MOTIVERANDE SAMTAL LIISA LAAKSONEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MOTIVERANDE SAMTAL LIISA LAAKSONEN"

Transkript

1 MOTIVERANDE SAMTAL LIISA LAAKSONEN

2 Motivation När ett samtal har lyckats hittar människan nya sätt att tänka. De förändrade tankesätten kan påverka människans tankar och val i fortsättningen. När det här händer har samtalen varit motiverande. Som bästa ökar mötet möjligheten till en positivt förändring. Att tvinga orsakar mera motstånd.

3 Motivation och ändring För att en ändring skall ske behöver man ofta någonting obehagligt som man vill undvika eller någonting behagligt som man vill sträva efter. Det är bra att ge information och argumentera nyttan av förändringen men man behöver mycket stöd för att processen kan fortsätta. Det är inte realistiskt att vänta att allt förverkligas som man har kommit överens om. Ett abstrakt hot eller fara eller mål motiverar sällan tillräckligt för att en förändring skall ske. Målen måste vara konkreta och uppnåeliga.

4 Grunder till en förändring Rationellt och förståeligt hot om försämring av livet. T.ex. Jag förlorar min utkomst om jag Positivt och uppnåeligt mål. T.ex. Jag får en ny lägenhet om En upplevelse av känslor och värderingar som stöder förändring. T.ex. Jag upplever det som viktigt att jag kan ta hand om mig själv.

5 INGEN MOTIVATION (förfundering) startsituation där ändring inte känns nödvändig EXTERN MOTIVATION Externa belöningar motiverar fungerandet. Det man gör är väldigt beroende av externa faktorer. INTERN MOTIVATION Bildas en stark känsla av att man själv kan påverka sitt liv och samtalen mellan arbetaren och klienten stöder den här känslan.

6 Skadliga funktionssätt T.ex. Beroende, att inte ta hand om vardagsärenden, förseningar..eller andra riskabla funktionssätt. Destruktiva funktionssätt som upplevs behagliga hindrar ändring. Det kan vara svårt att se alternativa sätt att fungera. Vardagens rytm byggs upp av olika funktionssätt och flexibilitet blir svårare. Olika funktionssätt blir en del av personligheten och ändring blir svårare. Kritik känns obehagligt. Behov och vilja möts inte och vilja är ofta mera viktigt. Ändring kan börja när det gamla sättet att fungera inte känns bra. Sättet att fungera börjar orsaka också obehag.

7 Motiverande samtal Är ett samarbetsbaserat arbetssätt utvecklat av Stephen Rollnick och William Miller. Meningen är att klienten har en aktiv roll i arbetet vilkets mening är att öka och stärka motivation till förändring. Är inte en teknik som man kan beskriva kort eller använda som ett trick i svåra situationer. Är ett respektfullt och flexibelt arbetssätt när man arbetar med saker som klienter anser vara svåra. Bakom motiverande samtal finns olika teorier. Arbetaren kan inte ta ansvar för förändringen men arbetaren skall ta ansvar för att bilda en positiv atmosfär för ändring.

8 Motiverande samtal Ändring Klientcentral och dialogisk arbetsätt. Tålandet av motstond. Motiverande stämning

9 Motiverande stämning För att framkalla en atmosfär som stöder ändring är det viktigt att man poängterar autonomi, samarbete och igångsättandet. Att få själv bestämma om egna känslor och tankar är ett primärbehov för individen. Om man förkastar klientens rätt till egna beslut bygger man en fruktbar grund till motstånd. Motstånd blir viktigt när man försvarar sin rätt att bestämma själv. Det har ingen betydelse om det man försvarar är till nytta.

10 Motiverande stämning För att utveckla ett gott samarbete är det viktigt att kunna öppet diskutera om vad som hindrar och vad som hjälper ändring. Det är bättre att undvika att ge råd. Råd som man inte vill ha ökar motstånd. I ett fungerande samarbete tar man hänsyn till både klientens och arbetarens behov. I motiverande arbetssätt försöker man komma fram till ett så genuint samarbetsmönster som möjligt. Att följa externa krav kan framkalla en känsla att kraven känns värda att följa och bli en del av egna värderingar. I samtalen med arbetaren kan man bekräfta nyttan i att följa externa krav som ex. Stiga upp på morgonen, söka utkomstöd, gå till jobbet mm.

11 Motiverande samtal går framåt Att utveckla motivationen Meningen är att man utvecklar motivation för att stöda förändringen. Att klienten kommer och träffar arbetaren visar han att han har åtminstonde en gnutta av motivation. Troligen har klienten ändå inte ännu bestämt vad han kommer att göra. Första träffen Meningen med första träffen är att bilda en bra stämning för förändring. Arbetaren har stor makt över det hur saken går framåt. Det är viktigt att man hela tiden satsar på att möta klienten på ett respektfull sätt. Speciellt i de första träffarna är det lätt att hamna i en växelvärkan där arbetaren frågar mycket och klienten ger korta svar. Det händer lättare om arbetaren har ett behov att veta detaljer eller ett behov att visa sin egen kunskap. I en sådan situation känns en passiv roll tryggare för klienten.

12 Fråga-Svar -fälla osv A: Jag har förstårr att du vill flytta till ett eget legenhet? K: Ja A: Har du redan sökt en legenhet? K: Nej A: Vet du hur man söker en lägenhet? K: Nej

13 Fråga-Svar -fälla Negativt i den här fällan är Att det lär klienten att använda korta och enkla svar i stället för att fundera djupt på den egna situationen. Att det leder till en växelverkan där arbetaren är aktiv och klienten passiv. Om man frågar tillräckligt många gånger får man till slut ett rätt svar. I en sådan här diskussion finns inte utrymme för klienten att bilda motiverande meningar för sig själv. Målet i växelverkan är att fråga en öppen fråga och reagera på svaret med speglande lyssnande. En simpel regel är att man skall inte fråga mera än två frågor i rad.

