Conscious Actions Höjdpunkter 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Conscious Actions Höjdpunkter 2015"

Transkript

1 Höjdpunkter 2015

2 VÄLKOMMEN Conscious Actions Höjdpunkter 2015 Vi tror att H&M:s strategi, som syftar till att förbättra livet för arbetstagare och deras barn i en rad frågor som rör leverantörskedjan och utanför, är en som andra företag kan lära sig av. Andrew Mawson Chief of Children s Rights and Business vid UNICEF

3 Om H&M Conscious Vi på H&M vill göra hållbart mode av god kvalitet tillgängligt för så många människor som möjligt. Vi har en passion för mode men också för vår planet och hur vi påverkar världen omkring oss. Idag utgör medvetenhet i varje steg av skapandeprocessen kärnan i vår verksamhet. Vi erbjuder våra kunder mode och kvalitet till bästa pris, på ett hållbart sätt. Med utgångspunkt i sju ambitiösa åtaganden står H&M Conscious för allt vi gör för att skapa en bättre modeframtid. Våra Conscious Actions består av de hundratals åtgärder stora och små, på kort och lång sikt som vi genomför för att se till att våra åtaganden omsätts i praktiken. Vår Conscious Exclusive Collection är ett av många exempel på vad vi gör för att erbjuda våra kunder möjligheten att både se bra ut, känna sig bra och göra något bra på samma gång. Vi har även andra consciousmärkta kollektioner i våra butiker året runt. Det här är höjdpunkterna bland våra Conscious Actions 2015, utvalda från vår årliga hållbarhetsrapport. VÅRA SJU ÅTAGANDEN 1. Erbjuda mode för medvetna kunder 2. Välja och belöna ansvarsfulla partners 3. Vara etiska 4. Vara klimatsmarta 5. Reducera, återanvända och återvinna 6. Använda naturtillgångar på ett ansvarsfullt sätt 7. Stärka samhällen

4 Åtagande 1 Erbjuda mode för medvetna kunder Vi tycker att hållbara modeval ska vara prisvärda och tillgängliga för alla utan att någonsin behöva göra avkall på stil. Det handlar om att hitta den perfekta kombinationen av att se bra ut, känna sig bra och göra gott. Genom att göra medvetna val i varje steg av ett plaggs liv från bomullsodling till kund kan vi tillsammans göra skillnad. Den här klänningen säljs i 165 H&M-butiker världen över och online för EUR 149/1 499SEK Den innehåller 72% Tencel, ett innovativt tyg tillverkat av hållbart odlade träfiber. Den är en del av vår Conscious Exclusive Collection, en modern och trendig kollektion i mer hållbara material, som kan bäras både vid speciella evenemang och tillfällen när man vill vara fin till vardags. Klänningen är utsmyckad med strass och glaspärlor tillverkade av 50 % återvunnet glas. På clevercare.info kan du få inspiration till klädvård med mindre påverkan på miljön, så att du kan bära och älska kläderna i många år. Till årets Conscious Exclusive-kollektion presenterar vi nya, mer hållbara material som Denimite, tillverkat av återvunnen denim och material som används i utsmyckningar, som återvunnet glas och strass. Vi har utökat vår användning av ekologisk och återvunnen bomull, samt Better Cotton ytterligare, så att dessa tre källor nu utgör 31 % av vår totala bomullsanvändning. Vi är en av världens största användare av certifierad ekologisk bomull. Tillsammans med Better Cotton, utgör våra mer hållbara material nu 20 % (2014: 14 % 2013: 11 %) av vår totala användning av textilmaterial. Våra produkter med de högst hållbarhetsfaktor är märkta med vår gröna Conscious-etikett.

5 Åtagande 2 Välja och belöna ansvarsfulla partners I en globaliserad värld är frågan för ett företag som H&M inte om vi ska samarbeta med leverantörer på tillväxtmarknader. Det handlar istället om hur vi gör det. Med vår storlek kan vi göra skillnad och använda vårt inflytande för att främja bättre arbetsförhållanden, minska miljöpåverkan och respektera mänskliga rättigheter i hela vår värdekedja. Det här är Shakuntala. Hon är 54 år gammal och arbetar på fabriken där vår Conscious Exclusive Collection tillverkades. Hon började sitt yrke med handarbete för 38 år sedan. I dag är hon ansvarig för kvalitetskontroll och arbetarvägledning. Hon gillar atmosfären på sin arbetsplats och tycker om att se kreativiteten och innovationen i kläderna hon är med och tillverkar. Det är därför hon har varit i branschen så länge. Fabrikerna där våra leverantörer tillverkar våra produkter ger arbete åt cirka 1,6 miljoner människor. Omkring 60% av dem är kvinnor, som därmed bidrar med en viktig inkomstkälla till sina familjer. Vi har ingått ett globalt ramavtal med fackföreningsorganisationerna IndustriALL Global Union och IF Metall, som arbetar för att skapa ytterligare förbättringar för textilarbetare, inklusive fackliga rättigheter, kollektivavtal och rättvisa löner. Vi fortsätter vårt arbete för rättvisa löner i hela textilindustrin. För att föregå med gott exempel och skapa en praxis, har vi skalat upp implementeringen av The Fair Wage Method hos våra strategiska partners. Vi var ett av de första företagen som offentliggjorde sin leverantörslista har vi utökat den här transparensen ytterligare; nu inkluderar listan även de tyg- och garnfabriker som är involverade i produktionen av de flesta av våra produkter.

6 Åtagande 3 Vara etiska Att vara etiska handlar om att göra rätt. Att respektera lagar och förordningar där vi är verksamma, betala skatt i enlighet med gällande regler och att ta tydlig ställning mot korruption. Utöver det, betyder det också att respektera mänskliga rättigheter och att omfamna mångfald och integration. Det finns inga regler när det gäller mode, förutom en återvinn dina kläder. Det var det centrala budskapet i vår mycket mångfaldiga och inkluderande kampanjvideo Close the Loop. Vi hyllar olikheter och mångfald både utanför och innanför våra egna väggar. Filmen visar 69 modeller av olika former, kulturella bakgrunder och livsstilar på olika platser över hela världen. För att inspirera en bred och varierad målgrupp arbetar vi med några av världens bästa fotografer, modeller och stilikoner. Under 2015 har vår högsta ledning, samt medarbetare i nyckelpositioner inom hållbarhet, HR och juridik, gått en fördjupande utbildning i mänskliga rättigheter och ansvar. 77 % av våra medarbetare är kvinnor. Det är även 72 % av våra chefer. I flera år i rad har H&M utsetts till ett av branschens mest etiska företag av Ethisphere.

7 Åtagande 4 Vara klimatsmarta Klimatförändring är fortfarande en av vår tids största utmaningar. Vi fortsätter vårt arbete med att öka energieffektiviteten i hela vår verksamhet och använder förnybar el i alla våra butiker, kontor och lager. För att ta detta vidare, vill vi använda vår storlek för att minska klimatpåverkan i hela vår värdekedja. Den här tröjan är tillverkad i 100% ekologisk bomull. Runt 26% av den totala mängden koldioxidutsläpp under dess livstid uppstår vid tvätt och klädvård hemma. Ekologisk bomull har 46% lägre koldioxidpåverkan än konventionell bomull. Genom att tvätta på 30 grader istället för 60 halveras åtgången av energi och du sparar pengar på samma gång. Vi har ökat vår användning av förnybar el kraftigt, så att den idag står för cirka 78 % (2014: 27 % 2013: 18 %) av vår totala elanvändning globalt. Vi minskade också våra totala utsläpp ytterligare, med 56 % jämfört med Den främsta orsaken till det är vår ökade användning av förnybar elektricitet. I början av 2016 startade H&M och 27 andra företag ett samarbete med WWF för att bli WWF Climate Savers. Tillsammans kommer vi att arbeta för att omvandla våra företag till ledare inom den koldioxidsnåla ekonomin.

8 Åtagande 5 Reducera, återanvända och återvinna Naturresurserna på vår planet är inte oändliga. Genom att återvinna hjälper du till att bevara naturmaterial och bidra till vårt mål med ett slutet kretslopp för textilfibrer. Underskatta inte dina kläders potential till ett andra liv lämna in kläder du inte längre vill ha eller behöver till H&M, så ger vi dem nytt liv. Du hittar lådor som den här vid kassorna i nästan alla H&M-butiker världen över. Det är här du kan lämna dina kläder för att ge de ett nytt liv. Vi tar gladeligen emot kläder oavsett skick och märke. Sedan sorteras de inlämnade kläderna och återanvänds eller återvinns. Ingenting går till soptippen. Vi har redan tillverkat mer än 1 miljon plagg med hjälp av 20% återvunnen bomull från vårt klädinsamlingsinitiativ. För att öka den här andelen utan att kompromissa med kvaliteten, krävs ytterligare innovationer och nya teknologier. Därför investerar vi direkt i spännande innovationer, och det är även därför H&M Foundation lanserade Global Change Award, som delar ut årliga stipendier på 1 miljon euro till innovationer i utvecklingsstadiet med fokus på textilåtervinning. Över ton kläder samlades in i våra butiker. Det är lika mycket textilmaterial som finns i över 60 miljoner t-shirts. Under 2014 tillverkades de första produkterna bestående av minst 20 % återvunnet material från insamlade plagg. Under 2015 ökade vi andelen sådana plagg till över en miljon. Återvunnen polyester är ofta tillverkad av PET-flaskor. År 2015 använde vi motsvarande över 90 miljoner PET-flaskor som annars skulle ha hamnat på soptippen.

9 Åtagande 6 Använda naturtillgångar på ett ansvarsfullt sätt Fantastiskt mode kräver resurser och varje steg i ett plaggs liv kan utgöra en risk för vår planet. Vatten är en bristvara globalt och något vi alla behöver. Vi strävar efter att minska resursanvändningen i hela vår verksamhet och att hjälpa våra leverantörer och kunder att göra detsamma. De här jeansen är ett klassiskt denimplagg och säljs i H&M-butiker runt om i världen. Detta är tack vare de miljövänliga denimexperterna på Jeanologia och deras metoder för att mäta och minska den negativa effekten tvätt kan ha på vår planet. Denimproduktion kräver stora mängder vatten. Men den här denimen görs med minsta möjliga miljöpåverkan, jämfört med traditionella produktionsmetoder. Resultatet är en grönare tillverkningsprocess, utan att behöva kompromissa med stil. Alla våra denimbeställningar har gjorts i enlighet med Jeanologias kriterier, vilket garanterar en ansvarsfull användning av vatten och energi. Vi har utfört över kemiska restriktionstester för att säkerställa att vi efterlever våra kemikalierestriktioner, som är bland de strängaste i branschen. Vi vill också säkra medvetenheten och kunskapen om förvaltning av vatten bland våra leverantörer. År 2014 var 89 % av våra leverantörsfabriker utbildade i ämnet. År 2015 utökade vi träningen för att inkludera även våra underleverantörer, varav 53 % har genomgått utbildningen hittills.

10 Åtagande 7 Stärka samhällen Vår verksamhet påverkar miljontals människor och det är viktigt för oss att ge tillbaka till de samhällen som bidrar till vår framgång. Men vi kan inte ta itu med de utmaningarna ensamma, vilket är anledningen till att vi samarbetar med internationella grupper och organisationer. För att nå bortom vår värdekedja, investerar H&M Foundation i människor, samhällen och innovation för att driva positiv förändring. Rajitha 31, växte upp i Mullaitivu i nordöstra Sri Lanka, som anses vara ett av landets fattigaste distrikt. Hon var bara 10 år gammal när hon bestämde sig för att en dag bli chef. I dag driver hon en handvävningsverksamhet i Mullaitivu-distriktet. Ändå hålls Rajitha och kvinnor som hon tillbaka på grund av svårigheter i att få tillgång till marknader och kapital. H&M Foundation har tillsammans med CARE, en global organisation som kämpar mot fattigdom, startat projektet WEAVE som ska förbättra kvinnors möjligheter inom handvävningsindustrin och länka dem till hållbara marknader. Hittills har nästan kvinnor från olika utsatta samhällen fått stöd i sitt företagande och blivit stärkta ekonomiskt genom samarbetet mellan H&M Foundation och CARE. Tillsammans med partners som WaterAid har vi på H&M och H&M Foundation uppnått målet att förse människor med rent vatten i Bangladesh, Indien, Pakistan och Etiopien. Genom vårt medlemskap i den ideella organisationen Better Cotton Initiative (BCI), hjälper vi till att utbilda bomullsodlare uppnådde BCI sitt mål att utbilda en miljon bönder i bomullsskörd och beredning med mindre vatten och kemikalier.

11 Visste du att Vi äger inga fabriker, utan samarbetar istället med cirka 800 leverantörer runt om i världen. De cirka fabriker där våra leverantörer tillverkar våra produkter sysselsätter cirka 1,6 miljoner människor. De här fabrikerna arbetar vanligtvis för många olika varumärken. Oavsett försäljningspris på kläderna de tillverkar är arbetsvillkoren och lönerna de samma det som gör skillnad är vilka varumärken som anstränger sig mest för att göra skillnad, på fabriken och i samhället utanför. Vi mäter varje leverantörs hållbarhetsarbete och belönar förbättringar med bättre affärer. Vi stödjer aktivt rättvisa löner i hela textilindustrin och förespråkar t.ex. högre minimilöner. Vi arbetar också med fackföreningsorganisationer som IndustriALL för att stödja utvecklingen av kollektivavtalssystem i våra produktionsländer. Att skapa mode kan ha en stor inverkan på naturtillgångar som vatten. Det är därför vi har inlett ett samarbete med partners som WWF och SIDA för att minska påverkan och att arbeta för skydd av vattentäkter. Vi accepterar inte några djurtester för kosmetiska produkter, säljer ingen äkta päls eller angoraull och vi tillämpar mycket strikta regler för djurskydd. Djurrättsorganisationen PETA har belönat vårt arbete för djurskydd med en Libby Award, för bästa djurvänliga modeföretag när allmänheten ombads att rösta på sin favorit bland djurvänliga företag. Greenpeace har utnämnt H&M till "Detox Leader" för vårt arbete och stöd för en modebransch fri från farliga kemikalier. Alla våra standardplastpåsar är tillverkade i återvunnen plast. Det minskar avfall och den låga vikten innebär enkel transport och låg klimatpåverkan. Genom att återvinna och återanvända påsarna bidrar du till att minska påverkan på vår planet!

12 Vi älskar att erbjuda mode på ett spännande och hållbart sätt världen över

Conscious Actions Höjdpunkter 2014

Conscious Actions Höjdpunkter 2014 CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2014 Conscious Actions Höjdpunkter 2014 På H&M erbjuder vi mode till bästa pris men inte till vilket pris som helst. Vi vill göra medvetna val enkla och tillgängliga för alla.

Läs mer

Conscious Actions Höjdpunkter 2013

Conscious Actions Höjdpunkter 2013 CONSCIOUS ACTIONS HÖJDPUNKTER 2013 VÄLKOMMEN Conscious Actions Höjdpunkter 2013 På H&M har vi gett oss själva utmaningen att göra hållbart mode för våra kunder. Vi vill hjälpa människor att uttrycka sin

Läs mer

CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012

CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012 CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012 Välkommen till höjdpunkterna från H&M:s CONSCIOUS ACTIONS 2012 För oss på H&M är hållbarhet ett handlingens ord. Det är en pågående resa med ärligt uppsåt, full av hjärta,

Läs mer

CONSCIOUS* ACTIONS. * Detta kallar vi allt arbete vi gör för att erbjuda dig ett mer hållbart mode, både i dag och i morgon

CONSCIOUS* ACTIONS. * Detta kallar vi allt arbete vi gör för att erbjuda dig ett mer hållbart mode, både i dag och i morgon CONCIOU* ACTION HÖJDPUNKTER 2011 * Detta kallar vi allt arbete vi gör för att erbjuda dig ett mer hållbart mode, både i dag och i morgon VÄLKOMMEN TILL CONCIOU* ACTION HÖJDPUNKTER 2011 Hållbar utveckling

Läs mer

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com PH131811 IKEA PRESSMATERIAL/ 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015 PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com IKEA PRESSMATERIAL/ 2 PE419561 Credit to Vingaland

Läs mer

Nya mål för en hållbar framtid

Nya mål för en hållbar framtid Monki. Nya mål för en hållbar framtid H&M-gruppen vill vara en ledande kraft i omställningen till en cirkulär, rättvis och jämlik modeindustri. Under 2017 höjde vi ambitionerna ytterligare för att bidra

Läs mer

snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete

snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Inom området hållbarhet har KappAhl under året som gått bland annat...... varit en av initiativtagarna till SWAR, ett svenskt projekt för renare textilproduktion

Läs mer

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD

ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD ÅRSSTÄMMA 2013 KARL-JOHAN PERSSON VD 2012 I KORTHET Fortsatt utmanande för klädhandeln på flera av H&M:s marknader Försäljningen +11% i lokala valutor jämförbara enheter +1% Bruttomarginal 59,5 procent

Läs mer

PRESSKONFERENS 28 JANUARI 2016

PRESSKONFERENS 28 JANUARI 2016 H & M Hennes & Mauritz AB PRESSKONFERENS 28 JANUARI 2016 HELÅRSRAPPORT 2015 KARL-JOHAN PERSSON VD NILS VINGE IR-ANSVARIG ANN-SOFIE JOHANSSON CREATIVE ADVISOR 1 2015 I KORTHET Försäljning 210 miljarder

Läs mer

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2016

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2016 Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2016 God eftermiddag allihopa, och mycket välkomna till H&M:s årsstämma 2016. Det är roligt att se att så många av er har kommit hit i dag. 2015 I KORTHET

Läs mer

KLÄDERS MAKT. Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! Specialtema Hållbarhet: En lång resa

KLÄDERS MAKT. Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! Specialtema Hållbarhet: En lång resa KLÄDERS MAKT Specialtema Hållbarhet: En lång resa Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! 19 Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant?

Läs mer

september 2014 Av Yang Hua

september 2014 Av Yang Hua september 2014 Av Yang Hua Vi hoppa vårt arbete med leverantörer om ansvarsfull vattenanvändning och andra hållbara utmaningar kommer vara ett av de tillvägagångsätt som bidrar till en grön omvandling

Läs mer

Från linjärt till cirkulärt: Hur omsätter klädföretag hållbarhetstankar till praktik?

Från linjärt till cirkulärt: Hur omsätter klädföretag hållbarhetstankar till praktik? Från linjärt till cirkulärt: Hur omsätter klädföretag hållbarhetstankar till praktik? Johan Jansson, Docent, Företagsekonomi Johan.Jansson@fek.lu.se Johan.Jansson@fek.lu.se 1 Tidsåldern då människan är

Läs mer

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2015

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2015 Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2015 God eftermiddag allihopa, och mycket välkomna till H&M:s årsstämma 2015. Vad roligt att se att så många av er har kommit hit idag. Som alltid,

Läs mer

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA VÅRT ÅTAGANDE AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA När Anita Roddick grundade The Body Shop 1976 var hennes tro på att företagande kunde vara en kraft för gott helt revolutionerande. Företagets sätt att driva

Läs mer

ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15

ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15 ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15 2 IKEA VISION & AFFÄRSKONCEPT »Vår affärsidé är att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsprodukter till så låga priser att så många

Läs mer

Mode, miljö och moral. snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete

Mode, miljö och moral. snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Mode, miljö och moral snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Vi tar ansvar! Varje dag och i varje del av KappAhl tar vi ansvar för samhället vi verkar i, och skapar möjligheter för en hållbar framtid.

Läs mer

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 TEXT: Rikard Lehmann. FOTO: Hampus Brefelt, The Studio, Malmö Vänd blad Fair Trade - ett vinnarekoncept för Paula och Kajsa i Terre de Femmes Det skiljer

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Uppförandekod (Code of Conduct)

Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod (Code of Conduct) Våra åtaganden Vår uppförandekod definierar hur vi alla arbetar i Kährs Groups verksamheter globalt och vi är stolta över den etiska affärssed som är etablerad inom bolaget.

Läs mer

VAGABOND. Grupp 7 Amanda Ahlenius Linnea Arntén Louise Gustafsson Ellinor Berggren Fanny Hökars

VAGABOND. Grupp 7 Amanda Ahlenius Linnea Arntén Louise Gustafsson Ellinor Berggren Fanny Hökars VAGABOND Grupp 7 Amanda Ahlenius Linnea Arntén Louise Gustafsson Ellinor Berggren Fanny Hökars Innehåll 3. Företagets historik 4. Produkter och verksamhet 5. Affärsidé och strategi 6. Organisation 7-9.

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

Årsstämma Karl-Johan Persson, vd

Årsstämma Karl-Johan Persson, vd Årsstämma 2019 Karl-Johan Persson, vd Bransch i förändring Snabb teknisk utveckling Kundernas beteende förändras höjda förväntningar alltmer handel online ny roll för fysiska butiker Förändrat konkurrenslandskap

Läs mer

Motion #1. Denna motion föreslår att ändra fotnoten som definierar en ung i föreningen PUSH Sverige. Motionen har lämnats in av Johanna Lakso.

Motion #1. Denna motion föreslår att ändra fotnoten som definierar en ung i föreningen PUSH Sverige. Motionen har lämnats in av Johanna Lakso. Motion #1 Ändra fotnoten hur ung definieras Denna motion föreslår att ändra fotnoten som definierar en ung i föreningen PUSH Sverige. Motionen har lämnats in av Johanna Lakso. Mötet föreslås att i kapitel

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 VÄLKOMMEN TILL EN PARK FÖR ALLA Vi vill leverera upplevelser som är både magiska och hållbara. Det kan vi bara göra genom att vara en park för alla. Så här

Läs mer

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS W E 100% YCLING W EL REC O OV WE L E RECYC G L LIN G VE LO IN W RECYCL ING OVE EL VE YC RECYCLABLE ECOLOGICAL HANGERS HANGING THE FUTURE Den nya generationen ekoligenta galgar; intelligent form och ekologisk

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Återvunna material Textil

Återvunna material Textil Återvunna material Textil Varför textilåtervinning? Vi konsumerar mer och mer kläder och hemtextil omkring 12,5 kg/(person och år) varav endast ca 2,5 kg lämnas in för återanvändning och återvinning I

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer.

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Att jobba hos oss Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Hur vi lever vårt varumärke Simple, Personal and Fair

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Nyhet! Ekologiska kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska kläder av bambu Nyhet! Ekologiska kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo ecowear Fyll

Läs mer

Förslag på seminarieinriktningar i anslutning till utställningen. Fashion revolution the future of textiles

Förslag på seminarieinriktningar i anslutning till utställningen. Fashion revolution the future of textiles Förslag på seminarieinriktningar i anslutning till utställningen Fashion revolution the future of textiles Innehåll: 1. Förslag på seminarium, hållbart mode 2. Cirkulär ekonomi 3. Fast Fashion 4. Livslängd

Läs mer

ATT ARBETA PÅ RAGN-SELLS.

ATT ARBETA PÅ RAGN-SELLS. ATT ARBETA PÅ RAGN-SELLS. DET HÄR ÄR RAGN-SELLS VI SAMLAR IN AVFALLET Vi har över 1 600 fordon och ca 1 700 medarbetare. Sverige Norge AVFALL/SOPOR Danmark Estland Lettland VI SORTERAR AVFALLET Polen VI

Läs mer

TIO STEG. Design som minskar avfallet V.2

TIO STEG. Design som minskar avfallet V.2 TIO STEG 1 Design som minskar avfallet V.2 1 Design som minskar avfallet Hur kan den stora mängden avfall som uppstår inom textilindustrin minskas, både innan produkten når konsumenten och därefter? Bedöm

Läs mer

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER Valeo har under många år tagit sitt övergripande ansvar för miljön och har levt upp till nationella, internationella lagar, samt fördrag och avtal. Valeo Gruppen

Läs mer

Ekologiskt sortiment 2014

Ekologiskt sortiment 2014 Ekologiskt sortiment 2014 t-shirts av bambu 1 bambu-strumpor 1 bambu-frotté Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening

Läs mer

Stora Enso-koden. storaenso.com/storaensocode

Stora Enso-koden. storaenso.com/storaensocode Stora Enso-koden storaenso.com/storaensocode 2 Vi väljer en förnybar framtid Träd, vårt huvudsakliga råmaterial, växer tillbaka de är förnybara. I en tid då återvinningsbarheten inte längre räcker är förnybarhet

Läs mer

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön.

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Istället kan man köpa kläder av ekologisk bomull och då kan man

Läs mer

HÅLLBARHETSREDOVISNING

HÅLLBARHETSREDOVISNING HÅLLBARHETSREDOVISNING Affärsmodell Sedan 1976 har Best Transport erbjudit små och stora företag prisvärda transportlösningar. Företaget utför dagligen tusentals snabba och moderna bud-, distributions-

Läs mer

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter.

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie Sverige Hållbarhetsrapport 2017 Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie hållbarhetsrapport 2017 Vårt samhällsansvar AbbVie vill bidra till en hållbar framtid för hälso- och sjukvården i Sverige.

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

Eftermiddagens innehåll:

Eftermiddagens innehåll: Eftermiddagens innehåll: Kort om Håll Sverige Rent Vad är hållbar utveckling? Hållbar utveckling i de nya läroplanerna Grön Flagg Vad gör skolorna/förskolorna idag? Friluftsmuseer och Grön Flagg- skolor

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

10. Tio skäl till varför cottover. är bäst!

10. Tio skäl till varför cottover. är bäst! 10. Tio skäl till varför cottover är bäst! Rädda världen lite grann varje dag VARUMÄRKESBYGGARE GIFTFÖRBJUDARE Tack för att du väljer Svanenmärkt! ARBETS- VILLKORS- FÖRBÄTTRARE KONTROLLERAD TILLVERKNINGSKEDJA

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING UPPFÖRANDEKOD Inledning av Joachim Hallengren 2 Bonavas vision, värderingar och mission 3 Vår värdegrund 5 Happy neighbourhoods for the many 7 Protecting our planet 8 Passionate workplace

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2011

Hållbarhetsprogram 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 HÅLLBARHETSPOLICY 3 VAROR 4 MÅL 4 KRETSLOPP 4 MÅL 4 TRANSPORTER 4 MÅL 4 ENERGI- OCH LOKALANVÄNDNING 5 MÅL 5 LEVERANTÖR 5 MÅL 5 MEDARBETARE 5 MÅL 5 KUNDEN I HÅLLBARHETSARBETET

Läs mer

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör Hållbarhetspolicy Vårt uppdrag Bolagets verksamhet skall drivas på affärsmässiga grunder och utifrån kundernas behov erbjuda fjärrvärme och fjärrkyla, med tillhörande energilösningar och tjänster, till

Läs mer

WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN

WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN WASAS LÖFTE VÅRT VARUMÄRKE ÄR NU 100% KLIMATKOMPENSERAT 1 Vi vill sätta våra värderingar till handling och ta vårt ansvar för planeten. För Wasa ligger några saker varmt

Läs mer

Ansvarsdeklaration (V2)

Ansvarsdeklaration (V2) TEXTILE SOLUTIONS (V2) Syfte............................................................2 Intressenter.....................................................2 Vårt ansvarsåtagande.............................................2

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

CSR Ansvarsfullt företagande

CSR Ansvarsfullt företagande CSR Ansvarsfullt företagande Det finns ett ökat tryck på våra företag att respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandarder oavsett var i världen vi

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

Miljövänligt Bambusortiment 2015/16

Miljövänligt Bambusortiment 2015/16 Miljövänligt Bambusortiment 2015/16 Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening / Klass Bra för både dig och naturen Alla

Läs mer

Syfte: Geografi värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Syfte: Geografi värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling. Lärarhandledning Hållbar utveckling Vad är det och vad kan jag göra? Åk 4 6 Det här arbetet innefattar flera ämnen, geografi, biologi och kemi. Lärarhandledningen är uppdelad i två delar en SO-del och

Läs mer

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Inledande ord Jämtkraft är ett ansvarsfullt företag, som tar ansvar för den påverkan som verksamheten faktiskt innebär. Vi är medvetna om att

Läs mer

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Miljöredovisning Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2009-2020 Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Sveriges klimatsmartaste stad Effektivare användning av energi

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Blus 699: ÅRSREDOVISNING 2015

Blus 699: ÅRSREDOVISNING 2015 Blus 699: ÅRSREDOVISNING 2015 hm.com stories.com weekday.com monki.com cheapmonday.com cosstores.com H&M ÅRSREDOVISNING 2015 Innehåll H&M-gruppen 10 Vd har ordet 14 2015 i korthet 16 Våra varumärken 20

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL THE FRUIT CODE. SOM EN AV VÄRLDENS LEDANDE KLÄDPRODUCENTER KÄNNER VI VÅRT ANSVAR FÖR MILJÖN OCH SAMHÄLLET.

VÄLKOMMEN TILL THE FRUIT CODE. SOM EN AV VÄRLDENS LEDANDE KLÄDPRODUCENTER KÄNNER VI VÅRT ANSVAR FÖR MILJÖN OCH SAMHÄLLET. VÄLKOMMEN TILL THE FRUIT CODE. SOM EN AV VÄRLDENS LEDANDE KLÄDPRODUCENTER KÄNNER VI VÅRT ANSVAR FÖR MILJÖN OCH SAMHÄLLET. På Fruit Of The Loom har vi väldigt höga krav. Detta märks på kläderna vi producerar

Läs mer

Rätt läkemedel. Vi firar 10 år som miljöcertifierat sjukhus! Kloka listan Vi minskar den negativa miljöpåverkan av läkemedel där det är möjligt:

Rätt läkemedel. Vi firar 10 år som miljöcertifierat sjukhus! Kloka listan Vi minskar den negativa miljöpåverkan av läkemedel där det är möjligt: Rätt läkemedel Vi använder standardiserad lågfl ödesanestesi med ett slutet cirkelsystem: Metoden innebär att tillfört anestesimedel används maximalt, minsta möjliga spill Patienten får samma anestesi

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över

Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över Grupp 1 Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över Arbete God utbildning för alla barn och ungdomar Arbeta

Läs mer

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2017

Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2017 Vd Karl-Johan Perssons anförande vid H&M:s årsstämma 2017 God eftermiddag och mycket välkomna! Det är väldigt roligt att så många av er har kommit hit i dag till vår årsstämma som jag ser som ett bra tillfälle

Läs mer

Skapa affärsnytta med Agenda 2030

Skapa affärsnytta med Agenda 2030 Skapa affärsnytta med Agenda 2030 NMC Göteborg 2018-06-07 Anna Graaf Hållbarhetschef anna.graaf@white.se #whitearkitekter @whitearkitekter Söbadet, Köpenhamn Men HUR? Men HUR? Översätt till din kärnverksamhet.

Läs mer

Affärssed och etik för leverantörer

Affärssed och etik för leverantörer Affärssed och etik för leverantörer syfte och omfattning Vi räknar med att våra leverantörer, liksom våra underleverantörer, som en del av sitt åtagande att göra affärer med Veoneer kommer att implementera

Läs mer

FILMHANDLEDNING Spårbart varifrån kommer våra kläder?

FILMHANDLEDNING Spårbart varifrån kommer våra kläder? Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll: Hem- och Konsumentkunskap Åk 7-9 Konsumtion och ekonomi Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel

Läs mer

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor.

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingets miljöarbete är banbrytande, stimulerar miljöteknisk utveckling och inspirerar

Läs mer

Hållbarhetspolicy. - Agenda för den hållbara affären Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018.

Hållbarhetspolicy. - Agenda för den hållbara affären Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018. Hållbarhetspolicy - Agenda för den hållbara affären 2030 Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Omfattning...

Läs mer

PLANETEN SKA MED Augusti 2011. Planeten ska med. Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara

PLANETEN SKA MED Augusti 2011. Planeten ska med. Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara Planeten ska med Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara 2 På vår resa ska planeten med n Vår resa mot framtiden bygger just nu på sju åtaganden som vi ska

Läs mer

Klimatpakten Nyhetsbrev. April 2015

Klimatpakten Nyhetsbrev. April 2015 Klimatpakten Nyhetsbrev April 2015 Välkommen till nya Klimatpakten! Från och med 2015 är Katarina Luhr, miljöborgarråd Stockholms stad, ordförande för Klimatpakten. Läs hennes tankar om Klimatpakten och

Läs mer

Knowit Group Code of Conduct

Knowit Group Code of Conduct Sida 1 Knowit Group Code of Conduct Fastställd av Datum 2018-04-03.. Per Wallentin, CEO Knowit Group Sida 2 1 Inledning Vår företagskultur bygger på grundläggande värderingar om ett hållbart samhälle och

Läs mer

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22. Stena Metallkoncernens Uppförandekod

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22. Stena Metallkoncernens Uppförandekod Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22 Stena Metallkoncernens innehåll BAKGRUND...3 Stena Metallkoncernens åtaganden... 4 Förhållande till kunder och andra aktörer... 4 Förhållande till

Läs mer

PEOPLE AND PLANET. Made with Fairtrade Cotton Made with Fairtrade Cotton CERES-0201

PEOPLE AND PLANET. Made with Fairtrade Cotton Made with Fairtrade Cotton CERES-0201 2017 PEOPLE AND PLANET IC ECOLAB RD EL NO 2 100 105 off 767 royal 255 yellow Content 290 orange 885 purple T-shirt Round neck red p. 6-11 V-neck p. 12-13 Long sleeve p. 14-17 Polo Short sleeve p. 18-19

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Presskonferens 27 juni 2019

Presskonferens 27 juni 2019 H & M Hennes & Mauritz AB Presskonferens 27 juni 2019 Sexmånadersrapport 2019 Karl-Johan Persson VD Nils Vinge IR-ansvarig Ökad fullprisförsäljning Nettoomsättning +6% i lokala valutor i Q2 Fortsatt ökad

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners 1. Varför en uppförandekod AFA Fastigheter har en verksamhet som medför påverkan på människor och miljö, liksom på ett stort antal intressenter.

Läs mer

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg 9B01, KONGRESS 2019 Målområden för verksamhetsplanering 2019-2031 Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg POLITIK Vår politik syftar till att bygga ett solidariskt samhälle, i Sverige

Läs mer

Boliden. Hållbar utveckling

Boliden. Hållbar utveckling Boliden Hållbar utveckling Metaller för det moderna samhället Metaller finns i stort sett överallt i våra liv. Faktum är att det i stort sett inte finns någon vara eller tjänst som inte innehåller metaller.

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

CONTENT. cottover Collection är certifierad med: CERES Made with Fairtrade Cotton

CONTENT. cottover Collection är certifierad med: CERES Made with Fairtrade Cotton PEOPLE AND PLANET Våra kläder är effektiva budbärare och säger något om vilka vi är. Därför ska du välja profilkläder med omsorg. Det du väljer att ha närmast kroppen har en avgörande betydelse för miljön

Läs mer

Code of Conduct. Senast uppdaterad Utgivare: Johnny Gunnarsson

Code of Conduct. Senast uppdaterad Utgivare: Johnny Gunnarsson Code of Conduct Palm & Partners har en unik position inom branschen och vi är extremt stolta över var vi befinner oss idag. Vi tror att grunden till vår framgång kommer från våra underliggande värderingar

Läs mer

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse Stena Metallkoncernens uppförandekod

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse Stena Metallkoncernens uppförandekod Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22 Stena Metallkoncernens uppförandekod 1 Bakgrund Den familjeägda Stena Metallkoncernen skapar arbetstillfällen och ger samhället mervärde genom att

Läs mer

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ?

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I dag har de flesta av oss insett att jordens resurser är ändliga och att vi därför måste

Läs mer

Cirkulära affärsmodeller Vägen till hållbart samhälle?

Cirkulära affärsmodeller Vägen till hållbart samhälle? Cirkulära affärsmodeller Vägen till hållbart samhälle? Birgitta Björk Upplands-Väsby kommun Styrelseledamot i Silf Den cirkulära ekonomin ska rädda världen och tillväxten! Jordens resurser är inte oändliga,

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer 1 SCA 2 Drivkrafter 3 Innovationer för

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Agenda 2030-klassificering Guide

Agenda 2030-klassificering Guide 1 (8) Agenda 2030-klassificering Guide Alla projekt som beviljas bidrag från oss ska i sin startrapport ange vilka globala hållbarhetsmål i Agenda 2030 som resultatet av projektet förväntas bidra till.

Läs mer

AT YOUR SERVICE! VI ÄR SKJORT- MAKARE

AT YOUR SERVICE! VI ÄR SKJORT- MAKARE AT YOUR SERVICE! Vi har valt ut ett antal skjortor som vi tycker passar speciellt bra att bära på arbetsplatser inom olika serviceyrken. Allt från butik och lager till restaurang och olika fordonsyrken.

Läs mer

Sveriges grönaste plastföretag. Skapa hållbar plast. Utan att tumma på kvalitet eller kostnad

Sveriges grönaste plastföretag. Skapa hållbar plast. Utan att tumma på kvalitet eller kostnad Sveriges grönaste plastföretag Skapa hållbar plast Utan att tumma på kvalitet eller kostnad Konsumenter vill köpa produkter med gott samvete. En del drivs av hållbarhetsaspekten, att de handlar ekologiskt,

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

En julklapp som gör skillnad!

En julklapp som gör skillnad! En julklapp som gör skillnad! Nu finns våra snälla t-shirts och bags som företagsjulklapp! Genom våra t-shirts och bags kan du välja mellan att stödja Läkare utan Gränser, BRIS, Göteborgs Räddningsmission,

Läs mer