Bostadsrättsföreningen Risten i Umeå Uppdaterad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bostadsrättsföreningen Risten i Umeå Uppdaterad 090909"

Transkript

1 Bostadsrättsföreningen Risten i Umeå Uppdaterad Informationsskrift. Styrelsen för bostadsrättsföreningen Risten består av åtta personer fördelat på: Ordförande Vice ordförande tillika kontaktperson i fastighetsfrågor inom styrelsen Kassör Sekreterare Ledamot Tre suppleanter Aktuell styrelse finns anslagen i trapphusen. Styrelsen har normalt ett sammanträde per månad. Utöver styrelsen så finns en valberedning och en intern revisor som väljs av stämman. Dessutom så det följande ansvarspersoner: - fastighetsansvarig - miljöansvarig - studieorganisatör Styrelsen har sammanställt information och några allmänna ordningsregler i vår bostadsrättsförening och dessa finns i fortsättningen av dokumentet. Innehåll Allmänt Allmänt... 1 Andrahandsuthyrningar... 2 Balkonger... 2 Barnvagnar... 3 Djur och djurfoder... 3 Försäkring... 3 Parkeringar... 4 Sopsortering... 5 Trivsel och gemenskap... 5 Översikt: Bostadsrättsvarens och föreningens olika ansvar... 6 Bostadsrätt innebär att man genom bostadsrättsföreningen äger fastigheten tillsammans med andra medlemmar och ansvarar gemensamt för den yttre miljön, gemensamma lokaler och den gemensamma ekonomin. Föreningen har en hemsida, hem.bredband.net/target, som successivt kommer att fyllas på med information.

2 Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn på husen med tanke på vad som kan hända om parabolen lossnar från sitt fäste. Andrahandsuthyrning kan i särskilda fall tillåtas i högst 6 månader. Ansökan lämnas i god tid till styrelsen för behandling. Det är inte tillåtet att använda trapphusen som förvaringsutrymme för cyklar, barnvagnar leksaker m.m. då trapphusen är utrymningsvägar men även med tanke på brandrisken. Andrahandsuthyrningar Om du behöver hyra ut din lägenhet i andra hand finns det några saker du behöver tänka på. Framför allt måste du ha styrelsens godkännande. En andrahandsupplåtelse är när någon annan än du själv självständigt använder lägenheten. Detta gäller även om du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen. För att hyra ut i andra hand måste du ha styrelsens samtycke och ansökan ska vara skriftlig. På ansökan ska det tydligt framgå varför lägenheten ska hyras ut, till vem den ska hyras ut och hur lång tid den ska hyras ut. Tillstånd för andrahandsuthyrning brukar ges för ett halvår i taget. Du har rätt att hyra ut i andra hand om det finns beaktansvärda skäl, till exempel om du inte kan använda lägenheten som bostad under en period och har boendet ordnat på annat håll, som exempelvis studier eller arbete på annan ort, längre vistelse på vårdinrättning, militärtjänstgöring, provbo med en partner (normalt sex månader), m.m. Den som hyr din lägenhet i andra hand blir din hyresgäst och du blir hyresvärd. Bestämmelserna i hyreslagen gäller och du bör ha ett skriftligt hyresavtal (se nedan). Kontakta ditt försäkringsbolag för att få veta vad som gäller angående hemförsäkring vid uthyrning. Om din ansökan avslås anges skälen för styrelsens beslut. Därefter har du möjlighet att få frågan prövad i Hyresnämnden. Du gör en ansökan om tillstånd till andrahansupplåtelsen hos Hyresnämnden. Hyresnämndens beslut kan dock inte överklagas. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning. Tänk på att styrelsen sammanträder endast en gång per månad, du hittar datumen i kalendern på hemsidan. Det är viktigt att din ansökan kommer in i god tid innan styrelsemötet. Balkonger Det är inte tillåtet att skaka eller piska från balkong eller fönster. Balkonglådor ska placeras på insidan av balkongen, Balkonger ska inte användas för permanenta förvaring av diverse bohag som inte hör till balkongen. För inglasning av balkong krävs bygglov samt tillstånd av föreningen. Föreningen har ännu inte tagit beslut om inglasning av balkonger ska tillåtas. Det är inte tillåtet för boende att på eget bevåg glasa in balkongen.

3 Barnvagnar Barnvagnar får inte placeras i trapphusen av olika orsaker. Det finns möjlighet att förvara dem i ett av garagen. Då det gamla soprummet är tömt så är tanken att även det ska kunna användas för barnvagnsförvaring. Djur och djurfoder Katter kan ställa till problem i vårt bostadsområde, bl.a. genom att uträtta sina behov i sandlådor, barnvagnar eller går in i lägenheter. Katter skall därför hållas under sådan tillsyn att de inte orsakar skador och olägenheter. Hundar skall hållas kopplade och rastning inom området är inte tillåtet. Förvara inte matvaror, djurfoder som fågelfrö och hö i förråden då det kan dra till sig råttor. Något som också drar till sig skadedjur är om man lägger ut mat eller bröd på marken. Fastighetsskötsel. För skötsel av fastigheterna har föreningen ett avtal med Riksbyggen. Avtalet kan indelas i tre huvudgrupper: Fastighetsekonomi och finansiering Riksbyggens ekonomicenter sköter hantering av avgifts- & hyresredovisning, avisering och påminnelser samt överlåtelser och pantförskrivningar. Kontaktperson Maria Forsberg, telefon , e-post: hyra@riksbyggen.se. Maria sköter även uthyrning av bilplatser och kölistor. Budget, bokslut, årsredovisning, likviditetsplanering, lån och annat som rör föreningens ekonomi sköts av Christina Koppelman, telefon , e-post: christina.koppelman@riksbyggen.se Fastighetsskötsel och drift - Riksbyggens fastighetsskötare har hand om löpande skötsel och tillsyn. Felanmälan görs via telefon eller via Administration och förvaltare Riksbyggen förbereder ärenden till styrelsen och utför det som styrelsen beslutar. Boendekontakter, stadgefrågor, energistatistik, löpande förvaltningsfrågor och nyckelhantering ingår också i avtalet. Kontaktperson är Rickard Abrahamsson, telefon , e-post: rickard.abrahamsson@riksbyggen.se Försäkring Föreningen har tecknat fastighetsförsäkring och bostadsrättsförsäkring för samtliga bostadsrätter varför endast hemförsäkring är nödvändig. Bostadsrättsförsäkring är ett tillägg till hemförsäkringen och avser själva lägenheten och fast monterad inredning. Garage och bilar

4 Om ni är intresserad av att hyra garage eller parkering vänd er till Riksbyggen, kontaktperson Maria Forsberg, telefon , e-post: Om ni hyr garage se till att garageporten alltid är låst. Det ökar tryggheten då garage- och bilinbrott periodvis kan vara ett problem. Gården är också barnens lekplats varför all bilkörning måste ske i undantagsfall och med största försiktighet. Bilkörning in på gården är endast tillåten för i- och urlastning. Det är absolut förbjudet att parkera på gräsmattor och gångbanor, även för handikappfordon. Böter utfärdas vid överträdelse. Gemensamma lokaler. De gemensamma lokalerna består av tre tvättstugor, bastu och pingisrum. Tvättstugorna finns i källarplan på följande adresser: Storgatan 11 Storgatan 15 Östra Prinsgatan 28 Tvättstugorna bokas med en numrerad låskolv på därför avsedd tavla utanför tvättstugorna och det är var medlems skyldighet att hålla rent och snyggt efter sig. Vid årsstämman 2009 bestämdes att ytterligare en tvättstuga ska byggas på Östra Prinsgatan 30. Bastun som är belägen i källarplanet på Storgatan 15 bokas via bokningslista utanför bastun. Bastun får användas mellan kl 06 och 23 i tvåtimmarspass, sista passet tre timmar. Maximalt en bokning i taget. Nyckel kvitteras ut hos antingen Roger Nilsson på Ö Prinsgatan 28, Joar Sivertsson på Ö Prinsgatan 26 och Stefan Blomberg på Storgatan 15 B och återlämnas direkt efter avslutat pass. Fr o m å tas det ut en avgift på 20 kr som betalas direkt till nyckelansvariga vid uthämtande av nyckeln. Det finns ett pingisrum på Storgatan 13. Övernattningsrum för tillfälliga gäster finns för närvarande inte. Parkeringar Föreningen har 62 st parkeringsplatser med elstolpe för uthyrning. En av dessa kan hyras tillfälligt, maximalt tre dygn per tillfälle. Parkeringen bokas på lista i trapphuset Ö Prinsgatan 26 och ersättning 30 kr/dygn betalas i förskott i ett kuvert i kontaktperson Joar Sivertssons brevinkast, Östra Prinsgatan 26. Platsen har nummer 39 och finns vid Ö Prinsgatan Det är också möjligt att hyra parkeringsplats utan el för en kostnad av 100 kr/mån. Dessutom finns tillgång till ett antal gästparkeringar.

5 Sopsortering I vår förening sorterar vi sopor som hårda plastmaterial, glas, metallburkar och -lock, tidningar, wellpapp och kartong, batterier, glödlampor, lysrör samt övriga hushållssopor. Grovsopor som t ex möbler, gamla tv-apparater o. dyl. får inte ställas i sophuset utan fraktas genom bostadsrättsinnehavarens/hyresgästens försorg till återvinningscentralen i Gimonäs. Det kan bli mycket otrevligt i sophuset om inte god ordning råder där varför vi alla hjälps åt med detta. Det är inte lämpligt att barn leker inne i sophuset, vilket förekommer rätt ofta. Soppåsar får av hälsoskäl och för allas trivsel inte förvaras utanför ytterdörren. Trivsel och gemenskap För att alla skall trivas i vårt bostadsområde måste vi alla ha förståelse och visa hänsyn mot våra grannar. Brister i hänsynstagande kan naturligtvis uppstå, men löses enklast genom att man pratar med varandra. Upprepade störningar skall dokumenteras med händelse, tidpunkt, eventuell åtgärd o. dyl. och om störningarna fortgår kontakta Riksbyggen. Vid hot kontakta alltid polisen. En allmän regel är att det skall vara tyst mellan kl och Observera att i flerfamiljshus är det ofta lyhört och att vid upprepade tillfällen störa sina grannar med t ex hög musik, högt prat, skällande hundar och klampande skor är naturligtvis inte tillåtet. Styrelsen hävdar att sunt förnuft måste råda. Vem svarar för underhållet? Som bostadsrättshavare har du nyttjanderätten till din lägenhet utan tidsbegränsning. Föreningens mark, hus och även de enskilda lägenheterna ägs av bostadsrättsföreningen. Enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar ansvarar bostadsrättshavaren för underhållet av sin lägenhet och ska vidta de reparationer som behövs samt svara för kostnaderna. Du skall även åtgärda skador som uppstår i lägenheten, oavsett om skadan uppkommit genom ditt eget vållande, olyckshändelse eller på annat sätt, exempelvis genom vårdslöshet av besökare i din bostad. För reparation på grund av brand- eller vattenledningsskada svarar bostadsrättshavaren endast om skadan uppkommit genom; egen vårdslöshet eller försummelse, eller vårdslöshet eller försummelse av a) någon som hör till hushållet eller som besöker detsamma som gäst, b) någon annan som är inrymd i lägenheten, c) någon som utför arbete i lägenheten för bostadsrättshavarens räkning. För reparation på grund av brandskada som uppkommit genom vårdslöshet eller försummelse av någon annan än bostadsrättshavaren själv är dock bostadsrättshavaren ansvarig endast om han eller hon brustit i omsorg och tillsyn. I 6 i föreningens stadgar regleras närmare vad som ingår i din skyldighet att underhålla och reparera så att lägenheten hålls i gott skick.

6 Föreningen ansvarar för fastigheterna och ska se till att de är väl underhållna och i gott skick. Vad som är att betrakta som gott skick preciseras inte i lagen eller stadgarna. Det får bedömas med hänsyn till husets ålder m.m. Du ansvarar dels för den inredning som föreningen försett lägenheten med dels för den inredning som du själv tillfört den. I 11 regleras din rätt att göra förändringar i lägenheten. För att göra ingrepp i bärande konstruktion eller ändring av befintlig ledning för avlopp, värme eller vatten, krävs styrelsens godkännande. För att göra andra ändringar i lägenheten krävs styrelsens godkännande om ändringen är väsentlig. Vid tveksamhet ta alltid kontakt med styrelsen. Förändringar i lägenheten skall alltid utföras fackmannamässigt. Om du vidtar åtgärder som innebär att du överskridit din rätt att ändra i lägenheten kan du tvingas återställa den i tidigare skick. Översikt: Bostadsrättsvarens och föreningens olika ansvar Här följer en förteckning över byggnadsdelar, inredning och utrustning samt åtgärder som bostadsrättshavaren respektive bostadsrättsföreningen ansvarar för. Lägenhetsdörrar och innerdörrar Ytterdörrar med tillhörande karm Till ytterdörren hörande handtag, dörrklocka, brevinkast, tätningslister samt låsanordning Lägenhetens innerdörrar med tillhörande karm Säkerhetsgrindar med tillhörande karm Utvändig ytbehandling av ytterdörrar, karm, foder, namnskylt Brh Brf Golv i lägenhet Ytskikt samt underliggande skikt som krävs för att applicera ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt Underliggande stomme Innerväggar i lägenhet Ytskikt samt underliggande skikt som krävs för att applicera ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt Underliggande stomme Innertak i lägenhet Ytskikt samt underliggande skikt som krävs för att applicera ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt. (Brh svarar även för eventuellt undertak) Underliggande stomme Golv och väggar i våtutrymmen Borttagande av ursprungligt ytskikt i dusch-/badutrymme i samband med renoveringsarbete Borttagande av ursprungligt ytskikt i extra toalett i samband med renoveringsarbete Ytskikt samt underliggande tätskikt (fuktisolerande skikt)

7 Underliggande stomme Fönster och fönsterdörrar Invändig målning av fönstrens karmar och bågar Glas i fönster och dörrar, tillhörande handtag och beslag, vädringsfilter och tätningslister Utvändig målning av fönstrens karmar och bågar VVS-artiklar Sanitetsporslin t ex tvättställ, bidé, badkar, duschkabin Blandare och kranar. Brf svarar för underhåll avseende vanligt förekommande märken (ex FH Mattsson), udda märken ansvarar brh själv för. Dusch och duschslangar WC-stol inkl spolanordning Inredning och belysningsarmaturer Packningar. Brf svarar för underhåll avseende vanligt förekommande märken (ex FH Mattsson), udda märken ansvarar brh själv för. Tvättmaskin och diskmaskin inkl ledningar, slangar, anslutningskopplingar på vattenledningen. Övriga vitvaror. Koksfläkt och ventilationsdon. Byte av filter. Belysning. Rensning av golvbrunn, sil och vattenlås. Klämring runt golvbrunn. El-radiatorer. Vattenradiatorer med ventiler, termostat och vattenledningar. Brh svarar för målning. Ledningar för avlopp, värme, vatten och ventilation som Brf försett lägenheten med förutsatt att vattenledningarna tjänar mer än en lägenhet samt att de inte är synliga i lägenheten. Övrigt underhåll av till avloppsledningen hörande golvbrunn, sil och vattenlås. Köksutrustning Inredning, diskmaskin inkl ledningar och anslutningskopplingar på vattenledningen, kyl, frys, spis, mikrovågsugn. Brh Brf Förråd mm Källarförråd som tillhör lägenheten samt fristående förråd som tillhör lägenheten. För dessa utrymmen gäller samma regler som för lägenhet beträffande golv, väggar, tak, dörrar, inredning mm. För garage gäller samma regler som för lägenhet beträffande golv, väggar, tak, dörrar, inredning mm. Avskiljande vägg av nät eller annat material i förråd och garage Gemensamma soputrymmen. Elartiklar Säkringsskåp och därifrån utgående synliga elledningar i lägenheten, strömbrytare, eluttag och armaturer. Särskild behörighet krävs för att utföra elarbeten. Ledningar för el som brf försett lägenheten med, förutsatt att de inte är synliga i lägenheten.

