova Events AB i samverkan med Västerås Stad. Representanter från förvaltning, organisationer och företag erbjuds att som partners

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun

Medarbetarskap i Umeå kommun Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget www.umea.se/kommun 2 Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra

Läs mer

Xxxx Motivation och drivkrafter

Xxxx Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter Sida 1 Om motivation och drivkrafter Definition på motivation enligt Bonniers lilla uppslagsbok: Motivation är en sammanfattning av de drivkrafter som ligger bakom en handling.

Läs mer

Möten för miljarder! Micke Darmell, Gr8Meetings

Möten för miljarder! Micke Darmell, Gr8Meetings Möten för miljarder! Onsdagen den 26 november klockan sju minuter över sju samlades ett hundratal Malmöföretagare på Slagthuset för att diskutera nyttan med just möten. Vad ska det här frukostmötet leda

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Så gör du IT-avdelningen till affärsutvecklare

Så gör du IT-avdelningen till affärsutvecklare Så gör du IT-avdelningen till affärsutvecklare Morgondagens IT-chef går i kundernas skor och lägger planerna tillsammans med verksamheten. Här är den ultimata guiden för att bli en IT-avdelning som utvecklar

Läs mer

Hur kan myndigheter samverka för att nå maximalt resultat? SOI Årskonferens 2019 torsdag 4 april 2019

Hur kan myndigheter samverka för att nå maximalt resultat? SOI Årskonferens 2019 torsdag 4 april 2019 Hur kan myndigheter samverka för att nå maximalt resultat? SOI Årskonferens 2019 torsdag 4 april 2019 Hur samverka för att nå maximalt resultat? Kort om UhC och IX - Uppdraget och undantagen Vilka samverkansformer

Läs mer

Möt våra föredragshållare http://www.soi.se/2010/02/24/mot-vara-foredragshallare/

Möt våra föredragshållare http://www.soi.se/2010/02/24/mot-vara-foredragshallare/ Möt våra föredragshållare http://www.soi.se/2010/02/24/mot-vara-foredragshallare/ Välkommen att läsa korta presentationer av några av våra föredragshållare på årskonferensen i Östersund. Christina Patriksson,

Läs mer

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017 Förhandling inom ramen för den offentliga affären Stockholm, den 9 mars 2017 Upphandlingsprocessen Behovs- och totalkostnadsanalys Marknadsanalys Inköpsstrategi, förfrågningsunderlag Anbuds-inbjudan Anbudsutvärdering

Läs mer

Stolta men inte nöjda

Stolta men inte nöjda stainless steel solutions Stolta men inte nöjda resultat av Damstahls kundundersökning KUNDUNDERSÖKNING 1 Fakta De 836 kunder som svarat på vår undersökning utgör 60 % av vår omsättning. 67 % av de som

Läs mer

Utvärdering. SFK:s Årskonferens

Utvärdering. SFK:s Årskonferens Utvärdering SFK:s Årskonferens Bra innehåll 5=Instämmer helt 4 41 43 Medelvärde: 4,2 3 12 2 4 1=Instämmer inte alls 0 0 20 40 60 80 100 Procent Hur väl instämmer du i följande påstående? Innehållet i årets

Läs mer

Lärande skapar utveckling!

Lärande skapar utveckling! Lärande skapar utveckling! strategisk kompetensförsörjning Genom kunskap om företagets vision och affärsidé känner vi ökat engagemang vilket också är en grund för att vilja lära nytt. Ett jämställt samhälle

Läs mer

Stolthet& företagande

Stolthet& företagande SFÖ presenterar Stolthet& företagande Inbjudan till SFÖ:s konferens 9 11 maj 2014 i Jönköping Huvudsponsor 2014 Vi i konferensgrupp 2014 hälsar er varmt välkomna till tre dagar i Jönköping med massor av

Läs mer

Cilla Benko Jonas Wistrom Fredrik Lindstrom

Cilla Benko Jonas Wistrom Fredrik Lindstrom MACE SPEAKERS PRESENTERAR KUNSKAPSSEMINARIER 2018 100% NÖJDA DELTAGARE LEDARSKAPSDAGAR SÄLJDAGAR Cilla Benko Jonas Wistrom Fredrik Lindstrom med manga fler Elaine Eksvard Lisa Gunnarsson BOKA IDAG! BEGRÄNSAT

Läs mer

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting!

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! 20/7 2014 Vi åkte från Kuben kl. 01:00 söndag morgon. Busschauffören stannade i Västerås för att ta en bensträckare men

Läs mer

Vi söker verkstadschef! Möt oss på Underhåll 2016!