14 Konfrontation Förnäkelsens fälla Lättast hamnar man i den här fällan när arbetaren hittar en bit av information vilken han/hon tolkar att hänvisar till ett problem och börjar berätta om problemet och hur man skall hantera den. Det är mänskligt att minimera egna problem. När man tänker på atmosfären kring motiverande samtal så är det allra viktigast att undvika den här fällan.

15 Konfrontation Förnäkelsens fälla A: Verkar vara så att du har svårt att komma på arbetet varje dag. K: Hur så? A: Noo.. Du har varit mycket borta och har ingen legitim orsak till det ex. En läkarintyg och när du är på plats så klarar du inte av uppgifterna. K: Många andra har också varit borta och behöver inte göra lika mycket som jag måste. A: Vi är inte här för att diskutera om andra utan vi skall diskutera om dig. K: Uppgifterna är helt dumma och ingen sku orka göra dem. A: Det är väldigt nyttigt för dig och din framtid att du kommer och deltar och gör uppgifterna. K: Det har inte varit någon nytta av det här. osv. Klientens motstånd växer.

16 Konfrontation Förnäkelsens fälla I en sådan här interaktion tar arbetaren och klienten olika sidor. Arbetaren tar ansvaren för att bevisa problemets varande och klienten tar ansvaret över bevisningen att det finns ingen problem. Det är mänskligt att försvara sig själv. När arbetaren betonar någonting specifikt och obehagligt i klienten ökar behovet att försvara sitt frihet att vara sådan man vill vara och sådan man är. När klienten försvarar kraftigt att det finns ingen problem blir han/hon själv också övertygat om att det finns ingen problem. I konfrontationfällan kan man hamna i vilket stadie som helst under arbetet men lättast i början.

17 Att tåla motstånd I motiverande samtal möter man motstånd med att hitta klarhet till vad klienten menar med annorlunda tankar. Man skall inte ge motsatta åsikter. Tidigare har man sätt motstånd som någonting negativt. Nyförtiden ser man det som en naturlig del av processen och till processen påverkar både klienten och arbetaren. När klienten uttrycker motstånd är det inte fruktbart att försöka bekräfta förändringen utan det är mera fruktbart att förstå motståndet. Man skall visa förstående till klientens känslor men behöver inte ha samma åsikt.

18 Expert -fälla Speciellt lätt kan en mycket angelägen arbetare falla i den fällan genom att skapa ett intryck av att han har svaret på de flesta av frågorna. Ett genuint intresse för situationen kan bidra till att man hamnar in i denna fälla. Arbetaren börjar fixa och vill se att situationen ändras väldigt snabbt till bättre. Även i den här fällan tar klienten lätt en passiv roll. Expertis är väldigt viktigt men i det här skedet är det ofta klokt att ge klienten möjlighet att utforska sin ambivalens. Man skall ha tålamod.

19 Expert -fälla A: Har du redan sökt utkomststöd för den här månaden? K: Inte ännu. A: Man måste söka utkomststöd i god tid på grund av att handlingstiden är 7 arbetsdagar och om ansökan är inne för sent hinner du inte betala hyran. De kan också be tillägsinformation och man måste hinna hämta dem också dit före ansökan behandlas. Kan du göra ansökan idag? K: Ja. A: Var tänker du göra den? Har du dina kontoutdrag hemma? Kan du ännu kontakta mig på eftermiddag och bekräfta att du har gjort det?...osv.

20 Stämpling Arbetaren kan ha ett behov att hitta en diagnos till problemet ex. Drogmissbruk, depression, psykiska problem osv. Att ha ett diagnos kan underlätta skötandet av problemet. I samband med såna här benämningar väcks mycket negativa känslor så det är förståeligt att klienten kan motstå dem. Stämpling leder ofta till konfrontationsfälla. Är viktigt att undersöka problemet tillsammans med klienten men är inte viktigt att definiera människans behov enligt den. Viktigaste är att undersöka klientens egen syn på problemen.

21 Olika strategier för att fortsätta arbetet För att underlätta fortsättningen av arbetet kan man välja en speciell metod eller strategi. Man måste kunna reflektera över sitt val under arbetets gång och ändra den vid behov. Den valda strategin kan vara ett tillägg till jobbet men behöver inte definiera det helt. Det kan finnas också flera olika arbetssätt eller strategier under arbetets lopp.

22 Öppna frågor Med öppna frågor är det lättare att skapa en accepterande och öppen atmosfär där kunden har eget rum för att utforska sina valmöjligheter. Målet är att kunden talar mer och arbetaren lyssnar noggrant och uppmuntrar klienten till att berätta mera. Öppna frågor -strategi stöder särskilt självuttryck. För många är öppna frågor svåra och det är viktigt att ställa också frågor, till vilka kunden har lättare att svara på.

23 Öppna frågor Om du känner att klienten har en viss sak han vill prata om... Jag fick en intrycket att du är orolig för något, vill du berätta mera om det? Vill du berätta mera..? Berätta från början vad som har hänt? När man diskuterar med en väldigt ambivalent människa kan följande frågor vara bra. Berätta om att skolan är slut, vad är fördelarna med det och vad är nackdelarna? Har du märkt någon förändring i dig själv efter detta? Vill du hjälpa mig att få en fullständig bild av din situation? Vad i ditt liv är trevligt och vad är inte så trevligt?

24 Reflektivt lyssnande Att lyssna på vad klienten säger är väldigt viktigt. Målet i reflektivt lyssnande är att arbetaren reagerar på vad kunden säger på ett sätt som främjar motivation. Man kan svara på det som klienten säger med att berätta vad du tycker klienten menade med det han sa. Oflexibla sätt att reagera hindrar motivationsarbete. Ex. ge order, hota, föreläsa, förnedra, moralisera Man bildar en gissning om vad klienten menade med det han har berättat och man berättar sin tolkning tillbaks till klienten. Klienten tolkar igen det han hör och interaktionen går framåt. Du känner dig arg? Du känner dig arg. Du är besviken i dig själv? Du är besviken i dig själv.

25 Positiv förstärkning Reflektivt lyssnande är i sig förstärkande men en direkt förstärkning är aldrig skadligt. Komplimanger, uppskattande uttalande Jag förstår att det var svårt att komma hit. Du har redan kommit långt. Du har gjort bra när du har tagit hand om de här sakerna. Jag upskattar det. Jag märker att du har mycket kunskap.

26 Sammanfattning Sammanfattningar av det man har diskuterat med kunden kan göras i alla faser av samarbetetn. Med sammanfattningar kan man repetera det man har kommit överens om om visa att man har hört klienten. Med hjälp av sammanfattningar kan man också undersöka klientens möjliga ambivalens. Negativa och positiva saker kan jämföras i sammanfattningar.

27 Meningar som motiverar Det är viktigt att uppmuntra produceringen av självmotiverande meningar. Det kan hjälpa klienten och arbetaren att komma vidare från ambivalensen. Målet är att få klienten själv att försvara ändringen. Känna igen problemet Kanske det sku vara bra om jag bokar en tid... Uttrycka oro (också utan ord) Det är inte bra om hyran blir obetald. Det har inte varit så bra sista tiden. Direkt eller odirekt uttryck av avsikt för ändring. Jag skall boka tiden imorgon. Optomism Kanske jag kan.

28 Olika kryddor till motiverande samtal Användning av extremitet Vad funderar du på mest? Vad är det värsta som sku kunna hända? Att titta bakot Har det någon gång varit en tid då du inte har haft den här sorgen? Hur var det då? Att undersöka olika mål Till vilket håll sku du vilja att situationen ändras? Hjälper den här stöden dig att nå dina mål? Att byta roll Jag är inte ännu heller säker på att det finns en problem? Att byta fokus Jag trot inte att vi behöver prata om det här mera, skulle du vilja berätta först om?

29 Dialogik Med dialogik menar man interaktion där målet är att hitta fram en gemensam förståelse. Dialogik är mera än en samtal vilket kan vara väldigt ytligt och även gå förbi en. I en dialogisk interaktionsprocess är väsentligt: Vad är information, hur uppkommer information? Vem tillbringar vad och hur? Använder man interaktion för att bygga fram en gemensam kunskap eller en individuell kunskap? Vexelvärkan!

30 Dialogik Viktigt att arbetaren och klienten har möjlighet som jämnställda påverka den gemensamma växelverkan. I en monologisk dialog tar båda fram sina egna syn sida vid sida och olika synen behöver inte påverka varandra. (läkare-patient) I en dialogisk dialog tar man hänsyn till båda perspektiven och formar genom dem en ny, gemensam sanning. När det fungerar som bäst kan båda lära sig någonting nytt och också ändra sin åsikt. Språket man använder har en stor betydelse.

31 Dialogik Ord har en mening och ett sinne. Ordets mening är ett socialt delat och accepterad förklaring till vad ordet betyder. Meningen ändrar inte. Ordets sinne kan ändra beroende på användningen och människan. Det är viktigt att vara diskret gällande ordens sinne för att samma ord kan innehålla olika meningar beroende på människans tankar, åsikter, kunskap och livshistoria. Addiktion kan för arbetaren betyda en botbar sjukdom och en tillfällig tid i livet. Addiktion kan för klienten betyda en stämpel som skuggar en resten av livet.

32 Långsamhet i klientarbete Att bygga fram en konfidentiell relation får ta tid och utan den är det omöjligt att bygga fram en dialogisk och motivationsfrämjande atmosfär. Negativa tankar eller åsikter skall man inte ta fram för snabbt utan det är bättre att låta klienten namnge de saker man börjar jobba med. På 1990-talet har man börjat prata om tidigt intervention men senare har man börjat prata om tidigt samarbete.

33 Syn till klientarbete Traditionell syn Man kan mäta och förutsäga människans beteende. Människans identitet ändrar inte. Arbetaren skall ha en avlägsen relation till klienten för att professionaliteten bevaras. Klassifierar klienter. Nyare syn Man kan förstå, beskriva och undersöka människans beteende. Människans identitetskapande är en multiformig och livslång process där arbetaren kan vara med. Personlighet och närvarande ger äkthet och tillit till klientskapen. Undviker generaliseringar och klassifieringar. Mönkkönen 2007, 106 (anpassat)

34 Reflektion Att reflektera över sitt eget arbete stöder kvaliteten och utvecklar arbetsidentiteten. Reflektion händer inte av sig själv utan det behöver tid. I reflektion är det viktigt med öppenhet och mod att lyfta fram saker. Samma principer som i dialogik. Egna attityder, medvetna och omedvetna, påverkar arbetet och dess kvalitet.

35 Litteratur Miller R. William, Rollnick Stephen Motivational Interviewing. Helping people change. 3. painos. Guilford Publications. Mönkkönen, Kaarina Vuorovaikutus. Dialoginen asiakastyö. Edita. Helsinki. Naar-King, Sylvie; Suarez, Mariann Motiverande samtal MI med tonåringar och unga vuxna. Studentlitteratur. Lund. Oksanen, Jukka Motivointi työvälineenä. PS-kustannus. Jyväskylä.

Motiverande Samtal MI introduktion

Motiverande Samtal MI introduktion Motiverande Samtal MI introduktion NPF barn och ungdomar Göteborg 31 oktober 2012 Yvonne Bergmark Bröske leg. sjuksköterska, utbildnings & projektkonsult MI-pedagog (MINT), utb. av Diplom. Tobaksavvänj.

Läs mer

Motiverande Samtal MI

Motiverande Samtal MI Motiverande Samtal MI grundutbildning neuropsykiatrin UDDEVALLA 27 28 november 2012 Yvonne Bergmark Bröske leg. sjuksköterska, utbildnings & projektkonsult MI-pedagog (MINT) YB Hälsan, Tvååker y.bergmark.broske@telia.com

Läs mer

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se MI med ungdomar William R Miller & Stephen Rollnick, Motivational Interviewing Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se Hemsidor om MI www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motivationalinterview.net

Läs mer

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se MI med ungdomar William R Miller & Stephen Rollnick, Motivational Interviewing Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se Hemsidor om MI www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motivationalinterview.net

Läs mer

Motiverande samtal - MI. Motivational Interviewing

Motiverande samtal - MI. Motivational Interviewing Motiverande samtal - MI Motivational Interviewing Bakgrund och teoretisk grund Miller och Rollnick - psykologer Utgår från behandlingsarbete med missbruk Grundar i KBT men starkt influerad av humanistisk

Läs mer

Motiverande samtal (MI)

Motiverande samtal (MI) Motiverande samtal (MI) William R Miller & Stephen Rollnick, Motivational Interviewing Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Hemsidor www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motiverandesamtal.org Du som

Läs mer

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog MI med ungdomar William R Miller & Stephen Rollnick, Motivational Interviewing Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se Hemsidor om MI www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motivationalinterview.net

Läs mer

Motiverande Samtal (MI)

Motiverande Samtal (MI) Motiverande Samtal (MI) en introduktionsföreläsning Göteborg den 23 september 2010 Yvonne Bergmark Bröske leg. sjuksköterska, utbildnings & projektkonsult, MINT-utbildare YB Hälsan, Tvååker y.bergmark.broske@telia.com

Läs mer

SMART Utbildningscentrum SMART SMART. MI-utbildning. Grundutbildning. Dissonans. Att hantera dissonans. Motiational Interviewing

SMART Utbildningscentrum SMART SMART. MI-utbildning. Grundutbildning. Dissonans. Att hantera dissonans. Motiational Interviewing MI-utbildning Grundutbildning TELEFON 0707 73 40 30 E POST info@smartutildning.se HEMSIDA Dissonans Det kan vara lättare att upptäcka klientens del i dissonansen än sitt eget bidrag. Vad har vi störst

Läs mer

SMART Utbildningscentrum SMART SMART. Dissonans. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum SMART SMART. Dissonans. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum Dissonans Det kan vara lättare att upptäcka klientens del i dissonansen än sitt eget bidrag. Vad har vi störst möjlighet att påverka? Vårt eget beteende eller klientens? Samtalsfällor Frågor och svar Övertala

Läs mer

SMART SMART SMART. Dissonans. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum

SMART SMART SMART. Dissonans. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum Dissonans Det kan vara lättare att upptäcka klientens del i dissonansen än sitt eget bidrag. Vad har vi störst möjlighet att påverka? Vårt eget beteende eller klientens? Samtalsfällor Frågor och svar Övertala

Läs mer

Samtalsmetodik med MI som grund

Samtalsmetodik med MI som grund 100% ren hårdträning,130405 Samtalsmetodik med MI som grund Karolina Edler Socionom med steg 1 utbildning i KBT, MI-utbildare, coach och handledare karolina@peakvision.se Eftermiddagens fokus: Introduktion

Läs mer

SMART SMART SMART. Dissonans. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum

SMART SMART SMART. Dissonans. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum Dissonans Det kan vara lättare att upptäcka klientens del i dissonansen än sitt eget bidrag. Vad har vi störst möjlighet att påverka? Vårt eget beteende eller klientens? Samtalsfällor Frågor och svar Övertala

Läs mer

SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum SMART. Dissonans. SMART Utbildningscentrum. Motivational Interviewing

SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum SMART. Dissonans. SMART Utbildningscentrum. Motivational Interviewing Dissonans Det kan vara lättare att upptäcka klientens del i dissonansen än sitt eget bidrag. Vad har vi störst möjlighet att påverka? Vårt eget beteende eller klientens? Exempel på dissonans - Avbryta

Läs mer

Motiverande samtal - MI

Motiverande samtal - MI Motiverande samtal - MI Motivational Interviewing Konferens Sveriges Vägledarförening 2012 Ingrid Hultén Mimmi Malmer Syfte med seminariet Övergripande introduktion till MI Har MI något att tillföra vägledning?

Läs mer

Syftet med motiverande samtal är att väcka personens motivation till förändring.

Syftet med motiverande samtal är att väcka personens motivation till förändring. Introduktion till MI Syftet med motiverande samtal är att väcka personens motivation till förändring. Här följer en kort presentation av vad ett motiverande samtal kan vara genom att placera samtalsguiden

Läs mer

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Monica Nilsson 2017-04-18 KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Syfte med föreläsningen: Förståelse och verktyg för att ge konstruktiv feedback/återkoppling Upplägget på föreläsningen

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Fällor och vägspärrar Frågor och svar Konfrontation Expert Etikett Tidig fokusering Ge direktiv, bestäm Övertala Fördöm, kritisera Tycka synd om, trösta Visa avståndstagande, skämta, byta samtalsämne Skapar

Läs mer

Motiverande samtal MI

Motiverande samtal MI Motiverande samtal MI Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Psykologer mot Tobak www.barbroivarsson.se www.psykologermottobak.org Ladda ner PP:n här Hemsidor www.fhi.se/mi www.motiverandesamtal.org www.somra.se

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Frågor och svar Konfrontation Expert Etikett Tidig fokusering Fällor och vägspärrar Ge direktiv, bestäm Övertala Fördöm, kritisera Tycka synd om, trösta Visa avståndstagande, skämta, byta samtalsämne Skapar

Läs mer

Välkomna. Motiverande samtal MI. Motivational Interviewing MI. Skapat av W.R Miller & S. Rollnick. Convenire

Välkomna. Motiverande samtal MI. Motivational Interviewing MI. Skapat av W.R Miller & S. Rollnick. Convenire Välkomna Motiverande samtal MI Motivational Interviewing MI Skapat av W.R Miller & S. Rollnick Motiverande samtal MI som förhållningssätt och samtalsmetod i Förskolan Ann-Sofie Eriksson Socionom och förskollärare

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Disposition MI. Motivation på Hagbards vis.

Disposition MI. Motivation på Hagbards vis. Karolinska Institutet Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Sektionen för sjukgymnastik Disposition MI 1.Motivation vad är det? Vad påverkar motivationen? 2. Förändringsprocesser 3.

Läs mer

Motiverande samtal (MI)

Motiverande samtal (MI) Ola Tostrup 2012-04-26 Motiverande samtal (MI) När klienten är tveksam, omotiverad eller ambivalent Metod att hjälpa människor ta beslut om förändring Inom MI kan man se samtalsledaren som en danspartner

Läs mer

MI - Motiverande samtal

MI - Motiverande samtal MI - Motiverande samtal eng. Motivational Interviewing, William R. Miller & Stephen Rollnick Ett material av Leg. psykolog Barbro Holm Ivarsson till boken MI Motiverande samtal Praktisk handbok för hälso-

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

SAMTALSMETODIK HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT

SAMTALSMETODIK HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT SAMTALSMETODIK HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT - SAMTALSMETODIK - Motiverande samtal MI Syftet med motiverande samtal är att väcka personens motivation till förändring. Skapa relation Samarbete, acceptans

Läs mer

SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum. Motivational Interviewing

SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum. Motivational Interviewing MI-anda Klienten är expert på sina problem Klienten fattar sina egna beslut Klienten tar ansvar för sina egna val Klienten finner sina egna svar Lyssna Motstå rättningsreflexen Samarbete mellan jämlikar

Läs mer

Johari Fönster. Johari Fönster. Arena. Blint. Fasad. Okänt Modell om individens självbild JAG ANDRA. Syfte. Innehåll.

Johari Fönster. Johari Fönster. Arena. Blint. Fasad. Okänt Modell om individens självbild JAG ANDRA. Syfte. Innehåll. Syfte Ingenjörsprofessionalism Kommunikation Aseel Berglund Lära oss verktyg för tydlig kommunikation Att bli tydliga i vårt budskap Ge och ta emot utvecklande feedback: konstruktiv kritik och positiv

Läs mer

SMART Utbildningscentrum SMART SMART. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum SMART SMART. Motivational Interviewing SMART Utbildningscentrum   Utbildningscentrum Förändringsprat - Jag borde inte dricka så mycket - Jag måste ta tag i mina studier - Jag har bestämt mig för att gå och prata med någon om hur jag mår Varför? Man är mer benägen att förändra det man själv

Läs mer

Vägspärrar i ett motiverande samtal: Grundkurs i Motiverande samtal

Vägspärrar i ett motiverande samtal: Grundkurs i Motiverande samtal Grundkurs i Motiverande samtal För personal inom projektet Liv och hälsa för personer med psykisk funktionsnedsättning 15 december 2010 och 12 januari 2011 Jack Winberg, leg. psykolog, specialist i klinisk

Läs mer

SMART. MI-utbildning Fellingsbro. SMART Utbildningscentrum 17:e-18:e oktober :e 18:e oktober 2011

SMART. MI-utbildning Fellingsbro. SMART Utbildningscentrum 17:e-18:e oktober :e 18:e oktober 2011 17:e-18:e oktober 2011 MI-utbildning Fellingsbro 17:e 18:e oktober 2011 Fällor Frågor och svar Konfrontation Expert Etikett Tidig fokusering http://www.smartutbildning.se 1 17:e-18:e oktober 2011 Vägspärrar

Läs mer

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i beroendeställning Det är så att närhet, socialt stöd och sociala nätverk har betydelse, inte bara för människans överlevnad utan också för

Läs mer

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Webbmaterial Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Instruktion handlingsplan för konflikträdda Syftet med denna handlingsplan är att på ett enkelt sätt, utan förberedelser,

Läs mer

Grundkurs i Motiverande samtal För personal inom projektet Liv och hälsa för personer med psykisk funktionsnedsättning 15 december 2010 och 12 januari 2011 Jack Winberg, leg. psykolog, specialist i klinisk

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Motiverande samtal - introduktion. BOJ konferensen den 19-20/11 Liria Ortiz Peter Wirbing

Motiverande samtal - introduktion. BOJ konferensen den 19-20/11 Liria Ortiz Peter Wirbing Motiverande samtal - introduktion BOJ konferensen den 19-20/11 Liria Ortiz Peter Wirbing Motiverande samtal en introduktion Liria Ortiz MI lärare (MINT), leg psykolog, leg psykoterapeut (KBT), lärare och

Läs mer

Sammanfattning av boken Motiverande samtal MI Att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor av Tom Barth och Christina Näsholm

Sammanfattning av boken Motiverande samtal MI Att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor av Tom Barth och Christina Näsholm Östersund 20150114 I DMC-projektet har vi tagit del av boken Motiverande samtal genom Veronica Kjörell, projektassistent som i texten nedan har sammanfattat det mest väsentliga, som vi ser det. Till det

Läs mer

Korta motiverande samtal (MI) i tandvården

Korta motiverande samtal (MI) i tandvården Korta motiverande samtal (MI) i tandvården Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Barbro.holm-ivarsson@telia.com Hemsidor www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motiverandesamtal.org Exempel på vad barntandvården

Läs mer

ÄLDRE OCH MISSBRUK. Föreläsning För personal inom Äldreomsorgen

ÄLDRE OCH MISSBRUK. Föreläsning För personal inom Äldreomsorgen ÄLDRE OCH MISSBRUK Föreläsning För personal inom Äldreomsorgen 20.9.2016 Innehåll: Äldre med missbruk Faktorer som möjliggör ett missbruk Bemötande och förhållningssätt MI-motiverande samtal en väg till

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Förändringsprat - Ikväll ska jag gå på AA-mötet - Jag måste börja läsa - Jag har bokat tid på vårdcentralen Höjer motivation till förändring Man är mer benägen att förändra det man själv har satt ord på

Läs mer

SOMRA - samtalet om riskabla levnadsvanor

SOMRA - samtalet om riskabla levnadsvanor Utskrift av webbplatsen SOMRA www.folkhalsomyndigheten.se/somra 2014-05-15 SOMRA - samtalet om riskabla levnadsvanor SOMRA, samtalet om riskabla levnadsvanor är en webbaserad utbildning i Motiverande Samtal

Läs mer

Beteendeanalys en praktisk vägledning

Beteendeanalys en praktisk vägledning 1 Beteendeanalys en praktisk vägledning Detta är en kort praktisk vägledning till hur du kan göra en beteendeanalys. Diagnos Om du kan sätta en klar DSM- eller ICD-diagnos skriver du den överst. Testresultat

Läs mer

Samtalsteknik: Mo#verande samtal

Samtalsteknik: Mo#verande samtal Samtalsteknik: Mo#verande samtal Joachim Eckerström Doktorand, Karolinska Ins0tutet Specialistsjuksköterska i psykiatri Agenda Mo#verande samtal Bakgrund Faser Samtalsstrategier 1 Bakgrund - Det finns

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Avancerad kurs MI Åhörarkopior

Avancerad kurs MI Åhörarkopior Avancerad kurs MI Åhörarkopior Katarina Lundqvist Medlem i MINT MI-rådgivare Socionom Nexus östersunds kommun katarina.lundqvist@ostersund.se Elin Khokhar Medlem i MINT Distriktsläkare Folkhälsocentrum

Läs mer

Välkommen till kurator

Välkommen till kurator Njurmedicinska enheten Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator på njurmedicinska enheten Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet både för dig som patient och för

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Exempel på relationsskapande Miljön Kroppshållning Tonläge Klandra inte Undvik att vara experten Undvik ett tidigt råd Undvik att argumentera

Exempel på relationsskapande Miljön Kroppshållning Tonläge Klandra inte Undvik att vara experten Undvik ett tidigt råd Undvik att argumentera Välkomna till Info/Booster MI (Hans Kleine) Motiverande samtal: Samtal om förändring mot ett mål Livet kan bara förstås baklänges men måste levas framlänges Fyra grundläggande processer Hur skapar du en

Läs mer

Nå dina mål. Fredrik Alm

Nå dina mål. Fredrik Alm Nå dina mål Fredrik Alm Fredrik Alm är skribent, coach, föreläsare och utbildare. Fredrik driver moveforward, ett företag med spetskompetens inom personlig och professionell utveckling för unga karriärkvinnor.

Läs mer

Motiverande samtal (MI) Att stimulera ungdomars vilja och kraft

Motiverande samtal (MI) Att stimulera ungdomars vilja och kraft Motiverande samtal (MI) Att stimulera ungdomars vilja och kraft Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Växjö 090515 www.fhi.se/mi 1 Vad vill vi motivera ungdomar till? Inte röka Inte snusa Inte dricka alkohol/dricka

Läs mer

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur MARIA BURMAN ANNA-KARIN NORLANDER PER CARLBRING GERHARD ANDERSSON Övningshäfte till NÄRMARE VARANDRA NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION Natur & Kultur VALENTINSKALAN 1. Jag kan samarbeta väl och lösa

Läs mer

ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA

ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA Annina Jansson socialarbetare, arbetshandledare janssonannina@gmail.com Vad handlar det om? Professionella samtal Kommunikation på olika sätt Samtalsmetodik Konstruktiva

Läs mer

Utforskandeperspektivet

Utforskandeperspektivet fördjupning Utforskandeperspektivet 1. Vad kännetecknar perspektivet Utforskande? Utforskandeperspektivet handlar om att söka information, lyssna och ta till vara gruppens kunnande. Utforskandeperspektivet

Läs mer

Grunderna i MI. Motiverande samtal, MI en kunskapsöversikt

Grunderna i MI. Motiverande samtal, MI en kunskapsöversikt Grunderna i MI Motiverande samtal, MI en kunskapsöversikt Innehåll Vad är ett motiverande samtal? 2 Principerna i ett motiverande samtal 3 Motiverande samtal - bakgrund 4 Förändringsbenägenhet 5 Förlopp

Läs mer

Samtalsmetodik. Hur kan vi motivera till ökad fysisk aktivitet? Regional FaR dag Göteborg 8 oktober 2018

Samtalsmetodik. Hur kan vi motivera till ökad fysisk aktivitet? Regional FaR dag Göteborg 8 oktober 2018 Hur kan vi motivera till ökad fysisk aktivitet? Samtalsmetodik Regional FaR dag Göteborg 8 oktober 2018 Christina Näsholm Psykolog, leg psykoterapeut, spec. klinisk psykologi Medlem i MINT Motivational

Läs mer

Att kommunicera med personer med demenssjukdom

Att kommunicera med personer med demenssjukdom Att kommunicera med personer med demenssjukdom Kommunikation är en viktig del i våra relationer och ett grundläggande behov. Vår identitet är nära sammankopplad med vårt språk. Vem vi är som person, skapas

Läs mer

DISKUSSIONER I E-HJÄLPEN

DISKUSSIONER I E-HJÄLPEN DISKUSSIONER I E-HJÄLPEN Inledningsvis mycket fokus på att rekrytera till studien / behandlingsprogrammet - sprida information på olika arenor och nivåer. Hur ska programmet passa den tänkta målgruppen

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

Patientcentrering och Motiverande samtal

Patientcentrering och Motiverande samtal Patientcentrering och Motiverande samtal 2017-11-29 Maria Wolf, Specialist i allmänmedicin Vårdutvecklare APC Klinisk adjunkt KI Konsultationen 1) Patientens del 2) Behandlarens del 3) Gemensam del Personcentrering/Patientcentrering

Läs mer

Motiverande Samtal MI med fokus på äldreomsorgen

Motiverande Samtal MI med fokus på äldreomsorgen Motiverande Samtal MI med fokus på äldreomsorgen Tylösand 10 september 2013 Yvonne Bergmark Bröske leg. sjuksköterska, utbildnings & projektkonsult MI-pedagog (MINT), utb. av Diplom. Tobaksavvänj. YB Hälsan,

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

GRUPPER OCH REGLER. Scen 1

GRUPPER OCH REGLER. Scen 1 Socialpsykologi GRUPPER OCH REGLER Scen 1 Du kliver in i en hiss där det står en annan person. Det är gott om plats med du går och ställer dig bredvid den andra så att era ärmar nuddar varandra. Scen 2

Läs mer

Konflikthantering enligt Nonviolent Communication. Marianne Göthlin skolande.se

Konflikthantering enligt Nonviolent Communication. Marianne Göthlin skolande.se Konflikthantering enligt Nonviolent Communication Marianne Göthlin skolande.se Nonviolent Communication - NVC NVC visar på språkbruk och förhållningssätt som bidrar till kontakt, klarhet och goda relationer

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Grundkurs MI Åhörarkopior

Grundkurs MI Åhörarkopior Grundkurs MI Åhörarkopior Helena Linder Socionom MI-tränare Område Psykiatri Region Jämtland Härjedalen helena.linder@regionjh.se Anna-Lena Morén ST-läkare MI-tränare Kvinnosjukvården Region Jämtland Härjedalen

Läs mer

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående? Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att känna kärlek till sig själv. Hur känner du? Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Läs mer

Grundkurs MI Åhörarkopior

Grundkurs MI Åhörarkopior Grundkurs MI Åhörarkopior Katarina Lundqvist MI-rådgivare Socionom Nexus östersunds kommun katarina.lundqvist@ostersund.se Elin Khokhar Distriktsläkare Folkhälsocentrum & Myrvikens Hälsocentral Jämtlands

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Motiverande samtal. Motivational interviewing/mi april 2018

Motiverande samtal. Motivational interviewing/mi april 2018 Motiverande samtal Motivational interviewing/mi 11 + 26 april 2018 Karin Salomonsson Wohlin Läkare, specialist i allmänmedicin MI lärare, Medlem i MINT- Motivational Interviewing Network of Trainers Metodstöd

Läs mer

Martin Heidegger. 2. Jaget kan inte existera isolerat från sin omvärld. Jag kan endast existera genom att "vara-riktad-mot" föremål i min omvärld.

Martin Heidegger. 2. Jaget kan inte existera isolerat från sin omvärld. Jag kan endast existera genom att vara-riktad-mot föremål i min omvärld. Martin Heidegger Martin Heidegger (1889-1976) var elev till Husserl och har tagit starka intryck av dennes fenomenologiska filosofi. På viktiga punkter avvek dock Heidegger från sin lärare. För Husserl

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå 2015-04-21 Cecilia Edström cecilia.edstrom@vll.se Sofia Elwer sofia.elwer@vll.se Lena Sjöquist Andersson lena.sjoquist.anderson@vll.se Folkhälsoenheten, Västerbottens

Läs mer

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad EFT Emotionally Focused Therapy for Couples känslor Inte tala om känslor. Tala utifrån känslor. att vara i känslan och kunna tala om den EFT:s teoretiska referenser Den experimentella teorin Systemteori

Läs mer

FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack

FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack FÄRDIGHET 6: Att presentera sig FÄRDIGHET 7: Att presentera

Läs mer

Psykisk ohälsa och samtal om känsliga ämnen

Psykisk ohälsa och samtal om känsliga ämnen Psykisk ohälsa och samtal om känsliga ämnen (Jennifer.Strand@psy.gu.se) Agenda Problem och igenkänning Depression Suicid Kommunikation Stress & prestationsångest MI vid svåra samtal Konkreta åtgärder Att

Läs mer

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början.

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Karaktärsstyrkor MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Vågar göra saker, även om det är nervöst. Vågar visa sina känslor och berätta hur det känns. Vågar försvara andra

Läs mer

Författare: Malin Scharffenberg, Fiffi Tegenrot, Fredrik Jönsson och Lena Rahle Hasselbalch Malmö februari 2012 Kontakt:

Författare: Malin Scharffenberg, Fiffi Tegenrot, Fredrik Jönsson och Lena Rahle Hasselbalch Malmö februari 2012 Kontakt: Motiverande samtal Författare: Malin Scharffenberg, Fiffi Tegenrot, Fredrik Jönsson och Lena Rahle Hasselbalch Malmö februari 2012 Kontakt: lena.rahlehasselbalch@skane.se 2 Motiverande samtal Motiverande

Läs mer

Myter eller möten i psykiatrin? Om sunt förnuft i mötet med den besvärliga patienten

Myter eller möten i psykiatrin? Om sunt förnuft i mötet med den besvärliga patienten Myter eller möten i psykiatrin? Om sunt förnuft i mötet med den besvärliga patienten Sebastian Gabrielsson Git-Marie Ejneborn Looi 4 december 2018 Stockholm Mannen med de röda byxorna Återhämtningsinriktat

Läs mer

Svanberga förskolas. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svanberga förskolas. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling s Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Grunduppgifter 4 Utvärdering 5 Förebyggande/främjande insatser 6 Kartläggning 7 Mål

Läs mer

Motivational interviewing

Motivational interviewing Motivational interviewing Bemötande, förhållningssätt, samtalsteknik Conventum Örebro 2011-01-19 Robert Gustafsson och Agneta Elshiekh Kriminalvården Region Mitt Förlagor Presentationen bygger på eget

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund Stjärnans plan för småbarnsfostran Innehållsförteckning 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan 2. Målsättning och värdegrund 3. Egenvårdarmodellen - Med barnaögon 4. Gruppfamiljedagvårdarens roll inom småbarnsfostran

Läs mer

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap TIPS & TRIX Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap 1 mod subst. ~et ORDLED: mod-et 1 förmåga att handla utan fruktan för följder vanl. för ett gott syfte och med insikt

Läs mer

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Samtal - bottnar i social förmåga Varje samtal föregås av ett möte. Vårt bemötande av andra grundar sig i: Våra

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/0/0 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 0/0/0 PÅLITLIGHET - 99.% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION Harrison Assessments

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE WWW.LINKEDIN.COM/IN/JOHANYDREN/ Agenda God grund för bra kommunikation Tekniker för att återföra samtal till konstruktiv

Läs mer

Motiverande samtal (MI)

Motiverande samtal (MI) Motiverande samtal (MI) Användningsområden och tillämpningsformer Teori, praktik och spridning Astri Brandell Eklund, specialist i allmänmedicin, medlem i MINT Statens Folkhälsoinstitut & Stockholms läns

Läs mer

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av:

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av: Jämförelserapport För Christina Jonsson som samarbetar med Andersson 07.09.2018 Denna rapport tillhandahålls av: Lambertson Consulting Riddarvägen 42 184 51 Österskär E-mail: urban@u-lab.se Mobil: +46

Läs mer

Professionella samtal. verktyg för effektiv kontroll

Professionella samtal. verktyg för effektiv kontroll Professionella samtal verktyg för effektiv kontroll Kontroll är möte mellan människor Det viktigaste verktyg vi har är samtalet Nå företagarna Målet positiva möten, men ändå kontroll Få fram information,

Läs mer

SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum SMART. MI-n verktygslåda. Motivational Interviewing

SMART Utbildningscentrum. SMART Utbildningscentrum SMART. MI-n verktygslåda. Motivational Interviewing MI-n verktygslåda Bekräfta Framtidsfrågor Öppna frågor Undantagsfrågor Reflektioner Skillnader Sammanfattningar Skalfrågor Locka fram och förstärk förändringsprat Förändringsprat - Jag borde inte dricka

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum BÖRS (grundläggande färdigheter) Bekräfta Öppna frågor Reflektioner Sammanfattningar Förändringsprat - Imorgon ska jag gå på mattelektionen - Jag måste ta tag i mina alkoholproblem - Igår sökte jag sökt

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra.

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra. Guide: De vanligaste besluts- och tankefällorna Du är inte så rationell som du tror När vi till exempel ska göra ett viktigt vägval i yrkeslivet, agera på börsen eller bara är allmänt osäkra inför ett

Läs mer

Hantera motstånd och få ett bättre liv

Hantera motstånd och få ett bättre liv Hantera motstånd och få ett bättre liv Ett bättre liv betyder olika saker för olika människor men för de flesta innebär det att ha trygghet, glädje och harmoni i sitt liv. Det finns många sätt att skapa

Läs mer