8 Balkong Ytbehandling insida av sidopartier, fronter samt tak. Golvens ytskikt och beslag. Renhållning och snöröjning av balkong. Underhåll av utsida av sidopartier, fronter samt tak Övrigt Inredningssnickerier, skåp, lådor, kryddställ/-skåp, badrumsskåp, hatthylla, trösklar, socklar, foder, lister, gardinstänger/-fästen, torkställning, beslag och brandvarnare Markiser. Det krävs tillstånd av styrelsen för att sätta upp markiser. Paraboler är inte tillåtet att sätta upp för enskilt bruk. Vattensäng. Det krävs tillstånd av styrelsen för vattensäng, bl a p g a risken för vattenskada och att husens bärande delar inte har bärighet som krävs. Brh = Bostadsrättshavaren Brf - Bostadsrättsföreningen Var rädd om vårt område. Det förekommer alltid en viss skadegörelse i ett bostadsområde och man skall ha klart för sig att kostnader för renoveringar och reparationer drabbar alla bostadsrättsinnehavare via månadsavgiften. Om vi hjälps åt med lättare underhåll och t.ex. gårdsstädning kan vi hålla nere kostnaderna och även stimulera kontakten med grannarna.

Bostadsrättsföreningen Risten i Umeå Uppdaterad 090616

Bostadsrättsföreningen Risten i Umeå Uppdaterad 090616 Bostadsrättsföreningen Risten i Umeå Uppdaterad 090616 Informationsskrift. Styrelsen för bostadsrättsföreningen Risten består av åtta personer fördelat på: Ordförande Vice ordförande tillika kontaktperson

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riksbyggens normalstadgar. Underhållsansvaret har förändrats i vissa avseenden jämfört med 2004 års

Läs mer

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen LIMNOLOGEN 1 Styrelsen 2018-08-27 Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen 1 Texten bygger i allt

Läs mer

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden?

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Som en grundprincip gäller att bostadsrättshavaren, den boende, har ansvaret för underhållet av sin lägenhet, och att bostadsrättsföreningen ansvarar

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riks byggens normalstadgar. Lägenhetsdörrar och innerdörrar Brh Brf Ytterdörren med tillhörande

Läs mer

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om?

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om? Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Då kanske du undrar om du själv måste laga det eller om föreningen kan stå för kostnaderna? Börja med att titta i den bifogade listan vem som ansvarar

Läs mer

Vem svarar för underhållet?

Vem svarar för underhållet? Vem svarar för underhållet? Information till bostadsrättshavare i Bostadsrättsföreningen Åsunden. Denna information ger bostadsrättshavare vägledning om vem som svarar för underhållet inom olika områden

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Som bostadsrättsinnehavare måste du själv bekosta reparationer och förbättringar på sådant

Läs mer

Välkommen till föreningen

Välkommen till föreningen 1 Välkommen till föreningen Styrelsen vill passa på att hälsa er välkomna till BRF Risten. Vi hoppas att allt är till belåtenhet och att ni kommer att trivas i vårt kvarter. I BRF Risten ingår adresserna:

Läs mer

VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET

VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET HOS BRF MURBRÄCKAN nr 9 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadrättslagen. Föreninges mark, hus och därmed också de enskilda

Läs mer

Välkommen till föreningen

Välkommen till föreningen 1 Välkommen till föreningen Styrelsen vill hälsa er välkomna till BRF Risten. Vi hoppas att allt är till belåtenhet och att ni kommer att trivas i vårt kvarter. I BRF Risten ingår adresserna: Östra Prinsgatan

Läs mer

Information vem svarar för tillsyn, skötsel och underhåll

Information vem svarar för tillsyn, skötsel och underhåll Ann Möller 013 3435577 2017-10-16 7 1 (5) Vem et? Regelverk inom BRF L 21 Ekholmen Linköping. Som bostadsrättshavare har du nyttjanderätten till din lägenhet utan tidsbegränsning. Föreningens mark, byggnader,

Läs mer

at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll?

at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll? at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll? I en bostadsrättsförening delas ansvaret för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren. På följande sidor kan du se vem

Läs mer

Byggdel Brf ansvar Brh ansvar Anmärkning 1. Lägenhetsdörr Dörrblad, karm, foder, Ytbehandling utsida Dörrblad, karm, foder,

Byggdel Brf ansvar Brh ansvar Anmärkning 1. Lägenhetsdörr Dörrblad, karm, foder, Ytbehandling utsida Dörrblad, karm, foder, Sid 1 (5) Brf Valhall Ansvar för underhåll Tullgarnsgatan 23 2017 75317 Uppsala Styrelsen Brf Valhall tolkning av underhållsskyldighet enligt 32 i Bostadsrättsföreningens stadgar. I en Bostadsrättsförening

Läs mer

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? 35-43 i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter 35 Bostadsrättshavarens ansvar Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla det inre av lägenheten i

Läs mer

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter?

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? 1 Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? Underhållsskyldighet enligt 32 i bostadsrättsföreningens stadgar. Innebörden av bostadsrättshavarens skyldighet att

Läs mer

Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen

Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen Rekommendation till tolkning av underhållsskyldighet enligt 28 i bostadsrättsföreningens stadgar Bostadsrättshavaren har nyttjanderätten till sin lägenhet.

Läs mer

Bostadsrättsförening Boråshus nr 13. Välkommen till vår förening!

Bostadsrättsförening Boråshus nr 13. Välkommen till vår förening! Bostadsrättsförening Boråshus nr 13 Välkommen till vår förening! Bostadsrättsförening Boråshus nr 13 Information till boende och nyinflyttade! Vi hälsar dig välkommen och hoppas du skall trivas i din lägenhet

Läs mer

Underhåll och reparation av din bostad

Underhåll och reparation av din bostad Underhåll och reparation av din bostad EN GUIDE TILL HUR ANSVARSFÖRDELNINGEN SER UT Vem har underhållsansvaret? Bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre. Underhållsansvaret regleras

Läs mer

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan Brf Ingenjören 3. Vem svarar för lägenhetsunderhållet och Lägenhetens inre? Enligt bostadsrättslagen och våra stadgar skall en bostadsrättshavare på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Sammanfattning

Läs mer

Vem ansvarar för underhållet i bostaden, föreningen eller medlemmen? (Ett komplement till

Vem ansvarar för underhållet i bostaden, föreningen eller medlemmen? (Ett komplement till SPAR DENNA Vem för underhållet i bostaden, föreningen eller medlemmen? (Ett komplement till föreningens stadg) Alla rör och ledning som du kan se, är medlemmens. I badrummet är inte ba ytskiktet utan även

Läs mer

BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER

BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER Lundby Kyrkby BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER ANGÅENDE 32 I FÖRENINGENS STADGAR Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten

Läs mer

Vi hälsar dig/er välkommen och hoppas du/ni ska trivas i er lägenhet och med vår bostadsrättsförening.

Vi hälsar dig/er välkommen och hoppas du/ni ska trivas i er lägenhet och med vår bostadsrättsförening. Vi hälsar dig/er välkommen och hoppas du/ni ska trivas i er lägenhet och med vår bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen Segeltorps Orangeri äger de fyra husen Visirvägen 6-10 och Hjälmvägen 13 och

Läs mer

Bostadsrattsforeningen Tallstigen 2

Bostadsrattsforeningen Tallstigen 2 Bostadsrattsforeningen Tallstigen 2 Rekommendation for tolkning av Bostadsgarantis monsterstadgar 32 Bostadsrattshavaren har en till tiden obegransad nyttjanderatt till sin lagenhet. Foreningens hus, och

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF = Bostadsrättsföreningen BRH = Bostadsrättsinnehavaren Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande behandling

Läs mer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer 2010-05-20 Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14 Underhåll och reparationer Brf Oliven 13-14, Oxelösund sida 1 av 5 1. Balkong Ingen målning, håltagning, påförande av material

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen)

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande

Läs mer

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Brf = bostadsrättsföreningen Brh = bostadsrättshavaren Uppdaterad i januari 2012 1. Fasader Eventuell rengörning och utvändig målning Gäller vid normalt

Läs mer

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 2013-04-09 HSB Riksförbund Sid 2 ANSVAR Vem ansvar för renoveringen i lägenheten? VEM ANSVARAR? BOSTADSRÄTTSLAGEN 7 KAP 12 Bostadsrättshavarens ansvar

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 mars 2015/pelj Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 Innehåll Väggar i Lägenhet... 1 Golv... 1 Innertak i lägenhet... 2 Dörrar... 2 Fönster, fönsterdörr och

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 3

Bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 3 Bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 3 Rättigheter och Skyldigheter, vem svarar för underhåll av föreningens lägenheter? Senast ändrat 2010-02-02 1(8) BRF3:s tolkning av underhållsskyldighet enligt 33

Läs mer

Förslag till ändring av stadgar

Förslag till ändring av stadgar 1 Brf Markan i Järvastaden Förslag till ändring av stadgar Föreningen har nu funnits några år och styrelsen har funnit behov av att göra en del justeringar i stadgarna. För att ändra föreningens stadgar

Läs mer

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Det kan vara svårt att dra en gräns mellan vad som är bostadsrättsföreningens och bostadsrättshavarens underhållsansvar enbart med ledning av stadgetexten,

Läs mer

Vem skall underhålla vad i din lägenhet?

Vem skall underhålla vad i din lägenhet? Vem skall underhålla vad i din lägenhet? För innehavare till en bostadsrättslägenhet i Brf Bläckhornet gäller att, med några få undantag, det inre underhållet svarar innehavare för medan föreningen gemensamt

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Tre Björnar. Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen

Bostadsrättsföreningen Tre Björnar. Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen Bostadsrättsföreningen Tre Björnar Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen Bostadsrättsföreningen Tre Björnar Revision 1.2 Revisionshistoria Revision

Läs mer

Kallelse till ordinarie föreningsstämma 2012 i Brf. Humlegården. Mötesordning för ordinarie föreningsstämma 2012

Kallelse till ordinarie föreningsstämma 2012 i Brf. Humlegården. Mötesordning för ordinarie föreningsstämma 2012 Kallelse till ordinarie föreningsstämma 2012 i Brf. Humlegården Medlemmarna i Bostadsrättsföreningen Humlegården kallas härmed till ordinarie årsstämma i föreningen enligt följande: Datum: Onsdagen den

Läs mer

GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN

GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN Gränsdragningslistan är styrelsens tolkning av Humlegårdens stadgar 28 och Bostadsrättslagen. Den klargör vad som är bostadsrättsföreningens ansvar

Läs mer

Förklaringar från A-O Anläggningstillgångar Sådana tillgångar som är avsedda för långvarigt bruk inom föreningen. Den viktigaste anläggningstillgången är föreningens fastighet med mark och byggnader. Ansvarsförbindelser

Läs mer

Brf Safiren 11, oktober 2004

Brf Safiren 11, oktober 2004 Brf Safiren 11, oktober 2004 Policy för hur ansvar och kostnader för reparationer och underhåll fördelas mellan bostadsrättsföreningens medlemmar och bostadsrättsföreningen. Inledning Huvudregeln är att

Läs mer

Insats, årsavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift samt upplåtelseavgift fastställs av styrelsen.

Insats, årsavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift samt upplåtelseavgift fastställs av styrelsen. 12 INSATS, AVGIFTER M M För varje bostadsrätt skall till föreningen betalas insats och årsavgift samt i förekommande fall upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift. Insats, årsavgift,

Läs mer

Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten

Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren (brh) ansvarar för att underhålla lägenhetens inre, med undantag för ledningar

Läs mer

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Nya stadgar för f brf Bågen Ny lagstiftning Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Uppdelning Stadgar följer lagen / föreningsspecifikt

Läs mer

Angaende gransdragningslista for bostadsrattsforeningen Grebllom 2.

Angaende gransdragningslista for bostadsrattsforeningen Grebllom 2. Angaende gransdragningslista for bostadsrattsforeningen Grebllom 2. Eftersom det kan vara -svart att dra granser mellan foreningens och bostads- ~ ~ rattsinnehavarens underhallsansvar enbart med ledning

Läs mer

Bostadsrättshavares underhållsansvar m.m.

Bostadsrättshavares underhållsansvar m.m. Bostadsrättshavares underhålls m.m. Generella riktlinjer I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren ar för att underhålla lägenhetens inre. Till lägenheten räknas även balkong,

Läs mer

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare.

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. för Bostadsrättsföreningen/Bostadsföreningen Anders Zornsgatan 23 Denna guide är tanken att fungera som vägledning för att veta vilket underhållsansvar

Läs mer

Brf Naturvetaren 1. Inre underhåll

Brf Naturvetaren 1. Inre underhåll Brf Naturvetaren 1 Inre underhåll Gäller från 1 november 2009 Inre underhåll Vem skall underhålla vad i din lägenhet? I bostadsrättsföreningen NATURVETAREN 1 gäller med några få undantag att bostadsrättshavaren

Läs mer

Välkommen Till. Brf. Skäcklinge Äng.

Välkommen Till. Brf. Skäcklinge Äng. Välkommen Till rf. Skäcklinge Äng. Medlemskap Som bostadsrättsinnehavare är du medlem i bostadsrättsföreningen Skäcklinge Äng. Medlemskapet innebär att du i demokratisk ordning direkt kan påverka ditt

Läs mer

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän.

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän. Brf. Studio 57 2011-09-29 Org nr 769616-7951 Protokoll från extrastämma 1, 2011 Tid: 2011-09-29 kl 1900 Plats: Kvarnpirens Café, Eriksberg 1. Ordförandens öppnande av stämman. Christina Keulemans (lgh

Läs mer

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING TINGET I NACKA Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 Utgåva juni 2009 fastställd i styrelsen 2009-06-11 Tillägg i inledningen enligt styrelsebeslut 2010-04-15-1 - Inledning.

Läs mer

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen 1 (6) Policy, ursprungligen daterad september 2001, uppdaterad 2014-03-20 Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen Bakgrund

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrättslägenheten?

Vem ska underhålla bostadsrättslägenheten? Vem ska underhålla bostadsrättslägenheten? HSB 1 Vägledning för underhållsansvaret I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre, med

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrätten?

Vem ska underhålla bostadsrätten? Vem ska underhålla bostadsrätten? för bostadsrättsföreningar som antagit HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 2004 Vägledning för underhållsansvaret I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren

Läs mer

Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet

Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet 1 Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet Denna sammanställning utgör exempel på ansvarsfördelningen för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren och syftar till att utgöra

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010.

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010. Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010. 1 Föreningens firma och säte Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö. Organisationsnummer är

Läs mer

ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ORDNINGSFÖRESKRIFTER Brf FLAGGAN 1(6) A Allmänna ordningsföreskrifter Ansvar Trevnad Medlem i Brf Flaggan ska se till att boende i lägenheten och besökare respekterar dessa ordningsföreskrifter. Ta hänsyn till grannar och

Läs mer

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen 1 (6) Policy, ursprungligen daterad september 2001, styrelsebeslut 2018-04-17 Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen Bakgrund

Läs mer

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. April 2008. Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28. Fastighetshuset/Bostadsrättsbildning

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. April 2008. Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28. Fastighetshuset/Bostadsrättsbildning Handbok Tips, regler och bestämmelser April 2008 Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28 Innehåll 1. En handbok för föreningsmedlemmar 2. Om föreningen och huset 3. Allmänna ordningsregler 4. Förvaltning

Läs mer

Kort information om att bo i en bostadsrättslägenhet

Kort information om att bo i en bostadsrättslägenhet Kort information om att bo i en bostadsrättslägenhet Vad innebär det att bo i en bostadsrätt? Som innehavare av en bostadsrätt i en bo stadsrättsförening är Du medlem i en ekono misk förening. Föreningen

Läs mer

Kallelse till extra föreningsstämma

Kallelse till extra föreningsstämma Kallelse till extra föreningsstämma Härmed kallas medlemmarna i Bostadsrättsföreningen Essinge Mälarstrand till extra föreningsstämma. Tid: måndagen den 23:e februari 2015 kl 19.00 Plats: Föreningens lokal,

Läs mer

X Fönsterbågar invändigt X Målning av karmar och bågar samt mellan bågar. Nya fönster ska skötas enligt särskild underhållsbeskriving!

X Fönsterbågar invändigt X Målning av karmar och bågar samt mellan bågar. Nya fönster ska skötas enligt särskild underhållsbeskriving! Sida 1 av 6 Gränsdragningslista Listan avser att förtydliga det ansvar som åligger boende i bostadsrätt gentemot bostadsrättsföreningen Leporiden 1 och vice versa. Byggnaderna är nu 47 år och behovet av

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45 1 Firma Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Mullvaden andra 45. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm

Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm 2016-06-15 1. Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Flaggan 9 i Stockholm 2. Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål

Läs mer

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Antagna den 2016-06-08. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättföreningen Näsbypark 58:5 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrätten? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB RIKSFÖRBUND NORMALSTADGAR 2003

Vem ska underhålla bostadsrätten? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB RIKSFÖRBUND NORMALSTADGAR 2003 Vem ska underhålla bostadsrätten? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB RIKSFÖRBUND NORMALSTADGAR 2003 I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla

Läs mer

Information om BRF Lotterivägen 19-37

Information om BRF Lotterivägen 19-37 Information om BRF Lotterivägen 19-37 Bostadsrättsföreningen Lotterivägen 19 37 Föreningen bildades 2004, då huset friköptes från den förra hyresvärden Pressens Pensionskassa. Den består av totalt 60 lägenheter

Läs mer

Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010

Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010 Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010 Organisationsnummer 769619-1803. Antagna den 7 mars 2011, reviderade 28 november 2012. 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Ateljéhuset 2010.

Läs mer

Drabbats av en skada? HSB Malmö

Drabbats av en skada? HSB Malmö Drabbats av en skada? HSB Malmö Rutinerna i denna trycksak gäller endast de föreningar som har tecknat en fastighetsförsäkring genom HSB Malmö Gäller från 2017-01-01 Till dig som ska anmäla en skada vem

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd Antagna den 2014-05-26 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Stavgränd med organisationsnummer 769622-5551. 2 Ändamål och verksamhet

Läs mer

Brf Berghällen 10 - Vision, bra att veta och ordningsregler

Brf Berghällen 10 - Vision, bra att veta och ordningsregler Brf Berghällen 10 - Vision, bra att veta och ordningsregler Vision för Brf Berghällen 10 Som boende i Brf Berghällen 10 s fastighet känner jag mig trygg. Jag känner de övriga medlemmarna i föreningen och

Läs mer

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till Version 1.1 Sida 1 av 9 K A L L E L S E Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA ang. ansvar för ventilationsutrustning TID: TORSDAGEN DEN

Läs mer

Föreningens gränsdragningsregler

Föreningens gränsdragningsregler Gränsdragningsregler - Brf Silverdals Torg 3 april 2014 1 (8) Föreningens gränsdragningsregler Denna ansvarsfördelning är styrelsens tolkning av föreningens stadgar, framförallt 27 och 32, samt Bostadsrättslagen

Läs mer

Ansvarsfördelning vid reparationer för Tott Hotell Förening/Medlem/Driftsbolag

Ansvarsfördelning vid reparationer för Tott Hotell Förening/Medlem/Driftsbolag Ansvarsfördelning vid reparationer för Tott Hotell Förening/Medlem/Driftsbolag 1. LÄGENHETSDÖRR (LGH) Dörrblad, karm, foder (utsida) Dörrblad, karm, foder (insida) Låscylinder, låskistor, beslag och batteribyten

Läs mer

Välkommen till Brf Lagmanstinget 5!

Välkommen till Brf Lagmanstinget 5! Välkommen till Brf Lagmanstinget 5! Föreningen äger fyra hus på Selebovägen 2-16. Husen byggdes 1950 och byggdes om 1983 då de fick ny lägenhetsfördelning och nya stammar. Föreningen tillträdde fastigheten

Läs mer

BRF Kolveden i Käppala 2007

BRF Kolveden i Käppala 2007 BRF Kolveden i Käppala 2007 ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER Ett förtydligande av stadgarna Ansvar för ordningen. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kryckan 8.

1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kryckan 8. Stadgar för Bostadsrättsföreningen Kryckan 8 Antagna föreningens årsstämmor 2016-05-11 och 2016-06-09 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kryckan 8. 2 Ändamål och

Läs mer

PROPOSITION 1 Uppdaterade Stadgar

PROPOSITION 1 Uppdaterade Stadgar PROPOSITION 1 Uppdaterade Stadgar Förslag till uppdaterade stadgar, ändringar markerade med GULT Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö antagna den 30 september 2015. 1 Föreningens firma

Läs mer

Riksbyggen Varbergshus nr. 5 INFORMATION

Riksbyggen Varbergshus nr. 5 INFORMATION Riksbyggen Varbergshus nr. 5 INFORMATION Felanmälan / Trygghetsjour / Fastighetsjour / Hyres- och Ekonomi-frågor kontakta Riksbyggen tel 0771-860 860 eller www.riksbyggen.se Detta gäller även allvarliga

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012 Brf. Västerport

ÅRSREDOVISNING 2012 Brf. Västerport ÅRSREDOVISNING 2012 Brf. Västerport Förklaringar från A-O Anläggningstillgångar Sådana tillgångar som är avsedda för långvarigt bruk inom föreningen. Den viktigaste anläggningstillgången är föreningens

Läs mer

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter

Läs mer

Informationsblad för BRF L21

Informationsblad för BRF L21 Informationsblad för BRF L21 Nr. 2 Juni 2008 L 21 Infobladet Infobladet planeras att komma ut ca 3 gånger per år. Vi tar gärna emot tips och idéer från våra medlemmar om det är något som ni vill få med

Läs mer

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten.

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. Trivsel/Ordningsregler 1(6) Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. 1. Stadgar. Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla skall trivas. 2. Ansvar för ordningen. Som medlem

Läs mer

LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN

LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN VAD ÄR EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING? En sorts ekonomisk förening Medlemmarna äger sitt hus gemensamt Egna stadgar 1 MEDLEMMAR I BRF Betalar en insats Har andel

Läs mer

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande)

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande) RENOVERING OCH OMBYGGNATION Policy för medlemmar i Brf Pontonjären 3 Åtgärder som enligt Bostadsrättslagen (7 kap. 7 ) kräver styrelsens godkännande Ingrepp i bärande konstruktion Ändring av befintliga

Läs mer

2015-10-17. Vem har bestämt innehållet i nya normalstadgarna? Vilka stadgar ska man välja? Förslag till beslut om stadgeändring

2015-10-17. Vem har bestämt innehållet i nya normalstadgarna? Vilka stadgar ska man välja? Förslag till beslut om stadgeändring Frågor Uppföljning av de nya stadgarna Peter Fransson Riksbyggen Niklas Pettersson Intresseföreningen södra och mellersta Skåne 2 Agenda Varför nya stadgar? Bakgrund Andrahandsuthyrning Underhållsansvar

Läs mer

VEM SKA UNDERHALLA BOSTADSRATTEN? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 2011

VEM SKA UNDERHALLA BOSTADSRATTEN? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 2011 Normalstadgar 211 VEM SKA UNDERHALLA BOSTADSRATTEN? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 211 HSB - där möjligheterna bor I VAGLEDNING FOR UNDERHALLSANSVARET ) ) I en bostadsrättsförening

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Örebäcksparken i Båstad

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Örebäcksparken i Båstad Stadgar för Bostadsrättsföreningen Örebäcksparken i Båstad Reg nr: 469625-4502 Antagna den 8 april 2013, 19 maj 2015, 2 mars och x juli 2018 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsförenimgen

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. Minnet 15. Januari 2011. Bostadsrättsföreningen. Organisationsnummer 769621-1460

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. Minnet 15. Januari 2011. Bostadsrättsföreningen. Organisationsnummer 769621-1460 Handbok Tips, regler och bestämmelser Januari 2011 Bostadsrättsföreningen Minnet 15 Organisationsnummer 769621-1460 Innehåll 1 En handbok för föreningsmedlemmar... 3 2 Om föreningen och huset... 3 3 Allmänna

Läs mer

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME 1 Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME Att bo med bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och

Läs mer

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar Vägg Golv Tak mellan Veken 1 och dess medlemmar Föreningen äger hela fastigheten, och all fast inredning i samtliga lägenheter. Medan ansvaret för de olika installationerna fördelas mellan de två parterna.

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen!

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen! ORDNINGSREGLER FÖR BRF TANTOTORGET Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler: Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrätten?

Vem ska underhålla bostadsrätten? Vem ska underhålla bostadsrätten? FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB GÖTEBORGS NORMALSTADGAR 2004 MED TYPAVVIKELSE i 36 Typavvikelse 36 Vägledning för underhållsansvaret I en bostadsrättsförening

Läs mer

VEM SKA UNDERHÅLLA BOSTADSRÄTTEN?

VEM SKA UNDERHÅLLA BOSTADSRÄTTEN? Normalstadgar 2011 VEM SKA UNDERHÅLLA BOSTADSRÄTTEN? FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSBs NORMALSTADGAR FRÅN 2011 2030803_Underhåll_allmän_Normalstadgar_2011_maj2015.indd 1 2015-05-07 16:00 VÄGLEDNING

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Pennteckningen 3

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Pennteckningen 3 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Pennteckningen 3 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Pennteckningen 3. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Bögatan 43. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Ordningsregler för Brf Assessorerna

Ordningsregler för Brf Assessorerna Ordningsregler för Brf Assessorerna Det här bör du veta om föreningens ordningsregler. Ansvar för ordningen Att bo i en bostadsrätt innebär gemensamt ansvar. Som medlem och hyresgäst i föreningen har du

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

Antagna den 11/ Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Ärlan i Ulricehamn.

Antagna den 11/ Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Ärlan i Ulricehamn. STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄRLAN I ULRICEHAMN Antagna den 11/1 2017 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Ärlan i Ulricehamn. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen

Läs mer

KONSORTIALAVTAL. mellan andelsägarna i fastigheten Demonstrationen 5

KONSORTIALAVTAL. mellan andelsägarna i fastigheten Demonstrationen 5 KONSORTIALAVTAL mellan andelsägarna i fastigheten Demonstrationen 5 Andelsägarna (delägarna) till fastigheten Demonstrationen nr 5 i Oscars församling i Stockholm har denna dag träffat följande överenskommelse

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gulsippan Antagna den 5 januari 2016

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gulsippan Antagna den 5 januari 2016 6724063-v1 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gulsippan Antagna den 5 januari 2016 1 Föreningens namn Föreningens namn (firma) är Bostadsrättsföreningen Gulsippan. 2 Föreningens ändamål och verksamhet

Läs mer