Vi söker verkstadschef! Möt oss på Underhåll 2016! En viktig del för en säker anläggning är fungerande säkerhetsventiler. För att uppnå och garantera detta krävs kunskap om säkerhetsventiler, med avseende på användning, funktion och installation. Kursen

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 19 JANUARI

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 19 JANUARI KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR Du är inbjuden till... 2018 MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 19 JANUARI NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredag 19 januari är det dags för HR-Dagen på Scandic Triangeln i

Läs mer

inbjudan budget IT? höstkonferens eller den naturliga mötesplatsen för oss som arbetar med verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster

inbjudan budget IT? höstkonferens eller den naturliga mötesplatsen för oss som arbetar med verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster höstkonferens den naturliga mötesplatsen för oss som arbetar med verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster IT BUDGET eller budget IT? quality hotel globe 4-5 november 2009 inbjudan Kan

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentliga upphandlingar i Sverige uppgår till hisnande 500 miljarder SEK per år innebärande 20 % av Sveriges BNP och ca 55 000 SEK per svensk invånare. Antalet

Läs mer

Svar på motion kring Robertsforsgala 1/2016 Robertsfors Kommun 2016

Svar på motion kring Robertsforsgala 1/2016 Robertsfors Kommun 2016 l Svar på motion kring Robertsforsgala 1/2016 Robertsfors Kommun 2016 1 Innehåll 1.0 Motion Robertsfors Gala... 3 2.0 Andra galor i Sveriges kommuner... 4 2.1 Härnösand... 4 2.2 Tyresö... 4 2.3 Galor i

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

gör ditt budskap mindre fyrkantigt

gör ditt budskap mindre fyrkantigt gör ditt budskap mindre fyrkantigt Stora grupper Hur utbildar man 1.000 personer på två dagar effektivt? Hur får man fram ett viktigt budskap så att personalen på alla nivåer i företaget förstår och känner

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 1995 06 12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996 12 02, 271, i kommunfullmäktige 2001 10 08, 147, 2003 01 20, 5, 2005 10 24, 20, 2008 12 08, 213, 2013 06 11 22, 2014

Läs mer

Nya perspektiv på invanda mönster. aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar

Nya perspektiv på invanda mönster. aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar Nya perspektiv på invanda mönster aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar Vargen är den art som mest liknar oss människor i flockens uppbyggnad och som vi därför valt att använda

Läs mer

Goda avtal med UpphandlingsCenter

Goda avtal med UpphandlingsCenter TILL VÅRA BESTÄLLARE Goda avtal med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om beställarrollen 3 UpphandlingsCenter ett stöd i din verksamhet 4 Korta fakta

Läs mer

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Stockholm 15 16 november 2007 Utvärdering Motsvarade konferensen 1-10 dina förväntningar? 0 ---------------------------------------------/-------- ------------10 Sammanfattning

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02)

Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02) Var det så, Ella? Bar du hela världen på dina unga axlar? Inte bara din egen tsunami utan också våran. (2005-02-02) 1 Tisdag 1 februari Stressad av planering sover jag mycket lite, trött, trött måndag

Läs mer

Ullared en mittpunkt!

Ullared en mittpunkt! Ullared en mittpunkt! Välkommen till Gekås Ullared! Gekås är Skandinaviens största utflyktsmål och förra året hade vi totalt 3,7 miljoner besökare här i Ullared. Över 170 000 gäster stannade dessutom på

Läs mer

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad.

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad. MITT LIV MED SJ Min syster, som själv nästan aldrig reser med tåg, är upphovet till denna berättelse. Hon och andra som jag berättat för, har roats och oroats av mina upplevelser på mina många resor. Min

Läs mer

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013 KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2013-03-18 1 (5) Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013 1. Upphandling i samband med intern och extern representation För

Läs mer

Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013?

Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013? Vad händer om din organisation blir en av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013? 2013-02-04 Sveriges Bästa Arbetsplatser 2013 - Från bra till bäst I mer än 20 år har Great Place to Work utvecklat kunskapen

Läs mer

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg 0709-844

Läs mer

LÄGESRAPPORT

LÄGESRAPPORT SVENSKA BID-MODELLEN BUSINESS IMPROVEMENT DISTRICT LÄGESRAPPORT 2016-06-10 UTVECKLINGSPROGRAM AV SVENSKA PRE-BID-MODELLEN Inger Alfredsson Nationell samordnare Box 186, 201 21 Malmö Besök Jörgen Kocksgatan

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR KARLSTAD KARLSTAD CCC FREDAG 12 MAJ

KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR KARLSTAD KARLSTAD CCC FREDAG 12 MAJ KOSTNADSFRITT FÖR DIG OCH DINA KOLLEGOR Du är inbjuden till... 2017 KARLSTAD KARLSTAD CCC FREDAG 12 MAJ NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den 12 maj är det dags för HR-Dagen på Karlstad CCC i Karlstad.

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Program. Årsmöte november, Clarion Hotel Sense, Luleå

Program. Årsmöte november, Clarion Hotel Sense, Luleå Program Årsmöte 2015 24-25 november, 2015 Clarion Hotel Sense, Luleå PROGRAM Tisdagen den 24 november Förändringens vindar - medvind eller motvind? 11.00 Registreringen öppnar 11.30 Lunch Luleå Energi

Läs mer

Föreningen Sambruk Nätverksdag 30 maj Digital transformation hur och till vilken nytta?

Föreningen Sambruk Nätverksdag 30 maj Digital transformation hur och till vilken nytta? Föreningen Sambruk Nätverksdag 30 maj 2017 Offentliga Rummet, Quality Hotel i Sundsvall - PROGRAM - Digital transformation hur och till vilken nytta? Nätverksdag med fokus på tre mycket aktuella och väsentliga

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer